|
[ ubimestruja @ 10.10.2007. 19:27 ] @
| Pozdrav svima. Moj problem se sastoji u tome što na betonskoj podlozi (ploča izmedju dva sprata) želim da postavim laminat. Na ploči se nalazi ter papir čiji su spojevi (dva spoja celom dužinom sobe različite širine) zaliveni katranom, e sad visinska razlika pravi problem za postavku laminata. Probao sam, čak delimično i postavio laminat, i postoji odredjeno deformisanje i uleganje. Zabrinut za trajnost laminata skinuo sam postavljeno i sad razmišljam!? Kako i čime da izravnam pod? Ispod laminata je bio kronoterm ali nije popio neravnine. Ideje su mi ili da femom za farbu istopim katran i uklonim neravnine ili da stavim tvrdi stiropor od 1 cm. Ima li neko predlog ili savet,nadam se da sam bio dovoljno jasan. Unapred hvala! |
[ kristi1 @ 10.10.2007. 20:18 ] @
Nisam te bas dobro razumeo u vezi tog ulegnuca, ali u svakom slucaju ti je bolje resenje stiropor, posto ti je ispod ploca, a ona folija je tanka.
[ ubimestruja @ 10.10.2007. 20:49 ] @
Nije ulegnuće već ispupčenje od oko 5mm duž cele sobe jer je vreo katran salivan na spoju traka ter papira prostrtih po ploči...
[ Ji 4Tze @ 10.10.2007. 20:52 ] @
postoje samonivelishuce mase, tipa Olimax (ili Olmo masa, ima u farbarama) i jos neke dve koje sam video ovde na forumu (probaj pretragu, ne znam gde sam na to naisao, na bazi sintetike su)
uglavnom, ovaj Olimax se 'zamesi' ko testo za palacinke, u kofi, busilicom sa onim nastavkom za mesanje, 30% vode chini mi se (ima uputstvo na ambalazi) i razlije i po potrebi gletalicom dodatno po postojecoj podlozi (kod mene su bile keramicke plochice :D). To sam koristio za nekih 4kvm, potrosio skoro ceo dzak od 20-25kg, imao sam tri sloja jer je tri nivoa trebalo dovesti u jedan. Max debljina sloja je 5mm.
e sad, mozda su ove dve sto sam video pre na forumu bolje, ovo izgleda ko tecniji malter, treba mu 24h da se stvrdne, podlogu sam nivelisao zbog postavljanja debljeg laminata, tj. troslojnog gotovog parketa (14mm)
[ ubimestruja @ 10.10.2007. 20:59 ] @
Ji 4Tze , hvala na iscrpnom odgovoru već sam čitao o tim masama, buni me jedino što u uputstvu izmedju ostalog piše da se nanosi na čistu,suvu i ODMAŠĆENU površinu- e TO me zbunjuje jer zna se šta je katran i ter....ako neko ima iskustvo? Inače čak i da se rešim da potpuno uklonim postojeću podlogu kako da obezbedim potpuno odmašćenje? Ili možda nije ni potrebno?
[ Ji 4Tze @ 10.10.2007. 21:24 ] @
ne ide mi s pretragom, nasao sam samo ovo:
http://www.elitesecurity.org/t253027-0#1521949
http://www.elitesecurity.org/t284062-0#1697473
javice se vec neko s alternativama
a ja podlogu nisam nesto cinculirao, mozda prebrisao i to je to, a te plocice su onako, imaju neku masnu glazuru, nezgodno deluju
uglavnom, na kraju je ispalo ok, ali opet, problem je u tom drugom sloju jer prvi povuche vodu iz ovog novog pa mora brzo da se razlije gletalicom inace se stvrdne dovoljno da pocne da se onako, kruni, ne znam kako da detaljnije opisem....
[ hakinen @ 10.10.2007. 22:11 ] @
Moj ti je savet da uzmes brener na plin i da malo rastopis taj sloj, 5 mm ne predtsvlja nista za laminat! Kod mene u sobi su bila ulegnica od 5-7mm i posle postavljanja laminata, samo na jednom mestu malo vibrira, al kazu svi koji se bave sa laminatom da to ne predstavlja neki problem!
