[ Stefano @ 16.09.2007. 23:07 ] @
| Interesuje me oko halogene rasvete.
Stavio bih je u dnevnu i spavacu sobu i mozda u kuhinju. Dvumim se oko delimicnog spustanja plafona, tj. spustanja plafona samo na onom delu gde ce biti "zvezdano nebo", i izmedju spot sijalica.
Sta je bolja stvar? Koliko bi kostalo "zvezdano nebo" od nekih 1 sa 1 metar spustenog plafona (znaci sa sve spustanjem plafona i 4-6 halogenih sijalica?
Spot sa 4 halogene sijalice od 50 w kosta oko 1700 din.
Trenutno za dnevnu sobu koristim klasicnu 100W sijalicu, isto tako i za spavacu, trebalo bi mi isto ili jace osvetljenje.
I jos jedno pitanje kako se pravi dimmer efekat znaci ono sa postepenim gasenjem sijalica? |
[ bakara @ 16.09.2007. 23:18 ] @
Vodi racuna da halogene sijalice obavezno rade na 12v, i da u cenu uracunas i trafo.
Sto se plafona tice ja bih uradio delimicno spustanje plafona, u kuhinju bih obavezno stavio fluo cev a halogene sijalice kao dodatno ukrasno osvetljenje, nikako ne jedino.
Meni se jako svidja fazon sa spustenim plafonima i sakrivenim neonkama i dodatom po kojom halogenom sijalicom.
[ pctel @ 17.09.2007. 07:58 ] @
Citat:
Trenutno za dnevnu sobu koristim klasicnu 100W sijalicu, isto tako i za spavacu, trebalo bi mi isto ili jace osvetljenje.
Meni te male halogenke deluju dosta slabije od obicnog osvetljenja.
[ Stefano @ 17.09.2007. 17:41 ] @
U salonima gledam ove spot lampe sa 4X50W halogenkama, deluje mi da fino osvetljavaju.
A da li neko zna kako napraviti dimmer efekat da se sijalice iskljucuju i ukljucuju postepeno?
Ako bi halogenke koristio kao dodatno osvetljenje, sta onda staviti kao glavno? Klasican luster sa 100W sijalicom, ili nesto drugo?
[ yotsa @ 17.09.2007. 23:50 ] @
@stefano
efekat postepenog paljenja i gašenja se postiže tako što kupiš regulacioni prekidač (neko ga zove i reostat), izgleda kao krug koji vrtiš i tako dodaješ i oduzimaš napon pa se javlja efekat.
[ techcode @ 18.09.2007. 21:10 ] @
Nego ono sto nikako da skapiram je, da li one rade na naizmenicnu ili jednosmernu struju? Dakle je li ono samo trafo ili i ispravljac?
[ bakara @ 18.09.2007. 21:28 ] @
Dovoljan je samo trafo odgovarajuce snage.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.