[ bttp @ 03.01.2009. 22:59 ] @
Rešim ja prošle godine (tj. sad već pretprošle, 2007.) da dam šansu štedljivim sijalicama, i kupim 10ak komada Philipsovih za koje kažu da su najbolje bar od ovih koje se mogu nabaviti kod nas. Na papiru sve super, 23W menja 125W ili tako nešto, vek trajanja - 8 godina velikim slovima napisano. Plaćao sam ih negde oko 330din/kom za tu najjaču od 23W. Zamenim u stanu sve sijalice koje sam mogao sa tim štedljivim (jedno 5-6 komada) i epilog je sledeći. Sve osim jedne su crkle u prvih godinu dana, neke čak i kroz par meseci, možda je jedna od tih prebacila godinu. Mislim da je samo jedna ili dve iz te prve postave do sada preživela i to one koje se najmanje koriste, tipa u špajzu. Nisam se dao obeshrabriti, rekoh možda je samo bad luck i zamenim 3 koje su riknule u prvih 6 meseci, u kupatilu, kuhinji i WCu. Kad pre neki dan opet puče ta "nova" u kuhinji i danas mi puče jedna na podnoj lampi.

Sad sam definitivno uveren da su te sijalice prevara. Još su i veliki zagađivači, jer imaju u sebi živu pa bi ih kao trebalo posebno odlagati - ne u obično smeće. Kad se sve sabere i oduzme - štedljive sijalice se nažalost, ne isplate.
[ glackop @ 03.01.2009. 23:46 ] @
U to sam se ja uverio jos pre nekih 4-5 god,ne secam se tacno ali mislim da je to bilo u samom startu pojavljivanja tih stedisa,platio ih u to vreme poprilicno skupo i sve tri na istom lusteru nisu trajale duze od tri meseca,a takodje nisam bio zadovoljan ni jacinom svetla u pocetku mi je licilo kao da sam upalio tri svece na lusteru.Nije bitno to samo da li je Philips vec gde se proizvodi,nije isto ako pise Made in Germany ili Hungaru,a to sad zakljucujem sa klasicnim sijalicama sa kojim isto imam problem oko pregorevanja iako kupujem Osram /Hungaru/ne traje mi duze od mesec dana ili 150 sati.Tako da mi ostaje samo da se prisecam "TESLE"gde su sijalice trajale i po 10 godina.
[ tdjokic @ 04.01.2009. 04:10 ] @
Klasicne Philips, Made in - da li bese Madjarska ili Ceska, nesto tako - u zadnje vreme mi strasno crkavaju i to pregori ona debela zica, koja se nalazi u staklu, ne samo vlakno koje svetli, cudna stvar. Da li je visoka temperatura prilikom ugradnje te zice u staklo, sta ga znam, ali se ubrzo vidi da je tamo malo crno i - cap.

Nedavno sam primetio da su se pojavile stedljive sa spiralnim svetlecim stapom, jedan komad, ne kao ranije ona 3 u obliku slova U. Kupio sam Tungsram, General Electric i Osram, isporucuje ih neka madjarska firma a napravljene su u Kini. Sve rade dobro, bar za sad. Meni je najvaznije sto su znatno hladnije od klasicnih, narocito u onom delu koji je usrafljen u sijalicno grlo, jer mi sa klasicnim ta sijalicna grla, raznih proizvodjaca i napravljena od raznih materijala mnogo brzo propadaju, jer sijalice dugo drzim upaljene iz nekih specificnih razloga.

Ako ove stedljive nastave da rade ovako dobro, neka im je alal onih oko 300 dinara, glavno da se ne tresem od straha da li ce mi se sijalicno grlo zdrobiti u rukama dok odvrcem sijalicu, zbog zamora materijala.

Ima nekih proizvodjaca, nepoznatih firmi, koje odmah slabo svetle, za duzinu radnog veka nema smisla ni pitati.

Ne mogu reci da li je prevara ili nije, ali ce u dogledno vreme klasicne biti izbacene iz upotrebe, u mnogim drzavama su razne akcije oko toga, tako da se nema kud.

Zaboravih da kazem - taj deklarisani vek trajanja u godinama podrazumeva da sijalucu palis svakog dana neki mali broj sati, tako da i to treba uzeti u obzir. Ima to negde napisano, ali sitnim slovima - naso sam "Traje 6 godina ako gori 2,7 sati na dan" - odakle im bas 2,7 sati bog zna.
[ Predrag Supurovic @ 04.01.2009. 10:31 ] @
Radni vek je 6000 sati. Uzmes broj godina koji ti treba za reklamu pa podelis i dobijes koliko sati dnevno treba da radi i onda to napises sitnim slovima. :)
[ Stranger2 @ 04.01.2009. 10:48 ] @
Prvu koju sam kupio, jos dok su bile dosta skupe je dosta dugo trajala ali ni ta me nije previse odusevila. Svidelo mi se samosto je jaka i sto daje malo prijatniji blesak kada nije u beloj kugli.
Onda jedno vreme nisam kupovao ni jednu. A sve koje sam kupio u zadnjih godinu dve su razocarenje. Neke od njih cak ni nemaju potrebnu snagu, slabije svetle od obicnih od 25W.

Sada sam se definitivno odlucio za neonke. Stavljam ih gde god mogu. Jeftina, malo trosi a koliko vidim i traje jako dugo. Cak i kad se pkvari jos moze da posluzi dosta dugo. A i nosac (sa starterima itd) nije toliko skup.
[ Mister Big Time @ 04.01.2009. 11:39 ] @
Hm, ja imam prilicno bolje iskustvo sa ovim sijalicama... doduse nemam ni jednu Philips, vec General Electric i najnovije sto sam uzeo neke JMC. GE rade vec vise od 3 godine.

EU za koju godinu zabranjuje uvoz i distribuciju obicnih sijalica, svi ce morati da predju na ove stedljive, mada kontam da Philips kupljena tamo i ovde nije isto :)

Uglavnom probajte GE ili ove JMC.
[ Java Beograd @ 04.01.2009. 16:42 ] @
I ja imam slična iskustva. Sijalice skupe, a traju minimalno. Ja vala ništa nisam uštedeo njima. Zato sam i batalio celu priču, baš kao i pokretač teme.
[ Horvat @ 04.01.2009. 20:14 ] @
i ja imam par u kuci ,nisu philips,nego cini mi se ge [general electric]

i [da kucnem u drvo] lepo rade,a nije da se pale jednom u 100 godina,do sada sam imao samo jednu u presoblju,a ni ta nije pregorila,nego je ...oslabila,i jako slabu svetlost emitovala,pa je zamenjena i sve radi ok,ove najnovije sto sam uzeo,pri paljenju malo slabije svetle,ali ubrzo dodju sebi i "bljesti"

bolje su :manje trose
manje se zagrevaju i prostor oko sebe
duze traju
ne mogu se stresti

[iz iskustva]

dakle,bice da je losa serija ili neki skart dospeva koji vi kupujete...
[ pctel @ 04.01.2009. 20:29 ] @
Takodje, slicno kao prethodni, batalio sam i stedljive i obicne sijalice. Gde god mogu stavljam neonke (stapove) i jos mi ni jedna nije crkla.
[ Mister Big Time @ 04.01.2009. 21:16 ] @
Pa prethodni rece isto kao ja da mu GE sijalice rade lepo?
Dakle ljudi batalite te filips (i onako nas ti holandezi mrze iz dna duse), predjite na General Electric.

Evo to su ove 'uvijene' iliti spiralne...

http://www.tempocentar.com//up...ion_photos/liflet15.12./22.jpg

[ veljkoE @ 04.01.2009. 21:29 ] @
evo da i ja iznesem svoje utiske

pre oko 7-8 god. sam kupio prvu, i to "leuci" ,aplatio sam je onda oko 700 din ( kod roditelja)
trajala je sigurno 6 godina i zamenjena za philips

a kod mene ima 3 komada, isto philips, 1 u kuhinji a 2 u dnevnom, vec 4-5 godina

i nakakvih problema nema -prva ugradnja

na moj nagovor, od zene roditelji kupe neku stedljivu ( al bog zna koja marka, ja je nisam uspeo ni videti) i crkla

sad im ja nabavio philips ( i to ona "zavijena")
i nema problema, evo vec par meseci

tako da

ja nemam problema sa philipsom

osim sto, kad ih upalis, treba im oko minut da postignu pun sjaj

mozda je bitno i gde ih kupujete...

a ovu GE nebih nikada kupio

daleko je amerika da bi mi imali njihov kvalitet, a i omot mi ruzan ( a ameri nas kao vole)
[ bakara @ 04.01.2009. 21:55 ] @
Ja imam nekoliko tornado sijalica koje sluze vec par godina, a takodje imam i nekoliko GE sijalica koje evo rade vec drugu godinu, nikada mi ni jedna nije crkla.

GE sam uzeo samo zbog dosta nize cene...

Kada pricamo o stedljivim sijalicama ne pricamo o onim od 100 dinara...?
[ Horvat @ 04.01.2009. 22:52 ] @
cek,je l pokretac teme prica o onim "belim" sijalicama,sto imaju staklo kao obicne,ili o ovim sto imaju cevi?
ja sam o ovim s cevima pricao
i kao sto rekoh ,nemam zamerki :)
[a vidim da se i drugi slazu ;)]
[ millko @ 04.01.2009. 23:03 ] @
kod nas u bosni,mislim sarajevu traje jos akcija elektroprivrede,uz placen racun poklon-osram deluxstar 20w sijalica.stavio sam je u wc.za sada fercera ok.
[ jablan @ 04.01.2009. 23:06 ] @
Pa gde baš u WC, gde se često pali i gasi svetlo?
[ staticInt @ 05.01.2009. 00:18 ] @
Ne gasi svetlo u wc-u :)
[ Goran Mijailovic @ 05.01.2009. 02:39 ] @
Kod Philipsa je radni vek 8 godina ako sijalica dnevno radi 3 sata, pise sitnim slovima na dnu kutije kad se otvori

Bitno je znati da ih ne treba cesto paliti/gasiti, znaci ako treba da napustite prostoriju na nekoliko muinuta (oko 15 ) bolje je ostaviti sijalicu upaljenu nego je ugasiti. Frekvencija ukljucivanja/iskljucivanja dosta im utice na vek. Po savetu na jednom drugom forumu, kupio sam jednu Philips od 18W (vek 8 godina), jednu GE od 20W (vek 6 godina) i dve GE od 15W (vek 6 godina). Prve dve sam stavio pre mesec dana a druge dve juce, javljam kad pregore
[ Ivan Dimkovic @ 05.01.2009. 10:32 ] @
Hm,

Meni svaka (ali SVAKA) stedljiva sijalica radi vec vise od 3-4 godine, cak sam ih prenosio iz stana u stan kada sam se selio. Jos nisam video ni jednu da je crkla, a imam ih raznih - od nekih teskih no-name (tipa kupite 4 za 3.99 EUR) do Philips itd...

Cenim da to sto crkavaju ima mnogo vise veze sa kvalitetom snadbevanja elektricnom energijom nego sa tim sijalicama. Verovatno te sijalice ne mogu da trpe sokove sto od elektricne mreze sto od komsija i njihove "opreme" koja emituje haos nazad u mrezu.
[ StORM48 @ 05.01.2009. 11:02 ] @
Šta znam... meni je poriknjavao buljuk tih sijalica, raznih oblika i proizvođača.
Nisam na to obraćao nešto posebno pažnju, dok nisam video ovu temu.

Jedino što zaista jesu štedljive - više štede svetlost, nego struju. Te sijalice svetle tačno toliko koliko i troše i ni kandelu više. Relativno je lako to proveriti (svetlomerom), pa - eto - ako tražite prevaru, to je prevara.

Nego, malo mi je bzvz ta evropska priča (tupljenje) o štednji na kontinentalnom nivou.

Sve kao "zabraniće" konvencionalne sijalice, a ovamo na sve strane šljašte halogeni reflektori u modernoj arhitekturi, gde potrošnja (a i toplotna disipacija) za donji prag ima 50w. Ja kupio neku sobnu lampu (made in EU) i pre neki mesec mi rikne glavna sijalica (ima ih dve, jedna jača i jedna slaba). Odem da kupim zamenu, pogledam koja je odgovarajuća, kad ono 300w, sunce Ti jbm!

Pogledam koliko troše druge slične lampe i - nisam se iznenadio - sve troše otprilike toliko, sa varijacijama ±50w. Strahota.

A ove štedljive - gde god mi je stajala jedna sijalica od 100w (obična), sada stoji 4 od po 25w - ušteda... samo ne znam čega?

Pozdrav
[ veljkoE @ 05.01.2009. 13:22 ] @
mislim da sve preko 1000 lumena, luksa ili kandela, nesto od toga je ok sto vise to bolje za prostorije u kojima boravite, naravno, ako treba dve sijalice
onda idu dve

sijalica od 100 w daje valjda oko 1200

ove philipsove od 20 wati daju oko 1100 lumena ( uglavnom pise na kutiji pa obratite paznju)
[ Horvat @ 05.01.2009. 18:50 ] @
@storm,jesi proveravao sa svetlomerom?
[ StORM48 @ 06.01.2009. 01:15 ] @
Jesam.
Jedinim kojem ja verujem - fotografskim.

Mada mi za to svetlomer i nije bio potreban. Nisam slep - vidim da sve čkilji, dok ne upalim neku artiljeriju.

Pozdrav
[ Horvat @ 06.01.2009. 11:47 ] @
mhm,i kolika je razlika?

a i druga talasna duzina svetlosti je ova od stedljive i od usijane
i pitanje koja sijalica :P
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2009. 13:02 ] @
Citat:
StORM48
Sve kao "zabraniće" konvencionalne sijalice, a ovamo na sve strane šljašte halogeni reflektori u modernoj arhitekturi, gde potrošnja (a i toplotna disipacija) za donji prag ima 50w. Ja kupio neku sobnu lampu (made in EU) i pre neki mesec mi rikne glavna sijalica (ima ih dve, jedna jača i jedna slaba). Odem da kupim zamenu, pogledam koja je odgovarajuća, kad ono 300w, sunce Ti jbm!

Nisam cuo da ce neko da zabrani obicne sijalice?! To je najobicnija ultra-zelena propaganda.

Stedljive sijalice su daleko stetnije za zemljinu kuglu nego obicne, i to iz jednog prostog razloga: SADRZAJA

Vecina ljudi baca te sijalice u djubre kada crknu - sto neminovno vodi ka razbijanju istih prilikom transporta do deponije. E, ta jedna "stedljiva sijalica" izbaci toksicnih materijala kojima treba preko 1000 godina da nestanu iz zemlje. Ta jedna sijalica ucini vise stete nasoj planeti nego ko zna koliko obicnih.

E, sad, zasto se onda toliko guraju, pitate se vi? E, to je vrlo jednostavno - pre nekoliko godina su zelene organizacije tipa GreenPeace ukapirale da mogu da namaknu mnogo vise donatorske love sa "Globalnim Zagrevanjem" nego uobicajenim stvarima tipa ozonske rupe, zagadjenje zivotne okoline i sl... Njima su se, naravno, pridruzile kompanije koje su u tome videle idealan nacin za profit - jer ce ljudi biti prisiljeni da menjaju opremu koja "globalno zagreva" + drzave koje su videle priliku za nove poreze.

Tako danas, recimo, neke "zelene" organizacije traze da se ponovo legalizuju CFC rashladni uredjaji iako je poznato da oni izazivaju ozonsku rupu jer njihove zamene izazivaju previse "globalnog zagrevanja" zbog CO2 u procesu :)

Isto tako, "stedljive sijalice" po nekoj teoriji smanjuju "globalno zagrevanje" - sto znaci da su one super... A to sto razbijanjem svake pravite malu ekolosku katastrofu - to vise nije bitno.

Ah da... "Global Warming" je totalno out - sada je u modi "Climate Change", posto sa tim terminom ne postoji mogucnost da se dokaze da su u krivu ;-)
[ Slobodan Miskovic @ 06.01.2009. 13:15 ] @
Verovatno se misli na vest koju je objavio b92.

Citat:

Od 2012. samo štedljive sijalice

9. decembar 2008. | 10:17 | Izvor: Tanjug

Klasične sijalice s užarenim vlaknom u EU moći će da se koriste do 2012, a posle toga samo štedljive sijalice, odlučili su stručnjaci u okviru Evropske komisije

O toj odluci, kako prenose evropske agencije, treba da se izjasne države članice i Evropski parlament. Ukoliko ne budu protiv, predlog može da bude prihvaćen po skraćenoj proceduri u martu sledeće godine.

Nove mere mogle bi da počnu da važe od septembra 2009. godine, kada bi sa tržišta trebalo da se povuku klasične sijalice snage 100 vati. Nekoliko meseci kasnije, nestale bi iz prodaje i ostale varijante sijalica snage iznad 40 vati.

U domaćinstvima će stare sijalice moći da se koriste i posle tog roka, s tim što će od 2012. moći da se kupe samo štedljive sijalice.

Uslov je, naravno, da nove sijalice, koje će zameniti dosadašnje neštedljive, imaju isti odnos cene i snage kao tradicionalne sijalice i da budu jednako pouzdane.

http://www.b92.net/info/vesti/...12&dd=09&nav_id=333249
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2009. 13:21 ] @
Nadam se da ce se naci dovoljno pametnih EU clanica da bojkotuju ovu glupost.

Ako ne.. super, imacemo povecanu kontaminaciju zemlje teskim metalima i smanjeno svetlo po kucama :(

Ali nema veze, ko hebe zagadjenje - svi cemo imati warm&fuzzy feeling da radimo na smanjenju "Climate Change-a"
[ bachi @ 06.01.2009. 13:29 ] @
Kupovaćemo obične od Kineza. :)
[ KBDNK @ 06.01.2009. 16:19 ] @
Ja sam dobio štedljive sijalice od EPS pre godinu dana kao uredan platiša. To je katastrofa. Jedna je trajala cela 4 dana, a ova druga koja je u životu sada se zagreva kao avion pred poletanje a svetli kao sveća od voska.
Sijalice su bile PHILIPS, Made in Poland, bez podatka o uvozniku...Katastrofa u pravom smislu reči...
[ Horvat @ 06.01.2009. 16:25 ] @
@ivan,a koji su teski metali unutra?ziva? nisam proucavao sadrzaj pa pitam :)

to se drugacije resava,otvaraju se punktovi za bacanje pokvarenih sijalica,samo...problem u mentalitetu ,da ne kazem kucnom vaspitanju ;)
[ bttp @ 06.01.2009. 16:31 ] @
Powering a greener tomorrow. Nego kad smo već kod zagađenja tim sijalicama, kod nas u zemlju je prošvercovana masa tih tzv. štedljivih no-name sijalica koje su apsolutno neupotrbljive, ali zato zagađuju isto ako ne i više od onih "pravih". Bio ja na pijaci jednom prošle godine, i vidim lika na tezgi gde valja te štedljive sijalice tipa iz Grčke, mada bogtepita odakle su poreklom. Cena 100 din komad ili čak i manje, ne sećam se, u svakom slučaju ultra povoljno. Nigde naravno ne piše da je svaki dinar uložen u njih - bačen, plus glavobolja oko odlaganja smeća tj. zagađivanja jer mi naravno nemamo posebno mesto za odlaganje otrovonog otpada (tipa baterije, živinr sijalice itd.)

Ta sijalica je sijala poput sveće, bila je deklarisana na 20W što bi trebalo da menja 100W "obične" sijalice, ali je toliko slabo svetlela da je jednostavno bila neupotrebljiva. Mislim da čak i kad bih stavio 5 tih sijalica u cluster, ne bih dobio zadovoljavajuće osvetljenje. Još plus je jedna od njih cvrčala vriskala u toku rada, pa sam je kao zamenio. Ostala je glavobolja kako ih se otarasiti a da ne uništim kompletnu floru i faunu u području odlaganja otpada. Mislim da ih i dalje držim u nekoj fioci čekajući da se naši sete razvrstavanja običnog od rizičnog otrovnog otpada.

