[ bemtisbb @ 07.11.2008. 07:40 ] @
Uskoro putujem avionom u inostranstvo, i mislim da ponesem samo ruskak (kratak put).

Da li se ruksak (iliti ranac) moze uneti u avion ili ide s koferima?
U medjuvremenu od mog poslednjeg puta uvedeni su i neki propisi (100 ml za tecnosti itd...) ali ovoga sam se sada setio - nozici za brijanje, sme li to u ruksak a on uz mene u avionu?

Naime, ne bih da nosim neki money belt sa sobom za dokumenta i to, vec da sve drzim u tom ruksaku.

Hvala.
[ Java Beograd @ 07.11.2008. 08:08 ] @
Ruksag ide u avion, tj. nosiš ga sa sobom. Sve tečnosti moraš u posebnu plastičnu kesu. Ukupno tečnosti ne smeju da pređu 1l, a pojedinačno do 100 ml.
[ Fedya @ 07.11.2008. 10:15 ] @
Citat:
bemtisbb:nozici za brijanje, sme li to u ruksak a on uz mene u avionu?

Ne.
[ Horvat @ 07.11.2008. 10:39 ] @
cisto inf.,da li ima spisak sta SME?
znaci to to to ot

da li ima elektronika neku zabranu?da li alat mozes poneti [npr. komplet malih srofcigera]
i td.

i sto po 100 ml?znaci ne mozes ni flasu vode poneti?
[ Fedya @ 07.11.2008. 10:53 ] @
Ne znam da li postoji pravilnik negde... Za male srafcigere, trebalo bi da mozes, ali je na radniku pri kontroli da utvrdi da li su oni 'dovoljno' mali.
Sto se vode tice (i bilo kakvih pica) ne mozes ih uneti. Ako ozednis mozes da trazis od stuardese ili mozes kupiti u radnjama posle kontrole (i naravno iz freeshopa ali to ne smes otvarati).
[ Horvat @ 07.11.2008. 11:03 ] @
ne kontam,mozes uneti iz free shopa,ali ne smes piti??
gluposti

a koliko je to dovoljno mali,mislim svasta,kako kome prdne na pamet da te propusti...
[ Fedya @ 07.11.2008. 11:11 ] @
Sve sto kupis u freeshopu je zatvoreno u kesi i ne smes otvarati dok ne prodjes poslednju carinsku kontrolu.
[ Horvat @ 07.11.2008. 11:18 ] @
aha...ok
[ bemtisbb @ 07.11.2008. 13:02 ] @
Dobro, hajde za te nožiće za brijanje, to ću da kupim onda tamo.

Ali šta sa tečnostima?

Smem li da unesem tečnost za kontaktna sočiva, penu za brijanje, šampon...? /100 ml maks okej/

Imaju li na aerodrom uda se kupe te providne plastične kese u koje treba da se smeste tečne stvari?

