|
[ mrkii @ 30.07.2008. 13:10 ] @
| koristio sam do sada sokobanjski ali su ga izgleda iskvarili (pretvori se u mleko na visokoj temperaturi).
sta ocekujem od kackavalja:
- da je kravlji
- da se razvlaci kad se zagreje
- da je blagog ukusa i mirisa (npr. staro-planinski se lepo razvlaci ali "bazdi")
- da je "normalna" cena (maksimalno 600 dinara)
mljac, mljac
hvala na savetima :) |
[ nkrgovic @ 30.07.2008. 13:25 ] @
Najbolji zuti sir koji sam probao za te namene je Paladin edamer, ima naznaku "za picu", i kosta oko 850 dinara kilogram. Iskreno, ja radije ipak stavljam mocarelu.... Najjevtinija varijanta koja valja je domaca, Valletta, ali ona ima samo u malim pakovanjima, pa je dosta skuplja.... Baby pakovanje od 10 malih loptica ima 150 grama i kosta 190 dinara. Ima i skuplje i bolje mocarele, ali ova je sasvim pristojna za picu, a ima jako blag i prijatan ukus.
Znam da trazis nesto povoljnije, ali ja samo mogu da ti preporucim ono sto mislim da je stvarno dobro... :/
[ Branko Santo @ 30.07.2008. 13:44 ] @
Probao sam 2-3 Paladin sira, i svi su uzasni :)
Inace non stop gustam razlicite sireve ukljucujuci naravno i plesnjave.
[ bakara @ 30.07.2008. 13:46 ] @
Mislim da je najisplativiji tvrdi kackavalj imlekova gauda, eventualno imlekov trapist, sve drugo domace se pravi od previse obranog mleka pa je suvo.
U pakovanju od 1kg je cena ispod 600 dinara, uvozne gaude i ementaleri su bolji ali i skuplji.
[ Nabukodonosor @ 30.07.2008. 14:30 ] @
Pa na pizzu ide mozzarella. Eventualno stavi parmezan, ako hoces da se razvlaci. Ali nikako ova nasa jer to NIJE mozzarella. Ja je licno nabavljam u Italiji ali je ne koristim za pizzu vec u druge svrhe. Mislim da ima da se kupi u Merkatoru, i cini mi se da je dosta skupa.
[ barcode @ 30.07.2008. 16:21 ] @
Baby mocarela (Imlekova valjda). U pakovanju se nalaze 2 komada.
Mada, ukusi se razlikuju, ono sto je tebi dobro, moze nekome da bude grozno, jel, najbolje je da sam probas.
[ renne @ 30.07.2008. 17:20 ] @
to je Valletta
[ boccio @ 30.07.2008. 18:21 ] @
Citat: bakara: Mislim da je najisplativiji tvrdi kackavalj imlekova gauda, eventualno imlekov trapist
Agreed.
[ vladd @ 30.07.2008. 20:06 ] @
Moze i ajdamer da zavrsi posao, Imlekov, a ako se zeli skupo a jako, onda Allgentaler.
Poz
[ sonus70 @ 30.07.2008. 21:18 ] @
Citat: bakara: Mislim da je najisplativiji tvrdi kackavalj imlekova gauda, eventualno imlekov trapist, sve drugo domace se pravi od previse obranog mleka pa je suvo.
U pakovanju od 1kg je cena ispod 600 dinara, uvozne gaude i ementaleri su bolji ali i skuplji.
Pa fazon i jeste da bude što manje mlečne masti, ona se pri pečenju istopi kao margarin. Ne treba da ima masnoće(i 25 posto je sasvim OK), treba suve materije, Isto važi i za sireve za bureke i pite.
[ bakara @ 30.07.2008. 21:25 ] @
Citat: sonus70: Pa fazon i jeste da bude što manje mlečne masti, ona se pri pečenju istopi kao margarin. ....
Jbga, ja sam mislio da mi ovde pricamo o kackavalju?
To sto prave svakakve domace sireve i sto se tebi to svidja ne znaci da takav sir treba da se zove kackavalj, a o tome na cemu sve pise gauda i trapist drugi put!
[ mulaz @ 30.07.2008. 21:43 ] @
ja obicno kupim najjeftiniji merkatorov tilzit... i samo stavim na hleb i onda to u mikrotalasnu, da se lepo istopi :) pa onda nasecem malo neke salamice ili prsute, i onda, parce hleb+sir-a u usta, pa malo salame... :)
[ Horvat @ 30.07.2008. 21:51 ] @
ovde polovina prica o siru,a ne o kackavalju!?!?!
odgovor ne znam,ne jedem kackavalj,ali samo da ...napomenem...da covek trazi KACKAVALJ a ne SIR
[ bakara @ 30.07.2008. 22:20 ] @
Citat: Horvat: ali samo da ...napomenem...da covek trazi KACKAVALJ a ne SIR
Najgore sto neki i ne znaju razliku 
[ sanja2010 @ 30.07.2008. 22:44 ] @
Zar nije kackavalj podvrsta sira? :)
P.S. Ne da sam domacica nego... :)
[ Horvat @ 30.07.2008. 23:03 ] @
koliko ja znam [moguce da gresim] ,kackavalj se na drugacijem "principu" pravi od sira [necu da objasnjavam kako jer cu sigurno pogresiti,neka strucniji napise :)]
[ mulaz @ 31.07.2008. 01:33 ] @
Citat: bakara: Najgore sto neki i ne znaju razliku :D
ovde u sloveniji, sve je sir :) (i kackavalj, i beli sir...)
