|
[ enes_k1 @ 14.12.2006. 18:58 ] @
|
Ne znam da li grijesim sto otvaram novu temu, ali u regulisanju vojne obaveze nisam nasao odgovor. Pitao sam i ranije , ali dobio sam polovicnu informaciju. Naime, dosao bih u Beograd za NG , ali posto nemam regulisanu vojnu obavezu, zanima me da li je tacno da se obveznici hapse na granici. Ja zivim u Sarajevu od 1999. god. i od tada sam u BG-u bio samo jednom, 2002. da izvadim pasos. Kako sam tada bio student dobio sam pasos bez problema i vratio se u SA. Od tada nisam prelazio granicu SiCG. Jos da napomenem i to da nisam cak ni regrutovan, odnosno nisam dobio knjizicu. Isto tako nisam se prijavljivao ni u ambasadi. A samo sluzenje vojnog roka trenutno mi je neisplativa solucija, jer mi se ne napusta posao. Jos da napomenem da sam ozenjen BH drzavljankom i ocekujemo bebu u februaru.
Elem , kratko i jasno, da li mogu ili ne mogu preci granicu, odnosno kolika je verovatnoca da ce me na granici uhapsiti i odvesti u zatvor ili kasarnu i da li mogu ponovo slobodno napustiti zemlju???? Hvala unapred na odgovoru. |
[ deki77 @ 14.12.2006. 19:16 ] @
Ako imash vec zenu,uskoro dete i posao zashto nisi uzeo BiH drzavljanstvo....
Koliko znam vojska u BiH je ukinuta...mislim sluzenje (vojni rok)...
[ enes_k1 @ 14.12.2006. 19:31 ] @
To je vec jedna malo duza prica , koja nema veze sa ovim topicom ( moj inat je u pitanju, spominjano vec u jednoj temi), a BH drzavljanstvo me ne oslobadja vojne obaveze u Srbiji, tako je regulisano sporazumom.
[ Vlada1001 @ 14.12.2006. 21:25 ] @
@enes_k1
Putuj igumane ne brini za manastir.
Nema sanse da te bilo ko dira, Zakon o amnestiji vojnih obveznika je stupio na snagu u aprilu ove godine. On te oslobađa za sva ,,nedela" do tog datuma, a budi siguran da ništa novo nije podizano protiv tebe u prethodnih nekoliko meseci (jedino ukoliko nije neko od tvoje familije potpisivao pozive vojnih odseka)
Verovatnoća da te na granici uhapse zbog izbegavanja vojne obaveze, približna je verovatnoći da te udari grom
Dodi i uzivaj
[ spartak @ 14.12.2006. 21:39 ] @
I napisi pokoji red sa odsluzenja vojnog roka kad te uhvate :-)
Citiram:
Nisam ja za to da ti treba da pogines za tamo neki ideali. Ali zemlja kaka' je taka' je, neki mora da je brani! Pa nismo mi od oni' sto ne salju sinovi u vojsku.
[ enes_k1 @ 14.12.2006. 22:14 ] @
E pa sad jesu li potpisivali ili nisu ne znam, a oni nece da mi kazu. Mada stara je uzasno uplasena i podize mi pritisak svojim komentarima, a ne bi me cudilo da je cale dileja i potpisao. On je ionako ljut na mene sto nisam u uniformi.
[ spartak @ 15.12.2006. 08:31 ] @
Trust no one
[ broker @ 15.12.2006. 09:34 ] @
Kako stupis na tlo Srbije treba da te apse pa u bajbok, a odatle da odsluzis vojni rok. O tome si trebao misliti ranije.
Ne mislis valdja da ce drzava tolerisati sto izbegavas obaveze prema njoj? Nisi ti nista bolji od nas koji postujemo te obaveze.
[ Tyler Durden @ 15.12.2006. 09:57 ] @
Ma nemoj. A koji si ti faktor da o tome odlucujes?
Ako si ti isao u vojsku, svi moraju, a? Kakav si ti covjek?
Inace, ja sam bio i ostalima savjet ako ikako mogu da ne idu ni slucajno.
[ Slobodan Trebovac @ 15.12.2006. 10:08 ] @
Citat: Tyler Durden: Inace, ja sam bio i ostalima savjet ako ikako mogu da ne idu ni slucajno.
Zlata vrijedne rijeci.
