[ mrg00d @ 15.11.2007. 15:50 ] @
Nadam se da nisam pogresio forum,ako jesam brisite post.

Evo kako mozete biti usluzeni u jednoj beogradskoj pekari:

- molim vas burek i jogurt
-za poneti ili ovde jedete?
-za ovde

Kada mi je dala burek zamotan u papir,mislio sam da me nije dobro razumela pa sam ponovio "za ovde". Pogledala me cudno.
-Molim vas mogu li da dobijem pribor za jelo?
Seo sam i sacekao. Donela mi je je noz i viljusku (bez tanjira) i rekla da obicno ne daju pribor uz burek,"ali ajde..."

Dok sam sekao burek koji se nalazio na masnom papiru cepao se i papir pa se i ceo sto zamastio. Prilazem sliku da vidite kako sam bio usluzen,a ako dozvolite objavio bi i o kojoj se pekari radi

[Ovu poruku je menjao mrg00d dana 15.11.2007. u 17:11 GMT+1]
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 15:56 ] @
Zbog prometa. Iskreno, kada bih imao pekaru, ni ja ne bih posluživao u tanjiru. Kafa u kafiću je oko 100 din., ali to je samo kafa i od kilo espresso kafe se napravi 117 kafa, dakle naplaćuje se usluga, lokacija kao i pranje šoljice.
Koliko si platio burek? 100 dinara?
I da ti neko pere mastan tanjir. Bar ja tako razmišljam.
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:04 ] @
Postoje i tanjiri za jednokratnu upotrebu (plasticni,kartonski). Nikada mi se u zivotu nije desilo da ne dobijem tanjir kada jedem burek u pekari, a da noz i viljusku dobijam "preko veze". Najgore od svega sto pekara ima i stolove i stolice, jer cak i u onim pekarama gde se stoji dobija se tanjir. Milsim cak da bi bilo lakse oprati tanjir,nego brisati sto koji je bio katastrofa umascen.I uopste nije bitno koliko cu ja tog trenutka da potrosim,vec da li cu ikada vise da udjem u tu pekaru.
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:07 ] @
Tako ti je uvek bilo, bar na Vračaru. I pre je bilo tako, unazad 20 godina. Jedino je Toma nekada davno davao neke plastične tanjire, iz kojih niko nije jeo jer su bili izrezbareni od noževa. Meni je bolje i tako na papiru neko onaj šugavi limeni tanjir. Papir me ne nervira, nervira me što su im uvek tupi noževi.

edit: A i trebalo bi zaposliti još jednu radnicu koja bi prala posuđe i pribor za jelo.
edit2: A i šta bi ti? Pozlaćeni escajg i servis za 24 osobe a jedeš za 100 dinara.
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2007. 16:19 ] @
Citat:

Koliko si platio burek? 100 dinara?
I da ti neko pere mastan tanjir. Bar ja tako razmišljam.

Jel... znaci ja u Nemackoj mogu da trazim tanjir (tj. uvek ga dobijem ako jedem u pekari) za pecivo od 70 centi, dakle manje od srpskih "100 din" - i opet mogu da ga peru.

Hint: masina za pranje sudova - ne kosta puno.
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:21 ] @
Mislim da uopste nije u pitanju nedostatak radnika. Ja sam npr. redovno isao sa devojkom i sa prijateljima u jednu palacinkarnicu. Xtra su pravili palacinke,nisu ni na cemu zakidali. Kada su malo razradili posao palacinke su pocele da poskupljuju i da budu sve manje i tanje. Na kraju su krenuli da posluzuju u plasticnim tanjirima, a nedugo zatim i sokove u plasticnim casama (a naplatili bi sok regularno kao u kaficu). Naravno da su sad pred zatvaranjem. Izgubili su dosta stalnih musterija. Ali to je "srpski osecaj za biznis" :(
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:24 ] @
Samo se postavljam u poziciju privatnika. U centru grada je velika gužva po pekarama. Zamisli da dele tanjire i pribor za jelo, pa onda da se radnice probijaju kroz gužvu, kupe sa stolova tanjire, pa nose na pranje.
P.S. - Probaj kod nas za kroasan da tražiš tanjir. ;) he he
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2007. 16:26 ] @
Ma to sve zavisi od kupaca.

Ja recimo u zivotu ne bih ni jeo pecivo a kamo li burek da mi ga neko servira na nekom masnom papiru (osim kad zurim pa hocu da ga jedem iz tog papira, za sta postoji posebna ambalaza i salvete) - ocigledno musterije tih likova nemaju problem da jedu prstima iz masnog papira, pa se gazdi onda i ne isplati da investira u masinu za pranje sudova.

Potrosaci formiraju nivo usluge, a ne prodavci.

Citat:
Zutokljunac
Samo se postavljam u poziciju privatnika. U centru grada je velika gužva po pekarama. Zamisli da dele tanjire i pribor za jelo, pa onda da se radnice probijaju kroz gužvu, kupe sa stolova tanjire, pa nose na pranje.

Ma jadni oni - zamisli, tanjir je obavezan npr. u centru Frankfurta ili u NYC-u - ali u Beogradu je neka specijalna guzva i pranje sudova kosta 10x vise :-) To je sigurno zbog Miskovicevog deterdzenta koji je skuplji ;-)

Citat:

Ne smem ni da zamislim... Al, jbg, sve je to deo neke sire price.
[ barakuda111 @ 15.11.2007. 16:30 ] @
LOL E ovo jos nisam cuo. Treba izbegavati takve pekare. E bas su seljaci, po onoj semi "Treba ti pribor za jelo? Za cega ti sluze prsti?" :)
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:30 ] @
Nije bas tolika guzva veruj mi i imaju sasvim dovoljno zaposlenih. Problem je ustvari sto svi hoce samo da uzmu pare,a da ne pruze nikakvu uslugu
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:33 ] @
U Srbiji ne postoji posebna ambalaža za burek, bar je nisam video. Ako ideš tom logikom onda bi trebao da tražiš pljeskavicu ili hamburger u ambalaži... mislim da bi te poslali u Mek.
Kod nas to nije popularno, kod nas se jede ljuto, sve od priloga, a salmonela piči kolce oko mušterije.
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic

Potrosaci formiraju nivo usluge, a ne prodavci.

