[ Pneos @ 07.07.2007. 00:39 ] @
nije mi stvarno jasno ko je izmislio ovo imbecilno radno vreme ? Ceo dan covek provede na poslu. Moji matorci su lepo pocinjali u 6/7 i imali su posle citav dan za sebe.

Nije ni cudo sto svi kukaju da nemaju vremena.
[ aleksandaraleksandar @ 07.07.2007. 01:21 ] @
ne zelis da radis od 6.od onih preostalih 2.5, jedno sat ipo je putovanje do posla i nazad.
[ momsab @ 07.07.2007. 18:24 ] @
od 9 do 17 je super, ako ima rucak :)
ne ustanes prerano, imas slobodno vece...
[ obucina @ 07.07.2007. 22:25 ] @
Potpuno se slazem. Dodao bih jos da mi se posebno gade i firme koje ne racunaju pauzu u
radno vreme (radno vreme od 8-16:30, zato sto imas pola sata pauze).
Od 6 je bas rano, od 7 ili 8 je sasvim OK.
[ Marko_L @ 07.07.2007. 23:13 ] @
Pa sve zavisi šta tebi lično više odgovara i kakve su tvoje potrebe. Svako radno vreme ima svoje mane i prednosti. Recimo, ako radiš od 6-14, možda imaš više slobodnog vremena preko dana, ali zato da bi se dobro naspavao za sledeći radni dan, moraš da legneš barem oko 21-22h, ako računamo da u proseku spavaš 7-8 sati i da ti treba sat vremena za jutarnje sređivanje (pranje zuba, umivanje, češljanje, većini treba i jutarnja kafa, i slično...) i put do posla, dok ako radiš od 9h, možeš da legneš oko 00-01h. Praktično dođe na isto što se tiče slobodnog vremena... jedino je razlika u tome da li ti je bitnije da budeš slobodan već od 14-15 (rad od 6), ili da možeš kasnije da legneš (rad od 9).
[ Nix @ 08.07.2007. 03:10 ] @
jbg...tako je i na zapadu, sta se tu moze... e sad druga je prica sto oni imaju bolje plate:)
Ne svidja se ovo svakome, jer i da hoces bilo kakav privatan posao da odradis posle radnog vremena prosto je ne moguce da stignes... a opet trudis se da radis privatno jer od ovih plata ne mozes da zivis...
A nekada kad je bilo radno vreme od 07-14 ili 15 mnogo je drugacije bilo... jbg, tako je napravljeno da budes maximalno predan poslu a za sebe i privat manje.
[ Mister Big Time @ 08.07.2007. 13:47 ] @
Citat:
obucina: Potpuno se slazem. Dodao bih jos da mi se posebno gade i firme koje ne racunaju pauzu u
radno vreme (radno vreme od 8-16:30, zato sto imas pola sata pauze).
Od 6 je bas rano, od 7 ili 8 je sasvim OK.


To je apsolutno praksa u vecini zapadnih zemalja... kapitalizam :) Tih pola sata je rucak koji npr. iskoristis od 12 do 12:30... ne placaju rucak.
Tako da se sve vise treba navikavati na taj nacin i kod nas...


A 9-17 je standardno radno vreme svuda u svetu, ne vidim koja je razlika ako se pocne od 8 ujutru ili od 9? Sat vremena i nije bas neka usteda... od 7 nigde vise ne postoji osim u fabrikama, mlekarama, pekarama itd.
[ aleksandaraleksandar @ 08.07.2007. 16:11 ] @
Citat:
Mister Big Time: To je apsolutno praksa u vecini zapadnih zemalja... kapitalizam :) Tih pola sata je rucak koji npr. iskoristis od 12 do 12:30... ne placaju rucak.
Tako da se sve vise treba navikavati na taj nacin i kod nas...


kako mislis ne placaju rucak? ne placaju klopu ili tih pola sata za rucak?

zakon je vise nego jasan, pauza je 40 minuta i uracanata je u radno vreme od 8 sati.

praktikuje se pauza od 30 min da bi zaposleni imali jos dve pauze za cigaru.
[ Pneos @ 08.07.2007. 16:30 ] @
Tacno je da ti provedes 8h na poslu, ali nije svejedno kojih osam sati. Strucnjaci kazu da je san pre ponoci nezamenljiv jer deluju hormoni neophodni za regeneraciju tela. Od 7-9 ujutru tesko da covek moze pametno da iskoristi osim: rastezanja, zevanja, seksa, ritualnog pijenja kafe.

Kad sam bio klinac moji su vec u 3h bili kuci i imali smo vremena za sve, ja danas ne znam kad bi me videla deca. Nekad se posle 21h nije telefoniralo, a ja sada kazem zovite me do 01h. Normalno lezem ne pre.
[ Milan Andjelkovic @ 08.07.2007. 16:34 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: kako mislis ne placaju rucak? ne placaju klopu ili tih pola sata za rucak?

zakon je vise nego jasan, pauza je 40 minuta i uracanata je u radno vreme od 8 sati.

praktikuje se pauza od 30 min da bi zaposleni imali jos dve pauze za cigaru.

Ne znam odakle ti ova informacija? Ono sto ja vidim u zakonu je sledece:
Citat:
VI. ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmor u toku dnevnog rada
Član 64.
(1) Zaposleni koji radi puno radno vreme ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Zaposleni koji radi duže od četiri, a kraće od šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 15 minuta.
(3) Zaposleni koji radi duže od punog radnog vremena, a najmanje 10 časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 45 minuta.
(4) Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog vremena.
(5) Vreme odmora iz st. 1-3. ovog člana uračunava se u radno vreme.

Da li mozes da mi kazes konkretan član gde se spominje tih dodatnih 10 minuta?

Citat:
Pneos: Tacno je da ti provedes 8h na poslu, ali nije svejedno kojih osam sati. Strucnjaci kazu da je san pre ponoci nezamenljiv jer deluju hormoni neophodni za regeneraciju tela.

Mišljenja sam da ovo nije tačno - šta telo zna šta je ponoć. Samo je pitanje na šta čovek navikne, odnosno kakav način života se ustali.
[ Marko_L @ 08.07.2007. 17:08 ] @
Citat:
Ne svidja se ovo svakome, jer i da hoces bilo kakav privatan posao da odradis posle radnog vremena prosto je ne moguce da stignes... a opet trudis se da radis privatno jer od ovih plata ne mozes da zivis...

Ovo zavisi od dosta faktora. Ja takođe moram da radim i privatno, ali mi upravo odgovara što mogu da legnem kasnije, jer dosta privatnog posla završavam baš u periodu 20-01h, što sigurno ne bih mogao da radim od 6.
Citat:
A nekada kad je bilo radno vreme od 07-14 ili 15 mnogo je drugacije bilo... jbg, tako je napravljeno da budes maximalno predan poslu a za sebe i privat manje.

Kao što rekoh, zavisi kako gledaš na to i kako organizuješ svoj život. Prostom matematikom dolazimo do zakjučka da se količina slobodnog vremena ne menja, već zavisi od toga u kom periodu tebi lično više odgovara da budeš slobodan. Da li od 15-22h ili od 18-01h. Meni reciom mnogo više odgovara ovo drugo, jer obično ako se viđam sa prijateljima, to se dešava posle 20h, što znači da možemo da sedimo 5-6 sati, dok ako bih radio od 6, mogao bih da posedim sa njima sat vremena i ajd na spavanje. Isto važi i za druge privatne aktivnosti, kao i privatan posao.
[ aleksandaraleksandar @ 08.07.2007. 19:28 ] @
ja sam u prethodnoj firmi imao napismeno da je 40 minuta i odredbe koje na to ukazuju. moguce da je nekom uredbom nesto menjano. ali nije to presudno. bitno je da se pauza racuna u radno vreme.

Citat:
Milan Andjelkovic: Mišljenja sam da ovo nije tačno - šta telo zna šta je ponoć. Samo je pitanje na šta čovek navikne, odnosno kakav način života se ustali.


hehe

pa nije tako. zna telo jako dobro sta je noc. postoje dva hormona koja o tome brinu.
jedan od ta dva hormona "gleda" ono sto mu oci govore (cak i kod slepih ljudi) i ako je dan onda budi telo.

seratonin, melanin... ima ih jos, svi rade zajedno.

da sad ne trazim linkove, evo nekoliko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin
http://www.biopsychiatry.com/serotonin.htm

[ aleksandaraleksandar @ 08.07.2007. 19:33 ] @
u stvari kad sam vec poceo da pisem....

jedan od hormona ima sopstevni ciklus, koji traje 25 sati.
drugi hormon radi na osnovu spoljnih uticaja.

to je razlog zasto ljudi "nikako da se naspavaju", odnosno to je razlog zasto nam je lakse da ostanemo svako vece budni jos pola sata u odnosu na prethodno vece, a nije nam lakse da se svako jutro probudimo pola sata ranije u odnosu na prethodno jutro.

ali ipak, ako smo dovoljno odgovorni budicemo se svako jutro u isto vreme, bez obzira kada legnemo (zaspimo).

ko ne veruje da ga bude hormoni koji "rade na svetlo", neka stavi roletne na prozore, spusti ih do kraja i ode da spava u 2am.
[ aleksandaraleksandar @ 08.07.2007. 19:40 ] @
Citat:
Body clock constant throughout life

Young people have the same body clock length as the elderly
Scientists have calculated that the body's internal clock works on a cycle of 24 hours and 11 minutes.

