[ Stefan Markic @ 31.07.2008. 16:07 ] @
Kad god prsnem zbog drzavnih institucija, lepo ispljunem tabak kesa, odem kod privatnika i sve prodje za cas + sto su fini i sto se osecam prijatno.

Eeee... Drzavna institucija je totalno druga prica, barem ova u Kragujevcu. Inace, kragujevacka bolnica je jedna od najgorih u Srbiji. Nisam siguran, ali mozda je i najgora.

Kad god odem kod lekara u drzavnoj:
- Lekar mi izgleda kao da je mrzi da radi svoj posao - Dobro, mi smo poznati neradnici, razumem ja to... Ali brate, dosao ti je bolestan covek (pricam uopsteno, nevezano samo za mene), kojem treba pomoc, koji ti se poveri!
- Izgleda mi kao da je mrzi da zivi
- Izgleda ocajno, kao da ne vodi racuna o sebi, kako psihicki, tako i fizicki
- Namrstena, samo cekas kad ce majku da ti opsuje
- Kad god donesem rezultate koje je napisao doktor kod kojeg me je poslala, odmah pocne da ga/je pljuje i da prica kako nemaju pojma. Svaki put kada dolazim na kontrolu sa rezultatima moram da slusam ta njena sranja
- Nakon pregleda pocne da piskara upute i recepte. Naravno, ja moram da je pitam sta mi je, gde sve treba da idem (mada, u poslednje vreme mi uvek kaze kod koga treba da idem, ali ranije sam morao ja da je pitam ili da desifrujem rukopis sa uputa), koji lek treba da kupim (ista prica kao i sa uputima, no, na svu srecu, samo ga predam u apoteci), zbog cega je moguce da mi fali to i to (zdravstveno), sta znaci to sto imam (samo izusti neki jezivi latinski naziv), itd. itd. itd.
- Promenim lekara, ista prica, samo sto je od navedenih teza neka kod jednog izrazenija vise, a neka manje i obrnuto.

Osoblje (prof dr mr spec mid... doktori i sestre) u bolnici nije nista bolje. Vecina ostavlja utisak kao da zele sto pre da te se otarase.

Odem da snimam pluca...
Izdvoji se u izolovanu prostoriju pre snimanja, isfotka me. Uradi snimak, a ono mnogo bledo, jedva da se nesto vidi. Sad se ona predamnom razmislja na glas: "Pihhh...Da l' ponovo da te zracim...?" Aj' stani opet..... blic! Isfotka me ona ponovo (dva snimanja u roku od minut) i tu ulazi neki njen kolega:
Ona: Ovo opet zeza.
- On: Opet?!
- Ona: Sad sam ga drugi put snimala i stavila sam mu 55 ampera.
- On: Nemoj da pricas?!?! Pa kol'ko to ima radijana?!
- Ona: [kaze cifru, ne secam se kol'ko bese, ionako se ne razumem u to]
- On: [uzima mi knjizicu] Jaoj, Steeeeeevo! [smeska se]
[kratka pauza]
- On: Jaoj, Steeeeeeeeeeevo! [smeska se]
Odem najzad kod pneumoftiziologa...

Odem kod urologa... (stay tuned, you're gonna love this!)
Ja: U poslednjih par meseci mi je ejakulacija vrlo oskudna. Koliko god da sam u apstinenciji, uvek izbacim samo 2-3 kapi, ponekad jedva i kap.
On: Je l' imas erekciju?
Ja: Err... pa imam.
On: .............. 'ajde.... dacu ti (uput) da radis spermogram.
Ja: Ali kako kad nemam sta da odnesem na analizu?
On: ........................... Dobro, evo ti....... bris uretre da radis.
Neverovatno...
--

