|
[ pctel @ 19.01.2008. 08:15 ] @
| Nikako mi nije jasna takva situacija:
- polubeli hleb - najjeftiniji
- beli hleb - prosecne cene
- crni hleb - najskuplji
U principu, najlakse i najjeftinije je napraviti integralni crni hleb. Zasto je onda najskuplji? |
[ Predrag Gajic @ 19.01.2008. 09:49 ] @
Kakao nije baš jeftin ;)
[ Joker @ 19.01.2008. 09:55 ] @
Kakve veze ima kakao ?
[ Predrag Gajic @ 19.01.2008. 10:35 ] @
Mnogo njih ubacuje kakao u brašno, valjda zbog boje
[ StORM48 @ 19.01.2008. 10:38 ] @
@pctel
Objašnjenje je znatno jednostavnije. Raženi hleb je najskuplji, a taj crni koji si Ti video je ustvari raženi, na koji je PDV 18, a ne 8%. Onda to prodavci prodaju kao crni, da bi mogli da obračunaju samo 8% i time zarade više.
Poenta je ustvari u tome da to NIJE crni hleb.
Pozdrav
[ OffShore @ 19.01.2008. 10:42 ] @
Malo koja pekara proizvodi CRNI hljeb, vec koriste raznorazne farbe da ga zacrne:) kakao, itd pa cak i farbu za odjecu.
kontrolom pekara u Tuzlanskom kantonu od 50 pekara samo 2 su imale ispravne uzorke.
najjednostavniji nacin provjere dali je pravi ili farban , ubacite komadic hljeba u casu vode, pa ako pusta farbu sjeci jaja:)
[ Mikky @ 19.01.2008. 11:49 ] @
Citat: pctel: Nikako mi nije jasna takva situacija:
- polubeli hleb - najjeftiniji
- beli hleb - prosecne cene
- crni hleb - najskuplji
U principu, najlakse i najjeftinije je napraviti integralni crni hleb. Zasto je onda najskuplji?
Zato sto cenu diktira ponuda i potraznja na trzistu. Beli je mnogo vise trazeniji od crnog.
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2008. 11:55 ] @
Anyway,
Bez obzira na cenu proizvodnje (gde bi crni hleb trebao da bude jeftiniji) - vecina cene je u stvari onaj "trzisni" deo koji se formira ponudom i potraznjom i procenom prodavca koliko je kupac spreman da plati.
Beli i "polubeli" hleb kupuju mase, i on je zbog toga jeftiniji.
Crni i slicni hlebovi su neka vrsta "premium" proizvoda koji kupuju ljudi koji bi da "zive zdravo", kojih ne samo da ima manje, nego obicno imaju i bolja primanja - pa je i taj hleb, jasno, skuplji.
[ srki @ 19.01.2008. 11:59 ] @
Ako je veca potraznja za belim hlebom pa onda bi on trebalo da bude skuplji. Mozda beli i polubeli kupuju mase jer je jeftini od crnog. Meni je inace ukusniji crni hleb i zato kupujem crni a ne zbog zdravlja. Ne mislim da ce to nesto preterano da mi utice na zdravlje.
[ mrle 011 @ 19.01.2008. 12:30 ] @
tesko je tacno i definisati sta danas znaci beli, polubeli i crni hleb.
pre 30 godina to je otprilike znacilo:
- beli, spravljen od psenicnog brasna tip 500.
- crni, brasno tip 850.
- polubeli, nesto izmedju, tip 650 ili mozda pomesane ove dve vrste iznad, ko ce ga znati.
boju brasna je tada odredjivao procenat pepela u njemu, sto je izrazavano sa tip-ovaj, tip-onaj. i sto je proizilazilo iz toga kako i koliko obradjujes zrno psenice u mlinu.
i danas se, naravno, tip brasna odredjuje prema procentu pepela, mada se taj podatak sve redje moze procitati na licu pakovanja (uglavnom ga treba traziti negde sa strane gde je upisan sa svim ostalim podacima, kiselost, vlaga itd), ali se danas boja hleba uglavnom dobija farbanjem istog.
ne znam na sta si ti mislio pod tim najskupljim crnim hlebom, ali postoji ovaj obican "crni" hleb koji kosta isto k'o i beli, vekna je oko 35 dinara.