Previous studies had concluded that the body, or circadian, clock worked on a 25-hour period that shortened with age.

But a study, funded by the US National Institutes for Health, has found both older and younger healthy people share the same circadian period of a little more than 24 hours. This is despite the fact that older people tend to wake up earlier.

Elderly people tend to get up earlier
Lead study author Dr Charles Czeisler, of Harvard Medical School, said: "The circadian period averages 24 hours and 11 minutes in both young and older individuals.

"However, older people tend to arise earlier in the morning, because the hours at which they can get a good night's sleep, relative to their circadian clock, are much more restricted."

The study focused on a group of 24 men and women. The 11 younger subjects had an average age of 23.7 and the 13 older subjects had an average of 67.4.

In order to measure the length of the circadian period, investigators used a number of carefully designed techniques to minimise the factors which can inadvertently reset the circadian clock.

These include activity, exposure to indoor room light, travel and illness. Genetics may also be a factor.

Dr Andrew Monjan, of the National Institute of Aging, said that older people might wake up earlier in the day than their younger counterparts because something - perhaps light exposure - is interrupting sleep and throwing off the sleep-wake cycle.

Body's pacemaker

In humans the circadian pacemaker is located deep within the brain's hypothalamus, in the suprachiasmatic nucleus, where it helps the body keep time.

It controls a number of body functions and interacts with the mechanisms controlling sleep.

For most people, studies show that the pressure to sleep builds up throughout the day and peaks around 9pm-10pm.

At this time, the body's temperature starts to drop and lowers about one degree during sleep.

As it starts to rise, around 4am, the likelihood of waking increases.

In addition, the pineal gland, located deep within the brain, produces and secretes the chemical melatonin at high levels during the night.


A number of factors can affect melatonin secretion, especially many common medications and light. For example, a lamp turned off at bedtime can affect the stimulation of the pineal gland, and sunrise triggers the chemical process that enables a person to begin waking up.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/377146.stm
[ Ivan Dimkovic @ 08.07.2007. 19:41 ] @
Citat:

to je razlog zasto ljudi "nikako da se naspavaju", odnosno to je razlog zasto nam je lakse da ostanemo svako vece budni jos pola sata u odnosu na prethodno vece, a nije nam lakse da se svako jutro probudimo pola sata ranije u odnosu na prethodno jutro.


To je i razlog zasto je Evropljanima mnogo lakse da putuju u USA (produzavaju dnevni ciklus) nego u Aziju (skracuju ga) - istocni jetlag je katastrofa, sto zna svako ko ima posla sa istim :)

Dokazano i na misevima - gde mnogo vise miseva crkne posle odredjenog vremena ako im svaki dan menjaju interni casovnik u smeru skracivanja dana, nego u suprotnom (pitam se kako li se to reflektuje na ljude koji cesto putuju na istok :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 08.07.2007. u 21:11 GMT+1]
[ Pneos @ 08.07.2007. 21:42 ] @
pa verovatno se kompenzuje kad se posle vrate na Zapad -:)
[ Shadowed @ 08.07.2007. 21:42 ] @
Valjda nadoknade kada se vracaju nazad, na zapad :)
Nego, je l' to bas uvek 25h? Ja imam utisak da bi mi, sto se spavanja/budnosti tice, najvise odgovaralo kada bi dan trajao 30ak sati.
[ aleksandaraleksandar @ 08.07.2007. 22:11 ] @
Citat:
Shadowed: Valjda nadoknade kada se vracaju nazad, na zapad
Nego, je l' to bas uvek 25h? Ja imam utisak da bi mi, sto se spavanja/budnosti tice, najvise odgovaralo kada bi dan trajao 30ak sati.


prihvataju se izuzeci
[ Branko Santo @ 09.07.2007. 05:24 ] @
Sto se mene tice ja bih mogao i od 10 da radim :)
Meni je licno mnogo lakse da ustanem u 5 nego da ostanem do 1, ali dobro ja tako volim i tako sam navikao.

I mislim da je potpuno pogresna ideja da rano jutro nije ni za sta. To govore oni koji lezu kasno pa ne mogu da se razbude. Ja najbolje ucim u 6-7 ujutro i to tamo negde do 10-12. Ali zato sam vec posle 8-9 uvece pospan. Svako ipak namesti sebi kako mu odgovara :)
[ Davor Vlajkovic @ 09.07.2007. 08:24 ] @
(09.07.2007. - 10:24) Tema je premeštena iz foruma Vodič za posao u forum Ergonomija.
[ Davor Vlajkovic @ 09.07.2007. 09:27 ] @
Radno vreme od 9-17h se nametnulo kao standard za vecinu profesija iz jednog prostog razloga - tada se postizu najbolji rezultati u domenu prodaje, jer je to period kada je najveci % potrosackog drustva na nogama. Dok se poslovi poput proizvodnje i sl. i pored tog trenda bez vecih problema uspesno obavljaju i u drugim delovima dana.


edit: izbrisan offtopic

[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:42 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 09.07.2007. 11:13 ] @
Sasvim sigurno je bolje da se radi 9-17.

Očigledan razlog je što taj termin omogućava kakav takav izlazak i opuštanje petkom i subotom, a da odlazak na spavanje u tim danima ne bude mnogo različit od termina kada se to radi tokom radne nedelje. Ustajanje pre 5 da bi se na poslu bilo u 6, primetno remeti taj ritam.

Taj kontinuitet u terminima ustajanje-leganje je vrlo bitan za sam kvalitet odmora.

Zagovornici radnog vremena od 6-14 zaboravljaju da je tada kada su njihovi roditelji radili po njemu, prosečan posao bio daleko lakši i manje zahtevan nego prosečan današnji, i kao takav je prouzrokovao manje umaranja.

[ boccio @ 09.07.2007. 11:36 ] @
Covek ima na raspolaganju 8 sati za rad, 8 sati za odmor i 8 sati za spavanje. Kako ce ih raspodeliti, je njegova licna stvar. Da li ce raditi na ustrb odmora, ili blejati po diskoteci na ustrb spavanja je stvar licnog izbora pojedinca. Da li radio od 7-15 ili 9-17 je svejedno - imas svojih 8 sati za odmor i razonodu. A ekstrema ima uvek, i onih koji rade po 15 sati dnevno, i onih koji bleje po 15 sati dnevno. Sta je bolje/losije je opet stvar pojedinca.

edit: izbrisan offtopic

[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:44 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2007. 11:41 ] @
Citat:
Covek ima na raspolaganju 8 sati za rad, 8 sati za odmor i 8 sati za spavanje.


jel to neki novi manifesto ? :)

edit: izbrisan offtopic u vezi odnosa psolodavca prema zaposlenima


[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:45 GMT+1]
[ Branko Santo @ 09.07.2007. 11:43 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Sasvim sigurno je bolje da se radi 9-17.

Očigledan razlog je što taj termin omogućava kakav takav izlazak i opuštanje petkom i subotom, a da odlazak na spavanje u tim danima ne bude mnogo različit od termina kada se to radi tokom radne nedelje. Ustajanje pre 5 da bi se na poslu bilo u 6, primetno remeti taj ritam.


Pa ti nemoj izlaziti celu noc petkom i subotom pa ces moci da ustajes i radnim danima rano.

Evo ja svaki dan u 6 osvanem i milina prava :)
[ boccio @ 09.07.2007. 12:28 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: jel to neki novi manifesto ? :)

Nope, tako je vec poslednjih 200 godina... Osim u Kini, i mozda Tuzbekistanu...


edit: izbrisan offtopic u vezi odnosa poslodavca prema zaposlenima i Zakona


[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:46 GMT+1]
[ Buum @ 09.07.2007. 12:48 ] @
Pa, dobro, kome ne odgovara radno vreme od 9 do 17 uvek može:
- da pokrene sopstveni biznis i šljaka kad mu je volja
- da radi od kuće kao freelacer
- da se zaposli tamo gde imaju spojene smene i dežurstva (a samim tim i cele slobodne dane)

Meni lično najviše odgovara freelance varijanta, a kad moram da radim u kancelariji tu preferiram rad od 9 do 17. Potpuno sam neupotrebljiv pre 9 za bilo kakav posao.
[ mkvb @ 09.07.2007. 13:21 ] @
Ja radim od 08 do 15 ponedeljak-subota, nedeljom ne i zadovoljan sam radnim vremenom, odnosno to mi najvise odgovara. Bilo je od 9 do 16 ali ovako mi se vise svidja. Dosta dugo sam radio u lokalnoj televiziji i nisam imao radno vreme nego sam morao da zavrsim posao, to znaci preko dana sam se zezao a nocu montirao! Neko vreme, onda sam zavrsio u bolnici...

