[ wordperfect @ 26.10.2008. 07:24 ] @
Polomio sam ureznicu M4 koja je ostala navijena u rupi. Na koji nacin da je izvadim?
[ Black_eyed @ 26.10.2008. 09:12 ] @
Leva (kontra) burgija?
[ SASA M. @ 26.10.2008. 09:15 ] @
mozda moze da se navari komad metala na nju? U koji materijal je usla ureznica?
[ tdjokic @ 26.10.2008. 13:31 ] @
Citat:
Black_eyed: Leva (kontra) burgija?
Tesko. Ureznica je tvrda taman koliko i bolja burgija. Onaj komplet alata sa levim navojem (neko ga zove i "svinjski rep") pretpostavlja da mozes da izbusis rupu u polomljenom delu, pa onda "svinjski rep" uvrces u tu rupu, a ovde je to nemoguce - em tvrdo, em sicusno.

Za takve namene postoje neke male elektroerozije, terenske, ali bog zna ko bi to mogao da ima i koliko kosta sat rada, tako da je problem veliki. A ureznica se lomi obicno kad je cvrsto u rupi, dakle problem vise.
[ veljkoE @ 26.10.2008. 13:47 ] @
ukoliko ne viri iz metala tako da je mozes uhvatiti nekim klestima,

nema leka
da je veci precnik, mozes je polupati pa mozda ispadne, ali tako mali deo- M4, tesko

mozes pokusati sa nekim spicanglama ili seger klestima da zavuces i pokusas izvrnuti, ali uglavnom kad ureznica pukne tada je vec dobrano zaglavila

samo obrati paznju na rad sa klestima, lako se deformisu pri uvrtanju, posto nisu za tako nesto namenjene ...

edit
izgleda da sam bas dugo pisao post
[ wordperfect @ 26.10.2008. 14:51 ] @
Znaci sanse su male. Kupicu levi burgiju pa probati. Hvala svima
[ tdjokic @ 26.10.2008. 18:38 ] @
Citat:
wordperfect: Znaci sanse su male. Kupicu levi burgiju pa probati. Hvala svima
Hej, covece, ureznica je tvrda kao staklo (zato i pucaju), nece nju burgija ni naceti. Mozda neka sa vidijom, dijamantna ili slicno, ali ova standardna celicna u kvalitetu HSS ni govora. Probaj, bice mi drago ako gresim, ali tesko da toliko mogu da pogresim
[ Java Beograd @ 27.10.2008. 08:17 ] @
Jedino da napraviš specijalni alat za ovu priliku od četiri jake čelične igle (kao šusterske, na primer) koje bi se zavukle između krakova ureznice, pa kad zavučeš da onda počneš da odvrćeš
[ Black_eyed @ 27.10.2008. 09:18 ] @
Citat:
tdjokic: Tesko. Ureznica je tvrda taman koliko i bolja burgija. Onaj komplet alata sa levim navojem (neko ga zove i "svinjski rep") pretpostavlja da mozes da izbusis rupu u polomljenom delu, pa onda "svinjski rep" uvrces u tu rupu, a ovde je to nemoguce - em tvrdo, em sicusno.

Zato sam i stavio znak pitanja, sanse su vrlo male a resenja bas i nema puno.

[ risp73 @ 29.10.2008. 20:30 ] @
Pretpostavljam da si polomio ureznik, nareznicom se pravi spoljni navoj, ureznica (po standardu) ne postoji.
Treba ti specijalni alat, Nijemci ga zovu Gewindebohrerauszieher (izvlakač ureznika).
Pogledaj na slici kako to izgleda, ako ne uspiješ da ga nađeš pokušaj nešto da improvizuješ.
[att_img]
Zavisno od broja žlijebova ureznika (2, 3, ...) postoje i alati sa odgovarajućim brojem ovih, ne znam kako da ih nazovem, duguljastih dijelova otprilike elipsastog presjeka, na slici označenih brojem 2, nazovimo i šipkama (one su na svom lijevom kraju savijene i uvučene u rupe na prstenu 1).
Da bi izvadio polomljeni ureznik vrhovi tih šipki treba da se uglave u žlijebove polomljenog ureznika. Pomjeranjem prstena 1, šipke 2 klize po žlijebovima plavo prikazanog jezgra. Da bi sve bilo dovoljno kruto šipke 2 treba da strše van plavog jezgra za samo par milimetara tek da uđu u žlijebove polomljenog ureznika. Prije nego počneš da vadiš ureznik okretanjem (odgovarajućim ključem) četvrtke 4, treba da čauru 3 pomjeriš što više prema polomljenom urezniku čime postižeš veću krutost alata i time veće šanse da izvučeš ureznik.
[ jooly @ 29.10.2008. 22:25 ] @
Sta izmisli Nemac.....
[ Java Beograd @ 30.10.2008. 08:58 ] @
Citat:
jooly: Sta izmisli Nemac.....

Kaže se: Šta sve Srbin izmisli !
[ veljkoE @ 04.11.2008. 16:17 ] @
ma

tap extractor

je pravo ime ( mislim, na engleskom, lakse pronaci na netu), ubih se trazeci na nemackom

al da je sprava, jeste
[ npetrovic @ 08.11.2008. 20:00 ] @
Posto je ureznik mali mislim da neces ni pronaci ovaj alat a i da ga pronadjes postoji mogucnost da i njega polomis nego bijaks u sake pa polako tocilom po ureznici dok je ne unistis i slwdeci put kupi odgovarajuci ureznik za odgovarajuci materijal posto nike svaki za sve.