[ SpelingMistakes @ 22.08.2007. 09:03 ] @
http://www.mod.gov.yu/01aktuelno/nacrti_zakona.php Pregledajte sto detaljnije ovaj zakon - Tu smo da se bavimo ovim pitanjima zar ne # 1. Strana 5 clan 3 drugi i treci pasus Citat: Generalštab Vojske Srbije je najviši stručni i štabni organizacioni deo za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu. Unutrašnje uređenje i sistematizacija formacijskih mesta u Vojsci Srbije zasnivaju se na načelima koja određuje Vlada, na predlog ministra odbrane Interesatno - dve recenice koje govore sasvim suprotne stvari - zar ne - barem tako mozeda se protumaci, a ako ne pise nesto sto moje misljenje diskvalifikuje, onda imam ideju da nekad neko moze to i da zloupotrebi. Prva kaze da je Generalstab najstrucniji organ, a zatim se kaze da odluku o organizaciji (druga recenica moze tako da se protumaci) donosi vlada kao nestrucna politicka ustanova, na predlog ministra koji je opet politicka licnost - Nigde se ne spominje Generalstab. Kakva je strucnost tih doticnih ustanova, odnosno lica da bi mogli da rade takve stvari! #2 Strana 5 clan 3 peti pasus Citat: Mirnodopsku i ratnu formaciju Vojske Srbije donosi ministar odbrane, na predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije (u daljem tekstu: načelnik Generalštaba), u skladu sa osnovama mirnodopske i ratne formacije koje utvrđuje predsednik Republike Srbije. Znaci mirnodopsku i ratnu formaciju opet ogranicava - tj odredjue kako tamo pise - Predsednik Srbije - koji opet sa druge strane nema ama bas nikakva zvanja - misli se na strucna i vojna - pa me sad interesuje kako se onda moze biti siguran da ce posao oko tako odgovorne stvari biti dobro uradjen. #3 - Clanom 3 koji je ovako skrt, nedorecen i pun VELIKIH propusta je regulisana ORGANIZACIJA VOJSKE SRBIJE - Mislim da je neko na ovaj nacin "perom" resio nesto sto nije moglo da se resi VOJNIM PUTEM. Sta vi mislite - Ne zaboravite - Mi smo ovde - ili barem ja sebi dajem za pravo da budem taj - koji ce da gleda uvek drugu stranu medalje i da pokusada razotkrije svaku mogucnost za zloupotrebu ili nesto sto se kasnije moze iskoristiti za stvaranje problema - Iovako smo svesni sta nam rade sa vojskom i sta je od nje ostalo - mozemo makar da napisemo sta mislimo o tome. #4 Strana 8 clan 11 Citat: U aktivnu rezervu mogu na osnovu ugovora koji se zaključuje na određeno vreme stupiti lica mlađa od 60 godina, osposobljena za obavljanje vojnih dužnosti. Stupanje u aktivnu rezervu, kao i prava i obaveze lica u aktivnoj rezervi, uređuje Vlada. Na ovo kao i na prethodne tacke mi je skrenuo paznju kolega koji je trenutno odsutan a o ovome smo pricali pre nekoliko dana, hajde da iskoristim priliku da ne gubimo vreme i umesto njega pokrenem temu - Normalno zasluge svakako ne pripisujem sebi - Ali hajdemo dalje. Znaci - sta je aktivna rezerva - i zasto to nije regulisano zakonom o vojsci, vec se to ostavlja Vladi koja opet nema veze sa vezom - To su politicari - i umesto strucne sluzbe iz generalstaba to da rese i da daju predloge to se ostavlja na teret vladi - tj skupstini koja opet to resava shodno politickim dogovorima - dizanjem ruku - Pitam se koliko je onda sve ovo ne odgovorno - jer ti ljudi svakako nisu dovoljno strucni a kamoli obavesteni o svemu ovome - Kao sto rekoh - politickim dogovorom dve stranke se resava jedno ovako vazno pitanje - pa cemu onda DA SE NADAMO ako se tako nesto resava na takav nacin. #5 