Od 08:00 - 15:00h je po mom misljenju idealno
[ Nebojsa Milanovic @ 09.07.2007. 13:25 ] @
Naravno, ali zaboravljaš da je to ukupno 7 sati...

Onaj osmi sat je, gde god da ga udeneš, mnogo problematičniji...
[ mkvb @ 09.07.2007. 13:55 ] @
A svaka subota radna? S tim sto ugrabim i neku slobodnu subotu, ako se preko nedelje ostane duze na poslu posto kod mene u firmi prekovremeno nema, znaci ako ostajemo prekovremeno imam subotu, sto i nije tako lose, mada bolje bi bilo da se placa
[ momsab @ 09.07.2007. 15:05 ] @
Poštovani diskutanti, tema je prešla u okrilje "Ergonomije". Zamolio bih sve da diskutujete samo o radnom vremenu (od kad do kad, kojim danima ne, mogući uticaji na zdravlje i slizno) a o članovima ugovora i Zakona koji se odnose na radno vreme i uopšte o odnosu poslodavaca prema ovoj problematici diskutujete negde drugde, recimo u "Vodicu za posao". BIlo bi odlično da date i argumente u vidu istraženih činejnica, kao što je uradio aleksandaraleksandar.

Hvala na pažnji i razumevanju!


----
Da li grešim ili jeste trend u EU (konkretno Francuska) da radno vreme traje 6h?
[ aleksandaraleksandar @ 09.07.2007. 15:24 ] @
Citat:
momsab: Da li grešim ili jeste trend u EU (konkretno Francuska) da radno vreme traje 6h?


to je njima njihova revolucija dala

Citat:
The Standard French Working Week

The standard French working week is 35 hours, having been reduced from 39 hours. The statutory provisions are set out in articles L.212-1 et seq. of the French Employment Code.

The 35-hour week came into effect, on 1 January 2000, for businesses with more than 20 employees and on 1 January 2002, for businesses with 20 employees or less. This legislation was consistently "watered down" in 2003: it is now possible for companies to keep employees' working time up to 39 hours (or more) per week, for a negotiable extra cost.

http://www.triplet.com/50-10_employment/50-20_workingtime.asp


Pa dva sata za ždranje u Italiji.

Pa u Holandiji radiš kad hoćeš samo da ispuniš nedeljni bonus (nemojte samo primere koji dokazuju suprotno ).

Poslodavci u Srbiji su trenutno veći katolici od pape. Žele da im sve izgleda fancy uključujući i programera u odelu, koji radi od 09-17. Smešno.

Ali tako je, kako je. I nema kako da bude nego bolje.
Svako treba da proba da razgovara sa svojim šefom, i ako nije zadovoljan bez blama i straha da kaže nisam zadovoljan, hvala vam, pokušaću da razgovaram sa vašim nadređenim. Voleo bih da iskoristim i tu mogućnost. Samo će vas više ceniti.

I još nešto. Teško je raditi u nekoj drugoj vremenskoj zoni, ako već cela Evropa radi od 09-17.
[ Kljajoni @ 09.07.2007. 18:56 ] @
Radno vreme od 9-17 je meni lično ultra glupavo, pogotovo ako ti do posla treba duže od 45 min (pogledaj mi lokaciju). Ja bi bar imao osećaj da mi je prošao ceo dan, a da ništa nisam uradio. Sreća moja da radim od 7 do 3 :) O ovoj temi sam dosta raspravljao sa drugovima i neko od njih mi je rekao da je to radno vreme uvedeno - pazi ovo - da se smanji nezaposlenost ... Čak i ima logike, jer ako je radno vreme od 6-14 ili od 7-15, ljudi manje više bez problema mogu naći i neki posao poslepodne da rade, a sa ovim ni levo ni desno vremenom izbor je malo suženiji (ne kažem da sam u pravu, nego samo da ima logike :)(delimično)). Moje skromno mišljenje je da je to namenski smišljena teorija zavere da se ljudi zaglupe i nemaju vremena da se bave drugim stvarima :)
Da li ima naznaka da će se ovo radno vreme početi forsirati i kod nas u skorije vreme ?
[ ghost2k3 @ 09.07.2007. 20:56 ] @
Pa sad za nekog ko radi, odnosno radnika, bi bilo najbolje da bira sam kada ce raditi. Opet s druge strane poslodavcu bi bilo najbolje da mu radnik radi kada on to hoce, a ne da radnik to bira. E sada bi tu valjda trebala da postoji neka ravnoteza. I da se nadje sto bi rekli zlatna sredina. Tako bi to u nekoj utopiji trebalo da funkcionise ...
... medjutim posto je jedna strana mnogo nadmocnija od druge, pogotovo u zemljama kao sto je nasa, radis onako kako ti kazu :), ako hoces da radis, a ako se pravis pametan, bezi bre ima neko ko hoce da radi, odnosno neko kome je dogorilo do noktiju i nema biranja vise.
Radno vreme 9-17 ima svojih prednosti i mana. Licno bih voleo da pocinjem malo ranije, pogotovo leti, ali opet ako bih morao da putujem 1 sat do posla, onda to vise nije to, kada moras u 5 sati ustajati, a dolaziti u 17. Onda je bolja ova druga varijanta. Sve zavisi. Neko kome je posao preko puta kuce, je bolje da sto ranije pocne, i obrnuto. Cisto zbog tog ciklusa ustajanja i leganja i njegovog remecenja vikendom. Ali budite u jedno sigurni, da ce poslodavac, ili ti kapitalista, pokusati da od vas izvuce maksimum, i da za sto manje para dobije sto vise. To se posebno ogleda u zemljama kao sto je nasa, gde sindikat ne postoji. Radnik nema nikakva prava, niti ga iko pita kada hoce da radi. Ako os da radis radi i cuti, sta mi tu pametujes, sto donekle i jeste ispravno, direktor ili ti menadzer je tu da pametuje.
Nije mi jasno da neko moze da kaze ja u 6 ili 7 ujutru nisam ni za sta. Pa naravno da nisi kada nikad u zivotu nisi ustao pre 9.
Ustaj svaki dan u 6 i lezi na vreme, posle nekog vremena ces se navici i to je to. Nema tu neke filozofije velike.
Ok za prodaju da radi u tom opsegu, ali zasto ostali koji nemaju veze sa prodajom da rade tako?
Npr. moja zena radi 8-16, njena banka radi 8-16. Naravno da ne moze izaci sa posla zbog banke niti zeli da trosi pauzu na to. I ona nikad nije bila u banci nego kada je otvarala i zatvarala racun. Onda je promenila banku, i sad ta nova banka radi valjda do 19 i moze da stigne. Licno mislim da u toj banci (8-16) rade debili ili su im debili dali takvo radno vreme, jer gomila ljudi iz moje rodbine ih je napustila samo zbog radnog vremena. Eto dzaba sto njihovi sluzbenici ne ustaju rano, dolaze odmorni na posao, daju najbolje rezultate od 8 do 16, kada im niko ne ulazi u banku. Smesno. To bi ocigledan primer pogresnog radnog vremena. Sve ima svoje mesto i vreme, pa tako i radno vreme.
[ jablan @ 09.07.2007. 21:55 ] @
Podsetio bih samo na činjenicu da je Srbija na samom istoku svoje vremenske zone i da se zato prilično rano smrkava. Nažalost, tendencija je da se radno vreme globalizuje, tako da nama ostaje manje dnevne svetlosti na raspolaganju od naših kolega u srednjoj i zapadnoj Evropi. E sad, da li je u pitanju zavera Vatikana i CIA-e, ili nešto drugo, ostaje na vama da procenite... ;)

http://www.gaisma.com/en/dir/150-continent.html
[ daxy @ 09.07.2007. 23:08 ] @
Evo jednog extra radnog vremena, koje se odnosi na moj posao : radim na aerodromu, samim tim, service koji je aktivan 365/24 i rasporedjeni smo po smenama, i to:

DAN1: od 06:45 - 13:45
DAN2: od 13:45 - 21:45
DAN3: od 21:45 - 06:45
DAN4: FREE
DAN5: FREE
pa opet, isti ciklus.. dan 1,2,3 pa 2 slobodno.. na ovaj nacin ne postoje "vikendi" "praznici" i slicne gluposti, ali samo slobodno vreme je mnooogo vece (ili se bar tako cini). Evo, ja recimo obozavam leti da idem na Adu.. I sad, uzmite da radite klasicno pon-pet od 9-17.. pon-pet nema sanse da odete na Adu, ostaje Vam vikend koji je HAOS od guzve, prava katastrofa.. a sad, gledajte ovaj scenario:

