[ osmania83 @ 01.03.2007. 10:50 ] @
Zdravo ekipa,
Gledao sam po forumu ima nesto ali nema ono konkretno sto me zanima pa zato otvaram temu novu...
Zanima me u vezi ovih sijalica novih nedavno sam gledao kratko jednu emisiju i sada su me uvjerili da ove stare sijalice nisu ok. Puno trose toplotna energija itd i morao sam da idem i nisam nazalost vidio sta preporucuju za zamjenu pa bi vas molio ko ima iskustva sa tim sijalicama da mi malo pojasni i da neki prijedlog....
Trazim sijalicu koja ne trosi puno a da osvjetljenje je max tako reci. moze i luster neki :)
hvala puno...
[ bakara @ 01.03.2007. 10:54 ] @
hm...ne treba ti luster

Kod klasicnih sijalica sa uzarenim vlaknom 95% energije se koristi za proizvodnju toplote a samo 5% daje svetlost, kao zamene se preporucuju fluo cevi i/ili stedljive sijalice...
[ osmania83 @ 01.03.2007. 12:28 ] @
eh sada gledoa sam one stedljive neke sijalice nesto su mi tamne nemam pojma, ima ih more u prodaji koje su sada bas efikasne... koje bas se daju u svijetlost a ne u toplotu...

hvala
[ bakara @ 01.03.2007. 18:49 ] @
Kako to mislis tamne?

Ako mislis na kolicinu svetlosti koju daju, ne mogu se porediti sa klasicnim sijalicama, jednostavno sijaju mnogo bolje.

Moj savet ti je da kupis proverene philipsove sijalice i nista drugo osim toga.
Sto se tice same svetlosti, mozes birati izmedju bele i zute (kao klasicne sijalice).
[ braker @ 01.03.2007. 19:18 ] @
Tzv shtedljive sijalice troshe oko 5 puta manje el. energije od obichnih,i testirane su na 6000 sati(Osram,Philips).
Jeftinija varijanta su Turci i Kinezi-kol'ko para...............
[ bakara @ 01.03.2007. 19:33 ] @
Citat:
braker
Jeftinija varijanta su Turci i Kinezi-kol'ko para...............

Da, upravo sam na turke i kineze mislio kada sam napisao da gleda samo philips...
Te jeftine sijalice od 100-150 din su cisto bacanje pare jer su potpuno ne upotrebljive, iskreno one stvarno sijaju ali je njihov intenzitet svetlosti blago receno smesan (kao svetlost nekog fenjera), mozda one i stede energiju (mada bi se pre reklo da stede svetlo) ali bolje od njih sijaju klasicne sijalice.

Druga stvar vezana za no name sijalice je da su obicno suvise velike i da ih tesko mozete spakovati na mesto na koje ste mislili staviti sijalicu...a jos kad vidite da ne svetli nikako, a kupili te jedno 3-4kom kod kineza....osecaj bacenih para je potpun, bolje da ste kupili jednu philips sijalicu

Philips i/ili osram stedljive sijalice mozete kupiti u raznim oblicima, tako da mogu stati na skoro svako mesto, preporucujem kupovinu onih sa spiralnim telom, nekako mi se cine kompaktnije i manje nego one sa duguljastim telom.
Mozda nije losa ideja da ako kupujete te sijalice prvi put kupite one sa zutom svetloscu, jednostavno lakse ce te se navici na njihovu svetlost, one sto daju belu svetlost sijaju kao fluo cevi, i nekima jedostavno ne prija takva svetlost.

Jedina mana stedljivih sijalica je da ne svetle punim intenzitetom odmah po paljenju vec im treba malo vremena...mada to je zanemarljivo.
[ netman @ 01.03.2007. 20:03 ] @
Definitivno kompakt fluo sijalice koje su ti preporučili ostali članovi. Recimo ovakva sijalica potrošnje 20W daje istu svetlost kao obična sijalica od 100W. Na buvljaku na NBG mogu da se kupe za 350 din. inače su u prodavici oko 550 din., ovo se odnosi na Philips modele. Trajanje im je oko 6 godina. Ranije su pravili sijalice koje su imale garanciju 10 god. ali su bile neuporedivo skuplje, dok su relativno skoro izbacili ove jeftinije modele do 6 god. Kod mene rade već više od godinu dana bez problema-da, Philips sa buvljaka na NBG.
[ Horvat I @ 01.03.2007. 20:16 ] @
Ove svetiljke imaju 1 VELIKU manu. Moraju biti na~250C
U protivnom samo plavičasto tinjaju, neprijatno za oči

[Ovu poruku je menjao bakara dana 01.03.2007. u 21:26 GMT+1]
[ bakara @ 01.03.2007. 20:31 ] @
Pa ovo je delimicno tacno....
Ja sam sve sijalice u dvoristu zamenio stedljivim (imam 8 komada) zato sto mi svetlo radi celu noc i osvetljavaju mi dvoriste..
Kada je napolju niska temperatura sijaju slabo mozda nekih minut (onda lice na one kineske ) dok se malo ne zagreju, posle toga sijaju punim intenzitetom.

Ja sam prvo zamenio sijalice u dvoristu posto njih najvise koristim a i najcesce pregorevaju, vrlo skupo je sve sijalice promeniti odjednom, menjam kako koja pregori menjam je sa stedljivom...a pregorevaju brzo (kupovao sam sijalice na paket)
[ miljan nis @ 01.03.2007. 21:48 ] @
Ja bas volim te fluo-kompakt sijalice, i kupio sam vec nekoliko, sa bojom svetlosti sam prezadovoljan, ali sa jacinom nikako nisam, sve svetle SLABIJE od klasicnih sijalica. Uvek mislim da sam kupio neku losu (mislim na losu marku), ali imam i Osram i General Electric i nije to to, ne znam u cemu je problem.
[ tdjokic @ 01.03.2007. 21:48 ] @
Ima i LED sijalice. Hladne, stedljive, male, lagane i - za sada, samo sa vrlo malim uglom svetlosti, 10 stepeni i slicno. Kako i zasto - ne znam. O tome smo pricali u jednoj drugoj temi, ono - za na glavu, bateriske, ali postoje i za 220 V. U zadnje vreme su se pojavile i neke loptaste, nalik na normalne sijalice, ali jos nisam stigao da nabavim i kod nas mislim da nema. Pitao sam , nemaju.

Ne mogu jos nista precizno da kazem, ali je njihova potrosnaj jos manja, ova na slici je 0,8 vati, prakticno hladna, moci ce sijalnica grla da se prave od najobicnije platike uskoro. Koliko svetli, isto ne znam. Imam za sada samo dve reflektorske.

Inace, mislim da su vec poceli da prave lampe "za po dvoristu" bez napajanja - ove sijalice imaju tako malu potrosnju da je (verovatno) dovoljno ono struje sto preko dana napravi suncana celija i smesti u akumulator, pa to nocu lepo svetli i tako u krug, dok ne crkne akumulator. Ne treba razvlaciti zice, struja ne moze nikoga da ubije, milina, samo dok se jos omasove.

"Sorgen Sie für eine gemütliche Atmosphäre in Ihrem Garten. Dank modernster LED-Technik und eingebautem Reflektor sorgen diese Kunststoff-Gartenleuchten für dezente Lichtspiele. Der eingebaute Akku wird am Tag über die integrierte Solarzelle geladen und versorgt bei Dunkelheit die Leuchte mit dem notwendigen Strom."

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 01.03.2007. u 23:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 02.03.2007. u 00:16 GMT+1]
[ bakara @ 01.03.2007. 21:59 ] @
Citat:
miljan nis: Ja bas volim te fluo-kompakt sijalice, i kupio sam vec nekoliko, sa bojom svetlosti sam prezadovoljan, ali sa jacinom nikako nisam, sve svetle SLABIJE od klasicnih sijalica. Uvek mislim da sam kupio neku losu (mislim na losu marku), ali imam i Osram i General Electric i nije to to, ne znam u cemu je problem.

Pa meni to deluje kao ono gore o cemu sam pricao...svakako probaj sa philipsom, ja sa sijalicama od 14w osvetljavam celo dvoriste...

