|
[ soko @ 16.09.2007. 22:18 ] @
| Zanima me da li neko zna koji modeli digitalnih samomeraca krvnog pritiska su pouzdani sto se tice tacnosti, izdrzljivosti... Ukratko da li znate koji su se dobro pokazali? Gde kupiti? Sve sugestije su dobrodosle :-) |
[ palomas @ 17.09.2007. 07:21 ] @
Kod mene doma je Zepter, radi bez problema već duže od deset godina. Trebaju ti samo dvije AA baterije, sve ostalo obavlja on sam.
[ Fitiljce @ 19.09.2007. 01:00 ] @
Ja pre nekoliko godina kupila na pijaci, onaj obicni i super je.
Digitalnim nesto ne verujem. Jos pre 15-ak godina smo kupili digitalni u Nemackoj i nista to nije valjalo.
[ soko @ 24.09.2007. 07:10 ] @
OK.Hvala svima.
[ bakara @ 24.09.2007. 09:00 ] @
Najbolji meraci na nasem tristu su japanski Omron procesljaj malo njihov sajt http://www.omronhealthcare.com...CMS/app/viewCategory?catgId=25
Pre desetak godina sam kupio roditeljima automatski merac koji je tada kostao 260 maraka, radi jos uvek uz svakodnevno merenje pritiska baterije se menjaju svega tri puta godisnje.
Za sve ove godine rada tek se prosle godine ukazala potreba za prvim servisom (izbacivao je gresku), problem je resen zamenom narukvice u kojoj se nalaze membrane za pumpanje (to je kostalo 1500 dinara) i tom prilikom se mora izvrsiti besplatno bazdarenje jer je nova narukvica.
Merac i dalje radi besprekorno.
Pre dve godine smo kupili jos jedan Omron automatski merac pritiska, koji su sada mnogo jeftiniji, ovaj model je kostao oko 6000 dinara i ima memoriju u kojoj belezi merenja pritiska, tako da se lako moze izvrsiti poredjenje.
Pored ova dva meraca imamo i holandski Romed, koji isto tako nije los ali nekako ne uliva poverenje kao Omron (malo je neprecizan) a i servisna podrska je dosta losa.
Pored ovih meraca ima da se kupi jos gomila digitalnih meraca za koje ne znam kakvi su, moja preporuka bi bila samo Omron, ubedljivo najkvalitetniji i najprecizniji uredjaj sa odlicnom servisnom podrskom. Ako je potrebna prava stvar, jedini problem je malko visa cena.
[ projektor @ 26.09.2007. 08:55 ] @
Sasvim su dobri i digitalni rucni meraci tzv. "narukvice" kupljeni kod ***-a za ~1500.- dinara. Koristim jedan vec par godina i vrlo je tacan. Tacnost mu je proveravana nekoliko puta poredeci ga sa klasicnim meracem sa zivinim stubom kao i sa jednim vrlo skupim digitalnim meracem. U oba slucaja odstupanje je bilo oko 2% sto smatram sasvim prihvatljivim.
[Ovu poruku je menjao momsab dana 09.07.2008. u 14:43 GMT+1]
[ BBS @ 01.10.2007. 05:10 ] @
Omron se pokazao kao odlican proizvod, zastupnik za Srbiju je u KG
[ zorpetus @ 11.11.2007. 13:06 ] @
Citat: BBS: Omron se pokazao kao odlican proizvod, zastupnik za Srbiju je u KG
Bez sumnje da je OMRON odlican proizvod - no, cena mu je oko 6000 dinara, a oni "nemacki, digitalni, sa memorijama...." se po oglasima i radnjama mogu kupiti za 1800-2000 dinara.
Da li je Omron bas tri puta bolji?
[ bakara @ 11.11.2007. 14:09 ] @
Mrzi me da trazim, ali mislim da ima i jeftinijh omrona...
Veruj mi da vredi kupiti omron, servisna podrska je odlicna i imas pravo na besplatno bazdarenje.
[ mrle 011 @ 11.11.2007. 19:42 ] @
Citat: zorpetus: Bez sumnje da je OMRON odlican proizvod - no, cena mu je oko 6000 dinara, a oni "nemacki, digitalni, sa memorijama...." se po oglasima i radnjama mogu kupiti za 1800-2000 dinara.
