procureo mi je bojler i voda se skuplja u onoj plastici koju kad skinete vide se zice koje vode do grejaca. ta zastitna plastika ima rupicu kroz koju ta voda kaplje. dnevno istekne oko 200ml vode(1 jogurtska casa).
da li pod hitno da zovem majstora ili nije strasno da ovako funkcionise neko vreme? sta ako voda potece tako brzo da se plastika napuni i stigne do zica? da li bi to dovelo do strujnog udara? ako recimo u tom trenutku neko koristi toplu vodu da li bi ga udarila struja? drugar kaze da nije opasno.
mislim, shvatate sta hocu da pitam :)
pozurite sa odgovorom dok sam ziv :) pu pu pu
[ bantes9 @ 27.02.2008. 19:16 ] @
Potrudi se da to resis sto pre, verovatno ti je otisao grejac a ako nikad nisi otvarao bojler to treba da prepustis nekome ko se razume. Moze se desiti da voda pocne brze i u vecim kolicinama da otice, pa se moze desiti da u toku noci ili kad nisi tu napravi haos.
[ ~Vojvoda @ 27.02.2008. 19:24 ] @
Citat:
mrkii: sta ako voda potece tako brzo da se plastika napuni i stigne do zica? da li bi to dovelo do strujnog udara? ako recimo u tom trenutku neko koristi toplu vodu da li bi ga udarila struja? drugar kaze da nije opasno.
voda+struja=? saberi 2 i 2 pa ces shvatiti da li je opasno. Ne trebamo valjda mi da ti govorimo
I batali sta taj govori, i pitaj ga da li bi on zvao majstora...
Postoje 2 varijante: 1.otisla je neka guma, pa tuda curi, nije strasno resva se lako, ne bi trebalo da bude skupo, 2. losija, mnooogo losija varijanta, prso kazan, e onda ces se lepo provesti, ne znam koliko se krecu, ali je poprilicno skupo...
Moj ti je savet ne zezaj se s tim, glava je u pitanju, pozovi majstora, bolje bez dinara u dzepu nego bez glave na ramenima.
[ veljkoE @ 27.02.2008. 20:34 ] @
nov bojler od 80 litara kosta od 6.000 dinara
nova instalacija u kupatilu (naravno, lupanje plocica, nove plocice, nov bojler na kraju) - dosta skuplje
kad se kupas- gasi bojler
gasi preko noci
pali samo kad si kuci
kad skidas bojler, pazi, kad zavrnes dovodni ventil i kad odvrnes slavine, voda nece izaci iz njega, nego voda izlazi na ona creva koja dovode i odvode vodu iz njega, pripremi velike sudove
inace, bojler je sud pod pritiskom i pod naponom i ima vodu, ne moze gora varijanta
[ RiciSambora @ 27.02.2008. 20:45 ] @
Samo da napomenem da puno ljudi zivi u "zabludi" ili neznanju. Kod ovakvih (i slicnih) slucajeve nema nikakve veze koristis li ti u kriticnom trenutku toplu ili hladnu vodu - ako je bojler ukjlucen opasnost je ista u oba slucaja. Govorim ovo zato sto je @mrkii napisao
Citat:
mrkii:... da li bi to dovelo do strujnog udara? ako recimo u tom trenutku neko koristi toplu vodu da li bi ga udarila struja? drugar kaze da nije opasno.
mislim, shvatate sta hocu da pitam :)
Savjete tog drugara uzimaj sa rezervom i obavezno mijenjaj/popravljaj bojer sto prije (stot ti kazes "dok si ziv")
Pozdrav.
[ bantes9 @ 27.02.2008. 21:10 ] @
Citat:
veljkoE: nov bojler od 80 litara kosta od 6.000 dinara
gasi preko noci
pali samo kad si kuci
Bolje je uzimati bojler sa prohromskim kazanom, skuplji je ali je i garancija na kazan 10 god. Jedina mana ovih bojlera je sto brze crkavaju grejaci usled reakcije prohromskog kazana i zastite na grejacu.
