[ Shomi-1 @ 06.12.2006. 23:18 ] @

Pozdrav,

Treba da opremam kucu(sprat) i sada se dvoumim da li da se iznutra malterise(klasicno) ili da se oblaze sa gipsanim plocama. E sad kada bih oblagao gipsanim plocama izmedju zida(blok opeka) i gipsane ploce stavio bih neku izolaciju kao sto je staklena vuna ili stiropor. Kakve su ove gipsane ploce, jeste li imali iskustva sa njima
hvala
[ tdjokic @ 07.12.2006. 00:02 ] @
Meni se to ne cini uporedljivo. Malterisanje je jedan princip, oblaganje gipsanim plocama drugi. Ustvari, dosta retko cujem za oblaganje gipsanim plocama, a mnogo cesce za izradu nekih pregradnih zidova ili slicne stvari pomocu nosece konstrukcije i gipsanih ploca.

Da bi stavio gipsane ploce na zid treba ti nesto ravno. Znaci, morao bi da polozis neke letve ili stafle prvo na zid, pa na to gipsane ploce. To je dosta skuplje, a nema svrhe. Izolacija se stavlja, ako je ikako moguce, spolja. Ako je stavis iznutra, onda moras strogo paziti da stavis parnu prepreku, jer ce ti u suprotnom curiti kondenzat sa zidova. Slican princip se koristi za potkrovlja, ali tamo nema drugog nacina.
[ Shomi-1 @ 07.12.2006. 10:59 ] @

Principi jesu razliciti ali ne znam za koji da se opredijelim. Mislio sam mozda da samo plafon ne malterisem nego da stavim gipsane ploce i izolaciju izmedju jer je gore samo betonska ploca. Mada ne znam kako ce se spojiti malter na zidu i gipsane ploce, da se ne bude pojavljivala pukotina na uglovima gdje se spaja zid i plafon.
[ bakara @ 07.12.2006. 11:46 ] @
Pa najbolje bi bilo da stavis gipsane ploce, jer automatski dobijas i izolaciju. Inace na spoju gipsa i maltera ne dolazi do pucanja jer se stavlja mrezica, a preko gletuje i taj spoj je elastican i ne puca. A postoje i elasticni gitovi kao sto je air fix, tu nema pucanja 100%.
Ako na kuci nemas izolaciju ja bih stavljao samo gips ide mnogo brze, a postoji jos jedna varijanta koja se sad radi, a to je lepljenje gips ploca samo lepkom direktno na blok umesto maltera, po meni je i to bolje od malterisanja, a sve to mozes i sam uraditi.
Jos na sve ovo stavi spoljnu izolaciju, i kuca ti je tip top, a nece te kostati vise nego malterisanje, i sve ce biti perfektno ravno.
[ Java Beograd @ 07.12.2006. 15:14 ] @
Moj kum je uradio upravo ovo šta je bakara rekao. Unutra gips ploče bez izolacije, spolja izlacija. Unutra je urađeno neverovatno brzo i perfektno ravno.
[ Shomi-1 @ 07.12.2006. 22:54 ] @

Ja sam mislio ovaj sistem sa predkonstrukcijom od CB profila ili drvenih letvi pa da se na tu konstrukciju kace ploce a ovaj prostor izmedju gipsane ploce i zida popuni sa nekom izlolacijom kao sto je stiropor ili staklena vuna.
Mislim da je bolja ova varijanta sa predkonstrukcijom jer moze da se "ubaci" izolacija a kod direktnog lijepljenja na zid mislim da ne moze.
Jel znate mozda neki sajt na kome je dato uputstvo za postavljanje gipsanih ploca?? Nisam nikad gledao kako se to radi a cini mi se da nije neka filozofija.
[ bakara @ 07.12.2006. 23:25 ] @
OK je to sa konstrukcijom, to je idealno resenje...
Ja bih se odlucio sa stiropor, lakse se radi sa njim, a za konstrukciju uzmi one gotove Al elemente, sa njima se mnogo lakse radi...
Inace nema puno mudrosti, samo vodis racuna dA je "pod libelom".
Lepak i ploce sam naveo kao drugi primer (ako hoces da ustedis) i da stavis izolaciju samo spolja, a to sigurno hoces!

Evo linkova:
suvo malterisanje
http://www.bonex.co.yu/suvomalterisanje.php
Sa izolacijom:
http://www.bonex.co.yu/termoizolacija.php

verujem da ti je sada sve jasno....
[ pctel @ 07.12.2006. 23:45 ] @
Citat:
Shomi-1: da li da se iznutra malterise(klasicno) ili da se oblaze sa gipsanim plocama

Bolje je gipsanim plocama, ali i kosta duplo vise. Ne mogu sad da se setim koliko bese malterisanje, mozda oko 3-4 EUR/m2 sa sve materijalom, a gipsane ploce sa distancerima, profilima, izolacijom i srafovima izadju oko 7 EUR/m2 samo materijal.
Citat:
Shomi-1: stavio bih neku izolaciju kao sto je staklena vuna ili stiropor

Ide staklena tj. mineralna vuna, stiropor ne valja jer je neotporan na toplotu i insekte, mozda i misevi mogu da se nastane u njemu. Neko je nedavno opisivao problem da je radio sa stiroporom pa ubacio pec za grejanje i stiropor mu se istopio.
Citat:
Shomi-1: Mislio sam mozda da samo plafon ne malterisem nego da stavim gipsane ploce i izolaciju izmedju

Ja na plafon nisam stavljao izolaciju - bas me briga sto nekoliko % toplote ode gore, ionako prostorija iznad treba da se greje. Vazno je izolaciju uraditi na spoljnim zidovima, da toplota ne ide van kuce. Tu je sad problem sto ako lepis ploce na zid, zid mora da bude relativno ravan, a ako nije ravan onda moraju da se stavljaju distanceri i profili, pa onda sto ne dodati i izolaciju, ne utice bitno na krajnju cenu.
Mana unutrasnje izolacije je sto smanjuje povrsinu prostorije za oko 4%, a prednost je sto se ne trosi energija za grejanje zidova, vec se greje samo vazduh unutar prostorije, sto znacajno umanjuje troskove grejanja.

Sto se pukotina tice, do toga u principu ne dolazi, a ako i dodje sve rupe do 10cm se popravljaju za nekoliko minuta, tako da nema brige :-)

Inace, prokomentarisao bih i podatke sa linkova:
Citat:
Obeležavanje se vrši prema dimenzijama ploča, na podu i plafonu.

Ovde je i meni nejasno sta je pisac hteo da kaze, pa nemoj to da te brine. Sa moje tacke gledista, obelezavanje mesta za busenje na podu i plafonu nema nikakve veze sa dimenzijama ploca.
Citat:
Obeležavanje na zidu vrši se na svakih 1.2 m, koliko iznosi širina ploča.

Ja bih ipak razmislio o obelezavanju na svakih 60 cm - to znaci da se ploca ne oslanja samo na krajevima, vec i po sredini. U suprotnom ima da strahujes da ne pukne ploca svaki put kad se neko nasloni na zid.
Citat:
Lepak za ploče nanosi se u tri vertikale, kao i uz pod i plafon.

Ne znam sta da kazem, ovo niti sam video niti probao. Ja bih se svakako opredelio za srafljenje - sto je sigurno, sigurno je. Vec sticem utisak da je uputstvo pisano za majstore koji treba sto brze da odrade posao, uz neki prosecan, jedva upotrebljiv nivo kvaliteta.
Citat:
Rigitherm ploče sa izolacijom, spratne su visine i lepe se na zid.

