[ misha92 @ 07.01.2009. 21:30 ] @
Pozdrav svima,ja sam ovde nov ali sam jedno dva-tri meseca pratio teme,vezane za centralno grejanje,kao gost.
Nisam iskusan po pitanju centralnog grejanja a imam velikih problema sa njima,pa bih zamolio da mi se pomogne ko koliko moze...
Da predjem na stvar,jos od kad smo kupili pec,ja ne znam tacno koja je pec u pitanju ali mislim da je u pitanju Stadlerova pec(na internetu sam nasao takvu prec koja izgleda kao moja samo je novija) modela MODEL SD(evo linka tog kotlaako ne znate o kom se kotlu radi: http://www.elitemadzone.org/t346892-koji-kotao-na-cvrsto-gorivo). Problem je u tome sto i kad ocistim pec od pepela,najveca moguca temperatura dostize do 50 stepeni,a kada je malo punija jedva stigne do 40 C,a imam veliku kucu ne znam sad koliko kvadrata(maloletan sam :) ),i ta temperatura mi uopste ne zagreva kucu koliko bi trebalo pa mi je potrebno i da ukljucujem grejalice da bi se zagrejala kuca.... Takodje imam i problem kao sto je imao jedan decko ovde na forumu sa povecom kolicinom dima koja izlazi iz kotla...

Ako neko ima saveta illi bilo cega sto bi mi pomoglo za vecu temperaturu,bio bih mu veoma zahvalan..

P.S. evo nekih slika mog kotla i ostalih komponenti vezane za c.grejanje:
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1670.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1671.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1672.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1673.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1674.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1676.jpg
http://i272.photobucket.com/albums/jj165/jsmmisha/DSCF1677.jpg
[ Marko Enter @ 07.01.2009. 23:14 ] @
Pa el si ocistio kompletno kotao ? pa cunak , si proveravo dimnjak dal nije zapusen ?
koliko kotao ima kilovata a koliko ti je velika kuca ??

El to onaj stadler sto ima cevi vertikalno unutra ??

pozdrav Marko
[ Marko Enter @ 07.01.2009. 23:17 ] @
Hehe , kuce dole macka gore , tako i kod mene
[ PedjaZ @ 07.01.2009. 23:32 ] @
Evo sta je kod nas bilo pa ti mozda i pomogne.
Dimnjak (onaj deo iznad krova) je bio u losem stanju - imao je supljine izmedju cigala.
Vrata za ciscenje koja se nalaze na dnu dimnjaka nisu dobro zatvarala pa ni zbog toga nije dobro "vukao".
Razlika izmedju ovog i proslogodisnjem uglja je velika iako su kao isti.
Pec nalozana i kada se ugrejala ociscena od smole koja se nahvatala na unutrasnjim stranama peci i u cunku.

Razlika je vise nego primetna mada bi mozda bilo bolje da je dodat jos koji cm na dimnjaku ili kompletno nov.

Vidi da nije lanac suvise opusten pa mozda on zeza i ne stigne da nagura temperaturu, a vratanca se vec zatvore.

[ misha92 @ 07.01.2009. 23:49 ] @
Jesam kompletno sam ocistio kotao,radim to jednom nedeljno,i stavljam onaj GARVAN jednom-dvaput mesecno.. Cunak nisam cistio,jer ne znam kako da ga skinem!? Dimnjak nije zapusen,jer mi se prosle godine zapalio dimnjak i sve je tu garez ocistio iz dimnjaka tako da nije bilo potrebno ove godine da se dimnjak cisti, a i lepo vuce dimnjak,izlazi dim iz njega normalno... Ne znam koliko ima kilovata jer to je nesto muceno od koga sam ja to kupio,on kaze da je bio nov kotao a videlo se da je polovan bio kad smo ga uzimali,oni su mu samo promeni masku.... Ne znam gde bih mogao da vidim tu oznaku da pise koliko ima kilovata!?? Velicina kuce pravo da ti kazem ne znam koja je ali preko 150 kvadrata sigurno jeste... To dal je stadler,stvarno ne znam,ja sam trazio po internetu i nasao sam samo ono sto sam postavio tj. onaj link sa neta koja lici na moj kotao,moguce da je to taj kotao samo noviji model kotla
[ misha92 @ 07.01.2009. 23:54 ] @
pedjaZ

