[ daxy @ 10.12.2006. 03:13 ] @
Pozdrav svima!

Zanimaju me Vaša iskustva kod sudije za prekršaje i to vezane za vožnju bržu od dozvoljene. Naime, moja situacija je sledeća: Vraćao sam se sa devojkom iz Istanbula pre jedno 2 nedelje, i svratio do Kragujevca usput kod prijatelja. Pošto je bilo već prilično kasno kad smo krenuli dalje za Beograd (preko Topole) ja sam mu malo više dao po "brzini".. Bilo je oko 2h ujutro, znači nigde nikog. E sad, na tom putu postoji jedan prilično ravan deo u dužini od jedno sigurno 1,5km koji sam ja jedva dočekao da ubrzam.. Kad, eto ti pandra, snimaju me laserom.. I naravno, zaustave, dođite da vidite brzinu, 118 km/h, sve lepo uslikano digialcem, a dozvoljena je 70.. Prekoračenje od 48km/h na deonici puta VAN naseljenog mesta. Ima li predloga, sa kojom "pričom" kod sudije za jedno 2 meseca?
[ dr.NPN @ 10.12.2006. 04:33 ] @
Citat:
daxy:  I naravno, zaustave, dođite da vidite brzinu, 118 km/h, sve lepo uslikano digialcem, a dozvoljena je 70.. Prekoračenje od 48km/h na deonici puta VAN naseljenog mesta. Ima li predloga, sa kojom "pričom" kod sudije za jedno 2 meseca? :)

Nijedna ti nece pomoci, trebaju im pare. Nemoj da me teras da ti pricam kakvi su majmuni....

Ja sam vozio slicno, mozda jos gore, jer je bilo 40 ogranicenje a ja 96. I nista, godinu dana uslovno, 3k5 dinara i sudski troskovo.

Dobro sam prosao... :)
[ tdjokic @ 10.12.2006. 05:21 ] @
Pa kako da vidis onolicno ogranicenje kad vozis ko munja!
[ ventura @ 10.12.2006. 09:50 ] @
Neće ti ništa pomoći da ne platiš tu kaznu... Ako nemaš mnogo prijava, onda ti možda sudija progleda kroz prste pa napiše neku minimalnu kaznu...

Nego, da ti ja dam savet za ubuduće. Pošto ja jako mngoo putujem, i više me smorilo da odlazim kod sudija i da se zajebavam sa pandurima, instalirao sam laser jammer u Delta Alarmu kod nas... Funkcioniše extra dobro, i poenta je da dok je to upaljeno (a upaljeno je po defaultu) nijedan laserski merač brzine ne može da te očita, a kad krene da te očitava unutra počne da pišti, i ti samo smanjiš brzinu na dozvoljenu i uglasiš blokator i on te očita na dozvoljenoj brzini :)

Stvar košta 420 evra, ali je prava stvar, pogotovo što su sad digli kazne dozlaboga...
[ Ave @ 10.12.2006. 09:59 ] @
Bilo kakvu pricu da im ispricas, nece upaliti. Ja ne znam ko je izasao od njih a da nije platio kaznu. Jedino nisam siguran da li ti sledi zabrana od 3 meseca voznje jer si vozio dosta vise od dozvoljenog.
[ bakara @ 10.12.2006. 10:14 ] @
Citat:
dr.NPN: Nijedna ti nece pomoci, trebaju im pare. Nemoj da me teras da ti pricam kakvi su majmuni....

Ja sam vozio slicno, mozda jos gore, jer je bilo 40 ogranicenje a ja 96. I nista, godinu dana uslovno, 3k5 dinara i sudski troskovo.

Dobro sam prosao...

A sto su oni majmuni?
A da napravis neki udes pri toj brzini (a mozda i ubijes nekog) ko bi onda bio majmun?
[ su27killeryu @ 11.12.2006. 11:36 ] @
Cekaj godinu uslovno tvorza ili dozvolu?!
[ Black_eyed @ 11.12.2006. 12:03 ] @
Ma kakav zatvor!?? Godinu dana uslovno dozvola ili 3/6/9 meseci privremene zabrane upravljanja vozilom. Novcana kazna je obavezna i zavisi koliko te rebne od 5000 - 25000. Sve zavisi od sudije i koji ti je po redu prekrsaj.

Reci kako jeste bilo, bila je noc, nigde nikoga, zurio kuci itd... bez mangupiranja.
[ Nenad Vranjanac @ 11.12.2006. 12:30 ] @
Citat:
ventura:... laser jammer...

zar to nije zabranjeno?
[ cicika @ 11.12.2006. 13:19 ] @
Citat:
Bilo je oko 2h ujutro, znači nigde nikog.

Ne razumem zašto je ovo tako često korišćen izgovor? Zašto se uopšte koristi kao izgovor.
Slažem se da na našim putevima postoje prave deonice koje su izvan naseljenog mesta i da bi ograničenje moglo da bude i malo veće ( u smislu veće dozvoljene brzine), ali ti ne možeš da znaš da se neće pojaviti još koji manijak na putu koji će voziti 150 - sredinom.
Druga stvar, policija uvek stoji na takvim mestima baš zato što pravac vuče nogu na gas. Mislite malo :)
[ ventura @ 11.12.2006. 13:45 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: zar to nije zabranjeno?

Meni rekli da nigde nije izričitno zakonom zabranjeno, a pošto nije zabranjeno onda znači da je dozvoljeno :)

[ SqlByte @ 11.12.2006. 14:05 ] @
Bilo je neke priche da ce da zabrane laser jammer, ali nije mi jasno kako ce da znaju dal' ti imash ugradjen ili nemash ?
Isto tako mogu ja da ugradim negde laser detektor, i kako ce oni da znaju ?
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 11.12.2006. 14:55 ] @
A zar nije po zakonu (ispravite me ako gresim) da se preko 30km/h u gradu i preko 50km/h van naseljenog mesta ide kod sudije za prekrsaje.. Ti si vozio 48 preko tako da.. Mene su skoro zaustavili, vozio sam 115 na delu gde je ogranicenje 80.. Hteli su da mi pisu kaznu na 2000 ali smo se dogovorili na 1000...
[ hecky @ 11.12.2006. 15:18 ] @
Novi Laserski radari imaju detektor za Laser Jammer uredjaje.

Medjutim, sasvim je verovatno da nasa policija nema takve radare, a i upotreba Laser Jammer-a kod nas nije regulisana zakonom (dozvoljena je).

Radi tako sto "onemoguci" radar da ocita brzinu dok mu ne pridjete na 50-80m. Time daje vozacu dovoljno vremena da uspori.

Kod nas je mnogo efektivan, jer policija ima skoro iskljucivo Laserske radare.

[ Vladan006 @ 11.12.2006. 15:28 ] @
Citat:
Zanimaju me Vaša iskustva kod sudije za prekršaje i to vezane za vožnju bržu od dozvoljene. Naime, moja situacija je sledeća: Vraćao sam se sa devojkom iz Istanbula pre jedno 2 nedelje, i svratio do Kragujevca usput kod prijatelja. Pošto je bilo već prilično kasno kad smo krenuli dalje za Beograd (preko Topole) ja sam mu malo više dao po "brzini".. Bilo je oko 2h ujutro, znači nigde nikog. E sad, na tom putu postoji jedan prilično ravan deo u dužini od jedno sigurno 1,5km koji sam ja jedva dočekao da ubrzam.. Kad, eto ti pandra, snimaju me laserom.. I naravno, zaustave, dođite da vidite brzinu, 118 km/h, sve lepo uslikano digialcem, a dozvoljena je 70.. Prekoračenje od 48km/h na deonici puta VAN naseljenog mesta. Ima li predloga, sa kojom "pričom" kod sudije za jedno 2 meseca?

AKo je sve uslikano, nema sanse da se izvuces... Medjutim, postoji sansa da te ne rebne bas maximalno, s obzirom da si ipak skoro 50km/h vozio brze od dozvoljenog.
Kad dodjes kod sudije budi maksimalno ljubazan, smeskaj se, i najvaznije, pokazi da se kajes ali onako kao iskreno, ako mozes toliko da foliras. O pandurima sve najlepse, kao oni samo rade svoj posao, bili su ljubazni prema tebi, nemas sta da im zameris bla, bla, bla... Kada steknes sudijine simpatije (kao nisi ti jos jedan od onih sto im je milicija i drzava kriva za sve nego ti, zaboga, saosecas sa njima i verujes u njih) onda ubacis socijalni momenat. Frka na poslu, frka kod kuce, nema se para, kola zivot znace, molis i kumis ali u granicama dobrog ukusa. Trudis se da delujes jadno ali ne previse. Kao znas da si mnogo pogresio ali to je ipak uticaj loseg psiholoskog stanja prouzrokovanog stresom kod kuce i na poslu, nece ti se tako nesto vise ponoviti, ovako nesto ti se nikada pre nije dogodilo, ti si dobar i posten pripadnik ovog drustva ali eto, pogresi covek... Ako sve ovo odradis kako treba, dobices minimalnu kaznu koju ce taj sudija biti spreman da ti izrekne i to je to...

Onda lepo, sledeci put kada iz kola vidis pandura kako stoji i ceka da neko pogresno skrene umesto da regulise saobracaj na raskrsnici, vezi pojas, ubaci u prvu, gas do daske i gazi, gazi, gazi, pa onda rikverc pa opet gazi, gazi gazi...
[ daxy @ 11.12.2006. 16:53 ] @
Citat:
Stole_sto_ljubi_zene_gole: A zar nije po zakonu (ispravite me ako gresim) da se preko 30km/h u gradu i preko 50km/h van naseljenog mesta ide kod sudije za prekrsaje.. Ti si vozio 48 preko tako da.. Mene su skoro zaustavili, vozio sam 115 na delu gde je ogranicenje 80.. Hteli su da mi pisu kaznu na 2000 ali smo se dogovorili na 1000...

Iskreno da ti kazem, situacija je bila prilicno cudna: nisu mi ni nudili da mi naplate mandatnu kaznu na licu mesta, samo su mi uzeli podatke iz vozacke i LK, cak sta vise nista mi nisu dali ni da potpisem. Ja sam pokusao cak i malo "ispod zita" al nije bilo sanse. Pandur je imao obicnu belu svesku u kojoj je bilo otprilike ovako:
-----------------
taj i taj tad i tad ta i ta brzina
-----------------
i tako sve podvuceno crtama. Radar koji su koristili mi je izgledao do jaaaja :) Znaci onako veliki laserski pistolj, a na vrhu kao da je "stopljen" sa digitalnim foto aparatom. Eto. Predpostavljam da je u toj slici sve sto je potrebno da me osude..
[ daxy @ 11.12.2006. 17:02 ] @
Citat:
Vladan006: AKo je sve uslikano, nema sanse da se izvuces... Medjutim, postoji sansa da te ne rebne bas maximalno, s obzirom da si ipak skoro 50km/h vozio brze od dozvoljenog.
Kad dodjes kod sudije budi maksimalno ljubazan, smeskaj se, i najvaznije, pokazi da se kajes ali onako kao iskreno, ako mozes toliko da foliras. O pandurima sve najlepse, kao oni samo rade svoj posao, bili su ljubazni prema tebi, nemas sta da im zameris bla, bla, bla... Kada steknes sudijine simpatije (kao nisi ti jos jedan od onih sto im je milicija i drzava kriva za sve nego ti, zaboga, saosecas sa njima i verujes u njih) onda ubacis socijalni momenat. Frka na poslu, frka kod kuce, nema se para, kola zivot znace, molis i kumis ali u granicama dobrog ukusa. Trudis se da delujes jadno ali ne previse. Kao znas da si mnogo pogresio ali to je ipak uticaj loseg psiholoskog stanja prouzrokovanog stresom kod kuce i na poslu, nece ti se tako nesto vise ponoviti, ovako nesto ti se nikada pre nije dogodilo, ti si dobar i posten pripadnik ovog drustva ali eto, pogresi covek... Ako sve ovo odradis kako treba, dobices minimalnu kaznu koju ce taj sudija biti spreman da ti izrekne i to je to...

Onda lepo, sledeci put kada iz kola vidis pandura kako stoji i ceka da neko pogresno skrene umesto da regulise saobracaj na raskrsnici, vezi pojas, ubaci u prvu, gas do daske i gazi, gazi, gazi, pa onda rikverc pa opet gazi, gazi gazi...

Pa znas kako.. planirao sam da kazem da mi je devojka bila bolesna (tipa neki napad) i da smo hitno morali da se vratimo iz sela kod KG u BG na privatnu kliniku kod njenog lekara koji joj odredjuje terapiju.. Eto, otisli na vikend, desilo se, frka panika, lekar preporucio bolnicko lecenje sto pre, i mi seli u kola, ja na gas, i za BG. Uz to, brzinomer mi nije "radio" pa nisam ni imao predstavu kojom se brzinom krecem, ali sam se trudio da brzinu prilagodim uslovima i stanju na kolovozu. S obzirom da je bilo 2 ujutro, vedro nebo, i pregledna dolina (nizbrdica na kojoj sam vozio 118km/h) prilagodio sam tako i svoju brzinu, i nisam ni znao da vozim 118. Ja, jadan, student, majka ne zaposlena, otac tehnoloski visak, nema se para, nikad kaznjavan (a u stvari imao prevrtanje, sudar, jedno crveno, voznju bez dozvole :))) ) Mada.. kontradiktorne stvari: kako mi nemamo para pa idemo na privatnu kliniku, i zasto uopste kolima, kad je benzin prilicno skup :) Ipak cu morati malo da "iskristalisem" pricu, ali sva sreca, po iskustvu, imam oko 2 meseca za to, zato i ocekujem vase predloge.. Nemojte mi ono "trebao si" jer nisam, tako da samo ocekujem "kreativne ideje" i eventualno istinite price iz sudnice :)
[ ventura @ 11.12.2006. 17:18 ] @
Citat:
daxy: Pa znas kako.. planirao sam da kazem da mi je devojka bila bolesna (tipa neki napad) i da smo hitno morali da se vratimo iz sela kod KG u BG na privatnu kliniku kod njenog lekara koji joj odredjuje terapiju.. Eto, otisli na vikend, desilo se, frka panika, lekar preporucio bolnicko lecenje sto pre, i mi seli u kola, ja na gas, i za BG. Uz to, brzinomer mi nije "radio" pa nisam ni imao predstavu kojom se brzinom krecem, ali sam se trudio da brzinu prilagodim uslovima i stanju na kolovozu. S obzirom da je bilo 2 ujutro, vedro nebo, i pregledna dolina (nizbrdica na kojoj sam vozio 118km/h) prilagodio sam tako i svoju brzinu, i nisam ni znao da vozim 118. Ja, jadan, student, majka ne zaposlena, otac tehnoloski visak, nema se para, nikad kaznjavan (a u stvari imao prevrtanje, sudar, jedno crveno, voznju bez dozvole :))) ) Mada.. kontradiktorne stvari: kako mi nemamo para pa idemo na privatnu kliniku, i zasto uopste kolima, kad je benzin prilicno skup :) Ipak cu morati malo da "iskristalisem" pricu, ali sva sreca, po iskustvu, imam oko 2 meseca za to, zato i ocekujem vase predloge.. Nemojte mi ono "trebao si" jer nisam, tako da samo ocekujem "kreativne ideje" i eventualno istinite price iz sudnice :)

Jel tebi plan da se provučeš sa nekom minimalnom kaznom ili da što više iznerviraš sudiju da ti zarebi maksimalnu kaznu?