Citat:
tdjokic: Ima i LED sijalice. Hladne, stedljive, male, lagane i - za sada, samo sa vrlo malim uglom svetlosti, 10 stepeni i slicno. Kako i zasto - ne znam.

LED sijalice su buducnost, nije mi poznato da se mogu kupiti kod nas, a verujem da ce im i cena biti "dobra"...kod njih ce najbolja stvar biti duzina trajanja
[ tdjokic @ 01.03.2007. 22:04 ] @
Citat:
bakara: LED sijalice su buducnost, nije mi poznato da se mogu kupiti kod nas, a verujem da ce im i cena biti "dobra"...kod njih ce najbolja stvar biti duzina trajanja :)
Imaju reflektorske, ali te su meni bez veze.

[ momsab @ 01.03.2007. 22:09 ] @
Citat:
netman: Na buvljaku na NBG mogu da se kupe za 350 din. inače su u prodavici oko 550 din., ovo se odnosi na Philips modele.
ja u prodavnici kupio za 402din + organizuju nagradnu igru (tako pise na ambalazi...mogao bih da posaljem vec jednom tu kutiju, mozda mi stvarno poklone nesto k'o sto pise)

uzgred, ove kompaktne sijalice daju plavo svetlo ali ih prefarbaju da daju belo
i jos jedna stvar: sadrze tezak metal pa pazite da se ne polome
[ risp73 @ 02.03.2007. 08:22 ] @
Kupio sam dvije General Electric, mađarske i obje su ispustile dušu nakon par mjeseci. O godinama i hiljadama sati ni govora :-(

[Ovu poruku je menjao bakara dana 02.03.2007. u 09:37 GMT+1]
[ bakara @ 02.03.2007. 08:40 ] @
Znaci da bi mogli da izvucemo zakljucak da GE nije bas dobra sijalica....
Ja sam koristio do sada philips i VICO sijalice, VICO je jako lose sijao i pregorelavali su za manje od meseca dana, philips mi radi vec oko godinu dana, nije crkla do sad ni jedna...
[ Fuzz @ 02.03.2007. 10:20 ] @
Jel` ima neko preporuku za neku sa zutom svetlosti?

[Ovu poruku je menjao Fuzz dana 03.03.2007. u 02:01 GMT+1]
[ bakara @ 02.03.2007. 10:30 ] @
@Fuzz

Imas philips da biras sa belom (kao neonska) ili zutom (kao klasicno) svetloscu, samo mi nije jasno zasto prodavci cesto to propuste da vas pitaju...
Ja sam sve kupovao sa zutom svetlosti, bela svetlost je bila preveliki sok za sve, pa smo menjali sa zutim...
[ Brkikrki @ 02.03.2007. 15:39 ] @
Ja sam kupio dosta tih fluosijalica, dok nisam skontao neke stvari.
Kao prvo, one jeftine, kineske...sijalice se ne trebaju kupovati, ma koliko im cijena bila primamljiva, jer svijetle kao neki upaljac, a brzo crknu.
E onda nisam znao da imaju fluosijalice koje isijavaju bijelu i zutu svjetlost. Prije par godina sam kupio philipsove zute sijalice, i sve jos uvijek traju i normalno rade. Posto su one bijele Osramove,Philipsove dosta skupe (vise od dva puta skuplje od zutih)...onda sam kupio fluosijalice koje emituju bijelu svjetlost od www.eurolamp.gr i odlicno svjetle. Ona od 20w, sto emituje bijelu svjetlost, kostala je 4 eura.
[ Fuzz @ 02.03.2007. 16:35 ] @
Zuta svetlost mi mnogo vise odgovara, nekako je toplija...
Pod belom se osecam...ne znam...bolesno...

[Ovu poruku je menjao Fuzz dana 03.03.2007. u 02:00 GMT+1]
[ osmania83 @ 02.03.2007. 17:38 ] @
Kao sto sma zakljucio iz ovboga sega ne kupovati one neke kineske mada nisam iz BG ali et nema veze mozda i u austriji ima ti neki kineksih.
Nego u vezi ovih led vidio sam nekoliko njih imaju ove tako reci male led one sto se koriste u kaficima ono kao dvije zice i na njih stavleno niz nekih lampica eh sta mislite o tim lampicama.
Mada ima fiih tako reci lustera nakoji se mozda 3 do 5 moze staviti ono i bas direktno osvjetljavaju.

A sada one male sa LED diodama to jos igdje nisam vidio moram da pogledam. Fino mi izgledaju :)

Nego sada sta da kupim na kraju zutu ili bijelu mada ja bi to sve koristio za kucu ista vani pa tako da je temperatura 20+

A ne znam kakve su one male jako male sijalice imaju dvije nozice i pravo su male i ono svijetle potpuno ok. Jeste li mozda upoznati...
hvala vam puno
pozz
[ momsab @ 02.03.2007. 17:48 ] @
Filipsove fluorokompaktne sijalice se prave i Kini
Filipsove obicne sijalice se prve u Poljskoj

prve spomenute sijalice mi traju ihaha (ne secam se kad je kupljena prva, da li pre 5 godina ili ranije)
druge spomenute uglavnom pregore za manje od godinu dana,recimo za 3 meseca, iako im je predvidjeni rok upotrebe barem godinu dana
Kinezi prave dobre sijalice ako prave po licenci i tako to

zakljucak: kupuju se sijalice poznatih-po-kvalitetu proizvodjaca
u slucaju fluorokompaktnih to su Filips i verovatno OSRAM (nisam ih koristio tako da ne znam, videh da mogu da se kupe za <400din u jednoj radnji)
[ braker @ 02.03.2007. 18:41 ] @
Citat:
...imaju dvije nozice i pravo su male i ono svijetle potpuno ok...

Ne znam na koje mislish.Postoje dve vrste sa oznakom G9 i G4.Mislim da G9 rade na 220V a ove druge na 12V.
Odnos cene i kvaliteta je kao i kod ''shtedljivih'',koje uz put budi recheno u poredjenju sa obichnim ostvaruju ushtedu od 80-ak% u odnosu na isti svetlosni fluks,i imaju do (max)15 puta duzhi vek trajanja.
Citat:
Filipsove fluorokompaktne sijalice se prave i Kini

Tehnologija izrade opravdava brand.Razlozi premeshtanja dela proizvodnje u Kinu su nam,predpostavljam,poznati.
OSRAM je po kvalitetu u istom rangu.
Cena zavisi uglavnom od toga da li dobijate rachun ili ne:)
[ Rendisha @ 02.03.2007. 19:55 ] @
Moja preporuka za Philips "Tornado" kompakt cevke. To su one sa spiralnom cevi i montazom u standardno grlo. Dosta dugo traju i za razliku od nekih shklj kineskih dosta su jake. Posto razlicite snage prodaju po istoj ceni, preporuka je ici na one od ekv. 100W ili jace. Sto se tice spektra, ima hladnih i toplih - ove druge su za preporuku. One nisu u stvari zute nego imaju vise u crvenom i zelenom delu spektra.

Inace te fluo lampe uopse nisu neki Philipsov patent vec bas kineski, tamo se naravno i prave, a Philips ih kupuje i trpa u svoje kutije :) U neku ruku, OEM proizvod.
[ miljan nis @ 02.03.2007. 20:45 ] @
Po meni je mnogo lepsa bela svetlost i uvek trazim takve da kupim.
[ braker @ 02.03.2007. 21:17 ] @
Citat:
Inace te fluo lampe uopse nisu neki Philipsov patent vec bas kineski, tamo se naravno i prave, a Philips ih kupuje i trpa u svoje kutije :)

Teshko mi je da poverujem u ovo,ipak je philips ozbiljna firma,mada-who knows...Iskustvo potvrdjuje kvalitet,shto je i ovde recheno.
Mozhe li josh neki info,link,anything?
[ Rendisha @ 02.03.2007. 22:26 ] @
Malo sam pricao po secanju, mada izgleda nije daleko od istine.
Evo ti link
http://www.lamptech.co.uk/Spec...ts/Philips%20CFL%20Tornado.htm
Ovo je izgleda fabrika gde se proizvode
http://en.yaming-lighting.com/...ortalFG/portal/html/index.html

