Godinama se uveravam da je hleb u Beogradu najlošiji u okruženju. Kad kažem hleb mislim na one vrste za široke narodne mase tzv. beli i polubeli. Kad god odem van Beograda uverim se da je tamo hleb bolji (a često i jeftiniji). U Raški, u Mrčajevcima, u Baru, u Grčkoj bilo gde. Na letovanju sam mogao da jedem sam hleb i da uživam. Drugovi takođe pričaju kako je hleb ovde bljutav.
Zašto je hleb u Beogradu kao šećerna vuna, zašto nema hrskavu koricu? Čak kad kupujem u blokovskom hipermarketu koji ima Fidelinkinu pekaru, čak i kad naletim na još toplu veknu, hleb je tanke i mekane korice.Valjda je brašno u Srbiji svuda isto, jedini razuman odgovor je u ubrzavanju postupka proizvodnje jer treba ispeći toliko hleba za svetinu.
Ono što me zapanjuje su razne kontrole o kojima novine pišu. Uvek pronađu da je hleb dobrog kvaliteta, a on je sve gori. Pekari sve više varaju na masi i sastojcima, hleb se farba da ispadne crn "kvalitetniji", kao ražani se prodaje hleb od brašna tip-500 sa tragovima raži... Ako nekome lekar preporuči da ne jede beli hleb a on kupi ofarbani i nadrlja ko snosi odgovornost?
[ ~Vojvoda @ 09.08.2007. 15:37 ] @
slazem se sa tobom, kvalitet je zaista opao, pogotovu kada "ostari", znaci kupis ga ujutru, uvece kora mu je kao guma, jedva je sazvaces, a onda se celu noc preves po krevetu da bi mogao da svaris...
kada jedem normalan hleb iz lokalne pekare uopste nemam tih problema.
[ bakara @ 09.08.2007. 16:41 ] @
Mislim da je to i do proizvodjaca hleba...a verujem i do prodavca.
Ja kupujem hleb pekare klas i stvarno nemam zamerki na kvalitet (belog) hleba, uvek dobijem vruc i hrskav hleb...
[ dekster2 @ 09.08.2007. 16:56 ] @
@Au197/79
Izvini ali da li si ti siguran da si kupovao hleb ili nesto drugo sto lici na njega.(dvopek)
Nisi napomenu gde kupujes hleb.U klasu se slazem da je ok.U maxi-ju su poceli da nabavljaju
Savu-iz panceva,ima jos jedan sava iz beogradske pekarske,za ostale ne znam,ishrana smederevo
pun aditiva,maxi-hleb da nepriicam.Za taj u grckoj ili gde vec(recimo i u madjarskoj) hleb je velicine
kao da ima 2 kg-a lep ali pun aditiva posle koga nije sigurno da li drustvo oko tebe je sigurno da je sadasnje
vreme ili 1917 i bojni otrovi.
[ deki77 @ 09.08.2007. 16:56 ] @
Ja opet nikad nisam ili nemam običaj da kupujem taj polu-beli,beli..
Toliko sada ima tih privatnika da ima 100 vrsta hleba pa biraj..
Ja kupujem na pijaci iz Vurune...lepinje i somun..
[ fade @ 09.08.2007. 22:23 ] @
Nista bez somuna.Pojedes krisku,kao da si pojeo pola obicnog.Meni uvek ostane iako nas ima troje.A korica je debela nekih 3-5 mm,bas je debela,ono kora :)
[ ventura @ 09.08.2007. 22:51 ] @
Ukusi su različiti... Ja baš ne volim kad hleb ima hrskavu koricu, već volim baš te sa tankom i mekom koricom, što se onako razvlači kao žvaka :)
[ vujo032 @ 10.08.2007. 17:33 ] @
A šta mislite o hlebu iz Mercatora?
Mojima se sviđa, a meni tek poneko pecivo.
[ Au197/79 @ 10.08.2007. 19:01 ] @
Ja sam probao BPI savu, pa onaj u maxiju, pa privatni nepoznatog proizvođača a sada u IDEA supermakretu beli i polubeli iz Fidelinkine pekare. Ne zna se koji je šupljiji, koji ima tanju koru...
U Grčkoj smo jedno jutro doručkovali topal hleb. Bilo nam je žao da ga ostavimo sa tako lepom debelom hrskavom korom pa smo svu koru pojeli bez ičega drugog i slatko se najeli, što kažu u mom selu ko bogalji.
[ The Impaler @ 10.08.2007. 19:20 ] @
HAHAH, kakva tema!
Bese to Januar 2001. kad sam na par dana bio kod brata u BG i jedno jutro odem u lokalni ducan da kupim dnevne potrebstine. Udjem u prodavnicu i izmedju ostalog kazem prodavacici "daj mi ono sto je kao hleb" a ona meni grubim glasom "decko, to nije kao hleb, to je hleb".
:)
Preporucio bih ljubiteljima hleba da gledaju anime Yakitate Japan (crtac o pravljenju hleba).
