[ Atos @ 21.06.2007. 08:45 ] @
Zasto se zevanje "prenosi" na druge osobe koje su u blizini?
100 puta mi se desilo.
[ Floyd @ 21.06.2007. 09:35 ] @
To sam i ja gledao po internetu pre nedelju dve. Uglavnom, aktivira se neki deo mozga koji nije zaduzen za imitaciju ili bilo sta slicno, nego je POTPUNO nesvesno. Nema veze s ljudima, jer ti se moze desiti da bi zevao kad vidis psa na ulici kako zeva. Sve u svemu, nisu uspeli u potpunosti da provale zasto, ali pretpostavljaju da ima neke veze sa usaglasavanjem spavanja izmedju jedinki. Al opet mi je to cudno jer ne bi onda zevao kad vidim zivotinju kako zeva. Al opet pas je covekov najbolji prijatelj, nikad uzivo lava nisam video kako zeva pa ne znam. U svakom slucaju i sad sam poceo da zevam. Sama rec zevanje me tera na to.
Ostaje "jedno od onih pitanja".
[ Floyd @ 21.06.2007. 09:36 ] @
Heh, verovatno nikad necemo ni saznati zato sto cim pocnes da raspravljas o tome tolko pocnes da zevas da ti je to blokada
[ rmilosh @ 21.06.2007. 09:50 ] @
znaci strasno!!! citam i zevam!!! :)
[ Floyd @ 21.06.2007. 09:59 ] @
Ovu temu treba momentalno izbrisati
[ misteryh @ 21.06.2007. 10:25 ] @
Obrisace je modovi cim prestanu da zijevaju

Sjecam se da je i na mythbustersima bio ovaj fazon sa zijevanjem, ali sam zaboravio ishod njihovog projekta
[ jablan @ 21.06.2007. 11:45 ] @
http://www.google.com/search?q=yawning+contagious
[ damirh @ 21.06.2007. 12:04 ] @
hahaha, ne secam se kada sam zevao pre ove teme :D ischashih vilicu :D
[ Black_eyed @ 21.06.2007. 13:16 ] @
Ovo bre zadire u osnovne univerzuma...
[ rmilosh @ 21.06.2007. 13:21 ] @
zatvorite teeaamuu... ne verujem...
[ voja_pfc @ 21.06.2007. 13:26 ] @
Dobra je tema, i mene je uvek zanimao odgovor.
Vec mi se zeva samo sto je citam :)
[ Shoshone @ 21.06.2007. 21:49 ] @
Genijalno! Svaka cast na temi! Tema decenije!
[ Atos @ 21.06.2007. 23:30 ] @
Evo devojka mi je sad iznela svoje misljenje i jako je interesantno. Ja sam joj ukratko prepricao o svemu sto sam procitao ovde i na linkovima koje ste postovali i njeno misljenje je da je "prenosivost" zevanja vrsta sinhronizacije, ali ne u smislu da se nesto uskladi (tipa spavanje grupe), vec kao upozorenje i podsetnik da ono samo treba da se obavi (da ce izbaci CO2 iz organizma/ Unese kiseonik) ako vec to telo nesvesno cini, a na neki nacin je neophodno i pozeljno u odredjenoj meri.
[ burex @ 22.06.2007. 02:46 ] @
I ja upravo zevam (ipak, možda zbog toga što je sada 3:40AM :P )

Ako se dobro sećam, čovek zeva zato što je mozgu potrebno više kiseonika... Dakle, ako vas neko ikad smara do tačke zevanja, znajte da je to u cilju da vam izazove šlog i/ili ubije
[ Boki70a @ 23.06.2007. 13:03 ] @
da ne poverujem...evo zevam dok kucam, zevao dok sam citao, a verovatno ci i da zevam u narednih sat vremena.
[ plava_motorola @ 25.06.2007. 20:58 ] @
ODGOVOR
[ ultraKeen @ 26.06.2007. 04:33 ] @
> To je alarm koji vam drugi šalju kako bi zaštitili vaš mozak od pregrejavanja.

glupost, nikad nisam zevao kada sam susio kosu fenom...

mislim da je u pitanju neka psihologija a ne fizika
[ Milan M. Radovic @ 26.06.2007. 11:51 ] @
Postoje neke radnje u mozgu koje nesvesno "prepisemo" od nekog drugo bica kad ga vidimo. Tu ima malo i telepatije,ali i činjenica da zevanjem unosimo znatno više vazduha tj. kiseonika,pa samim tim drugom pored nas u tom trenutku nedostaje,te počne i on isto.
[ KOLE89 @ 26.06.2007. 13:18 ] @
Ali to ne objašnjava pojavu da kad god vidim naslov ove teme počnem da zevam
[ Lappy @ 26.06.2007. 14:47 ] @
Znaci strasno :)

Sve sam danas regularno, spavao dovoljno, ohladjeno unutra, nije mi se ni najmanje spavalo niti bilo sta, vidim naslov teme i

Nisam znao da i tako deluje, mislio sam da je samo kada nekog vidim da zeva

[ Burgos @ 26.06.2007. 18:13 ] @
Hmmm.... Secam se da sam citao o tome pre mnogo godina u "Zabavniku" (u vreme dok jos nije bilo reklama za jogurt u njemu :).

Uglavnom, odgovor je bio da je zevanje uslovna refleksna radnja koju telo izvrsava kao odgovor na neke dogadjaje. Ti dogadjaji su npr. nedostatak kiseonika, ali isto tako refleks deluje i kad neko u blizini pocinje da zeva (nesavrsenost, sta cete, verujem da ce to u Niceovom natcoveku biti ispravljeno :). Ne verujem da to ima bilo kakve veze sa usaglasavanjem jedinki ili necim slicnim.
[ Atos @ 21.01.2014. 11:01 ] @
Setio sam se ove teme pre neki dan kada sam sedeo u istoj prostoriji sa dve zene i jednim muskarcem.
E sad, jedna od zena je pocela da zeva, ali se "zarazila" samo ova druga, a nas dvojica nismo. Primetio sam to i poceli smo da pricamo o zevanju i posle nekog vremena zevnem ja i "zarazi" se samo ovaj drugi lik ali ne i njih dve. Da li je moguce da se prenosi samo na iste polove? Jel ste primetili nesto slicno? Aj probajte kad budete u vecem drustvu u ogranicenom prostoru da zevate pa da vidimo kako se prenosi na vecem uzorku.
[ Shadowed @ 21.01.2014. 12:41 ] @
Nije samo izmedju polova. Ja sam se "zarazavao" od svih. Cak i kada sam procitao naslov teme. Evo i sad zevam