[ deki77 @ 12.10.2008. 14:25 ] @
| Pitanje za strucno-iskusna lica !!!
PVC je tek postavljen (pre 3 meseca)
Radjena je Stiropor Fasada 5cm
Spaletne(unutra) su oblozene GKP-om (posle skidanja starih drvenih stokova)
Znaci sve je doterano izolovano..
Staklo na ovoj PVC stolariji je vakum...nista specijalno..
Roletne su aluminijuske koje se preko noci spustaju(naravno)
Grejanje je na gas...radijatori kotao...
Ploca na tavanu je izlovana Stiropor+folija
U kuci preko dana kada je ova temperatura varirala(bilo hladno) sasvim je moglo da prodje i bez grejanja...mada smo mi dogrevali..
Medjutim nocu i...ujutro kada se probudimo stakla su puna rose..
Da li ovo sme da se desava..i kada je u pitanju PVC??? |
[ ptak 13. @ 12.10.2008. 17:49 ] @
Hm zanimljivo pitanje,
Gde se rose stakla posto su dupla jel se rose spolja ili unutar (izmedju dva stakla) jel ako su stvarno vakumirana ne moguce je da se znoje unutar sebe, ali se kod mene ponekad zarose stakla pri dnu prozora sa unutrasnje strane, stga mislim da je to normalno zbog temperaturne razlike dolazi do kondenzacije pa se zaznoje malo iznutra, ali ako se zoje unutar sebe e to vec nije normalno. Ovo je moje nestrucno misljenje.
[ deki77 @ 12.10.2008. 18:33 ] @
ne rose izmedju stakla nego sa unutrasnje strane tj. sobe!!!
[ bakara @ 12.10.2008. 20:36 ] @
Da li na prozorima postoje kondenz rupe?
[ investgrad @ 12.10.2008. 21:57 ] @
Cim temperatura padne ispod tzv. tacke rose, dolazi do pojave kondenzata, a to je naravno - na prozorima. To vam je znak da imate povecanu vlaznost vazduha. To nema veze sa PVC prozorima, radijatorima,termo izolacijom itd. Naravno, ukoliko grejete intenzivno, temp. zidova a i prozora je visa, te nema izdvajanja vlage, ali je ona i dalje prisutna, samo nije u tecnoj fazi. Ukoliko vam je kuca bez podruma(na tlu), tu je cesta pojava kapilarne vlage. Navodim ovo kao primer, mozda je uzrok povecane vlaznosti nesto sasvim drugo.
pozdrav,
Goran
[ veljkoE @ 13.10.2008. 18:34 ] @
ili ukratko receno
provetravanje je resenje svega
[ obrads @ 13.10.2008. 20:09 ] @
Da navedem jedan razlog za pojavu kondenzacije koji je veoma cest. Naime plasticna stolarija mora imati prekinut termo most tj. u plasticnom profilu prozora moraju postojati vazdusne komore koje sprecavaju hladjenje unutrasnje strane profila. Ako toga nema ili broj komora je mali, preko plastike dolazi do hladjenja unutrasnjeg stakla i naravno da se tada javlja kondenzacija sa unutrasnje strane prozorskog stakla. U prospektima proizvodjaca plasticne stolarije obavezno se navodi koliko vazdusnih komora profil ima tj. koliko je efikasno prekinut toplotni most u profilu.
Pozdrav!
[ Java Beograd @ 14.10.2008. 10:05 ] @
Da je rosa na stolariji - onda bi smo mogli da diskutujemo o PVC-u, komorama, Alu profilima, drvetu, izlaciji i o svemu ostalom. ALI, rosa se javlja na staklu !
Odgovor je jedan jedini - previše vlage u vazduhu u prostorijama (kuvanje, pegla na paru, kupatilo ...) Rosa na staklu bi se javljala, kakva god da je stolarija !
Dakle, kako je Veljko već rekao - provetravanje je majka.
[ veljkoE @ 14.10.2008. 18:02 ] @
Citat: obrads: Da navedem jedan razlog za pojavu kondenzacije koji je veoma cest. Naime plasticna stolarija mora imati prekinut termo most tj. u plasticnom profilu prozora moraju postojati vazdusne komore koje sprecavaju hladjenje unutrasnje strane profila. Ako toga nema ili broj komora je mali, preko plastike dolazi do hladjenja unutrasnjeg stakla i naravno da se tada javlja kondenzacija sa unutrasnje strane prozorskog stakla. U prospektima proizvodjaca plasticne stolarije obavezno se navodi koliko vazdusnih komora profil ima tj. koliko je efikasno prekinut toplotni most u profilu.
