[ ptak 13. @ 13.01.2009. 20:48 ] @
Naime radi se o mom mladjem bratu. Decko ima 15 godina. primetili smo svi u kuci da mu se najednom oznoje ruke ( sake ) i stopala i ohlade se bas dosta....pa me zanima da li je u pitanju prirodni faktor ili neko zdravstveno obljenje, bolest, smetnja i sl.....ima li iko slican problem ili resenje ovog problema.
Hvala unapred ! ! !
[ Horvat @ 13.01.2009. 20:52 ] @
neka prpa ga hvata verovatno

a kada se to desava u kojim situacijama?
[ ventura @ 13.01.2009. 20:53 ] @
To može biti u vezi sa krvnim pritiskom. Nagađam, ali nije loše da ode kod lekara na pregled.
[ Marko Enter @ 13.01.2009. 20:55 ] @
Moze da bude zdravstven problem, moguce da su hormoni poremeceni ili nesto slicno, preporuka je da ode do lekara na kontrolu

pozdrav Marko
[ Marko Enter @ 13.01.2009. 20:59 ] @
Vrlo je retko u pitanju pritisak kod mladjih, mada nije iskljuceno

pozdrav
[ Horvat @ 13.01.2009. 21:00 ] @
ruke su hladne kad cirkulacija nije dobra...ali njemu se i znoje ruke...moze svasta biti
zavisi kada se to desava

[ dejande @ 13.01.2009. 21:02 ] @
da mu se najednom oznoje ruke ( sake ) i stopala i ohlade se bas dosta su najcesce simptomi poremecaja rada tiroidne zlezde
[ ptak 13. @ 13.01.2009. 21:06 ] @
Desava se cesto, evo bas sada smo primetili, nije prpa kako neki kazu :))))) znaci nema on straha ni od koga, toliko je zivahan da ga ni azdaja ne bi uplasila....normalno se ponasa, jede dobro, ima 80Kg i visok je oko 170cm. Spava normalno, doduse malo duze posto je raspust, vrlodobar je djak i to ga ne sekira....
I keva je predlozila lekara i zvala doktoricu malopre telefonom koja ima privatnu ordinaciju i ona je zakazala pregled za sutra....ali mene to pomalo brine....?????
Ajde jos neki savet....znaci desava se iz cista mira, dok sedi, lezi i sl.....gleda film, jede kokice i primetimo da su mu ruke znojave, dok igra igrice na kompu i sl... znaci nema nikada odredjeno vreme kada se desi ! ! !
Ali sminjam da mozda nece da kaze, mozda se lose oseca i sl.....zato sam i postavio temu ! ! !
Ali i kada su mu ruke znojave i stopala onda su bas znojave, takoreci mokre, a i pritom jako jako hladne....
[ bugsu @ 13.01.2009. 21:09 ] @
zovi milana tarota on zna sigurno :D
stranu na salu :D tj obrnuto :)

na ovom konzilijumu lekara ....slozio bi se sa kolegama iznad...pravac doktor :)

meni trnu ruke tj sake....ima neko leka? nesto tipa ,krilo od slepog misa, zablji batak i sl ? :)
[ Horvat @ 13.01.2009. 21:10 ] @
pa preznoji se i ishladi te delove tela...
necu da ti kazem jedan moguci uzrok ,verovatno nije,a vidim i sad da te prpa hvata,tek ce te onda...

najbolje cika doca nek ga pregleda :)
[p.s. a nije mu samo vruce :P ,sala mala]
[ ptak 13. @ 13.01.2009. 21:17 ] @
Citat:
Horvat: pa preznoji se i ishladi te delove tela...
necu da ti kazem jedan moguci uzrok ,verovatno nije,a vidim i sad da te prpa hvata,tek ce te onda...

najbolje cika doca nek ga pregleda :)
[p.s. a nije mu samo vruce :P ,sala mala]

Ne ne ne, ajde kazi mi otvoreno sta moze da bude....jer ono sto znam sada saznam lakse mi je nego da saznam sutra...znaci imacu bar ptepostavku....

U 4.oj godini svoga zivota je kolabirao, zbog izuzetno niskog secera, i primao je plazmu....da li tipujes na secer ??????
[ Horvat @ 13.01.2009. 21:20 ] @
moze biti i secer....
nego mislio sam na dop,da se svikao ,pa ga kriza vuce,kazem ti,nije to ;)
[ ptak 13. @ 13.01.2009. 21:22 ] @
Citat:
Horvat: moze biti i secer....
nego mislio sam na dop,da se svikao ,pa ga kriza vuce,kazem ti,nije to ;)

Nije dop ali ok, secer je moguce....
[ Horvat @ 13.01.2009. 21:26 ] @
rekao sam ti da verovatno nije ;)
[a iskreno i da jeste,ako nije teski narkoman,tesko da bi skontao ;)]

sve u svemu,svasta moze biti,zato najbolje na pregled...
iskreno zelim da mu nije nista...
[ ptak 13. @ 13.01.2009. 21:32 ] @
Citat:
dejande: da mu se najednom oznoje ruke ( sake ) i stopala i ohlade se bas dosta su najcesce simptomi poremecaja rada tiroidne zlezde