DAN1 radim do 13:45, i vec od 14:30 sam na Adi, pa sve do uveche
DAN2 mogu da odem pre podne, i da ostanem sve do 13h, pa na posao
DAN3 imam kompletan dan na Adi, i tek u 21h idem u nocnu smenu
DAN4 dolazim kuci u 7:30, spavam do 12, i opet imam ceo dan na Adi
DAN5 mi je totalno free i opet imam CEO dan na Adi.

prakticno, u svih 5 dana sam nasao DOSTA vremena za Adu.. A Ada moze biti bilo sta.. shopping, devojka, izlet, sport.. i sad nek mi neko kaze da je bolje od 9-17 .. piiiihhh.. fuuuj :)

p.s. doduse, desava se mala "socijalna oscilacija" recimo, kada moje drustvo koje radi "administrativno" ide na vikend negde, a ja recimo bas u nedelju radim od 14h.. to zna da pokvari raspolozenje.. desava se tu i Nova godina da vas zahvati na poslu, pa ste odvojeni od "slavlja", ali dobro, bar se rad na dan drzavnog praznika placa +110% dnevnice tako da je to dosta uteshno :)
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2007. 23:11 ] @
...
Znaci, treba da ljudi zahebu sistem, tacnije da iskoriste njegove nedostatke, pa da iskoriste to radno vreme dok su mladi i odgovara im, tako sto ce da ustede i uloze slicno kao sto sam napisao, da izbegnu zamke potrosackog drustva i sarene bone, pa da se onda posle, u srednjem dobu, posvete porodici, deci i sebi. U svakom slucaju je radno vreme od 9 - 17 bolje od radnog vremena od 6 - 14, ali za mladje ljude i ljude bez porodice, samo to kazem. Verovatno je staro radno vreme od 6 - 14 bilo uvedeno po inerciji zbog seoskog nacina zivota, kad se ustajalo u zoru da se hrane zivotinje, a islo se na spavanje po smrkavanju. Ovo radno vreme od 9 - 17 je po meni prilagodjenije urbanom zivotu. Znaci, opet, ja to radno vreme podrzavam, i mislim da je prilagodjenije tom nekakvom bioloskom satu urbanog stanovnista, kao i zivotu u modernim gradovima, takodje mislim da vecina gradskog stanovnistva produktivnije radi kad radi po tom radnom vremenu, ali sve to do odredjene granice, sto opet zavisi od izbora pojedinca. Ja li ces da budes potrosac i da drndas to radno vreme celog zivota, aktivno ucestvujuci u potrosackom drustvu, ja li ces da ga iskoristis pametno, propustis par letovanja/zimovanja i novih modela raznih stvari i da ga drndas 15 - ak godina, pa onda posle postanes svoj gazda i kuliras, aktivno ucestvujuci u porodicnom zivotu, i sto je vaznije, aktivno ucestvujuci u detinjstvu svoje dece, i time u tvom drugom detinjstvu, he he he.


edit: izbrisan offtopic

[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:49 GMT+1]
[ momsab @ 09.07.2007. 23:25 ] @
Dragi disqtanti, drzimo se http://www.elitesecurity.org/p1634114
Hvala na razumevanju!

daxy, zanimljivo radno vreme, reci mi kako utice na Tvoj bioritam.

[ Mister Big Time @ 10.07.2007. 00:47 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar:
kako mislis ne placaju rucak? ne placaju klopu ili tih pola sata za rucak?

zakon je vise nego jasan, pauza je 40 minuta i uracanata je u radno vreme od 8 sati.

praktikuje se pauza od 30 min da bi zaposleni imali jos dve pauze za cigaru.Ne placaju pauzu, a ne moras ti da rucas, mozes za to vreme i da kr... neku koleginicu njih ne zanima ali nece da plate

Te pauze za cigaru kod vecine poslodavaca nisu dobrodosle jer se u startu traze nepusaci. Top menaĐment je druga prica.

Citat:
Lesli Eldriz:

To je radno vreme za mlade, samce i razvedene, to jest za one ciji je centar... univerzuma posao, sve im se vrti oko posla i kad nisu na poslu dosadno im je. Pa onda razmisljaju o poslu i neprestano pricaju o njemu. To radno vreme nije za porodicne ljude kojima je centar univerzuma njihova porodica. Ne kazem da je od 6 bolje, ali ovo je situacija.

?!
Radno vreme nije izmisljeno ni zbog samaca, ni zbog porodicnih ljudi. Radno vreme je tu da se opravda zasto neko placa zaposlenog za njegov rad i zalaganje. E sada drugi padez je to sto su se vremena promenila, pa se sve vise i vise radi tj. potrebno je i kad dodjes kuci misliti o poslu...

[ Lesli Eldridz @ 10.07.2007. 01:41 ] @
Aha. Znaci, ako bi neko smislio logiku kojom ce da opravda zasto neko placa zaposlenog za njegov rad i zalaganje iznosom nula, to bi onda bilo OK, samo ako je opravdanje logicno, i normalno, legalno. Pa bilo je i to, i zvalo se robovlasnicko drustvo. Posle su ga doduse srusili, ali nema veze, vazno da je bilo logicno. Pusti to, nema veze, vazno da je radno vreme od 9 - 17 prilagodjenije urbanom stanovnistvu od radnog vremena od 6 - 14, i to je to ;) Kome se taj koncept ne svidja, a zivi u gradu, neka ide da zivi na selu ili u palankama. Nema potrebe da se ta prica racionalizuje dalje od toga, mislim, ako se radi o nadgornjavanju.
[ Davor Vlajkovic @ 10.07.2007. 06:43 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Znaci, treba da ljudi zahebu sistem, tacnije da iskoriste njegove nedostatke, pa da iskoriste to radno vreme dok su mladi i odgovara im, tako sto ce da ustede i uloze slicno kao sto sam napisao, da izbegnu zamke potrosackog drustva i sarene bone, pa da se onda posle, u srednjem dobu, posvete porodici, deci i sebi. U svakom slucaju je radno vreme od 9 - 17 bolje od radnog vremena od 6 - 14, ali za mladje ljude i ljude bez porodice, samo to kazem. Verovatno je staro radno vreme od 6 - 14 bilo uvedeno po inerciji zbog seoskog nacina zivota, kad se ustajalo u zoru da se hrane zivotinje, a islo se na spavanje po smrkavanju. Ovo radno vreme od 9 - 17 je po meni prilagodjenije urbanom zivotu. Znaci, opet, ja to radno vreme podrzavam, i mislim da je prilagodjenije tom nekakvom bioloskom satu urbanog stanovnista, kao i zivotu u modernim gradovima, takodje mislim da vecina gradskog stanovnistva produktivnije radi kad radi po tom radnom vremenu, ali sve to do odredjene granice, sto opet zavisi od izbora pojedinca. Ja li ces da budes potrosac i da drndas to radno vreme celog zivota, aktivno ucestvujuci u potrosackom drustvu, ja li ces da ga iskoristis pametno, propustis par letovanja/zimovanja i novih modela raznih stvari i da ga drndas 15 - ak godina, pa onda posle postanes svoj gazda i kuliras, aktivno ucestvujuci u porodicnom zivotu, i sto je vaznije, aktivno ucestvujuci u detinjstvu svoje dece, i time u tvom drugom detinjstvu, he he he.

Potpisujem.

Hehe, pocecu da se brinem za sopstveno zdravlje, cim se sa Leslijem slazem oko necega

NHF, Lesli, mudro zboris, ali imas jako nezgodnu osobinu da gotovo u svakoj diskusiji u kojoj ucestvujes odes u golemi OT i svojim nastupom isprovociras druge korisnike. Mene to ne dotice preterano, ali vidis i sam kakve reakcije izazivas kod nekih...
[ dragancesu @ 10.07.2007. 11:51 ] @
Ma nije problem radno vreme nego sve ostalo.

Evropa je davno presla na radno vreme 9-17. Tada je covek odmoran i moze da se posveti poslu. Ako radi jedan posao! Nema sanse da radi dva posla kao kod nas. Znaci daje pun doprinos formi za koju radi. Ali uz to mora da se obezbedi organizovan rucak za pola sata.

S druge stane drzava brine o deci. Kad neko krene na posao odvede decu u skolu i pokupi ih kad krene kuci. Toga ovde jos dugo nece biti.

Banke su zaista grozne po pitanju radnog vremena. Jedna je radila od 10-18. Vrlo brzo su je napustile zene koje imaju decu i ostale samo devojke i momci. Minimum radne snage pa se na poslu ostaje dok se ne zavrsi.

Ali ce uskoro i drugi morati da se prilagodjavaju tom radnom vremenu. Ako se radi od 9-17 nece dati gazda da se ide kod lekara/zubara. Koliko vidim sad se i u zdravstvu razmislja da ambulante rade od 6/7 - 19/20 je se trazi.
[ adult @ 11.07.2007. 12:43 ] @
9-17....zarobljen ceo dan...
Ja radim od 7-13 i mislim da nema boljeg radnog vremena...(Ja nelezem pre 24 i opet sam odmoran na poslu)
[ Java Beograd @ 11.07.2007. 13:12 ] @
Onda moraš da odremaš kući posle posla - bar do 5. I u čemu je razlika ?

