|
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 19:01 ] @
| Carina na uvoz automobila ostaje 20% i u narednoj 2009. godini.
Ukoliko u januaru naredne godine pokušate da ocarinite vozilo, ustanovićete da je carina ostala ista, odnosno da ćete morati da platite harač od 20,5% na novo ili polovno vozilo. Carina mora da radi na osnovu onoga što piše u službenom glasniku, a redakcija Mojauto nezvanično zaznaje da se carina na uvoz automobila neće smanjivati tokom 2009. godine, jer budžet Srbije ne može da se napuni ni sa postojećim carinskim stopama a kamoli sa onim nižim, koji su neki ministri najavljivali.
Tekst: Aleksandar Todorović
Ostaje nepoznato da li će Vlada Srbije na neki način obeštetiti uvoznike automobila, i na koji način će reagovati kupci automobila. Tržište polovnjaka je u decembru bilo gotovo zamrznuto, jer su svi rešili da sačekaju januar, i famozno snižavanje carina. Dileri koji prodaju nove automobile su morali da prodaju svoje modele po nabavnoj ceni, a neki su morali da prazne lagere i po nižim cenama od nabavne, računajući da će zaraditi na tim automobilima kroz servis, i prodajom rezervnih delova.
Cela ova priča se na završava sa ovim. Naime, da biste se bavili uvozom automobila morate da imate neki dugoročni plan, morate da na vreme naručite automobile, rezervne delove za servis, morate da odvojite novac za marketing, oglašavanje i da predvidite okvirno koliko će se automobila prodavati u kom kvartalu. Sve to je nužno učiniti kako kupci u Srbiji ne bi previše čekali na svoje automobile, jer "redovi" odbijaju kupce, a to nikako nije dobro za biznis.
To nije dobro ni za državu, jer vozači kupovinom automobila, kupuju i Srbiji pola automobila, drugim rečima, umesto da kupci vozila u Srbiji prvi put posle pada berlinskog zida kupe automobil po sličnoj ceni kao i svi ostali u Evropi, moraće opet da finansiraju penzije, koje su realno daleko veće od onoga što može da izdrži naša privreda, koja će naredne godine zbog finansijske krize biti u najgoroj situaciji posle sankcija iz 1993. godine.
Sve to ne obećava dobru prodaju automobila 2009. godine, već će mnoge dilere automobila baciti u minus, odnosno negativno poslovanje, i već sada treba pripremiti plan za preživljavanje. Dileri koji prodaju nove automobile će biti još više pogođeni, jer su im 50% prodaje činili veliki koncerni, banke, ali i javna preduzeća, koja će zbog štednje u 2009. godini morati da preskoče kupovinu luksuznih limuzina za direktore.
Mnogi ovlašćeni uvoznici planiraju veću prodaju automobila u narednoj godini, što je apsolutno nerealno, čak i da se nekim čudom smanji carina na uvoz automobila na 10%.
-------------
gradjani su jos jednom prevareni od aktuelne vlasti... |
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 19:06 ] @
jos ce sad da podignu i pdv sa 18% na 20% a PDV se racuna na fakturisanu/procenjenu vrednost vozila + transportni troskovi(to nigde u svetu nema) + carina pa na sve to PDV od 20%
sto znaci da ce efektivno da vas drzava oporezuje sa cifrom od preko 50% od vrednosti vozila....
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 19:12 ] @
evo ako uzmemo da se uvozi vozilo vrednosti 10.000 evra iz nemacke
10.000 evra vrednost vozila + 800 evra transportni troskovi je 10.800 evra
'na tu cifru se zaracunava carina od 20% sto je na 10.800 evra = 12960 evra
Onda se na vrednost vozila placa carinska obrada od 0.5% sto je 500 evra sto cini ocarinjenu vrednost vozila od 13.460 evra
onda se na tu sumu placa PDV i ako povecaju PDV sa 18% na 20% ko sto najavljuju krajnja vrednost vozila prema kupcu na ime bice 16.152 evra
znaci drzava vam od nove 2009 godine udara HARAC od 60% na uvoz automobila kroz raznorazne namete :))))))))))))))
[ Majstor_Pućko @ 30.12.2008. 19:20 ] @
Citat: Sopocanac: Onda se na vrednost vozila placa carinska obrada od 0.5% sto je 500 evra sto cini ocarinjenu vrednost vozila od 13.460 evra
Poradi malo na matematici... Koliko me secanje sluzi, procentni racun se obradjuje u Matematici za VI razred.
Sto se tice vracanja carina na stari nivo, nisam uopste iznenadjen, nece me iznenaditi ni dodatno povecanje u sledecoj godini.
[ StORM48 @ 30.12.2008. 19:25 ] @
Citat: Sopocanac: jos ce sad da podignu i pdv sa 18% na 20%
Ti znaš nešto što mi ne znamo?
Pozdrav
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 19:35 ] @
pa u danasnjoj politici je bio intervju sa direktorom poreske uprave srbije i on je najavio u 2009 povecanje PDV-a sa 18% na 20%
evo ti link pa procitaj
http://www.politika.rs/rubrike...ljuchivo-preko-rachuna.sr.html
To između ostalog u razgovoru za „Politiku” najavljuje i mr Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave Srbije, koji nije mogao da precizira da li će obe poreske stope biti povećane ili će biti korigovana samo ona viša – od 18 odsto. Stopa PDV-a je u Srbiji najniža, dodaje on, navodeći kao primer Hrvatsku gde je 20 odsto.
[ boban779 @ 30.12.2008. 19:37 ] @
Konačno jedna radosna vest od naše vlade. Još uvek nema primene Prelaznog sporazuma sa EU.
[ ventura @ 30.12.2008. 21:15 ] @
Inače, jedan Austrijanac plaća identičnu cenu za automobil kao i jedan Srbin.
Da pričamo konkretno, evo i cifri:
Auto, nebitno koji, prepisan summarum ponude od zvaničnog dilera:
Code:
EUR 46.747,69
Nachlass EUR 3.739,82
-----------------
EUR 43.007,87
Nova 14% von EUR 43.007,88 EUR 6.021,10
NoVA gemäß §6a EUR 1.350,--
-----------------
EUR 50.378,97
Mwst.20% EUR 10.075,80
-----------------
Angebotpreis brutto EUR 60.454,77
Kupca koji auto izvozi iz Austrije auto košta 43,007 eur, kada se taj auto registruje u Beogradu (carina+porez) on košta 60,897 eur. Taj isti auto da se registruje u Beču cena je 60,454 eur, kao što u ponudi stoji. Razlika je 443 evra odnosno 0.7% u ukupnoj ceni između istog auta registrovanog u Beogradu i u Beču.
Al jebeš ga, lepše je slušati neargumentovana kenjanja i žalopojke onih koji bi da se pruže više nego što im je pokrivač dugačak pa ih je ova zla država sjebala u tome. Bu-hu baš mi žao, stvarno živimo u zloj, zloj državi.
[ Majstor_Pućko @ 30.12.2008. 21:33 ] @
^Pa to ti i nije neki argument.
[ ventura @ 30.12.2008. 21:41 ] @
Srbija ima istu cenu automobila za svog građana kao Austrija, i to nije dovoljno? Da ne treba možda država da dotira kupovinu automobila?
[ žutokljunac @ 30.12.2008. 21:49 ] @
He he, al baja si. Stan od 450k evra, auto od 60. Nema labavo.
[ bugsu @ 30.12.2008. 21:50 ] @
Citat: ventura: Srbija ima istu cenu automobila za svog građana kao Austrija, i to nije dovoljno? Da ne treba možda država da dotira kupovinu automobila?
ti si izgledao zaboravio razlike izmedu Austrije i Srbije ....kad nas stavljas u isti kos....
Ko da si poredio Englesku i Somaliju .... ovi iz vlade me jako podsecaju na tebe....
a za vladu ( i sl njoj) bi pesma onda isla "zivis u oblacima malaaaaa" ........
[ Majstor_Pućko @ 30.12.2008. 21:55 ] @
Citat: ventura: Srbija ima istu cenu automobila za svog građana kao Austrija, i to nije dovoljno? Da ne treba možda država da dotira kupovinu automobila?
Poredis jednu zemlju sa uredjenim i stabilnim ekonomskim sistemom-clanicu EU, sa Srbijom-zemljom koja po nicemu nije uredjena ni stabilna. Pre svega sam standard ne moze da se poredi pa ni ostalo. Znam da u ovoj zemlji ima onih kojima kada ukines carine i i jos da im das para recice: "malo je", ali realno gledano da su plate vece narod, bar onaj malo realniji i prizemniji deo, bi sigurno manje prigovarao i negodovao takve mere.
[ optix @ 30.12.2008. 22:03 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Poredis jednu zemlju sa uredjenim i stabilnim ekonomskim sistemom-clanicu EU, sa Srbijom-zemljom koja po nicemu nije uredjena ni stabilna.
Hm, i zato bi trebalo da ima manju carinu na uvoz vozila?
[ ventura @ 30.12.2008. 22:05 ] @
Citat: bugsu: ti si izgledao zaboravio razlike izmedu Austrije i Srbije ....kad nas stavljas u isti kos....
Ko da si poredio Englesku i Somaliju .... ovi iz vlade me jako podsecaju na tebe....
a za vladu ( i sl njoj) bi pesma onda isla "zivis u oblacima malaaaaa" ........
Citat: Majstor_Pućko: Poredis jednu zemlju sa uredjenim i stabilnim ekonomskim sistemom-clanicu EU, sa Srbijom-zemljom koja po nicemu nije uredjena ni stabilna. Pre svega sam standard ne moze da se poredi pa ni ostalo. Znam da u ovoj zemlji ima onih kojima kada ukines carine i i jos da im das para recice: "malo je", ali realno gledano da su plate vece narod, bar onaj malo realniji i prizemniji deo, bi sigurno manje prigovarao i negodovao takve mere.
A šta bi vi? Da država subvencioniše kupovinu automobila? Ne razumem.
Ovde se stalno ponavlja priča kako su dadžbine mnogo skupe kako ovo kako ono, onda stavim računicu gde se vidi da plaćamo istu cenu kao Austrijanci, e sad jebiga, ni to nije dovoljno, treba majka Srbija da kaže svom stanovniku "Batice hoćeš mečku S klasu a plata ti 300 evra, nema problema, država će da doda kolko god da ti treba"... A i tad bi se masa bunila, mogla bi država da obezbedi i neku sisatu plavušu pride... i tako.. tome nikad kraja kad neko hoće da se pruža više nego što mu je prekrivač.
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:11 ] @
Citat: Kupca koji auto izvozi iz Austrije auto košta 43,007 eur, kada se taj auto registruje u Beogradu (carina+porez) on košta 60,897 eur. Taj isti auto da se registruje u Beču cena je 60,454 eur, kao što u ponudi stoji. Razlika je 443 evra odnosno 0.7% u ukupnoj ceni između istog auta registrovanog u Beogradu i u Beču.
Al jebeš ga, lepše je slušati neargumentovana k****nja i žalopojke onih koji bi da se pruže više nego što im je pokrivač dugačak pa ih je ova zla država sjebala u tome. Bu-hu baš mi žao, stvarno živimo u zloj, zloj državi.
jedan austrijanac zaradjuje 10 puta vise novca nego prosecan srbin
to znaci da je jednom austrijancu 10 puta lakse da kupi taj auto i otplati ga sa svim porezima nego jednom srbinu
to znaci da procentualno srbin placa u poredjenju sa prihodima DESET PUTA VECE POREZE OD AUSTRIJANCA
jer zaradjuje 10 puta manje
drugo austrijanac moze da vozi auto na nemacke table dok srbin ne moze da vozi auto na nemacke table
u najgorem slucaju treba da promeni prebivaliste 50 km gore dole u italiju ili nemacku pa da vozi auto na njihovim tablama
sve to prosecan srbin - ne moze
poredjenje ti je krajnje glupo
[ optix @ 30.12.2008. 22:14 ] @
Jeste, zato jedan Srbin nece kupiti isti auto kao Austrijanac, nego ce kupiti 10x jeftiniji i kraj price.
