[ _djevojka_ @ 03.07.2007. 12:19 ] @
Dozivljaji iz Japana u par rijeci:
http://www.montenegro.org.au/rbjapan.html
[ Miroslav Jeftić @ 03.07.2007. 12:49 ] @
Lud je. Inače japanci (mislim da nisu jedini) broje na prste tako što prvo ispruže sve prste, pa onda skupljaju jedan po jedan kako broje, dok mi brojimo obrnuto - prvo skupimo sve u pesnicu pa onda pružamo jedan po jedan (za one kojima nije bila jasna zabuna oko prstiju).

@djevojka

Uzgred, jesi li ti crnogorka?
[ _djevojka_ @ 03.07.2007. 13:06 ] @
@Miroslav Jeftic,

Ne, nisam, ali pricica me odusevila, pa rekoh da okacim. :)
[ ntojzan @ 03.07.2007. 13:19 ] @
Ovo sa brojanjem mi je cudno, posto ja to jos nisam video, niti je doslo do nesporazuma kada sam normalno pokazivao broj prstima. Mozda to ne vazi za ceo japan nego samo neke regije?
[ Miroslav Jeftić @ 03.07.2007. 13:45 ] @
Ja sam video da uvek tako broje, ali iskreno i meni je malo čudno da će zbog toga doći do nesporazuma - jedan čovek možda i može ponekad naručiti četiri kafe, ali četiri šišanja malo teže.
Mada ko će ga znati, Hokkaido nije baš regija gde stranci često zalaze.
[ ntojzan @ 03.07.2007. 13:54 ] @
Ono sto se meni redovno dogadjalo a slicno ovome je kada sam u pocetku govorio "hitatsu" umesto "hitotsu" i non-stop sam dobijao dupli rucak. Mada mi nije jasno kako im "hitatsu" zvuci kao "futatsu", ali zaista ako covek pogresi samo jedno slovo, japanci ce 100% pogresno protumaciti - to je tacno u onom tekstu. A inace sutra cu da izgnjavim par japanaca da mi broje do 5 na prstima pa cu da postujem zapazanja. :P
[ Miroslav Jeftić @ 03.07.2007. 13:57 ] @
Verovatno zato što je razlika između F i H u japanskom vrlo mala, a onaj samoglasnik se ionako jedva čuje. Čekamo rezultat.
[ ntojzan @ 04.07.2007. 03:05 ] @
Zaista broje obrnuto, i ne samo to, nego jos i broje do 10 na jednoj ruci, kada stignu do 5 onda ponovo otvaraju prste pocevsi od malog prsta pa prema palcu i tako stizu do 10. Inace kad sam im pokazao kako mi brojimo, kolega je pokusao da broji na nas nacin ali mu je islo jako tesko, kaze nemoguce pokretati prste na taj nacin.
[ Miroslav Jeftić @ 04.07.2007. 07:07 ] @
Lol...
[ Vladokv @ 04.07.2007. 14:27 ] @
Nisu samo Japanci čudni! Makedonci imaju naopako klimanje glavom. DA I NE SU ZAMENJENI. Tako da je bolje reći da ili ne nego praviti zabunu
[ Nikola M @ 08.09.2007. 01:53 ] @
Ne makedonci nego bugari. Iz makedonije kao bugari klimaju glavom i strumičani.

Inače taj prostor je totalno lud po pitanju da/ne klimanja. Na geografski bliskom području se glavom klima na dva potpuno suprotna načina. Uz to, blizu su i grci koji DA kažu kao NE (NE se kaže OHI ), tako da ako uz to klimaju i glavom dolazi do neizbežne i potpune konfuzije.

[ Miroslav Mitrovic @ 14.09.2007. 20:23 ] @
odavno se nisam ovako nasmejao
[ tosa @ 17.09.2007. 04:32 ] @
Bla...