[ Sremac22240 @ 10.10.2007. 22:25 ] @
Na betonsku plocu medjuspratne tavanice cesto stavljamo sloj cvrstih ploca stiropora 3cm pa cementnu kosuljicu 5cm, zatim stavljas zavrsni sloj (parket, laminat, itison, ker. plocice). Stiropor je pored toplotne i zvucna izolacija pa bi mozda trebao ovim redom.
To naravno radis ako vec nemas neku izolaciju u ploci.
Mozes postaviti i osb ploce na neku podkonstrukciju od drvenih stafli pa kroz njih sprovesti neke instalacije tipa cevi za grejanje i struju.
Najjeftinije je da nadjes neku slajfericu i ispeglas sve.
[ Java Beograd @ 11.10.2007. 08:11 ] @
Ovo poslednje je najbolje, bar što se tiče izolacije, ali mislim da je preskupo i nije ono što je pokretač teme zamislio. Savet sa brenerom je ovde najbolji.
[ pctel @ 11.10.2007. 08:52 ] @
Citat: Najjeftinije je da nadjes neku slajfericu i ispeglas sve.
Mislim da ovo nece moci. Ni betonska ploca niti bitumen nisu pogodni za obradi slajfericom - prva bi isekla brusni papir za pola minuta a druga bi ga zamastila i ugladila za jos krace vreme, u svakom slucaju bi dalji rad bio nemoguc.
[ kristi1 @ 11.10.2007. 09:23 ] @
Da ne komplikujes mnogo.Ako je to ispupcenje negde oko 10 mm, kupi stiropor od 20 mm i postavi kao podlogu. Na mestu gde ti je, ispupcenje ce da upadne samo u stiropor i dobices ravnu povrsinu.
[ ubimestruja @ 11.10.2007. 15:18 ] @
Hvala svima na savetima, probaću da istopim ispupčenje sad za vikend- javiću se u ponedeljak da kažem kako je uspelo čisto da drugi znaju rezultat. Pozzz..
[ RonJ @ 11.10.2007. 16:40 ] @
Najlakse ti je da stvar resis postavljanjem stiropora.Ja sam kuci imao slicnu situaciju,skinuo sam stari parket u sobi ali na dosta mesta je ostao zalepljen katran pa su neravnine bile vece nego kod tebe.Uzeo sam stiropor 2cm preko njega laminat i gotova stvar.
Video sam i kod dosta ljudi da stavljaju dva sloja sundjera(onaj sto ide uz laminat) da pi popravili neravnine pa onda laminat.
[ pctel @ 12.10.2007. 11:55 ] @
Citat: kristi1: Da ne komplikujes mnogo.Ako je to ispupcenje negde oko 10 mm, kupi stiropor od 20 mm i postavi kao podlogu. Na mestu gde ti je, ispupcenje ce da upadne samo u stiropor i dobices ravnu povrsinu.
Moze dodatna informacija:
vise puta pominjete stiropor - da li se misli na najobicniji stiropor od onih belih kuglica, ili onaj malo tvrdji stiropor zvani stirodur. Ne znam kako bi ovaj prvi izdrzao teret nekog tezeg komada namestaja.
[ bakara @ 12.10.2007. 14:05 ] @
Misle na stiropor...
stiropor moze biti razlicite specificne gustine tako da ne mora uvek da bude mekan.
[ RonJ @ 12.10.2007. 15:18 ] @
Moze da se stavi i stirodur ali najmanja debljina je 2cm tako da to treba uzeti u obzir.
Ako se uzima stiropor onda se trazi najveca gramaza.
[ ubimestruja @ 12.10.2007. 15:50 ] @
Potražio sam i stiropor i našao sam na stovarištu tvrdo presovani od 1cm debljine 25-to gramski (ako sam dobro upamtio),jel´ to OK?
