[ PonyExpress @ 16.12.2007. 18:46 ] @
Zna li neko kada je planirana zamena licnih karata? Za pasose se prica od marta 2008, ali pitanje je da li je i to ostvarivo... Neki novi info? |
[ PonyExpress @ 16.12.2007. 18:46 ] @
[ toplim @ 16.12.2007. 19:11 ] @
Ja sam za to da jedno elektronsko kartonce sluzi kao pasos, licna karta, zdravstvena knjizica, stedna knjizica, platna kartica, da sadrzi laserski kod mreznjace oka, da na njoj pisu svi podaci o osobi, od zdravstvenog kartona, mesta gde je putovao,koliko ima para na racunu, cime se bavi,dosije i sve ostalo... i onda svaki sluzbenik ima pristupnu sifru da pregleda samo podatke za koje je zaduzen, tako da pandur ne moze recimo znati koliko imate para na racunu i slicno...
[ DaliborP @ 16.12.2007. 19:25 ] @
A zasto bas mreznjace oka?
[ toplim @ 16.12.2007. 19:27 ] @
To mi prvo palo na pamet :)
[ Horvat @ 16.12.2007. 20:17 ] @
toplim ne svidja mi se tvoja ideja,bez uvrede :)
[ toplim @ 16.12.2007. 20:31 ] @
Sto Horvat, to bi bilo bas kul, umesto novcanika i torbica nosimo samo tu karticu, no salu na stranu treba ipak uvesti neki red.
A to ce se dogoditi kad tad. Svaka vlast uvek tezi da kontrolise pojedinca. Ako je covek uvideo prednosti i pristao da stvori organizaciju kakva je drzava onda ce pristati i na tu vrstu kontrole, jer misli da time vise dobija nego sto gubi. [ Horvat @ 16.12.2007. 20:47 ] @
haha,da ,stvarno kull...mozda i da ima "input port" za uzorak pisacke i krvi ,svaki dan da proveris,uistinu kull :)
[ PonyExpress @ 17.12.2007. 17:27 ] @
Nego da se vratimo mi na temu... zna li neko kada ce zamena?
[ qazqaz @ 17.12.2007. 21:28 ] @
rizlu imas, a elektronsku licnu kartu nemas?
![]() [ Horvat @ 17.12.2007. 22:09 ] @
ontopic:uskoro,vrlo uskoro,cim bude struje ;)
[ mist @ 20.12.2007. 14:31 ] @
Juče sam bio u panduraciji da zamenim pasoš pošto je malo falilo da uhapse mene i suprugu u BiH, mislili da je falsifikat, jer je suvi žig bio neprepoznatljiv, fotografija krivo zalepljena i loše zalepljena.
Mislim, kreteni. Elem, rekoše mi da počinju sa novim ličnim kartama od 1. marta, a tek posle toga i na osnovu nove lične karte izdavaće se i pasoši. A kad je to posle - ne zna se. [ kime1 @ 21.12.2007. 00:23 ] @
to je stvarno bezobrazluk, kakve veze ima lična karta sa pasošem, nije falsifikovana, ako je stara... strašno...
[ 3emyh @ 21.12.2007. 01:00 ] @
U petak sam zamenio lk jer mi je stara istekla krajem oktobra. U njoj i dalje stoji "Savezna Rebublika Jugoslavija - Republika Srbija". Pa zar ih toliko kosta da se odstampaju novi obrasci (knjizice), i za sta se onda koristi taxa koja se placa prilikom zamene iste? Za pasos se placaju 2 taxe, jedna za izdavanje a druga za obrazac.
[ DS_Store @ 21.12.2007. 07:22 ] @
Citat: 3emyh: Pa zar ih toliko kosta da se odstampaju novi obrasci (knjizice), i za sta se onda koristi taxa koja se placa prilikom zamene iste? Ne, već je problem u zakonu za izdavanje zvaničnih potvrda (ne znam formalni naziv) u kome i dalje eksplicitno stoji "Savezna Republika Srbija", tako da se ne može dobiti zvaničan dokument na kome stoji naziv druge države. Ovo mi je rekao profesor još kada sam diplomirao pa pitao za diplomu, kaže nisu oni krivi. Niko nije dobio diplomu već nekoliko godina, od kad je bila prvo SCG a sada RS. Cenim da je slično i sa svim dokumentima. Pasoš sam produžio 2006 a LK zamenio pre par nedelja i na oba dokumenta mi stoji CPJ. Dakle, stoka glasa i zato nema zakona. [ Horvat @ 21.12.2007. 10:04 ] @
a ne mislite da jos uvek su u prometu srj l.k. i pasosi jer imaju visak blanko obrasaca? ;)
[ DS_Store @ 21.12.2007. 21:35 ] @
Ne.
[ Pneos @ 02.01.2008. 12:41 ] @
Evo javili su stizu novi pasosi od marta.
Sve je pod velom strogo drzavne tajne, jos uvek se ne zna kako ce izgledati. [ Horvat @ 02.01.2008. 12:50 ] @
hahah,stroga drzavna tajna,lol :)...garant ce biti isti ,zato je i "tajna" ,drzave "srj"
[ slaks @ 02.01.2008. 14:17 ] @
Problem sa novil ličnim kartama i pasošima je više u oprem nego u zakonskoj regulativi.
Da bi počeli da izdaju nove LK i PAS treba da u svim mestima stigne oprema koja pravi iste, a kako još uvek nije stigla ne može se ni početi sa izdavanjem novih LK i PAS. A to kako će izgledati već je rešeno i već je bilo, tako da je neka tajna i nije ![]() [ Horvat @ 02.01.2008. 14:22 ] @
samo da nema one biometrijske i rfid chipove i sve ce biti ok :)
[ Marko Enter @ 02.01.2008. 14:52 ] @
pasosi ce se menjati od 1 marta do 31 decembra 2008
pozdrav Marko [ Horvat @ 02.01.2008. 15:04 ] @
a izvor?
a izgled? :) [ markom @ 02.01.2008. 15:21 ] @
Izvor je verovatno B92, pošto im je to jedna od "udarnih" vesti na sajtu danas...
[ Horvat @ 02.01.2008. 15:31 ] @
nisam ni gledao b92 :)
Citat: Novi pasoši od marta 2. januar 2008. | 11:11 | Izvor: Beta Beograd -- Građani Srbije dobiće ove godine nove pasoše umesto još važećih sa grbom i oznakama Savezne Republike Jugoslavije. Pasoši će se menjati od 1. marta do 31. decembra 2008.Izdavaće ih policijske uprave ili policijske stanice MUP-a na čijem području je prebivalište, odnosno boravište lica koje podnosi zahtev za izdavanje. Nove putne isprave Srbije izdavaće se sa rokom važenja od 10 godina. Obrazac pasoša sadrži prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi i zaštitni elementi. Imena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih. ovaj deo Citat: Obrazac pasoša sadrži prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi i zaštitni elementi. [ markom @ 02.01.2008. 15:44 ] @
Na strani pasoša gde stoje podaci i slika u dnu postoje dve linije teksta koje su mašinski čitljive i sadrže sve podatke iznad toga. Ako imaš Šengen ili USA vizu, to su one dve linije na dnu iste.