"Po meni je mnogo lepsa bela svetlost i uvek trazim takve da kupim"... Ove "toplije" su mnogo blize dnevnoj svetlosti i izgledaju mnogo prirodnije nego "hladne" koje su, barem meni, krajnje neprijatne.
[ kv66 @ 03.03.2007. 09:26 ] @
koristim stedljive fluo sijalice vec godinama,recimo 5-6 godina unazad.Odlicne su philips bez obzira sto se rade u kini..Svaka mi traje preko godinu dana,a moja mala racunica kaze da svaka ovakva sijalica ustedi preko 400 kw godisnje,naravno ako radi 24 h dnevno,a jednu od njih bas tako i koristim u kupatilu jer nemam prirodno osvetljenje u istom.Caka da vam takva sijalica traje sto duze je vrlo jednostavna-nemojte je stalno paliti i gasiti jer nisu za to namenjene,brze ce pregoreti.Ostavite je neka radi ne trosi mnogo struje a trajace neuporedivo duze,naravno takav vid upotrebe ne odgovara svim sijalicnim mestima u kuci,a tamo gde cesto palite i gasite svetlo bolje uzmite klasicne sijalice.Vito sijalice zaobidjite,samo jednom sam kupio to sr#%$# i posle nepar dana je bukvalno eksplodirala! Pukom srecom nikoga nije bilo u prostoriji kad se to desilo,a staklo sam skupljao ceo dan....

[Ovu poruku je menjao kv66 dana 03.03.2007. u 12:29 GMT+1]
[ osmania83 @ 03.03.2007. 12:29 ] @
Ovaj me post fascinirao i onda sam
danas sam malo bio po radnjama ovih sijalica i ono mogu vam reci da ima pravo veliki izbor svega i svacega od led do nemam pojma emisija nekih piz... arija prava bruka. vidio sam extra Philipsove Sijalice koje bi preporucio jer sam ja sebi uzeo i probao . Philips Global tako se zove 20 w trosi a sija kao ona od 60 tako pise na kutiji. I 8 godina garancije i kosta oko 12 eura i odem do prodavacice i kazem ja njoj reko 8 godina garancije kako zamjena itd kaze meni ona ne treba ti racun nista ti ne treba samo crknutu sijalicu donesi kod nas i to je to. DObijas novu mada znaci imaju sve i za auto sto sam odvalio.
A sijalica je poprilicno ogromna mislim daj precnik oko 20-30 cm i ono probam je extra svijetli imaju u dvije vrste kao bjelu ili kao ono zutkastu. Pa izvoli...
Da vas pitam u cemu je fora sa onim G4 sijalicama onim malim.
One svjetle extra jako ali nisam uspio da gledam dalje koliko sta trosi... pa ako ima sta iskustva neka nam malo javi...
hvala puno
[ Predrag Krstic @ 03.03.2007. 23:44 ] @
Nisam neki strucnjak ali evo da kazem 2 po meni lose strane "stedljivih sijalica" sa malim fluo cevima.

•Prvi je da je na kutiji filipsove sijalice pisalo da ne sme da se koristi u zatvorenim abazurima jer ce se tako prilicno smanjiti vek.
To znaci da nisu pogodne ni za plafonjerke, ni za bilo kakve kugle gde bi bile zatvorene a to je i vecinski nacin osvetljavanja! Tu jednu sijalicu koju sam kupio, sam zbog toga mogao jedino da montiram u garazi. Pritom mi se cini da je njenih 100w osvetljavanja manjih od klasicne 100w, mada mi ipak vise prija belo svetlo u garazi dok radim.

•Drugi je da je nemoguce regulisati jacinu njenog svetla kao sto to moze sa klasicnom, pomocu regulatora jacine svetla. Regulatori rade po principu smanjivanja napona, a ove sijalice mogu da rade samo na 220v i na manjim naponima trepere i gube svetlost.

Bitno je i to da je cesto belo svetlo neugodno uvece u dnevnom boravku, kad hocete da se opustite uz recimo tv sa prigusenim osvetljenjem. S druge strane cini mi se da je mnogo prijatnije kad treba da citate ili radite uz belo svetlo. Zuto malo uspavljuje.

Sve u svemu ja cu ih za sad koristiti, ali samo na pojedinim mestima.
[ osmania83 @ 04.03.2007. 10:34 ] @
Citat:
Predrag Krstic: Nisam neki strucnjak ali evo da kazem 2 po meni lose strane "stedljivih sijalica" sa malim fluo cevima.

•Drugi je da je nemoguce regulisati jacinu njenog svetla kao sto to moze sa klasicnom, pomocu regulatora jacine svetla. Regulatori rade po principu smanjivanja napona, a ove sijalice mogu da rade samo na 220v i na manjim naponima trepere i gube svetlost.

Bitno je i to da je cesto belo svetlo neugodno uvece u dnevnom boravku, kad hocete da se opustite uz recimo tv sa prigusenim osvetljenjem. S druge strane cini mi se da je mnogo prijatnije kad treba da citate ili radite uz belo svetlo. Zuto malo uspavljuje.

Sve u svemu ja cu ih za sad koristiti, ali samo na pojedinim mestima.

Tebi treba onda LED jer one se mogu tako reci Dimmen smanjivati napon pa tako da se dobiej jace svjetlo ili manje uz romantiku. Nego pitanje je kako sve to uklopiti a da se ustedi godisnje oko 400 kw kao sto je jedan kolega rekao. Kazem imam kod sebe filipsovke sa velikom kuglom i extra rade mada sam vidio i osramove i one su ok pravo 20 w ubijaju u oci...
:D
pozz
[ kv66 @ 04.03.2007. 19:49 ] @
Citat:
.Svaka mi traje preko godinu dana,a moja mala racunica kaze da svaka ovakva sijalica ustedi preko 400 kw godisnje,naravno ako radi 24 h dnevno,

Danas sam malo racunao:usteda je i veca
obicna sijalica od 100w
fluo od 23 w (ekvivalent ovoj od 100 w)
100-23=77 w
77w x 24 h =1848 w ustede dnevno
1,848 kw x 365 dana =674,52 kw ustede godisnje !!
Malo li je?
Naravno sijalice ovog tipa se stalno usavrsavaju:secam se da su prvobitno bile one sa rokom trajanja od 3 godine,pa 6 godina ,a sad 8 godina!
Nedavno sam procitao u Blicu da je Australija(valjda)prva zemlja koja je uvela pravila da se obavezno i jedino mogu koristiti stedljive sijalice,znaci klasicne su totalno izbacene....
[ _djevojka_ @ 05.03.2007. 03:37 ] @
Citat:
kv66: Nedavno sam procitao u Blicu da je Australija(valjda)prva zemlja koja je uvela pravila da se obavezno i jedino mogu koristiti stedljive sijalice,znaci klasicne su totalno izbacene....

Otkad je Blic pouzdan? :)
Iz prve ruke: klasicne uopste nisu totalno izbacene.
Da je tako, imao bi citavu generaciju djece sa corama aka teleskopima.
[ Brkikrki @ 05.03.2007. 12:03 ] @
Citat:
miljan nis: Po meni je mnogo lepsa bela svetlost i uvek trazim takve da kupim.

I meni je bijela svjetlost mnogo ljepsa i prijatnija za oci.
[ kv66 @ 05.03.2007. 15:56 ] @
Citat:
kv66: Nedavno sam procitao u Blicu da je Australija(valjda)prva zemlja koja je uvela pravila da se obavezno i jedino mogu koristiti stedljive sijalice,znaci klasicne su totalno izbacene....

