[ zage @ 08.02.2007. 20:13 ] @
Prvo sta me je zbunilo je kako radi ova stvarcica sa sledeceg linka www.vac-clamp.com/ posto vidim da se veze na kompresor..znaci ne uvlaci vazduh nego pumpa ga a a ono u stvari proizvodi vakum...ako ko ima na umu kako ova stvar funkcionise -svaka cast.Ujedno sam zakacio i neke slicice i dokumente da se vidi taj Djavo ..:)
Ujedno bih pitao kako moze da se samo uradi vakum pumpa koja bi posluzila za vakum presu..znaci da stvara bas dobar vakum...
[ palomas @ 09.02.2007. 08:07 ] @
Vakum se može "proizvoditi" na više načina, jedan od njih je i pomoću kompresora. To je tzv. ejektorski način vakumiranja.

Medij (najčešće zrak, ili vodena para) prvo se komprimira, zatim prolazi kroz sapnicu u posudu u kojoj naglo ekspandira. Ako se bočno na takvu posudu postavi ulazna cijev ili nekakvi otvor/rešetka, vakum će uvlačiti vanjski zrak kroz taj otvor prema posudi (zbog naglog pada tlaka medija u posudi).

Višestupanjskim ejektorskim načinom, gdje radni medij gubi i tlak i temperaturu, moge se postiči vakum ispod 0,5 mb, ali to su komplicirana postrojenja u industriji (pregrijana para visokog tlaka naglo ekspandira u posudi i još se dodatno hladi rashladnom vodom).

Za "obične" namjene uglavnom se koriste gotove vakum pumpe, nešto od toga imaš ovdje: http://www.bibus.hr/pneumatika.html
[ zage @ 11.02.2007. 18:22 ] @
Hvala puno Palomas...shvatio sam kako radi onaj dajavo za koi mi nije bilo jasno...tvoje objasnjenje mi je pomoglo da nadjem na netu tacno to sta treba ,nasao sam i presek od PIAB vakum sistem...inace taj mislim da je bio svedjanin ,,Piab,,(mislim da se tako zvao)patentirao je izum 1973,pomocu kompresora stvoriti vakum....sada kada sam shvatio vidim cak i na stotine ureda gde se koristi to...treba ti neko dati osnovu onda mozes i sam...hvala puno.
P>S.samo jos jedno pitanje...Zasto stavljaju bocu na vakum pumpi..ne kontam ...vidi sliku.
Pozdrav
[ palomas @ 12.02.2007. 08:50 ] @
Ova "boca" vjerojatno je "rezervoar" vakuma, tako da proces vakumiranja traje kraće..

Jedan od primjera ejektorskog načina vakumiranja mogao si vidjeti u onim starim filmovima Jacquesa Custoa, koji se bavio istaživanjima podmorskog svijeta.. Kad su željeli očistiti mulj s nekog lokaliteta, koristili su vatrogasnu pumpu za vodu...
Voda je pod pritiskom ulazila u posudu koju je ronioc držao na dnu mora. Voda je bočno izlazila iz posude, a kroz rupu na dnu posude usisavan je mulj i blato...

Ja sam radio u tvornici koja je imala parne ejektore (četiri stupnja serijski povezana), koji su na izlazu (ulazu u reaktor) postizali vakum 0,3 - 0,4 milibara.. Kad bi u reaktoru vakum pao na 1,5 ili više mb, morali smo čistiti i otparavati kompletnu liniju, jer se to smatralo jako lošim vakumom..