[ Odin D. @ 06.09.2008. 22:11 ] @
Odlucio sam da nabavim neke naocare za sunce, tj. protiv sunca, posto sam poslije xx godina primjetio da ja citavo ljeto provedem skiljeci. Posto ih nikad ranije nisam nosio niti znam nesto o tim polarizacijama, UV filtrima, spektrima i citavom sijasetu raznih performansi (ako bi se vjerovalo prodavcima izgleda da obicne staklene naocare kriju u sebi vise tehnologije nego kaciga Dart Vejdera), krenuo sam da ispitam nekoliko komada obicnom tehnikom - turi na glavu pa vidi sta se zbiva. Da naglasim odma' da me od svih tih performansi interesuje jedino obicno zatamnjenje da ne bih morao da zmirkam kroz stisnute kapke. Ostale marketinske baljezgarije ostavljam po strani. Problem nastaje u optici. Naime, kad posmatram neki predmet ne pomjerajuci glavu, slika tog predmeta se opticki pomjeri kad stavim naocare, u odnosu na onu bez naocara. To se najlakse primjeti kad se gleda kroz jedno oko, dok je drugo zatvoreno. Ako se tada ispred oka sklanja i namice staklo od naocara moze se jasno primjetiti kako dolazi do pomjeraja slike posmatranog objekta. Elem, problem je sto se kod lijevog oka slika pomjera ukoso gore-desno, a kod desnog se pomjera ukoso gore-lijevo. To znaci da meni oci, prilikom posmatranja tog predmeta, moraju da se ukrste nesto vise nego sto je prirodno za tu udaljenost na kojoj se posmatrani predmet nalazi. Za objekte koji se u vidnom polju nalaze na takvom mjestu da se gledaju kroz staklo u blizini rubova (npr. donji ili gornji rub) taj pomjeraj moze biti razlicit za svaki rub ponaosob, i u odnosu na pomjeraj kroz sredinu stakla. Probao sam razne modele i to se javlja manje-vise redom kod svih, bez obzira na marku i cijenu. Sve u svemu, postoji neko iskrivljenje, zakrivljenje, pomjeraj, distorzija... vidnog polja i mene zanima da li neko zna na koji nacin to utice na oci, ima li to nekih negativnih posljedica, dovodi li do zamora ociju i tome slicno. Prodavci blenu ko telad kad ih pitam o cemu se radi i jedini odgovor koji se od njih moze iscupati (a koji mozda i ima smisla) je: "Pa svi ih nose!". Ako bi neko imao neko drugo objasnjenje bio bih mu zahvalan. |