[ aMilanV @ 21.06.2007. 10:52 ] @
Da li neko ima iskustava sa onim cudom u koje se sipa voda, brasno i kvasac, a ono mesa, mesi i pece hleb? U nasim prodavnicama moze se naci Clatronic, Moulinex i Severin sa rasponima cena 4.500-9.500 din. Nije bas jeftino da bi se ustanovilo da to i ne pravi bas ukusan hleb, a ni toliko skupo da se ne bi kupilo ako stvarno vredi.
[ netman @ 21.06.2007. 23:33 ] @
Ima moj ortak već nekoliko godina, dobio iz Nemacke-tada nije bilo kod nas da se kupi.
Isprobao je samo jednom i sećam se da mi je rekao da peče ok hleb. Fora je da sipaš unutra sve sastojke, izabereš tip hleba koji hoćeš i vreme kad hoćeš da bude gotov i ujutru kad ustaneš te čeka gotov vruć hleb.
Ako baš imaš sve ostale kuhinjske novotarije kupi i ovo, nije baš nešto mnogo para, pa se igraj dok ti ne dosadi.
[ petkons @ 23.06.2007. 18:22 ] @
Imam ja takvu jednu, i mogu reci da je hleb super ukusan, jedino treba voditi racuna da se hleb izvadi odmah nakon zavrsetka programa, inace se podpari i bude mokar.
Koristim je uglavnom zimi, kad je napolju grozno vreme, i ne ide mi se do prodavnice po hleb, samo ubacim sastojke i za 3 sata vruc hleb.

I jos jedno upozorenje> pekara nije dobra za dijetu, lako se dobijaju kilogrami sa njom!!
[ tdjokic @ 23.06.2007. 22:14 ] @
Citat:
netman: Fora je da sipaš unutra sve sastojke, izabereš tip hleba koji hoćeš i vreme kad hoćeš da bude gotov i ujutru kad ustaneš te čeka gotov vruć hleb.
To u kulturnim zemljama i kulturnim delovima Beograda, u kome zivim. Kod mene na Banjici ima neki problem sa strujom i toplanom, i struja nestaje svaki cas, nekad par sati, nekad 6 sati, uzas, i tako vec 10 godina. Dakle, mozda te ujutru ceka vec gotov hleb a mozda je tek poceo da se priprema (naravno, ako sprava ima automatski restart, jer nemaju sve). "Nije zvaka za seljaka"
[ milanche @ 23.06.2007. 23:04 ] @
Kuhinjski aparat poznat kao 'bread maker' je odlicna stvar.

U bazicnoj nameni, sipa se brasno, voda, so, kvasac, i ostali detalji (malo secera, zrnevlje) i pusti
da umesi i ispece hleb. Ceo proces traje zavisno od moda od 4-10 sati. Hleb je odlicnog ukusa.

Ameri imaju mali milion za nas neobicnih varijanti hleba (banana bread, pumpkin bread, blueberry bread,
cranberry + nuts bread, potato bread, tomato + pepper bread, carrot bread) i sve te recept samo pice
sa bread maker-ima po kucama.

Takodje je dobra fora (koja umornim domacicama stedi ruke) da se samo pusti da umesi testo,
koje se posle vadi i oblikuje po zelji u kifle, djevreke, pogace i ostalo (najcesca situacija je mesenje slavskog
kolaca).

Ima samo par nezgodnih stvari - testo u odredjenoj fazi mesenja postaje suvo, bez obzira koliko
se posuda podmazala, i onda u jednom momentu usled trenja sa zidovima posude tokom mesenja
pocinje da neprijatno cvili (sto se obicno desi negde u sred noci), sto ume da zazvuci kao horror film.

Druga manja stvar je sto na dnu hleba prirodno ostaje utisnuto ono peraje (ili noz) koji ga prevrce po
posudi, sto je u principu i nebitno. Nezgodno je sto se tokom vremena oko osovine noza nagomila
prljavstina koja se ne moze lako oprati, pa onda mora da se pristupa rasklapanju sto i ne mora da bude
uspesno u oba smera. Srecom, uredjaj nije toliko skup (uvek je bio po ceni tu negde koliko i mikrotalasna
pecnica). Po velikim warehouse-ima verujem da ih ima i za 40 USD.

