Zavod za zavarivanje je prodavao knjigu o MIG zavarivanju, ja imam samo kopiju. mislim da je knjiga iz 19.. neke godine Skenirati i slati ti nekih 260 strana je suludo...
1. deo knjige je odlican, daje lepa i jasna objasnjenja o osnovnim stvarima, definitivno vredna knjiga (po meni i jedina vredna na srpskom jeziku o ovoj temi u prakticnom smislu). Nisam siguran da jos postoji u prodaji.
Naravno na internetu postoje neke knjige i uputstva o MIG zavarivanju (na engleskom) ali one su komercijalno orijentisane pa osim korektnih stvari prodaju i maglu da bi kupio njihove aparate ili zice ili gas...
A ako znas engleski, imas 10-tak sjajnih foruma i klubova, gde se razmenjuju iskustva. Neki od "savetodavaca" su ocigledno doktori za zavarivanje, i od njih moze da se cuje dosta pametnih i korisnih saveta.
Jedan lep forum, bukvalno samo za pocetnike, je
www.mig-welding.co.uk. Tu se prica uglavnom o obicnim svakodnevnim stvarima, najcesce auto limarija...
Ali ako si uporan, onda probaj ono sto rade pametni studenti, a malo kratki sa lovom:
Idi u biblioteku!
Prvo idi u biblioteku grada Beograda. Nalazi se na kraju Knez Mihailove, zadnja zgrada sa desne strane u pravcu Kalemegdana. (neposredno do tramvajskih sina).
Trazi knjigu: Bogoljub Bajic, "Elektrolucno zavarivanje u zastiti inertnog i aktivnog gasa MIG-MAG". Ako imaju, uclani se, uzmi knjigu, ponesi kuci, iskopiraj je, prioni na razumevanje prvih 113 strana.
Ako oni nemaju, idi u Narodnu biblioteku, pored hrama Svetog Save. E tu ne mozes da iznosis knjigu kuci, vec samo da je listas i proucavas u njihovoj citaonici. Ali uzmi malo papira i olovku pa prepisi par glavnih stvari a desetak dijagrama i sl. mozes i kod njih da iskopiras.
Naravno, u zgradi u kojoj se nalazi Zavod za zavarivanje, postoji Drustvo za Unapredjenje zavarivanja, Oni sigurno imaju ovu knjigu u svojoj biblioteci, ali da li ce hteti da je prodaju ne znam...
Posle knjige, naravno sledi praxa...!
Zanimljivo je da u Kragujevcu stvarno postoji grupa profesora i asistenata koji rade jako lepe i prakticne stvari. Njihovi radovi su uvek medju najboljima, ako i ne i najbolji na raznim savetovanjima. Mislim da su jako ljubazni, ali nemam kontakt sa njima, pa probaj preko 988 da ih nadjes i malo popricaj...