Verujem da misle na to, pošto su "pravi" elektronski pasoši i dalje dosta retki. [ hecky @ 02.01.2008. 16:14 ] @
Nije mi jasno zasto naglasavaju da ce pasos biti "masinski citljiv". To je ko da hvale Yuga jer ima 4, a ne 3 tocka
![]() Mislim da je izgled pasosa jos tajna... jer ga jos nisu smislili. Nadam se da nece cekati do poslednje nedelje, pa zbudziti nesto... kao sto su Ustav odradili. [ Horvat @ 02.01.2008. 16:14 ] @
aha,kontam :)
bzvz :D [ Miroslav Jeftić @ 02.01.2008. 17:27 ] @
Citat: hecky: Nije mi jasno zasto naglasavaju da ce pasos biti "masinski citljiv". To je ko da hvale Yuga jer ima 4, a ne 3 tocka ![]() Da samo što do sada nije bio čitljiv, odnosno nije imao ni ta 4 točka. ![]() [ dejan, @ 02.01.2008. 19:04 ] @
Citat: hecky: Nije mi jasno zasto naglasavaju da ce pasos biti "masinski citljiv". To je ko da hvale Yuga jer ima 4, a ne 3 tocka ![]() Mislim da je izgled pasosa jos tajna... jer ga jos nisu smislili. Nadam se da nece cekati do poslednje nedelje, pa zbudziti nesto... kao sto su Ustav odradili. Ipak su smislili nešto. ![]() Ovo je vest od oktobra prošle godine: Citat: PASOŠ NA ĆIRILICI VN, 21. oktobar 2007 Idejno rešenje za novu putnu ispravu je u završnoj fazi. Ono što je važno jeste da je to prvi pasoš sa obeležjima Srbije i jedna izuzetno sigurna isprava koja će omogućiti brže i lakše putovanje. Teško će se krivotvoriti. Biće, najverovatnije, plave boje. U sredini će biti zlatni grb sa dvoglavim orlom. Ministar srpske policije Dragan Jočić, na naše insistiranje da otkrije još koji detalj nove srpske putne isprave, dodaje da će svuda u pasošu, gde to bude bilo moguće, a u skladu sa međunarodnim standardima, biti korišćena ćirilica kao primarno pismo. - Prva strana pasoša je i najglavnija. Ona će biti polikarbonatska, tvrda kao kreditna kartica. To je strana sa podacima, na izvestan način plastična, u kojoj će biti uliveni čip, slika i hologram sa grbom Srbije. Postojaće i mašinski čitljiva zona. Na prvoj strani će biti dosta reljefnog mikroteksta, ultravioletna zaštita, zaštita koja prelama svetlo pod različitim uglovima OVI, kao i zaštita MLI, koja menja sliku pod uglovima... Preostali listovi u pasošu biće tako dizajnirani da se vide konture, odnosno granice Srbije. [ Horvat @ 02.01.2008. 19:29 ] @
bice NAJVEROVATNIJE plave boje,vau,sto su smislili :D:D:D
nego ako je problem "samo" oprema,onda bi vec trebalo da postoji GOTOVO resenje,na osnovu cega ce se narucivati oprema,a ako nije gotovo,pa tesko da ce do marta biti sve gotovo - ideja i oprema p.s. samo nek izostave rfid cipove ,a ako ce staviti pic-ove sa imenom prezimenom ko ga ebe :) [ panonski mornar @ 02.01.2008. 21:12 ] @
@toplim:
samo ti daj da ti skeniraju zenicu...pa da ti prilepe i biometrijski cip na LK, sto da ne??? pa kad sutra neki klinac upadne u bazu podataka, i koristeci se tvojim podacima, koji su nepromenljivi, pocne da "hara", a ti ne mozes vise da ih proglasis nevazecim i zamenis... Ali recimo da ce ovo biti jedan od manjih problema...samo da upotrebimo mastu, i kazemo kako ce od sad pa na dalje svi podaci o tebi biti dostupni, zauvek. Kad te policija zaustavi, nikad neces znati sa kojim podacima raspolazu, pa te recimo kazni za prelazak na crveno, od pre mesec dana...na primer, samo. jos bolje: ugradi sebi verichip pod kozu, koji sadrzi litijum, pa se sekiraj svaki put, da li ce neki pametnjakovic, pod ubedjenjem, da radi pravu stvar, za svet aktivirati tvoj cip, koji ce sadrzaj litijuma da iskrene direktno u krvotok.. a onda ti nema spasa...zvuci kao horor film, znam ali ti proveri ako ne verujes... pozdrav za Horvata... [ slaks @ 03.01.2008. 18:33 ] @
![]() [ mexico @ 03.01.2008. 19:28 ] @
Citat: panonski mornarsamo ti daj da ti skeniraju zenicu...pa da ti prilepe i biometrijski cip na LK, sto da ne??? pa kad sutra neki klinac upadne u bazu podataka, i koristeci se tvojim podacima, koji su nepromenljivi, pocne da "hara", a ti ne mozes vise da ih proglasis nevazecim i zamenis... ...a ovako moze "neki klinac" jos jednostavnije da se predstavi kao on bez ikakve provere i biometrijskog cipa, i zenice. Znaci daleko jednostavnije!!!!! Nikako ne mogu da se sprece zloupotrebe. Samo mogu da se otezaju sa biometrijskim podacima i slicnim. Citat: panonski mornar:Ali recimo da ce ovo biti jedan od manjih problema...samo da upotrebimo mastu, i kazemo kako ce od sad pa na dalje svi podaci o tebi biti dostupni, zauvek. Kad te policija zaustavi, nikad neces znati sa kojim podacima raspolazu, pa te recimo kazni za prelazak na crveno, od pre mesec dana...na primer, samo. Cek, cek, cek... A sada nisu dostupni?? I zasto bi se neko provukao nekaznjen za prolazak na crveno? Mnogo jednostavnije je NE PRAVITI prekrsaje (sto je normalno) a ne pokusavati da sa izbegne kazna (cemu to vodi??). Efikasan kazneni sistem je ono sto nam nedostaje a to je upravo sto pojedinci pokusavaju. Citat: panonski mornar:jos bolje: ugradi sebi verichip pod kozu, koji sadrzi litijum, pa se sekiraj svaki put, da li ce neki pametnjakovic, pod ubedjenjem, da radi pravu stvar, za svet aktivirati tvoj cip, koji ce sadrzaj litijuma da iskrene direktno u krvotok.. a onda ti nema spasa...zvuci kao horor film, znam ali ti proveri ako ne verujes... Oni koji bi da krse pravila uvek nalaze neka apokalipticna predvidjanja. Podsecanja radi mnogi koji nisu imali koristi od televizije su njenoj pojavi pripisivali razne "djavolske" karakteristike. Epilog: i danas policija ili ko zna ko raspolaze sa raznim licnim podacima pojedinaca. Samo sa novim zastitnim metodama bice teze iste zloupotrebiti a lakse uci prekrsiocima u trag. Oni koji ne prave prekrsaje nemaju nista protiv novih sistema zastite i kontrole, dok oni koji cesto krse zakon na ovaj ili onaj nacin pokusavaju na sve moguce, najcesce iracionalne, nacine da se pobune. P.S. Prolazak kroz crveno treba da bude krivicno delo i kao tako strogo i bez odlaganja kaznjavano maksimalnom kaznom. Znate li koliko zivota je ugaseno i/ili unisteno doticnim (ne)delom za koje bi pojedinci da se nikada ne sazna??? [ toplim @ 25.03.2008. 14:33 ] @
Mrzi me sve da citam ali uglavnom ja sam za te nove elektronske licne kartice sa biometrijskim chipom.
A to da li ce neko da ih zloupotrebi, pa toga ima i danas i moje znanje mi "nalaze" da kazem da klinac ne moze da provali u sistem, osim ako nema potrebne parametre, mada i tada ne moze :) A DB ili udba uvek moze i uvek je mogla, pa cak i drzavna mafija, jer svaka drzava ima svoju mafiju. Zao mi je sto demokratija ima jednu veliku manu a to je da vecinu uvek cini "boranija" a inteligencija i ljudi koji gledaju u buducnost su uvek u manjini. I nije to samo slucaj sa demokratijom, vec su od kada je sveta i veka pojedinci vizionari uvek bili izopstavani. Tako da mogu reci da taj "chip" treba da bude samo pocetak,a nepismeni i neobrazovani ljudi treba da se drze one narodne "nije sramota pitati, sramota je ne znati a ne pitati". I da vam kaze vas bratac: Ako si cist pred (bogom) i pred ljudima, sta te boli ona stvar ko ti cacka po podacima. I naravno kamere na svako cose, a pre toga zakon, ja bih bas voleo da me prisluskuju i snimaju pa da vide kako sam dobar covek :) Laku noc! [ Dr.sima @ 25.03.2008. 14:54 ] @
Svaki put kad cujem price o klincu hakeru koji ce da menja podatke slatko se nasmejem... ;)
[ toplim @ 25.03.2008. 18:42 ] @
Pa jeste, ali jos gore kad to kazu neki navodno pismeni ljudi koji i neznaju sta znaci hakerisati, ili cak: "kako se ulazi u word"
Kao sto ne postoji katanac koji se ne moze razvaliti, tako ne postoji ni digitalni podatak koji se moze apsolutno zastititi, ali s obzirom da u nasoj zemlji "mafiju" obicno cine pilicari i busadzije a narod pajserasi i boranija kao licna karta nam moze sluziti i usb flash memorija jer i onako ne bi znali gde da je gurnu. [ zaraza @ 25.03.2008. 21:13 ] @
pa oce li te LK vec jednom?
treba u narednih mesec dana da produzim svoju, pa se sve nesto nadam da cu da dobijem novu.... [ Horvat @ 25.03.2008. 21:18 ] @
naravno da nece :)
a i sta ce ti licna karta svakako? :D @toplim a zasto bi ti hteo da te prate i prisluskuju? to mi nije jasno :),ajd,nemas sta da skrivas,ok,ali sta koga zabole gde se ti kreces i koga zoves i o cemu razgovaras [ toplim @ 26.03.2008. 07:56 ] @
Pa to ja Horvat onako iz zaebancije rekoh. Naravno da ne bih voleo da me snimaju kako vucem vodu u kupatilu :) to je privatna svojina, a ulica nije, vec je javno mesto, pa onda mora da se zna neki red.
