[ fanfon @ 20.03.2008. 20:35 ] @
Proizvodi ih A.D. "Vino Zupa" Aleksandrovac.
Konkretno, interesuje me jedan sastojak u kasastom nektar koktelu od sargarepe, pomorandze i jabuke. Kad promuckate koktel i sipate u casu, posle nekog vremena na dnu se natalozi sitna tamna zrnca. Interesuje me sta je to. Lici mi na pesak. Limunska kiselina u kesici je bele boje. Ovde pise da je ima pa mozda menja boju usled reakcije sa nekom supstancom u koktelu.
[ žutokljunac @ 20.03.2008. 21:12 ] @
Pijem te sokove, a omiljeni mi je sa šargarepom. Nisam primetio ništa slično. Znam samo da su najjeftiniji, pa pretpostavljam i najlošiji. Šta znam, ja to cepam jer vodu skoro da i ne pijem, a pre sam pio po 2l Coca -Cole/dan, pa mi je ovo bezopasnije.
Jesu opasni ti sokovi? Izgleda da danas u te voćne sokove svašta guraju.
[ burex @ 20.03.2008. 22:05 ] @
Ja sam ih jedno vreme pio... U tim gustim sokovima je zaista bilo nekih par crnih zrnaca, ali ne verujem da je pesak, jer bi mi zakrckalo među zubima barem jednom. Inače su OK ukusa, naročito za te pare.
[ mmix @ 21.03.2008. 09:34 ] @
Mozda se na istoj liniji pune i sokovi od nekog semenastog voca, npr kupina pa u prvoj sledecoj seriji upadne "zaostalo" semenje ;)
[ žutokljunac @ 22.03.2008. 06:24 ] @
Drug mi reče da se za većinu tih jeftinih voćnih sokova koristi kaša od bundeve i da se dodaju boje, arome, zaslađivači i šta sve ide. Da li je to istina? Ili da bar dobar procentualni deo te osnove čini kaša od bundeve.
[ zorg @ 22.03.2008. 09:00 ] @
To sam i ja cuo na vise mesta, neka su cak bliska proizvodnji.
[ ventura @ 22.03.2008. 09:31 ] @
Za sve sokove osim za 100% prirodno ceđene (i sok od jabuke), se koristi sok od bundeve kao osnova kome se kasnije dodaju arome...
[ hamann @ 15.05.2008. 13:57 ] @
Citat:
ventura: Za sve sokove osim za 100% prirodno ceđene (i sok od jabuke), se koristi sok od bundeve kao osnova kome se kasnije dodaju arome...

To nije tacno , prvo neki proizvodjaci koriste KASU od tikvi a ne sok , drugo Vino Zupu sam licno posetio u vreme Zupske Berbe i to je najveca kompanija
koja se bavi proizvodnjom sokova i alkoholnih pica u staroj Jugoslaviji , kompanija je ogromna i opremljena najmodernijom tehnologijom.
Sokovi su im jeftini iz razloga sto oni imaju sopstveni otkup i preradu sirovine "voca" za razliku od drugih.
U to sam se uverio jer smo obisli fabruku zajedno sa tehnolozima . Od bundevi nema ni traga
[ Markoxxx @ 15.05.2008. 19:24 ] @
pijem la vita sokove i nisu losi, narocito vec pomenuto koktel sa sargarepom... inace Vino Zupa Aleksandrovac je jaka firma tako da ne treba toliko brinuti o kvalitetu:)
[ Marko_R @ 03.02.2010. 04:41 ] @
http://www.pressonline.rs/sr/v...ova+ne+ispunjava+kvalitet.html
[ Kosuth @ 03.02.2010. 06:52 ] @
E pa,vrč ide na vodu dok se ne razbije!

Pijte,bre,ljudi V O D U.....česmovaču,a srećan je onaj kome je dostupna bunarlija....samo nikako ovu u plastike spakovanu crknutu ...

Voleo bih da krajičkom oka samo zvirnem u cifru koja je legla za ove nalaze 100% ispravan !!!

He he,para vrti gde burgija neće...
[ deerbeer @ 03.02.2010. 08:50 ] @
Procenat voca kao i secera moze da varira u zavisnosti od proizvodjaca ,
ali najveca laz mi je kad vidim da na sokovima pise : BEZ KONZERVANSA

[ Kosuth @ 03.02.2010. 09:34 ] @
Za divno čudo to piše i na flašicama sa raznim bebi-papicama,koje stoje meeesecima u rafovima...
[ Zoran Milovanovic @ 03.02.2010. 10:15 ] @
Ne pijem La Vita sokove, odnosno retko, da redje ne moze biti. Nekako mi njihov ukus ne odgovara. Ali vidim da ima ljudi kojima bas leze...

