[ Reggie @ 18.01.2008. 14:59 ] @
Jel neko zna nesto vise o ovom?Jel to stvarno?I jel ide svakom ili samo onim punoletnim koji glasaju?Ili samo onima koji imaju radni odnos?A studentima? |
[ Reggie @ 18.01.2008. 14:59 ] @
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 15:21 ] @
BIce love stvarno. Koliko? To ne zna ama bas niko pouzdano. mnogo je varijabli u toj jednacini.
Svi punoletni gradjani koji su navrsii 18 godina do kraja prosle godine, koji imaju prebivaliste u Srbiji a dan 3.1.2008 i da nisi vec dobio akcije. Nema veze da li si zaposlen ili student ili vas je 20 u porodici, svi koji ispune ove uslove dobijaju akcije. MOraces jos biti upisan u biracki spisak, (ne moras ici na glasanje) i imati otvoren racun u banci (ovo ces moci i na salteru posta- racuni u postanskoj stedionici). [ Reggie @ 18.01.2008. 16:04 ] @
Hvala ti.Znaci ne moram da idem na glasanje,odlicno.I jel to ima neki rok do kada mora da se otvori taj racun u postanskoj stedionici ili moze bilo kada tj kada ko hoce da preuzme novac?Ovo je pitanje vise za zaposlene u toj oblasti,al aj opet da pitam mozda znas nesto vise?
[ Marko Medojević @ 18.01.2008. 16:12 ] @
Ima i ova vest: http://www.b92.net/info/vesti/...01&dd=09&nav_id=279637
Takođe pogledati i komentare! Šta će biti od svega ne znam. [ Laki_Gen @ 18.01.2008. 16:17 ] @
Prijavljivanje traje od kraja januara, pa narednih sest (6) mjeseci. Ako vec imas otvoren racun u banci ne moras da otvaras novi kod postanske,
nego je to za one koji nemaju racun u banci, pa kad dodju da se prijave za akcije odmah mogu i da otvore racun. [ Reggie @ 18.01.2008. 18:04 ] @
Aha.Pa ja sam student i nemam nikakav racun tako da cu verovatno tada ako bude nesto od toga.Nego jedino me onda mucilo dal moram da glasam,al posto ne treba onda ok.Pa dobro,za sada lepo deluje o cemu god da se radi ako stvarno nesto dele.Samo mi nije jasno zasto bi to drzava dala tj poklonila kad ih niko ne tera.
Edit:Ma ovo je prica za malu decu.I ako bude nesto bice 200-300e.To je samo maska ko zna kakvim malverzacijama jer im je bitno da ljudi misle o poklonu dok se ko zna sta desava.I na kraju ce biti da ljudi kazu bolje ista nego nista... [Ovu poruku je menjao Reggie dana 18.01.2008. u 19:19 GMT+1] [ Laki_Gen @ 18.01.2008. 19:07 ] @
Nije bas prica za malu djecu. Koliko ce biti, zaista se ne moze znati. Tesko da je malverzacija, nismo mi prvi kod kojih se vrsi besplatna podjela akcija.
[ Nemanja Avramović @ 18.01.2008. 21:13 ] @
Citat: I jel to ima neki rok do kada mora da se otvori taj racun u postanskoj stedionici ili moze bilo kada tj kada ko hoce da preuzme novac? Čisto sumnjam da će neko da ti uplati 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti od jednom. Biće tu nekih začkoljica ![]() [ Laki_Gen @ 18.01.2008. 21:21 ] @
Naravno da neces dobiti kes od drzave, vec akcije. Kad prodas akcije, onda dobijas kes od toga kome si ih prodao.
[ peca_90 @ 18.01.2008. 21:30 ] @
Nego mene zanima da li će i "dragi nam" Albanci sa Kosova i Metohije dobiti po hiljadarku? Mislim i oni su naši građani.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 21:41 ] @
Njima po dvije hiljadarke i isplata u devizama, da ne moraju da kupuju eure kad se vrate u Pristin, rek'o Voja.
Nesto sumnjam da ce mnogo njih dobiti akcije. [ Horvat @ 18.01.2008. 22:28 ] @
bice ovo jos jedna u nizu prevara
i NIKO NECE DOBITI 1000e ,vec ce "dobiti" akcije od xy preduzeca u [trenutnoj] VREDNOSTI OD 1000 e,a neces moci prodati to nekoliko godina,a do tada ce na kraju i uvesti zakon da ces ti morati da platis te akcije :D:D:D p.s. glasanje "nema veze" sa delenje,tj. nije bitno da li si glasao ili ne p.p.s. vec ima par ovakvih tema,nek se merge-ju [ Laki_Gen @ 18.01.2008. 22:41 ] @
Mozda bude i vise od 1000E to neces znati dok se ne izadje na berzu. Koliko je meni poznato, neces moci da ih prodajes 6 mjeseci od dana kada ih dobijes.
[ Horvat @ 19.01.2008. 00:54 ] @
da ,6 meseci,ne znam zasto sam mislio par godina...
[ pantic68 @ 19.01.2008. 17:50 ] @
Evo sta kaze Miroslav Prokopijević direktor Centra za slobodno tržište i naučni savetnik Instituta za evropske studije:
Nemoguće je da ovih nekoliko firmi koje su predviđene da se prodaju, da njihova cena bude 27-28 milijardi evra da bi sedmina od toga, 15% bile 4 milijarde i da bi svako od 4 miliona dobio po 1.000 evra. To je apsolutno nemoguće, jer vrednost tih firmi nije tolika da su mnogo bolje ovde ekonomske prilike. Prema tome, može da se računa da će ta stvar da se odvija kako-tako, kao i birački spiskovi sa manjim i većim šumovima, ali da će suma biti dva do četiri puta manja od one koja je predviđena. [ Laki_Gen @ 19.01.2008. 18:21 ] @
Taj Prokopijevic uvjek ima nesto da izjavi. Moguce je da se Mladjo malo zaletio, ali koliko god bude, bice dobro.
E, da nisu samo akcije tih preduzeca, ima jedno 400-500 miliona i iz akcijskog fonda svih ostalih drustvenih preduzeca, mada najvise zavisi od ovih sest glavnih. Ubrzo cemo saznati koliko od NIS-a da ocekujemo, stigli Rusi do bugarske. [ ar nogard @ 19.01.2008. 19:57 ] @
Neznam samo sta ce da ti daju moze samo da ti vrate delic od onoga sto je vecina gardjana ulozila u te prodate firme i u one koje ce se tek prodati. ja sam licno finansirao eps za dva uvodjenja struje sa nesto manje od 1000 evra a isto tako i telekom za dva uvodjenja tel.prikljlucka sa jedno 300 evra i sad ce kao meni drzava da pokloni 1000 evra kad sve to proda nije nego.
Dobro je i to sto ce da mi vrate. [ dksteva @ 23.01.2008. 13:15 ] @
Postoji nominalna cena akcija, samo sto to izgleda niko nece da kaze, tada bi odprilike znali koja cofra nas ceka e sad ako se prodaju po visoj ceni utoliko bolje...Ne zaboravite na pdv, drzava ce uzeti svojih 18% cini mi se, nisam siguran za stopu!
[ Ivan Dimkovic @ 23.01.2008. 13:26 ] @
Ne postoji "nominalna cena akcija" za nesto sto jos nije na berzi.
Mogu onda da kazu da to vredi i 10000 EUR, a da to ne vredi ama bas nista dok ne moze da se proda. [ ad0lf @ 23.01.2008. 18:12 ] @
meni je ovo totalno idiotski...dobices par stotina evra, eto nek je i hiljadu, i 80% njih ce to da "pojede" u nekim veleprodajama, a taj koji ih bude kupio ce dobiti po nizoj ceni nego da se to prodavalo u paketu...
ja bih recimo za tih milijardu dve, koliko kazu da ce da dele, recimo, opremio bolnice po srbiji i za te pare ih doveo na zavidan nivo... verovatno postoji i gomila drugih predloga na koji nacin potrositi te pare, nego pojesti ih [ anakin14 @ 23.01.2008. 18:19 ] @
Da opreme bolnice pare ne bi otisle tamo gde tyreba da odu... ili kod KOGA treba da odu :)
[ ad0lf @ 23.01.2008. 18:25 ] @
pa zato to ni nece, jasno :-)
[ Aleksandar Đokić @ 23.01.2008. 19:00 ] @
evo vec vidim prijava za dodelu akcija, znas gradjani mora da se prijave da dobiju akcije, posto neko verovatno nece, mislim ko bi hteo 1000e u ovako razvijenoj drzavi, pih
a naravno, cena prijave je verovatno 100-tina dinara, o boze [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2008. 22:29 ] @
Hehe, nije lako kada je Srbija u pitanju..
Sa jedne strane, u nekoj normalnoj zemlji, bi ovakva akcija bila nesto najgluplje sto drzava moze da uradi - i znacilo bi bukvalno bacanje para. Sa druge strane, posto Srbija ne spada u normalne zemlje, tih "1000 EUR" u akcijama je verovatno najvise sto ce gradjani uopste videti od drzavnih para namaknutih prodajom tih preduzeca, pa nekako i ima dalekog smisla. -- Naravno od takve akcije ce profitirati oni koji budu kupili te akcije jeftino od gradjana, tj. vecine koja ce ih prodati bud zasto i utrositi ih za hranu i eventualno koji kucni aparat. Istini za volju, kako je krenulo, mozda ljudi i ne vide puno od tih akcija jer prodajom NIS-a smanjuje equity koji se moze raspodeliti gradjanima. [ dksteva @ 23.01.2008. 23:37 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne postoji "nominalna cena akcija" za nesto sto jos nije na berzi. Mogu onda da kazu da to vredi i 10000 EUR, a da to ne vredi ama bas nista dok ne moze da se proda. Druze postoji nominalna cena tj. knjigovodstvena cena akcija i to se zna, a drugo je trzisna cena akcija, na koju si ti verovatno mislio, pa sta mislis na osnovu cega su izracunali da ce to biti oko hiljadu evra, pa na osnovu knjigov. cene akcija, kao sto se i zna da sve kompanije tj. njihove akcije ukupno vrede oko 28 milijardi evra, ako se ne varam.Druga stvar, sve zavisi od potraznje tj. ponude kupca, pojavi se neko ko nudi cenu manju od knjigov. i tako na kraju to ne bude cifra od 28 vec, lupam, 14 milijardi...tada to nece biti vise 1000e vec 500e...No isto tako se mozda desi da se prodaju po vecoj cifri od knjigov. s tim sto tada placas pdv na tu razliku... [ ad0lf @ 24.01.2008. 04:35 ] @
ne pdv nego porez na kapitalni dobitak
[ Laki_Gen @ 24.01.2008. 10:32 ] @
1. Prijava se ne naplacuje, ne treba vam ni jedan izvod, drzava sve daje za dz.
2. Porez na kapitalnu dobit se naplacuje na razliku u cjeni (ako dobijete po 1000E a prodate za 1200e porez je 40E), ali nisam siguran da li ce se naplacivati 3.Upravo zato sto je narod kao malo djete kad dobije cokoladu, daj da pojedemo odmah kao i da ne bi doslo do masovne prodaje, a samim tim i pada cjena tih akcija (pa bi neki malo "sposobniji" to mogli iskoristiti da kupe brdo akcija ispod cjene), bice zbrana raspolaganja u trajanju od 6 mjeseci. Sto se tice renoviranja bolnica i drugih ideja, za to postoji NIP. Takodje ova podjela akcija je i dobar nacin da se narod upozna sa trgovanjem na berzi, pa da se tako podstaknu da investiraju u razne druge akcije, sto ce biti jako dobro za nasu privredu. [ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 10:35 ] @
Citat: tih akcija (pa bi neki malo "sposobniji" to mogli iskoristiti da kupe brdo akcija ispod cjene), bice zbrana raspolaganja u trajanju od 6 mjeseci. Da, a zato ce prvog dana sedmog meseca ljudi da urade to isto - da prodaju, a sta drugo kada je prosecni zaposleni stanovnik Srbije u dugu/kreditima oko 1000 EUR. Citat: Sto se tice renoviranja bolnica i drugih ideja, za to postoji NIP. Takodje ova podjela akcija je i dobar nacin da se narod upozna sa trgovanjem na berzi, Preciznije, sa prodajom poklonjenih akcija na berzi ;-) Citat: pa da se tako podstaknu da investiraju u razne druge akcije, sto ce biti jako dobro za nasu privredu. Investiraju od kojih para tacno? Od poklonjenih para? To je iskljucivo recept za inflaciju ako mene pitas... no videcemo. [ vladd @ 24.01.2008. 11:02 ] @
Da jako lici na stampanje i deobu para, ali mislim da ce berza to "regulisati". 90% onih koji dobiju akcije, ili ce ih prodati u bescenje ili "puci" na berzi.