za to da je dimnjak malo u losijem stanju, je moguce,jer mi se prosle godine zapalio dimnjak i imam neke male pukotine na dimnjaku ali u kuci... sto se tice lanca ja mislim da nikad nije ni radio,samo je stojao kao ukras...
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 00:04 ] @
Da se vratim na sliku br. 1.
Lepa kuca :)
Da li tako stoji regulator kada je pec ugrejana?
Ciscenje ne znaci samo da izbacis pepeo (kao sto si napisao)
vec i struganje smole sa zidova i iz onog lavirinta kuda dim prolazi.
Ostao sam bez ideja.
Cekaj da se jos neko javi, a do tada kupi jos koje ćebe.
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 00:07 ] @
Pisali smo u isto vreme pa nisam video.

Eto ti odgovor.
Regulator ti ne radi!!!
Kada je pec hladna vratanca trebaju da budu otvorena i kako se pec greje tako se ona zatvaraju.

Ne znam kako je uopste i radilo do sada.
Mislimo na isto?

(mogao bi i koju sliku unutrasnjosti da das)
cunak bi verovatno mogao da ocistis kroz vrata za lozenje nekim prirucnim "alatom"
[ misha92 @ 08.01.2009. 00:11 ] @
Jeste lepa,nego kad sam izbacio pepeo pa bilo jos uvek toplo i onda leglo tu da se ugreje i sad je prljavo skrozz :)

Da,tako uvek stoji regulator i kad je ugrejana pec... Dobro to za izbacivanje pepela,to radim svaki dan,ali to za struganje smole nisam radio(dobra ideja,ali ne znam cime!??),ali iz onog lavirinta kuda prolazi dim to cistim,tu mi se skuplja garez pa sa lopaticom cistim to... Samo ako mozes da mi kazes cime da strugam smolu??
[ misha92 @ 08.01.2009. 00:13 ] @
pa ne znam,lozimo tako vec 4 godine i nikad to nije radilo... i nikad nije prestizalo temperaturu preko 50c,a i to bude samo kad skroz ispraznim kotao... Kako bi to moglo da se namesti> da kupim novi ili kako.. ?
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 00:17 ] @
Nalozis necim sto ce brzo da ugeje pec i isto tako brzo da se ugasi plamen (šapurine)
tada smola odmekne i mozes lako da je sastruzes sa zidova.

Regulator ti ne radi!!!
Ni moj nije radio pa sam ga sredio i evo vec 15 god. radi bez problema.

Kupi nov i nemoj da se zezas.

Ali eto za probu
nalozi pec i digni ta vratanca dole i vidi dokle dogura temperaturu.
MORACES DA DEZURAS KOD PECI DA NE PROKLJUCA VODA
[ misha92 @ 08.01.2009. 00:21 ] @
vazi,uradicu kako si rekao to za smolu... a jel ima negde u pacevu da se kupi,posto vidim da si iz panceva,a tu sam blizu panceva???
I hvala ti puno,nadam se da ce ovo pomoci...
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 00:30 ] @
Cekaj malo.
Gledam opet ovu tvoju sliku i ne vidim nigde sarke.
Da li su ovo zaokruzeno vratanca ili to samo tako stoji?
(idem da se istusiram dok jos ima plina pa se vracam :)
[ misha92 @ 08.01.2009. 00:33 ] @
jesu to su vratanca,ali se ne otvaraju same nego moraju rucno,jer kao sto vidis lanac je opsuten jer regulator ne radi...
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 01:11 ] @
Pa sto sve to nisi rekao u prvom javljanju?
Znaci i kada skroz vratanca otvoris on slabo greje?
Ako je tako onda kupovinom novog regulatora nista ne bi resio jer je problem jos u necemu drugom.
Sacekaj da se ljudi vrate sa posla pa pogledaj sta oni imaju da kazu jer ja nemam vise ideja.
Do tada isprobaj sve ovde napisano da bi znao sta ljudima da kazes.

