|
[ tdjokic @ 23.10.2007. 23:36 ] @
| Ako sam o ovome vec pisao - pardon.
Negde krajem 1992 ili pocetkom 1993 godine sam kupio aparat za merenje pritiska marke Omron, poluautomatski, kod koga se manzetna naduvava rukom. Radi na 4 baterije AA, a zbog navedene osobine sam ocekivao da ce baterije trajati nesto duze. Medjutim, to "nesto duze" se proteglo na neverovatnih 14 godina - do danas! Sto je jos zanimljivije, baterije imaju napon od 1,505 do 1,507 volti, dakle prakticno jednak kod svih. Znam da sam displej ne trosi mnogo struje, cak i kad se koristi cesto, a ja ovaj nisam bas previse koristio, ali sa druge strane, u zadnje vreme, pre mesec, dva, mi je iscurelo nekoliko Duracell baterija, koje bi trebalo da traju do 2012 godine, bez vidljivog razloga, bez preopterecenja, bez kratkog spajanja, nista, same od sebe, a ove iz Omrona jos nisu, a po logici stvari bi bar trebalo da gube napon, ako bas ne da iscure.
Nije mi jasno kako je to moguce. Prilazem sliku, na kojoj mislim da sam uhvatio sav tekst na latinici, ostalo je na japanskom. Baterije su Made in Japan.
Kad smo vec kod curenja, jos jedna cudna pojava. Radi se takodje o okruglom predmetu, hermeticki zatvorenom, kod koga se ne bi moglo ocekivati da ce sadrzaj da curi - konzervi sa kompotom od jagoda. Kupljene pre vise meseci, stajale skoro zaboravljene na nekoj polici i za vreme onih letnjih vrucina, a sada, kad pokusam da ih uzmem sa police - nekoliko njih ne moze, zalepile se. Posto spolja nisu prljave, niti ima iceg lepljivog oko njih, dakle zalepljene su pojedinacno, ubedjen sam da je iz njih curio sadrzaj kroz onaj "hermeticki" spoj, gde je lim poklopca zarubljen prilikom zatvaranja konzerve, pa je tecnost isparila, a ostao je samo secer i on je zalepio konzerve za policu. Da li je to moguce? Jeste da smo imali rekordne vrucine, ali da se konzerva otvara zbog pritiska izazvanog temperaturom od oko 40 stepeni Celzijusa mi se cini dosta cudno. |
[ bakara @ 23.10.2007. 23:51 ] @
Ti omron aparati stvarno jako malo trose baterije, i obican set uz svakodnevno koriscenje zna da potraje preko godinu dana, tako da tu nisu u pitanju samo baterije nego i taj aparat.
Obavezno koristi alkalne baterije!
Sto se tice izdrzljivosti baterija ja u fijoci imam casio kalkulator koji ima bar 25 godina i nikada mu nisu zamenjene baterije i ako se svakodnevno koristi svo vreme. Mi smo cak pomisljali da je solarni, ali nije...e to je cudo
[Ovu poruku je menjao bakara dana 24.10.2007. u 01:03 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 24.10.2007. 00:34 ] @
Da se nadovežem :)
Imam sat marke Citizen, koji ima i kazaljke sa sekundarom, i digitalni deo (sa svetlom), koga sam kupio u Nemačkoj 1988. godine.
Pre par meseci mu je počela slabiti baterija i ja odoh kod časovničara da je promenim. On me pita: A kada ste poslednji put zamenili bateriju? Ja se zamislim, mislim, i kažem da stvarno ne mogu da se setim kada je to bilo.
On kaže: pa i ne možete da se setite kada toga nije ni bilo. Ovo je originalna baterija. :)
Trajala je punih 19 godina.
[ pantic68 @ 24.10.2007. 03:28 ] @
Niste jedini kojima su baterije trajale godinama. To je samo jos jedan dokaz sta nam sad uvaljuju i da to moze da se napravi kako treba ali nema potrebe kad potrosaci gutaju i djubre uz dobru reklamu.
[ bakara @ 24.10.2007. 09:54 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic:
Imam sat marke Citizen, koji ima i kazaljke sa sekundarom, i digitalni deo (sa svetlom), koga sam kupio u Nemačkoj 1988. godine.
Jel` se secas koja je baterija bila unutra?
btw: na onom calculatoru gore baterije jos uvek traju, a nisu jos ni jednom zamenjene!
[ Nebojsa Milanovic @ 24.10.2007. 16:08 ] @
Ne znam, nije mi rekao, znam samo da je malih dimenzija.
[ tdjokic @ 24.10.2007. 18:11 ] @
Citat: pantic68: Niste jedini kojima su baterije trajale godinama. To je samo jos jedan dokaz sta nam sad uvaljuju i da to moze da se napravi kako treba ali nema potrebe kad potrosaci gutaju i djubre uz dobru reklamu. Dobro, zar su Duracell, Made in Belgija, djubre? Priznajem, ne znam koje su baterije kakve, ali se o Duracell-u pricaju legende, a one pocele da mi iscuravaju tek tako, u originalnoj ambalazi ili u satu na zidu!
A sad ima i nova fora (koja mozda ni nije tako nova) - pokusas da stavis Duracell u zidni sat, jedva udje, pokusas da stavis kinesku bateriju - klik! i vec je unutra - kineske baterije su znatno krace od Duracell-ovih, fabricki. Probao sam i u jos nekim spravicama, isto. Ili su propisi toliko elasticni ili je ovo cista, gola prevara.
[ bakara @ 24.10.2007. 20:41 ] @
@tdjokic
Treba da znas da ima puno falsifikovanih duracell baterija na trzistu, i upravo te mogu da procure.
Znam da deluje potpuno neverovatno, ali izmedju ostalog se bavimo trgovinom baterija i ni meni nije bilo jasno kako se nekome ispalti da falsifikuje baterije, brijace i slicnu robu...
Srbija je cudo...
[ Backy @ 24.10.2007. 23:49 ] @
što se tiče veličine, definitvno je standardna samo na prvi pogled... imao sam mp3 player (iriver ifp190) u koji su mogle da stanu samo alkalne i skuplje punjive baterije. probao sam sigurno 50 različitih "no name" baterija (AA dimenzija) i sve su bile predebele. na kraju sam uzeo neke sa kojih sam oljušio plastiku, pa su tako služile do kraja plejera...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|