to je hleb napravljen od belog brasna t-500, koji je ofarban bojom i kome su dodati neki aditivi koji mu produzuju trajnost.
na drugoj strani, beli hleb se danas, uglavnom po privatnim pekarama proizvodi od brasna t-400.
najprostiji test, pored vizuelnog naravno, koji mozes da uradis da prepoznas dal' je hleb/pecivo napravljeno od brasna t-400 ili t-500 je da ga malo ubodes prstom.
ovaj od t-400 ce da se vrati u prvobitni oblik, na ovom od t-500 ce da ostane malo udubljenje.
ja ne znam dal' se danas uopste negde i proizvodi brasno t-650 ili 850, ako negde toga i ima vrlo je retko.
termin "integralni" isto moze da znaci i ovo i ono.
integralno znaci od celog zrna, jel' tako.
ali i to moze biti hleb napravljen od brasna koje je dobijeno mlevenjem celog zrna psenice, sto bi valjda i trebalo da bude, ali toga nema nigde, a moze da znaci i da je napravljen od obicnog belog brasna i da su mu dodana cela zrnca necega.
to je uglavnom taj skuplji "crni" hleb sa zrnima lana, susama, suncokreta itd. ..ima cesto ubaceno i malo razenog brasna, mekinja isl.i cesto su upakovani u celofane i kostaju oko 60-80 dinara.
uglavnom termini crno i belo su se odnosili nekada na tip brasna, a sada je sve to jedna velika papazjanija.
ni isti tip brasna ne mora da znaci da je i cena i kvalitet isti.
iz jednog brasna, recimo, mozes da vadis griz, koji je znatno skuplji, dok iz drugog, istog tipa, ne moras itd.
sve u svemu, posle ovolikog mog posta stvari su jos nejasnije, he he.
nego, jel' neko zna zasto je mleveni secer, tzv. secer u prahu, duplo skuplji od obicnog, u kristalu?
zasto glupi proces mlevenja toliko podize cenu?
mlevena kafa i ova u zrnu npr. kostaju isto, tj. pre su uvek kostale isto, jer ove druge u zadnje vreme ni nema u prodaji.
[ Nothingman @ 19.01.2008. 12:31 ] @
[ hecky @ 19.01.2008. 13:22 ] @
Inace istina je da je vecina crnog hleba u Srbiji, zapravo beli hleb sa kakaom (prijatelj mi je pekar).
Ako hocete zdravo da se hranite, vijajte integralni hleb u prodavnicama zdrave hrane :).
Inace pravi integralni hleb je skuplji od belog jer ga je skuplje napraviti. Obican hleb od integralnog brasna je jako gust (vekna od 700g bi bila 1/2 zapremine vekne belog hleba) te nepodoban za sendvice :).
Proces kojime se integralni hleb doteruje, da fizicki lici (tekstura i gustina) na beli, je to sto dize cenu.
[ srki @ 19.01.2008. 15:24 ] @
Citat: hecky:Proces kojime se integralni hleb doteruje, da fizicki lici (tekstura i gustina) na beli, je to sto dize cenu.
Ali zasto se to radi? Ja bas volim taj gust crni hleb.
[ Boki70a @ 19.01.2008. 17:33 ] @
Kakva ironija. Na svim vratima pise - jedite crni hleb, zdraviji je - a na sve strane iskljucivo beli i fake (polu)crni hleb. ;(
Imam mali kucni mlin sa kamenjem za mlevenje. :) Jos nisam naisao na (privatnu ili drzavnu) prodavnicu (zdrave hrane) koji prodaje hleb onakav kakav ja dobijam meljenjem integralnog zrna psenice i spremanjem u kucnim uslovima. To je toliko bogat i jak ukus, da vam posle toga ne pada na pamet jesti zvaku od belog hleba. Ima totalno drugaciju nijansu boje od ovih kupovnih crnih. :) Inace, da bude jasnije, razliciti tipovi pesenice imaju razlicitu boju, kao npr bela psenica i sl.
Najjaci mi je hleb od mesavine integralne razi i ovasa/zobi... bruka kako je dobar, ukus je za desetku. :)
[ hecky @ 20.01.2008. 13:24 ] @
Citat: srki: Ali zasto se to radi? Ja bas volim taj gust crni hleb.