[ zorg @ 11.08.2007. 00:12 ] @
Najbolji je ovaj nas beogradski lebac, integralni, sa mishijim govancima :)
[ vindic8or @ 13.08.2007. 18:25 ] @
nista ne moze da nadhebe onaj najstandardniji BPI beli hleb iz lokalnog supermarketa. to je hleb, sve ostalo je s***** :) + kravica jogurt. to se zove dorucak :)
inace jedini problem koji ja vidim sa ovim hlebom je sto mnogi posetioci supermarketa sumnjivih moralnih vrednosti i karaktera stanu ispred polica sa hlebom i golim prstima prepipraju i izmrcvare bar 20 vekni, a onda kupe samo 21. veknu. to mi je uvek islo na ganglije.
[ SASA M. @ 14.08.2007. 01:42 ] @
Rekao bih da je hleb sava zadrzao onakav kvalitet kakav je imao i ranije. Duze vreme vec kupujem umesto hleba lepinju u pekari jer mi odgovara da ima tanku i meku koricu. Koliko vidim sto se pipkanja tice, tu ne pomazu puno ni papirne kese u koju su ih obukli. Dzaba kese iako ih mozda manje pipkaju, kada padne na pod, vracaju ga u prodaju, a iz kese im sada lakse ispada nego kada je bio go. Dok sam imao obicaj da kupujem hleb u prodavnici, zbog svoje visine, uzimao sam hleb sa najviseg mesta. Sto zbog manjka visokih ili sto visoki manje pipkaju ili sto manji ne mogu da dohvate, ovi hlebovi su obicno nedodirljivi. Osim, naravno, ako nije pre toga padao par puta na pod.
[ Au197/79 @ 14.08.2007. 12:00 ] @
Sećam se onih likova sa B92 što su snimali skrivenom kamerom vitrinu sa hlebom. Posle su pipače pitali što to rade, neki pipači su bili i agresivni.
Nekultura i to ona higijenska je nešto što mi najviše smeta. Ne samo ona koja mene ugrožava tipa kad prodavac koji se vatao za pare i ko zna šta stavlja hleb na police, pipači razni, vučenje gajbe sa hlebom po prljavom podu, muve koje nonšalantno sleću po njemu itd. Meni je grozno i kad vidim da kupac uzme hleb golom rukom (iako ima kese i papir) stavi ga na pult kod kase, na koji se vraćaju pare i stavlja sve i svašta sa poda prodavnice, plate uzimajući pare u ruke i opet istom rukom pokupe hleb i odu. BLJAK!!!
Srećom sad uzimam sa police hleb koji ili je već upakovan u kesu (trajniji hleb) ili direktno od radnika koji samo sa hlebom rade (ne diraju pare) a koji je već upakovan u papirnu kesicu. Pekara je odmah do tih vitrina.
[ zorg @ 14.08.2007. 12:56 ] @
Strasno, skoro jedini artikal koji se prodaje bez ambalaze. A ovi pipachi sto praktikuju shijacu masazu na veknama, od njih mi je muka. Najgora sorta. Jednom sam cekao bus na stanici, rano jutro, jos nije svanulo, stize gajba hleba za neku malu prodavnicu, i dok su je unosili prospe se po vlaznom asfaltu. Najnormalnije su pokupili vekne i vratili u prodavnicu...
[ Au197/79 @ 04.07.2008. 14:31 ] @
Bio sam prošli vikend na orijentiringu na Divčibarama. I pred polazak na trku svratimo mi u prodavnicu kupimo 'leba i s'leba, zauzmemo klupu u parkiću i udri.
Hleb je bio ekstra. Neki "integralni" samo što to nije jer je suviše rastresit i beo, mada se vide mekinje u njemu. Jako je ukusan, a korica... Brat bratu 4 mm debela.
Smejali samo se devojci koja je iz sve snage pokušavala da odlomi komad hleba ali joj korica nije dala :)
A u Beogradu... U IDEA ima panonski hleb za široke narodne mase sa čvrstom koricom. Ostalo manje više s*****. Čak se i onaj planinski hleb Ishrane Smederevo iskvario. Em ga prodaju kad mu rok već ističe, em se buđavi brzo.
[ biber021 @ 04.07.2008. 14:37 ] @
Evo zašto!
[ tdjokic @ 04.07.2008. 17:02 ] @
Kvalitet hleba je jedno, higijena drugo. Doduse, postoje sanse da je u jednoj zemlji i jedno i drugo na niskom nivou, ali da ne budemo sitnicavi.
Nisam strucnjak za brasno i hleb, pa sam pokusao da dobijem odgovor od nekih strucnijih ljudi na pitanje kakvo brasno se kod nas koristi za hleb, u smislu onog "tip taj-i-taj" a oni ce meni "Koje brasno? Pa - brasno!" i gotova prica.
Najprostije uporedjenje naseg hleba sa nekim drugim zemljama: ovaj nas je kao da si uzeo pesak, pokvasio ga i nakon toga malo osusio, te ga zajedno drzi onaj krecnjak iz vode (obicna, tvrda voda), cim se dovoljno osusi, hleb pocne da se raspada; oni drugi, kao da su pravljeni od vlakana, sto rece covek - ne mozes da slomis koricu i slicno, i u nekim prosecnim uslovima zna da bude jestiv i vise dana, mada za to bas treba da se pogode uslovi u prostoriji (temperatura, vlaga).
