[ pisac @ 18.05.2008. 22:04 ] @
Skoro mi se desio kvar na frižideru:

Prestao je da radi. Samo se povremeno čulo: cak, pa posle desetak sekundi ponovo cak. Naravno, reč je o termostatu na motoru koji iskače jer se motor nije pokrenuo.

Medjutim, utvrdio sam da problem mogu privremeno da rešim vrlo jednostavno: Kada čujem prvi cak, ja samo protresem frižider, i motor proradi! Naravno, to je trajalo najčešće samo za taj jedan ciklus hladjenja. Pri sledećem ciklusu opet sam morao da protresem frižider da motor proradi.

Ali, sada postaje zanimljivo: U jednom trenutku ta metoda više nije davala efekta. Koliko god tresao frižider, motor se ne bi pokrenuo. Onda sam ga tako protresao da sam ga isterao iz gaća (polupao sve u frižideru), i motor je proradio. Od tada (već desetak dana) radi sasvim normalno (tj. naizgled je potpuno ispravan, nema potrebe da ga tresem i ljuljam).

Mene u stvari zanima stručno mišljenje kakav je to kvar (bio) u pitanju?
[ djapi @ 19.05.2008. 06:25 ] @
verovatno imas problem sa starteromili je neki kontakt u samom kompresoru los te prilikom starta povuce vecu struju i onda ga izbaci bimetal nebi bilo lose da mi kazes koje je vrste frizider mozda bi mogao lakse da ti pomognem
POZDRAV
[ frigo servis bata @ 19.05.2008. 11:50 ] @
Tu je mehanicki kvar kompresora,nije do startera.Samo nov kompresor resava situaciju.
[ pisac @ 19.05.2008. 14:01 ] @
International, by gorenje.

Star kao biblija, možda malo manje :-)

Inače, sada lepo radi. Ako je do kompresora (što zvuči logično) kakav je to kvar koji se može rešiti (i koji je rešen) drmanjem?
[ Pajapatak @ 19.05.2008. 15:34 ] @
Startni rele kompresora te zeza verovatno.
[ frigo servis bata @ 19.05.2008. 19:23 ] @
Najjeftinije i najlakse ti je kao sto su ti predhodnici rekli da zamenis startni relej.Ja bih voleo da je to,a sto se tice drmanja i proradi tu je u pitanju mehanicki kvar napisao sam ti pa ti primi to kako hoces,nemogu i nezelim da dalje objasnjavam sta i kako.Sve u svemu negine ti majstor.
[ Beli Mag @ 30.05.2008. 20:55 ] @
upravo se i meni desila slicna stvar. zena kaze da je cula par puta da friz cakne, sada vise ne. ja probao da ga malo srpski prodrmam ali nista. u jednom trenutku je caknuo i cuo se motor (ili kompresor) i odmah se ugasio. probao sam jos daga drmam ali nista. struje ima jer svetli sijalica kad otvorim vrata.

sta sada... servis za motor? kompresor? ili samo taj termostat... bimetal...? u pitanju je Obod iz 94.
[ Pajapatak @ 30.05.2008. 21:56 ] @
Spremis sto evrica za zamenu kompresora i to ti je to.
[ Beli Mag @ 30.05.2008. 22:56 ] @
isplati li se da se popravlja za 100e + ruke majstora? ja se nadao da je termostat... :(
[ Pajapatak @ 31.05.2008. 00:05 ] @
Svi se nadaju da je termostat ili eventualno da je amonijak (kako to narod kaze ) no medjutim nije tako.
Cena se krece oko 100 sve komplet.E sad da li se to tebi isplati moras sam da odlucis.Novi uredjaji kombinovani su oko 200 pa na gore.
[ pisac @ 02.06.2008. 18:29 ] @
Što se mog frižidera tiče, evo ga i dalje radi perfektno. Da sam zvao nekog majstora, odrao bi me bez razloga. Da sam slušao ženu, kupio bih (bez razloga) drugi frižider.

Izgleda da metode šamaranja televizora, frižidera, i druge tehnike, imaju ponekad efekta.
[ Horvat I @ 02.06.2008. 20:07 ] @
Citat:
pisac: Izgleda da metode šamaranja televizora, frižidera, i druge tehnike, imaju ponekad efekta.

