hteo bi da kupim nesto oko 50-60 eura ali ne znam da li da kupim helikopter ili avion... Izgledaju interesantno ali ne znam sa cime cu se vise zabaviti
ako vec imate iskustva sa ovim plz napisite
Hvala Unapred
[ goran_La @ 13.04.2008. 16:25 ] @
Helikopter definittvno
[ anel_np @ 13.04.2008. 17:36 ] @
hmm... mozes li da mi kazes zasto ?
[ ventura @ 13.04.2008. 18:10 ] @
za 50-60 evra teško da možeš kupiti RC helikopter... A i za avion je pitanje..
[ |DARKO| @ 13.04.2008. 19:08 ] @
Na sajtu http://avioni.tk/ moze da se kupe i avioni i helikopteri za te pare.
[ anel_np @ 13.04.2008. 19:18 ] @
znam na taj i jos par sajtova sam ja i video... nego zanima me da li neko ima iskustva sa avionima - helikopterima... Kako se ponasaju u letu tako to... cisto da pdlucim hocu li helikopter ili avion... meni se trenutno nekako avion vise svidja jer moze da leti brzo visoko dok mi helikopter vise ono nekako izgleda sporiji a i baterija navodno traje krace
Kakvo je vase misljenje ?
[ Vladokv @ 13.04.2008. 19:27 ] @
Helihopter je po mom mišljenju interesantniji i manje zahtevan.
A - Za helikopter:
1 - ne treba ti pista za poletanje
2 - tu ti je na oku dok manevriš sa njim, možeš da se igraš sa njim i dok je blizu
3 - Malo je teže za letenje, te je izazovnije
4 - možeš da okačiš neku kamericu i da praviš izviđanje
B - Za avion
1 - brži je od helikoptera
2 - vratolomije su fensi
X - može lako da izađe iz dometa i da se izgubi
[ anel_np @ 13.04.2008. 19:39 ] @
lepo, lepo
Sta mislite o modelu Dragonfly ? kosta 3000 dinara
[ anel_np @ 13.04.2008. 19:46 ] @
Citat:
Vladokv: Helihopter je po mom mišljenju interesantniji i manje zahtevan.
A - Za helikopter:
1 - ne treba ti pista za poletanje
2 - tu ti je na oku dok manevriš sa njim, možeš da se igraš sa njim i dok je blizu
3 - Malo je teže za letenje, te je izazovnije 4 - možeš da okačiš neku kamericu i da praviš izviđanje
B - Za avion
1 - brži je od helikoptera
2 - vratolomije su fensi
X - može lako da izađe iz dometa i da se izgubi
hmm... ja mislim da ovi helikopteri ne mogu da ponesu mnogo vise od samih sebe... mozda negde oko 20g(lupam)... Koja bi kamera mogla tu da se stavi ?
[ Vladokv @ 13.04.2008. 20:17 ] @
Pa mislio sam na neki lagan telefon koji je oguljen(nema masku, tastaturu, antenu, dosta minimalozovan...).
Dragonfly nema nosivost. On se ne može koristiti za stavku 4. Inače ovako lepo izgleda. Samo ga nemoj izlagati jakom vetru, mada to znaš i sam.
naravno,zaboravio je na njega posle nekih mesec dana,i tada sam ja poceo da se igram s njim i prilicno je kul;ima litijum jonsku bateriju,moze da izdrzi nekih 15-20 min aktivnog leta,puni se preko prikljucka na dzojstiku[10ak min-mozda i manje] i dosta je izdrzljiv,imao je nekih bas zaj***nih padova i nista mu ne fali..
[ anel_np @ 13.04.2008. 21:12 ] @
Citat:
Vladokv: Pa mislio sam na neki lagan telefon koji je oguljen(nema masku, tastaturu, antenu, dosta minimalozovan...).
Dragonfly nema nosivost. On se ne može koristiti za stavku 4. Inače ovako lepo izgleda. Samo ga nemoj izlagati jakom vetru, mada to znaš i sam.
Pa znas li neki helikopter koji je jeftin a da moze da ponese neki standaran mobilni tj koji je da kazem bestbuy do 50e ?
Pa obično mogu poneti + oko 10% sopstvene težine, tačan procenat zavisi od slučaja do slučaja. Mada će biti mnogo trom, mučiće se da poleti. Modelari zato i prave custom made, baš zarad posebnih dodataka koje fabrički ne mogu poneti. Iskreno stavno ne znam šta da ti preporučim da bude jeftino, sa nosivošću, i serijske proizvodnje. Mislim da ti se za to isplati neko modovanje fabričkih, ako imaš višak vremena
[ anel_np @ 13.04.2008. 21:46 ] @
e,da... takodje me zanima da li se mogu negde kupiti jos nekoliko baterija i koja im je cena ?
Lose ovo sto traju 10 min... Taman kad ti se usladi moras da ih stavljas da se pune a i problem je kad si negde u prirodi pa nemas gde da ih punis nego ovo imas jos dva pakovanja u rezervi i uzivancija
[ Vladokv @ 13.04.2008. 23:09 ] @
Baterije su iste kao od mobolnog telefona
[ JagodaV @ 14.04.2008. 01:14 ] @
Mozes da stavis wireless kameru npr Swann koje nisu teze od 25 grama:)
[ Vladokv @ 14.04.2008. 09:42 ] @
Možeš i da skineš masku helihoptera, tako ćeš dobiti malo veću nosivost, bez ikakvih gubitaka sem estetskih.
[ anel_np @ 14.04.2008. 10:42 ] @
Citat:
JagodaV: Mozes da stavis wireless kameru npr Swann koje nisu teze od 25 grama
nisam nesto upucen u elektroniku ali koliko kostaju te kamerice i da su jeftinije jer trenutno nemam nameru da dajem 100 e za to a i mogu da nabacim mob na heli (nadam se da ce izdrzat njegovih 99 grama
Sto se tice postavljanja toga za to bi se nekako snasao jer cale mi elektricar pa sto se toga ti ce no problemo
[Ovu poruku je menjao anel_np dana 14.04.2008. u 11:53 GMT+1]
[ flighter_022 @ 14.04.2008. 12:05 ] @
Ja sam pre par godina naleteo na stranicu koja nudi malo vece RC helikoptere, sa SUS motorom koji su, op specifikaciji, mogli da nose par kilograma tereta (rasporedjeno na gorivo i koristan teret). Na zalost, tada nisam bio na svom racunaru a adresu nisam zabelezio...
Padalo mi je svasta na pamet, od ugradnje GPS navodjenja i auto-pilota do kojecega drugog, a sve u svrhu transporta materijala tamo gde to nije bas preporucljivo ;)
[ pringles80 @ 14.04.2008. 12:26 ] @
Našao sam još par mesta gde prodaju ove igračke, ali nisam našao nigde gde imaju malo profesionalnije modele koji nisu igračke, tipa helikopter od 200-300e
Ja imam neki mali RC helikopter, nisam trenutno kuci pa ne znam model. Placen je 50e u nemackoj.
Nisam nesto bas odusevljen sa performansama, a i ume dlaka da se umota oko zadnjeg rotora, oko osovine i onda on pocne da koci i da se vrti u krug.
Veoma je tesko upravljati.
anel_np: nisam nesto upucen u elektroniku ali koliko kostaju te kamerice i da su jeftinije jer trenutno nemam nameru da dajem 100 e za to a i mogu da nabacim mob na heli (nadam se da ce izdrzat njegovih 99 grama
Sto se tice postavljanja toga za to bi se nekako snasao jer cale mi elektricar pa sto se toga ti ce no problemo
[Ovu poruku je menjao anel_np dana 14.04.2008. u 11:53 GMT+1]
nego niko mi nije rekao gde mogu da nadjem te kamere a da su jeftinije
[ JagodaV @ 14.04.2008. 22:50 ] @
Onu koju sam ja imala u vidu je oko $200...
Prvo ti kupi avion/hel :) ko je spomenuo prviii kameru:)
[ anel_np @ 14.04.2008. 23:27 ] @
lol... ma sto se tice helikoptera njega ako bog da kupujem u ponedeljak-utorak... cim ga dobijem potrudicu se da izadjem na neku cistinu jer me strah da ga odmah ukljucim u sobu pa da ga udarim o zid ili slicno
ja sam kupio ovo http://www.thinkgeek.com/geektoys/rc/8b10/ slicno sto ti hoces da kupis. to je za zero wind condition, znaci nema napolju.
izuzetno je zajebano za letenje, jos nisam to savladao
[ Vladokv @ 15.04.2008. 15:30 ] @
Onaj od 3500 ti je stabilniji
[ djole_za @ 15.04.2008. 17:27 ] @
anel_np : e,da... takodje me zanima da li se mogu negde kupiti jos nekoliko baterija i koja im je cena ?
Lose ovo sto traju 10 min... Taman kad ti se usladi moras da ih stavljas da se pune a i problem je kad si negde u prirodi pa nemas gde da ih punis nego ovo imas jos dva pakovanja u rezervi i uzivancija
ova baterija sto je ja imam u avionu se puni preko baterija iz dzojstika tako da ti ne treba utikac :p
hmm... mislis ? po cemu si to zakljucio ? ja ne znam koji da uzmem jes da je ovaj od 3500 lepsi na izgled ali ne znam kakve su mu karakteristike :S
[ anel_np @ 16.04.2008. 10:08 ] @
Citat:
kuzmam: ja sam kupio ovo http://www.thinkgeek.com/geektoys/rc/8b10/ slicno sto ti hoces da kupis. to je za zero wind condition, znaci nema napolju.
izuzetno je zajebano za letenje, jos nisam to savladao
Pa sad... nisam siguran da mogu da se uporede ova dva modela jer ipak taj tvoj je mini i sam snimak je snimljen unutra dok za ova dva su svi snimljeni napolju mislim to se ja iskreno nadam da nece biti tezak za upravljanje
[ Vladokv @ 16.04.2008. 16:08 ] @
Pa ovako na izgled je teži(obično doprinosi stabilnosti), aerodinamičniji, i valjda(ako dobro vidim sa slike) repna elisa je udaljenija od glavne.