Znaci, te njihove ploce su Rigips sistem, a ja sve vreme pricam o Knauf, koji se cesce koristi jer je jeftiniji (ne znam za koliko).

[Ovu poruku je menjao pctel dana 08.12.2006. u 00:58 GMT+1]
[ Shomi-1 @ 08.12.2006. 12:11 ] @

Kako se stavlja parna prepreka da li ona ide preko izolacije pa onda gips? To je neka alu folija cini mi se.
Kako se na gipsanim plocama ugradjuju razvodne kutije, uticnice itd.? Na primjer kod klasicnog malterisanja plasticna kutija se ugradi u malter i posle se stavi onaj plasticni poklopac.
[ pctel @ 09.12.2006. 02:00 ] @
Citat:
Shomi-1: Kako se stavlja parna prepreka da li ona ide preko izolacije pa onda gips?
najlakse je da kupis obostrano lepljivu traku i nalepis je po konstrukciji, rastegnes foliju, prislonis i gotovo. Inace, folija je plasticna, znaci najlon, nije aluminijumska.
Citat:
Shomi-1: Kako se na gipsanim plocama ugradjuju razvodne kutije, uticnice itd.?

Kutiju zasrafis na zid a izolaciju, foliju i plocu iseces na tom mestu.
[ Shomi-1 @ 17.12.2006. 22:34 ] @

Treba li da se stavlja parna brana na plafon? Uradio sam metalnu podkonstrukciju, medjuprostor popunio sa izolacijom. E sad da li na profile da nalijepim obostrano ljepljivu traku i sve to prekrijem pvc folijom i onda na to gipsane ploce?

pozdrav
[ tdjokic @ 17.12.2006. 23:45 ] @
Citat:
Shomi-1: Treba li da se stavlja parna brana na plafon? Uradio sam metalnu podkonstrukciju, medjuprostor popunio sa izolacijom. E sad da li na profile da nalijepim obostrano ljepljivu traku i sve to prekrijem pvc folijom i onda na to gipsane ploce?

pozdrav
Ako ces plafon izolovati i sa spoljne strane (sto ti je lako - odneses ploce na tavan i samo ih naredjas), skoro da ti ne treba. Ali ako ti to nije u planu, onda ce sam plafon sa unutrasnje stane biti hladan i znojice se - treba parna brana.
[ Shomi-1 @ 18.12.2006. 21:27 ] @

Ok, hvala. Znaci preko "svega" da stavim foliju pa onda na to da zasarafljujem gips?
[ gorkilist @ 10.07.2007. 23:14 ] @
Zanima me da li se najlon stavlja i na zidove, kao parna brana, ili samo na plafon. Ja sam na zidove od bloka stavio podkonstrukciju od letve 3/5 i izmedju stiropor "3"(Iznutra)...da li da srafim gips direktno, ili da razvlacim najlon...da li ce zidovi bez najlona da vlaze?
[ Java Beograd @ 11.07.2007. 11:51 ] @
Postoje jako lepa objašnjenja na www.knauf.co.yu

Ja sam sam uradio unutrašnju izolaciju na tri zida sa knauf pločama i metalnom potkonstrukcijom. Ubacio sam 4 cm mineralnu vunu. K'o bombonica. Upravo nameravam da uradim suvo malterisanje na onim zidovima koje ću da izolujem spolja, i da napravim plafone od knauf-a,. Koristiću standardne knauf elemente, a izolovaću 10 cm mineralnom vunom i najlonskom folijom.
[ Java Beograd @ 11.07.2007. 11:52 ] @
Možda sam mogao najlon i na zidove, ali nigde to nisam pročitao da treba. Pazi, ne može da smeta.
[ bobiska @ 14.07.2007. 19:52 ] @
Ja sam stavio gips ploce u dogradjenu sobu, jer me mrzelo da se akam sa majstorima, dovozenje peska i cementa, odvozenje suta i preostalog materijala i sl. Cena, prava sitnica, kada uracunas ustedu u navedenom maltretiranju. Nasao sam na oglasu lika koji je doveo ekipu, doneo ploce, ubacio na gajbu (ima tu da se rmba), postavio metalne profile na plafon, a zidove odradio lepkom za g.pl. 6 jura zidovi 8 jura plafon, cena sa materijalom i rukama!!! Doduse, drugi su po oglasima trazili i duplo vise, mora da su ovi marnuli materijal negde, ali su uradili vrhunski. Prednost je sto je za dan bila gotova montaza, sutradan moleri izgletovali i okrecili i ende. Zamisli istu proceduru sa malterisanjem i susenjem maltera, cca 15 dana da bi bio siguran od vlage. Mana, neces moci da kacis na zidove sta hoces, a i jos se posle godinu dana gips malo "oseca", tj. "kandela". Inace je na njemu pisalo da je "Knauf". Nazalost, nisam sacuvao taj kontakt, sorry.
[ kana @ 23.09.2008. 22:19 ] @
Citat:
bobiska: Ja sam stavio gips ploce u dogradjenu sobu, jer me mrzelo da se akam sa majstorima, dovozenje peska i cementa, odvozenje suta i preostalog materijala i sl. Cena, prava sitnica, kada uracunas ustedu u navedenom maltretiranju. Nasao sam na oglasu lika koji je doveo ekipu, doneo ploce, ubacio na gajbu (ima tu da se rmba), postavio metalne profile na plafon, a zidove odradio lepkom za g.pl. 6 jura zidovi 8 jura plafon, cena sa materijalom i rukama!!! Doduse, drugi su po oglasima trazili i duplo vise, mora da su ovi marnuli materijal negde, ali su uradili vrhunski. Prednost je sto je za dan bila gotova montaza, sutradan moleri izgletovali i okrecili i ende. Zamisli istu proceduru sa malterisanjem i susenjem maltera, cca 15 dana da bi bio siguran od vlage. Mana, neces moci da kacis na zidove sta hoces, a i jos se posle godinu dana gips malo "oseca", tj. "kandela". Inace je na njemu pisalo da je "Knauf". Nazalost, nisam sacuvao taj kontakt, sorry.

Oziveo bih temu da se ne bi otvarala nova a i ovaj post je drugi razlog jer me upravo zanima jedna stvar koju opisuje bobiska.
Pre toga da pomenem da je bobiska zaboravio najvecu manu a to je zvucna izolacija koja je blago receno ocajna.
Gotovo bez naprezanja mozete se cuti sa komsijom koji se primakne zidu iako je pregrada zidana na 25 supljim crvenim blokom.
Sve ostalo ide u prilog gipsa (moje misljenje) i to za nekoliko koplja u odnosu na malter, svakako tamo gde je moguce,
gde nije ide se sa malterom (kuhinja, kupatilo i sl)

Sta me zanima?

Nisam imao prilike da na ovakvim zidovima koristim tiplove a bobiska pomije da se ne moze kaciti sta se pozeli.

Na omalterisanom zidu u drugom objektu imam zidne police dimenzija 80x180 okacene na dva veca tipla i hol strafa.
Polica je prepuna knjiga i sigurana sam da tu ima vise od 50kg. Svake druge godine je skidam radi krecenja i ponovo
vracam iste srafove u iste tiplove i sve to dobro drzi do danasnjeg dana.

Zasto to nije moguce izvesti i na zidovima oblozenim gipsanim plocama?

Na malterisanom zidu gde mi je polica tiplovi idu u blok jer su dovoljno dugacki (sto je i jedino moguce),
cak nisu ni guzvajuci jer tada kada sam je utiplovao nisam ni znao da postoje takvi tiplovi ako su uopste i
postojali (pre 15 godina).