Tek oko 10% moze da racuna na neku dobit, jako dugorocnu, i "isterivanje" pune cene nakon duzeh niza godina. S tim, sto se u privoj godini, ili vise, nece nista desavati, dok se sredi administracija, podela, zalbe i tuzbe, prevare.. Tako da ako i postoji uticaj, bice jeko mali, trenutno, ili razvucen na duzi period. Poz [ barakuda111 @ 24.01.2008. 11:13 ] @
Ivane, sta bi ti uradio sa tim akcijama koje dobijes?
[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 11:23 ] @
Zavisi koje akcije bih dobio :)
Ako su u pitanju firme koje ocigledno nece biti prodate na trzisni nacin, kao npr. NIS - oslobodio bih ih se sto pre, ako su u pitanju akcije telekomunkacionih firmi (Telekom) ili EPS-a - drzao bih ih par godina jer ce gotovo sigurno dobiti u vrednosti. [ Horvat @ 24.01.2008. 11:44 ] @
e,a da li ce samo od ta 3 preduzeca [eps,lelekom,nis] biti "deljene" akcije ili i od drugih? i ko odlucuje koje akcije ces "dobiti"
[ barakuda111 @ 24.01.2008. 12:13 ] @
Ok. Hvala na savetu. Mozda nebi bilo lose malo bolje se upoznati sa ovim akcijama posto ce izgleda stvarno nesto biti od toga.
[ Horvat @ 24.01.2008. 12:17 ] @
pa lepo pratis cene akcija na beogradskoj berzi [ima i na netu] i kad ti izgleda povoljno,prodas :)
[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 12:27 ] @
Prvo, da bi se ljudi upoznali, te akcije moraju da budu na berzi - koliko mi je poznato Telekom Srbija, EPS i NIS su i dalje u potpuno privatnom vlasnistvu (u smislu prirode akcija - ne u smislu da li je vlasnik drzava ili privatni sektor)
U pogledu NIS-a, na primer, razlog zasto mislim da to vredi prodati kad (ako) ga ljudi dobiju je zato sto ce NIS najverovatnije biti prodan ispod uknjizene vrednosti i kupac ce dobiti 51% akcija - postavlja se pitanje koliko ce vredeti akcije te firme koje se zateknu na berzi kada je onda jasno da ni svi nezavisni investitori nece moci da urade nista po pitanju kontrole kompanije, a njena vrednost ce biti ozbiljno smanjena samom prodajom po niskoj ceni. Mnogo toga je jos nejasno oko NIS-a pa nam ostaje jedino da cekamo dok drzava ne proda isti i dok se ne vide planovi buduceg vlasnika. Sto se Telekoma tice, mislim da ce tu situacija biti drugacija, kao i u pitanju EPS-a - obe firme su teski monopolisti koje ne verujem da ce drzava prodavati zbog politickih dilova, a ti sektori ce i te kako rasti pa ljudi mogu da budu samo u dobitku. [ Horvat @ 24.01.2008. 12:37 ] @
joss jednom,zna neko koja sva preduzeca ucestvuju u "besplatnim akcijama" i da li gradjani "biraju" cije akcije zele?
[ dksteva @ 24.01.2008. 12:37 ] @
Citat: Horvat: e,a da li ce samo od ta 3 preduzeca [eps,lelekom,nis] biti "deljene" akcije ili i od drugih? i ko odlucuje koje akcije ces "dobiti" Svi punoletni građani dobijaju jednak broj akcija, sto znaci da svi dobijaju isti paket, ne mozes ti birati od kog preduzeca ces uzeti akcije. U pitanju je 6 javnih preduzeća - NIS, EPS, Jat, Telekom, Galenika i Aerodrom "Nikola Tesla". [ Horvat @ 24.01.2008. 12:38 ] @
e hvala :)
p.s. i dalje sam skeptican po ovom pitanju i sve mi mirise na neku mucku [ dksteva @ 24.01.2008. 12:49 ] @
[ Davor Vlajkovic @ 24.01.2008. 12:59 ] @
Branko Dragaš, how predictable... Pitam se može li makar jedna privatizacija ovde da prođe bez njega.
[ Horvat @ 24.01.2008. 13:07 ] @
a ko je branko dragas ? :blush:
[ Davor Vlajkovic @ 24.01.2008. 13:15 ] @
Slobin bankar koji koristi svaku priliku da od naivnih ljudi koji su sticajem okolnosti postali akcionari iskamči novac na konto 'članarina' u kojekakvim 'udruženjima' koje brzopotezno formira za svaku veću firmu koja je pred privatizacijom
![]() [ Horvat @ 24.01.2008. 13:27 ] @
aha,dakle zaobilaziti istog u sirokom krugu :)
[ ad0lf @ 24.01.2008. 13:49 ] @
laki_gen
Citat: Sto se tice renoviranja bolnica i drugih ideja, za to postoji NIP. ne vidim zashto bi bilo loshe i pored NIP-a ove pare potrositi na to... u svakom slucaju je mnogo pametnije nego da ih pojedes, ili pak da sa tim "kapitalom" krenes u "genijalne" berzanske spekulacije i tako namaknes milione :-) [ Davor Vlajkovic @ 24.01.2008. 13:50 ] @
Citat: Horvat: aha,dakle zaobilaziti istog u sirokom krugu :) Pa sad, ne zaboravi da se blizu 50% aktivnog biračkog tela danas neće složiti sa nama po ovom pitanju ;) [ Horvat @ 24.01.2008. 14:08 ] @
necu komentarisati :D...da ne bi bio kljucic na ovoj temi :)))
[ Laki_Gen @ 24.01.2008. 14:45 ] @
Jesmo poseban narod, majke mi. Drzava djeli besplatne akcije trenutno najboljih firmi i daje ih za dzabe, a vi se bunite i samo neke prevare vidite.
Koliko je novca iz budzeta otislo na subvenciju Zastave, ostala preduzeca da i ne pominjemo? Taj isti novac je mogao da se upotrebi za bolnice ili nesto drugo, a ne da se djeli besposlicarima i odrzava socijalni mir, zar ne? Koliko gradjana trguje akcijama na berzi? Sad svi dobijete akcije i morate cekati sest mjeseci. Logicno je da se malo raspitate (nisu svi studirali ekonomiju) i saznate nesto o berzi i trgovanju akcijama. Ako kojim slucajem krenu da rastu rakcije, automatski se drugacije razmislja. Naravno da ce vecina prodati, ali ce i jedan deo nastaviti da truguje i sa drugim akcijama. Odakle nam pare za kupovinu akcija? Pogledajte kolika je trenutna stednja i koliko se jos nalazi po tavanima, dusecima itd.? Ako neko kupi 51% akcija, nekog preduzeca logicno je da mu vise ne treba jer ima kontrolni paket. Zato se pri skapanju ugovora o kupoprodaji stavlja klauzula da kupac ima obavezu da otkupi i preostali deo akcija od malih akcionara. Ko kupuje firmu da obori njenu vrednost na berzi??? Zato i postoji taj prelazni period da ne bi bilo masovne prodaje akcija i potresa na berzi i namjernog rusenja cjena akcija. P.S. Nece sve firme istovremeno izaci na berzu, samim tim nece biti moguce i prodati akcije svih preduzeca zajedno. Jos jedna mogucnost da ljudi razmisle sta ce sa akcijama. Nismo mi prva i jedina zemlja u kojoj se vrsi podjela besplatnih akcija. [ ad0lf @ 24.01.2008. 15:13 ] @
Citat: Laki_Gen:Koliko je novca iz budzeta otislo na subvenciju Zastave, ostala preduzeca da i ne pominjemo? Taj isti novac je mogao da se upotrebi za bolnice ili nesto drugo, a ne da se djeli besposlicarima i odrzava socijalni mir, zar ne? pa te je ljude trebalo pokusati zaposliti na produktivnim radnim mestima i to je druga prica jer oni egzistencijalno zavise od zastave, tj od tih subvencija-ovo ne znaci naravno da treba tako da se nastavi- dok punoletni gradjani ne zavise od ovih ???<1000 evra. te stoga bilo bi i za njih bolje da se za te pare bolnice podignu na zavidan nivo... [ vladd @ 24.01.2008. 15:35 ] @
Branko Dragas, bas me cudi da u ovolikoj corbi nije mirodjija. Kolika "bara" za takvog "krokodila".
Nije toliki problem u manipulaciji deonicama, pojedincima su onemogucene prevare. Ali racuna se na veliki procenat nepismenosti, na olako formiranje stava putem medija, na potrebu da se gradjani zastite...od koga, od onih koji bi da ih "stite". I tu se moze ostvariti "posao", skoro pa "biznis", da se prikupi znacajan procenat na neki nacin, pa da se pokupe ostale beneficije veceg proenta (sa 10% je mesto u upravnom odboru, zagarantovan miran zivot za vise generacija naslednika...nije lako, ali nije ni nemoguce) Posebno, bez obzira da li neko ima kontrolni ili vecinski paket, mora da "brine" i o sitnim akcionarima, pogotovo kod tako velikih i znacajnih preduzeca, koja imaju jake poslovne komunikacije sa inostranstvom. Osim vrednosti, nominalne, postoji i procenat dohotka u vidu dividendi, koje tako velika firma mora i hoce da prikazuje, zbog bolje pozicije i rejtinga. Za razliku od sitnih preduzeca, koja muvaju sa "pozitivnom nulom" i nikakvom zaradom. Poz. [ plcb83 @ 24.01.2008. 19:27 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Slobin bankar koji koristi svaku priliku da od naivnih ljudi koji su sticajem okolnosti postali akcionari iskamči novac na konto 'članarina' u kojekakvim 'udruženjima' koje brzopotezno formira za svaku veću firmu koja je pred privatizacijom ![]() Dragas je bio savetnik Djindjica i finansijer opozicije, cisto da se zna. Raspitaj se malo bolje pre nego sto napises ovako nesto. [ Davor Vlajkovic @ 24.01.2008. 19:40 ] @
Istina, bio je Đinđićev savetnik u periodu od nepuna 4 meseca, što je zanemarljivo u poređenju sa brakom sa BK (Karić banka, PSS, ...) i angažmanom u vlasti krajem '80-ih i početkom '90-ih. A opoziciju su finansirali svi koji su videli interes u tome, nevezano za lično političko opredeljenje - tako je bilo 'onda', tako je i sada...