Mada to nije tema, vec je tema LK. Nesto me zanima da nece mozda u "buducoj" licnoj karti, kakva god bila, da nam pise: "Republika Srbija i Kosovo po rez.1244" A meni se ovih dana sve vise lepi za srce i mozak moja svojerucno sklepana parola: "Jeste Kosovo Srbija ali Srbija nije samo Kosovo", mada sam blizu i parole: "Kosovo je Srbija, jer i malo dete zna da je Tokio Sumadija"... Nego šljiva je sve manje, gde da se sklonimo, pa da se prebrojimo? [ Bensedin @ 23.04.2008. 18:57 ] @
Citat: Pasoši stižu krajem maja Građani Srbije će prve zahteve za izdavanje novog pasoša moći da predaju krajem maja, a njihovo izdavanje se očekuje početkom juna, rečeno je “Novostima” u kabinetu potpredsednika Vlade Božidara Đelića. Vicepremijer je, kako su nam preneli sagovornici, boravio u Minhenu, gde je rešio problem s nemačkim partnerima koji su zaduženi da nam dostave materijal za zaštitu putnih isprava. Nemci su, naime, bili “zakočili” proces izrade pasoša, jer su tražili garancije od tehničke vlade da će za taj posao biti isplaćeni na vreme, bez obzira na to kakav će biti rezultat majskih izbora. Narodna banka Srbije dala je garancije nemačkoj firmi “Giseke i Devrijent”, koja je zadužena za izradu čipova na novim pasošima Srbije, da će posao u potpunosti biti isplaćen! Ovo je za “Novosti” izjavila Tanja Miščević, šef Kancelarije za evropske integracije i potvrdila da sada više nema smetnji za štampanje novih pasoša. - Jeste da smo izgubili dosta vremena, ali počinjemo štampanje u maju - kaže Miščevićeva. - Problem je nastao kada su banke okupljene oko konzorcijuma za čipove otkazale. Međutim, naša banka je dala garancije da će sve biti isplaćeno. Nemačka firma je u jednom momentu tražila i potvrdu od tehničke vlade da će posao biti završen bez obzira na rezultat izbora. Novosti.co.yu Da li je ovo jos jedna "musa" ili to stvarno znaci da bi konacno mogli u sestom mesecu da dobijemo nove pasose, videcemo.... ![]() [ dejan, @ 06.05.2008. 00:56 ] @
Pa moraćeš da je izvadiš kad ti istekne stara,a najkasnije do 2011.
Nego,o kakvom žigosanju pričaš?U čemu je problem? [ Emil Ranc @ 06.05.2008. 09:10 ] @
"Digitalni Anđeo"... o, bože. Imao sam skoro priliku da vidim to "ostvarenje". Pogledao sam ga na preskok. Klasična teorija zavere o judeo-masonskoj vladavini sa kontrolom nad ljudima putem RFID implanata, kao i potrebi međunarodne zajednice da istrebi Srbe i pravoslavlje. Inače, u filmu ima i "dokaza" kako je Hitler pobegao svemirskim brodom, gomila izvrtanja brojki da se dobije "666", a inače film je blagoslovio i neki pop.
[ Fuzz @ 06.05.2008. 11:22 ] @
Citat: kelja:Zasto da ne? U nekim zemljama licna karta i ne postoji, pa sta im fali? Pa ne fali im nista...nego imaju viska...ilegalnih imigranata... [ DaliborP @ 06.05.2008. 11:50 ] @
Citat: Fuzz: Pa ne fali im nista...nego imaju viska...ilegalnih imigranata... Kakvu tacno vezu vidis izmedju nepostojanja licne karte i viskom ilegalnih imigranata? [ Fuzz @ 06.05.2008. 12:03 ] @
Pa mislim na cinjenicu da nakon sto neko ilegalno udje u zemlju u kojoj ne postoje licni dokumenti, postaje gotovo nevidljiv za policiju sem u slucaju da napravi neko zesce sran.e.
[ DaliborP @ 06.05.2008. 12:12 ] @
Citat: Fuzz: Pa mislim na cinjenicu da nakon sto neko ilegalno udje u zemlju u kojoj ne postoje licni dokumenti, postaje gotovo nevidljiv za policiju sem u slucaju da napravi neko zesce sran.e. Nisi u pravu. I da postoje licne karte, kako zamisljas da bi neko postao "vidljiv" za policiju? Nasumicnim legitimisanjem po ulici? Toga vise nema ni u Srbiji, a kamoli u ostalim razvijenijim zemljama. Osim ako nisi napravio s***** ili si u blizini napravljenog sranja, a tad i da nemas dokumenta duzan si po zakonu da dokazes ko si. [ Horvat @ 06.05.2008. 13:11 ] @
oo svasta je tu napisano :))
[ Fuzz @ 06.05.2008. 13:11 ] @
Legitimisanje i dalje postoji u Srbiji i sluzbeno lice te moze legitimisati ukoliko mu se ucinis sumnjivim ili zeli da evidentira odredjene osobe prisutne na nekom prostoru.
[ boccio @ 06.05.2008. 14:56 ] @
Citat: DaliborP: Nisi u pravu. I da postoje licne karte, kako zamisljas da bi neko postao "vidljiv" za policiju? Nasumicnim legitimisanjem po ulici? Toga vise nema ni u Srbiji, a kamoli u ostalim razvijenijim zemljama. Osim ako nisi napravio s***** ili si u blizini napravljenog sranja, a tad i da nemas dokumenta duzan si po zakonu da dokazes ko si. Mislim da razmisljas suvise ograniceno (ne mislim u pezorativnom smislu). Zbog cega bi tvoj ID bio interesantan iskljucivo policiji? Jel sve mora kroz prizmu policije da se posmatra? Postoji mali milion situacija u kojima moras da se "legitimises" nekakvim ID-jem (licna karta, pasos, vozacka dozvola, etc.) od kojih nijedna nije vezana za policiju. [ pantic68 @ 06.05.2008. 15:07 ] @
Citat: Fuzz: Legitimisanje i dalje postoji u Srbiji i sluzbeno lice te moze legitimisati ukoliko mu se ucinis sumnjivim ili zeli da evidentira odredjene osobe prisutne na nekom prostoru. I postojace dok svi ne budemo vukli bar po jedan rfid chip tako da uvek znaju gde smo. Ne vidim sto bi se trtio u nesto od cega nemam koristi a zabole me sto ce drzava da me lakse evidentira i prati. Jel moguce da dobar deo vas uziva u jacanju drzave i totalitarizma, mislim kakva je korist? Mafia ne bi bila mafia kad bi joj to predstavljalo prepreku. [ DaliborP @ 06.05.2008. 15:45 ] @
Citat: boccio: Mislim da razmisljas suvise ograniceno (ne mislim u pezorativnom smislu). Zbog cega bi tvoj ID bio interesantan iskljucivo policiji? Jel sve mora kroz prizmu policije da se posmatra? Postoji mali milion situacija u kojima moras da se "legitimises" nekakvim ID-jem (licna karta, pasos, vozacka dozvola, etc.) od kojih nijedna nije vezana za policiju. U zemljama koje nemaju licnu kartu u takvim situacijama dozvoljeno je priloziti bilo kakav photographic ID kao sto je vozacka dozvola ili pasos. Situacije kao otvaranje racuna u banci, uzimanje novog telefonskog paketa itd....ne radis to bas svaki mesec. A iskreno ne znam na kojih mali milion situacija mislis, koliko cesto ti koristis licnu kartu? Daleko od toga da mislim da nije prakticna, ali realno kad pogledam kako funkcionise drustvo koje je nema...pa i nije tako neophodna. Govorim iz licnog primera. [ hecky @ 06.05.2008. 16:02 ] @
Precera ga
![]() U UK kao nemaju licnu kartu, ali svi nosaju vozacku sa sobom (ko nema vozacku, nosa pasos ili neki drugi ID). Umesto da imaju jedan ID, imaju 10, alternativnih... a sve to upucuje da ljudi zapravo stalno nose neku formu ID-a, jer je neophodan za obavljanje svakodnevnih poslova, samo sto ne vole da se ID zove ID, niti vole da ih neko tera da ga nose (iako ga sami od sebe nose) ![]() [ DaliborP @ 06.05.2008. 16:12 ] @
Ko nosi pasos sa sobom?!? E svasta.