Upravo tako,ja sam prvi i POSLEDNJI put usao u tu pekaru!
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:35 ] @
Da nećete možda i kristalnu čašu za jogurt.
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:37 ] @
Citat:
barakuda111: E bas su seljaci, po onoj semi "Treba ti pribor za jelo? Za cega ti sluze prsti?" :)

Pribor za jelo, može, ali samo ako se leti avionom. Pekara nije Hajat Ridžensi.
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:39 ] @
Citat:
žutokljunac: Da nećete možda i kristalnu čašu za jogurt.

A cemu sad to podHebavanje?
[ barakuda111 @ 15.11.2007. 16:39 ] @
Citat:
žutokljunac: Da nećete možda i kristalnu čašu za jogurt.

Ljudi cujete li vi ovog? :D Iz koje si ti sume izasao?
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2007. 16:41 ] @
Citat:

Da nećete možda i kristalnu čašu za jogurt.

Ne znam sta je tebi toliko cudno da dobijes tanjir i pribor za jelo ako jedes hranu za stolom... ali, iznenadio bi se da je to normalna stvar u Evropi, Americi, Australiji i delovima Azije, cak i u pekarama :-) E, sad - ako eventualno u Srbiji nije... boze moj. Nece biti lose za turizam - egzotika, moze i safari da se organizuje :)

Citat:

Pribor za jelo, može, ali samo ako se leti avionom. Pekara nije Hajat Ridžensi.

Nije ni stala.

No, kakvi kupci takva i usluga - ako kupcima ne smeta, sto bi u pekari menjali svoje navike, a i profit je veci.
[ Horvat @ 15.11.2007. 16:41 ] @
ahahahahaha loooooooool ,koja je to pekara??? znaci ja u zivotu ne bih usao opet u tu pekaru,hajde da ti je rekla "trenutno nemamo cistog posudja,ako zelite sacekajte,ili jedite iz papira",ali da ti kaze "i pribor ti treba???" ,mislim bezobrazluk,pa ja gde god da sam otisao dobio sam tanjir,[doduse burek jedem samo u jednoj pekari,ali ostalo,pizza,sendvici i to,kada je "za ovde" dobijem pribor,pazi ovo SA TANJIROM] i u subotici i u ns-u,tako da,"jadan vam je taj beograd ;)"
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:44 ] @
To mi od Rumunije. Bio sam skoro i platio tri sendviča i jedan sok u limenci oko 15 evra. Dobio sam na plastičnoj tacni kao u Meku, a sto je bio preplavljen ostacima hrane, papirima, čašama, itd.
Od taa cenim beogradske pekare.
Eh da, pošto skoro svako jutro volim da doručkujem u pekari, primetio sam da je izbor u beogradskim pekarama FENOMENALAN u odnosu na okruženje. Žu-Žu, pica đevrek, štrudle, pite sa višnjama, divota, a sve jeftino.
Čoveče, već oko godinu dana nisam u Beogradu. Dušu bih dao za dva pica đevreka.
Živeli beogradski pekari još 100 godina.
[ dalibord5 @ 15.11.2007. 16:45 ] @
Nekad mi je bilo strasno slatko da "srchem" mas'an i vreo burek,sa nogu,negde oko pet ujutro,posle dobrog provoda...vrh!
Ni razmisljao nisam o tanjiru,viljusci i nozu.
Sada bi mi to mozda i smetalo.
Promeni lokal,druze.
I nemoj vise da jedes u onom koji ti se ne svidja.
Ne rece,jel valjao cemu taj burek?
Malo je preterano otvarati citavu temu,koja se tice usluge u Beogradu,na osnovu klopanja u nekoj jeftinoj pekari.
Odjednom,svi smo postali cistunci,navikli na lepse,bolje i brze...samo niko da zadovolji nasa ocekivanja u ovom Beogradu.
Srecom,pun je grad mesta za klopu.
Ima dobrih i onih manje dobrih.
Jednostavno,zaboravi tu pekaru.

[ srki @ 15.11.2007. 16:48 ] @
Citat:
žutokljunac: Samo se postavljam u poziciju privatnika. U centru grada je velika gužva po pekarama. Zamisli da dele tanjire i pribor za jelo, pa onda da se radnice probijaju kroz gužvu, kupe sa stolova tanjire, pa nose na pranje.

Zato mozes da stavis razlicite cene. U Londonu na mnogim mestima kada kupis kroasan onda ti je jedna cena ako je take-away a druga ako jedes tu ( 20-50% skuplja ).

Citat:

Meni bi bilo smesno, zamisli jos da trazis noz i viljusku za kroasan :-)
Ne znam za ostale ali ja kada jedem pogacice ili burek uopste nemam zelju da razmisljam da se ne umastim nego lepo iz papira ga pojedem i zalijem jogurtom iz plasticne case. Uopste ne ocekujem uslugu kao u restoranu. Ipak mi je vaznije kakav je burek nego da li cu da dobijem noz i viljusku. Ako bih hteo bolju uslugu onda bi i cena bila drugacija ali tada bih seo ko covek u neki restoran i narucio neko normalno jelo.

[ žutokljunac @ 15.11.2007. 16:49 ] @
Citat:
barakuda111: Ljudi cujete li vi ovog? :D Iz koje si ti sume izasao?

Nema ništa lepše nego vruć burek ispod sača ( ali onaj sarajevski ), a ti prstima kidaš. Uh, milina. Pa vruća jagnjetina, vruće lepinje, a ´ladno pivo, a ti prstima, a potok žubori.. ju-hu!
[ JagodaV @ 15.11.2007. 16:51 ] @
Pa sto te je pitala dal je 'za ovde' kad nema razlike? :)
[ Horvat @ 15.11.2007. 16:53 ] @
@zutokljunac,samo sto kad jedes odmah ispod saca,ne stavis na papir,pa taj papir bude masTan i sve bude masTno...,znaci pekarama je lakse da drze masne stolove,mesto da daju tanjir,pa se manje i namrvi i umasti sve!??!?! zesca logika...
[ mrg00d @ 15.11.2007. 16:56 ] @
Citat:
JagodaV: Pa sto te je pitala dal je 'za ovde' kad nema razlike? :)

to je najsmesnije u celoj prici,mozda bi mi spakovala u kesu :)

Nisam ja napao sve beogradske pekare i lokale kao sto neki pokusavaju da prikazu. vec sam rekao da sam tad prvi i POSLEDNJI put usao u tu pekaru.
I nije bio neki burek,hvala na pitanju.
A usluga je katastrofalana sto sam i opisao
[ DaliborP @ 15.11.2007. 16:57 ] @
Koja je pekara u pitanju?
[ mrg00d @ 15.11.2007. 17:03 ] @
Citat:
DaliborP: Koja je pekara u pitanju?

