"Trava nema cime da se hrani pa je slaba".. - ovo mi je zapalo za oci.
Oko djubrenja kulturnih biljaka pa i travnjaka postoji citava nauka (kod nas se zove agrohemija) ali da ne bih odlazio u offtopic.. Osnovno pitanje je zasto bi djubrio travnjak, tj. zasto je on "slab" ili zasto mu je regeneracija biljne mase spora? Pitanje pre toga koje se postavlja je: da li je kuturni travnjak ili si neku travuljinu (prirodnu biocenozu) poceo kultivisatu/kositi? To je bitno jer kuturni travnjaci zahtevaju odrzavanje "po receptu" da bi kvalitetno ispunjavali svoju ulogu (da budu lepi). Ako je prirodna biocenoza, to je kombinacija vrsta koja najbolje uspeva na tom zemljistu i podrucju, tj. vrlo je "zilava" za taj kraj. Poenta dosadasnje price (mimo osnovnog pitanja) je da se kulturni travnjak odrzava "po receptu" (kada bi mi profa ovo procitao odmah bi me oborio, a njegove su reci...
)
Kako odrzavas svoj travnjak? Da li ga zalivas i koliko cesto, sa kojom kolicinom vode? Nepotrebno je zalaziti u kvalitet vode. Ako je zalivan sa 5 i vise litara po m2 dnevno imas dobre sanse da isperes hraniva iz aktivnog sloja korenovog sistema u jako kratkom periodu (korenov sistem dolazi do 40cm dubine izuzimajuci vrste okarakterisane kao korovi). Travnjake je dovoljno u nasim uslovima dva puta nedeljno zalivati sa 5l/m2 u normalnim uslovima (da nisu zege). Koliko se cesto kosi travnjak? Kulturni travnjaci imaju indexe regeneracije unapred utvrdjene pri odredjenim uslovima, npr. za 5cm visine u takvim i takvim uslovima treba 10 dana da naraste... Hocu reci da se kulturni travnjaci sisaju (kucne varijante) jednom nedeljno pri zalivanju, a ja svoju prirodnu biocenozu ( koja se moram priznati polako kultivise, tj. polako nestaju srednje visoke i visoke trave) bez zalivanja sisam/kosim jednom u dve nedelje. Generalno se uvek sisa na istu visinu (osim ako je ne menjas) te posle nekog vremena, bilo da se travnjak zaliva ili ne, vidis koje je potrebno vreme tvom travnjaku da izraste dovoljno za sisanje (bilo to 5mm ili 12cm vise od visine sisanja).
Ovo su faktori za koje mislim da mogu da uspore brzinu regeneracije zelene mase a da su delo coveka. Da bi znao tacan odgovor na tvoje pitanje trebao bi da uradis standardnu analizu zemljista... Ali to je (po mom misljenju) nepotreban trosak.
Ja ti predlazem sledece (jer mi se cini da bas volis svoj travnjak, pa mislim da ti nece tesko pasti): uzmi od nekih seljaka malo osnovnog NPK mineralnog djubriva (obozavam kad cujem "vestak") tipa 15:15:15 ili ako nadjes 12:12:12, moza da prodje i 8:12:24, te u poljo apoteci sredstvo za folijaciju (olistavanje ili za listanje) biljaka, koristi se za cvece inace, ali samo DJUBRIVO BEZ HORMONA koje ces u duplo manjoj koncentraciji primeniti adekvatno uputstvu. Pogledaj i oznaku sredstva (x:x:x) da bi uporedio sa mineralnim djubrivom. Sada obelezi kanapom i kolcima po 1 m2 za svako djubrivo/sredstvo koje si uzeo, te ih primeni na travnjak u okviru kvadrata i vidi koje djubrivo daje najbolje rezultate! Mineralno djubrivo (predpostavljam da ces uzeti u granulama) raspi rucno - koliko ti stane u zatvorenu saku sa djubrivom.
Sto se tice KAN-a i AN-a oni ce se najlepse pokazati jer su azotna (N) djubriva i od njega (azota) biljke imaju bujnu vegetativnu masu lepe tamno zelene boje! Iako ces pomisliti sto ovo nisam odmah napisao, nije bas najbolje resenje, i kratkotrajno je. Treba da znas da azot najvise (jedino) i ispira vodom u dublje slojeve. Preporuka moja bi ti bila da izaberes neki srednji rezulta u svom malom eksperimentu i ako se poklopi da je osnovno mineralno djubrivo - to je to! Ovo se odnosi na dugorocne efekte jedne primene djubriva.
Stajsko djubrivo nije prakticno: ako ostane na povrsini - znate i sami
, a ako se zaore ili kultivatorom unese i pomesa sa zemljistem - sta ti ostane od travnjak za tu sezonu?
Travnjaci se rahle (sa tim siljcima koji ne moraju biti na cipelama) iz vise razloga, da ne zalazim i u to, bitno je da ne moze da skodi!
Ukoliko postoji nedostatak nekog hraniva u zemljistu, puko ostavljanje pokosene trave nece resiti problem.
P.S. Nadam se da vas nisam smorio jako svojim postom (
), ali misli da je travnjak jako bitan estetski deo kuce (tj. okucnice) te da se tome treba pristupiti malo ozbiljnije, predlog sa eksperimentom sam dao jer svako ko ti kaze: samo baci to i to i resio si problem a nije uradjena analiza zemljista, nema veze sa zivotom, makar to isto parce zemlje obradjivao celog zivota. Ovako ces videti sta tvojoj zemlji (koja kombinacija djubriva) pa i travi najvise treba.
Pozdrav!