Ja sam 8 godina radio u firmi gde je radno vreme bilo TOTALNO klizno. Sa mogućim dolaskom na posao od 7 do 10. Ko kad hoće. I naravno, odlazak sa posla posle otrpilike 8 sati rada. Dakle - opušteno. Mogu vam reći da je 90 % ljudi radilo od 9 do 5 jer je to nekako najprirodnije.
[ Slobodan Miskovic @ 11.07.2007. 13:14 ] @
Pa kad se vratis s'posla posle radnog vremena 9-17 opet nisi odmoran, bar ja nisam iako legnem u 23h.
Ovako da radim do 14h spavao bi do 17h i bio koliko toliko odmoran....
[ Mister Big Time @ 11.07.2007. 16:03 ] @
Hm zanimljivo... meni apsolutno vise odgovara da se kasnije pocinje ujutru.,.. ako bi moglo od 10 bilo bi najdobro :)

Kakvih 6 ili 7 na sabajle... teror :)
[ Java Beograd @ 11.07.2007. 16:23 ] @
Pazi, ja radim od 9 ali se budim pre sedam. Popijem kafu sa ženom, natenane, porazgovaramo o svemu. Doručkujemo porodično, dakle sa decom, popričamo tako i o školi, problemima. Ujutro smo naravno, svi odmorni, sveži i ta dva jutarnja sata se ne mogu ničim nadoknaditi. Uglavnom sve prođe u lepom raspoloženju i smehu.
Neretko imam vremena i da obavim poneki poslić pre posla - ili da nešto kupim, ako pomenuta radnja radi od osam ili da obavim nešto drugo.

Dakle, ne može se samo meriti vreme posle posla, moje vreme pre posla ja provedem maksimalno kvalitetno. E sad, posle posla se zaista nema puno vremena, ali i nije nemoguće i to vreme kvalitetno potrošiti.

Pre mnogo godina sam radio u fabrici, od 7. Budio sam se k'o vampir oko pet - pola šest, po mraku, nabrzinu popio kafu (nekad ni to), išao na posao bez doručka. Žena i deca spavali - nisam ih ni viđao. I dođem kući oko 4, has, horizontala, probudim se oko 6. Svede se na isto ili još gore.

Ipak, da sam ja neki gazda, u mojoj firmi bi se radilo klizno - početak radnog vremena od 8 do 10. Pa ko kako voli.
[ ghost2k3 @ 11.07.2007. 16:40 ] @
Citat:
Java Beograd: Pazi, ja radim od 9 ali se budim pre sedam. Popijem kafu sa ženom, natenane, porazgovaramo o svemu. Doručkujemo porodično, dakle sa decom, popričamo tako i o školi, problemima. Ujutro smo naravno, svi odmorni, sveži i ta dva jutarnja sata se ne mogu ničim nadoknaditi. Uglavnom sve prođe u lepom raspoloženju i smehu.


Bez uvrede, ali ovo mi zvuci kao iz americkih filmova :D


Ko kaze da svi spavaju posle podne, kada dodju sa posla? Npr. na prste jedne ruke se moze izbrojati koliko sam ja puta spavao posle podne za ceo svoj zivot od 29 i kusur godina. Bez obzira kada ustanem kada legnem. Desavalo se da radim pre podne od 6. Dodjem iz grada u 5, legnem da spavam pjan kao djubre, u pola sest me bude ajde na posao. Umijem se, vise puta, kazem brr, brr, brr, odem odradim smenu do 2 sata, dodjem kuci, jedem, odem na basket kada svarim rucak. Dodjem kuci istusiram se i legnem spavati u 9 sati. Kada bi zbog bilo kog razoga spavao posle podne, ne znam zasto mi je to tako, onda kada ustanem, budem razdrazljiv, besan, ...
Ne znam jeste li vi culi onu pricu za momka iz magnetrona iz NS, ako nisam pogresio naziv? Ne znam koliko je stara, ko zna zna o cemu se radi, ko ne zna neka pita. Ima bas veze sa temom. U pitanju je koliko ja znam bas radno vreme i prekovremen rad.
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2007. 16:56 ] @
Hm

Mi na poslu imamo "core time" od 11 AM do 4 PM za koje vreme svako mora biti na poslu (osim ako nema home-office dozvolu).

To znaci da se moze raditi od 11 AM do 7 PM, ili od 8 AM do 4 PM i sl... kako kome odgovara.
[ momsab @ 11.07.2007. 17:38 ] @
uz poruku prikacih ovu temu pre sredjivanja da bi bila u skladu sa ovim podforumom

ghost2k3, bolje ispricaj :)

[Ovu poruku je menjao momsab dana 11.07.2007. u 18:52 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 11.07.2007. 22:34 ] @
Pa ovako.
Bile je zima i bila je hladno... :D
Salu na stranu. Koliko ja znam desila se sledeca stvar.
Inace nezavisno od ove price, znam da je ranije bilo ne znam sad, pravilo u doticnoj firmi, da se radi od 7-15 (ovo vazi valjda za fizikalce, ne za prodavce, ...), ali ukoliko dodje neki kamion sa robom i tako to, onda se ostane da se taj kamion istovari, ...Iz prve ruke znam da se to desavalo svaki dan, tako da ljudi nikad nisu prestajali sa radom pre 4,5,6, ... :D
I sad da nastavim pricu, pretpostavljam da se tako desilo i ovaj put. Momak neki koji je radio u mesari je tako istovarao meso, bas do kasno uvece, da bi bilo spremno sutra za prodaju, a meso jeltene moze da ceka. I dosao kuci umoran legao, ustao ujutru i na posao. Medjutim malo je okasnio, nesto bas malo, nije za dramu bilo, ali su ga sasekli u bodovima, plati ili cemu vec. Onda je on uzeo dva noza i mislim da je prvo vijao neku zenu (seficu, pretpostavljam) da je smakne, a posto se ona negde zakljucala, on je sam sebe zaklao, sa oba noza. Oni dosli pocistili i nastavili da prodaju kao da se nista nije desilo.
Sad ne znam koliko sam tacno ovo ispricao, mozda neko zna bolje sta je bilo, ali mislim da sam pogodio sustinu price.
Takodje ne znam da li je sada tako tamo, ali u to doba i pre, znam sigurno da je bilo.
Tako da ako neko prekovremeno radi i pri tome ga ne nagrade za to, ili jos gore unazade zbog posledica tog prekovremenog rada, onda mogu da se dese ovakve stvari.
Zato poslodavci pazljivo sa prekovremenim radom, pogotovo ako vam radnici rade sa nozevima :D
Kao neka veza sa ovom temom bi bilo to kako prekovremeni rad moze da utice na coveka.
[ Marko_L @ 12.07.2007. 00:47 ] @
Pa nije to ništa neobično, ni prvi, ni poslednji takav slučaj. Ubijali su ljudi i sebe i druge i zbog glupljih stvari. Jedino što je ovo donekle u vezi sa temom, mada ne i skroz, jer taj bi verovatno slično postupio da ga neko, karikiram, nagazio u gradskom prevozu, a nije mu se izvinio. Jednostavno, ima slabih ljudi, odnosno ljudi slabe psihe, kojima kad prekipi, ne znaju ništa drugo nego da puškaraju i nožakaju. Normalan čovek bi otišao do rukovodioca i zatražio da mu se plati prekovremeni rad, pa tek onda da mu se odbije to što je zakasnio. Ako to ne upali, ostaje obraćanje nadleđnim institucijama, inspekciji rada ili kome već, tužba... A ako nema živaca za tako nešto, ode i nađe drugi posao. Mislim, ja shvatam da ima ljudi koji se plaše da se usprotive šefu ili prijave poslodavca, ali... ako je ovaj bio spreman da potegne nož na istog... onda ne vidim zašto bi mu bio problem da mu kaže u lice šta misli, pa makar i po cenu otkaza. Ono što hoću da kažem je da taj slučaj nema veze sa radnim vremenom, tj. prekovremenim radom, već sa tom konkretnom osobom. Da nije tako, svi bi ubijali svoje poslodavce, jer smem da se kladim da nema osobe na svetu koja bar jednom nije doživela neku nepravdu na poslu i poželela da vidi svog šefa kako se okreće na ražnu.
Što se tiče samog prekovremenog rada, smatram da je on ok, ako se adekvatno nagradi i ne preteruje sa istim, što je koliko ja znam, regulisano zakonom.
[ adult @ 12.07.2007. 13:18 ] @
Sto bi spavao? Spavam nocu i to je dovoljno...bar meni...
[ momsab @ 12.07.2007. 13:22 ] @
ne skrecite sa teme :)

tema je uticaj radnog vremena na rad i uopste na coveka, ne odnos poslodavaca prema zaposlenim, poznavanje Zakona i slicno

zanimljiva prica ali ima malo veze sa temom, posto je lik puk'o zbog nepostenog odnosa poslodavaca prema njemu
[ Java Beograd @ 12.07.2007. 13:26 ] @
@ghost2k3
Nema uvrede, naravno. E sad, nismo baš lepi kao oni sa reklama, niti nam je kujna kao ona iz filmova, ali to nam je dnevni raspored. Da, i ne jedemo cerealije iz činija, nego mažemo nešto na leba. I ne smejemo se uvek, umem ja i da podviknem na decu.