Najveći problem je što se u zemlju švercuje neindetifikovani ali svakako veliki broj takvih stvari koje su zrele da idu direktno u biohazard otpad, i niko o tome ne vodi računa. Nosio sam se mišlju da prijavim tog nesretnika što ih prodaje na pijaci, ali sve se plašim da bi se naša policija i komunalna inspekcija potrudila da ukapira koliki je to ustvari rizik za okoliš. Oni bi to tretirali otpilike kao šverc sapuna. A lik je na tezgi imao bar 200 tih svetiljki, pitaj boga koliko ih još ima u šteku i koliko takvih preprodavaca još ima u Beogradu i po celoj Srbiji. Verovatno je uvezen ceo šleper tog đubreta. To je za plakati kad čovek pomisli gde će taj otpad završiti
[ plavi9 @ 06.01.2009. 22:12 ] @
I ja sam kupio dve takve sa pijace i bas tako, nista ne valjaju.
Ove Philips iz radnje imam nekoliko godina i super su. VELIKA JE RAZLIKA.
Imam iskljucivo Philips i to SPIRALNE i stvarno sam prezadovoljan njima.
Meni su se te spiralne pokazale bolje, ne znam zasto.
[ bttp @ 06.01.2009. 23:27 ] @
Meni su upravo te spiralne Philips poriknjavala. Imam i jednu GE od 20W i za sada radi dobro (da kucnem u drvo), ima zadršku od pola sekunde kod paljenja ali mi se čini da brže dostigne punu osvetljenost. Jedina im je mana što ih nema jačih od 20W, bar ja nisam video, a meni su te od 20W za većinu prostorija u kući preslabe. One Philipsove od 23W ili 25W ne sećam se tačno, su idealne jačine osvetljenja za moje potrebe, al šta vredi kad su krš, bar ove što sam ja kupio. A nisam ih sve kupio na istom mestu. Možda dam još jednu šansu GE, ali to samo na mestima gde mi 20W završava posao, tipa lampa, špajz itd. Jako je malo mesta gde mi 100W (običnih) radi pos'o.
Citat:
KBDNK: Ja sam dobio štedljive sijalice od EPS pre godinu dana kao uredan platiša. To je katastrofa. Jedna je trajala cela 4 dana, a ova druga koja je u životu sada se zagreva kao avion pred poletanje a svetli kao sveća od voska.
Sijalice su bile PHILIPS, Made in Poland, bez podatka o uvozniku...Katastrofa u pravom smislu reči...

Baš sam pitao kevu šta bi s tim sijalicama, jer sam bio čuo još tada da su obećali, a keva je revnosan platiša, pa je pitah šta bi jel su joj poklonili sijalice, kaže ma kakvi... Toliko o poklonima.
[ plavi9 @ 06.01.2009. 23:54 ] @
I kod nas su nekima davali te sijalice na poklon a nekima nisu, iako su redovne platise.
Ni ja nisam nasao jace od 20W.
[ dandy_bosanac @ 07.01.2009. 11:37 ] @
nisam do sada vidio ovu temu, a bas sam razmisljo o zamjeni svih sijalica sa ovim stedljivim,,,
A ono sto me je odusevilo do sada kodnjih je to sto sam prvo uzeo jednu kod kineza za jedno 150 dinara, cini mi se 36w, posto radeci oko automobila bila mi je jako prakticna sto ne grije i sto moze da se drzi rukom,,,ajd polomio sam i par tih komada, pa poslije odem do kineza i za 10e kupim paket od 10 komada (1komad 150, 5komada daju za 750, a 10 za 800 dinara...)
i tako sam zamijenio sve sijalice u radionici i rade preko godinu dana bez problema,,,,sem par desetina komada koje sam razbio, ni jedna nije crkla,,,jeste da je slabije svjetlo do sijalice od 100w, ali radi,

e sad sam bas mislio i za kucu da kupim ali philips ili neke kvlitetnije, i vidim da cu ja ipak opet kod kineza,,,,
a sto se tice razbijanja i katastrofa,,,ma ja sam ih bar preko 10 razbio, i jos sam ziv i ne svijetlim u mraku,,,,
[ StORM48 @ 07.01.2009. 14:10 ] @
Citat:
Horvat: mhm,i kolika je razlika?

a i druga talasna duzina svetlosti je ova od stedljive i od usijane
i pitanje koja sijalica :P

Malo je reći - ogromna. Rekoh već - moram da upalim 4x25w (mešano Philips/Osram, pošto kupim one na koje naletim - ne znam gde su proizvedene), da bih dobio intezitet približno jednak jednoj običnoj sijalici od 100w.

Nema to veze sa talasnom dužinom, nego sa intezitetom. Manje svetla zahteva duže ekspozicije pri snimanju IDENTIČNE scene. Nema prevare u smislu merenja.
A i odokativno je lako utvrditi da sve to "čkilji", Bog da te sačuva...

Citat:
Ivan Dimkovic: Nisam cuo da ce neko da zabrani obicne sijalice?! To je najobicnija ultra-zelena propaganda.

Stedljive sijalice su daleko stetnije za zemljinu kuglu nego obicne, i to iz jednog prostog razloga: SADRZAJA

Vecina ljudi baca te sijalice u djubre kada crknu - sto neminovno vodi ka razbijanju istih prilikom transporta do deponije. E, ta jedna "stedljiva sijalica" izbaci toksicnih materijala kojima treba preko 1000 godina da nestanu iz zemlje. Ta jedna sijalica ucini vise stete nasoj planeti nego ko zna koliko obicnih.

Nisam se previše upuštao u priču oko sadržaja "štedljivih" sijalica, ali ako je to tačno (a površnom pretragom Gugleta vidim da jeste), onda je ta priča toliko licemerna, da je to neverovatno.

Ovo za "zabranu običnih" sam već nekoliko puta čuo/pročitao, ali se ne sećam izvora. Sasvim je moguće da je u pitanju neka toaletna novina ili medij koji plasira takve gluposti.
Evo sad vidim da je Slobodan Mišković pomenuo nekakvu vest sa B92. Oni su sasvim skloni senzacionalizmu i plasiranju neproverenih vesti. Da li je to tačno - ne znam, ali da je nelogično - e to znam.

Čak i kada ne bi postojala ta priča o zagađenju, prosto je glupavo forsirati priču o zagrevanju i potrošnji, a furati halogena sunca, svud unaokolo.

Pozdrav
[ dmauka @ 07.01.2009. 16:08 ] @
Ovako stoje stvari sa objavljivanjem senzacija na netu...

http://www.independent.co.uk/l...ion-to-damage-skin-956696.html

Ne budem lenj pa proverim...

General Electric 20W, znaci, najjaca varijanta...

upaljena i ostavljena par minuta da se zagreje...

Izmerena vrednost u mW/cm2...
cisto zbog poredjenja, jacina sunca u podne u julu mesecu je oko 12 mW/cm2...a kao sto se vidi na slici, vrednost jacine uv zracenja "save energy" lampe iznosi max. 0,09 mW/cm2...sto je jednako jacini zracenja po oblacnom danu...
[ obrads @ 07.01.2009. 17:10 ] @
Predmet ove teme je u suštini kvalitet robe široke potrošnje i veoma rasprostranjena pojava falsifikovanja poznatih brandova. Dali vam je poznato da pojedini proizvodi dolaze u "rinfuzi" iz bilo gde i da se kod nas pakuju u kutije na kojima se može oštampati ono što želite!? Dali vam je poznato da elektični agregati za struju iz Kine dolaze bez oznake proizvođača
a da se kod nas lepe etikete poznatih svetskih proizvođača sa svom pratećom dokumentacijom-garancijom, uputstvom i sl.!?
To je taj problem i sa štedljivim sijalicama. Uopšte nije sigurno da je ono što piše na njima tačno a onda iz toga slede svi mogući problemi.
Pre sedam godina sam kupio u Nemačkoj pet štedljivih sijalica, one duguljaste sa dvostrukim slovom "u". Stavio sam ih u luster u dnevnu sobu, u zimskom periodu rade najnanje 7-8 časova, i sada rade isto kao u početku. Proizvođač je za mene neki nepoznati, na sijalicama blizu grla piše nešto kao Sa..ght. Neznam dali je to proizvođač ili nešto drugo.
Ovo što sam naveo nije prilog o kvalitetu štednih sijalica nego dokaz da sada kupujemo svašta.
Poz..
[ Emil Ranc @ 07.01.2009. 17:45 ] @
Ja ne znam gde vi kupujete te vaše sijalice, ali moje dve spiralne CFL 20W=100W, jedna Philips tornado, druga General Electrics, obe rade ok, i obe daju zaista jako svetlo, ajde, ako i nije kao 100W obične, onda je bar 90-95W.

Imam i jednu sa malim grlom, GE, 11W=60W, za lampu pored kreveta, i zaista dobro svetli, definitivno jače od one od 40W obične, koju sam imao ranije. Ovu sam tek skoro uzeo.

Imao sam ranije, baš davno, još 90tih, neke nemačke, i one nisu bile tako jake. Takođe, ćale je kupio neke kineske na popusutu u nekom supermarketu, pa ono, eventualno mogu da se koriste da osvetle neko stepenište, baš su slabe, mada isto piše 20W=100W.

Što se tiče uštede, obe moje sijalice rade sada gotovo godinu dana, jedna oko 3, druga 7 sati dnevno. To je 10h x (100-20=) 80W = 800Wh uštede dnevno, ili cca 292 kWh godišnje. Prosečna cena struje je 4,5din/kWh, znači godišnja ušteda je oko 1300din (minus cena za dve sijalice, oko 700 din za obe). Naravno, verujem da će me ove sijalice i dalje dobro služiti, i planiram da uzmem još koju.

Razlog zbog kojeg obične nisam zamenio sa štedljivim i na ostalim mestima, poput kupatila i kuhinje, je priroda CFL sijalica koje ne vole često paljenje i gašenje (to sam pročitao na više mesta). CFL sijalice takođe ne vole da budu zatvorene u lusteru, abažuru (zbog protoka vazduha, pretpostavljam), a ne vole ni da budu na hladnom (dvorište, npr). Sve to mogu biti razlozi zbog kojih vaše CFL sijalice traju manje nego očekivano.

Što se tiče njihovog bacanja nakon crkjavanja, slažem se da je to problem, stoga ću ja moje, kad crknu, držati negde „sa strane“, dok se ne pojavi neka firma za reciklovanje ovih sijalica...
[ stsung @ 07.01.2009. 17:52 ] @
Ja kod mene imam ove spiralne phillips i jednu GE. Phillips su 20W (pishe zamenjuje 115W obichnu) i mogu slobodno reci da svetli neshto jache od klasichne 100W sa uzharenim vlaknom. Ova jedna GE je isto 20W ali je neshto slabija od Phillipsovih. U svakom sluchaju, nemam zamerki na njihov rad niti na jachinu svetla. Jedino shto za ove GE pishe da se ne smeju zatvarati (u plafonjere i slichno) jer im to skracuje vek trajanja.

Svako dobro.
[ Goran Mijailovic @ 07.01.2009. 18:01 ] @
Ja sam izuzetno zadovoljan svetlom ovih sijalica, stavljam ih po dve okrenute jednu naspram druge (pod uglom od 180o ) u plafonjeru, gde su ranije bile obicne sijalice od 60-100W a sada su u sobi 20+18W u kuhinji 15+15W iodlicno sijaju. GE sam kupio u M***iju cene su im 290 din/kom, Philips sam kupio na drugom mestu po ceni oko 360din.

Ne drugim mestima necu stavljati stedljive jer imam "potenciometar".
[ plavi9 @ 07.01.2009. 19:51 ] @
Ma, odlicne su te spiralne Philips.
[ bakara @ 07.01.2009. 21:49 ] @
Citat:
Emil Ranc: Ja ne znam gde vi kupujete te vaše sijalice, ali moje dve spiralne CFL 20W=100W, jedna Philips tornado, druga General Electrics, obe rade ok, i obe daju zaista jako svetlo, ajde, ako i nije kao 100W obične, onda je bar 90-95W.

Ovo sam upravo i ja hteo da napisem...

LM, ocigledno je da su neki od nas vrlo zadovoljni jacinom svetla dok neki tvrde da je to svetlo slabo (?)

Ja mogu da kazem da sam vecinom kupovao sijalice od 11 i od 9w i da sijaju bljestavo, a one od 20w skoro da ne moze da se gleda, a postoje i jace od 23w.

Drugo, sijalica (obicna) od 100w nikako nije za lampu, u lampe ide max 60w zbog zagrevanja!

[ Horvat @ 07.01.2009. 22:15 ] @
u prevodu,svasta se tu diluje,i nisu tako lose stedljive [naravno ako se ne bacaju bilo kuda...]
[ Mister Big Time @ 07.01.2009. 23:25 ] @
evo i na TV-u apelovali iz EPS-a da se predje na stedljive sijalice, svako ko moze... jer 5x manje trose a 5x duze traju. :)

[ bakara @ 08.01.2009. 19:15 ] @
Nemoj da prljate temu bre!
[ yotsa @ 08.01.2009. 20:35 ] @
I ja koristim Filips 23W(spiralne) i GE 20W(spiralne) ali one od 300+ dinara i prezadovoljan sam. Svetle baš kao 100 odnosno 130W, ako se vrši procena golim okom i uopšte ne "škilje" tj ne možeš da pogledaš u njih ako probaš. Jedino je bitno da se ne pale/gase non-stop kao što mnogi kažu ovde. Ako poredite cenu struje na zapadu i uštedu onda se "njima" isplate, kod nas je struja relativno jeftina, da ne pričam što sam letos viđao u Austriji iste ove sijalice po ceni od 3,70€. Jedan primer potencijalne uštede: meni se potrošnja struje u zimskim mesecima kretala blizu 1500kW pa i samim tim rizik da odem u crvenu zonu je postojao a samim tim i ekstra tarifa. Kako sam promenio svih 12 sijalica koje imam, sada sam ispod 1350kW pa je ušteda indirektnog tipa. Ne brinem za crvenu zonu.

Zadnji put sam kupio JNC spiralne i meni svetli belo, kao neonsko svetlo, što za dnevni boravak ili spavaću sobu izgleda jako loše, tj smeta mi, tako da sam je vratio i doplatio za GE.

@risp73
To što ti pričaš nema veze sa kvalitetom već sa odabirom distributera za tržište. Ja sam se bavio uvozom 10 godina i uvek ti proizvođači "dodele" najbliži distributivni centar za uvoz, a to je prirodno negde na balkanu ili u okruženju, gde se uputstva i naimenovanja proizvoda (ili ono što treba da bude na deklaraciji) pišu na jezicima regiona (okruženja). Takođe, oni imaju robu u magacinima namenjenu za to tržište. Možeš ti i iz Roterdama da uvoziš robu za Zapadnu Evropu ali su ti troškovi mnogo veći. Loše je to što što naši uvoznici ne insistiraju da delovi ambalaže i uputstva budu i na srpskom jeziku ali da bi se do toga došlo moraš se obavezati na velike količine na duže vreme da bi štampanje i promena izgleda ambalaže bilo isplativo.

Nemačka je tržište za sebe (i Poljska polako postaje a Rusija već odavno) zbog veličine prometa pa mogu i da zahtevaju specijalne ambalaže i uputstva i sl. dok ceo Balkan i istočna Evropa ne može da potroši kao oni pa su zato i uputstva multijezična ili i ne postoje.
[ vidan kv @ 08.01.2009. 22:30 ] @
....Letos kupio u Praktikeru u Atini,....Filipsova (šatro)štedljiva.Cena koliko se sećam 4-5evra.Tražio sam model namenjen za spoljnu upotrebu tj da je postavim ispred ulaznih vrata pomoćne prostorije.Nije bila direkto izložena kiši pošto je bila zaštićen tremom....gorela je svaku noć,ono od kad krenem na spavanje do ustajanja tj.7-8 sati u proseku.Trajala je ravno 6 meseci...a na kutiji pisalo "life time 5 years!".....pozzz!
[ srdjan_m @ 09.01.2009. 08:15 ] @
Citat:
vidan kv: ....Letos kupio u Praktikeru u Atini,....Filipsova (šatro)štedljiva.Cena koliko se sećam 4-5evra.Tražio sam model namenjen za spoljnu upotrebu tj da je postavim ispred ulaznih vrata pomoćne prostorije.Nije bila direkto izložena kiši pošto je bila zaštićen tremom....gorela je svaku noć,ono od kad krenem na spavanje do ustajanja tj.7-8 sati u proseku.Trajala je ravno 6 meseci...a na kutiji pisalo "life time 5 years!".....pozzz!

Jeste 5 godina (radi reklame) ali po 2-3h dnevno, što takođe piše negde na pakovanju.
[ dmauka @ 09.01.2009. 10:13 ] @
Citat:

Nemačka je tržište za sebe (i Poljska polako postaje a Rusija već odavno) zbog veličine prometa pa mogu i da zahtevaju specijalne ambalaže i uputstva i sl. dok ceo Balkan i istočna Evropa ne može da potroši kao oni pa su zato i uputstva multijezična ili i ne postoje.

Jedino sto je zakonska obaveza uvoznika da krajnjem korisniku obezbedi uputstvo na zvanicnom jeziku republike Srbije.
Znaci, definitivno nije obaveza proizvodjaca vec njegov interes, kako si ti lepo objasnio, ali jeste obaveza prodavca na domicilnom trzistu.
[ bakara @ 09.01.2009. 10:18 ] @
Ja imam u dvoristu 6 kom stedljivih (3 tornado i 3 GE) philips radi duze od 3 godine od prvog mraka do 8-9 izjutra, znaci skoro po 12 sati dnevno, ni jedna nije crkla.
[ Goran Mijailovic @ 09.01.2009. 15:52 ] @
Citat:
vidan kv: ....Letos kupio u Praktikeru u Atini,....Filipsova (šatro)štedljiva.Cena koliko se sećam 4-5evra.Tražio sam model namenjen za spoljnu upotrebu tj da je postavim ispred ulaznih vrata pomoćne prostorije.Nije bila direkto izložena kiši pošto je bila zaštićen tremom....gorela je svaku noć,ono od kad krenem na spavanje do ustajanja tj.7-8 sati u proseku.Trajala je ravno 6 meseci...a na kutiji pisalo "life time 5 years!".....pozzz!

Vec sam pisao ali da ponovim, kod Philipsa je radni vek 8 godina ako sijalica dnevno radi 3 sata, pise sitnim slovima na dnu kutije kad se otvori. GE ima radni vek 6 godina ali ako se sijalica koristi 2.7 sati dnevno.
[ Odin D. @ 09.01.2009. 23:53 ] @
Ja imam nekoliko Philips-ovih. Ova sto je u radnoj lampi svaki dan radi najmanje 8 sati i to skoro vec godinu dana i nema nikakvih problema sa njom. Jacine je 18W i ne moze da se gleda direktno u nju sa udaljenosti manje od 3m.
Ova sto je u kuhinji ne radi toliko sati dnevno, ali se zato ukljucuje/iskljucuje 100-tanjak puta dnevno i sa njom takodje nema nikakvih problema.
[ StORM48 @ 10.01.2009. 15:40 ] @
A pa da... znači, ako je palim jednom dnevno po 30 sekundi, trajaće mi 100 godina!
Štedljivo indeed - ne pališ je nikad i štediš, pa samo pršti.

Ja ne znam da li pišem turski ili sam stvarno toliko nerazumljiv?

Uopšte ne ulazim u to da li su na tržištu prisutni plagijati ili nekakvi "originali". Prve ovakve sijalice sam kupio u Budimpešti i sve do jedne su riknule, baš kao i sve druge, koje sam kasnije kupio kod nas, nebitno ko ih je proizveo i gde. Nisam primetio nikakvu zakonitost u tome šta piše na ambalaži, gde je "Made in", kao i gde su kupljene. Ovde ili vani, potpuno je svejedno.

Ako ne traju kraće nego obične, duže ne traju sigurno, a svetlost im jeste slabija, jer - jedno je empirijsko utvrđivanje ("meni se čini..."), a sasvim je drugo egzaktno. Intezitet svetlosti se, koliko je meni poznato, ne utvrđuje buljenjem u sijalicu, nego na egzaktan način - ili korišćenjem odgovarajućih mernih instrumenata ili nečim što takav instrument može da zameni. I dok ja ni u jednu ni u drugu sijalicu ne mogu da buljim nešto naročito dugo, količina svetlosti koju te dve tehnologije emituju unutar nekog prostora se razlikuje.

Primer imamo kod ulične rasvete - imate one stare, bele živine sijalice, koje blješte Bože sačuvaj kada gledamo u njih, a svetlost koju rasipaju unaokolo je najbaže rečeno smešna u odnosu na današnje "žute" sijalice na banderama. To govori samo jedno - da se merenje svetlosti ne radi "buljenjem", već merenjem količine svetlosti koje ta sijalica isijava po okolini.

E tako ja lepo uzmem fotoaparat, stavim ga na stativ i radim studijsku fotografiju bez specijalizovane rasvete. Uključim svetlo i vidim da su ekspozicije i po nekoliko sekundi duže nego što bi trebale da budu. Onda uključim halogenu i naravno - ekspozicije se skrate drastično. Probam sa običnim sijalicama, koje se ispostave slabijim od halogenih, ali i dalje primetno jače nego štedljive. Znači, ne fotografišem upaljenu sijalicu, nego predmet obasjan njome.