Imao sam priliku da vidim u jednoj ustanovi (gipsane ploce preko bloka) gde je televizor pao sa zidnog nosaca,
medjutim video sam da je tip stavio tiplove koji su bili 1-2 santimetra u bloku. (puka sreca je da nikog nije bilo ispod
gde obicno sede po par radnika).

Izgleda mi logicno da bi sa dovoljno dugackim tiplom i dovoljno dugackim hol srafom potpuno svejedno bilo da li je
zid oblozen malterom ili gipsanom plocom.

Moze li neko da opise sta se koristi za kacenje tereta na ovim zidovima, pominju se neki 'crvici', nemam pojma sta je to.

[ stonex @ 24.09.2008. 18:16 ] @
Za gipsane zidove koriste se ovi vijak-tiplovi koji mogu da drze tezinu do 20kg svaki ( meni na zidu stoji bez problema Plazma televizor od 40 kg na 2 tipla .

a za plafone tzv. ''padobranci''
koji nose 10 kilograma svaki .

[Ovu poruku je menjao stonex dana 24.09.2008. u 19:31 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao stonex dana 24.09.2008. u 19:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao stonex dana 24.09.2008. u 19:34 GMT+1]
[ kana @ 24.09.2008. 22:38 ] @
@stonex
"Za gipsane zidove koriste se ...."

Sta podrazumevas pod gipsanim zidovima?

Postoje laki pregradni zidovi koji se formiraju od izolacionog materijala
preko koga se postavljaju gipsane ploce koje se zatim gletuju pa krece.
Najcesce se postavljaju za pregradnju odredjenih prostorija radi dobijanja
novih manjih odeljenja.

Nemam ovakve zidove a i da imam nebih nista kacio tesko na njima.

Planiram da kacim police na zidu od crvenog giter bloka na kome su
umesto malterisanja postavljene gipsane ploce, pa me zanima koji se
tiplovi koriste u tom slucaju.

Hvala na paznji i detaljnom odgovoru.
Pozdrav.

Zaboravih,
Postoji prica da gips nagriza metal i da postoje posebni
srafovi pa bi verovatno u tom slucaju trebalo stavljati
odredjene srafove.
Koji su to srafovi u pitanju.
[ stonex @ 25.09.2008. 00:15 ] @
Citat:
kana: @stonex
"Za gipsane zidove koriste se ...."

Sta podrazumevas pod gipsanim zidovima?

Gipsani zidovi - odnosno , obloge postojecih zidova gips plocama - lepljenjem ili na konstrukciju od aluminijumskih profila . Takodje mogu biti i pregradni zidovi na konstrukciji .

Citat:
Planiram da kacim police na zidu od crvenog giter bloka na kome su
umesto malterisanja postavljene gipsane ploce, pa me zanima koji se
tiplovi koriste u tom slucaju.

Koristi vijak-tipl ( ima ih u svakoj prodavnici srafovske robe ) , napravi zvezdastim srafcigerom rupu u gips ploci (5mm) i zatim srafcigerom navrni vijak-tipl u nju do kraja . Kasnije u taj tipl usrafljujes sraf .

Citat:
Zaboravih,
Postoji prica da gips nagriza metal i da postoje posebni
srafovi pa bi verovatno u tom slucaju trebalo stavljati
odredjene srafove.
Koji su to srafovi u pitanju.

Gips ne nagriza , vec sraf vremenom zardja i pokazuje se fleka na gips ploci na mestu gde je usrafljen . Zato se koriste posebni - bromirani (crni) srafovi . Mozes ih kupiti na istom stovaristu gde se kupuju i gips ploce i konstrukcija .

[ rajco @ 25.09.2008. 10:45 ] @
Citat:
stonex: Za gipsane zidove koriste se ovi vijak-tiplovi koji mogu da drze tezinu do 20kg svaki ( meni na zidu stoji bez problema Plazma televizor od 40 kg na 2 tipla .

Kolika je ta plazma :)
[ Java Beograd @ 25.09.2008. 11:13 ] @
Definitvno je neozbiljno tako učvrstiti nosač plazma televizora.

Bilo kako bilo, "urbani mit", pogrešan je da se na gips kartonske ploče "može ni slika da okači". Osim prikazanih tipli postoji još čitav niz različitih tiplova, za različite namene koje sasvim dobro obavljaju svoju funkciju. Ipak, ne treba ići ni u drugu krajnost, ipak to nije betonski zid.

Ja sam kući oblagao zidove gips kartonskim pločama na više načina:
- sa metalnom konstrukcijom i sa izolacijom
- sa tankom drvenom konstrukcijom bez izolacije
- direktno na zid
- a bogami i plafoni su od gipsa kartonskih ploča, na metalnoj rešetki, sa izolacijom.

Šta god nekog zanima - slobodno pitajte !
[ kana @ 25.09.2008. 20:30 ] @
@stonex
" Koristi vijak-tipl ( ima ih u svakoj prodavnici srafovske robe ) , napravi zvezdastim srafcigerom rupu u gips ploci (5mm) i zatim srafcigerom navrni vijak-tipl u nju do kraja . Kasnije u taj tipl usrafljujes sraf "

Ma ne nisam razmisljao tako, u prvom postu sam zato i opisao kako sam do sada koristio police.

Shvatio sam na koja kacenja se misli kada se kaze da se na gipsanim plocama ne moze kaciti
bilo sta.

Na slici u prilogu je skica o kacenju koje me zanima.
Ne znam da li postoje tiplovi duzine vece od 10cm (u mom slucaju 15cm je idealno),
ako ne postoje onda cu ih sam napraviti od drveta i sl.

Ako nadjem guzvajuce od barem 10cm onda bi to bilo sasvim OK. (2cm gips, 2vazduh i jos da
stoji u bloku 6cm, mislim da bi bilo OK)

Hvala jos jednom.
[ stonex @ 26.09.2008. 00:51 ] @
Ima i dugackih tiplova - 10 - 15 cm .

Citat:
Šta god nekog zanima - slobodno pitajte !

Pitajte slobodno i mene . Ovim poslom se bavim poslednjih 6 godina tako da mogu da vam dam odgovore na mnoga pitanja . Za forumase uvek na raspolaganju .
[ fatmir_bp @ 10.11.2008. 16:26 ] @
Ljudi da li neko zna koliko ide materijala za malterisanje. Npr. koliko ode pijeska, kreca i maltera za malterisanje jednog kvadrata zida. Uzmimo da je zid savrseno ravan i da nema nekih velikih rupa koje bi progutale materijal. Sam postupak malterisanja mi je dobro poznat ali mi trebaju kolicine radi kalkulacije kao i radi narucivanja materijala za malterisanje. Da ne bude zabune u pitanju je klasicno rucno malterisanje ne masinsko.
Unaprijed zahvalan.
[ ptak 13. @ 10.11.2008. 16:34 ] @
E ovako, evo da se ubacim ja u diskusiju. Po svemu sudeci oba dva nacina odnosno malterisanje i gipsane table su jako efikasni. Ali ja sam vise za malterisanje, zbog toplote, zvucne izolacije......
E sad ovako, aj onako kao jedan laik ti kazem da ide odprilike u jednu mesalicu, odnosno za jedna kolica maltera prosecno ode mozda 3-5 lopata cementa i 10ak lopata peska. E sad kad se malterise ako se ja dobro secam, moji su stavljali 1 prema 1, odnosno lopata peska loipata cementa. E ali zavisi za sta, u malterisanju ima 3 faze rada. Prva je takozvana spric, do je samo grubo nanosenje, prskanje, zida malterom i onda ostanu samo grudvce na zidu, to se radi jedna lopata cementa jedna lopata peska i tako puta 10ak za jedna kolica, a jedna kolica pokriju i vise od m^2 tog spricanja. E posle za malterisanje ne znam da li su dovoljna jedna kolica odnonso 3-4 kofe od po 10Kg. To ce ti reci neko ko to bolje zna, ili cu se ja raspitati do sutra. A posle za finesu, odnosno perdasenje se koristi jako redak malter i jedna kolica odnosno 3-4 kofe od po 10ak Kg zavrsavaju sigurno 3-4 m^2. Tako da mislim da je jeftinije malterisanje, jer ti je za malterisanje potrebno oko 100e za pesak, i mozda 10 dzaka cementa za prostoriju 4 x 4 m. Ovo je moje misljenje mada nisam siguran u cene 100% ali to je otprilike to, znaci 100e za pesak, i 10 dzaka cementa, i majstori ( za ruke) i to je to. E da i to ako ti neko malterise malterisanje se krece od 2.5-3 eura po metru kvadratnom. bez obzira na spoljasnje ili unutrasnje malterisanje.
P.S. Ja sam srednjoskolac 3. god ETS i ne znam bas tacno sve ovo, ali je to ono sto sam zapamtio dok su moji roditelji izvodili te radove :)