Ako nista ne upali onda ti predlazem da se ozenis i bice ti toplo barem u krevetu.
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 02:03 ] @
Ocisti ti hladnjak u kotlu gde se greje voda,ja jednu godinu ne cistim pa slabo gdeje,a 4 god je mnogo,shpahla u ruke i udji u kotao i cisti,pa javi kakav je ucinak,a sto se tice ovih vratanca meni to ne radi vec 5-6 godina,i stalno mi stoje na pola otvorena i nisam imao problema,koliko ti je visok dimnjak i to ima veze sa parnim grejanjem ??
[ misha92 @ 08.01.2009. 15:56 ] @
Citat:
Rubber88: Ocisti ti hladnjak u kotlu gde se greje voda,ja jednu godinu ne cistim pa slabo gdeje,a 4 god je mnogo,shpahla u ruke i udji u kotao i cisti,pa javi kakav je ucinak,a sto se tice ovih vratanca meni to ne radi vec 5-6 godina,i stalno mi stoje na pola otvorena i nisam imao problema,koliko ti je visok dimnjak i to ima veze sa parnim grejanjem ??

Kako da ocistim hladnjak u kotlu,ako si sve to mislio na centralno grejanje,posto si napisao na kraju nesto za parno grejanje???

Citat:
PedjaZ: Pa sto sve to nisi rekao u prvom javljanju?
Znaci i kada skroz vratanca otvoris on slabo greje?
Ako je tako onda kupovinom novog regulatora nista ne bi resio jer je problem jos u necemu drugom.
Sacekaj da se ljudi vrate sa posla pa pogledaj sta oni imaju da kazu jer ja nemam vise ideja.
Do tada isprobaj sve ovde napisano da bi znao sta ljudima da kazes.

Ako nista ne upali onda ti predlazem da se ozenis i bice ti toplo barem u krevetu.

E uradio sve kako si rekao da ocistim pec i cackao sam nesto oko onog regulatora i sad se pomera ali pomalo tj. otvara se i zatvara pomalo... A za cunak ne znam kako da ga ocistim pokusavao sam ali ne mogu... e smolu sam istrugao sad cekam samo do koje ce temperature da stigne... ako uspe,veliko ti hvala!
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 17:40 ] @
Niko nije pomenuo centralno,na parno grejanje se misli. . .

Pa lepo preko dana sacekaj da se ugasi izbaci sve pepeo,i onda lepo shpahlu u ruke i cisti unutrasnjost(tj:smolu i garez koji se nahvatao od vatre),obrati paznju unutra imas,gde prolazi voda tj:greje,to moras da ocistis(to je najbitnije. . .)Ja sam siguran da je to ...to,kazi mi koliki ti je pritisak vode u bar meter ??i nisi odgovorio visinu dimnjaka. ???

[ misha92 @ 08.01.2009. 17:57 ] @
Citat:
Rubber88: Niko nije pomenuo centralno,na parno grejanje se misli. . .

Pa lepo preko dana sacekaj da se ugasi izbaci sve pepeo,i onda lepo shpahlu u ruke i cisti unutrasnjost(tj:smolu i garez koji se nahvatao od vatre),obrati paznju unutra imas,gde prolazi voda tj:greje,to moras da ocistis(to je najbitnije. . .)Ja sam siguran da je to ...to,kazi mi koliki ti je pritisak vode u bar meter ??i nisi odgovorio visinu dimnjaka. ???

pritisak vode je kada nije zagrejana pec 2 bara,a posto je sad dostigla temeperaturu 50C pritisak vode je skoro 3 bara....Jutros sam to sve uradio,sad cekam rezultate kad se malo napuni pec kako ce grejati... Ne znam koja je visina dimnjaka,moracu da izmerim pa da ti kazem odprilike....
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 18:24 ] @
Ejj,to je mnogo 3 bara. . .hm,meni kad se zagreje stoji na 1.7-1.8,najvise do 2 bar,kolko imas ukupno radijatora,kolko manjih i kolko vecih ??A dimnjak itekako zna da napravi problem,a ovo za 3 bara mislim da je mnogo. . .

Ne moze kotao da stigne da ugreje toliku kolicinu vode,u sistemu. . .
[ misha92 @ 08.01.2009. 18:47 ] @
Citat:
Rubber88: Ejj,to je mnogo 3 bara. . .hm,meni kad se zagreje stoji na 1.7-1.8,najvise do 2 bar,kolko imas ukupno radijatora,kolko manjih i kolko vecih ??A dimnjak itekako zna da napravi problem,a ovo za 3 bara mislim da je mnogo. . .

Ne moze kotao da stigne da ugreje toliku kolicinu vode,u sistemu. . .