Što se tiče spavanja, nemoj da me pitaš koliko sam zora dočekao uz preferans, a koliko sa čašom/flašom u rukama. A onda ujutro na posao. Kad sam bio mlad momak. Ali, odavno sam prešao tridesetu, prioriteti u životu se promene, pa i način razmišljanja. Ma ko i šta pričao, noćni odmor od oko 7 sati je neophodan. Niko ne može godinama da leže posle ponoći, da se budi pre 6 i da ne spava po podne.
[ madamov @ 12.07.2007. 13:31 ] @
Citat:
Pa dva sata za ždranje u Italiji.

U Španiji je isto, radno vreme je od 9 do 19 sa pauzom od 14 do 16 za ručak i siestu. B)


U Portugalu, ako se dobro sećam, od 9 do 17 kao i svuda, ručak između 12:30 i 13:00.
[ Okmijun @ 13.07.2007. 18:40 ] @
[offtopic]

....

09-17:00 je ubijanje ljudskog roda po meni, moze da se podvede pod tihi genocid bez ikakvih problema


[Ovu poruku je menjao momsab dana 18.07.2007. u 10:07 GMT+1]
[ Pneos @ 13.07.2007. 23:37 ] @
to sa prekovremenim radom uglavnom funkcionise na 2 nacina: ili nikad nemas ili uvek imas. Retko ko se zali jer inace ide otkaz.
[ TtuEd @ 14.07.2007. 00:43 ] @
od 9 do 17 je dobro radno vreme. mozes da izlazis u grad svako vece :)

ortak je imao ubedljivo najbolje vreme (u jednoj firmi koja je nesto kao ispostava ciska u beogradu), tzv "klizno radno vreme". uopste nije bitno kad dodjes na posao, niko ne obraca paznju. vazno je da ostanes na poslu osam sati. "chekiras se na ulazu i na izlazu i to je to. pri tom mozes da napravis pauzu kad god hoces, imas u sklopu kancelarija klopu, stoni tenis (!) i slicno. savrseno...
[ broker @ 14.07.2007. 08:47 ] @
Klizno radno vreme je najgora opcija. Da bi to funkcionisamo moras biti veoma samodisciplinovan inace se otima kontroli i na kraju se svede da ni za sta nemas vremena, da nikad nisi naspavan i prilicno lose utice na radnu efikasnost.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.07.2007. 09:25 ] @
Ne slažem se sa ovim, naprotiv, mislim da je klizno radno vreme najbolja varijanta.

Eliminiše stres i napetost i smislu da li ćeš stići u onaj minut kada treba, pegla iznenadne zastoje u saobraćaju i eliminiše probleme zbog njih, omogućava ti da, ako se iz nekog razloga ranije probudiš i spremiš, i odeš ranije, a samim tim i završiš posao ranije itd...
[ Fairfax @ 14.07.2007. 12:00 ] @
U potpunosti se slazem da je radno vreme od 9-17h apsolutni promasaj:
do skoro sam radio u tom vremenskom intervalu, pa smo promenili na 8-16h, mnogo znaci i taj jedan sat... dobar deo banaka, neke radnje rade do 17h, bilo koji posao nije mogao da se uradi u posle posla, vec sam cekao subotu... a da ne govorim da kad dodjem kuci, rucam, odmorim i eto mraka (pogotovo u zimskom periodu, iz mraka u mrak)

Opet, sve je kako se covek navikne, ali od 9-17h je ne prakticno...

pozdrav Fairfax
[ Davor Vlajkovic @ 14.07.2007. 12:20 ] @
Citat:
broker: Klizno radno vreme je najgora opcija. Da bi to funkcionisamo moras biti veoma samodisciplinovan inace se otima kontroli i na kraju se svede da ni za sta nemas vremena, da nikad nisi naspavan i prilicno lose utice na radnu efikasnost.

Zaključak? Najgore je kad nisi samodisciplinovan, tačnije kad nisi u stanju da upravljaš sopstvenim vremenom. A za tu priču je totalno nebitno da li radiš od 5-13, 9-17 ili možda 00-08h...
[ Dr_Ante @ 14.07.2007. 12:21 ] @
Ja mogu na rucku stajati sat vremena, zakasniti pola sata, zapalim 5-10 cigara tjekom radnog vremena... tesko vama ljudi
[ jablan @ 14.07.2007. 13:02 ] @
Citat:
broker: inace se otima kontroli i na kraju se svede da ni za sta nemas vremena, da nikad nisi naspavan i prilicno lose utice na radnu efikasnost.

Baš bih voleo da čujem kako to. Daj neki primer. Ako može realan.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2007. 15:00 ] @
Evo moja 2 eurocenta na tu temu:

Pre svega - razlog: radno vreme od 9-17 je standardizovano zato sto je to neki optimum kada se radi o radu sa strankama/klijentima. Dakle, razlozi takvog vremena su iskljucivo $$$ prirode.

E, sada - da se vratimo na prednosti i mane. Po mom misljenju, fiksno radno vreme od 9-17 ima smisla samo u zemljama gde su ostale usluge otvorene od npr. 8-19 (banke), 7-22 (prodavnice) itd...

Zasto? Zato sto je jako tesko organizovati zivot ako imas cca. 1h svakog dana posle posla da pozavrsavas stvari koje moras. Recimo, u EU, Nemacka je dugo vremena (do pre nekoliko meseci) bila zemlja sa strogo kontrolisanim radnim vremenom prodavnica - to je bila opsta katastrofa. Banke su i dalje regulisane, pa - iako sa bankom nemam puno posla (sve je online), za ono gde ti trebaju (zamena kartica/gasenje, resavanje problema i sl...) - imas grdan problem ako si fiksiran od 9-17.

Na svu srecu imam klizno radno vreme i odobrenje od 2 dana nedeljno za kucnu kancelariju, pa mi nije problem - ali ako pogledam ljude iz drugih firmi koji su fiksirani - mogu samo da ih zalim. Od pre par meseci su prodavnice (kako gde) pocele da rade i do 22h - sto je pravo olaksanje jer ne moram da jurcam da kupim stvari posle posla.

Osim ovoga gore, postoji sijaset poslova gde prirodni tempo rada nema blage veze sa fiksnim radnim vremenom - tesko mi je da zamislim da forsiras umetnike, novinare, softverske inzenjere , dizajnere i sl... da uporno slede 9-17 pravila, posto priroda njihovih mentalnih procesa nije takva da mozes ocekivati max. produktivnost u forsiranom vremenu za rad. Jedino sto ces dobiti na kraju je - manja produktivnost.

---

Najbolja opcija za radnika je fleksibilno radno vreme. Ne slazem se sa Brokerom jer, ako vec postoji takva aljkavost, da se tako izrazim, koju on pominje onda su problemi sa radnim vremenom sporedna stvar koju ce takva osoba osetiti - cenim da ce ista osoba imati problema i sa fiksiranim radnim vremenom - jer nista ne moze da planira.

Medjutim, flexi radno vreme nije najbolja opcija za poslodavca - primera radi, ja ponekad imam problema u departmentu koji vodim, jer nekad moram da organizujem backup jer se neka osoba naprasno nije pojavila u 9 vec, recimo, u 11 - doduse, retko se desava jer smo uveli neka pravila - ali, svejedno, nekad je vraski komplikovano planirati resurse ako ti ljudi imaju previse sloboda.

Najbolje je naci neku sredinu - flexi radno vreme, ali uz odredjena pravila (recimo - obavezni core time npr. od 11-3, i najava znacajne devijacije par dana unapred) - to obicno resava problem, osim u situacijama da ti se osoba koja treba da menja kolegu koji kasnije dolazi naprasno razboli, ili da ti naleti neki neplanirani posao van planiranog vremena i sl... ali to je visa sila.
[ NICS @ 15.07.2007. 08:56 ] @
To ti je Evropsko radno vreme odavno se tako radi. Tako pokusavamo da budemo deo Evrope, ali smo za sada samo geografski u Evropi. naravno da postoji pauza za rucak samo ovde poznavajuci ljude posle rucka da se vrate na posao malo sutra, pogotovo ako se najedu belog luka ili se nazderu pasulja :) Tesko da cemo u Evropu.
[ milanche @ 15.07.2007. 09:26 ] @
Zesce zanimljiva tema.