Ovo paljenje i gasenje bojlera po meni nije bas najpametnija varijanta, vise struje se na kraju potrosi a kada covek recimo ustane ujutru i treba da se umije treba da cega da se ugreje bojler sto krajnje neprakticno.
Citat:
veljkoE:
kad skidas bojler, pazi, kad zavrnes dovodni ventil i kad odvrnes slavine, voda nece izaci iz njega, nego voda izlazi na ona creva koja dovode i odvode vodu iz njega, pripremi velike sudove
Prvi put kada sam skidao bojler pokusao sam da ispraznim bojler preko cesmi i na kraju kada je dosao komsija koji se razume i objasnio mi sta sam radio (uspeo sam samo da ispraznim jedan mali deo vode, dok nivo nije pao ispod nivoa cevi koja vuce toplu vodu koja se skupi na vrhu), sam sebi sam se smejao a delovalo mi je logicno dok nisam saznao kako bojler zaista funkcionise.
Kada se prvi put cacka oko bojlera najbolje je imati nekoga pored sebe ko se razume, jer ce ta osoba najlakse doci do zakljucka da li je u pitanju kazan, grejac ili nesto trece.
procureo mi je bojler i voda se skuplja u onoj plastici koju kad skinete vide se zice koje vode do grejaca. ta zastitna plastika ima rupicu kroz koju ta voda kaplje. dnevno istekne oko 200ml vode(1 jogurtska casa).
Ima velike sanse da ti je otisla samo flanseta (metal elipsastog oblika koji frzi grejac i cev za termostat). Kada se ta flaseta nagrize popusti dihtung koji se nalazi izmedju flansete i kazana i tu krene da curka voda. Inace, taj komplet (flanseta, glavni dihtung i tri mala dihtunga) se bez problema nalaze u bilo kojoj radnji koja drzi opremu za vodovod i grejanje itd...
E, sad, sama zamena nije problematicna pogotovo ako ti neko prvi put pokaze...(ala sam pametan...)
1. Iskljuciti bojler ! (ako znas koji je osigurac za njega, iskljuci ga na osiguracu )
2. Ispustiti svu vodu iz bojlera. Ovo moze da bude tricky ako ne znas kako bojler radi. Evo kako ja to radim kod sebe (Gorenje TIKI bojler od 80l). Zatvori se dovod hladne vode u bojler. Skines tu plastiku gde ti se skuplja voda. Ako ne mozes da zapamtis, zapisi gde je isla koja zica (sada je doba dig. foto-aparata mozes i slikati situaciju) i skini zice sa grejaca. Pored grejaca ima i jedna cev gde su ugurane sonde od termostata, obicno je zatvorena parcetom gume. Ukloni gumu i izvadi (pazljivo) obe sonde. Podrazumevam da ti je bojler nad kadom ili da imas nesto u cega ces istociti 80l vode (razmisli kada ces sve ovo da radis, voda ne mora da bude vruca da se ne ispeces). Sada lepo odvrni tu cev gde su ti stajale sonde i izvuci je napolje. Kao sto vidis voda je krenula, otvori bilo koju slavnu za toplu vodu da vazduh udje sa gornje strane u bojler i da se brze isprazni voda. Posto ova rupa nije velika potrebno je 5-10min. da se bojler isprazni.
3. Otpustas maticu koja drzi flansetu i skidas taj komad metala koji sluzi da se flanseta zategne.
4. Malko gurnes flansetu prema gore i onda je zakrenes tako da je mozes izvuci napolje sa grejacem.
5. Skines grejac i prebacis ga na novu flansetu. Ona tri mala dihtunga su za grejac i cev termostata. Video si kada si skidao gde su sve bili dihtunzi. Stavljas i onaj veliki dihtung oko flansete.
7. Kada si vec otvorio bojler, proveri da nemas kamenca na dnu i ako ga imas ocisti ga.
6. Sve vracas obrnutim redosledom.
Ovaj postupak koji sam opisao je primenljiv i kod zamene grejaca jer se skoro sve isto radi, ne menja se flanseta vec novi grejac ali postupak je potpuno isti.
