[ acaradio @ 06.01.2007. 23:01 ] @
| Da li moze neko da mi objasni odakle taj glupi obicaj da na Badnje vece prste petarde a bogami i oruzje na sve strane ?
Sta onda predstavlja ono "Mir Boziji" ako moram da spustim roletne jer mi je malopre neka budala bacila petardu pod terasu ? Evo sad je poceo i vatromet !!!
Ja se bas nesto i ne razumem u pravoslavne obicaje pa bih voleo da znam cemu sve to ????? |
[ ton_majstor @ 06.01.2007. 23:10 ] @
Pa, Božić odavno nije baš "ispoštovan" po hrišćanskom sistemu vrednosti... akamoli kod Srbalja.
Setite se Badnjaka i rituala oko njega... to je potpuno pagansko-starovremensko verovanje i običaj. Što ga ne čini manje mističnim ili zanimljivim!
No, šta je tu je... kretenima i nasilnicima nikada dosta pucnjave, malo im je rata! Te i ovo mirno veče pretvaraju u ratni poligon!
Mislim da je to kod svih praksa, od Kineza do Amerikanaca... recimo, moda!
Pozdrav!
[ neca @ 06.01.2007. 23:19 ] @
Nevernici!!!
[ Shadowed @ 06.01.2007. 23:22 ] @
Pa, pretpostavljam da je to ustaljeni obicaj od samog hristovog rodjenja, ili bar od kako je postao popularan kao verski vodja (ili sta vec).
[/irony]
[ Pro Sound service @ 06.01.2007. 23:27 ] @
Kod nas ima mnogo obicaja. A kao narod imamo obicaj da se ponasamo kao idioti. Da postoji atomka u Srbiji neko bi je pljasnuo za bozic, a onda bi definitivno bili " Nebeski narod" .......... Sta reci a ne zaplakati?
[ sasa022 @ 07.01.2007. 00:07 ] @
@acaradio
U Srbiji je sve naopako - sto te onda i ovo cudi ?
[ Slobodan Miskovic @ 07.01.2007. 00:31 ] @
Kao i obicaj da se ide u crkvu samo na Bozic ili neki slican praznik... a preko cele godine krkanje i napijanje...
[ kukiii @ 07.01.2007. 00:55 ] @
Pa sad, jedan od razloga je opsta ljudska fascinacija eksplozijama a drugi, jednako zanimljjiv, je lokalnog karaktera. Naime posto su komsije po definiciji lopovi, onda nije lose dati im do znanja kako posedujete tesku artiljeriju koju ste radi da upotrebite u slucaju trespass-inga :)
[ vladd @ 07.01.2007. 01:35 ] @
Neki od tih dripaca, ili njihovi ocevi i dedovi, su pre 30 god hapsili sve koji nisu "na liniji", ili slave slavu. A sada su pomesali nekoliko "pomodnih" stvari sa elementarnim primitivizmom. Kao "jedu na vodi" (mozda po splavovima), a dok "poste", kradu, lazu, i sve u duhu... trenutka.
Licemerje je, po meni, najogavnija "aktuelna" osobina.
Poz.
[ dr.NPN @ 07.01.2007. 02:41 ] @
Nemate pojma svi komplet!
Radi se o tome da je ljudima ostala izvesna zaliha petardi i vatrometa od nove godine, pa mora da se potrosi pre nego stigne druga tura "rekvizita" za srbsku novu godinu.
Misterija resena, lock! :)
[ nkrgovic @ 07.01.2007. 10:58 ] @
Ljudi, kod mene u kraju se prangijalo pretprosle godine na veliki petak... Bacanje petardi i pravljenje buke nema veze sa veroispovescu retarda koji to radi, to je cisto ispoljavanje imbecilizma i fascinacija sa "vidi buum!" . :(
[ Deda_Mraz @ 07.01.2007. 22:22 ] @
Sećam se da je jedan čovek prošle godine za badnje veče išamarao na sred Hrama Sv. Save na vračaru sredovečnu (40+) smrdljivu gospodju koja je bacala petarde ispod stolova gde stoje ikone.
Sreća pa je uspela da baci 2-3 dok je ovi nisu pošteno istamburali. Stoka seljačka najgora.