Citat:

Otkad je Blic pouzdan? :)

elem,izgleda da Blic ipak ne laze...Plan australijske vlade je da u roku od tri godine zameni KOMPLETNO obicne sijalice sa kompakt fluo sijalicama.Razlozi za su:potrosnja struje manja za 4/5,obicne sijalice od utrosene struje samo 5%vracaju kao svetlost,a 95 %je baceno na zagrevanje iste,smanjice se portosnja uglja za termoelektrane a tako i zagadjivanje atmosfere....
lose strane;dobar broj domacinstava u Au nema klasicna grla kao kod nas ,pa ce morati da ih menjaju,fluo lampe prvih minut-dva ne daju puno osvetljenje kao obicne sijalice,skuplje su (u startu,ali posle se isplate)Vise o tome
http://www.news.com.au/story/0,23599,21258888-421,00.html
http://australian-politics.blogspot.com/2007_02_01_archive.html

[Ovu poruku je menjao bakara dana 05.03.2007. u 20:57 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kv66 dana 05.03.2007. u 21:56 GMT+1]
[ osmania83 @ 05.03.2007. 16:34 ] @
Imak milism da Blic laze jer prvi na ideju je dosa Arnold Svarceneger u Kaliforniji...
A kazu da te obicne sijalice one i pustaju neke stetljive gasove koji sagorjevaju u razulju da li je istina ili ?
pozz
[ kv66 @ 05.03.2007. 21:06 ] @
Vest sa tv,odnosi se na EU,takodje se razmislja o prelasku na stedljive sijalice
http://209.85.135.104/search?q....asp%3Fredosled%3Dprioritet%26
IDCategory%3D67+eu,sijalice&hl=en&ct=clnk&cd=6&client=firefox-a
edit:linki vise ne radi 09.03.2007.

[Ovu poruku je menjao kv66 dana 09.03.2007. u 19:42 GMT+1]
[ bakara @ 07.03.2007. 17:16 ] @
Citat:
Predrag Krstic:

•Prvi je da je na kutiji filipsove sijalice pisalo da ne sme da se koristi u zatvorenim abazurima jer ce se tako prilicno smanjiti vek.
To znaci da nisu pogodne ni za plafonjerke, ni za bilo kakve kugle gde bi bile zatvorene a to je i vecinski nacin osvetljavanja! Tu jednu sijalicu koju sam kupio, sam zbog toga mogao jedino da montiram u garazi. Pritom mi se cini da je njenih 100w osvetljavanja manjih od klasicne 100w, mada mi ipak vise prija belo svetlo u garazi dok radim.

Ja ovo na kutiji philipsovih sijalica nigde ne nadjoh, a i inace ih koristim u 'brodskim' lampama i nisam imao nikakvih problema, dok sa klasicnim jesam jer se vise greju...
Sto se tice njenih 100w u usporedbi sa klasicnom...meni je dovoljno 14w i ne vidim nikakve potrebe za sijalicama od 20w, jednostavno su prejake...
[ miljan nis @ 08.03.2007. 18:41 ] @
Ja imam klasicne fluo-cevi (2x18W Osram) i dobro svetle (ne mogu da kazem da je nesto prejako, ali je dobro) a i prostorija nije mnogo velika, a na drugom mestu imam onu kruznu od 32W isto Osram i ona kao odgovara 150W klasicnoj, a svetli slabije nego obicna od 100W, mozda bi moglo da se poredi sa 60W obicnom.
[ bakara @ 08.03.2007. 22:11 ] @
Citat:
miljan nis: Ja imam klasicne fluo-cevi (2x18W Osram) i dobro svetle (ne mogu da kazem da je nesto prejako, ali je dobro)...

Samo da skrenem paznju, ako je ta fluo cev povezana na elektronsku prigusnicu i bez startera, po mom iskustvu takve fluo cevi obicno daju slabiju svetlost od onog klasicnog povezivanja sa prigusnicom i starterom, jedina prednost elektronske prigusnice je sto pali svetlo odmah, ali opet cesto se desava da elektronska prigusnica jednostavno pregori, a onda celu skalameriju jednostavno mozete da bacite...
[ osmania83 @ 09.03.2007. 11:33 ] @
Kakva su vasa iskustva sa ovim g4 i g5 sijalicama jer one su extra male a udaraju momacki...
mada se i grijaju ne znam da li bi njih bilo korisno ubaciti u upotrebu mada mislim da i one trose fino...
hvala
[ miljan nis @ 09.03.2007. 18:40 ] @
Citat:
bakara: Samo da skrenem paznju, ako je ta fluo cev povezana na elektronsku prigusnicu i bez startera, po mom iskustvu takve fluo cevi obicno daju slabiju svetlost od onog klasicnog povezivanja sa prigusnicom i starterom, jedina prednost elektronske prigusnice je sto pali svetlo odmah, ali opet cesto se desava da elektronska prigusnica jednostavno pregori, a onda celu skalameriju jednostavno mozete da bacite...

Obe su klasicne, sa starterima i prigusnicama, te sa elektronskim sam imao, crkavaju kao lude, i menjao sam elektroniku, i popravljao, i na kraju zamenio cele svetiljke, jer kod starih nije bilo mesta da se ubace starteri i prigusnice.
[ Predrag Krstic @ 09.03.2007. 23:43 ] @
Citat:
bakara: Ja ovo na kutiji philipsovih sijalica nigde ne nadjoh, a i inace ih koristim u 'brodskim' lampama i nisam imao nikakvih problema, dok sa klasicnim jesam jer se vise greju...

Nisi pazljivo citao ono sitnim slovima :)

Na ovakve stvari treba obratiti paznju jer mogu ozbiljno smanjiti vek trajanja sijalice.
[ Brkikrki @ 10.03.2007. 10:19 ] @
Citat:
Predrag Krstic: Nisi pazljivo citao ono sitnim slovima :)

Na ovakve stvari treba obratiti paznju jer mogu ozbiljno smanjiti vek trajanja sijalice.

Koliko si platio tu philipsovu sijalicu?
[ bakara @ 10.03.2007. 13:43 ] @
Citat:
Predrag Krstic: Nisi pazljivo citao ono sitnim slovima

Mozda zato sto ja ne koristim takve sijalice...
[ kv66 @ 10.03.2007. 17:28 ] @
Citat:
Koliko si platio tu philipsovu sijalicu?

oko 360 dinara
[ Predrag Krstic @ 11.03.2007. 12:40 ] @
Citat:
kv66: oko 360 dinara

Pa mozda i malo vise. A kineske i turske su osetno jeftinije ali i losije.

Ma skupe su i mislim da njih ne otplacuje vek trajanja, vec usteda u struji.
Naravno i efekat belog svetla, ko voli. (mada su i glomazne)
[ _djevojka_ @ 11.03.2007. 13:09 ] @
@kv66,

Elem, nisi okacio link o tome sta je tacno pisalo u Blicu, ali mislim da je velika razlika:

Citat:
Nedavno sam procitao u Blicu da je Australija(valjda)prva zemlja koja je uvela pravila da se obavezno i jedino mogu koristiti stedljive sijalice,znaci klasicne su totalno izbacene....

vs

Citat:
Plan australijske vlade je da u roku od tri godine zameni KOMPLETNO obicne sijalice sa kompakt fluo sijalicama.

Nesto je plan (sto ne znaci da ce biti ostvaren), a nesto je lose shvatanje procitanog (ili jednostavno citanje pogresnih informacija u Blicu).

I Kyoto je potpisan na papiru, pa sheepak.

[ bakara @ 11.03.2007. 13:36 ] @
Citat:
Predrag Krstic: Pa mozda i malo vise. A kineske i turske su osetno jeftinije ali i losije.

Ma skupe su i mislim da njih ne otplacuje vek trajanja, vec usteda u struji.
Naravno i efekat belog svetla, ko voli. (mada su i glomazne)

Nisi citao od pocetka temu:
Citat:
Da, upravo sam na turke i kineze mislio kada sam napisao da gleda samo philips...
Te jeftine sijalice od 100-150 din su cisto bacanje pare jer su potpuno ne upotrebljive, iskreno one stvarno sijaju ali je njihov intenzitet svetlosti blago receno smesan (kao svetlost nekog fenjera), mozda one i stede energiju (mada bi se pre reklo da stede svetlo) ali bolje od njih sijaju klasicne sijalice.

Druga stvar vezana za no name sijalice je da su obicno suvise velike i da ih tesko mozete spakovati na mesto na koje ste mislili staviti sijalicu...a jos kad vidite da ne svetli nikako, a kupili te jedno 3-4kom kod kineza....osecaj bacenih para je potpun, bolje da ste kupili jednu philips sijalicu

Philips i/ili osram stedljive sijalice mozete kupiti u raznim oblicima, tako da mogu stati na skoro svako mesto, preporucujem kupovinu onih sa spiralnim telom, nekako mi se cine kompaktnije i manje nego one sa duguljastim telom.
Mozda nije losa ideja da ako kupujete te sijalice prvi put kupite one sa zutom svetloscu, jednostavno lakse ce te se navici na njihovu svetlost, one sto daju belu svetlost sijaju kao fluo cevi, i nekima jedostavno ne prija takva svetlost.