[ Marko Enter @ 27.02.2008. 22:50 ] @
Citat:
mrkii: ako recimo u tom trenutku neko koristi toplu vodu da li bi ga udarila struja? drugar kaze da nije opasno.
Ako imas ugradjenu fidovu sklopku i dobro uzemljenje nemoj da se plasis strujnog udara
pozdrav Marko
[ bantes9 @ 28.02.2008. 09:04 ] @
Citat:
Marko Enter: Ako imas ugradjenu fidovu sklopku i dobro uzemljenje nemoj da se plasis strujnog udara
Fidova sklopka je ekstra stvar, ali dosta domova u Srbiji je nema. Mnogo je osetljivija od osiguraca i dovoljna je najmanja nepravilnost u radu elektricnih uredjaja (najcesce u kupatilu) da bi ona reagovala, sto je veoma pohvalno.
[ mrkii @ 28.02.2008. 15:21 ] @
hvala svima na odgovorima.
u vezi te fidove sklopke, kao da utvrdim imam li je? gde stoji? u stanu u ormaricu sa osiguracima (kod mene su oni automatski), u hodniku ili ...? bas juce dok sam usisavao dodirnuo sam produzni kabl, puklo je i izbio mi je osigurac u hodniku (jedan od tri moja). da to nije bila ta sklopka?
drugo, ako je nemam bas bih je i ugradio. koliko to cudo kosta i da li je komplikovana ugradnja (samo da se ne razbija zid i sl)
[ Marko Enter @ 28.02.2008. 16:24 ] @
Pa otvori tamo ormar gde ti je strujomer i pogledaj , ako neznas kako izgleda dovedi nekog ko zna da pogleda , komsiju,rodjaka ili nekog vec ko zna , mada ona izgleda onako ko 2-3 osiguraca spojena , i kada uzimas bolje uzmi neku bolju npr marke AEG ja mislim da i ABB ima ,pa kostaju negde oko 50 eura .Ali moras da imas dobro uzemljenje
Vrtele su se teme na ES oko toga potrazi malo
pozdrav Marko
[ bantes9 @ 28.02.2008. 20:02 ] @
Evo slike Fidove sklopke, montira se u liniji sa automatskim osiguracima. Postoje i manje i slabije od ove koje sam ti slikao a ne mogu bas svuda da se ubace jer kao sto rece Marko uzemljenje mora da je dobro a ona bukvalno iskace i na najmanje nepravilnosti.
[ mrkii @ 28.02.2008. 21:48 ] @
hvala na trudu oko slikanja i postavljanja slike bantes :)
naravno kod mene nije ugradjena ta sklopka, boli investitora uvo. 5000 x 18 stanova, nije to lova za bacanje. u nekoj drugoj temi napisano je da vec desetak godina postoji obaveza ugradnje istih, ali ocigledno, ako je to istina, ni ovde se zakon ne postuje. pih, dabogda ga struja stigla u kadi. salim se naravno pu pu pu :)
[ bantes9 @ 28.02.2008. 23:29 ] @
Neke stvari ne moraju da budu zakonom propisane da bi ih ljudi ugradjivali, to je stvar razuma. Ali to su nasa posla, imao sam prilike da na delu vidim kako se sredjuju stanovi za prodaju, a najvise mi je u oko upala struja jer su ljudi ubacivali po jednu uticnicu u svaku prostoriju i to koristeci naravno 3x1.5 kabal (koji je opet bio od najjeftinijih i najlosijih na trzistu). Da ne napominjem neverovatne vratolomije da bi se ustedelo na kablu a i broj osiguraca je bio smesan, sve pod izgovorom da zgrada ima uvedeno grejanje i da instalacija nikada nece biti opterecena.
Inace ta Fidova sklopka njih kosta mnogo manje od 50eura ali jednostavno sta reci, pogotovo za stanove koji su izgradjeni poslednjih par godina.
[ anon70939 @ 14.12.2014. 10:33 ] @
Da ne otvaram novu temu.
Curi i meni bojler. Znam da je moj cale ceo zivot to sam cackao i popravljao, a i ja sam znatizeljan.
Sta tu moze da curi?