P.S. http://tinyurl.com/3a7aky [ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 20:06 ] @
Citat: Dragas je bio savetnik Djindjica i finansijer opozicije, cisto da se zna. Sto treba da znaci sta? :) [ plcb83 @ 24.01.2008. 20:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto treba da znaci sta? :) Ako je finansirao opoziciju u 90-im malo je nelogicno da bude Slobin bankar. Valjda si toliko ukapirao. [ Horvat @ 24.01.2008. 20:39 ] @
sve je to biznis...pogotovo 90-ih
[ ad0lf @ 25.01.2008. 07:16 ] @
pa i Beko je bio finansijer opozicije, pa radio Đinđićeve kampanje, pa bio Slobin ministar za privatizaciju, pa sada tajkun koji je poprilicno zasticen...
mislim, ako nisi do sada toliko ukapirao ondaa... [ Vladokv @ 25.01.2008. 11:41 ] @
Kada kažete da treba račun u banci, da li on može biti devizan?
[ plcb83 @ 25.01.2008. 12:06 ] @
Citat: ad0lf: pa i Beko je bio finansijer opozicije, pa radio Đinđićeve kampanje, pa bio Slobin ministar za privatizaciju, pa sada tajkun koji je poprilicno zasticen... mislim, ako nisi do sada toliko ukapirao ondaa... Ukapirao sam. Hvala ti sto si me prosvetlio. :P U svakom slucaju, Beko i Dragas ne mogu da se porede. Poprilicno sam upoznat sa radom B.Dragasa tako da znam sta pricam. [ Davor Vlajkovic @ 25.01.2008. 12:11 ] @
Citat: plcb83: Poprilicno sam upoznat sa radom B.Dragasa tako da znam sta pricam. Takođe. Dobro, neka svako nastavi da živi u svom ubeđenju, ja sam samo smatrao da neke stvari treba izneti na videlo ljudima kojima to može biti od značaja u nekom trenutku (znajući metode rada dotičnog :) [ vladd @ 25.01.2008. 13:36 ] @
Metoda rada je raspolaganje tudjim novcem sa veliko verovatnocom "razlivanja" para.
Samo se pitam u kom smeru ![]() Poz. [ Reggie @ 25.01.2008. 16:02 ] @
Vidim bas se dosta prica o ovoj temi.Nego da pitam nesto drugo sto me zanima:
1.Broker je kao neki posrednik sto neko napisa,ali jel mu on dodje kao spediter?Jel moram da idem kod njega ili moze sve da se obavi telefonom,netom...? 2.Kako se tacno trguje na nasoj berzi,jel se to prati preko neta ili ima neka prostorija gde se sve sredjuje i okuplja? 3.Jel pouzdana,mislim jel neko trguje od vas i kakva su vam iskustva? 4.Imam neki stek pa sam mislio da vidim kako sve to funkcionise? 5.Do sada nisam imao iskustvo sa tim vidom trgovanja pa se pitam dal da ulazim u sve to? Nek neko pojasni malo bolje sve to jer imam utisak pocevsi od mene da mnogi nemaju pojma kako se to radi(ko djaci kad uce imaginarne brojeve).Thanks Edit:Vidim da ima vise sajtova-koji su bitni za jednog trgovca koji se bavi trgovanjem na berzi? [ Reggie @ 25.01.2008. 16:09 ] @
Nesto mi nije jasno sa tim akcijama.Npr imam akcije kojima skoci cena i ja kapiram da odmah tog trenutka mogu da ih prodam.Ali kome?I recimo ubrzo im padne cena.I sada se pitam zasto bi neko kupovao neke akcije od mene kada je to nestabilno i obicno kad neko kupi njima odmah kao po pravilu padne cena.I zasto vrednosti akcija stalno variraju-ko to odredjuje cenu?I da pitam jel za ovo treba ekonomski fax ili za trgovanje moze i da se priuci obican covek?
[ Ivan Dimkovic @ 25.01.2008. 17:18 ] @
Hmm hajd ovako:
- Pri prodaji akcija ti mozes da das cenu ispod koje neces da ih prodas - Pri kupovini akcija ti mozes da das cenu iznad koje neces da ih kupis Tako imas kontrolu onoga sto zelis da postignes. Onaj ko kupuje akcije od tebe ih kupuje da bi ih ili kasnije prodao kad postanu skuplje, ili da bi ih drzao duze vreme i dobijao eventualne dividende na osnovu imanja tih akcija. Sto se cene vrednosti akcija tice - njih formira ponuda i potraznja. Gledaj na berzu kao na neku aukciju gde se cena necega formira u zavisnosti ko da vise, ili ako nema niko da kupi - cena moze da ide dole dok se ne nadje neko ko ce da kupi. Akcije inace po pravilu rastu ako firmi ide dobro. Citat: ?I da pitam jel za ovo treba ekonomski fax ili za trgovanje moze i da se priuci obican covek? Ne treba ti ekonomski fax. Osnove berzanskog poslovanja bi inace trebalo uciti u srednjoj skoli. [ Laki_Gen @ 25.01.2008. 17:54 ] @
Broker jeste posrednik i ne mozes bez njega trgovati na berzi (dodjes, bacis vrecu para i urlas daj akcije, bre!!!
![]() Zato moras otici u bilo koju brokersku kucu (imas ih jedno tridesetak otprilike), sa njima sklopis ugovor i oni ti fino kazu sve detalje. Mozes da pratis preko neta www.belex.co.yu kretanje cjena akcija. Pouzdano je. Kod nas jos nije moguce preko neta davati naloge, zato fino potpises blanko naloge unapred i ne moras da se cimas. Nema tu neke velike mudrosti, kreni sa malim kupovinama i videces kako sve to funkcionise. Ako hoces da trgujes na veliko, trebace ti mnogo informacija i mnogo vremena za kompom, podosta znanja iz ekonomije itd, ali zato postoje i brokeri, savjetnici... U kojoj se to srednjoj skoli uce osnovi berzanskog poslovanja? Mozda samo u ekonomskoj, mada nisam siguran.Sta bi sve kod nas trebalo a nije, duga je lista?! [ žutokljunac @ 25.01.2008. 18:23 ] @
Evo ti iz prve ruke.
Odabereš brokersku kuću. Izabereš akcije koje kupuješ. Odrediš raspon cene... na primer kupujem te i te akcije po ceni od 800 - 1000 din. po akciji. Uplatis novac na racun koji ti da brokerska kuća. Zatim čekaš da li će brokerska kuća realizovati tvoj nalog. Ovo je jako bitno jer ti niko ne garantuje da ćeš ti akcije uopšte kupiti ukoliko im je cena na berzi viša od cene koju si ti ponudio ili ukoliko cena akcija naglo skoči ( meni se desilo da sam uplatio pa sam morao da korigujem jer je cena skočila ). Treba imati na umu da mnoge berze ne rade subotom i nedeljom, a često se desi da cena u ponedeljak bude viša. Kada broker realizuje tvoj nalog, on te na adekvatan nači i obavesti... pošalje ti mail sa obračunom tvog naloga, a posle desetak - petnaest dana dobijaš to na kućnu adresu u pismenoj formi. Na kraju je i registar hartija od vrednosti dužan da ti izda neku vrstu vlasničkog lista. [ dksteva @ 25.01.2008. 19:58 ] @
Paaa, deluje zanimljivo, samo moras imati pocetni kapial ako mislis da se bavis ovim ozbiljno, mislim da ce ovaj proces deljenja besplatnih akcija mnoge motivisati da se upuste u ove rabote...
[ Reggie @ 25.01.2008. 21:35 ] @
Citat: Na kraju je i registar hartija od vrednosti dužan da ti izda neku vrstu vlasničkog lista Ovo znaci da dobijes na adresu,a onda ides negde da to overe? Znaci ja recimo mogu da kupim akcije i da ne mogu da ih prodam mesecima ni za sumu koliko sam ih platio.A ovi brokeri sigurno uzimaju neki procenat?Nego koja je minimalna suma sa kojom moze da se tek onako pocetnicki igra?Ne verujem da bi neki broker hteo da se igra za male pare... Ovo mi mnogo lici na kladionicarske rabote.U sustini dok se jednom ne smrkne drugom ne svane.Znaci kupci i prodavci su ti koji jedni drugima pune dzepove tacnije jednom se isprazni,a drugi digne lovu???Po svemu sudeci mene bi odma odrali ovako neiskusnog. [ boccio @ 25.01.2008. 21:37 ] @
Citat: dksteva: mislim da ce ovaj proces deljenja besplatnih akcija mnoge motivisati da se upuste u ove rabote... Heh, to malo teze :) Da bi se neko upustio u ove rabote, za pocetak mu treba visak kapitala, a motiv je tu sporedna stvar :) Ja tu delim misljenje vecine - 95% ljudi koji dobiju besplatne akcije ce gledati da ih sto pre, posto-poto pretvori u konvertibilnu valutu i pojaca zalihe zejtina i secera... Citat: Znaci ja recimo mogu da kupim akcije i da ne mogu da ih prodam mesecima ni za sumu koliko sam ih platio.A ovi brokeri sigurno uzimaju neki procenat?Nego koja je minimalna suma sa kojom moze da se tek onako pocetnicki igra?Ne verujem da bi neki broker hteo da se igra za male pare... Broker ti uzima procenat po realizaciji naloga, a tvoje je pravo da kupis jednu jedinu akciju od 350 din. ako zelis... [ srki @ 26.01.2008. 00:54 ] @
Citat: Reggie: Ne verujem da bi neki broker hteo da se igra za male pare... Njima je dovoljno da uzmu malo od mnogo njih. Meni broker uzima 0,3% tj. za mojih ulozenih $10000 on dobije $30. [ Reggie @ 26.01.2008. 07:19 ] @
Onda i nije to toliko mnogo sto me je bas zacudilo jer gde god mi je neko nesto radio za procenat uvek je bilodosta vise od 0.3%.
Nego imam jedno mozda za vas glupo pitanje-Koliko akcija treba pa da bi se posedovao 1 procenat neke firme?Jel je to tacno odredjeno ili zavisi od jacine i vrednosti same te firme.Ispravite me ako gresim,ali te akcije od neceg sa kojima se trguje su samo od malih akcionara ili je manji deo od vecih?Jer ne vidim logiku da neko ko ima 51 posto firme prodaje deo svojih akcija? I ko ima neke akcije od neceg sto pravi profit taj proporcionalno na ravne casti deli profit ili dobija neku odredjenu sumu.E da i ne vidim logiku zasto bi neko prodavao kroz akcije deo svog preduzeca koje mu donosi novac???Iskreno uvek me je bunilo ovo sa akcijama,uopste ne vidim neku logiku u svemu tome-verovatno zbog malog znanja. [ Mladen @ 26.01.2008. 07:36 ] @
S obzirom da se zna da je dolazak Nikolica na mesto predsednika skupstine doveo do velikog pada vrednosti akcija, ovako nesto bilo je i za ocekivati...
"Predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Leskovcu da on garantuje građanima da će besplatne akcije koje dobiju vredeti najamanje hiljadu evra. On je ocenio da će akcije javnih preduzeća na tržištu vredeti ukupno četiri milijarde evra. "Ima samo jedna prepreka koja me može zaustaviti da ove akcije ne vrede na tržištu, a to je ako, ne daj bože, Nikolić pobedi. Ako se to desi akcije neće vredeti ništa. Ako Tadić pobedi, ja vam garantujem da će svako dobiti po hiljadu evra", rekao je Dinkić. " Izvor: B92 [ žutokljunac @ 26.01.2008. 08:30 ] @
Citat: Znaci ja recimo mogu da kupim akcije i da ne mogu da ih prodam mesecima ni za sumu koliko sam ih platio.A ovi brokeri sigurno uzimaju neki procenat?Nego koja je minimalna suma sa kojom moze da se tek onako pocetnicki igra?Ne verujem da bi neki broker hteo da se igra za male pare... Možeš da ih prodaš čim dobijes Obračun obavljenog posla ( troškove transakcije ). Mislim da ne moraš da čekaš izvod ( sertifikat ) od Registra vrednosnih papira. Međutim, kupovina akcija ili bilo kojih drugih hartija od vrednosti je dugoročna investicija ( ja tako gledam ), tj. jedan vid štednje. Ako gledaš na tu kupovinu kao na nešto što će ti za kratko vreme doneti dobit, onda moraš da budeš jako upućen, vešt, da imaš sreće i da imaš nekoga za šu-šu ( inside trading - svuda zabranjen, ovde redovan ). Šu - šu svuda zabranjen, zakonski regulisan, povlači krivičnu odgovornost, debelu robiju, kao poreska utaja, ovde povlači 2 kile praseće, kilo jareće i sifon sodu na karirani stolnjak sa teleća glava. Domaćini smo. Brokerska kuća uzima proviziju. Možeš kupiti i jednu akciju za 500 dinara, ali onda će ti naplatiti fiksni iznos provizije, ne procentualni. [ Laki_Gen @ 26.01.2008. 10:08 ] @
1% vlasnistva zavisi od broja emitovanih akcija. Neke firme emituju 1000, neke milion akcija. Nema veze "velicina" akcionara. Ti recimo imas 200 akcija ili 5% udjela i hoces da prodas 10 akcija. Takodje se akcije pojavljuju i kada dodje do nove emisije, tj. dokapitalizacije putem emitovanja novih akcija, pa mozes i tada da ih kupujes.
Sto se tice zarade na akcijma putem "deobe" dobiti firme, odnosno dividende imas dvije mogucnosti. Prva je da si kupio obicne akcije i mas pravo glasa i pravo na dividendu srazmerno procentu vlasnistva. Druga je da si uzeo preferencijalne akcije koje nemaju pravo glasa i imas fiksnu dividendu, bez obzira 'koliko firma bila u plusu ili minusu. Prva opcija je i riskantnija jer mozes i da izgubis, ako firma pravi gubitke, ali i da dobro zaradis ako ih "krene". Postoji milion razloga zasto ljudi prodaju akcije, cak i firmi koje donose solidnu dividendu. Svaka iole veca firma ima veliki broj akcionara i uvjek nekome trebaju pare za nesto ili ima mogucnost da kupi nesto profitabilnije, itd. Pogledajte malo belex i videcete koliko nase firme koje su listirane na berzi imaju akcionara, a onda pogledajte npr. koliko je google emitovao akcija. [ Reggie @ 26.01.2008. 11:55 ] @
Hvala vam na odgovorima.Ima tu dosta zapetljancija.Potrazicu neko uputstvo za pocetnike.Verovatno je sve regulisano,ali moze da se desi da neko kupi akcije i da ta firma izda jos posle i da padne cena ostalim tj kao dostampavanje para(inflacija) bez obzira kako stoji firma.Sve u svemu dosta je nestabilan teren sa ovim,treba bas da se dobro zna koje akcije kupiti,kada prodati...jer mi sigurnije deluje stedeti pare u banci nego imati te papire koji sutradan mogu da ne vrede nista.
[ dksteva @ 26.01.2008. 12:00 ] @
Citat: Mladen: S obzirom da se zna da je dolazak Nikolica na mesto predsednika skupstine doveo do velikog pada vrednosti akcija, ovako nesto bilo je i za ocekivati... Ovo mi nije bas najjasnije, moze li mi neko objasniti??? Citat: Mladen:"Predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Leskovcu da on garantuje građanima da će besplatne akcije koje dobiju vredeti najamanje hiljadu evra. Kao sto sam i ranije pomenuo, akcije ce mozda vredeti hiljadu evra, po osnovu kapitala tj. knjigovodstvene cene akcija tih kompanija, al pitanje je po kojoj ce se ceni one stvarno prodati sto zavisi iskljucivo od potraznje! Citat: Mladen: On je ocenio da će akcije javnih preduzeća na tržištu vredeti ukupno četiri milijarde evra. E sad ako ce akcije vredeti ukupno cetiri milijarde evra, mozemo sami izracunati koliko ce vredeti akcija!Na besplatne akcije se odvaja 15% sto znaci da je to priblizno 600miliona, e sad ovu sumu podelite na 4miliona koliko ima potencijalnih akcionara i dobicete vrednost jedne akcije!Ispravite me ako gresim!!!! Pozz [ žutokljunac @ 26.01.2008. 12:10 ] @
4 milijarde / 4 miliona = 1000 evra
600 miliona / 4 miliona = 150 evra [ etjen @ 26.01.2008. 12:30 ] @
reggie za tebe je investicioni fond. Tu ti ne treba nista da znas, vec dajes pare koje portfolio menadzer ulaze za tebe i mnoge druge. Mozes vrednosti investicione jedinice svakodnevno da pratis na netu a ne moras da razmisljas o pojedinacnim akcijama.
Mogucnost zarade u fondovima je skroz pristojna (naravno ukoliko budemo politicki stabilni, tj, ukoliko pobedi Tadic) [ žutokljunac @ 26.01.2008. 12:39 ] @
Za njega je AC Milan iz iksa u kec. ;)
[ etjen @ 26.01.2008. 12:40 ] @
Mladen: S obzirom da se zna da je dolazak Nikolica na mesto predsednika skupstine doveo do velikog pada vrednosti akcija, ovako nesto bilo je i za ocekivati...
dksteva:Ovo mi nije bas najjasnije, moze li mi neko objasniti?? Uplasili su se investitori. Kad god je neka situacija politickog previranja ona automatski povlaci i reakciju berze. Tadic za zapad (kao i za ulagace, kako domace, tako i strane) pradstavlja proevropske ideje i koliko toliko stabilan kurs, dok se za Nikolica vezuju nestabilan kurs - dakle nemogucnost ulaganja na bilo koji period i manje strane investicije, kao i manje privatizacija, kao i izolacija zemlje od strane evropske unije u smislu bilo kakvog daljeg investiranja. U principu za investitore (najvise strane) Nikolic predstavlja opstu neizvesnost i eto... Rezultat svega toga je da je tadasnji dolazak Nikolica na mesto predsednika supstine rezultirao velikim padom vrednosti berze(cak i za tako kratko vreme) [ dksteva @ 26.01.2008. 13:50 ] @
Aha, pa ok donekle mi je jasno sve ovo!!!Nedavno sam procitao u jednom clanku da na zapadu akcionari odgovaraju svojom imovinom!
Naime, ako si akcionar nekog preduzeca i desi se da ono padne pod stecaj, ti snosis posledice tako sto ti se oduzima imovina ili deo imovine ne bi li se preduzece povratilo iz stecaja!E sad, mislim da to kod nas nije slucaj, bar za sad... [ Ivan Dimkovic @ 26.01.2008. 14:17 ] @
Ne, akcionari NE odgovaraju svojom imovinom za akcionarsko drustvo - nigde u svetu (osim ako nisu prekrsili neki zakon i zloupotrebili polozaj).
U tome je i poenta korporacije, tj. akcionarskog drustva - ona je posebno (pravno) lice u zakonu, bez ikakve veze sa akcionarima. [ Reggie @ 26.01.2008. 15:41 ] @
Citat: etjen: reggie za tebe je investicioni fond. Tu ti ne treba nista da znas, vec dajes pare koje portfolio menadzer ulaze za tebe i mnoge druge. Mozes vrednosti investicione jedinice svakodnevno da pratis na netu a ne moras da razmisljas o pojedinacnim akcijama. Mogucnost zarade u fondovima je skroz pristojna (naravno ukoliko budemo politicki stabilni, tj, ukoliko pobedi Tadic) Pa onda navijam za Tadica...Procackacu malo po netu kako sve to ide sa investicionim fondom.Nego jedno krupno pitanje-Jel mogu te pare koje ulozim u taj fond da propadnu tj kao propao taj biznis u koji su moje pare ulozene i kao hvala lepo na saradnji i poverenju-vise srece sledeci put? Edit:Malo sam citao tako da sam skapirao da i tu postoje rizici...Nisam ja neki kapitalista,imam neku sitnu ustedjevinu tako da bi se samo malo igrao sa tim da vidim kako sve to funkcionise jer sam svestan da sve to nije banka Dafina kao nekada :-) [ Davor Vlajkovic @ 26.01.2008. 15:46 ] @
Citat: Reggie: Jel mogu te pare koje ulozim u taj fond da propadnu tj kao propao taj biznis u koji su moje pare ulozene i kao hvala lepo na saradnji i poverenju-vise srece sledeci put? Naravno. Prilikom ulaganja u IF menadžment istog ti ništa ne garantuje, već im ti praktično ukazuješ blanko poverenje. Zato oprez. [ Reggie @ 26.01.2008. 16:23 ] @
Onda je najbolje da ja ovo malo para sto imam dam u banku na stednju jer mi je zagarantovana kamata.Nekako mi se cini najsigurnije Raiffeissen.Sta vi mislite,mozda Meridian ili neka druga?Raiffeissen su Nemci,a cija je Meridian?E da dao bih na deviznu stednju ili kako god se to zove jer ovaj dinar pravi cudesne akrobacije.