[ stvukasin1 @ 06.11.2007. 10:43 ] @
Uzmi,, stirodur,, on je cvrsci pet puta od obicnog stiropora i bolji je izolator
[ KBDNK @ 01.03.2008. 08:09 ] @
Ova tema je izgleda neaktivna odavno ali nadam se da će ipak neko ovo videti i pokušati da mi prenese svoje iskustvo.
Čitajući prethodne postove a posebno post Sremca koji predlaže postavljanje roštilja od štafni na pod i preko njih tzv. OSB ploče želeo sam da pitam da li neko od ljudi sa foruma ima iskustva sa takvom vrstom poda a pre svega o time kolika treba da bude debljina OSB ploča, rastojanje između štafni, da li se ovi podovi posle lakiraju ili se preko OSB ploča stavlja neka druga podna obloga, kako se učvršćuju OSB ploče za štafne pošto su pločaste i nemaju nut kao brodski pod, te da li se u slučaju kada se preko njih stavlja laminat npr. može koristiti tanja OSB ploča.
Pozdrav za sve prisutne a posebno za one koji se jave sa bilo kakvim odgovorm na ova moja silna pitanja.
[ voja_pfc @ 09.04.2008. 02:17 ] @
Pozdrav svima!
Imao bih jedno pitanje.
Zeleo bih da stavim laminat (preko sadasnjeg parketa) , video sam da moze da ide preko svega toga, sto mi i odgovara, ali problem je u tome sto pod nije ravan. Nekada je to bila vesernica i pre 20g kad je radjeno ocajno su majstori uradili (kako su postavili ovako nije mi jasno).
Tri povezane prostorije bi se radile, problem je samo u jednoj, sve drugo je ravno.
Soba je oko 5x3.5 m , poslednjih oko 1,3-1,5m po duzini pod se uzdize i na kraju zida je visi oko 2,5-3 cm u odnosu na ostatak i sobe i ostalih prostorija.
Otprilike nesto kao na improvizovanoj slici.
Citao sam da laminat ne moze da se stavlja ako je tolika razlika.
Kada bi se izlivala betonska kosuljica zbog tih 4-5 m2 koji su uzviseni mora se izravnjati i ostatak u sve tri prostorije (oko 50m2) da bi sve bilo u ravni, sto mi deluje kao nemoguca misija u trenutnim uslovima (iz vise realnih razloga).
Da li postoji neko drugo resenje??
Hvala!!
[ palomas @ 09.04.2008. 08:23 ] @
Parket ti je povišen na nekim mjestima najvjerojatnije zbog toga što je sama betonska podloga neravna, tj. povišena na kraju. Ako je tako, najbolje bi bilo skinuti parket, i pokušati štemericom skinuti/izravnati neravnine na betonu, ili pak sasvim isječi taj komad i izbetonirati novi (ravni) dio.
Kad to uradiš, stavi na beton ljepenku, i na to laminat... Inače, ja sam stavljao laminat na parket od trešnje, koji je bio načet (insekti) i nije se više mogao dobro sanirati. Taj parket sam prvo dobro impregnirao - natopio sredstvom protiv truljenja i insekata koji ga napadaju, nakon 5 godina niti se ne zna da je ispod laminata parket.
[ arslan @ 09.04.2008. 09:08 ] @
Citat: voja_pfc: Pozdrav svima!
Imao bih jedno pitanje.
Zeleo bih da stavim laminat (preko sadasnjeg parketa) , video sam da moze da ide preko svega toga, sto mi i odgovara, ali problem je u tome sto pod nije ravan. Nekada je to bila vesernica i pre 20g kad je radjeno ocajno su majstori uradili (kako su postavili ovako nije mi jasno).
Tri povezane prostorije bi se radile, problem je samo u jednoj, sve drugo je ravno.
Soba je oko 5x3.5 m , poslednjih oko 1,3-1,5m po duzini pod se uzdize i na kraju zida je visi oko 2,5-3 cm u odnosu na ostatak i sobe i ostalih prostorija.
Otprilike nesto kao na improvizovanoj slici.
Citao sam da laminat ne moze da se stavlja ako je tolika razlika.