P.S. Ovo su cene u Srbiji, a ti si u Podgorici sto tek sad vidim, znaci cene nisu sigurno iste.....proveri to
[ fatmir_bp @ 10.11.2008. 17:11 ] @
Hvala Nikola sto si se barem potrudio da kazes ono sto znas. Ali zamisli mene sad u situaciji da ti treba tacna kolisina materijala. Prvo da objasnim. Ja radim u jednoj gradjevinskoj firmi i moram da znam unaprijed koliko materijala ce mi otici za odredjeni posao. Shodno tome u praksi sam dosao do rezultata da za zidanje 200 kom blokova ide 1 kubik pijeska 2 dzaka cementa i 2 dzaka kreca. E sad shodno ovome lako se moze odrediti koliko je materijala potrebno za npr. 4000 blokova. E sto se tice malterisanja znam ja da se radi spric, gruba pa fina ruka. Ali nikako da dodjem do informacije koliko to materijala ide za 1 kvadrat zida. Ako ovu infrmaciju ne dobijem od nekog nocas, sutra uzimam jednog majstora da mi malterise jedan zid. Jer se bas dugo vremena trudim da dodjem do te informacije. Jos jednom hvala Nikola
[ ptak 13. @ 10.11.2008. 17:22 ] @
Evo ja cu se potruditi da ti uskoro dobavim neku tacniju informaciju, mada dosta je to precizno 1m^2 ali dobro videcu uskoro. Mozda do veceras ! ?
[ veljkoE @ 10.11.2008. 17:26 ] @
prvo,
srednjoskolac
u malter ne ide cement nego krec

eventualno u vanjsko malterisanje ide nesto malo ( lopata, dve)

a sta je problem sa izracunavanjem
ako je 3 cm debeo malter
1m3 ima oko 33 kvadrata
ako racunamo kao beton
1m3 je 0.7 m3
onda imamo oko 23 m2

ako koristis gaseni krec u dzakovima , ide oko 1 dzak na 2-3 mesalice, zavisi od kvaliteta i velicine dzaka
[ fatmir_bp @ 10.11.2008. 17:53 ] @
Bravo ti ga Veljko. Koliko se god ti trudio da shvatis moje ptanje nije ti uspjelo, ali vidis niola je shvatio.
Pominjes kvalitet kreca. Kad ides tako u detalje zasto nisi pomenuo i da veliki uticaj ima i kvalitet pijeska kao i vlaznos samog pijaska.
Medjutim, ako nisi upicen da ti malo pojasnim.
Kad se baca spric koristi se mesavina cementa, vrlo malo pijeska ili nimalo i dosta vode.
Sobzirom da voda nije problem nju necemo uzeti u obracun.
U taj spric se koristi navedeni materijal. KOLIKO JE TO?
Zatim se rade fashine i gruba ruka.
Tu se koristi pijesak, krec i cemenat. KOLIKO JE TO?
I na kraju se radi fina ruka tj. perdasenje. KOLIKO TU IDE MATERIJALA?
U TOME JE PROBLEM.
Znam ja podatke da majstori stavljaju lopatu ovog lopatu onog i to se omalta i to je to.
ALI KOLIKO JE TO I KOLOKO KVADRATA MOZE DA SE ZAVRSI SA TIM LOPATAMA.
[ fatmir_bp @ 10.11.2008. 17:54 ] @
I jos jedno pitanje.
Ko to danas gasi krec.
Kad ima na svaki cosak gradjevinsko stovariste u kojima prodaju dzakove od 33kg.
[ veljkoE @ 10.11.2008. 19:26 ] @
"ako koristis gaseni krec u dzakovima "

( sta nije jasno, nisam napisao hidrantni, a da ga gasis ne bi napisao u dzakovima)
o kvalitetu kreca ces vise da saznas kad budes kupio jos tonu dve vise, posto ovaj koji si nabavio nece da radi radnju
33 kg, ha ha, o tom po tom

mislim da sam ti dao solidan odgovor, ukoliko je malter debljine 3 cm

ukoliko nisi siguran u potrosnju
kupis lepo one dzakove za masinsko malterisanje i udri
tamo sve pise

nego, kolika je kvadratura u pitanju

ako je u pitanju neka velika kvadratura ( par hiljada kvadrata - zgrada npr)
plati lepo inzinjera a ne da smaras po forumu

a ako je u pitanju par kvadrata - kupi kubik-dva peska, a na stovaristu ce ti reci koliko ti treba kreca za to malo peska

I NE PISI VELIKIM SLOVIMA

[ ptak 13. @ 10.11.2008. 21:26 ] @
Ajde da vidim tog genijalnog majstora koji malterise zidove tako sto mesa samo krec i pesak, alo bre ovo sto si napisao nema nikakve logike.
Citat:
veljkoE: prvo,
srednjoskolac
u malter ne ide cement nego krec

eventualno u vanjsko malterisanje ide nesto malo ( lopata, dve)

kako ce se stegnuti taj malter ako nema vezivnog tkiva ili ti sredstva koji je u ovom i svakom slucaju cemenat. Ili sam ja mnogo pametan ili si ti tu nesto pobrkao. Isto je kao da si reko da farbas samo cetkom i razredjivacem bez farbe. :)))))
Ajde malo racionalno razmisli, gde ce da se zalepi taj tvoj malter na zidu ako nema cementa.
Evo ovako ide
1 prema 1 za spric ( cement + pesak)
1 cement 3 pesak za malterisanje + 1-2 krec
E za finesu ne znam:S
Inace ovo je sve u lopatama. Po nekim mojim proracunima oko pola dzaka cementa zavrsava 1-2 kvadrata, oko peska se e razuemem ali to zavisi od prostorije, mozda 5 kubika moze da zadovoljni neku prostoriju 4 x 4 i visine oko 2.3 m.
Voda naravno po potrebi :)
kreca duplo manje nego cementa.
A ti mi objasni tu logiku malterisanja bez cementa molim te, molim te i to na PP, da ne rusimo temu, bez svadje, sarkasticnosti, vikanja ( pisanaj velikim slovima) i sl. samo na PP.
Pozdrav od Nikole ! ! !
P.S. To sto sam ja srednjoskolac ne znaci da sam gluplji od ostalih, niti da manje znam od pojedinih ovde, vec to znaci da znam i vise od onoga sto je za moje godine :)))))) pogledaj malo moje postove, mislim da sam svugde bio u pravu a i ako sam ikad pogresio prihvatio sam kritiku, tako da cu se javno izviniti ako se moze napraviti malter bez cementa! ! !
[ pctel @ 10.11.2008. 22:40 ] @
Citat:
ptak 13.: Ajde da vidim tog genijalnog majstora koji malterise zidove tako sto mesa samo krec i pesak, alo bre ovo sto si napisao nema nikakve logike.