Dobro, ja sam poseban, ne nosim nikakav ID sa sobom i nemam svakodnevne poslove sa istim. Pocecu pasos da nosim.... [ kelja @ 06.05.2008. 17:05 ] @
Citat: Legitimisanje i dalje postoji u Srbiji i sluzbeno lice te moze legitimisati ukoliko mu se ucinis sumnjivim ili zeli da evidentira odredjene osobe prisutne na nekom prostoru. Ah, relikti totalitarne svesti... :) Nadam se da ce upravo ovo biti izbrisano iz nekog buduceg Ustava(zapravo nekog adekvatnog zakona). [Ovu poruku je menjao kelja dana 06.05.2008. u 18:18 GMT+1] [ boccio @ 06.05.2008. 17:36 ] @
Ja ne razumem koji je tvoj problem? MUP u Srbiji ima ovlascenja koja su manje-vise potpuno u skladu sa svim demokratskim principima slobodnog zivljenja i apsolutno ne ometaju slobodu pojedinca.
Kakva bre totalitarna svest? Sta pricas? [ kelja @ 06.05.2008. 17:45 ] @
Ni ja ne razumem tvoj problem, jbg.
Tebi legitimisanje od strane 'ovlascenog lica' SAMO ZATO STO SI NJEMU SUMNJIV ne smeta, meni smeta... Sta ces, nervira me, osecam se kao kriminalac, mada nikad nisam nista ukrao, dlanovi se znoje, i tako, jednostavno ne volem to, a kako vidim da se u (nekim)civilizovanim zemljama ta praksa izbegava, kontam da se bez toga moze? Uzgred, iza recenice o ''totalitarnoj svesti'' stoji mali smajli, poput ovog. ;) [ Burgos @ 06.05.2008. 23:49 ] @
Što se tiče ovog ŽIGOSANJA i filma Digitalni Anđeo, moram da kažem par reči.
Prvo - Crkva nije protiv biometrijskih čipova. Protiv biometrijskih čipova su određene osobe (da ne koristim neko pogrdnije ime) u Crkvi. Svi pravoslavni hrišćani koji su kršteni u SPC-i pripadaju istoj, čine istu i imaju pravo da lupetaju razne gluposti. Problem se pojavi kada neko sa većim činom počne da priča o tome - tada masa po automatizmu prihvati njegovo mišljenje. A u ovakvim slučajevima je najpametnije pogledati ko je on, kako je stigao tu, kada je stigao tu gde jeste i mnogo će se kasti. Međutim, malo njih to radi... Crkva nije tu da zaustavlja napredak civilizacije, ona jeste pomogla da se izliju temelji civilizacije, i na te temelje se često treba vraćati, ali, ponovo, ne treba da stoji tu da zaustavlja civilizaciju. Šta sad - treba se odreći doktora, medicine, apoteka? Svega... Zarad čega? Bacimo kreditne kartice, ostavimo samo novac kod sebe. Pa ko smo mi da biramo manje zlo? Zlo je zlo. Na kraju krajeva, evo jedan banalan primer - verovali ili ne, i sveštenici dižu kredite. Idu u banke i plaćaju kamate, čitaj: idu kod zelenaša. Čak i SPC izdaje kredite svojim sveštenicima i - pogodite šta - naplaćuje kamatu. Kakvo žigosanje, kakvi bakrači. Samo osoba kome se teorija zavere mota po glavi može uporediti apokaliptično žigosanje sa biometrijskim čipom. Nažalost, već vidim postove koji spominju metod kuvane žabe. PS. Vidim da se spominje da je Digitalni Anđeo bogougodan. Sada ću napraviti neki filmčić, napisaću da je bogougodan i da ga je zato proglasio sveštenik poznat po tome što prodaje svoje knjige ispred crkve za vreme službe i da skuplja svoje stado - i okačiću ga na pravoslavlje.net. Odmah će pedesetak ljudi baciti gitare u vatru, jer ću u filmu postaviti teoriju o gitari kao đavoljem instrumentu. Tužno... [ anon7994 @ 08.05.2008. 22:12 ] @
Novi pasosi pocinju da se izdaju u limburgu mesecu (za neupucene, to je kada se majmuni sisaju)...
PASOŠI U AVGUSTU GRAĐANI neće moći da podnose zahteve za nove pasoše pre kraja juna. Kako nezvanično saznajemo, dobavljač neće pre tog perioda moći da dostavi sve što je potrebno za štampanje novih putnih isprava. Kako je rok za dobijanje, posle podnošenja zahteva mesec dana, prvi crveni pasoši građanima biće izdati tek u avgustu.(S. R.) http://www.novosti.rs/code/nav...st=120811&datum=2008-05-08 [ Horvat @ 09.05.2008. 00:42 ] @
hahaha,da prave stampariju na marsu,ranije bi bili izdavani pasosi :D:D:D,e komedije jedne :)
nego,je l' dobio neko novu lk? da uslika da vidim kako to izgleda [ RonJ @ 09.05.2008. 08:27 ] @
[ Horvat @ 09.05.2008. 09:13 ] @
to sam video,ali kako izgleda odradjena,mozda ima nekih razlika i tako to :)
[ hecky @ 09.05.2008. 09:13 ] @
Da li jos neko primetio da vlada stalno pomera rok izdavanja novih pasosa, a ne pomera rok dokle vaze stari?
Jel to znaci da ce nam krajem ove godine jednostavno ukinuti pasose ![]() [ Dusan km @ 09.05.2008. 09:41 ] @
Ja sam apsolutno protiv licnih karata sa cipom.Takodje mislim da je film Digitalni Andjeo glupost,sve su to DJAVOLJA posla.Ha,ha,ha.
[ igorko @ 09.05.2008. 09:53 ] @
Prema ovim početnim podacima iz PU za Beograd (PS Stari grad), znatno je veće interesovanje građana za novu ličnu kartu sa čipom:
Citat: Već dve nedelje traje i izdavanje novih identifikacionih dokumanata građana Srbije. Od 14. aprila, kada je počelo primanje zahteva, do sada je izdato 548 ličnih karata, od čega 511 sa čipom. Ukupno je podneto 3.900 zahteva, a 524 građana su tražili da im se izda dokument bez čipa... [ Horvat @ 09.05.2008. 09:53 ] @
Citat: hecky: Da li jos neko primetio da vlada stalno pomera rok izdavanja novih pasosa, a ne pomera rok dokle vaze stari? Jel to znaci da ce nam krajem ove godine jednostavno ukinuti pasose :D. moj vazi do 2012. pa oni nek pomeraju kako hoce podneto skoro 4k zahteva,a samo ~550 izdato,cccc [ igorko @ 09.05.2008. 10:02 ] @
[/quote]
Citat: Horvat: moj vazi do 2012. pa oni nek pomeraju kako hoce... Bez obzira što ti piše u lk da ti važi do nekog datuma u 2012. godini, moraćeš malo ranije da tražiš novu: [quote]Ipak, građani nemaju razloga za žurbu - sadašnje lične karte u obliku knjižice važiće do 26. jula 2011. godine. Naime, važećim Zakonom o ličnoj karti predviđeno je da sadašnje lične karte važe tačno pet godina od stupanja tog zakona na snagu [ Horvat @ 09.05.2008. 10:09 ] @
hecky je rekao za pasos
za to nema "krajnji rok" a lk mi ranije istice svakako :) edit:zasto si citirao i konfiguraciju??? [ igorko @ 09.05.2008. 10:22 ] @
Na osnovu važećeg zakona o putnim ispravama, krajnji rok važenja plavog SRJ pasoša je 31.12.2008., ako ga ne produže, a produžiće ga sigurno, imajući u vidu kašnjenja, stalna odlaganja roka za početak izdavanja novih (crvenih) pasoša.