Kapiram ja sve te priče o svetskim zaverama i uvaljivanju krševa na tržišta trećeg sveta, al' brate - osim ovde na forumu, ja još nisam upoznao toliko ljudi koji samouvereno tvrde da te sijalice zaista jesu mnogo jače i štedljivije, jer očigledno je da to baš i nije tačno.

Ja ih koristim i dalje, ali više zbog zgodnih dimenzija i na mestima gde mi intezitet svetla nije posebno bitan. Cela poenta je u tome da se ne štedi ništa - ako je ušteda to što sijalica potroši neku desetinu vati više, a zbog štednje je koristite 2-3 sata dnevno, ne vidim koliko to može da utiče na uštedu, budući da koštaju ko Svetog Petra kajgana, pa kad riknu, momentalno pojedu svu dotadašnju uštedu?

Ustvari je najbitniji deo ove priče ona patetična priča o ekologiji, s početka teme - toliko se nasekiraše za ekologiju, a forsiraju vrstu sijalica koje su delegirane za izbacivanje iz upotrebe još krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada su uličnu rasvetu u obliku "živinih" sijalica, krenuli da menjaju sadašnjim žutim sijalicama.

Pozdrav
[ veljkoE @ 10.01.2009. 19:56 ] @
najbolje lepo ugradi neonke onaj set sa sve ogledalima i njih 6 komada, i da vidis svetla, jeste da pocnu da trepere, al nema veze, a i ove klasicne su OK, osim sto mozda trose malko vise struje, al sta ima veze, one bar greju, a ove stedljive, kome trebaju, osim mozda EPS-u

mozda ipak one samo sluze da bi se prodavale- pod izgovorom -da su bolje

ima jedno pravilo

ne moze= i jeftino i dobro ( ako gledamo potrosnju struje)

mora biti neki kompromis
ako ces svetlost, bez 300 wati - nema svetlosti

i jos jedno
otkud ti ideja da nesto sto jako sija , ne daje dobru svetlost - ako uzmemo u obzir da nesto daje jednaku kolicinu svetlosti u za to predvidjenoj jedinici

npr, ove zivine sto spominjes
daj im samo malo bolje ogledalce iza , pa da vidis svetlosti, onako laicki receno
[ Goran Mijailovic @ 12.01.2009. 14:57 ] @
Citat:
Ja ih koristim i dalje, ali više zbog zgodnih dimenzija i na mestima gde mi intezitet svetla nije posebno bitan. Cela poenta je u tome da se ne štedi ništa - ako je ušteda to što sijalica potroši neku desetinu vati više, a zbog štednje je koristite 2-3 sata dnevno, ne vidim koliko to može da utiče na uštedu, budući da koštaju ko Svetog Petra kajgana, pa kad riknu, momentalno pojedu svu dotadašnju uštedu?

Ja sam izracunao da se sijalica meni otplati za 3 meseca. Vec je neko ovde izvodio racun, al samo da napomenem da sam racunao da ce sijati 9 sati dnevno a ne 2-3 sata
[ yotsa @ 13.01.2009. 22:52 ] @
Ma uopšte se ovde ne radi o tebi, njemu ili meni. Pitanje uštede nas kao pojedinaca je sekundarna, primarna je koliko štedimo državi i elektroprivredi.

Ako svako domaćinstvo zameni makar dve sijalice od 100W onim od 20W štedi se 160W na sat ili u proseku 1KW/h dnevno. Na teritoriji Beograda ima oko 750.000 domaćinstava pa puta 30 dana pa puta cela Srbija, dođemo do mnogo desetina miliona mesečno uštede. A to nije malo. Naselja se non-stop dograđuju a elektromreža ne.

A i ekološka šteta (koju neko pominje) je mnogo manja nego od one koja bi se dobila gradnjom termoelektrana koje bi zadovoljavale potrebe ako se ne štedi.
Zato se i ukidaju obične sijalice, ne da bi mi uštedeli nego država. Tu se i razlikuju balkanski narodi od zapadne evrope, mi uvek prvo gledamo sebe pa državu :)

P.S. Ne radim u elektrodistribuciji, samo čitam između redova :)
[ madamov @ 14.01.2009. 16:20 ] @
Nedavno je Rambo Amadeus pisao o štedljivim sijalicama i tamo se bavio brojanjem. Napisao je da kada bi sva domaćinstava u Srbiji zamenila sve sijalice štedljivim da b mogli da ugasimo Obrenovac. B)

Na mom mikro-nivou mesecima me nervirala sijalica od 100W koja gori 24/7 u hodniku zgrade ispred liftova, znači ima upotrebnu vrednost tih minut ili dva dok sačekaš lift. Pomnožim ja to, ispade 2,4 kW/h dnevno, mesečno preko 70 kW/h, godišnje 840 kW/h. Skoro megavat od jedne sijalice. I žrtvujem 200 dinara za OSRAM od 17W (bio na akciji u Metrou), tj. rizikujem 200 dinara da mazne neko od komšija. Radi još posle mesec dana i nije je niko maznuo.

Sledeća na redu je jedna od 60W koja u jednom liftu isto gori 24/7, samo bih tu da nađem (ima takva u drugom liftu, donele komšije iz Francuske) onu koja izgleda kao obična sijalica i ima 7W, ne bih da stavljam spiralen, ima odmah da je maznu. B)
[ Odin D. @ 17.01.2009. 12:35 ] @
@StORM48

To sto ti pricas uglavnom ima veze samo sa tobom. Moguce je da je tebe sticajem neobicnih okolnosti, cija je vjerovatnoca ravna vjerovatnoci dobitka na lutriji, zadesilo da sve redom naletis na neispravne sijalice.
Ja kao sto rekoh imam sasvim drugacija iskustva i tvoji dokazi su irelevantni u mom slucaju.

Dalje, intenzitet svjetlosti se u slucaju zanimljivom za nas mjeri bas "buljenjem", kako ti to nazivas, jer se radi o tome sta od te svjetlosti vidi ljudsko oko, a ne sta mjere kojekakvi aparati, cipovi ili foto-filmovi cija se osjetljivost prostire i van spektra koje vidi ljudsko oko. Vjerovatno ti je poznato da obicne cmos kamerice mogu da snimaju i pri svjetlu infra-red dioda, sto je opet za covjeka mrkli mrak.
Dakle, subjektivni utisak je ipak presudan u tome da li je meni radni sto dovoljno osvjetljen ili ne, a ne neki foto-aparat.

Radni vijek tih sijalica je 8000 sati, i prostom racunicom se vrlo lako utvrdjuje kolika je razlika na tu "kilometrazu" kad se tih 8000 sati pomnozi sa 100W u odnosu na 20W. Ta razlika znacajno prevazilazi cijenu tih sijalica, pa cak i neka traje duplo manje (tj. da kupis dvije za taj period) opet je razlika prilicna. Da ne spominjem koliko bi obicnih sijalica promjenio za to vreme.

E sad, da li traje bas 8000 sati ili ne, diskutabilno je pitanje, ali ako izuzmemo Srbiju, Bugarsku i sl. zemlje, u zapadnoj Evropi postoji vrlo jaka institucija zastite potrosaca i tesko da neko moze bez ozbiljnih posljedica da lupeta svasta na pakovanju svojih proizvoda. Oni vracaju mnogo ozbiljnije stvari na besplatnu popravku i zamjenu u hiljadama primjeraka (npr. automobile), a kamoli ne bi obicne sijalice. Sve to prilicno kosta i ne vjerujem da bi se neko zajebavao sa laznim informacijama na obicnim sijalicama. I kao sto vec rekoh u svom ranijem postu, one koje ja imam ponasaju se bas onako kako bi covjek i ocekivao prema informacijama na pakovanju.
Ova na radnom stolu je vec pregurala trecinu radnog vijeka (oko 3000 sati), potrosila je za to vreme oko 50KW, dok bi obicna potrosila preko 200Kw. Znaci razlika je 150KW, tj. ona se vec isplatila. Sve dalje od toga sto izdrzi je cist dobitak u odnosu na klasicne.

[ eddy_yu @ 20.01.2009. 22:54 ] @
Pre mesec dana sam pazario dve Philips Tornado 23W=130W sijalice ,i to neke sto daju zutu svetlost ko ove klasicne a ne belu ko neonke.Za sad rade super i prezadovoljan sam sa njima , rade u lusteru sa pet grla u kombinaciji sa prezivelim standardnim sijalicama od 100W.Njihova svetlost je vidljivo jaca (istina je ovo za 130W) a i uz pomoc fotoaparata (Storm48-ova tehnologija) takodje potvrdjuje da je njihova svetlost jaca.Planiram da zamenim sve klasicne sa ovim stedljivim ,jedino cu pazariti neke slabije (bar dve ) jer ako svih pet budu ove bice mi dnevna soba ko tv-foto studio E sad sto se tice stedljivosti i zastite covekove okoline za to me bas z....e bitno da one traju duze od klasicnih jer su me odrali po 500 din komad (zbog te zute svetlosti )

PS to sto nekima crkavaju brzo nije do sijalica nego do struje
[ Java Beograd @ 21.01.2009. 08:49 ] @
Ja se grejem na struju. Dakle, obične sijalice (čitaj: jeftine i stvarno dugotrajne) doprinose zagrevanju prostorija. Tako, potrebno je da vremenski kraće radi grejno telo. Da li bih ja nešto uštedeo korišćenjem tih "štedljivih" i šatro dugotrajnih ? Ne bih.

Dobro, neko će reći, a leti ? Leti je dnevna svetlost od ranog praskozorja do oko 21:00, a i inače 90% večeri provodim u dvorištu. Koliko bih tu uštedeo ? Manje od cene one jedne Philipsove koja mi je crkla za dva meseca.

I dalje: u 5 prostorija imam prekidaće "dimere", kojima mogu da umanjim intenzitet osvatljenja. Svi ukućani rednovno koriste tu osobinu, pa se energija uštedi i na taj način. Ove nove "štedljive" (koje su po svojoj prirodi zapravo neonske sijalice), ne mogu da se koriste na taj način, pa takođe ostajem uskraćen za prijatan ambijent u sobi.

Dok god u radnjama bude bilo jeftinih običnih sijalica - kupovaću njih i koristiti ih. Mada, video sam još prošle godine da u Nemačkoj ove obične sijalice koštju oko 2 EUR. Država je namerno udarila ekstra namet da ih odmili narodu.
[ Odin D. @ 21.01.2009. 15:59 ] @
I ja se potpuno slazem sa tim da su za grijanje tek izleglih pilica u sanducima mnogo bolje stare sijalice sa uzarenim vlaknom nego ove nove.
[ toplica81 @ 22.01.2009. 15:07 ] @
Ja sam se odskora zainteresovao za ove štedljive sijalice jer, eto meni nikako ne ide u glavu da je neko uopste dozvolio korišćenje ove "obične" sijalice znajući da ona 10% utrošene enegrije koristi za osvetljavanje, a čak 90% otpada na grejanje!!! U početku nisam ni znao da ima štedljivih sijalica koje daju svetlost iste boje kao i obične. To ćete znati tako što ćete naći na kutiji natpis WARM WHITE. Sijalice koje svetle kao neonke tj one koje daju belu svetlost imaju natpis DAYLIGHT. Pakovanje može biti iste boje, jedino po ovom natpisu ćete prepoznati koja je u pitanju.
E sada moje iskustvo: Kupio ja jednu, marke VITOONE od 15W da probam. Naravno, naišao na belu! Stavio je ja u hodnik, i nije mi se baš svidela.. Slabo svetli... Ubrzo sam skontao da one pri paljenju slabije svetle ali posle 30-tak sekundi svetle jače. I rešio ja da kupim i za dnevnu sobu 4 komada od 20W marke TUNSGRAM. Uzeo sam od 20W za svaki slučaj... Čitao budalaštine o tome kako ne mogu da svetle toliko jako, u fazonu "gde može sijalica od 20W da svetli ko ona od 100W" Kada sam ih stavio i uključio sve 4 bilo mi je jasno da sam se zeznuo: blještale su ko lude! Da slabo svetle jednostavno nije tačno, jedino ako vam smeta što se pali sekundu posle uključivanja prekidača i što svetli slabije prvih 30-tak sekundi.
Što se tiče trajanja to ću tek videti, ali meni je menjanje sijalica dojadilo, pa i da traju duplo duže od običnih meni je dovoljno. Imam nameru sa SVE sijalice u kući zamenim ovim štedljivim.
Sada čitam neki likovi pričaju o nekakvom zračenju tih sijalica... Ne znam šta je sledeće...
[ sasa-shile @ 22.01.2009. 15:23 ] @
Moje misljenje je da stedljive sijalice treba postaviti tamo gde se i ocekuje da ce sijalice dugo raditi (kuhinja i dnevna soba) a na ostalim mestima je bacanje para.Svetlost je odlicna a radni vek videcemo.
[ Zeleni zub @ 22.01.2009. 20:53 ] @
Ja sam se razocarao kad sam namestio stedljivu sijalicu - ono sto nije bilo vidljivo pod klasicnom sijalicom je ovde bilo kao pod lupom: neravni i lose gletovani zidovi, neravnine na plafonu - uzas

Evo stedljivih upakovane kao klasicne
http://www.mikro.rs/main/index...;datum=2009-01-22&ID=11196
[ Im wolf coyote genius @ 24.01.2009. 15:41 ] @
Zmenuo sam po kuci filipsove sijalice naravno stedljive ok. rade kao neonke sto je vec sve receno, treba im vreme da se razgore gde treba vise svetla treba i vise sijalica. itd..

I naravno crkne mi jedna sijalica posle 6 meseci. Ja ne bi bio ja da je ne rastavim da vidim sta ima unutra. Nista narocito elektonika ko elektronika, pregledam i ustanovim da je crkla cev, a elektronski sklop je ostao citav.

Prikljucim tu elektroniku na Flo cev od 18w (20w), naravno cev prosvetli bez prigusnice i bez startera, nema da je njaka starter vec je odjednom upali. Cev svetli sasvim korektno bez ikakvih smetnji.

Elektronska plocica iz stadljivih sijalica ima cetiri izvoda dva izvoda idu na jednu stranu flo cevi, a druga dva izvoda idu na drugu stranu cevi i to je sve, naravno napon je 220v.
[ dakipro @ 25.01.2009. 13:58 ] @
Vec 2 godine imam stedljive, philips. Neke no name mi zaista nisu svetlele adekvatno pa sam ih zamenio. One duguljaste, sa vise U cevi se brze "ugreju" tj brze postignu svetlost, a u kombinaciji sa po kojom upletenom su super. U sobi od 25m2 imam 3 od 20w, i svetle kao blesave, a kako mi danju nije bas najsvetlije od dnevne svetlosti, kombinacija ovih sijalica sa dnevnim svetlom je ekstra, sto je sa obicnim sijalicama bilo bolno. Takodje mi obicne sijalice trajale po 3-4 meseca konstantno, ove lepo rade, cak sam ih i nosio po stanovima kako sam se selio. Sad, kolko svetle u brojkama nije mi bitno, ali da se vidi u sobi, vidi se. U luster gde su 3 sijalice (koje trose 60w ukupno po papiru) niko i ne pomislja da gleda direktno, zaista smeta od jacine svetla. A u jednu sijalicu od 60w znam da nije problem gledati

Dve imaju onu "zutu" topliju svetlost, tako da manje deluju bolnicki. Takodje sam u jednom stanu ubacio bio neonke po zidovima soba, srecom bile cevi za radijatore pa sam samo okacio da vise, isto su bile "coal" boje, i efekat je zaista bio bolji od zarulja i lustera. Da mogu, i sad bi verovatno imao neonke, ali nije moj stan. Nisu nesto bolje od ovih stedljivih, ali imaju vecu svetlosnu povrsinu pa su mi lepse, nego ovo centralizovano svetlo iz jedne tacke. A i imale su brzi start, nisu bile od onih sto imaju starter pa se pale uz blinkanje.
Stedljive (i neonke su mi stedljive ) trose po 20w, sto je da ne kazem bar 5 puta jeftinije, a kako volim dobro osvetljenje, nije mi problem imati 3 sijalice, pa nek sve tri svetle kao 200w ukupno, toj si je usteda za mene. Mesecno za veceru, pala je sa neba

Sve u svemu, zaista pozitivna iskustva, i ne vrcem se na obicne "zarulje", za sada
[ ColorLab @ 26.01.2009. 22:06 ] @
Vidim da ima raznih mišljenja, pa rekoh da uradim neka konkretna merenja.

Kao prvo, da ukratko opišem kako sam merio:
1. Koristio sam Gretag Macbetg Eye-One Displeay 2 spektrofotometar, koji se inače koristi za kalibrisanje monitora.
2. Spektrofotometar sam prikačio (zalepio) za tripod za fotoaparat na mesto gde bi se inače stavio i fotoaparat.
3. Sijalično grlo (odnosno grla jer sam merio i sijalicu sa E14 navojem i sa E27 navojem) sam fiksirao na tripod na 50 cm od spektrofotometra. Konkretna razdaljina mi nije bila bitna, osim da bude identična za sva merenja.
4. Koristio sam sledeće sijalice:
- Philips GENIE WW 827 11W E14 grlo 8000h (zamenjuje običnu sijalicu od 60W) 600 lumen 80 mA (štedljiva) energetski rared A
- Philips TORNADO WW 827 20W E27 grlo 8000h (zamenjuje običnu sijalicu od 115W) 1350 lumen 145 mA (štedljiva) energetski rared A
- Philips B35 60W E14 grlo 1000h 670 lumen (obična transparentna) energetski rared E
- Philips A55 100W E27 grlo 1000h 1340 lumen (obična transparentna) energetski rared E
Kao što je neko već napisao vek trajanja je baziran na prosečnom radu sijalice od 3h dnevno (lepo piše na kutiji).
Skrećem pažnju da Tornado štedljiva sijalica menja običnu sijalicu od 115W, a poređeno je sa običnom sijalicom od 100W.
5. Instrument meri intenzitet svetla izražen u lux (lx), kao i temperaturu svetgla izraženu u Kelvinima (veća vrednost - hladnije svetlo).
6. Sve sijalice su nove, a pre merenja su bile upaljene najmanje 5 minuta.

Rezultati:

- Philips GENIE WW 827 11W
363 lx / 2100 K

- Philips TORNADO WW 827 20W
1148 lx / 2200 K

- Philips B35 60W
327 lx / 2000 K

- Philips A55 100W
936 lx / 2000 K

Zaključke izvodite sami.
[ Goran Mijailovic @ 27.01.2009. 07:05 ] @
Pa cekaj, ovde je covek rekao da je merio svetlomerom i da je kolicina svetla mala, ovi podaci koje si ti prilozio (ako ja dobro tumacim) govore nesto sasvim suprotno, zar ne?
[ ColorLab @ 27.01.2009. 08:13 ] @
Da. Intenzitet i temperatura svetla su približno isti kod obične i štedljive sijalice. Lepo bi bilo da neko izmeri konkretnu potrošnju, pa da znamo sve parametre.
[ Goran Mijailovic @ 27.01.2009. 08:36 ] @
Ok, ti si potvrdio ono sto sam ja vec znao ;)

Sto se potosnje tice ostaje mi da verujem proizvodjacu i racunu za struju.

Ja sam zamenio drvenu stolariju u jednoj sobi sa PVC stolarijom(oko 7m2 stakla) plus postavio Alu roletne, namestio gde god je to bilo moguce i svrsishodno stedne sijalice, te se grejao vecim delom decembra pomocu klime umesto grejalice koja je do tada koriscena u sobi. Racun za decembar 2008. mi je manji za 670kWh od racuna za decembar 2007.a za 230kWh u odnosu na decembar 2006.
[ ColorLab @ 27.01.2009. 11:41 ] @
@Goran Mijailovic
Malo je off topic, ali moram da pitam.
Da li si računao kolika je ušteda od ugradnje nove stolarije, kolika od ekonomičnijeg grejanja (klima), a kolika od sijalica.
I ja planiram prelazak na PVC stolariju, a pre 15-tak dana sam prešao na klimu i zadihtovao sam prozore. Razlika u temperaturi se baš oseti, ali moram da čekam januarski račun..
Inače, moram da pohvalim i izdržljivost štedljivih sijalica. Imam dve u plafonjeri koje rade po 6-7 sat dnevno i tako već 2 godine.
[ Horvat @ 27.01.2009. 14:03 ] @
hvala na podacima :)
dakle, zakljucak,stedljive sijalice nisu [ne pricamo o odlaganju pokvarenih...] lose,cak sto vise...bolje su od obicnih sa usijanim vlaknom,tako?

edit:izbacen deo ,hvala dakipro

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 27.01.2009. u 16:39 GMT+1]
[ dakipro @ 27.01.2009. 14:13 ] @
Mozda nisi pazljivo citao ili si propustio ali

- Philips B35 60W E14 grlo 1000h 670 lumen (obična transparentna) energetski rared E
- Philips A55 100W E27 grlo 1000h 1340 lumen (obična transparentna) energetski rared E

to su obicne sijalice, providne (nisu mlecne)

Ili sam ja nesto propustio? :)
[ Horvat @ 27.01.2009. 15:39 ] @
opa izvinjavam se
brisem onu poruku

hvala colorlab
[ 101010 @ 27.01.2009. 17:21 ] @
Neko rece da koristi ove sijalice u plafonjerama, da li su zatvorene ?