Kad god mi drzavna prevrsi, odem kod privatnika. Medjutim, skeptican sam (sada postao) kad idem kod njih. U poslednje dve godine, kad god sam nosio mokracu u laboratiju, uvek sam imao malo eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u mokraci. Sada, odem kod najjaceg (well, barem najskupljeg) privatnika u gradu. Snima mi bubrege, besiku, i prostatu. Kaze: "Sve odlicno! Idi sad u WC. Tamo imas jedne male casice, ostavi tamo urin i sestra ce ga odneti u laboratoriju." Kad god sam trebao da radim mokracu, uvek su mi govorili da nista ne jedem posle 00:00 i da donesem prvu mokrcu u 07:00. Ovaj privatnik mi rekao da odem cas do WC-a i da mu ostavim urin u sred bela dana - 16:00. :) Dobro, ne razumem se ja u njihov posao, samo mi cudno sve ovo - U drzavnoj sam sve uroloske probleme morao da "resavam" pre podne, a kod ovog cim sam stigao. :/ Nije proslo vise od dva minuta, dolazi sestra sa rezultatima i kaze da je mokraca u redu. Ja u sok! :omg: Vec dve godine mi u drzavnoj ne valjaju bubrezi, besika, prostata, mokraca... a ovde sve super.

Uhh... Ne znam zasto sam tacno otvorio ovu temu. Valjda da se malo izventiliram. :(

Anyway, ostavite neki comment, please. Vasa iskustva sa drzavnim i privatnim institucijama, misljenja, sta god.

[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 31.07.2008. u 17:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 31.07.2008. u 18:06 GMT+1]
[ stex @ 31.07.2008. 19:01 ] @
Ja sam isao privatno kod urologa i posvadjao sam se sa njim. Nikad vise kod tih kretena. A oni kao vaze za najbolje u mom gradu. Prvo sto mi se nije dopalo je to sto sam sve analize morao da radim sam. Znaci, bukvalno sam na 5 mesta isao da obavim neke analize. Na jedno mesto vadjenje krvi, na drugo urin, na peto nosim rezultate itd. A sve je to na drugim krajevima grada. Znaci, nista u toj privatnoj ustanovi, njima sam trebao da odnesem rezultate i da mi oni kao odrede terapiju. Druga stvar sto mi se nije dopala je to sto nigde nisu belezili moj slucaj. Svaki put kad sam isao kod njih, i to kod istog "doktora" pitao me je sta mi je i morao sam sve da mu objasnjavam ispocetka.
Na kraju kad smo se posvadjali rekao mi je u fazonu "Pa sta ti hoces, ovo ti nije drzavna, ovde nema cekanja". Pa mislim ako vam je to jedina prednost naspram drzavne onda treba da se ubijete.

A sto se tice drzavnog, sve pohvale kod lekara opste prakse. A ovi specijalisti u bolnici, e to su stoke. Doduse ja nisam imao sa njima neprijatna iskustva ali sam bio prisutan kad su se pokazivali u pravom svetlu.

Medjutim privatni zubar je potpuno druga prica. Kod njega imam karton, sve mi lepo objasni sta kako zbog cega, zna kad sam bio poslednji put itd.

Ma sve to zavisi ko ti zapadne.
[ mrle 011 @ 31.07.2008. 19:51 ] @
Citat:
Stefan Markic: ...... Kad god mi drzavna prevrsi, odem kod privatnika .......

.... kad ti tamo, ono medjutim.
isti ovaj sto je pre podne bio drzavni.
samo sto za 100 ojra dobijes malo vestackog osmeha.
to je nama nasa sloboda dala.
[ flighter_022 @ 31.07.2008. 22:39 ] @
mrle, nije stvar samo u osmehu. Mnogo toga je drugacije.

- Cistije je (ne mislim na bakteriolosko stanje vec generalno)

- Nema guzve

- Umesto na drvenoj ili metalnoj klupici dok cekam suprugu, sedim udobno (ili sam u ordinaciji i prevodim srpski-englski)

- Sto god nas interesuje, mozemo da pitamo, i doktoru se nikad ne zuri da ide i pojede svoj burek

- Posto ne zivimo u istom gradu gde je ordinacija koju opisujem, za manje stvari i savete mozemo uvek da cimnemo ili samu kliniku, ili doktora licno na mobilni. Zamisli da sam makar i pokusao da lekara iz drzavne bolnice zovem iz Nigerije na mobilni kada nam je zaista hitno bio potreban savet jer ovde odgovarajuca usluga nije bila na raspolaganju...

