Citat:
jovannb:
*Jel moze neko da mi kaze kao da izracunam koji radijator ide na odredjenu kvadraturu, ako npr. panelni radijator 22-600/1000 ima snagu od 1800w, koju kvadraturu zadovoljava u normalnim (gubitci ~10%) uslovima ?
Koliko se secam, nisam masinac po struci tako da bi jedan termicar ovde dobro dosao, u stambenim zgradama se ide sa oko 60 W/m3 prostorije (nije greska, u pitanju je metar kubni). Za kuce taj broj je nesto veci, ako ti je kuca dobro izolovana mislim da je koeficijent 75 W/m3. U slucaju neizolovane kuce treba jos dizati vrednost npr. 90-100 W/m3.
Posto zivim u neizolovanoj kuci (nadam se da cu izolaciju u najskorije vreme uraditi) kada sam proracunavao grejanje isao sam sa najgorom varijantom a to je bilo oko 120W/m3. Kada se proracunava grejanje polazi se od ocekivane spoljne temperature i zeljene temp. u sobi. Mozes proci sa manjim radijatorima ako pretpostavljas da spoljna temp. nece padati ispod npr. -10 C, ako zelis vecu marginu moras da stavis vece radijatore ili da povecavas polaznu temperaturu vode u sistemu itd...
Moj rezon je bio sledeci, bolje da imam dobro grejanje sada kada nemam izolaciju a kada je stavim jednostavno cu smanjiti polaznu temperaturu kotlovske tople vode (gasni kotao) i dobiti zeljenu temperaturu. Inace, kada je pre par godina bilo ona sibirska zima u februaru (-25 C) pokazalo se da je svaki evro ulozen u te vece radijatore pametno utrosen.