[ ctx @ 23.01.2008. 17:46 ] @
Interesuje me koliko moze da kosta izrada jedne hladnjace... Recimo, 10x10m . Interesuje me prevashodno plusla hladnjaca od 0 do +4C.

Jedan moj komsija, koji osim imanja nema nikog, muku moci sa vockama koje uzgaja. Ima, pa da ne slazem, jedno hektar pod breskvom. E,kada se zavrsi berba dolaze kod njega preprodavci i daju mu neku sicu! Taj covek mi je kao rodjeni deda i stvarno se nerviram kada cuje koliko je zaradio on a koliko preprodavci. Mislim, stvarno bruka. On zaradi 10 dinara a ovi 25(primer). Razgovarao je sa nekim ljudima i oni su mu rekli da je najbolje da pare koje ima ulozi u hladnjacu. E, sada dolazimo do problema, svi znaju da je hladnjaca dobra stvar ali niko nezana koliko kosta izrada ni sta je sve potrebno.
Ja sam citao neke tekstove ali nigde nisam nasao koliko moze da kosta izrada hladnjace, pa ako neko ima neku informaciju neka kaze.

Hvala!
[ tox master @ 23.01.2008. 22:30 ] @
pozdrav

podaci koje si naveo nisu dovoljni za tacno odredjivanje cene hladnjace.
pored zeljene temperature i dimenzija hladnjace treba navesti vrstu robe koja ce se drzati ,temperatura robe kada se unese u hladnjacu u vreme za koje roba koja je unesena treba da se spusti na zeljenu temperaturu.
to su otprilike neki osnovni zahtevi za proracunavanje snage rashladnog sistema.
skoro je radjena jedna hladnjaca dimenzija 10x8x5m u kojoj covek drzi krompir sa radnim rezimom 0-5 stepeni i mislim da je bilo oko 15-16000 eura komplet.
u tu cenu je uracunato sve,montaza "kuce",rashladni sistem (cevi,kompresor,isparivac,kablovi...) i naravno ruke.
jos da kazem da je radove izvodila firma koja je u ex-yu bila gigant na balkanu i dobro poznata po rashladnim uredjajima da ih sad ne reklamiram.
naravno ima i privatnika koji bi to isto mozda uradili skoro u pola cene ali je ipak kvalitet neuporediv.
ovo ti je cisto informativno da znas da te neko ne bi vise odradio od ovoga.

pozdrav
[ Horvat I @ 24.01.2008. 08:21 ] @
Breskvu je nemoguce skladistiti!Zato se i bere poluzrela da u sanducima na putu do trzista sazri.Reci komsiji da kupi kazan,jevtiniji je,zaraditce vise,(izuzetno dobra rakija cena ko u kajsije) kupac kad vidi da nemora prodati datce normalnu cenu!
[ veljkoE @ 24.01.2008. 20:58 ] @
a moze i srpska jeftina varijanta privremene hladnjace
ukratko:

ozidas prostoriju i pokrijes
spolja "fasada" tj, izolacija stiroporom
iznutra oblozis sa PVC panelom ( oko 24 mm debljine)
ugradis kamionski termo king preradjen na trofaznu struju
i resen problem
ili
u taj ozidani prostor
kupis profi panele najtanje (najblaze receno), sklopis unutra
one sto vidis po velikim halama, "samonosece"; uzimas najtanje posto imas objekat koji ih koliko toliko stiti od atmosferskih uticaja

ili
kupis panele i napravis hladnjacu, sa vec projektovanom debljinom - kontejner