Na srecu, kod nas je ukinuto sluzenje obaveznog vojnog roka, tako da vojska od mene ima samo mahanje.
[ LaMpiR @ 15.12.2006. 10:14 ] @
Citat: enes_k1: To je vec jedna malo duza prica , koja nema veze sa ovim topicom ( moj inat je u pitanju, spominjano vec u jednoj temi), a BH drzavljanstvo me ne oslobadja vojne obaveze u Srbiji, tako je regulisano sporazumom.
Nije tako. Posto si drzavljanin BiH u kojoj je ukinut vojni rok a imas drzavljanstvo Srbije, znaci da ti je regulisan vojni rok u drzavi u kojoj zivis. Da pojasnim, ja imam 17 godina i nedavno sam otisao u BG da me prijave za vojni rok jer slali su mi na adresu u BG par pisama itd da se moram prijaviti samo. Otisao sam sa starim tamo i prijavio se. Upisali su me. Naravano diskutovali smo o cinjenici da je meni regulisan vojni rok u BiH tj R.S. E sad, ja sam imao potvrdu da mi je regulisan vojni rok u BiH i fino su mi rekli da moram otici na regrutaciju kada me pozovu tj u sustini samo na one preglede i da ponesem tu potvrdu. Oni me pregledaju, procitaju potvrdu i ja sam oslobodjen vojske jer je moj vojni rok regulisan u drugoj drzavi...
Sad ne znam s tobom jer nisi bio tamo nikako...
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 10:45 ] @
Citat: Broker
Kako stupis na tlo Srbije treba da te apse pa u bajbok, a odatle da odsluzis vojni rok. O tome si trebao misliti ranije.
Ne mislis valdja da ce drzava tolerisati sto izbegavas obaveze prema njoj? Nisi ti nista bolji od nas koji postujemo te obaveze.
To bi bilo krsenje zakona Republike Srbije - jer je stupio na snagu zakon o amnestiji, trebalo bi u bajbok sve vas koji otvoreno pozivate na krsenje ustavnog poretka i podrivanje institucije Predsednika Srbije (koji izdaje amnestije) ;-)
--
Elem @enes_k1, ne moras da ides u vojsku u Srbiji jer imas regulisano pitanje vojnog roka u zemlji ciji si (isto) drzavljanin - jedino sto moras da uradis je da odes u ambasadu Srbije u BiH i podneses zahtev za prebacivanje u rezervni sastav (tipski dokument) - trajace ta procedura nekoliko meseci, ali ces na kraju dobiti papir da si prebacen u rezervu - i time se tvoja "duznost otadzbini" zavrsava.
Ne nasedaj ni na kakve gluposti koje ti neko moze servirati - kao dvojni drzavljanin imas apsolutno pravo da izaberes u kojoj ces zemlji "regulisati vojni rok", bez obzira da li ta zemlja ima vojsku ili nema, kao sto je slucaj sa Bosnom i sve vecim brojem civilizovanih zemalja Evrope.
Ako vec zelis da putujes u Srbiju - pod hitno idi u ambasadu Srbije u BiH i podnesi taj zahtev, i onda mozes da putujes sa tim papirom, jer je postupak u toku - teoretski postoji mogucnost da te uhapse i maltretiraju 24 sata - ali zbog amnestije + papira koga ces imati sanse za to su vrlo vrlo male.
[ Tyler Durden @ 15.12.2006. 11:05 ] @
Dimkovicu, ako sam ja njega dobro shvatio on nema BiH drzavljanstvo.
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 11:08 ] @
Oops - mea culpa :)
Jel imas dozvolu stalnog boravka u BiH? I to isto moze da pomogne, sa njom bi trebalo da isto mozes da trazis regulisanje vojne obaveze na "rezervan" nacin.
Opet, ne bi bilo lose da uzmes BiH drzavljanstvo - zivis tamo dugo, zena ti ima isto, dakle nemas prepreke da ga dobijes - imaces 2 komada, i izbegnuces vojsku... zvuci kao dobar dil :-)
[ hecky @ 15.12.2006. 11:10 ] @
@enes_k1
Nemas potrebu rizikovati.
Zamoli nekog od rodbine (ili mozes sam preko advokata) da proveri da li je protiv tebe podignuta poternica.
Ako nije idi slobodno az Srbiju, ako jeste.... radije proslavi NG negde drugde, da ne bi slavio u zatvoru/kasarni .