Kao prvu stvar, verovatno će ti reći da odeš i izvadiš listing... Ako ga već sami nisu izvadili (a verovatno jesu kada su ti i poslali prijavu). U tom listingu se vidi svaka prekršajna prijava koju si ikad napravio i njen status. Kad sam bio kod sudije jednom, u listingu sam video i prekršaj koji sam napravio sa gliserom, tako da oni tamo imaju sve živo... I sudija nije glupa, pita te lepo dal si kažnjavan, ti kažeš da nisi, a ona ima pred sobom listing... I šta misliš šta će žena da napravi kad vidi da pokušavaš da je praviš budalom...

Ako si imao prevrtanje, sudar, jedno crveno, voznju bez dozvole, budi siguran da ćeš dobiti maksimalnu kaznu... Ako se zajebavaš pa nisi imao to, onda jednostavno otiđi tamo, reci da je istina to što piše, da jesi vozio toliko koliko piše, i zamoli je da ti da neku minimalnu kaznu, možeš joj reći da radiš za neke sitne pare i da bi ti značilo kad bi mogla neka manja kazna, i to je to... Nikakva laganja, priče i sl. ti neće pomoći, može ti samo odmoći... Jer retko ko tamo dođe i iskreno kaže šta se desilo, već svi dođu svađaju se, natežu, lažu, izmišljaju...A sudijama je verovatno pun k toga...
[ unleaded @ 11.12.2006. 18:58 ] @

Moguci pravac izvlacenja - ispravnost laserskog radara - koja eventualno moze
da se obori na sudu. Treba da provjeris dvije stvari. Da li je po zakonu
policija obavezna da bazdari radar na svako 6 mjeseci ili godinu dana?
Da li je radar sa kojim si ti "uslikan" bazdaren u tom periodu?
Prva stvar pise u zakonu - konsultuj nekog pravnika (advokata).
Ako su po zakonu duzni da nose radar u ovlastenu firmu na bazdarenje,
onda ti ostaje tezi dio posla - da "ispod zita", ako imas kakvu vezu u
policijskoj stanici, provjeris da li je bazdarenje bas tog radara uradjeno
u tom zakonskom roku, pa ako nije - :))
[ StORM48 @ 11.12.2006. 19:41 ] @
Da, i to će se onda završiti baš kako je Ventura i rekao - iz inata ga neće pustiti tek tako. Čim vidi da se izmotavaš, ode glava.

Pozdrav
[ dalibord5 @ 11.12.2006. 20:21 ] @
Kada se stvari pojednostave...
Napravio si prekrsaj i moras da platis.
Jednostavno...
Mozda kod sudije prodjes malo bolje ako ukupan utisak bude dobar.
Pun im k.... onih koji drame,vicu,lazu...a neumoljivi su.
Nije nase da razmisljamo ima li smisla da je ogranicenje na tom i tom mestu,toliko i toliko.
Jednostavno ogranicenje postoji i ti si ga prekoracio.
Ispricaj kako je bilo i nadaj se da ce sudija biti razuman.
Nesto ces svakako platiti.
[ bugsu @ 11.12.2006. 21:04 ] @
ajd da neotvaram novu temu ,pre neki dan imao sam full contact sa murijom :D
ovako
ishao sam na autobusku ,u kolima je bilo troje ljudi, stanem ti ja na semaforu(4-5 sam bio u koloni) i bude zeleno krenu svi krenem i ja i taman da predjem u drugu ulicu upali se zuto i odma za njim crveno svetlo i 20m dalje stoji jedan drot(pajkan)stoji tamo sa strane i prica sa nekim covekom(privatno) i naravno zaustavi me , i poshto sam zurio na autobusku (da odbacim nekoga) ostavio sam mu dokumenta , vratim se ja tamo (a taj covek skim je pajkan pricao bio je josh tamo i naravno divanio snjim) i pocne da pishe zapisnik (zbog prelaska na crveno svetlo) i poshto je trazio licnu kartu napisao mi je i zbog ne noshenja LK ,ja nisam potpisao zapisnik.( a dok je pisao zapisnik proshao mu je neki pezo bez registracija , i on to nije video)
e sad,policajac je pricao sa tom osobom i kad se okrenuo ka nama kad smo bili na sred raskrsnice i bilo je crveno ( i on tako malo munut mislio da smo preshli na creveno) ,pa ako bude do suda doshlo da li imam shanse ako kazem da je na radnom mestu pricao s nekom osobom (privatno) da nije pratio tok saobracaja,i ako bi pozvao svedoke(koji su bili u autu a osobe su mi iz porodice) kome ce sudija da veruje?
da niti ja a ni pajkan nema nikakav cvrsti dokaz(znaci nema radar,foto,film i sl.)
do sada nisam kaznjavan ;)

Jel ima shanse da se provucem bez icega?
[ RAMBRAKER @ 11.12.2006. 21:07 ] @
Ja sam pre 2 godine imao udes sa motorom i usput sam pokupio neku zenu , vozio sam brze nego sto je trebalo i + jos tu nesto ..........dobio sam ukor posto sam bio maloletan HEHE , imam i maloletnicki Dosie !!
Salu na stranu ......
[ cicika @ 11.12.2006. 22:11 ] @
Čini mi se da na prijavi koju pandur popunjava bilo kada ste uhvaćeni da vozite preko ograničenja bilo ako 'naduvate' preko 0.5, postoji deo tipa ".... izmereno aparatom (serijski broj) bazdaren poslednji put (datum i vreme)... ", tako da je vrlo mala verovatnoća da aparat nije bazdaren na vreme.
[ Vladan006 @ 12.12.2006. 01:04 ] @
Citat:
bugsu: ajd da neotvaram novu temu ,pre neki dan imao sam full contact sa murijom :D
ovako
ishao sam na autobusku ,u kolima je bilo troje ljudi, stanem ti ja na semaforu(4-5 sam bio u koloni) i bude zeleno krenu svi krenem i ja i taman da predjem u drugu ulicu upali se zuto i odma za njim crveno svetlo i 20m dalje stoji jedan drot(pajkan)stoji tamo sa strane i prica sa nekim covekom(privatno) i naravno zaustavi me , i poshto sam zurio na autobusku (da odbacim nekoga) ostavio sam mu dokumenta , vratim se ja tamo (a taj covek skim je pajkan pricao bio je josh tamo i naravno divanio snjim) i pocne da pishe zapisnik (zbog prelaska na crveno svetlo) i poshto je trazio licnu kartu napisao mi je i zbog ne noshenja LK ,ja nisam potpisao zapisnik.( a dok je pisao zapisnik proshao mu je neki pezo bez registracija , i on to nije video)
e sad,policajac je pricao sa tom osobom i kad se okrenuo ka nama kad smo bili na sred raskrsnice i bilo je crveno ( i on tako malo munut mislio da smo preshli na creveno) ,pa ako bude do suda doshlo da li imam shanse ako kazem da je na radnom mestu pricao s nekom osobom (privatno) da nije pratio tok saobracaja,i ako bi pozvao svedoke(koji su bili u autu a osobe su mi iz porodice) kome ce sudija da veruje?
da niti ja a ni pajkan nema nikakav cvrsti dokaz(znaci nema radar,foto,film i sl.)
do sada nisam kaznjavan ;)

Jel ima shanse da se provucem bez icega?

Zakon kaze da policija uvek govori istinu. Ako ide tvoja rec protiv njegove, uvek je on taj koji je u pravu... Ako pozoves svedoke koji su ti neki blizak rod, tesko ce to proci... Inace, ako ti je pisao za LK, to ti je cirka 5000 a crveno ohoho... Sansa ti je i tome sto su oni dosta ograniceni pa ces mozda u direktnom suocavanju sa njim (ako to trazis) pokazati da ipak njegova prica nije bas toliko tacna... Uvek stoji varijanta sa uvlacenjem na finjaka sudiji :)
[ Vladan006 @ 12.12.2006. 01:10 ] @
Citat:
cicika: Čini mi se da na prijavi koju pandur popunjava bilo kada ste uhvaćeni da vozite preko ograničenja bilo ako 'naduvate' preko 0.5, postoji deo tipa ".... izmereno aparatom (serijski broj) bazdaren poslednji put (datum i vreme)... ", tako da je vrlo mala verovatnoća da aparat nije bazdaren na vreme.

U reviji SAT je bio jedan interesantan clanak u vezi sa bazdarenjem radara. Sve u svemu, vecina aparata u ovoj zemlji su stari, dotrajali i nisu bazdareni u propisanom roku (6 meseci). Cak mi se cini da su neki strucnjaci sa Saobracajnog faxa tvrdili da ti mnogo stari aparati samo zbog starosti i dotrajalosti elemenata mogu puno da pogrese (iako su kao bazdareni). Za ovo poslednje nemojte me drzati za rec posto se ne secam bas najbolje.
[ Vladan006 @ 12.12.2006. 01:14 ] @
Citat:
daxy: Pa znas kako.. planirao sam da kazem da mi je devojka bila bolesna (tipa neki napad) i da smo hitno morali da se vratimo iz sela kod KG u BG na privatnu kliniku kod njenog lekara koji joj odredjuje terapiju.. Eto, otisli na vikend, desilo se, frka panika, lekar preporucio bolnicko lecenje sto pre, i mi seli u kola, ja na gas, i za BG. Uz to, brzinomer mi nije "radio" pa nisam ni imao predstavu kojom se brzinom krecem, ali sam se trudio da brzinu prilagodim uslovima i stanju na kolovozu. S obzirom da je bilo 2 ujutro, vedro nebo, i pregledna dolina (nizbrdica na kojoj sam vozio 118km/h) prilagodio sam tako i svoju brzinu, i nisam ni znao da vozim 118. Ja, jadan, student, majka ne zaposlena, otac tehnoloski visak, nema se para, nikad kaznjavan (a u stvari imao prevrtanje, sudar, jedno crveno, voznju bez dozvole :))) ) Mada.. kontradiktorne stvari: kako mi nemamo para pa idemo na privatnu kliniku, i zasto uopste kolima, kad je benzin prilicno skup :) Ipak cu morati malo da "iskristalisem" pricu, ali sva sreca, po iskustvu, imam oko 2 meseca za to, zato i ocekujem vase predloge.. Nemojte mi ono "trebao si" jer nisam, tako da samo ocekujem "kreativne ideje" i eventualno istinite price iz sudnice :)

Ako je situacija takva, onda ces trebati da se malo pomucis ali, da se ne lazemo, s takvom prosloscu tesko ces se izvaditi.
[ naxy @ 12.12.2006. 01:26 ] @
Pozdrav svima.

Htela bih da postavim jedno pitanje ako je moguce(izvinjavam se sto upadam u ovu temu,ali mi je hitno).Posto je rec o saobracajnim prekrsajima ,da li neko od vas mozda zna odgovor na pitanje kada resenje o kazni stupa na snagu?Od dana prijema resenja ili od datuma kada su oni u sudu doneli odluku? Pise da kazna mora biti placena u roku od 15 dana stupanaj na snagu,pa me zanima sta to znaci?

Hvala unapred svima.
Pozdrav .Naxy.
[ ventura @ 12.12.2006. 08:18 ] @
Citat:
naxy: Pozdrav svima.

Htela bih da postavim jedno pitanje ako je moguce(izvinjavam se sto upadam u ovu temu,ali mi je hitno).Posto je rec o saobracajnim prekrsajima ,da li neko od vas mozda zna odgovor na pitanje kada resenje o kazni stupa na snagu?Od dana prijema resenja ili od datuma kada su oni u sudu doneli odluku? Pise da kazna mora biti placena u roku od 15 dana stupanaj na snagu,pa me zanima sta to znaci?

Hvala unapred svima.
Pozdrav .Naxy.

Mislim da je to od dana prijema...
[ Abydon @ 13.12.2006. 15:17 ] @
Sta god da kazes (slazes), sudija je to vec cuo 10k puta, tako da taj deo preskoci jer ces samo da ga naljutis.
U prijavi ce napisati kada i gde je to bilo, kojim aparatom je mereno i datum poslednjeg atesta aparata, tako da ti
otpada varijanta da se vadi na to, eventualno mozda i nije bazdaren, ali ces to sada tesko da utvrdis, sledeci put
kada te (nedaj boze) ponovo startuju, trazi da ti pokazu atest, ali ne odmah vec im se prvo malo slihtaj, ponudi da
platis odmah kaznu za pojas umesto prekoracenja, "i vi policajci imate dusu", pa tek onda trazi atest, ako oni sami
ne izvade da prepisu te podatke u prijavu, znaci kada ti ponude da potpises. Nikad ne potpisuj, jer u tom
slucaju ne moras ni da se pojavis kod sudije, on tada ima sve, jer se tako potpisan papir tretira kao tvoja izjava
odnosno priznanje. Da bi se oslobodio krivice, bice ti potreban advokat, sto se naravno ne isplati, tako da su nam
sanse za brzu voznju van autoputa sve manje. Ja sam kaznama i podmazivanjima napravio omanju stanicu, tako da znam
sta pricam. Ostaje ti nada da su "dobro prosli" na punktu, pa tada blokce obicno pocepaju.Mada, sad nesto kontam,
nisi potpisao, sudiji moras da das izjavu kad te pozove, mozes i da kazes da ja aparat mozda ispravan, a mozda i
nije, sto lepse zvuci nego "policija laze" (btw@vladan0006: nigde u zakonu ne pise da je policija ikad u pravu,
da je tako, sta ce nam sudovi), ali nisi siguran da je upotrebljen na pravi nacin, jer je pored tebe bila devojka
( a to je podatak koji takodje mora da stoji u original prijavi, ima red u kome pise: vozac je u kolima sam ili sa
nekim pa su pored kvadratici koje treba oznaciti u datom slucaju), koja te je bas opomenula da vodis racuna o max
brzini, jer ona cesto ide tim putem sa roditeljima i cesto je vidjala na tom mestu patrole, sto naravno otpada ako
ti novi aparati prave fotografiju.
@bugsu: moze da te mrzi, vas troje protiv njega, ako je crveno teraj do kraja pod uslovom da svedoci hoce na sudu
da svedoce, a ako je samo licna karta, onda plati, ne isplati se cimanja
[ Srki__ @ 13.12.2006. 17:14 ] @
tesko da ce proci prica da je aparat neispravan, jer svu svi oni atestirani i bazdareni, ili bar tako pise, sto je tebi sve jedno
ako je popunio prijavu, poziv ti stize sigurno, ako je samo pisao podatke na papiru, onda ne mora,nije ti nudio da potpises jer nije ni bilo nista da se potpise
pazi, nisu ti trazili lovu, moze biti da im je smena tek pocela, pa su te ostavili ako im zatrebas

kod sudije...hm, ima vise prica
ova je proverena, znam coveka koji je to uradio
u pitanju je bio alko test, skocio je da nije pio nista, da je profi vozac (sto i jete) zato ne pije, i nije i nije i nije, i puste ga, bez kazne
e sad...ja nisam smeo na tu kartu da igram, rekao sam takva i takva stvar, i popio kaznu
sudija mi je rekao, da bi me pustio, ali ne sme, jer sve presude idu u SUP gde se kontrolisu, i ako tamo nisu zadovoljni, opet sudjenje, naravno ide veca kazna

sta mozes da kazes
da nisi vozio tom brzinom, da policajac nije pisao prijavu na licu mesta i da ti nije nista nudio da potpises (a u prijavi ce ti stajati da si odbio)
meni je pisalo da sam odbio da potpisem, i da sam odbio da dam krv o_0, sto sam rekao sudiji, i uslo je u zapisnik, ali dzabe ako ne trazis suocenje
ako ne bude pisalo da si bio sa nekim u kolima, navedi devojku kao svedoka, kazi gde ste bili, ponesi pasose da vide datum ulaska u zemlju, da ste bili zajedno, sto je neoboriv dokaz da policajac nije obavio svoju duznost kako treba, sto moze, ne mora ali moze da dovede u pitanje tacnost citave situacije

u zatvor se ne ide osim ako ne platis kaznu (postoji cena jednog dana u zatvoru, kazna / cena dana = broj dana mardelja) ili ako se presudom ne odredi i ta kazna posebno

ubuduce
bez junacenja, nigde ne vodi, znam iz iskustva
kumi, moli, kukaj....