Ili nece? :)
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:15 ] @
Citat: Srbija ima istu cenu automobila za svog građana kao Austrija, i to nije dovoljno? Da ne treba možda država da dotira kupovinu automobila?
ne mi bi smo da drzava ispuni ono sto obecava - realizaciju SSP-a tako da nema carinskih barijera izmedju srbije i zemalja evropske unije....
da te podsetim pripadnici aktuelnog rezima su to obecavali u svojoj predizbornoj kampanji , mnogi su im zbog toga dali glas
to bi mi - vlast koja ispunjava ono sto obeca gradjanima
a ne kao dosad obecanje ludom radovanje - trt miljojka
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:17 ] @
Citat: Jeste, zato jedan Srbin nece kupiti isti auto kao Austrijanac, nego ce kupiti 10x jeftiniji i kraj price.
Ili nece? :)
pa to nije moguce jer se auto jeftiniji 10 puta od tog prosecnog austrijskog ne proizvodi nigde - tj srbinu je nedostupan
zato srbin nema drugog izbora nego da kupi taj auto nemacki francuski americki italijanski. a oni svi manje vise imaju slicne cene....
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:20 ] @
Citat: A šta bi vi? Da država subvencioniše kupovinu automobila? Ne razumem.
Ovde se stalno ponavlja priča kako su dadžbine mnogo skupe kako ovo kako ono, onda stavim računicu gde se vidi da plaćamo istu cenu kao Austrijanci, e sad jebiga, ni to nije dovoljno, treba majka Srbija da kaže svom stanovniku "Batice hoćeš mečku S klasu a plata ti 300 evra, nema problema, država će da doda kolko god da ti treba"... A i tad bi se masa bunila, mogla bi država da obezbedi i neku sisatu plavušu pride... i tako.. tome nikad kraja kad neko hoće da se pruža više nego što mu je prekrivač.
o cemu ti to majke ti?
gde bre placamo isto kao austrijanci?
svugde se porezi gledaju prema prihodima a ne porede se u apsloutnim iznosima
tako austrijanac placa 6.000 eura na 10.000 eura auto vrednosti i srbin isto
i ajde sad kazi koliko treba meseci austrijanac da radi da otplati taj porez od 6.000 eura
DVA DO TRI MESECA
A Srbin da otplati porez od 6.000 eura treba da radi DVE GODINE!!
i tebi je to isto!?!?!?!
kad porez u srbiji na uvoz normalnog automobila od recimo 10.000 eura bude ko u austriji dve do tri mesecne plate ja cu biti zadovoljan.
a dok bude 20-30 mesecnih plata pljuvacu ovaj antinarodni lopovski i kleptomanski rezim.
[ Majstor_Pućko @ 30.12.2008. 22:23 ] @
Citat: ventura: A šta bi vi? Da država subvencioniše kupovinu automobila? Ne razumem.
Ovde se stalno ponavlja priča kako su dadžbine mnogo skupe kako ovo kako ono, onda stavim računicu gde se vidi da plaćamo istu cenu kao Austrijanci, e sad jebiga, ni to nije dovoljno, treba majka Srbija da kaže svom stanovniku "Batice hoćeš mečku S klasu a plata ti 300 evra, nema problema, država će da doda kolko god da ti treba"... A i tad bi se masa bunila, mogla bi država da obezbedi i neku sisatu plavušu pride... i tako.. tome nikad kraja kad neko hoće da se pruža više nego što mu je prekrivač. Ko o cemu ti o mercedesima i o sisatim plavusama...
Da li sam ja spomenuo subvencije? Pripazi malo sta citas/kucas radi kvaliteta diskusije. Postoji stara izreka: "Spram sveca i tropar", Srbija nije nikako zemlja, gde treba da se trenira strogoca po pitanju nekih dzabina. Plate su male, i logicno je da ne mogu da odrze korak sa standardom drugih razvijenijih zemalja. Jedino sto moze da ucini jeste smanjenje carine. Ajde kada si vec toliko mudar da diskutujes, uporedi carine na motorna vozila sa zemljama u regionu. Da nisu i oni mozda "gladna stoka" kako nas ti etiketiras? Da ne zele oni mozda Mecke S klase?
A ti ako nemas pametnija posla osim da smrdis po nekim diskusijama zamolio bih te da nadjes drugi hobi...
[ ventura @ 30.12.2008. 22:28 ] @
Momci, pravac ispred skupštine, blokirajte Srpskih Vladara i Kneza Miloša, zahtevi su jasni - svakom Srbinu po jedna S klasa. Ovako stvarno nema smisla. Šta tek reći za prosečnog građanina Monte Karla, pa on može sebi Bentlija da kupi, kakvi Austrijanci, oni su boranija. Ima da vozimo auta ko u Monte Karlu!
Kad to dobijete, onda bi se mogli organizovati da tražite i besplatno gorivo, ne morate baš i sisate plavuše da vam država obezbedi, valjda se za toliko možete snaći.
[ Majstor_Pućko @ 30.12.2008. 22:32 ] @
Citat: ventura: Kad to dobijete, onda bi se mogli organizovati da tražite i besplatno gorivo, ne morate baš i sisate plavuše da vam država obezbedi, valjda se za toliko možete snaći.
A ne mi smo gomila smotanih strebera, treba nam jedan baja poput tebe da poteze za nas...  Sta ces kada smo jadni pravo nesposobni...
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:34 ] @
m,a ventura samo kontrira bezveze
[ žutokljunac @ 30.12.2008. 22:37 ] @
Ja sam venturu više cenio kad je imao onaj čamac za avatar.
[ ventura @ 30.12.2008. 22:48 ] @
Citat: Majstor_Pućko:Ajde kada si vec toliko mudar da diskutujes, uporedi carine na motorna vozila sa zemljama u regionu.
A zašto ti je teško da to proveriš i sam, nego ovako potežeš argument koji ti uopšte ne ide na ruku.
Evo cena iz okruženja, isti automobil, po zemljama:
Code:
Nemačka € 40,800 (www.volkswagen.de)
Slovenija € 42,808 (www.volkswagen.si)
Srbija € 42,821 (www.volkswagen.co.yu)
Bugarska € 43,220 (www.volkswagen.bg)
Rumunija € 44,932 (www.volkswagen.ro)
Hrvatska € 45,342 (www.volkswagen.com.hr)
Austrija € 50,200 (www.volkswagen.at)
Mađarska € 51,253 (www.volkswagen.hu)
Zaključak je da Srbija u ovom trenutku ima najjeftinije cene automobila u regionu.
I opet je javno i lako dostupna informacija o cenama automobila u regionu, i lepo se vidi da su u Srbiji najjeftiniji automobili u regionu, i opet se nađe neko ko će neargumentovano da s*** bez da je uložio minut vremena da proveri ono o čemu priča. Ajde da vidim šta je sledeće opravdanje.
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 22:54 ] @
uporedi cene reno clio-a u svim zemaljam regiona pa pricaj nesto . a ne tih alamunja od 40.000 eura . 95% srba tako nesto nece imati nikad prilike da kupi u zivotu tako da su tvoja poredjenja veoma glupa.
[ ventura @ 30.12.2008. 23:07 ] @
Citat: Sopocanac: uporedi cene reno clio-a u svim zemaljam regiona pa pricaj nesto . a ne tih alamunja od 40.000 eura . 95% srba tako nesto nece imati nikad prilike da kupi u zivotu tako da su tvoja poredjenja veoma glupa.
Da ne tražim sad sajtove od Renoa, evo za primer cene VW Polo Trendline 1.2 benzinac (dakle, najjeftinij polo, auto koji može da kupi mnogo više Srba nego taj od 40k, ako je to neki reper):
Code:
Bugarska € 8,899 (www.volkswagen.bg)
Slovenija € 9,788 (www.volkswagen.si)
Srbija € 9,998 (www.volkswagen.co.yu)
Rumunija € 10,793 (www.volkswagen.ro)
Hrvatska € 11,146 (www.volkswagen.com.hr)
Mađarska € 11,393 (www.volkswagen.hu)
Nemačka € 12,050 (www.volkswagen.de)
Austrija € 12,757 (www.volkswagen.at)
I opet Srbija ima najniže cene u regionu.
Da ja ne bi u buduće radio tvoj domaći, pre nego što napišeš ovde nešto proveri svoju 'argumentaciju'.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 31.12.2008. u 11:28 GMT+1]
[ Sopocanac @ 30.12.2008. 23:41 ] @
te cene trenutne imamo zato sto je potpuno stala prodaja automobila.
tacnije niko nije hteo da kupi nov auto pre dolaska 2009 godine zato sto se iscekivalo smanjenje carina na 10%. zato su dileri bili prinudjeni da prodaju te automobile po nabavnim cenama.
to nije relevatno. istovremeno ta ista auta su do pre samo 2 meseca bila skuplja za par hiljada eura.
mi ovde pre svega govorimo o necemu sto je nama od strane ove vlasti kao gradjanima obecano -a nije ispunjeno.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 31.12.2008. u 11:28 GMT+1]
[ ventura @ 30.12.2008. 23:53 ] @
Citat: Sopocanac:
te cene trenutne imamo zato sto je potpuno stala prodaja automobila.
tacnije niko nije hteo da kupi nov auto pre dolaska 2009 godine zato sto se iscekivalo smanjenje carina na 10%. zato su dileri bili prinudjeni da prodaju te automobile po nabavnim cenama.
Biće da tu ipak ima 'malo' uticaja i globalna finansijska kriza, a koja je kao direktnu posledicu imala (i još uvek ima) mnogo nepovoljnije uslove za kredite građanima u odnosu na ovo vreme prošle godine.
to nije relevatno. istovremeno ta ista auta su do pre samo 2 meseca bila skuplja za par hiljada eura.
Aj molim te nemoj da pričaš napamet. Bolje prećuti nešto u šta nisi siguran, nemoj da lupaš ovde. Ono prvo poređenje cena koje sam napravio, cena tog automobila u Srbiji je ista od letos ove godine kada sam prvi put uzeo cenovnik, dakle nije se menjala.
Cene pojedinih modela su manje jer trgovci u Srbiji daju popuste na automobile koje imaju na lageru, a ne na automobile 'po porudžbini', što znam iz ličnog iskustva jer su mi u Porsche Beograd pre mesec dana nudili velikodušno ČAK 2% popusta na dotični automobil iz prve računice (i to kao preko 'veze'), dok su mi na sličan automobil koji imaju na lageru nudili 17% popusta samo da ga se otarase. Poređenja radi Porsche Wien mi je bez ikakvog pitanja dao 8% popusta (što se i vidi iz one računice). Pa su i ovakve stvari izmeđuostalog razlog zašto je u Srbiji prodaja automobila slaba.
mi ovde pre svega govorimo o necemu sto je nama od strane ove vlasti kao gradjanima obecano -a nije ispunjeno.
Šta da ti kažem. Ja sam odavno prestao da verujem u stvari poput deda mraza, smanjenja poreza, bele šengen liste i sl.
[ hexter @ 31.12.2008. 07:58 ] @
@Spocanac (a i ostali slicni njemu)
Niko ovde nikoga ne vara. Jedino ljudi to rade sami sebi.
Drzava je onakva kakvu je stvaraju ljudi koji zive u njoj. Obzirom da preovaldjuju oni slicni tebi takva nam je i drzava.
Tvoji komentari su u najvecem broju slucajeva nezadovoljno usmereni prema necemu sto nije "dobijeno" od drzave. Vremenom
se to nezadovoljstvo pretvorilo u kritiku svega. Kada bi drzava sutra objavila da dele svakome po kutiju sladoleda ti bi osuo
drvlje ikamenje zastone dele bar dve ili cak tri svakome, i da je to opet prevara da se "neko" obogati.
Uvek je po tebi krivac "neko" (N.N.) a nikad se nisi pogledao u ogledalo i zapitao koliko si u stvari ti nesposoban i lenj, pa
ti smeta svako ko zaradjuje i ima.
Jadna je drzava u kojoj gradjani ocekuju da nesto "dobiju" od nje. Jos su jadniji takvi gradjani koji stalno
iscekuju "nesto" od drzave sto im "pripada". Osnovna stvar je da drzava moze pomagati gradjanima, i to samo
i iskljucivo onima kojima to treba a takvi gotovo nikada ne stignu da se bune ili pokusavaju da se sami izbore da im
pomoc ni ne bude potrebna. A zbog takvih "dusebriznika", kao ti i tebi slicni, koji se "brinu" za "opste dobro" tj. svoj dzep,
gotovo po pravilu stradaju bas oni koji od pomoci zavise.