I meni je eto juče smetalo što bacaju ne petarde nego M6 simulacije udara ispred crkve Presvete Bogorodice u Zemunu. Mi na klupu ispred crkve, jedva ugrabili mesto, otišli zapalili sveće zaboli se na klupu cirkamo pivce i tik ispod naših nogu taj udar, sva sreća skoči moj ortak i šutne ga dalje od nas i explodira na malo praznijem prostoru, pošto je bilo hiljadu ljudi u parku. I naravno skočimo i pobijemo se se mentolima, klinci neki. Al šta da im radiš debil je debil, ne zna ni da se prekrsti a dodje da baca petarde ispred crkve. Nova godina je nova godina, ali bar ovakve običaje treba ispoštovati uz samo neki lep vatromet i ništa više.
Evo i sad mi uši zuje...
[ ton_majstor @ 07.01.2007. 23:03 ] @
Citat: otišli zapalili sveće zaboli se na klupu cirkamo pivce
Baš "Bogougodno..."
Citat: I naravno skočimo i pobijemo se se mentolima, klinci neki. Al šta da im radiš debil je debil, ne zna ni da se prekrsti a dodje da baca petarde ispred crkve.
"A mi se prekrstismo pa udri skotove u porti..."
Citat: Evo i sad mi uši zuje...
Valjda od Gospodin-Pavlove božićne Poslanice...
Deda, nisi ti meni kriv, samo si mi naleteo na minu kao EGZEMPLAR, primer za ljutu muku ...
Stvarno se sve to pretvorilo u panađur, "VAŠAR".. koji nema ama baš nikakve veze sa religijom, hrišćanstvom, "mirom Božjim", smernošću, najvećim i najradosnijim praznikom!
Očigledno su mnogi bili radosni sinoć prilikom mlaćenja suprotne strane, ko god to bio... 'bem ti SUNCE navijačko i otuđeno!
Pozdrav!
[ Deda_Mraz @ 07.01.2007. 23:37 ] @
Ma opušteno tonac
P.S. Pivo smo pili kao i sav normalan svet, nismo se napijali i brljavili, čisto onako, a to nije bila tuča nego manje ćuške i to podalje od crkve.
[ OffShore @ 08.01.2007. 01:38 ] @
stari paganski obicaj da se galamom-pucnjavom tjeraju zli duhovi
inace i kod hrvata postoji http://www.dubrovnikportal.com/novost_opsirnije.php?id=20630
[ Triki @ 08.01.2007. 01:38 ] @
postavljac ovog posta se pravi nevest a zapravo je maliciozan i prost.
Najbolje ti je decko moj da odes i pitas te ljude koji pucaju, zasto pucaju. Niko ne kaze da je to pravoslavni obicaj u koji okvir ti hoces da ga stavis.
Znaci moras se edukovati da bi znao nije dovoljno da te nesto samo nervira !
[ broker @ 08.01.2007. 01:59 ] @
Ne bih rekao da je nekome potrebna edukacija d abi razumeo zasto se bacaju petarde kada im vreme nje. Dovoljna je i opsta kulutra i obrazovanje. Cak nije neophodno biti vernik ili uopste poznavati religiju.
[ SqlByte @ 08.01.2007. 02:10 ] @
Nisu ljudi oduvek bili ovakvi, ranije (kad sam ja bio mali ) vatromter i petarde su sluzhile za rasterivanje zlih duhova.
[ acaradio @ 08.01.2007. 07:46 ] @
Citat: Triki: postavljac ovog posta se pravi nevest a zapravo je maliciozan i prost.
Najbolje ti je decko moj da odes i pitas te ljude koji pucaju, zasto pucaju....
Ah, da...ne moze da prodje bez Trikijevih bezobrazluka...samo sam cekao kad ce da se pojavi da bi zagadjivao okolinu.
[ bobiska @ 08.01.2007. 08:53 ] @
Pitanje je pogresno i treba da glasi:
Kojem je*enom imbecilu moze ikada da padne napamet da iz nekog razloga baci petardu i bude ubedjen da je smeker, baja, junacina, car, svalercina i narodni heroj, a da nije stanovnik kosooko-azijatskih predela iz 2. veka p.n.e.?
[ X Files @ 08.01.2007. 08:56 ] @
Pored te sveopšte pucnjave, 'fascinira' me još jedan fenomen.
