[ FlashGrounder @ 27.11.2008. 14:02 ] @
Dakle moja baba (kakav pocetak ) svakog jutra ide po klasicne potrebstine tipa hleb, mleko itd..

Uvek kupuje u najblizem dragstoru, a problem je sto joj vec nekoliko puta uvaljuju zardjale konzerve mesnog nareska, sto ona kao stara zena nikako ni ne primeti. Datumi na konzervama su u redu, ali konzerva je po obodima zardjala, a dno naduveno.

To se desilo par puta sa rdjavom konzervom, a danas su joj uvalili pastetu kojoj je istekao datum, a dno je takodje nabubrilo. Znaci da nekim slucajem zivi sama pet puta bi se otrovala.

Pitanje je, da li je najbolje obratiti se sanitarnoj inspekciji ili postoji jos neka organizacija prigodnija za ovakve slucajeve. Da napomenem da se ovo desava u Nisu.

Hvala!
[ Skandy @ 27.11.2008. 15:01 ] @
Citat:
FlashGrounder: da li je najbolje obratiti se sanitarnoj inspekciji ili postoji jos neka organizacija prigodnija za ovakve slucajeve.

Ne postoji prigodnija organizacija za takve slucajeve i treba prijaviti obavezno.

Sanitarna inspekcija Republike Srbije - Nišavski Okrug
(Strahinjića Bana bb) Tel: 018/ 515-201
[ jesus alejandro @ 27.11.2008. 15:07 ] @
Koji market je u pitanju ? Inace ne treba nista da te cudi, to mu dodje kao dobar dan u vecini marketa.
[ FlashGrounder @ 27.11.2008. 16:35 ] @
Hvala na odgovorima, javicu se sanitarnoj.

Inace prodavnica nije u nekom lancu, mislim da vlasnik ima samo par lokala, a ovaj se zove "Market Solid" .
[ burex @ 27.11.2008. 17:57 ] @
Naduvane konzerve mogu da znače - botulizam! Oprezno sa time!
[ ajdeBre @ 27.11.2008. 20:05 ] @
U jednoj od karika u lancu koji nosi ime najpoznatijeg vitamina (u vlasnistvu Zlog Uvoznika), ponekad je bilo pasteta sa isteklim rokom trajanja i cenom od 17(!)din. Takodje su imali margarin Dobro Jutro sa isteklim rokom kome su improvizovano prestampali validan rok. Posle posete Sanitarne inspekcije i prigodne kazne, nema vise tih pasteta i margarina...mada sam nedavno video suboticku pavlaku sa "motion blur-ovanim" rokom...verovatno brisan alkoholom...
[ flighter_022 @ 27.11.2008. 20:20 ] @
Da li bi bilo zainteresovanih da podignem sajt tipa CRNA LISTA na kome bi osteceni mogli da postave opis situacije, eventualno dokumentuju (recimo fotografija te zardjale ili naduvane konzerve i fiskalni racun na kome se vidi datum, naziv prodavnice i opis proizvoda)?
[ vujo032 @ 27.11.2008. 20:26 ] @
Ranije je C market lepio neke etikete preko viršli ali tako da samo ćoše te nove nalepnice prekrije onu sa datumom.
Urade to da ispadne kao slučajno,a kada se malo odlepi ,onda se vidi da je datum istekao.
Imaju trgovci mnogo tih fazona i fora.
Davno sam gledao kako podmeću deci jeftinije čokolade sa isteklim rokom,a čokolade se od toplote spljoštile,
mast probila kroz omot.
Poznato je da su oni artikli ispred, sa skorijim istekom roka a oni iza njih, sa dužim.
To sam prvi put video kada sam tražio feta sir u limenci.
Takođe oni artikli koji su u visini ruku (po većim marketima) su skoro po pravilu skuplji od onih ispod za koje mora da se
sagne ili čučne.
Neko će možda reći da su to odavno poznate stvari, ali uvek ima neko ko naleti na minu pa zato treba
pisati o tome i raskrinkati lopove.
Ja sam jednom kupio veću lubenicu, u marketu, i kada sam došao kuću i otvorio je, bila je skroz iskopnela, samo se prosula
i ostala samo kora.
Kada sam otišao da reklamiram ona prodavačica mi je rekla da imaju više dobavljača i da ne može da se vidi šta ima unutra,
tako da ne znaju kome bi je vratili i da ne mogu da mi pomognu.
Takođe sam se jednom zatekao kada je neka žena došla, i uspela da im uzme pare za šećer,pirinač i mleko,
jer je mleko bilo neispravno pa je ceo sutlijaš morala da baci.
To je bilo ubeđivanje :)