[ vindic8or @ 31.07.2008. 14:14 ] @
Kackavalj je ustvari samo jedna vrsta kackavalja :-)
Rec Kashkaval je turskog porekla i oznacava jednu vrstu zutog sira koja ima ukus kao onaj nas default imlek crveni. Kod nas se zbog ucestalosti ovog sira svaki zuti sir zove kackavalj, pa onda i gouda i emental i edam postaju kackavalji :) Slicno kao sto je svaki rashladjivac kackavalja i ostalih namirnica vremenom postao frizider :)
Na pizzu uvek ide "buffalo" mozzarella (mlada, bela sa blagim ukusom) sa paradajz sosom/pireom. Preko toga se dodaje sve ostalo. To mi je tako objasnila jedna italijanka s kojom sam izlazio koja je radila u finom italijanskom restoranu. Zabari ti ne bi ni nazvali pizzom ovo sa sirom koji se razvlaci i kecapom.

[ bakara @ 31.07.2008. 14:24 ] @
Kačkavalj (kaškaval) je specifična vrsta žutog sira, koje može biti iz ovčjeg ili kravljeg mleka. Često se taj termin koristi na Balkanu za sve žute sireve. Slično se i u Rumuniji koristi izraz, saşcaval.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Kačkavalj
[ sanja2010 @ 31.07.2008. 16:17 ] @
dakle bila sam u pravu kada sam rekla da je podskup sireva :) Hvala ;)
[ vinovnik @ 31.07.2008. 18:04 ] @
Ma bas nas briga!
Sva terenska vozila za nas su dzipovi, svi nozici za brijanje su nam zileti (ovo sve namerno sa malim slovom pisem), sve vece busilice za beton su hilti, sve zubne paste su kaladonti, svi kalkularori su digitroni i naravno, svi zuti sirevi su kackavalji.
Mislim da je covek hteo da pita koji od sireva volimo na pici i da nije mislio samo na kackavalje, vec na sve vrste zutih sireva.
Ako svojoj kulinarskoj kreativnosti pustimo na volju mozemo na testo staviti razne djakonije i razne vrste sireva, i da to na kraju ima divan ukus. Bez obzira koliko se neki zgrazavali da takvu stvar nazovu picom, ovde se radi o ukusima, a to je tako individualna kategorija da bi najbolje bilo da samo prezentujemo sta nam se dopada, a ne da ulazimo u neke polemike sta je boje i ukusnije.
Obozavam sireve.
Verovatno sam probao 99% sireva koji se u Nisu mogu naci u prodaji, a i sve domace varijante ne odbacujem 
Sir po mom ukusu treba da je tvrd, star, jak, slan, sto masnuji i da sadrzi u sebi i ovcije mleko.
U picu moze mozzarela, ali ja glasam za Rtanjski kackavalj koji je bas po mom ukusu. Moze na picu, u tost, naseckan na sitne komade uz belo vino, meni je ok u svakoj prilici.
One kojii ne voje sireve sa jacim mirisom savetujem da uzmu neki drugi 
[ bakara @ 31.07.2008. 19:31 ] @
Citat: vinovnik:...ali ja glasam za Rtanjski kackavalj koji je bas po mom ukusu.
Gde ima da se kupi taj?
[ mrle 011 @ 31.07.2008. 19:38 ] @
Citat: vinovnik: ......
Obozavam sireve.
Verovatno sam probao 99% sireva koji se u Nisu mogu naci u prodaji, a i sve domace varijante ne odbacujem :)
Sir po mom ukusu treba da je tvrd, star, jak, slan, sto masnuji i da sadrzi u sebi i ovcije mleko.
.........
lepo u bus, pa u knez selo, kod milje .... po kozji sir.
mladi vec od 200 kinte, dzaba.
;)
[ nkrgovic @ 31.07.2008. 19:39 ] @
Citat: vinovnik:
U picu moze mozzarela, ali ja glasam za Rtanjski kackavalj koji je bas po mom ukusu. Moze na picu, u tost, naseckan na sitne komade uz belo vino, meni je ok u svakoj prilici.
One kojii ne voje sireve sa jacim mirisom savetujem da uzmu neki drugi :)
To je sjajan sir, ali meni nikako nije za picu. Kao sto rekoh, meni je za picu ipak najbolja mocarela. Valeta je najjevtinija, pa odatle na dalje - ali mocarela. Moze i kravlja, nije problem - ako nekome smeta jaci ukus ona je skroz blaga, skoro bez ukusa. Naravno, zato lepo poprima ukuse - pa kapljica maslinovog ulja kojom je premazano testo, bosiljak i origano stave svi svoj smek u njoj. Bude sve bas kako treba :).
I da, ne vidim zasto mora paradjz pire, kuvan i oljusten. Ja kad ima svezeg paradajza uvek radije koristim njega, secenog na tanke listove. Stavise, sve sveze je lepo.
[ vinovnik @ 31.07.2008. 20:09 ] @
Rtanjski kackavalj kupujem u jednoj od prodavnica mlecnih proizvoda pored pijace Bosko Buha u Nisu, a vidjao sam ga na jos nekim mestima u gradu, ali nisam siguran gde. Proizvodi ga borska mlekara "Polet"
[ Beltrammi @ 31.07.2008. 20:21 ] @
molim moderatora da zakljuca i obrise ovu temu i strogo zbrani njeno ponavljanje ! -:)
[ bobiska @ 01.08.2008. 07:34 ] @
Nabrojani Imlekovi i nikakvo drugo filozofiranje nije potrebno. Jos je i domace.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|