Upravo tako su malterisane kuce vekovima, sve dok nije izmisljen cement, tako da moze. Ono sto ni meni nikada nije jasno - zasto u svim udzbenicima pise da u malter ne ide cement, kad ga svi majstori koriste?
[ bakara @ 10.11.2008. 22:48 ] @
Citat:
ptak 13.:
P.S. To sto sam ja srednjoskolac ne znaci da sam gluplji od ostalih, niti da manje znam od pojedinih ovde, vec to znaci da znam i vise od onoga sto je za moje godine ))))) pogledaj malo moje postove, mislim da sam svugde bio u pravu a i ako sam ikad pogresio prihvatio sam kritiku, tako da cu se javno izviniti ako se moze napraviti malter bez cementa! ! !

Citat:
ptak 13.: Po svemu sudeci oba dva nacina odnosno malterisanje i gipsane table su jako efikasni. Ali ja sam vise za malterisanje, zbog toplote, zvucne izolacije......

Zvucna i toplotna izolacija su bolje sa gipsom a ne sa malterisanim zidom.

Inace, postoji krecni i cementni malter, tako da...
[ ptak 13. @ 11.11.2008. 06:10 ] @
Ok kao sto sam reko izvinjavam se, mad mi je to bilo nelogicno do sada, ali dobro, izvinjavam se, nisam znao, a na ovom forumu se svasta da nauciti :)))))
[ Java Beograd @ 11.11.2008. 08:39 ] @
Isključivo krečni malter (dakle, bez imalo cementa) se odavno, odavno ne koristi. Njega inače možemo da vidimo na starim kućama, kako, onako pada sam od sebe, trune i urniše fasadu.
U zadnjih desetak godina je cement relativno pojeftinio, pa tako, sada majstori najradije koriste cementni malter, spravljan dakle, od cementa i peska. Naravno i kombinacije cement-kreč-pesak u bilo kojim odnosima se sreću.
[ veljkoE @ 11.11.2008. 16:20 ] @
posto je sve vec receno
evo jos jedna novina

malter za zidanje je kao sto znate mesavina peska, kreca i cementa
posto su krec sluzi za dobro prijanjanje na podlogu a i da drzi sve na "gomili" te da usporava susenje

naravno, izmilsili su zamenu za krec
e
sad, nije to ni novo
ali
kao sto znate postoji onaj detergent za sudje fairy
i umesto kreca lepo stavite jedna cep fairy-a u mesalicu i malo cementa i to je to

tacna receptura je tu negde, al treba proveriti

moj komsija tako ozidao, i jos se nije kuca srusila, niti govori nesto lose o svemu

da li sad on u pravu ili ne, ebem li ga, prosao je znatno jeftinije...

Citat:
ptak 13.:
P.S. To sto sam ja srednjoskolac ne znaci da sam gluplji od ostalih, niti da manje znam od pojedinih ovde, vec to znaci da znam i vise od onoga sto je za moje godine ))))) pogledaj malo moje postove, mislim da sam svugde bio u pravu a i ako sam ikad pogresio prihvatio sam kritiku, tako da cu se javno izviniti ako se moze napraviti malter bez cementa! ! !

ukoliko neko nije upoznat sa nekim stvarima - to ne znaci da je taj isti glup

znanje se stice ucenjem

jedno je biti ubedjen u nesto, a drugo je da li je to istina

pa ljudi su vekovima bili ubedjeni da je zemlja ravna ploča
i eto
tu smo gde smo

cutanje je majka mudrosti
[ bakara @ 11.11.2008. 18:53 ] @
Citat:
veljkoE: posto je sve vec receno
evo jos jedna novina

malter za zidanje je kao sto znate mesavina peska, kreca i cementa
posto su krec sluzi za dobro prijanjanje na podlogu a i da drzi sve na "gomili" te da usporava susenje

naravno, izmilsili su zamenu za krec
e
sad, nije to ni novo
ali
kao sto znate postoji onaj detergent za sudje fairy
i umesto kreca lepo stavite jedna cep fairy-a u mesalicu i malo cementa i to je to

tacna receptura je tu negde, al treba proveriti

moj komsija tako ozidao, i jos se nije kuca srusila, niti govori nesto lose o svemu

da li sad on u pravu ili ne, ebem li ga, prosao je znatno jeftinije...

Cek bre, ja ne kapiram?

Sta je to tacno korisno postigao sa ferijem?

Mislim mogao je staviti i sok od jabuke i kuca se isto ne bi srusila...
[ drbogi @ 11.11.2008. 21:46 ] @
Ček ako zameni lopatu kreča jednim čepom deterdženta, pojaviće mu se manjak od (lopata-1čep) u količini maltera, a ukoliko to nadoknadjuje cementom, kako je jeftinije, kada je cement skupllji od kreča?

Jedino što mi pada na pamet, kao svrha dodavanja sapunice u malter, bi moglo da bude sporije sušenje maltera i samim tim jednostavnija manipulacija istim od strane neukih majstora. Svašta čovek "sazna" ovde....

Jel zna neko recept za malter u koji se dodaje i glina uz kreč. Nekada se to koristilo za oblaganje unutrašnjosti zidanih cisterni za vodu u Hercegovini i CG, malter je bio veoma sitnozrn, i nije se ljuštio kao varijanta sa peskom umesto gline.
[ veljkoE @ 12.11.2008. 13:59 ] @
menja sav krec u mesalici

valjda je neko probao ranije, i nema problema, zamena je za one tekucine koje su samo za to i namenjene ( google - zamena za krec - ima dosta objasnjenja - fabrickih)

fairy je koristio za zidanje a ne malterisanje

iskreno i ja sam bio dosta iznenadjen sa informacijom, al covek ozida...
[ salec @ 14.11.2008. 12:48 ] @
Ovo što sledi je čisto teoretski... Deterdžent smanjuje površinski napon vode, pa ona bolje kvasi, ne skuplja se u kapljice nego se razmazuje u tankom sloju po površinama s kojima dođe u dodir. To je jedna od osnovnih karakteristika deterdženta koja je važna za funkciju pranja (omogućava da se voda "podvuče" između prljavštine i predmeta koji se pere).

Ne znam kakve to posledice ima u konkretnom slučaju, ali pretpostavljam da se cement bolje hidratizuje, odnosno da je potrebno manje mešanja da bi se dobila ravnomerna smesa maltera, nema suvih mikro-grumuljica maltera ili peska u njoj. E sad, da li je kreč imao istu tu funkciju u malteru, to mi nije poznato.

Neko je napisao da je funkcija kreča da obezbedi bolje prijanjanje na neravnim površinama. Možda "voda koja bolje kvasi" u sastavu maltera omogućuje da malter bolje prijanja na zid?

A možda je sve to samo nečija izmišljotina ... možda bi malter valjao i bez deterdženta i bez kreča?
[ Nenad_80 @ 30.12.2008. 08:18 ] @
Na proleće bih trebao da počnem sa radovima u potkrovlju.
Sve sam isplanirao, ali se jos dvoumim da li da konstrukciju za gips, kao i pregradne zidove, radim od drveta (letvi, štafli),
ili od metalnih profila.
Ako neko ima iskustva, cenim dobar savet.