Možda slika i vara, ja sam dao odokativnu ocenu, koja bi trebala da bude tačna, mada nije obavezno
Ja sam vise za ovaj drugi jer leti i napolju i to bas extra.Ubaci ceo naziv u google pa pogledaj i druge modele.Citiram komentar koji sam nasao na jednom nasem sajtu-Sve što nema brushless motor i LiPo bateriju ja ti ne preporučujem da kupuješ.
Ili ubaci cele nazive modela u youtube i videces dosta video klipova kako lete ova dva modela.Ovaj jeftiniji je za neku vecu prostoriju,recimo da je sala za fizicko idealna,a ovaj drugi je za napolje.Mada pronadji i video na kome se ovaj bolji model skrsio,ali to su neki pajseri koji su ga pustili van dometa i razbio im se.Uz ovaj drugi dobijas i neke rezervne delove tj elisu i jos nesto.Za avion ti verovatno treba veci prostor dok sa helihopterom mozes da se zezas i u parku tj ako si u bg-u.Kao ovaj ima neki sistem za lakse upravljanje ako je verovati reklami.U svakom slucaju bio bi glavna faca medju klincima.
Ja sam vise za ovaj drugi jer leti i napolju i to bas extra.Ubaci ceo naziv u google pa pogledaj i druge modele.Citiram komentar koji sam nasao na jednom nasem sajtu-Sve što nema brushless motor i LiPo bateriju ja ti ne preporučujem da kupuješ.
Ili ubaci cele nazive modela u youtube i videces dosta video klipova kako lete ova dva modela.Ovaj jeftiniji je za neku vecu prostoriju,recimo da je sala za fizicko idealna,a ovaj drugi je za napolje.Mada pronadji i video na kome se ovaj bolji model skrsio,ali to su neki pajseri koji su ga pustili van dometa i razbio im se.Uz ovaj drugi dobijas i neke rezervne delove tj elisu i jos nesto.Za avion ti verovatno treba veci prostor dok sa helihopterom mozes da se zezas i u parku tj ako si u bg-u.Kao ovaj ima neki sistem za lakse upravljanje ako je verovati reklami.U svakom slucaju bio bi glavna faca medju klincima.
Pa ovako... Ja sam pre nekoliko meseci hteo da kupim onaj jeftiniji helikoptera ali kada su mi poslali mail da to nije taj helikopter nego neki mali(pa su posle zbog moje zalbe i promenili onu sliku kada stisnes "klikni za veci prikaz" to je ustvari mnogo mali tj onaj mini sto je manji od ruke http://www.narucujem.com/compo...2b81803ce101ddb84f8f0b6ea3.jpg a za ovaj drugi ipak nemam reci ali bato nije mali 120e ipak ja mislim da cu najverovatnije da uzmem onaj od 3500 pa sta bude neka bude a i onako bi trebao da idem do bg u sredu pa mozda odem u njihovu prodavnicu(ako je i imaju )
[ Reggie @ 17.04.2008. 06:45 ] @
Samo da ti kazem da ovo narucujem nije prodavnica i nemaju oni nista na lageru.Oni samo narucuju sa neta tj ko nema karticu ide preko njih i oni ti uzmu marzu...Ukratko za nesto sto u USA kosta 100 dolara ti ovde platis 130e.Tako isto radi i e-ducan tj isto toliko deru.Ja bih ti preporucio da izvadis karticu ili da nadjes nekog ko ima paypal racun.Ili si ti mislio na onaj nas sajt avioni.tk
Edit:Pogledao sam sta imaju i nije losa ponuda jer dok ti narucis moguce da ispadne i skuplje.Jel zna neko neki strani sajt recimo u USA sa ovakvim zvrckama da pogledam kako se krecu cene i da izracunam mozda moze nesto bolje da se naruci za slicne pare?I ako moze neki slican sajt sa automobilima na daljinac?Trazio sam i ne nadjoh nista kvalitetno.Thanks
Pokusao sam da nazovem one brojeve i nisam ih dobio.Nego jel imaju oni i one malo profi automobile na daljinac?Cini mi se da vidim nesto na onoj slici sa naslovne.To mi je nekako bolje za zez jer mogu da se prave poligoni i organizuju trke,a po ovim nasim prodavnicama igracaka imaju samo one za decu.Od helihoptera mi zapao za oko Apache od 30e,pise da moze i napolju da se vozi,a Dragonfly dobijaju krajem juna i mislim da vredi tih 20e vise.Pogledao sam i neki video sa avionima i bukvalno ti treba fudbalsko igraliste ili da odes van grada.
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 17.04.2008. u 08:27 GMT+1]
[ anel_np @ 17.04.2008. 09:06 ] @
Citat:
Reggie: Od helihoptera mi zapao za oko Apache od 30e,pise da moze i napolju da se vozi
A jesil video koliki je taj apache ? On je manji od ruke a to kad duvne vetar ode, a ova dva za koja se ja predomisljam su veliki helikopteri npr ovaj dragonfly je velik 168mm a dok za ovaj drugi ne znam
Ma da ali nema nista jeftinije od 30e i jos ako moze da leti napolju super.Izaberes neko tiho vreme-ni badminton ne moze da se igra po vetru.Ja iskreno ne bih dao vise od 50e mada vise idem da nabavim neki autic pa da se zezam sa bratom.
P.S.Link ti ne radi,ali nadjoh onaj od iznad.Ima i autica,sada razgledam cene.Thanks
Edit:Imaju samo 3 modela i to neke valjda na pravo gorivo.
Edit2:Sto se tice tih modela deluje zanimljivo.Samo sto zurim negde pa cu detaljnije da pogledam kada se vratim.
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 17.04.2008. u 10:24 GMT+1]
[ anel_np @ 17.04.2008. 10:06 ] @
Mislim da sam video neki nas sajt a da je imao rc autice sad cu potrazit pa cu postavit...
pa da pocnem... Znaci kao prvo nije onaj sto sam dao nego jedan drugi marka mu je Swan a model koliko se secam XBM03 ali provericu...
Moje prvo razocarenje je to sto se puni samo uz punjac a i da bi se napunio potrebno mu je 3 sata tj tako pise u upustvu... Ja sam ga punio nekih 20 min i posle sam ga cackao a radio je nekih 10 min kako se secam
Da li je nekako moguce da ga punim preko dzojstika jer ipak nije mi jasno sta ce 8 baterija u dzojstik onda :S
EDIT: Sada sam ga stavio u ruku i pokrenuo i video da naginje ka desnoj strani tj ono u letu je malo nagnut ka desnoj...
Da li neko zna kako da ovo resim ?
I takodje mi je palo na pamet da mogu da kupim onu jednu bateriju sto ide u njega video sam to u prodavnici to su one obicne baterije samo u celofan uvijene pa ne znam da li one mogu da se pune ili da trazim neke posebne ???
I takodje sam merio koliko baterija moze da mu izdrzi.... punio sam ga pola sata i baterija mu je radila 8 minuta pod srednjim gasom...
[Ovu poruku je menjao anel_np dana 23.04.2008. u 11:30 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao anel_np dana 23.04.2008. u 11:49 GMT+1]
[ Mobtel @ 23.04.2008. 11:18 ] @
Koliko para te izaslo?
[ vujo032 @ 23.04.2008. 11:34 ] @
Da ti odgovorim ukratko i da uprostim:
Imaju obične baterije, i alkalne koje su 1.5 Volt i ne pune se.
Znači alkalne su kvalitetnije,uglavnom duže traju,ne prazne se same i neće da iscure.
Kod alkalnih imaš i one "foto", malo jače za digitalne aparate,bliceve i sl.
Zatim idu punjive,najčešće od 1,2 Volta,(po bateriji) i ima više vrsta baterija (kapaciteta) i punjača.
Dosta su skuplje i jesu trenutno veći izdatak ali se zbog velikog broja ciklusa - punjenja
i pražnjenja (do 1000 puta) kasnije isplate.
Znači nemoj tu eksperimentisati, ako neznaš pitaj nekoga.
[ dakyle @ 23.04.2008. 12:11 ] @
Ajde i ja malo da se umesam.. Pogledajte ove sajtove, ovaj prvi sajt je nesto sto nastupa sa prodajom kod nas od kraja maja, koliko sam ja upoznat. To su modeli Hangar 9-americke firme..i neverovatno su kvalitetni...Nisu jeftini..ali su izuzetno kvalitetni...Mislim da mi u Srbija nismo dovoljno bogati da mozemo da kupuejmo jeftine modele i da mnogo experimetnisemo...Treba kupovati kvalitetnije, samim tim i skuplje stvari..jer ce mnogo duze imati upotrebnu vrednost i vise nam zabave doneti...Ja sam relativno mlad (uslovno receno) korisnik RC modela...Imam srecu da se druzim sa sa covekom koji je u Paracin (ja sam inace iz Paracina) doneo solidno iskustvo i par svojih RC modela...Imamo i ideju da se bavimo malo ozbiljnije sa ovim stvarima...(ja inace imam firmu koja se bavi racunarskom tehnologijom), on ima dobru volju...samo jos lovu da skupimo..pa da se krene sa nekom hobistickom nabavkom i prodajom ali kroz klubsku varijantu...Sto znaci da ne bi bilo neke zarade..sem pokrivanja osnovnih troskova kluba (koji je u pripremi za registrovanje) Da ne razvodjavam pricu..Moj savet je: Ne kupujte jefine i lose stvari-razocaracete se jako brzo...Start je najskupji u ovom hobiju (koji ruku na srce nikada nije bio jeftiniji zahvaljuci Kinezima) Trebate kupiti za pocetakdobru komandu i neki bazni model...takozvani Trainer..Komandu mozete koristiti na vise modela kasnije i imati vise podesavanja u komandi za svaki model pojeinacno...posle toga samo kupujete modele...a mozete i sami da ih pravite...(mada to uvek skuplje izadje ili u nagoru ruku isto kao i da kupite model-pod tim podrazumevam modele aviona..ne znam da li neko pravi sam modele helikoptera...lako se prave modeli od stiropor ili deprona..i lako se repariraju kada dodje do lomova) Sto se tice samih modela...oni se razlikuju po nekoliko stavki....Imate Redy to Fly modele...koji su gotovi za letenje..jedno pola sata rada oko njih ima samo...onda imate Skoro spremne modele za let..gde ima malo vise posla...i kitove gde imae sve delove ali sve morate sami da uradite..to meze trajati i vise dana pa i meseci..zavisi od modela...i nemojte se zavaravati...bez nekih 250 evra minimalno nemate avion za letenja...govorim o baznom modelu-Trainer-u... kategorije 30 ili 40 sto znaci da ima neki raspon krila od 130cm do 160cm...sto je model veci stabilniji je, bolje podnosi vetar ( pod vetrom ne podrazumevam nista mnogo jako-jer tada je svako letenje rizicno), treba izabrati model za pocetak...koji lepo planira, sto znaci da relatino dobro leti pri malim brzinama pa sammim tim je i sletanje jednostavnije..da bi se olaksalo stvar postoje i simulatori letenje RC modela...koji su 95% verodostojni...treba poceti i od toga..naravno treba vam onda USB komanda, a moze se povezati i prava komanda sa odredjenim inetfejsom...sto je moj savet..jer onda stedite nekih 30-40 evra...Postoje i takozvani Park Fly modeli..koji uglavno polcu bacanjem iz ruke u vetar...i kao sto sama rec kaze park ili neki relativno mani prostor im je dovoljan za letenje...njihov raspon krila je do 100cm maksimalno...