@naxy
to je nebitno, plati kad hoces i odnesi uplatnice u SUP
cak ni to ne moras, sticice ti poziv da se javis u zatvor, onda idi plati i odnesi uplatnice, njima je bitno da dobiju lovu,a ne da te hrane u zatvoru
ja sam nosio uplatnice u subotu i predao portiru jer nikog nije bilo, a u ponedeljak je trebalo da se javim u zatvor
ali bolje plati sto pre

[Ovu poruku je menjao Srki__ dana 13.12.2006. u 18:25 GMT+1]
[ bobiska @ 13.12.2006. 20:16 ] @
Procitao sam ovde i poneku pametnu stvar, ali u globalu, al` ste ga posavetovali...nema blage veze.
Prvo, opstepoznato je da u pravosudju nema milosti. Znaci, nema ono "ko priznaje, pola mu se prasta". Naprotiv, takvi su na*ebali, bolje prolaze oni koji muljaju, lazu muvaju i koprcaju se. Cemu bi onda postojali advokati, koji se hvataju za naizgled nebitnu slamku ali cesto to i upali. Ovo znam iz licnog iskustva, poslednji slucaj kada sam izbegao makazice nastale tudjom greskom (da ne duzim), morao sam da sletim pored puta bez ikakve stete na mom ili tudjem vozilu. Zbog blatista sam pojurio neki traktor da me izvuce i u sred akcije naidju panduri, pozovu ekipu za uvidjaj a meni otmu dokumenta. Posto su se svi razisli, svedoka nije bilo, mentoli mi napisu prijavu. Kod sudije u Bg koji je zastupao onog u S. Mitrovici ja samo potvrdim da je sve tacno sta pise, tj. ovo sta sam vama opisao i opusteno zapalim. Kad` se nisam slogirao kad mi je stiglo 6.000 d. i 4 (cetiri) meseca dozvole!!! Znaci *ebe se sudiji bas sto si imao glavobolju, sto si lep posten, nekaznjavan, zena ti se poradjala, smeskas joj se i imas lepe bele zube...ona gleda da te otalja i ode na kafidzon, a takvi koji priznaju i potvrdjuju optuznicu su joj idealni za to. Negiraj, lazi i izmisljaj, ali pametno i vispreno, ne lupetaj srceparajuce nebuloze.
Ono sta je najvaznije, a niko ti ovde nije rekao je sledece: pre nekih par meseci je neki novinar kojeg su nagazili (verovatno) vrsio istrazivanje po sudovima i panduraciji i dosao do saznanja (dobio potvrdu od zakonodavca), da je jedino zakonski validno snimanje radarom u situaciji kada je policijsko vozilo, najcesce civilno, sakriveno ili parkirano uz put i kada te iz tog vozila snime i fotografisu ODPOZADI a zatim jave patroli koja je nekih 500m dalje, pa te oni zaustave i kazne. Znaci jedino tako je ispravno i merodavno i tu si ugasio. Sva ova vacarenja iz ruke, makar i sa fotografisanjem, ako je odnapred, pada u vodu osim kod naivnih i neobavestenih. Ponavljam da je ovo bilo po novinama i TV, zato se ogradjujem od eventualne netacnosti, jer nigde na netu nisam mogao da pronadjem bilo sta u vezi doticnih propisa jer ih kriju k`o zmija noge. Ovo je i logicno u ovakvoj vacaroskoj drzavi i nije nista cudno.
Veruj mi, isplatice ti se da se raspitas, u fazonu od prijateljevog prijatelja prijatelj advokat i sl. U najgorem slucaju nadji advokata kojem ces da platis pravni savet, ponavljam, isplativije ti je nego da partizanima dajes iste te pare, plus, oduzimanje dozvole ti ne gine.
Srecno, pa javi da li sam u pravu, poz.
[ Srki__ @ 13.12.2006. 21:16 ] @
a sto mislis da mu ne gine oduzimanje dozvole? po starom zakonu nije obavezno, ne znam po novom
drugo, sto se tice ispravnosti zaustavljanja, poenta je da ne sme da te zaustavi bilo gde, mora na bezbednom mestu, znaci ne zaustavna traka, ne trotoar, nego iskljucenje
poznanika su u hrvatskoj stigli pol. kolima, upalila se tablica MOLIMO PRATITE NAS i volizi se tako nekoliko kilometara dok nisu dosli do iskljucenja

al sve to pada u vodu, i ova i ta tvoja prica, jer ovde policija jos uvek bije pa pita, jos uve je pendrek zakon, a da je tako lako prouciti malo zakon ili se posavetovati, retko ko bi ovde ikakvu kaznu placao jer se ugl sve otaljava, tj policija ne radi sve po propisu

a sto se tice saveta od pravnika, i to je mac sa dve ostrice

poznata ti je prica o ocu i sinu, pravnicima?
[ Abydon @ 13.12.2006. 22:26 ] @
Pa nije bas da bije pa pita, u stvari mnogo je bolje nego sto je bilo, naravno daleko od idealnog, prvozasta god da te pozovu, ne moras da das izjavu bez advokata, ako das izjavu bez advokata ne vazi na sudu i obratno, tako da batine gube smisao, mada uvek ima neizivljenih idiota, ali im sada preti zatvor. Evo sad bas gledam na B92 vesti o incidentu na nekoj zurci gde je policija uletela na zurku i prebila neke ljude, nece bas tek tako proci.
[ Srki__ @ 14.12.2006. 00:41 ] @
ma jok i nece, malo ce se pricati o tome, i nece nista biti

i to je bilu u planet bigzu, kad su pokusali neki navijaci da udju, i obezbedjenje zvalo policiju, oni dosli i sve prebili
[ hakinen @ 14.12.2006. 17:11 ] @
Sto se tice prolaska na crveno. pricao mi profesor sa fakulteta kako je on imao isto takav slucaj, znaci zaustavila ga je patrola iz suprotne ulice jer je prosao na semafor, pri cemu oni nisu mogli da vide njegov semafor, i on lepo angazuje vestaka ( kaze da ga nije mnogo iznelo, mozda mu je bio i rodjak ne znam ), i vestak lepo snimi da postoji razlika u paljenju svetla od oko 5 sec i da policajci iz polozaja gde su bili nisu mogli nikako da utvrde dali je presao na crveno ili ne!!
E sad pored toga on je lepo na suceljavanju pitao pandura jel se seca dogacaja, i policajac rekao da se seca, a onda ga je pitao a kakvo je vreme bilo napolju jel padala kisa, i kaze pandur se u tom trenutku izgubio i nije znao da odgovori, pa je sudija morala da donese oslobacajucu presudu zbog "nedostatka dokaza"!! :D
U onoj drugoj temi "vremeje da .... policiju" neko je postavio skeniran zakon da su policajci duzni da mere brzinu vozlia sa dve patrole i da te pucaju od pozadi, tako da to ti je po meni jedini izlaz iz ove situacije :D
Pozdrav
[ bakara @ 15.12.2006. 10:52 ] @
Citat:
hakinen: E sad pored toga on je lepo na suceljavanju pitao pandura jel se seca dogacaja, i policajac rekao da se seca, a onda ga je pitao a kakvo je vreme bilo napolju jel padala kisa, i kaze pandur se u tom trenutku izgubio i nije znao da odgovori, pa je sudija morala da donese oslobacajucu presudu zbog "nedostatka dokaza"!!

Taj tvoj profesor laze...nije to krivicno sudjene vec prekrsajno, i sudija nikako ne moze da dozvoli direktno suocavanje, vec ako to bude trazeno (suocavanje) on ce pozvati i saslusati policajca, a posle ce tebe samo obavestiti o rezultatu sudjenja.

Tako je to u praksi, nije to klasicno suocavanje, jer zamisli situaciju u kojoj bi se policajac nasao da ga samo pitas koji si auto vozio, bilo bi to dovoljno da ceo slucaj padne u vodu, a to sudija ne moze da dozvoli, jer policajac samo radi svoj posao danas napise gomilu prijava i ne moze sve da zapamti...
[ hakinen @ 15.12.2006. 15:39 ] @
Kako ne moze sve da zapamti, ako se seca tog dogadjaja i ako je video da nisam propustio pesaka, i tvrdi da je sve kako je tamo napisano, bogami mora da se seca svega!!!
Pazi ja nisam bio kod sudije jos nijedamput na suceljavanju pa ne znam kako je tamo, ali sam isto planirao da pitam policajca jel se seca kakav je dan bio napolju ili koji sam auto vozio, jer ako se toga neseca onda ne moze da trvdi da se seca da nisam propustio pesaka, to je skroz logicno!
[ bakara @ 15.12.2006. 15:46 ] @
Jeste logicno je...ali kao sto rekoh gore, to sudija nece dozvoliti (da ti ispitujes policajca)...
Na zalost ja imam iskustva...i previse

Dzabe si pripremio pitanja
[ hakinen @ 15.12.2006. 15:53 ] @
Mozda i nije dzabe, sta ako sudija dozvoli???
Mozda je moja sudinica bolja od tvoje, tvoja je htela da te kazni :D
Pozz
[ bakara @ 15.12.2006. 16:33 ] @
Ja mogu da se opkladim da nece dozvoliti...
Nije blesava da dozvoli takav cirkus u sudnici
[ Abydon @ 15.12.2006. 22:15 ] @
Pa izvini, ne slazem se, ako ja mislim da nisam kriv, hocu to i da dokazem, tako da bilo koja zakonska radnja vezana za to nije cirkus. Medjutim, stvarno tu nema suceljavanja, ti kazes nisam, policajac mora da da izjavu u vezi tog slucaja, ako se ne seca, zao mi je, ja se secam, pa sudija mora da dokaze u moju korist, mada je tu i zapisnik koji nije konacan, ali moze da bude prihvacen u odredjenim delovima, sto zavisi od sudije. Ne znam da li se vestak zove u prekrsajnom postupku, ali se on u krivicnom postupku angazuje od strane suda, sto znaci da te ne kosta, a ako se ne slazes, mozes da trazis njegovo izuzece i onda mora da bude angazovan drugi. BTW, uskoro ce stupiti na snagu novi zakon gde ce neke prekrsaji biti tretirani kao krivicna dela i to oni koji dovode u opasnost zivote drugih a to su alkohol, brza voznja pored skole, na pesackom itd.
[ Floyd @ 15.12.2006. 22:28 ] @
Ja sam bio 3 puta i svaki put su mi dali najmanju mogucu kaznu.
Svaki put sam se obukao sto skromnije sam mogao (ali kulturno uz svo "postovanje") i ono, glumio jadnog malog dobrog decka koji je eto slucajno napravio prekrsaj i bas ga je nesreca strefila i eto...u milosti velikog i bezgreshnog sudije. Kontam da ti je to najbolji pristup ako nemas teorije da se odbranis.
A u tvom slucaju po mom skromnom misljenju treba da ides na sto manju kaznu bez puno laganja...samo malo izvrni istinu da ne zvuchi jako dramaticno, kao na primer nesto te je neko za*ebo pa si morao da zuris ili tako nesto. Uglavnom bez nekih velikih uvoda razrada i zakljucaka.

E sad ja imam pitanje. Panduri me tuze da sam presao na crveno (nisam potpisao posto nisam presao na crveno) i pandur se nije pojavio na suocavanju. S obzirom da mi vozacku vracaju tek u martu, hteo bi nepojavljivanjem da odlozim to do marta.
Ima neko nekih saveta?
[ Pejacar @ 18.12.2006. 03:30 ] @
Lol,kakvi saveti za laganje kod sudije :)
Shvatite jednom ljudi,sudija maltene i ne slusa ono sto vi pricate,ono sto stoji u prijavi,sto je policajac napisao,to je za sudiju SVETO PISMO
To sto vas propituje o tom dogadjaju,to je cisto da bi u zapisnik slucaja ubacili i vasu izjavu,eto tek da sve bude po propisu
I uglavnom kazu "kazna ce biti minimalna ili je nece biti" cisto da se ne bi svadjali sa vama (svakakvih ljudi ima) i onda vam posalju na kucnu adresu najvecu mogucu :)
[ Srki__ @ 18.12.2006. 22:32 ] @
ma sta pricas, odma ti kaze kolika ce kazna biti

drugo, sudija te prvo pita dal se slazes
ako ti napadnes da to nije tako, ne moze nista da ne preduzme, dalje idu suochenja bla bla bla
[ daxy @ 18.01.2007. 18:33 ] @
Hvala svima na korisnim savetima!

Cisto da kazem, i da druge informisem, od 1. decembra 2006 je na snazi DOPUNA pravilnika o nacinu merenja doplerovim radarima iz 1985 gde se BRISU sve reci gde se pominje "od pozadi" tako da je OD 2 decembra VALIDNO i merenje i snimanje radarom od napred! Prostim recima, do 2. decembra 2006. ste se mogli izvuci ako su vas "snimili" od napred.

Ja sam imao ludu srecu pa sam prekrsaj "nacinio" 28.11 tako da po tome mislim da cu se izvuci, tj. da s obizrom da merenje nije vrseno u skladu sa TADASNJIM zakonom, nije ni validno, pa samim tim nemaju na osnovu cega da me kazne. Da li sam u pravu?