[ Horvat @ 27.11.2008. 20:48 ] @
prijavi to [a mogao bi i proizvod koji je tu da napises da dodje na crnu listu] inspekciji [ako ih zabole za to] ,a mozes i lokalnoj tv stanici,pa da naprave hajku [jer se to ponavlja],pa da se resi

sto se tice cokolade,njoj ne moze isteci rok [da ima rok trajanja,ali nema sta da se pokvari,secerna tabla jedino pobeli,ali prava cokolada ne] ,pa sta mislite da su "lomljene cokolade"...one kojima je istekao rok :)
[ ajdeBre @ 27.11.2008. 21:48 ] @
Linkovi:

http://www.apos.org.yu/
http://www.consumer.org.rs/
http://www.udruzenje-potrosaca.org.yu/
http://www.forum-nis.org.rs/
http://www.nops.org.yu
http://www.alims.sr.gov.yu/

i nigde nema "crne liste", doduse ponegde ima poneko upozorenje...
[ maliradojca @ 27.11.2008. 22:35 ] @
Ja obozavam da kupujem u prodavnici proizvode kojima rok istice uskoro. Jer je uglavnom za 50% jeftinije. A recimo, zna se da se recimo kod lekova stavlja malo kraci rok nego sto jeste. Tako da mislim da je isto to i sa hranom. Mada ako robu sa isteklim rokom vidim na polici sa ispravnim stvarima, e onda se iznerviram i dodje mi da ih prijavim, mada se to jako retko desava. Istek'o rok RULES!
[ flighter_022 @ 27.11.2008. 23:41 ] @
Pa vidi, ja mogu da se zezam sa proizvodima kojima je istekao rok upotrebe, ali mi ne pada na pamet da svom detetu dam tako nesto...

Ima tu jo snesto: Kod nas se kaze rok upotrebe, a tamo na engleskom govornom pdorucju BB - BEST BEFORE, sto bi trebalo da znaci da je proizvod najbolje iskoristiti pre datog datuma, ili da je kvalitet najbolji pre istog datuma, nisam siguran... Znaci "moze i posle, ali bolje nemoj"...
[ ivanv100 @ 28.11.2008. 00:40 ] @
Ljudi,ne jedite pastete i virsle,to je DJUBRE od hrane,izvor zaraze.
Bolje je pojesti parce mesa,kakvog bilo (ne suhomesnato),pa makar se i ne najeli,nego ono
[ burex @ 28.11.2008. 00:45 ] @
Inače, ja sam baš pre nedelju dana kupio Hello sok od breskve (u kartonu - 1L, navodno nije ona ista hemija kao u plastičnoj ambalaži). Rok trajanja? xx.6.2009.
Otvorim ja to čudo, popio jednu čašu na eks (bio žedan, šta ćeš), i osetio neki veoma šugav ukus... Pomirišem sadržaj toga što sam popio - a ono smrdi na cefru samo tako. E, to poslepodne su se moj stomak i ruke malo družili jer me je neka mučnina udarila na par sati... Znači - ni rok trajanja ne znači apsolutno ništa, oprezno sa svime što pazarite za jelo/piće! Kartonska ambalaža ovog soka je bila 100% zapečaćena, nije bilo fleka, curenja i sl, ali sam zbog brzopletosti naučio lekciju.
[ boccio @ 28.11.2008. 07:56 ] @
Citat:
flighter_022
Ima tu jo snesto: Kod nas se kaze rok upotrebe, a tamo na engleskom govornom pdorucju BB - BEST BEFORE, sto bi trebalo da znaci da je proizvod najbolje iskoristiti pre datog datuma, ili da je kvalitet najbolji pre istog datuma, nisam siguran... Znaci "moze i posle, ali bolje nemoj"...

Pa to i jeste tacno. Osim kod vrlo/brzo kvarljivih namirnica, odstampani rok trajanja je nesto sto ima vise savetodavnu ulogu :) Pa nece valjda pirinac biti savrsen posle godinu, jedanaest meseci i 29 dana, a tri dana kasnije biti neupotrebljiv za ljudsku ishranu?!
Citat:

vujo032:
Poznato je da su oni artikli ispred, sa skorijim istekom roka a oni iza njih, sa dužim.
To sam prvi put video kada sam tražio feta sir u limenci.
Takođe oni artikli koji su u visini ruku (po većim marketima) su skoro po pravilu skuplji od onih ispod za koje mora da se
sagne ili čučne.
Neko će možda reći da su to odavno poznate stvari, ali uvek ima neko ko naleti na minu pa zato treba
pisati o tome i raskrinkati lopove.