Pekara se zove " Na cosku" , ugao Cara Dusana i (cini mi se) Cara Urosa
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 17:07 ] @
Citat:
srki:U Londonu na mnogim mestima kada kupis kroasan onda ti je jedna cena ako je take-away a druga ako jedes tu ( 20-50% skuplja ).

E vidiš, u ovome je poenta. Većina naroda neće da plaća skuplje, već ide tamo gde je jeftinije. Beograd nije London.
Da se razumemo, Beograd ima fantastičnu fast food ponudu, i što je jako važno, mnogo jeftiniju nego okruženje, o zapadnim zemljama da i ne govorimo. Dakle, veliki izbor i nisku cenu, kvalitet je pod znakom pitanja, ali, ja sam zadovoljan.
Citat:
Horvat: ...,znaci pekarama je lakse da drze masne stolove,mesto da daju tanjir,pa se manje i namrvi i umasti sve!??!?! zesca logika...

Većina beogradskih pekara nema stolove već pultove koji su pričvrćeni za zid. To je zbog prostora, jer dragi moji, mesečno iznajmljivanje jednog poslovnog prostora od 20-tak kvadrata, na prometnom mestu, lokal uz ulicu, ide i do 3000€.
Shvatam da ljudi iz manjih gradova to ne razumeju. Drugačija je dinamika, manji je obim posla, promet, kvadrat posl. prostora neuporedivo jeftiniji, pa shodno tome, gazda može sebi da priuštii luksuz da posveti više vremena mušteriji, da stavi stolove u lokal, servira... u Beogradu ( bar u centru, i bar u pekarama ) ne može.
[ Kenjee @ 15.11.2007. 17:08 ] @
Cini mi se da nikad nije ni postojala ambalaza koja moze da odbrani ruke od bureka. Jedino kada bi ga pakovali u sundjer, mada vec vidim da bi namasceni sundjer nazvali autenticnim srpskim dezertom. Uvek sam se plasio da jedem burek sa priborom. Ne zbog sebe vec zbog ljudi pored mene. Kada ga jedes iz ruke nekako sve te krhotine mozes opusteno da pocupas iz brade i obraza.

Negde pre 5 - 6 godina sam naisao na burekdzinicu, svojevrsni vremenski paradox. Sve je nekako ostalo u 1970. godini sem starog majstora koji kosu nije ni pokusavao da pere, a i sto bi. Zidovi su bili super zute boje sem mesta gde je stajala "necija" slika do skora. Pultovi su bili oni beli, prskani za iskrzanim ivicama. U cosku radio sa zakucanom skalom na jednoj od onih rtb stanica, 202 ili tako nesto.
U glavi mi odzvanjalo:" Ha Ha komentar za mlade! " Na pultu burek. Ne mora da spominjem mas`an jer na mestu gde je gazda masniji od zidova ovaj pridev gubi smisao. Dakle burek ali prazan. Iskreno nikad do tad u zivotu nisam jeo prazan burek. Nekako sam tada skontao da makar koliko bio prazan ti si i dalje burek.

Dok sam placao jedan prazan burek pokusao sam da budem ona ista musterija koju ovaj covek pamti. Srdacno sam se nasmejao, zustro i veselo rekao izvolite, hvala, prijatno, dovidjenja. Nisam dobio nista nazad, ali nisam se ljutio.

I naravno nisam se plasio Salmonele. Ona je ipak bila krhka devojcica koja je otisla u ostavu da donese jogurt. Imala je beli mantil i 16 godina.
[ ventura @ 15.11.2007. 17:10 ] @
Nisam baš najbolje upućen jer ne jedem danas često po pekarama, a i kad jedem ne obraćam pažnju kako mi se servira burek, ali zar nije ovo uobičajen način serviranja bureka?

Bar kad sam išao u srednju, pa se svakodnevno hranio po pekarama, skoro svaka pekara je ovako služila burek, iseče ti ga na jednom papiru, onda prebaci to sve zajedno na drugi i tako jedeš.. Samo su neke 'fancy' pekare služile na tanjiru... A možda su se stvari i promenile...
[ Horvat @ 15.11.2007. 17:10 ] @
@zuti ,prvo kazes NE MOZE DA SI PRIUSTI,a nakon toga kazes da je VECI obrt ,nego drugde,s cime [po nekoj,stvarno ne znam kojoj,logici] se dolazi do zakljucka da VISE ZARADJUJE ,nije ni u subotici lokal 10 dinara /m^2 u centru...

a sad zuti,objasni ti meni,ok,nema vremena/prostora da posluzuje ljude u lokalu...pa koji k**** onda pita "za ovde ili poneti"????
[ jablan @ 15.11.2007. 17:11 ] @
Citat:
žutokljunac: u Beogradu ( bar u centru, i bar u pekarama ) ne može.

Jesi bio nekad u buregdžinici Sarajevo u Lole Ribara?
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 17:14 ] @
Je l` tamo porcija ćevapa 270 dinara? Pa eto vidiš, znači ušlo je u cenu.
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 17:23 ] @
Citat:
Horvat:
a sad zuti,objasni ti meni,ok,nema vremena/prostora da posluzuje ljude u lokalu...pa koji k**** onda pita "za ovde ili poneti"????