Grejac radi, odnosno voda se greje.
Je l' se u ovakvoj situaciji menja ceo grejac ili postoji neki "dihtung"?
[ branko tod @ 14.12.2014. 11:16 ] @
Isključi osigurač , skini poklopac dole , bateriju u ruke i vidi odakle curi voda.
Može da se menja , grejač , zaptivna guma ili ceo bojler , zavisno od sreće.
[ Java Beograd @ 14.12.2014. 12:13 ] @
Ne znam koji bojler imaš, ali curi samo iz dva razloga
- flanša oko grejača - rešenje: nova flanša, novi grejač
- riknuo kazan - rešenje: novi bojler.
[ branko tod @ 14.12.2014. 14:06 ] @
Imao sam slučaj da je grejač pukao i da je kroz njega kapalo. Ima tu i dihtunga
oko grejača i sonde. Ali obično je ono najgore - kazan.
Kod popravke bojlera je najvažnije imati 100 e u novčaniku. Onda nema iznenađenja.
[ bakara @ 14.12.2014. 15:21 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Da ne otvaram novu temu.
Curi i meni bojler. Znam da je moj cale ceo zivot to sam cackao i popravljao, a i ja sam znatizeljan.
Sta tu moze da curi?
Grejac radi, odnosno voda se greje.
Je l' se u ovakvoj situaciji menja ceo grejac ili postoji neki "dihtung"?
Skinu onu donju plastiku i ako tu ne vidis tacno gde curi znaci da moras ceo bojler da promenis.
[ Homer J. Simpson @ 14.12.2014. 15:26 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ne znam koji bojler imaš, ali curi samo iz dva razloga
- flanša oko grejača - rešenje: nova flanša, novi grejač
- riknuo kazan - rešenje: novi bojler.
Moze i gore na onom srafu
[ branko tod @ 14.12.2014. 15:46 ] @
može i na sigurnisnom ventilu , može i na slavini a bogme i na lavorčetu
[ Java Beograd @ 14.12.2014. 17:27 ] @
Ma može svašta, ali u 99% nije svašta.
Ili je dihtung oko flanše ili je kazan. Lako je otkriti.
[ branko tod @ 14.12.2014. 18:00 ] @
Java, jeste lako. Skineš poklopac i pogledaš. Ali možemo mi da se ubeđujemo koliko hoćeš ,
ali Kojota nigde. On sad negde uživa , a mi razbijamo glavu sa njegovim bojlerom.
[ anon70939 @ 14.12.2014. 19:25 ] @
U 14:30h sam počeo operaciju. A žurio sam na neki rođendan na koji sam zakasnio, jer sam se usvinjio skroz. I sebe i kupatilo.
Prao sam se iz lavorčeta, vodom zagrejanom u ketleru :). Lep doživljaj. Pa nisam stigao da obiđem forum...
Ako je flanša ono u šta je ušrafljen grejač i sa čim se zatvara kazan s donje strane, onda je to ono što mi je puklo.
Skinuo sam ga nekako, fotografisao da vidim gde koja žica ide.
Da li taj deo ima da se kupi nov? Trebalo bi taj deo i gumicu da kupim.
Najbolje da ponesem ceo taj grejač u neku radnju i da pitam?
Neverovatno koliko sra*ja je izašlo iz bojlera.
Pun lavor sam napunio. Ima najmanje 5 kila....
Šta mi pijemo, strašno.
Tu flanšu kad vraćam, nema šta da se zašrafljuje?
Samo navučem prema dole, samo da gumica legne? Pa onaj drugi metalni deo zašrafim i to će pričvrstiti za bojler i zadihtovati?