Da li je Omron bas tri puta bolji?
taj "omron" sam kupio pre 2-3 godine kevi i caletu, penzionerima.
OK je, radi, svakodnevno se koristi.
uzeo sam najprostiji, najjeftiniji model i to od onih sto se "kace" iznad lakta.
tada je kostao 12 puta (rata) po 400 i nesto kinti, dakle oko 5.000.
kasnije je cale dokupio i onaj ispravljac za struju, mislim da je bio oko 10-ak ojra.
sve u svemu, 70-75 ojra.
nikad ne kupujem nista na rate, kredite isl. niti imam ikakve racune po bankama i tako to, pa sam i njega hteo da kupim za kes.
kad ja tamo, ono medjutim, ....... enigma:
- dobar dan, koliki popust dajete za kes?
- nema popusta!
- svasta! ..... dobro .... onda cu da ga kupim na rate.
.... to je bilo vrlo lako, penzionerova licna karta i zadnji izvestaj od penzije na uvid i moj potpis na ugovor - i to je to.
dok sam se vracao kuci, citavo vreme sam razmisljao kako im se isplati da to daju penzionerima na 12 rata.
ipak su oni "rizicna" grupa. mogu da umru u medjuvremenu, jeli?
a i sve to u ovakvoj "drzavi" u kojoj se niti oko kursa valuta, niti oko bilo cega drugog, nikad nista ne zna.
odgovor sam dobio posle jedno godinu dana, kada mi je burazer, iz beca (austrija) doneo jedan "braun", onaj mali sto se stavlja iznad rucnog zgloba (koji je i kod ovih sa "omronima", a i generalno, skuplji).
kupljen sve regularno - racun, garancija, porez, plasticna kutija, baterije ....
ima po 50 memorija za A i B osobu, vreme, datum i tako to ....
cena 13 evra!
tada je doneo i jedan "sanitas", slican ovom "braunu" odozgo, to je taj sto se ovde prodaje po buvljacima, oglasima isl. po oko 2.000 dinara.
njegova cena je bila 11 evra.
..... to ti je to, hebi ga, .... srbija ....
[ bakara @ 11.11.2007. 20:20 ] @
Citat: mrle 011:
tada je doneo i jedan "sanitas", slican ovom "braunu" odozgo, to je taj sto se ovde prodaje po buvljacima, oglasima isl. po oko 2.000 dinara.
njegova cena je bila 11 evra.
..... to ti je to, hebi ga, .... srbija ....
Pa nije bas tako...
Omron je firma koja pravi medicinske instrumente sto za braun i ne bih bas rekao.
btw, googlajuci vidim da su i cene u svetu otprilike tu negde, tj. daleko su vise od 10-12e
Evo nekoliko primera:
http://www.drugstore.com/produ...34&404=true&dpid=68033
http://www.amazon.com/Omron-HE...&qid=1194812392&sr=1-7
http://www.amazon.com/dp/B000J...kitchen-mp-20&linkCode=asn
http://www.medisave.co.uk/blood-pressure-validated-c-50_366.html
[ tdjokic @ 11.11.2007. 22:17 ] @
Ja imam Omron, onaj za iznad lakta, rucno naduvavanje i dugo sam bio uveren da je taj kao nesto bolji i skuplji od "onih malih". Sada vidim na sajtu zastupnika iz Kragujevca, da taj spada medju najjeftinije.
Dopada mi se ovaj za iza sake, jer je mnogo lakse meriti i razmisljam o kupovini. Prilikom poredjenja cena treba biti oprezan. Tu ima mnogo elektronike, pa je bez detaljnijeg poredjenja tesko pravilno uporediti. Neki imaju i senzore za registrovanje nepravilnog rada srca, kao i za preveliko pomeranje prilikom merenja. Neko se jednom zapitao "Pa ko se normalan pomera dok meri pritisak?". Mislim da se tu ne misli na setanje po dvoristu, nego za neki instinkrivni pokret, koga ne moras ni da budes svestan, ili naglo udahnes vazduh ili slicno, sto kod ovakvih aparata "bez doktora + stetskopa" utice na tacnost merenja.