Da bi znali da li da ti daju viljušku ( koja je po pravilu veličine najveće supene kašike ) i nož ( koji je uvek tup, ali preciznom analizom sam došao do zaključka da je to sve deo taktike, da se ne bi oštetile one police od iverice ili bele pločice ).
[ Horvat @ 15.11.2007. 17:27 ] @
pa ako si procitao prvi post,vid. bi da se prodavacica iznenadila na "zahtev za priborom za jelo"...
[ žutokljunac @ 15.11.2007. 17:29 ] @
Daju burek na papiru, a na izričiti zahtev dobijaš nož i viljušku, a ako si VIP, onda te pitaju da li da ti burek iseku na kockice.
[ Horvat @ 15.11.2007. 17:33 ] @
i sto bi onda jeo u lokalu [u kojem,kako kazes ni nema mesta,do "sanka" na zidu,ako je neki vecci lokal]???
[ Majstor Duja @ 15.11.2007. 17:48 ] @
Cuti Mrgude - dobro si pros`o! Zamisli da su ti dali ovo:

da odradis taj burek....
[ neo01 @ 15.11.2007. 19:20 ] @
Kod mene u okolini (periferija BGa) postoje 4 pekare, i u svakoj se podrazumeva da kada kazes da ces jesti kod njih, da ti daju tanjir, i viljusku + noz i salvetu. :)
[ bimbic @ 15.11.2007. 20:14 ] @
a hoce li i da sazvacu umjesto tebe,cisto da ne umaras zube....
[ vindic8or @ 15.11.2007. 21:46 ] @
@ autor teme

Mnogo si ti fin za burek. To se jede iz masTnog papira i grize kao sendvic. To da jedes priborom sa tanjira je besmisleno kao da jedes sladoled viljuskom i nozem :) Ono, moze da se izvede, al se tako ne radi :) Oduvek je tako bilo, s opravdanjem je prodavacica bila u zbuntu kad si trazio pribor...
[ Horvat @ 15.11.2007. 22:03 ] @
lol?
[ bimbic @ 15.11.2007. 22:17 ] @
@vindic8or
Kratko i jasno,sve receno u par recenica.Slazem se.
[ barakuda111 @ 16.11.2007. 12:15 ] @
Citat:
bimbic: a hoce li i da sazvacu umjesto tebe,cisto da ne umaras zube....
Citat:
vindic8or: @ autor teme

Mnogo si ti fin za burek. To se jede iz masTnog papira i grize kao sendvic. To da jedes priborom sa tanjira je besmisleno kao da jedes sladoled viljuskom i nozem :) Ono, moze da se izvede, al se tako ne radi :) Oduvek je tako bilo, s opravdanjem je prodavacica bila u zbuntu kad si trazio pribor...

Ja mislio da su bar u velikom gradu kao sto je Beograd ljudi fini i kulturni i svoju hranu jedu priborom za jelo a ne prstima. A sta ces... valjda prasaca svuda ima.

Uporedjujes sladoled sa burekom, e moj sabanoti. A ako vec hoces tako i kada narucis sladoled u poslasticarnizi za "ovde" dobijes ga u staklenoj casi, kasicicu i salvet, a ako odlucis "za poneti" onda ga dobiljes u kornetu pa ga jedes usput (nejedes ga prstima sigurno) ili mozda ti mislis da se i to jede prstima, ne znam, sve je moguce.
[ Horvat @ 16.11.2007. 12:18 ] @
ne mogu da procenim da li je vindic8or bio sarkastican ili ne,ali bimbic nije ...
[ rajco @ 16.11.2007. 14:32 ] @
Jeo sam u dosta pekara, ali prvi put sam video na ES-u da se burek u lokalu sluzi na papiru bez viljuske i noza.
[ Java Beograd @ 16.11.2007. 15:04 ] @
Kupuje crnogorac burek u Bgd pekari. Prodavačica seče burek i pita
- Hoćete li poneti ?
- Jok no ću ga tebi ostavit !

Ja sam jeo burek u stotine i stotine pekara u Bgd, Nišu i južnije. Ne pamtim da je bilo bez tanjira. Najčešće je u onom belom ogrebanom plastičnom, ili ređe u rostfraj tanjiru. Nekad ne dobijem nož, pošto burek iseku onim posebnim nožem pa tek onda posluže, a i kad dobijem nož u 90% je tup.
[ žutokljunac @ 16.11.2007. 16:12 ] @
Moja preporuka je da probate pizza burek. Nije loše. Pečurke, kačkavalj i šunka. Ima i kod nas.
[ barakuda111 @ 16.11.2007. 17:33 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=D74OY6eh6tM
[ dalibord5 @ 16.11.2007. 20:24 ] @
I sta sad?!
Svi,u stvari,navikli da burek jedu na tanjiru sa zlatnim escajgom...
Sad kad pomislim,malo gde sam pojeo burek,a da su mi servirali po svim propisima.
Mozda da jedem u restoranu,ali tamo nemaju burek.
U Meku je sve po propisima,ali ipak radije jedem burek kod Petrovica u Zemunu.
I to u tanjiru,prstima,ako treba...
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2007. 21:43 ] @
Mnogo su mi neki nobles postali. Mora da su se ugeldali na nase kraljeve koji su jeli zlatnim kasikama, doduse, verovatno da su tako jeli sa panjeva u sumi, jer ne vidim da su ostavili iza sebe neke dvorce i zamkove. Ili su videli ljudi kako u Jevropi. Nije more burek za njih. Ni pljeskavica. Ni nista uglavnom. Mene pak stra' da jedem bilo sta iz tih njihovih tanjira i tim njihovim nozevima. Ko zna ko je po tome balavio i kako oni to peru. Garantovano ga samo provuku kroz vodu. Znam ja kako se pere pribor u vojsci i u menzama, pa sto bi u pekarama bilo bolje? More hebo burek bez masne 'artije i jedenja s' nogu. Ako se ne jede tako, to nije burek. Ljudi su pesme pisali na tim 'artijama, a pojedini tako. Sramota.
[ boccio @ 16.11.2007. 22:19 ] @
Ja sam ubedjen da se ti na ovom forumu ustvari mnogo dobro zajebavas :) Nemoguce da neko stvarno tako misli... neces me prevariti :)
[ mrle 011 @ 17.11.2007. 00:07 ] @
sastojci od kojih se pravi burek su:

- belo brasno
- zejtin
- svinjska mast
- voda
- so
- "nesto" za fil

ovo "nesto" moze da bude svasta.
npr. vrlo je popularan "sir".

ne znam od cega i kako se taj "sir" spravlja, ali je zuckaste boje i cena mu je, pre poslednjeg poskupljenja mleka i mlecnih proizvoda, bila oko 70-ak dinara/kg (sa dostavom).
posle toga se taj "sir" mesa lapo-lapo sa grizom.

neko ovde rece da je to "vrh".
ja mislim da goreg djubreta, koje bi se moglo nazvati hranom, od toga nema.

higijena prostora u kome se spravlja i radnika koji ga prave je takva da bar 10% vas sa slabijim zeludcem ne bi izdrzalo da se ne ispovraca, kad bi to videli.
od preostalih 90% bar 85 ne bi nikad vise u zivotu usli u pekaru.

naravno da ima izuzetaka, ali i to u oba smera.

ovo gore opisano je neki prosecan uzorak, uzet na relativno velikom broju pekara, ukljucujuci i one u najstrozem centru bgd-a.