Strana 8 clan 12 drugi pasus Citat: Vojska Srbije svoje nadležnosti vrši stručno i stranački neutralno. Kako je ovo moguce ako postoji CIVILNA KONTROLA sto znaci stranacka kontrola vojske - To svakako nije niti ce biti slucaj - Barem ja to tako tumacim - sta Vi mislite ! #6 strana 10 clan 17 Citat: Predsednik Republike: 1) odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu; 2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije; 3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije; 4) određuje rodove, službe, vrste i specijalnosti; 5) uređuje sistem komandovanja u Vojsci Srbije i prati sprovođenje sistema komandovanja; 6) odobrava plan upotrebe Vojske Srbije; 7) postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije; 8) naređuje mere pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja; 9) naređuje mobilizaciju Vojske Srbije; 10) donosi osnovna pravila i druga akta koja se odnose na upotrebu Vojske Srbije; 11) donosi Pravilo službe Vojske Srbije i druga pravila kojima se uređuju unutrašnji red i odnosi u vršenju vojne službe; 12) obavlja i druge poslove komandovanja Vojskom Srbije, u skladu sa zakonom. Obratimo paznju na sve tacke a najvise na tacke 1,2,3,5 i npr 7 Ok - u redu je mozda ta civilna kontrola ali ovo je previse vlasti u rukama jednog coveka - On sam bira svoje saradnike, cime dolazimo da mogucnosti da prakticno jedna stranka, jer je to svakako njen predstavnik, ima kompletan uticaj a po tackama se vidi da je tu uticaj na- upotrebu, razvoj, organizaciju, komandovanje i staresinski kadar - Zar time nismo UNISTILI vojsku u smislu strucnosti i slicno - Ispada da se GENERALSTAB a sa time i sva ona strucna lica koja su prosla skole i skole nista ne pitaju vec da sve odlucuju politicari - ili u ovom slucaju ona stranka koja ima "tzv" predsednika.... Pitah jednog kolegu sa foruma koji je procitao ovu temu i on rece - istina je da su recenice zamrsene - a kad sam ga pitao sto nista nije napisao - on mi rece da mora da konsultuje neka druga dokumenta - npr ovlascenja ministra i jos stosta. Zar se samim time sto sve sto moze da bude receno a nije napisano ne ostavlja mogucnost za manipulaciju - Da li se nekim novim ovlascenjima bas tog ministra ne mogu neke stvari izmanupulisati ili izmeniti u negativnom kontestu po bezbednost zemlje - tj sve resiti potezom pera - Svakako da mogu - Mislim da bi sva ta pozivanja na odredjene akte moraju resiti njihovim objasnjenjima - sto bi ostavilo jako malo mogucnosti za zloupotrebu - a ona je SVAKAKO moguca. Juce sam razmisljao o cinjenici ko nam je uzor za pravljenje zakona - tj ciji zakoni - Ako se slozimo da je to NATO - onda smo pogresili u jednoj stvari - NATO nije ODBRAMBENI SAVEZ - njihova vojska je tu da bude iskoriscena u piliticke svrhe - to mora svima da bude jasno. GDE smo tu mi - Znaci nama treba ODBRAMBENA VOJSKA tj vojska koja ce da se stara o odbrani zemlje - sa komponentama za napad da ne bi slucajno nekom palo nesto na pamet u okolini. - Da li to znaci da smo potputno promasili uzor koji gledamo za krojenje zakona - po meni je odgovor potvrdan - Svakako treba imati delic ili komponentu za nadgledanje vojske - ali ne ovo sto je uradjeno - ovo je po meni tako bezveze i neprofesionalno uradjeno da je to katastrofa Ovoliko za sad Hajde da prvo popricamo o ovim pitanjima (Izvuceno iz konteksta diskusije sa AIF-a - odatle neke stvari u tekstu koje nisu vezane za ofaj forum) Spel |