Ja bih u ruskak nagurao 2 duska, 4 majice, veš i stvari za higijenu, i neke knjige.
[ germanchc @ 07.11.2008. 13:34 ] @
Sto vise nosis tih sitnica mogu da ti prave vise pitanja ... u principu mozes poneti tecnost za kontakna sociva ali za ovo penu za brijanje te stvarno ne razumem , pa to svugde imas da kupis cak imas i one male nivea travel komplete sa torbicom gde ima izmedju ostalog mini-gel za brijanje
[ Flo33 @ 07.11.2008. 14:07 ] @
Vreće imaš na aerodromu, ali mi se čini da samo dve smeš u ručnom prtljagu, od po 100ml
[ DaliborP @ 07.11.2008. 14:10 ] @
[ bugsu @ 07.11.2008. 17:39 ] @
sta ako tim malim srafcigerom izbijes oko pilotu i kopilotu ? ode avion u .....neki toranj :D
[ Horvat @ 07.11.2008. 18:54 ] @
a sta ako odvalis krilo aviona ?
mislim...
[ Horvat @ 13.11.2008. 20:45 ] @
sad sam se setio neceg...a je l moze alat poput swiss army knife,ili letherman klesta?[kontam da ne,ali mozda neko zna pouzdan odg.]
i kakvo je stanje sa kljucevima i privescima
[ Skandy @ 13.11.2008. 21:11 ] @
Pri prolasku kroz detektor metala potrebno je da se oslobodis svega sto moze aktivirati isti. Sve metalne predmete koje nosis uz sebe, predajes sluzbeniku obezbedjenja, koji ih odlaze sa strane. To ukljucuje i skidanje kaisa iz pantalona, a ne retko i izuvanje ( mene su izuvali par puta). Sto se tice alata, pribora za licnu higijenu i svega onog sto ne bi mogao da nosis uz sebe, mozda bi najbolje bilo da to popakujes u neku manju torbi i predas kao prtljag. Znam da si napomenu da ne bi da nosis nista osim rucnog prtljaga, ali neke predmete je, jednostavno, "nemoguce" uneti u kabinu aviona.
[ mycontrails @ 14.11.2008. 02:18 ] @
Nikakvi švajcarski nožići ne dolaze u obzir. Provereno. NIŠTA ŠTO IOLE LIČI na oštricu, što ima oštricu ili može da se iskoristi kao oštrica ne može u avion. Ako ne mogu "bezazlene" makazice za nokte, turpije ili grickalica, a ne mogu, sasvim je logično da ne mogu ni "ozbiljnija" oruđa, oružja.
Volim da putujem samo sa ručnim prtljagom, spasilo me dosta muka do sada. Potrebno je samo iskoristiti zdrav razum i pažljivo se spakovati. Slično treba primenjivati i pri određivanju šta sme u avion a šta ne sme... Ako imate i najmanju sumnju da nešto ne može, sasvim je sigurno da ne može.
[ Horvat @ 14.11.2008. 09:21 ] @
pa zato i pitam za kljuceve,jer se i kljucevi mogu "iskoristiti kao ostrica" [moze i olovka kao sistem napada,mislim...]
a kljuceve sigurno neces staviti u prtljag,pa jos da se zagubi
[ Slobodan Miskovic @ 14.11.2008. 09:26 ] @
Fotoaparat i objektivi moze? Treba da letim uskoro pa ako neko ima info... Jedan teleobjektiv i dva mala + DSLR. Moze li u rucni prtljag?
[ .sasa. @ 14.11.2008. 13:36 ] @
A zasto je dozvoljeno samo 100ml tecnosti??
[ lorijen @ 14.11.2008. 14:41 ] @
Kod nas na aerodromu sve moze da prodje:)
Meni su recimo prosli put pustili sa 20 metalnih narukvica, jer sam ih pitala dal moram da ih sve skidam. I policajac rekao ma ne moras.
Naravno na sledecoj kontroli u Cihihu sam sve morala sa skidam.
Obicno traze da se izuvas kada si u cizmama ili u nekoj obuci koja mozda ima metal u sebi.
Moze objektiv i fotoaparat normalno u rucni prtljag.
I kljucevi mogu u rucni.
[ jeftonikius @ 14.11.2008. 15:17 ] @
Ljudi, mnogo je prosto, čemu takva rasprava tipa zašto baš 100ml ili slično. Zato što je tako propisano, to je sasvim dovoljan odgovor.
Nema bilo kakvih oštrica! Kome trebaju mali šrafcigeri negde?! Ako se ide poslovno negde gde trebaju šrafcigeri, izem ti tu firmu ili šta već ako nema male šrafcigere?!?! Sredstva za higijenu... Pa ako već nemaš normalnu torbu koja će ići u prtljag, i u kojoj je manje više sve dozvoljeno, onda bre brate kupi u prvoj prodavnici kad stigneš, od brijača preko pene! Ako ideš po Zapadnoj Evropi, cena će ti biti ista kao kod nas, a negde istočnije i jeftinije! Ako baš ožedniš u avionu, čaša kisele nije skupa! Pivo je oko 2-3 evra!
Kamere, aparati, mobilni (flight mode) su u većini kompanija dozvoljeni, ali ne i u svim. Tačnije možeš uvek da ih poneseš, ali ne i da koristiš. Živeli!
[ .sasa. @ 14.11.2008. 15:25 ] @
Citat:
jeftonikius: Ljudi, mnogo je prosto, čemu takva rasprava tipa zašto baš 100ml ili slično. Zato što je tako propisano, to je sasvim dovoljan odgovor.

Tebi je to dovoljan odgovor ali eto meni nije. Sta cu kada mi ne prija uloga ovce koju vode u tor pa sam suvise ljubopitljiv... dakle verovatno ima neki razlog zasto samo 100ml tecnosti, zna li neko koji je?
[ Skandy @ 14.11.2008. 15:40 ] @
Citat:
.sasa.: dakle verovatno ima neki razlog zasto samo 100ml tecnosti, zna li neko koji je?

2006 obavestajne sluzbe su nacule da bi teroristi mogli da koriste tecni eksploziv u avionima.

http://www.tsa.gov/press/happe...pdated_passenger_guidance.shtm

Citat:
The ban on liquids, aerosols and gels was implemented on August 10 after a terrorist plot was foiled. Since then, experts from around the government, including the FBI and our national labs have analyzed the information we now have and have conducted extensive explosives testing to get a better understanding of this specific threat. These changes are intended to enhance security and balance human needs because we have a better understanding of the threat and security risks associated with liquids, aerosols and gels.
[ nkrgovic @ 14.11.2008. 15:47 ] @
Citat:
jeftonikius:
Nema bilo kakvih oštrica! Kome trebaju mali šrafcigeri negde?! Ako se ide poslovno negde gde trebaju šrafcigeri, izem ti tu firmu ili šta već ako nema male šrafcigere?!?!