Citat: Horvat: edit:zasto si citirao i konfiguraciju??? :) Zeznuo sam se... :) sa /quote ;) [ Horvat @ 09.05.2008. 10:27 ] @
nemoj tako,dobilo je ~200 ljudi pasose :D
nema razloga da produzuju :P ostali neka sede tu gde su :)) [ hecky @ 09.05.2008. 11:35 ] @
FYI plavi SRJ vaze do kraja 2008-me godine, bez obzira sta u njima pise da vaze duze (npr. na mome pise da vazi do 2010).
Vlada Srbije stalno pomera pocetak izdavanja novih pasosa, pa se tako "prozor" u kome je predvidjena zamena dokumenata smanjuje! Skoro sam procitao da ce plavi pasosi vaziti i pocetkom 2009... mada ko zna sta ce biti posle ovih izbora ![]() [ igorko @ 09.05.2008. 11:58 ] @
Ovo zamajavanje sa novim pasošima traje već duuugo:
- početkom januara su rekli da će prijem zahteva za nove pasoše biti u martu; - krajem januara je rečeno - početkom aprila; - u februaru su rekli - početkom maja... ... itd... - poslednji info je - avgust!!! Citat: maratonci (iz Vlade RS) trče počasni krug: "U januaru ste rekli ste lova u Aprilu, od tog obećanja prošlo je godinu dana. Nemo da me lazete više. Ako ne predate pare, ode kuća!" "Šta će biti s kućom? ![]() Moj pasoš (plavi SRJ) je istekao 10.februara ove godine, i zbog toga, pomno pratim razvoj događaja... čekam, nadam se ... i luuudim, bre!!! Nesposobni su totalno! Koliko sam razumeo oni su napravili samo probnu seriju i podelili ovih 204 pasoša, prošle nedelje, a još uvek nemaju sve potrebne elemente za masovnu proizvodnju novih pasoša. ![]() S obzirom da 10. jula putujem u GR, mislim da ću (nažalost) morati da apliciram za "novi - stari" SRJ pasoš, sa kojim ću imati samo jedno putovanje i koji će prestati da važi sa istekom ove, 2008.godine. Da poludiš! [ NoneVi @ 16.05.2008. 14:19 ] @
Kakav username i password?
[ RonJ @ 16.05.2008. 14:52 ] @
Na ovoj licnoj karti sa cipom nepise adresa stanovanja,zanima kako ce npr.u banci ili recimo mobilni operater znati adresu na koju treba da salje racun ili izvestaje iz banke.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 16.05.2008. 15:40 ] @
Citat: RonJ: Na ovoj licnoj karti sa cipom nepise adresa stanovanja,zanima kako ce npr.u banci ili recimo mobilni operater znati adresu na koju treba da salje racun ili izvestaje iz banke. Jel sad jasnije kako :) [ anon7994 @ 16.05.2008. 20:17 ] @
Pa uopšte nije jasnije. Očitavanje čipa će moći da radi samo službeno lice.
Zamisli da svako može da očitave podatke sa čipa, uključujući i tvoje biometrijske podatke. Verovatno su na ovo zaboravili da misle, ili će se naći neka kompanija koja će uz nadoknadu (koju će plaćati krajnji korisnik, iliti mi) potvrđivati adresu... Nije mi jasno kako je polje za adresu ostalo prazno, umesto da navedu neku napomenu (adresa nije potrebna, isl.). Još jedna jako bitna stvar. Ako se ne varam, postojeće, tj. ove nove koje se uvode, lične karte i pasoši NISU u skladu sa zakonodavstvom Evropske Unije, a koji se tiču privatnosti podataka građana. Ovo se naročito odnosi na JMBG, koji ne bi trebao da bude dostupan svakome. Iz tog razloga, kroz ne dugo vreme, mi ćemo ponovo morati da menjamo i ove najnovije (još ne) uvedene pasoše i lične karte :( [ Horvat @ 16.05.2008. 20:37 ] @
i mene zanima kakav username i password
da nije to da ti mozes da se "ulogujes" na svoju lk i menjas podatke :D ili kada sl [sluzbeno lice] zatrazi tvoju lk i ubaci je u citac trazi user i pass da bi video sve? [ bakara @ 18.05.2008. 12:05 ] @
Da li je moguce?
Citat: Kao novinu, u MUP napominju činjenicu da novi Zakon o putnim ispravama ne predviđa upis dece u pasoš roditelja, zbog čega se očekuje povećan broj zahteva za izdavanje dečjih pasoša. I povecan priliv novca u blagajnu. Ovo vec postaje nenormalno.... A stari pasosi vaze do kraja godine ![]() http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=42006 [ skymobile @ 18.05.2008. 16:27 ] @
Citat: WuTang: e lose se zezas stvarno.... sto se mene tice ja te nove karte necu IZVADITI NIKAD!!! Zasto....pa toplo bih preporucio da odgledate i nadjete film Digitalni Andjeo.... tu ce ti se sve lepo kasti... Kazimo sad i zauvek STOP ZIGOSANJU!!!!!!!!!!!! Digitalni andjeo je najveca budalastina koju sam video poslednjih godina. Cime se bre ljudi zaglupljuju, pa to je strasno. [ D.i M.e @ 26.06.2008. 14:45 ] @
Ne znam da li ima neka druga odgovarajuća tema, videh da je jedna zatvorena, pa da prenesem ovde novosti u vezi sa novim pasošima.