Inace, i meni je palo u oci da su cene u prilicno velikom rasponu. Ima tu svega - i ovo sto sam gore napisao, a i onoga da placas renomiranu marku, pa ko sta voli, neka izvoli .
[ mrle 011 @ 12.11.2007. 10:44 ] @
Citat: bakara: Pa nije bas tako...
Omron je firma koja pravi medicinske instrumente sto za braun i ne bih bas rekao.
btw, googlajuci vidim da su i cene u svetu otprilike tu negde, tj. daleko su vise od 10-12e
................
nisam 'teo da kazem da je braun bolji od omrona, ili obrnuto, vec da mi ovde skoro uvek placamo kojekakvu robu duplo, a cesto i trostruko ili cetvorostruko vise, nego sto se to moze naci u svetu.
tako da odgovor na zorpetusovo pitanje dal' je nesto tri puta bolje, ako je tri puta skuplje, nije "kol'ko para, tol'ko i muzike", vec je u nasoj "drzavi" odgovor na to "moze da bidne, al' ne mora da znaci".
ovo --> http://www.pricegrabber.com/us...rid=2281590&lot_id=2434401 je medju prvih 5-6 rezultata na google-u za model HEM-637.
cena 65 dolara, manje od 3.500 dinara.
taj model je kod ovih "nasih" 10.800 dinara, vise nego trostruko skuplje.
kad sam imao sva tri aparata kod sebe, omron "iznad lakta", braun i sanitas "iznad rucnog zgloba", testirao sam ih na nekoliko ljudi i to onako istovremeno, po jedan aparat na levu i desnu ruku i razlike su uvek bile negde oko 2-4 %.
Citat: tdjokic: Ja imam Omron, onaj za iznad lakta, rucno naduvavanje i dugo sam bio uveren da je taj kao nesto bolji i skuplji od "onih malih". Sada vidim na sajtu zastupnika iz Kragujevca, da taj spada medju najjeftinije.
Dopada mi se ovaj za iza sake, jer je mnogo lakse meriti i razmisljam o kupovini..........
ovi "mali, iznad sake" su po pravilu uvek skuplji, a sta je bolje je relativno.
bolji su jer su manji, pa zauzimaju manje prostora i poprilicno su jednostavniji za upotrebu.
ovi "veci, iznad lakta" su u principu tacniji.
posebno se preporucuju za starije ljude, kod kojih je teze "cuti"/izmeriti pritisak, a "pod obavezno" su za ljude koji su imali mozdane i srcane udare npr.
i faktor ljudske greske je manji kod njih. kad stavis onu "traku" iznad lakta i drzis ruku blizu tela, malte ne u kom god polozaju da ti je telo, "traka" ce biti u visini srca, sto kod ovih malih nije bas slucaj.
sve u svemu, mani se corava posla. :)
sto bi kupovao novi, ako ti taj koji imas radi?
kad taj crkne, onda razmisljaj o kupovini sledeceg.
[ tdjokic @ 12.11.2007. 20:07 ] @
Citat: mrle 011: ovi "mali, iznad sake" su po pravilu uvek skuplji, a sta je bolje je relativno.
bolji su jer su manji, pa zauzimaju manje prostora i poprilicno su jednostavniji za upotrebu.
ovi "veci, iznad lakta" su u principu tacniji.
posebno se preporucuju za starije ljude, kod kojih je teze "cuti"/izmeriti pritisak, a "pod obavezno" su za ljude koji su imali mozdane i srcane udare npr.
i faktor ljudske greske je manji kod njih. kad stavis onu "traku" iznad lakta i drzis ruku blizu tela, malte ne u kom god polozaju da ti je telo, "traka" ce biti u visini srca, sto kod ovih malih nije bas slucaj.
sve u svemu, mani se corava posla.
sto bi kupovao novi, ako ti taj koji imas radi?