PS U rezervu, po zakonu, moze samo ako si strani drzavljanin + imas boravak u inostranstvu (boravista viza nije drzavljanstvo).
[ bakara @ 15.12.2006. 11:13 ] @
I ja sam shvatio da nema BH drzavljanstvo, a ima i nas pasos...
Da sam ja na njegovom mestu ne bih rizikovao, samo zbog NG (moze ta NG da ti bude najduza u zivotu...) sa nama ti se nikad ne zna
Inace se apsolutno slazem sa @brokerom, nek sluzi ko treba da sluzi, ko moze da izbegne nek izbegava, koga uhvate, nek ispasta...
Ako je zakon takav treba da se sprovodi, ako nije dobar treba da se menja...i opet sprovodi...
I onako vojska nije ono sto je bila
[ Fuzz @ 15.12.2006. 11:29 ] @
Citat: LaMpiR: Nije tako. Posto si drzavljanin BiH u kojoj je ukinut vojni rok a imas drzavljanstvo Srbije, znaci da ti je regulisan vojni rok u drzavi u kojoj zivis. Da pojasnim, ja imam 17 godina i nedavno sam otisao u BG da me prijave za vojni rok jer slali su mi na adresu u BG par pisama itd da se moram prijaviti samo. Otisao sam sa starim tamo i prijavio se. Upisali su me. Naravano diskutovali smo o cinjenici da je meni regulisan vojni rok u BiH tj R.S. E sad, ja sam imao potvrdu da mi je regulisan vojni rok u BiH i fino su mi rekli da moram otici na regrutaciju kada me pozovu tj u sustini samo na one preglede i da ponesem tu potvrdu. Oni me pregledaju, procitaju potvrdu i ja sam oslobodjen vojske jer je moj vojni rok regulisan u drugoj drzavi...
Sad ne znam s tobom jer nisi bio tamo nikako...
Pa lepo te tovare. Sve, samo da te uvedu u evidenciju.
Znaci to ko ti je rekao - slagao te. Vojni odsek ne priznaje potvrdu o regulisanosti vojne obaveze. Oni traze dokaz da si vojsku odsluzio u drugoj drzavi, i to trenutno u vidu vojne knjizice. Prave problem cak i oko potvrda o odsluzenom vojnom roku izdatih od strane MO BiH. Onda te prevode u rezervni sastav i to je to. Ali sa potvrdom da si regulisao vojnu obavezu neces mnogo uraditi.
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 12:01 ] @
@Fuzz,
Mislim da odluku o prebacivanju u rezervni sastav ne donosi vojni odsek vec generalstab, jer se njima adresira zahtev iz DKP-a Srbije u zemlji u kojoj boravis. Sa tim u vidu, neophodno je imati drzavljanstvo i boravak u toj zemlji, i na osnovu tih dokumenata se pise zahtev - Ako se dobro secam, smaraju i posle 27-me godine do 35-te (oslobadjaju na po godinu dana sa molbama) - dok na kraju izvrse prevodjenje u rezervni sastav.
[ hecky @ 15.12.2006. 12:18 ] @
U rezervni sastav moze da se prebaci regrut ako zadovoljava jedan od sledecih uslova:
- dvojni drzavljanin + boravak u drugoj drzavi (ako se vrati u Srbiju da zivi, pre 35-te godine starosti, regrut je duzan da sluzi vojsku)
- dvojni drzavljani + odsluzio vojsku u drugoj drzavi (regrut nije duzan da sluzi vojsku u Srbiji, bez obzira na zemlju boravka; odsluzio vojsku nije isto sto i regulisao vojnu obavezu)
- podmiti nekoga u MoD da ga prebaci u rezervu
[ deki77 @ 15.12.2006. 12:47 ] @
A da li ovde ima onih koji su stvarno odsluzili vojsku...???
Koja lupetanja ja sve ovde chitam...
Chovek nije kao prvo regrutovan..samim tim nije ni u evidenciji...niti ga je ko zvao shta da potpishe od dokumenata,niti kakav pregled u VS nije radio...znachi ko ce njega de da shalje u koji rod vojske(smeshno).Na taj nachi se reshava status Vojno-Sposobnog lica i odredjuje mu se rod,a dalje se odredjuje po tom rodu i njegovom opredeljenju gde zeli da sluzi VS.Da li u tom mestu prebivalishta koje je naveo ili nekom drugom.