Ne znam za ta crna zrnca, ono sto sam hteo da predlozim je da probate Vocne Kapi ili Primavera sokove. (mislim da su najjeftiniiji na trzistu, na kojima pise 50% min) Ne znam kolika ja razlika u ceni, ali mi vise odgovara njihov ukus od La Vita-inog. Ne zelim da raspravljam koji je koliko stetan / zdrav / kvalitetan, samo sam podelio ono sto ja konzumiram sa vama.

Ko proba, nega javi ;)
[ Laki024 @ 03.02.2010. 11:03 ] @
Ovako , postro sam imao prilike da vidim celokupni proces proizvodnje, nisam siguran aili 90% da kod nas ni jedan proizvodnjac kao osnovu nektarima, tj 50% sokovima ne koristi bundevu, nego kasu od jabuke, tj preradjenu jabuku, ona ide u osnovu gotoovo svih sokova koji nisu 100%, i bundeva se koristi, ali u drugim zemljama, dok kod nas, poljuskoj i sl, jeftinija je jabuka nego bundeva.

Sto se tice crnog ne znam, ali ukoliko sok nema emulgator u sebi, sok se sastoji od vode i suvog ostatka, koji ce se vremenom taloziti, ako je dodat emulgator onda je citava smesa soka homogenizovana, i nema talozenja.

Sto se tice ovoga bez konzervansa, u njaveci deo sokova ulazi konzervans. ali npr u tetra pak, i neke tehnologije pakovanja u PET boce posebno pod vakuumuom, nije potreban konzervans, jer u pakovanje ne ulazi vazduh, a prethodno je uradjena starilizacija soka, tako da su svi mikroorganizmi odstranjeni, tako da nije potreban nikakav konzervans, i sok se ne moze pokvariti , datum upotrebe je obicno godinu dana, ali ako se otvori, moze da se pokvari sok u roku od 2-3 dana, zbog pojave mikroorganizama.

Ako nekoga jos zanima nesto neka pita, a sto se tice la vita sokova probao sam ih, ali ih ne pijem , jer sadrze minimalnu kolicinu voca, sok je gotovo kao voda.
[ Nabukodonosor @ 03.02.2010. 13:10 ] @
Citat:
Ne znam za ta crna zrnca, ono sto sam hteo da predlozim je da probate Vocne Kapi

Mislim da su to najbolji sokovi kod nas. Ako ne racunamo one 100%, to je mislim kod svih vrlo slicno.
[ Black_eyed @ 03.02.2010. 13:42 ] @
Citat:
Laki024: Ovako , postro sam imao prilike da vidim celokupni proces proizvodnje, nisam siguran aili 90% da kod nas ni jedan proizvodnjac kao osnovu nektarima, tj 50% sokovima ne koristi bundevu, nego kasu od jabuke, tj preradjenu jabuku, ona ide u osnovu gotoovo svih sokova koji nisu 100%, i bundeva se koristi, ali u drugim zemljama, dok kod nas, poljuskoj i sl, jeftinija je jabuka nego bundeva.

Ja sam kontao da ako je u pitanju bistar sok osnova je jabuka a kada je u pitanju kasasti sok onda je bundeva u igri...
[ Laki024 @ 03.02.2010. 13:55 ] @
Postoje bistri, kasasti i mutni sokovi, tj nektari 50%

Samo za kasasti. je osnova kasa jabuka ( zato je sok kasasti )kod nas ( ili bundeva u nekim zemljama ), a to su kajsija, breskva, jagoda itd.
Mutni tu ide kao osnov secerni sirup i vocni koncentrat, ovi sokovi su narandza, ananas, multivitamin itd.
I bistri, ovde osnova isto secerni sirup, i vocni koncentrat , a ne kasa jabuke, borovnice, itd.

Ako nekoga zanimaju jos neke dodatne informacije oko proizvodnje neka pita.