Imam 3 velika 5 srednjih i 2 mala,ali nameravam da sledece dodam jos po jedan u svakoj sobi... koliko da stavim bara kad bude hladna pec? a dimnjak ima malih pukotina,ako treba slika od toga,postavicu je...
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:00 ] @
E pa ovako,ja imam 7 velika i 2 mala,pa mi je pritisak 1.7 1.8 bar,spusti ti pritisak da kad nalozish bude oko 2.1 - 2.2 bara,probaj to obavezno jer verovatno je problem u tome ,ima li taj kotao pumpu da gura vodu ?Ako ima pumpu smanji brzinu pumpe, ili je mozda prirodan pad?. . .a ovo obavezno smanji pritisak u sistemu,to je mnogo,znas valjda kako. . .da ti ne objasnjavam. . .

To mozes i sada cas to ide nalozi ga i pazljivo gledaj da ne istocis mnogo vode,jer to cas ide a mnogo znaci.. .
[ misha92 @ 08.01.2009. 19:05 ] @
Citat:
Rubber88: E pa ovako,ja imam 7 velika i 2 mala,pa mi je pritisak 1.7 1.8 bar,spusti ti pritisak da kad nalozish bude oko 2.1 - 2.2 bara,probaj to obavezno jer verovatno je problem u tome ,ima li taj kotao pumpu da gura vodu ?Ako ima pumpu smanji brzinu pumpe, ili je mozda prirodan pad?. . .a ovo obavezno smanji pritisak u sistemu,to je mnogo,znas valjda kako. . .da ti ne objasnjavam. . .

To mozes i sada cas to ide nalozi ga i pazljivo gledaj da ne istocis mnogo vode,jer to cas ide a mnogo znaci.. .

ok,ujutru cu spustiti jer je sad vreo kotao... Ima pumpu,imas sliku na mom prvom javljanju,ne znam sad tacno koja slika po redu,ali je marke grundfos,samo ne znam kako da smanjim brzinu!?? Ako mozes da mi pojasnis kako se smanjuje brzina pumpe?? I,koliko tebi bude temperatura na kotlu tj. koja ti je normalna temp.??
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:17 ] @
Pzi sad,zavisi cime lozish,a ja po tvojoj prici sam razumeo da ti temp.vode u kotlu ne prelazi 50 stepeni,to nebih smelo,meni je uglavnom temp.u kotlu 50,i to kad nalozim cito jedna kova uglja zavrsava taj posao,e sad preskoci meni do 70 stepeni,maximalno sam ga lozio do 80 stepeni i ne isplati se vise. . .ali tih 10 stepeni od 50 do 60 imaju bas velike razlike,jer na 60 radiatori su vreli,a na 50 samo odrzavaju temp.koju si postigao lozeci ga pre toga kada je imao 60 i vise stepeni,na pumpi imas kao prekidac,tipa:imas kao prekidac na njoj i samo ga zaokrenes na za 30 stepeni na gore. . .
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:21 ] @
Sad sam pogledao,istu takvu imam,samo procitaj gde stoji jedinica na onom sivom deli na njoj i okreni i uzivaj u toploti. . .pozz
[ misha92 @ 08.01.2009. 19:22 ] @
Citat:
Rubber88: Pzi sad,zavisi cime lozish,a ja po tvojoj prici sam razumeo da ti temp.vode u kotlu ne prelazi 50 stepeni,to nebih smelo,meni je uglavnom temp.u kotlu 50,i to kad nalozim cito jedna kova uglja zavrsava taj posao,e sad preskoci meni do 70 stepeni,maximalno sam ga lozio do 80 stepeni i ne isplati se vise. . .ali tih 10 stepeni od 50 do 60 imaju bas velike razlike,jer na 60 radiatori su vreli,a na 50 samo odrzavaju temp.koju si postigao lozeci ga pre toga kada je imao 60 i vise stepeni,na pumpi imas kao prekidac,tipa:imas kao prekidac na njoj i samo ga zaokrenes na za 30 stepeni na gore. . .

pa koristim sapurine,drva i ugalj... meni nikada temperatura nije prelazila 50 stepeni,jedino je malo pre,popela se na 55 stepeni.... znaci samo zaokrenem prekidac za 30 stepeni na gore(jel si to utvrdio da zaokrenem na gore po onoj slici)??
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:24 ] @
Pogledaj,pise ti 1.2 i 3,sacu da ti odgovorim moram da pogledam. . .
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 19:26 ] @

Visina dimnjaka ima veza sa snagom kotla i okolnih objekata.