E sad dalje...
Status vojnog-obveznika se utvrdjuje i dodeljuje mu se period i datum sluzenja vojnog roka u zavisnosti od statusa regruta.Student,hranitelj(sam izdrzava porodicu),ozenjen ima dete,sportista,boravi van granica SRB i sl.
Poshto je on naveo da je zaposlen,ozenjen,zena mu je trudna ovakva obaveza chak i da je na nekakvoj listi ili poternici njega sluzenje vojske spashava minimum 2god. po pravu.
U najgoroj varijanti da ga neko zadrzi na granici,privede...najvishe moze biti u vojsci nekoliko dana de se moze izjasniti o "skidanju" na osnovu onog sto ima kao obavezu..dete,zena,posao(Hranitelj).
Ako je kojim sluchajem u nekoj evidenciji morao bi da primi bilo kakav poziv,na kucnu adresu u mestu boravishta ili prebivalishta..bilo da je u BiH ili Srbiji.
Slobodno putuj...
[ Fuzz @ 15.12.2006. 12:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: @Fuzz,
Mislim da odluku o prebacivanju u rezervni sastav ne donosi vojni odsek vec generalstab, jer se njima adresira zahtev iz DKP-a Srbije u zemlji u kojoj boravis.
Moguce. Ja sam opisivao slucaj kada je obveznik uveden u evidenciju u nekom od lokalnih vojnih odseka i ima prebivaliste u Srbiji. Verovatno se ljudi koji zive napolju obracaju direktno generalstabu preko konzularnog predstavnistva zato sto ne postoji lokalni vojni odsek u kojem su evidentirani. Nisam siguran. Iako mislim da ce pre biti da se radi o MO nego generalstabu. Nebitno. Sustina je da potvrda o regulisanoj vojnoj obavezi ne oslobadja od sluzenja vojnog roka u Srbiji. Vojni rok mora biti odsluzen u drugoj drzavi na osnovu cega nadlezno telo vrsi prevodjenje u rezervni sastav. Meni recimo prave problem jer sam izgubio vojnu knjizicu na kojoj insistiraju i kao nije im dovoljna potvrda MO - hoce duplikat vojne knjizice. To sto u RS-u vise ne postoji telo koje moze izdati vojnu knjizicu im je izgleda tesko da shvate. Sad cu izvaditi potvrdu koja kaze da ne postoji organ koji moze bla, bla...
[ hecky @ 15.12.2006. 12:59 ] @
Haha...
Znaci mogu ga samo uhapsiti, poslati u zatvor, pa u vojsku gde ce biti samo par dana i onda ce ga zbog trudne zene pustiti kuci ...
Mozda je to tebi " samo", ali verujem da vecina ljudi ne bi rizikovala tu ekskurziju .
Ne razumem zasto komplikujete...
Covek hoce kucu za NG... samo nek proveri da li ima poternice, pa ako nema nek ide, ako ima, nek sedi kuci.
Nisam siguran kako se tacno proverava za poternicu, ali bi imalo smisla da posalje prijatelja u neki SUP u Srbiji da se raspita.
[ Fuzz @ 15.12.2006. 13:15 ] @
Upravo tako. Ako nema poternice, onda opusteno. Za ljude sa prebivalistem u Srbiji se najcesce izdaju nalozi za privodjenje koji se ne evidentiraju u celokupnom sistemu, tj. na granicnim proverama sve prodje ok. Poternica je vec druga prica...
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 13:25 ] @
@Fuzz,
Potpuno sam siguran da ne traze potvrdu sluzenja vojske, vec regulisanu vojnu obavezu (sto nije nuzno i odsluzena vojska) - to znaci, da ako imas pasos UK, koja - je li, nema obaveznu vojsku, i dalje mozes biti preveden u rezervni sastav - a i znam ljude koji su to uradili kako u UK, tako i u drugim zemljama (nisu sluzili vojsku nigde)
Verovatno si naleteo na neku budaletinu, a ima takvih svuda - neke ambasade su se isto tako ponasale dok nisu dobile "dopis" tj. "tumacenje zakona" - klasicni cirkus, ali sta je tu je :(
[ enes_k1 @ 15.12.2006. 13:30 ] @
Po pitanju poternice, stvari stoje ovako.