Nego sad razmišljam, da li kad sam već započeo operaciju, da menjam i onaj sigurnosni ventil i ove cevi? Bolje umesto cevi da stavim ona savitljiva creva? Jer sam cevi malo iskrivio dok sam ih odvajao da ispustim vodu. Nisam mogao da podignem bojler da ih izvučem
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 14.12.2014. u 20:41 GMT+1]
[ Java Beograd @ 14.12.2014. 20:21 ] @
1. Flanšu nekad možeš da kupiš, a nekad je navarena na grejač, pa ide u kompletu.
2. Gumu obavezno novu (ako već nije u kompletu), i paziš da lepo očistiš otvor na bojleru gde naleže guma, tj. flanša preko gume
3. Ne moraš mnogo da zatežeš onaj šraf koji drži flanšu, jer to radi pritisak vode iz vodovoda. Samo stegni, onako, normalno
4. Bolje je imati cevi nego savitljiva creva.
5. Nije loše povremeno promeniti sigurnosni ventil.
[ anon70939 @ 14.12.2014. 20:33 ] @
jasno i hvala :)
[ branko tod @ 14.12.2014. 20:41 ] @
Kažem ja : lavorče.
Kokg. prvi put čujem da pukne flanšna. Da procuri negde ok. Ali da ne filozofiram.
Kupi novu flanšnu sa nosačem za anodu. Kupi i anodu. Produžava drastično vek kazana i grejača.
flanšna :http://www.euroimpex.rs/media/...za-anodu-elipsasta_05250_1.jpg ,
anoda : http://rezervni-deli.tehes.si/...7ac3206758b8.jpg?itok=5aZ9Mozh
Dobro prekontroliši grejač da nema neku uzdužnu pukotinu. Ako je nađeš onda i grejač. Ako je dobar vrati stari. Kupi nove gumice,
obično idu tri male i jedna velika. Male idu na grejač i sondu. Promeni ih. Gumicu za flanšnu gledaj da nađeš sa žljebom .
Mnogo lakše se montira , postaviš je na flanšnu i neće da te zeza u nameštanju. Nikako nemoj da kačiš , stružeš grejačem po ivici
bojlera, tako se skraćuje vek grejača. Može se desiti da ćeš lakše namontirati sve to sa otpuštenim grejačem.
dihtung sa žljebom : http://www.mojaradionica.com/S...ada_procuri_potisni_bojler.jpg
dodatak : Ja kucao dok je java kačio. Ja nisam video vareni grejač. Da, nemoraš jako da stežeš, drži ga pritisak, dok grejač i sondu moraš.
Sonda cev ključ 17, grejač cev klj 14 ( 13 ) centralni šraf 13 . ende
[ anon70939 @ 14.12.2014. 21:18 ] @
baš lepo i jasno.
hvala, sutra javljam rezultate
[ ctrl alt del @ 14.12.2014. 21:29 ] @
Kljucne reci koje se ponavljaju: bojler i lavor... Samo cekam da se javi Radar.
[ branko tod @ 14.12.2014. 23:21 ] @
ctrl alt del
Molim Vas da ako znate odgovorite da dobijete nagradu od 0.001 evro.
S poštovanjem,
Branko Genije.
[ anon70939 @ 15.12.2014. 19:45 ] @
Na žalost, operacija nije uspela.
Kupio sam ceo grejač sa flanšom i montiranim gumicama. Reko' ajd da ne štedim, da odmah uzmem i grejač...
Zamenih, ali i dalje kaplje istim intenzitetom.
Evo fotke starog, gde se vidi da mi je pukla ivica te flanše, doduše pri skidanju, ali je verovatno bila naprsla i curilo kroz nju.
A sad ću da uploadujem i video na YT. Ja ne vidim da se sliva niz bokove kazana. Jeste vlažan, ali to je zbog kondenzacije. Ne curi ovim intenzitetom kojim kaplje.
Jedino ako ga nisam stavio kako treba :/. Uz grejač sam dobio gumicu bez žljeba. Sutra ću da kupim posebno tu gumicu pa da stavim i nju.
[ kvaju @ 15.12.2014. 19:57 ] @
Meni bojler ne curi, ali je malo bučniji, kada ga upalim malo se glasnije čuje, valjda to zagrijavanje vode ili šta li već.
Ako je potrebno, snimit ću zvuk, ali me zanima, dali imam razlog za brigu neku radi toga zvuka? Bojler mislim nije nešto pretjerano star, Gorenje/Končar je marka.