Jedina mana stedljivih sijalica je da ne svetle punim intenzitetom odmah po paljenju vec im treba malo vremena...mada to je zanemarljivo.

[ Predrag Krstic @ 11.03.2007. 14:40 ] @
Citat:
bakaraNisi citao od pocetka temu:

Naravno da sam citao od pocetka temu i sa 3 posta u njoj ucestvovao, a ti ne moras da donosis tako "pametne" zakljucke.

To sto sam ponovio nesto sto je vec bilo receno znaci da i ja tako mislim, kapiras?!
[ kv66 @ 12.03.2007. 15:25 ] @
Citat:
Elem, nisi okacio link o tome sta je tacno pisalo u Blicu, ali mislim da je velika razlika:

Citat:

nisam okacio link zato sto ga i nema,vest je objavljena u dve recenice(agencijska)Radi se o tome da sam ispustio da ce se obavezno koristiti doticne sijalice,a napisao sam samo :se.
Zato sam i napisao valjda.Inace potpuno je irelevantno hoce li to biti sprovedeno dekretom za pola sata ili u roku od tri godine,vazan je princip da se ustedi nesto uglja,tj sacuva zivotna okolina...
jedino izgleda ti imas nesto protiv
Citat:

de, objasni nam stetnost fluo-kompaktnih lampi,ako sentenca"citava generacija djece sa corama aka teleskopima"treba da predstavlja neko upozorenje,predpostavljam radi se o vidu?
Citat:

Ispravi me ako gresim ali AU (kao i USA) nije potpisala sporazum iz Kjotoa

[Ovu poruku je menjao kv66 dana 12.03.2007. u 17:44 GMT+1]
[ sasha971 @ 12.03.2007. 22:36 ] @
Imam samo jedno pitanje u vezi stedljivih sijalica.
Da li stvarno imaju istu emisiju svetla kao klasicne sa mnogo manjom potrosnjom?
Naime kupio sam neku snage 30W koja emituje svetlost pandan onoj klasicnoj od 150W ali kad sam je stavio ona moze mozda da zameni onu klasicnu od 40W .
Mozda je problem u proizvodjacu?(hong kong ping pong -:) )
[ bakara @ 12.03.2007. 22:38 ] @
Pa ako si kupio kinesku....
Vec smo pisali o tome, bacio si pare, neupotrebljiva je...
[ _djevojka_ @ 13.03.2007. 08:37 ] @
@kv66,

Citat:
nisam okacio link zato sto ga i nema,vest je objavljena u dve recenice(agencijska)Radi se o tome da sam ispustio da ce se obavezno koristiti doticne sijalice,a napisao sam samo :se.
Zato sam i napisao valjda.Inace potpuno je irelevantno hoce li to biti sprovedeno dekretom za pola sata ili u roku od tri godine,vazan je princip da se ustedi nesto uglja,tj sacuva zivotna okolina...
jedino izgleda ti imas nesto protiv

Mozes sada da pises sta god hoces, ali si napisao sta si napisao - i nisi adekvatno izrazio ono sto ti je bilo u mislima. Ako koristis 'valjda' sa izrazima koji navode na razmisljanje 'sto posto' - dobijes salatu od recenice. Elem, nikad nece biti krajnje sprovedeno ono sto su naumili, jer je to sve samo plan i nista vise.

Citat:

de, objasni nam stetnost fluo-kompaktnih lampi,ako sentenca"citava generacija djece sa corama aka teleskopima"treba da predstavlja neko upozorenje,predpostavljam radi se o vidu?

O vidu; o cemu drugom?

Citat:
Citat:

Ispravi me ako gresim ali AU (kao i USA) nije potpisala sporazum iz Kjotoa

Veze sa vezom... :) Sasvim nebitno ko je potpisivao Kyoto, ali posto nisi shvatio kontekst, evo ponovo - valjda si do sada mogao uociti da postoji razlika izmedju onog sto se isplanira i onog sto se ostvari; pogotovo kad nesto ima...selektivnu svrhu (da se tako izrazim); jer da bi citav plan dobro funkcionisao, neophodni su mnogobrojniji ucesnici (a ne samo dio tima).

Ako se za tri godine citava AU presalta sa klasicnih sijalica na te druge, castim sladoledom.
[ kv66 @ 13.03.2007. 09:24 ] @
Citat:

O vidu; o cemu drugom?

odgovaras pitanjem na pitanje,kao politicar.Posto je ovo teh.forum krajnje je vazno da nam objasnis zasto su fluo lampe opasne po vid,kako bi ih svi mi izbegavali ako je to tako kao sto tvrdis,ne bih voleo da budem sa corama aka teleskopima....
p.s.hvala,ne jedem sladoled
[ bakara @ 13.03.2007. 12:39 ] @
Polako, polako...
Ovde necu dozvoliti prepucavanje!

Vratimo se na temu, u protivnom cu poruke brisati a temu zakljucati (a steta bi bilo...)

Hvala!
[ kv66 @ 13.03.2007. 15:38 ] @
bakara:OK
Citat:
Imam samo jedno pitanje u vezi stedljivih sijalica.
Da li stvarno imaju istu emisiju svetla kao klasicne sa mnogo manjom potrosnjom?

vidi ovako sasha:na kutiji phipsovih lampi pise:svetlosni fluks meren prema IEC 969 standardima.Pa sad koga zanima neka trazi sta je IEC 969 standard..
[ _djevojka_ @ 15.03.2007. 13:53 ] @
@kv66,
Kao sto si rekao, ako je ovo teh. forum, nije nicim uslovljeno ucestvovanje - pa je i kacenje bilo kakvih poruka ili objasnjenja cisto na volonterskoj bazi. Nit' sam tu da koga uvjeravam, niti da odvracam od koriscenja tih lampi - sam vidi da li ti se isplati ili ne.
[ skala @ 16.03.2007. 08:47 ] @
Citat:
sasha971: Imam samo jedno pitanje u vezi stedljivih sijalica.
Naime kupio sam neku snage 30W koja emituje svetlost pandan onoj klasicnoj od 150W ali kad sam je stavio ona moze mozda da zameni onu klasicnu od 40W .
Mozda je problem u proizvodjacu?(hong kong ping pong -:) )

Nisam merio, pa mogu da pišem samo o subjektivnom doživljaju, a tu je za mene prvo uključenje bilo neočekivano neubedljivo, međutim par desetaka sekundi po uključenju, svetlost postane nekako "punija" i posle toga može se reći da ekvivalent napisan na kutiji (Philips Daylight), važi u potpunosti.

A što se tiče ekonomičnosti, posle nekog perioda jedna od sijalica prestala je da radi, ostavljajući me u snažnom uverenju da ni približno nije stigla da otplati razliku u ceni u odnosu na klasičnu, kroz uštedu potrošnje. Ostaje mi da se nadam da će neka druga raditi dovoljno dugo da to nadoknadi... :-)
[ intra @ 16.03.2007. 12:10 ] @
Kod fluo cijevi imate karakteristične temperature (2900-6500K) odnosno boje svjetlosti: t,b,s,d,tx,bx,sx - respektivno: topla bijela, bijela, svijetlo bijela, dnevna, topla bijela de lux, de lux, svijetla de lux i koriste se u zavisnosti od namjene prostorije (razlikovanje boja - tekstilna ind., prodavnice ili npr. za čitanje i sl.) u zavisnosti od jačine i boje imate i različit osvetljaj u luksima što tumačite kao sijanje. Kod proračuna treba voditi računa o još nekim faktorima, za veće uštede predlažem fluo svjetiljke sa sjajnim rasterom (koje su dosta pojeftinile) uštede ima, ali ne bukvalno umjeste 100W stavim 20W i to je to.
[ Darko-a @ 28.05.2007. 11:34 ] @
Ja sam kupio Osramove sijalice, i imam osjecaj da su to do sad najkvalitetnije fluokompakte sijalice koje sam kupio, i da su bolje od philipsovih.
[ tdjokic @ 28.05.2007. 14:59 ] @
Moje iskustvo:

Philips, braon kutija, 500 dinara komad, 18 W = 100 W klasicna, svetli lepo, ali:

- zona ispod sijalice (sijalica visi, obicno grlo i kabl) je tamnija od okoline
- senke su neostre, sto mi smeta
- za boju svetlosti ne znam sta je pisalo, topla, zuckasta, za moj ukus previse zuta
- cini mi se da svetli slabije od klasicne od 100 vati, sto je moguce posledica te neravnomernosti - sa strane svetli nesto jace, dole nesto slabije, pa mozda ukupno i daje isto kao 100 klasicna, ali mi je smor

Demontirao, poklonio rodjacima. Inace su Made in P.R.C.