Izmene i dopune pravilnika su donete 27.10.2006
Stampano u SL GL 24.11.2006
Stupilo na snagu osmog dana od dana objavljivanja u SL Glasniku (znaci 1. decembra 2006.)
Mene su "snimili" 28.11.2006

Kod sudije idem sa recima "ne priznajem nista, zbog nezakonitog nacina merenja brzine - u dolasku".
[ jnk @ 18.01.2007. 21:35 ] @
Sasvim vam je ne bitno da li priznajete i da li imate opravdanje jer i ako ne priznat$,e opet ce vam recnuti istu kaznu jer je njima savrseno svejedno.

prv put kad su me zaustavili priznao sam i glumio nevinasce i recnuli su mi kaznu.
drugi put sam priznao i rekao da cu ponovo voziti isto i opet su mi recnuli istu kaznu. sudija se samo smejala na to.......

posle sam se opametio i od tada nista ne potpisujem i nista ne priznajem i sve negiram i mogu reci da sam oborio nekoliko slucajeva. na primer kad su me zaustavili kod lazarevca negirao sam da su mi pokazali radar i rekao sam da su me izvukli iz kolone cak sam negirao i da je ogranicenje 60 nego da je 80 i trazio sam suocavanje. prijava je bila oborena.....

na izjavu mog druga dva policajca su bila saslusana da su zahtevala mito i ne znam sta se dalje desavalo.....

najpametnije je ne primati nikakve preporucene posiljke jer ako prodje vise od dve godinne a da ne pocne proces slucaj zastari. a dve godine prodje brzo. ja sigurno imam 4-5 prijava koje su zastarele... jedna od njih je za crveno, alkohol, nepropisno zaustavljanje i dosta za brzu voznju.

ii
a ako vec primite ili neko primi za vas ili cak postar napise da ste primili i samo ubaci u sanduce (ovo mi se cesto desava) i potpise kaoda ste primili..... a onda je kasno jer vam posle 3-4 nepojavljivanja salju policiju da vas privede... ali opet i to je savrseno svejedno jer to nikako ne utice na presudu.

sve u svemu sistem moze raditi za vas samo ga treba provaliti i verujem da iskusni pravnici niikad nisu platili nijednu kaznu jer uvek postoje neke rupe koje mogu da vas izvuku. jedino ko uvek nagrabusi su "posteni" koji sve priznaju.
[ nenadmorpheus @ 18.02.2007. 09:23 ] @
Imam jedno pitanje a nisam mogao na netu da nadjem odgovor.

Sinoc sam se vracao kuci oko 4 sata iz grada (Od tog grada do moje kuce ima oko 15km) i posto nije bilo nigde nikakvog saobracaja a i zurio sam kuci prekoracio sam ogranicenje od 60 (ili 50, nisam siguran) i vozio sam 85.
Recimo da je ipak ogranicenje 50 km/h (stvarno nisam sigura), a policajac koji me je zaustavio nije mi pokazao radar tako da mozemo reci da verovatno i jesam vozio 85 km/h.
Potpisao sam zapisnik a pojma nemam sta je napisao u njemu, smatrao sam da to ne trebam da citam. :(
Sad ono sto mene zanima jeste, koliku kaznu ja mogu dobiti za to prekoracenje brzine?
Da, ovo mi je prvi put da su me zaustavili sa kolima (uopste) i nemam nikakvih kazni do sada.

P.S. pandur kaze da me je pitao da li imam pare, valjda da bih platio odmah ali ga ja nisam cuo a on je vec poceo da pise onaj zapisnik i posle nije hteo da uzima kes... Da, radio sam i alko test...prosao sam, bio mi je vezan pojas i imao sam isprave....
[ pctel @ 18.02.2007. 11:53 ] @
@nenadmorpheus
Imam na racunaru neki "Zakon o osnovama bezbednosti saobracaja, ali nisam siguran da je najnoviji, znam da je vazio pre godinu dana. Osim toga, nisi nam rekao da li si se tom brzinom kretao putem u naselju ili van naselja, tako da moras sam videti sta se od sledeceg odnosi na tvoj slucaj:
Citat:
Član 226
Novčanom kaznom od 1.800 do 9.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj:
...
4) vozač koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 km na čas veća od dozvoljene brzine, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na čas veća od dozvoljene brzine (član 46 i član 48 st. 1 i 2);

Član 229
Novčanom kaznom od 1.000 dinara kazniće se na licu mesta za prekršaj:
...
7) vozač koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je do 10 km na čas veća od dozvoljene brzine, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je od 10 km do 30 km na čas veća od dozvoljene brzine (član 46 i član 48 st. 1 i 2);

Pogledaj zapisnik, tamo sigurno pise koji je clan i stav za upisani prekrsaj.
[ nenadmorpheus @ 18.02.2007. 12:43 ] @
Pa ja nisam bio u gradu kada su me zaustavili ali to (recimo) selo pripada opstini tog grada tako da se valjda to vodi kado naseljeno mesto.
Nisam dobio zapisnik od policajca, niti su se oni predstavili.

Hvala na odgovoru, provericu da li postoje izmene za te clanove, mislim da sigurno postoje.
[ pctel @ 18.02.2007. 15:36 ] @
Citat:
nenadmorpheus: Nisam dobio zapisnik od policajca, niti su se oni predstavili.

Prvi put cujem da neko ne dobije zapisnik!
Ako na ulazu u selo stoji tabla sa natpisom sela, onda se smatra naseljenim mestom, ako ne stoji, ne smatra se.
[ nenadmorpheus @ 18.02.2007. 16:54 ] @
Pitao sam drugara on je zavrsio Pravni fakultet i kaze da su sada kazne od 3 000 do 25 000 dinara.
A kaze i da policajac nije morao da mi da kopiju zapisnika, osim ako ja ne trazim, i da sam se mnogo z**ebao sto sam potpisao zapisnik a nisam morao.
[ jesus alejandro @ 15.03.2007. 21:44 ] @
Da li se oduzima vozacka dozvola za prekrsaj iz clana 226 st. 1 tac. 11 ZOBS-a koja glasi:

Član 226
Novčanom kaznom od 1.800 do 9.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj:

11) vozač koji otpočne preticanje zaustavljene kolone vozila ili kolone vozila u kretanju (član 62 stav 1 tačka 1);

Inace konkretno policajac mi je napisao sledece: "utvrdjeno je da je imenovani izvrsio preticanje zaustavljene kolone vozila, koja je stajala na upaljenom cr. svetlu na semafor. Isti se kretao iz ****** ka ********. "

[ jesus alejandro @ 19.03.2007. 22:17 ] @
Jel ima neko nesto da kaze :(
[ vladd @ 20.03.2007. 10:50 ] @
Ako si presao belu debelu, 3 meseca, ako je "prvi" put. Ako nije naznaceno na prijavi (mada se podrazumeva pre semafora), pokusaj sa nekom pricom da si zaleo da se "sklonis" da ne ometas saobracaj, posto ti nesto motor prekida, voda u rezervoaru, a policija nije imala milosti..
Tada jedno 50€, plus troskovi..

Poz.
[ ~Vojvoda @ 20.03.2007. 12:03 ] @
Da li ima na internetu kompletan sadrzaj ZOBS-a(elektronska ver.)? Ili mora da se kupi u "Sluzbenom listu"?
Posto bih zeleo detaljno da ga prostudiram.
[ Nabukodonosor @ 20.03.2007. 15:40 ] @
Citat:
Inace konkretno policajac mi je napisao sledece: "utvrdjeno je da je imenovani izvrsio preticanje zaustavljene kolone vozila, koja je stajala na upaljenom cr. svetlu na semafor. Isti se kretao iz ****** ka ********. "

Citat:
Jel ima neko nesto da kaze :(

Ja imam da ti kazem. Nadam se da ce da te oderu. Kako mrzim ovakve likove koji glume neke pametnjakovice i dok svi cekamo oni se prave pametni i preteknu sve da bi se prvi ukljucili. Iskreno se nadam da ce ti uzeti dozvolu na jedno 10 godina, pa glumi nesto.
[ jesus alejandro @ 20.03.2007. 16:18 ] @
A ja mrzim kretene koji samo seru pa nista.

Inace nisam niti preticao niti bilo sta slicno tome. Radili su put, par kombija je bilo parkirano i krenuo sam pored njih da vidim sta se desava. Ispostavilo se da se ispred kombija nalazi pandurski auto koji stoji ispred montaznog semafora visine jedan metar i treba da budes vidovit da bi ga video. Panduri nisu uvazili to sto se ne vidi semafor, sto nigde nije naznaceno da je semafor u blizini. A inace zbog uzanog puta i zatvaranja jedne trake koja se radila sva tri kombija su dobrim delom bila van puta pa sam mislio da su parkirani.
A mesecno predjem izmedju 4-5000 kilometara, maksimalno postujem propise ali kome to dokazati. Dovoljno je da zapadnem kod nekog kretena koji misli slicno kao persona iznad i da mi sjebu dozvolu. A svakog dana naletim barem na dvadedetak vozaca koje boli qrac za propise i niko ih ne dira. Mais, c'est la vie ...

btw. sa puta je bio skinut asfalt tako da nije bilo nikakvih traka, jer to olaksavajuca okolnost kod takvog tipa preticanja ;)
[ jesus alejandro @ 20.03.2007. 16:20 ] @
Citat:
~Vojvoda: Da li ima na internetu kompletan sadrzaj ZOBS-a(elektronska ver.)? Ili mora da se kupi u "Sluzbenom listu"?
Posto bih zeleo detaljno da ga prostudiram.

Evo imas ovde. Nadam se samo da je poslednja verzija zakona. Po ovome, kazna za prekrsaj koji sam napravio je izmedju 1800 i 9000 dinara, a o oduzimanju dozvole nema reci.

http://www.lawyer.co.yu/baza/zobsp.zip
http://www.lawyer.co.yu/baza/zobsrs.zip
[ Cunami @ 10.06.2007. 22:43 ] @
Moje danasnje iskustvo

Vozio sam u koloni od 3 vozila kroz naseljeno mjesto. Ja sam bio treci. Ogranicenje 60 km/h. Naletimo na patrolu sa radarom. Prva dva vozila propustaju, a mene zaustavljaju. Navodno sam vozio 73 km/h.
Uzmu mi dokumente i pokazu mi radar. Na radaru samo ispisana brzina. Na displeju digitalnog fotoaparata iznad nema nista.
Pitam: "Gdje je fotografija mog auta?" - Odgovor: "Nema."
Pitam: "Zasto ste propustili dva auta ispred mene?" - Odgovor: "Oni nisu prekoracili dozvoljenu brzinu."
Nisam htio da potpisem zapisnik.

Postoje li sanse da me sudija oslobodi ili da platim kaznu i cutim?
[ daxy @ 11.06.2007. 14:40 ] @
Citat:
Cunami: Moje danasnje iskustvo

Vozio sam u koloni od 3 vozila kroz naseljeno mjesto. Ja sam bio treci. Ogranicenje 60 km/h. Naletimo na patrolu sa radarom. Prva dva vozila propustaju, a mene zaustavljaju. Navodno sam vozio 73 km/h.
Uzmu mi dokumente i pokazu mi radar. Na radaru samo ispisana brzina. Na displeju digitalnog fotoaparata iznad nema nista.
Pitam: "Gdje je fotografija mog auta?" - Odgovor: "Nema."
Pitam: "Zasto ste propustili dva auta ispred mene?" - Odgovor: "Oni nisu prekoracili dozvoljenu brzinu."
Nisam htio da potpisem zapisnik.

Postoje li sanse da me sudija oslobodi ili da platim kaznu i cutim?

Možeš da se izvučeš!

Na osnovu čl.13 Pravilnika o meteorološkim uslovima za doplerove radare fotografija mora biti sačinjena ukoliko uređaj za merenje brzine poseduje tu mogućnost (na osnovu istog člana) na kojoj su vidljivi podaci o: 1) datumu, času i minutu merenja 2) izmerenoj brzini 3) delu vozila sa registarskom tablicom.

S obzirom da nisu ni napravili fotografiju, nemaju nikakvih dokaza na osnovu kojih bi se zaključilo da si se zaista kretao tom brzinom, odnosno da je ta brzina od 73km/h tvoja! Odlično je što nisi potpisao zapisnik, kod sudije se slobodno pozovi na član 13, i nema problema! Javi kako je bilo!
[ Bojan Basic @ 11.06.2007. 14:55 ] @
Citat:
daxy:
Pravilnika o meteorološkim uslovima za doplerove radare

Meteorološki uslovi (kakvo će sutra biti vreme i sl.) nemaju baš toliko veze s merenjem brzine da bi se o njima sastavljao poseban pravilnik. Dokument koji navodiš zove se ’Pravilnik o metrološkim uslovima za Doplerove radare’ (metrologija — nauka o merama i tegovima).

Ništa lično, ali ako se kod sudije pozove na klimu balkanskog podneblja — neće baš ozbiljno delovati, pa je bolje da zna tačan naziv.
[ Cunami @ 11.06.2007. 16:29 ] @
Sad vidim u zapisniku da sam snimljen uredjajem koji se zove Prolaser KAM III. Moze li negdje da se nadje neko uputstvo o ovom uredjaju?
Kod sudije trebam da se javim tek 8.8.
[ zoran @ 29.06.2007. 04:27 ] @
Jel dozvoljeno snimati radarom Prolaser-3 za vreme kišnih padavina?
[ dobio_7 @ 30.06.2007. 13:57 ] @
Necu da pametujem ali zar u vecini slucajeva vi(i ja) ne napravite "SRANJE" oni vas(i mene) "NAVATAJU" i onda(i ja) "KUKATE" ??? Ili vi(i ja) niste napravili "SRANJE" ?

Mene su jednom navatali +28km na onom desnom skretanju od usca ka Zemunu, kaze pandur: "da ja pisem, nemaju sudije sta da rade?" , ja njemu: "ma imaju oni dosta posla, da ih ne zamaramo?" , on ce: "dobro, ajde pisacu ti za pojas" i tako mu platim 1k na licu mesta za nevezani pojas. I sta sad, treba da nadjem svedoke da potvrde da mi je pojas bio vezan :) (a jeste bio)???? lol
[ skymobile @ 30.06.2007. 19:59 ] @
Citat:
Bojan Basic: Meteorološki uslovi (kakvo će sutra biti vreme i sl.) nemaju baš toliko veze s merenjem brzine da bi se o njima sastavljao poseban pravilnik. Dokument koji navodiš zove se ’Pravilnik o metrološkim uslovima za Doplerove radare’ (metrologija — nauka o merama i tegovima).

Ništa lično, ali ako se kod sudije pozove na klimu balkanskog podneblja — neće baš ozbiljno delovati, pa je bolje da zna tačan naziv.

Postoji "Pravilnik o metroloskim uslovima koriscenja za Doplerove radare" iz ~80-tih. Trenutno uredjaji kojima se meri brzina vozila na putu su na drugom principu, tj koriste svetlosne zrake spektra nevidljivog za ljudsko oko, a uredjaji kojima se tada merila brzina(kada je donet ovaj pravilnik) su bili na principu Doplerovog efekta. Medjutim nema novog pravilnika tako da ovaj jos vazi.

@Cunami
Samo ze pozovi na ovaj gore pravilnik, mada si trebao u napomeni u zapisniku da napises da ti nisu pokazali sliku.
[ Bojan Basic @ 30.06.2007. 20:04 ] @
Znam da postoji, ali čovek je ranije pomenuo da se zove ’Pravilnik o meteorološkim uslovima...’, što bi verovatno izazvalo smeh kod sudije; ispravio sam ga u nazivu.
[ zoran @ 01.07.2007. 01:05 ] @
jel ima negde taj pravilnik na netu da se pogleda? ..jel smeju da rade po kiši???
[ ultraKeen @ 01.07.2007. 08:02 ] @
Ja se secam vremena (mator sam pa zato) kada je po zakonu mesto gde se meri brzina radarom moralo da se oznaci tablom na kojoj pise "RADARSKA KONTROLA". Eno takve jedne pored zgrade starog SIV-a sa Dunavske strane na Novom Beogradu...

Zna li neko jel to vazi i danas?

Zatim, negde sam cuo da radar mora da je na strani puta u kojoj meri brzinu, ne moze da je prekoputa. Meni se desilo da mi je jedan skoro tako prekoputa izmerio prekoracenje.