Zato sto su ljudi navikli da kupuju/jedu beli hleb i hoce zdravu, sto slicniju alternativu tome na sta su navikli.
Ako ti kazu da je kackavalj nezdrav jer ima jako puno masti i soli i da ga bolje zamenis za jabuku, ti ces ih poslati u PM.
Ako ti ponude nesto vrlo slicno kackavalju (mozda od soje), ali sa manje soli i masti, ti ces to kupiti.
[ kime1 @ 20.01.2008. 13:56 ] @
sad ste me totalno razočarali, sve vreme sam mislio da kupujem crni hleb, a sad mi se čini zaista da je mnogo crn, tj. da ima boju baš kao kakao :)... jedino još nisam siguran za onaj crni baget iz maxija, on mi je donekle prirodan, i ukusan...
[ pctel @ 20.01.2008. 18:17 ] @
Citat: kime1: sad ste me totalno razočarali, sve vreme sam mislio da kupujem crni hleb...
Ma, nemas brige, ono sto ima crni a nema beli hleb se daje svinjama, znaci, ispeces prase, pojedes ga sa belim hlebom i ceo crni hleb zavrsi u tvom organizmu 
[ kime1 @ 20.01.2008. 20:39 ] @
hoćeš reći da se svinje bolje hrane od nas :)?
[ Boki70a @ 20.01.2008. 22:51 ] @
da, bolje ih hrane :)
... njima odlazi onaj mineralni deo (mekinje), koji manjka belom hlebu. :(
Pretpostavljam da beli hleb manjka i sa klicama koje su zapravo najbogatiji deo psenice. Verovatno je neko od vas primetio proizvod "psenicne klice" koji se prodaju po radnjama zdrave hrane - e, to je to na sta mislim.
Minerali su veoma bitni jer su neophodno za biohemijske reakcije koje se odvijaju u organizmu, kao i za sto efikasnije iskoriscenje energije i gradivnih osobina koje dobijamo ugljenim hidratima, proteinima, mastima itd.
Analogija: Dzaba vam sipanje benzina (energija), kada je motor automobila kvaran. Tako je isto sa ljudskim organizmom, dzaba sva energija koju si uneo sa hranom kada je organizam izbagovan :), nema dovoljno minerala da najkvalitetnije i najefikasnije, kroz biohemijske procese, iskoristi unetu hranu (citaj beli hleb :). U tom slucaju, organizam koristi minerale iz sopstvenih zaliha. Kada zalihe presuse, nastaju bolesti, jer organizam jednostavno nema vise "alat" za biohemijsku obradu i transport hranljivih materija. A mi uporno trpamo mineralno osiromasen beli hleb. Zalosno, al istinito. Pravi crni hleb je daleko bogatiji mineralima u tragovima (bakar, cink, hrom, mangan ...).
[Ovu poruku je menjao Boki70a dana 21.01.2008. u 00:20 GMT+1]
[ whitie2004 @ 21.01.2008. 08:18 ] @
Ako vam je do zdravlja zaboravite bilo kakav hleba i koncentrisite se na papirnu salvetu. Japanci imaju u radnjama salvete bez boje i obicno se konzumiraju na kraju jela. Vrlo zdrava i korisna navika ...
A hleba je crn od krompira, kakav bre kakao. Napravi ti cenu od 12 din. sa psenicnim brasnom.
[ Mon Pelle @ 21.01.2008. 08:58 ] @
Do prosle godine sam redovno kupovala "crni hleb", misleci da je zaista crni...Sve dok nisam nasla celo zrno kafe u hlebu...Izgleda da su beli hleb farbali kafom...
[ kime1 @ 21.01.2008. 13:23 ] @
mada ima u maxiju neki sa mekinjama, a u pekarama može da se nađe neki crni minijaturni, koji ima drugačiji ukus od ovog farbanog... neko mi reče da su na tv-u testirali to sa mrvom hleba u vodu i da pušta boju...
[ Java Beograd @ 21.01.2008. 13:37 ] @
Ne preterujte ljudi, ne farba se beli hleb kafom i kakaom. To bi im promenilo ukus, definitivno. Farbaju se prehrambenim bojama, bez mirisa i ukusa, koje su uz to i jeftinije.