Kako se brzina smanjuje pogledaj na slici.
Imas na pumpi mali preklopnik sa 3 polozaja.
Mozes da probas da smanjis mada nema to veze.

Grejanje nije parno jer se ne greje parom vec vrucom vodom!

Temperaturu podesis koliko ti je hladno - nema normalne temperature.
Samo je bolje da se ugasi vatra nego da je odrzavas mlakom jer se tada stvara smola.

Za pritisak ne znam jer je kod mene stariji sistem sa bojlerom u tavanu.
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:27 ] @
Na gore ,treba da stoji na jedinici.
I sacekaj da vidis temperaturu . . .
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:36 ] @
Pedja,moj otac takodje i kum je majstor za parno,centralno grejanje,tako da znam sta pricam,jer kada pumpu stavis na 1 voda se sporije krece u kotlu i veca je verovatnoca da ugreje vodu bar za 15 stepeni vise,proveri i sam ako ti nije to jasno objasnio sam. . .Kod mene se to tako zove,a centralno ne mogu da kazem jer ne grejem se od toplane. . .tako da ne moze ni da se kaze vodeno grejanje. . .

Poz
[ misha92 @ 08.01.2009. 19:40 ] @
Citat:
Rubber88: Pedja,moj otac takodje i kum je majstor za parno,centralno grejanje,tako da znam sta pricam,jer kada pumpu stavis na 1 voda se sporije krece u kotlu i veca je verovatnoca da ugreje vodu bar za 15 stepeni vise,proveri i sam ako ti nije to jasno objasnio sam. . .Kod mene se to tako zove,a centralno ne mogu da kazem jer ne grejem se od toplane. . .tako da ne moze ni da se kaze vodeno grejanje. . .

Poz

Izmericu sa spratova kolika je visina u kuci i dodacu par metara ovako da bi odprilike utvrdio kolika je visina dimnjaka,pa cu vam reci... mozda ce vam to pomoci da mi pomognete...

Citat:
Rubber88: Na gore ,treba da stoji na jedinici.
I sacekaj da vidis temperaturu . . .

ima samo dva polozaja,ja sam stavio na gore i manje se cuje pumpa sto znaci da sam je stavio na sporije.pogledacu kolika je temperatura,moram nesto do grada hitno,kad se vratim,iznecu vam stanje kako je.. i hvala jos jednom sto pomazete
[ Marko Enter @ 08.01.2009. 19:40 ] @
Moras kotao ocistiti iznutra komore , sve da ocistis , cunak da proveris , nisi rekao ispod domnjaka treba da stoje vratanca za ciscenje mozda ona ne dihtuje desava se to cesto , da nije parno grejanje vec toplovodno
kada upalis kotao iskljuci pumpu iz struje i cekaj da vidis koliko ce da nabije temperaturu
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 19:51 ] @
Ako smanjis brzinu vise ce voda koja se vraca u pec da se ohladi tako da mu dodje na isto,
a moze i da se desi da poslednji radijatori ne greju toliko.
Igrao se ja sa tim odavno ali svaka pec je drugacija pa ga nista ne kosta da proba mada nije sigurno to.

Jos uvek ostaje ciscenje cunka koje nije uradio pa zato sada okolisamo i raspravljamo oko pogresnih stvari.

[ Rubber88 @ 08.01.2009. 19:55 ] @
Ma dajte ljudi,to sam sve rekao,ne ponavljajte po 100x jedno isto . . .Pumpa ne sme da se iskljucuje,kao prvo kada se napuni sistem,a svake godine se puni:tj dopuni,i pumpa se iskljucuje samo kad se dopuni i kad se napuni nebih smela da se iskljucuje jer. . .kada se iskljuci onda se stvara vazduh po radijatorima,tako da to se i ne isplati. . .