Moguce da sam te pogresno shvatio ili da si nezgodno formirao recenicu, ali zasto bi neko bio lopov zbog toga? Pa naravno da forsira skuplje artikle u visini ociju, ili gura napred artikle sa skorijim rokom isteka. Sta bi ti radio da si prodavac, gurnuo te artikle skroz na kraj, da se sasvim sigurno bace? :)
[ Miroslav Jeftić @ 28.11.2008. 08:05 ] @
Nije to tek slučajno, često kompanije dodatno plaćaju da bi se njihovi proizvodi našli na tačno određenom mestu u supermarketu, barem je tako u inostranstvu, ali pretpostavljam i kod nas.
[ Java Beograd @ 28.11.2008. 08:43 ] @
Pazi, kad je u pitanju mali supermarket, privatnički dućan i slično, najbolje je doći sa tim proizvodom i kulturno tražiti zamenu. U zavisnosti od reakcije zaposlenih sledeće tvoje rakcije mogu biti
1. Uzeti i reći doviđenja
2. Tresnuti proizvod koji ne žele da zemene o pod
3. Gađati proizvodom najbliži stakleni frižider
4. Gađati zaposlene
...
Tužba tu ima malo vajde. Glavno je da se pokažeš dovoljno ludim, da im bude malo onako, zort, da i dalje 'ladno uvaljuju kvarnu robu.

Što se tiče isteka roka trajanja, treba razlikovati istekao rok trajanja krekera, keksova i sličnog od isteklog roka trajanja viršle i paštete.
[ milanbergh @ 28.11.2008. 10:15 ] @
Citat:
sto se tice cokolade,njoj ne moze isteci rok [da ima rok trajanja,ali nema sta da se pokvari,secerna tabla jedino pobeli,ali prava cokolada ne] ,pa sta mislite da su "lomljene cokolade"...one kojima je istekao rok :)

Sticajem okolnosti studiram kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda pa znam da ovo nije tačno. Naime, čokolada neizostavno sadrži masti (mlečnu, iz kakaa itd.) čije se kvarenje može odložiti, ali ne i izbeći. Dakle postoji određeni rok trajanja čokolade tokom kojeg ju je bezbedno konzumirati, a nakon toga je velika verovatnoća da će koncentracija toksičnih materija i materija koje su izgubile nutritivnu vrednost biti veća od dozvoljene.
Sve u svemu, treba biti vrlo oprezan pri konzumiranju kupljenih proizvoda, pogotovo mesnih, mlečnih i proizvoda od jaja jer i najmanje odstupanje od propisanih uslova skladištenja i pakovanja može dovesti do vrlo brzog kvarenja proizvoda što može imati vrlo ozbiljne posledice po zdravlje.
[ Horvat @ 28.11.2008. 11:17 ] @
mhm,hvala,ali sigurno nije rok trajanja jednoj cokoladi samo godinu dana,ne?
[ Miroslav Jeftić @ 28.11.2008. 11:23 ] @
Bome, ponekad sam bio naleteo na neku čokoladicu ili slično kojoj nije istekao rok trajanja, ali nije toliko ni daleko. Nije mi ništa bilo, ali se jasno osetio bajat ukus. Ne znam koliko treba da prođe vremena da bi se potpuno pokvarila, ali ni bajate ne volim, tako da je i tih godinu dana predugo.
[ Exodusbgd @ 28.11.2008. 11:32 ] @
Čokolade (makar one kvalitetnije) možete slobodno jesti do 6 meseci nakon isteka roka....