kad taj crkne, onda razmisljaj o kupovini sledeceg. Evo moje logike. Rodjen sam 1942 a bolujem od 1991 godine. Nemam nikakvu dijagnozu, sve je u "fizioloskim granicam" ili, prevedeno na srpski, lekari pojma nemaju sta se sa mnom dogadja. Nisam depresivan, cak naprotiv , radim po kuci sve i svasta, popravljam, prepravljam i pravim razne nove i stare tehnicke predmete, koristim racunar, sudelujem na par foruma itd. Teskoce su u vezi varenja (digestije) i regulacije telesne temperature, sa varijacijama secera. Aparat za merenje pritiska imam od 1992 mislim, i bezbroj puta mi je bilo lose, ja izmerim pritisak a on normalan, sto znaci da mi je lose zbog niskog secera. I zaista - kad nesto pojedem, onda mi je bolje. A secernu kao nemam, radjen je OGTT i rezultati su bili OK.
Nazalost, mislim da mi je u zadnje vreme i pritisak porastao. Problem sa merenjem je, sto kad mi je lose, nemam snage da merim pritisak aparatom za "iznad lakta", jer je prilicno glomazan, treba ga naduvavati rucno, zavrtati rukav itd., mnogo velika gnjavaza i ja jednostavno ne merim pritisak kad mi je lose. A kad mi je dobro - zasto da merim ?
Nedavno sam od rodjaka pozajmio aparat za "iznad sake" i utvrdio da je njime mnogo lakse meriti, mada treba obratiti paznju na par stvari, a to nisam znao. Mislim da je najvazniji polozaj ruke, ovo sto ti kazes da je u visini srca, jer kad sam spustio ruku nisko, pritisak otisao visoko bez veze. Posle sam se setio da lekari uvek zahtevaju da (kad sedis) stavis ruku na sto i slicno (za lezeceg bolesnika ne znam kako se meri).
Dakle, sustina je u laksem i brzem merenju, pa je prema tome i veca verovatnoca da cu uopste izmeriti i kontrolisati pritisak. A da su osetljivi, jesu. Na to ukazuju i ovi dodatni senzori - za pravilan polozaj manzetne na ruci, za rad srca, za preveliko pokretanje pacijenta ili kako se vec to sve zove.
[ mrle 011 @ 19.11.2007. 00:01 ] @
Citat: tdjokic: Evo moje logike. Rodjen sam 1942 a bolujem od 1991 godine. Nemam nikakvu dijagnozu, sve je u "fizioloskim granicam" ili, prevedeno na srpski, lekari pojma nemaju sta se sa mnom dogadja. Nisam depresivan, cak naprotiv :-), radim po kuci sve i svasta, popravljam, prepravljam i pravim razne nove i stare tehnicke predmete, koristim racunar, sudelujem na par foruma itd. Teskoce su u vezi varenja (digestije) i regulacije telesne temperature, sa varijacijama secera. Aparat za merenje pritiska imam od 1992 mislim, i bezbroj puta mi je bilo lose, ja izmerim pritisak a on normalan, sto znaci da mi je lose zbog niskog secera. I zaista - kad nesto pojedem, onda mi je bolje. A secernu kao nemam, radjen je OGTT i rezultati su bili OK.
...........
hmmm ...... pa 'ajde kupi (350-400 dinara) i procitaj, ako vec nisi, knjigu "ziveti bez bolesti", autor ernest ginter.
mozda bi to moglo biti od neke koristi.
Citat: tdjokic: ..........
Nedavno sam od rodjaka pozajmio aparat za "iznad sake" i utvrdio da je njime mnogo lakse meriti, mada treba obratiti paznju na par stvari, a to nisam znao. Mislim da je najvazniji polozaj ruke, ovo sto ti kazes da je u visini srca, jer kad sam spustio ruku nisko, pritisak otisao visoko bez veze...........
pa da.
i obrnuto, ako je ona "traka" na ruci iznad srca, aparat pokazuje nizu vrednost nego sto ona to stvarno jeste.
logicno.
[ Horvat I @ 19.11.2007. 07:22 ] @
Sta bese sa paskalovim zakonom?
[ nindac @ 09.12.2007. 00:17 ] @
Sve je to lepo i krasno, elektronika cini cuda sto se tice jednostavnosti upotrebe
aparata za merenje krvnog pritiska (barem u "domacoj radinosti"). Sta se desava
kad odete u ordinaciju, kod lekara koji je najkompetentnija osoba sto se tice merenja
krvnog pritiska ? Izmerice vam pritisak sa klasicnim aparatom sa zivinim stubom !