A glavni argumenti su ti pompezne reci i termini: prevara, lopov, izdajnik... Naravno bez IJEDNOG egzaktnog podatka, dokumenta ili
neceg slicnog. O matematici da ne govorimo. Npr. u tvojoj racunici za troskove uvoza racunas prevoz, koji ne pripada drzavi, a kasnije sve
preko nabavne cene nazivas "harac drzave". Primer je jedan a ima ih dosta....
Inace, da bi drzava iole bila socijalna mora da bude bogata. Sto je drzava bogatija to je vise socijalna, tj. sire grupe gradjana
primaju subvencije.
Znaci, Sopocanac, ako hoces da drzava bude bolja za par godina pravac na rmbanje.
Vezano za temu: carina kada se i smanji/ukine uvesce se taksa prilikom prve registracije automobila. Tacka. Prema tome nekih bitnih promena
cena automobila nakon ukidanja ili smanjenja carina nece biti. Stavise moze se desiti, realno, da cak automobili i poskupe za koji procenat.
[ žutokljunac @ 31.12.2008. 08:48 ] @
Lave, jaki argumenti!
I Love This 4um.
[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2008. 09:00 ] @
Citat: Sopocanac
svugde se porezi gledaju prema prihodima a ne porede se u apsloutnim iznosima
Porezi se odredjuju prema procentima u odnosu na vrednost robe/usluge - dakle, relativni iznosi. Ta teorija o "apsolutnim iznosima" je nesto najludje sto sam cuo, poradi malo na njoj - mozda gledamo u pisanja buduceg Nobelovca.
Kako je cena automobila koji izadje iz Mercedesa/BMW-a/Volkswagen-a/Fiat-a/Renault-a ista za gradjane Srbije i za gradjane Austrije (jer isti taj BMW/Renault/Mercedes/Volkswagen/Fiat zabole ona stvar sto u Srbiji ljudi imaju 10x manju platu nego u Austriji), stopa PDV-a je slicna, itd... onda nema bas puno mesta za veliku razliku u ceni auta.
Jedino resenje je da drzava ne prikuplja porez, ili da ga smanji duplo - sto bi bilo totalno ubistvo za drzavu Srbiju, jer joj je budzet i ovako i onako svake godine u deficitu, a gomila ljudi upravo dok ovo pisemo trazi povisice plata koje imaju vezu sa budzetom, da ne pricamo o svim ostalim kategorijama koje su ispod-finansirane a finansiraju se od poreza i carina.
Sopocanac bi, naravno, bez ikakvog razmisljanja ili kajanja, sjebao pola svoje drzave kako bi vozio auto koji ne moze da priusti. Summa summarum - Srbus Vulgaris :(
[ Sopocanac @ 31.12.2008. 09:40 ] @
ja sebi mogu da priustim auto koji vozim - jer logicno , vozim ga
al cu ovu stoku iz aktuelnog rezima da pljujem jer su to zasluzili
obecali su ovom narodu mnoge stvari a nista od toga nisu ispunili
jedna od tih stvari je i smanjenje carine na uvoza automobila sa 20% na 10% zakljucno sa 1. januarom 2009 godine
jos jednom su gradjani Srbije prevareni od svoje vlasti
[ igor-ch @ 31.12.2008. 09:49 ] @
Citat: Sopocanac: j
al cu ovu stoku iz aktuelnog rezima da pljujem jer su to zasluzili
1993. je prosecna plata u Srbiji bila oko 10 €. Procice jos mnogo godina dok se ova zemlja dovede u red...
Inace, s' obzirom da je od skoro u svetu ekonomska kriza, nasa vlast nije mogla racunati da ce se ulivi stranog kapitala
drasticno smanjiti.
Pozdrav!
[ Sopocanac @ 31.12.2008. 09:51 ] @
Citat: 1993. je prosecna plata u Srbiji bila oko 10 €. Procice jos mnogo godina dok se ova zemlja dovede u red...
Inace, s' obzirom da je od skoro u svetu ekonomska kriza, nasa vlast nije mogla racunati da ce se ulivi stranog kapitala
drasticno smanjiti.
Pozdrav!
pozdrav i tebi u svajcarskoj
vidis u tvojoj svajcarskoj ako vlast ne ispunjava svoja obecanja i obaveze ona podnosi ostavku i raspisuju se novi izbori
A u Srbiji vlast ne ispunjava nista sto obeca gradjanima i pravi se luda zbog toga..
[ igor-ch @ 31.12.2008. 10:02 ] @
Tacno, ali se u Svajcarsku godinama slivale pare sa svih strana sveta i uz to nije bila u ratu vekovima.
Ne mozes da poredis Srbiju sa drugim zemljama u kojima sistem godina besprekorno funkcionise.
Ovde jedna prosecna familija plati porez oko 10 % ukupnog prihoda. Znaci oko 5000 € godisnje.
Da li se i u Srbiji toliko placa? Naravno da ne, zato i ne mozes da pravis takvo poredjenje.
Uostalom, seti se reci pokojnog Premijera:
"Ne pitajte se sta Srbija moze uciniti za vas, nego sta vi mozete uciniti za Srbiju"
[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2008. 10:04 ] @
Sopocanac,
Ako planiras kampanju za smenu neke vlasti, ovaj forum NIJE mesto za to.
Sto se tice obecanja - taj ko je obecao carinu od 10% za automobile je budala. Srbija ce moci da smanjuje carine kada bude uznapredovala po pitanju jacine svoje ekonomije - danas smanjiti carine bi bilo ravno samoubistvu.
Ali je interesantno gledati - sa jedne strane, imas razjarene ljude koji traze vece plate... OK :) Sa druge strane, imas razjarene penzionere koji traze vece penzije... OK :) A, onda, sa trece strane :) - imas ekipu koja trazi manje poreze i carine OK i to :) E sve je to super... samo ima jedan "sitan" problem... ne moze i jare i pare.
Znate sta, ovo je klasicna vizija Prosecnog Mileta(TM) -
- Hoce socijalnu drzavu i infrastrukturu kao u Svedskoj
- Hoce carine i poreze kao na Bermudskim ostrvima (ili Vanuatu-u)
- Hoce plate ko u Svajcarskoj
- Hoce cene kao u USA
- Hoce radnu nedelju ko u Francuskoj
A nisu vas ucili dok ste bili mali... znate onu pesmicu, "nema zemlje Dembelije?" :)
[ Skandy @ 31.12.2008. 10:04 ] @
Najave smanjenja poreza, pa odlaganje istog, samo ce jos vise usporiti prodaju automobila. Kada je pocetkom jeseni prvi put najavljeno smanjenje carina, auto kuce su kukale kako je prodaja drasticno opala, jer su potencialni kupci odlucili da sacekaju par meseci i pazare jeftinije. Mislim da ce se sada desiti isto, verujem da ce mnogi koji su planirali kupovinu novog (zamenu) vozila, naterati sebe da se strpe jos godinu dana, posebno oni koji vec imaju auto i planiraju zamenu. Tako da i punjenje budzeta sa vecom carinskom stopom, moze da se stavi pod znak pitanja.
Mislim da nije bilo dobro najavljivati nesto, sto nije moglo biti ispunjeno.
[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2008. 10:06 ] @
Citat: Skandy
Tako da i punjenje budzeta sa vecom carinskom stopom, moze da se stavi pod znak pitanja.
To bi mozda imalo smisla kada bi se u Srbiji automobil kupovao kao u Holandiji. Cenim da je vecina kupovina automobila u Srbiji "nestisljiva" - znaci kupuju se kada prosli vise ne moze da funkcionise. Mali broj ljudi u Srbiji spadaju u klasicnu definiciju "srednje klase" koja menja auto svakih 3-5 godina .
[ Skandy @ 31.12.2008. 10:12 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cenim da je vecina kupovina automobila u Srbiji "nestisljiva" - znaci kupuju se kada prosli vise ne moze da funkcionise.
To je tacno, ali isto tako ne postoji vozilo koje se ne moze "zakrpiti" da sluzi jos jednu godinu. Posebno ako se covek nada da ce proci prilicno jeftinije.
Ne stavljam se na stranu ni povecanja ni smanjenja poreza, jer sve ima svoje prednosti, ali smatram da je pustanje "buve" o smanjenju poreza i to od ljudi koji su "autoritet" u drzavi u najmanju ruku je kontra produktivno.
[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2008. 10:15 ] @
Hm hm
Kada bi uradili press clipping skoro svakog politicara na srpskoj politickoj sceni, utvrdili bi da dobar deo njih lazu ko psi.
Interesantna stvar je da se u Srbiji za otvorene lazi uopste ne gube politicki poeni. Ima par online press-clipping sajtova koji skupljaju izjave/vesti iz Srbije, odes recimo na 2001, 2002, 2003... i krenes da citas izjave tih likova, i uporedis to sa situacijom od par godina kasnije i ukapiras da je attention-span prosecnog glasaca tu negde kod puza golaca :)
Stavise, mogu da primetim da se taj period smanjio i na nekoliko meseci... Sada mozes bez problema da pogazis sve sto si rekao pre pola godine, i tesko da ce bilo ko da pravi frku oko toga.
Zanimljiv narod smo mi Srbi :)
[ Sopocanac @ 31.12.2008. 10:53 ] @
da ivane nekad su nas lagali neke stvari koje bi trebalo da se ispune par godina nakon datih obecanja kao sto je ulazak u EU i beli sengen.
A sad su se ovi rezimski lopovi toliko izbezobrazili danas otvoreno i bestidno lazu i stvari koje im treba par meseci da ispune.
Kao recimo 1000 evra akcija, 250.000 radnih mesta, smanjenje carine na uvoz automobila sa 20% na 10%
Inace ovim je ko sto rece Skandy najveca steta napravljena samim dilerima automobila, jer niko nece da kupi njihova vozila jer svi iscekuju to najavljeno smanjenje sa 20% na 10% . I mesto da se situacija popravi u januaru agonija se nastavlja jer je aktuelni rezim rekao da se primena svega toga ODLAZE . Da su rekli da od toga nema nista narod bi digao ruke i pomirio se, al ovako - agonija se nastavlja.
[ žutokljunac @ 31.12.2008. 10:59 ] @
Zar neće da budu 1000€ akcije?
Ružiš sav moj svet.
[ renne @ 31.12.2008. 11:05 ] @
A zašto se ti toliko brineš za dilere automobila (ako nisi jedan od njih)?
[ Sopocanac @ 31.12.2008. 11:07 ] @
Citat: Zar neće da budu 1000€ akcije?
Ružiš sav moj svet
budi srecan ako dobijes i 20€ :)))
[ Skandy @ 31.12.2008. 12:01 ] @
Citat: renne: A zašto se ti toliko brineš za dilere automobila (ako nisi jedan od njih)?
Ne radi se ovde brizi prema dilerima, nego o neodgovornim potezima drzave, od kojih niko nece imati koristi. Potencijalni kupci ce cekati da se porez spusti na 10%, dileri za to vreme ce imati znatno manji promet, a drzava manje prihode od poreza.
[ germanchc @ 31.12.2008. 12:57 ] @
bast tako Skandy, pre sest meseci najavljeno smanjene carine , kupci se suzdrzavaju od kupovine , sada nema smanjenja carine ali je nastala stek varijanta zbog g. fin. krize pa opet nece kupovati kola mada bi i ovi plemici mogla jednom da objave da do smanjenja carine nece ni doci a ne i dalje paljenje tipa bice 2% carina ali nemamo pojma kada :). ko je na gubitku ? Drzava jer nema poreza,carina,akciza od goriva,registracije. Obican narod i dileri jer se mnogo srozala cena svih vrsta polovnih kola zbog nagomilavanja i slabe prodaje u iscekivanju smanjenja poreza... jbg inace to sa kupovinom novog clia kao standardnog srpskog auta je cista glupost... udeo prodaja novih vozila za kash je mozda na nivou dvonedeljnog uvoza polovnih kola ako ne i manji . Ono sto je vadilo ceo taj sektor je prodaja na kredit i lizing a toga ce sada biti na kasicicu...