Inace kad bi sok bio bez emulgatora, ( ima i takvih ) istalozilo bi se na dnu vocni ostatak ( i kod onih sto su 100% ), a 85-90 % bi bila voda, jer voda cini 85-90% voca. Isto kao kod paradajza kuvanog na tradicionalni nacin. Da ne bi doslo do ovog talozenja , u vecinu sokova se stavljaju emulgatori, da bi sok bio uvek homogenizovan.

Kod industrijskih jabuka npr, kvalitet istih se meri procentom % suvom materiom, koja kod jabuke moze da bude 7-14 posto, a ostatak je voda.
Znaci ako se stavlja jabuka u sok kome je % suve materije 14% trebace duplo manje da se stavi kolicinski nego one kome je % suve materije 7% npr , u postupku pravljenja soka do breskve.
[ Laki024 @ 03.02.2010. 14:01 ] @
Inace za sve stos e tice ovog bez konzervansa.

Vitamin C se dodaje u sokove kao antioksidans , tj konzervans. Znaci sok sadrzi od dodataka samo Vitamin C, i ponekad jos neke dodate vitamine B1, B6 i sl, a ne sadrzi konzervanse. Od ovoga moze da sadrzi samo neke boje, ( pojedini sokovi ) i emolgatore, da bi se postigla homogenizacija skoro svi prirodni sokovi ali ne i svi.
[ a1200 @ 03.02.2010. 14:18 ] @
@Laki024: Ja pijem Nektar i to bash gledam da ima one natpise 100% voce, bez konzervansa, aditiva itd. Pakovanje je PET (ima neki simbol - cuvaj ono sto je dobro ). Od sastojaka sam video da pishe limunska kiselina (verovatno kao zastita).

Zanima me da li je to stvarno tako, kao sto pishe na tetrapaku (tj. navodno 100% zdravo), ili dajem pare bezveze? Da li je i Next (onaj sa oznakom 100%) istog kvaliteta?
[ Laki024 @ 03.02.2010. 14:38 ] @
Sto se tice nektara i 100% sokova, oni su razliciti.

Kod nektara, kao sto sam napisao, ide manje voca, odnosno preradjenog voca, a ostatak se dopunjuje obicno secernim sirupom.

Dok kao sto je neko napisao 100% se ne razlikuku bas od prozizvodjaca, u 100% sokove ne bi trebalo da ide secer thj secrni sirup. 100% sokoci se svi prave na isti nacin tako sto se vocni koncentrat razblazuje sa vodom, bez dodatka secera tj secernog sirupa , ne bi trebao da bude
Kao antioksidans, tj konzervans se stavlja vitamin C, dok se limunska kiselina ( limuntus ) dodaje u gotovo sve sokove u malim kolicinama, a radi boljeg ukusa.
[ mrle 011 @ 03.02.2010. 14:57 ] @

sta kapitalizam napravi od ljudi.

pa bre ... kupite pravi* sokovnik, pa onda odete na pijacu i kupite tu sargarepu, pomorandzu i jabuku ..... iscedite to sami i popijete na licu mesta.

pa to, tako napravljeno, ne moze da se poredi ni sa jednim tzv. sokom iz prodavnice ... ni po ukusu, ni po kvalitetu, ni po ceni, ni po nicemu ...

sta vam je to komplikovano?

to nije nista masno - sokovnik se rasklopi i opere pod mlazom hladne vode bukvalno za minut.
... jos i stedite vreme i prostor jer ne zatrpavate kantu za djubre sa tetrapacima, flasama itd.