Jedna druga kineska, Vito, mislim da je to njihov originalni brend, svetli ocajno slabo, nema govora o 100 vati klasicne, jedva 40. Nosili u radnju da pitamo da li je defektan komad ili su sve takve, prodavacica bez reci dala drugu, svetli isto tako bedno. Cena - 200 dinara. Isto je deklarisana kao 100 vati klasicna, stvarnih 20 W.

Nije mi jasno zasto LED jos uvek prave samo reflektorske (ili ne znam da nadjem?), cini mi se da su one neuporedivo bolje od ovih fluo.
[ Darko-a @ 28.05.2007. 16:25 ] @
Citat:
tdjokic: Moje iskustvo:

Philips, braon kutija, 500 dinara komad, 18 W = 100 W klasicna, svetli lepo, ali:

- zona ispod sijalice (sijalica visi, obicno grlo i kabl) je tamnija od okoline
- senke su neostre, sto mi smeta
- za boju svetlosti ne znam sta je pisalo, topla, zuckasta, za moj ukus previse zuta
- cini mi se da svetli slabije od klasicne od 100 vati, sto je moguce posledica te neravnomernosti - sa strane svetli nesto jace, dole nesto slabije, pa mozda ukupno i daje isto kao 100 klasicna, ali mi je smor

Demontirao, poklonio rodjacima. Inace su Made in P.R.C.

Jedna druga kineska, Vito, mislim da je to njihov originalni brend, svetli ocajno slabo, nema govora o 100 vati klasicne, jedva 40. Nosili u radnju da pitamo da li je defektan komad ili su sve takve, prodavacica bez reci dala drugu, svetli isto tako bedno. Cena - 200 dinara. Isto je deklarisana kao 100 vati klasicna, stvarnih 20 W.

Nije mi jasno zasto LED jos uvek prave samo reflektorske (ili ne znam da nadjem?), cini mi se da su one neuporedivo bolje od ovih fluo.

Slazem se sa tim sto si napisao o philipsovim sijalicama. Probaj Osramove. Slicne su cijene, a svijetle jace. I nekako mi izgledaju bolje uradjene, i jos su 'Made in Germany'.

http://www.osram.com/_global/p...s/102W008GB_SBH_Broschuere.pdf
[ reb0rn @ 11.08.2007. 03:52 ] @
Ja sam pre 3 nedelje kupio Iskri-nu stedljivu sijalicu od 24w (ekvivalent 120w) odlicno je radila, sijala jace od obicne pisalo na kutiji da je garancija 6 godina, kad ono veceras je upalim a ona svetli 3x slabije... steta kutiju i racun sam bacio tako da nista od garancije, inace u toj radnji (u selu sam) bilo je jos general electronis ali sam ipak uzeo iskru od ~300din :((
Jel jos vazi preporuka za Philips i Osram samo?
[ netman @ 12.08.2007. 00:13 ] @
Meni je Philips Tornado 20W posustao sa radom posle 19 meseci, počeo je mnogo slabije da svetli, nešto kao svetlo u periodu zagrevanja. Nisam imao mira pa sam je rasturio da pogledam elektroniku, jer nije moguće da je cev crkla posle nekog vremena. Mislim da sam našao problem, najveći kondenzator unutra je nabubrio i ispustio malo elektrolita. Nisam ga još zamenio ali je verovatno to bio problem. Ovo se desilo verovatno zbog prevelike toplote koja se razvija u plastičnom kućištu u kome se nalazi elektronika, proverite i sami koliko se zagreva.
Zanima me kako stoje OSRAM sijalice sa ovim problemom, da li se i kod njih elektronika zagreva?
[ reb0rn @ 12.08.2007. 00:56 ] @
Ovoj Iskrinoj je cevka otisla, vidim da je pocrnela na jednom mestu....
[ Predrag Krstic @ 12.08.2007. 12:18 ] @
Citat:
netman: Ovo se desilo verovatno zbog prevelike toplote koja se razvija u plastičnom kućištu u kome se nalazi elektronika, proverite i sami koliko se zagreva.

Izgleda da je najbolje resenje da se ta sijalica drzi u grlu koje stoji vertikalno navise, da bi toplota mogla lakse da se "evakuise".

U kakvom grlu i u kom polozaju ti je stajala sijalica?
[ netman @ 12.08.2007. 14:58 ] @
Pa vertikalno naniže, kao i većina sijalica. Neverovatno je da je Philips kao jedan od najpoznatijih proizvodjača rasvete zanemario ovako nešto važno-ventilacione otvore za elektroniku.
Kad budem zamenio kondenzator, izbušiću i nekoliko rupa na kućištu za hladjenje, verujem da će pomoći.
[ d a n i e l @ 18.08.2007. 13:18 ] @
Ja sam koristio i Vito Turski i Philips made in PRC. One philipsove od 24W jos i nekako rade, ove druge su ocaj. Ali treba gledati sta se kupuje, da li je u pitanj daylight sijalica ili warn light.... velika je razlika.
ja sam pokusao da stedim sa sijalicama u basti koje gore cele noci. I nema sanse da se ovo izvede...cak ni sa philipsom. Jednostavno sijalica rikne vrlo brzo. Definitivno ne voli da je u zatvorenom prostoru koji u mom slucaju i nije mali tj. svetiljka ima poveci stakleni okvir. Tako da sam odustao od toga.
Sledi isprobavanje sa led sijalicom...ali mi se i nesto ne experimentise sa njima jer su prilicno skupe. Ja sto sam pronalazioo nije bilo jeftinije od 800din.

Btw, zna li neko gde ima da se kupe led sijalice sve sa okvirom za spoljnu montazu u zidove, stepenista itd?? Izgledaju fenomenalno kad se ugrade.
[ bakara @ 18.08.2007. 13:38 ] @
Ako sijalice drzite zatvorene u kuglama, plafonjerama i slicno a narocito ako stoje u paru ili vise sijalica zajedno nemojte kupovati te najjace od 24w, sto jaca sijalica vise se greje a na vecini kugli (koje nisu kineske i sl.) lepo pise da se ne sme stavljati sijalica sa vise od 40 ili 60w upravo zbog zagrevanja i kraceg roka trajanja.

Ja sam za dvoriste koristio philips tornado i to sam bas trazio najslabije mislim da su od 14w, svetle odlicno i rade vec drugu godinu.

Led sijalice sam vidjao dosta na buvljaku, prilicno su skupe od 800 dinara pa navise i kroz pricu sam saznao da im crkava neka elektronika unutra pa otkazu pojedine lampice a neke sijaju i dalje...uglavnom sve je to kineska roba za sada nekog loseg kvaliteta.
naravno moze se naci i poneki philips ili osram uz naravno i nesto malo vecu cenu...

Vito sijalice necu vise ni da komentarisem, cisto bacanje para...

Vidim da su se pojavili jos neki proizvodjaci (sumnjivog porekla) stedljivih sijalica cije su cene oko 200 dinara, da li je neko probao? (JNC i sl...)
[ d a n i e l @ 18.08.2007. 16:08 ] @
Pokusao sam i sa manjim philipsom ali ista prica. Gecrkt...
Definitivno prelazim na led. Skuplji jeste ali to sto dobijas vizuelno sa njim, plus potrosnja.....milina...
jurio sam po netu i nasao sam neki nas sajt preko koga se nudi ovakva rasveta. Nisu bas tako strasne cene www.***

[Ovu poruku je menjao momsab dana 18.08.2007. u 17:49 GMT+1]
[ Horvat I @ 19.08.2007. 09:37 ] @
Citat:
bakara:  nemojte kupovati te najjace od 24w, )

Gde nađeš ovu,ja sam našao od 25W
[ bakara @ 19.08.2007. 09:55 ] @
@Horvat I

Ja sam to izvukao iz danielovog posta

Citat:
d a n i e l:  One philipsove od 24W jos i nekako rade, ove druge su ocaj...