Evo par sajtova pa pogledajte sami sta sve ima tu...
Kinezi su dobri sto se tice elektro modela jer su 2-3 puta jeftiniji nego evropski i americki proizvodjaci (mislim na opremu) Sami modeli kod kineza su malo losije zavrsne obrade...(moje iskustvo) ali ja pricam da se ogradim o modelima koji se narucuju iz Kine...sa ova dva sajta...ne ovo sto kod nas ima da se kupi...to su jeftine i jako lose igrace....Sto se tice samih elektro motora oni se dele u 2 kategorije: obicni - motori s cetkicama (prevazidjeni su) i Brushles motori-bez cetkica..koji su dugotrajniji, laksi, mnogo jaci samim tim i isplativiji...ovihprvi skroda vise i nema u ponudi...sem opet nalasavam...kod modela u ovim helikopterima o kojima pricate od pocetka teme....
Sve sto vas zanima pitajte...rado cu vam pomoci i ako nisam mnogo veliki strucnjak u ovome...ali radim na tome...
Pozdrav
[ anel_np @ 23.04.2008. 23:28 ] @
hmm... znao sam ja i pre da sta su kinezi ali nisam spreman da dajem vece pare bar ne u pocetku a ovaj helikopter me je kostao tacno 3500 dinara...
Znaci ono moze da se leti jes da nije bog zna sta ali ipak da mozes da se opustis
Danas sam malo isprobavao... ali sta je tu je
Ako vas nesto zanima oko ovog modela nadam se da vam mogu pomoc
p0z
[ Mobtel @ 24.04.2008. 09:17 ] @
da li bi mogao da bacis neke snimke na youtube
da li moze da ravi neke akrobacije u vazduhu ili samo leti gore dole levo desno itd....
[ anel_np @ 24.04.2008. 11:08 ] @
za snimke videcu... u subotu nedelju cu ici negde van grada pa cu ga malo snimati...
A za akrobacije... jock... mislim meni izgleda lepo kada se okrece oko svoje ose to je jedino sto ja znam
[ Reggie @ 24.04.2008. 12:55 ] @
A meni su stigli oni mali automobilcici.Dosta su brzi,mada nisu nesto sto ce puno da odrzi paznju pa sam zato uzeo dva da bih mogao da se trkam sa burazerom.Sada mi malo krivo sto nisam uzeo neki brodic jer kuci imam neko jezerce u blizini,al zato mislim da cu u neko skorije vreme da nabavim nesto bolje od rc automobila tj nekog zesceg terenca.
[ Mobtel @ 24.04.2008. 16:35 ] @
a kako idu cebe tih brodica?
[ Reggie @ 24.04.2008. 18:18 ] @
Verujem da si mislio na cene tako da je ovaj 830 din i to neki mali kazu moze i za kadu i za neku mirnu vodu jer je velicine kao paklica cigara.A video sam da imaju i neke bolje ali su skuplji.Mada sam se ja vise zagrejao za nekog boljeg terenca na struju tj Mad truck,a za mali brodic bih pogresio jer bi bilo cisto bacanje para,a veci me ne interesuju.Ako ti treba sajt ovih iz Novog Sada javi mi na pp da ti posaljem.Mogu samo da pohvalim prodavacicu koja je vrlo ljubazna,sve mi pojasnila i profi odradila posao-sve ispravno,extra kvalitetno upakovano,i sve je kao sto mi je opisala.
[ anel_np @ 24.04.2008. 19:07 ] @
samo da javim da mi je sjeban helikopter
Danas dok sam ga vozio tj leteo negde na visini oko 30m samo mu je pukla ona elisa i on je pao...
Na svu srecu motoru nije nista ali zato moram da kupim novu elisu i ono gore sto mu daje stabilnost...
Sto se tice heli on je ok sve radi ni maska nije napukla
Videcu koliko ce me kostat ta elisa
E da i da pohvalim da ima veliki domet heli negde kao na kutiji tj 50 metara...
A sto se tice upravljanja pa kada ne mozete sasvim upravljati sa njime sto se tice malog prostora zato je potrebno da odete negde u prirodu gde nema drveca i slicno a i u vazduhu zna da odjednom promeni pravac valjda zbog vetra
EDIT: Napravio sam elise jos samo su mi ostali da porucim one dve drscice(balance bar) koje odrzavaju ravnotezu... bez njih heli ne moze da poleti jer valjda nema vrtlog ili tako nesto
[Ovu poruku je menjao anel_np dana 24.04.2008. u 20:37 GMT+1]
[ Reggie @ 24.04.2008. 20:51 ] @
Jbg kao sto je neko napisao da za jeftine pare ne mozes da ocekujes neki kvalitet mada ni 4000 nije malo za igracku,ali za RC izgleda da jeste.Evo ja gledam rc cars i teze je da izaberes igracku nego li pravi auto,a cene su sve preko 100 dolara da na nesto lici.
[ dakyle @ 25.04.2008. 20:32 ] @
Samo polako, sve se da popraviti i napraviti...Anel_np za motor se ne sekiraj to je najlaksa stva za zamenu...Sami delovi modela su najgori za opravku i pravljenje.
Vidim da pomminjete Prodavnicu u Novom Sadu. Ja sam u kontaktu sa covekom koji ih snabdeva opremom iz Madjarske...Ako nekog zanima mozemo o tome na PM. I dalje stojim iza toga, ako se kupuju Kinezi..kupite ih preko neta..jer su mnogo kvalitetniji nego ovi sto se prodaju ovde..svaka kupovina preko 100 evraili okrulo 100 ne naplacuje se trosak slanja..jedina mana je sto se ceka 2-3 nedelje da to stigne, ali sigurno stize, perfektno zapakovano..sa svim garancijama koje se verovali ili ne uredno prizanju i resavaju. Postavio sam u gornjem postu 2 lnka od Kineza pogledajte ih...ima mnogo toga zanimljivog...cene su mislim u dolarima..1$ = 50 dinara.. ima dosta dobrih stvari na promociji..do skoro je za 99$ bio model sto je nekih 5000 dinara..AT-F4U-Corsair, evo linka- http://www.hobbycity.com/hobby...uh_viewItem.asp?idProduct=5796 , pogledajte to..sada mu je cena 110$, sa svom opremom...raspon krila, 100cm..spada u velike park fly modele...koji je uradjen perfektno...od deprona je (kvalitetan stiropor-jako bitno..lake su popravke) Brushless Outrunner Motor..(dugotrajan motor bez cetkca, sto znaci da nema sta da se pokvari...jedino ako ga sprzite pogresnom strujom...ili kontranaponom..mada je i to jako tesko..bas ako je neko uporan....) Uzgred svaki avion je mnogo laksi za letenje i mnogog je veza zabava od Helikoptera...Heli je super..ali recimo Heli u klasi ovog konkretno modela kosta 200-300 evra..
2 su ispod 100$ , sto je ispod 5000, tacnije oko 4000 dinara, jedan je prevedeno u nase pare 6000 dinara..link u sredini..jako zanimljivi i jako lepo odradjeni...a ako hocete Heli od kineza..pogledajte ovaj link: http://www.hobbycity.com/hobby...uh_viewItem.asp?idProduct=6576 - to je 3D Heli za akrobacije i nenormalno ludo letenje- sve od karbona..mada i ovi gore su dobrim delom od karbona i kevlara koji je lak a jak i ne puca sam od sebe...
i njemu je cena 200 evra...ako bi to kupili kod kineza ili bi dobili jos neki popust..jer ga salju u evropu i sire trziste...ili bi ne nadajcu se dobili neki zanimljiv poklon..(jos jednu bateriju, jaci motor...ili nesto otg tipa..neretko za takve kupovine oko 200 pa na vise evra a da bi vas podstakli..posto kupujete prvi put npr..nema pravila...dobijete jos jedan model..neki jeftini...ali opet zaniljiv) ovi nasi ovde od kineza uvoze samo krseve...i najgore stvari..kao i sami kinezi sto donose ovde ( ovdasnji kinezi)..bolje stari imate na bubanj potoku subotom, za 50 evra imate slodan Heli...doduse na obicne alkalne baterije...
I ovo ovde sto sam linkovao...nisu igracke..igracke su za decu..ovo su ozbiljne stvari...jako stabilne, super letne, brze...sa Wireless kamerom su vojna tehnologija...spijunska, sto je u evropi zabranjeno i kaznjivo zatvorom od 5 godina pa navise ako te ulove...zagarantovano. i sto je jako bitno receptori su dobri a od njih zavisi kakav je prijem...i domet koji je do 1km ...sto je ipak mnogo jer Heli ove velicine na 1km je samo tacka..i nista vise...Heli se vozi na malom prostoru..avioni su za vece i brze letenje..
Ne trazim da me slusate ali ja sam gresio kao neki ovde sada...bolje ne lupiti nista nego kupiti nesto sto ce recimo raditi ili lose ili jao kratko...za malo vise para, ne mnogo imate bolju, sigurniju i stabilniju stvar
Pozdrav
i jas nesto vise sam sa Termicke modele...rade na metilalkohol + Nitro i ricinusovo ulje...jer kda istrosi gorivo samo ga dopunite...nema baterije za punjenje.. i zababa je mnogo duza i zanimljivija...a gorivo se jako lako pravi..mada nije n skupo 5L oko 25 evra..sa 5L moze da se super zeza godinu dana.