Veoma je lako prepoznati pravi crni hleb, pre svega po mirisu, a zatim i po težini. Ne mogu ga napraviti onako vazdušastog kao što može da se napravi beli hleb.
[ hecky @ 21.01.2008. 13:50 ] @
Mogu ga napraviti vazdusastog (ko beli), al je takav obicno 2x skuplji (bar u mojoj radnji) 
[ pctel @ 23.01.2008. 07:59 ] @
Citat: whitie2004: A hleba je crn od krompira, kakav bre kakao. Napravi ti cenu od 12 din. sa psenicnim brasnom.
Tri stvari:
1. Nikad nisam probao, ali davno su mi baba i deda pricali da se u prvoj polovini proslog veka pravio hleb od krompira pomesanog sa belim brasnom. Prema njihovim recima, bio je BEO i veoma ukusan.
2. Krompir je u principu skuplji od brasna.
3. Kojih 12 dinara?!
Bilo kako bilo, danas se i krompir i psenica toliko prskaju raznim pesticidima i herbicidima, da kad neko pocne pricu o zdravoj ishrani meni je to smesno i tuzno u isto vreme. Ponekad dobijem nesto povrca proizvedenog na tradicionalan nacin i razlika je primetna posle prvog zalogaja. Vise puta sam video i suprotan primer - kada coveku koji je navikao na prirodnu hranu date paradajz iz supermarketa, njega 2 dana boli stomak.
[ pctel @ 23.01.2008. 08:05 ] @
Inace, nisam napomenuo nesto sto moze potvrditi svako kome secanje doseze 20 godina unazad - u to vreme crni hleb je bio duplo jeftiniji od belog. Takodje, nije imao ni blizu ovako cudno tamnu boju kao danasnji "crni hleb".
[ tdjokic @ 23.01.2008. 17:39 ] @
Mislim da je u Srbiji u toku neka velika mucka oko brasna i hleba generalno, ali nemam ni strucnog znanja ni drugih sposobnosti da to cak i pokusam da razresim.
Uopsteno govoreci, ovde hleb izgleda kao da je napravljen od pojedinacnih cestica, nesto kao kad se prave figure od peska, pa kad se malo osusi, on se raspadne. U Sloveniji (bar je tako bilo dok sam tamo ziveo, do 1993 godina) imaju mnogo veci broj vrsta hleba, polubeli i crni su takodje zastupljeni u velikom broju, i taj hleb izgleda kao da je napravljen od vlakana, ne od "peska". Da li se tu radi o mlevenju (tip brasna) ili cistoci, ne mogu da kazem, ali nesto definitivno jeste drugacije nego u Srbiji. Boja mu je prirodna, kao ovo sto kaze pctel, ukusniji je i duze se odrzava jestiv - ako imas neku prostoriju sa odgovarajucom temperaturom i vlagom mozes ga jesti dva, tri dana.
[ Boki70a @ 10.11.2010. 20:34 ] @
POLITIKA, 28. oktobar 2010.
http://www.politika.rs/rubrike...i-u-Srbiji-crnog-hleba.lt.html
Citat:
IMA LI U SRBIJI CRNOG HELBA
Prava crna vekna dobija se od brašna tipa 1100 u čiji sastav ulazi celo zrno pšenice, što proizvodu daje tamniju boju, ali takvo brašno naši mlinovi ne prave, kažu u Ministarstvu poljoprivrede
„Pravog crnog hleba u Srbiji nema”, tvrde za „Potrošač” u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede. Iako potrošači svakodnevno na rafovima trgovinskih lanaca biraju crnu veknu verujući da tako kupuju zdraviju namirnicu, inspekcije kažu da je uglavnom reč o obojenim veknama.
– To je naš zaključak i to je pokazala poslednja velika kontrola kvaliteta hleba, čije smo rezultate objavili u januaru. U Pravilniku o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa piše da je crni hleb onaj koji se pravi od brašna tipa 1100 – objašnjavaju u Generalnom inspektoratu, dodajući da naši mlinovi to brašno gotovo i da ne proizvode jer ga proizvođači i ne traže.