Moguce je da je i on pogresio, stvarno ne znam tacnu snagu. Ja inace nikada ne kupujem jake sijalice vec imam pravilo da bolje svetlost daje vise slabijih sijalica, a to mi je verovatno ostalo jos od srednje skole sa casova el. tehnike kada su nas ucili da manje struje struje i vise svetlosti daju vise slabijih sijalica od jedne vece...
Nije mi to ni tada imalo neke velike logike ali eto ostalo....

BTW, stedljive sijalice su prilicno skupe i moj savet je da se ipak gde je to moguce postave klasicne fluo cevi koje su sada izuzetno jeftine a daju provereno mnogo svetlosti, trose jako malo struje (od 18-36w) i izuzetno dugo traju, a nova fluo cev je samo 60-70 dinara.
[ Horvat I @ 20.08.2007. 08:39 ] @
Citat:
bakara: @Horvat I

Ja inace nikada ne kupujem jake sijalice vec imam pravilo da bolje svetlost daje vise slabijih sijalica, a to mi je verovatno ostalo jos od srednje skole sa casova el. tehnike kada su nas ucili da manje struje struje i vise svetlosti daju vise slabijih sijalica od jedne vece....

To za manju potrosnju trazite pare nazad od profe za pogresno ucenje... ili se vec nesecas dobro da je bilo reci o ravnomernom osvetljavanju radnog prostora ;-). I ja vise volim osvetlenje iz vise izvora slabije su senke

Citat:
bakara: @Horvat I
BTW, stedljive sijalice su prilicno skupe i moj savet je da se ipak gde je to moguce postave klasicne fluo cevi koje su sada izuzetno jeftine a daju provereno mnogo svetlosti, trose jako malo struje (od 18-36w) i izuzetno dugo traju, a nova fluo cev je samo 60-70 dinara.

Ne trepere duuuuuuuuuuuze traju. Imam obe
[ loonies @ 20.08.2007. 09:28 ] @
Sto se mene tice, sve zablude o stedljivim sijalicama padaju u vodu.

Imam Philipsa 20W duze od 3,5god, ostale u gajbi su General Electric 15W oko 2god, Isotronic 9W za nocnu lampu.

Ja sav vise nego zadovoljan, toplinom/bojom svetlosti, potrosnjom, vekom trajanja.

Kostaju cca 300din i ni ne pomislim vise da kupim obicnu sijalicu.

Jedina mana sto ne moze na automat kretanja, na ulaznim vratima u dvoriste, al boze moj.. ;)

Komsija pazario na preporuku neke i kaze crkle za par dana.
Pitam gde si pazario?
Kaze na buvari...

Toliko,
[ amilenkovic @ 05.09.2007. 18:20 ] @
Pridruzujem se svima koji se slazu da je cenom odredjen kvalitet. Da ne reklamiram nikoga, samo da napomenem da preporucujem stare i poznate proizvodjace. Stednim sijalicama treba oko minut-dva da dostignu puni osvetljaj.

Pozdrav.
[ tdjokic @ 18.10.2007. 21:23 ] @
Trazim LOPTASTE LED sijalice. Pojavile su se E27, za uobicajeno sijalicno grlo, GU10 i jos neke, ali sve to u reflektorskoj varijanti. Neka ovdasnja firma ih ima u prospektu (loptaste) ali se "trenutno ne bave tom robom", pa opet nista. Ako neko zna gde ima, molim na PP ili mejl.

Kupio sam jednu LED sijalicu sa E27 navojem, koja je osim onog metalno dela za srafljenje u sijalicno grlo i reflektora u uzem smislu, imala i jedna porcelanski prsten izmedju metalno i reflektorskog dela. Zatim sam je "pazljivo" demontirao - cekicem po porcelanu i dobio okruglu plocicu, stampano kolo, precnika 33 mm, na kojoj je verovatno 18 LED-ica po 12 volti svaka, a buduci da su povezane redno, to ispadne taman oko 220 volti i mogu da se ukljuce bez trafoa. Tu je i mali grec ispravljac, paro otpornika, 1 kondenzator(?) i dve pristojno duge crne zice.

Posto sam pozeleo da LED-izujem osvetljenje na jednoj sivacoj masini, a standardne sijalice sa "minjon" grlom su ogromne (osim sto ih nema u prodaji), poceo sam da tumbam i tako sam dosao do cekica. Da ne bude zabune - pitao sam 2 servisa: 1. "Imate li LED sijalice za sivacu masinu?" "Ne." "ima li negde da se kupi?" "Nigde". 2. Covek je bio ljubazniji i objasnio da je to poseban deo, nestandardan, zato ni ne moze da se kupi kao standardna sijalica (logicno - fabrikama je jeftinije da naprave malo stampano kolo, prilagodjeno njihovom proizvodu, nego da bez potrebe stavljaju relativno skupo i glomazno klasicno "minjon" grlo). Evo rezultata:

http://static.elitesecurity.or...ds/1/7/1735891/LED_izovana.jpg

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 18.10.2007. u 22:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 18.10.2007. u 22:41 GMT+1]
[ bakara @ 18.10.2007. 21:38 ] @
Sta bi sa slikom?
[ tdjokic @ 18.10.2007. 21:39 ] @
Pardon, nesto sam se mucio, bila je prevelika. Ide jos jedna uskoro.
[ bakara @ 18.10.2007. 21:42 ] @
Majstor si za budzenje...

Moje postovanje
[ tdjokic @ 18.10.2007. 21:51 ] @
Ukratko - od obicne krute zice 2,5 mm kvadratna, crvene boje, sam napravio onaj nosac plocice, sijalicno grlo uklonio, spojio 2 i 2 zice, sve to malo oblepio silikonskim kitom, da ne dodje do nepozeljnih pojava i lepo svetli. Najomiljenija osobina LED sijalica mi je sto hladna kao led . Ako nesto sijes ne moras stalno da mislis kako treba gasiti sijalicu, jer se ona plastika tamo usija itd. Milina jedna!

A fabrike su kurve. Singer se recimo hvali reklamnim geslom "Stay bright, LED light" TM(!) a posle tu sijalicu ne spominje u Uputstvu za upotrebu, ni u odrzavanju, ni u otklanjanju problema, kao da je nema! Nigde nema slike, nista. Glatko covek moze da zigubi opkladu sa nekim "Ma, hajde, pa mora u uputstvu da pise kako se menja sijali?" a ne pise. Brother pak cuti od pocetka, ne spominje kakva je sijalica, samo negde tamo u otklanjanju problema pise kratko "Ako vam sijalica ne radi, molimo obratite se servisu". A obe fabrike, za jeftinije masine sa obicnim sijalicama imaju iscrpno objasnjenje u prirucnicima, kao da je neka mudrost odsrafiti staru i staviti novu sijalicu ...
[ Emil Ranc @ 20.02.2008. 13:54 ] @
Malko da oživim temu.
Čitajući iskustva ljudi sa interneta, a pre svega sa ove teme, odlučio sam se za Philips tornado (platio oko 400din), a par dana posle naleteo sam i na dosta jeftiniji General Electrics (270din - takođe spiralna) pa sam uzeo i jednu takvu. Za sada sam zadovoljan, i jedna i druga slično svetle, daju lepo belo svetlo, 20w=100w, jedino Philips ima duži deklarisani vek trajanja - 8 god pri 3h dnevno (GE ima 6 god pri 2,7h dnevno).

E, toliko o tome. A sad jedno pitanje na koje očekujem odgovore na PM. Naime, video sam ovde dosta pohvala za Osram, a negde na netu sam i čitao o njima - u svom programu imaju i neke CFL sijalice sa specijalnim mikročipom koji kontroliše paljenje (blabla...), pa sijalici ne smeta ako se često pali/gasi (kao što je to slučaj sa standardnim CFL sijalicama).