[ Java Beograd @ 30.12.2008. 08:39 ] @
Već je ovde dosta o tome pisano. Drvo "radi". Suši se, dimenzije mu se menjaju, vitoperi se i krivi se. Dakle, kod pregradnih zidova, nikako drvo ! Kod oblaganja zidova, problem je znatno umanjen, ali opet, preporučujem metalne profile.
[ Ji 4Tze @ 30.12.2008. 11:36 ] @
Rade i ti metalni profili :)

Tj. ako postoji nekakvo strujanje vazduha u potkonstrukciji (između spoljnog zida i unutrašnje strane GK ploča), radiće i cela gipsana konstrukcija, i to u toku jednog dana, pogotovo osunčanog.
Kod mene je taj slučaj, visok sprat solitera iz 70'ih godina, bez spoljne izolacije.
[ Java Beograd @ 30.12.2008. 12:24 ] @
Citat:
Ji 4Tze: Rade i ti metalni profili :)

Moram da izrazim nevericu. Mislim jasno je da se metal širi i skuplja na toploti / hladnoći, ali metalni profili "ne rade" i ne vitopere se onako kako se to dešava kod drveta.
[ Ji 4Tze @ 30.12.2008. 13:58 ] @
Slikaću kad otopli i kad se setim :)
Recimo na tom delu gipsanog zida (W112,) tj. na konkretnom uglu pukotina u finalnoj obradi, pri vrhu se pojavi ujutro do popodne nestane :) i opet se pojavi ujutro. Širine do 2-3mm u najvećoj razlici spoljnih temperatura. Pukotina je nastala od ugaone lajsne što stavljaju moleri.
Zid je W112 - dakle po dve ploče na jednoj strani profila. Doduše zid nije vertikalan već ide kao S bez gornjeg i donjeg horizontalnog kraka, ako me razumeš.

Evo na brzinu u modelu tj. slici, ova crvena linija je mesto pukotine. deo do ove gornje "niše" je taj što zjapi, deo pukotine u niši je čini mi se samo u površinskom sloju boje na zidu.

[ bakara @ 30.12.2008. 22:05 ] @
Citat:
Nenad_80
Sve sam isplanirao, ali se jos dvoumim da li da konstrukciju za gips, kao i pregradne zidove, radim od drveta (letvi, štafli),
ili od metalnih profila.
Ako neko ima iskustva, cenim dobar savet.

Radi sa metalnim profilima...

Ja sam vec nekoliko puta radio sa drvenim stafnama, i uvek se nerviram sto nisu idealno ravne...naravno sve to gips pokrije i sakrije pa se ne primeti.

Upravo radim neki spusteni plafon takodje sa drvenim stafnama i opet se nerviram oko iste stvari...ali sta cu kad tih drvenih stafni imam dosta a metalne profile bih trebao da kupujem

Ti i onako treba da kupujes, tako da svakako uzmi namenske profile, ako nista drugo brze i jednostavnije ces zavrsiti posao
[ plavi9 @ 31.12.2008. 00:16 ] @
Da i ja pitam nesto. Sta je bolje u potkrovlju, stiropor ili tervol?
Ja kupio stiropor od 5cm...malo sam se za***o, a? Mislio sam stiropor 5cm. + 2cm jbg.
[ bakara @ 31.12.2008. 00:20 ] @
Citat:
plavi9: Da i ja pitam nesto. Sta je bolje u potkrovlju, stiropor ili tervol?

Bolji je tervol tj. vuna jer lakse ces sa njom popuniti svaku rupu.
[ tetreb995 @ 07.02.2009. 17:45 ] @
Da malo refreshujem temu .

Danas sam bio u Arandjelovcu da vidim kako su decku ugradili centralno usisavanje . I vidim da je zidove oblozio rigips plocama . Izgleda fenomenalno. Ravno i glatko. Milina jedna .
Posto on zivi i radi u Kanadi , bili su njegovi roditelji koji sad nisu upuceni u detalje sta i kako ....
Kuca je inace velika i sve prostorije od podruma tj suterena do zadnjeg sprata su uradjene tako . Pun ,zidani zid i rigips preko .

Posto me ceka malteracija uskoro ,potpuno sam zaboravio da sam ovde na ES citao o ovom sistemu "malterisanja" , resih da se jos malo do informisem o svemu .
Imam par pitanja vezana za suvo malterisanje .

1) Utikaci ( kutije za modularni program ) su ostavljeni tako kao da cu da malterisem klasicno malterom . Valjda je to oko 2 cm po defaultu. Da li cu imati problema sa ukrajanjem/virenjem maski uticnica i prekidaca ?

2) Knauf ploce bih stavljao direkt na zid bez alu profila i bez izolacije jer spolja ide 10 cm stiropora . Znaci ide samo lepak na blok/ciglu i Knauf ploca preko ? Ne treba nesto dodatno tiplovati u blok ? Zidovi su vise nego OK ravni .

3) Da li je Knauf materijal koji " dise" kao sto je slucaj kod klasicne malteracije kada se kaze da zidovi disu ?

4) Da li u kuhinji , u delu gde su elementi i uredjaji, da postavim one zelene vodootporne Knauf ploce ili se stavljaju klasicne ?

5) Da li se bez problema mogu postavljati huhinjski elementi , Plasma od 60 kg. i druge stvari na takve zidove ? Procitao sam vec u nekom postu sa prve stranice da mogu nosaci ... verovatno ti tiplovi prolaze kroz knauf plocu i blok tako da sigurno pitam glupo pitanje .

6) Na spojevima se koristi glet masa preko bandaz trake ? Da li ide obicna glet masa ili ima neka specijalna ,elasticna koja bi verovatno bila bolje resenje ? Za svaki slucaj .

Toliko za sada.... ako neko ima vremena i volje , molim pomoc.
[ bobiska @ 07.02.2009. 18:05 ] @
1. Uračunaj debljinu g.ploče i to je sve, za toliko smanji dubinu rupe u zidu.
2. Na zid može, na plafon obavezno profili.
3. Jeste.
4. Zavisi da li ćeš da staviš pločice, ja bih ipak vodootporne.
5. Imaš specijalne dugačke tiplove za knauf.
6. Ne za svaki slučaj, nego obavezno knauf masa za bandaž traku, ili kako već...nije isto nikako.

7. Preporučio bih ti ipak malterisanje. Ja sam to sa pločama već radio iz nužde, bila je hića, leto i nisam mogao da nađem majstora koji će da malteriše sobu od 12 kvadrata (mali posao). Ovo je bilo iznuđeno rešenje i nije to kao malter. Zašto, jbm li ga, ali nije. Veruj mi, ko god ti kaže da je idealno ravno kao malter, samo teši sebe i svoj za*eb. Kada pogledaš sa strane, uz sijalicu postavljenu uz sam zid, suprotno od tebe, ili kada sunce obasja taj zid pod malim uglom, biće ti jasno o čemu pričam.
[ tetreb995 @ 07.02.2009. 18:11 ] @
Hvala Bobiska,brzi si i od svoje senke :-)

Primljeno k' znanju ovo pod 7 !
[ popusicko @ 08.02.2009. 00:25 ] @
Samo stavi gips i ne razmišljaj.Cela kuća mi je u gipsu i apsolutno je perfektna izolacija,zidovi kao strela i naravno zid na kojem su viseći elementi je omalterisan.Doduše to je jedan od pregradnih zidova.Zimi pored omalterisanog zida osećaš kako isijava hladnoća a kod gipsa zid je mlak.
[ sasam62 @ 24.04.2009. 21:21 ] @
Pozdrav svim forumašima,
namera mi je da pregradim sobu gipsanim pločama. Pažljivo sam pročitao temu i moram priznati da mi podosta jasno, bar više nego što sam u početku o tome znao, al nisam uspeo da pronađem ništa konkretnije o načinu na koji se postavlja "roštilj". Ukapirao sam da je bolje da to uradim od metalnih "u" profila al kako ih postaviti, kako ih međusobno učvrstiti - šrafom ili popnitnama.
Ako neko može da mi pojasni postupak postavljanja tzv. " roštilja" i eentualno objasni dalji tok postavljanja ploča.
Unapred zahvalan
[ Kosuth @ 25.04.2009. 18:38 ] @
Citat:
Ako neko može da mi pojasni postupak postavljanja tzv. " roštilja" i eentualno objasni dalji tok postavljanja ploča.
Unapred zahvalan

Da kažemo da si teoretski deo savladao iz postova,a što se praktičnog dela tiče,moj ti je savet da odeš kod nekog "majstora" koji radi te stvari,lepo se dogovoriš s njim za dnevnicu,za dva-tri dana mu "ukradeš" zanat i eto i tebe u eliti"majstora",bez šegrtisanja i kalfenisanja.