[ žutokljunac @ 17.11.2007. 00:27 ] @
Samo što većina tih pekara po centru, taj prostor koristi samo da bi u njemu pekla, a ne da bi pravila. Mesta za pravljenje su obično dislocirana i nalaze/i se izvan centra. Otkud ti znaš da je prljavo i da su uslovi takvi kakvim ih opisuješ? Pustili te unutra? Da nisi zaposlen u inspekciji?
Plata dobrog majstora ide i do 30 000 dinara za nedelju dana. Sad po tebi, oni štede na higijeni i rizikuju kazne.

Ljudi su pesme pisali na tim 'artijama, a pojedini tako. Sramota.

Vala baš Lesli. Pesme na ´artijama, politiku vodili u kafani, a mape crtali na salveti.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 17.11.2007. u 01:39 GMT+1]
[ DS_Store @ 17.11.2007. 08:21 ] @
Ja već dugo, dugo vremena ne jedem u gradu.

Prestao sam kada mi je sestra opisala scenu koju je videla na Slaviji, tamo gde su ranije bile oni roštilj kiosci. Svaki kiosk je imao neku svoju klonju. Iz jedne od njih izlazi aščija, toliko debeo da se jedva provlači kroz vrata, sa keceljom na kojoj se vide svi sastojci sa kojima je radio poslednjih pet godina.
Aščija briše mokre dlanove o tu istu kecelju, dohvata meso, išamara ga jednom-dvaput i baca na roštilj.
Mini anketa:
a) Aščija je oprao ruke nakon što se ispi*ao
b) Aščija nije oprao ruke nakon što se ispi*ao
Od tada mi se sve živo po gradu smučilo.

Pošto ipak nisam neki patološki čistunac samo bih napomenuo da sam od tada do danas naišao na mnogo sličnih primera. Poslednji je od pre oko dve nedelje. Radim u objektu koji je tik uz jedan jako izvikan restoran. Koleginica izađe na cigaret-pauzu i pošto taj restoran ima kuhinjski prozor blizu našeg ulaza ona čuje dijalog koji je išao otprilike ovako:
- Šta je ovaj naručio, šniclu?
- Da što...?
- Pa imam ovu, vidi na šta liči...
- Uh, ne znam...
- Ma, staviću više sosa!

Više niko ne može ubediti da postoji razlika između restorana na glasu i poslednje trovačnice na ulici :)

Jbg, razumem da čovek nikad nije 100% siguran ali ipak više volim da sam sebi spremim obrok (ako postoje uslovi za to).
[ žutokljunac @ 17.11.2007. 08:34 ] @
DS_Store, veruj mi da se meni slično iskustvo desilo na VMA i to pre 10-tak godina kada su bili jaki i kada su tamo radili vrhunski lekari. Bio sam maksiofacijalnoj hirurgiji, neka beznačajna operacija. Uđem u wc, a tamo kao u košnici. Samo ulaze - izlaze, što lekari, što osoblje. Veruj mi, pošto su wc-i čisti i uredni, nameštao sam neki zavoj i uvideo sam da od deset lekara i sestara, ako JEDAN posle male nužde opere ruke, ubi me. Godinama sam razmišljao o tome. Čak sam mislio, jbt trebao bi postaviti skrivenu kameru.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 17.11.2007. u 09:49 GMT+1]
[ Okmijun @ 17.11.2007. 08:37 ] @
To za burek bez tanjira, je, nek se Beogradjani ne naljute ali stvarno "BGD" fora, u provinciji je NEMOGUCE da ti ga ne posluze bez tanjira, cak ima dosta mini pekara gde ne ides do pulta pa nosis nego ti radnica donese do stola, ko u Mazestiku!
E sad ako je neko naviko (ko sto rece neko) 20 god da ne dobija tako, razumljivo jesto se cudi onome ko 20godina jede iz tanjira, pa mu je "neobicno" da jede iz papira < ko dzak cementa.
Takodje ima pekara, gde mozes da dobijes i kafu, popusis cigaru i jos trazis casu vode, pride.
[ ventura @ 17.11.2007. 09:52 ] @
Ako je ko u mažestiku, onda je stvarno vrhunska usluga! Još i čašu vode dobiješ, zamisli!
[ barakuda111 @ 17.11.2007. 10:15 ] @
Citat:
Okmijun: E sad ako je neko naviko (ko sto rece neko) 20 god da ne dobija tako, razumljivo je sto se cudi onome ko 20godina jede iz tanjira, pa mu je "neobicno" da jede iz papira < ko dzak cementa.

Mozda si upravu. Jednostavno ako je neko ceo zivot jeo prstima sa stola, umesto viljuskom, nozem i u tanjiru njemu je koriscenje pribora za jela jednostavno... neobicno. Nevredi se tu mnogo raspravljati.
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2007. 11:02 ] @
A zasto uopste hocete to da jedete? To je srcani udar u tanjiru. Razumem kad se vracas ujutru sa neke pijanke na kojoj si vodio ljuti boj sa močnom alkoholnom pijačom, pa da se osvezis i povratis snagu (jos ako si dzet set, pa narucis i jogurt...) ali u tom slucaju je masna 'artija zakon. I ja stvarno nemama poverenja u njihovo pranje, ne samo u pekarama nego nigde. Najbolje je ko Dzek Nikolson, nosis svoj pribor za jednokratnu upotrebu. Ovi sto misle da je u skupim hotelima bolje su se malo presli. I tamo ljudi rade. Sto se kaze, nema hotelskog kreveta u kome neko nije eban niti bolnickog u kome neko nije umro, a vala ni kafanske case u koju nije balavila neka pijana svinja.
[ žutokljunac @ 17.11.2007. 11:26 ] @
Citat:
barakuda111: Mozda si upravu. Jednostavno ako je neko ceo zivot jeo prstima sa stola, umesto viljuskom, nozem i u tanjiru njemu je koriscenje pribora za jela jednostavno... neobicno. Nevredi se tu mnogo raspravljati.