Ja sam imao mnogo loša iskustva sa kvalitetom kupljenih pašteta u crevu, tako da sada taj proizvod izbegavam u širokom luku. (BTW, u toj radnji gde sam se 2 puta polu-otrovao paštetom, prodaju 7-8 vrsta suhomesnatih proizvoda, od najobičnije salame, do šunke, i taj isti market ih proizvodi i pakuje. Ja sam probao 4 vrste, i sve imaju isti ukus, samo je neka vrsta manje a neka više masna :) )

Jednom mi je prodavačica u marketu "na ćošku" uvalila nešto što je bilo najodvratnije što sam video u životu. Uzeo sam neku Carnexovu salamu, a ona je otvorila novu i prilikom sečenja je morala da primeti da ne valja, jer kada sam došao kući, prvo sam primetio nešto čudniji miris, a onda sam video da je sastav salame poput neke paštete :(
Tada bacih peglu...
I tu radnju izbegavam od tada....
[ ivanv100 @ 28.11.2008. 11:37 ] @
Mali Radojice,
samo ti kupuj na snizenju,pri isteklom roku,pa kad se budes otrovao,ima da das pare na lekove koji cete kostati jednog letovanja.

Ja sam kao klinac jeo princes krofne u jednoj poslasticarnici,i otrovao se salmonelom.
3 meseca sam se lecio na VMA zbog toga.
Zato OPREZ!

Svakakvo djubre od hrane se prodaje na nasem trzistu
[ flighter_022 @ 29.11.2008. 11:22 ] @
Meni se desilo pre dosta godina... Elitna prodavnica u centru grada, al bilo mi zgodnije da kupim tu litru cokoladnog mleka nego da idem 500 m dalje jer nisam imao vremena. Uzmem, platim, izadjem a tek dvadesetak metara dalje pogledam datum i vidim da je 3-mesecni rok upotrebe istekao pre 2 nedelje. Vratim se nazad, pokazem im, oni mi bez problema vrate pare. Proslo je neke 2 nedelje, kupujem ja tu opet nesto, i u rashladnoj vitrini vidim cokoladno mleko... sa tim istim rokom upotrebe, sada proslim za vec mesec dana... Uhhhhhh... prodavnica je inace bila ZITORPOMET u centru Sremske Mitrovice (znaju mitrovcani), tada jos uvek u drzavnom vlasnistvu... pre bih ocekivao takve gluposti u nekoj maloj privatnoj.
[ trfgyuiktgufvh @ 30.11.2008. 22:03 ] @
pre mesec dana kupih sardinu u idei, kad ono - pokvarena, bilo je i crva.

Pitanje za tehnologe i upucene: sta jos treba izbegavati pored virsli, parizera i pasteta? (u smislu da trpaju unutra svakakvo djubre)

[ bugsu @ 30.11.2008. 22:14 ] @
e mene nesto zanima...

pre koji dan u jednom poznatom trgovinskom lancu u subotici ...kupim ja kore za pitu...al se nasao u "neobranom grozdju" i ispao ....moze se reci budala...
elem ,te kore za pitu bile u frzideru i zamrznute ja pogledam datum vidim da su pravljenje 1.11 tekuce godine....ja reko ok nije jos mesec dana
dodjem kuci i skotam da na pakovanju pise rok trajanja 10dana.....

jel se to kod nas sme tako prodavati roba kojoj je istekao rok trajanja (koji je proizvodjac naznacio) ili ima neko ko je zaduzen da sankcionise takve stvari? neka inspekcija...
[ milanbergh @ 01.12.2008. 18:19 ] @
Naravno da postoji inspekcija, pogledaj prethodnu stranu topic-a.