Najzanimljiviji delovi podebljani. Citat: Pasoši stižu tek na jesen MASOVNA isporuka pasoša MUP-u, ako usput ne iskrsne neki novi problem, počeće od polovine jula. A posle toga trebalo bi da počne i njihovo izdavanje građanima. Realno je da nove putne isprave građani počnu da dobijaju tek od septembra, najavio je u sredu novinarima Ljubiša Vuletić, direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN). Zastoj je nastao u proizvodnji polikarbonatske strane (na kojoj će se nalaziti podaci vlasnika), pa je do sada isporučena samo mala količina, dovoljna za izradu 2.000 pasoša i 1.000 specimena, koji se šalju stranim predstavništvima kako bi kasnije, na osnovu njega, pasoš na granicama bio prepoznat. Vuletić je još jednom rekao da mu nije jasno zašto je potpredsednik vlade Božidar Đelić optužio Narodnu banku Srbije i ZIN za kašnjenje isprava, kad je svakodnevno bio obaveštavan dokle je stigla nabavka i kako napreduje izrada. - Realan rok za pripremu i štampanje novih pasoša u svim zemljama je dve godine. A mi smo posle 18 verzija izgleda isprave, od MUP-a konačnu dobili 18. januara - rekao je Vuletić. - Odmah smo naglasili da ni april, ni jun nisu realni rokovi. Ali, potpredsednik vlade rekao nam je da budu gotovi do 23. juna. Poručili smo tada da je realno vreme izrade devet meseci. Ali, mi smo samo tehničari i ne propisujemo rokove, tako da nas niko nije slušao. Na naše pitanje da li to znači da su potpredsednik vlade i naš tim koji pregovara o stavljanju Srbije na belu šengensku listu svesno licitirali rokovima, Vuletić je rekao: - Nismo mi političari i ne smemo to da tvrdimo. Ali znamo da su svi bili upoznati sa tim šta se dešava. Iz ZIN-a su svakodnevno stizale informacije u Đelićev kabinet. On je još jednom objasnio koliko je komplikovana i dugačka procedura nabavke repromaterijala, koliko traju tenderski rokovi... Dve vrste hartije nabavljaju se iz Švajcarske, polikarbonati iz Nemačke, kinegrami iz Švajcarske, korice iz Amerike... Za svaku od komponeni u svetskim fabrikama čeka se od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. - Jedini način da izdavanje počne ranije bio je da prvih 250.000 knjižica napravimo u inostranstvu, dok čekamo da nama stigne sve što je potrebno za proizvodnju - objasnio je Vuletić. - Ali, to bi državu koštalo mnogo više, i zahtevalo bi dodatna sredstva iz budžeta. Ovako, za početak izrade pasoša bilo je potrebno 30 miliona evra. Na kraju, Vuletić je dodao da jul, kako je rekao Božidar Đelić, nikako nije pravi rok za izdavanje pasoša. A, razlozi - još nije počela masovna proizvodnja, gužve na šalterima za izdavanje putnih isprava ionako su leti prevelike, a i građani bi zbog dugačke procedure rizikovali da im propadne uplaćeni godišnji odmor. Mnogo je realnije, smatra on, da izdavanje počne na jesen. A kada stigne dovoljno polikarbonata iz Slovenije, dnevno će na novom pogonu ZIN-a moći da se štampa po 10.000 pasoških knjižica. POČASNI PASOŠI - OKRENULI smo naglavačke Evropu da bismo na vreme završili prva 204 počasna pasoša - priča Vuletić. - Bili su gotovo u poslednji čas, trećeg maja u pola pet ujutru. I što se tiče izrade, njihovi vlasnici mogu da putuju gde hoće. Problem je što nisu pre toga, kako bi trebalo, izrađeni i u svet poslati specimeni, kako bi pasoš bio prepoznat. Tako su neke zemlje, na primer Francuska, pristale da stave vizu u ovaj pasoš, iako nisu dobili specimen. A Holandija je odbila da to uradi. ČIPOVI SA FILIPINA - NAJVEĆI problem jeste nabavka čipova, jer ih sada naručuju mnoge države - objašnjava direktor ZIN-a. - Čipovi se prave na Filipinima, pa se šalju u Nemačku, gde im se ugrađuje operativni sistem. Zatim se vraćaju na Tajland da im se napravi antena. A poslednji postupak, pre isporuke, jeste pakovanje u troslojni polikarbonat. Izvor: http://www.novosti.rs/code/nav...st=123532&datum=2008-06-26 E sad još iz „Blica“: Citat: - Nemamo nameru da se pravdamo, nama je bilo zabranjeno da medijima dajemo izjave na ovu temu, zato smo novinare stalno upućivali na potpredsednika Vlade Srbije, koji je obaveštavan o svakom koraku u ovoj priči. Ni sada nemamo saglasnost da govorimo, ali smo odlučili da javnosti ukažemo na neke činjenice. Političari žele da ovaj posao bude odrađen što pre, rokove nam daju u skladu sa svojim potrebama, ali nas niko ne pita, kao ljude koji rade taj posao kakva je tehnologija rada i da li su ti rokovi mogući. Svuda u svetu prelazak na biometrijski pasoš traje oko dve godine, u prvoj se obavljaju normativni poslovi i priprema se druga faza tehničke realizacije, koja mora da traje oko godinu dana. Mi tu fazu možemo da okončamo za devet meseci, ali nam političari taj rok ne dozvoljavaju - reči su direktora Vuletića. Znači da su ljudi svesno lagali pred izbore davajući obećaća o stavljanju na „belu“ šengensku listu. [ Horvat @ 26.06.2008. 18:05 ] @
2 godine im treba za rasturanje ni milion pasosa??????
jbte pa k'o da ih rucno prave "Zatim se vraćaju na Tajland da im se napravi antena. A poslednji postupak, pre isporuke, jeste pakovanje u troslojni polikarbonat." lol,kakva sad antena? :D,da nece da ima i wifi u sebi pasos :D:D:D [ germanchc @ 26.06.2008. 19:50 ] @
da znate kakvi su nesposobnjakovici ti koji rade u ZIN-u :) sve bi vam bilo jasno , ovi iz zastave su za njih primer dobre produktivnosti
oko licnih karti sta reci kada je po zakonu rok za dobijanja nove licne karte dve nedelje a u mup-u vam kazu dodjite za dve nedelje pa potom dodjite za nedelju dana i tako u zadnjih desetak dana nikome nisu izdali na vreme, svesno sami drzavni organi krse zakon a kada vas zustave ne pitaju vas koji je razlog sto niste produzili licnu kartu ili registraciju na kolima nego odmah kazna i cuvena recenica "ja samo radim po propisima". [ bttp @ 26.06.2008. 20:50 ] @
Totalni je kretenizam što je na "novoj" ličnoj karti štampano naveden JMBG a adresa prebivališta je kao tajna. Pa mislim šta koga zanima moj JMBG? Mogli su i njega da upišu na čip a ne da ga štampaju. Stalno imam utisak da u ovoj zemlji neke bitne odluke koje se tiču svih, donose totalni imbecili.
[ DaliborP @ 26.06.2008. 21:50 ] @
Citat: Dve godine je ocekivan period za takav proces u vecini drzava. Ti mozes da odradis posao brze? Imas primer gde je to brze obavljeno? Bas bih voleo da znam, evo imas priliku da nas prosvetlis kako se to ustvari radi. Da vidimo da li ces istom brzinom da izneses argumente kao sto si brze-bolje pozurio da opljunes.. [Ovu poruku je menjao DaliborP dana 26.06.2008. u 23:54 GMT+1] [ Horvat @ 26.06.2008. 22:02 ] @
pa ne znam,ali mi nije jasno sto je tako dugacak proces? ne izmisljaju nista novo nego samo kopiraju,dakle ne moraju iz nule poceti nego od nekoga uzeti masine,preraditi malo funkciju i "kraj" ,ne?
ja ne mogu jer nemam novac za takve pogone :) i to za 2 godine je rekao ovaj da toliko treba,ja stvarno ne znam da li je to istina ili ne,jer nigde nisam nasao podatak koji to potvrdjuje ili demantuje [ DaliborP @ 26.06.2008. 22:55 ] @
Citat: Horvat: pa ne znam,ali mi nije jasno sto je tako dugacak proces? ne izmisljaju nista novo nego samo kopiraju,dakle ne moraju iz nule poceti nego od nekoga uzeti masine,preraditi malo funkciju i "kraj" ,ne? Ne. [ Horvat @ 26.06.2008. 23:05 ] @
pa hajde,posto znas,reci koji je proces,sta toliko koci?
[ Backy @ 27.06.2008. 09:10 ] @
Citat: bttp: Totalni je kretenizam što je na "novoj" ličnoj karti štampano naveden JMBG a adresa prebivališta je kao tajna. Pa mislim šta koga zanima moj JMBG? Mogli su i njega da upišu na čip a ne da ga štampaju. nije da ih branim, na novoj ličnoj karti nema mesto za promenu prebivališta pa bi morao da vadiš novu da je adresa odštampana... ovako se samo upiše druga adresa u čip... ako budeš menjao matični broj, ionako ćeš usput promeniti i sva dokumenta ;) [ Joker @ 27.06.2008. 09:13 ] @
A kako se menja JMBG ?