Teško da se baš sve može putem postova "nacrtati" i da to besprekorno funkcioniše u praksi,a što se šrafova ili pop-nitni tiče,tako nešto nemoj ni da pitaš eventualnog "majstora" kod koga bi to da naučiš da radiš.

Sa dobrom šrafilicom treba ti sekunda do dve da zašrafiš,a sa pop nitnama....računaj sam...
[ bakara @ 25.04.2009. 21:08 ] @
O kakvim to pop nitnama govorite, gde ste to videli da se gipsane ploce montiraju pop nitnama?
[ Kosuth @ 26.04.2009. 06:34 ] @
@bakara,
pa,pošto je to pocinkovani lim,može on "odlično" i da se lemi....................

"svako je lud na svoj način-reče popa i sede golom guz*com u koprive!"

Bez obzira što ja te gipsarske radove ne smatram nikakvim majstorlukom,ima tu nekih pripremnih radnji za koje se osnova može steći u bilo kom drugom zanatu,ali samo praksom.

Neka "proba" sa pop-nitnama,već kad mu je palo na pamet...pretpostavljam da je mislio na spajanje profila....nadam se....
[ sasam62 @ 26.04.2009. 19:44 ] @
Citat:
Kosuth: @bakara,
pa,pošto je to pocinkovani lim,može on "odlično" i da se lemi....................

"svako je lud na svoj način-reče popa i sede golom guz*com u koprive!"

Bez obzira što ja te gipsarske radove ne smatram nikakvim majstorlukom,ima tu nekih pripremnih radnji za koje se osnova može steći u bilo kom drugom zanatu,ali samo praksom.

Neka "proba" sa pop-nitnama,već kad mu je palo na pamet...pretpostavljam da je mislio na spajanje profila....nadam se....

Pa naravno da sam mislio na spajanje profila. Pa ja jesam u ovim sumanutim vremenima malo prolupao, što uostalom smatram normalnim, imajući u vidu u kakvim okolnostima živim - ali valjda ne toliko da mi na pamet pada da gipsane ploče pričvrstim pop-nitnama. Pa naravno da sam mislio sam na spajanje " U " profila.
[ Bane SSM @ 12.05.2009. 23:43 ] @
Evo ja da odgovorim ako nije kasno?
Metalni profili se pricvrscuju srafovima ili makazama za pertlovanje profila.

Sve sto vas zanima oko gips-karton ploca tu sam za pomoc.
[ sasam62 @ 13.05.2009. 14:39 ] @
Citat:
Bane SSM: Evo ja da odgovorim ako nije kasno?
Metalni profili se pricvrscuju srafovima ili makazama za pertlovanje profila.

Sve sto vas zanima oko gips-karton ploca tu sam za pomoc.

Zahvaljujem se Bane na savetu, odnosno odgovoru i po potrebi iskoristiću ponuđenu pomoć ukoliko zatreba. Još jednom srdačno hvala i veliki pozdrav.
[ Bane SSM @ 13.05.2009. 17:53 ] @
Nema na cemu.
Kao sto napisah sve sto vas zanima tu sam!!
[ tekija25 @ 14.06.2009. 23:34 ] @
mene interesuje da mi neko malo bolje opise kako da lepim gipsane ploce koliko mora da bude ravan zid i koji lepak koristiti posto nisam majstor iz oe struke ali sam srafljenje na "rostilj" vec radio a cuo sam da je lepljenje jednostavnije
dobro bi mi dosao i link za neki sajt
[ Bane SSM @ 15.06.2009. 10:11 ] @
Evo jedan moj kolega je napisao extra pa da ne pisem ponovo ako ne bude nesto jasno pitajte.

Za lepljenje ploča na zid ili takozvano "suvo malterisanje " potreban vam je lepak,ploče,ravnjača,gumeni čekić,mistrija, kanap za obeležavanje, kanta,mikser,metar,skalpel,olovka i vaser vaga.
Lepi se na čistoj,suvoj i podlozi bez kreča( jer lepak nemože da uhvati za poroznu površinu).
Počinje se tako što prvo nađemo najizbočeniju tačku na zidu ,zatim spustimo vaser vagom tu tačku na zemlju,dodamo u prostor 2 cm i to je prednja ivica ploče.
Zatim kanapom za obeležavanje obeležimo liniju po kojoj ćemo da lepimo (pod mora biti čist).
U kanti umešamo lepak za ploče (Knaufov se zove perlfiks) lepak ne sme da bude redak a ni previše suv, uzmemo mistriju i bacamo pogače na ploču ( otprilike na 12 mesta), ako je podloga suviše suva (ytong ili siporexili pregoreo stari malter) blago je ovlažimo prskajući je četkom ili prskalicom.Obavezno sačekati bar 50 minuta pre lepljenja gornjih ploča a nabolje je posle 4 sata.
Ploče montiramo tako što prvo postavimo donju ivicu na santimetar od linije ,prilepimo ploču i onda ravnjačom i gumenim čekićem polako dovedemo na liniju ,proveravajući i vaser vagom.
ploče se lepe naizmenično cela pa pola pa cela.da ne bi došlo do krsta u spoju.
Naj lakše je montirati ploču od 2 m, pa od sledeće odseći nastavak do plafona i zatim ostatak lepiti kao sledeću.Tako nema otpada u montaži.

[ tekija25 @ 19.07.2009. 02:26 ] @
e a sad mi je pitanje da li da prvo postavim gipsane ploce pa uradim kosuljicu pa parket ili kosuljica pa gips ploce pa parkel ili kako vec sta mislite?
[ Ji 4Tze @ 19.07.2009. 20:54 ] @
Prvo odradiš pod, tj. parket celom površinom pa tek posle pregradne zidove
[ Bane SSM @ 22.07.2009. 18:45 ] @
Prvo odradite kosuljicu pa dok se ona suši(28 dana) radite zidove posle toga postavljate podne obloge.

Pozdrav
[ ADRENALIN @ 28.07.2009. 22:21 ] @
@Bane SSM

ne vidi se lepo sa slike treca varijanta, ako mozes zakaci taj pdf pa da mozemo da skinemo.
[ Bane SSM @ 31.07.2009. 13:25 ] @
Evo sad gledam vidi se A,B,C a inace u prilogu posta imas sliku!!!!