Što se tiče namirnica koje bi trebalo, aj neću da kažem izbegavati, ali ne konzumirati puno, je čips, pomfrit u lancima brze hrane (takođe izbegavati i ostale proizvode - hamburgere, čizburgere...), sve vrste mlevenog mesa (da, da, tu spada i pljeskavica i ćevapi), zatim obojene sokove tipa cole, fante i sl.
[ vidan kv @ 01.12.2008. 23:37 ] @
Princip je da sami trgovci/prodavci prate koliko koja roba ima još do isteka i da se ta roba,kako se približava rok isteka,nudi po nižim cenama.Na zapadu(da ne kažem u normalnim zemljama) takva je roba vidno izdvojena na tzv ostrvcima i jasnim iznosom popusta.S obzirom na aljkavost naših prodavaca ne čudi kad nečemu prođe rok a to stoji u rafovima.Ono što užasava je da neko prelepljuje ili preštampava rok trajanja i po mom mišljenu to je krivično delo s obzirom da to neko svesno radi a pogotovo ako to rade veliki trgovinski lanci!......ako može OT a na temu prevara u trgovinama.Događaj je od pre 10-ak:moja baba je sve kupovala u prodavnici u komšiluku i po principu da sve plati kada stigne penzija.Jednog dana,njihova prodavačica a inače moja školska,mi skrene pažnju kako poprilično duguje.....ok,neme problema,platiću ja s obzirom da je inflacija jela penziju a ona to ionako ne kapira.....ALI....cifra je bila nešto poprilično visoka.Naravno,gazdarica je sve uredno beležila i pokazala mi svesku:Milka čokolade,prašak za rublje Tide i Persil,neke extra skupe suvomesnate prerađevine sl........da skratim,baba uđe u prodavnicu-treba mi prašak oni joj prodaju Tide,treba mi nešto za večeru-oni joj narežu pršutu/pečenicu,daj neku čokoladu za unuke-oni joj uvale Milku.....kome se žaliti?......inspekciji?...koje je to dno da tako svesno varaš ljude.Sećam se da sam izvadio lovu i platio,ni dan danas mi nije jasno kako sam obuzdao strica da ih ne pobije..........sorry za OT al samo sam hteo da napomenem dokle su trgovci spremni da idu tako da se činjenica da je nečemu istekao rok ovde smatra još i banalnošću........lepo mi je jednom prodavačica rekla" pa šta,što nisi gledao rok?"..........pozdrav!
[ flighter_022 @ 02.12.2008. 01:02 ] @
Supruga kupuje bebelac mleko za bebe za klinca naseg, i recimo ako se kupuju ona dupla pakovanja (2 konzerve od 400 grama pakovane zajedno) jeftinije je nekih 5% po konzervi, stavljena je nalepnica na najlon u koji su konzerve vakumirane. E sad su dzukele pocele da skidaju te nalepnice i naplacuju nekih 30 (ili koliko vec) dinara po konzervi... Uhhhhhhhhh... Mogu ja da platim i vise, nije problem u tome, vec u principu. Da ne bude zabune, to sve se desava u Srbiji. Cak i ovde u Nigeriji takvih gluposti nema toliko koliko kod nas :(
[ Horvat @ 02.12.2008. 11:03 ] @
Citat:
milanbergh: zatim obojene sokove tipa cole, fante i sl.

kad pomenu kolu,primetio sam ,na coca coli,fanti i ostalima ne pise [nema] da je dozvoljena doza na dan toliko i toliko,dok na coca cola zero pise
[naravno na onim buckurisima fruttela ili sta je i slicno pise...]

zasto to?

[p.s. zaboravio si i hello i slicne nabrojati,obicna farba,a ne sok]
[ burex @ 02.12.2008. 11:31 ] @
Zato što je "Frutella" teška hemija koja mora da ima ograničenje na dnevno doziranje, dok Coca-Colini proizvodi baš i nisu pravljeni u nečijoj kadi...
Izuzeci su Coca Cola Zero, koja sadrži veštačke zaslađivače, a preterano konzimiranje veštačkih zaslađivača deluje laksativno. (piše i na Orbit žvakama)
[ Horvat @ 02.12.2008. 12:24 ] @
pa da,na to i mislim,da nije coca cola bas toliko stetna

naveo si da treba izbegavati,pa reci i zasto [iskreno ,zanima me],sta stetno sadrzi [pise da je bojeno karamelom,po secanju,nemam pri ruci flasu]

edit:nisi ti :D...svejedno osoba koja je
[ milanbergh @ 02.12.2008. 13:07 ] @
Ako ostavimo po strani nutritivne kvalitete kole (osim ugljenih hidrata ništa), bojena je posebnom vrstom karamela koji se dobija termičkim tretmanom šećera sa sulfitnim i amonijačnim primesama, a fosforna (iliti ortofosforna) kiselina se koristi za zakiseljavanje (umesto npr. limunske kiseline). Ovi aditivi su kontroverzni i verovatno doprinose zdravstvenim problemima, ali čini mi se da nema konkretnih dokaza za to, pa su u upotrebi (neću ulaziti u teorije zavere o velikim i moćnim kompanijama). Dalje, u sastavu Coca-Cole koji je ispisan na etiketi nisu specifično napisane koje arome se koriste u proizvodnji, pa tu može svašta da bude.