[ Sopocanac @ 31.12.2008. 13:00 ] @
upravo tako ili cuti ili ispuni ono sto si narodu obecao
banda lopovska
[ ventura @ 31.12.2008. 16:14 ] @
Kalimero!
[ marko37 @ 01.01.2009. 17:24 ] @
Koliko se ja sećam, carinske stope su pre svega sredstvo koja država koristi kako bi UTICALA na promet robe široke potrošnje, a ne način prikupljanja sredstava za budžet. E sad, to što je Srbija postala krmača koja na sisi 'rani XY hiljada budžetskih korisnika sredstava baš i nisu mogli da uklope u tu koncepciju. Tako da smo postigli fantastične rezultate na raznim poljima:
1. imamo dodatnih 70% carine na robu sa Tajvana, jer podržavamo politiku jedne Kine; ne znam baš kako će to pomoći PRCu da vrati Tajvan, ali znam da se elektronika oporezuje 'vako:
- ako crveni Kinez ima većinski udeo u Tajvanskoj fabrici (ima jako mnogo takvih slučajeva), carina na robu je 15 x 1.7 = 25.5 %
- ako separatistički Kinez premesti fabriku sa rodne grude u PRC jer je jeftinije, njega carinimo sa 15 %
2. na mnogo stvari se pored carine plaćaju i razne druge dažbine, najčešće neselektivno
3. porezom štitiš proizvoždnju u državi... koju proizvodnju?! konkretno za automobile, 20% carina na sva vozila. Jel Zastava proizvodi dizel vozila? Jel proizvodi terenska vozila? Vozila sa većom karoserijom od "stojadina"?
Klasičan harač, kao i većina stvari od države. Ustvari, ne bi trebali da koristimo taj izraz... harač. To je bio danak turskoj carevini koji su plaćali nesretni Srbi. Ali on je bio ~10 %, tako da su turci ipak imali više obzira prema stanovništvu.
[ Nabukodonosor @ 01.01.2009. 22:15 ] @
Ne shvatam sta ovaj Sopocanac hoce od ove drzave?! BMW, Mercedes, Audi itd. kostaju toliko koliko kostaju i ne moze auto koji vredi 50k eura tamo gde je plata u proseku 2000 eura da kosta ovde 800 eura samo zato sto nam je mnogo manja prosecna plata. Pa nisu nama oni krivi sto smo zadnjih 30 godina birali sve ove vladajuce rezime. Imao si izbore, sto nisi izabrao bolje?! BMW ovde kosta isto koliko u Nemackoj, razlike su minimalne i sta bi ti jos hteo?! Mozda da kosta duplo manje ili tri puta manje samo da bi ti mogao da ga kupis, a realno nisi taj kalibar i ne mozes sebi tako nesto da priustis?! Zalosno.
[ NenadSM @ 01.01.2009. 23:03 ] @
Sopocanac:
Vlast se ne bira po obecanjima vec po tome kako ce se ponasati u buducnosti - dali ce nas posvadjati sa celim svetom zbog 20000 srba na kosovu, dali cemo nas 7 miliona da stradamo zbog tamo nekog trecerazrednoig oficira mladica koji je samozvani general koji je klao po bosni...
A to da cene automobila ili bilo cega drugog sto se uvozi iz inostranstva treba da budu srazmerne platama je kretenizam kakav bi mogao da iznese samo neki politicar tipa Seselj, kostuncia ili mr velja.
Da bi kupio takav auto mani se politike nego uzmi nesto i radi i zaradi pare. Auto se nece kupiti glasanjem za bilo koga vec radom. Sta mislis da su ljudi ovde sa foruma koji zive i rade preko, tamo otisli zato sto su politcari ili sto su nesto uradili sa samim sobom, dok si ti, ja i jos oni silni milioni ljudi u srbiji ladili dupe, zavrsavali skole i fakultete za koje smo unapred znali da posla nema, ali je bilo bitno da se nesto studira, pa sad radimo za 200 do 300 eur mesecno, niko nam drugi nije kriv.
Tvojim pljuvanjem po politicarima nisi i neces nista postici, samo ispadas sve veca budala nakon svakog sledeceg posta.
Ako si verovao u predizborna obecanja onda si nevidjeni saran.
Zapitaj se dali nam treba jos koje brukanje u svetu kao ono februarsko paljenje ambasada i povlacenje pa vracanje ambasadora...( AKCIONI PLAN     )
[ Sopocanac @ 01.01.2009. 23:48 ] @
Citat: Vlast se ne bira po obecanjima vec po tome kako ce se ponasati u buducnosti - dali ce nas posvadjati sa celim svetom zbog 20000 srba na kosovu, dali cemo nas 7 miliona da stradamo zbog tamo nekog trecerazrednoig oficira mladica koji je samozvani general koji je klao po bosni...
A to da cene automobila ili bilo cega drugog sto se uvozi iz inostranstva treba da budu srazmerne platama je kretenizam kakav bi mogao da iznese samo neki politicar tipa Seselj, kostuncia ili mr velja.
Da bi kupio takav auto mani se politike nego uzmi nesto i radi i zaradi pare. Auto se nece kupiti glasanjem za bilo koga vec radom. Sta mislis da su ljudi ovde sa foruma koji zive i rade preko, tamo otisli zato sto su politcari ili sto su nesto uradili sa samim sobom, dok si ti, ja i jos oni silni milioni ljudi u srbiji ladili dupe, zavrsavali skole i fakultete za koje smo unapred znali da posla nema, ali je bilo bitno da se nesto studira, pa sad radimo za 200 do 300 eur mesecno, niko nam drugi nije kriv.
Tvojim pljuvanjem po politicarima nisi i neces nista postici, samo ispadas sve veca budala nakon svakog sledeceg posta.
Ako si verovao u predizborna obecanja onda si nevidjeni saran.
Zapitaj se dali nam treba jos koje brukanje u svetu kao ono februarsko paljenje ambasada i povlacenje pa vracanje ambasadora...( AKCIONI PLAN )
koja gomila gluposti.
vlast se bira na osnovu onoga sto obecava a ako ne ispunjava ono sto obeca onda treba da se rusi ili ako imaju obraza (a nemaju) da podnesu ostavke zbog toga sto nisu ispunili ono sto su obecali gradjanima.
tako to funkcionise u normalnim uredjenim drzavama.
u svedskoj ministar podnese ostavku kad mu nadju da nije placao kucnu pomocnicu preko racuna a u srbiji vlast i rezim lazu sto usta otvore i nikom nista.
al dok je glupih gradjana koji ce da glasaju nekoga na osnovu toga koliko dobro laze, mesto na osnovu toga koliko dobro ispunjava ono sto obeca gradjanima - ova drzava ima da bude u banani.
vidi se da nisi mrdnuo dalje od svog sela nigde , pa ne znas kako stvari funkcionisu u uredjenim zemljama sveta.
[ NenadSM @ 02.01.2009. 00:41 ] @
A ti jesi???????
Jesi bio u svedskoj pa to znas ili po obicaju lupas gluposti????
[ barons @ 02.01.2009. 09:02 ] @
koliko ja znam cena Renoovih modela u Trstu i Ljubljani nije ista, a postoje i damping cene. To je kad neka marka hoce da se probije ne trziste pa daje nevidjen popust jer ljudi vole da kupuju ono sto se kupuje.
Citat: Vlast se ne bira po obecanjima vec po tome kako ce se ponasati u buducnosti - dali ce nas posvadjati sa celim svetom zbog 20000 srba na kosovu, dali cemo nas 7 miliona da stradamo zbog tamo nekog trecerazrednoig oficira mladica koji je samozvani general koji je klao po bosni...
Ccc. Slicnom analogijom mozemo i ovako reci: neka se sutra iseli SM. Zasto ? Pa bolje da strada vas 50,000 nego nas 7 miliona. Neka nestane BG ako to neko trazi ! Pa bolje da nestane 2 miliona nego nas 5 miliona. Itd...
[ ventura @ 02.01.2009. 09:20 ] @
Sopoćanac. Realnost je da NE MOŽEŠ da voziš auto van svojih mogućnosti. Ako te ovih 10% carine pogađa to je očigledan pokazatelj da želiš auto van svojih mogućnosti, pa hvataš krivinu kroz tih 10%. Ja bi lično svakako voleo da smanje carinu za 10%, tu se ultimativno uštedi 12% na osnovnu vrednost auta što uopšte nije malo... Ali ja lično svakako pri kupovini ne bi računao na ta smanjenja popuste i sl. već kad kupujem auto gledam ono što mogu da priuštim, a ako bude smanjenja poreza bude, super, ako ne bude nikom ništa.Pogotovo što živimo u Srbiji, i nisam baš veverica pa da verujem u izjave domaćih političara.
[ jesus alejandro @ 02.01.2009. 09:32 ] @
Ovde nije stvar mogucnosti i nemogucnosti vec toga da su se nasi nazovi demokratski politicari busali u grudi i prozivali poslanike nazovi nedemokratskog bloka za opstrukciju Sporazuma o pridruzivanju, koji se, iako je nekako usvojen, ne primenjuje. Dokle vise zamazivanja ociju ovom narodu ?
[ ventura @ 02.01.2009. 10:13 ] @
Citat: jesus alejandro: Ovde nije stvar mogucnosti i nemogucnosti vec toga da su se nasi nazovi demokratski politicari busali u grudi i prozivali poslanike nazovi nedemokratskog bloka za opstrukciju Sporazuma o pridruzivanju, koji se, iako je nekako usvojen, ne primenjuje. Dokle vise zamazivanja ociju ovom narodu ?
Ne, ovde je čista stvar da neko hoće nešto što ne može sebi da priušti, pa hvata krivine ne bi li to sebi priuštio.
[ barons @ 02.01.2009. 10:57 ] @
ali ipak nije svejedno da li ce carinu platiti 1000 ili 2000 evra !
[ ventura @ 02.01.2009. 11:29 ] @
Nije svejedno, ali ako je to razlog da neko ne kupuje automobil već čeka da carina padne, to je očigledan pokazatelj kupovine van svojih mogućnosti...
Kupovina automobila nije samo kupovina... Tu postoji registracija, osiguranje, gorivo, redovno održavanje, gume itd itd... Znam recimo čoveka koji vozi auto od 50,000 evra, a nema para za kasko osiguranje i da stavi zimske gume... To je klasična kupovina van svojih mogućnosti. Da ne pričam o tome da malo koga znam da redovno i ispravno servisira svoj auto, to se po Srbiji shvata kao neka vrsta luksuza...
[ Joker @ 02.01.2009. 11:33 ] @
Citat: ventura: Ne, ovde je čista stvar da neko hoće nešto što ne može sebi da priušti, pa hvata krivine ne bi li to sebi priuštio.
Ovo bi moglo u bisere 
[ indicator1 @ 02.01.2009. 15:05 ] @
Da bi se carine na robu iz EU smanjile treba da prodje zakon u skupstini. Svi vidimo kako skupstina radi, te je datum njegovog usvajanja neizvestan, ali niko ne tvrdi da se taj zakon nece izglasati (posto ga predlaze vladajuca vecina). Znaci bice smanjenja carina, a da li za mesec dva ili tri to niko nezna. Ovde su na gubitku najvise dileri, kojih mi opet ni najmanje nije zao, jer se videlo po popustima pred novu godinu koliko prostora ima za snizenje cena.
A povrh svega kao izvor uzimate gospodina Aleksandra Todorovića, "strucnjaka" koji karijeru gradi kao rent-a-pen lokalnim uvoznicima automobila. Zato i njegov clanak treba tumaciti kao stav uvoznika koji su "jos jednom prevareni od aktuelne vlasti" i koje boze moj "treba obeštetiti".
[Ovu poruku je menjao indicator1 dana 02.01.2009. u 16:25 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 02.01.2009. 16:29 ] @
Podrzavam venturinu pricu 100%. Potpuno je u pravu. Ako su tih 10% postali ogroman problem znaci da kupujes auto na samoj granici svojih mogucnosti, sto u prevodu znaci da i da je carina 10% a ne 20, ti ne mozes sebi da priustis taj auto.
[ jesus alejandro @ 02.01.2009. 21:23 ] @
Citat: Nabukodonosor: Podrzavam venturinu pricu 100%. Potpuno je u pravu. Ako su tih 10% postali ogroman problem znaci da kupujes auto na samoj granici svojih mogucnosti, sto u prevodu znaci da i da je carina 10% a ne 20, ti ne mozes sebi da priustis taj auto.