Pa i to - da li mora da je na strani puta u mom smeru, zna li neko?
[ nnn @ 04.07.2007. 10:09 ] @
Koji ste vi baksuzi

[Ovu poruku je menjao nnn dana 08.07.2007. u 17:42 GMT+1]
[ nenadmorpheus @ 04.07.2007. 11:13 ] @
Moja situacija je bila veoma slicna, jer sam u nedelju ujutru oko 4 sata se vracao kuci i isto nije bilo dvoje kola pa sam normalno malo ubrzao i tada me prvi put zaustavili panduri i rekli mi da sam isao 85 na nestu gde je bilo ogranicenje 50 km/h. Kada je dosao poziv od sudije i kada sam otisao kod sudije u zapisniku je pisalo da sam vozio 97 km/h ali dodje mu isto posto sam presao ogranicenje za vise od 30 a manje od 50 km/h, tako da se nisam mnogo ni bunio. Kazna ti je od 5 000 do 25 000 dinara i meni je bio prvi put da sam isao pred sudiju, priznao sam da sam brzo vozio i dobio sam 6 000 dinara kaznu, 700 dinara sudski troskovi i godinu dana uslovne za isti prekrsaj. Sve u svemu jbg, velike su kazne ali pamet u glavu za drugi put. :(
[ Vlada1001 @ 05.07.2007. 10:02 ] @
Imam ja pdf brošuru za ProLaser III (pro_laser_3_brochure.pdf)
Probajte da skinete sa Neta, ako ne ide pošaljite mail na pp
[ Cunami @ 10.08.2007. 11:28 ] @
Epilog moje price

Bio sam kod sudije za prekrsaje. Normalan covjek u Univerzal patikama :) Ispricao mu sve kako je bilo, nisam nista lagao, supruga dala izjavu kojom je potvrdila moju pricu i covjek mi je izrekao opomenu za koju cu da platim 350 din.
Ako sam ga dobro shvatio alternativa opomeni je kazna. Na kaznu bih mogao da ulozim zalbu, a onda ide suocavanje sa policajcima i posto se njima uvijek vjeruje, onda ide pravosnazna presuda po kojoj bih bio kaznjen.

Koliko sam shvatio jako se tesko provuci bez kazne. Prica mora da bude veoma uvjerljiva i na sudiji je da procijeni da li ce u nju da povjeruje ili nece.
[ VULETJ @ 30.08.2007. 12:21 ] @
Ako stoji Tabla Naseljenog msta i iznad ili ispod nje stoji 50 km ili vazi do raskrsnice a dalje kao po ZOBSu 60 km????
Ko zna??????i Hvala .
[ VULETJ @ 30.08.2007. 12:32 ] @
Pa moram nesto da kazem u vezi Suda.

Pise se svasta,ali ipak nije bas tako da sudija ne saslusa okrivljenog,i nebude uvek suceljavanja,jer tezina prekrsaja obicno natera sudiju ili na ili ne suceljavanje.Ne branim sudije,jer uvek su me saslusale i stavile u zapisnik.Cak nekada
ne zele da se maltretiraju i time da dovedem svoga svedoka,verovali su mojoj izjavi.

Ali slika prekrsaja recimo datum,brzina i dobra fotografija je ipak nepobitan dokaz,a bez toga lako prihvate sudije izjave,da nisam toliko isao i gotovo. ALI Ko prizna,taj dobije kaznu.Obicno je minimalna.
Pisem kada nema nekih teskih posledica.

I ja sam cesto na putu u kroz Vojvodinu je najopasnije duz reke Tise sa obe strane.Tamo je bolest da nekad samo u
jednom mestu naidjes cak na 2 pa i 3 patrole.Kao da smo mi vozaci kriminalci.ALI ne,mi smo im cesto druga plata.
Pa cela drzava je korumpirana,zasto nebi bili i oni.DOBRO NE SVI,ali........

[ kundak @ 30.08.2007. 12:45 ] @
I oni ljudi imaju normu i treba da je prave jer sve više ima ludaka po ulicama. Ipak nije u redu kad stanu van naseljenog mesta i hvataju na radar pa kažu bila je tabla pre deset km pisalo je 60KM ograničenje. Neko namerno pravi gluposti da bi oni mogli da navataju vozača kad im treba para jer što bi na otvorenom između dva udaljena mesta bilo 60 !!
Od Rume do Mitrovice je 60 km, i u pravcu Pećinaca isto. A u pravcu Iriga nije !?!?!
Jedini što mi pada na pamet je ona fiolozofija da bi se opravdalo postojanje ti napravi problem tamo gde ga nema.
Kod sudije brate samo kukaj i skupi se što više, ako imaš nešto pocepano obuci inače beri kožu na šiljak.
U principu treba da kukaš još pre nego što ti napišu prijavu.
Imaš gomilu raznih razloga koje možeš navesti samo treba da ih se setiš odmah ali ako naletiš na nekog zadrtog onda niš ne vredi.
[ ventura @ 30.08.2007. 12:56 ] @
A kao sudije se nisu nagledale i naslušale dovoljno kuknjave, pa još i ti treba da im kuknjaviš... Kod sudije treba lepo, pristojno doći, i uljudno razgovarati. Bez ikakve kuknjave, dramatizacije i sl.

[ svaba1 @ 21.09.2007. 21:55 ] @
Ma sta kukate, platite ako ste napravili prekrsaj. Ako ne zelite da platite ili niste napravili prekrsaj moracete to da dokazete. Ako dokazete da ste u nekoj nuzdi (naravne ne velikoj) napravili prekrsaj mozete biti i uslovno kaznjeni, naravno ako niste cuveni prekrsilic o cemu ce sudija vec da bude obavesten. Vule J me iznenadjuje stavom o policiji jer zamalo da bude nacelnik te sluzbe. Da se to desilo mislim da bi dosta njih naj...lo. Evo primer kako je nepropisno ugradjen dopler radar sa kojim se vrse merenja. Ako tako nesto mozete da pokazete u svojoj odbrani necete biti kaznjeni.
[ vkbfwrx @ 22.09.2007. 00:24 ] @
kad se lepo postave automatski radari i kamere i kada taj posao vise ne bude radila policija, kada stigne cestitka na kucnu adresu sa slikom brzinom mestom i oduzetim bodovima, svi ce da voze ko bubice, nece biti crvene da krpi pandurske dzepove. i da je svako" najbolji vozac a kola najbrza a najsigurnija na svetu" a brzo ce i to, samo da kinezi naprave gps+gprs+radar+kamerice 10E, 100 komada, ubrzo.

i ja krsim propise tu i tamo, ali blizu dece u naseljima gradu vozim ko penzioner bicikl.
a sudija kako te zalomi sta je i ostalima sa slicnim prekrsajem i tebi ce da zalepi. nema striktnog pravila. opet samo veza =fuj= radi

nekima bi u srbiji pucao u koleno desne noge, ali se ja nista ne pitam... samo da i oni nisu naoruzani.
[ Bananaman @ 22.09.2007. 02:00 ] @
@VULETJ
Citat:
ja sam cesto na putu u kroz Vojvodinu je najopasnije duz reke Tise sa obe strane.

Jeste, a najopasnije je u mestu Mol. Policajci iz tog mesta, doduse, najradije zaustavljaju ljude iz mesta Ada (poznate i kao Adjani), zato i VULETJ ima drhtavicu kad vidi tablu Mol/Mohol
[ VULETJ @ 23.09.2007. 00:01 ] @
BANANAMAN-E.
Odgovorio sam ti na drugom LINKu ali bolje ovde.

Nazalost Bananaman se okliznuo na koru banane.Nadam se da se nisi povredio?.
Napravio si gresku.Mol-Mohol nema policiju.
Patrola Opstine Ada patroliraju u Molu.Ali u Adi budu nekad i po dve a jednom su bile i 3 patrole u samoj Adi.
Ajde opljackali Banku pa vanredna situacija,ali nije to,nego ajd na put po platu.A kamioni su im posebna poslastica.pogotovo pregled robe i mogu li se nesto ogrebati? Nemojmo bukvalno.
Nisu svi takvi,ali,jedna trulava jabuka moze da pokvari celu korpu jabuka.

Policija mnogo ne cacka Adjane,osim nekih smotanih.Ali niko nam nece da dodje u posetu,jer patrola pocev od Becej,pa obavezno Mol ili Ada,pa najverovatni Senta,i sigurno Coka i N.Knezevac,a ako ces u pravcu Kanjize tamo 100 %.
Pa svi radije idu nekim drugim pravcima JER OVO STVARNO NIJE NORAMLNO,i dojadilo se svima.

[Ovu poruku je menjao VULETJ dana 23.09.2007. u 01:16 GMT+1]
[ VULETJ @ 23.09.2007. 00:14 ] @
Svabo1
Ponovo i direktno da ti odgovorim.Jeste da se nesto oslikava na POLICIJU pa I NA DRZAVU,ALI POJEDINCI cine lose
stvari,zato ja NEMAM "takvo"misljenje o policiji nego samo o pojedincima.
A prihvatim da ima i losih i neodgovornih i vozaca,mada nekada imas teze saobracajke od onih opreznih koji ceo zivot lepo voze i jednom mu se omakne paznja i ostavi iza sebe masovnu grobnicu.SUDBINA.
A koliko je samo njih spaseno i koliko je poginulo sto su imali sig.pojasove,pa izgorili prikljesteni???????

Sto se tice zakona o metrologiji,kazu da novi vazi od 2.decembra 2006.god. i da je sve ostalo isto(doplerovi radari)
samo su dodali snimanje u odlasku i dolasku.?????
Jeli tako?????
[ Zeleni zub @ 23.09.2007. 22:07 ] @
OT
Pratim ovu temu izgleda isuvise pomno i pre neku noc sanjam kako uvece vozim nekim ulicicama i prodjem kroz crveno svetlo i tek kad sam prosao vidim sta sam uradio. Uplasen se parkiram na trotoaru i razmisljam kako nema nigde nikoga, a valjda ni kamera, a drug iz detinjstva kog godinama nisam video me stize svojim autom i pocne da urla na mene sta to radim i pokaze mi snimak sa svog mobilnog telefina i kaze da ce odmah da nosi to u policiju.
Ladno sam se odma' probudio ;-)
[ bmarke @ 24.09.2007. 01:09 ] @
Kad smo već kod crvenog svetla i naše saobraćajne policije...

Vozim se ja noćas ulicom Jurija Gagarina na NBGD ka gazeli i na raskrsnici sa ulicom Proleterske solidarnosti (kod buvljaka) normalno stojim na crvenom. U tom momentu prolazi baja (neki srebrni auto) pored mene, pun gas kroz crveno.

Čovek bi pomislio, JBG-a...tako ti je to kada nema nigde policije :)

Nastavim ja polako ka gazeli, kad eto ti radar (1). Sva sreća nisam nešto jurio tako da sam bez problema prošao pored njih.

Nastavim lagano ka starom sajmištu, i nailazim na drugu patrolu, takođe sa radarom (2). Oni čekaju "mušterije" koje se okuraže posle prve patrole,misle sad su bezbedni i daju po gasu :).

Naravno, ni sa njma nisam imao probleme ali sada počinju da me više interesuju njihova razmišljanja o bezbednosti u saobraćaju (kakva šala)

Znači, na delu puta, gde je ograničenje postavljeno na 50 KMh ?! na manje od kilometar stoje 2 patrole i brinu se o našoj "bezbednosti" (bolje rečeno mlate pare)

Gde su bili da pojure onog manijaka koji je mogao nekog da ubije?

Stvarno žalosno...

Sorry ako je malo offtopic, ali morao sam da prokomentarišem :)

[ Pejacar @ 24.09.2007. 01:28 ] @
Pa valjda je svakome jasno da oni nisu tu da osiguraju bezbednost saobracaja,nego da ubiraju harac,postali su bukvalno javni servis za otimanje para
Mislim,u 90% slucajeva stoje na mestima gde je ogranicenje 40 i hvataju one koji voze 50,60 jer jel`te,ugrozavaju saobracaj
I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju...
[ VULETJ @ 24.09.2007. 15:59 ] @
SIMPATICNO ZELENI ZUBU.

A interesantno i ja sam isti takav san sanjao.Zaspao i sanjam tebe kako ti prilazi drug iz detinjstva koji hoce da te prijavi policiji zbog snimljenog prekrsaja na mobilnom.I odjednom se i ja ladno probudim.
Pa predlazem ti da preventivno poubijas sve drugove iz detinjstva,pa ces mirno spavati.
Hi,hi,hi, Bez ljutnje,cista mala salica.

Jedno je sigurno,da nas ima svakakvih,ALI TOLIKO SA ZAKONIMA STEZU NASE SLOBODE,I OBAVEZE PREMA DRZAVI SU SVE VECE,A NE POSTOJIMO MI ZATO STO IMA DRZAVE,NEGO JE DRZAVA ZBOG NAS.
Ali stvarno se tako oseca pa nije ni cudo sto se dopisujemo i trazimo rupe u zakonu ili u ljudima da bi lakse preziveli.

Pozdrav svima a vi vozaci nazalost izbegavajte ovaj put od N.Sada do Subotice duz reke Tise.Ima vise patrola i policije nego korova.Iako je korov stetan njega mozes unistiti,a ovi drugi su nevidjeno preterali.Zato razmisljam da se selim
odavde,ali to je mozda tajno smisljeno da se i Vojvodina ocisti u cemu najvise pomazu bas policajci srpske nacionalnosti.Ne znam ali sve na ovo lici-mozda gresim.Daj boze.i Pomozi boze.
Vozdra
[ Bananaman @ 24.09.2007. 22:53 ] @
Preseli se u Utrine... Tamo nema policije.
[ VULETJ @ 25.09.2007. 07:55 ] @
Bananabaki
U Utrini sam dugo radio-kao drugi covek sela,a i tamo se ozenio.Pa zar to nije dosta?????Mozde i previse.
[ Joker @ 28.09.2007. 07:46 ] @
Da li neko ima u elektronskom obliku Pravilnik o metroloskim uslovima koriscenja za Doplerove radara i hoće da ka okači ?
[ nnn @ 28.09.2007. 08:39 ] @
Stiglo od sudije :) 15 oktobau u 12 i 05 pre par meseci me spucao na brankovom 95. Dve godine voznje, prvi prekrsaj, sta mogu da ocekujem, koliku kaznu? Razmisljao sam da odem tamo i da kazem u fazonu jbg desilo se nisam obratio paznju, stvarno mi je zao nece se ponoviti, student, nemam para, nemojte nesto mnogo ... :)
[ svaba1 @ 02.10.2007. 18:37 ] @
Ovo je stari pravilnik, u novom je samo rec u odlasku zamenjena recima u odlasku i dolasku
[ zoran @ 08.10.2007. 19:15 ] @
ovako nešto bi i nama trebalo da se postavi :) ...jasno vidljive oznake na putevima !

ps:hvala za pravilnik

[Ovu poruku je menjao zoran dana 08.10.2007. u 20:36 GMT+1]
[ zoran @ 08.10.2007. 19:27 ] @
[ zoran @ 08.10.2007. 19:28 ] @
tehničke karakteristike

Što bi značilo da u uslovima kiše (100% vlažnosti) nije predviđen da radi ;) (ako sam dobro pročitao)...da me ne bi neko opet pogrešno komentarisao.
[ zoran @ 08.10.2007. 19:37 ] @
U uslovima slabe vidljivosti -mračno ...mora da ima blic za slikanje fotografije.
[ bakara @ 08.10.2007. 19:48 ] @
Citat:
zoran: ovako nešto bi i nama trebalo da se postavi :) ...jasno vidljive oznake na putevima !

ps:hvala za pravilnik

[Ovu poruku je menjao zoran dana 08.10.2007. u 20:36 GMT+1]

U Beogradu ovoga ima na nekoliko mesta po gradu.
[ VULETJ @ 08.10.2007. 21:41 ] @
Zorane
Super ti je sve,ali sa malom ispravkom.Za slikanje ti nemora blic posto po najnovijoj tehnici postoje nevidljivo
za oko svetlo,koje nocu snima kao i danju.
Slazem se sa tobom,ali ako vec pises samo o tome,kakvi znaci itd,DODATI TREBA I KVALITET PUTEVA,NEOZNACENOST PUTEVA,KAMENJA I ZIVOTINJE NA PUTU,NEOSVETLJENI PESACI I BICIKLISTI, I PO MENI VEOMA VAZNO A TO JE ZAKON I POSTOVANJE ZAKONA NE SAMO OD VOZACA NEGO I POLICIJE.

