|
[ codemaster @ 13.12.2006. 21:32 ] @
| Ljudi, naisao sam u Hadrijanovim Memoarima Margarit Jursenar, na mesto gde Hadrijan, IMP 117-138AD, povodom apologije o hriscanstvu nekog Kvadrata, tadasnjeg propovednika i branitelja hriscanstva, kaze da
ne veruje u hriscansko "voli bliznjeg svog kao samoga sebe" zato sto prost svet uopste ne voli bliznjeg svog, a mudri ljudi i ne vole sebe...
Sta vi mislite o tome? I sta mislite, koliko je nasa kultura hriscanska?
Flober je rekao da je drugi vek (u kome je Hadrijan ziveo i vladao) mozda i jedini vek kada je covek bio sam, slobodan, on his own sto bi rekao Mercury Fred, jer su stari bogovi umrli a Hrist se jos nije pojavio. |
[ Majstor Duja @ 14.12.2006. 08:11 ] @
Mogu da kazem da je mudar covek bio taj Hadrijan kao i Fred Merkjuri ali, na zalost, obojica su mrtvi -
tako da nam ostaju samo budale...
...Hriscanstvo, sta je to?
[ tosa @ 14.12.2006. 09:28 ] @
Šta li je mudro u vezi Freda Merkjurija, verovatno nikome nije jasno... :)
Oko paradoksa hrišćanstva može da se raspreda danima. Primera radi, gordost je "smrtni greh" a
ne priznavanje bogova drugih religija se može samo gordošću i nazvati...
Živeo Svarog!
[ Miroslav Jeftić @ 14.12.2006. 09:33 ] @
Al' ga sad lupi.
Inače je tema za lock
[ ad0lf @ 14.12.2006. 11:39 ] @
pa rekao bih da nema vise od 1% svestenika i popova koji su hriscani, a o celom narodu govoriti u tom smislu, nekako mi nema smisla...savrseno odgovara ona "bice skoro propast sveta, nek propadne nije steta"
[ plava_motorola @ 14.12.2006. 13:03 ] @
Procitaj koju knjigu od Zenona Kosidovskog
[ codemaster @ 14.12.2006. 13:09 ] @
Zasto Zenon Kosidovski? Na primer,iz Biblijskih legendi...ajde navedi nesto, sto ce me ubediti da je covek koji se zivi kao hriscanin, slobodniji, srecniji, iskreniji, blizi zivotu, od Hadrijana...ili Klaudija, Poliona, ili nekog oslobodjenog roba, koji sebi ne stavlja navlake na oci, krijuci se od zivota hriscanskim objasnjenjima?
Oni ne veruju da su Jevreji izabran narod (oooooo kako je to smesno), oni ne veruju da je Mojsije radvojio more, oni veruju u Herkula, u Perseja, oni veruju u sebe...
Na to se odnosi tema, na slobodu u svakom smislu, i to pozitivnu, slobodu za...
Citat: tosa: Šta li je mudro u vezi Freda Merkjurija, verovatno nikome nije jasno... :)
Oko paradoksa hrišćanstva može da se raspreda danima. Primera radi, gordost je "smrtni greh" a
ne priznavanje bogova drugih religija se može samo gordošću i nazvati...
Živeo Svarog!
Slazem se:D Ziveo Mitra, Dazbog, Fortuna i Manitu! Ziveo samostalni slobodni tuzni i mali, veliki covek!
[ dalibord5 @ 14.12.2006. 13:45 ] @
teska je ovo tema...i imam osecaj da ce,pre ili kasnije,biti lock-ovana.
Hriscanstvo je ,u vremenu kada je nastalo,dalo covecanstvu neke odgovore.
Da li su ti odgovori ispravni ili ne,ne moramo da raspravljamo.
Svaka religija se jednom izmetne u dogmu,sto je pogresno.
Kao i sto se vremena menjaju,menja se i svrha religije.
Uokvirena u dogmu,ona ne moze da odgovori zahtevima vremena.
Kao sto religija ne moze da razume nauku,i obrnuto.
Ne znam da li je religija danas potreban covecanstvu,ali mislim da je coveku,pojedincu,potrebna.
I to ne ona institucionalizovana religija,nego osecaj vere "iznutra"
Ma kako se ta religija zvala,ma kako je covek shvatao...cak ako se ta religija zove zdravim razumom i vera u nauku i objektivno proverljive pojave...
Koliko covek zaista moze da bude slobodan,ne znam.
Niti ta sloboda moze biti jasna kategorija.
Uvek postoje odredjena moralna,duhovna ili kakva druga ogranicenja koja sputavaju slobodu...
[ Backy @ 14.12.2006. 15:33 ] @
kako ono beše? 13. tačka pravilnika za korisnike:
Citat: 13. Bez političkih i verskih tema!
Strogo je zabranjeno pokretati političke i verske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi biće momentalno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije iskaljujte na nekom drugom mestu.
[ BillyTheKid_79 @ 14.12.2006. 16:26 ] @
sve moze dok se pljuje Hrist,cim pocne da se brani LOCK,to je jedan od razloga zašto ES nikad neće biti javno priznat sajt (koliko zaslužuje)....jer ipak smo mi hrišćanska zemlja..... hvala Bogu!
Za Hrista sve,Hrista nizašta!
[ ton_majstor @ 14.12.2006. 17:34 ] @
Evo, ovde se NAMESTILO za lock... nema NIKAKVE potrebe da idemo dalje, ja vam kažem!
Ne zamerite.
Pozdrav!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|