Kada bi se izlivala betonska kosuljica zbog tih 4-5 m2 koji su uzviseni mora se izravnjati i ostatak u sve tri prostorije (oko 50m2) da bi sve bilo u ravni, sto mi deluje kao nemoguca misija u trenutnim uslovima (iz vise realnih razloga).
Da li postoji neko drugo resenje??
Hvala!!
Najbolje i najeftinije ti je da izlijes betonsku kosuljicu (suvo betoniranje), iznivelises i udaris laminat. Nekad je najbolje ne komplikovati stvari.
[ bakara @ 09.04.2008. 10:57 ] @
Citat: voja_pfc:
Na osnovu mog iskustva ja ti savetujem da ne diras nista!
Na duzinu od 1.5m ta dva centimetra se nece ni videti na laminatu.
Laminat je cudo za budzenje
Ako bas hoces idealno kupi nivelisucu masu pa izravnaj, mada i dalje mislim da nema potrebe.
[ voja_pfc @ 10.04.2008. 00:13 ] @
Hvala vam puno na odgovorima.
Danas se dodatno raspitivao, merio itd. i uvideo sam da je problem jos veci.
Prvo nije samo u tom delu visinska razlika, nego svuda ka krajevima, naime pre renoviranja tavanskog prostora pre 20ak godina ova soba je bila prostorija za pranje vesa (predratna zgrada), tako da je napravljen ulegnut pod kao u kupatilu radi slivanja vode.
Nisam to primetio do sada jer je na jednoj stani ormar, a na ovoj drugoj naglo pada kako sam nacrtao, i dalje ima pad ali pod dosta manjim uglom.
Merio sam danas visinu, ide od 240 na levoj ivici, pa 245 na sredini do samo 239 (plafon je ravan) !! u jednom cosku. (mozete zamisliti kako to otprilike izgleda, mozda je negde i +- koji cm). Od sredine prvo lagani uspon od par mm, pa onda naglo, kao na slici, sa istocne i zapadne strane, manje je izrazeno na severu i jugu, ali isto ima.
Da bi prelaz izmedju sobe i hodnika bio ravan potrebna je visina oko 241. Ako bi se samo uradila kosuljica islo bi se do najveceg nivoa. Tako da bi bilo najbolje negde "izbrusiti" pod, pa izravnjati do visine od 241.
Tu je sad drugi deo problema koji sam saznao, ispod sobe nije betonska ploca!!
Sta je ovo pojma nemam, ima betona na vrhu, pa preko neka izolacija, pa sadasnji parket, ali verovatno je trska neka, sta li je vec. Raspitacu se sta je konkretno, ali pretpostavljam nesto tako.
Kad je uvodjeno grejanje secam se da su busili pod (oko 20-25ak cm, pa je bila rupa, kao neki vakuum izmedju mog poda i plafona ispod od nekih 30ak cm, pa plafon sprata ispod).
Moje dodatno pitanje je, ako bi se pravila kosuljica na nivou od 0cm (gde bi bilo u ravni sa hodnikom), bilo bi potrebno skinuti deo "betona" na jednom kraju (gde je nivo +2-3cm ) , a popuniti rupu u sredini od oko 5 cm minimum novog betona, kako bi se to odrazilo na stabilnost i eventualno krivljenje poda zbog te tezine. Kaze mi otac da upravo zbog toga i nije uradjeno kada se renoviralo (mada je meni vise u glavi da su fuserili i hteli sto pre da zavrse).
Danas mi je glava pukla zbog svega ovoga, i dalje ne mogu da shvatim sto to u startu nije uradjeno...
Svakako da bi to radili majstori, i pogledali konkretnu situaciju , a ne ja, nego sada me zanima otprilike sta je i kako moguce da znam sta da planiram i zbog vremena i novca, pa na osnovu vasih iskustava da stvorim sliku u glavi da li je moguce, koliko bi okvirno kostalo...
Hvala jos jednom i veliki pozdrav!
[ bakara @ 10.04.2008. 12:29 ] @
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|