- Generalno, paranoican sam kada se radi o lekarima, ali i kao takav nisam stekao utisak da nam govore samo ono sto zelimo da cujemo. Sve su odradili izuzetno profi, sa opremom kakvu u drzavnoj bolnici nisam video (konkretno ultra zvuk), i nismo morali da se cimamo od laboratorije do laboratorije te da njima donosimo rezultate, to su sve oni odradili, nase je bilo samo da ostavimo uzorke i... platimo.

Zao mi je jedino sto veci deo nsih ljudi finansijski ne bi izdrzao takav tretman, ali sam siguran da bi im sve drugo veoma odgovaralo.

E sad, da ne bude da su u drzavnim bolnicama svi nadrndani... nisu. Barem ne oni sa kojima smo ove godine imali posla. Ne zelim ovde da imenujem, ali ako koga interesuju preporuke, tu je PM.
[ Java Beograd @ 01.08.2008. 08:47 ] @
Evo i moje tužne priče. Pre oko desetak godina.

Primetimo žena i ja da nam sin slabije vidi. Imao šest godina, vreme je za školu, i po svemu sudeći - moraće da nosi naočare. Mislim, dete ima zdrave oči, Bogu hvala. ali ono, klasika, naočare sa nekom malom dioptrijom, šta je tu je.

1. Naš, regularni dom zdravlja. Dom zdravlja u kome se sin leči od rođenja. Sa uputom dečijeg lekara idem do očnog kabineta, da zakažem pregled. Kad mi tamo sestra kaže: "Doktorka Bojana ne prima nove pacijente !" Wow ! OK, pitam ja onda kod neke druge doktorke. "Doktorka Bojana je jedina !"

2. Odem u ABC kliniku, (zašto kriti ?) na Terazijama. Blještavilo, sjaj, luksuz, mekane fotelje u čekaonici, kafa i sokovi. "To je to", kažem ja sebi, pa neću da štedim valjda na dečijim očima !!!
Prima ga prof dr sci XY (zaboravio sam ime) i bez širenja zenica zaključi da je dioptrija +0.5. I objasni da je danas sve kompjuterizovano, ma kakvi širenje zenica, kakvi bakrači. Nema toga više. I dobijem lepo dokumentovani nalaz, mišljenje, zaključak. Ali da dođem na još jedan pregled sledeće nedelje, da ga još jednom pogleda. I to će biti dž, pošto je kontrola.
Odem ja drugi put, kad nema tamo prof dr sci med XYZ, več neka druga mlada doktorka. JBG, šta je - tu je. Pogleda ga ona, pa kaže da moraju da se šire zenice. Kapi u oko, pregled na istim onim aparatima i da nam nalaze: levo oko -1, desno -1.5 "Alo, doktorka ?" Šta je ovo ? A šta je ono od prošle nedelje ? Nije razlika u 0.25 već je razlika + ili - ?! Jel dete dalekovido ili kratkovido ? Nezna ona šta je ono od prošle nedelje šta je uradila prof dr sci med XYZ, ovo su njeni razlutati, ali da ja dođem i sledeće nedelje, ako 'oću, opet za dž, kao opet kontrola. Opet ja za nedelju dana vučem dete u ABC kliniku, a sad ga pregleda neki drugi prof dr sci med RPQ. I on mu širi zenice (!) i on kaže -1, -1.5. Ali da bih dobio nalaze i recept moram da platim ! Šta bre da platim ? E, ovo je pregled kod prof dr sci med RPQ što se posebno plaća ! Znam li ja ko je on !? Alo bre ! Počnem da vičem da se dernjam (jbg, da je bilo za mene možda bih ćutao, ali dete je bre u pitanju, sinčić od 6 god). Napravim s*****, ali kurava sestra uspe da mi otme iz ruku nalaze i recepte za naočare. Ma skoro smo se pobili ! Ispičkaram ih sve na sav glas, keve im se najebem, i onda žena uspela da me izvuče na ulicu.