Koliko sam procitao u uputstvu ovih koje sam ja kupio, ne bi smele da stoje u delimicno zatvorenim lusterima, plafonjerama ili skucenom prostoru.
Sto je po meni najveci nedostatak ovih sijalica, pocev od WC-a [skinuti zaklon ili kuglu plafonjere], do ostalih soba, nekada je ruzno, a nekada je lepse imati nedirektnu svetlost ...
[ ColorLab @ 27.01.2009. 17:36 ] @
Da. Ja ih koristim u plafonjerama već 2 godine (skoro 2,5).
Obično je problem kod skučenog prostora to što se razvija viša temperatura što dovodi do kraćeg veka. Ipak, u plafonjeri držim dve štedljive od 18W (kao 2 x 100W). One se značajno manje greju. Konkretno, kada sam merio intenzitet svetla, štedljivu sijalicu sam nakon gašenja mogao rukom da skinem bez problema (radila je oko 10-15 min.).
Kad sam merio nije mi bilo teško da proverim i koliko matirano staklo (na plafonjeri) priguši svetlo. Verovali ili ne 50% (16 lux sa staklom i 32 lux bez stakla).
[ Goran Mijailovic @ 27.01.2009. 18:07 ] @
Citat:
ColorLab: @Goran Mijailovic
Malo je off topic, ali moram da pitam.
Da li si računao kolika je ušteda od ugradnje nove stolarije, kolika od ekonomičnijeg grejanja (klima), a kolika od sijalica.
I ja planiram prelazak na PVC stolariju, a pre 15-tak dana sam prešao na klimu i zadihtovao sam prozore. Razlika u temperaturi se baš oseti, ali moram da čekam januarski račun..
Inače, moram da pohvalim i izdržljivost štedljivih sijalica. Imam dve u plafonjeri koje rade po 6-7 sat dnevno i tako već 2 godine.

Pa nisam to nesto posebno racunao, ali jedna stedna sijalica u rezimu rada kakav je kod mene u kuci (sija 9 sati dnevno preko zime) ustedi oko 22kWh mesecno u odnosu na obicnu sijalicu od 100W koja je bila koriscena u prethodnom periodu.

[ dakipro @ 27.01.2009. 21:45 ] @
Kod mene gori >16h preko dana po skupoj struji, to mu dodje ~40kWh, a kako picim plavu tarifu, to mu dodje po aktuelnim cenama usteda od 5.9*40 = 240 din ustede / mesecno. 3 sijalice se otplate za 4meseci same, a imam ih oko 2 godine, znaci da su mi zaradile 240*20meseci ~4800 din (recimo da leti ne idem u plavu tarifu toliko, pa nek bude 3500- 4000din, ako me matematika dobro sluzi? ) Tu dodam sijalice u hodniku, kuhinji, kupatilu i terasi, eto para za jednu kafanicu godisnje na racun sijalica :)
[ ilijas82 @ 27.02.2009. 10:18 ] @
Moja zgrada koristi obicne sijalice za osvetljenje hodnika. Ukupan broj sijalica je negde oko 40. Racun za struju , za zajednicko svetlo, iznosi mesecno oko 3000 dinara. Izracunao sam da ukoliko sve obicne sijalice budu zamenjene stedljivim , racun bi iznosio manje od 1000 dinara mesecno. Morate priznati da je razlika vidljiva i primetna. Obicna stedljiva sijalica staje oko 250 dinara. Znaci da bi celokupna investicija bila oko 10000 dinara a ona bi se otplatila za nekih 5 meseci. Mislim da vredi pokusati i da bi vek stedljivih sijalica bio duzi od 5 meseci.
[ dakipro @ 27.02.2009. 10:23 ] @
Kad bi uspeo da ubedis kucni savet na takvu investiciju, pa da javite prakticna iskustva sa racuna, jer je tu lako preciszno odrediti da je to ustvari potrosnja/usteda zbog samih sijalica.
[ momsab @ 27.02.2009. 12:11 ] @
bilo bi isplativo kada bi sijalice stalno gorile
a psoto se u zgrada pale na 2-3 minuta cisto sumnjam da ce biti ispaltivo
[ dakipro @ 27.02.2009. 12:26 ] @
Mislis?
Mislim da je nebitno koliko rade, ako i za 3 minuta rada trose 3000din mesecno, tu je usteda u procentima ista (recimo 70%) to mu opet dodje opadanje racuna za 70% na pomenutih 1000din. Ili sam ja negde zabrojao matematiku?
[ momsab @ 27.02.2009. 13:22 ] @
a, ti ne znas fazon kod stedljivih sijalica koji je vise puta spomenut: da bi trajel toliko ne smeju se paliti i gasiti svaki cas nego je najbolje da stalno gore
[ dakipro @ 27.02.2009. 19:44 ] @
U pravu si, totalno sam taj detalj ispustio iz vida... ponesu coveka procenti :)
[ bakara @ 27.02.2009. 20:49 ] @
Citat:
ilijas82: Moja zgrada koristi obicne sijalice za osvetljenje hodnika. Ukupan broj sijalica je negde oko 40. Racun za struju , za zajednicko svetlo, iznosi mesecno oko 3000 dinara. Izracunao sam da ukoliko sve obicne sijalice budu zamenjene stedljivim , racun bi iznosio manje od 1000 dinara mesecno. Morate priznati da je razlika vidljiva i primetna. Obicna stedljiva sijalica staje oko 250 dinara. Znaci da bi celokupna investicija bila oko 10000 dinara a ona bi se otplatila za nekih 5 meseci. Mislim da vredi pokusati i da bi vek stedljivih sijalica bio duzi od 5 meseci.

Ja bi za zgrade svakako preporucio fluo cevi, jeftinije su , trose kao stedljive a kada crknu nova kosta jedva malo vise od obicne sijalice.
[ tdjokic @ 28.02.2009. 01:18 ] @
Osim efekta "pali - gasi", sa uticajem na vek trajanja, postoji jos jedna "estetska" greska za stepenice / hodnik - tamo ti svetlo treba kratko vreme, nekoliko minuta, a stedljive za tih nekoliko minuta jedva stignu da se ugreju dovoljno da pocnu da svetle normalno. Na pocetku skoro da skilje, narocito kad je hladno.
[ Marko Enter @ 28.02.2009. 17:01 ] @
Da, naravno , nisu stedne sijalice za to predvidjene, mislim da su najbolje obicne volframske uz elektronsku regulaciju paljenja i gasenja i time im se povecava vek trajanja, kolega Proko je pravio te seme za to

pozdrav
Marko
[ ilijas82 @ 01.04.2009. 11:04 ] @
Mislim da ce projekat da sve sijalice zamenim stedljivim u hodnicima i zajednickum prostorijama zgrade propasti ili u najboljem slucaju biti odlozen za godinu dana. I to ne zbog nemogucnosti kupovine istih ili zbog ne slaganja stanara da se trosi fond na takvu investiciju, vec zbog toga sto je od kupljenih cetiri sijalica koje stede energiju jedna vec pregorela. Bila je u upotrebi mesec i po dana. Proizvodjac "OSRAM". Ostale se drze za sada, ali nisam siguran jos koliko ce da traju i da li je isplativo ulaganje.
[ Bik Koji Sedi @ 01.04.2009. 11:18 ] @
Te sijalice su JAKO dobre tamo gde stoje upaljene non-stop, ili celu noć ili tako nešto. Tu mogu da rade i nekoliko godina i uštedeće značajne pare.

Ako se stalno pale i gase, kao na stepeništu s automatom, ili u liftu, tu će pregoreti i za kraće od mesec dana. Imaj to u vidu.
[ madamov @ 01.04.2009. 13:36 ] @
Citat:
ilijas82: Mislim da ce projekat da sve sijalice zamenim stedljivim u hodnicima i zajednickum prostorijama zgrade propasti ili u najboljem slucaju biti odlozen za godinu dana. I to ne zbog nemogucnosti kupovine istih ili zbog ne slaganja stanara da se trosi fond na takvu investiciju, vec zbog toga sto je od kupljenih cetiri sijalica koje stede energiju jedna vec pregorela. Bila je u upotrebi mesec i po dana. Proizvodjac "OSRAM". Ostale se drze za sada, ali nisam siguran jos koliko ce da traju i da li je isplativo ulaganje.

Isto OSRAM kod mene u hodniku radi već više od tri meseca (gori stalno).
[ bakara @ 01.04.2009. 21:28 ] @
a da poslusate moj predlog?
Citat:
bakara: Ja bi za zgrade svakako preporucio fluo cevi, jeftinije su , trose kao stedljive a kada crknu nova kosta jedva malo vise od obicne sijalice.
[ goran.kg @ 02.06.2009. 22:48 ] @
Na koji nacin (najjeftiniji) mogu da izmerim koliko lux-a daje jedna neonska plafonjera koju inace prodajem.
Mogu je opisati i uporediti sa nekim drigim, ali kada me neko pita ja mu nemam pravi-tacan odgovor.
U pitanju je neonska plafonjera.
http://www.eldrag.com/images/Velike/Kristal1-2-Mega/Kristal-1.png

Unapred hvala na odgovoru.
[ voja_pfc @ 07.08.2009. 15:41 ] @
Ja imam 3x 20w (general electric) - hodnik (gori ceo dan), kuhinja i jedna soba. Do sada su stajale od 100w, i daju malo slabije svetlo (zute boje), ali za te prostorije dovoljno.
Juce sam uzeo u tempu JMC 26w , stavio u moju sobu (do sada bila od 100w klasicna, a stedljive od 20w nisu bile dovoljne) i razocarao se, svetlost nije ni priblizna onoj koju je stara davala, cak je i slabija od ovih od 20w. Za razliku od GE daje belo svetlo, tako da pretpostavljam da je i to problem, nigde na kutiji ne stoji da li je warm ili daylight.

Takodje kod kuce sam primetio da stoji energetski razred B.
Definitivno nece ostati u sobi, jedino mi preostaje da kupim neku kvalitetniju od 26 sa zutim svetlom i da probam.

[ bakara @ 07.08.2009. 23:18 ] @
Citat:
voja_pfc
Definitivno nece ostati u sobi, jedino mi preostaje da kupim neku kvalitetniju od 26 sa zutim svetlom i da probam.

Vise puta u temi je preporuceno da se kupuju sijalice samo proverenih proizvodjaca, sve drugo je cisto bacanje para.
[ sonus70 @ 09.08.2009. 10:43 ] @
A jel' ima neko iskustva sa ovim novim LED štedljivim sijalicama? Počele su stidljivo i kod nas da se pojavljuju, kao iks puta štedljivije od štedljivih, cene su oko 750 dindži.
[ rsinisa @ 09.08.2009. 11:04 ] @
Koliko vati je ta sijalica od 750 din? I jel ona za 220V ili 12?

Pozdrav.
Sinisha
[ voja_pfc @ 09.08.2009. 11:54 ] @
Citat:
bakara: Vise puta u temi je preporuceno da se kupuju sijalice samo proverenih proizvodjaca, sve drugo je cisto bacanje para.

Pametno pise, ali temu sam video tek pre 2 dana. Nema veze, koristice u nekoj drugoj prostoriji.
[ tdjokic @ 09.08.2009. 14:56 ] @
Citat:
sonus70: A jel' ima neko iskustva sa ovim novim LED štedljivim sijalicama? Počele su stidljivo i kod nas da se pojavljuju, kao iks puta štedljivije od štedljivih, cene su oko 750 dindži.
Ja imam, ali su za sada jos slabe da ti osvetle celu prostoriju dovoljno jako za citanje i slicno. Te koje se prodaju sada su vise za dekoraciju. U njima ima 20-tak LED a postoje i sa preko 100 LED i onda su mnogo skuplje - http://www.amazon.com/Clear-Pa...D8C7U/ref=cm_lmf_tit_6_rsrssi2. Ova kosta tamo skoro 70 dolara komad!

Ali, od nedavno postoji i novi tip samih LED elemenata, nesto mnogo jace po komadu, pa si ti mozda video ovo http://www.amazon.com/PAR38-Wa...&qid=1249825312&sr=8-9 sto izgleda da je vec prava stvar ali i ona kosta preko 60 dolara:

Product Features

* Remarkably bright: The warm white produces an astonishing 480 lumen's of light.
* Operates in standard light sockets worldwide (from 90 - 260 volts AC).
* Contains NO mercury like compact fluorescent lights.
* Bulb Shape: PAR38
* Base Type: E27 standard screw-in base

@ rsinisa - vidi, rade svuda, i u SAD i ovde, kao sto vec ima neke elektronike, napajanja za eksterne diskove i slicno - sama sprava detektuje na koliki napon si je prikljucio i veselo radi napred.

Koliko vidim, jos nemaju loptastih, koje su za stanove normalnije. Inace, ovih 480 lumena je vec u rangu sijalica na koje smo navikli. Na kutiji jedne stedljive pise da klasicna sijalica od 60 vati ima oko 600 lumena.

[ tdjokic @ 09.08.2009. 15:04 ] @
Jos par podataka koje sam kasnije video.

Te nove LED-ice se zovu surface mounting (SMT). Svetlost iz ove sijalice izlazi pod uglom od 160 stepeni. Znaci, nije bas pravi reflektor, ali nije ni lopta. Po jacini svetla je porede sa 50 vati klasicne sijalice, znaci - 2 komada, eto ti sto vati, ali je zato cena "sitnica" - oko 120 $$. Koristi sedminu energije u poredjenju sa klasicnom. Boja svetla topla bela. Deklarisana potrosnja 7,5 vati. Zivotni vek se procenjuje na 50.000 sati. Prilicno je velika, precnik je oko 12 cm.
[ rsinisa @ 09.08.2009. 21:27 ] @
Citat:
tdjokic:Koliko vidim, jos nemaju loptastih, koje su za stanove normalnije. Inace, ovih 480 lumena je vec u rangu sijalica na koje smo navikli. Na kutiji jedne stedljive pise da klasicna sijalica od 60 vati ima oko 600 lumena.

Imam iskustva baš sa loptastim, npr. 5W koja menja klasičnu sijalicu oko 40W, i 10W koja menja klasičnu od oko 80-ak (do 100) vati. Ova prva je 230 lm, a druga 760 lm. Oblik prve je jako sličan klasičnoj, obe imaju poluloptasti završetak, a druga je nešto izduženijeg tela. Obe imaju E27 grlo i rade, naravno, na 220V.

Pozdrav.
Sinisha
[ tdjokic @ 09.08.2009. 23:13 ] @
Citat:
rsinisa: Imam iskustva baš sa loptastim, npr. 5W koja menja klasičnu sijalicu oko 40W, i 10W koja menja klasičnu od oko 80-ak (do 100) vati. Ova prva je 230 lm, a druga 760 lm. Oblik prve je jako sličan klasičnoj, obe imaju poluloptasti završetak, a druga je nešto izduženijeg tela. Obe imaju E27 grlo i rade, naravno, na 220V.
Koliko to kosta, kad se pojavilo kod nas i da li se je pojavilo kod nas? Molim lepo za informaciju, ali, naravno, na privatnu poruku, da ne bude reklamiranje neke firme za dzabe.

Ja imam par takvih loptastih, LED, jedna je 1 vat, druga 3,5 i vrlo slabo svetle. Ako uzmemo da tebi sijalica od 5 vati zamenjuje klasicnu od 40 W, onda je tu odnos priblizno 1 W LED = 8 W klasicnih, a meni ova od 3,5 W ni slucajno ne svetli kao klasicna od 25 W.

Evo, ponovo sam pogledao katalog jedne beogradske poznate firme koja prodaje materijal za radioamatere i tamo je najjaca LED od 150 lumena, a evo jedne druge:

Sijalica, LED, 220VAC, 6W, E27, bela, 50 lumena
1.880,30 din

Dakle, vrlo malo lumena za 6W i vrlo visoka cena. Nazalost, slika nema, pa ne mogu nista da kazem o obliku a ni nekih drugih podataka nema (ugao osvetljavanja, boja svetlosti). A, evo kod ove pise boja svetlosti, cini mi se da je ona jedina, ali i tu ima prilicno malo lumena:

Sijalica, E27, "Toplo bela", 22lm, 220V, 21LED
1.015,37 din

E, ove koje ja imam, od prilike svetle tako malo.
[ rsinisa @ 09.08.2009. 23:36 ] @
Cena sijalice od 5W je 28 EUR i izgleda ovako:

Sijalica od 10W košta duplo više, a izgleda ovako:

Te LED sijalice koje pominješ koriste manje-više klasične LED, a ove o kojima ja pričam imaju LED izradjene po najnovijoj tehnologiji od po 1W, tj. prva ima 5 komada, a druga 10.
Trebalo bi sledeće nedelje da dolazim u BG, pa ako si raspoložen mogu da ti pokažem kako to svetli.
Takodje postoje i LED zamene za neonke.

Pozdrav.
Sinisha

[ micazmaj @ 13.08.2009. 00:13 ] @
Verujte mi prvi put cujem za kratak vek stedljivih sijalica... Kum mi ih je pre 3-4 godine doneo iz Nemacke i izmenjao sam sve klasicne. Proizvodnja je Osram i jos neka nemacka firma,ne mogu sad da nadjem koja. Nijedna do sad nije "falila".
[ rsinisa @ 13.08.2009. 09:29 ] @
Obično na kutiji piše koliko godina je radni vek, a onda negde sitnim slovima piše po koliko sati rada dnevno je dobijen taj vek. Pretpostavljam da si ti kutije već bacio tako da to nikada nećemo saznati za te sijalice koje imaš. Bilo je već priča o tome na ES-u i koliko se sećam na nekoj kutiji je pisalo 6 godina sa po 3,2 sata dnevno (ili tu negde).
A njihov radni vek je inače od 5 000 do 10 000 sati.

Pozdrav.
Sinisha
[ dr.NPN @ 14.08.2009. 17:16 ] @
ja renoviram sobu ovih dana, pa planiram da ubacim led osvetljenje...
Imam na plafonu 2*50W i 9*20W halogenih... Ovaj luster od 9 halogenih, recimo, menjam svih 9 na 3 meseca... 50 din komad...

Ostavicu ga i dalje, ali samo za po potrebi, jer ce led da svetli na dalje...
Planiram za pocetak 70 ledara, a ako se dobro pokaze, onda idem na 140, sto nije nesto veliko...

Videcemo jos kako ce biti, planiram da zavrsim u roku od dve nedelje, pa cu baciti utiske, kako svetli i konacnu cenu svega...

Ove stedljive namerno necu stavljati jer mi se ne svidja izgleg, imam i neonku u sobi 40W jedno 4 godine, i 2 led lampe za stalno osvetljenje, posto me zuta svetlost jako nervira...
A i ne mogu da bacim na plafon ta grla, a i mrzi me da prepravljam nesto sto je lepo...
[ bakara @ 14.08.2009. 20:38 ] @
Citat:
dr.NPN
Imam na plafonu 2*50W i 9*20W halogenih... Ovaj luster od 9 halogenih, recimo, menjam svih 9 na 3 meseca... 50 din komad...

Ne bi smele toliko cesto da crkavaju, osim ako nisu na 220v?

Posto si nabavljao LED?
[ Zeleni zub @ 11.09.2009. 22:01 ] @
1. Uzmite geografski atlas, onaj ukoriceni, za osnovnu skolu.
2. Zamahnite iz sve snage i tresnite o kuhinjski sto tako da zverski odjekne.

E, tako mi je jako danas pukla stedna sijalica.

Dobro je da plafonjera nije pala. Marka je Horoz, 20W. Stara nekoliko meseci. Nije se razletela, a delovalo je kao da od nje nista nije ostalo.
Skinuo sam je, izbilo je iz nje ono crnilo i ima ga po staklenoj spirali.
Malo je radio bonsek pa sam je rasporio. Neka elektronika unutra, a od dela koji se razleteo je ostala samo jedna nozica i stakleni delic tela (kao deo kristalne diode). Da li je to bio neki varnicar ili sta vec - nemam pojma, ali znajte da to puca strahovito...