U pocetku sam mislio da je to zbog stednje u zdravstvu t.j. da se nema para za
kupovinu digitalnih elektronskih meraca ali su mi jednostavno rekli da su klasicni
aparati sa zivinim stubom precizniji i pouzdaniji od digitalnih meraca, i da kao takvi
jedini dolaze u obzir za profesionalno merenje krvnog pritiska.
[Postavljanje pitanja i davanje odgovora gde nesto kupiti nije dozvoljeno u ovom delu foruma!
Hvala!]
[Ovu poruku je menjao bakara dana 09.12.2007. u 10:26 GMT+1]
[ bakara @ 09.12.2007. 09:28 ] @
Analogni instrument ce uvek biti ispred digitalnog, ma sta da merimo struju ili krvi pritisak, ili nesto peto
Stvar je u tome sto ti za instrument sa zivinim stubom treba malo vise znanja, to nije aparat "za po kuci"...
[ dallas @ 23.04.2008. 19:51 ] @
danas sam kupio digitalni merac pritiska-elta nemacki je,zglobni je,mali i gotivnog je izgleda,3900 din. u apoteci u kraju,godinu dana garancije, al nisam siguran u njegovu pouzdanost,merio sam dosta puta u toku dana i izbacuje dosta razlicite mere,mozda sam ja preterao s merenjem,pogotovo jedno za drugim,pa je to razlog njegove razlicitosti merenja ili mozda nije.sve u svemu da li neko poseduje neke informacije o njemu ili jos bolje neka licna iskustva?
[ rsinisa @ 24.04.2008. 20:38 ] @
Ja sam pre 2 meseca imao iznenadni porast pritiska i u narednih mesec dana sam merio sa svakakvim verzijama digitalnih meraca i ustanovio da NI JEDAN nije pouzdan. Pokaze on ponekad tacnu vrednost, ali problem je sto ne moze da se ustanovi kada je pokazao tacno, a kada pogresno :). Posto se bavim elektronikom mogu to i da razumem. Nista bez stetoskopa.
[ busara @ 09.07.2008. 11:44 ] @
Omron digitalni aparati za merenje krvnog pritiska koji se distribuiraju preko *** iz K* nikako nemojte kupovati, jer su izuzetno nepouzdani. Ja sam posedovao najpre jedan za iznad nadlaktice i pokazivao je izuzetno nerealno niske vrednosti pritiska. Kada sam posle mnogo peripetija uspeo da vratim aparat i da narucim jedan koji se stavlja na clanak bio je jos gori tj. pokazivao je jos nize vrednosti. Ja sam prosto siguran da oni to cine namerno, za neispravan aparat oni vam ponovo daju jos neispravniji. Cak i da sam bio uporan i trazio da mi zamene i taj, oni bi to ucinili, dok ne shvatite da cete samo za postarinu dati onoliko novca koliko kosta jedan tacan aparat sa zivom ili manometrom.Uz to, osoblje u *** je bilo izuzetno neljubazno, da ne govorimo o tome da troskove postarine snosi kupac, tako da me je taj aparat koji jos uvek posedujem kostao vise od 10.000 dinara. A, cena mu je bila prvo oko 6 hiljada, pa je onda poskupeo na 8-9 hiljada i sa postarinom u oba pravca premasilo je uveliko 10 hiljada. Mislim da su najpouzdaniji aparati sa manometrom i stetoskopom. Uglavnom,moj vam je savet: sto dalje od *** i svega sto vam oni nude! Pozdrav
[Ovu poruku je menjao momsab dana 09.07.2008. u 14:29 GMT+1]
[ bakara @ 09.07.2008. 23:08 ] @
Nista novo nam ti tu nisi otkrio... Citat: bakara: Analogni instrument ce uvek biti ispred digitalnog, ma sta da merimo struju ili krvi pritisak, ili nesto peto ;)
Stvar je u tome sto ti za instrument sa zivinim stubom treba malo vise znanja, to nije aparat "za po kuci"...
ne razumem zasto si ga menjao, oni se najnormalnije (besplatno) bazdare...
