[ ljiljanm @ 26.08.2008. 12:47 ] @
Pozdrav svima, Odlučio sam se da uvedem etažno grejanje u stan (kuća) od 55kv. Razmišljam o izboru peći jer tu ima jako mnogo razlika kako u ceni tako i u, pretpostavljam, kvalitetu. Za ovu kvadraturu (kuća nema izolaciju) pretpostavljam da mi je potrebno 11-15kW snage. U tom opsegu snage u ponudi su Alfa-Plam (razmišljam o kaminu za etažno grejanje ili o tzv Central 23 jedinici koja je oblika električnog šporeta čak malo i uža 355x610x850), neki novi Valjevski proizvođač Blist koji je kopija Alfe kamina ali nešto masivniji i lepši, tu je onda Centrometal Zg (jedinica veličine el.šporeta - 14 kW, nešto skuplja od ostalih) i konačno bugarski Prity (pretpostavljam da je neko htio da mu da ime "pretty" ali nije dobro pogledao u rečnik kako se to piše). Cene su sledeće: Alfa Kamin 12.5-14kW 470evra Alfa Central 23 16kW 390evra Blist Kamin 14-16kW 530evra (ima lepu hromiranu ručku na poklopcu - zaista lepo izgleda) Centrometal 14kW 600evra Prity 13kW 320evra!!!!!! Svi stvarno izgledaju lepo i masivno (uključujući i ovaj Bugarski). Tematika mi je strana, ali sam saznao da ovi Alfini nemaju šamot (ili kako se to već zove) u sebi već su samo od gusa (debeli lim). Interesuje me koji bi ogrev mogli da prime, i da li neko ima iskustva sa pomenutim pećima. Osim toga tu je i izbor radijatora. Pp da je kao svuda koliko para toliko muzike. Sobe su mi 2x15.5kv + kupatilo 5.5kv+hodnik 5.5kv + kuhinja u kojoj bi bila peć i u koju ne planiram stavljati radijator. Koji su radijatori najekonomičniji (cena i vek trajanja, plus održavanje)? Puno pozdrava! |