Za tih 10% razlike na auto od 10000e, to mu dodje razlika u davanjima od nekih 1180e na isti auto moze da se uzme kao opcija klima uredjaj i pretpostavljam jos gomila sitnica tako da nije bas beznacajna stavka tih 10%. Zasto se u Srbiji gde ljudi zive na ivici bede ponasaju kao da tih 10% razlike u ceni nije nista, dok u mnogo bogatijim zemljama gde ljudi primaju 10 puta vece plate ljudi izlaze na ulice za mnogo manja povecanja poreza i slicnih taksi.
[ Marko_L @ 02.01.2009. 22:05 ] @
Pa što ne izađete na ulice ?
[ ventura @ 02.01.2009. 23:39 ] @
Citat: jesus alejandro: Za tih 10% razlike na auto od 10000e, to mu dodje razlika u davanjima od nekih 1180e na isti auto moze da se uzme kao opcija klima uredjaj i pretpostavljam jos gomila sitnica tako da nije bas beznacajna stavka tih 10%. Zasto se u Srbiji gde ljudi zive na ivici bede ponasaju kao da tih 10% razlike u ceni nije nista, dok u mnogo bogatijim zemljama gde ljudi primaju 10 puta vece plate ljudi izlaze na ulice za mnogo manja povecanja poreza i slicnih taksi.
Pogrešno kapiraš. Nije da nije ništa. Ali onaj ko računa na tih 10% da bi kupio auto, bez kojih inače ne bi mogao da kupi taj auto, to znači da kupuje preko svojih mogućnosti i da treba da kupi neki drugi auto. To je cela priča.
[ Sopocanac @ 03.01.2009. 08:54 ] @
Citat:
Pogrešno kapiraš. Nije da nije ništa. Ali onaj ko računa na tih 10% da bi kupio auto, bez kojih inače ne bi mogao da kupi taj auto, to znači da kupuje preko svojih mogućnosti i da treba da kupi neki drugi auto. To je cela priča.
razlika je prilicno velika jer se carina placa na vrednost automobila + carinski troskovi + carinska obrada pa na sve to ide PDV
usteda na vozilu od 10.000 eura je nekih 1200 eura sto je 12% vrednosti vozila
prosecan srbin radi 4-5 meseci za te pare!
to je ko da na zapadu kazes usteda od 6-7.000 eura je glupost....
mozda ako kupujes paklicu cigareta razlika od 12% nije neka razlika, al na kupovini stana ili automobila 12% je za srpske uslove veoma velika cifra....
[ ventura @ 03.01.2009. 10:45 ] @
Sopoćanac. Ko kupuje auto od 8,800 evra treba da ima mnogo preko 10,000 evra da bi mogao sebi lagodno priuštiti vožnju tog auta. Tih 1200 evra koje će da uštedi, toliko će ga koštati registracija, nove gume za sezonu i prvi servis kad je kupio auto.
Ali uostalom, ti si tipičan primer onoga o čemu pričam. Nemaš love za dobar auto, pa se na sve načine dovijaš, te Vanuatu te uvoz iz Amerike te ovo te ono, ne bi li smestio dupe u bolji auto nego što realno možeš sebi da priuštiš.
[ barons @ 03.01.2009. 12:29 ] @
eh kada bi nasa drzava stvarno htela nesto dobro da uradi ona bi dozvolila uvoz vozila do 10 godina. Onda problem sa carinama od 20% ne bi bio jako upadljiv, a smanjio bi se odliv deviza preko sto je najbitnije u celoj prici. Kola bi strasno pojeftinila.
Sta vredi sto drzava i smanji carinu kad su kola skupa. Carina je samo taksacija gradjana koja im se posle vraca kroz socijalna davanja. Glupos'.
Poenta. Bolje je da drzava ubira i 30% carina,a da dozvoli kupovinu jeftinijih kola 1500 do 2000 evra i tako smanji odliv deviza.
A sto ventura kaze: ko ima para za kola od 50,000 imace i za ona od 54,000 evra.
[ Nabukodonosor @ 03.01.2009. 13:42 ] @
@barons
Pa dozvoljen ti je uvoz automobila takoreci do 10 godina. Imas dosta automobila iz 2000. godine koji su euro 3, a to ti je 9 godina, tako da je drzava izasla u susret tvojim zeljama.
[ vladd @ 03.01.2009. 14:20 ] @
MA on je samo kao rekao 10 god, a racuna na 18-20 god stare  (sindrom 10 godina zamrznutog rezona u glavi), koje bi platio po ceni solidnog bicikla, ali bi se zvao automobilista. Pa da moze da popravlja u garazi ili na parkingu, da kupi dva tri komada pa da ima zalihe delova..i da se vozi sledecih 20 god sa troskom 1000 evra... ostalo ne moze da se izbegne, gorivo(tj plin) i registracija
Takvo razmisljanje, kao i razmisljanja onih sto je spomenuo ventura (90% onih koji pitaju "sta da kupim za do 4000€"-pa kupe auto za 4500€), pokazuje stanje mentaliteta koje je blize africkom, ili cergarskom, nego europskom..
A u "europu" ce nas valjda neki voz odvesti...??
[ barons @ 03.01.2009. 16:02 ] @
o kakvom mentalitetu pricas, ovde se govori o dzepu. Ljudi nemaju para.
[ barons @ 03.01.2009. 18:52 ] @
uzgred, bio sam u Srbiji pre par dana, u NS. Moji tamo imaju centralno grejanje. Odmah sam primetio da je u stanu veoma toplo iako se prica da su cene grejanja visoke. Ono sto me je iznenadilo je da je temperatura nepotrebno visoka. I gle, taman sam se vratio i citam kaze gradonacelnik NS cene grejanja ce poskupeti. Posle interjvuisu narod: kao kako reagujete i oni kazu ma daj pusti nas da prodju praznici.
Tipicno nase razbacivanje. Ovde u Italiji takodje ima cg ali su radijaori puno tanji, a uz to ne greje se skoro uopste od 10-16 u 18 je najtoplije kad ljudi veceraju i slabi ka ponoci jer stan je vec ugrejan. Ne treba. Nocu tek tek je mlako i ujutro oko 7h malo nagare da se ljudi lepo spreme za posao. Da li bi moji zemljaci u NS pristali na ovakav rezim pitanje je, ali je sigurno da bi grejanje pojeftinilo za bar duplo umesto da poskupljuje !
Vremena su teska i samo sam hteo da kazem da treba da stedimo na svemu. Stedljivost ne samo da nije sramota vec je upravo jedna od najvecih tekovina zapadnoevropske civilizacije.
[ pantic68 @ 03.01.2009. 19:52 ] @
Nekom vruce, nekom hladno. Setice se stednje tek ako nekad toplane uspeju da ugrade kalorimetre za svaki stan.
[ Skandy @ 03.01.2009. 20:40 ] @
Idemo u off topic ali na ovo moram da odgovorim.
@barons i pantic68:
Pre par godina, toplana u Novom Sadu resila da sprovede test projekat sa kalorimetrima u Petrovaradinu ( neko iz Petrovaradina verovatno zna preciznije detalje). Na pocetku sezone u pojedine zgrade ubacili kalorimetre, oni tako merili celu sezonu ( mozda cak i pola), ljudi poceli da se ponasaju savesnije prema trosenju energije, grejali samo kada treba i koliko treba, neki o svom trosku ubacili termo ventile.... Kada je toplana podvukla crtu, racun je pokazao da su u gubitku, zasli ponovo po stanovima i poskidali kalorimetre i vrati li se na stari sistem. Znaci narod bi i stedeo, kada bi imao koristi od toga, ali monopolisti ne daju.
[Ovu poruku je menjao Skandy dana 03.01.2009. u 21:52 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Skandy dana 03.01.2009. u 21:54 GMT+1]
[ Vranac @ 03.01.2009. 21:03 ] @
Eno vec tri godine mi stoji prikljucen kalorimetar u kuci, ali nece skoro poceti da ih koriste, dodju redovno da ocitaju, zapisu, i to je to, racuni stizu po starom sistemu.
[ Sopocanac @ 03.01.2009. 23:31 ] @
sta reci ovde nema vise sta da se kaze osim
sit gladnom ne veruje
ova logika ko ima 8800 evra ima i 10.000 evra je DEBILNA
prvo ovaj rezim je obecao SAM da ce da skinu carine niko ih nije terao na to! Sami su obecali a ne ispunjavaju to sto obecaju!
Takve u mom kraju zovu lazovima....
Covek se veze za rec a stoka za rogove....
[ ventura @ 04.01.2009. 01:20 ] @
ova logika ko ima 8800 evra ima i 10.000 evra je DEBILNA
To ne treba da je logika, to treba da je realno stanje. Onaj ko kupuje auto od 9000 evra, a nema bar još 5000 evra sa strane je DEBIL.
A ono što mene pogađa kao vozača i pešaka, je što taj debil neće imati pare da stavi zimske gume, i neće imati pare da održava taj auto, pa će se na kraju zakucati u mene ili u nekog pešaka.
[ Lesli Eldridz @ 04.01.2009. 01:51 ] @
Slazem se, samo, za mene su pa svi debili koji kupuju kola ili trose pare na bilo sta, recimo na putovanja, ako za te pare moze da se kupi bilo kakva nekretnina, mislim ne neke šumetine, nego nesto kultivisano, pa nista. Kupis lepo bicikl pa bog da te vidi.
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 06:01 ] @
Već sam rekao da noću sanjam kako u pantofnama hodam gradom sa maljem i lupam džipove. Posebno one BMW i onog Cayena ( četrdesetogodiša plata jednog rudara ). Uvek isti san i uvek blaženi osmeh na licu.
Međutim u ovoj novoj godini ću se zadovoljiti ako im povećaju godišnju registraciju jedno 3-4 puta. Na jedno 250 000 dinara. Pa nek´se voze.
P.S. - Smanjio bih registraciju za Alfa Romeo mojim dragim Alfistima. I ukino carinu.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 04.01.2009. u 08:38 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 04.01.2009. 08:52 ] @
Citat:
Posebno one BMW i onog Cayena ( četrdesetogodiša plata jednog rudara ).
Jao kako je ovo dirljivo...
Evo jos jednog predloga - cetvorovekovna plata deteta-radnika iz Indonezije :)
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 09:38 ] @
Ma da, ali na novčanice ipak ide Alija Sirotanović - rudar udarnik! - a ne džipčina zamena za mali penis.
[ ventura @ 04.01.2009. 10:31 ] @
Citat: žutokljunac:
P.S. - Smanjio bih registraciju za Alfa Romeo mojim dragim Alfistima. I ukino carinu.
Auuu... Pa ti si vozač Alfa Romeo-a?
Sve sam shvatio.
U potpunosti razumem tvoje probleme i frustraciju sa malim penisom. Ne mogu da se saosećam sa tobom, ali ti mogu preporučiti AlfaRomeo klub gde ćeš naći dosta svojih sapatnika.
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 11:02 ] @
Uskoro vozač jedne prelepe crne lepotice, 159-ke. To se vozi srcem, iz ljubavi. Šta ćeš kad kod nas Alfa nema status " Svete Krave " kao tvoj Golf. A oko veličine - ništa ne može da mi zameni osmehe i uzdahe devojčica.
[ Lesli Eldridz @ 04.01.2009. 11:57 ] @
Ja za ovo poslednje nisam ni cuo do sada i veoma sam srecan zbog toga. Mora da nesto nije u redu sa onima koji se krecu po tim njihovim dzipadzijskim krugovima i pricaju o kolima. Doduse, ja ni u sestom, sedmom razredu osnovne skole nisam razumeo one koji su naprasno poceli da pricaju o kolima i slicnim glupostima, da ih crtaju i slicno, pa nista, a malo kasnije, u srednjoj skoli, velika mi je zelja bila, u casovima dokolice, u kafanskim razgovorima, da od tih njihovih gluposti napravim kokosarnike i tako im pokazem sta ja mislim o njihovim "statusnim simbolima" i o njihovoj potrebi za isticanjem pomocu tih simbola uopste. Posle sam ih prerastao pa prestao da trosim vreme na njih, cak i u kafanskim razgovorima. Obicni klovnovi.