Mama ode u SUP, a tamo joj kazu mora licno da se dodje. A samo par dana kasnije na osnovu ovlastenja overenog u ambasadi, izvadi mi uverenje o nekaznjavanju. Mislim da je to nelogicno.
Po pitanju ambasade u Sarajevu, takvu nepismenost nisam video odavno.
Sto se drzavljanstva ovde tice, moram da imam regulisanu vojnu obavezu da bih pokrenuo postupak. Kako u BiH vise ne mogu da regulisem vo to znaci da to moram da uradim u Srbiji.
Na kraju krajeva razmisljam nesto, idem ja pa kako mi bude. Muka mi je vise. Ne mogu da mi urade nista gore osim da me posalju u kasarnu
[ _djevojka_ @ 15.12.2006. 13:52 ] @
Citat: enes_k1: Na kraju krajeva razmisljam nesto, idem ja pa kako mi bude. Muka mi je vise. Ne mogu da mi urade nista gore osim da me posalju u kasarnu :)
Zaboravio si da je sada u kombinaciji jos jedna osoba + beba. To sto ces se raspitivati neces vise zbog sebe, nego i zbog njih. A prokockati stvari zbog NG je bukvalno - kockanje.
[ Fuzz @ 15.12.2006. 14:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: @Fuzz,
Potpuno sam siguran da ne traze potvrdu sluzenja vojske, vec regulisanu vojnu obavezu (sto nije nuzno i odsluzena vojska) - to znaci, da ako imas pasos UK, koja - je li, nema obaveznu vojsku, i dalje mozes biti preveden u rezervni sastav - a i znam ljude koji su to uradili kako u UK, tako i u drugim zemljama (nisu sluzili vojsku nigde)
Verovatno si naleteo na neku budaletinu, a ima takvih svuda - neke ambasade su se isto tako ponasale dok nisu dobile "dopis" tj. "tumacenje zakona" - klasicni cirkus, ali sta je tu je :(
Pa na budaletinu sam definitivno naleteo posto ne priznaje potvrdu MO o odsluzenom vojnom roku. Ali sto se dileme regulisanj/sluzenje tice, pogledaj clan 307. Zakona o Vojsci...
Citat: Od obaveze služenja vojnog roka oslobađa se:
1) lice ocenjeno nesposobnim za vojnu službu;
2) lice koje stekne državljanstvo SRJ prirođenjem ili na osnovu međunarodnih ugovora, ako je u
zemlji čije je bilo državljanin odslužilo vojni rok, odnosno ako je navršilo 27 godina života;
3) lice koje je steklo svojstvo profesionalnog vojnika, po odredbama ovog zakona;
4) lice koje je završilo policijsku akademiju, višu ili srednju školu unutrašnjih poslova, ili školu
unutrašnjih poslova u trajanju od najmanje godinu dana i koje je na dužnosti oficira policije,
policajca, odnosno milicionara ili stražara u kazneno-popravnoj ustanovi, provelo najmanje četiri
godine.
Dakle ako UK nema obavezu sluzenja, Srbija ima...
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 14:26 ] @
Citat: Fuzz
2) lice koje stekne državljanstvo SRJ prirođenjem ili na osnovu međunarodnih ugovora, ako je u
zemlji čije je bilo državljanin odslužilo vojni rok, odnosno ako je navršilo 27 godina života;
Dakle, algoritam je sledeci:
Code:
if(godine < 27) {
imas urednu dozvolu boravka u zemlji gde si
trazis svake godine odlaganje (na sta DKP ima pravo da uradi na licu mesta, bez konsultovanja sa MO
} else {
dobijes drzavljanstvo druge zemlje
trazis prevodjenje u rezervu na osnovu toga sto si stariji od 27
}
:-)
[ hecky @ 15.12.2006. 14:42 ] @
Evo clana 305 iz Zakona o vojsci:
Regrut kome je odobren stalni boravak u inostranstvu i regrut koji pored jugoslovenskog ima i
strano državljanstvo, a koji stalno živi u SRJ upućuje se na služenje vojnog roka u skladu sa
odredbama ovog zakona.
Regrut koji, osim jugoslovenskog državljanstva ima i strano državljanstvo, a služio je vojni rok u
inostranstvu, kao i regrut koji, osim jugoslovenskog državljanstva ima i strano državljanstvo, a nije
služio vojni rok i stalno živi u inostranstvu, upućuje se na služenje vojnog roka ako lično zahteva, o
čemu odluku donosi načelnik Generalštaba.