[ anon70939 @ 15.12.2014. 20:00 ] @
Evo kratkog videa
Dok sam vraćao žice nazad, vratio sam ih onako kako su i bile.
Nego mi je sumnjiv ovo redosled...
[ anon70939 @ 15.12.2014. 20:26 ] @
Operacija uspela....
Al se danas napricah sam sa sobom :D
Skinuo sam ponovo sve, i skinuo ovaj stari poklopac da vidim ispod gde tacno kaplje.
Jbg, ostavio sam ovaj stari da bih imao instalaciju za sta da zakacim. Novi mi je samo jedna sipkica.
Fora je bila da sam napravio banalnu gresku.
Nisam proveravao da li su fabricki zasrafili grejace i onu cevku za termostat. Naravno nisu zategli :), i tu je curilo.
Primetio sam tek kad sam skinuo sve..
Ajd sad pomoc oko elektrike, pre nego sto ga ukljucim u struju i dignem zgradu u vazduh.
Meni sve ovo ne izgleda kako treba.
Recimo, iz mreže mi plava i crna ulaze u onu spojnicu, a sa druge strane nasuprot nije jednako vezano. neka logika mi kaze da sa druge treba plava da gadja plavu, a crna recimo onu crvenu?
Zeleno-žuta je uzemljenje? Nju šrafim na ovu polugicu koja drži grejač? Ima nacrtan znak za uzemljenje.
E sad, imam dve strane grejača. U obe ulaze po bela i crvena.
Interesuje me da li ima veze koja buksna ide gde?
Kapiram da onaj par (belo-crveni) ide u jedan grjeac, ali da li je bitan redoslad ili mogu kako hocu?
Evo kako je bilo :)
Povezacu isto tako. Valjda je OK.
[ hobbista @ 15.12.2014. 20:40 ] @
Mozes kako hoces. Bele zice su za lampicu.
Zuto zelena je uzemljenje.
EDIT: jedan par buksni je na svakom kontaktu ako te to buni.
[ branko tod @ 15.12.2014. 21:09 ] @
Citat:
kvaju:
Meni bojler ne curi, ali je malo bučniji, kada ga upalim malo se glasnije čuje, valjda to zagrijavanje vode ili šta li već.
Ako je potrebno, snimit ću zvuk, ali me zanima, dali imam razlog za brigu neku radi toga zvuka? Bojler mislim nije nešto pretjerano star, Gorenje/Končar je marka.
Počne li da šušti čim ga uključiš.
[ branko tod @ 15.12.2014. 21:16 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Operacija uspela....
Al se danas napricah sam sa sobom :D
Fora je bila da sam napravio banalnu gresku.
Nisam proveravao da li su fabricki zasrafili grejace i onu cevku za termostat. Naravno nisu zategli :), i tu je curilo.
Primetio sam tek kad sam skinuo sve..
I treba da pričaš sam sa sobom. Jesam li ti napisao da stegneš jako grejač i sondu. Još i koji su ključevi !
[ anon70939 @ 15.12.2014. 21:18 ] @
jesi vala :).
To bih i uradio da sam prebacivao grejac i sondu na novu flanšu :)
[ kvaju @ 15.12.2014. 22:31 ] @
Citat:
branko tod:
Citat:
kvaju:
Počne li da šušti čim ga uključiš.
mozda 10-30sec nakon ukljucivanja na prekidacu.
[ branko tod @ 16.12.2014. 02:13 ] @
Citat:
kvaju: mozda 10-30sec nakon ukljucivanja na prekidacu.
Pošto je ovo techzone temu koju bih otvorio za sledeće pitanje ne bi bila prigodna...
Pa ajd kratko ovde, kad sam već postao vredan.
Čisteći bojler od gomile kamenca koji mi je upao u kadu, pa u slivnik, otvorio sam slivnik i očistio ga nekom kiselinom.
E sad, nešto mi je tu čudno.
Inače, nekada mi u kupatilu prilično smrdi. Pomirio sam se sa tim da je razlog jer živi u prizemlju, ali izgleda nije tako.