[ busara @ 11.07.2008. 09:59 ] @
Ocigledno me niste razumeli. I prvi aparat koji sam bio kupio, bio je digitalni samo je bio za iznad lakta. Ja sam ga poslao na proveru a iz firme kojoj ocigledno ne smem da pomenem ime su mi ga vratili sa tamo nekim navodnim potpisom ovlascenog lica da je aparat ispravan. Nudili su mi oni odmah u zamenu zivin aparat , ali sam ja odlucio da ga zamenim za aparat koji se pricvrscuje na zglob, nadajuci se da nece mene zapasti jos jednom neispravan aparat. Medjutim,kao sto sam vec pomenuo aparat je pokazivao enormno niske vrednosti. Kada sam ih ponovo zvao, rekli su mi da samo mogu u zamenu da mi daju zivin. Nisam pristao, mada vidim da sam pogresio jer bih sada imao aparat koji je tacan za razliku od ovog.Prosto, nisam hteo da uzmem nesto sto kosta 2500-3000 dinara, pa makar i vredelo,u zamenu za nesto cija je cena bila tacno 8640 dinara, a o ceni postarine i da ne pricam, samo ona je iznosila vise od 1000(4-5 puta po 300), a sve placa kupac, cak i onda kada vam posalju neispravan,pa ga saljete na proveru. Valjda je opet kupac kriv sto su vam oni poslali neispravan aparat.
Nikada nisam imao zivin,cujem da ih mnogi hvale, ali pouzdano znam da su manometarski odlicni i da ne morate misliti o povremenom menjanju zive i sl.
Da ne bi moderator morao da krije ime firme ili grada,evo kako cete znati o kojoj se firmi radi. Radi se o firmi koja nosi ime jednog geometrijskog tela (jedne godine je cak nasa filmska akademija po uzoru na americku,valjda, dodeljivala i nagrade koje su se zvale tako, sa atributom ,,kristalna" ispred).
Moj savet svima koji zele dobro sebi, zaobidjite ovu firmu, kao sto kisa,po prici,zaobilazi grad u kome se nalazi!
[ Darko A. @ 11.01.2012. 16:36 ] @
Da ne ispadne da dižem temu koja je stara, mada ova tema nikada neće prestati da bude aktuelna dok je ljudi , ali Google na pitanje koji digitalni merač pritiska uzeti ovu temu izbacuje u samom vrhu, pa da podelim svoje iskustvo od unazad par dana:
Član porodice ima povišeno-normalni pritisak koji ponekad skoči na 150-155 u stanju mirovanja, a u proseku je tu oko 138-140, već nekoliko godina koristi Teleoptikov samomerač, vrlo pouzdan, posebno jer je servisiranje i održavanje veoma jeftino. Međutim, kod prijatelja je merio sa nekim digitalnim i od straha kada taj aparat automatski pumpa često je merio 160-170 (na nervnoj bazi).
Zato je odlučio da i pored svega uzme taj digitalni "da pobedi strah". Uzeo je aparat Auron HL-888UA, na 12 rata sa učešćem i kamatom izašao je 550 dinara mesečno. Aparat je O.K. ali nekako ne uliva baš poverenje kada se uporedi sa Teleoptikovim, ponekad ume da omane za 10-15, posebno zabrinjava to što ponekad napumpa do 160 (po default-u to radi), da bi zatim dopunio do 200 i na kraju, kada očekujete povišeni rezultat, pokaže izmereno 112 !? Dalji komentari su suvišni. Brat me nije konsultovao pre kupovine, jer sam za taj novac očekivao da će uzeti neki Omron model. Na kraju me je poslušao, posle 2 dana bezbrojnog poređenja (njemu je najviše "krao", a i uzeo ga je upravo zbog sebe), ubedio sam ga da raskine ugovor o kreditu, vrati Auron i uzme Omron M6 Comfort model.