Citat: Ivan Dimkovic: Jao kako je ovo dirljivo...
Evo jos jednog predloga - cetvorovekovna plata deteta-radnika iz Indonezije :)
Ma jok, jedna lepa kućica sa okućnicom, malim voćnjakom i baštom u cveću, to je manje dirljivo, a bolje pokazuje kakva je kolosalna budalastina samo postojanje tih gluposti, ne moramo da ulazimo poredjenje po trajnosti i slicno. Sa sve nevoljicima koji tu glupost cine mogucom i radi su da na tzv slobodnom trzistu plate tu cenu posteno zaradjenim kapitalom. Tako da bi ja uveo carinu ne 20% nego 20,000% , a posebno za one olupane sto ih uvoze kao staro gvozdje pa ofarbaju i prodaju. Mozda bi se onda dvonosci okrenuli vaznijim stvarima, kad bi videli kako nema sanse da ikad u zivotu nabave te gluposti. Na primer, da nauce kako se maramicom brise slinavi nos i gde se ista baca, ako se koristi papirna maramica, a ne da ga istresaju na ulicu. Ili, da je primitivizam da se puši. Itd. Ne sto je meni stalo do njih, nego da mi ne zagadjuju okolinu.
[ deerbeer @ 04.01.2009. 13:12 ] @
U Danskoj su nevidjeni porezi za automobile 200-300%
pa obicnim ljudima ne pada napamet da ih kupe .
A Danci su proglaseni za jednu od najsrecnijih i najzadovoljnijih nacija u Evropi .
[ barons @ 04.01.2009. 13:41 ] @
Danci su kao i svi Skandinavci prirodni ljudi i sa velikim osecajem za realnost. Skandinavska stedljivost, ne skrtost, dakle stedljivost je za uzor. Oni stede gde god mogu da ustede. Jedno vreme sam proveo u Geteborgu i doslo je obavestenje da se svi auti sklone sa parkinga zbog skupljanja kamencica. Pred kraj zime kupe se kamencici koji su tu bili da sprece klizanje i ide neko masince kao usisivac i susi ih i pakuje u najlon kese za sledecu zimu.
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 17:37 ] @
Lesli, Porše Kajen - džip. Voze ribe mafijaša, uspešne sponzoruše i bizmismeni, fudbaleri sa sela i uopšte taj fin svet. Krem društva. Krem L´Žer.
[ joziviolin @ 04.01.2009. 17:57 ] @
Ili ti u prevodu:
-vrhunske pevacice svetskog ranga sa izrazito "prirodno" velikim grudima i EQ max.50, koje cak uticu na popularnost (sto si glupjli to bolje)
-biznismeni su bas ti koji su krenuli da pricaju o slicnim automobilima u 6-7 razredu osnovne,i mozak im je ostao u tom vremenu
-fudbaleri "Sa Pixetom u Mercedes" i slicnim "padezima"
-krem drustvo koje bira sve ove majmune koji su na vlasti,pritom se menjaju sa jedne stolice na drugu,sa ministra prozora na ministra finansija i obrnuto
I da ne zaboravim:
zutokljunac - sto se tice tvog sna,da nisi jedan od malobrojbih koji sanja takve stvari,drzava ne bi bila takva kakva jeste.Posto ocigledno vecini odgovara situacija koja se ne menja od 1991,predlazem ti da bezis odande i krenes da razmisljas u drugom pravcu.
E Srbijo,blago tebi sto te ima na mapi.......da te nema bilo bi nam lakse Citat: žutokljunac: Lesli, Porše Kajen - džip. Voze ribe mafijaša, uspešne sponzoruše i bizmismeni, fudbaleri sa sela i uopšte taj fin svet. Krem društva. Krem L´Žer.
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 18:17 ] @
Ne kaže se biznismen, nego bizmismen.
editovao: vidim da si na mojoj alfa strani.
[ barons @ 04.01.2009. 18:25 ] @
Citat: Ili ti u prevodu:
-vrhunske pevacice svetskog ranga sa izrazito "prirodno" velikim grudima i EQ max.50, koje cak uticu na popularnost (sto si glupjli to bolje)
-biznismeni su bas ti koji su krenuli da pricaju o slicnim automobilima u 6-7 razredu osnovne,i mozak im je ostao u tom vremenu
-fudbaleri "Sa Pixetom u Mercedes" i slicnim "padezima"
-krem drustvo koje bira sve ove majmune koji su na vlasti,pritom se menjaju sa jedne stolice na drugu,sa ministra prozora na ministra finansija i obrnuto
nisi morao zbog toga da ides preko bare. To sve imas i u Srbiji.
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 18:30 ] @
Ponekad sanjam da idem šilom po fensi kafićima i bušim skockanim sponzorušama plastične sise. Al to mi je perverzan i nasilan san. To baš kad sam loše raspoložen. Inače bih uveo u poreski sistem i specijalnu akcizu na plastične sise i usne. Poreska stopa od 40%, poreski obveznik - sponzor ( po kriterijumu prevaljivosti poreza sa poreskog platca na poreskog jemca ).
[ deerbeer @ 04.01.2009. 19:19 ] @
Citat: žutokljunac: Ponekad sanjam da idem šilom po fensi kafićima i bušim skockanim sponzorušama plastične sise. Al to mi je perverzan i nasilan san. To baš kad sam loše raspoložen. Inače bih uveo u poreski sistem i specijalnu akcizu na plastične sise i usne. Poreska stopa od 40%, poreski obveznik - sponzor ( po kriterijumu prevaljivosti poreza sa poreskog platca na poreskog jemca ).
Da dobra ideja .. veliki porezi za ove dzipove od 5K kubika i za sisate plavuse od 5K kubika sisa
[ Majstor_Pućko @ 04.01.2009. 19:46 ] @
Citat: ventura: Ne, ovde je čista stvar da neko hoće nešto što ne može sebi da priušti, pa hvata krivine ne bi li to sebi priuštio.
Da li tu ima nesto lose? U svakoj zemlji pa cak i najrazvijenijim, srednja klasa, pogotovo njen nizi deo, rasteze kucni budzet i "hvata krivinu". Ko gleda strane automobilske emisije, primetice da dosta paznje poklanjaju pa cak i nekim sitnijim snizenjima.
Naravno svestan sam i ja cinjenice, da domaci politicari obecavaju kojekakve gluposti. Ali to ih ne opravdava kada naprave gluposti. Umesto da budzet pune na normalan nacin, a to je kroz privredjivanje i ekonomiju, daleko je lakse to raditi nekom vrstom haraca. Za zapisnik: Ja nisam protiv dazbina drzavi, i smatram da ih dugujem drzavi, i da time placam ono sto mi drzava pruza. Ali druga je stvar kada narod finansira nesto sto je skoro pa neodrzivo-komplikovan, skup i neefikasan drzavni aparat. Gde se "Serbus Vulgaris"[(c) by I.D.] nad*kana shalterusha dere na mene, jer nije popila 151. po redu kafu. Korumpirane sluzbenike u drzavnim organima?
Kada se pocisti sav taj talog i shljam rado cu placati carinu i 50%, znajuci kuda moj novac ide.
[ Nabukodonosor @ 04.01.2009. 19:57 ] @
Koliko postoji iskompleksiranih ljudi to je prosto neverovatno. Cim neko vozi dobar i skup auto taj odmah nije normalan i nesto mu fali. Ili nije inteligentan ili mu je kita mala ili ima silikone ne daj boze ili je sponzorusa. A vi koji sve to nemate i UOPSTE im ne zavidite ste svi IQ (ili kako neko nekoliko postova iznad rece EQ) iznad 160, kita do kolena, svi lepotani, uspesni u svom poslu, a dok oni idu i sa svojim malim kitama yebu okolo te iste sponzoruse (koje su da ne zaboravim ekstra ruzne, a vase ribe su prelepe, jer vi ne vozite besan auto i samim tim imate mnogo lepsu ribu od njih), vi po raznim forumima idete i ne skidate ruke sa tastatura olajavajuci njih. Nekome ovde nesto fali, a mislim da to nisu oni.
[ deerbeer @ 04.01.2009. 20:21 ] @
Citat: Nabukodonosor: Nekome ovde nesto fali, a mislim da to nisu oni.
A Danci su i dalje srecni a u Svedskoj standard a 'ladno ...
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 20:52 ] @
Citat: Nabukodonosor: ... kita do kolena, svi lepotani, uspesni u svom poslu,
... da dodam da na sve ovo imam i dva stana.
[ Lesli Eldridz @ 04.01.2009. 20:55 ] @
Znas, to sto ne razumes bi u sustini bio nadrealisticki akt. Ovaj seo u neki kajen, šta li je, tandara mandara broć, misli da je sad zbog toga uhvatio boga za onu stvar, a neko cak - farbu na haubu, šilom u silikonsku sisu, flašom sa benzinom na posteno zaradjeni kapital. Kad bi neko stvarno to radio, pa to bi bilo dobro za ove nesrecnike. Sujetni nesrecnici bi mozda shvatili da je sujeta smrtni greh i to onaj najgori od svih, te bi se mozda malo trgli od tog zla i shvatili da i njima izlucevine bazde, a nesrecnici koji su nesigurni bi pak mozda kad izgube te štake koje su im potrebne da bi dobili odobravanje drugih nesigurnih nesrecnika postali malo manje nesigurni i tako prijatniji za okolinu.
I tacno, ne zavidim im, nego se po meni velicanjem tih budalastina siri teska glupost covecanstvom, i prekomerna potrosnja, a ko zeli da zivi u svetu glupandera koji posisaše sve živo na planeti iz cistog izivljavanja samo zato da bi ga proterali kroz analni otvor? Kola sluze da prevezu izvesnu kolicinu tereta iz tacke A u tacku B, i to je to, a ne za razna izivljavanja i... ne znam ni ja cemu sve ne. Samo se racuna osnovna upotrebna vrednost bilo cega, ostalo su nakitnjaci i mamac za naivne, da im ovi bizmismeni uzmu pare, koje ni njima ne trebaju ni za kakvu prakticnu primenu, osim da ih broje, zato sto su i oni bolesni. Evo na primer, kakva bi bila sustinska razlika izmedju cekica sa drvenom drskom i onog sa drskom od kompozitnih materijala? Ili izmedju kompjutera ciji procesor radi na 1, 2 ili 4 GHz, za kucnu upotrebu, znaci zna se, ono, internet, muzika filmovi, i to je to? Ili izmedju kola koja imaju 2 i 8 vazdusnih jastuka? Ama bas dibidus i ič nikakve sustinske razlike tu nema, nego samo ima razlike u formi. Tako i za sve ostalo.
BTW, ja sam onu tvoju temu o kavijaru sacuvao u svojoj arhivi slobodnog internet mislilastva, a ti vidis izgleda ubrzo postade fenser. Pa ti sad vidi ko je izgleda sta pisao iz zavisti a ko nije. Aj pa srecna nova godina.
[ deerbeer @ 04.01.2009. 21:18 ] @
Citat: Lesli Eldridz:
Kola sluze da prevezu izvesnu kolicinu tereta iz tacke A u tacku B, i to je to, a ne za razna izivljavanja i... ne znam ni ja cemu sve ne.
To isto kaze i Flavio Brijatore jedan od vodecih ljudi Formule 1, slicno je i moje razmisljanje po tom pitanju
ali zato on ne zali novce na milionske jahte .
Zna covek... brodovi ne bodu oci kao Kajeni,BMW-ovi i ostali
jer "sirotinja" i "nesrecnici" nemaju bas priliku svaki dan da ih vide
[ marko37 @ 04.01.2009. 21:41 ] @
Citat: žutokljunac: Već sam rekao da noću sanjam kako u pantofnama hodam gradom sa maljem i lupam džipove ... Međutim u ovoj novoj godini ću se zadovoljiti ako im povećaju godišnju registraciju jedno 3-4 puta.
Da li to znači da sledeći put kad pođem na neku čuku poput Tupižnice, Besne Kobile, Jastrebca i sl. mogu da računam na to da ćeš mi ti pozajmiti svoju Alfu, da mene i opremu izvuče onim modernim autoputom do vrha?
Citat: Ventura: Onaj ko kupuje auto od 9000 evra, a nema bar još 5000 evra sa strane je DEBIL.