Au brate sta je to :))))) ja sam enegreticar Dr. za struju ne za ljude hehehe, sta je to, jer to stitna zlezda ili ne.....aj malo pomoci dok ja proguglam :))))
[ Horvat @ 13.01.2009. 21:38 ] @
da,stitna zlezda [to si mogao googleom saznati :P]
[ Marko Enter @ 13.01.2009. 22:28 ] @
Ja sam operisao stitnu zlezdu, moze biti problem i do nje, kada se izvadi krv znace se sve, kazes da spava duze i ima malo vise kilograma to isto moze npr da bude uzrok stitne zlezde ali i ne mora

pozdrav Marko
[ Marko Enter @ 13.01.2009. 22:35 ] @
Evo opisacu ti ukratko neke siptome stitne slezde koji mogu da budu
Osnovni simptomi povecane funkcije stitaste zlezde su ubrzan metabolizam, povecan apetit a gubljenje na telesnoj tezini,drhtanje ruku,lupanje srca,prolivi,nervoza,uznemirenost,znojenje, nesanica, slabost tela...
simptomi smanjenje funkcije stitaste zlezde su pospanost,dobijanje na telesnoj tezini,usporen rad srca,zatvori,promene na noktima,uvecanje velicine stitaste zlezde(pojava strume)...
U svakom slucaju, svaka laboratorija ima svoje referentne vrednosti i dobijeni rezultati se tumace u okviru tih vrednosti.Otok ili napetost,sta ste vec spomenuli moze ukazivati na zapaljenje zlezde..
iz krvi treba da se kontrolila T3 , T4 i TSH

pozdrav
[ vladd @ 13.01.2009. 22:46 ] @
Trebalo bi otici na lagani pregled i konsultacije. Kada se na sve moguce varijante doda i pubertet, moze svakako da izgleda.

Bice da je pubertet dominantna prica...

U svakom slucaju, pregled, analiza krvi, konsultacije, cisto zbog mirnog sna, da prestane psihicko opterecenje mogucim uzrocima.

Poz
[ Lesli Eldridz @ 13.01.2009. 23:04 ] @
To sam i ja hteo da napisem. To je najverovatnije samo pubertet i nista vise. Sad kad se setim, i meni su se u pubertetu dosta znojili dlanovi i noge, doduse, ne secam se bas da su bili hladni, jer ja nisam ni obracao paznju na to, ali ako bas obracas paznju, znas kako kazu, kad cujes topot kopita, nemoj odmah da mislis da to ide zebra. Kakva tiroidna zlezda kakvi bakraci, sta plasite tu coveka, ko je jos u zivotu cuo da su znojavi dlanovi simptom bilo cega, osim emocionalne napetosti. U svakom slucaju, ako bas sumnjate na nesto, net forumi sigurno nisu mesto gde cete da dobijete dijagnozu, nego idite lepo na pregled, a kako ce tesko da vam u drzavnom zdravstvu rade sve moguce analize zbog znojavih dlanova, spremite i pare za privatnu laboratoriju.
[ Marko Enter @ 14.01.2009. 00:17 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:  ko je jos u zivotu cuo da su znojavi dlanovi simptom bilo cega,

Varas se , moze biti simptom nekoliko vrsta bolesti, ali dobro naravno ne treba sada se uspaniciti, prvo kod lekara i on ce utvrditi najboje staje , nadamo se da nije nesto ozbiljno , a ono sto neko misli na secer neverujem

pozdrav
[ ptak 13. @ 14.01.2009. 00:27 ] @
Naravno sutra u 10h ima zakazano u privatnoj ambulanti na pregled povodom tog problema....Da jos jedan prijatelj mi je rekao da je moguce da je pubertet, ja sam za sada opusten, nadamse da nije nista lose....:))))videcemo sutra....
Hvala svima na odgovorima....
Hvala puno
Pozdrav ! ! !
P.S. Na drzavnu bolnicu nisam ni pomisljao, cale je onmah sa kevom telefonom zakazo privatnu ambulantu i gotovo, sve je sredjeno za pregled sutra...videcemo... Javicu rezultate...mozda jos neko naidje na slican problem. A na forumu sam pitao cisto da bi znao odprilike sta je sa burazerom, mozda jos neko pita pa eto mu teme :))))
Hvala svima ! ! !
[ vladd @ 14.01.2009. 00:30 ] @
Znojenje dlanova je neuroloski simptom, i naravno da ga moze pokrenuti nekoliko bolesti, ali i sam nervni sistem, bez aktivacione bolesti.

Inace se ne bi znojili dlanovi u stresu, tremi, uzbudjenju..

A posto je neuroloski, onda je najbolje otkloniti sumnje i ne pospesivati nervozu sirokim pricama. Kod "m" pola postoji izrazen sindrom hipohondrije...

Mozda je decko zaljubljen, pa jos u pubertetu..ima da lipti na sve strane, i usi ce mu biti oznojene

Poz.