[ ctx @ 26.01.2008. 17:31 ] @
Hvala ljudi... Kako to da breskva ne moze da se skladisti? Mislim, ne znam ali mi te totalno nemoguce!
[ Horvat I @ 26.01.2008. 18:15 ] @
Nazalost
Pok.ujak je bio zaljubljenik,bakcao,kalemio,razvijao,ali mu je bilo krivo sto bas najukusnije i najvece vrste najkrace traju
[ ctx @ 26.01.2008. 21:48 ] @
Pa, nije valjda da ne moze da se cuva tri-cetri meseca!? Ako se napravi hladnjaca sa kontrolisanom atmosferom i sve sto uz nju ide valjda moze da izdrzi, ajd' ne mora ceti ali barem dva meseca...
[ RADZMEN @ 28.01.2008. 22:46 ] @
Citat:
ctx: Pa, nije valjda da ne moze da se cuva tri-cetri meseca!? Ako se napravi hladnjaca sa kontrolisanom atmosferom i sve sto uz nju ide valjda moze da izdrzi, ajd' ne mora ceti ali barem dva meseca...
Tri -cetri meseca ????????? Ni u ludilu ne moze tolko da izdrzi a da ne pocne da propada [truli] .Plus svega toga breskvi sezona pocinje negde u Junu a zavrsava se u Oktobru ,za to vreme brat-bratu na trziste izadje barem 10-ak sorti breskve ako ne i vise a ni jedna ne sazreva u isto vreme.Tako da je trziste non-stop pokriveno svezom breskvom.E sad.Pojedinci pokusavaju da sacuvaju one najbolje sorte u hladnjacama i da ih iznesu na pijace kad se sezona zavrsi ,ali ta breskva nema apsolutno vise nista .Ni miris ni ukus a ni izgled kao kad je stavljena u hladnjacu,tako da je narod izbegava.Hladnjace mahom sluze seljacima da lageruju vecu kolicinu breskve na nekoliko dana u hladno zato sto kad dodje vreme berbe ima mnogo zasada i u dva -tri dana se mora obrati veeeelika kolicina breskve a ne moze se brzo prodati.Osim naravno nakupcima .Jos nesto .Ne odredjuju nakupci cenu nego ponudjena kolicina robe.Kad je breskva u punoj sezoni cena joj je uzasno mala zato sto je to u sezoni godisnjih odmora kad su gradovi prazni (nema kupaca na malo) a bas tad stizu najvece kolicine breskve za branje.Verujem da taj tvoj komsija ima bas te sorte koje se beru u Julu i Avgustu kad je ponuda breskve ogromna a cena mala.Nego kazi ti dedi da vadi te zasade i posadi neke rane sorte breskve koje dostizu kakvu takvu cenu.Mozda ce neko od njegovih imati vecu korist.
Jos nesto. Ne sekiraj se ti za dedu.Ne prolazi on bas tako lose kao sto mislis.Hektar zemlje x broj sadnica x broj kilograma po sadnici x 10 din (a nije 10 nego je vise) velika je to para,i kolko god potrosio na hemiju i branje (radnike) i ostalo sto ide uz to jos uvek je to veca lova nego sto prosecan radnik zaradi u fabrici za godinu dana.
[ dlalic @ 29.01.2008. 09:42 ] @
@ Veljko,
Koji su to paneli za unutrasnje oblaganje? Gde se kupuju? Kako se zovu? Kakve vrste postoje?
I ja planiram nesto da improvizujem pa mi trebaju informacije!
Hvala!
[ veljkoE @ 29.01.2008. 19:19 ] @
odmah da razjasnim

to nisu paneli za unutrasnje oblaganje za zivotni prostor

to su razliciti termo izolovani paneli sa razlicitom i izradom i namenom
u ovom slucaju je kao ideja bila da se napravi rashladna prostorija

paneli sluze kao ispuna ili kao samonoseci zid ili krovni panel
postoje
alu paneli, pvc paneli , paneli od pocinkovanog lima, plastificirani jednostrano ili dvostrano, eloksirani ...
mogu biti punjeni sa stiroporom, stirodurom, PU, ili presovanom "staklenom" vunom
nesto improvizovati moze biti i lose improvizovano

kao npr. staviti kanister sa benzinom na krov automobila umesto menjanja AC pumpe
:)

reci sta zelis da radis , moze i u novoj temi pa da pokusamo da pomognemo
[ dlalic @ 30.01.2008. 17:00 ] @
Citat:
veljkoE:
reci sta zelis da radis