Mislim da se visestruko isplati za mnogoclane porodice.
[ aMilanV @ 25.06.2007. 12:11 ] @
Hvala svima na komentarima mada sam se i zabrinuo. Sada ću definitivno morati da iskeširam za još jednu novotariju.
[ Pirossi @ 26.06.2007. 09:18 ] @
posedujem Clatronikovu pekaru već nekoliko meseci.
apsolutno sam zadovoljan. dobar hleb, dobro testo za pizzu.
čak sam i testo za pogaču pravio u njoj.

jedina zamerka je što "običan" program (po meni) predugo traje.
da su ga skratili za jedno 15-ak minuta...
razlog: na ovoj toploti, testo ume da preraste pa da se malo ulegne kada se peče. mada to ne utiče na sam kvalitet hleba, samo vizuelno. a i uvek može da se prekine rast testa tako što se uključi program za pečenje.
[ StORM48 @ 26.06.2007. 15:51 ] @
Ima kod nas da se nađe i Kenwood-ov "pulen za ovu trku" :D
Naravno, za odgovarajuću svotu, koja redovno prati ovog proizvođača. Rekao bih, ne neopravdano.

Poizdrav
[ aMilanV @ 26.06.2007. 16:59 ] @
Video sam Clatronica a u medjuvremenu i Kenwooda. Oko ovog, drugog, sam se prilicno zbunio. Od njih sam ocekivao da vidim razne audio-video mamipare, ali kuhinjske spravice nikako.
Oba su po izgledu i specifikacijama mnogo prostija od Moulinexa. Pretpostavljam da cu se odluciti za njega. Za neki dan kupujem pa cu obznaniti i rezultate svoje degustacije ovog "domaceg" lebca.

Hvala svima na trudu.
[ StORM48 @ 26.06.2007. 18:24 ] @
Kenwood je prava elita na polju kućne tehnike. Njihovi mikseri, blenderi i ostala čudesa se prave od rostfraja i najkvalitetnije plastike, što je najčešće propraćeno cenom od 200-300€ za neki mikser (dok konkurentski koštaju 40-50). Taj "lebarnik" je još i najmanje upadljiv od njihovog asortimana.

Znači, ipak nisu počeli juče :)

Pozdrav
[ alibaba021 @ 03.12.2007. 21:35 ] @
dobila sam na poklon moulinex-ov bread maker gde nema niti uputstva, niti recepata na srpskom....I hate English!...da li ima negde na netu ?hvala
[ tomicko @ 19.08.2009. 22:36 ] @
Izgradnja furune, "korak po korak":

http://www.flickr.com/photos/tomicko

80cm u precniku, tri raule (dimljaka), zidana cerpicem.
Dovoljno za pile, lepinje, pice (odlicna je i sa siromasnim nadevom), pijanog sarana,...







furuna, furune, zidanje, izgradnja, plan, pekara, pekare, pekaru, raule, raula, dimljak, dimljaci, lepinja, lepinje, pica, piza, pizza, pice

[Ovu poruku je menjao tomicko dana 19.08.2009. u 23:47 GMT+1]
[ SASA M. @ 20.08.2009. 01:27 ] @
Ako mozes da peces prase, to je malo daleko od kucne "mini" pekare. Pogotovo od ove o kojoj se diskutovalo pre koju godinu.
[ tomicko @ 31.08.2009. 20:09 ] @
Lepinja...



[ mrle 011 @ 28.12.2009. 08:53 ] @
e, jel' moze u nekoj od tih kucnih pekarica da se izvede situacija tako da se hleb ispece na nekih 40-42 stepena, da se ne zagrejava preko te temperature?
..... tj. fakticki ne da se ispece, vec da se osusi na 42-43 stepena, ili na nesto nizoj temperaturi?

sta ja znam kako ..... vidim da te pekarice imaju neki program koji odrzava hleb toplim nakon pecenja, pa na primer da se isprogramira, ili nekako manuelno odradi, da pekara iz rezima mesanja testa odmah predje u taj rezim odrzavanja toplote ..... pa posle toga da, nije bitno, stoji u tom rezimu npr. 24 sata?