![]() [ vindic8or @ 27.06.2008. 11:04 ] @
Rodis se neki drugi dan u nekoj drugoj opstini :-)
[ Marenović Slaviša @ 27.06.2008. 13:22 ] @
Citat: vindic8or: Rodis se neki drugi dan u nekoj drugoj opstini :-) Dobar odgovor... Struktura JMBG XZ DAN KADA STE RODJENI XZ MESEC KADA STE RODJENI XZY GODINA KADA STE RODJENI WQ OPSTINA U KOJOJ STE RODJENI 00 ILI 50 ZAVISNO OD VASEGA POLA 3 (PRIMERA RADI) REDNI BROJ U DANU KADA STE UPISANI U MAT.KNJIGU I OSTALE SPISE, I 2 (OPET PRIMER) BROJ ONOGA KOJI VAS JE ZAVEO U SPISE (MOZDA I OTVORIO DOSIJE O VAMA KOJI CEKA NA VAS DA GA ISPISETE) [ Marenović Slaviša @ 27.06.2008. 13:25 ] @
Zaboravih da kazem.... Nove licne i pasosi - sto kasnije to bolje.... [ ChanMaster @ 27.06.2008. 13:33 ] @
Citat: Joker: A kako se menja JMBG ? :D Znam da vam biti neverovatno ali meni je promenjen JMBG. Kako? Nemam pojma samo kad sam vadio novi pasos vido sam da imam drugi JMBG pito cajosha on kaze "to vam je novi provereno" . i tako imam LK sa jednim i Pasos sa drugim JMBG. A to sa odugovlacenjem Licnih karata i Pasosa je samo stvar politike (moje glediste). A sve ostalo su samo izgovori! [ agvozden @ 27.06.2008. 13:50 ] @
Koliko ja znam izdato je brdo pasoša podobnim ljudima,
dobili su svi u vrhu ministarstva, svi zapošljeni u narodnoj skupštini i RIK-u... to je barem ono što sam ja video lično A ja ću morati za celu porodicu da uzmem stare obrasce, sa kojima ću otići jednom... Sve mi ovo liči na pribiranje prihoda za budžet! Možda je dobra stvar i ne vratiti se više... Ima jedna glupost na ovoj ličnoj karti Piše ćirilično, a onda ima i sitnim slovima na engleskom... Znači stranac će pročitati "surname" ali neće uspeti da pročita i koje je... [ Horvat @ 27.06.2008. 14:34 ] @
@maren,tako nekako
XZ DAN KADA STE RODJENI XZ MESEC KADA STE RODJENI XZY GODINA KADA STE RODJENI WQ OPSTINA U KOJOJ STE RODJENI dovde je sve tacno :) onda ide 000-499 muske osobe sa rednim brojem kako su prijavljene ili 500-999 zenske osobe sa rednim brojem kako su prijavljene i zadnji je kontrolni broj koji se racuna Code: K - kontrolna cifra * Kontrolna cifra se izračunava formulom gde DDMMGGGRRBBBK = ABVGDĐEŽZIJKL L = 11 - ((7*(A+E) + 6*(B+Ž) + 5*(V+Z) + 4*(G+I) + 3*(D+J) + 2*(Đ+K)) % 11) * o % je MOD ili ostatak deljenja a ne / ili znak za deljenje * ako je kontrolna cifra između 1 i 9, ostaje ista (L = K) * ako je kontrolna cifra veća od 9, postaje nula (L = 0) [sa wiki] ali to je off :) [ Horvat @ 01.07.2008. 13:45 ] @
@DaliborP,nisi odgovorio,dao si stav da si upoznat sa procesom,a nisi odgovorio koji je proces,i sta koci isti,odnosno zasto je "nemoguce" da se sve sredi brze od 2 godine
[ DaliborP @ 03.07.2008. 15:56 ] @
Citat: Horvat: @DaliborP,nisi odgovorio,dao si stav da si upoznat sa procesom,a nisi odgovorio koji je proces,i sta koci isti,odnosno zasto je "nemoguce" da se sve sredi brze od 2 godine Niti planiram da odgovorim. Sta bi ti, da ti posaljem biznis plan National ID-ja ili E-Pasosa projekta jedne drzave? Nisam planirao da pisem izvestaje po forumima. Takav proces traje minimum 2 godine a i vise. Sad na tebi je da li ces da verujes ili ne. [ Horvat @ 03.07.2008. 16:23 ] @
sta god :)
[ D.i M.e @ 04.07.2008. 11:37 ] @
Posle samo nedelju dana dolazi do novog obrta.
Citat: Zahtevi za nove pasoše od 7. jula Beograd -- Zahtevi za izdavanje novih biometrijskih pasoša Srbije mogu se podnositi od ponedeljka 7. jula, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Đelić je naveo da procedura u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu počinje 1. oktobra. Cena pasoša u zemlji iznosiće 2.170 dinara, dok će državljani Srbije u inostranstvu plaćati i dodatnu taksu od 15 evra. Rok za njihovo izdavanje biće 30 dana. http://www.b92.net/info/vesti/...07&dd=04&nav_id=307005 Još je sveža vest pa nema na mreži ništa detaljnije, ali na tv-u čuo da pošto je zakonski rok za izdavanje mesec dana, onda će masovno izdavanje krenuti u avgustu (i naravno to je „jedini“ uslov da od nove godine možemo da idemo bez viza). Kao da oni poštuju rokove... Što kaže onaj prvi komentator tamo, čista demagogija i zamazivanje očiju građana. [ Horvat @ 04.07.2008. 14:37 ] @
u jeee,vise od 1200 din. skuplje
[ vlad1982 @ 18.07.2008. 18:43 ] @
Hoce li prva strana u novom pasosu biti cvrsta kao kreditna kartica i kicna karta ili ce biti samo pokrivena onom folijom koja lici na plastiku
[ D.i M.e @ 18.07.2008. 21:01 ] @
Valjda su prvi i drugi list polikarbonatni i tvrđi u odnosu na druge.
[ D.i M.e @ 21.07.2008. 14:13 ] @
A pazite sad ovo: „Novi pasoši sa tehničkim greškama“. I ne treba da bude neko iznenađenje ako se setimo ovoga.
[ Horvat @ 21.07.2008. 14:21 ] @
Citat: On je objasnio da je u MUP stiglo oko 6.000 novih biometrijskih pasoša, od kojih "jedan broj" nije u skladu sa potrebnim standardima i propisima i Ministarstvo neće da preuzima odgovornost za eventualne probleme na koje bi građani mogli da naiđu sa takvim putnim ispravama. cak 6 000 pasosa!!! juuuu :)))) i ne znam ko ce odgovarati [ako su ti pasosi otisli u ruke gradjana]? kinesko ministarstvo za turizam? Citat: a novina je i nevidljivi čip s biometrijskim podacima vlasnika. dakle ovaj pasos ima rfid chip u sebi,pfff,bzvz :) ali nigde ne pominju koje su to greske i koji je "jedan broj" ;) [ hecky @ 21.07.2008. 15:02 ] @
Ovo lici na pripremu za drugi krug izbora za dodelu pasosa...