A ono što mene pogađa kao vozača i pešaka, je što taj debil neće imati pare da stavi zimske gume, i neće imati pare da održava taj auto, pa će se na kraju zakucati u mene ili u nekog pešaka.
A možda neće imati jer mu je država uzela?
Ova tvoja logika je krajnje... aj da ne kažem kakva. Al' me nekako podseća na Šešelja i porez na mobilne telefone.
Na kraju krajeva, što onda da se bakćemo sa procentima, ako neko ima 9000 e za auto, onda garantovano ima i stan ili kuću, još neku pokretnu imovinu, i verovatno nešto keša sa strane, pa što onda da mu država zaračunava carinu, jednostavno se primeni sistem "imaš auto, vrati stan", i mirna Bačka.
Po tvojoj logici, svejedno je da li je carina 10% ili 20%, ako neko ima za auto, imaće i za tu carinu. A šta ako ja imam te pare ali NEĆU DA IH DAM državi? Eto, ne daje mi se 1000e VIŠE državi da bi mi odštampala parče papira.
Jel bi ti platio recimo recimo monitor u prodavnici 100 evra više od ostalih kupaca, čisto zato što eto ti imaš para više od njih?
[ pitikovski @ 04.01.2009. 22:20 ] @
Citat: Da li to znači da sledeći put kad pođem na neku čuku poput Tupižnice, Besne Kobile, Jastrebca i sl. mogu da računam na to da ćeš mi ti pozajmiti svoju Alfu, da mene i opremu izvuče onim modernim autoputom do vrha?
Kupis Ladu Nivu i nema da te boli glava.U bilo kom drugom dzipu izgledaces...hmmm...ajde da kazem smesno.
Citat: Ova tvoja logika je krajnje... aj da ne kažem kakva. Al' me nekako podseća na Šešelja i porez na mobilne telefone.
Na kraju krajeva, što onda da se bakćemo sa procentima, ako neko ima 9000 e za auto, onda garantovano ima i stan ili kuću, još neku pokretnu imovinu, i verovatno nešto keša sa strane, pa što onda da mu država zaračunava carinu, jednostavno se primeni sistem "imaš auto, vrati stan", i mirna Bačka.
A ova logika koju ti navodis je ona prava nasa domaca... avioni,kamioni ....das cigaru.Jako je pametno kupiti auto od 10-15 000 i biti podstanar ili ziveti kod mame i tate.
Citat: Po tvojoj logici, svejedno je da li je carina 10% ili 20%, ako neko ima za auto, imaće i za tu carinu. A šta ako ja imam te pare ali NEĆU DA IH DAM državi? Eto, ne daje mi se 1000e VIŠE državi da bi mi odštampala parče papira.
Pa ti nemoj da das,ko te tera vozi ga neregistrovanog ili stani ispred vlade sa nekim transparentom i strajkuj gladju dok ne dobijes svoja prava na porez koji je za tvoj dzep prihvatljiv.
Citat: Jel bi ti platio recimo recimo monitor u prodavnici 100 evra više od ostalih kupaca, čisto zato što eto ti imaš para više od njih?
Ko te tera da platis vise nego sto ostali placaju?Niko.Platis i kupis ono za sta imas para.
[ Nabukodonosor @ 04.01.2009. 22:21 ] @
Citat: BTW, ja sam onu tvoju temu o kavijaru sacuvao u svojoj arhivi slobodnog internet mislilastva, a ti vidis izgleda ubrzo postade fenser. Pa ti sad vidi ko je izgleda sta pisao iz zavisti a ko nije. Aj pa srecna nova godina.
Nisam postao fenser, vec samo kazem da ako neko vozi dobar auto ne znaci da to radi ISKLJUCIVO iz razloga sto zeli da se kurci ili da dokazuje nesto, vec mozda samo voli automobile, a kad vec ima para zasto da ga ne kupi?! Ja da imam milione sigurno bih vozio 2-3 Ferraria, bez razmisljanja, jer volim to. ***CENZURA*** ... Sa sve silikonima. Ja volim Ferrarija, ona voli silikone, i mi smo srecni, a ovi drugi mogu da budu sujetni do sutra.
Kapiram ja da materijalno nije sustina srece, ali zasto ti imas racunar?! Reci ces "treba mi zbog posla". Jel ti i es forum i drugi forumi posao? Znaci radis ovo zato sto volis, niko te ne tera. Onaj u Cayenu za tebe verovatno kaze da si geek, jer dok on yebe dobre ribe u tom isto Cayenu ti visis za racunarom. I ko je tu lood a ko zbunjen? Znaci svako treba da radi ono sto ga cini srecnim, a ne ono sto neko drugi misli da njega treba da cini srecnim. Ako ima srece da ima dosta para i da ga cine srecnim nesto materijalno i to moze sebi da priusti, zasto da ne!? Bez obzira koliko vi ovu temu vukli kao filozofiji, ovo je jasan slucaj ciste zavisti i ljudske sujete.
Onaj gore pominje neki Alfa Romeo, i kako je on pametniji od ovih koji voze auto druge marke. Ako ja kazem da vozim neku raspalu biciklu, jel mogu da kazem da si ti najobicniji majmun jer vozis Alfu koja je skuplja od moje bicikle jedno 1000 puta i da sanjam nocu kako ti busim gume na tvojoj Alfi? Okani se corava posla i ako vec nemas sa cim pusti one koji imaju neka voze to sto vole. Ako ja npr. dobijem Cayena na nagradnoj igri u onoj kladionici koja ga daje na poklon, jel smem ja da ga vozim po vasim standardima ili sam i ja lopov? Jel smem da ga pozajmim ponekad devojci ili je i ona silikonska sponzorusa? Ili da ga gurnem odmah sa mosta u neku reku?
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 05.01.2009. u 15:57 GMT+1]
[ pitikovski @ 04.01.2009. 22:38 ] @
Citat: Nabukodonosor: ....Ja volim Ferrarija, ona voli silikone, i mi smo srecni, a ovi drugi mogu da budu sujetni do sutra.
Kapiram ja da materijalno nije sustina srece....
Naravno da kapiras. 
[ žutokljunac @ 04.01.2009. 22:49 ] @
Na Balkanu se takvi automobili voze isključivo da bi se pokazao status, da se vidi da si uspeo u životu. Nema tu ljubavi prema automobilima. Kad si video da je neko od tih kupio nekog oldtajmera. Jok. On kupi da bi se pokazao. Već sam jednom pričao kako ljudi koji baš imaju i koji su navikli da imaju, nemaju tih problema. Od mojih drugara, više manje svi su iz starih beogradskih porodica, sa stanovima, kućama, pa stanovima i kućama od deda i baba, dobrim poslovima, firmama i većinom se voze normalni automobili. Jedan Fiata Pandu ( a ima u nekretninama ne smem ni da napišem koliko ), drugi vozi Peugeot 1007, treći Škodu, itd.
A vidiš... drugi drugar, nema pas za šta da ga ujede, nit se školovao, niti ima stalan posao, radi na buvljaku i živi u stanu sa ženom, dettetom, svojim roditeljima i plus baba preko zime, e njemu je Citoen C3 mali auto, jer on ide u Tursku na more a i ima veliku porodicu pa mora da vozi džip.
To ti je to. Sve je u glavi.
A ono oko malja i lupanja džipova .... razmislio bih. Na primer ne bih nikada lupao neke automobile od 15-20 soma evra. To može da se zaradi. Onda ove što rade po inostranstvu. Ni njih. Oni su ljudi pošteno zaradili. Pa ljude koji kupe neki auto srednje klase. Oni su mi simpatični. Al ove sa ovim sisarima. Ih! Kao što Sima Zulu nekad reče. Skakanje po lobanjama.
Citat: Nabukodonosor: jer dok on yebe dobre ribe u tom isto Cayenu ti visis za racunarom. I ko je tu lood a ko zbunjen?
E gledaj, to ti kažem. Vozi takav auto a nema ni za hotel. Kompleksi su to.
Edit: Ponovo sam se ulogovao da editujem. Moram to da dodam. To je moj najperverzniji san. Davljenje direktora stanih banaka. Ništa specijalno. Nikakvo mučenje, samo fizičko eliminisanje žive sile.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 05.01.2009. u 00:14 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 06.01.2009. u 00:45 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 05.01.2009. 01:25 ] @
Samo stranih ili i domacih?
[ Ivan Dimkovic @ 05.01.2009. 10:26 ] @
Ne znam ali meni je Cayenne totalno zenski auto... ali ozbiljno. Ne znam kako neki mafijas moze da se lozi na to osim ako nema nekih gay pretenzija :)
[ Skandy @ 05.01.2009. 10:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne znam ali meni je Cayenne totalno zenski auto...
Pa moglo bi se reci da je to izdignuti 911, namenjen zenama, kako nebi cupale lezece policajce karterom i poluosovinama. 
[ pantic68 @ 05.01.2009. 11:00 ] @
Citat: žutokljunac: Na Balkanu se takvi automobili voze isključivo da bi se qrčilo, da bi se pokazao status, da se vidi da si uspeo u životu. Nema tu ljubavi prema automobilima. Kad si video da je neko od tih kupio nekog oldtajmera....
A ono oko malja i lupanja džipova .... razmislio bih. Na primer ne bih nikada lupao neke automobile od 15-20 soma evra. To može da se zaradi. Onda ove što rade po inostranstvu. Ni njih. Oni su ljudi pošteno zaradili. Pa ljude koji kupe neki auto srednje klase. Oni su mi simpatični. Al ove sa ovim sisarima. Ih! Kao što Sima Zulu nekad reče. Skakanje po lobanjama.
E gledaj, to ti kažem. Vozi takav auto a nema ni za hotel. Kompleksi su to
Edit: Ponovo sam se ulogovao da editujem. Moram to da dodam. To je moj najperverzniji san. Davljenje direktora stanih banaka. Ništa specijalno. Nikakvo mučenje, samo fizičko eliminisanje žive sile.
Hehe lupaju aute i sami a veruj mi vece je zadovoljstvo kad im to naplatis sa sve laznim saosecanjem. Nije mi jasna opsesija direktorima banaka, za razliku od nekih drugih nameta nisi obavezan da uzimas pare i placas kamatu.
[ Lesli Eldridz @ 05.01.2009. 12:15 ] @
Jeste, ali oni svojom poslovnom politikom podsticu prekomernu potrosnju, lazni kurs evra i inflaciju, glupanderstvo i slicno, zato sto se ovde samo zanemarljiv broj kredita daje za investicije a ostalo se sve daje za proterivanje kroz guzicu.
Citat: žutokljunac: Na Balkanu se takvi automobili voze isključivo da bi se qrčilo, da bi se pokazao status, da se vidi da si uspeo u životu. Nema tu ljubavi prema automobilima. Kad si video da je neko od tih kupio nekog oldtajmera. Jok. On kupi da bi se pokazao. Već sam jednom pričao kako ljudi koji baš imaju i koji su navikli da imaju, nemaju tih problema. Od mojih drugara, više manje svi su iz starih beogradskih porodica, sa stanovima, kućama, pa stanovima i kućama od deda i baba, dobrim poslovima, firmama i većinom se voze normalni automobili. Jedan Fiata Pandu ( a ima u nekretninama ne smem ni da napišem koliko ), drugi vozi Peugeot 1007, treći Škodu, itd.
A vidiš... drugi drugar, nema pas za šta da ga ujede, nit se školovao, niti ima stalan posao, radi na buvljaku i živi u stanu sa ženom, dettetom, svojim roditeljima i plus baba preko zime, e njemu je Citoen C3 mali auto, jer on ide u Tursku na more a i ima veliku porodicu pa mora da vozi džip.
To ti je to. Sve je u glavi.