[ etjen @ 26.01.2008. 16:55 ] @
Citat: Reggie: Pa onda navijam za Tadica...Procackacu malo po netu kako sve to ide sa investicionim fondom.Nego jedno krupno pitanje-Jel mogu te pare koje ulozim u taj fond da propadnu tj kao propao taj biznis u koji su moje pare ulozene i kao hvala lepo na saradnji i poverenju-vise srece sledeci put? Edit:Malo sam citao tako da sam skapirao da i tu postoje rizici... Pokusacu ukratko da ti odgovorim o rizicima investicionih fondova... Ti ulazes u fond kao i gomila drugih ljudi, i u tvoje ime menadzeri ulazu taj novac na najbolji moguci nacin, prakticno ti im dajes pravo da oni mogu ulagati taj novac za tebe tj. da rade ono sto najbolje znaju. Fondovi ne mogu da dignu taj novac i da pobegnu, kao sve propalo, nema vise, cao... itd. Fondovi ne mogu skroz da propadnu jer oni zahvaljujuci velikoj kolicini para ulazu na gomilu mesta a nikad se ne desi da svi odjednom propadnu, oni taj novac ulazu dalje u akcije i obrcu ga-u zavisnosti od tipa fonda, procentualno ide ulaganje u akcije na domacoj berzi, stranoj berzi ili ulaganje u obveznice. Kod nas sada postoje samo otvoreni I.Fondovi, a to znaci da svoje investicione jedinice mozes prodati bilo kada, i oni su duzni da ti isplate novac u roku od 5 radnih dana na tvoj racun. A ukoliko ulozis na orocenu stednju, kod nekih banaka ako hoces ranije da dignes pare uzimaju ti neki procenat ili potpuno gubis kamatu razrocavanjem sredstava. Fondovi zive iskljucivo od procenta koji uzimaju prilikom ulaska pojedinaca u fond(neki naplacuju i 1% prilikom izlaska) i procentom od ukupne sume novca ulozene u fond (oko2.5% godisnje) Fondovima je u cilju da im I.J. skace jer na taj nacin privlace klijente a i oni imaju veci procenat. Fondovi prakticno ne mogu da propadnu, moze da se desi da IJ pada ali ukoliko primetis da je nesto klimavo ti onda dignes novac... Zanimljivo je da su se kod nas u poslednja 3 meseca otvorila tri nova Investiciona Fonda! (uprkos klimavoj politickoj situaciji) Po iskustvu, zemlje u tranziciji imaju najvece skokove berzi i najbolje je u ovom periodu ulagati u fondove, prinosi u Hrvatskoj na primer, su prosle godine bili neverovatnih 70% u vodecim fondovima! (dok na orocenu stednju na godinu dana dobijes samo 5%) U fondove treba po pravilu ulagati na duze, mada u tranzicionim zemljama nekad je dovoljno i par meseci da se ostvari zavidan prihod-a primer za to ti je Delta plus(poceo da radi pocetkom marta a krajem aprila skocila I. Jedinica preko 30%. Kod nas ti je najveci rizik ulaganja u fond u stvari politicka situacija, moj savet: ako Tadic dobije, slobodno ulazi u fond, isplatice se(naravno pod uslovom da si i ovako i onako hteo da ulozis pare negde) Ovo ti je ukratko, ali u krajnjoj liniji nemoj verovati meni, procitaj o fondovima po netu i bice ti sve jasnije, Pozdrav [ Reggie @ 26.01.2008. 17:09 ] @
Hvala ti.Ako ne dobije Tadic nece samo fondovi da propadnu...Ako dobije raspitacu se ozbiljnije pa da ulozim.Ako se bas ne snadjem i ne odlucim na to onda dacu u neku banku na stednju.Dal je bolje po tom pitanju dinarska ili devizna stednja?I jos da pitam-ako fond krene da propada to se vidi po padanju IJ i tada savetujes da se uzme novac iz tog fonda?I recimo skoci tako IJ za 30 posto,jel tada treba da se digne novac zbog opasnosti da padne ili treba ostaviti pa dokle dogura?Hvala ti na detaljnom objasnjenju,imam neki stek koji mi stoji vec godinama tj ne padam ispod,nisu neke pare,al sta fali da onda na godisnjem nivou uzmem koliko toliko jer mi deluje kao poklonjen novac.
[ etjen @ 26.01.2008. 17:27 ] @
Pazi, sto se tice toga kada prodati IJ, to niko ne moze da ti kaze. Kada sam rekao ako vidis da pada ti prodaj, mislio sam ako vidis da kontinuirano postoji pad, hteo sam u stvari da kazem da ti imas kontrolu nad svojim IJ. i da na taj nacin nikad ne mozes izgubiti neku vecu kolicinu para, poenta je da mozes da odreagujes.
Bitno je koliko imas stomak za to... Lepo je gledati kako IJ raste, ali kada krene na dole, izdrze samo oni najuporniji a nekad se tada prodje najbolje. Slicno kao i trgovina akcijama, stim sto kad sam trgujes na berzi moze da se desi da puknes sve sto imas, a u fondu nikad ne mozes da puknes sve - jednostavno manji rizik(mada i manji moguci profit nego direktno trgovanje na berzi) U principu, moj savet je ako ulazes u fondove nemoj prodavati IJ barem godinu dana i na taj nacin ces imati sigurno daleko veci profit nego na orocenu stednju. Sto se tice stednje, bolje devizna. Ako dobije Nikolic obavezno devizna (i to u nekoj od stranih banaka). Stabilno trziste-mogucnost raznoraznih vrsta stednje i ulaganja novca. Neizvesno trziste-niko nece da ulaze nigde, nikom vise nismo interesantni. [ Laki_Gen @ 26.01.2008. 18:37 ] @
Najbolje je biti prijatelj sa onim francuzom iz creidt agricol-a i slusati njegove savjete o investiranju na berzu
![]() Mozda bude i vise od hiljadu, sad kad imamo veliku investiciju u NIS, ima akcije da odlete u nebo. Jel' ima neko jaci od gasproma, a misevi ![]() Dodajte tu i energetsku stabilnost i nesto sto ima veze sa gazdom i Evropom i dzinovima i eto vam jasne slike koliko ce samo akcije NIS-a vredeti. Ciljam na dvije do tri 'iljade. [ dksteva @ 26.01.2008. 18:43 ] @
U potpunosti se slazem sa tobom Laki_Gen!!!!
pogledajte: http://www.deltainvestments.co.yu/ ili http://www.raiffeiseninvest.co...ortal/layout?p_l_id=PUB.1001.1 [ Reggie @ 26.01.2008. 19:10 ] @
Po ovom grafiku koliko ja kapiram ovi sto su kupili IJ su u gubitku jer je bilo pocetno 1000 pa raslo pa sada je palo?Ili gresim.
Za sada mi se cini da je najbolje ovo sa Delta?Deluju najjaci.Koja je prednost ako ne prodajem IJ bar godinu dana jer ja shvatam da se njihova vrednost stalno menja i mogu da ih danas kupim i da za nedelju dana skoci njihova vrednost.Tu valjda nema nikakve kamate?Na berzi znaci kupujes svakave akcije tj od mnogih firmi...a u fond ako ulozim ja dobijam jedinstvene IJ kojima se menja vrednost u zavisnosti kako su se snasli sa tim kapitalom.E sad jel se gleda sveukupni kapital ili samo kako je moj prosao tj kako je prosla ta investicija u kojoj je ucestvovao i moj kapital?Ljudi necu vise da vas smaram idem lepo da citam malo o tome pa tek onda da pitam.Thanks [ pantic68 @ 26.01.2008. 19:26 ] @
Berza poslednjih meseci ne belezi rast, naprotiv a tebi savetujem da novac ostavis gde jeste dok se situacija ne rascisti. Nemoj misliti da ce to biti odmah posle 03.02. Neko ce na pretumbavanjima kojih ce sasvim sigurno biti, dobro zaraditi a to gotovo izvesno neces biti ti. Iskoristi vreme da naucis nesto, prati kretanja i nemoj nasedati na savete sad, sad je vreme da se nesto kupi jer mnogi prodavci pustaju buve a i svima odgovara ulazak novog kapitala jer se time podize celokupna vrednost berze.
[ Reggie @ 26.01.2008. 19:37 ] @
Ok thanks.Nego meni se cini da je najisplativije tim fondovima da ulazu u zidanje zgrada gde moze da se proda i zaradi.Mada koliko znam to obicno rade pojedinacni investitori.
Znaci najbolje je kupiti IJ u nekom fondu kada su male i padaju i onda porastu(jer ako neko kupi kada je IJ recimo 1300 onda on placa tu sumu za 1 IJ i veci je rizik da padne nego sto ce da poraste)?Ako porastu recimo za 30 posto i ja ih tada povucem tj uzmem novac,dobijam 30 posto od ulozenog ali ako sam drzao taj novac godinu dana u fondu.Onda znaci da drzim godinu dana,a zavisi mi od trenutnog stanja IJ?Ili ja kupim 100 IJ po trenutnoj ceni od recimo 1100 din i vec sutra skoce na 1300 din.Znaci ja odmah mogu da ih prodam i zaradim 20000din???Ispravite me ako gresim jer ako je ova moja racunica tacna onda je to cela mudrost oko ovog. Po ovom ja vidim da nema nikakve kamate tj ako kupim IJ od 1300 din ona moze tako da stoji godinu dana.Poenta je znaci da ona stalno raste sto bi i trebalo jer fond treba da ulaze novac i da profitira.Mada po ovim grafikonima kod nas su strahovite varijacije.E sad dal je to sto oni uloze novac pa ostanu bez kesa pa im to ne ide u neto i tek kad im se vrati ulozeno(npr prodaju zgradu) onda skoce ove IJ.Mada ne bi rekao da je ovo poslednje tacno jer bi time omogucili nekima da se brzo obogate na racun drugih. [Ovu poruku je menjao Reggie dana 26.01.2008. u 20:58 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Reggie dana 26.01.2008. u 21:10 GMT+1] [ Laki_Gen @ 26.01.2008. 22:25 ] @
Dal' ti i sam razumjes sta si napisao? Koliko ja kontam, tebe interesuje sledece.
Kupis za 1200 din jednu IJ danas, sutra ona vredi 1500. Mozes bez ikakvih problema da prodas svoju IJ sutra i da dobijes kes. Nema cekanja godinu ili milenijum. Dakle, tvoja racunica je tacna (logicki) i to je sva mudrost. Moras da platis porez, proviziju i jos neke sitnice fondu. Vidi fino na svakom sajtu imas FAQ sa fino objasnjenim troskovima i mogucnostima i sve sto te interesuje. Ako nesto jos nije jasno, pojasnicemo. Da, ovo poslednje nije uopste tacno (nema nikakvog smisla). E, da. Kod fonda raste ukupno prikupljeni kes. Vrednost koja raste jesu akcije firmi koje je fond kupio, a to znaci i vrednost IJ. Nema nikakve veze sa neto, bruto aktivom, zalihama ili vunenim carapama. [ etjen @ 26.01.2008. 22:55 ] @
Ja sam dao primer od godinu dana cisto zbog toga sto je to neki period gde bi trebalo sigurno da ostvaris dobit od minimum 30%. Ako ti ostvaris tebi zadovoljavajucu dobit ranije, ti prodaj IJ ranije, niko ti ne brani.
Ovo sad oko izbora ili ce ljudi popucati velike pare (najvise na kursu) ili ce se zaraditi. Ti bolje sacekaj da vidis sta ce biti, pa posle ako si jos zainteresovan ulazi... [ dksteva @ 27.01.2008. 00:20 ] @
Reggie ti si se izgleda ozbiljno nameracio na biznis oko IF-a
![]() Proci ce jos dosta vremena dok sazri svest kod ljudi vezan za ova berzanska poslovanja, mislim na populaciju u Srbiji! Citat: Ne, akcionari NE odgovaraju svojom imovinom za akcionarsko drustvo - nigde u svetu (osim ako nisu prekrsili neki zakon i zloupotrebili polozaj). Kod nas akcionari ne odgovaraju svojom imovinom i to je tacno, sto nije slucaj u Americi gde akcionar kao clan akcionarskog drustva odgovara svojom imovinom!!! Desavalo se da su ljudi imali lose iskustvo s ovim, cak su neki izvrsavali i samoubistva jer im je bila oduzeta skoro sva imovina!!! Pozz [ Bananaman @ 27.01.2008. 00:44 ] @
Ko zeli da se "igra berze" u realnom vremenu i sa pravim podacima - nasao sam sajt www.srbportfolio.com, sekcija "Virtuelni portfolio". Nije lose za uvezbavanje za rad sa pravim parama...
[ Fuzz @ 27.01.2008. 01:03 ] @
Citat: Hvala ti.Ako ne dobije Tadic nece samo fondovi da propadnu... Nece...propasce i pod, sunca uglavnom nece biti, a i smenjivace se najezde zaba i skakavaca. [ žutokljunac @ 27.01.2008. 04:46 ] @
Nije tačno. Neće biti najezda nego će žabe i skakavci da beže u mirniju luku, ko svake plašljive zverke. Pojaviće se vanevropske zverke. Sunca će i dalje biti, ali će mnogo manje sijati, bar u Srbiji. Ali dobro, u takvim uslovima cvetaju sa´rane i dobro idu lopate.