Znači, nebo i zemlja između ova dva uređaja. Prvo, što se tiče cenovne razlike, ona je zaista minimalna u slučaju M6 modela, dok M3 izađe čak i jeftinije! Omron M6 bez učešća i kamate izađe 700 dinara na 12 meseci, mada je i model M3 odličan (500 dinara na 12 rata). M6 je znatno veći, glomazniji i robusniji uređaj, neuporedivo tiši, pumpa pritisak za nekih 20-25% sporije u odnosu na Auron, ali koji se automatski prilagođava prema očekivanom rezultatu merenja (na primer, do 165, 177 i tako dalje, pa sve do 220 max, a iznad toga mora ručna dopuna), samo merenje je neuporedivo brže (za cca. 7-15 sekundi, zaivsno od visine pritiska), ali ono što je najvažnije u celoj priči: maltene u milimetar se poklapa sa uzastopnim merenjem sa Teleoptikom (mala odstupanja zbog raširene vene se ponekad tolerišu, naravno!). Moja iskrena preporuka za Omron modele za nadlakticu, ako razmišljate o digitalnom uređaju, iako sam prvenstveno pristalica analognih. Kao što je već rečeno, ipak je to japanska firma sa dugom tradicijom tehnike i opreme za automatizaciju.
Prednost digitalnih je što ne morate meriti u tišini, možete u tom smislu biti psihološki malo opušteniji, što ipak znači plahovitim ljudima koji se lako uznemire ili to rade nesvesno. Napomenuo bih na kraju da se kod automatskih digitalnih merača posebna pažnja mora obratiti na postavljanje manžetne. Ne postavlja se kao kod analognih, već se postavlja na dva prsta iznad središnjeg dela lakta, tako da crevo bude po sredini ruke. Pogledajte instrukcione klipove na YouTube-u, ako niste sigurni. Pogrešno postavljena traka je najveći uzrok pogrešnih merenja. Eto, valjda će ovo iskustvo biti nekome od pomoći, jer sam zahvaljujući ovoj temi i doneo dobru odluku za drugu osobu. Pozdrav i uzdravlje.
[Ovu poruku je menjao Darko A. dana 11.01.2012. u 18:13 GMT+1]
[ milnen @ 21.02.2013. 21:01 ] @
I ja se spremam da kupim merač, pa naleteh na ovu temu :)
Nekoliko godina imam neki Sanitas za iznad šake i do danas nisam imao pritisak. Pošto nisam bio uveren da ovo tačno radi, danas sam otišao kod lekara i on mi je izmerio pritisak 155/95, dok je moj merač (na licu mesta) u dva uzastopna merenja pokazao 110/82 i 112/80. Istog momenta sam ga našutirao i sutra kupujem drugi. Po svemu sudeći, ne gine mi jedan Omron. Malo mi je naporno da pumpam i da slušam :)
[ axone @ 21.02.2013. 23:22 ] @
Otkud znas da tvoj merac nije dobar?
Mozda si trebao da issutiras i doktorov za svaki slucaj :)
[ Lavlja_Jazbina @ 21.02.2013. 23:28 ] @
Ja imam ovaj,ali mi ti sad ubaci rovca.
[ Java Beograd @ 22.02.2013. 07:35 ] @
Principijelno, zbog položaja na ruci, ovi koji mere na nadlaktici su pouzdaniji. Da li su bolji u tehničkom smislu - ne znam.
Dak sam radio u Nemačkoj (oko godinu dana) doneo sam bar 5-6 onih za iznad šake - priateljima i rodbini. Žali bože potrošenih baterija ! U uzastopnim merenjima daju rezultate čak i preko 10% - 15% različite.
Stoga - moja preporuka - samo meraču za nadlakticu.
[ milnen @ 22.02.2013. 08:07 ] @
Gledao sam malo cene Omrona i zakljucio da je strasno koliko uvoznici (ili ne znam ko) zaradjuju na nama bolesnicima
Omron M6 kod nas košta oko 10k dinara, a model MIT Elite Plus oko 14k dinara. Na amazon.de oba koštaju oko 65 evra...
Ako se kupuje kod nas, bolji je ovaj jeftiniji, jer prodavci manje zaradjuju na njemu
[ bakara @ 22.02.2013. 09:42 ] @
Citat: Java Beograd: Žali bože potrošenih baterija ! U uzastopnim merenjima daju rezultate čak i preko 10% - 15% različite.
Stoga - moja preporuka - samo meraču za nadlakticu.