To brašno se, kažu stručnjaci, dobija intenzivnijim mlevenjem celog pšeničnog zrna i tako u njegov sastav ulaze i periferni delovi zrna pšenice, poput omotača, što pravom crnom hlebu daje tamniju boju.
– Zato pravog crnog hleba kod nas nema, a u ponudi su samo specijalne vrste, koje se boje dozvoljenim prirodnim supstancama, poput sladnog brašna, a mogu se dodati i ovseno ili sojino brašno. Sve to je dozvoljeno stavljati u hleb i ovi dodaci između ostalog menjaju boju hleba. Bitno je naglasiti da nije dozvoljeno dodavati boje – kaže Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede.
Naši sagovornici iz ovog ministarstva dodaju da pekari ovo brašno ne traže jer su se potrošači opredelili da crni hleb zamene belim ili specijalnim vrstama. Osim toga, i proizvođači su odustajali zbog manjeg profita.
Vujović savetuje potrošačima da, zbog toga, uvek obrate pažnju na deklaraciju, na naziv vekne, proizvođača i gramažu.
– Jer ukoliko piše crni hleb, a nije proizveden od brašna 1100, reč je o obmani potrošača – kažu inspektori.
Svaki kupac prevaru može da otkrije jednostavnim eksperimentom – stave u vodu jedno veće parče sredine crnog hleba i ako voda potamni, a hleb pobeli, znaće o čemu je reč. Crni hleb, osim toga, ima blag miris mekinja, manju zapreminu, sredinu koja ima grublje pore.
Ovakvi zaključci inspekcija uvek isprovociraju reakcije pekara koji tvrde da je reč o zastarelim propisima koje valja menjati i da bi trebalo ponovo definisati šta je to zapravo crni hleb.
U Uniji pekara Srbije kažu da brašna tipa 1100 ima, ali u veoma malim količinama.
– Malobrojni mlinovi melju celo zrno pšenice i tako prave brašno tipa 1100. Ali, to je neisplativo jer mali broj potrošača zaista i hoće da kupi pravi crni hleb. Zato većina mlinova i pekara nema računicu da ga proizvede – kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.
Da su potrošači zbunjeni potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede.
– Zabunu među potrošače unose specijalne vrste hlebova koje imaju tamniju boju i tako podsećaju na crni hleb, ali i neodgovorni proizvođači koji neadekvatnim deklarisanjem zbunjuju kupce – kažu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.
Zato, ističu, specijalne, odnosno obojene vrste hleba ne smeju da imaju natpis „crni”. U prodajnim objektima većine trgovinskih lanaca ipak se prodaju vekne koje se deklarišu kao crne.
– To je trgovački natpis, a pored njega uvek mora da stoji i naziv iz pravilnika, kako bi potrošači znali šta kupuju – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
Crna vekna iz Austrije
Hleb deklarisan kao crni može se pronaći i u beogradskim „Rogenart” pekarama. Reč je proizvodu koji, kažu, sadrži minimum 50 odsto čistog ražanog brašna i peče se na poseban način.
– Pravimo hleb potpuno identičan onome koji može da se kupi u Austriji i Nemačkoj. Zato u proizvodnji koristimo brašno koje uvozimo iz Austrije, a dodajemo testo koje se prirodno kiseli. U našim crnim hlebovima nema veštačkih dodataka ili boja, već se crna boja dobija dugotrajnim i posebnim načinom pečenjem u etažnim pećima – objašnjava Dragan Vraneš, direktor pekara „Rogenart”, ali dodaje da visoke cene uvoznih sirovina u velikoj meri utiču na cenu finalnog proizvoda.
Hleb bez brašna
Na našem tržištu godinu dana se nalazi i „tonus”, hleb bez brašna.
U kompaniji „Trivit” iz Bečeja, proizvođaču ovakve vekne, rekli su tada da je reč o osnovnoj životnoj namirnici koja je napravljena od celih proklijalih zrna pšenice, koja se osim kod nas proizvodi u Rusiji i Nemačkoj. Patentiran je u Rusiji, a licencu strogo kontroliše moskovska firma „Akadem produkt”, kaže proizvođač.
– Sadržaj hranljivih vlakana u „tonusu” je 22 odsto, što je deset puta više od procenta vlakana u hlebu široke potrošnje. Obiluje i magnezijumom, cinkom, selenom, gvožđem, bakrom, vitaminima grupe Be... – objasnili su u „Trivitu”.