Davnih pedesetih u Beogradu je radni dan ozbiljnog coveka izgledao ovako:

negde predvece se ustane posle popodnevnog dremeza, obrije, obuce cista bela kosulja, i izadje u omiljenu
kafanu, gde se sedelo s drustvom, bistrio sport i lepe zene, pijuckalo sve do pred zoru, a onda bi negde oko
sest ozbiljni otac porodice odlazio kuci, usput kupio novine, mleko i hleb, promenio kosulju i pravac posao.
Na poslu se ostajalo od 7-3, a sa posla se odlazilo kuci na rucak i popodnevni dremez za vreme kojega deca
nisu smela da galame po kuci.

Naravno, ovako nije moglo da se zivi bas svaki dan - vikend je sluzio da se covek dobro ispava.

Za razliku od opisane varijante koju znam iz prica starijih, ja sam licno iskusio nekoliko preostalih varijanti:

Varijanta 7-3 je nesto najjezivije, pogotovo ukoliko je posao negde na periferiji. To je obicno znacilo ustajanje
u 6:00, trcanje bez glave da se uhvati radnicki autobus za Batajnicu ili Zeleznik ili Vincu ili neku od preostalih
slicnih opstina. Voznja svog automobila u to doba dana ili pak oslanjanje na javni prevoz su bile manje pozeljne
opcije. Primetio sam da kad god legnem uvece ujutru ustajem tesko, bilo leto ili zima - jednostavno, ne ide pa
ne ide. Samo pola sata kasnije bi sve vec bila druga prica. Izlasci uvece - preko radne nedelje gotovo nemoguci
jer zna se sta te ceka sutra. Ovo radno vreme je daleko najvise odgovaralo tipovima sa granice sela i grada koji
bi do pola dana odradili obavezne likove (posao koji donosi socijalnu sigurnost) a popodne trcali na njivu ili neki
privatni posao da nesto ekstra zarade. U drugu kategoriju spadaju likovi koji nisu freak-ovi profesije, nego jednostavno
porodicni ljudi koji posao rade samo da bi zaradili za egzistenciju i ne bi ni trenutka razmislili kada bi im neko ponudio
prevremenu penziju u iznosu bliskom plati.

Varijanta 9-5 i klizno radno vreme su se pokazali kao daleko najbolji u konkurenciji tzv. regularnog zaposlenja.
Kako god da je burno provedena noc, do 8:30 ima dobrih sansi da se dovedes u red. Jos ako je klizno radno vreme,
sve je super. Jednom sam cak radio sa Indusom koji je na posao dolazio oko 1:30, onda bi obavezno odigrao partiju
frizbi fudbala (isto kao fudbal, samo se dobacuje frizbi umesto lopte) sa rajom iz firme, a zatim bi se mirno
istusirao u firmi i radio sav srecan do sitnih sati (1,2,3am).

Postoji jos bolja (ali daleko opasnija) varijanta - kad sam sebi postanes gazda pa je svo tvoje vreme zaista tvoje.
Radno vreme u pravom smislu reci postoji tek ovlas, sto znaci da mozes da radis sta hoces kad hoces, ali takodje
i da nemas jasno ocrtanu radnu nedelju. Tipican simptom je sto nikad ne znas kada ce da te iznenada strefi vikend
(dan ili deo dana kad jednostavno ne mozes ni da primirises kompjuteru ili cemu slicnom i nemas drugog izbora nego
da provedes ceo dan sa porodicom, prijateljima, u setnji, rekreaciji, zezanju). U ovoj varijanti je narocito opasno ako
covek zivi sam, tj. ako ne postoji ostatak normalne populacije oko njega (bracni drug koji radi regularnim satima i/ili
dete koje zivi zivot po prirodnom zivotnom ritmu) da ga drzi u nekim normalnim okvirima.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2007. 09:41 ] @
Citat:

To ti je Evropsko radno vreme odavno se tako radi. Tako pokusavamo da budemo deo Evrope, ali smo za sada samo geografski u Evropi. naravno da postoji pauza za rucak samo ovde poznavajuci ljude posle rucka da se vrate na posao malo sutra, pogotovo ako se najedu belog luka ili se nazderu pasulja :) Tesko da cemo u Evropu.


Ja za taj izraz "evropsko radno vreme" nisam cuo nigde osim u Srbiji :)

Bas me zanima sta, na primer, Spanci misle o tome ;-)
[ srki @ 15.07.2007. 10:40 ] @
Mene uzasno nervira radno vreme od 9-5 sa pauzom za rucak, pre bih radio od 8 do 3 (ili 3:30) bez pauze za rucak i onda lepo otisao kuci, rucao, odmorio se do 5-6 i posle sa prijateljima igrao jamb, preferans ili gledao filmove....Zbog vremena od 9-5 ovde se ljudi retko vidjaju preko radnih dana uvece nego samo vikendom i petkom. Naravno shvatam da ovako mora da bude jer su u pitanju $$$ ali ipak mnogo nervira kada se sve prodavnice zatvore 5, 5:30 a banke u 4:30 tako da nikada posle posla ne moze da se ode do banke vec samo za vreme pauze za rucak. Banke naravno ne rade vikendom. Vecina njih se ugoji kada krene da radi jer se ne bave toliko sportom koliko bi se bavili kada bi imali vise vremena. Recimo ja sam tokom leta (sada je zima ovde) isao posle posla ponekad na tenis ili na plazu ali tamo stignem tek u 6 a oko 8 krene mrak i to je to iako bih voleo da mogu duze da provedem napolju. Ionako je leti jutro jos pre 6 i zaista je bezveze da krene da se radi tek od 9. i onda posle posla da imas manje vremena za neke aktivnosti koje zahtevaju dan.

[Ovu poruku je menjao srki dana 15.07.2007. u 11:50 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 15.07.2007. 13:37 ] @
Mislim da se palako namce zakljucak da je najbolje klizno radno vreme, ili ako mora fiksno 7-15 ili 8-16 ili 7:30-15:30.
Klizno radno vreme je pogotovo dobro za poslove gde ne postoje neke masine, koje moraju da rade 24h odnosno neka proizvodnja ili sta ja znam. Evo recimo programiranje. Ali da taj "klizac" ne bude velik 4h, dosta je 2 ili mozda 1.
Bas puno znaci kada ne moras da budes na poslu tacno u 8 ili 9, ne bitno, nego kada moras da budes na poslu do 9, ail ti se racuna u radno vreme svaki minut sto si ranije dosao, ili ne mora svaki minut dosta su celi cetvrti sata.
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2007. 19:48 ] @
Moj "Internal Clock" je nekako podesen na 20-tak sati budnog stanja i 9 sati spavanja, tako da svakih par dana rotiram
dan za noc i obrnuto... meni licno ne predstavlja problem, ali kada sam radio u firmi fiksno od 7 do 14, ludeo sam....
...bio sam vecito nenaspavan... slazem se da je najbolje uvoditi klizno radno vreme gde god je to moguce.
Ono sa bioloskim internim casovnicima je istina, ali stil zivota ne mora da se poklapa sa tim, pa mozes malo
u skladu sa njim, a mozes i mimo njega... mada je verovatno najzdravije tako kako je priroda odredila, e a ovaj
danasnji haos-stil zivota bas ti ne pomaze da zivis u skladu sa tim unutrasnjim casovnikom :(
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 22:41 ] @
Stvar koja je uništila Jugoslaviju i ostale socijalističke zemlje bila je upravo dvokratno radno vreme, recimo od 6 do 2, dođeš kući, ručaš, odmoriš se i posle imaš još gomilu sati za sebe, tj. za rad van redovnog posla. Malo po malo, ljudi su sve više radili van posla i za sebe i svoje potrebe.
Rad od 9-17 je smišljen da se ljudima uzme ceo dan i ne ostavi mogućnost da išta drugo rade. Na Zapadu većina prodavnica radi do 18.00, pa trčiš s posla da kupiš potrepštine, dođeš kući i nije ti više ni do čega.
U nekim zemljama su sindikati izdejistvovali 35-očasovno radno vreme, ali su se poslodavci dosetili pa ti daju pauzu od 12.00 do 15.00 (neki moj ortak tako radi u Parizu) gde za ta tri sata možeš samo da cunjaš po gradu i dodatno trošiš pare.
Sve u svemu, pravila postavljaju oni koji imaju pare, pa je to tako kako je...
[ srki @ 16.07.2007. 07:32 ] @
Citat:
Kernel-1: Moj "Internal Clock" je nekako podesen na 20-tak sati budnog stanja i 9 sati spavanja, tako da svakih par dana rotiram
dan za noc i obrnuto... meni licno ne predstavlja problem, ali kada sam radio u firmi fiksno od 7 do 14, ludeo sam....