3. Pošto sam totalno razočaran u privatno i državno zdravstvo, setim se da na VMA mogu i civili, ako plate ! To je to, kažem ja sebi, to je be ustanova od poverenja, tu ću da dovedem dete. I tako i bi. Dođem na prijavnicu, platim za kompletan pregled, čekam dva sata (bukvalno) i na kraju dođem kod oftalmologa. Pazi sad ! Sinčić sedne na onu stolicu, lekar ga pita kako se zove, malo se sa njim našali, a meni da vizit kartu privatne klinike u kojoj radi popodne i subotom, i potapše po ramenu, i kaže da če tu da ga pregleda - do jaja ! A sad ne može, nije mu do ničega ! Brate, meni mrak na oči ! Idem kući i kiptim. Sutra, pravo kod načelnika očne klinike VMA, pa ispričam kako sam došao, kako sam platio i kako mi je dete "pregledano". Zakaže on nama da dođemo sledeće nedelje, on će lično da ga pregleda ! I opet širi zenice i opet -1 i -1.5. Uzmem recept, i jednom za svagda sve oteram u trista lepih.

Na kraju sam uspeo da nađem lekarku za redovne kontrole u "Institutu za majku i dete", NBG.
[ Horvat @ 01.08.2008. 09:28 ] @
je l' ima neka ustanova za prijavu korupcije? pa nek se nauce,svakog ko se tako proserava,lepo komisiji ,pa ce se cesati
ovaj javin slucaj me skroz sokirao...jbte jadno dete
[ Stefan Markic @ 01.08.2008. 11:02 ] @
@JavaBeograd

To je bilo pre deset godina. Je l' se stvari danas promenile na bolje (iz tvog iskustva)?
[ mrle 011 @ 01.08.2008. 12:57 ] @
Citat:
Java Beograd: ...... setim se da na VMA mogu i civili, ako plate ! To je to, kažem ja sebi, to je be ustanova od poverenja ....

bila nekad, pre 20-30 godina, u ono zlo vreme.
od starog sjaja su ostale one jelke u dvoristu, koje ispisuju rec "tito" kada se posmatraju odozgo.

setite se sta je recimo bio "dragisa misovic" u to vreme .... i jos gomila klinika.

no, hebiga, zato sada imamo slobodu, ma sta god to znacilo.

prema deci se i ima obzira, imaju kakav-takav tretman.
ko ima stare, bolesne, nepokretne roditelje, taj zna sta je pravi pakao.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2008. 13:08 ] @
Hm @Java,

Zar nije moguce utvrditi dioptriju i bez sirenja zenica, mislim danas bar koriste one laserske uredjaje koji to urade - izmere 3 puta i onda rade neki prosek? Mislim, pogotovu sto je u pitanju klinac, pa nije moguce pouzdano utvrditi sta je bolje iz direktne komunikaicje.

Ja sam kontrolisao vid jedno 5-6 puta do sad u Nemackoj kod doktora (znaci, ne u opticarskoj radnji) i nikad mi nisu sirili zenice (u Srbiji jesu) vec su me pregledali uz pomoc te masine i, koliko mogu da primetim, dioptrija koju je ta masina odredjivala je bila dioptrija koja meni treba.

Jedino je jedan jedini put lekar hteo da vidi da li sam -2.5 ili -2.75, tj. sta mi vise "lezi" pa me je pitao da procitam neki tekst sa jednim i sa drugim, pa da kazem sta je "ostrije" i da li je -2.5 dovoljno ostra (ako jeste, daju ti 0.25 manju, zbog nekog razloga - ako nije ostra -2.5, daju ti -2.75)

@mrle 011, da u pravu si, samo su tada nasi VMA & Fakulteti korupciju cuvali samo za strance "na privremenom boravku" u SFRJ iz Sudana, Egipta, Iraka i sl.. a, posto je stranaca ponestalo 90-tih, presli su na svoje gradjane... ali sama nit korupcije nije nastala u '90-tim, vec su na njoj doktorirali za vreme tvog zlatnog doba, samo ti to nisi video. E, sad ruzan deo istine dolazi u faktu da je seme korupcije upravo posejano u tom vremenu, samo je tada bilo dovoljno stranaca, pa nije moralo da se kraducka i od domacih :)
[ Java Beograd @ 01.08.2008. 13:34 ] @
@Ivan
Evo, pomalo sam upućen (naravno, i dalje sam laik)

Deca imaju veoma jak mišić očnog sočiva. Dakle, mogu da ouštre šta god, na kojoj god daljini. Zato, otpada ono čitanje 471-174-474. Širenjem zenica se ustvari mišić očnog sočiva "umrtvi", pa se onda lako može utvrditi dioptrija, jer do potpunog izražaja dođe nepravilnost očne jabučice.