Naime, ispred crkve se donese poprilična količina badnjaka, više nego dovoljna da svako
uzme barem po jednu granu. Onda, kada se proglasi vreme da svako uzme za sebe po
malo, nastane pravi krkljanac. Ljudi počinju da se grabe, otimaju, svadjaju, tuku, psuju...
Jedan uzme 2-3 stabla i hoće da ponese kući, a drugi mu u 'letu' otimaju i kidaju grane,
i tako u nedogled. Na kraju, 10% ljudi uspe da 'uzme' toliko badnjaka da ne može ni u kuću
da unese, a 90% skluplja opalo lišće.
A 2 minuta pre toga slušali o miru Božjem.
Neću da pitam gleda li neko ovde Animal Planet i Nationl Geographic, ... ko razume shvatiće.
[ Miroslav Jeftić @ 08.01.2007. 09:00 ] @
Što reče već neko, to je stvar opšte kulture, a ne vere.
[ ton_majstor @ 08.01.2007. 09:22 ] @
Citat: Na tradicionalnom lomljenju česnice kod Terazijske česme u Beogradu zlatne dukate su u svojim parčićima pronašle dve devojčice i jedna penzionerka. Dobitnice su Tamara Lovrinčić, koja će uskoro napuniti dve godine, trogodišnja Mina Matijašević i Milica Sekereš, sve tri iz Beograda.
[img][att_url][/img]
Sva sreća da se opet nisu krljali i tukli za parče česnice... Božić je pre svega dečiji praznik!
Mod mene kući, na žalost dece, ja izvukoh paricu! Neka, ionako na njih i ide većina mojih para!
Pozdrav!
[ Black_eyed @ 08.01.2007. 11:28 ] @
Poenta badnje veceri je da se doceka ponoc tj. bozic da bi se tada otislo u crkvu itd.... E,sad, u selima su paljeni badnjaci gde se uz vatru i malo vina i rakije pricalo i veselilo se dolasku bozica. Da niko ne bi zaspao u selu do ponoci, neki od domacina koji su za to bili zaduzeni bi povremeno iz puske opalili u vazduh kao signal da se jos ne sme spavati.
A to sto se to u nase vreme pretvara u opstu pijanku i omanji ratni sukob ima veze sa jednom od nasih najizrazenih osobina, a to je: PRETERIVANJE, u svim mogucim oblicima i za sve sto vam moze pasti na pamet. To ce nam glave doci, u stvari vec i jeste, sjebani smo poprilicno...
[ Urkelele @ 08.01.2007. 13:37 ] @
Skoro da sam se slozio sa Black-om. Bozic je najradosniji praznik i njemu se treba radovati. Zna se da na raznim vesenjima obicno ljudi pucaju iz nekog vatrenog oruzja. E sad, dosta je njih koji preteraju, iskoriscavaju i prave se "mangupi" pa pucaju i kad treba i kad ne treba.
Citat: Black_eyed: ... u selima su paljeni badnjaci gde se uz vatru i malo vina i rakije pricalo i veselilo se dolasku bozica...
OT: Koliko ja znam, Bozic se docekuje postom, a poslednja nedelja se posti na vodi. Znaci, nema alkohola a narocito vina jer ono oznacava krv Hristovu. Pravo da vam kazem, i meni je muka od tih gradskih "patriota" (konkretno mog) koji idu u crkvu samo kad ima sta da se pojede i popije, a ne znaju ni na koju stranu treba da stanu za vreme liturgije... I bas oni imaju tu kulturu i bacaju razne pirotehnicke naprave kako bi bili "face"
[ Black_eyed @ 08.01.2007. 13:49 ] @
U pravu si Urkelele. Ne bi trebalo da bude alkohola. Napisao, a nisam razmisljao.
[ Milan M. Radovic @ 10.01.2007. 17:29 ] @
A sto je najsmesnije neki na polozaju na TVu govorili kako je MUP suzbio prodaju pirotehnickih sredstava...
Verovatno samo jod 2-godisnja deca nisu bacila petardu...ajd bar da se na onim lepimn starim dobrim zelenim pedardama zavrsilo...
Nego gruva na sve strane...za novu godinu pita me drug sta je ovo ***ote...a ja mu reko:
"Poc'o rat bre pizda ti materina!"
[ cedomir @ 12.01.2007. 14:29 ] @
Ljudi silno gresite, ima smisla!
Cela poenta je u tome sto je to vec vekovima praznik PVO!!!
:-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|