[ Odin D. @ 13.09.2009. 13:16 ] @
Najveci problem sa led sijalicama je uzak spektar svjetlosti koju daju. Dosta uzi od klasicnih sijalaca, tako da nisu bas prijatne za oci. Ko misli duze vremena da boravi pod LED-svjetlom nek se prvo dobro informise o tom aspektu.
[ melcor @ 04.10.2009. 01:05 ] @
nisam citao sve pa ne znam da li je neko vec napisao,ali ako nije da kazem.....
stedljive sijalice nisu predvidjene da se pale gase i zato brzo odlaze....a poznato je da se svetlo u WC-u,kuhinji hodniku uglavnom stalno pali gasi
zbog toga nije preporucljivo da se tamo stavljaju. bolje je upalite i ostavite da svetli nego stalno pali-gasi.
eto ukratko....a horoz je otprilike jedna od najgorih sijalica ali oni jedini daju garanciju na sijalice :))
znam jer ih prodajem....
[ tdjokic @ 04.10.2009. 03:56 ] @
Citat:
Odin D.: Najveci problem sa led sijalicama je ...
... visoka cena po lumenu, bar za sad. Onih starijih ima loptastih ali su veoma slabe. Ove novije, sa jacim LED, su verovatno vec zrele za normalnu upotrebu ali jos nisam video ni jednu zaista loptastu. Evo, i ovih par komada koje je kolega rsinisa prikazao su sa jedva 180 stepeni osvetljavanja. Dobro, to je nova novcata tehnologija, sad oni jure zaradu sto pre, da malo nesto i zarade i prvi izbor su im reflektorske, valjda ce kasnije napraviti i njih u obliku prave lopte / kruske.

Citat:
melcor:stedljive sijalice nisu predvidjene da se pale gase i zato brzo odlaze....
Ta cinjenica je ljudima sve poznatija.

Ima jos nesto, sto sam slucajno primetio. Imam neke prekidace za na kabl, loseg kvaliteta, koji su nekako labavi mehanicki pa mi se desi da ne ukljucim / iskljucim naglo i onda prekidac jako cvrci, vise nego sa obicnom sijalicom, onom sa uzarenom niti. Slicno se ponasaju i neki zidni prekidaci, ako ih otsecno ne pokrenes hoce i oni da cvrce.

I jos nesto - jos nigde nisam naisao na jasno izrecen stav, crno na belo u stilu "Ova svetiljka se moze koristiti sa stedljivim sijalicama". One se navodno pregrevaju u klasicnim plafonjerama (?) a u neke lampe, one zasticene od vode, uopste ne mogu da stanu. Sijalice zabranjuju a nove nemozes da usrafis u staru lampu!
[ rsinisa @ 04.10.2009. 10:31 ] @
Citat:
tdjokic:Evo, i ovih par komada koje je kolega rsinisa prikazao su sa jedva 180 stepeni osvetljavanja.

I ja sam razmišljao o tom uglu osvetljavanja, zašto ne naprave nešto što je 100% replika klasične sijalice, i nešto ne mogu da nadjem dobar razlog zašto bi ugao morao da bude veliki za te sijalice koja stavljamo na plafone. Ugao od 180 stepeni je po meni nepotreban jer čemu trošiti lumene na osvetljavanje plafona? Uglavnom su te sijalice potrebne za osvetljavanje površine koja je na više od 1,5 m ispod njih tako da je ugao od 180 stepeni potpuno nepotreban, bolje je da se svetlost usmeri ka donjem delu. E sad, koliki ugao je optimalan, to već zavisi od više uslova, ali mišljenja sam da je 180 stepeni nepotrebno, barem za većinu primena. Možda grešim, al' ja sam takvog dojma ;).

Pozdrav.
Sinisha
[ Ivan Dimkovic @ 04.10.2009. 10:59 ] @
Osnovni problem LED sijalica je ogromna kolicina toplote koju odaju (po lumenu) - pogledajte one na slikama koje je rsinisa okacio, koliki su im hladnjaci. Ljudi imaju pogresnu sliku o LED sijalicama izgradjenu na osnovu onih malih LED dioda, ali one daju jako malo svetla. Za osvetljenje uporedivo sa 100W "obicnom" sijalicom vam treba izuzetno velika povrsina za hladjenje.

To je veliki problem za stavljanje LED sijalica u postojece instalacije ciji termalni dizajn uopste nije uzimao u obzir zahteve LED sijalica. Moze lako da se desi da zapalite nesto ako bi stavili jacu LED sijalicu u postojeci luster i sl...

Isti problem je zadao dosta muke auto industriji za regularno svetlo na kolima (za sada se koriste u vecini slucajeva samo kao pomocno dnevno svetlo)
[ tdjokic @ 04.10.2009. 16:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Osnovni problem LED sijalica je ogromna kolicina toplote koju odaju (po lumenu) - pogledajte one na slikama koje je rsinisa okacio, koliki su im hladnjaci.
Ovo me vrlo zbunjuje. Evo primera koji govori potpuno suprotno:

http://www.amazon.com/Watt-LED...&qid=1254667319&sr=8-7
2.8 Watt 60 LED Light Bulb, Warm White: "Product Description
Comparable to a 40 to 50 Watt light. Design is stylish and innovative. Satisfaction Ensured. Uses the latest in LED light engine technology from CREE wasting very little light achieving over 95% luminary efficiency"

Ne pise izricito koliko lumena daje ali se uporedjuje sa 40 do 50 vati obicne sijalice a ima deklarisanu potrosnju samo 2.8 vata.

Kod moje keve u sobi gori jedna loptasta LED, stariji model, vrlo slaba, kao nocna svetiljka, mada je ne gasimo ni danju. Osvetljava sobu tek toliko da mozes da se orijentises, a zaista je ledeno hladna. Njoj bi bila ekvivalentna klasicna od kakvih 10 vati ili 15, kao sto su recimo signalne sijalice kod nekih bojlera ili sijalice za osvetljavanje radne povrsine na sivacim masinama, a te se posteno greju, mozes se opeci. Ja sam cak isao toliko daleko da sam sa dve sivace masine izbacio klasicnu sijalicu i nabudzio LED sijalice, prethodno im razbivsi stakleni balon. I sad imam jednako jako svetlo kao ranije a vrlo, vrlo hladno.

Evo opisa kod jos jedne sijalice http://www.amazon.com/GEOBulb-...amp;qid=1254668812&sr=8-27 na amazon.com:

From the Manufacturer
The GeoBulb brings LED light bulbs up to the brightness of incandescent bulbs, but still maintains the qualities that make LEDs so very exceptional: they last 30,000 hours, use a fraction of the power of incandescent bulbs, generate very little heat and aren't susceptible to vibrations or repeated on and off switching.

Product Description
With 8 extra-bright LEDs, the GeoBulb is a lumen-for-lumen replacement for a 40-watt incandescent light bulb, but it actually consumes one-eighth the power. Use it to replace an energy-wasting incandescent bulb in any indoor open fixture. In addition to saving you money on your electrical bill, the GeoBulb is rated for approximately 30,000 hours of use... almost 3 1/2 years! Note: Not for use with dimmers, outdoor fixtures, or fully enclosed lights.
[ rsinisa @ 04.10.2009. 16:26 ] @
Prvu sijalicu sa slike (od 5W) imam i veoma se malo greje, daje 230 lumena, može bez problema da se drži ruka na njoj što bi značilo da je temperatura oko 40-ak stepeni. E sad, začkoljica može biti u onom "količina toplote koju odaju (po lumenu)" što može da bude tačno, ali LED sijalice daju istu količinu lumena sa mnogo manje vati. Dodatna stvar koja komplikuje celu priču je to da količina lumena zavisi i od talasne dužine svetlosti. Ovde može da se pročita nešto o tome
http://en.wikipedia.org/wiki/Incandescent_light_bulb

Pozdrav.
Sinisha
[ aco85 @ 09.10.2009. 16:41 ] @
Za Zeleni zub: to sto je tebi puklo ne moze nista drugo da bude do kratkog spoja, jel nista ne moze da pukne tako jako kao spoj, drugo nema sta.

Ja sam Kupio za moju sobu, za luster sa 3 mesta philipsove stedljive genie 18 W, rok trajanja 8 godina/leta. Sve tri svetle tako da ne mogu da gledam u njih, nigde ni reci slaboj svetlosti. Teka kada sam njih stavio video sam sta je osvetljenje. Njih sam postaovio pre 4, 5 godina, ne secam se tacno davno je bilo. Pre 2 godine otkrio sam vitoone i odusevio se njihovom osvetljenoscu za relativno male pare 200 dinara za 20 W spiralni oblik. Jedna mi stoji u kupatilu i ne gasi se nikako jel nemam spoljno osvetljenje, tako da ne potrebe da podizem ruku zabadava. Jedna je napolju u takozvanom fenjeru, iako se naglasava u uputstvu da ne stoji u kuglama i na niskim temperaturama jer se tako smanjuje zivotni vek. Evo ona je izdrzala godinu ipo, radeci svaku noc ispred kuce, na mrazu od -20 zimi i nista, jos uvek radi.
Ove stedljive sijalice imaju veoma sirok opseg voltaze na kojoj mogu raditi, tako da to ne moze bitno da utice na njih. Od prilike rade od 180 do 250 V, tako da jedino neko ko ima monofaznu struju pa da ukljuci pec, bojler, masinu za ves i grejalicu moze da ima problema sa crkavanjem ovih sijalica.
A to sa stenoscu pa setitie se koliko ste toplomera razbili u kuci i prosuli zivu na pod, (to nemojte nikako usisavati ako se desi jer posle toga isparava po celom prostoru). A ovde se radi o stvarno mizernim kolicinama zive koja je u parnom stanju.
E sada led sijalice jos uvek nisam vidjao u prodaji, bar ne siroj. Imam svetlo za biciklu sa 5 le dioda vec 3 godine i veoma dobro svetli i sa 4 baterije od 2500 mAh moze raditi do 100 casova, 30 sati intezivno a posle kao signalno svetlo. Kada bi postojala sijalca sa takvom jacinom dioda odmah bi ga kupio i zamenio sve po kuci. Ako neko zna gde ih ima neka javi, administratori valjda nece zameriti na reklami.
[ Goran Mijailovic @ 09.10.2009. 17:52 ] @
@ moderatori

Mozda bi trebalo nekako razdvojiti diskusiju ovde na dve teme i to:

1. stedljive sijalice (neonke) kojima je tema i zapoceta
2. stedljive sijalice LED koje su kasnije usle u pricu

ako je ikako moguce??

Pozdrav.
[ rsinisa @ 10.10.2009. 04:49 ] @
Citat:
aco85:Kada bi postojala sijalca sa takvom jacinom dioda odmah bi ga kupio i zamenio sve po kuci. Ako neko zna gde ih ima neka javi, administratori valjda nece zameriti na reklami.

Postoje LED sijalice sa takvom jačinom, ali ne verujem da bi ih sve zamenio jer su još uvek skupe. Detalje dobiješ na PP.

Pozdrav.
Sinisha
[ aco85 @ 12.10.2009. 18:39 ] @
Administratore razdvajaj te teme, posto se sve vise mesaju a ako se neko ukljuci ko nema pojam o ovoj temi moze stvarno da se izgubi. Hvala na pp rsinisa, ja sam i pre svega ovoga gledao neke samostalne le diode koje mogu da se kupe na nekom sajtu, interesovalo me za osvetljavanje plastenika koji nisu zavisni od sunca kao izvora svetlosnog zracenja, tj prirodnog svetla. Pa ako je neko raspolozen neka ekperimentise nije tesko, pogotovo ako se ima za pomoc internet.
[ rsinisa @ 12.10.2009. 18:54 ] @
A za plastenik ti treba. Imam i ja mali plastenik od ove godine za kućne potrebe pa bih mogao da izvršim neke experimente.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Ovo već delom spada u poljoprivredu, ali eto, došlo veme da se elektronika i poljoprivreda prepliću ;).
[ aco85 @ 12.10.2009. 21:38 ] @
Ma ne ne treba mi u te svrhe, nego cisto rekoh da postoji ta mogucnost, neko mi je dao ideju i neke linkove za le diode koje se sto bi mi rekli prodaju na kilo. Ma sve je isprepletano, znam da su se pre koristile neonke za te svrhe. Imam neki seminarski rad koji je radjen na temu savremenog osvetljenja, gde se opisuju i potpuno zatvorene neonske sijalice valjda kruznog oblika koje se koriste za tunele, pa ulicna rasveta sa solarnim celijama i le diodama i tako dalje da ne sirim.
[ KULJA111 @ 15.10.2009. 10:59 ] @
Da se malo vratimo temi....

Moje ZA za stedljive sijalice. Posedujem OSRAM duluxstar stedljivu sijalicu koja radi oko dve godine.
Istina svega par sati dnevno ali se cesto pali, gasi. Cekam da obicne pregore pa da ih menjam stedljivim....

Interesuje me sledeca stvar, kupio sam sijalicu koja je stedljiva ali u B en.razredu.
Kolika je razlika izmedju A-B razreda, i kako je uopste stedljiva ako pripada B razredu??

[ legalos @ 31.10.2009. 00:28 ] @
Ovo su moja iskustva sa stedljivim sijalicama (neonke)...

Frizer sam i treba mi jako svetlo na poslu, u razgovoru sa musterijom sam se pozalio na vrucinu jer sam tad koristio obicno sijalicu od 150 vati iznad radnog mesta, tad su klime bile manje dostupne zbog cena naravno pre 12 godina, i razvezemo pricu kako to obicno biva kod frizera...
Dobijem predlog za neonku sa obicnim grlom i ne znajuci sta je u pitanju kupim za radno mesto-ne bese mi pravo zbog cene ali stisnuh zube i kupih je! Bese to 1997 godina i bila je skuplja nego danas, a u medjuvremenu je vrednost dinara opala...
Nema zagrevanja, u proseku mi traje po 4-6 godina, ali ja postujem osnovno pravilo upalim je ujutro kad dodjem na posao a gasim tek uvece kad krenem kuci, to jest kad se zavrsava radno vreme. Jos ako stvarno manje trosi-eto razloga za zadovoljstvo... Ima malo cudno svetlo navodno daje dnevnu belu svetlost, ali je koristim u kombinaciji sa klasicnim neonkama i prezadovoljan sam toliko da je ne bih u opste menjao, niti sam kad dosao u situaciju pomislim na neku drugu kombinaciju.
Koristio sam i philips i GE.
Ako znaci sta iskustvo od 12 godina koriscenja tih sijalica onda ih preporucujem, imaju malo "neznije" svetlo ali kad se navikne oko deluje dosta prirodnije.
Ima, mera ili snaga osvetljenja lupam vec, od 4000 kelvina koja je navodno najbolja za ljudsko oko... postoje jace i slabije od toga.
[ pisac @ 14.12.2009. 15:03 ] @
Samo da potvrdim ono što je pomenuo neko na prethodnoj strani: Štedljiva sijalica može da eksplodira. Meni je jedna eksplodirala u toku rada pre nekoliko nedelja. Staklo je puklo i otpalo je pola sijalice.

Ja nisam bio tu, to mi je pričala osoba koja se našla u blizini sijalice (srećom okrenuta leđima).

E, sad, zašto je to tako, pojma nemam. Znam da je ta baš sijalica nekoliko dana pre toga pala na pod, i nije se razbila. Nakon toga je radila sasvim normalno, sve dok nije eksplodirala.
[ Java Beograd @ 14.12.2009. 15:13 ] @
Koliko je samo minjonki "eksplodiralo" u dnevnoj sobi mojih roditelja. Tad su bili fensi lusteri sa što više minjonki. Ma, praštalo je to ihi-hi. Uglavnom u momentu paljenja svetla. Onda keva usisivač u ruke, pa skuplja sitnu srču.
[ pisac @ 27.12.2009. 22:40 ] @
Evo nešto o temi, čini mi se da niko nije dao ovaj link:
http://www.apos.org.rs/reporter/pr28.pdf
[ Predrag Supurovic @ 28.12.2009. 13:36 ] @
Meni je neki dan prsla jedna stedljiva. BIla je sikljucenja, a prsla je dok sam ej uvrtao. Izgleda da je jezicak u fasungu od prethodne bio previse potisnut pa nije bilo kontakta i ja tako zavrtao i zavrtao i ona mi prste u ruci.
[ tdjokic @ 28.12.2009. 15:33 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:  i ona mi prste u ruci.
Zar ih ti drzis za staklo dok uvrces? To nikako ne smes. Drzis za ono podnozje, plastiku ili sta vec i prvo uvrnes labavo, zatim jos malo i gotovo. Ako pruza vrlo veliki otpor, onda je upravo to sto ti kazes inace nema razloga da zapinje. Jeste malo nezgodno, ali mora tako.
[ điđi @ 08.01.2010. 16:25 ] @
Ima nekoliko pravila za te sijaličke. Najbolje je da se koristi keramičko grlo, u svakom slučaju najkvalitetnije moguće. Žica faze mora da je vezana na grlu za jezičak na dnu grla, a nula za vezu koja je spojena na navoj. Znači, vrh navoja sijalice mora da ''dobija'' fazu. Video sam u komentarima da su nekima crkavale i druge sijalice. Najčešći uzrok je upravo loše montirano sijalično grlo ili dotrajalo (nekvalitetno). Poštujte uputstva za montažu štediša. Ne trpe baš zatvorene lustere. Moraju da imaju adekvatno hlađenje. Meni su i ''Pilips'' i ''GE'' i još neke radile odlično, ali samo kada sam sredio grlo. Nedavno mi je u kupatilu riknula jedna štedljiva, lai se tu grlo raspalo, a da to nisam primetio, dok nije otišla i obična sijalica.

Toliko. Pozdrav!
[ fr.wgrg @ 11.01.2010. 18:49 ] @
Ma super su stedljive sijalice.... ne trose bas 5 puta manje od obicnih, al 2 puta manje sigurno. a i ne greju se, sto im je velika prednost u upotrebi, a i u stednji energije. A, kad prestane da sija, moze se popraviti za razliku od obicnih... Ona cev ce se retko kad pokvariti, obicno se desi da nesto izgori unutra, a to se lako moze zameniti sa kineske stedljive sijalice od 150 din ,a moze se i namestiti, ako je rikno jedan tranzistor, moze raditi samo pola sijalice, tako da jedna stedljiva sijalica moze trajati dostaa dugo.

A i evo, ovde imate rasklopljene stedljive sijalice, sa najcescim kvarovima i shemama najpoznatijih sijalica.

http://www.pavouk.org/hw/lamp/en_index.html#osram21w
[ madamov @ 11.01.2010. 19:25 ] @
Citiram sam sebe od pre godinu dana:

Citat:
Na mom mikro-nivou mesecima me nervirala sijalica od 100W koja gori 24/7 u hodniku zgrade ispred liftova, znači ima upotrebnu vrednost tih minut ili dva dok sačekaš lift. Pomnožim ja to, ispade 2,4 kW/h dnevno, mesečno preko 70 kW/h, godišnje 840 kW/h. Skoro megavat od jedne sijalice. I žrtvujem 200 dinara za OSRAM od 17W (bio na akciji u Metrou), tj. rizikujem 200 dinara da mazne neko od komšija. Radi još posle mesec dana i nije je niko maznuo.

Posle skoro 13 meseci, niko je nije maznuo, radi sve vreme i nije crkla. Onu koju sam kasnije stavio u lift maznuli posle sat vremena. B( Tako da sa liftovima nisam više pokušavao, stavljam u njih obične od 20W kada ih nađem ili one od 40W. Sve je bolje od komšija koji ubace 100W u lift.
[ ljiljanm @ 11.01.2010. 20:28 ] @
Štedljive sijalice sam počeo koristiti prije 5-6 godina. Od skora su mi te prve počele otkazivati. Kupovao sam Osram. Sve najbolje o ovim sijalicama. Ovdje u BiH je nešto viša cijena el.en. nego u Srbiji pa se i više isplati. Što se tiče ugođaja tj. ličnog osjećaja morate znati da postoje bar dvije vrste boje: toplo bijela i dnevna tj. boja dnevne svjetlosti. Sa istom snagom toplo bijela daje osjećaj slabije osvjetljenosti. Nisam siguran da baš važi da je 23W 120W ali neka je i ekvivalent 100 ili 80W opet se isplati. Još jedno prije par godina sam u plafonjeru ubacio neke kineske koje su bile 50% jeftinije i crkle su nakon pola godine. A i svo vrijeme rada bile su slabije od Osramovih evikalenata.
[ tdjokic @ 12.01.2010. 00:46 ] @
Ima li nekih novosti na LED podrucju?

Ove sadasnje stedljive su prema LED kao sto su klasicne prema sadasnjim stedljivim, ali LED nikako da se omasovi i da postane loptast. Jeste da vec ima loptastih, ali slabog svetal a ni one poluloptaste, novije, mi se ne svidjaju, bojim se da ce davati svetlost samo na jednu stranu.