[ Reggie @ 27.01.2008. 07:38 ] @
Prvo da se zahvalim na odgovorima.Ja sam za fondove cuo tek juce i to ovde pa sam odjednom hteo da rastumacim kako sve funkcionise,a da pre toga nisam imao nikakva iskustva sa finansijama.Jedino sto sam do sada radio je vadjenje visa virtuon kartice i obicne zezalice ko i vecina...Nisam imao potrebe,mislim nemam ni sada ali mi deluje zanimljivo da ulozim novac koji ionako stoji a dobijes neke pare na sve to.Procitao sam faq na nasim sajtovima,ostala mi nejasnoca-ja dam recimo novac kao i drugi,sve se skupi na gomilu i ispadne recimo 1 milion eura,svako dobije odredjen broj IJ,fond ulozi taj novac da napravi recimo zgradu u bg,proda je za recimo 2 miliona i ima prihod od 1 milion.Taj milion bi trebao da se podeli investitorima i ako je svako za jednu IJ tada dao recimo 1000 din sada ona skace na 2000 i tada je zarada investitora 100 posto.Izuzeo sam sve takse i troskove zbog jednostavnosti.E sad vecina ce mozda da povuce svoj novac,ali recimo da sve ostane i fond opet ulozi u tako nesto i opet zaradi-samim tim bi vrednost IJ trebalo stalno da raste?U ovakvom slucaju bi imalo smisla ostavljati pare fondu na duze vreme,recimo 5 godina da ih stalno uvecava.Jer nema logike da neko ostavi tri meseca i skoci vrednost,a nekom posle tri godine padne na manje nego sto je vredela kada je ulozio novac(za obicnu stednju postoji konstantno uvecanje kapitala i to sto banke maksimalno zadrzavaju za sebe,tako da nema logike da ovo toliko varira sem ako se pare ne ulazu u nestabilne stvari koje propadaju).E sad ili sam ja sve to nakaradno shvatio ili postoji nesto sto ne znam pa sam stvorio takvu logiku.Nadam se da sam najprostije objasnio sta mi nije jasno.
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2008. 10:09 ] @
Citat: dksteva Kod nas akcionari ne odgovaraju svojom imovinom i to je tacno, sto nije slucaj u Americi gde akcionar kao clan akcionarskog drustva odgovara svojom imovinom!!! Desavalo se da su ljudi imali lose iskustvo s ovim, cak su neki izvrsavali i samoubistva jer im je bila oduzeta skoro sva imovina!!! Pozz Ne ne... Brkas pojmove. Akcionari u USA firmama odgovaraju za dugove firme samo ako su licno prekrsili zakon cime su ostetili korporaciju i Sud to utvrdi. U svim ostalim slucajevima imovina akcionara nema veze sa imovinom korporacije cije je on akcionar. Zbog ovoga gore (razdvajanja odgovornosti) su korporacije i nastale. http://en.wikipedia.org/wiki/Corporation#Legal_status Citat: Limited liability Unlike in a partnership or sole proprietorship, shareholders of a modern business corporation have "limited" liability for the corporation's debts and obligations.[5] As a result their potential losses cannot exceed the amount which they contributed to the corporation as dues or paid for shares. [ vujo032 @ 27.01.2008. 10:38 ] @
Kad sutra zorom krenu penzioneri.
Biće zanimljivo pogledati te gužve. Rekli su na TV-u da će svi dobiti i akcije apelovali da se ne prave gužve i pritisci na šaltere. Penzioneri iz mog kraja još uvek podižu penziju većinom prvog dana isplate, u ranim jutarnjim časovima. Isto tako uglavnom su pre podne na glasanju. Sada mnogi kažu da neće ići prvih dana zbog očekivanih gužvi,ali živeli smo u vremenu kada je bio manjak para,pa su samo oni "najvredniji" stizali da podignu primanja. Za vreme bombardovanja su pustošene prodavnice,ljudi su pravili ogromne zalihe,jedva da si mogao neku konzervu da nađeš u praznim prodavnicama. Eh šta smo sve doživeli i preživeli. I sada nas hvataju na akcije,jer su rekli na tv-u,"ako ne glasate za nas,nema ništa od akcija". No,no,budite dobri i poslušni. Koji su to mehanizmi ucene i iznuđivanja. I šta ćemo mi uraditi sa tim akcijama,šta će masa travopasna što bi rekla Tinska da radi sa tim vrućim krompirom. Ako izgube vrednost i propustimo šansu za laku zaradu,ostaje nam samo da se poubijamo. I da završim moju tiradu,danas sam u down-u,nervira me Tsonga i kompijuter,ali će valjda biti bolje. [ Laki_Gen @ 27.01.2008. 13:02 ] @
Sta ces kad se izgrade sve zgrade? Gde ce onda da ulazu novac, akcije moraju i da padaju onda jel'?
Sve je to stvar trzista i traznje/ponude. Akcije rastu kada firme dobro posluju, firme dobro posluju kada ima traznje, traznje ima kada ljudi imaju novac, jednostavno. Kada bi berze stalno rasle dans bi teklo med i mleko. Ako se desi neki poremecaj (rat, recesija, politicka nestabilnost ili nesto jos slabije, recimo jedan covek ojadi banku za 5 milijardi E), trziste reaguje (berza). Kapital je najplasivija zverka na svjetu. Ako se daje mnogo kredita ljudima koji nisu u mogucnosti da ih vracaju (americki hipotekarni) pogledaj koliki to uticaj ima na cjeli svjet. Koliko je do sada potrazivanja otpisano, nekoliko stotina milijardi dolara?! Slicna stvar je bila prije 8-9 godina sa propascu .com industrije, kada su akcije propale u bezdan. Turska samo najvi da ce upasti u Irak da lovi Kurde i cjene nafte odu za 10-ak procenata navise. Najjednostavnije ti je da berzu upordis sa kockom. Kad te krene onda trebas naci mjeru i stati na vreme. Ako ides do kraja, ogromne su sanse da ces izgubiti. Nekad dobijas, nekad izgubis. Nema tu velike filozofije ako nisi profi, mada i tada ti niko i nista ne garantuje da ces pobjediti. Jednostavno nista tu ne zavisi od tebe ili mene. [ Reggie @ 27.01.2008. 14:23 ] @
Ok shvatam ja o cemu mi ti pricas,ali onda generalno gledano ako neko da novac na 10 godina onda mu je najisplativije da da u banku sa kamatom i sigurna je zarada koja konstantno raste.Verovatno je problem sto sam ja to zamislio da funkcionise kao banka koja daje kredite i ulaze samo da bi zaradila tako da stalno ima zaradu.Ulaganje u zidanje zgrada sam uzeo kao najjednostavniji primer ne kao glavni posao samo da bih pojasnio sta mi nije jasno.Al nema veze nek ostane sve na stend baju pa kad vidimo gde ide drzava,a onda cu lepo da odem u neki fond i da ulozim par hiljada dinara cisto da vidim kako sve funkcionise.Hvala ti,skapirao sam da hoces da mi pojasnis da oni kupuju i akcije pa se maltene kockaju,mada sam ja mislio da oni ulazu u stvari koje sigurno donose zaradu i samim tim stalno raste vrednost IJ.
[ Laki_Gen @ 27.01.2008. 15:21 ] @
Ne postoji apsolutno nista sto sigurno donosi prihod.
Zlato, nafta i jos neki plemeniti metali tradicionalno vaze za najbolju investiciju, medjutim i tu cjena oscilira (na uncu zlata je prosle godine bio rast od skoro 40%, a onda i pad). Sa naftom je jos drasticniji primjer. Apsolutni kontinuitet rasta cjena akcija (sigurnost zarade) ne postoje!!! Od znanja, sposobnosti, pravih informacija u pravo vreme, ponekad i srece menadzera koji rade u fondovima zavisi i vrednost vasih IJ. A, to gde nam ide drzava (i da tek onda ulazes u berzu), prouci malo istoriju i na tvoju zalost ces videti da skoro ni u jednom trenutku novije istorije nismo to znali. Eto i ovih famoznih 1000 E, a koliko ce na kraju ispasti nismo sigurni, jer smo imali "vanredne izdatke za odbranu integriteta i teritorijalne celovitosti." Imam neki cudan osjecaj da ce jos jedno preduzece iz cijih akcija planiramo da naguramo tu 'iljadarku otici za pokrice rashoda za istu stvar. Troskovima nikad kraja, a drzava nikad manja.... [ Reggie @ 27.01.2008. 16:09 ] @
Pa dal ce gubitak Kosova da dugotrajno uzdrma berzu i fondove to ne znam.Samo ne vidim logiku kojom bi moglo Kosovo da se zadrzi bar ne onako kao sto je bilo za vreme Tita.Verovatno je to zvaka za izbore jer bi onda mnogi pajseri podrzali Nikolica koji kao neda Kosovo po cenu zivota sto bi nas sigurno ponovo odvelo u izolaciju,sankcije i ne daj boze neki rat tj zavsili bi ono sto su zapoceli 99'.Iskreno meni je i bilo cudno da dele te akcije jer se verovatno niko ne bi setio da to mozda i treba da se da narodu.Imam utisak da ce sa tim akcijama najbolje da prodju oni koji ih ne prodaju odmah vec sacekaju neku godinu kada sve dodje na svoje.I ja cu najverovatnije tako sem ako mi nedaj boze hitno zatreba novac.U sustini tesko onom ko mora da iskoristi taj novac umesto da ga cuva.
[ dksteva @ 27.01.2008. 16:49 ] @
Slazem se da akcije treba cuvati, al mi jedna stvar nije jasna, npr. kome prodati te akcije, posle godinu dve nebitno,ili koliko bi morao cekati da ih prodam, vlasnici firmi su kupili vecinski deo i ne treba im vise a ne vidim razlog zasto bi ih neko uopste kupio, takodje ne vidim neki interes u ovome i kad su u pitanju dividende, ovo kazem zbog toga sto neke firme u zavrsnom racunu iskazuju da posluju negativno ili sa nekom pozitivnom nulom i onda nista od dividendi, narvno sve je namestaljka, a takodje posto gazde tj. vlasnici imaju vecinski deo akcija oni mogu da na skupstini akcionara da donesu odluku na koji nacin ce svoju dobit iskoristiti...Ispravite me ako gresim
[ Horvat @ 27.01.2008. 17:13 ] @
u bogte,ovde sad svi veliki dionicari :D
p.s. u biznis sa trgovinom akcija nemojte se uvaljivati ako nemate nekih 100k+ e viska ;) [ aleksandarpopov @ 27.01.2008. 17:17 ] @
Akcije bi trebalo prodavati kada su dostigle najvecu vrednost, tj. ti ili ja kao laici bas i ne bi mogli znati kada je... time se bave investitori i investicioni fondovi tj. portfolio menadzeri. Ako firma stalno dobro posluje, teoretski cene akcija bi stalno rasle... tako da ti se i ne bi isplatilo da ih prodajes :), osim ako ne zelis da menjas svoj portfolio tj. ako procenis da ces od nekih drugih hartija od vrednosti vise zaraditi - tj. ostvariti vecu kapitalnu dobit. Ove promene u trzisnoj vrednosti akcija se zovu kapitalni dobici, tj. investitori i pucaju na njih, a manje na dividendu (po teoriji one se ovde javljaju vise kao rezidualna velicina - barem kod obicnih akcija). Dividenda je mnogo bitnija kod preferencijalnih akcija, koje nose neki vid fixne dividende i koju je korporacija duzna da plati bez obzira na profit. Ovo nije slucaj kod obicnih akcija, na obicne akcije ne mora da plati dividendu npr. ako hoce da ulaze deo dobiti. Tako da sto se obicnih akcija i dividende tice, ne moraju da namestaju, ako menadzment odluci da ulaze ne mora da deli dividendu na obicne akcije.