Naravno, slažem se da su "Zero" i slični napici štetniji, ali su isto tako voćni sokovi tipa "100%" neuporedivo kvalitetniji i povoljniji za vaš organizam od Coca-Cole.
[ Horvat @ 02.12.2008. 14:53 ] @
hvala na odg

Citat:
milanbergh: voćni sokovi tipa "100%" neuporedivo kvalitetniji i povoljniji za vaš organizam od Coca-Cole.

cak i oni "hello" i slicni? [sto bolje farba nego lak,a o ukusu da ne pricam 100%,ali neprirodno]
[ Emil Ranc @ 02.12.2008. 19:07 ] @
Čovek je spominjao voćne sokove. Hello ne spada u voćne sokove
[ trfgyuiktgufvh @ 02.12.2008. 19:08 ] @
Da, stvarno, sta je sa tim negaziranim sokovima?
I ima li neki gazirani da je ok?
A kisela voda?
[ brkchey @ 02.12.2008. 20:35 ] @
@trfgyuiktgufvh
Citat:
pre mesec dana kupih sardinu u idei, kad ono - pokvarena, bilo je i crva.

Pitanje za tehnologe i upucene: sta jos treba izbegavati pored virsli, parizera i pasteta? (u smislu da trpaju unutra svakakvo djubre)

Cekaj, jes se ti zezas? Otkud crvi u konzervi, ja jedem redovno tunjevinu i sardine, nisam nikad nasao... osim nekog perj ai jos kojecega :)

Citat:
flighter_022: Supruga kupuje bebelac mleko za bebe za klinca naseg, i recimo ako se kupuju ona dupla pakovanja (2 konzerve od 400 grama pakovane zajedno) jeftinije je nekih 5% po konzervi, stavljena je nalepnica na najlon u koji su konzerve vakumirane. E sad su dzukele pocele da skidaju te nalepnice i naplacuju nekih 30 (ili koliko vec) dinara po konzervi... Uhhhhhhhhh... Mogu ja da platim i vise, nije problem u tome, vec u principu. Da ne bude zabune, to sve se desava u Srbiji. Cak i ovde u Nigeriji takvih gluposti nema toliko koliko kod nas :(

Heh, na kakvoj li si ti misiji u Nigeriji, ako nije tajna, i kakvo je stvarno tamo stanje u odnosu na nase prostore:)?
[ 101010 @ 02.12.2008. 21:33 ] @
Ja sam u jednoj prodavnici sa ovim znakom

redovno kupovao prozivode koji su bili bajati. Inace imaju najbolje cene, a ja sam kupovao jer mi je usput i brzo zaboravljam, pa treba 5x da me zahebu...
Da podvucem, proizvodima nije istekao rok, ali su bili bajati.
Da li ih oni negde nabavljaju za dz, jer im istice rok trajanja, sta znam.

Rokovi trajanja pica... kupovao sam u nekoj velikoprodaji u petak, izneli ljudi becks i heineken za male pare, istice rok za 2 dana, pise na kutijama. Ugostitelji se pobise utovaruju hektolitre...

p.s. brkchey, Zavrsit cu sad k'o svi stari cugeri :)
ref... instrumentali odlicni [samo sto ne zvuci kao z.p. vec kao gen. 5 :)]

[Ovu poruku je menjao 101010 dana 02.12.2008. u 22:45 GMT+1]
[ maliradojca @ 02.12.2008. 23:49 ] @
Evo kod mene u obliznjoj prodavnici, ima da se kupi jogurt, sa rokom trajanja koji istice sutra. Cena za 2 jogurta je po ceni jednog na popustu. 2L jogurta = 50 din nije lose. Ja inace pijem Imlek Balans, a ovaj je bio nego neki Somboled ili slicno, pa me nije zanimao, ali je dobra ponuda
[ trfgyuiktgufvh @ 03.12.2008. 13:57 ] @
@brkchey

najbolje je bilo ovo: ja otvaram konzervu a ono preko sardina neki bledo zuti sloj, ja reko u super stavili i sos (posto je na ambalazi slika limuna i jos necega) i uzmem jednu viljuskom KAD ONO...

slikacu sledeci put, meni se bas cesto desava da mi uvale pokvarenu robu
[ brkchey @ 03.12.2008. 17:17 ] @
Citat:
trfgyuiktgufvh: @brkchey

najbolje je bilo ovo: ja otvaram konzervu a ono preko sardina neki bledo zuti sloj, ja reko u super stavili i sos (posto je na ambalazi slika limuna i jos necega) i uzmem jednu viljuskom KAD ONO...

slikacu sledeci put, meni se bas cesto desava da mi uvale pokvarenu robu

Da nisi zamijenio ikru za crvice, cesto se u utrobi nalazi poveca kolicina sardinine ikre, sto ja licno izbacujem jer je gorka, ali ne kontam kako crvi mogu prezivjeti u herm. zatvorenoj konzervi.
Mozes li reci ko proizvodi te sardine?