Pozdrav
[ Abdee @ 26.04.2008. 21:08 ] @
Molim te da okacis link ka zakonu iz neke evropske zemlje koji zabranjuje koriscenje R/C modela sa kamerama.
[ dakyle @ 26.04.2008. 23:33 ] @
Malu gresku sam napravio...kamera je dozvoljena, ali 3D naocare sa kamerom se smatraju vojnom tehnikom...zamisli sta mozes sa tim sve da uradis...posebno sa nekim ozbiljnijim modelima...Francuska je jedna od zemalja koje ne tolerisu to..pa cak ni njihov zakon...i jako su strogi sa kaznjavanjem istog...
[ anel_np @ 27.04.2008. 11:28 ] @
Citat:
dakyle: Malu gresku sam napravio...kamera je dozvoljena, ali 3D naocare sa kamerom se smatraju vojnom tehnikom...zamisli sta mozes sa tim sve da uradis...posebno sa nekim ozbiljnijim modelima...Francuska je jedna od zemalja koje ne tolerisu to..pa cak ni njihov zakon...i jako su strogi sa kaznjavanjem istog...
hmm... koje su to naocare ? ja za to nisam cuo. Daj link
a sto se tice helikoptera nije mu nista sa motorom sto me i zacudilo jer je pao sa negde oko 30> metara nego samo su mu se slomile one balance bar to su one dve male elisice koje mu daju stabilnost...
A kolika je postarina kada se naruceja sa ovog sajta hobycity ili ima jos jedan ja mislim da mu je nesto kao hobbylobby tako nesto ima lepih modela... Ovo pitam zato jer je pocelo da mi se svidja ovo letenje i bas je super osecaj dok letis
I voleo bih da kasnije negde pocetkom leta kupim nesto ozbiljnije
[ dakyle @ 27.04.2008. 12:11 ] @
Naocare sam uzivo video i isprobao od jednog Ukrainca koji zivi u Francuskoj...nabavicu link od njega ovih dana..pa ga postavljam... Postarinaje smesta kod kineza...preko 100 evra i nema postarine..jedina fora je sto se ceka oko 2-3 nedelje..jer je brodski prevoz pa je zato i jeftina postarina...mozes da porucis i da naglasis da ide expresno...to se salje avinosim putem i kod tebe je za 2-3 dana..na nekih 150 evra postarina je oko 15 evrau tom slucaju...
Znam sta ti je otislo na Helikopteru...Ja sam godinama mastao o RC modelim...bavio sam se dosta modelarstvom...ali ne RC modelarstvom jer nisam znao kako i sta...sve treba tu...ono nacelno sam znao ali nisam imao nikog da me uputi...pa evo u zadje vreme imam srecu da sam krenuo sa svim tim...vec sam pisao u prvompostu o tome...Bazirao sam se na avione, meni su interesantniji sa vise mogucnosti...ali ima jos jedna stavr koja mi je mozda najzesca..to su jedrilice...Nemam jedrilicu ali povremeno letim na sa jednom (od druga)..to su lude stvari..imaju Brusless motor sa sklapajucom elisom..kad ase motor iskljuci...podigne se i ponasa se kao avion sa motorm ... a bez motora..ako ima termike, dinamike ili malo vetra...moze satima da se drzi u vazduhu bez motora...to je vec umesnost pilota....ima takozvanu kocnicu...koja ga usporava kada mu podignes visinu..i leti jako stabilno..tacnije jedri ako svaka jdrilica...
Za blo koje letenje ja prvo preporucujem..jer ja sam od toga krenuo..da se prodje prvo RC simulator, naravno treba imati komandu koja moze da se prikljuci na racunar ili USB komandu koja sluzi samo za simulator..ucitavas maltene sve modele koji se prave razlicitih proizvodjaca...imas simulaciju vetra, razlicitih terena, maltene identicno pravom upravljanju..a sto je najbitinije mozes da vidis kako se koji model ponasa u vazduhu prilikom leta i naravno sletanja..pa na osnovu toga i da baziras kupovinu...Iz iskustva ti kazem da ima dosta modela koji izgledaju fenoenalno ne lete tako dobro, stabilno...i potrebne su im prepravke..
[ anel_np @ 27.04.2008. 13:13 ] @
hmm... Ok.. posalji mi taj link sa 3D naocarima, ja mislim da sam to video u nekome filmu odavno
A za helikopter... Pa kad budem hteo da ga kupim postavicu link ovde...
A samo za postarinu... da li se vazi i preko $100 ili samo preko 100 eura ???
Jer mi se svideo onaj helikopter koji si ti postavio kosta negde oko $130
[ dakyle @ 27.04.2008. 13:41 ] @
Mislim da vazi, nemoj da te brine posarina..ona je smesna...veruj mi i ako je naplate na 130$ bi bila oko 400-500 dinara najvise.. oko 5 evra
[ anel_np @ 29.04.2008. 12:43 ] @
dakyle,
Jesil potrazio taj link sa 3D naocarima ?
[ dakyle @ 02.05.2008. 20:08 ] @
jesam ali ga jos nisam dobio...sem informacije da ga prodaje jedna svajcarska firma...dobices ga uskoro..
[ drx @ 05.05.2008. 16:30 ] @
Citat:
da li bi mogao da bacis neke snimke na youtube
da li moze da ravi neke akrobacije u vazduhu ili samo leti gore dole levo desno itd....
samo da javim da sam se razocarao u coveka iz rc4hobby.com jer pre kupovine kada sam ga pitao da li ima rezervne delove rekao je da ima. I kako znate meni se ubrzo slomio balance bar i ja sam mu poslao dva maila pre jedno pola meseca i on nije ni na jedan odgovorio :@
Pa ako neko zna neki sajt koji salje svoju robu u srbiju pa da porucim taj "cuveni" balance bar... Ne mogu vise da gledam onaj heli po ceo dan
[ Vladokv @ 15.05.2008. 09:33 ] @
Probaj na sajtu www.r2hobbies.com , meni su za 2 nedelje poslali dve elise, i sve za 4€ sa uračunatom poštarinom. Ja sam ga malo gnjavio da doda našu zemlju na listu, te sad roba sigurno stiže ovamo
[ anel_np @ 15.05.2008. 11:32 ] @
Citat:
Vladokv: Probaj na sajtu www.r2hobbies.com , meni su za 2 nedelje poslali dve elise, i sve za 4€ sa uračunatom poštarinom. Ja sam ga malo gnjavio da doda našu zemlju na listu, te sad roba sigurno stiže ovamo
nema na ovom sajtu ovde se prodaju dobri helikopteri pa samim tim ne koriste isti balance bar sa ovim mojim kinezcetom
jer pise balance bar ali nemaju nikakve informacije... btw na vrhu slike mozete videti balance bar
[ Reggie @ 15.05.2008. 21:03 ] @
http://www.horizonhobby.com/
Vidi dal ovde mozes da nadjes to sto ti treba.Cini mi se da imaju dosta modela i delova.
[ FlashGrounder @ 10.06.2008. 21:00 ] @
Nisam bas iscitao celu temu, ali sam pre par dana, iz radoznalosti, kupio jedan od ovih zloglasnih kineskih avioncica od stiropora i mogu da kazem da sam prijatno iznenadjen ( u odnosu na ono sto sam cuo o njima ). Pa bih evo malo podelio svoje dvo-dnevno iskustvo:
Ima par stvari koje treba raditi pravilno da bi avion leteo kako treba, i treba se upoznati barem sa osnovama aerodinamike pre nego sto se krene u akciju, sto sigurno nece biti problem svakom ko se prima na letenje
Avion koji sam kupio je bas malih dimenzija, raspon krila verovatno ne prelazi ni 35cm, skroz je izliven i iz jednog dela. Nema nista od kontrolnih povrsina (nix rader, elevator, eleron ), ali bank i pitch se kontrolise promenom potiska na dva motora, sto mozda zvuci bezveze, ali u praksi je ok za svakog pocetnika + sto je neocekivano izdrzljiv na udarce
Prvi i glavni pocetnicki problem kod ovih aviona je pumpanje gasa do daske odmah na pocetku, cime mu se naglo digne nos i automatski pada u stall. Znaci evo danas sam po drugi put izasao da se zezam i postepeno sam ga digao do iznenadjujuce visine, a sa velikom visinom stvar postaje mnogo interesantnija, posto ima vise mogucnosti za manevrisanje i hvatanje dobre manevarske brzine.. Recimo dignes ga na nekih 30-40m postepeno, pustis gas, posle cega on krene u obrusavanje.. i onda kada uhvati pristojnu brzinu, naglo gas i dobili smo petlju , pri sledecem pokusaju, dodas malo benka i eto bure-valjka
Znaci samo polako i postepeno (ukljucis mozak na fuzzy logic ) i tih par hiljada dinara mogu fino da se isplate, a i da se nesto lepo nauci. Zbog svega ovog bih i preporucio avion pre nego helikopter posto je lakse uvideti sta se i kako desava kod letenja i dosta je dinamicnije.
Do sada sam povremeno sklapao plasticne makete i jedrilice od balze, ali RC je ipak nova dimenzija
PS. Jedino sto me sad nervira je mali domet ovog kineskog daljinca, jel ima mozda neko ideju da li je moguce u prodavnici elektronike kupiti neki predajnik ili sta god da se to zameni i pojaca domet?
Valjda nisam udavio
[ anel_np @ 11.06.2008. 09:22 ] @
lepo, lepo
mozes li da okacis neke slike ili neki video
btw moze li mi neko reci kako mogu da odvijem taj saraf da bi postavio balance bar
plz znaci stvarno mi je frka... izgledam sam sebi idiot kada ne umem da odvijem saraf...
Hvala Unapred
[ Reggie @ 20.06.2008. 00:09 ] @
Ja sam se bas nesto zagrejao za avione.Batalio sam automobile jer kod nas nema nista sto veredi za neku normalnu lovu.Jedino sto mi se svideo monster truck al kosta 200e.A video sam dva dobra modela aviona pa me zanima vase misljenje.