Ne bih da se mesam u politiku i agrar, ali duboko sam ubedjen da se ovde psenica melje strogo po necijem naredjenju, na odredjeni nacin, koji je njima najbolji, a moze im se jer konkurencije nema. Sta se dogadja na selu - moj rodjak odveze svoje zito u veliki mlin, nakon pet minuta dobija dzakove sa brasnom od nekog drugog zita, dovidjenja i sretan put!
Prisutno je i pitanje da li bi i mlevenje na drugi nacin od ove iste psenice dalo bolje rezultate, mozda je i psenica promenjena? Vestacko djubrivo (odgovarajuce ili neodgovarajuce), insekticidi, pesticidi, mora da tu ima necega.
[ dr.NPN @ 05.07.2008. 01:59 ] @
Citat:
vindic8or:
inace jedini problem koji ja vidim sa ovim hlebom je sto mnogi posetioci supermarketa sumnjivih moralnih vrednosti i karaktera stanu ispred polica sa hlebom i golim prstima prepipraju i izmrcvare bar 20 vekni, a onda kupe samo 21. veknu. to mi je uvek islo na ganglije.
Ne znam kako bih ja ovo nazvao. Apsolutno je neprihvatljivo ovako izloziti hleb (ili bilo koju namirnicu koja se nakon prodaje ne pere ili dodatno ne obradjuje termicki) na milost i nemilost narodu. Veci krivci su oni koji su to uradili, valjda vec u samom pocetku samoposluga kod nas, pa do danasnjih dana nego ovi sto pipaju. Poznata mi je situacija u jednoj od bivsih SFRJ republika - tamo nema teorije da pridjes hlebu. Sav hleb je IZA prodavca i onda ti on / ona to daje i sece na kakve hoces komade, a izmedju tebe i prodavca je vitrina sa suhomesnatim proizvodima.
Jedina teoretska mogucnost, nalik na ovo nase, je u par minuta do zatvanja samoposluge, kad im ostane jos nekoliko komada po cetvrt kilograma ili neka slicna stvar, pa to poredjaju na vitrinu, uvijeno u papir, za one kasno-kasnioce, kakav sam cesto i sam bio, pa onda uzimamo bez pitanja sve sto nadjemo tamo.
Ovo je otvoreno izrugivanje elementarnim principima higijene. Trebalo bi da vidite samoposlugu na Dedinju, na pocetku ulice Neznanog junaka, u kojoj cesto mozete videti i "uniformisane kupce" - u bolnickim pidzamama, iz nekoliko okolnih bolnica. I svi cute - od kasirki, do predsednika i premijera Srbije.
[ Srđan Pavlović @ 05.07.2008. 05:56 ] @
Citat:
zorg
Najbolji je ovaj nas beogradski lebac, integralni, sa mishijim govancima :)
E brate, upravu si, sve jednog dana cekam kad cu misa celog da izvucem iz leba.
Kvalitet hleba osim od brasna, zavisi i od nacina pripreme i naravno pecenja.
Ove nove moderne peci na topli vazduh nikada ne mogu da ispeku hleb kao one starinske, zidane peci.
Ko hoce da se uveri u razliku, ima u V.Stepe u pekari preko puta studenjaka i na dusanovackoj pijaci.
Oni hleb prave samo od brasna, bez ikakvih aditiva, dodaje se samo kvasac i vitamin c.
A lepinje su im jos bolje.
'Bem ti lebanu mrvu!!! Pa ovo nisam znao... c.ccc.ccc
[ vladd @ 05.07.2008. 12:44 ] @
Poenta je u kvalitetu brasna, vremenu koje treba testo da odlezi, da bi fermentiralo, i vremenu pecenja na oko 210 stepeni(ovaj podatak o temperaturi je izmerio neki evropski institut za kontrolu kvaliteta EU hleba, da bi se ostavio maksimum hranljivih i korisnih sastojaka, sa sto manje alkohola) jedno 20-ak minuta..
E ostalo je stvar ukusa, da li je testo kiselje, da li testo ima vise secera, i da li ima dovoljno alkohola.
Ne verujem da u pekarama nesto vode previse racuna...prodaja je prioritet..nes kafa za "crni" hleb
Poz
[ Exodusbgd @ 05.07.2008. 19:34 ] @
Citat:
dintel011: Kvalitet hleba osim od brasna, zavisi i od nacina pripreme i naravno pecenja.
Ove nove moderne peci na topli vazduh nikada ne mogu da ispeku hleb kao one starinske, zidane peci.
Ko hoce da se uveri u razliku, ima u V.Stepe u pekari preko puta studenjaka i na dusanovackoj pijaci.
Oni hleb prave samo od brasna, bez ikakvih aditiva, dodaje se samo kvasac i vitamin c.
A lepinje su im jos bolje.
Amin za ovo, prijatelju...
Ne znam kakav je na dusanovackoj, ali ovaj u V.Stepe sabija.