Pozdrav!
ti jesi nesto cuo ali si samo pomesao neke stvari
a to je aluminijum sa termo prekidom ( mostom)
i
PVC profil
razlika je ogromna, i nema veze sa termo mostom
razlika izmedju profila sa 4 ili 6 komora je oko 15 mm u preseku
a toplotna izolacija je 1.3 odnosno 1.1 W/m2K
standard EU za novu stolariju je min 1.4 W/m2K
ali to se sve odnosi na celokupnu stolariju sa staklom - koje je u principu i najveci rasipnik toplotne energija
inace, guma je u direktnoj vezi sa staklima a ne- aluminijum ili plastika ( pvc)
ali
kao sto rekoh vezano za temu
provetravanje
[ deki77 @ 14.10.2008. 21:49 ] @
Mislim da niste detaljno pročitali post...
Meni rosi samo noću...
znači kada temp. napolju padne..
Danju se provetrava bar 3,4x po 10 min.
Soba je spavaća...i u njoj se ne-kuva,ne pegla ili nešto sl.
Čisto sam pitao dali "sme" i kod PVC stolarije to da se desi...
pošto imamo podeljena mišljenja(u kući)...da nebi optuživali i iznosili predpostavke,a imali smo dosta problema oko firme koja nam je prodala i ugradila stolariju
...morao sam pitati Vas iskusnije
pozz..
[ RonJ @ 15.10.2008. 07:53 ] @
Ja imam 6 balkonskih PVC vrata u nizu i jos ni jednom mi stakla se nisu orosila cak ni zamaglila,prostorija se provetri samo ujutro temp.u prostoriji je 20-21 i stakla ne rose .
[ obrads @ 15.10.2008. 09:25 ] @
Do kondenzacije dolazi zato sto staklo u konkretnom slucaju ima nizu temperaturu od okoline. Ako je prostorija grejana i ako je stolarija sa dobrom termo izolacijom do kondenzacije ne dolazi jer unutrasnje staklo i unutrasnji deo PVC profila brzo poprimi temperaturu okoline-prostorije. Ako termo izolacija profila nije dobra dolazi do hladjenja istog a sa njim hladi se i staklo.Pojam prekinutog termo mosta vazi za sve vrste stolarije a posebno za Al i PVC. Do orosavanja dolazi i na PVC profilu ali zbog manje povrsine ne dolazi do izrazito vidljivog formiranja kapljica vode sto nije slucaj sa staklom gde se te kaplice formiraju slivanjem kondenzata sa vece povrsine. Sigurno da je provetravanje prostorije potrebno ali to nije nikakav uslov za koristenje PVC stolarije. Zbog dobrog zaptivanja savremene stolarije dobro je obezbediti minimalno provetravanje narocito ako se prostorija drzi duze vreme zatvorena.
Sto se tice fizike zgrada i proracuna toplotnih gubitaka u gradjevinskim objektima uopste, o cemu bi mogao profesionalno diskutovati, mislim da to nije za forum. Ovde treba govoriti tako da nas svaki prosecan posetilac foruma razume.
Pozdrav!
[ bakara @ 15.10.2008. 15:21 ] @
Citat: obrads:
Sto se tice fizike zgrada i proracuna toplotnih gubitaka u gradjevinskim objektima uopste, o cemu bi mogao profesionalno diskutovati, mislim da to nije za forum.
Pa, za ovaj nije, ali za ovaj:
http://www.elitemadzone.org/f239-Klimatizacija-bela-tehnika
svakako jeste
[ veljkoE @ 15.10.2008. 18:01 ] @
sta god ugradio, koji god profil stavio, koje god staklo stavio, nema sanse da ne orosi ukoliko nije smanjena koncetracija vlage a prostorija nije grejana
ima par resenja
na vise mesta pise, a i rade ljudi svasta
moguce je da izbusis lepo rupu u profilu ( stok) precnika 10 mm da se vidi napolje i tu lepo zvizduce vetric, imas provetravanje, ne moras da vise mislis na kondenzat
problem je samo kad je jako hladno a zelis bas da zagrejes prostoriju
ili
raseces gumu na istom mestu na krilu i na stoku, tako da u stvari sprecis 100 % dihtovanje i opet ces imati prirodno provetravanje
postoji sistem za provetravanje (koji doduse nisam video , samo iz magazina) koji se ugradi u stolariju i ima poklopcic sa nekakvom resetkicom koja je povezana sa spoljnim delom putem nekog " lavirinta" :)
uglavnom tog kod nas nema, za sada ( bar ja ne znam)
nego
ukoliko je kuca nova, a samim tim i sveze omalterisana, velika je verovatnoca da dodje do prevelike koncetracije vlage i da cak pocne drvena stolarija da budjavi, a kamoli da orosi staklo
[ SASA M. @ 16.10.2008. 01:38 ] @
Cuo sam za zalbe ljudi koji su promenili drvene prozore za pvc. Od tada im se prozori redovno orosavaju. Jednostavno je pvc bolje (kvalitetnije) dihtovao, pa se problem koji ranije nije postojao, pojavio. Verovatno bi se isto desilo i da su stavili neve drvene prozore umesto starih. Koliko se secam kod drvenarije mora da postoji neki zazor koji dozvoljava odredjen protok vazduha tj. ne sme biti dihtovanje "hermeticko". Uglavnom, vlaga u vazduhu uzrokuje pojavu rose na hladnijim povrsinama. Obicno je najveca koncentracija u kuhinji. Ovo cesto prouzrokuje i druge probleme, kao npr. pojavu budji i gljivica. Dakle, stavite jace aspiratore i uredjaje za apsorpciju vlage. Ima ih pasivnih i aktivnih. Od aktivnih, moj omiljeni je klima uredjaj, od pasivnih, stavim odredjenu kolicinu keksa u ciniju, i sutradan zbrisem i keks i vlagu.