Ne kaze se dzabe
Citat:
Batina je iz raja izasla

Otvaram novi biznis: Proizvodnja i prodaja buzdovana za opravku kucanskih aparata
[ Marko Enter @ 03.06.2008. 15:35 ] @
Taj frizider ti nece dugo raditi , kao sto kaze frigo servis bata ne gine ti majstor, ne mozda sad odma ali uskoro, a takodje i ako ti se televizor tako gasi pa ti ga osamaris isto ces morati da ga nosis kod majstora jer je unutra najverovatnije neki hladan lem

pozdrav Marko
[ pisac @ 04.06.2008. 00:50 ] @
Morao bih da se ne složim sa navedenim. Moj TV star preko 20 godina (Grundig) i dalje radi. Pre nekoliko godina (recimo 2003) je počeo da prikazuje mutnu sliku. Jedan majstor je rekao da je ekran zreo za zamenu. Ja ništa nisam menjao, i posle mesec-dva mutna slika je sama od sebe nestala. To se ponovilo još 2 puta u narednih 10-20 meseci. Sada televizor radi (slika je dobra) već 2-3 godine. A čak ga nisam ni udarao.

Frižider radi, i što se mene tiče može on da bude zreo uskoro za popravku, ali to "uskoro" može biti i za nekoliko godina.
[ pisac @ 23.08.2009. 08:02 ] @
Radi i dalje...
[ pisac @ 09.10.2010. 09:07 ] @
Evo ja da se javim i da pomenem da radi i dalje
[ lima_fil @ 07.07.2011. 22:33 ] @
Čisto da potvrdim da princip stvarno funkcioniše. Hvala.
Imao sam isti problem, frižider pokušava da se uključi, pa stane. Samo sam ga prodrmao u trenutku kada je pokušavao da startuje i neverovatno, ali nastavio je da radi normalno. Ručni start!
Hvala još jednom, pozzdrav.
[ Milos911 @ 07.07.2011. 22:45 ] @
Pisac jel radi i dalje? :)
[ pisac @ 06.02.2012. 20:24 ] @
Evo da pozdravim cenjene članove foruma, da kažem da je frižider srećno ušao i u ovu godinu i da radi i dalje , bez ikakvih problema. A i onaj TV što sam pomenuo ovde u nekom postu, i on radi i dalje, slika mu je sasvim ok.
[ tihi2 @ 06.02.2012. 20:59 ] @
Ruka ti se pozlatila. Moj komšija bi te pozajmio, nešto ga žena nervira...
[ pesek @ 07.02.2012. 22:44 ] @
Citat:
lima_fil: Čisto da potvrdim da princip stvarno funkcioniše. Hvala.
Imao sam isti problem, frižider pokušava da se uključi, pa stane. Samo sam ga prodrmao u trenutku kada je pokušavao da startuje i neverovatno, ali nastavio je da radi normalno. Ručni start!
Hvala još jednom, pozzdrav.

Kada frižider ili zamrzivač teško startuju, prvo treba prekontrolisati napon na utičnici. To se dešava kada je napon prenizak jer ne može da pokrene motor od kompresora. Ko ima trofaznu instalaciju, može provjeriti na kojoj fazi je najviši napon i tu priključiti frižider.
[ KrkaCiC @ 04.03.2012. 22:42 ] @
Da osvezim malo temu

Imam frizider koji se ukljuci i radi bez problema. Ima posebno mini zamrzivac (kombinovani jelte ) i vrlo brzo zaledi. U delu frizidera hladi,cini mi se, onako normalno-ne mogu da ocenim intenzitet hladjenja,ali sve u svemu hladi. Problem je sto kad se upali ne gasi se uopste. Ne koristim ga skoro uopste,sem nekad kad dolaze neki gosti i hladi se velika kolicina necega Sta moze predstavljati problem? Na motor ne sumnjam jer,zato sam i naveo,u ledari ide ispod nule a ostatak frizidera hladi. Jel mozda crkao termostat koji motoru kaze kad je dostignuta zadata T ili slicno?
[ kagan. @ 05.12.2014. 07:51 ] @
pozz.imam frizider samsung kad ga ukljucim u struju motor radi nekoliko sekunde pa se iskljuci.posle nekog minuta opet isto a kad okrenem utikac motor samo se zagreje i zuji.