A kada si isao u osnovnu i srednju skolu?
[ ghost2k3 @ 16.07.2007. 09:08 ] @
Citat:
Kernel-1: Moj "Internal Clock" je nekako podesen na 20-tak sati budnog stanja i 9 sati spavanja, tako da svakih par dana rotiram(


hehe, tvoj dan ima 29 sati :D

Citat:
Paramecijum: Stvar koja je uništila Jugoslaviju i ostale socijalističke zemlje bila je upravo dvokratno radno vreme, recimo od 6 do 2,


lol

Verovatno ste culi za tarket. Ne znam koliko firmi u Srbiji sa toliko zaposlenih moze da se pohvali da rade kao oni. Jedno od njihovih radnih vremena je 6-14, mislim da im i najvise radnika radi u to vreme. Nesto ne vidim da su se samounistili sa tim radnim vremenom. Jer njihovi radnici kada dodju kuci boli ih bas da rade jos nesto, jer su od 6-14 zaradili dovoljno za zivot, pa to vreme mogu da posvete sebi.

Malo se skrenulo sa teme, pa evo da kazem nesto u okvirima teme. Upravo sam nasao da ako ne spavas dovoljno, bilo zbog posla bilo zbog neceg drugog, moze da ti srce strada. Jel tu ima neke istine? Valjda se neki hormon ne luci ili sta vec, u dovoljnim kolicinama.
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2007. 11:36 ] @
Citat:
Paramecijum
Rad od 9-17 je smišljen da se ljudima uzme ceo dan i ne ostavi mogućnost da išta drugo rade
Na Zapadu većina prodavnica radi do 18.00, pa trčiš s posla da kupiš potrepštine, dođeš kući i nije ti više ni do čega.


Kakva teorija :) Samo, na kom to "zapadu" prodavnice rade do 18h?!

Jel mozes da mi navedes par zemalja - za USA, UK, Nemacku, Spaniju i Francusku to svakako nije slucaj (USA/UK, vece rade obicno do 9/10, a ima i round'the'clock prodavnica koje mozes posetiti i u 2 AM, u Nemackoj sve prodavnice moraju da rade do 8 uvece, a od pre nekoliko meseci u zavisnosti od opstine mogu da rade i do 10, u Barseloni se dobro secam shoppinga u 10 uvece itd...) - tu sam imao posla sa supermarketima... ;-)

Al dobro, mozda ti znas neke druge koje se kvalifikuju kao "zapad"? Cekamo odgovor ;-)

[ kiklop74 @ 16.07.2007. 19:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kakva teorija :) Samo, na kom to "zapadu" prodavnice rade do 18h?!


Bas tako. Svuda na zapadu prodavnice rade do 20-21:00 h upravo zbog radnog vremena od 09-17:00/18:00.
[ Srđan Pavlović @ 16.07.2007. 19:55 ] @
@ghost
Tacno tako - meni bi odgovaralo da dan traje oko 30 sati. (mislim dan i noc)
@srki
Pa kad sam isao u srednju i osnovnu (osamdesetih i ranih devedesetih), onda
se moralo ici na vreme u skolu... bio je problem ustajanja i slobodnog vremena izrazen
i tada (uvek sam smatrao da skola traje predugo) :)

Ja bih licno najvise voleo radno vreme od 8:30h do 13:13h (ako vec nije klizno)
(mislim da ja sasvim dosta toliko :)) Imas vremena za zube i kafu, a posle za sport i odmor :)
[ Pneos @ 17.07.2007. 06:09 ] @
ja upravo mislim da je jedna od opcija bas skracenje radnog vremena. Nema potrebe da se 8h provodi na poslu. Optimalno bi bilo od 9-2 !
[ 01011011 @ 17.07.2007. 22:05 ] @
brate ja radim Consulting vec 2 godine i ono Ponedeljak - Petak od 7-15, 8 -16, ili 9 -17 bez rucka, zavisi koji klijent je u pitanju... meni je ovo sasvim odlicno, mada se iskreno slazem da je 7-15 najbolja stvar, mnogo vise se vremena ima poslije posla, ali se covjek iscrpi totlano... samo treba da se organizuje vrijeme.. Ja sad u zadnje vrijeme cak radim dosta od 10-18, i tako dalje, naspavas se i mislim da sam se ulijenio toliko da mi se ni ne ustaje, niti mi se uvece spava niti ista...

Najbolje je negdje srednje vrijeme ja mislim od 8-16 :) Bez voznje... Ja provedem oko 3.5 sata dnevno u Guzvi metropole. to je najveca smrt...
[ stonex @ 18.07.2007. 22:32 ] @
Ja sam siguran da je radno vreme od 9-17 izmišljeno da bi narod mogao uveče da izlazi u kafiće i restorane da bi naravno - potrošio pare ! Zamislite kada bi svi radili od 7 . Svi bi išli na spavanje 2 sata ranije . Pa ko bi uveče trošio pare onda ! Zamisli da dođu turisti u Beograd u 22h a ono svi otišli na spavanje ! Hah ! :)
[ ghost2k3 @ 18.07.2007. 22:55 ] @
Zar mi imamo turiste?
[ zarek @ 01.10.2008. 08:30 ] @
strasno...
ima posao, i jos mu ne odgovara odlicno radno vreme...
zaista bez komentara...

ti nadji neki drugi onda..od 7 do 3 ili od 8 do 12...dovoljno za tebe...i neka ti bude placen vise nego ovaj sadasnji...

za uvodni post...
ne shvatam takve ljude..
imam pravo da izrazim to na forumu, nadam se.

naziv teme me privukao...

radio sam od 6h do 21h(pauza za tri obroka po pola sata, i popodnevna pauza od 3 sata), svaki dan, 6 meseci...
[ cvijic_ltd @ 24.07.2009. 23:48 ] @
Fleksibilnost definitivno. Ko kaže da svima odgovora radno vreme od devet do pet?!?!?! Možda meni odgovara, ali možda Peri iz Male Moštanice koji je programer/slikar/novinar/šta god odgovara rad od 12 do 8? Jednostavno ljudi su različiti.

Rad u fiksnim vremenima ima smisla u proizvodnji/fabrikama, prosveti, trgovini, možda još negde. Ostale delatnosti se definitivno mogu obavljati u ma koje vreme.
[ StORM48 @ 25.07.2009. 00:40 ] @
Meni takvo radno vreme ne odgovara iz sasvim prostog razloga: kad bismo svi radili od 9-17, niko nikad ne bi mogao da stigne da ode do neke prodavnice, jer bi mu radno vreme počinjalo i završavalo se u isto vreme, kao i radno vreme te neke prodavnice.

Onda dolazimo do toga da bismo morali da uzmemo godišnji odmor da bismo otišli do prodavnice.

Meni lično ovo i ne znači ništa, jer ja sam oblikujem svoje radno vreme, ali hipotetički gledano - mogao bih da se upucam kada bih bio regulare zaposlen i hteo sam da kupim/obavim nešto zašta sam lično zainteresovan. Mada, i danas mi se dešava da ne mogu da se uklopim u nečije 9-17 radno vreme, što nekad stvarno ume da frustrira.

Pozdrav
[ Mister Big Time @ 26.09.2009. 01:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kakva teorija :) Samo, na kom to "zapadu" prodavnice rade do 18h?!

Jel mozes da mi navedes par zemalja - za USA, UK, Nemacku, Spaniju i Francusku to svakako nije slucaj (USA/UK, vece rade obicno do 9/10, a ima i round'the'clock prodavnica koje mozes posetiti i u 2 AM, u Nemackoj sve prodavnice moraju da rade do 8 uvece, a od pre nekoliko meseci u zavisnosti od opstine mogu da rade i do 10, u Barseloni se dobro secam shoppinga u 10 uvece itd...) - tu sam imao posla sa supermarketima... ;-)

Al dobro, mozda ti znas neke druge koje se kvalifikuju kao "zapad"? Cekamo odgovor ;-)


Ivane nece biti bas da je svugde tako u EUropi... npr. u NL sve prodavnice (marketi) rade do max 20h. Kod nas u Srbiji rade do 22h. Dalje, do 18h rade radnje tipa za prodaju satova, garderobe i sl. Znaci ako zelis da ides u tu vrstu shoppinga (robna kuca) trcaces od 17:30 do 18h. Ne radi se do 17:00 vec jos pola sata jer rucak u 12:30 nije placen, pa ako odes na rucak moras da ga odradis posle posla. Tako da je vecini ljudi radno vreme do pola 6 + transport do kuce.
Tamo su se radnici izborili za svoja prava i nece da rade kao kod nas do 22h. Mozda po periferiji moze da se nadje nesto sto radi i duze od 18h odnosno 20h, ali pricam o gradskim centrima.

P.S. U svakom gradu samo jedan dan u nedelji je predvidjen kada sve radi do 21h. Samo taj dan ljudi mogu da se organizuju da idu u neki veci shopping, ali onda su guzve velike, redovi itd.

Lepo je u DE sto su uveli da mora sve da radi do min. 20h.
[ Sale2012 @ 13.07.2012. 17:16 ] @
Tako je , najbolje bi bilo kada bi se vratilo na staro, ustanes ranije i posle imas skoro celo poslepodne. Pa na tebi je da li ces plus da zaradis ili da se odmoris...
, a sada radiš ceo dan kao konj a da pri tom nedobije ni kikiriki od plate... a plus vremena imas samo za spavanje... ako...