I verujem da se svi slazete da nekada davno,kada su doneta ogranicenja brzine,od tada do danas znatno se poboljsala
bezbednost voznje i kocenja auta,te bi trebale sve vlasti da tu malo koriguju.
Ne????
Jeste da ako sporije ides da je sigurnije,ali onda idimo peske i tada je najsigurnije.Svet ide u tehnici napred,te i zakoni se moraju korigovati po novim tehnickim mogucnostima automobila.
jel tako???
[ zoran @ 08.10.2007. 23:42 ] @
U pravu si...ALI ...na našim putevima vozaju se i vozila od 20 + ..god...i ona nemaju abs i ostale pizdarije.
Što se tiče obeležavanja puteva ...kriminal..e na žalost baš to saobraćajci koriste i sakupljaju "poene" od savesnih vozača !!!
A tek ono "radarisanje od napred" ...ne mogu da verujem kako su nas svo to vreme LEVATILI !!! ..i sad je "pojeo vuk magarca" !
[ VULETJ @ 09.10.2007. 09:22 ] @
ALI SE SVI SLAZEMO da na nasim uzasnim putevima,idu stara auta bez abs sistema,ali cesto i bez ili sa slabim kocnicama.
Umesto da dozvole da se uvezu auta sa zapada,sigurnija su od nasih starih zakrpa.A redovan i posten tehnicki pregled ce reci svoje.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 09.10.2007. u 10:43 GMT+1]
[ micky @ 11.02.2008. 13:54 ] @
Sto se tice kazni imam dosta iskustva i stalno se vadim e sad mene interesuje da li neko ima ili moze da nabavi iz murije Pravilnik o kontroli i merenju brzine motornog vozila ?
To je nesto njihovo interno... jednom je jedan studija ispisao to u resenju i nikad vise niko nije pomenuo a znam da postoji :)

poz
[ prolupator @ 28.04.2008. 10:55 ] @
E, to bi bilo lepo imati...
[ VULETJ @ 28.04.2008. 14:21 ] @
To ti je zakonski podakt, a ne interni pravilnik policije i zove se: PRAVILNIK O METROLOSKIM MERENJIMA donet 1986.(tacan datum ne znam), i dopunjen negde 27,novembra 2006. gde je dopisano samo da se meri i od napred -a bilo je samo od pozadi.(Mozes ga na google.co.yu naci i iskucati.)

Ovde jos uvek pise da se merenje brzine kretanja vozila meri DOPLEROVIM RADARIMA a pitam po stoti put sve dali je laserski radar ustvari doplerov radar.Jer ako nije, onda zakon ne propisuje upotrebu laserski radara,pa stime je i nezakonito merenje s njim iako po istom zakonu poseduje atest o kontroli tacnosti merenja.????????
Sta kazete o ovome vi ostali,koji vise znate od mene????
Hvala.
[ vtomic85 @ 10.01.2009. 23:42 ] @
Neko je napisao nešto u fazonu "ako ima tabla, onda je to naseljeno mesto". Panduri ne misle tako... Zaustavili su me na pravcu ispred Stepojevca (kad se ide od Beograda) i pokazali mi radar - 86 km/h. I ja počnem da se smejem...
- Pa dobro, vozio sam 6 više od dozvoljenog, nećete valjda za to da pišete...?
- (ozbiljna faca, još ozbiljniji glas) Znaš ti koliko je ograničenje u naseljenom mestu?
- Znam, 60, ali na magistralnom putu je 80.
- Kad si ti polagao vožnju?
- Pre 3 godine.
- Znaš ti šta je naseljeno mesto?
- ......
- Niz kuća sa jedne i sa druge strane puta!

Šta dalje da mu kažem... Jedino mi krivo što sam se za*ebao pa sam platio na licu mesta 3000 din, umesto da se natežem dok ne spusti bar na 1000...
[ marko37 @ 11.01.2009. 02:57 ] @
Pitaš ga kako se onda zove to naseljeno mesto, pošto naseljeno mesto mora imati ime.
Očigledno su te navukli. Da su ti izmerili 85 ne bi čak ni morao da platiš kaznu. Jedino što je validno su ti tabla sa ograničenjem brzine i tabla sa nazivom naseljenog mesta u koje ulaziš.
A te kuće su ionako građene na divlje.
[ VULETJ @ 11.01.2009. 18:48 ] @
U pravu ste. Samo se pitam,ko je odgovoran da na jednom putu za motorna vozila ili magistralnom putu moze da stoji red kuca,i da se to policiji zove naselje a nema imena naselja.Ko je odgovoran za Tablu:Putari,policija??????I dali je to naselje???

Pitam se kako moze pri Policiji da postoji organi koji nije Sud niti Sudija i da vodi postupak,posto uzima izjavu prekrsioca,
i da donosi resenje o kazni i visini kazne.PITAM iskljucivo zbog USTAVA i zakona o vodjenju sporova.Po meni jedino Sudija,zaposlen u Sudu sa Sudskim i svojm pecatom(a ne nekog drugog organa) ima pravo da donosi resenje.
A ovde donose resenje i mozes se zaliti visem zalbenom vecu.A gde je tu uloga suda???
Posto se uzima izjava prekrsioca vodi se spor o tezini kazne i donosi resenje o kaznjavanju.-Zar to nije vodjenje sudskog postupka.

Ajaj ipak smo naj.....li nakon usvajanja buducih zakona a Bezbedn. Samo sto ne ugrade u nas chip i prate tacno sta jedemo,pricamo.Gde li ce sve ovo dogurati?

Pozzdrav svima
[ BokasaTzar @ 13.01.2009. 20:57 ] @
Evo mog iskustva.

Vise puta su me hvatali na ogranicenja 40 km/h na putu, koja sluze za dranje naivcina. Napalcao sam se kazni - kucu bi sazidao!

Ukoliko pri zaustavljanju ne smuljate pandure za pojas (cujem da je poskupeo preko 1000 din) - ne potpisujte zapisnik.
Ko nije razumeo - ne potpisujte zapisnik.

Gledajte da zavrsite na licu mesta sa pandurima pitanjem ``ima li nesto jeftinije?``. Ne uzimajte priznanicu od te pare sto ste im dali uz recenicu ``hvala lepo zurim se``i osmeh.

Ukoliko ne zavrsite na licu mesta sudija ce vas kazniti uslovno, bez obzira na to koji vam je prekrsaj po redu.

Medjutim, ukoliko nemate neku predhodno izrecenu uslovnu meru, ne vredi se cimati i otezati stvari, odma platite kaznu i pocinje da vam tece uslovna. Zapisite datum i sacuvajte priznanicu jer vam od momenta uplate tece uslovna sto je vazno za buduce prekrsaje.

Svakako se pojavite kod sudije, izdeklamujte svoju tuznu pricu i zapisite BROJ svog predmeta. Kad vas sude u mestu stanovanja trazite suocenje, govoreci da vam nisu pokazali radar, da ste bili 3,5 ili 55 u koloni, kao i da je znak ogranicenja brzine bio skinut sa svojeg mesta pa ste se bas zacudili sto ga nema a eto svaki dan ste tuda prolazili !!!

Ukoliko se postupak vodi van vaseg mesta stanovanja, mozete davati pismene izjave i slati ih postom.

Bez obzira na sve ovo gore navedeno ishod nece biti promenjen - popicete kaznu, ali cete odloziti stvar na par meseci. Ukoliko vam postar ne uruci od sudije za prekrsaje resenje, vi svakako niste u obavezi placanja i pocetka uslovne. Urucenje je bitan datum. Mnogo bitan ukoliko vam jedan uslov istice, a vec imate sledecu prijavu za brzinu. Tu vam igraju ove gornje metode odlaganja neminovnog.

Zato pozdravite svog postara kad ga sretnete i jednom godisnje rakijica i topli ljudski razgovor.

VAZNA NAPOMENA: Ukoliko ste prosli na crveno, preticali kolonu, vozili brzo pored skole i jurili pesake po pesackom prelazu, treba vas prebiti, jer to rade bahati novokomponovani bogatasi i tatini sinovi.
[ deerbeer @ 13.01.2009. 21:40 ] @
Citat:

Ukoliko pri zaustavljanju ne smuljate pandure za pojas (cujem da je poskupeo preko 1000 din) /

Meni je ovde cudno sto neko za tvoje dobro treba da te tera da se vezujes i da ti pise kaznu zbog toga .
Svojim ne-vezivanjem pojasa ne ugrozavas drugog vec sebe ...

Citat:

VAZNA NAPOMENA: Ukoliko ste prosli na crveno, preticali kolonu, vozili brzo pored skole i jurili pesake po pesackom prelazu, treba vas prebiti, jer to rade bahati novokomponovani bogatasi i tatini sinovi.

A onaj ko vozi 100 km/h na ogranicenju od 40 km/h treba da ga otpozdravim ili da potapsem po ramenu ?
Ili to rade fini kulturni i lepo vaspitani gradjani ?

Shvatam situaciju ogranicenje 40 km/h pa ides 43-45 ili cak 50 km/h kad nije velika razlika ,
pa da se izvlacis kako znas i umes sa pandurima , pa radar pokazuje vise , a tebi brzinometar manje itd ..

Kako stvari stoje prema statistici najvise saobracajnih udesa je bilo zbog neprilagodjene brzine
i nepostovanja ogranicenja brzine .

[ marko37 @ 14.01.2009. 02:19 ] @
Citat:
deerbeer: Svojim ne-vezivanjem pojasa ne ugrozavas drugog vec sebe ...

Ali zato svojim vezivanjem ugrožavaš budžetske korisnike i Đoleta pendreka što ne ispuni kvotu.
[ flighter_022 @ 14.01.2009. 10:38 ] @
Ugrozava i mene indirektno jer ce pare za recimo lecenje nekog od mojih clanova porodice da ode na lecenje njega koji nije vezivao pojas... Ne moze se birati da li ce neko da oboli, ali moze da se utice i to dosta na to da li ce neko da se povredi u saobracaju.
[ BokasaTzar @ 14.01.2009. 10:53 ] @
deerbeer - Gresis rodjace, vezujem pojas intenzivno, a po BGD apsolutno.

Vozim po BGD haosu dnevno, i veruj mi plasim se ! Dnevno mi doleti neki krele sa namerom da mi se utovari u prtljaznik vrlo bahato. GSB autobusi kao da su kola hitne pomoci u najmanju ruku. O taksistima da ne govorim!

UVEK dajem zmigavac dosta ranije pre skretanja. NIKAD ne trubim. Kad trazim mesto za parkiranje upalim sva cetiri i vozim polako da bi ljudi mogli da me preteknu i da znaju da se zaustavljam. To je normalno ponasanje.

Niko ne vozi 40 na mestima gde je to tako propisano - da se ne lazemo.
Na putu do CG koji vozim najmanje 10-ak puta godisnje ima mesta sa 40 ogranicenjem koliko hoces. Iza Ljiga, pre Cacka, Uzicka pozega....

To ogranicenje sluzi da se uzmu pare.

Bilo bi lepo postaviti kamere sa radarima na nadvoznjake po bul. Arsenija Carnojevica (auto put) na relaciji Studentski grad - Plavi most, pa da vidis sta je horor.!!!
[ deerbeer @ 14.01.2009. 11:13 ] @
Citat:
flighter_022: Ugrozava i mene indirektno jer ce pare za recimo lecenje nekog od mojih clanova porodice da ode na lecenje njega koji nije vezivao pojas... Ne moze se birati da li ce neko da oboli, ali moze da se utice i to dosta na to da li ce neko da se povredi u saobracaju.

Ako cemo tako .... onda i taj neko placa tebi lecenje recimo da ne daj boze polomis nogu kad padnes vozeci bicikl .,
ili te udare kola jer si prelazio na crveno ..
Ipak sam mislio direktni uticaj vezivanja pojasa ..

@BokasaTzar
Ma razumem te ..negde je stvarno idiotski postavljati ogranicenje 40km/h
jer bi do crne gore recimo stizali za 18 sati.
Mislim da je taj zakon i delimicno posledica i losih puteva i krsheva od kola koja se voze ,
nepreglednost, krivine , razbucan asfalt u rupe na putevima, uzani kolovozi itd ..
E sad uvek se nadje neki Fandjo koji misli da moze tuda da vozi 100km/h .
Da imamo normalne puteve i normalna kola ogranicenje bi mozda bilo recimo 60-80 km/h .
Kako god ..zakon je tu da se menja ..nemam nista protiv ... ukoliko ce to doprineti smanjenju saobracajnih nesreca .
[ Java Beograd @ 14.01.2009. 11:56 ] @
Citat:
BokasaTzar: VAZNA NAPOMENA: Ukoliko ste prosli na crveno, preticali kolonu, vozili brzo pored skole i jurili pesake po pesackom prelazu, treba vas prebiti, jer to rade bahati novokomponovani bogatasi i tatini sinovi

Ovo mi se najviše sviđa !
[ VULETJ @ 14.01.2009. 12:10 ] @
Moram da napisem par stvari.
Sto se tice nevezivanja pojasa kojim stitim sebe-po Deerbeer-u. Po meni neki su bas ostali zivi iskljucivo zbog toga sto su izleteli ili uspeli da ih ne zarobi pojas,pa da se izvuku iz zapaljenog auta.ZATO Nemoj da tvrdis da pojas spasava zivot. Nekada da a nekada ne,a moja licna stvar je dali hocu i koliko da se zastitim. Ali zakon to kaznjava iskljucivo da bi punio neke dzepove.
A sto se tice novog zakona.Mislim da nismo si..ali vesla.U novom Zakonu se vecinom povecavaju kazne, da bi nekome punio dzepove.Bas ce veca kazna da smanji sudare.Ko brze vozi,ko zaspe,nepazi,popije-taj ce svakako izazvati sudar.

I Glupost da kada nakupis neke poencice,moras ponovo da polazes.Opet nekome puniti dzepove.Jedno je nauciti voziti i propise,a drugo je: dali si posten pa ih ne krsiti-bar ne preterivati u krsenju?
Ja bih menjao:Mnogo duzu probnu voznju,pre nego polazes.I obavezno psiho test buduceg i trenutnog vozaca.Pa i ko je registrovan alkoholista,drogeras njemu oduzeti dozvolu.Evo pametnih predloga,a ne SAMO PUNITI NEKE DZEPOVE.