Pokušavaš da objasniš da je neko ko jede burek iz papira, bez upotrebe pribora za jelo, ustvari jedna nekulturna sirovina.
Ne radi se o tome. Burek i uopšte pecivo po beogradskim pekarama nije zamišljen kao restoranska hrana, dakle kao nešto gde će te uslužiti, doneti za sto, ponuditi priborom za jelo, nego kao fast food gde potrošač na brzinu onako s´nogu klopa i fura dalje. Ne vidim tu ništa prostačkoga.
[ DS_Store @ 17.11.2007. 17:42 ] @
Pa da, inače ko ne zna, prve beogradske buregdžije pojavile su se pred kraj pretprošlog veka. Bila je to neka primitivna varijanta čoveka-sendviča, nosili su minijaturne peći sa tepsijom na vrhu. U ložištu (tipa pegla na ugalj) bio je ćumur koji je dogorevao i time držao burek, koji je bio u tepsiji iznad, vrućim. Na leđima su bile zalihe ćumura, pribor (prodavca, ne za goste :) i ostale sitnice.

Pošto je sada u Srbiji državna strategija taj back to the roots fazon ne bi me začudilo da uskoro jedete ne samo bez pribora nego i na sred ulice. I to da vam burek proda tip koji tegli furunu.
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2007. 17:47 ] @
Ih bre, njihovi preci jeli zlatnim kasikama, a sad ce oni da jedu burek iz masne 'artije. Jos ako su bili katkad u Jevropu... Tamo u toj Jevropi kad na ulici kupis virslu dobijes zlatnu kasiku, kokice ti sluze u vatrostalnoj posudi, a kad na ulici uzmes pecen kukuruz, dobijes uz njega ceo escajg, sto, stolicu i cackalicu.
[ vindic8or @ 17.11.2007. 18:59 ] @
Cini mi se da je primitivno ako mi uz pola belog 'leba sa natrpanim pilecim parizerom ne daju po 2 viljuske i 2 noza. Za predjelo i glavno jelo.
[ bimbic @ 17.11.2007. 19:39 ] @
Zaboravio si cetkicu za zube,a kada se priblizimo Evropi mozda dobijemo i konac za zube.....Ih to bi vec bio pun pogodak.
Elem, nemam nista protiv ljudi koji insistiraju na escajgu,svako ima svoje prohtjeve,ali burek je autenticno jelo sa ovih prostora i iskonski je da se jede ("mljacka" prstima),po mom misljenju bitnija je diskusija o sastavu istog tog bureka.
Samim tim,ja ne odobravam nehigijenu objekata gdje se spravljaju,to bi vec bilo nedopustivo i bilo bi po malo kretenski odobravati takve stvari,ali ovdje smo vec culi takve komentare da covjek pomisli da bi se trebalo usluzivati sa burekom i cetkica,konac,escajg,casa vode,sta li vec nam taj zapad nece servirati gdje bi to isto jelo izgubilo sam znacaj.
A svi mi koji smatramo da smo civilizacija i satro FENSIII,ma sta to znacilo,neka idu u mekove,molove,fikove pa neka jedu iz zlatnih cinija.
[ vlada01us @ 17.11.2007. 21:31 ] @
Citat:
,ali burek je autenticno jelo sa ovih prostora i iskonski je da se jede ("mljacka" prstima)

Burek je Tursko jelo, i ako je neko jeo burek u Turskoj zna da ga oni iseku na sitnije komade i posluze na tanjiru uz noz i viljusku. Kao sto se radilo i radi u svakoj pekari kod nas ako zelis da jedes odmah, u pekari. Naravno da ima mrzovoljnih(bezobraznih) prodavaca-prodavacica, i obicno su takvi kad nema gazde, kao sto je i ovde verovatno bio slucaj.
[ mrle 011 @ 19.11.2007. 00:50 ] @
Citat:

žutokljunac:

....... Otkud ti znaš da je prljavo i da su uslovi takvi kakvim ih opisuješ? Pustili te unutra? ......

da.

Citat:

žutokljunac:

....... Da nisi zaposlen u inspekciji? ......

ne.
do pre 3 godine sam radio nesto drugo.

ti si bio policajac u proslom zivotu? :)

Citat:

žutokljunac:

....... Plata dobrog majstora ide i do 30 000 dinara za nedelju dana. Sad po tebi, oni štede na higijeni i rizikuju kazne. ......

burek majstori su, za razliku od ostalih zaposlenih, uglavnom placeni po procentu od prodate tepsije bureka.
znam da su, dobri majstori u dobrim pekarama, pre 3-4 godine mogli da "izadju" na soma ojra.
koliko je to sad, ne znam, ali tezak je to posao. radis nocu, leti su u tim prostorijama, u kojima rade, extremno visoke temperature od kojih izumiru mozdane celije ...... i tako

ali kako god bilo, poenta njihovog majstorstva i jeste u tome sto uzmu kilogram materijala od 30-40 dinara i od toga naprave kilogram bureka, za koji se ceka u redu i koji se proda za 300-400 dinara, ili koliko vec taj burek kosta, pojma nemam.

btw. da li si nekad jeo burek bajat npr. jedan dan, u kome se svinjska mast vratila u cvrsto stanje i dobila nazad svoju belu boju, a i ohladjeni "sir" povratio svoju prirodnu gorcinu i kiselost?

:)

cini mi se da si negde napisao da si sa vracara.
ako jesi, sta ce ti, kad zelis brzu hranu, "srcani udar na tanjiru" sto rece Lesli, pored cobanovog odmora?
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2007. 09:16 ] @
Citat:

A svi mi koji smatramo da smo civilizacija i satro FENSIII,ma sta to znacilo,neka idu u mekove,molove,fikove pa neka jedu iz zlatnih cinija.

