[ 101010 @ 21.01.2008. 00:39 ] @
Uglavnom svaki kupovni beli hleb mi izaziva stomacne probleme.
Pa me interesuje ima li neko iskustva sa aparatima za pravljenje hleba, valjaju li cemu ili je bolje posao odraditi u rerni ?
Gledao sam na netu neke od tih aparata, i skapirao da uglavnom rade ako koristite recept i sastojke koje propise prozivodjac bas tog aparata, inace nista od hleba. Kako nismo u USA i nemamo te sastojke, a i ne zelim da dobijem hleb po tom receptu pitam se ima li smisla kupovati to kod nas ?
[ branko_g @ 21.01.2008. 08:24 ] @
Citat:
Uglavnom svaki kupovni beli hleb mi izaziva stomacne probleme.


Možda si alergičan na Gluten?
[ bakara @ 21.01.2008. 10:51 ] @
Ne razumem koje sastojke nemamo?

Zar se ne koriste brasno, voda, kvasac...??
[ branko_g @ 21.01.2008. 11:13 ] @
Koliko sam upoznat Gluten je jedan enzim koji je normalni sastojak brašna.
Postoji jedan broj ljudi(1-2%) koji su na ovaj sastojak brašna alergični,i za njih
postoji brašno kod kojih je ovaj sastojak odstranjen i zove se "brašno bez glutena".
Isto tako postoje ljudi koji su alergišni na Laktozu u mleku, i za njih postoji" mleko bez laktoze".
[ Zeleni zub @ 21.01.2008. 21:41 ] @
101010 vidi PM
[ McKracken @ 21.01.2008. 22:33 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=wx0HXr-C_wQ

Pravljenje hleba je toliko jednostavno da je glupavo kupovati biilo kakve uredjaje koji proizvode uglavnom katastrofalan rezultat.
Testo semo ze drzati u frizideru prilicno dugo tako da je priprema jako lagana :)

Inace, ono sto ti verovatno izaziva probleme su aditivi za regulisanje kiselosti.
[ 101010 @ 22.01.2008. 14:37 ] @
Hvala na na odgovorima, pa da i ja odgovorim :)

Najverovatnije nisam alergican na gluten, jer neke nekupovne hlebove jedem bez problema, dok su kupovni uglavnom problem.
Izmedju ostalog probao bih da napravim hleb bez glutena, da probam i tu kombinaciju.

Oni
Citat:
bakara: Ne razumem koje sastojke nemamo?

Zar se ne koriste brasno, voda, kvasac...??
Citao sam review-ove za vecinu najopoularnijih bread-masina i problem najvecem broju korisnika je upravo dobiti zeljeni rezultat. Jer aparati cesto vec imaju podesene cikluse kao ves masina, podesene za specificnu mesavinu, cesto za odredjen brand brasna, kvasca, dotataka, itd. I iz nekog razloga mnogima ne uspeva da dobiju dobar hleb, da li je probelm u aparatima ili u amerima koji pisu te kritike :), ne znam.

Branko mislim da gluten nije enzim.

ZZub, hvala pogledao sam pp, razmislicu o toj opciji.

McKracken, interesantno, probacu :) evo ga bolji link za isti video o pravljenju hleba : http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

[ IvoD @ 22.01.2008. 14:53 ] @
Probleme uglavnom izazivaju naslage na debelom crevu koje nema šta da ostruže.
Ja sam posle grdnih snimanja i ispitivanja dopao jednog gastroenterologa, inače starijeg gospodina profesora, koji me je gadno isprepadao namrštenom facom i kabastom latinskom dijagnozom.
Medjutim, problem je rašen vrlo lako: ''obzirom da jedeš beli hleb onda u svaki obrok umešaj dve kašičice mekinja i što je moguće češće koristi kukurzno brašno''.
Trenutno jedem hleb od integalnog brašna sa dodatkom heljdinog brašna, susama, sirovog suncokreta... (naši su pekari javno priznali da farbaju hleb) koji mesi tašta (al' ne živaim ja kod nje nego ona kod mene). Još samo kad bi je navikao da to radi u vreme jeftine struje... - zato je kupovina uredjaja koji štedi struju u ovom slučaju dobar potez.
[ branko_g @ 22.01.2008. 15:03 ] @
Citat:
Branko mislim da gluten nije enzim.


Tačno u pravu si, radi se o jednom proteinu, a simptomi se zovu Gluten-intolerancija.
Kako sam pročitao u Wikipediji simptomi su:
-Zatvor, Proliv
-Nedostatak apetita ili stalna glad
-Umor, malaksalost, poremećaji spavanja
-Mučnina

pa ako imaš neki od ovih simptoma oda je verovatno to To.
[ 101010 @ 23.01.2008. 13:35 ] @
Samo da kazem da sam isprobao recept sa youtube videa i moja preporuka je zaboravite ga.
Mislim da su preskocili neke korake u spremanju jer ne mozes posle 12 sati naraslo testo umesiti u veknu i samo ubaciti na 250C rernu, nema vremena da opet naraste, dobije se cigla, moze ali motorkom da se sece.

Namerno skratim maksimaklno stvar i ubacim u rernu naraslo testo i dobio sam dobar hleb, jestiv vazdusat ukusan, 1 sat priprema 40min pecenje. Interesantno oba hleba sam napravio od tip 500 belog brasna, a iznutra su ispali zuti, kako uopste pekari dobijaju bash belu unutrasnjost hleba.

Ako vas ne mrzi napisite mi neki recept za pravljenje hleba i testa za hleb, ja sam odokativno stavio brasno so kvasac i uspelo je, sigurno moze mnogo bolje sa nekim proverenim receptom.

[ mulaz @ 17.02.2008. 01:03 ] @
Citat:
101010:
Oni Citao sam review-ove za vecinu najopoularnijih bread-masina i problem najvecem broju korisnika je upravo dobiti zeljeni rezultat. Jer aparati cesto vec imaju podesene cikluse kao ves masina, podesene za specificnu mesavinu, cesto za odredjen brand brasna, kvasca, dotataka, itd. I iz nekog razloga mnogima ne uspeva da dobiju dobar hleb, da li je probelm u aparatima ili u amerima koji pisu te kritike :), ne znam.


Znam da malo kasnim (25 dana :)) ali evo

Ja imam jednu od ovih masina (cak jednu jeftinijih, oko 30eur), i primetio sam, da je jako vazno da su svi sastojci dobro izvagani.

Nije fora u brendu kvasca dodataka, evo recimo za "obican" hleb ide:
460 g brasna
250ml vode
2 male kasicice soli
2 velike kasike secera
2 velike kasike ulja/margarina/maslaca
(za ove 'kasike' se dobije posebna mera plasticna, pa mozes onim tacno da stavis koliko treba)
pise 7g suvog kvasca, a ja dajem 2/3 onog svezeg (u kocki, mislim da 40g)

znaci nista, sto ne bi moglo da se nadje u obicnoj prodavnici
Vazno jeste i to, da kvasac i so ne smeju da se dodiruju (pre ukljucivanja naravno), znaci so u vodu, preko brasno, i kvasac u brasno (jos pogotovu ako je ukljucena timer/delay funkcija).
Onda masina umesi testo, i kad je vec izmeseno pocne da pisti, i onda mozes da ubacujes dodatke (znaci bukvalno sve zivo, beli/crni luk, masline, semenke,...), i onda jos malo umesi, i greje da se testo 'digne'
Znaci treba tacno da se odmeri ono 'glavno' testo, a svi ostali dodatci idu posle, kad je testo vec napravljeno.