Evo, ovo videh danas na amazon.com, 60 dolara, 60 klasicnih vati sa potrosnjom od 6 vati, a takodje je i DIMMABLE (http://www.amazon.com/Pharox-I...amp;qid=1263256891&sr=1-13). Buduci da od prilike vazi princip koliko na amazon dolara, toliko ovde eura, ipak su jos uvek prilicno skupe, jedna sijalica 6.000 dinara!? Jedino sto verovatno ne moze da eksplodira kao ove sa cevima, stedljive.
[ Emil Ranc @ 12.01.2010. 12:43 ] @
Ćale je uzeo neki dan u Tesku 23W=100W, brendirane kao "Tesco", navodno deklarisane da traju 6 god pri 2.7h dnevno. Ono što me je prijatno iznenadilo, za razliku od mojih dosadašnjih iskustava sa no-name CFL sijalicama, svetlo je jako (zaista odgovara 100W) i prijatno žućkasto toplo. Videćemo koliko će da potraju...
[ pisac @ 19.01.2010. 09:14 ] @
Citat:
ljiljanm:morate znati da postoje bar dvije vrste boje: toplo bijela i dnevna tj. boja dnevne svjetlosti. Sa istom snagom toplo bijela daje osjećaj slabije osvjetljenosti.

Postoje toplo bela (2700K), hladno bela (4200K) i dnevna (6500K). Meni je najbolja hladno bela, a ta "dnevna" mi je grozna, i meni deluje mnogo slabije nego ostale. U stvari, kada pogledaš u nju bode oči, a kada pogledaš naokolo slabo svetli
[ fr.wgrg @ 11.02.2010. 20:06 ] @
Znate sta treba da radite... idite na otpad... nadjite bacene pokvarene stedljivke... i osteje vam jos samo da krpite... kad se stedljivka povari, otvorite je... vidite sta je izgorelo, nadjete istu ili slicnu takvu komponentu na onim sa otpada, i zamenite... jednostavno... meni su dvaput izgoreli tranzistori, i naso sam neke iz onih sa otpada.. i evo sijalice sad rade... u sijalicama su bili obicno neki 13003 ili 13001 tranzistori.
[ freeworld @ 15.02.2010. 22:14 ] @
Evo i moje iskustvo sa stedljivim sijalicama:
6 avgusta 2007 u metrou sam kupio Osram stedljivu sijalicu i platio nekih 250,300 dinara ne secam se tacno.Kutiju od te sijalice nisam sacuvao,tako da vam ne mogu nesto vise reci o njoj sem da trosi 17 W a da sija kao one od 75w.Secam se da je na kutiji pisalo da traju 6 godina ili 6000 sati i kako ova sijalica zamenjuje trajanje 6 standarnih(mnogo su zapeli za ovu sesticu)Hteo sam cisto da probam kako ce da radi i dal ce uopste da radi duze.Istog dana sam kupio i pakovanje od 10 obicnih sijalica od 100w po ceni od nekih 20 dinara po komadu jel su bile na akciji a i trebalo mi jer su se silne sijalice pokvarile po kuci.Do tada sam iskreno samo vidjao ove stedljive sijalice u prodavnicama ali nikako prakticno tj.da ih je neko upotrebljavao.Prvo sto sam primetio da su one dosta slabije na pocetku a kasnije imaju i bolje osvetljenje ali slabije od standardnih(sto je i logicno jel su zamenjivale od 75w a ne od 100 kao sto sam do tada koristio).Ovu sijalicu sam zamenio u dnevnoj sobi u kojoj sijalica radi nekih 10 do12 sati dnevno u proseku.8 marta 2008 godine sam kupio jos 3 osramove sijalice iste jacine na promociji u metrou,ja mislim cak i jeftinije nego prva.jednu sam zamenio u hodniku a jednu u spavacu sobu.U drugoj sobi nisam hteo da menjam jer se tu sijalica i nije mnogo ukljucivala.Nisam hteo da menjam ni u kupatilu jer se kratko koristi svetlo a na pocetku i treba vremena da dostigne punu jacinu.U kuhinji takodje nisam menjao jer sam tu hteo da probam koliko ce da traje obicna sijalica.Trajala mi je negde od polovine septembra 2008 pa do januara 2009,znaci 4 meseca.Prve 4 su mi bile Osramove sa 2 vlakna a onda sam kupio i neke accu sa 3 vlakna.Na kutiji pise zemlja porekla kina,zemlja uvoza Hrvatska,godina uvoza 2006 sicg.Posto mi ovo nije bilo bas najasnije googlovao sam malo i nasao sam sajt te firme accu.Firma je kineska,ima milion razlicitih i sijalica i neonki,svasta.Ono sto sam primetio je da je minimalna kolicina isporuke 3000 komada i da je jedna sijalica u jednoj kutiji i da takvih 50 kutija spakovano u jedan paket tako da mi nije jasno sta rade hrvati jel ih vade iz kutija pa prepakuju u kutije na hrvatskom.Da ne duzim,trosi 20 w snage je 100 i kostala je 150 do 200.kupio sam 2 i jednu odmah u januaru 2009 stavio u kuhinju.pise da moze da zameni i do 8 standardnih.Sve ove sijalice i dalje rade sem jedne i to zbog mene,malera.Naime,primetio sam da u zadnje vreme kad upalim sijalicu u sobi kasni i do 3,4 sekunde i mislio sam da joj dolazi kraj a i pojavljivale su se neke crne tacke iznutra blize grlu.Juce sam u to bio apsolutno siguran jer jednostavno sijalica nije radila.Onda sam osramovu u sobi zamenio sa accu i pokusao ali ni ona nije radila.Onda sam posumnjao da(posto mi instalacija struje nije u najboljem redu zadnjih dana u sobi)nije nesto do struje i isprobao i staru osramovu i novu accu u kuhinji gde je vec bila stara accu.radile su i jedna i druga,medjutim kada sam vracao pocetnu,zagrejanu,jace sam zavrnuo i puklo je jedno vlakno.
Moja pitanja su:
Da li ta sijalica moze da se koristi ili ne?

Jel se u tom jednom vlaknu nalazi gas koji je ispario kad sam ga polomio, i da li je bezbedno da probam takvu sijalicu?

Gde se u sijalici nalazi ziva i da li sam je ovom prilikom oslobodio?

I da,da li ima neki uredjaj koji meri potrosnju sijalice kako bi mogao da proverim dal je stvarno tako stedljiva kao sto pise?
[ tdjokic @ 11.03.2010. 16:53 ] @
Kupio sam jednu ovakvu sijalicu u poznatoj prodavnici elektronsko - elektricne robe. Kosta skoro 5.000 dinara, ima oko 300 lumena, sto ce reci svetli kao klasicna sijalica od oko 25 vati. Za te pare svetli vrlo malo, ali je ipak sustinki bolja od ranijih, koje su bile u rangu kandila. Sto je najvaznije, svetlost lepo rasporedjuje svuda naokolo, sto me je najvise brinulo zbog onog hladnjaka na zadnjem delu.

Ne znam ima li smisla pokretati novu temu o LED sijalicama, jer se tu stvari sporo krecu, pa sam zato ovu kratku informaciju stavio ovde.
[ drdusan @ 06.04.2010. 15:51 ] @
Mene je ova teme veoma zainteresovala i pazljivo sam je iscitao. Ja sam od onih koji tek planiraju da kupe ove "nove" sijalice i ustedi na racunu za struju. U ovoj diskusiji se pojavljuju veoma oprecna misljenja o tome da li su ove sijalice steljive ili ne, medjutim cak i ovi sto ih kritikuju i nazivaju to prevarom koriste rec STEDLJIVA SIJALICA.
Znaci marketinska kampanja, svetska zavera . . . je uspela. Svi ove sijalice zovu stedljivim, cak i ako ce se jednog dana pojaviti jos stedljivije ove su svoje mesto vec zauzele !
Lepo kaze frizer da su se ove sijalice pre 12 godina nazivale Neonka sa obicnim grlom.

Koliko ja shvatam ova sijalica radi slicno neonci, samo je elektronika prilagodjena velicini (da ne kazem manjini), te je po meni prikladniji naziv neonska sijalica ili fluo sijalica. Svima ce biti jasno o cemu je rec jer se za neonsku cev i fluo cev koristi designacija cev, a ne sijalica. Prema tome fluo sijalica. Ako neko ima prikladniji termin, dobrodosao, ja za sad bolji nisam smislio.

Za fr.wgrg:
hvala ti za seme koje si poslao, sigurno ce koristiti nekom ko se razume u elektroniku. Cak mozda to postane i unosan biznis - reciklirati pregorele fluo sijalice. Da ne ispadnem glup sa idejama, pretpostavljam da se takvom vrstom reciklaze sigurno vec uveliko bave i da te reciklirane stizu na nase trziste ponovo upakovane u originalna pakovanja sa 6000 ili 8000h radnog veka; pa se posle ljudi po forumu zale kako im u stvari pregore posle nepunih 600h !

Pitanje:
Da li bi, molim te, mogao nama laicima da pojasnis i priblizis malo princip rada ove sijalice; kao i klasicne neonske i napravis komparaciju.

Neko je od diskutanata pomenuo kako je bitna orjentacija faze i kvalitet grla.
Sto se tice keramickog grla ono se obicno stavlja gde ima puno grejanja, znaci gde su sijalice od 100 i preko 100W. Nisam video da je neophodno stavljati keramicka grla na slabije sijalice kao sto su one od 60 i 75W. Te sam i shvatio kao jos jednu prednost ovih fluo sijalica to da se sijalica od 20W koja daje svetlost kao klasicna od 100W moze prisrafiti u grlo gde pise max 40W ili max 60W , te da se na tim ckiljavim lampama postigne extra osvetljenost, kao da smo zasrafili klasicnu sijalicu od 100W. Ili ja negde gresim ?!?
A sto se tice orjentacije faze: "Žica faze mora da je vezana na grlu za jezičak na dnu grla, a nula za vezu koja je spojena na navoj".
pa zar nije svejedno?:

koliko se ja u elektroniku razumem (a razumem se veoma malo) meni ovo izgleda da je svejedno. No, molio bih nekog strucnijeg da ovo prokomentarise.
I za djidjija jos jedno pitanje: sve je to u redu kad je u pitanju plafonjerka ili zidna lampa, a sta raditi sa stonom ili stojecom lampom koja se utice u steker? Jednom viljusku okrenes ovako, drugi put onako ?

[ tdjokic @ 06.04.2010. 16:21 ] @
@ drdusan - u pravu si ovo za naziv, ali samo delimicno. Ranije neonke su imale onaj nekakav balast, nesto kao transformator, veliko i tesko, pa je cela lampa bila glomazna. Ah, da, imale su i jos jedan dodatni deo - starter, velicine prosecnog palca, tako nekako. Sve zajedno je bilo dosta komplikovanije od ovih novih sijalica. Bilo je i ono stedljivije, ali se tada niko nije setio da to tako reklamira, a nije ni bilo potrebe, to se znalo i gde god je bilo potrebe i isplativosti za ugradnju neonskih sijalica, one su se i ugradjivale.

Stedljivije su se vec pojavile. To su LED sijalice. Imam ih nekoliko. Prve su bile vrlo slabe, kao jedna sveca. Sada sam kupio jednu, koja ima jacinu od prilike kao klasicna od 25 vati, ali su jos uvek jezivo skupe. Ova kosta oko 50 (pedeset) EUR i prosto sam morao da je kupim, da vidim o cemu se radi. ZAISTA su napredovale u odnosu na prve LED, a trose dosta manje energije od ovih stedljivih - neonskih - sa zivom. Pogledaj par postova nazad, stavio sam i sliku.
[ mrsho @ 09.04.2010. 20:04 ] @
Stedljive zarulje su fluo zarulje, isti princip...
Stedne zarulje u podnozju imaju u sebi elektronski sklop koji ih pali i sluzi da zamjeni klasican: prigusnicu i starter...
Raskopajte jedan (otvorite kuciste izmedju stakla i grla)
Unutar cete naci ispravljac sa diodama u gretzu i pretvarac sa ferinim trafoem, tako da vam nije bitno na kojem je polu grla faza ili nula jer se svejedno napon ispravlja...
Stedne zarulje se racunaju u pravilu x5 ali koliko sam ja primjetio to nije tocno...ako imate stednu od 25w, na kutiji pise da svjetli kao ona od 125w ali mislim da svjetli kao 90w...
Uglavnom nikad vam stedna nece svjetliti kao obicna, mislim po finoci svjetla ali ako vam je bitna usteda, kupite si stedne...

Jai ih imam po cijeloj kuci i rade vec nekoliko godina...
Imam osramove i to:made in prc (public republic of china) I VJERUJTE MI SVE MI RADE VEC NEKOLIKO GODINA...
[ popusicko @ 24.04.2010. 00:26 ] @
ISTINE I ZABLUDE O KOMPAKTNIM FLUORESCENTNIM IZVORIMA KAO ALTERNATIVI KLASIČNIM SIJALICAMA
Nebojša Radivojević Savetovanje „Osvetljenje 2009”
[ tdjokic @ 24.04.2010. 02:20 ] @
Mislim da smo vecinu cinjenica iz navedene analize i mi ovde izneli, svako po malo. Primetio sam samo nesto sa cim ne mogu da se slozim - ono o transportu klasicnih i fluo sijalica. Ove fluo jesu malo teze ali ne onoliko koliko se tamo kaze - "visestruko". Takodje nije spomenuto vece zagrevanje klasicnih sijalica, sto cesto ima za posledicu ostecenja elemenata elektroinstalacije - sijalicnog grla i prikljucnih zica.

Sto se trajnosti tice, jedna fluo sijalica u mom stanu ima funkciju pomocnog, rezervnog svetla za jednu prostoriju i ne gasimo je uopste najmanje godinu dana a za vise ne smem da garantujem. Ostale kako koje. U par prostorija imam osvetljenje 24 sata dnevno i tamo koristim po 2 sijalice - pola dana jedna, pola dana druga i traju zadovoljavajuce dugo.

LED ce nas verovatno spasiti ako im bude uspelo da ih jos malo unaprede i jos mnogo pojeftine. Nedavno sam kupio LED sijalicu nove generacije, svetli recimo kao 25 vati klasicna a kosta 5.000 dinara, jezivo. Imam i par starijih, onih slabih, koje svetle kao kandilo. Jedna od njih je takodje ukljucena kao rezervno svetlo u jednoj od prostorija, za slucaj da nocu pregori glavna sijalica i slicno, ali se vidi samo toliko da nadjes vrata :-)
[ Java Beograd @ 24.04.2010. 09:49 ] @
Citat:
popusicko:Nebojša Radivojević Savetovanje „Osvetljenje 2009”

Svaka čast, majstorski urađeno. Pazi, nije da sam znao. ali sam naslućivao. Posebno ono oko trajanja sijalice: deklarisano i realno trajanje.

I ono oko 5% ukupne el. energije u domaćinstvu ! Od tih 5% štediš 50% što izađe smešno.
[ drdusan @ 03.05.2010. 07:57 ] @
Tekst je zaista odlican.

Nisam jedino razumeo "faktor snage kompakt-fluorescentne sijalice je znatno manji od jedinice"
to je na strani 10 - Potrosnja elektricne energije

Molio bih nekog da mi objasni, jer mi nisu jasni primeri racuna:

11W: 75mA x 230 V = 17,25 VA
20 W: 175mA x 230V = 40,25 VA

i sta to znaci nominalna snaga?
je l sijalica na kojoj pise 20W u stvari vuce struju kao da je 40W ?

Hvala

[ freeworld @ 25.02.2011. 18:51 ] @
Crkla prva stedljiva sijalica :(.Posle 3 godine koriscenja kako u spavacoj sobi tako i u kuhinji crkla mi je osramova sijalica.Ista takva ali jos i upotrebljivija sijalica u dnevnoj sobi jos radi posle 3 godine i 7 meseci.
[ Serviser22 @ 07.04.2011. 08:57 ] @
Uuuuh, sta sam ih se ja namjenjao.... Ko fol Osram. Dobro. Kupim ja, kad one em imaju spor strat em dok se ugriju da imaju punu svjetlost treba pola minute najmanje.. Usput pogodim ono bijelo svjetlo pa mi kuhinja zgleda isto cekaonica u domu zdravlja. Naravno made in China. Nisu bile pola godine, crkle.

Kad pojavi se Sylvania, ko fale ih, kvaliteta, njemacka i tako to.... Reko idem uzeti dvije pa ih ubaciti u kabinu lifta u zgradi gdje zivim, posto se onih flou ne moze namjenjati. Reko ja predsjedniku kucnog savjeta, sad smo mirni godinu dvije..... Jašata smo. Nisu radile mjesec i crkle. Valjda cesto pali gasi u lifrtu. Nadem ja kutiju ko fol za reklamaciju, kad tamo made in China. Odem do prodavaca kaze on nema reklamacije.

Iskopam negdje cini mi se u Interexu General Electric. E, te su sijalice radile stvarno dugo. Po skoro dvije godine. Made in ne znam ni ja gdje, Madarska, Bugarska, u glavnom nije China....

Ko svidjele se meni te GE, idem ja reko jos pomjenjat koju. Kupio da postavim u hodnik, ko nekako mi knap kad stavim poklopac plafonjere. Tamo ga vamo, pšuffff, razbijem novu. :( Ljut, odem kupim drugu reko sad ova ide u kupatilo tu je plafonjera velika. Tako i bi. Prosao koji dan, reko ide baksuz jos jednu kupit da konacno strapam i u hodnik. Ko ovu cu zgurati nekao. Tamo ga vamo........pufffff, ponovo!!!!!!!!!!!! :((((((((((((((((( E, tu sam odustao od promjenje u hodniku.

U nekom trgovackom centru naletim na neku rasprodaju nekih "no name" ima ih na tonu, jeftine, ovako nekih 1-2€. Kupim dvije. Donio kuci, jedna nece ni da upali. Reklamacije nema. Ova druga radi evo vec pola godine vidjet cemo do kad......

Toliko sam nabrao tih neispravnih sijalica i razbijenih da sam ih krenuo popravljati. Otvorio sam ovdje jos davno topic kako produziti vijek nekim stednim sijalicama koje su kratko radile pa crkle.... Koliko toliko. Da ce raditi dugo kao nove, nece, ali ko ima zivaca moze se zabaviti popravkom....

Evo topic:

http://www.elitesecurity.org/t...kako-popraviti-stednu-sijalicu

[ Goran Mijailovic @ 07.04.2011. 10:08 ] @
Citat:
Ko svidjele se meni te GE, idem ja reko jos pomjenjat koju. Kupio da postavim u hodnik, ko nekako mi knap kad stavim poklopac plafonjere. Tamo ga vamo, pšuffff, razbijem novu.

Dve po 11W staju u najmanju plafonjeru, e sad sto su one skuplje od plafonjere to je vec drugi problem :)
[ Ivan 89 @ 07.04.2011. 21:55 ] @
Ja mislim da je LED tehnologija zakon nepobedljiv sto se tice i kvaliteta i svetlosti.
[ pisac @ 07.04.2011. 22:49 ] @
Citat:
Serviser22: Kupio da postavim u hodnik, ko nekako mi knap kad stavim poklopac plafonjere. Tamo ga vamo, pšuffff, razbijem novu. :( Ljut, odem kupim drugu reko sad ova ide u kupatilo tu je plafonjera velika. Tako i bi. Prosao koji dan, reko ide baksuz jos jednu kupit da konacno strapam i u hodnik. Ko ovu cu zgurati nekao. Tamo ga vamo........pufffff, ponovo!!!!!!!!!!!! :((((((((((((((((( E, tu sam odustao od promjenje u hodniku

Kad se razbije štedljiva sijalica, trebaš da pustiš promaju i da 6 minuta ne ulaziš u tu prostoriju, jer je kontaminirana. Ozbiljno.

Inače, žuto svetlo (koje većina voli jer liči na obične žarulje) je 2700K (ili Philipsov tip oznake 927, 827) i zove se warm white. Belo svetlo koje ja volim i koje liči na dom zdravlja je 4200K (ili 942, 842) i zove se cool white, a ono što si ti nazvao belim je verovatno plavičasto 6400K (964, 864) daylight, a to svetlo je najjeftinije za proizvodnju i često se koristi u pratećim sijalicama koje su ugrađene u neku lampu ili slično.