1. http://spyshop.users.sbb.co.yu/aranid.html
i evo demo snimak letenja sa ovim avionom http://www.youtube.com/watch?v=Y7nwsm9wEKQ
Ovaj drugi model je malo skuplji ali kazu da je kao prodavaniji.Sada ne znam sta je bolje za mene jer sam potpuni pocetnik i za ovaj prvi kazu da je skoro neunistiv,dok za drugi kazu da je od kvalitetnog materijala.A nekako na snimku mi se cini da ovaj drugi dosta nestabilno leti.Jel neko isprobao nesto od ovog?
[ U.F.O @ 20.06.2008. 08:08 ] @
Vec duze vreme imam 3u1 Fantasy set (avion, auto i brod). Najvise mi se dopao brod, dok sam imao par neuspelih poletanja avionom (najduzi let mi je trajao 30 sec.) pa vise nisam ni pokusavao da letim sa njim. U kompletu sam dobio dve baterije i svaka moze da drzi oko 20 min. i domet mu je 400m (tako pise na kutiji).
Cuo sam se sa ovim iz avioni.tk i ostalo je da se raspita za casove obuke na rc avionima pa ako je ok cena mozda i odem da vidim kako to izgleda i da li je za mene.Ne bih da uzletim ovim cudom(ako uopste uspem) i da posle ne znam da sletim i da ga slupam.
Rece mi da je Flying Fish napravljen od neke abs plastike i da je skoro neunistiv i da je na nekom popustu...dok je ovaj drugi ozbiljniji model i kako sam shvatio lakse se lomi od fish.
Sta vi mislite da li da se uopste mlatim sa casovima (sem ako nisu preskupi jer tada u svakom slucaju ne bih da bacam pare) i da za te pare kupim ovaj drugi 20e skuplji?
Edit:Niko mi se nije javio,ali ako bih i uzimao nesto onda je to Flying fish cisto da se malo zezam,a posle videcu.Mada sam nasao na sajmu u hali 5 neke koji imaju dosta rc zezalica,moram da ih obidjem. http://www.space-rc.co.yu/avioni.html
a i ovi imaju dosta modela,samo steta sto su daleko od bg pa mi se ne mlati do njih http://www.rcbgd.com/hobby/avioni.htm
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 22.06.2008. u 00:29 GMT+1]
[ anel_np @ 16.07.2008. 20:36 ] @
Sta je bilo ?
Jesil kupio neki avion ?
btw plz moze li neko meni pomoci kako da maknem taj jbni saraf ?
Znaci pokusavao sam i nista :@
MOLIM VAS POMOZITE
[ Reggie @ 17.07.2008. 01:10 ] @
Malo sam se bolje raspitao i nasao neki nas forum gde se samo pise o rc avionima i rekose mi ljudi da ovi sto sam hteo da kupim uopste nece ni da polete, brzo im pregori elektronika...
Necu da ovom liku oteram kupce, al blago receno mi rekose da ne bacam 50e.
Onda sam nazvao one iz Ivance i i hteo sam neki elektricni model,mada mi je covek rekao da ako vec dajem 150e bolje da jos malo doplatim i da uzmem nesto na gorivo.
Sve je ostalo na meni da razmislim i da nadjem nacin da odem do njih, al kako nema buseva do tamo odustao sam da odem da pogledam modele na delu.
Tako da sam se ohladio.
Jer ja sam hteo nesto oko 50e cisto da se zezam i da leti, al najrealnije treba mi 150e da bi na nesto licilo. A treba i dobra radio stanica koja takodje poprilicno kosta... A jos i delovi kada se skrsi...
Video sam i sajt i modele onih iz Novog Sada, al i to je pitanje dal leti i kako leti, a cene su takodje oko 100e za neki malo bolji, a vise mi deluju kao igracke i ako se polome (a po prici drugih i najiskusnijima se desava da im padne avion, a kamo li pocetniku) onda mozes da ga bacis jer za takve decje igracke nema delova, jedino da se zalepi ako moze.
Sve u svemu dao bih pare i jos bih se najverovatnije iznervirao sto nece da leti.
Ovo su moji zakljuci iz price sa ljudima, mozda i nije tacno i zato treba sve videti uzivo pa onda uzeti proverenu stvar.
U stvari ja sam hteo neki manji, kvalitetan model za neku normalnu kintu tj ne preko 60-70e al toga izgleda nema jer sam nasao samo da je model kvalitetan, ali skup i ogroman raspon krila.Znaci potpuno neprakticno za mene tako da cekam da se ovo malo vise razvije kod nas pa ako mi opet dune da se igram mozda i nabavim.
P.S. Ovo nije bas tako komercijalna zabava kako moze da se ucini na prvi pogled.
Mozda je drugacije sa helikopterima, ali nisam citao o njima.
Na jednom nasem formu sam procitao da je jedan lik nabavljao neke modele rc aviona iz Madjarske. Kazu da su povoljni i ok je kvalitet.Ali zbog nekih zezancija prestao je da ih svercuje.
Ako nekog jos nesto interesuje nek pusti pp jer sam i sada slucajno video pitanje.
Pozdav
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 17.07.2008. u 10:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 17.07.2008. u 10:32 GMT+1]
[ drx @ 09.08.2008. 09:47 ] @
Citat:
al toga izgleda nema jer sam nasao samo da je model kvalitetan, ali skup i ogroman raspon krila.Znaci potpuno neprakticno za mene
Pa vidi, ti hoces da spojis nespojivo!
LEtenje nije video igrica, ucitas igras se, ugasiš komp!
Citat:
Video sam i sajt i modele onih iz Novog Sada, al i to je pitanje dal leti i kako leti,
Imas za te modele i rezervne delove (vecinu bar)
[ ipetkovi @ 05.09.2008. 05:50 ] @
A zasto jednostavno ne uzmes polovni paraglider za nekih 150 eura (sjedalica, spagice, krilo) fino se popnes na neko brdasce zatrces se u vjetar i yea baby letis.......... mnogo zabavnije nego upravljjati igrackom, a cene su tu negde.. kad vec volis letenje i to.........
[ Reggie @ 05.09.2008. 17:32 ] @
Ne rise da je samo 150e. Nekako mi to malo para za tako nesto. Ne bih ja bas seo u tu kesu koja kosta 150e, a jok.
[ drx @ 09.09.2008. 10:16 ] @
Ovaj.....sa igrackom imas prostora za gresku.
A u toj kesi, za koju sam cuo da je najnepouzdanija letelica koja postoji / nemas!
I meni 150e zvuci zabavno, ali daaaj....!!!
[ Reggie @ 09.09.2008. 11:32 ] @
Gledao sam skoro na tv-u u emisiji "How do they do" (ako se dobro secam naziva) neki model koji u USA koriste za pracenje lopova i sl. Na sebi ima kameru, navodi se valjda pomocu te kamere, a ako se izgubi vraca se pomocu GPS-a na tacku odakle je i posao. Kao sada obucavaju muriju da ga koriste jer se njime ustedi ogromna lova koliko kosta nadletanje helikopterom.
Necujan je jer koristi elektro motor, te kamere su sposobne da prepoznaju pokret na zemlji...
Ono sto me je odusevilo, konstrukcija je od ugljenicnih vlakana tako da je lak kao pero, a covek je postavio taj ram izmedju dva bloka recimo, stoji na njemu i ovo nema da mrdne, a kamo li da se polomi. Ostalo tj krila su od platna koliko sam video, mada nisam gledao od pocetka. Raspon krila mu je oko metar tako da nije ni veliki.
Mene je od rc aviona odvratilo to sto su kao od stakla, padne i mozes da ga bacis ili da ga krpis, ali za krpljenje ti treba iskustvo.
[ enes_prijepolje @ 12.10.2008. 12:42 ] @
HAHAHAH pozdrav svima gledam i citam sta ovde pisete i rekoh bre moram da se prijavim ma ovo je katastrofa!!! sory nebih da vredjam ali ako nesto bas mrzim to je kad neko se petlja a nema pojma!! a samim tim i one koji bi se bavili ovim prelijepim sportom odvraca od te namere !! evo od danas stojim na usluzi za sva pitanja bilo da se radfi o gotovim modelima ili opremi imam negde oko 200 amaterskih i profesionalnih modela aviona helikoptera auta brodova ... ito na struju benzin ili nitro metanol!!! sta me najvise ovde zabrinjava ona nasa cuvena hteo bih najbolje a da dam 10 € neide nazalost !!! a da i najbitnije za prve pocetke ne uzimati ni plastiku ni balza drvo nista od toga!! preporucujem modele koji su napravljeni od poliamida schaumstofa jer je on prakticno neunistiv ito ne sa vise od 2 funkcije gas i levo desno!!Preporucujem firmu silverlit dok ne steknete neku sliku o ovom sportu!! a i cijene su bas pristupacne od 25 do 70€ sa 3 funkcijom koju netrebate ako ste pocetnik!!za kasnije preporucujem nesto provereno ne samo od mene vec i svih u svijetu a to je firma multiplex i njihov cuveni model easy star koji je dusu dao za 1 profi pocetke profi pod znacima navoda jer sa njim cete nauciti mnogo o modelarstvu kao i sa tom 3 funkcijom sa kojom mozete loopinge i mnogo sto sta od vratolomija raditi.A najbitnije od svega toga je da je napravljen od materijala elaprola koji uspjesno prolazi sve padove cak i ako ga polomite sa par kapi super lepla lako se lijepi i nakon samo par minuta idemo dalje nije ko drugi modeli koji su napravljeni od stiropora ili slicno iliod balza drveta presvucenog folijom ili od staklenih vlakana premazanih sa epoxy hartsom A DA I NAJBITNIJE TA FAMOZNA CIJENA KOJA JE NAMA JAKO BITNA JE OKO 160€ ZA KOMPLETAN TAKOZVANI RTF MODEL ZNACI OTPAKUJES NAPUNIS I NA POLJE UZIVATI!!!! a tek kasnije se upustati u skupe modele kao sto su grauoner i drugi koji kostaju po par stotina evra da ista valjaju!! znaci kao sto rekoh pocetnik ne vise od 2 funkcije ito firma silverlit a kasnije kad ste savladali te 2 funkcije uzeti multiplex easy star sa tom 3 funkcijom a za dalje vam netrebam heheh onda znate i sami!!! Pozdrav svima sta mogu pomocicu rado!!