... ili da li neka od tih pekarica ima u svim onim dugmicima i displejima opciju da se odredi temperatura zagravanja u rezimu pecenja hleba?
.... kao sto to moze da se uradi u rerni klasicnog sporeta.
[ tdjokic @ 28.12.2009. 11:11 ] @
Citat:
mrle 011: e, jel' moze u nekoj od tih kucnih pekarica da se izvede situacija tako da se hleb ispece na nekih 40-42 stepena
Mislim da ne moze. Koliko sam ja gledao, to su sasvim automatski aparati, da bi bili sto jednostavniji za upotrebu u domacinstvu. Ja imam jedan model koji ima samo 3 tastera, i to je sve. U okviru svakog od njih je razliciti program, ali je on kao takav fiksan i gotovo.

Ja nekad premostim ovaj problem kombinacijom kucne pekare i obicne rerne (takodje mini): pekara umesi hleb, da se ja ne zezam sa tim, a zatim testo prebacim u mali "pleh" i ispecem ga u rernici, po svom ukusu i potrebi.

Imam osecaj da su kod nas mini rernice relativno retke. Imamo klasicne stednjake, godinama smo imali i pola klasicnog, onaj od Slobode Cacak, koji je ogroman, mnogi imaju mikrotalasne sa grilom (nemam, ne znam da li takve mogu da peku hleb, pitu?) a moja je mnogo manja, korisna zapremina 18 litara, grejaca dva, ukupna snaga 1300 vati, termostat, tajmer 60 minuta, gril i jako je prakticna.
[ mihajlo78m @ 11.05.2010. 11:14 ] @
zanima me kog sastava je ta mini pekara, tj. posuda u kojoj se pece hleb, teflon, inox, nerdjajuci celik?
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 11:58 ] @
Citat:
mihajlo78m: zanima me kog sastava je ta mini pekara, tj. posuda u kojoj se pece hleb, teflon, inox, nerdjajuci celik?
Ima gi razni.
[ tdjokic @ 11.05.2010. 13:40 ] @
Kod mene aluminijum prevucen teflonom. Onaj "propeler" sto mesi takodje.
[ mihajlo78m @ 11.05.2010. 14:48 ] @
neprihvatljivo, teflon je reaktivan, sto znaci da pri vecim temperatuarma ispusta otrovne pare koje nisu zdrave za ljude
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 14:51 ] @
Citat:
mihajlo78m: neprihvatljivo, teflon je reaktivan, sto znaci da pri vecim temperatuarma ispusta otrovne pare koje nisu zdrave za ljude

Gde si ovo čitao ? Ovo je možda bilo nekad, pre četrdesetak godina, kad je otkriven prvi teflon. Odavno je već teflon sasvim dobar za kuhinjsko posuđe.
[ mihajlo78m @ 11.05.2010. 18:21 ] @
postoji milion informacija o tome da su tefloni nezdravi, evo jedne pouzdane

http://www.egeneralmedical.com/info-teflon.html
[ mihajlo78m @ 11.05.2010. 18:23 ] @
http://www.alternativa-za-vas.com/inertno-posude.html
[ tdjokic @ 11.05.2010. 19:56 ] @
Citat:
mihajlo78m: postoji milion informacija o tome da su tefloni nezdravi, evo jedne pouzdane

http://www.egeneralmedical.com/info-teflon.html
Izvini, da li ti ne razumes engleski ili nisi pazljivo procitao ili se zezas / sabotiras forum? Ova recenica zvuci veoma ostro, svestan sam toga, ali ne znam kako drugacije da te pitam sto brze, jer ti tvrdis da su tefloni opasni a bas u clanku koji si citirao se daje detaljna analiza koja kaze da je to tacno SAMO ZA VEOMA VISOKE TEMPERATURE koje se pri normalnom kuvanju uopste ne dostizu. Nisam strucnjak za kuvanje ali mislim da vazi neko pravilo da teflonske posude ne treba zagrevati kao da su od cistog gvozdja ili rostfraja i cak mislim da se negde oko 400 C on pocinje da ljusti, tako neka fora postoji.