Poz
[ PedjaZ @ 08.01.2009. 20:02 ] @
"kada se iskljuci onda se stvara vazduh po radijatorima"

Za ovo bas i nisam siguran da je tacno.
Konsultuj ti oca i kuma pa reci onda.
[ Rubber88 @ 08.01.2009. 20:41 ] @
Da pedja,nebih pricao nesto sto nisam siguran. . .pitaj nekog majstora pa ce ti reci. . .
[ Marko Enter @ 08.01.2009. 20:51 ] @
Pumpa se po pravilu treba iskljuciti kada se kotao pali , i kada postigne odredjenu temperaturu onda ukljuci

pozdrav Marko
[ misha92 @ 08.01.2009. 21:29 ] @
Citat:
PedjaZ: Ako smanjis brzinu vise ce voda koja se vraca u pec da se ohladi tako da mu dodje na isto,
a moze i da se desi da poslednji radijatori ne greju toliko.
Igrao se ja sa tim odavno ali svaka pec je drugacija pa ga nista ne kosta da proba mada nije sigurno to.

Jos uvek ostaje ciscenje cunka koje nije uradio pa zato sada okolisamo i raspravljamo oko pogresnih stvari.

E probao sam to,i temperatura ja po prvi put dostigla do 60C.... jos samo da ocistim taj cunak nekako i valjda ce biti u redu..

Citat:
Marko Enter: Moras kotao ocistiti iznutra komore , sve da ocistis , cunak da proveris , nisi rekao ispod domnjaka treba da stoje vratanca za ciscenje mozda ona ne dihtuje desava se to cesto , da nije parno grejanje vec toplovodno
kada upalis kotao iskljuci pumpu iz struje i cekaj da vidis koliko ce da nabije temperaturu

cunak mi se otvara i zatvara to sam prgledao,samo je ostalo da ga ocistim ali ne znam kako??! Ima ispod dimnjaka vratanca za ciscenje i ona se pomeraju,kako njih da namestim da se ne pomeraju??
[ Marko Enter @ 08.01.2009. 22:14 ] @
Ta vratanca dole na dumnjaku moras lepo da ugodis da ne vuce tu , najbolje ih izvadi i onda omazi necim i lepo zatvori
a ako se ne razumes toliko u kotlove najbolje pozovi majstora da dodje i odradi to
pa sledeci put sam radi, i da ti zameni taj lanac za regulaciju temperature, meni kad bi bio tako otvorena donja vratnca on bi prokuvo za pola sata zato je dobro imati to , nastelujes na odredjenu temperaturu i kad dostigne tu temperaturu on zatvori vratanca i kad opadne temperatura on sam otvori vratanca , taj regulator ima da se nadje za 20 eura

pozdrav Marko
[ misha92 @ 10.01.2009. 14:50 ] @
Citat:
Marko Enter: Ta vratanca dole na dumnjaku moras lepo da ugodis da ne vuce tu , najbolje ih izvadi i onda omazi necim i lepo zatvori
a ako se ne razumes toliko u kotlove najbolje pozovi majstora da dodje i odradi to
pa sledeci put sam radi, i da ti zameni taj lanac za regulaciju temperature, meni kad bi bio tako otvorena donja vratnca on bi prokuvo za pola sata:) zato je dobro imati to , nastelujes na odredjenu temperaturu i kad dostigne tu temperaturu on zatvori vratanca i kad opadne temperatura on sam otvori vratanca , taj regulator ima da se nadje za 20 eura

pozdrav Marko

e nisam se javljao jer sam hteo da vidim dali ce i u buduce tako dizati temperaturu.... BOgami,dobro ste me posavetovali i uradio sam sve sto ste rekli,i sad se kuvam... :) Namestio sam ta vratanca na dimnjaku vise se ne klimaju....regulator temperature radi sad normalno... HVALA VAM SVIMA

pozz od MIshe
[ Majstor_Pućko @ 10.01.2009. 15:50 ] @
Ajde kada je vec otvorena tema da i ja pitam nesto, da ne otvaram drugu bez potrebe.