Insistirati na osnovnim higijenskim normama i kulturi u ishrani nije nista 'fensi', a osim toga vecina pekara servira burek u tanjiru (koji, kako ljudi rekose - i ovako i onako nije "autenticno jelo sa ovih prostora" osim ako pod 'ove prostore' ne racunas i anatolijsko poluostrvo) - pa i Turci serviraju burek u tanjiru... fenseraj, sta reci :)

Citat:

Ne radi se o tome. Burek i uopšte pecivo po beogradskim pekarama nije zamišljen kao restoranska hrana, dakle kao nešto gde će te uslužiti, doneti za sto, ponuditi priborom za jelo, nego kao fast food gde potrošač na brzinu onako s´nogu klopa i fura dalje. Ne vidim tu ništa prostačkoga.

'Fast food' je i te kako moguce servirati u tanjiru ako se ne iznosi iz prodavnice - osim ako nije napravljen da se jede bez tanjira (kao, npr, hamburger) - ali burek svakako nije jedno od tih jela :)

Pecivo se takodje jede u tanjiru ako sedis/stojis za stolom - sigurno necu kroasan/pogacicu/kiflu/stagod da strpam u usta iz jednog poteza, vec cu da ga stavim na tanjir dok pijem kafu na primer, a ne na neki mastan papir.

Uostalom - totalno je iluzorno o ovom pricati kad je doticna pekara verovatno izuzetak u Beogradu, koja ili ima takvu klijentelu koja ima obicaj da jede stvari za stolom sa masne hartije, ili gazdu bas briga :) Jednostavno - izabrati drugu pekaru kome smeta, i kraj price.
[ žutokljunac @ 19.11.2007. 09:32 ] @
Naravno da je burek moguće servirati u tanjiru, ali to nije naš specifikum. Sada ću malo da pametujem, čisto da se ne razlikujem od drugih. Ukoliko naručite burek u Sarajevu, dobićete pitu sa mesom. Bosanci pod burekom podrazumevaju samo pitu koja je sa mesom. Sve ostalo su pite, dakle zeljanica - pita sa zeljem, sirnica - sa sirom, itd. Ukoliko tražite burek sa sirom, začudiće se. To ne postoji. Drugo, kada u Sarajevu naručite burek, on neće biti polagan već razvlačen, neće biti sa svinjskom mašću, ali to sada nema veze, ono što je bitno je da oni imaju drugačiji fazon posluživanja. Sve njihove buregdžinice ili cevabdžinice imaju stolove i stolice. Najčešće su to mali stolovi, niski, oprilike turski fazon. Kod nas je drugačije, ne samo burek, nazivi, već i posluživanje i cela ta priča. U našim pekarama nećete naći ovakve stolove ( osim ako vlasnik nije Goranac ), već najčešće okrugle stolove, oko kojih su visoke barske stolice ili pak stolove nećete naći, što će reći, hasaj sa nogu i pali. Slična stvar je sa kafom. Postoji ona priča da se idući na istok, kafa duže pije i obrnuto.

Citat:
sta ce ti, kad zelis brzu hranu, "srcani udar na tanjiru" sto rece Lesli, pored cobanovog odmora?

Čobanov odmor je otvoren pre neku godinu, a ja sam mladost poklonio Mari. Ne postoje bolje pljeske, odgovorno tvrdim. Mada, bio je tu i Nišlija, ali kada čovek uz niški ćevap dobije i muvu gratis, odustane od dotičnog.
U vreme Slobe bio je aktuelan onaj kisosk na bulevaru ( blizu ETF-a ). Tu je bio domaćinski roštilj, ali samo po obimu. Na početku dobar, a kasnije u bečki ili karađorđevu su stavljali samo prezlu.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 19.11.2007. u 10:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 19.11.2007. u 10:44 GMT+1]
[ srdjan_m @ 19.11.2007. 10:26 ] @
U nekoliko pekara u Nišu, u kojima sam bio,normalno da dobiješ tanjir ali bez pribora. Kažu da je to normalno i da se burek jede prstima...ajde neka bude-:)
[ Okmijun @ 19.11.2007. 17:54 ] @
Citat:
vlada01us: Burek je Tursko jelo , i ako je neko jeo burek u Turskoj zna da ga oni iseku na sitnije komade i posluze na tanjiru uz noz i viljusku. Kao sto se radilo i radi u svakoj pekari kod nas ako zelis da jedes odmah, u pekari. Naravno da ima mrzovoljnih(bezobraznih) prodavaca-prodavacica, i obicno su takvi kad nema gazde, kao sto je i ovde verovatno bio slucaj.

Izvini, ali moram da reagujem, i burek i urmashice i tufahije i sve te slasne - masne pite i pitice, nemaju veze sa turcima, generalno su vizantijskog porekla, a ako bi trazili dublji koren, stigli bi do Persije (majke zapadne civilizacije, al to je vec stvarno OT).

A sad u vezi sa temom, jeste da u provinciji dobijas tanjir, pribor itd........al meni su brate to snobovi, ako se ne omastis do ramena, sto si jeo burek? Ima kroasan ko se gadi na loj+svinjsku mast
[ bimbic @ 19.11.2007. 19:03 ] @
Nikad i nije imao veze sa turskom,ali posto su proglasili sljivovicu njemackim picem,nebi me ni cudilo da burek prikazu kao svedsko jelo......
Mada mora se priznati da ga turci najbolje spravljaju,kao sto je neko gore napomeuo,za to je potvrda par buregdzinica iz Sarajeva gdje su upravo vlasnici turci,stvarno mozes jesti dobar burek,naravno bez escajga,mada ponavljem niko nije rekao da je strogo zabranjen,pa ko voli nek izvoli.

i ako je neko jeo burek u Turskoj zna da ga oni iseku na sitnije komade i posluze na tanjiru uz noz i viljusku

Moram priznati da ga nisam jeo u Turskoj,ali u ovih par buregdzinica u Bosni,sto su vlasnici iz turske,nisam primjetio da se pridrzavaju takvog obicaja.Mozda gresim...