Kod odraslih, sve je drugačije.
[ Nebojsa Milanovic @ 01.08.2008. 13:44 ] @
Što se tiče potrebe za širenjem zenica, ona zavisi od toga da li osoba nosi plus ili minus.

U slučaju da je osoba dalekovida (nosi plus), zenice se moraju širiti da bi se eliminisala mogućnost akomodacije koja dovodi do grešaka prilikom određivanja dioptrije.

U slučaju da je osoba kratkovida (nosi minus), nikakvo širenje zenica nije potrebno, jer je njoj daljina jasnog vida (tzv. "beskonačnost") ionako blizu, pa eventualna akomodacija prilikom samog pregleda ne može imati nikakvog uticaja.

[ dulsrules @ 02.08.2008. 18:57 ] @
Ja necu da iznosim moje bloody primere, ali cu se sloziti da su i privatni i drzavni u srbiji ista g****. I za pare i bez para pogotovo nece da se cimaju oko nas. Znaci jedino da probamo u inostranstvu (naravno ko ima potrebu i pare). Valjda je tamo druga situacija.
[ boccio @ 02.08.2008. 21:37 ] @
Citat:
Na kraju kad smo se posvadjali rekao mi je u fazonu "Pa sta ti hoces, ovo ti nije drzavna, ovde nema cekanja". Pa mislim ako vam je to jedina prednost naspram drzavne onda treba da se ubijete.

Nazalost, u pravu je covek. Razlika izmedju privatnih i drzavnih ustanova se zapravo svodi na ovo... Mozda su u privatnim medicinske sestre za nijansu bolje ribe :)

Salu na stranu, kompletna situacija u zdravstvu nam je ocaj i divlji zapad.
[ Lesli Eldridz @ 05.08.2008. 13:42 ] @
Tacno, slazem se sto posto. Sve je to ista bagra.
Citat:
stex: Medjutim privatni zubar je potpuno druga prica...

A narocito su ljubazni kad treba da ti popravljaju zdrave zube da bi ti uzeli pare.

Otisao ja na skidanje kamenca, pa hajde sto su mi naplatili skuplje nego sto su mi rekli juce, nego mi nasli sto kvareva, iako imam zdrave i jake zube sto se kaze, kad sam rekao da hocu anesteziju za popravljanje jer mrzim one busilice, kaze, ma to je samo blago povrsinski, ne treba ti za to anestezija. Znaci hocve samo da mi bezveze guli gledj i otvara unutrasnjost zuba da bi uzela pare. Odem posle slucajno kod drzavnog zubara, ne zbog mene, ali hajde cisto da me pogleda kad sam vec tu, racunam, bolje cu tolike kvarove da popravljam tu jer je jeftinije, i on koji nema posla kaze, ma to uopste nisu kvarovi nego samo gledj promenila boju. Tako ti je to kod privatnih zubara. nema labavo. Bizmis bato!

Ista bagra.
Citat:
Ivan Dimkovic: ...vec su na njoj doktorirali za vreme tvog zlatnog doba, samo ti to nisi video.

Tako je, bilo je u historijskim dokumentarnim serijama Tesna koza, Vruc vetar i Zikina dinastija.
Citat:
Ivan Dimkovic:E, sad ruzan deo istine dolazi u faktu da je seme korupcije upravo posejano u tom vremenu, samo je tada bilo dovoljno stranaca, pa nije moralo da se kraducka i od domacih :)

Ti moras da se odlucis da li je ljudska priroda promenljiva ili nepromenljiva. Ako je ljudska priroda nepromenljiva, onda je korupcija oduvek tu i nije posejana tad kad ti kazes da jeste, a ako je ljudska priroda promenljiva, onda je znaci ono zlatno doba bilo bolje nego ovo sad u ovoj slobodi sto ste nam ej doneli da je uzivamo, kad su tek na njegovom kraju (tog zlatnog doba) , posto su ga upropastili mangupi u sopstvenim redovima (oportunisti i sitnosopstvenici od kojih bi i ti bio da si tad ziveo, koji su kroz sistem hteli da ušićare) posejali seme korupcije i tako pokvarili i promenili ljude.