Mislim da ne preterujem.Pozdrav
[ Deep|Blue @ 14.01.2009. 12:29 ] @
uff,
sta je ovo?
jos jedan borac za voznju bez pojaseva???
super desi se da neko u sudaru prezivi zato sto je nevezna ispao iz auta, ali u kom odnosu?
1 na 500 ili 1 na 5000 ....
mnogo je veca sansa da nastradas ako nisi vezan, nego ako si vezan.
[ Flo33 @ 14.01.2009. 12:45 ] @
Znate sta, sve sto je receno stoji. ALI

Kada idioti budu sredili puteve vozicu i 40km ako tako treba, ali ko ce meni da plati sto svaki put kad izadjem na put strepim na sta cu naleteti?!

Primer 1. Vozim magistralom, blizu Raske, posle KV, postujem ogranicenje, sve znakove, i odjednom stencina na putu (u krivini) mi razbije lonac. (steta 400e)

Primer 2. Vozim po ogranicenju na NBGD, i odjednom mi auto odskoci, sahta 15 cm ispupcena sve sa asfaltom. Pukao karter (steta 600e)

Vozim 8 godina, bez i jednog prekrsaja. |Naveo sam samo zadnja dva incidenta, mrzi me da se secam svih

I ko je kriv? Putari. Ko ce da mi nadoknadi stetu? Niko. (ko mi kaze da zovem policiju da naprave zapisnik i da tuzim "puteve" zelim mu da to uradi sam)

Znaci pare od registracije, taksi, poreza mogu da uzmu, da srede kaldrmu ne mogu.
[ VULETJ @ 14.01.2009. 13:10 ] @
Podrzavam te potpuno FLO33.

A za DEEP/BLU : Izvini,zab..le me ti statisticki odnosi. Nisam borac,nego je moralno-ustavno pitanje(sloboda)
Ko ima pravo da me kaznjava,ako sebe necu da zastitim?To je moja licna stvar,Ali NE,jer zakon ce da me kazni.
Ja to gledam kao krsenje licne slobode,licnog izbora , a ne kao prekrsaj za kaznjavanje.

I mnogo je veca sansa ako nigde neides,pa nece ti se mozda nista desiti.Ili jos bolje da si odmah mrtav,pa ti se tek onda nece nista desiti?Daj, nije stvar sta je bolje,jer to nije sporno,nego: Bolje je za tebe ,i ako to ne prihvatis, onda plati?

Kako je prijatelju krenulo,uskoro ce da nam ugrade i CHIPove u glavu,pa ce te pratiti i kada mokris,kasljes,psujes itd.

Ne sto nije uredu,nije i kraj.
Priznajem da je ovo dosta nevazno,ali ovaj forum je da diskutujemo o necemu sto, eto, nam manje ili vise smeta.

[ deerbeer @ 14.01.2009. 13:25 ] @
Sad sam se podsetio emisije SAT na TV-u .
Bilo istrazivanje bas o tim prekoracenjima brzine ..
Panduri su zaustavljali vozila na magistrali koji su prekoracili brzinu i sve to uz pratnju kamere i TV ekipe ..
Ogranicenje je bilo recimo 60 km/h (ne ulazim sada u to da li je to bilo opravdano na tom mestu ili ne)
Os svih ljudi koje su zaustavili (njih 20) samo je dvoje njih preslo ispod 80 .
Svi ostali su gazili po 90 -120 km/h (skoro duplo )
Nisu im pisali kazne ali su imali i sta da izjave pred kamerama.

[ ventura @ 14.01.2009. 16:06 ] @
Citat:
VULETJ:
Ko ima pravo da me kaznjava,ako sebe necu da zastitim?To je moja licna stvar,Ali NE,jer zakon ce da me kazni.
Ja to gledam kao krsenje licne slobode,licnog izbora , a ne kao prekrsaj za kaznjavanje.

Sve dok ti ja, i ostali građani Srbije plaćamo potencijalno lečenje, moraćeš da se vezuješ pojasom.

Sad će se javiti dušebrižnici pa reći "ja sam plaćam svoje osiguranje", ok, izdvajanje za zdravstveno osiguranje je 5000 din mesečno, pod uslovom da se poštuju propisi i vezuje pojas, to je tako statistički izračunato. Nećeš da poštuješ propise i vezuješ se? Nema problema, statistički se izračuna koliko ti je veća šansa za pogibiju/povredu, pa se proporcionalno tome uveća tvoje zdravstveno osiguranje, i plus te obavežemo da kod osiguravajuće kuće moraš osigurati imovinu i zdravlje drugih lica koja ćeš eventualno povrediti. Nakon toga sine, radi šta god ti je volja. A ne ovako da se neko šmekeriše preko mojih leđa (leđa prosečnog građana Srbije).

[ Zeleni zub @ 14.01.2009. 18:40 ] @
Sto se pojasa tice i uticaja vezivanja na bezbednost, vezan pojas nije nuzno garant bezbednosti.
Naime, jedan prijatelj mi je pricao da su ga u Dubrovniku zaustavili pre dve godine kad je bio na moru i da su hteli da ga kazne JER JE VEZAO pojas (valjda se u priobalnom pojasu to smatra prekrsajem) ali su ga pustili posto nije znao za taj propis.

Nego, u cilju smanjenja hejta da napisem jedan saljiv SMS koji je ovih dana kruzio po mrezama:
===
Statistika kaze da 20% udesa ucine pijani vozaci.
To znaci da 80% udesa naprave trezni vozaci.
Molimo trezne vozace da ne sedaju za volan i puste nas pijane da se bezbedno vratimo kuci.
===
[ VULETJ @ 14.01.2009. 19:10 ] @
Ventura,malo si nesto promasio,a filozofija ti nije bas na nivou prosecnog gradjana,jer:
Kakvih 5000 din.-ko to odredjuje i sl.,pa i to da sami placamo osiguranje.Pa normalno,placam vec 30-tak godina.
Ako bih se oslonio da mi ti placas moje osiguranje, naj...o bih kao zuti.Za to moram raditi i placati ceo radni vek.
Ako ne radim i ne uplacujem.NEMA OSIGURANJA.

Kazes:Da radi sine sta hoces.Pa TATA ja imam 51 god.i moram po zakonu,ali zato postavljam pitanje,Nevezivanje:kakav je to prekrsaj i pravo da me neko za to kazni.To bi trebalo biti moj licni izbor,a u slucaju povredjivanja,invalidnosti,smrti je MOJA STETA a ne tvoja.
Ponavljam da ne pisem: dali je bolje vezati se,i % koliko je sigurnije,i dali to radim.Moram.

Hej ZELENI ZUBU. Strasan ti je SMS.Moracu napisati u mob.pa da saljem.Dobra sala.
[ pantic68 @ 14.01.2009. 19:22 ] @
Citat:
VULETJ: Ventura,malo si nesto promasio,a filozofija ti nije bas na nivou prosecnog gradjana,jer:
Kakvih 5000 din.-ko to odredjuje i sl.,pa i to da sami placamo osiguranje.Pa normalno,placam vec 30-tak godina.
Ako bih se oslonio da mi ti placas moje osiguranje, naj...o bih kao zuti.Za to moram raditi i placati ceo radni vek.
Ako ne radim i ne uplacujem.NEMA OSIGURANJA.

Kazes:Da radi sine sta hoces.Pa TATA ja imam 51 god.i moram po zakonu,ali zato postavljam pitanje,Nevezivanje:kakav je to prekrsaj i pravo da me neko za to kazni.To bi trebalo biti moj licni izbor,a u slucaju povredjivanja,invalidnosti,smrti je MOJA STETA a ne tvoja.
Ponavljam da ne pisem: dali je bolje vezati se,i % koliko je sigurnije,i dali to radim.Moram.

To je sustinsko pitanje, da li sam ja vlasnik svog zivota ili je to drzava. Davno sam cuo da je u rusiji placao kaznu svako koga u toku zime zateknu bez kape. Ista prica, kao drzava ce morati da placa lecenje.
[ deerbeer @ 14.01.2009. 19:40 ] @
^ Ili ustvari placas drzavi kaznu da bi brinula-pazila o tvom zivotu ako ti nisi u stanju za to .
Gluposti ...

Druga stvar postoji zivotno-osiguranje koje se placa ..pa molim lepo
ko hoce da ne vezuje pojas i "svestan" je posledica toga i
ako se ustanovi da su povrede nastale ne-vezivanjem pojasa i slicno
troskove lecenja placa sam ili kroz osiguranje .

EDIT :
Radi se o tome da taj neko ako zagine i ostane invalid
a firma u kojoj radi placa doprinose vise ne placa jer ne moze da radi ,
on ostaje na budzetu drzave koja pokriva
troskove lecenja rehabilitacije zbog nesrece za koju je "delimicno" kriv .

[Ovu poruku je menjao deerbeer dana 14.01.2009. u 20:52 GMT+1]
[ VULETJ @ 14.01.2009. 19:41 ] @
Da Pantic68.
U pravu su za drzavu.
Ali zar zaboravljamo da drzava samo zato postoji,sta postoje gradjani,koji se organizuju u drzavu?
A to da radi drzava sta joj odgovara(kako ko je na vlasti) tu se valjda svi slazemo.

DEERBEER. Slazem se.U pravu si.Neki brkaju zivotno osiguranje,sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Evo da dodam za ono kada ti nisu uplatili osiguranje.Bas sam vestacio po tom pitanju.
Bogami Bolnica ti onda istavi fakturu lecenja,pa cak i ako mora sudski naplati. Ako nisi kriv,onda ti paralelno gonis krivca,pa cesto bude i sudski i dok naplatis,kao i za svoj invaliditet,Treba da zivis podosta god.
A Ako si ti kriv,onda sve ti placas.

Ali evo pitanja za sve: SPREMA SE NOVI ZAKON.
Vozimo u proseku dosta stara auta.
Moraju se i danju upaliti svetla-mislim da je po Novom.Ako jeste onda:
Dali fabrike i auta prave tako jako i izdrzljivo napajanje,da moze auto izdrzati i ceo dan da gore svetla,kada ceo dan putujes.Trebas garazu i da stalno dopunjujes akumulator.Dali je i ovo van pameti?
Bezbednije jeste,Ali ima ovo pitanje ALI?

[Ovu poruku je menjao VULETJ dana 14.01.2009. u 20:58 GMT+1]
[ djtrale @ 14.01.2009. 21:53 ] @
Flighter, verovatno nisi cuo par zgoda sa nasim poznanikom ex DJ Sakibom. Vozio on jedan dan stojadina pick-up kada ga zaustavi policija. Naravno covek nije vezao pojas i vec se krenulo sa zapisivanjem podataka itd. E sad kako Sakib ima bar 165kg i stomak kao cudo, on kaze policajcu:"Nisam se vezao jer je pojas MALI". Tu pandur posizi i krene da proba da ga veze sto naravno nije uspelo (pojas u njegovom slucaju JESTE bio mali tj. kratak). Posle krace diskusije svako je otisao na svoju stranu.

Zgoda br.2: Zimsko doba, utaban sneg, put prav kao strela SM>Jarak vozilo Ford Scorpio 2.0, nas ex DJ Sakib je suvozac. Naidje se na nezgodnu situaciju, auto izleti sa puta, par puta se prevrne i upadne u kanal izmedju dve njive; Auto naglavacke, prednji deo na jednoj njivi, gepek na drugoj a kabina u kanalu. Sakib opet nije vezan. Iskobeljaju se napolje i imaju sta da vide - auto bas demoliran ali tamo gde je bio debeli nije>salo amortizovalo.

U osiguranju u UK ima kvaka po kome svako placa medicinske usluge svojim parama koje su mu se skupile na licnom racunu kod zdravstvenog. Tako ni on a ni fond ne mogu biti u minusu i nece neko drugi dopunjavati kasu ako je prazna. Jedino svim tim parama treba adekvatno raspolagati, ulagati u profitabilne projekte a ne samo trositi jer nikad nije dosta. Kod nas je Sava Centar izgradje parama penzionog fonda (400.000.000 tadasnjih DM) sto nije lose ali Penzioni fond nikad nije bio pravi akcionar, suvlasnik niti je imao pravo glasa za bilo sta u poslovanju objekta. I sutra ce se prodati nekome za XY novaca. Mozda sam malo offtopic, sorry. Pozdrav svima.
[ bugsu @ 14.01.2009. 22:48 ] @
Citat:
VULETJ
Ali evo pitanja za sve: SPREMA SE NOVI ZAKON.
Vozimo u proseku dosta stara auta.
Moraju se i danju upaliti svetla-mislim da je po Novom.Ako jeste onda:
Dali fabrike i auta prave tako jako i izdrzljivo napajanje,da moze auto izdrzati i ceo dan da gore svetla,kada ceo dan putujes.Trebas garazu i da stalno dopunjujes akumulator.Dali je i ovo van pameti?
Bezbednije jeste,Ali ima ovo pitanje ALI?

[Ovu poruku je menjao VULETJ dana 14.01.2009. u 20:58 GMT+1]

nzm kako je u EU al u hrvatskoj je po meni to ok reseno...zimi obavezna svetla 24H a leti samo uvece naravno :)
sto je fer...
[ pantic68 @ 14.01.2009. 23:29 ] @
Citat:
VULETJ:

Svetla nisu problem. Imao sam problema sa praznjenjem i to na vise potpuno ispravnih automobila posle duze voznje po nevremenu sa upaljenim svetlima ali i ventilatorom grejanja i brisacima na max. Samo i to je sviranje qurcu cak i vise nego ovo sa pojasevima. Vozaci su i do sada palili svetla kad je iole smanjena vidljivost a uvodjenje obaveznog je verovatno u svrhu punjenja budzeta. Posto im je tesko da okrpe i obeleze puteve nadomestice manjak bezbednosti nekom novom kaznenom odredbom. Koja naravno ne vazi za donosioce i kojima osiguranje placa lecenje u najboljim svetskim bolnicama.
[ BokasaTzar @ 15.01.2009. 05:47 ] @
Što se tiče puteva....

Evo iskustva koje mi je preneo prijatelj.

Vozeći po Vojvodini, noću, naiđe na neobeležene radove na putu. Bukvalno ništa nema od signalizacije.

Kako je to bilo u jednoj od čuvenih Vojvođanskih lakat krivina iz čista mira na sred polja, izleti dole u jarak.

Srećom, uzme telefon i islika celu situaciju odmah na licu mesta.

Milicija.... Uviđaj...... Skupi auto.....

Elem, na izveštaju policije nigde se NE POMINJU neobeleženi radovi na putu, a to im je osnovno da unesu. Na lokalnom sudu putarsko preduzeće vadi slike tog mesta i SVE OBELEŽENO KAKO SE POŽELETI MOŽE.

Da je ovaj moj prijatelj slučajno bio povređen, bez svesti i sl., još bi na kraju kaznu dobio što je vozio neprilagođenom brzinom.!!!
+ šteta na autu + uništen kukuruz + auto mu je sleteo na kokošku koja je tu zaspala na motorciklu vlasnika njive!!!

Da ne govorimo da niko od pandura i putara neće odgovarati što su hteli da ga nameste.
[ Deep|Blue @ 15.01.2009. 08:03 ] @
@VULETJ
nazalost nije samo tvoja steta.
ceo sistem funkcionise na osnovu statistike i postivanja pravila.
Ako ti krsis pravila, treba da placas vece kazne, vece premije zdravstvenog osiguranja i vece premije autoosiguranja. Takodje, trebalo bi da vratis eventualne stipendije u skolovanju koje si imao i da isplatis drzavi troskove skolovanja ...........
Ako krenemo ovim putem zbilja mnogo toga moze da se napakuje.