[ dksteva @ 27.01.2008. 18:44 ] @
Jasno, HVALA!!!
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2008. 18:59 ] @
Citat: Horvat p.s. u biznis sa trgovinom akcija nemojte se uvaljivati ako nemate nekih 100k+ e viska ;) Ovo je stvarno jedna od velikih zabluda. Trgovina na berzi je sasvim normalna stvar koju rade mnogi gradjani "razvijenih" zemalja i ne treba nikakav ekonomski fakultet za tako nesto, a ponajmanje "100+ KEUR viska". Prvo, pre nego sto se uopste upustite u bilo kakav posao sa akcijama, morate postaviti sebi cilj - dakle, sta zelite: a) Brzu zaradu b) OK zaradu i dugorocnu stabilnost c) Osiguravanje finansijske buducnosti U zavisnosti od toga se menja i vasa strategija drzanja kapitala. Prvo, ljudi koji profesionalno rade sa akcijama, tj. zive od toga ne "drze" akcije duze vreme vec konstantno sa njima trguju. U toku dana akcija promeni ruke vise puta - naravno, u Srbiji to jos nije moguce ako niste broker jer postoje ogranicenja gradjanima (tipa da ne mogu da kupe i prodaju jednu akciju istog dana) - ali ce i to doci na svoje mesto. Sto se "drzanja dok akcija ne dostigne svoj vrh" tice, to je nemoguce - ko prvi bude uspeo da sigurno zna kada neka akcija dostize vrh ce biti vrlo bogat covek ;-) Salu na stranu - to se ne radi tako, vec se profesionalni investitori osiguravaju na vise nacina: - Prvo, akcijama se trguje ne "osecajem", vec konstantnom analizom trzista, pracenjem misljenja analiticara (ako niste sami analiticar) i oslikavanjem sopstvene strategije (koliko rizika smete da podnesete, koliki je pad koji smete da izdrzite bez prodaje i sl...) - akcija se prodaje u onom momentu kada vasa strategija kaze da je prodate - kada analiticari "downgrade-uju" prognozu za akciju, ako se predvidja lose vreme za tu firmu i sl.. - Drugo, investitori se osiguravaju od gubitaka tako sto ulazu u mnogo razlicitih akcija i drugih vrednosnih papira (tzv. diverzifikacija) i, takodje, dodatnim merama gdeodredjen procenat novca bude ulozen u "short selling", tj. u profitiranje kada vrednost akcije pada - Trece, za vecinu ljudi koji nisu profesionalci je daleko bolji izbor ulaganje u investicione fondove koji za relativno mali godisnji trosak rade sve ovo gore navedeno, pa vlasnik papira IF-a ne mora da trosi svoje vreme na trzisnu analizu, diverzifikaciju, osiguranje od gubitaka i sl.. Sta ovo znaci za ovu pricu? Akcije NIS-a, Telekoma, EPS-a treba ili "drzati" ili 'prodavati" u zavisnosti sta svaka individua zeli sa svojim novcem. Ko zeli da se oproba u vecoj zaradi bi morao da angazuje brokera i da aktivno trguje svaki dan, ali je tu i rizik gubitka najveci. Ko zeli da ima OK profit treba da uradi analizu sta ce se desavati sa naftnim, telekomunikacionim i energetskim trzistem Srbije i da po tome postupi u drzanju ili prodavanju akcija. Po mom misljenju, od tih akcija ce najvise skakati akcije Telekoma Srbija jer je to vrlo zdrava i profitabilna firma sa izuzetno velikim brojem korisnika i koja posluje u trzistu koje samo po sebi u Srbiji mora da raste i to vrlo puno u narednoj deceniji. Telekom ce gotovo sigurno nastaviti da raste u sledecih nekoliko godina. NIS je "dead on arrival", jer kao sto smo videli, Vlada Srbije ga je prodala po pocetnoj ceni (51% za 400 miliona $) sto ce vrednost akcija na berzi uciniti mnogo manjim nego uknjizene vrednosti - kako je u pitanju politicki dil, a cene energenata od Rusije ka drugim zemljama jako cesto bivaju politicki motivisane, to ce biti vrlo varirajuca akcija sto ce samo doneti glavobolju onima koji zele dugorocnu stabilnost sa njom. Aerodrom Beograd - tu je vec situacija interesantna, sve zavisi od toga koliko ce novi vlasnik biti u stanju da napravi nesto profitabilno od njega, i koliko ce trebati Parlamentu Srbije da ratifikuje "Open Skies" ugovor koji smo zapravo vec potpisali - u principu bi to trebao biti "no brainer" i AB bi mogao postati regionalni hub, ali - Srbija je ovo... EPS - isto kao i za Telekom, ovo bi trebala biti prirodno profitabilna grana, pogotovu kada se uzme u obzir fakat da ce cena svih vidova energije rasti sto firme koje se bave proizvodnjom i distribucijom moze samo uciniti jos bogatijim. Na zalost, EPS je pokazao totalnu nesposobnost sopstvenog menadzmenta, bez izgradjenog postrojenja za proizvodnju struje u proteklih 30 godina i sve vece guranje Srbije u energetsku zavisnost od drugih drzava - opet, vrednost akcija ce dakle zavisiti od novog vlasnika i njegove vizije - videcemo ko ce to biti. JAT - baciti u djubre, ta akcija nece vredeti nista, ako ikad i stignu do berze. Kome treba lova hitno, on i nema izbor - on ce te akcije prodati odmah, po bilo kojoj ceni. Napominjem da je ovo gore samo moje misljenje, a ja nisam berzanski analiticar - tako da ne mogu da se smatram odgovornim ni za cije gubitke koji su rezultat slusanja ovih saveta ;-) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 27.01.2008. u 20:10 GMT+1] [ anakin14 @ 27.01.2008. 19:22 ] @
Ako neko dobije akcije u vrednosti od 1000e i taj neko mi recimo duguje 250evra da li se isplati njegova ponuda da mi da 500evra njegovih akcija u zamenu za dug- znaci 1/2 i kako je to moguce?
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2008. 19:37 ] @
Koliko mi je poznato, po zakonima Srbije jos nije dozvoljena prodaja akcija van Berze - dakle, mislim da nije moguce da tvoj drugar tebi prepise njegove akcije - mada, mozda gresim, neko sa boljim poznavanjem lokalnih zakona bi mogao da me ispravi.
[ anakin14 @ 27.01.2008. 21:05 ] @
A da li moze meni da proda akcije na berzi u vrednosti 41000 za 100din?
Ako moze da li se meni isplati da dobijem 500e akcija za 250e kesa? hvala puno [ M.O.D. @ 27.01.2008. 21:35 ] @
Sta se desava sa akcijama ako covek umre? Jel ih njegova porodica nasledjuje ili kako?
[ Laki_Gen @ 27.01.2008. 21:42 ] @
Kako mislite da na berzi kupite akciju od 4k za 100 din? Kao kad bi usli u supermarket i rekli, ja sam gazdin drugar, daj kilo kafe i ratluk za dva dinara!!!
Obveznice na donosioca bilo koje nominalne vrednosti mozete "kupiti" za bilo koju lovu. Akcije su nesto sasvim drugo i da, zabranjeno je trgovati van berze. Ako umre vlasnik akcija, one idu u paketu sa svim ostalim na ostavinsku raspravu. [ boban779 @ 28.01.2008. 11:02 ] @
Da li se neko već prijavio?
[ Laki_Gen @ 28.01.2008. 12:56 ] @
Grupa starijih lica jutros primecena ispred poste. Nakon dva sata, red se protegao do parkinga ispred poste. Nisam siguran dal' djele penzije (cini mi se da su vec bile),
ili je za akcije. Jel' neko jos zagledao postu jutros? [ Milan M. Radovic @ 28.01.2008. 14:00 ] @
E pa nije 1000e - Na RTSu rekose da je izdvojeno 250 000 000 Eura a da pravo ima 4 000 000 gradjana... e sad prostom matematikom dobijamo da je iznos akcije ~60e
[ dksteva @ 31.01.2008. 11:57 ] @
Ha ha, cekate u redove za akcije pa nemate vremena ni da pisete ili...salim se.Pozz
[ vladd @ 02.02.2008. 13:34 ] @
A i ti si u dugom redu..za ulje??
Sala mala ![]() Poz [ Reggie @ 15.03.2008. 06:56 ] @
Sta mislite dokle ce da padaju IJ kod ovih investicionih fondova?Da li moze da se ocekuje da potpuno propadnu?Sreca te nisam nista ulagao u ove investicione fondove inace bih do sada imao vece gubitke.Nisam planirao neke velike pare da ulozim,ali do sada nije mali gubitak od 100din na 1000.A samo kad se setim kako su hteli ljubazno da me navuku da kupim IJ po onoj ceni...Nego ako ovo nece skroz da propadne i ako krenu na bolje nije lose da se sada kupe IJ?Sta kazete?
[ Horvat @ 15.03.2008. 15:00 ] @
glupo pitanje,sta je IJ :blush:
[ MyWay @ 15.03.2008. 16:08 ] @
Citat: anakin14: A da li moze meni da proda akcije na berzi u vrednosti 41000 za 100din? Ako moze da li se meni isplati da dobijem 500e akcija za 250e kesa? hvala puno I ne može (ne bi smelo) da se 'tipuje' ko će kome prodati akcije na berzi, pa tako ne može direktno tebi da proda, već da ponudi..bilo kome.. A što lepo ne proda akcije i vrati tebi dug? I plati porez na prodate akcije :-) [ vladd @ 15.03.2008. 16:48 ] @
Mastovito, ali nemoguce. Mozes testamentom da ostavis akcije,.. nekome..
![]() [ Reggie @ 15.03.2008. 21:02 ] @
Citat: Horvat: glupo pitanje,sta je IJ :blush: [ Davor Vlajkovic @ 15.03.2008. 21:14 ] @
Citat: Horvat: glupo pitanje,sta je IJ :blush: Najkraće, investiciona jedinica je udeo u imovini investicionog fonda. Poput kompanijskih akcija, s tim što IF-ovi nisu kompanije već 'proizvodi' investicionih kompanija. [ MyWay @ 15.03.2008. 21:21 ] @
Citat: Reggie: Medjutim njena se vrednost sunovratila tj pocetna vrednost je bila 1000 din pa je porasla na 1020 i pala na 900.Pa me zanima sta drugi kazu dal se isplati i kada da se kupe jedinice.E da ja svo vreme mislim na Delta dynamic. Ja bih ipak pre kupovao akcije nego IJ u ovakvim situacijama. IJ su povoljnije u slučaju stabilne berze. [ Horvat @ 15.03.2008. 22:07 ] @
hvala :)
[ Reggie @ 16.03.2008. 07:16 ] @
Verovatno si u pravu za akcije samo sto ja nisam za sada vican trgovanju na berzi,a kupovina IJ je ipak mnogo jednostavnija stvar.Jeste da je mnogo manja zarada ali ko planira ili je planirao da kupuje IJ mozda sada nije los tajming,mozda se popravi ovo haos stanje.Al ja cu ipak da cekam da padne vrednost na 200-300din :-)
[ Horvat @ 16.03.2008. 11:54 ] @
pa da,sacekas da padne vrednost na 200-300 dinara,pokupujes 10 000 ij,i onda dodje neka luda inflacija koja se meri u millionima postotaka i ode svih 10 000 ij na wc papir
[ vladd @ 16.03.2008. 16:57 ] @
Ako se pojavi luda inflacija, sto je nemoguce, onda ode sve u PM, a ne samo ulaganje u IJ
[ Reggie @ 16.03.2008. 17:38 ] @
Ma salio sam se da ce bas toliko da padne.To bi bila katastrofa i ne verujem da bi se fondovi nakon toga oporavili.Moguce da padne do oko 800 i vise ne bi trebalo.