Inace, sardine se uopste ne ciste, to sam davno skontao, tako kad ih jedem uvijek ima i podobra kolicina otpada koju izvadim iz utrobe, vjerovatno oko 10-15%, ako to ne izvadim uvijek imam zgaravicu poslije sardina.
[ vujo032 @ 03.12.2008. 17:19 ] @
Dolazi inspekcija u fabriku pilecih virsli. Gledaju malo masine, radnike, higijenu, pa zadovoljni odu do direktora fabrike da i sa njim malo porazgovaraju:
- Vi to ovde pravite pilece virsle, zar ne?
- Da, da. Naravno.
- A... ovaj, jel' od cistog pileceg mesa, ili ono, znate, mesate sa necim?
- Pa... mesamo malo.
- A sa cime mesate?
- Pa... sa konjskim mesom.
- Aha. A, u kojoj to razmeri, mislim, u kom odnosu stavljate meso?
- Pa... recimo 50-50.
- Znaci pola konjsko, pola pilece meso?
- Pa ne bas.
- Kako onda?
- Paaa... recimo jedan konj - jedno pile.
- Pa tu gotovo i da nema pileceg mesa, vi prakticno i ne morate da ga stavljate!
- Pa i ne stavljamo!

-----------------

Ovi što imaju i prodavnicu i menzu, a ima ih i u mom gradu,
šta mislite da rade sa tim namirnicama što im ističe rok?
Zato ih ja zovem lopovi.
Nisu možda svi skloni mućkama, ali mislim da većina radi radnje!
[ brkchey @ 03.12.2008. 20:01 ] @
Hahah, koja uvala :)
Ali stvarno, pa zar nije konjsko meso jedno od najkvalitetnijih i vrlo skupo, nije mi jasno kako to moze biti lose ako stavljaju konja u virslu :)
Mislim da je veci problem kad stave soju , koja nema nikakve veze sa mesom, a jos je i kancerogena.
Enivej, dobra prica, to je sigurno LOL
[ Horvat @ 03.12.2008. 20:10 ] @
konjsko meso se vec gooodinama ne mesa [skupo a i nema ga]
to je ranije bilo [verovatno stari vic]
[ milanbergh @ 03.12.2008. 20:31 ] @
Voćni sokovi da bi smeli da se uopšte prodaju pod tim nazivom moraju da imaju određeni procenat voćnog sadržaja (ne znam koliki je sad tačno procenat, mislim da je oko 50%), dok svi napitci koji imaju manje mogu da se prodaju samo pod nazivom osvežavajuća bezalkoholna pića. Sokovi "100%" se proizvode isključivo od voćnog ekstrakta i vode (bez dodatka šećera, aditiva itd.). Koliko sam ja upoznat sa našim tržištem, čini mi se da nema gaziranih voćnih sokova.
Što se tiče mineralnih voda - gaziranih (iliti kiselih) i negaziranih, one ne sadrže aditive, već određenu količinu katjona i anjona (metala, kiselinskih ostataka...) koji im daju senzorne osobine (miris, ukus, boju). Za piće se preporučuje upotreba mineralnih (flaširanih) voda umesto vode iz vodovoda.
[ ajdeBre @ 04.12.2008. 00:38 ] @
Citat:
brkchey: ...Mislim da je veci problem kad stave soju , koja nema nikakve veze sa mesom, a jos je i kancerogena...