Tvoje pozivanje na licna prava, bas i nema smisla. Drzava napreduje ukoliko je njeno stanovnistvo skolovano, zdravo i postuje opsta pravila i zakone. Tvoja "borba za licna prava" kvari statistiku i donosi drzavi veci broj invalidnih i poginulih lica. Tvoja izdvajanja za osiguranja (radjena prema statistickim podacima) nisu dovoljna za tvoje lecenje.
Takodje sva sredstva koja je drzava vec ulozila u tebe kroz skolovanja, obuke ... momentalno padaju u vodu.
Vidis, svi gradjani jedne drzave imaju svoja pravi i svoje obaveze.

[ Deep|Blue @ 15.01.2009. 08:07 ] @
@BokasaTzar
Dugo godina kod nas sve te javne sluzbe su bile debelo zasticene. Ljudi su uglavnom odustajali od tuzbi jer su njihovi advokati mogli da to rastezu na 5-6 godina ako treba.
Stvari se malo normalizuju, ali i dalje procesi traju predugo.
Sve u svemu, jedno udruzenje koje bi okupljalo ovakve slucajeve i podizalo grupne zahteve za odstetu bi mnogo lakse prolazilo kroz sudjenja i naplate, a samim time bi se stvari jos vise normalizovale.

I sve je ovo ok, ali mi nije jasno kakve ima veze sa temom
[ pantic68 @ 15.01.2009. 08:52 ] @
Citat:
BokasaTzar: Što se tiče puteva....

Evo iskustva koje mi je preneo prijatelj.

Vozeći po Vojvodini, noću, naiđe na neobeležene radove na putu. Bukvalno ništa nema od signalizacije.

Kako je to bilo u jednoj od čuvenih Vojvođanskih lakat krivina iz čista mira na sred polja, izleti dole u jarak.

Srećom, uzme telefon i islika celu situaciju odmah na licu mesta.

Milicija.... Uviđaj...... Skupi auto.....

Elem, na izveštaju policije nigde se NE POMINJU neobeleženi radovi na putu, a to im je osnovno da unesu. Na lokalnom sudu putarsko preduzeće vadi slike tog mesta i SVE OBELEŽENO KAKO SE POŽELETI MOŽE.

Da je ovaj moj prijatelj slučajno bio povređen, bez svesti i sl., još bi na kraju kaznu dobio što je vozio neprilagođenom brzinom.!!!
+ šteta na autu + uništen kukuruz + auto mu je sleteo na kokošku koja je tu zaspala na motorciklu vlasnika njive!!!

Da ne govorimo da niko od pandura i putara neće odgovarati što su hteli da ga nameste.

Jedan prijatelj je upao u neobelezen kanal iskopan u glavnoj ulici i pun vode tako da se uopste nije videlo da nedostaje deo puta. To je bio ogroman kanal znaci malo je falilo da ceo jugo upadne na kant i da se podave, zadtzao se ivicom krova. izvodjaci radova ili koga su vec tuzili su se pojavili na sudu sa naravno laznom pricom ali otac ovog prijatelja, stari lisac je izvadio slike sa lica mesta tako da im nije proslo.
Mene su umesto ostecene strane pretvarali u krivca, znaci bace zapisnik koji sam potpisao i falsifikuju novi sa totalno izmisljenom pricom. Ignorisao sam pozive i problem se resio sam od sebe.

Citat:
Deep|Blue: @VULETJ
nazalost nije samo tvoja steta.
ceo sistem funkcionise na osnovu statistike i postivanja pravila.
Ako ti krsis pravila, treba da placas vece kazne, vece premije zdravstvenog osiguranja i vece premije autoosiguranja. Takodje, trebalo bi da vratis eventualne stipendije u skolovanju koje si imao i da isplatis drzavi troskove skolovanja ...........
Ako krenemo ovim putem zbilja mnogo toga moze da se napakuje.

Tvoje pozivanje na licna prava, bas i nema smisla. Drzava napreduje ukoliko je njeno stanovnistvo skolovano, zdravo i postuje opsta pravila i zakone. Tvoja "borba za licna prava" kvari statistiku i donosi drzavi veci broj invalidnih i poginulih lica. Tvoja izdvajanja za osiguranja (radjena prema statistickim podacima) nisu dovoljna za tvoje lecenje.
Takodje sva sredstva koja je drzava vec ulozila u tebe kroz skolovanja, obuke ... momentalno padaju u vodu.
Vidis, svi gradjani jedne drzave imaju svoja pravi i svoje obaveze.

Da rezimiram - licna prava nemaju smisla?! drzava napreduje drzava je ulozila u tebe (ne obrnuto) i svi gradjani imaju svoja prava i obaveze (neki vise prava a ostali uglavnom obaveze).
[ Deep|Blue @ 15.01.2009. 10:47 ] @
ne bas tako.
ovo je prosireni odgovor na teoriju da nesavesni vozac svojim nevezivanjem ugrazava samo sebe.
[ VULETJ @ 15.01.2009. 13:21 ] @
Nemoj DEEPBLUE da pises protiv mene.Ja sam ti kao i svi ostali: deo naroda.
Ne pravi narod zakone,ali moramo da ih postujemo. Imas korektan odgovor od Pantic68.Vidis nisam sam.
Trebam da imam pravo,jer obaveze poreza i doprinosa i ne pitaju,nego skidaju.
Sto se tice skola i ost. svi smo isli u neke skole i svi se lecimo a to sve ipak mora narod da plati,pogotovo zaposleni,
a ne drzava.Sve to: ja, i ti, i ostali, placamo itd.
Neznam ipak.Mozda si ti u vlasti?Onda izvini.

U gradu gde svakih 50m stajes,dosaditi se vezivati.E sto tada ugrozavam nekog,pa i sebe...??????
Znaci postavljeno je pitanje,koga ugrozava nevezivanje, pa da drzava za to uzima pare?????

Sto se tice puteva.Svi su sve rekli.I ja sam iz Vojvodine. I za to sam da i putari i drzava lepo plati ljudima odstete,
zbog stanja puteva kao posledica nezgode(A ZNAJU da debelo naplate pri registraciji auta).

Pozdrav svima i evo necu vise pitati,ni odgovarati,jer odosmo od teme.
[ DivicS @ 16.03.2009. 12:58 ] @
Evo ljudi ovako pre nekih mesec dana sam navodno prosao kroz crveno, a ja sam ubedjen da je bilo zuto i evo danas mi stigao poziv kod sudije sa prekrsaje,
E sad tom prilikom policija me nije zaustavila na licu mesta nego kad sam stao ispred kafica, sto je bar nekih kilometar ipo, mozda i vise od pomenutog semafora,naravno nisam priznao i policajac je samo na neki papir zapisao moje podatke, a od zapisnika nista, izgleda da su ga napisali naknadno i bez mog znanja.
Evo ako neko ima neki savet sta da radim na sudu i sta mogu da ocekujem?
Inace ovo mi je prvi prekrsaj
[ kamicak @ 16.03.2009. 13:08 ] @
Po zakonu ne smeš da prođeš na žuto, tako ako si rekao da je bilo žuto sam sebe si ukopao, mada i da si rekao da je bilo zeleno ne vredi ti ništa pošto policajci bolje vide i pametniji su od nas običnih civila a i piju kafu sa sudijom pre nego što ti uđeš na sučeljavanje.
Kazna je od 5000 do 25000.
[ DivicS @ 16.03.2009. 13:53 ] @
A tu nisi u pravu, pogledaj malo zakon, na zuto je dozvoljeno proci ako se ne mozes bezbedno zaustaviti sem ako to nije semafor sa trepcucim zelenim svetlom jer ono te unapred obavestava da ce semafor zatvoriti

[Ovu poruku je menjao DivicS dana 16.03.2009. u 17:05 GMT+1]
[ kamicak @ 17.03.2009. 13:41 ] @
Svejedno, ako budeš imao sreće platićeš manje od 10000 din, šta god da im ispričaš, imao sam isti slučaj prošle godine.
[ zaraza @ 17.03.2009. 13:50 ] @
DivicS, ako nisi siguran koje je bilo svetlo na semaforu, ne bi bilo lose da platis kaznu, da sledeci put obratis paznju na taj semafor...
[ biotech @ 17.03.2009. 17:49 ] @
a jel ide dozvola za to? pare nisu toliko problem...
[ kamicak @ 17.03.2009. 18:41 ] @
Pa ako pare nisu toliki problem, šta ima veze koja boja je bila na semaforu,
ne ide dozvola.
[ MOSLER @ 17.03.2009. 20:44 ] @
Nisi u pravu, za prolazak na crveno se i te kako oduzima dozvola, jedino ako imas srece da ti prvi prekrsaj a sudija dobre volje pa prodjes sa jedno godinu dana uslovno!
[ dulsrules @ 18.03.2009. 00:16 ] @
Sad ce cica da vam kaze nesto :)

Ja sam pre par meseci prosao kroz crveno i to pred zandarima. Ali, prosao sam kroz crveno tamo gde nije postojala zebra, samo zaustavna linija. I sudija mi rece, da za to nikako ne mogu da ti oduzmu dozvolu, pa i da je to 50. prekrsaj identican! Znaci dozvola ide samo ako predjes crveno preko zebre. End of story!
[ kamicak @ 18.03.2009. 07:31 ] @
Meni je bio prvi prekršaj, kazna 6000 din, a dozvola se nije spomenula, slučaj bio pre 1 godine.
[ DivicS @ 18.03.2009. 10:44 ] @
Nadam se da cu i ja tako proci posto mi je ovo prvi prekrsaj
[ biotech @ 19.03.2009. 08:16 ] @
da li je negde zavedeno prekoracenje brzine ako je placeno na licu mesta? ili kazna za parkiranje? da li to moze da se racuna kao prethodni prekrsaji?
[ bugsu @ 19.03.2009. 10:08 ] @
za prekoracenje brzine....nakon koliko meseci moze zastarelost slucaja da bude? 12meseci??
sad mi poceo da stize neki poziv za prekrsaj koji sam napravio pre ~6meseci ...pa zato pitam
[ Munja666 @ 26.03.2009. 01:34 ] @
Slična situacija,samo u pitanju je 1.2 promila alkohola u krvi (popilo se malo više za Novu godinu) i eto posle tri meseca stigao poziv kod sudije za prekršaje.
Zapisnik nisam potpisivao,nemam ranijih prekršaja koliku novčanu kaznu da očekujem i da li je oduzimanje dozvole neminovno?
[ Nothingman @ 22.04.2009. 00:46 ] @
Imam jedno pitanje. Ako sam vozio mnogo brze od dozvoljenog, i znam da me je policija snimila radarom, ali me nisu zaustavili, da li mogu da ocekujem da mi stigne sudski poziv? Da li se kod nas praktikuje to da i bez zaustavljanja policajci napisu prijavu?

Hvala unapred.
[ NikolaS2398 @ 25.01.2010. 20:11 ] @
Danas sam vozio brze nego sto je trebalo tj bilo je 50km/h ograniceno a ja sam vozio 75km/h
E sad mene zanima sta da radim i da li je mozda neka "fora" posto me je saobracajac upisao u njegov rokovnik a nije mi dao nikakav papir,izjavu za mene niti sam bilo sta potpisivao (nije mi ni bilo nudjeno da potpisem).

hvala
[ fre3stile_mixa @ 13.10.2010. 11:14 ] @
ahhhhh i mene je upisao u rokovnik pre 4 meseca... i sada mi je stiglo da idem kod sudije za prekrsaje... u pitanju je prekoracenje brzine na otvorenom putu... ogranicenje je bilo 60 km/h a ja sam isao 107 km/h... e sad mozda ce me spasiti to sto mi je ovo jedini prekrsaj a mozda i nece... ja se nadam da cu nekako uspeti da dobijem uslovnu kaznu... ma i neka mi daju kaznu 10000 din... samo da mi ne stave zabranu jer mi je auto neophodan zbog fakulteta i zbog posla... i da li neko zna da li je sudija za prekrsaje premesten iz Timocke ulice u neku drugu???
[ dushan.90 @ 21.10.2010. 18:16 ] @
Ljudi jel moze pomoc ,sledece nedelje mi je zakazano kod sudije za prekrsaje,ovako pre jedno 5 meseci u pola 3 nocu porosao sam kroz crveno,vracam sam kevu i njene tri drugarice sa proslace mature,i on me zausti i napisa kaznu ,ja nisam hteo da potpisem zapisnik a u napomenu je napisao da ja tvrdim da nisma prosao kroz crveno i da imam 3 svedoka,pa sta milsite hopcvu li se izvuci,mozda bude neko suocavanje,jel ima neko slicna iskustva???
[ jnk @ 22.10.2010. 08:35 ] @
Citat:

Prolazak kroz crveno svetlo

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, biće kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač, prolaskom kroz crveno svetlo, izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, sledi mu novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, uz istovremenu zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Ukoliko dva ili više puta vozač prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta, biće osuđen na kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Takođe i prolazak na žuto je prekršaj tako da ako hoćeš na to da se vadiš kaži da si prošao kroz čisto zeleno. Predloži svedoke s tim da ćeš navesti dva svedoka koji su bili u kolima i jednog slučajnog prolaznika koji je baš u tom trenutku stajao na pešačkom(i pritom ti nije blizak rod). Svaki od svedoka nek se odazove iz drugog puta i da izjavu kako je bilo, ali morate dobro uskladiti priče jer može da ti postavi pitanje recimo koje je doba dana bilo ili da traži neki detalj koji bi potvrdio da li si bio tu. Ako se donese presuda imaš pravo žalbe, a za formu žalbe se moraš konsultovati sa nekim advokatom. Uglavnom cilj je da od učinjenog prekršaja do izricanja rešenja na koje nemaš pravo žalbe prođe dve godine i tada stupa obustava zbog zastarelosti.

Ubuduće nemoj primati poziv sve dok ti policajci ne budu došli više puta na stan da ti prete privođenjem jer ćeš tako produžiti proces i biti bližu magičnih dve godine od učinjenog prekršaja. Naravno sve ovo radiš u slučaju da si rešen da ti ne oduzmu dozvolu/naplate kaznu, neki jednostavno ne žele kroz ovo da prolaze(jer može biti neprijatno kad ti zvoni pandur u 3 ujutru) pa se pomire sa tim i lepo plate. Molim dežurne boljebrižnike(kristijan tm) da se suzdrže komentara
[ X Files @ 22.10.2010. 08:44 ] @
Off topic:

Ako sudija pronadje ovo:
http://www.elitemadzone.org/p2721755
Citat:
Ljudi jel moze pomoc ,sledece nedelje mi je zakazano kod sudije za prekrsaje,ovako pre jedno 5 meseci u pola 3 nocu prosao sam kroz crveno,vracam sam kevu i njene tri drugarice sa proslace mature,i on me zausti i napisa kaznu ,ja nisam hteo da potpisem zapisnik a u napomenu je napisao da ja tvrdim da nisam prosao kroz crveno i da imam 3 svedoka,pa sta milsite hopcvu li se izvuci,mozda bude neko suocavanje,jel ima neko slicna iskustva???

...gotov si ;) Šalu na stranu, za 30000+ hiljada i ja bih tvrdio da nije bilo crveno.