Pozdrav
[ Hi World @ 02.08.2009. 11:57 ] @
Citat:
bobiska:Ja sam stavio gips ploce u dogradjenu sobu, jer me mrzelo da se akam sa majstorima, dovozenje peska i cementa, odvozenje suta i preostalog materijala i sl. Cena, prava sitnica, kada uracunas ustedu u navedenom maltretiranju. Nasao sam na oglasu lika koji je doveo ekipu, doneo ploce, ubacio na gajbu (ima tu da se rmba), postavio metalne profile na plafon, a zidove odradio lepkom za g.pl. 6 jura zidovi 8 jura plafon, cena sa materijalom i rukama!!! Doduse, drugi su po oglasima trazili i duplo vise, mora da su ovi marnuli materijal negde, ali su uradili vrhunski. Prednost je sto je za dan bila gotova montaza, sutradan moleri izgletovali i okrecili i ende. Zamisli istu proceduru sa malterisanjem i susenjem maltera, cca 15 dana da bi bio siguran od vlage. Mana, neces moci da kacis na zidove sta hoces, a i jos se posle godinu dana gips malo "oseca", tj. "kandela". Inace je na njemu pisalo da je "Knauf". Nazalost, nisam sacuvao taj kontakt, sorry.

Da li stvarno gipsane ploče godinu dana smrde?

[Ovu poruku je menjao Hi World dana 02.08.2009. u 21:54 GMT+1]
[ component @ 02.08.2009. 13:58 ] @
Ne znam kakve su to rigips ploče koje smrde?! Ove koje sam ja koristio su bile sasvim normalne. Nisu se osećale ni prilikom postavljanja ni posle godinu dana... A što se tiče kačenja na zid jedini problem je što treba da znaš gde su grede i tu kačiš. Tako možeš i plasma TV od 40 Kg da postaviš na pregradni zid.
[ Bane SSM @ 02.08.2009. 20:48 ] @
Citat:
Hi World: Da li stvarno gipsane ploče godinu dana smrde?

A mene zanima zasto si ubacio moj nick u citat???
Ovo sto si citirao je napisao bobiska 14.07.2007 godine!!!!!!!!!!!
[ Hi World @ 02.08.2009. 20:57 ] @
Slučajno, nisam uspeo da citiram pošto je stara poruka, pa sam ručno citirao i menjao link, a zaboravio da promenim nik. Ispravio sam. Sorry!
[ Bane SSM @ 02.08.2009. 22:32 ] @
Ok.

Pozdrav
[ bobiska @ 03.08.2009. 06:57 ] @
Da se oglasim, pošto sam pomenut. Stavljao sam i ja gipsane ploče u drugim delovima stana ranije, kada su se tek pojavile pod imenom "Knauf" i nije bilo nikakvog neprijatnog mirisa. Ove poslednje, ugrađene 2006.g. se i dalje blago "čuju", moguće da je u pitanju naša poslovična fušeracija, tj. bofl, kopija, lažnjak, loše skladištenje...uletela mi loša serija, ne mora da znači da je generalni problem.
[ Hi World @ 04.08.2009. 15:15 ] @
Gips se koristi svuda u svetu pa mi je bilo čudno da šmrdi, ali bolje da pitam... Zbunilo me je i što sam negde čuo da je gips najzdraviji materijal, ali da se dodaju aditivi koji su nezdravi, pa sam pomislio da ne smrdi od tih aditiva. Ne verujem ni da su aditivi nezdravi.
[ tekija25 @ 17.05.2010. 18:42 ] @
jos jedna dilema
da li raditi lepljenje GK ploca ili profile i srafljenje?
sa spoljne strane kuce ide lepljenje stiropora tako da ako je bolje zbog izolacije to mi nije neki razlog ali ako razlika u ceni nije velika onda cu rado uraditi profile i staklenu vunu recimo pa onda srafljenje?
unapred hvala na pomoci
[ Elena74 @ 25.05.2012. 10:19 ] @
Čitala sam da prilikom postavljanja gips karton ploča treba ostaviti 15 cm lufta (odnosno po 7.5 cm sa svake strane). Tačnije, treba gips karton ploče smanjiti za 15 cm u odnosu na širinu i visinu zida. Zbog čega je to potrebno i kako se posle popunjava ta šupljina od 7.5 cm?
[ Java Beograd @ 25.05.2012. 10:52 ] @
A gde si to čitala ?
[ mlazic982 @ 19.07.2012. 11:19 ] @
naravno da je bolje oblaganje zidova gopskartonskim plocama,naravno ako se odradi kvalitetno
[ mlazic982 @ 19.07.2012. 11:22 ] @
vjerovatno si cula da treba napraviti taj razmak ali ne u cm vec u mm
[ goran80 @ 30.07.2012. 13:39 ] @
Evo jednog sam svoj majstror novajlije. Dugo citam forume o suvoj gradnji i sve vise se "palim" za to. Naravno ima par stvarcica koje me zanimaju jer ne zatezem da to mora tako ali kada se sve sabere zelim da budem zadovoljan i da to bude trajno bez kasnije zafrkancije. Ja bih vam izneo moja misljenja i probleme pa svaki komentar,negiranje,pohvala,savet,kritika,preporuka ce dobro doci .

Elem. Kuca je skoro gotova,sazidana i jos malo pa krov. Sam cu razvesti struju ,vodu a uz pomoc kuma i grejanje.
Spoljni zidovi su zidani na 25cm,unutrasnji na 19cm.Spolja ide izolacija (kazu da je 10cm dovoljno)?

1.- Da li je bolje staviti Stirodur ili Stiropor?
Neki kazu bolje Stiropor jer on dise i otpusta vlagu a Stirodur radi kao vakum. Znam da za stirodur ide tanji 5-ca i da je skuplji a za Stiropor 10-ka. (to bih radio isto sam)
Ja sam nekako vise za Stirodur jer je gusci ,mislim da je otporniji ,trvdji i da je sto je najbitnije bolji izolator? Mozda i gresim?
Unutrasnje malterisanje ne bih radio sam ukoliko se ne odlucim za suvo malterisanje.
Video sam klipove kako se radi,procitao skoro sve forume gde svi hvale(dodatna izolacija,zvucna izolacija,nije zapaljivo,brzo, gradnja,neki kazu jeftinije neki da je skuplje......itd). Ali ja cu vam postaviti neka pitanja na koja nisam nasao odgovor i za koja mi vise trebaju saveti .
2.-Nakon 5-6-7-8 godina kada se natalozi 2-3reda boje na gips ploce....kako se to skida? Sta se onda radi? Kod malterisanih zidova se pokvasi i guli..a kod gipsanih?
3.-Samo da potvrdim druge teme.. Prvo se radi kosuljica -plafon - zid kod suve gradnje?
4.-Da li mozda da se plafon omalterise a samo zidovi da budu zalepljene gips ploce ili da isfuram rostilj na plafon i gips?
5.-Predpostavljam da mi ne treba unutrasnja izolacija kada ima spoljna. Unutrasnje gips ploce su vec dovoljna dodatna izolacija?
6.-Odnos cene jer bih gips ploce sam radio a malterisanje majstori (toliko vec nisam strucan ) ? ))
7.-Za sta bi se vi odlucili da sebi gradite kucu?

Predpostavljam da su cene tu negde slicne. A nemam nameru da zbog 300-400e pogresim jer ipak tu nameravamo da zivimo ceo zivot .
Mislim da je bolje i da dam malo vise para a da to bude kako treba nego da se pokajem . Vise me zanima kvalitet i lakse odrzavanje kasnije nego brzina gradnje i mozda sto ce biti malko jeftinije. Svaka preporuka sta je pozitivna i negativna strana jedne i druge gradnje bi mi dobro dosla da svedem sve na papir sta dobijam a sta gubim ,podvucem i odlucim se .

Pozdrav svima...