U prvom krugu su pasose dobili 204 najzasluznija gradjana Srbije, u drugom ce dobiti 6000 (tj malo manje, jer je dosta pasosa neispravno) ![]() Uz to vlada i dalje planira da ukine stare pasose do kraja godine. Naravoucenije: Pravo na putovanje u inostranstvo ce uskoro imati samo odabrani. It's so 1950' ![]() [ Horvat @ 21.07.2008. 18:12 ] @
oooo stavili su info o bajomechrik pesports na sajtu glup-a ,ovaj mup-a
Citat: NOVI - BIOMETRIJSKI PASOŠI U skladu sa članom 7. i članom 8. Pravilnika o putnim ispravama (''Sl. glasnik RS'' br.54/08 od 23.05.2008. godine), sa prijemom zahteva za izdavanje putnih isprava prema ovom Pravilniku kao i po zakonu o putnim ispravama (''Sl. glasnik RS'' br. 90/2007 od 01.10.2007. godine) otpočelo se dana 07.07.2008. godine. Za izdavanje pasoša potrebno je: - lična karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet; - uverenje o državljanstvu samo kod prvog izdavanja putne isprave po odredbama ovog Zakona - na uvid - druge javne isprave kojima se dokazuju podaci iz zahteva; - može se priložiti i fotografija veličine 50h50mm ( "an face", na beloj pozadini, koja verno prikazuje njegov lik i ispunjava sve Zakonom propisane uslove); - prilaže se i putna isprava čiji rok važenja je istekao ili koja ne može služiti svojoj nameni; - dokaz o uplati: za cenu obrasca pasoša 2.000,00 dinara na žiro-račun Narodne banke Srbije - Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca broj 980-333-07 sa pozivom na broj 07007965; - taksa na podnesak, u iznosu od 170,00 dinara na žiro račun republičke administrativne takse broj 840-742221843-57. Napomena: uporedo sa izdavanjem putne isprave na novom obrascu, građanima će još jedan period moći da se izdaju putne isprave na starom obrascu - ''plavi pasoši'', nakon čega će se preći na izdavanje putne isprave na novom obrascu. izvor i po ovome 2000 dinara ide samo zinu ,a ne blagajni drzave... ali najbolje je sto nema izgled pasosa,svake stranice [ili barem prvih] u krupnom planu,vec su nabacani na gomilu :)) obavestenje za gradjane: Citat: Obaveštenje za građane - Građani mogu istovremeno da podnesu zahtev za izdavanje biometrijskih dokumenata - i lične karte i pasoša, uz odgovarajuće dokaze o uplati i potrebne priloge. Uverenje o državljanstvu Republike Srbije i izvod iz matične knjige rođenih, koje građani podnose na uvid radi unosa podataka za izdavanje novih biometrijskih dokumenata - lične karte i pasoša, potrebno je doneti radi skeniranja prilikom predaje za prvi dokument. Građani takođe donose i fotografiju vel. 50H50 ("an face" - isključivo na beloj pozadini, koja verno prikazuje njegov lik), ne stariju od šest meseci. - Građani koji su već dostavili sve što je potrebno prilikom izdavanja biometrijske lične karte, a podnose zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša, ne dostavljaju ponovo uverenje o državljanstvu Republike Srbije. Svi podaci koji su već uneti u sistem iz priloženih javnih isprava, kao i fotografija, biće korišćeni i za izdavanje biometrijskog pasoša. Potrebno je da dostave: - odgovarajuće dokaze o uplati i - izvod iz matične knjige venčanih (ukoliko je došlo do promene podataka - prezimena prilikom sklapanja braka itd)- na uvid - Građanin, koji je već dostavio sve što je potrebno za izdavanje biometrijskog pasoša, a želi izdavanje biometrijske lične karte, potrebno je da dostavi: - izvod iz matične knjige rođenih - na uvid - izvod iz matične knjige venčanih (ukoliko je došlo do promene bračnog statusa, odnosno prezimena) - na uvid i - odgovarajuće dokaze o uplati. [ pctel @ 21.07.2008. 20:47 ] @
Citat: sami drzavni organi krse zakon a kada vas zustave ne pitaju vas koji je razlog sto niste produzili licnu kartu ili registraciju na kolima nego odmah kazna i cuvena recenica "ja samo radim po propisima". Pise li negde kolika je kazna za neproduzavanje licne karte? Moja je istekla, pa razmisljam, ako nema kazne, sta ce meni vazeca licna karta? Bio sam danas u policijskoj stanici i video obavestenje da je zakonski rok za zamenu istekle licne karte 3 meseca. Takodje, video sam da se moze birati izmedju 3 vrste licnih karti - stara koja vazi do 2011 godine, nova sa cipom i nova bez cipa. Dok sam bio tamo, najvece interesovanje je bilo za ove stare, sto zbog cene koja je samo 200 i nesto dinara, sto zbog manje papirologije, sto zbog brze procedure. [ Horvat @ 21.07.2008. 21:55 ] @
pa prica se da ako te pandur uhvati bez lk moze da ti rebne 5000 dinara ili zatvor...nije se jos desilo [kuc kuc]
edit: Citat: VIII KAZNENE ODREDBE Prekršaji Član 29. Novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj lice: 1) koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu (član 3); 2) koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte (čl. 11. i 20. stav 2); 3) koje u zahtevu za izdavanje lične karte navede neistinite podatke (član 12); 4) koje koristi ličnu kartu koju ne sme da koristi ( član 19); 5) koje odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje (član 21. stav 1); 6) koje ličnu kartu da drugom licu da se njome služi kao svojom, odnosno služi se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljava (član 21. stav 2). Član 30. Novčanom kaznom do 5. 000 dinara kazniće se za prekršaj lice: 1) koje u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja (član 20. stav 3); 2) koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima (član 21. stav 1); 3) koje bez odlaganja ne prijavi nestanak ili pronalazak lične karte (član 22); 4) koje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ne oglasi nestalu ličnu kartu nevažećom (član 23. stav 3). zakon o licnoj karti [Ovu poruku je menjao Horvat dana 21.07.2008. u 23:06 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Horvat dana 21.07.2008. u 23:07 GMT+1] [ hakinen @ 01.08.2008. 23:45 ] @
Tema je malo zamrla, ali da je ozivimo :D
POsto sam podneo zahtev za nov pasos medju prvima, danas sam ga dobio! Pasos izgleda mnogo bolje od onog plavog, a i sama cinjenica da pise Republika Srbija budi dobar osecaj :D Elem nesvidja mi se sto je slika crno bela, ali me je odusevilo to sto su stavili prve dve strofe himne preko slike, ali naravno slova se vide samo pod odredjenim uglom :D Ja nevidim cip na ovom mom pasosu, jedino ako je cip ovaj mala zlatna napelpicna na kojoj pise SRB!? Pasosi vaze 10 godina a licne karte 5!? Tu mi nije nista jasno!? Jedino ako sam ja dobio na 5 godina licnu posto nisam regulisao vojnu obavezu.... [ Horvat @ 02.08.2008. 00:35 ] @
u pasosu je crno bela slika?? gde je tu logika
a chip je rfid,dakle bezkontaktni ,pa ga zato ne vidis,ugradjen je u onu plasticnu stranicu [ili plastificiranu] [ kime1 @ 04.08.2008. 16:23 ] @
Šta znači to da slika nije obavezna ?
Da li izvod iz državljanstva i knjige rođenih traže na uvid ili zadržavaju? (nikad mi neće biti jasno što izvod iz knjige rođenih mora biti svež)... http://www.mup.sr.gov.yu/domino/dokumenta.nsf/pasos?OpenPage [ Mister Big Time @ 04.08.2008. 18:30 ] @
Tuzna cinjenica je da su drzavljani lazne drzave Kosovo dobili nove pasose pre nego sto je Srbija to uspela da pruzi svojim gradjanima.
![]() Citat: Horvat: u pasosu je crno bela slika?? gde je tu logika a chip je rfid,dakle bezkontaktni ,pa ga zato ne vidis,ugradjen je u onu plasticnu stranicu [ili plastificiranu] Kako bre, crno bela?! Stede color toner ![]() Ovo je tek diskutable: NIJE OBAVEZNO, ali po želji građana može se priložiti i fotografija veličine 5h5cm ("en face", na jednobojnoj sivoj pozadini) [Ovu poruku je menjao Mister Big Time dana 04.08.2008. u 19:40 GMT+1] [ Horvat @ 04.08.2008. 19:03 ] @
:)...to uslovno verovatno jer ocekuju da svi granicni prelazi mogu procitati rfid :D...
[ pctel @ 04.08.2008. 21:16 ] @
Citat: a i sama cinjenica da pise Republika Srbija budi dobar osecaj ![]() Meni bas naprotiv - posto sam ja u principu protiv licnih karti i slicnih gluposti, meni je onda interesantno da koristim dokumente nepostojece drzave. Pre 5 dana mi istekla licna karta na kojoj pise SFRJ, pa sam uzeo novu na kojoj pise SRJ ![]() [ bugsu @ 04.08.2008. 22:21 ] @
Citat: hakinenElem nesvidja mi se sto je slika crno bela, ali me je odusevilo to sto su stavili prve dve strofe himne preko slike, ali naravno slova se vide samo pod odredjenim uglom :D a za te strofe...moz to mozda da se bira ? da se stavi neki lyrics omiljene pesme ? jos odes u neku znj drzavu i skonta te strofe i posumlja da je to teroristicki plan pa te zadrze u cuzi nekih nedelju dana dok ne skontaju sta je :D sve u svemu...glupost... jest da nam onaj plavi pasos nije bio nikakv (moze ga i dete kopirat) al ovde su preterali u nekim stvarima... [ Mister Big Time @ 04.08.2008. 22:45 ] @
Citat: bugsu: jest da nam onaj plavi pasos nije bio nikakv (moze ga i dete kopirat) al ovde su preterali u nekim stvarima... Jel pratis ti Mileta sa Cubure, aka Mile tranzicija? ![]() [ bugsu @ 04.08.2008. 22:48 ] @
^^ah..pratim...to mi omiljeni lik :)
nije preterivanje vec..kako kaze mile...*urchenje :D [ pajaja @ 06.08.2008. 13:40 ] @
Nastavite diskusiju u ovoj temi.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|