Problem je sledeci. Radijatori buckaju-zubore, koliko ja rezonujem ima vazduha u njima. Ja sam vec jednom ozracio sistem, misleci da ce prestati, no kako je nestalo gasa ja kada sam gledao, vidim na onom malenom manometru na kotlu da je kazaljka ispod vrednosti za koju mi je rekao serviser da je neka nominalna. Kotao radi normalno, pritisak je ok kada kotao radi, ali pojedine sobe u kuci imaju slabije grejanje. Odvrnuo bih ja jos onaj potenciometar za temp. sistemske tecnosti, ali se plasim da zbog vazduha ne ne ostetim nesto ili ne nabijem veliki pritisak. Sada ja sam mislio da dopunim vodu pa me interesuje, kada i kako da je dopunim? Znam da treba da se odvrne onaj ventil za vodu na dnu kotla, nego trebam li jos nesto da odradim ili kako da ga pripremim? Mora li sistem da bude topao/hladan ili nema veze? Ne savetujte mi da zovem servisera koji je radio i instalaciju jer je konj apsolutni, vec 5 puta sam ga zvao i ne dolazi, zavlaci me ko majmuna, ja sam ga isprozivao preko telefona, cini mi se da vise nece hteti da dodje. Sta da vam kazem SrbijaTM.

Hvala unapred.
[ RonJ @ 10.01.2009. 18:29 ] @
Kad je sistem hladan odvrni slavinu za punjenje i dopuni da kazaljka manometra bude izmedju 1 i 1.5.Onda ozraci sve radijatore pa pogledaj pritisak, ako je pao dopuni i to bi bilo to.
[ skauting @ 18.10.2010. 21:59 ] @
Treba mi odgovor. Kod mene je pumpa povezana sa term.na kotlu i nastelovana da pali na 79 stepeni a gasi na 70.Da li je to dobro ili lose>
[ MagicMaster @ 15.03.2011. 19:25 ] @
Postoji li neka tečnost sa kojom mogu da isprskam unutrašnje komore u kotlu, i samo da "spere" garež i naslage? Imam trajnožareći kotao, i ne mogu da "dohvatim" svuda u zadnjm delu, gde dim cirkuliše . . . . .
[ mitebo @ 16.03.2011. 02:01 ] @
pa napravi nesto cime mozes dohvatiti.ciscenje cunka za ovog decka koji je posatavio temu,tvoj cunak je u takvom polozaju da se tesko vadi,mozda mozes da ga gurnes jos u dimnjak i onda pokusati da ga izvuces.ako to ne moze uzmi makaze za lim ili sekac iseci jedan pravougaoni deo cunka kroz koji ces kasnije cistiti,zatim iseci lum malo vece povrsine od rupe na cunku i zasrafi srafovima,da bi mogao da cistis opet kasnije.ja u toku zime cistim kotao jedanput mesecno,pa vi sad vidite i za to mi treba 15min.cunak ako nije ciscen,on je delimicno zapusen.sve te sitnice guse kotao i smanjuju njegovu funkcionalnost.pritisak u mrezi kada je voda hladna treba biti 1,1bar ako od kotla do radijatora na spratu ima oko 4m,ako ima vise tj.ako je kuca na tri ili vise sprata moze imati 1,5bara.pumpu namestis da vrti vodu non stop.brzinu odredjujes prema zadnjem radijatoru,da zadnji radijator od kotla bude vruc kao i onaj prvi.ako je zadnji radijator slabije greje povecavaj brzinu pumpe.dimnjak njegova provera,otvori vratanca dimnjaka za ciscenje stavi ogledalce i videces da li negde ima nekog zakrcenja,vratanca moraju dobro da dihtuju.kada cistis kotao i struzes zidove og gara koji pada na dno kotla to moras izbaciti kroz otvor za ciscenje na kotlu.kada sve ovo uradis kotao mora da radi,pod uslovom da ti je dimnjak dovoljnog precnika za tvoj kotao.ako se negde u sobama na spratu kroz koje prolazi dimnjak oseca neprijatan miris znaci ta ti je dimnjak negde pukao i onda ispusta veoma neprijatan miris.toliko od mene.
[ MagicMaster @ 16.03.2011. 07:42 ] @
Nemam problem sa čuncima, sve je ti isplanirano pre postavljanja, da imam ekstra prilaz, sve poskidam, očistim, vadim .... na sreću, sve radi ekstra, tako da to radim samo na kraju sezone, i sve je spremno za sledeću.

Mislio sam konkretno na kotao, ovo je sa kosim vratima, trajnožareći, ima iza ložišta one komore gde dim ide gore-dole-gore radi bolje iskorišćenosti. E, te komore "udjem" ja četkom, ostružem gde god mogu da dohvatim, ali ima opet po "zidovima" gareži . . da li postoji neka hemikalija, da "sija" posle toga ...