[ Reggie @ 11.04.2008. 22:48 ] @
Ispostavi se da su ga mnogi vec doterali do 800din po jedinici.Mislim da DD.A tek ima do izbora mesec dana,znaci pasce mozda i do 700din.A tek ako pobede radikali...ne smem ni da pomislim.
[ Pali zari @ 12.04.2008. 21:33 ] @
brale jel ti mislis da je politicarima u evropi stalo ko ce biti na vlasti , puca im tuki , njima je samo bitno da je vlada stabilna i da se normalizuje stanje u drzavi i to je to . da li ce to biti "demokrate" ili radikali to je totalno nebitno, ali u nasim ispranim mozgovima ako nisi u "demokratskom" bloku ode mast u propast.
[ Reggie @ 13.04.2008. 22:51 ] @
Necu o politici,ali verujem da su radikali poprilicno tvrdoglavi,sve hoce po svome,misle da sve znaju itd.Ok je to,ne kazem da to nije pravedno ali danas treba da ides niz dlaku velikim silama inace ispada kao i sada da jedna Albanija,Rumunija i Bugarska imaju bolji polozaj od nas.A radikali kako pricaju deluju dobri ali samo kada bi mi mogli sami da funkcionisemo bez ostatka sveta.Ne kazem,nerviraju me mnogi i iz demokrata ali opet su tu neki koji mi deluju ok,recimo Tadic,Dinkic i sl.Mozda ce Srbija napredovati i sa radikalima ali sto kaze Cola-Ja tu nista ne bih diro.Nek ovi zavrse sta su poceli jer je i Sloba dobio vise od 10 godina da sprovodi svoju politiku.
[ Nabukodonosor @ 14.04.2008. 02:02 ] @
Citat: brale jel ti mislis da je politicarima u evropi stalo ko ce biti na vlasti , puca im tuki , njima je samo bitno da je vlada stabilna i da se normalizuje stanje u drzavi i to je to . da li ce to biti "demokrate" ili radikali to je totalno nebitno, ali u nasim ispranim mozgovima ako nisi u "demokratskom" bloku ode mast u propast. Naravno da im je bitno. Mislim da su pre proslih izbora svima jasno stavili do znanja da ako doju radikali na vlast da nam sledi izolacija. [ Pali zari @ 14.04.2008. 06:03 ] @
ja licno neverujem u te nebuloze ako dodju radikali da ce biti izolacija ali time will tell ko je upravu a ko nije , samo se nadam da cemo mi obicni gradjani preziveti dotle.
[ pantic68 @ 14.04.2008. 07:15 ] @
Ne znam sta smatras pod izolacijom ali otprilike nivo odnosa kao kad su prosli put bili na vlasti. Za pocetak vecina stranih firmi (osim onih specijalizovanih za lov u mutnoj vodi) bi pokusala da se otarasi zapocetih poslova ili da ih zamrzne a posle zavisno od toga kako bi se radikalska vlast ponasala. Ne verujem da bi se ponasali bitno drugacije nego prosli put, jer ipak su to isti ljudi i iste ideje, ali i pod idealnim uslovima proslo bi dosta vremena dok se ne vrati poverenje investitora. Zapravo tog poverenja nema mnogo ni sad. Ono sto vecini nije jasno je da mi nemamo vremena za gubljenje. Sa istim nivoom proizvodnje se iz godine u godinu zivi sve losije jer je roba koju uvozimo, sa nekim izuzetcima, sve skuplja.
[ vladd @ 14.04.2008. 11:02 ] @
Doslo bi zasigurno do politicke izolacje, da ostavimo ekonomiju po strani.
Politicka izolacija, i promena nacina komunikacije sa EU dovodi do povecanja aktivnosti diplomatije, do iznalazenja nekih prelaznih i alternativnih resenja, da bi se obezbedio kontinuitet razvoja Srbije, i kontinuitet integracije u Eu. Naravno, Radikalna stranka je pokazala neke demokratske elemente, i celokupna politika bi bila u fokusu i na proveri. Ako bi se pokazao neki pozitivan pomak, to bi bilo podrzano od EU. Mislim da radikali ne bi bas mogli da ispune velika obecanja, predizborna, tao da bi morali ucesce u vlasti da kompenzuju sa lokalom, i da za vreme mandata pokusaju da se oslobode veceg dela vlasti. Laksa i lepsa uloga je u opoziciji, bezbednija, a lokalna vlast moze da celici stranku, jaca i uci za neko ozbiljnije vrsenje vlasti. Cisto zbog nedostatka resursa i kadra. Nije lako postaviti ni nekoliko stotina kontrolora na izborima, a pogotovo uspostaviti nekoliko hljada cinovnika, da bi obezbedili funkcionisanje drzavnog aparata, u punom smislu. Ili ce ministri da popunjavaju formulare ![]() Ekonomski se ne bi nista dramaticno dogodilo...ni bolje ni gore.. Poz [ Pali zari @ 14.04.2008. 19:30 ] @
ali pravo da ti kazem ja se vise bojim ovih "demokrata" nego radikala , ako oni dodju barem po njihovom programu i prethodnim putem kada su bili na vlasti mogu da pretpostavim donekle sta bi moglo da se desi a sa ovim "demokratama" pitaj boga sta ce da se desi, jer od 2000 pa do 2008 toliko su mi puta dokazali kako se preko afera lepo uzima novac i stavlja na svoje racune a pritom nikom neodgovaras. tako da ... neka nam je bog u pomoci
[ Reggie @ 14.04.2008. 19:39 ] @
Kradje ima u svakom sistemu.Al problem ako dodju radikali je-neizivljeni i svi bi odjednom da se obogate,zatim mogu da se kladim da bi minimum naredne 2 godine samo kritikovali "proslu" vlast,a pri tom se ne bi nista pametno i korisno desavalo,bar sto se tice obicnog naroda.
[ Pali zari @ 15.04.2008. 06:30 ] @
pa to je ono sto rekoh mi obicni gradjani smo u svakom slucaju naje..li.
[ Horvat @ 26.06.2008. 18:16 ] @
hahahaha,ovde se ne zna ko je ludji :D
evo sad je objavljeno da gradjani NECE dobiti akcije jat-a,vec da ce dobiti novac pocetna cena na tenderu ce biti nekih 250mill eura 15%ide radnicima a 15% na 4 mill. stanovnika svaki radnik ce dobiti 4-5 000 eura,u zavisnosti od staza a svaki stanovnik 7 [recima:sedam] eura [upravo bilo na fox-ovim vestima] AHAHAHAHAHAHAH,srbijo zemljo dembelijo :D [ Nabukodonosor @ 26.06.2008. 20:45 ] @
Kako bre 7 eura?!
[ Horvat @ 26.06.2008. 21:31 ] @
da,zjbali su racunicu za citavih 2 eura i 38 centi [ako sam dobro zapamtio da je 250 mill] :D ,nisam ja racunao ,samo sam preneo,ali ako je istina,onda ovako nekako bi trebalo :)
((250 000 000 / 100) * 15) / 4 000 000 = 9.37500 [ sasa022 @ 26.06.2008. 21:38 ] @
A kome ide preostalih 70% ???
[ Horvat @ 26.06.2008. 21:43 ] @
svega 70% ide na tender,a onih 50% valjda drzavi,kome bi...
nego bice da nije pocetna cena 250 mill,vec 150 ,sto ce reci malo jace od 5 eura po glavi :D izvor znaci svakim danom imam sve manje i manje zelje da odem i pisem "besplatne akcije" :D [ Zeleni zub @ 26.06.2008. 23:15 ] @
Nabukodonosor:
Kako bre 7 eura?! U brate, imam za skoro celu gajbu piva !!!!! ;) [ filip_caca @ 27.06.2008. 10:16 ] @
razmislite malo pre nego sto date nagle zakljucke...
15% kojih ide gradjanima ne deli se na 4miliona vec na mnogo manje...ne ide onima koji su vec prijavili akcije za druge firme...a posto prijavljivanje traje vise od pet meseci njih je podosta.. [ Horvat @ 27.06.2008. 14:30 ] @
@filip - trenutno se za "besplatne akcije" prijavilo 3,7 miliona ;)
izvor a ostalo je jos nekoliko stotina,tako da cifra od 4 mill nije bas pogresna ;) [ filip_caca @ 27.06.2008. 14:40 ] @
nisam odavno pratio pa sam zaboravio,nisu ostale samo akcije jata ima jos preduzeca ako me secanje dobro sluzi ima jos ptt,telekom..eps..
[ Laki_Gen @ 27.06.2008. 18:14 ] @
Pih... Ni za aerodromsku taksu. Ja bi da mi umjesto akcija ukinu placanje te takse. Ptt da daje godinu dana besplatnog interneta i telefona, NIS da mi odobri 50% popusta na benzin u narednih godinu dana itd... Akcije neka podele nekom drugom.
Nisam vjerovao da ce me na kraju biti sramota da idem da se prijavljujem za "besplatne akcije". Vise se dobije od socijalne pomoci... [ vladd @ 27.06.2008. 18:47 ] @
Na kraju, sta ocekivati od politicara, nego da lazu i preuvelicavaju.
Mada, lici mi da je i 7 evra solidna cifra, ako se transakcija obavi ubrzo. Kako vreme ide, bice i manje, jedino me plasi, da kao akcionari, ne pocnemo da placamo gubitke ![]() Poz. [ stsung @ 27.06.2008. 18:55 ] @
Pozd.
@filip_caca ... u procesu privatizacije, predvidjeno je da svi gradjani koji se prijave dobiju jednak iznos novca/akcija od SVIH preduzeca, znachi JAT, NIS, EPS, Telekom, Galenika i Aerodrom Nikola Tesla. Druga stvar, koliko mi je poznato pochetna cena za JAT je 150 miliona a ne 250 miliona. Sada ostaje za raspravu da li je u pitanju neka prevara ... navodno zbog dugova iz proshlosti koje JAT vuche i sporazuma o otvorenom nebu, nema prevelikih ochekivanja od privatizacije pa odatle i ova cifra. A ako krajnji iznos bude ispod 200 miliona, umesto akcija dozvoljena je isplata u novcu. Svako dobro. [ elite84 @ 27.06.2008. 20:01 ] @
Citat: sasa022: A kome ide preostalih 70% ??? Mislim da po novom zakonu od ukupne sume 70% ide drzavi. 30% se izdvaja na akcije od kojih 15% ide na besplatne a 15% na akcije koje pripadaju radnicima javnih preduzeca.Ipravite me ako gresim...Inace ovakvu privatizaciju ne bih komentarisao posto je ceo proces dekadentan, te iz tog razloga nemam motiva za dalje razglabanje ove teme...zar je neko stvarno mislio da ce mu 1000 evra tek tako pasti sa "neba", politika je biznis a ovo je bio lep marketinski potez...ne bih dalje pricao jer cu morati da budem veoma neprijatan u najgorem smislu te reci...pa ce moderator imati pune ruke posla :)))) pozz narode [ Horvat @ 27.06.2008. 20:31 ] @
@elite rekao sam iznad,na tenderu ucestvuje samo 70% ,od toga 30%radnicima i gradjanima,a ostatak valjda drzavi
sto se tice 1000 e,naravno da ne,ali sad im je fora da ni akcije ne dele,ahahah ;D Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|