[ deki77 @ 16.10.2008. 07:12 ] @
Citat: SASA M.: Od aktivnih, moj omiljeni je klima uredjaj, od pasivnih, stavim odredjenu kolicinu keksa u ciniju, i sutradan zbrisem i keks i vlagu. :)
E pohvala za ideju...
probaću je
[ vidan kv @ 19.10.2008. 08:51 ] @
...................a jel mora neki poseban keks ili.....?.......šalim se naravno.........evo i mog iskustva.Zgrada stara 50-ak god,prozori(ako se to uopšte i moglo nazvati prozorima) zamenjeni AL.Jedan po jedan u toku godinu i po dana.Orošavanje po unutrašnjim staklima je krenulo postepeno i samo tokom noći.Sada je već stiglo dotle da kada ujutru ustanemo skupljamo vodu sunđerom sa donjeg štoka na svih prozorima........rešenja?.....stan se potpuno isto grejao svih ovih godina,što se tiče provetravanja reći ću samo da i noću ustajem(o) i otvaramo prozore........komšijin potpuno isti stan kao moj,jednake kvadrature sa ugrađenim novim drvenim prozorima nema tih problema.On tvrdi da je fora u vakumiranju stakla(???!!!).......padalo mi je napamet da letos poskidam stakla i nosim kod nekog stakloresca,ne znam šta dalje,kupi sam veće sunđere.....pozdrav.....btw-odoh da kupim 10 klie keksa,ako ništa drugo bar će se klinci radovati.
[ Java Beograd @ 20.10.2008. 08:39 ] @
Staklo se ne vakumira !
[ cozmo_im @ 21.10.2008. 18:24 ] @
Zavisi od vlaznosti i gde se kuca nalazi. Kod nas u naselju rose svi tipovi prozora (ALU, PVC, drveni...). Meni su obicni (drveni) rosili katastrofa a PVC samo pri dnu preko noci ako ne grejem. Ako grejem nema rosenja (pogotovo kad pustim klimu da greje). Ako je grejanje nocu slabije ili ga nema kad je napolju hladno meni rose prozori (u dnu dole). I svima u zgradi (iako smo na mestu koje je ususkano generalno smo blizu Dunava i ima doooosta vlage ujutru i uvece).
Znaci moze da bude i to problem. Ovi koji imaju termo izolaciju jos grdje prolaze, njima curi s prozora (PVC manje ali drveni haos). I to u razlicitim delovima naselja.
Znaci grejanje konstantno, ujutru provetris (odma nestaje rosenje) i to je to. Nema leka osim grejanja necim sto regulise vlagu (klima, norveski radijator) i to i nocu i redovno ujutru i uvece provetravanje.
[ vidan kv @ 21.10.2008. 21:04 ] @
..................znači ipak keks........il da vratim stare prozore,ha,ha,hi,...........pozdrav!
[ veljkoE @ 21.10.2008. 21:27 ] @
jos samo odabrati odgovarajuci keks
:)
na kraju ispade ipak da je ipak nemoguce odrediti odakle visag vlage, iako postoji cerovatnoca ako je stara zgrada, u stvari "montazni" betonski objekat, onda je moguce da preko betona dolazi do povecane koncetracije vlage
ebem li ga
samo mi to pade na pamet
[ bakara @ 21.10.2008. 21:29 ] @
Citat: vidan kv: ..................znači ipak keks........il da vratim stare prozore,ha,ha,hi,...........pozdrav!
Jok, samo izbusis nove
[ wolfpack @ 21.01.2009. 20:10 ] @
prozzori rose zato sto im je prva godina grejanja Sledece godine ti nece rositi Pozz
[ vivicav @ 23.01.2009. 13:55 ] @
Hoće, rosiće. Dok god je višak vlage u vazduhu.
[ Java Beograd @ 23.01.2009. 14:13 ] @
Otkud PVC prozori znaju koja je godina grejanja ?
[ plavi9 @ 25.01.2009. 00:17 ] @
Kod mene rose samo u kupatilu. Da li vam to nesto govori? :)
[ veljkoE @ 25.01.2009. 11:30 ] @
Citat: Java Beograd: Otkud PVC prozori znaju koja je godina grejanja ?
malterisanje, sveze, voda, toplina, isparavanje ...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|