[ Rubiroza @ 21.06.2009. 13:45 ] @
Apsolutni sam pocetnik u ovim vodama. Unapred se izvinjavam jer ce nekome, mozda, moje pitanje ispasti smesno. Alismatram da cu na ovom forumu dobiti najbolji odgovor. Posle duzeg razmisljanja, ipak sam odluzio da uzmem helikopter, pa sam obisao neke prodavnice i sada sam u nedoumici. Da li moze neko da mi kaze na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine RC helikoptera? Cene "kineza" u bloku 70 se krecu od 3000 do 7000din. U nekim sprecijalizovanim prodavnicama idu i do 15ak hiljada dinara. Zasto je toliko velika razlika? Da li je razlika u izradi i materijalu? Pokusao sam da na pakovanju "kineza" otkrijem koja je jacina motora i kapacitet baterije, ali nigde ne pise.
Bio bi zahvalan ako bi neko mogao da mi pomogne i ako moze da mi preporuci neki model lak za upravljanje za jednog apsolutnog pocetnika.
Veliki pozdrav
[ enes_prijepolje @ 02.07.2009. 13:34 ] @
pozdrav Rubiroza ovako mislim odgovor na ovo tvoje pitanje da znas i sam!cim nema podataka onda znas i koliko je sati ..
svi ti kineski modeli su napravljeni sa najednostavnijim elektro motorem i reglerom koji nemaju ni servoe za upravljanje vec samo moze da se podigne i da ga okreces na levo desno ito ne nesto bas precizno jer nema giro pa model neces nikada uspeti da zadrzis mirnog,a da negovorim o servoima za ostale funkcije i bateriji koja je nicd i tezi sama oko 50%njegove tezine!!sve je to vise igracka za decu mladju od 8 god nebih da preteram al tako je!najednostavniji ozbiljniji modelcic neces naci ispod 120 eura ito i on nije bas nesto ja licno bi uzeo uvek nesto od 300 eura koji je napravljen u kombinaciji aluminijum karbon i ima brushless motor i daljinac od minimum 5 funkcija i giro koji je jako bitan jer modelom se upravlja veoma precizno nebih da uzmes kod kineza neku igracku i da ocekujes nesto previse koju ces nekontrolisano dizati spustati i na kraju polomiti a takav vid ustede je na kraju najskuplji!bolje je ako se nema finansijskih uslova i sacekati dok se nestvore bolji za nesto ozbiljnije jer veruj mi najskuplji modeli su na kraju i najeftiniji!pozdrav
[ zaraza @ 02.07.2009. 13:59 ] @
Citat:
...a jer je on prakticno neunistiv ito ne sa vise od 2 funkcije gas i levo desno!!....
Ovo mislis kao gas - snaga motora, pa gore-dole i okretanje oko y ose?
[ sova_x @ 23.07.2009. 18:19 ] @
pozdrav svim ljubiteljima rc masina kakve god one bile!
postoji jos jedan nacin kupovine rc helikoptera mada licnim iskustvom mogu reci LOS,ja sam kupio ozbiljnu masinu na EBAY.de u pitanju je Walkera hm36 72 MHz model izmedju igracke i profi i sad samo gledam u njega.posto nece da reaguje na komande,ustanovio sam da mi cristali nisu isti na risiveru i na transmiteru tj upravljackoj konzoli na risiveru su 35 MHz a na komandama 72 Mhz i narucio sam iz honkonga nove kristale stigli su mi postavio sam ih i opet nista.
DA LI NEKO ima iskustva sa ovim sta mi je raditi model je izuzetan, kombinacija karbona aluminijuma al ne leti.da li se vrse neka podesavanja,provera ispravnosti ili tako nesto.bilo bi super ako neko zna nesto tome ili ako ima slike jos bolje!
[ de.marko @ 16.12.2009. 13:23 ] @
Cao procitao sam celu temu i video razne stavri,zeleo bih da kupim neki off road autic ili dzip na nitro ili el motor,pa ako neko zna neka mi kaze sta je bolje i zasto i do koliko para da dam za to.inace gledao sam na ovim sajtovima sto ste ranije ostavljali i nasao dva modela jedan je na nitro i kosta 245dolara a drugi je na elektro pogon i on je 220$ pa kako da ih narucim i neko je napisao da je postarina besplatna ali nije i ona se palca negde oko 66$ ,ali i ovako su ovi modeli jeftiniji nego ovde kod nas tj na sajmu i ns.
[ de.marko @ 16.12.2009. 13:42 ] @
Cao procitao sam celu temu i video razne stavri,zeleo bih da kupim neki off road autic ili dzip na nitro ili el motor,pa ako neko zna neka mi kaze sta je bolje i zasto i do koliko para da dam za to.inace gledao sam na ovim sajtovima sto ste ranije ostavljali i nasao dva modela jedan je na nitro i kosta 245dolara a drugi je na elektro pogon i on je 220$ pa kako da ih narucim i neko je napisao da je postarina besplatna ali nije i ona se palca negde oko 66$ ,ali i ovako su ovi modeli jeftiniji nego ovde kod nas tj na sajmu i ns.
[ enes_prijepolje @ 16.12.2009. 19:53 ] @
Pozdrav svima nisam skoro godinu bio ovde jer je mnogo dosadno i nema nas par! Postoji onlain prodavnica na podrucju srbije gde se mogu nabaviti modeli i modelarska oprema najvecih svetskih proizvodjaca sve sta pozelite!!!Auta, brodovi , helikopteri , Avioni , jedrilice..... od amaterskih koji kostaju 30 eura do profesionalnih do 10000€ pravih turbina jet modela! http://www.rcmodeli.hostzi.com . Super je to da osim modela svih svetskih proizvodjaca mozete na licu mesta dobiti sve potrebne informacije kako sta koliko..... Pozdrav nadam se da sam pomogao!
[ Milan Kragujevic @ 04.04.2010. 10:19 ] @
Ja sam kupio neki helikopter...Kutija je nestala sa lica zemlje tako da ne znam model...
25 puta se lomio i 6 sudario sa pticom i NIKADA,ali NIKADA mu nije puka taj "čuveni" balance bar!!!
Rep se lomio tako što je udarao u zid i PUF
Kupio sa posle "Dragon Prince FD2600S Mini Infrared Helicopter" i stradao je tako što ga je mačka razbila a aj posle mačku!
Negde na ES-u sam pročitao da su helikopteri sa jednom elisom teži za upravljanje.To je NE - istina jer j+mi je lakše upravljati sa njim nego sa onim sa dve elise!
I mogu da kažem da NIJE-tačno da što je manji helikopter-to je teži za upravljanje,možda je i tačno,ali moj Dragon Pr... je stabilniji od Honey Bee King 3 -a kojeg sam nekada davno,davno,davno... imao!
Ako neko moze da mi kaze gde bih mogao da kupim na netu neki malo jeftiniji helikopter ali da bude sigurna kupovina .... neki sajt....
hvala unapred....
[ enes_prijepolje @ 05.05.2010. 13:24 ] @
Imam helikoptere sobne kao i za napolje.Od igracaka do profesionalnih helikoptera sa benzinskim motorom. Sve zavisi sta trebas?? www.rcmodeli.hostzi.com prijavi se ovde i kontaktiraj me imam veliki izbor modela i opreme vodecih svetskih proizvodjaca,Graupner,carson,Multiplex,Riccs.... i mnogi drugi.
ja sam administrator ako ti tesko da se snadjes kontaktiraj me.Pozdrav
[ milan.nikolic @ 05.05.2010. 19:55 ] @
koliko bi to kostalo i ako mozes da mi das neku sliku da pogledam....
Ja mislim da su helikopteri zanimljivi,po meni kad sam kupovao dok sam bio manji imao sam avion Double Horse super sonic to mi je bio rvi i brzo se slomio od stiropora je,a drugi je bio helix dragonfl sa njim sam se najvise zabavio jer je outdoor i stvarno je zanimljiv znao sam da ga vozim u krug i to bio sam pocetnik,treci je bio helix vortex plavi veoma stabilan u letu sa 2 kanala,treci X-twin thunderjet dva motora e ovo je nesto posebno stvarno je leteo extra i napred mi se polomio kako da kazem kljun i onda nije lepo leteo dok mu nisam stavio 1 din i ono izbalansirao ga i zadnji po meni koji sam najkrace vozio bio je xinda 6809........zato predlazem helixe bolji su stabilniji i duze ostaju u vazduhu dok avioni koji su od stirpora brzo se lome...pozz
[ enes_prijepolje @ 13.01.2012. 14:24 ] @
Sve sto si ti ovde nabrojao su igracke.. Sve se kvari kada se koristi,pogotovo ako koristis bez dovoljnog poznavanja! Profesionalni modelari koji lete sa profi modelima pa se desi da se model skrsi (svojom ili nekom greskom u elektronici samog modela).
Sve nabrojano su igracke!! helikopteri kineski bez Giroskopa koaksialni..... Avoncici takodjer igracke gde se upravlja preko broja obrtaja motora.. Pravi modeli su mnogo laksi za upravljanje ali oni kostaju! jer ne kaze se "koliko para toliko i muzike"!
Kod mene je moguce naci igracke,amaterske i profesionalne modele,Auta,Brodova,Helikoptera,Aviona,Jedrilica.. i mnogo toga! Posedujem najveci izbor na balkanu! A cene su daleko jeftinije od cena u Evropi!!
Posedujem sve modele i opremu od Nemacke firme GRAUPNER www.graupner.com i Riccs Elektronik.. Za sve zainteresovane ako imaju pitanja stojim na rspolaganju.
Ozbiljan helish nije ispod 250€.
Uzmi za pocetak KDS 250 ili Esky Belt V2.
Racunaj , tj kupi u Novom sadu i rezervne delove ( elise, stajni trap...).
Pre ili kasnije ce ti pasti.
Moj predlog je onaj na koji mozes na radio stanicu da zakacis usb kabl i vezbas na
flight simulatoru na Pc-u.
tek posle 10-ak casova , izadju napolje.
Imao sam istu dilemu i odustao od realizacije.
[ WoooooOW @ 19.01.2012. 21:04 ] @
Ovako,te modele sam koristio zato sto su mi cinili zadovoljstvo i mogu da kazem da se X-twin thunderjet nije brzo pokvario i ako je igracka,a i ti modeli sto nisu igracke i oni ce se jednog dana sj*****,sve je to slabo,lako od lomljivih materijala i uvek se polomi.....