[ Fuzz @ 15.12.2006. 14:47 ] @
@ Ivan
Bolje da si radio sa case-om posto ima i treca varijanta :)
[ DjoleReject @ 15.12.2006. 15:24 ] @
Code:
class Sluzenje{
bool mito = true;
bool sredjeno = false;
int godine;
public:
void SrediSluzbu(){
if(godine>0 && !mito)
sredjeno = false;
if(mito) sredjeno = true;
}
};
Ovo je malo tacnije, cini se. Ali salu na stranu, ako mislis da ces samom cinjenicom da si stariji od 27 srediti problem - varas se. Ono sto pise u zakonu i praksa se ne poklapa u mnogo slucajeva.
Ali dobra vest je da ako coveka nema u evidenciji - nema ni prilike da ga hapse, posto ne postoji u evidencijama. Ovo je sigurica!
[ deki77 @ 15.12.2006. 15:38 ] @
@enes_k1
Ako si dobro procitao moju poruku na strani 1. sve ti jasno govori...
Niko ne moze na osnovu "nicheg" da te tera ili apsi da idesh u VS.Postoje neka pravila bar i kod nas...
Druga je stvar da se ti krijesh u BiH jer si izbegavao VS pa ti sad "vuna" zbog prelaska granice...
Regrutacija,ocenjivanje sposobnosti,dodeljivanje roda,status,poziv...to je ta procedura...od koje ti nemash ama bash nista...
I na osnovu chega da te privedu i odvedu u kasarnu???
I u koju kasarnu..koji rod???
Nije ovo vreme Janichara...
Jedna od opcija je da proverish adresu gde si rodjen,ili ziveo u Srbiji da nije neshto dolazilo od poziva..ili u tom mestu da nazoves Vojni odsek..i pitash za svoj status...
Ja sam vosku izbegavao 10god. pochev od neke 1993-2003g.Znam tih procedura..ma mogao sam diplomirati,a vojsku sam izbegavao u najgore vreme.I bash me je neko hapsio i odvlachio u kasarnu.Kasnije sam odsluzio civilno...
A oni koji se smeju za "trudnu zenu i dete na putu''...mogu da se slobodno raspitaju u VO-u
o zakonu.Obrazac koji se podnosi je potvrda o zaposlenju,potvrda iz centra za soc. rad ako je dete rodjeno,potvrda o statusu porodilje,kucnoj zajednici..i oni dalje proveravaju shalju dopise.Oslobadjanje od obaveze ne odnosi se samo na staratelja,hranitelja kod dece....vec i kod osoba koji nisu u stanju da rade,vode rachuna o sebi a gde ti morash sam da se brinesh o njima..npr. stari roditelji u kucnoj zajednici,domacinstvu koje samo ti izdrzavash materijalno...
Ja sam sluzio civilno u Centu za Soc.Rad i ovakvih je dopisa za vreme mog sluzenje dosta dolazilo.I svaki,novi regrut se proverava...pre ikakog poziva u VS..
Vojni rok moze biti odlozen najvishe do dve godine,ts godine starosti deteta,ili u nekom sluchaju chak duze...
[ broker @ 15.12.2006. 16:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: To bi bilo krsenje zakona Republike Srbije - jer je stupio na snagu zakon o amnestiji, trebalo bi u bajbok sve vas koji otvoreno pozivate na krsenje ustavnog poretka i podrivanje institucije Predsednika Srbije (koji izdaje amnestije) ;-)
Mozda je amnestiran za dosadasnje izbegavanje vojne obaveze, ali mu vojna obaveza nije prestala. Zna se kada i kako prestaje vojna obaveza.
U bajbok bi trebalo i vas, koji ste napustili zemlju, a stalno solite pamet nama sta ikako treba da radimo. Da ti nesto vredis, ostao bi ovde i nesto preduzeo, ili, kad si vec pobegao, cutao bi i ne bi talasao. Ti su uvek pun pameti samo kada se to tebe ne tice :)
[ Fuzz @ 15.12.2006. 17:02 ] @
Citat: broker: Mozda je amnestiran za dosadasnje izbegavanje vojne obaveze, ali mu vojna obaveza nije prestala.