Nutricionisti su saglasni da takav sastav vekne pogoduje organizmu.
– Biljna vlakna potiču baš iz proklijalih zrna pšenica i snižavaju holesterol i nivo šećera u krvi, a dobra su i za debelo crevo budući da imaju veliku moć upijanja pa se pomoću njih organizam lakše oslobađa naslaga štetnih materija – objašnjava Ana Todorović, nutricionista Doma zdravlja „Savski venac”.
Težina 500 grama
Mnogi sugrađani od prodavaca u pekarama i dalje traže kilogram hleba, dok oni koji misle da su bolje informisani veruju da kupuju veknu najtraženijeg pekarskog proizvoda koja teži 600 grama. U Uniji pekara Srbije objašnjavaju da već gotovo četiri godine u srpskoj pekarskoj industriji nema hleba te težine i da je vekna od 500 grama postala standardna.
– Pekari su bili nezadovoljni cenom hleba i godinama su tražili poskupljenje. Ali kako ne bismo drastično povećali cene, sa nadležnim ministarstvom dogovorili smo se da je bolje smanjiti masu vekne – rekli su u Uniji dodavši da je srpski hleb i dalje jedan od najvećih u regionu jer je, na primer, u Bugarskoj i Grčkoj vekna hleba već godinama teška 300 grama.
[ Vole Domu @ 10.11.2010. 23:51 ] @
je l' probao neko hleb TONUS?
po licenci nekog rusa.
predobar ukus, deluje vrlo true i vrlo kvalitetno.
pise da nema aditiva, nema konzervansa, nema boja, i da je pravljen od proklijalog zhita, valjda... mozda i jos nesto kul, zaboravio sam...
[ bufalo bil @ 11.11.2010. 08:26 ] @
Hm, ako je crni hleb ustvari jeftiniji, kako to da se ne nadje neki pekar da ga prodaje po normalnoj, jeftinijoj ceni, a time i zaradi buduci da bi bio najkonkurentniji?!
[ a1200 @ 11.11.2010. 13:56 ] @
Ja sam probao, nije loshe, samo nije to bas klasican hleb... drugacija je tekstura/ukus, malo je tvrdji, gusci. Nije hleb sa kojim ces da pokupis mochu od rostilja :)
Ali barem znas da je zdrav...
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 11.11.2010. u 22:46 GMT+1]
[ stonex @ 12.11.2010. 21:27 ] @
A gde ima u Beogradu tog ''Tonus'' hleba da se kupi ?
Inače , hleb kupujem u lokalnom 'Maxi'-ju . Imaju svoju mini pekaru u kojoj kupujem integralni hleb (veoma lep i sa puno raznih semenki . Katkad uzmem i hleb sa mekinjama a lep je i Baget sa lanom . Sklon sam verovanju da su im hlebovi zaista dobri i 'pravi' .
[ Hattalasat @ 13.11.2010. 12:38 ] @
Jes´ ,al´ u Maxi-ju pise : specijalne vrste `leba ( na onim lebovima koje pazarimo kao crne) . Valjda da ih neko ne tuzi za obmanu :-)
[ a1200 @ 14.11.2010. 02:25 ] @
@Stonex:
Ima u maxiju. Tu smo ga mi uzeli. Ukus je bolji od "crnih hlebova" koji se prodaju, i nije bezukusan cak i kad ga jedes bez icega. E sad, nije ukusan k'o prava bela lepinja kakvu samo pekari znaju da naprave  , ali je od svega sto nudi maxi u samom vrhu...
Ovako izgleda

[ WAZZUP @ 15.11.2010. 17:23 ] @
E cuj lekoviti hleb, haha, treba se uklopiti u trendove i industriju i uzetli lepo lovu...Kolko ja nesta rezonujem, kod belog hleba se odstranjuje omotac zrna, samim tim to je jedan postupak vise u proizvodnji, pa je logicno i da cena bude veca, jesam li u pravu? E sad sto je u trendu bio-hrana koja to nije, to je vec druga prica. Dobro rece moja baba "Sine, mi se onolike godine borismo da jedemo beli hleb k'o gospoda, sad gospoda jede crni...."
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|