Aman! Niko ne brani srafcigere u torbi, prica se samo o RUCNOM PRTLJAGU! Neces sigurno da popravljas u kabini nesto... :D I naravno da mozes da nosis i bocu vecu od 100ml, samo ona mora da stoji u prtljazniku a ne pored tebe. Ko nije video sta se desava kad prineses plamen boci od pola litra pod pritiskom, moze da razmisli i sam...

Ponovo, niko ne brani nista u prtljazniku / torbu, jedino sto je pod detaljnom kontroloim je ono sto se unosi u kabinu, tj. rucni prtljag. Zasto nekome, bilo kome, aman, treba boca sa pola litra necega u avionu? Sta je to bez cega se ne moze par sati leta?
[ .sasa. @ 14.11.2008. 15:47 ] @
@Skandy: Hvala!
[ jeftonikius @ 14.11.2008. 16:09 ] @
Pa to i rekoh... Ko ne nosi normalnu torba za prtljag, kog ce mu vraga onda šrafcigerčići u ručnoj torbi :-)
A ti Sale, čim pomišljaš o avionu, onda si sklopio pakt da si ovca, 100ml je još i mali detalj. Ovce smo svakodnevno u mnogim situacijama, a u avionu si bar gospodska ovca. Izvini ako te je moja reakcija po/u-vredila. Pozdrav!
[ flighter_022 @ 15.11.2008. 07:51 ] @
Meni je jedan nigerijac kenyao u avionu, sedeo blizu mene, kada sam izvadio laptop da malo radim (deadlines, uhhhh), zvao stjuardesu da me prijavi, a ona mu lepo kaze "pa to je dozvoljeno", cutao je do kraja leta, hahaha.

E sad, u februaru 2005 sam morao ekspresno da se spakujem i drugim avionom (lufthansa umesto ferry-flight-a direkt za nigeriju) se vratim posla radi. kada sam dolazio za Srbiju, posto je bio ferry-flight (nas 5-6 zemljaka sami u avionu, nije komercijalni let, polazemo racuna samo sami sebi), u torbi laptopa sam imao 10 ulozaka za skalpel (oni od 10-ak cm). Dosao kuci, i naravno potpuno zaboravio na to sve. Posle mesec dana, a posebno radi okolnosti pod kojima sam se vracao, ulozaka za skalpel se uopste nisam setio. Tada se laptop jos uvek nije morao vaditi iz torbe radi pregleda. Prodjem kontrolu u Beogradu (jedno 3 puta x-ray) , stignem u frankfurt, prodjem 2 puta x-ray, stignem u lagos, u hotelu otvaram torbu i ispadaju... ulosci za skalpel. Verovatno bi bilo neprijatnosti, pogotovo u nemackoj, da su ih nasli... E sad, na 5 rendgena niko nista nije primetio. Problem je sto je isto tako neko sa mnogo gorim namerama to isto da uradi, i podeli saucesnicima...
[ caplja caplja @ 16.11.2008. 00:24 ] @
Slicno se i meni desilo ove godine kada sam putovao u Moskvu. U neseseru koji sam nosio u tobri za lap top mi je bio nozic (duzine jedno 10 cm a od toga ostirca bar 5 cm) na koji sam bio potpuno zaboravio. Tek neki treci dan u Moskvi shvatim da je taj nozic prosao 2 rengenske kontrole na aerodromu u Beogradu. Bas bi bilo smaranje da su ga pronasli (verovatno znatno vece da su ga pronasli u povratku u Moskvi, tamo te obavezno izuvaju). A ljudi nose kao rucni prtljag bas sve i svasta pa cak i vece putnicke tobre
[ bemtisbb @ 26.11.2008. 08:26 ] @
Vratio sam se , pa da prijavim iskustva.
Odavde, mogao sam da unesem i ruksak i torbu (istina manju, sportsku), ne do kraja popunjenu jer sam planirao da je naounim knjigama u povratku.
Odandesu mi merili i torbi u riksak pa sam morao da chekiram torbu jer su obe stvari bile tezhe od 8 kg.
Mogao sam da unesem i upaljac i brijac (u ruksaku) ali to je bilo nenamerno jer sam zaboravio da ih imam tu.
Slushao sam mp3 plejer tokom leta i gledao gemline na krilu kao u epizodi Twiglight zone.

Ali, u povrtaku sam napravio dzumbus na kontroli.
Naime iz hostela mi u dzepuod dzepusha ostao katanac od lokkerrooma, pa je pishtao.

[ malada @ 27.11.2008. 02:43 ] @
Mislim da nepotrebno panicite, ja apsolutno nista nisam pakovao u vrecice, i imao sam tecnosti koja je veca od 100ml (dezedorans) u rucnom prtljagu i jos kojekakvih upaljaca, kljuceva i sl... A moj cimer je tada unio cak i komplet za klopu, kasika, viljuska i noz, one lovacke gluposti, samo je prijavio prije rendgena i ovi ga pustili (zaboravio da prebaci u torbu). A sve se to desilo u Engleskoj, gdije je (navodno) najrigoroznija kontrola.

Pozdrav...