Od štedljvih sijalica, Osram ne valja, nepoznate Grke i Turke ne kupuj ni pod razno, Philips je dobar, a ja imam odlična iskustva sa Vito sijalicama, koje se na žalost više ne uvoze i ne verujem da možeš da ih nađeš.
[ AstroDule @ 09.04.2011. 01:48 ] @
Stedljive sijalice se ne stavljaju u plafonjeru jer im smeta zatvoreni prostor...
[ tdjokic @ 09.04.2011. 06:18 ] @
Citat:
ivanneagic: Ja mislim da je LED tehnologija zakon nepobedljiv sto se tice i kvaliteta i svetlosti.
Cena im polako pada ali su jos uvek preskupe. Ako sam dobro video pre nekoliko dana, sada su 30 evra komad a bile su 50. Osim toga, jos uvek su dosta slabe, jos nema ekvivalenta za klasicnu 100 vatnu. Nisam bas nesto intenzivno pretrazivao ali je prvi utisak takav.

Za cenu sam sada pogledao malo vise - sa nekih 45 dolara palo je na manje od 20, sto je u redu, ali kad pocnu da govore kako zamenjuje sijalicu od 60 vati a daje 300 lumena onda je malo skakljivo jer je to prilicno malo lumena.
[ Goran Mijailovic @ 09.04.2011. 13:45 ] @
Citat:
AstroDule: Stedljive sijalice se ne stavljaju u plafonjeru jer im smeta zatvoreni prostor...

Kod mene se vala stavljaju
[ dekster2 @ 09.04.2011. 16:46 ] @
Citat:
ivanneagic: Ja mislim da je LED tehnologija zakon nepobedljiv sto se tice i kvaliteta i svetlosti.

http://fscoge.en.made-in-china.com/
http://linova.manufacturer.glo...01575/Automotive-LED-Bulbs.htm
http://ustarsled.en.made-in-ch...ght-US-BL007-SMD63-12-8W-.html

[Ovu poruku je menjao dekster2 dana 09.04.2011. u 17:56 GMT+1]
[ Marenović Slaviša @ 09.04.2011. 22:56 ] @
Citat:
Goran Mijailovic: Kod mene se vala stavljaju ;)

I kod mene.

@Serviser22:

Ako mislis da stavis stedljivu sijalicu u plafonjeru, imaj na umu da je za sijalicu od 20 w (stedljivu) potrebna veca plafonjera, predvidjena za dva sijalicna mesta.
U jednoj prostoriji sam stavio dve, ali sam kupio plafonjeru predvidjenu za tri sijalicna grla.

Veca plafonjera, manje problema.
Inace, tacno je da je pozeljno da se ne stavljaju u plafonjere, ali moja iskustva sa philipsom su jako dobra.
Sa osramom nisu.

[ dekster2 @ 10.04.2011. 00:28 ] @
Ovaj tip ne zauzima mnogo mesta i do zadnjeg sata (50.000 h rada)sijaju isto.
Ako mislite na štedljive kao neonka smešne su u svakom pogledu na ove.
http://ustarsled.en.made-in-ch...ght-US-BL007-SMD63-12-8W-.html
a isti tip dioda ima,kao halogenke na12v ili 220v.
[ Emil Ranc @ 10.04.2011. 01:25 ] @
Ajd sad pitanja pošto na linku koji si postavio nema više informacija. Koliko je tih 12,8w zamenjuje u jačini "običnih" sijalica? Da li ih ima u slobodnoj prodaji kod nas i koja im je cena?
[ dekster2 @ 10.04.2011. 01:40 ] @
Ova veća je oko 2000 rsd.Ima ih i kao halogena-usmerava svetlo.Dobra za stonu lampu.Ima u traci sa ovim diodama i seku se na tri.Kotur od
10m je 50€.Nije imao tačne cene nego samo uzorke koje smo šrafili.Ta njegova,kao ova sa zadnjeg linka ima potrošnju 6w i daje svetlo kao 80w.
Te diode su dobre,jer sam neke kupovao u kit komercu za auto.
http://www.lampa.it/it/prod-84...power_39___12v___%28t10%29.asp
Ima halogenki na daljinski koje menjaju boju,ali treba da javi cenedrugaru.Pazi 6w a daje stvaro dobro svetlo i 50.000h rada do
zadnjeg momenta.pali gasi im nesmeta.
[ Ivan 89 @ 10.04.2011. 19:46 ] @
Neke vrste dioda se koriste kao blic ili osvetljenje za mobilne telefone mala sitna stvar a ludo svetli.
[ waikiki @ 27.04.2011. 16:58 ] @
Zamena klasicnih sijalica je dovedena u pitanje (U EU) jer postoje istrazivanja koja pokazuju da su stedljive sijalice kancerogene!
http://www.novilist.hr/hr/Sci-...-emitiraju-kancerogene-spojeve
[ pisac @ 27.04.2011. 17:59 ] @
Ja sam to pročitao ovde: http://www.kurir-info.rs/vesti...lice-opasne-po-zivot-87388.php

Poznato je da sadrže živu i da treba provetriti prostoriju ukoliko se razbije. Međutim, ono što nije poznato a što sam ja slučajno otkrio (ne znam da li sam već pisao ovde) jeste da truju vazduh. Držao sam jednu štedljivu sijalicu u hermetički zatvorenoj prenosnoj lampi, Radila je tako možda ukupno 2 meseca po 4-5 sati dnevno. Kada sam odvrnuo tu hermetiki zatvorenu kuglu (sijalica nije crkla nego mi je trebala na drugom mestu), grozan i oštar smrad je izašao odatle tako jak da sam pomislio da ću završiti u bolnici, s obzirom da je prilično štipalo i grebalo u plućima. E, da li je to posledica zračenja sijalice ili posledica raznih isparavanja elektronike u toj sijalici, to ne znam.

Mada, za sada su kod mene i dalje u upotrebi samo štedljive sijalice, svuda sem u kupatilu. Ja sam inače fluorescentne sijalice koristio u nekim prostorijama već više od 25 godina, s obzirom da mi "cool white" svetlo mnogo više prija nego ono žuto, ali zadnjih par godina sam skroz (bio) prešao na štedljive sijalice zbog jednostavosti nabavke i postavljanja.
[ freeworld @ 27.04.2011. 20:23 ] @
E super,da do sad polomio dve sijalice u dnevnoj sobi :/.Jos koliko cu da zivim?:\
[ Black_eyed @ 27.04.2011. 20:45 ] @
Probao jednu, radila cca 8 meseci, svetlost relativno losa. Cisto bacanje para sto se mene tice.

Cekam LED a dotle je wolfram sasvim OK.
[ srlexic @ 28.04.2011. 01:31 ] @
zašto nas ovi navodi toliko i ne iznenađuju
[ waikiki @ 10.05.2011. 21:14 ] @
Ja sam danas poskidao sve stedljive i vratio stare klasicne..
istina da ce me stuja kostati koji dinar vise ali isplati se.. Em se vise ne trujem, em progledo' (klasicne daju jacu svetlost)...
[ Mr One @ 23.05.2011. 01:20 ] @
Citat:
glackop: U to sam se ja uverio jos pre nekih 4-5 god,ne secam se tacno ali mislim da je to bilo u samom startu pojavljivanja tih stedisa,platio ih u to vreme poprilicno skupo i sve tri na istom lusteru nisu trajale duze od tri meseca,a takodje nisam bio zadovoljan ni jacinom svetla u pocetku mi je licilo kao da sam upalio tri svece na lusteru.Nije bitno to samo da li je Philips vec gde se proizvodi,nije isto ako pise Made in Germany ili Hungaru,a to sad zakljucujem sa klasicnim sijalicama sa kojim isto imam problem oko pregorevanja iako kupujem Osram /Hungaru/ne traje mi duze od mesec dana ili 150 sati.Tako da mi ostaje samo da se prisecam "TESLE"gde su sijalice trajale i po 10 godina.

Jeste da odgovaram na post star preko dve godine, ali moram ovo da napišem:
TESLINE sijalice su ubedljivo najjače! Imam jednu, na terasi, koja verovali ili ne radi već 21 godinu!!! Znam da je toliko prošlo jer radi od kad sam se uselio. Relativno retko je koristim, samo leti ponekad, ali treba uzeti u obzir i to da je izložena raznoraznim vremenskim uslovima s obzirom da je na terasi (hladnoća, toplota, povišena vlažnost vazduha itd...).
Što se tiče ovih štedljivih, do sad sam samo dve kupio. Jedna je crkla posle 5-6 meseci, a druga i dalje radi. Inače jedva sam našao i te dve koje isijavalju "žutu" svetlost - kao i ove "neštedljive", jer bele ne podnosim.
[ pisac @ 23.05.2011. 02:16 ] @
Ja ne mogu da razumem zašto ljudi vole žutu svetlost? Pa to je potpuno neprirodno svetlo.

Svojevremeno sam se bavio elektronikom, i pod žutim svetlom je skoro nemoguće razlikovati otpornike po bojama. A čim stavim belu neonku od 4200K, odmah mi svane.
[ tdjokic @ 23.05.2011. 09:15 ] @
Citat:
Mr One: Inače jedva sam našao i te dve koje isijavalju "žutu" svetlost - kao i ove "neštedljive", jer bele ne podnosim.
Kako bre prijatelju!? Meni rodjak prvo kupio zute, iako sam mu uz porudzbinu dao i ambalazu od stare sijalice i dodatno krupno pisano uputstvo da moraju biti OBAVEZNO BELE, doneo, cuti, nije ni primetio problem, sto je njegova greska. Na moje insistiranje se dao u lov za belim i jedva jedvicite nasao a obisao ceo Beograd. Mozda je promasio tvoje prodavnice sa belim.

Ja sa zutim nista ne vidim. Mozda se nekima ovde i zato cini da stedljive daju slabiju svetslost?

Ja ih imam u svim prostorijama, vec nekoliko godina i sve dobro rade. Uglavnom su boljih i poznatih marki - Philips, Osram, Tungsram. Jacina svetla se moze podesiti dobro sa odgovarajucom sijalicom. Za 100 vati klasicne treba najmanje 20 vati stedljive a cini mi se da postoje i 23.

LED su jos uvek jezivo skupe i one JESU mnogo slabije, cak i kad kupis najjacu koja se ovde pojavljuje. Pojavile su se sa novom generacijom LED elemenata unutar sijalice, koji su veci, nadajmo se i jeftiniji jer ih treba manji broj ali je sve to jos uvek tamno.

Ova poslednja, bela, Philips, stedljiva, je i kraca od ranijih. Onaj deo sa elektronikom, koji je izmedju svetleceg tela i navojnog dela su skratili a povecali mu precnik, tako da je sada priblizno precnika kao svetleci deo i valjda su tu nadoknadili prostor pa su dosta krace.
[ ozzyy @ 23.05.2011. 18:55 ] @
Citat:
pisac: Ja ne mogu da razumem zašto ljudi vole žutu svetlost? Pa to je potpuno neprirodno svetlo.

Svojevremeno sam se bavio elektronikom, i pod žutim svetlom je skoro nemoguće razlikovati otpornike po bojama. A čim stavim belu neonku od 4200K, odmah mi svane.

Pa nebih se bas slozio sa ovom konstatacijom da je zuto svjetlo neprirodno naime koliko ja znam prije pojave bilo kakvih sijalica ljude je osvjetljavalo samo Sunce koje isijava koliko ja znam zutu svjetlost a i od prvog koristenja vatre u ljude koji su zivjeli u pecinama je osvjetljavala zuta svjetlost od vatre. A koliko ja znam da se u prirodi rijetko gdje pojavljuje potpuno bijela svjetlost naravno sve do pojave neonskih sijalica i ovih stednih, mozda i grijesim ali me ispravite ako nije tako naravno sa ponekim argumentom.
PS. i ja koristim stedne sijalice koje isijavaju bijelu svjetlost vec par godina i nemam problema sad kad odem negdje gdje je zuto svjetlo valjda sam se naviko
[ pisac @ 24.05.2011. 00:07 ] @
Svetlost sunca je upravo onakva kakva treba da bude. Sve boje se jasno i brzo razlikuju, jer su boje u stvari sadržane u samom svetlu. Znači da nije žuto.

Žuto svetlo (2700K) obične žarulje ne sadrži u dovoljnoj količini plavi deo spektra, tako da je teško razlikovati plavu i zelenu (jer se zelena sastoji od plave i žute, a plave nema dovoljno u svetlu žarulje pa je sve u stvari zeleno)

Belo svetlo (4200K) ima mnogo sličniji spektar boja u sebi, i tako da je plavo plavo a zeleno zeleno, itd...

Daylight (6500K) bi trebalo da je najsličnije dnevnom svetlu (tako se i zove), ali po meni je previše plavičasto i falu mu crvene boje. Možda je po srednjoj boji svetla bliže dnevnom, ali definitivno po popunjenosti spektra nije ni blizu.
[ panta7 @ 24.05.2011. 11:34 ] @
Po današnjoj ceni struje...
stvari stoje da se jedna štedljiva sijalica od 20W (recimo da menja običnu od 75W)
isplati za nekih 5-6 meseci.
Nakon tog perioda štedljiva sijalica će vam štedeti po nekih 60-70 dinara mesečno
(uzeto je da radi oko 6h na dan a to je ređi slučaj jer većina radi manje).
To su direktne finansijske koristi za krajnjeg korisnika.
Indirektne finansijska korist je da će elektroenergetski sistem biti
rasterećen za tu snagu i sa trendom sve većeg nedostatka energije i njene sve veće cene
koja nas očekuje, bilo kakva ušteda energije veoma ima smisla.
Aaaali...
kao i u svemu, ništa nije crno-belo.
Spektar koji daju štedljive sijalice samo je približno sličan boji običnih sijalica (deo IC spektra nedostaje)
koja je najbliža prirodom svetlu. To nema veze sa onim kako nam se svetlost štedljivih sijalica čini,
već je to nevidljivi deo spektra koji itekako ima uticaja na živa bića. To je i jedan od razloga
zašto se ranije fluo cevi i fluo sijalice nisu dozvoljavale u obdaništima, porodilištima, bolnicama a sada
se samo ''ne preporučuju''. Toliko o tome koliko su jaki lobiji koji se bave plasmanom teorije
otopljavanja, staklene bašte, CO2 i sl. stvari od kojih mi je muka.

Druga stvar je što u štedljivim sijalicama ima mnogo elemenata koji su jako agresivni, kancerogeni,
sve u svemu veliki zagađivači. Ako se uzmu u obzir i troškovi odlaganja i uništavanja tih materija
sigurno je da će nam onih 50-60 dinara uštede višestruko biti oduzeti na račun ekoloških taksi i raznih eko poreza.

Toliko o tome, izneo sam neke činjenice čisto zarad diskusije i pojašnjenja pojedinih detalja.
[ mnn @ 30.05.2011. 21:03 ] @
Na svaku napisem datum kada sam je postavio.Probao sam razne proizvođače.Nisam zadovoljan ,ali još ne odustajem.Koliko su skupe i brzo otkažu sigurno se ne isplate.
[ srlexic @ 30.05.2011. 21:12 ] @
Trenutno probao Siemens-ove pa ćemo da vidimo
[ espresso @ 29.08.2011. 13:36 ] @
Šta mislite o halogenim štedljivim? One neće biti zabranjene u EU kao obične žarulje. Efikasnost im je manja od CFL ali su opet efikasije od običnih, jednostavnije i daju bolje svetlo od CFL. Vidim da Osram ima seriju halogenih koje idu direkt na E27 grlo umesto običnih: http://www.osram.com/osram_com...HALOGEN_ECO_CLASSIC/index.html

Da li je neko koristio halogene umesto običnih žarulja i ima li to da se kupi kod nas? Ja ih nisam viđao. Čak je i izbor kompaktnih fluorescentnih slab.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 29.08.2011. u 15:08 GMT+1]
[ mulaz @ 29.08.2011. 14:48 ] @
Citat:
espresso
Da li je neko koristio halogene umesto običnih žarulja i ima li to da se kupi kod nas? Ja ih nisam viđao. Čak je i izbor kompaktnih fluorescentnih slab.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 29.08.2011. u 15:08 GMT+1]

Ja sam imao jednu, i izgleda isto kao 'obicne' sijalice.

Jedino sto me brine je iskustvo sa eksplodirajucim halogenkama... i efekat jos jednog sloja tankog stakla oko halogenke koja moze da eksplodira bas jako :D
[ pisac @ 03.09.2011. 11:02 ] @
Imam ja te halogenke, kupljene u Castorami (u Parizu). Imaju lepše svetlio od žarulja, Nešto su štedljivije i bajagi trajnije (mada ja nisam primetio da duže traju od običnih sijalica). Unutra u kruškastom balonu umesto vlakna imaju klasičnu duguljastu halogenku sa sopstvenim staklom.

Što se tiče "eksplodiranja", sa halogenim nisam imao problema ali meni su ove neonske štedljive 2 ili 3 puta eksplodirale bez jasnog razloga zašto su to uradile. Jedno je zajedničko da su bile u podrumu.
[ Seyokiller @ 24.09.2011. 21:31 ] @
Moze li neko napisati rezime ?
Teorija govori jedno a praksa drugo.

[ pisac @ 24.09.2011. 23:50 ] @
Rezime je da sa štedljivom sijalicom možeš da biraš boju svetla, da ćeš manje da se mlatiš sa zamenama, da je opasno za zdravlje ako ti se štedljiva sijalica razbije, da je moguće da sama eksplodira iz nepoznatog razloga, ali da meni sada račun za struju ne prelazi 300kWh što znači da ne prekoračujem zelenu zonu pa imam i dodatni popust na ionako mali mesečni račun
[ espresso @ 25.09.2011. 00:16 ] @
Ja sam ih postavio u većini prostorija zbog potrošnje i smanjenja grejanja, ali ono što je najveća mana je sam kvalitet svetla. Nedostaju im delovi spektra i boje ne izgledaju kao pod žaruljom. Uzmi paradajz i pogledaj mu boju pod žaruljom. Tu je drečavo crven. Pod štedljivom izgleda beživotno, sa nijansom crvene koja se samo nazire.
Još jedna stvar koju sam primetio je da mi je potrebna mnogo veća količina svetlosti štedljivih od one koju su davale žarulje. Dakle, iako je na pakovanju štedljivih napisano čemu su ekvivalentne, moram da ih pojačam mnogo više.

Kod nas je izbor ovih sijalica jadan a kvalitetne znaju da budu prilično skupe. Uzeo sam Filips tornado 4x23W 2700K za dnevnu sobu, Osram 2500K za lampe, 24W 4000K za kupatilo i JMC 26W 2700K za kuhinju. JMC je neki Kinez koji može da se nađe po domaćim supermarketima i kvalitet svetla Filipsovih je dosta bolji od njega - bez sablasnih nijansi žute.

Filips pravi modele sa indeksom prikaza boja 90 ali ih nema kod nas. Odmah bih ih kupio.
[ Goran Mijailovic @ 25.09.2011. 19:35 ] @
Najbolji test spektra stedljive sijalice je obicna snicla, uzmite sniclu i pogledajte je pod svetlom stedljive sijalice a posle pod dnevnim svetlom ili svetlom obicne sijalice.
[ rsinisa @ 26.09.2011. 10:10 ] @
Otkud ti to? Šnicla ne sadrži sve boje pa da je merodavna. Treba imati obavezno 3 osnovne boje i još 3 koje su njihove kombinacije, a svakako je najbolje imati kompletnu paletu.

Pozdrav.
Sinisha
[ dakipro @ 26.09.2011. 10:17 ] @
* Ostaviti snislu da odstoji jedan dan van frizidera da dobije ostale neophodne boje :)
I mene zanima zasto bas snicl, ovako kad razmislim na prvu loptu ama nikakvu osnovu za to ne vidim.
[ Goran Mijailovic @ 28.09.2011. 22:22 ] @
Zato sto niste gledali sniclu pod svetlom stedne sijalice

Ja sam jednom pomislio da je pokvarena, dok je nisam pogledao pod svetlom obicne sijalice.
[ mmns21 @ 22.10.2011. 10:04 ] @
Jedno jednostavno pitanje. Ako kupim kompaktnu stedljivu sijalicu od 15W na kojoj
pise da ona manja onu od 75W. Da li to znaci da se 15W odnosi na fluo cev ili je to
stvarna potrosnja sijalice sa balastom?

Ovo su natpisi sa sijalice:

Na njoj postoji cak i etiketa usteda 80%. Pitanje je da li je ovo istina
ili dobro smisljena varka. Sitnim slovima na tabeli pise 110 mA. Ako
pomnozim 230V x 0,11= 25,3W ispada da stedljiva sijalica od 15W
u stvari trosi 25,3W sto je onda usteda od 66% a ne 80%, tj. sijalica
trosi 68,67% energije od deklarisane.
[ pisac @ 22.10.2011. 10:18 ] @
Na to da li troši tačno koliko je naznačeno, ne mogu ti odgovoriti. Ali na to da se struja ne poklapa sa snagom, to je normalno kod induktivnih/kapacitivnih potrošača naizmeničnih struja pošto se deo energije koja je povučena u uređaj vraća nazad u mrežu. Zato postoje pojmovi aktivna, reaktivna, i prividna snaga.