[ WoooooOW @ 19.01.2012. 21:07 ] @
I imam samo 13 godina da bi se bavio ozbiljnim avionima....
[ enes_prijepolje @ 19.01.2012. 23:15 ] @
Nisam ovde da se raspravljam sa 13-godisnjacima! lijepo je to ako ti THUNDERJET pravi zadovoljstvo i fino je to sto pokusavas da nekog ubedis da je najbolji! Ali eto slucajno sam hendler (zastupnik ) silverlita i tog thunderjeta koji se inace vise ne proizvodi prodao oko 300 komada za 6 meseci! Sve ima svoj rok trajanja! U tome se slazem! Ali za razliku od igracke kao sto su silverlitovi modeli gde ako baterija posle 20-ak punjenja pocne da gubi na snazi,kod modela mozes da kupis 10 baterija i da menjas svaki dan!!! A dal to isto moze i silverlitov model???????? Ti ovde pises a sada i razumem kada vidim da ti je 13 godina. Ali nije u redu mesati se i davati savete nekom o necemo o cemu ni sam nemas znanje! To ti govorim dobronamerno kao neko ko ima mnogo mnogo iskustva,kao neko ko ima modele koji su preko 4m sirine,modele koji imaju benzinske motore....
reci mi koliko trebas preko daljinca da punis taj tvoj mocni model?? 15-20 minuta?? A sad lepo reci koliko posle toga mozes da letis bez pauze?? 7-10 minuta! Kod pravih elektro modela bateriju punis oko 20-30 minuta a letis u zavisnosti od modela i stila od 30-100 minuta! Nista nije vecno pa tako i pravi modeli kako ti to kulturno pises ovde sj....u
Ja imam modele koji su 10 godina stari i jos uvek su 100% ispravni! A imam i modele koji su par dana stari i ne funkcionisu al mojom krivicom! jer modeli nisu od titaniuma pa kad odvalis 100kmh od zemlju da sve bude na svom mestu samo ga iskopas iz zemlje u koju ze zarovio i letis opet. Sve se slomi kada ne znas da rukujes sa tim!
[ ventura @ 19.01.2012. 23:30 ] @
Ma sve su to igračke, ovo je prava stvar:
:)
Ja sam kupio baš ovaj, MikroKopter Hexa2, fully pimped (Navi-Crtl, MK GPS, Camera HiSight III Bridge…), Graupner MX-20 HoTT kontroler... Sve super, samo trebam to i sklopiti :)
Nadam se da ću onaj tamo vikend uhvatiti vremena, pa ako nekoga zanima mogu da napravim build progress temu...
[ 3way @ 19.01.2012. 23:59 ] @
Mene zanima.
Sklapanje manje vise, bilo bi interesantno za videti kakvi su delovi, kako se uklapaju itd.
Ono sto me vise zanima je kada bude gotovo :)
Znaci, kakve su kontrole, upravljivost itd...
[ ventura @ 20.01.2012. 00:12 ] @
Kontrole i upravljivost, to bi i ja voleo da znam :)
S'obzirom da nikada nisam upravljao ni običnim helikopterom, sa ovim će biti malo teže :)
Ali uzeo sam u paketu i AeroSim RC, a kontroler koji sam uzeo možeda se nakači direktno na komp pa da prvo slupam par desetina virtuelnih, pre nego što uključim ovaj pravi... Preporučuju nekih 16-20h vežbe na simulatoru ako nemaš nikakvog iskustva..
[ 3way @ 20.01.2012. 00:17 ] @
Ja sam se okusao sa obicnim helikopterom, i to je...pa k'o helikopter....treba vestine...
Ovakve letelice su mi uvek izgledale lakse za letenje...al dobro, nisam probao, pa necu da tvrdim.
[ ventura @ 20.01.2012. 00:26 ] @
Videćemo koliko dugo će preživeti :)
[ 3way @ 20.01.2012. 00:31 ] @
Svakako napisi kako je teklo sklapanje.
Da li je ono, sklopis i gotovo ili je potrebno neko dodatno podesavanje.
Secam se kada sam sklapao jedrilice ( Cirus i Lahor iz CVM ), uvek si morao da obratis paznju na centar mase i da podesis sta ne valja.
[ ventura @ 20.01.2012. 00:34 ] @
Komponente na PCB-jevima su došle već zalemljenje i firmware učitan... Treba izlemiti kućište, camera mount, ožičiti... Ima dosta posla i zezancije, ali koliko sam imao prilike da vidim nekih ozbiljnijih podešavanja osim kalibracije kompasa na kraju nema...
[ 3way @ 20.01.2012. 00:36 ] @
Cekamo rezultate :)
[ enes_prijepolje @ 20.01.2012. 12:09 ] @
To sto ti nazivas profi a sve ostalo su igracke.. Ma daj.. Ovo sto ti nameravas da sklapas imam u ponudi ves 3 godine.Ako nije tajna koliko si sve ovo platio ili jos bolje stranice s akojih si porucivao?? Pogotovo me interesuje stanica Graupner MX-20 koliko je placena? http://www.graupner.de/de/prod...4/product.aspx?tab=accessories jel to ta stanica? Interesuje me jer ja ovo sve saljem dole bez carine i postarine,verovatno da su te odrali na carini za sve ovo? Ako nije tajna stranice i ostale troskove koje si morao platiti da model bude kod tebe?? Mislis da ces virtuelno kada savladas i u praksi moci bez problema da letis??? Govorim ti prijateljski,virtuelno je uvek uradjeno nerealisticno! Videt ces i sam,ali ako dajes vec toliku lovu steta je da 1 dana sve polupas,imas na nasem forumu par njih koji se bave godinama upravo sa kvadrokopterima i uveliko lete sa kamerama nebi bilo lose da se sa njima konstutujes i jos bolje d ati oni nasteluju i polete model i u letu sve natrimuju pa onda uz njihovo prisustvo da poletis!!! Vidim da nameravas da se bavis FPV letenjem?? Pa pogledaj malo evo ovde imas 2 moja videa. Oba su nastala
kada sam poceo da se bavim sa FPV. Danas je to drugacije prirode,tu su i automatski GPRS piloti,Headtrackeri..... Kada to sve sklopis morat ces jer kako kazes nisi nikad leteo,da nadjes nekog ko se bavi ovim duze vreme da ti stanicu programira! Nije to bas tako jednostavno kako mislis stavis bateriju i idemo, osim kalibracija model se najbolje steluje kada ge dignes 1m od zemlje i sa trimerima ga stelujes dok se model ne smiri tako da ne moras svo vreme da ga korigujes. Ako nameravas a vidim da nameravas letenje sa kamerom i naocarima takozvano FPV letenje nemoj odma na pocetku napravi par sati normalnog i sigurnog leta da upoznas model. Onda tek probaj sa kamerom i naocarima jer videt ces i sam nije bas to tako jednostavno!! Ponavljam,najbolje da imas nekog pored sebe ko se bavi godinama sa ovim,jer svaka skola se placa,ali bolje kada ucimo na greskama drugih ne uvek na svojim! Pozdrav i puno srece na pocetku.
Ali ja nisam rekao da je Thunderjet najbolji nego da je trajao dugo i da se nije bas lako pokvario,upravu si za to da su igracke,i da se mogu voziti samo 10 min,izvini na izrazu ja samo trazim pomoc hteo bih neki model za male pare samo da leti i da se brzo ne kvari.....
Dodatna oprema:
Navi-Ctrl V2.0 (€199.95)
MK GPS v2.1 (€79.95)
GPS-Shield 1.1 (€14.95)
Camera MK HiSight III (Bridge) (€199.95)
Rezervni delovi/Razno:
screw locking adhensive (€3.49)
Contest-S-Pult-Carbon (€54)
Comfort belt (€16.9)
Tripod Screw (€5.95)
Power Peak C8 EQ-BID Charger (€124.95)
2 x EPP1045 propeller (€10)
Spare Lipo 3300/4s (FLAT version) (€99.95)
LED Stripe Blue (€3.99)
Mikrokopter Flyer (€0)
AeroSIM RC - Flight Simulator (€74.95)
Ukupno: €2647.93
Kada se uračuna odbitak poreza u Nemačkoj, DHL, domaće dadžbine (carina 10% + PDV) sve izađe na nešto više od 3000 evra.
[ WoooooOW @ 20.01.2012. 14:57 ] @
I jos nesto,posto nemam toliko znanja i ne razumem se bas toliko u modelartvo,reci mi onaj avion Syma Suepr Sonic sta mislis o njemu kakav je...?
[ jerryrain @ 20.01.2012. 15:09 ] @
@ventura
Jel si poceo da vezbas na AirSIm-u?
mx20 je malo zeznut (na airsimu) jer su mu opruge fabricki instalirane na obe rucke, pa mozes leteti na taj nacin ili otvoriuti stanicu i skinuti jednu i leteti kao na klasicnim multirotor stanicama...
Nije mi samo jasno kako si uspeo da uvezes MX20 preko DHL-a, kada se trazi dozvola RATEL-a za uvoz takve opreme...
Takodje si trebao da kupis i I2C Octo Isolator R3, jer kod MK elektronike ako otkaze jedan BL Ctrl odmah se svi automatski gase, a ovaj Isolator sprecava gasenje ostalih, tako da ipak mozes bezbedno da spustis letelicu.. kamera mount koji su uzeo je djubre i popriulicno neupotrebljiv kao i baterija, ne verujem da ces imati ni 5min flight time sa 3300 kad stavis neki aparat ili kameru
Ja sam krajem godine uzeo Cinestar8 sa opremom od preko 12,000eur ali to je ipak neka ozbiljnija prica..
[ WoooooOW @ 20.01.2012. 15:13 ] @
Hahahah,trebalo posto sam mladji da mi objasnih i pomognes a ne da mi zameras sto sam postavio o mojim avionima,to je kao sad kad bi ti napisao neku glupost o onome cime se jabavim....