"Any residual traces of PFOA should only escape at extremely high temperatures (around 680°F), if at all. By comparison, the oils in food begin to smoke around 375°F. So unless you’re in the habit of leaving your cookware sitting over high heat unattended for extended periods of time, and you lack a functional smoke detector in your kitchen, your Teflon pots and pans are probably safe enough to use. If you’re still not convinced, a group of FDA scientists recently published a report in which they found that Teflon-coated cookware heated well past 600°F did not produce or release additional PFOA that could be transferred to food cooked in it. Even the trace amounts of PFOA present in new Teflon-coated cookware were so minimal that they likely present no health risks to the consumer."

600 F ~ 315 C.
[ lemic @ 14.05.2010. 17:55 ] @
Ja sam koristio mini pekaru 2 godine dok nije crkla, odnosno dobila lufta u biksnama mešača pa crkavo kaiš, ja pravio biksne, zaribavale 2 puta i digo ruke. Hleb je odličan i što je najbitnije nema E adtiva ko u gotovom hlebu koji po pravilu nisu dobri.

Po mom saznanju teflon se izbacuje iz upotrebe gde god je u direktnom dodiru sa hranom. Konkretno, na mojoj pekari je počeo polako da se otire, prvo sa mešača pa potom i posude. Sad kad bi uzeo drugu pekaru, obavezno bi tražio bez teflona ili bi ga skinuo. On služi da se ne lepi testo, al ono se lepi ako se ne naulji tako da zaista ne vidim razlog presvlačenja teflonom. Ako neko zna takvu nek obnaroduje.
[ pecinjo @ 23.05.2010. 10:18 ] @
I na mojoj pekari je teflon ili nonstick matrijal počeo da se guli posle par meseci, taj problem sam očekivao i baš zato sam pokušao da nađem neku pekaru sa inox posudom i nisam uspeo.Pogledao sam 10-15 modela par proizvođača (one kineze koji su identični samo lepe drugačije etikete i nazive računam ko jednog) u prospektima sam video mulinexov model sa inox posudom ali ga nigde nema niti prodavci znaju da li ga je bilo i oce li ga biti.
[ lemic @ 25.05.2010. 21:28 ] @
Može da se zguli teflon sa svih delova al bi više voleo čistu mašinu. Doduše ni sa inoxom ne može čovek da bude siguran jer postoji poseban tip isključivo za prehranu pa je pitanje šta dolazi u toj pekari. Pričam napamet, al ako budem nabasao na nju, tražiću neki podatak na tu temu.
[ mihajlo78m @ 11.08.2010. 18:48 ] @


Verovatno nije bezbedno ostaviti ukljucen aparat ili ako se termostat pokvari pa se pregreje, znam da su ljudi koji su zaboravljavili teflonske tiganje na ringli, nalazili uvenule biljke i uginule ljubimce. A da li je onda bezbedno peci npr. curku (koja se dugo pece i na visokoj temperaturi), u teflonsku posudu u rernu koja je ukljucena na maksimalnoj temperaturi? Moja rerna ima max. temp. 350 stepeni C, ali postoje rerne cija je max. temp 500 stepeni C.

http://www.ewg.org/healthyhometips/dangersofteflon#usingnonstick
[ angelico2 @ 12.08.2010. 00:51 ] @
Teflon je otrovan samo ako se zagrebe, u kom slučaju može da se baci, ili da se polako truješ godinama.
[ ASTRA RENT @ 12.08.2010. 13:12 ] @
Dobra stvar kod nje je sto bar znas da nema aditiva kao u testu koje kupujemo po pekarama...
[ mihajlo78m @ 12.08.2010. 18:25 ] @


U pekarama prave i hleb bez aditiva, kao i bez glutena, samo sto je dosta skuplji.
[ lemic @ 12.08.2010. 20:27 ] @
koliko znam, glavni sastojak koji čini hleb mekanim je brom. Crni hleb je farban ili kakaom ili bojom.
[ CR77 @ 13.09.2011. 18:54 ] @
Tomicko,potrebna mi je tvoja pomoc u vezi furune,dali mozes da mi posaljes tvoj e-mail na pm,jer sam novi clan pa nemogu da posaljem pm dok neprodje 7 dana.

Hvala