Elem, treba mi rashladna komora. Nazidati objekat, spolja ga izolovati nije problem, pitao sam se cime ga iznutra obloziti, a da bude higijenski, da se lako odrzava i da trpi vlagu od kondenzacije. Pretpostavljam da je to najjeftinije resenje - jeftinije od samonosecih panela.
Znaci primarna je cena objekta, uslovi cuvanja nisu kriticni.
[ HOUARANG @ 09.02.2008. 10:24 ] @

Pozdrav svima

Jel moze neka informacija oko cuvanje jabuke u hladnjacu ? kako je izgraditi , dali je bolje(jeftinije) da ima nekoliko komora?

Hvala unapred
[ Horvat I @ 09.02.2008. 18:42 ] @
Kod nasih proizvodjaca sam vidjao 1komoru
[ tox master @ 09.02.2008. 22:49 ] @
pozdrav

pa sve zavisi kakve su ti potrebe i finansijska situacija to jest koliko si spreman da ulozis.
naprimer prave se hladnjace da je glavna komora u minus rezimu a pretkomora bude u plusu pa se odredjenom cirkulacijom vazuha postize da hladan vazduh iz glavne komore dolazi u prekomoru pa je hladi na odredjenu temperaturu.
mada iz tvog posta bi zakljucio da tebi treba samo plus rezim.
u principu je najbolje imati "backup" u svemu pa tako i u ovim stvarima.
ozbiljni ljudi koji rade sa osetljivim materijama koje ne podnose oscilacije temperature prave hladnjace sa dve odvojena sistema koji rade nezavisno jedan od drugog da bi u slucaju nekog kvara temperatura ostala ista iako je jedan sistem neispravan (radi pomocni) pa se tako dobija na vremenu da se glavni sistem popravlja bez uticaja na unutrasnju temperaturu.
naravno ovakav nacin izvodjenja hladjenja je skuplji nego imati hladnjacu sa jednim sistemom hladnjenja ali gde je prioritet da se temperatura ne menja mora se izvesti na taj nacin sto mislim da kod voca nije slucaj.
moj savet ti je ako vec hoces da pravis hladnjacu za voce (u ovom slucaju) da je bolje da napravis recimo dve manje hladnjace koje mogu da rade potpuno odvojeno jedna od druge nego da pravis jednu veliku.
razloge za to sam naveo nekoliko redova vise.

pozdrav
[ mladen sabljak @ 11.05.2010. 20:08 ] @
pozdrav

da li neko moze da mi odgovori koliko kosta hladnjaca 10x10x5 za luk i krompir i koji su proizvodjaci?


hvala
[ ASTRA RENT @ 12.08.2010. 15:35 ] @
Sve u svemu hladnjace su veoma skupe,pa bi mozda bilo najbolje za cuvanje voca i drugih namirnica placati zakup.Pogotovo ako su u pitanju jabuke,luk....
Slankamen kod beogradaima velike hladnjace u kojima se uglavnom cuvaju jabuke,...probajte da razgovarate sa najblizim hladnjacama vasoj proizvodnji.
Stanovnici Hajdukova su napravili dobar potez,sakupilo se njih desetak sa po nekoliko hektara po domacinstvu,i zajednicki uz povoljne kredite od drzava napravili hladnjacu za jabuke.Pa cak ni njima ne ide glatko...
Za pravljenje hladnjace pa cak i mini komora postoje posebni zahtevi od drzave,da ne idem u detalje....projekti,dozvoje ako su namenjene za firmu...
Takodje tu je i hasap,koji ce vas ograniciti...
Za neke manje i licne potrebe najbolje su LTH komore,ima ih i polovnih po dobrim cenama u solidnom stanju....