[ ventura @ 20.01.2012. 15:43 ] @
Hvala na savetu, dokupicu taj isolator ionako sam planirao a uzmem i elektroniku za follow me opciju, plus jos rezervnih propelera jer nisam siguran da sam ubo jednake (osim generalne oznake nije pisalo koja je tacno vrsta u kitu)
Sto se tice baterije na mikrokopter sajtu ima onaj grafikon gde kaze u normalnom letu bez dodatnog payloada lipo3300 bi trebao a izvuce 18 minuta, a sa Nekih 400 grama payloada (bridge + sony hx9v kamera) trebao bi da ima nekih 13-14min flight time, sto mi je i vise nego dovoljno, a pogotovo sto sam uzeo i rezervnu baterju...
Ja nace ne planiram da se bavim nekim profesionalnim aero snimanjem il tako necim, vec sam ovo uzeo radi hobija a nosac kamere je tu cisto razonode radi, a i imam ideju za neke snimke koje bi mogao da pravim :)
U svakom slucaju hvala na savetima, a i znacilo bi mi da imam nekog iskusnijeg za savete.
Pozdrav
[ jerryrain @ 20.01.2012. 15:51 ] @
Ubo si iste propelere ali uzmi barem da imas duplo jer cesto odu a jeftini su pa i nije neko ulaganje, pre kacenja na letelicu naravno bilo bi izuzetno pozeljno da izbalansiras svaki propeler jer oni to fabricki ne rade.
Nisam citao te njihove tabele ali sam siguran da nema sanse da postignes to vreme letenja ali dobro u svakom slucaju MX20 ima telemetriju pa ces u svakom trenutku znati koliko ti je baterije ostalo.
Mogao bi da uzmes i kulere za bl ctrl, 12 komada, sacuvaces im vek trajanja jer se oni lako zagrevaju, narocito pri vecem payloadu.
Super, jos jedna Hexa u Srbiji, ima vec kod nas (ono sto ja znam) par komada Hexe i OKTO 2, jedan ili dva OKTO XL, jedan druidworx ad6 i dva ad8 i moj cinestar8.
[ ventura @ 20.01.2012. 15:56 ] @
To za propelere sam procitao na par mesta, ali nemam ideju kako se to radi.. Imas li neki link o tome?
Propeleri se balansiraju tako sto ih zakacis na neku cev (debljine malo manje od one na motoru) i onda vidis u koju stranu pada i sa te strane pazljivo smirglom skidas dok ne dodjes do idealnog balansa, ako bas hoces da trosis novac, mozes da kupis: http://www.kopterworx.com/Propeller-/-Mounts/Prop-Balancer-Pro
mada sve to moze da se zavrsi isto tako i bez ovog balansera...
[ ventura @ 20.01.2012. 17:59 ] @
Ovi Slovenci nisu normalni, 56 evra za 12 alu hladnjaka koji u nekoj elektro radnji ne kostaju vise od 5 evra
[ jerryrain @ 20.01.2012. 20:42 ] @
Da, deru. Generalno sve u vezi mikrokopter opreme je debelo precenjeno...
[ ventura @ 20.01.2012. 22:18 ] @
Bas cu da vidim koliko ce da me kostaju hladnjaci u Kelco, pa cu da postujem ovde... Cenim da ako kupim u komadu necu platiti vise od 2-3 evra, i posle samo da ih isecem.
[ jerryrain @ 21.01.2012. 09:23 ] @
Ja sam u MX20 platio 419eur i to racunajuci EU taksu.
To sam morao da kupim licno u fr (ali svakako da sam znao da ovde neko prodaje pre bih ovde kupio) jer kada sam probao preko neta da narucim (kao i svi ostali koje znam sa jednog rc foruma) to je bilo nemoguce, zbog carinskih propisa koji se primenjuju od polovine prosle godine.
Za svu RC opremu koja emituje bilo kakav signal carina trazi saglasnost za uvoz od ratel-a, a ratel da bi izdao tu saglasnost trazi gomilu dokumentacije, ukljucujuci i radio test reporte po standardu ETSI EN 300 440 i za svaki drugi sertifikat koji je napisan na stanici. Te test reporte je gotovo nemoguce dobiti, kao fizicko lice, za graupner pogotovo...
[ ventura @ 21.01.2012. 16:58 ] @
Jeste da takse za Ratelovu saglasnost koštaju 7000 dinara, ali je princip dobijanja trivijalan.. Tipa specifikacija uređaja (printout sa sajta i iz uputstva), podaci o registraciji firme, taksa i to je to... Za uvoz na fizičko lice verovatno to ne bi ni tražili, ali bi u tom slučaju pravili problem oko gomile komada nekih tamo delova a uvoz radi fizičko lice (ja sam zbog toga i uvezao to na firmu)..
[ jerryrain @ 21.01.2012. 17:34 ] @
Svaka cast ukoliko si uspeo da dobijes dozvolu ratel-a na osnovu uputstva i brosura sa sajta... meni a ni ostalima to nije uspelo ni sa mnogo vise cimanja i dokumentacije..
Ali bilo da se radi o fizickom licu ili o firmi, procedura je ista i poprilicno striktna, vrlo dobro znam Dragicu Bajic koja je zaduzena za izdavanje saglasnosti u RATEL-u i nikako ne bi dala saglasnost za uvoz tek tako...
Specifikacija uredjaja i sve ostalo sto mozes naci na sajtu proizvodjaca nije nimalo bitno ukoliko ne mozes da nabavis test reporte tih uredjaja, koje rade specijalizovane laboratorije koje i izdaju sertifikate proizvodjacu, u ovom slucaju graupneru. Javno takve testove imaju horizon hobby i najvise jos 3 firme koje proizvode stanice, a taj obavezni dokument izgleda otprilike ovako: http://support.horizonhobby.de...AtIEVOMzAwIDMyOCBSNzIxNDAucGRm
A u ratelovoj bazi podataka ( http://registar.ratel.rs/cyr/reg209 ) koja se azurira poprilicno cesto (na par dana) nepostoji nijedan odobren zahtev za mx20 niti bilo koji graupner proizvod (predpostavljam da enes nekim drugim kanalima doprema robu a ne zvanicno jer ocigledno da ni on nema saglasnost za uvoz).
Moja teorija je ili da posto je islo preko Dhl-a (a ne preko carine u savskoj gde cepidlace i za najmanji transmiter) da je spediter odradio posao na ceo paket, bez da su prolazili kroz svaku stavku paketa posebno jer saglasnost ne da ne moze na taj nacin da se izvadi vec i ne postoji u registru...
Btw. ovo ne pisem da bih doveo u pitanje istinitost tvojih tvrdnji oko ratel-a, vec da se neko ne bi zaleteo i kupio nesto preko neta sto kasnije nece moci da uveze ili ce moci ali uz mnogo muke i cimanja.
Meni je recimo u septembru vracen ceo paket vrednosti $1300 samo zato sto je u sebi sadrzao uredjaj za telemetriju spektrum tm1000 (koji kosta $50) za koga nije bilo moguce naci poseban test report jer tako nesto i nepostoji, ali dokazi ti to sistemu...
[ Sceka @ 21.01.2012. 17:47 ] @
Ma sve je to ok ali mene interesuje utisak koji treba da nam prenese @ventura, nadam se da si probao letilicu? Ili je jos rano, jesi li bar zavrsio sklapanje? Malo "reporta" onoga sto radis bi bilo zanimljivo!
Pozdrav!
[ ventura @ 21.01.2012. 17:52 ] @
Citat:
Sceka: Ma sve je to ok ali mene interesuje utisak koji treba da nam prenese @ventura, nadam se da si probao letilicu? Ili je jos rano, jesi li bar zavrsio sklapanje? Malo "reporta" onoga sto radis bi bilo zanimljivo!
Idući vikend tek treba da sklopim (ako bude dovoljan vikend, ne znam koliko je to vremenski), ali u svakom slučaju ću otvoriti temu i postovati fotke sklapanja..
A proba letelice neće uslediti tako skoro, moram prvo da uvežbam simulator, pa tek onda pravu stvar :)
[ Sceka @ 21.01.2012. 18:23 ] @
Citat:
ventura: Idući vikend tek treba da sklopim (ako bude dovoljan vikend, ne znam koliko je to vremenski), ali u svakom slučaju ću otvoriti temu i postovati fotke sklapanja..
A proba letelice neće uslediti tako skoro, moram prvo da uvežbam simulator, pa tek onda pravu stvar :)
Ok, samo sam nestrpljiv jer me to interesuje. Davno sam imao helikopter, davno nekih ranih osamdesetih, kupljen u Minhenu na prednovogodisnjoj tarapani (mozda znas kako to izgleda tamo...) za samo 1.500 nemackih maraka. Posle par dana kad sam dosao kuci ukapiram da sam u hotelu zaboravio "daljinac" i popi3dim k'o lud. Ali jos malo pa N.G. tako da nije imalo sanse da krenem. Elem, posle dvadesetak dana opet se desim u Minhenu (tada sam isao najmanje dva puta mesecno) i, da ne poverujes u danasnjim nasim uslovima, sve me cekalo a zaboravio sam i jos neke sitnice! Naravno, nisu hteli da uzmu ni kintu u vidu cascavanja, bilo im je drago sto su videli zadovoljstvo na meni, za razliku od ovih nasih majmuna kad sam u Delti zaboravio mobilni i vratio se posle nepuna dva minuta samo sto me nisu tukli a pitao sam kulturno sa osmehom svestan svoje gluposti da li su mozda videli moj telefon! :)
Ali da Off-ujem mnogo, neka ti je srecna letilica junace i da se sit "naletis"! A mozda nas i pozoves na neko letenje, ako budes tako razmisljao - ocekujem PP!!! :) Nadam se da nisam previse nametljiv! :)
Drugar ima Xinda-6809 40.680mhz i hoce da mi pokloni ali ima jedan veliki problem zena mu je bacila daljinac i punjac... kako sam procitao to je neki kinez postoji li sansa da se nekako nadje daljinac i punjac?
Hvala
[ AeroQuest @ 13.12.2012. 10:30 ] @
Ja imam jedan problem juce sam kupio helikopter u Idei u Srbiji i u uputstvima pise da kad se puni da treba da svetli zelena lampica,ali meni ne svetli,svetli samo crvena i nakon 30 min kad se ''napuni'' probam da poletim on samo 2cm od zemlje uzleti i stane.Sta to znaci i sta treba da radim :D
[ 3way @ 13.12.2012. 10:33 ] @
Pretpostavljam da je to jedan od onih malih sto se pune na kontroleru....
Da li je helikopter ISKLJUCEN dok se puni?