Upravo tako. A da li ce biti buducih amnestija, to je vec drugo pitanje.
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2006. 17:03 ] @
He he he :-)
[ deki77 @ 15.12.2006. 17:41 ] @
Citat: broker: Mozda je amnestiran za dosadasnje izbegavanje vojne obaveze, ali mu vojna obaveza nije prestala. Zna se kada i kako prestaje vojna obaveza.
U bajbok bi trebalo i vas, koji ste napustili zemlju, a stalno solite pamet nama sta ikako treba da radimo. Da ti nesto vredis, ostao bi ovde i nesto preduzeo, ili, kad si vec pobegao, cutao bi i ne bi talasao. Ti su uvek pun pameti samo kada se to tebe ne tice
Error
[ dintel011 @ 15.12.2006. 17:43 ] @
@Enes
Preporucujem ti da ides autobusom preko Race, granicu predji sa lk ako je imas, ako ne onda sa pasosem.
Ponesi potvrde iz Sarajeva o svom statusu i boravku u BiH (vencani list, prijava boravka, potvrda o zaposlenju...sve sto imas a vezuje te za BiH) i angazuj advokata da te prebaci u rezervni sastav.
Drugar je tek kada je angazovao advokata uspeo da se prebaci u rezervni sastav jer u vojnom odseku Cukarica nisu hebali zivu silu, iako je u Jordanu u DKP(jos 2000g) podneo dokumentaciju da je i njihov drzavljanin i da je tamo regulisao vojnu obavezu (prebacen u rez sastav jer je jedinac,tako nekako)+ gomilu papira sve uredno zavedeno...ovi ovde su tvrdili da oni to nisu dobili kompletno pa se jos iskomplikovalo sto ambasade SiCG vise nema, te su mu oni sami rekli - angazuj advokata.
[ neffa @ 15.12.2006. 20:23 ] @
.............................prvo da li tebe iko zove da se upises u vojnu evidenciju .trebao bi da dobijes poziv za upis u evidenciju .....bez toga te boli uvo.....cudi me da nisi upisan ili pozivan s obirom da si rodjen u Srbiji i s obzirom i da je to propisano kao zakonska obaveza..............e pazi sad ja imam slicnu situaciju rodjen sam u bih fax sam zavrsio u Srbiji i radim u N.Sadu dobio sam drzavljanstvo pre 1 godinu i za sada sam dobio dva poziva za upis u evidenciju i nisam se javio zadnji sam dobio pre neki dan i treba da se javim 27.12.2006 sto bas i ne nameravam .........u Bosni nisam sluzio vojsku .....razlika izmedju nas dvojice je sto ja nisam rodjen u srbiji a drzavljanstvo sam dobio naturalizacijom tako da ima i tu nekih caka u zakonu ali necu da sirim...............uglavnom nisam siguran molim sve likove koji ovo citaju da odgovore ako znaju da li je iko ikad bio privodjen samo na osnovu toga sto se nije javio u odsek radi azuriranja podataka u evidenciji..............nisam cuo da je iko za sad ...............sto se tice tvog straha od hapsenja mislim da nemas brige jer da bi te neko poslao u vojsku mora prvo da vidi jesi li sposoban sve sto mogu da ti urade je da te skinu sa grane i privedu (ponavljam ako raspisuju poternicu samo zbog toga sto se nisi odazvao pozivu za uvodjenje u vojnu evidenciju) pa da te zamole da se javis na regrutaciju jel te na silu sigurno nece doktor pregledati a i koliko sam ja upoznat od aprila kad je bila amnestija nisu jos stavili nove poternice ali ma ne drzi za rec..................... za vise konkretnijih i sirih informacija pogledaj www.dijaspora-vojna-obaveza.info
[ enes_k1 @ 15.12.2006. 20:33 ] @
@neffa
Zvali su da se upisem u evidenciju , pa su prestali, a onda je iznenada dosao sudski poziv. Malopre pricam sa mamom i ona mi kaze da nije nikakav poziv dolazio od decembra prosle godine, a taj poziv su urucila dvojica policajaca.
U ponedeljak cu da predam zahtev u ambasadi, pa cu da javim kako je bilo. I mislio sam da idem preko Race, ali autom, ne mogu zenu da cimam autobusom.
[ broker @ 15.12.2006. 22:19 ] @
Bolje kreni autobusom. Sta ces sa autom kada te privedu?
