Citat:
bakara: Nema potrebe da radis klasicni spusteni plafon sa tim plocama.
Da sam ja na tvom mestu:
-prozor bih zadrzao, plafon spustio, plocice do plafona, stavio kabinu i kupio bojler od 50l (on je kraci).
Iskreno
Bakara i ja bih sad voleo da si na mom mestu ali samo u vezi radova koje sam započeo (pa podpuno stao)
Snašla me je malo žešća muka. Naime, na leđima sam imao lojnu žlezdu ispod desne plećke koja se upalila (verovatno od vrućine i žestok rad sa hiltijem - vibracije) i podpuno me izbacila iz radova. Upravo sam planirao da nakon radova konačno to operišem ali eto, sad mi je ostalo da samo teoretišem i sakupljam savete za daljnje radove koji mi svakako predstoje nakon operacije. Zato sam i napisao napred ..."ali samo u vezi radova"... jer ni neprijatelju ne bih ovo poželeo (kako boli) a kamoli kolegama koji mi zdušno pomažu u ovoj mojoj ujdurmi.
Ovako stoji stvar, iza tog prozora u bliskoj budućnosti biće prostorija kuhinje. Ukrovljenjem zgrade ušlo je u Ugovor i produženje svih lođa za 2,0 m. Tu lođu (a vidi se na fotki) ja sam svojevremeno i "ukinuo" odnosno pretvorio u deo stanbene jedinice. Zato je i postavljena spoljnja jedinica klime ispred frontalnog prozora (na bivšoj ogradi lođe) a ispod prozora od kupatila. Sada, sa produženjem (dogradnjom lođe) u polje, za još 2,0 m i pomeranjem tog fronta sa prozorima naćiće se prozor od kupatila unutar kuhinje a to ni malo nije poželjno. Sa fotki se vidi da se unutarnja jedinica klime nalazi iznad vrata kupatila. Planirao sam u novo nastaloj situaciji, da spoljnju jedinicu klime prebacim na spoljnji zid fasade koji je paralelan sa ulaznim vratima kupatila. Cevna instalacija klime bi sada bila sprovedena u među prostoru spuštenog plafona.
Ja sam u toku ovih dosadašnjih radova, već izveo priključke tople i hladne vode od bojlera iz kupatila kao i odvodnu cev za sudoperu u prostor za buduću lokaciju kuhinje. Ventilaciju kupatila sada moram rešavati tzv. prinudnim sistemom. Prozor se zaziđuje a otvara se kvadratni otvor za ekshaustor. Kako će i u kuhinji sa izmeštanjem šporeta nastati problem sa aspiratorom, radiću ventilacioni kanal koji objedinjuje izduvavanje i kupatila (ventilator) i aspirator. To je već u domenu moje mašinske struke obzirom da su mi specijalnost ciglarske peći i sušare (a tu je vazduhovoda koliko vam duša želi) sa vrlo specifičnim proračunima preseka kanala i odvojaka. Ventilator nikako neće biti one igračke od plastike, koje ljudima ugrađuju u kupatilima.
Svakako da ću sanirati grozu od buđi (mada to i nije samo buđ). Svi u zgradama naselja imaju iste probleme i mahom su to curenja vodovodnih instalacija u zidovima. Ja kao da sam baksuzirao sa mojim početkom radova, sada se na sve strane u naselju čuje štemovanje i hilti bušilice, "doteralo cara do duvara" a jedino ja sada stao zbog napred opisanog problema.
Iz sopstvenog iskustva garantujem (jer smo jedno vreme imali) da nam je bojler od 50 lit. nedovoljan za petočlano domaćinstvo. Ovaj je 80 litarski, tri godine star sa inox rezervoarom.
Što se tiče "spuštenog plafona", njega ću raditi tek kada se produži lođa i najzad sam našao jedan fotos iz kancelarije moje firme gde se vidi taj tip. Mislim da o njemu govori kolega
RonJ. Baš sam i par puta menjao te ploče i video sam unutrašnjost noseće konstrukcije. Jedino što ne znam postojanost na vlagu. Mogu se raspitati kod davaoca poslovnog prostora u zakup o toj varijanti.
Vetilator će biti postavljen tako da delom ventilira i taj međuprostor.
Priključci za bojler su već postavljeni niže u odnosu na ranije, baš iz razloga spuštanja bojlera. Ispod bojlera će biti veš-mašina a levo od nje u ćošku tuš-kabina.
Postaviću nekoliko fotografija radi pojašnjenja svega napred opisanog.
Pozdrav i nadam se da nisam bio preopširan.