Takodje, da se mi ne lazemo, to kupuje onaj ko je zadrigao, i kome se presipa, te olako baca pare jer ih nije ni zaradio (cak i na zapadu onaj ko je zaradio ne baca pare - Rokfelerovo najmladje dete je bilo sin, a sva starija su bila cerke pa je ovaj najmladji kad je bio mali nosio njihove haljinice; sledece generacije su vec verovatno postale rasipnici) , a ovde se nikome ne presipa a da nije ili kriminalac ili ratni profiter tj u talovima sa politicarima i slicnima, sto je sve sve jedna ista bagra pa se ne zna ko je sta. Uzmite koju hocete firmu ili bilo sta. Ne mora te budale sa ulica, ili Miskovic, eto neka bude Comtrade. Ili Pakom. Sinalko, ili kako se vec zove. Grand kafa. Bilo sta. Sve je to ista bagra koja je duvala u istu tikvu sa Milosevicevom ekipom, a duva i sa ovima. Sta, da nisu mozda izasli "na trzisnu utakmicu sa jednakim sansama pa posteno zaradili kapital" koji bacaju na te gluposti. Smislili nesto k'o Proka pronalazac pa zagazdeli, e. Smesno. I zato i treba carine da ostanu milion posto za te gluposti, a za obicna porodicna i normalna kola da se ukinu, a posebno za one mini dvosede sto trose litar na 100 km , ne znam kako se to zove. U pravu su komunisti bili sto su uvodili porez na luksuz. Samo bez smesnih prica o TV aparatima i kompjuterima, to je bilo pre 30 godina, i tad to mozda i jeste bio luksuz, kad pogledas. Znaci, ne samo da carine treba da ostanu, nego i da se povecaju. Dosta je bilo nova stara kola i urcenja olupanim pa prefarbanim djubretom koje drugi bacaju.
[ Beltrammi @ 05.01.2009. 14:23 ] @
U Srbiji je srednji sloj opeljesen i zato se masa kod nas strahovito razjari kad vidi da neko ima para. Kao odkud on to ima, a ja nemam ? Mora da je on lopov jer nemoguce da sam ja nesposoban !
[ pitikovski @ 05.01.2009. 15:50 ] @
Tako je,nisu svi sposobni da kradu pa su onda ljubomorni na one koji su sposobni za kradju. Dobro si to rekao.
[ Ivan Dimkovic @ 05.01.2009. 20:55 ] @
Citat: Lesli
Jeste, ali oni svojom poslovnom politikom podsticu prekomernu potrosnju, lazni kurs evra i inflaciju, glupanderstvo i slicno, zato sto se ovde samo zanemarljiv broj kredita daje za investicije a ostalo se sve daje za proterivanje kroz guzicu.
Reklo bi se da ljudi poput tebe u Srbiji imaju beskonacan izvor kojekakvih izgovora i krivaca za sve :)
Mozes misliti, banke podsticu prekomernu potrosnju.... ne znam stvarno kako je to moguce, posto svoju potrosnju kontrolises TI LICNO. Ako neko nije u stanju da kontrolise svoje finansije, mozda je najbolje da unajmi staratelja.
Da nema banaka, bilo bi nesto drugo - ako je neko nesposoban da upravlja svojim zivotom kako treba, ne mozes da ga stavis u stakleno zvono.
[ jablan @ 05.01.2009. 21:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mozes misliti, banke podsticu prekomernu potrosnju....
Pa zar ne podstiču? Dovoljno je pogledati bilo koju reklamu za kredite.
E sad, i potrošnju droga narkomani kontrolišu LIČNO, pa su droge opet stavljene van zakona.
[ deerbeer @ 05.01.2009. 21:40 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Reklo bi se da ljudi poput tebe u Srbiji imaju beskonacan izvor kojekakvih izgovora i krivaca za sve
Sta kafana ucini od coveka
Nego znam sta Lesli u principu hoce da kaze .
Mozda ti nemas pravu sliku ovde u Srbiji ,na zapadu se novac sigurno trosi pazljivo i spretno,
a ovde je narod dosta lakom i u neku ruku pohlepan po pitanju novca i njegovog zaradjivanja ,
pa uzimaju kredite za kojesta a pritom i ne citaju ugovore i i obaveze sa bankom ,
odlaze u minuse da bi kupili par krpica na snizenju i pola svoje plate ode im na krpljenje tih minusa ili isplatu rate od kredita
Ostale su i dalje nekima "rane" iz 90-tih kad se nije imalo nista , pa sad daj svega i to odmah.
A banke ko banke trljaju ruke sto vise mogu .
Kako ide ona reklama ? Laki i brzi kesh kredit uzmite odmah, samo vam treba licna karta
Balkan je to ...
[ misterno2008 @ 05.01.2009. 22:13 ] @
Director Platform & Technology, Nero EMEA
EU
Direktore,
Procitao sam sve postove u ovoj temi,od prvog do zadnjeg.U dobroj meri se slazem sa vama,ne treba ocekivati cuda za nepunih desetak godina,jer mi,gradjani Srbije,ocigledno imamo izuzetno kratko pamcenje.Zaboravljamo sve,od ratova ... pa do bede,ne usudjujem se ni da se prisecam...
Medjutim,vase vidjenje realnosti vredja zdrav razum "nas nesposobnih i nesnalazljivih".Ja sam otac dvoje dece,covek od 38 god. koji je radio sve,samo nisam probao da odletim na mesec.Bio sam vlasnik preduzeca,radio i na crno,svercovao,bio profesionalni vozac(iz nuzde polagao za C,E i D kategoriju,vozio teske kamione i turisticke autobuse,bio u inostranstvu,sada sam sudski radnik...znaci sareno da sarenije ne moze biti.Prosao sam sito i reseto,osetio rat u Bosni,Hrvatskoj...bombardovanje i svu muku i jad koja nas je snasla za ovih skoro dvadeset godina.
Mogu da kazem da sam preziveo,da sam se snasao...za nase prilike solidno.Sagledao sam sve faze svog zivota,od sjaja do bede pa do nekog sivila,srednjastva,ni gore,ni dole.
Zato nemojte javno drzati casove o uspesnosti tj. o nesposobnosti i ne snalazenju,lenjosti,dembelima i gotovanima...
Da se razumemo,niste to javno rekli(napisali),ali izmedju redova,ocigledno je sta mislite.Ne bih da sirim temu u nedogled,a mogao bih da pisem tri dana i noci,ali preklinjem vas,nemojte da idealizujete prilike u Srbiji,tesko je,jako je tesko.Treba izviriti iz ljusture i pogledati oko sebe,pogledati ljude u provinciji-unutrasnjosti,njihov standard i borbu za zivot iz dana u dan.Ne mozemo svi u Beograd,bilo bi nas 10 miliona tamo,pravi megapolis.Sta bi onda ostalo od Srbije?Ko nece da vidi to je druga stvar,ali ovom napacenom narodu ne drzite lekcije.Drago mi je ako ste uspesni,dace Bog pa ce nas biti sve vise takvih poput vas,ali zasad,nazalost,u velikoj su vecini ovi drugi.
Mnogo toga ne stima,mnoge stari koje su obecane nisu ispunjene,na zalost,mnogo smo isti(danasnja politicka scena) kao i oni koji su nas i doveli do ove slave,sve je jako slicno,eto hvala Bogu samo rata nema.Bojim se,imacemo u radnjama svega,a malo toga cemo moci da priustimo sebi.
Degutantne su price i diskusije o tome kako smo ravni sa evropom,da je kod nas sve kao i tamo i da je to sve ok,a realnost ,jadna,bolna,cemerna...
Daleko smo mi od normalnog,jako daleko od te jevrope...a ja se iskreno nadam da cemo za deset godina (mi obicni iz provincije) dostici nivo standarda u prestonici za pocetak,a nasa deca mozda jednom i tu EVROPU
P.S. Bez namere da uvredim i povredim bilo koga
[ barons @ 05.01.2009. 23:05 ] @
misterno2008, ako tako budes kritikovao poredak mozda ces i na mesec da odletis.
Citat: Mozes misliti, banke podsticu prekomernu potrosnju.... ne znam stvarno kako je to moguce, posto svoju potrosnju kontrolises TI LICNO.
Pa nije bas. Ne zivi covek izolovano. Preterano upumpavanje novca vodi npr. u inflaciju. Sta vredi onda nekome ko je resio da stedi kad mu novac propada ?
[ Nabukodonosor @ 05.01.2009. 23:33 ] @
Citat: pitikovski: Tako je,nisu svi sposobni da kradu pa su onda ljubomorni na one koji su sposobni za kradju. Dobro si to rekao.
Pa kradi i ti, jel ti brani neko. Umesto sto kukumaces okolo. Samo nesto pametujete, ako imate vec tolike dokaze da je neko lopov, a vi pravu u policiju i prijavite ih. Kazi onima tamo: "druze milicajac, ja mislim da su svi ovi sto voze bolja kola od mene lopovi i ako nije problem da ih pohapsite, jer ja tako necu da se osecam ovoliko ugrozeno i nesigurno." Bas me zanima kako ce da reaguju.
[ pitikovski @ 06.01.2009. 00:08 ] @
Ne treba mi dzip a ni plasticna lutka,zasto bih onda krao?A mozda sam nesposoban za kradju pa se samo zavaravam da mi ne treba,vrag ce ga znati.....
Ko je rekao da se ja osecam nesigurno i ugrozeno,tako se osecaju ovi sa dzipovima koji im sluzi da lakse naprave polukruzno preko pesackog poluostrva (cast retkim izuzecima).
[ Nabukodonosor @ 06.01.2009. 00:27 ] @
Predrasuda je cudo. Zavist takodje. Sujeta takodje.
[ pitikovski @ 06.01.2009. 00:42 ] @
A kompleks jos vece cudo,cudima nikad kraja...
[ misterno2008 @ 06.01.2009. 08:54 ] @
Citat: Nabukodonosor: Pa kradi i ti, jel ti brani neko. Umesto sto kukumaces okolo. Samo nesto pametujete, ako imate vec tolike dokaze da je neko lopov, a vi pravu u policiju i prijavite ih. Kazi onima tamo: "druze milicajac, ja mislim da su svi ovi sto voze bolja kola od mene lopovi i ako nije problem da ih pohapsite, jer ja tako necu da se osecam ovoliko ugrozeno i nesigurno." Bas me zanima kako ce da reaguju.
Pozdrav,
Prijatelju,sta da ti kazem a da se ne osetis uvredjenim?
Ne mogu da verujem da mozes nesto tako da napises!?Ili si jako mlad,pa si sneo jaje,ili ne zivis u zemlji Srbiji?!
Pa sve vreme ljudi i pricaju o tome,kako neko i neki imaju i mogu sve,a onaj ko treba da reaguje to ne cini.Naravno da se ova prica ne odnosi na uspesne radne i poslovne ljude,koji su svojim sposobnostima(ali u pravom smislu te reci) omogucili sebi i dobar status,i dobra kola.kucu,stan...
E sad,druga je stvar sto su ovde kriterijumi o "uspesnima" takvi kakvi jesu.Kakvo pametovanje,kakvo kukumavcenje?Zar je necije drugacije misljenje tabu tema,zasto postoje ovakvi forumi?Ljudima je prilika bas ovde,na ovakvim mestima da razmene iskustva,misljenja,da sagledaju stvari mozda drugacijim ocima,da nauce nesto novo ...
Nije zivot bas tako jednostavan a pogotovu ne u Srbiji,da se sve svede na gore citirano,jedan,dva i to je to.U pravu si kad kazes od kukanja nema nista.Ali ljudi na ovakvim mestima olaksavaju dusu,lakse je kad imas sa nekim muku da podelis.
Zato,nemoj biti tako strog jer nije svima lako.A kad vec ne mozes pomoci,onda bar ne odmazi svojim komentarima.
[ frenkijevac1 @ 08.01.2009. 20:55 ] @
Upisem ti ja na google.. carina na uvoz polovnih automobila.. i dodjem do ovog foruma.. i umesto da odmah opalim X posle procitanog prvog posta,
krenem ti ja citati dalje.... i onda tako kontam kakvih sve budala ima na ovom internetu sunce ti ebem :)
Ovo je cirkus :)
Za obicnog postenog coveka u srbiji, koji moze da zaradi neke pristojne pare (za nase uslove), smanjene carine (kao i uopste bilo koje smanjenje, bilo koje cene/poreza) bi DOBRO DOSLO i nema potrebe da vise kenjate o tome ko sta vozi i ko bi sta trebao da vozi i sl...
Kupuju ljudi svasta, i o ukusima ne treba raspravljati. (rece neko pametan)
Svako ovde ima svoje gledanje stvari i tako se i vasi postovi razlikuju.
Jedino mi nije jasno zasto nekoga ko zivi preko zanima kolika je carina na uvoz automobila u srbiju :))))
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|