[ Fuzz @ 15.12.2006. 22:45 ] @
@neffa
Da, mogu da te privedu. Ali se ne raspisuje poternica, nego vojni odsek dostavi policiji nalog za privodjenje. Panduri ti dodju kuci i ako te nadju, privedu tu. U suprotnom konstatuju da te nisu pronasli na adresi, obaveste ukucane da treba da se javis i vrate nalog vojnom odseku. Vojni odsek onda obicno ponovi poziv.
Medjutim, enes kaze da je dobio sudski poziv. Sto znaci da bi se brokerova izjava "Sta ces sa autom kada te privedu" mogla pokazati kao vrlo dobar savet.
[ enes_k1 @ 15.12.2006. 23:04 ] @
@broker
Sasvim glupo pitanje. Pa logicno, ostavicu ga zeni, jer ako nisi procitao evo da ti ponovim da i ona ide sa mnom.
[ broker @ 16.12.2006. 09:03 ] @
Aaa, pa to je druga stvar :)
[ _djevojka_ @ 16.12.2006. 09:32 ] @
Citat: enes_k1: @broker
Sasvim glupo pitanje. Pa logicno, ostavicu ga zeni, jer ako nisi procitao evo da ti ponovim da i ona ide sa mnom.
Pa nije bas glupo pitanje. Ona ide i konta da ce provesti NG sa tobom i uzivati, tebe privedu, sheepak od fine NG, i ako udari snijeg i led, svo to vrijeme da misli kako ce nazad po poledici na putu sa vasom nerodjenom bebom. Jos hajde da je fino vrijeme, ali bas kad je grozno vrijeme desavaju se i zastoji, i problemi na putu (rupa do rupe), ode nesto na autu - i onda da te se sjeca dozivotno zbog dobro isplaniranog puta.
Posto si pitao sta da radis, valjda ti nije svejedno, a ako si se predomislio i sad stvarno mislis da je svejedno, nemoj ni da provjeravas bilo sta, nego se fino spakuj i otidji busom preko granice, na kaficu u najblizi grad, i vrati se - ako te pokupe super, znaces zasto, ako ne, onda ces imati bezbrizno putovanje za NG.
[ neffa @ 16.12.2006. 11:57 ] @
aj pojasni jos jednom........jesi ti dobijao pozive za uis u evidenciju i koliko puta .........da li je iko od ukucana gde si prijavljen primao te pozive......da li je dolazila policija da te privede ...........kad si dobio poziv od suda verovatno istraaznog sudije ali si onda i morao biti amnestiran
[ deki77 @ 16.12.2006. 13:18 ] @
ovo pojasni
Citat: Jos da napomenem i to da nisam cak ni regrutovan, odnosno nisam dobio knjizicu.
i ovo...
Citat: Zvali su da se upisem u evidenciju , pa su prestali, a onda je iznenada dosao sudski poziv. Malopre pricam sa mamom i ona mi kaze da nije nikakav poziv dolazio od decembra prosle godine, a taj poziv su urucila dvojica policajaca
Kako to najedanput nemam ništa...a ono murija te obilazila...
[ jms_uk_2001 @ 17.12.2006. 16:12 ] @
dobar sajt / forum koji se bavi ovom temom je
http://www.dijaspora-vojna-obaveza.info/
pa pod 'forum'
ima dosta informacija, a i ljudi koji se dosta razumeju u problematiku.
definitivno preporucujem.
pozz.
[ LaMpiR @ 17.12.2006. 20:41 ] @
Citat: Fuzz: Pa lepo te tovare. Sve, samo da te uvedu u evidenciju.
Znaci to ko ti je rekao - slagao te. Vojni odsek ne priznaje potvrdu o regulisanosti vojne obaveze. Oni traze dokaz da si vojsku odsluzio u drugoj drzavi, i to trenutno u vidu vojne knjizice. Prave problem cak i oko potvrda o odsluzenom vojnom roku izdatih od strane MO BiH. Onda te prevode u rezervni sastav i to je to. Ali sa potvrdom da si regulisao vojnu obavezu neces mnogo uraditi.
Recimo da mi je Nacelnik generalstaba vojske republike srpske veoma bliska osoba tako da je informacija 10000% provjerena i tacna...
[Ovu poruku je menjao LaMpiR dana 18.12.2006. u 01:01 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|