Moje pitanje, dakle, glasi: gde kupiti OSRAM CFL u Srbiji (Beogradu, Pančevu)? Na srpskom Osramovom sajtu postoje linkovi ka nekim "partnerima", al to su opet neke veletrgovine, čini mi se...

ajd ako neko zna koja maloprodaja drži Osramov CFL program, nek pošalje PM...

[Ovu poruku je menjao Emil Ranc dana 20.02.2008. u 15:14 GMT+1]
[ Marko Enter @ 20.02.2008. 21:32 ] @
Ni ja nisam video takve sijalice kod nas i nebih znao gde ima da se kupe, najbolje ako imas nekog prijatelja negde u inostranstvu pa da ti prati po nekome

pozdrav Marko
[ osmania @ 21.02.2008. 18:37 ] @
da li imaju stedljive sijalice kojima moze da se smanji intenzitet?
prejako mi je svijetlo pa ga smanjim na salteru (potenciometru)...
hvala
[ jablan @ 21.02.2008. 19:56 ] @
Citat:
osmania: da li imaju stedljive sijalice kojima moze da se smanji intenzitet?

Ne verujem.

Ili uzmi slabiju sijalicu, ili stavi dve slabije umesto jedne jače i odvojene prekidače.
[ vaskedj @ 10.04.2008. 10:00 ] @
Pozdrav svima,

malo se kasno ukljucujem u temu, ali vidim da ima dosta nejasnoca pa bih malo da vam
pojasnim neke stvari.
1) Negde na trecoj stranici je pomenut standard IEC969
Ovaj standard se odnosi na ispitivanje veka trajanja sijalica.

2) Kompakt fluo integrisane sijalice (CFL-i) trenutno nemaju mogucnost "dimovanja" iako
gotovo svaki proizvodjac tvrdi da ima takve sijalice (samo ih necete naci u prodaji). Sto ce reci da je
samo pitanje trenutka kada ce se pojaviti.

3) "Naime, video sam ovde dosta pohvala za Osram, a negde na netu sam i čitao o njima - u svom programu
imaju i neke CFL sijalice sa specijalnim mikročipom koji kontroliše paljenje (blabla...), pa sijalici ne smeta ako se
često pali/gasi (kao što je to slučaj sa standardnim CFL sijalicama)."

Ne samo Osram vec i drugi proizvodjaci imaju CFL-i sijalice kod kojih je zivotni vek sijalice potpuno nezavisan
od broja ukljucenja/iskljucenja.
Gde da ih kupite? Tesko & retko. Niko od trgovaca ne zeli da se opterecuje tim sijalicama jer su dosta skuplje
od obicnih CFL-i sijalica. Jedino vam mogu preporuciti da odete do neke radnje specijalizovane za rasvetu i da
probate da se dogovorite oko nabavke istih. Mada, uz malo srece sada toga ima na trzistu, pa se moze desiti da
ih i ima u radnji.

[ krstivoje @ 08.05.2008. 10:18 ] @
Kada smo kod šedljivih sijalica da i ja rečem koju.
U kući sam skoro sve klasične sijalice zamenio štedljivim . Postavio sam Philips i General Electrics zadovoljan sam i jednim i drugim. Rekao bih da bolje svetlo daje GE sa spiralnim telom nego sa izduženim (možda subjektivan utisak) jedino su malo sporije na odziv (startuju se za 1-2 sek).Ali.....kupim jednom prilikom i Vito sijalicu , sve tamo na kutiji oni lepo ispisali ....medjutim od navedenog nema ništa. Sijalica je stvarno stedljiva ......tako slabo svetli kao da je zaista 20 W a kada se ukombinuje sa plavim svetlom koje daje onda je ono jos slabije. Pare sam skroz bacio i sto je najgore ne znam gde bih je postavio jer kao takva ne sluzi nicemu.
Ono što htedoh zapravo reći....ne kupujte ove jeftine sijalice jer ce te samo baciti pare.
[ waikiki @ 19.05.2008. 00:38 ] @
Ja sam uzeo dve TUNGSRAM-ove (Mini Eco) sijalice od 11w ekv 60w i dve PHILIPS-ove (Energy Saver) 18w ekv 100w. Nisam do sada imao iskustva sa stedljivim sijalicama.. ali ocigledna je razlika izmedju pomenutih modela. TUNGSRAM kasnije zasvetli pritiskom na prekidac za 1-2 sec, dok PHILIPS zasvetli trenutno. Period prilagodjavanja, do punog intenziteta svetlosti je krace kod PHILIPS-ovih sijalica. A vek trajanja.. videcemo. Jednu TUNGSRAM-ovu (11w) sam stavio u zatvorenoj kugli, mada pise da moze imati uticaj na vek trajanja... Na PHILIPS-ovoj ambalazi ne pise da se ne sme drzati u zatvorenoj kugli.
[ vinovnik @ 11.08.2008. 20:35 ] @
Hodnik mi je oko 2,2x8m. Osvetljavam ga jednom CFL sijalicom koja loooodo izgleda. U piranju je budza od 60W, a malo je veca od pivske flase!
Do sada sam tu prostoriju osvetljavao obicnom sijalicom od 250W i nisam bio zadovoljan. Na kutiji ove pise da svetli kao 300W. Svetli besprekorno vec vise od godinu dana minimum 6h dnevno,a neretko po celu noc, jos uvek nesmanjenim intenzitetom. Proizvodnja, neka azijska, nikad cuo.
[ Zeleni zub @ 11.08.2008. 22:53 ] @
Hm, ajd' da pitam i ja...
Ja sam u dve razlicite radnje kupio neke dve 'stedljive' sijalice od 20W (100W).
Marka je kineska, Horoz za koju trgovac naravno tvrdi da iako je kineska je odlicna. Cini mi se da su bile po oko 300-400 dinara.
Ekstra sam zadovoljan, ali imam jednu dilemu:
Cale kupio u Jagodini dve slicne stedljive sijalice, ne znam marku, ali znam da su isto bile 300-400 dinara.
Kad on pali svoje sijalice, najpre su zute, slabog intenziteta. Posle par minuta dobiju belu boju kako treba i svetle punim sjajem. Moje kad upalim, odmah svetle punim sjajem.
On tvrdi da su njegove original, a moje fals, a ja tvrdim obrnuto

Zaista, kako se ponasa 'prava' stedljiva sijalica pri ukljucenju ?
[ bakara @ 12.08.2008. 00:20 ] @
Citat:
Zeleni zub

Zaista, kako se ponasa 'prava' stedljiva sijalica pri ukljucenju ?

Nema pravila...
Vec sam objasnjavao, philips se recimo pali odmah ali ne punim intenzitetom, a GE posle 2 sekunde i sija odmah punim sjajem.
Meni se vise svidja kako to radi GE, a i jeftiniji je.
[ bordzija @ 10.12.2008. 21:20 ] @
Ja sam pre jedno 5 godina kupio osramovke 20w cini mi se koje daju 100 wati... Neke tada ultra mega giga... Sa nekim zivotnim vekom tada duplo od ostalih, garancijom...
Zapazanja...
Kada su bile nove, momentalno su se palile na skoro maximalnu jacinu. Boja svetla je skoro identicna obicnim sijalicama ali na belim stvarima pomalo prosijava ono fluo otrovno osvetljenje Ali jedva primetno.

Posle 5 godina upotrebe, kada ih upalim malo bljesnu pa utihnu na 60% i posle minut se zagreju na 100 % jačine. Po meni polako odlaze...

po meni ne treba koristiti ove stedljive sijalice u unutrasnjim prostorijama sem u hodniku, kuhinji i kupatilu. Za dnevnu sobu definitivno nisu. Po meni su za dnevnu sobu halogenke preko dimera. Ipak su oči najbitnije. Ove stedljive su idealne za rasvetu oko kuće ili garaže.

E sad sta mene interesuje: Nasao sam u metrou osram cini mi se stedljive sijalice od 12 wati koje imaju u sredini led diodu! Svaki put kada se upali ili ugasi gori ili stedljiva ili samo led dioda! To mi treba za osvetljenje oko kuće za sta je stvorena. Ne mogu nigde na internetu da je nahvatam da vidim podatke a imena joj se ne secam. Ima koliko vidim i stedljivih koje u sebi imaju foto ćeliju da se same pale kad padne mrak...

Sijalice bez imena ne kupujte nikad jer ne traju dugo.