Da ne bi bilo povratnih neprijatnih mirisa, pretpostavljam da u slivniku treba da postoji neki "vodeni čep", kojeg ja nemam.
Imam samo neku glupu kapicu i to je to.
Evo fotografije, koja je malo odvratna zbog te kiseline koja je pojela svu štroku koja se godinama taložila :)
Da li u ovu rupu, prečnika 12-13cm može da se stavi nešto što bi formiralo taj vodeni čep.
Odnosno kad se voda sliva da se neko parče plastike podigne i ispod njega prolazi voda u slivnik, a kada se ne sliva, da ta plastična kapica sa vodom izoluje povratne mirise?
I dajte još neke predloge čime bih mogao još bolje da očistim ovo
Moderatori, možda ne bi bilo loše da kao i u MZ postoji tema "Kratka pitanja..." gde bismo mogli da pitamo ovakve gluposti, koje ne zavređuju preterano pažnje
[ Java Beograd @ 16.12.2014. 10:11 ] @
Tebi treba takozvani sifon za slivnik. Lako ćeš ga naći i na Google slikama, a i u prodavnicama vodoinstalaterskog materijala.
E onda ćeš da imaš probleme sa sifonom za slivnik, pa ćeš da ga ukloniš i tako u krug.
meni treba nov stan.
Ali to se možda obistini u nekom drugom životu
[ gilopile @ 16.12.2014. 12:24 ] @
Tebi treba nesto ovako da se ugradi:
Ne znam gde ima da se kupi...Video sam te podne sifone koji izgledaju kao neka cevka nesto uza od rupe i izmedju stenke te rupe i te cevke je utor sa vodom i od gore kao casa okrenuta naopacke ulazi u to i tako brani da miris izlazi iz rupe. Al sam objasnio, jbmlga :D
Resenje zasigurno postoji. Najbolje je da zoves nekog vodoinstalera da to vidi na licu mesta i preporuci ti sta da uradis. To je za njih laganica...
[ bakara @ 16.12.2014. 13:15 ] @
Koji je to majstor stavio slivnik na pola kade?
Imas taj slivnik u bilo kojoj radnji koja prodaje vodovodni materijal, treba ti slivnik sa odvodom u pod, ne kao ovaj sto je gile postavio.
Da bi montirao taj slivnik moras razbiti ovu resetku, pa odmah i nju kupi jer ces je morati zameniti.
Kad kupujes resetku za slivnik kupi neku kvalitetniju inace ces imati rdjavu resetku.
[ anon70939 @ 16.12.2014. 14:27 ] @
Ako na resetku mislis na ovaj okvir sto drzi poklopac da sakrije "pola slivnika" :), kupicu i to.
Samo ne znam kako da ga pricvrstim. Vidim da su ovde to lepili nekim silikonom.
[ bakara @ 16.12.2014. 17:17 ] @
To obicno keramicar ugradjuje kada se rade plocice i montira se lepkom za plocice.
Izmeri dimenziju te rupe i pravac radnja, (ponesi i sliku) objasni da ti treba slivnik (resetka se kupuje posebno)
Gornju resetku moras da skines da bi slivnik montirao.
kako ces ga montirati, ne znam...vidim da je budzeno silikonom, pod parolom snadji se
[ anon70939 @ 16.12.2014. 17:25 ] @
Bio malopre u jednoj vodoinstalaterskoj radnji, u sklopu velike "uradi sam" kuće. Kod nas u KGu je i zove se Čar.
Obično svi uglavnom kupuju tamo.
Siđem, pokažem istu ovu fotku i lik mi kaže da ne postoji tako nešto da se stavi unutra :)
Da mi je to polomljeno i da treba celo da se menja, ali da bolje da trpim smrad, jer će vodoinstalater morati da mi razbija pod da zameni drugu cev koja ima taj kanal... O_O
Odem u neku drugu smešnu, malecnu vodoinstalatersku radnju i kaže mi da nije problem, da samo treba da znam da li mi je prečnik rupe 5 ili 7cm.
Pokaže mi kako to izgleda, ali na žalost tog momenta nije imao sa otvorom prema dole u podu, pa da dođem sutra ujutru.