U uputstvu bi trebalo da stoji da uzastopna merenja ne daju tacne rezultate, te da se izmedju merenja mora sacekati 5-10min dok se krvni pritisak na merenom mestu ne vrati u normalu?
Tako da mozda su ti ispravni ti uredjaji.
[ Java Beograd @ 22.02.2013. 10:39 ] @
Nije bilo toga u uputstvu. A i deluje mi krajnje nelogično. Pristisak je pritisak, ne može se izgubiti. Statika/dinamika fluida važi i za krv.
[ whitie2004 @ 22.02.2013. 11:40 ] @
Nisam lekar ali mislim da je Java Beograd u pravu ... meri se 3 puta u kratkom periodu, prvo merenje ne ulazi u prosek ...
http://www.stetoskop.info/Mere...ojim-aparatom-4638-s3-news.htm
[ bakara @ 22.02.2013. 11:52 ] @
Citat: Java Beograd: Nije bilo toga u uputstvu. A i deluje mi krajnje nelogično. Pristisak je pritisak, ne može se izgubiti. Statika/dinamika fluida važi i za krv.
Mislim da bi obavezno trebalo da stoji, evo na brzinu nadjoh:
[ Java Beograd @ 22.02.2013. 12:58 ] @
Nesumnjivo je da tako piše, ali ja sam i dalje apsolutno skeptičan. U kakvom su to stanju arterije nakon merenja ? Ok, možda ih je povećan spoljni pritisak u toku merenja nešto malo sabio (da li ?!) ali odmah nakon prestanka pritiska - skidanja aparata su sasvim normalne.
Uostalom, ta 2-3 minuta ionako uvek prođu u međuvremenu. Kad sam pisao o "uzastopnim merenjima" svakako sam mislio na malu pauzu između.
[ bakara @ 22.02.2013. 15:58 ] @
Ne znam stvarno, nisam se udubljivao u to.
Ali ako ovo pise u uputstvima za najskuplje modele omrona, onda verovatno ima neke veze.
A i inace sam probao to uzastopno merenje i dobijaju se razliciti rezultati.
[ bogdan.kecman @ 22.02.2013. 17:14 ] @
ja sam kupio matorom "skupi" narukvicu - tj ovu sto ide iznad sake (najskuplju koja je bila u apoteci, recimo da su isle od 600din do 4000 ja sam mu uzeo tu od 4000), posle 3-4 meseca vidim ne koristi, zasto, kaze netacno .. nisam ulazio u pricu ..
ja koristio neki isto "poskupu" (recimo 6000din, druga apoteka, cene su bile tipa od 1000din do 8000din opet uzeo ne najskuplju ali tu negde) narukvicu, i kao bio zadovoljan, imao neke probleme sa cukom, doca mi kaze "povisen pritisak" ja kao "nema sanse" merim cesto i uvek je ideala 120/80 .. kako su problemi bili malo ozbiljniji dobijem ja holter, merio 24h .. za to vreme par puta izmerim ja narukvicom, narukvica i dalje 120/80, skinemo datu - pritisak nijednog trenutak za tih 24h nije bio ispod 135/90 ... a reko mi doca da ponesem ja taj sto imam, ja poneo, on umro od smeha - kaze da ti sa narukvicom pokazuju razlicit pritisak u odnosu na to
- kako sedis
- na kojoj ti je visini merac u odnosu na srce
- pod kojim uglom ti je savijena ruka u laktu
iliti "baci go*no" i kupi normalan .. ja pitao "koji da kupim" - on mi reko "bilo koji omron koji ide iznad lakta" .. ja kupio (recimo bio 12k ili tako nesto ne secam se cifre), merio, otisao za metar dana na kontrolu, izmerio njim na licu mesta, izmerio mi on zivom - tacno u bobu..
tako da, kupis omron i ne mislis
obrati samo paznju na obim ruke koji ces da kupis, ovaj moj ima neku univerzalnu za debele i tanke ruke a moze posebno debele i posebno tanke, ima detekciju da li ti je stavljeno to cudo kako valja i ima duplo merenje (ima dva senzora koji nezavisno mere i ako se ne poklopi podatak sa oba izbaci ti gresku)
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|