To što si ti izračunao, to je prividna snaga. Kućno električno brojilo (koliko ja znam) beleži samo aktivnu snagu, odnosno energiju.

http://www.mktrade.co.rs/pdf/teorija%20osnovi.pdf
[ mmns21 @ 13.11.2011. 19:16 ] @
Sve sijalice u stanu sam zamenio sijalicom koju sam pomenuo u prethodnom postu (Volta tip CFL-S/T2).
Posle tri nedelje prva sijalica je otkazala. Po mojoj proceni radila je oko 30 sati i ukljucena je od 15 do 20 puta.

Sacuvao sam fiskalni racun i ambalazu od sijalice. Da li na sijalice vazi onaj kraci garantni rok od sest meseci?
Da li treba da probam da zamenim sijalicu u prodavnici ili kod uvoznika?

Samo se nadam da i ostalih desetak sijalica nece otkazati ovako brzo, jer onda nisu upste isplative.
[ bakara @ 13.11.2011. 20:25 ] @
Citat:
mmns21:
Samo se nadam da i ostalih desetak sijalica nece otkazati ovako brzo, jer onda nisu upste isplative.

Ako si citao temu, onda znas da je bezbroj puta ponovljeno da se ove vrste sijalica ne kupuju od nepoznatih proizvodjaca, jer ili slabo svetle ili slabo traju, bukvalno su bacene pare.

Kupujte od poznatih proizvodjaca, meni philips tornado traje vec ne znam ni ja koliko godina.

Znaci:
Osram, General Electric, Philips...
[ pisac @ 13.11.2011. 22:57 ] @
Citat:
mmns21: Samo se nadam da i ostalih desetak sijalica nece otkazati ovako brzo, jer onda nisu upste isplative.

Ček, ček, jel to na slici neko grčko pismo? Onda verovatno hoće.

Citat:
bakara: Osram, General Electric, Philips...

...Vito...
[ GAGA KG @ 14.11.2011. 08:32 ] @
Citat:
mmns21: Sve sijalice u stanu sam zamenio sijalicom koju sam pomenuo u prethodnom postu (Volta tip CFL-S/T2).
Posle tri nedelje prva sijalica je otkazala. Po mojoj proceni radila je oko 30 sati i ukljucena je od 15 do 20 puta.

Sacuvao sam fiskalni racun i ambalazu od sijalice. Da li na sijalice vazi onaj kraci garantni rok od sest meseci?
Da li treba da probam da zamenim sijalicu u prodavnici ili kod uvoznika?

Po zakonu MORA da ti daju drugu sijalicu.Meni se desilo pre dve godine slicna stvar u metrou.Kupio sam nekoliko stedljivih sijalica(ne mogu da se setim kojeg proizvodjaca,znam samo da su bile skupe)i desilo mi se da jedna "rikne"posle 10-ak dana.Ja odem u metro da reklamiram,oni kazu to nam se jos nije desilo da neko reklamira sijalicu.Ja im kazem ljudi na sijalici pise vek trajanja 6000.sati,a meni da je radila po 24 sata bez prestanka 10 dana to je 240 sati.Ne bih je reklamirao da je radila 3 meseca,ali za 10 dana je bas premalo.Malo su se bunili,ali su mi na kraju dali novu sijalicu.
[ mmns21 @ 14.11.2011. 09:54 ] @
Pozvao sam call centar Univerexporta, rekli su mi da sa sijalicom i fiskalnim racunom odem u prodavnicu
i da ce mi zameniti sijalicu. Otici cu popodne.
[ bakara @ 14.11.2011. 10:10 ] @
Citat:
pisac: ...Vito...

ne bih ja vito stavljao u navedenu grupu.
Citat:
mmns21: Pozvao sam call centar Univerexporta, rekli su mi da sa sijalicom i fiskalnim racunom odem u prodavnicu

Zameni za sijalicu poznatog proizvodjaca da bar znas razliku.
[ mmns21 @ 14.11.2011. 14:02 ] @
Citat:
mmns21: Pozvao sam call centar Univerexporta, rekli su mi da sa sijalicom i fiskalnim racunom odem u prodavnicu

Uzeli su mi neispravnu sijalicu sa ambalazom i original fiskalnog racuna u prodavnici. Za sada nisam dobio ni novu sijalicu niti novac nazad. Rekli su mi da su danas
u guzvi i da ce me pozvati sutra.
[ dakipro @ 14.11.2011. 14:13 ] @
Ti sad prakticno nemas sad zasto da ih zoves i pitas "Kam ga moja sijalica?" jer nemas ni racun niti sijalicu. Sumnjam da bi im ja dao tako oba na poverenje, cas se tu "izgubi u akciji, pozovite sutra manager nije tu" pa sutra nemam pojma o cemu pricate, pozovite u ponedeljak kad je tu sef, pa u ponedeljak sef kaze da ti je vratio sijalicu i tolko... ne kazem da ce tako biti, ali nije da se nije desavalo nazalost
[ pisac @ 14.11.2011. 14:59 ] @
Citat:
bakara: ne bih ja vito stavljao u navedenu grupu.

Ja bih. A pri tome bih izbacio Osram iz navedene grupe, pošto ja sa njim imam samo negativna iskustva. Em njihove autosijalice (meni) traju samo 6 meseci, em štedljive sijalice ili pište (noću) ili se pale se sa velikim zakašnjenjem... Vito radi kao avion čak i na mestima na kojima se često pali i gasi, a i svetlo mu je odgovarajuće snažno u rangu dotične grupe.
[ bakara @ 14.11.2011. 15:41 ] @
Ajde da te poslusam...kupicu jednu da probam, mada vec ima neke vito halogene i fluo i prilicno mi crkavaju a imam dosta sijalicnih mesta.
[ mmns21 @ 14.11.2011. 17:50 ] @
Citat:
dakipro: Ti sad prakticno nemas sad zasto da ih zoves i pitas "Kam ga moja sijalica?" jer nemas ni racun niti sijalicu. Sumnjam da bi im ja dao tako oba na poverenje, cas se tu "izgubi u akciji, pozovite sutra manager nije tu" pa sutra nemam pojma o cemu pricate, pozovite u ponedeljak kad je tu sef, pa u ponedeljak sef kaze da ti je vratio sijalicu i tolko... ne kazem da ce tako biti, ali nije da se nije desavalo nazalost

Priznajem da bi bilo bolje da su to odmah resili ali nisam na tome insistirao jer su se pravdali guzvom. To mi je prodavnica u komsiluku gde kupujem vise od 10 godina. Kada sam otisao u prodavnicu imao sam i fotokopiju fiskalnog racuna pa je sefica prodavnice na fotokopiji napisala da je primila 1 neispravnu sijalicu sa brojem bar koda i originalnim fiskalnim racunom, napisala danasnji datum i potpisala se. Insistirala je da je njoj potreban originalni fiskalni racun a ne njegova fotokopija i original na uvid sto sam prvo ponudio. Zapisala je moje ime i broj telefona i obecala da ce se sutra javiti.
[ pisac @ 14.11.2011. 20:05 ] @
Citat:
bakara: Ajde da te poslusam...kupicu jednu da probam, mada vec ima neke vito halogene i fluo i prilicno mi crkavaju a imam dosta sijalicnih mesta.

Ne znam samo gde ćeš ih naći i dal' će to biti taj Vito... Ja sam ove moje nakupovao od uvoznika u Cvijićevoj pre nego što je propao (negde oko proleća je bila i rasprodaja pred zatvaranje). Najstarije Vito koje sam kupio (od istog uvoznika na istom mestu) imaju već možda i par godina i rade i dalje, jedna je u dnevnoj sobi.
[ Count Zero @ 20.11.2011. 09:40 ] @
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Sijalica-u-dzaku.sr.html
[ espresso @ 20.11.2011. 10:18 ] @
Jedino mogu da potvrdim da istaknuta ekvivalentna vrednost ispisane snage nije tačna. Subjektivni utisak je da svetle mnogo slabije od žarulja. Možda takav utisak daju zbog uskog, isprekidanog svetlosnog spektra. Ovo ne govorim za neke leve marke već za Filips i Osram.
[ Zeleni zub @ 23.11.2011. 19:52 ] @
Sijalice koje traju 36 godina

Izvor: Blic
[ Vasastajić @ 23.11.2011. 21:48 ] @
Citat:
U "Samsungu" napravili sijalicu koja traje 36 godina

sa gornjeg linka

He,rekao bih deja vu,ali u tehnološki mnogo skromnijim uslovima nego danas:
Citat:
2001.g. je održana neobična rođendanska proslava u spomen žarulje koja svijetli 100 godina. Davne 1901.g. ručno rađena žarulja s ugljičnom žarnom niti je zasvijetlila prvi put u Livermoreu u Kaliforniji, te i dan danas svijetli u istom gradu u vatrogasnoj postaji pod budnom paskom Livermore-Pleasanton FD. Nazvana je The Centennial Light i službeno je priznata kao najstarija žarulja na svijetu (ove godine navršava 110 godina). Dan danas ova stara žarulja snage svega 4W i dalje svijetli. Postavljena je web-kamera koja je snima 24 sata. Ironično je da su se tijekom nekoliko godina već dvije web-kamere pokvarile, dok žarulja i dalje uporno svijetli.

http://mandrilo.com/index.php/istina-o-zaruljama
[ pisac @ 23.11.2011. 22:53 ] @
Naravno kad je žarulja predimenzionirana za mnogo veći napon, pa svetli žućkasto i slabašno. Stavite i ove obične današnje žarulje na 100v pa da vidimo koliko će da traju
[ espresso @ 02.03.2012. 20:49 ] @
Ja sam našao ono što sam tražio - halogene štedljive. Telo im je identično kao i kod standardnih žarulja samo što troše manje, traju duplo duže i ne treba im veliki balon. Kupio sam i probao Filipsovu, ima ih u Merkuru raznih vrsta; troši 140W a sija kao 190W. I što je najbolje, balon joj je mali kao kod žarulje od 100W. Evo kako izgleda:

Svetlo joj je nešto belje (ne previše) od klasične sijalice što je dobro. Ubacio sam jednu u luster sa kuglom u trpezariji i mnogo je bolje osvetljeno od dosadašnje klasične 150W.

Takođe sam za probu uzeo Filipsove fluorescentne od 32W 6500K, dakle "dnevno svetlo". Tri komada u sobi od 12 kvadrata. Neko će reći da je to preterano ali za radnu sobu mi je potrebno dosta svetla. Nikad nisam razumeo ove što zavrnu u plafonjeru jednu sijalicu od 100W i bukvalno mora da se nazire šta je u sobi.

E sad, iako ove 3x32W proizvode dosta svetla, posle mesec dana upotrebe i navikavanja moram da kažem da 6500K bode oči (čak i ako koristim samo 2 sijalice).
Rezime za Filipsa 6500K je da ako ga nema dovoljno, objekti tamnijih boja izgledaju mračno i neosvetljeno. Ako ga ima dovoljno i previše, tamnije boje opet ne izgledaju prirodno. Da ne pričam za parket ili nameštaj koji izgubi lepu boju. Narodski rečeno ovo svetlo "zrači" ili "bode oči". Da bih kompenzovao ovo, dodao sam jednu Osramovu od 2500K a to je više narandžasto svetlo. Razlika je ogromna, vraća život u sobu.

Ipak, mislim da je najbolje rešenje 2700K za prostorije gde duže boravimo. U drugom stanu, u dnevnoj imam Filips 4x23W 2700K i to je sasvim ok, nema ovih problema koje sam naveo za 6500K.

S druge strane, za kupatilo mi je 4000K idealno; sve deluje čisto i jasno. Probao sam 2700K u kupatilu ali 4000 je šije po atmosferi (ako možemo da govorimo o atmosferi u kupatilu ). Samo je potrebno da bude dovoljne jačine da ne bi izgledalo sablasno. Osram 24W u mom slučaju.

Toliko za sad, u planu mi je i grdosija od 60W za drugu sobu, a koja nije nimalo jeftina - 3600 dinara.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 02.03.2012. u 22:00 GMT+1]
[ reb0rn @ 19.06.2012. 19:01 ] @
Meni Philips riknula nakon ~3 meseca sa nepunih 20h rada.. odem u Ideju sa fiskalnim kazu to niko jos nije reklamirao kao jel negde pise da li ima garanciju???
Ja mu objasnim da ljudi u drugim prodavnicama uspesno reklamiraju iste, kaze lik da ce se raspitat a ja da dodjem za dva dana...
[ espresso @ 19.06.2012. 21:37 ] @
Imao sam i ja jednu Osram "made in Germany" koja je riknula za isto vreme. Otvorio da vidim šta je - rasprsnuo se mosfet tranzistor.
Za Osramove, recimo, piše da mogu da se pošalju u najbliže predstavništvo sa računom i dobiješ novu. Garancija na njih je 3 godine. Osram ima predstavništvo u Beogradu. Inače, običan Filips je deklarisan na 5000 uključivanja a Osram Deluks na 20000, a to dosta znači. A ista im je cena.
[ herzog @ 25.04.2013. 12:30 ] @
oftopiĆ

Kako je moguće da se korisinku Horvat ,
ovo ..:

Citat:
Horvat

Član broj: 17332
adsl-221-177.eunet.yu.

ispisuje (*.eunet.yu) ? Vidim da je poslednji log iz januara ove godine .

.. Što se tiče sijalica, ja sam koristio 3 koje sam dobio od Elektrodistribucije. I one su služile fest.
Nešto je slabije svetlo ali nekako manje zamara oči. Da li je neko upoznat da li Elektrodistribucija
još deli te sijalice. Ako ne, zanima me o kojim se tačno sijalicama radi (Pošto nijedna nije crkla)
(Dobio sam mejl upozorenja da su štetne , ako pukne i rasprši se ali izgleda da se to sa ovima
ne dešava)
[ ironman @ 29.03.2014. 23:12 ] @
Kupio sam prvu štedljivu sijalicu, za probu

http://www.tehnomanija.rs/sija...ic-sijalica-0043168615044.html

ima ove 3 cevčice i gledajući u nju , koliko je moguće, čini se kao da 2 cevčice svetle, a treća ne, tj i ona svetli, ali ne tako jako kao druge 2, već ko da je odblesak od njih.
Da li je to moguće?
[ Lavlja_Jazbina @ 30.03.2014. 09:28 ] @
Kod PRC je sve moguce,a i jeftina je nesto :P.Vecinom tih sijalica uvozi BBLINK.
Ja sam prosle godine kupio 10 komada.Komad je bio skoro 1.5k/rsd i uzeo sam toplu(sija zuckasto).
Od te serije 3 koristim za kucu i uvek sijaju isto,i pale se kao obicne sijalice bez cekanja da se zagreje i
sija punom snagom.
[ espresso @ 30.03.2014. 09:30 ] @
Izgleda da ti je zapala loša. Sve cevi moraju da svetle isto.
[ Nabukodonosor @ 19.12.2015. 02:03 ] @
Aj da dignem temu iz mrtvih. Kakva je sada situacija sa stedljivim sijalicama? Koliko citam na netu, treba ih koristiti samo pod staklenim zvonom, tj. ne u kupatilu gde je vlaga, ne negde gde se cesto pali/gasi, ne u staklenim kuglama/lusterima, ne blize od 2 metra od glave tj. mesta gde se sedi. Ne znam dal mi i jedno mesto u kuci ispunjava njene uslove. Jel moze neka preporuka za sijalicu koja ce da radi u normalnim uslovima, a ne laboratorijskim?
[ espresso @ 19.12.2015. 15:45 ] @
Kod mene u kupatilu traje jedno 3 godine Osram. Držim ih uglavnom uključene tokom dana.
Bez problema se ponaša i u stonoj lampi koja mi je pored kreveta. Samo što lampa ima šešir. Bitno je da ti ne bije direktno svetlo sa velike blizine zbog pukotina u fosforu kroz koje prolazi ultraljubičasto svetlo.
I to je to, imam ih u većini prostorija i ne crkavaju često. Kupujem Osram, Filips i Dženeral Elektrik ponekada. Nikako JMC i ove gluposti što se prodaju. To sam imao prilike da koristim i veliko su đubre. Zato ljudi i misle da ove sijalice ne valjaju -zato što prvo kupe neko đubre koje im crkne ili zasmrdi sobu dok ne ispari premaz sa štampe za par dana.
Imaš i one Osram od 2500K, veoma dobro rade u lampama kao ambijentalno/prigušeno svetlo. 6500K koristim uglavnom da izbalansiram svetlo u kombinaciji sa drugim temperaturama, i u jednoj stonoj lampi. Sve zavisi od prostorije, negde 6500K može da izgleda katastrofalno loše a negde fenomenalno.
Ipak, tamo gde mi treba jako svetlo, kombinujem temperature, npr kombinacija 3x2700K + 1x4000K je jako dobra jer ta jedna od 4000 dosta otvara. Ili 6500+4000+2500 za neku vrstu punog spektra.
Preporučujem Osram i Filips.
[ Nabukodonosor @ 19.12.2015. 16:43 ] @
Cekaj, drzis sijalice ukljucene po ceo dan? Da ne bi pregorele? Pa zar se ne izgubi sva poenta stednje onda? Pa nek je i 100W obicna sijalica u kupatilu, ali u normalnim uslovima nema vise od 2 sata dnevno rada, i to je pitanje, to je 200w na dan. A kod tebe 24 sata puta nek je 15W sijalica to je 360w. Ne kapiram bas.

Hvala za info.
[ SlobaBgd @ 19.12.2015. 17:01 ] @
Citat:
espresso:
...6500K koristim uglavnom da izbalansiram svetlo u kombinaciji sa drugim temperaturama, i u jednoj stonoj lampi. Sve zavisi od prostorije, negde 6500K može da izgleda katastrofalno loše a negde fenomenalno.
Ipak, tamo gde mi treba jako svetlo, kombinujem temperature, npr kombinacija 3x2700K + 1x4000K je jako dobra jer ta jedna od 4000 dosta otvara. Ili 6500+4000+2500 za neku vrstu punog spektra.
Preporučujem Osram i Filips.

Ovo kao da treba biti inženjer da bih kombinovao izvore svetlosti različitih temperatura, da bi svetlost negde otvarala a negde balansirala. Gde se izgubi onaj jednostavan zahtev koji se od sijalice traži: da svetli?
[ espresso @ 19.12.2015. 19:04 ] @
@Nabukodonosor
Kod mene se ulazi često u kupatilo tokom celog dana i kada bi se nonstop palilo/gasilo, onih 5000 ciklusa bi bilo dostignuto veoma brzo. Verovatno 20-30 ciklusa dnevno bi otišlo u mom slučaju. Da bih mogao da ih tako koristim, morao bih da uzmem skuplju seriju koja je deklarisana na preko 20 hiljada ciklusa. A te serije su dosta skuplje i teže za nalaženje.

Međutim, cela poenta korišćenja ovih sijalica u mom slučaju je to što daju difuzno svetlo, što ne greju i što mogu da biram boju svetla. Neki ih postavljaju isključivo da bi njima uštedeli ali meni to nije primarni cilj. Mada svakako nije ni zanemarljiva stavka.

Na nekim mestima sam ostavio halogene u grlu E27 jer želim kvalitetnije svetlo (npr. trpezarija).

@SlobaBgd
Tako nekako. Mada većini ljudi ne smeta, samo da im svetli. Ja sam malo eksperimentisao.
[ Dexic @ 19.12.2015. 20:25 ] @
Ja sam jednom prilikom video nekoliko razlicitih (oko 30 komada) stdljivih sijalica u lusteru u trpezariji, i to je prvo put bilo neko stedljivo svetlo na kojem je moglo lepo da se gleda.

Ali nisam saznao sta je u pitanju :(

Ima li neka kombinacija da si nasao da je prijatna barem za normalno gledanje, tipa uvece, mislim da cisto bude upaljeno, ne mora biti za citanje? Najblize onim starim?
[ espresso @ 19.12.2015. 21:20 ] @
Ima ona koju sam pomenuo 3x2700 + 1x4000. Tu se malo razbije žutilo koju daje 2700. To bi moglo u dnevnu sobu da ide. U radnoj sobi držim 2500+4000+6500 i to mu dođe neutralno bela. Ali pošto ima 2500, onda svetlo nije sterilno. Ova kombinacija je bolja nego tražiti sijalice sa indeksom prikaza boja 90. Njih sam tražio ranije i nisam uspeo da ih nađem.
Najbliže starim bi verovatno moglo da se napravi nekom kombinacijom 2500+2700.