Soja kancerogena? Imas li neku precizniju informaciju, neki link,,,?
[ Horvat @ 04.12.2008. 10:34 ] @
verovatno misli na gen. modifikovanu soju
[takva ne bi smela da bude kod nas...a da li je ima...]
[ Pirossi @ 04.12.2008. 11:16 ] @
soja bre nije kancerogena. ni gm ni obična.
[ brkchey @ 04.12.2008. 14:48 ] @
Tjesite se vi da nije kancerogena, ali avaj, ne zelim da se raspravljam ni s kim o ovome, postoji mnogo nezavisnih istrazivanja koja nisu uspjela da se probiju jer mafija koja je lansirala ovo zlo u upotrebu (Monsanto 1996 godine) drzi FDA u saci kao i sto je drze i mnoge farmacijske kuce.
Stvarno ne zelim da se svadjam ni s kim, vas je izbor da li cete jesti soju.
Bez obzira da li je GM ili ne, soja sadrzi fitoestrogen, koji za muskarce nije dobar kako god okrenes, a kod zena izaziva povecanu koncentraciju estrogena koji moze dovesti do raka grudi.
Ali, eto ,boze moj, bar nismo gladni, od necega se mora umrijeti ;)
[ boccio @ 04.12.2008. 15:14 ] @
Da... U Aziji jedu soju vec nekih 3,000 god. i eno, svi Kinezi poumirase od raka, propala im nacija cela. Biju zene koje nece da radjaju...
[ brkchey @ 04.12.2008. 18:22 ] @
Dobro, decko, slobodan si, samo ti nastavi da jedes soju, ti si kinez i tebi to nece smetati
[ burex @ 04.12.2008. 21:36 ] @
@boccio
Argumenti ovde nisu dobrodošli! Molim, okrenite se na drugu stranu i nastavite svojim putem.
TOFU - the silent killer
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2008. 22:45 ] @
Citat:
brkchey
postoji mnogo nezavisnih istrazivanja koja nisu uspjela da se probiju jer mafija koja je lansirala ovo zlo u upotrebu

Hahahhahahaha, zasto se uvek kada procitam ovako nesto setim one pesmice iz Simpsonsa :)

Citat:

Who controls the British Crown?
Who keeps the metric system down?
We do! We do!

Who leaves Atlantis off the maps?
Who keeps the Martians under wraps?
We do! We do!

Who holds back the electric car?
Who makes Steve Gutenberg a star?
We do! We do!

Who robs cavefish of their sight?
Who rigs every Oscar night?
All: We do! We do!

Citat:

ali avaj, ne zelim da se raspravljam ni s kim o ovome

Avaj, bas steta... bilo bi jako zanimljivo slusati ubedljivu argumentaciju o kancerogenosti soje... mislim, svasta neki ljudi smatraju za kancerogeno ali definitivno me je iznenadilo da medju tim stvarima ima i soje, a i ta prica sa 'fitoestrogenom' je isto super, ono... jedes tofu i odma' se jave simptomi ginekomastije :)

Hahahahahaahahahaha
[ flighter_022 @ 05.12.2008. 01:12 ] @
nema svadje niti rasprave ovde uopste, samo pitamo za link ka stranici gde bismo mogli detaljnije da se informisemo... ;)
[ boccio @ 05.12.2008. 09:23 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Avaj, bas steta... bilo bi jako zanimljivo slusati ubedljivu argumentaciju o kancerogenosti soje... mislim, svasta neki ljudi smatraju za kancerogeno ali definitivno me je iznenadilo da medju tim stvarima ima i soje, a i ta prica sa 'fitoestrogenom' je isto super, ono... jedes tofu i odma' se jave simptomi ginekomastije :)

Pazi, ajde da se prvo dogovorimo da li pricamo o GM soja mleku u prahu (ocaj), ili o cemu? Soja sadrzi 3-MCPD i male kolicine fitoesterogena, ali ko ne shvata razliku izmedju sojasosa vijetnamskog no-name proizvodjaca koje preplavljuje supermarkete, ili o onome sto od soje prave ovi momci, ce da reaguje kao onaj batica gore i baca mantre o zlim silama i zaveri iluminata.

Ceo makrobioticki svet se kune u Miso supu i nesto ne vidim da im je izrasla treca sisa...
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2008. 12:11 ] @
I ja potvrdjujem - miso supa rulez (iako sam mesozder ;-) - ni ja nisam primetio nikakvu promenu na svom telu... ali sam se definitivno zabrinuo, mislim... ginekomastija... nije to stvar za zezanje :)

bwahahahahhahah

[ mrle 011 @ 05.12.2008. 14:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ..... ni ja nisam primetio nikakvu promenu na svom telu...

ja bogme jesam, bojler ti se poprilicno prosirio u odnosu na onaj sa prosle fotke ispred ajfelovog tornja.
[ milanbergh @ 05.12.2008. 14:47 ] @
evo jednog zanimljivog linka www.tehnologijahrane.com
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2008. 15:57 ] @
Citat:
mrle 011
ja bogme jesam, bojler ti se poprilicno prosirio u odnosu na onaj sa prosle fotke ispred ajfelovog tornja.

Cenim da to definitivno nije od miso supe ;-)