Insistirati na osnovnim higijenskim normama i kulturi u ishrani nije nista 'fensi'

a ko je rekao da je takvo nesto fensi?ti ili ne citas postove drugih ucesnika ili si se skroz zaljubio u ono sto pises,ali moram da ti kazem da sam upravo ja insistirao na higijeni,pa ne znam odakle ti bas ovakva opaska.Cak sta vise,moj uzi clan porodice je sanitarni inspektor,pa ja i nebi smio tako nesto da izjavim.uzgred,bio bi izbacen iz kuce da tako nesto izjavim

osim ako pod 'ove prostore' ne racunas i anatolijsko poluostrvo) - pa i Turci serviraju burek u tanjiru... fenseraj, sta reci

sada sam siguran da si zaljubljen i u sebe,u svakom slucaju hvala ti na casu geografije

Kazem ja Vama,videcete vi za par godina da ce se uz burek dobijati i konac za zube,to ce biti epohalno otkrice.
[ bimbic @ 19.11.2007. 19:45 ] @
,ali posto su proglasili sljivovicu njemackim picem,

Da naglasim,ostalo je samo na pokusaju,da nebi morao da idem na dopunsku nastavu iz geografije
[ vlada01us @ 19.11.2007. 21:17 ] @
"Börek originated in Turkish cuisine (cf. Baklava) and is one of its most significant and, in fact, ancient elements, having been developed by the Turks of Central Asia before their westward migration to Anatolia"

http://en.wikipedia.org/wiki/Burek
[ Okmijun @ 19.11.2007. 21:51 ] @
^
Ma da, da........shvati brate da turci nisu NISTA izmislili, doslu su ovde u Evropu kao grupa mongola i pokupili sve sto im svidelo.
A to sto pise na wikipediji.........jebiga i OPANAK je po zapadnoevropskoj lingvistici BUGARSKA rec, pa jel jeste?
Samo su nam vampira jos ostavili da ne ukradu......
[ Horvat @ 19.11.2007. 22:45 ] @
Citat:
Okmijun: A sad u vezi sa temom, jeste da u provinciji dobijas tanjir, pribor itd........al meni su brate to snobovi, ako se ne omastis do ramena, sto si jeo burek? Ima kroasan ko se gadi na loj+svinjsku mast

e svaka tebi dala...hajde sad se negde drugde klinci kako su na dvoru [samo ne znam kojem...] nemanjica jeli sa srebrnim i zlatnim escajgom...

znaci po vama [nekima] je "fancy" ako se ne usvinjis u gradu i ako ,pazi,ne kidas rukama i nogama nego koristis noz i viljusku [ako se neki pitaju sta je to,google is your friend,ili mozda neprijatelj,mislim da i zaposleni u google-u jedu iz tanjira sa nozevima,viljuskama i kasikama...]

hajde sad nesto mi reci [svi koji su za "mastan papir"],odneses kuci taj burek u papiru,kad stignes kuci [osim ako ne zivis bas tik do pekare,ali nek bude da zivis na 5+ min od pekare]...da li ces:
pod a/ staviti taj mastan papir i burek na stol u dnevnoj sobi i tako jesti rukama
pod b/ staviti taj mastan papir sa burekom na trpezariski sto i jesti ga rukama
pod c/ uzeti tanjir ,viljusku i noz ,burek izvaditi iz papira i staviti ga u tanjir i to jesti za trpezarijskim stolom /u sobi [u tacni]
??

bas me zanima odgovor...
[ Emil Ranc @ 19.11.2007. 23:49 ] @
Citat:
Okmijun:jebiga i OPANAK je po zapadnoevropskoj lingvistici BUGARSKA rec, pa jel jeste?

Kad si se već uhvatio za opanak.... pardon, उपानह्

Iz sanskrita:
उपानह् /upaanah/ - cipela
[ Kenjee @ 20.11.2007. 00:36 ] @
Mas`an papir je izmislila UDBA da bi mogla, dok jede, da prati kroz njega sumnjivo lice. Pre toga burek se stavljao u novine. Rezolucijom o zabrani koza, prosao je i predlog indisponiranih drustveno-politickih radnika koji su svoja imena vidjali na bradama gradjana. Ubrzo posle ovoga oformljen je pokret koji je nazvan Mas`pok. Zbog slicnosti sa drugim pokretom njihovi clanovi su bili na meti UDBE. U organizovanim akcijama a pod plastom otkrivanja Albanskih separatista (uglavnom ugledni pekari), Mas`pok je razbijen kao kolateralna steta.

Mas`pok je konacno ugusen...sopstvenom idejom. Moderna istorija tretira mas`an papir kao simbol revolucije koja jede svoju decu.
[ Okmijun @ 20.11.2007. 11:17 ] @
Citat:
Emil Ranc: Kad si se već uhvatio za opanak.... pardon, उपानह्

Iz sanskrita:
उपानह् /upaanah/ - cipela

Pa ja pricam ali niko mi ne veruje........
Mada, pazi, ceo sanskrit je do danasnjih Evropljana dosao preko engleza, a to znaci da masi tih reci nije zapisana/ izgovarana dobro.
U ovom primeru "opanka" imas tvrdo "H", kao kod grad>hrad, prag>praha......... itd

Citat:
Horvat

pod b/ staviti taj mastan papir sa burekom na trpezariski sto i jesti ga rukama

bas me zanima odgovor...

E, sta je zanimljivo, onima koji jedu rukama, ne smetaju oni koji jedu priborom?
U cemu je tu stvar? Neka diskriminacija ili sta?
A cime jedete ribu recimo??? Nozem i viljuskom??
Drugo i najbitnije, za posten burek ti treba hirurski noz da bi ga isekao jer je korica (mljac, mljac) debela i tvrda.

Citat:
Kenjee: Mas`an papir je izmislila UDBA da bi mogla, dok jede, da prati kroz njega sumnjivo lice. Pre toga burek se stavljao u novine. Rezolucijom o zabrani koza, prosao je i predlog indisponiranih drustveno-politickih radnika koji su svoja imena vidjali na bradama gradjana. Ubrzo posle ovoga oformljen je pokret koji je nazvan Mas`pok. Zbog slicnosti sa drugim pokretom njihovi clanovi su bili na meti UDBE. U organizovanim akcijama a pod plastom otkrivanja Albanskih separatista (uglavnom ugledni pekari), Mas`pok je razbijen kao kolateralna steta.

Mas`pok je konacno ugusen...sopstvenom idejom. Moderna istorija tretira mas`an papir kao simbol revolucije koja jede svoju decu.

Sta ti je to Mas pok?
Mastan pok?
[ Horvat @ 20.11.2007. 11:53 ] @
priznajem jedem ribu prstima,ali je ne drzim na mastnom papiru na stolu,da se pri tome sto toliko umasti da ga treba ribati 10 puta da se opere,vec lepo stavim u tanjir....

edit:potrazi maspok