(*) pravi sokovnici su oni sto cede sok gnjecenjem i koji mogu da iscede sok i iz npr. spanaca, blitve, psenicne trave .... a ne ovi sto kidaju vocku nozevima, pa je onda centrifugiraju.
moze odlican takav sokovnik da se kupi na eBay-u za 120-130 ojra i da sluzi do kraja zivota.
[ a1200 @ 03.02.2010. 15:00 ] @
Ovaj nektarov sto ja kupujem je ceo ispisan sa 100% voce, bez konzervansa, aditiva, dodatog secera itd. Znaci ako su to napisali trebalo bi da je tako, kao i za ostale 100%?
[ Laki024 @ 03.02.2010. 15:19 ] @
Ako je tako napisano, i ako se radi o poznatom proizvojacu , nema razloga da ne bude tamo.
Hemijskom analizonm je jako lako otkriti prisustvo ssecera, aditiva, itd, tako da velikim proizvodjacima nije sigurno do sale.
Kao sto samnapisao, konzervans se ne stavlja samo vitamin C koji manje vise ima ulogu konzervansa , a ne bi trebalo ni jedan 100% sok da sadrzi secer, a onaj koji ima ISO i HCCP standard, taj sigurno ne sadrzi , jer se pravi po standardima.
[ fanfon @ 03.02.2010. 16:28 ] @
Naravno da nije. U svakom od tih imas gomilu secera. U LaVita imas i drugih ekzoticnih supstanci od kojih ce ti samo proraditi kiselina. Najbolje kupiti kilo narandzi i iscediti sok i pomesti s vodom. Dobijes vise nego da kupis litar soka za 100 din...
[ ki111er @ 03.02.2010. 16:36 ] @
I jos nesto neko rece ovde da je 100% voce, unutra ljudi nema 100% voca kao sto neko rece do 50% max. Koliko je 1kg pomorandzi oko 80din, njemu treba sigurno 1.5kg pomorandzi da iscedi taj 1l soka a gde je tu cena ambalaze, i tih ostalih sastojaka.
Ko zna sta mi pijemo, gledajuci onaj Hello sok pa ono je crno-crnje-najcrnje Cista Hemija. Strasnooo
[ Srđan Pavlović @ 03.02.2010. 17:35 ] @
Kakvo crno 100% voce... haha....
[ Zoran Milovanovic @ 03.02.2010. 18:04 ] @
@ki111er

Ne kazem da su 100% voce, ali ti ni matematika nije dobra. 80din/kg narandza, ali ako kupujes na jacpi ili marketima. Nije to ta cena... Ne moze sve tako da se gleda..
[ ki111er @ 03.02.2010. 18:09 ] @
Zoran Milovanovic onda si se sam nasao prozvan :-) salim se, ali oni ga reklamiraju kao 100% voce a mislim da po zakonu ne smeju to da rade. Isto je i sa recimo kajsijom ako nema odredjeni procenat voca u njemu ili samo ekstrakt kajsije na soku ne sme biti slika kajsije.
[ burex @ 03.02.2010. 19:01 ] @
Sok - 100% voće
Nektar - min 50% voće
Bezalkoholno osvežavajuće piće - bućkuriš tipa Hello koji ima negde oko 10% voća

Voće koje ulazi u te sokove nije ono kao i sa pijace - nije birano po izgledu, nije nešto posebno tretirano, niti je transportovano na veće razdaljine. U većini slučajeva je isceđeno i od njih je napravljen koncentrat koji se u fabrikama razblažuje.
Preporuka za Rauchov 100% narandža i jabuka - pomalo je skup, ali zaista je dobar.
[ bttp @ 04.02.2010. 07:19 ] @
Jel La Vita nije isto što i Vivita?

Znam da sam viđao Vivitu i par puta sam i kupio neki sa šargarepom u bućkurišu, što neko reče za te pare i nije bio loš. Sad tek vidim ima i La Vita. Malo mi sumnjivo da im je ime toliko slično. Da nisu uradili Rename?

Kupio sam danas neku La Vitu u radnji podstaknut ovom temom, s obzirom da za 96 dinara daju 2l (s tim da je 25% kao gratis:) al nisam još otvorio. Baš da vidim šta kaže Vino Župa Aleksandrovac.

E da al bile su neke dve vrste koktela, neki sa bobicama tipa maline i sl. a ovaj što sam uzeo je, pazi sad, breskva, grožđe, pomorandža, mango i ananas :) Bojim se i da probam tu mućkalicu :) Nije bilo kombinacije sa šargarepom.

Voćni sadržaj je 52% min.
[ espresso @ 04.02.2010. 11:48 ] @
Izbegavam njihove sokove. Jedino što uzmem je onaj sa šargarepom a i on mi je malo sirov :) što ne znači da nije dobar; samo stvar navike.

Verde sokove, recimo, bojkotujem jer hoće da prave budale od kupaca.
Pogledajte sliku, sok od jabuke, grožđa i borovnice. Borovnica je ispisana najvećim slovima a pri tome je ima procentualno najmanje. Takođe, slika borovnice je u prvom planu, opet suprotno sadržaju soka. I grožđe može da se previdi jer je stumbano pozadi a slično izgleda kao borovnica. Obratite pažnju kako se slika jabuke vešto uklapa u zelenu pozadinu. Slučajnost? Ne. Mi samo treba da kupujemo i da vičemo beeeee