[ bachi @ 14.01.2009. 08:27 ] @
A tek noge što smrdU. :)
[ Lesli Eldridz @ 14.01.2009. 10:50 ] @
Citat:
Marko Enter: Varas se , moze biti simptom nekoliko vrsta bolesti...

Pa koje su to bolesti? Mislim stvarno pitam, ne zezam se. Osim panike, straha, anksioznosti itd, gde su to sporedni simpromi, a anksioznost je tipicna za pubertet, koja je to fizioloska bolest koja se manifestuje znojavim dlanovima, a da ne postoje drugi simptomi, ili se znojavi dlanovi pojavljuju kao prvi simptom. Ja mislim da je to samo pravljanje slona od muve.
[ mrle 011 @ 14.01.2009. 20:37 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: .... koja je to fizioloska bolest koja se manifestuje znojavim dlanovima, a da ne postoje drugi simptomi, ili se znojavi dlanovi pojavljuju kao prvi simptom. Ja mislim da je to samo pravljanje slona od muve.

pa znojavi ne, ali hladne ruke i stopala imaju bolesni ljudi.
to su simptomi bolesti.
[ Lesli Eldridz @ 14.01.2009. 20:44 ] @
Da, znao sam to, zbog lose cirkulacije i to, ali za znojave ruke do sad nisam cuo da su simptom necega. Bas me zanima kakvi ce da budu rezultati.
[ vladd @ 15.01.2009. 11:38 ] @
Znojave ruke jesu jedan mali uzgredni simptom, za svaku bolest koja uzdrmava neuroloski sistem. Ali je najmanji u nizu simpoma, tako da SAMO znojave ruke, bez nekog drugog, ozbiljnog pokazatelja, promena hemizma u organizmu, ne znaci skoro nista, osim nekog stresa, anksioznosti.

U pubertetu je gotovo normalna stvar, koliko i svadja sa roditeljima i iztrazivanje integriteta licnosti.

A to nije nenormalno, losije bi bilo da nema tih simptoma u tim godinama, u tom slucaju je neka smetnja u razvoju...

Da bi se znojenje ruku pripisalo iskljucivo pubertetu, potrebno je da se i lekar i pacijent uvere u ispravnost rezultata i analiza..

Poz.

[Ovu poruku je menjao vladd dana 16.01.2009. u 02:03 GMT+1]
[ etjen @ 15.01.2009. 14:47 ] @
nema tu pomoci. Ako ne prodje posle puberteta - ostaje trajno. Naucis da zivis sa tim i to je to... Sudbina, sta ces :)
[ ptak 13. @ 16.01.2009. 00:13 ] @
E evo i odgovora.
Batica je danas bio u privatnu ambulantu....i uradili su mu neke analize i razlog znojenja dlanova je pubertet i hormoni :))))))sto je dobro pored svih nabrojanih bolesti ovde....doktorica je rekla da nikakve lekove ne uzimamo nego da pustimo da stvar prodje sama i samo da cesce pere ruke i noge u toploj vodi radi bolje cirkulacije valjda.....uglavnom sve je OK.
I da rekla je ako ne prodje u pubertetu ostaje do nekog perioda zivota ili cak stalno....Znaci vi koji imate slicne probleme ipak posetite lekara ....nije na odmet....
Cak mu je zakazala kontrolu nakon par meseci ako ne prestane znojenje jer kako kaze bolje spreciti nego leciti. Posto je moj otac nepoverljiv resio je i sutra na jos jedan pregled da bi bio 100% siguran u konstataciju lekara danas....stoga pisem rezultate i sutra, nadam se da ce biti isti.
Hvala vam svima puno, puno ! ! !
Pozdrav ! ! !
[ vladd @ 16.01.2009. 01:07 ] @
Ne pere se znoj zbog cirkulacije, vec zato sto menja nivo kiselosti koze i moze da postane dobra podloga za gljvice i bakterije, ne zna se sta je lepse, a ta napast se leeeci i leci..moze da traje duze od puberteta..

Poz
[ Machiavelli... @ 30.01.2009. 01:44 ] @
Ne napisa ti odgovor. Ja bih ipak predlozio da ode na analizu krvi tu moze da se vidi stvarno dosta toga. To bi bio pravi nacin da utvrde zbog cega se to desava a i inace kontrola krvi nije losa svremena na vreme. Ako ga samo odvedes kod lekara opste prakse bice ono ma nije nista pubertet blablabla, ne bih da baksuziram al ako se veoma cesto desava najbolje je da ipak ode na"ozbiljan" pregled.

Pozdra, nadam se da je sve OK

[ Lesli Eldridz @ 30.01.2009. 08:43 ] @
Citat:
ptak 13.: Posto je moj otac nepoverljiv resio je i sutra na jos jedan pregled da bi bio 100% siguran u konstataciju lekara danas....

Znas kako se to kaze, do jest sta kaze Haus Car za ovakve slucajeve: "Vi ne trazite drugo misljenje, Vi vec imate svoje, samo trazite nekoga da Vam ga potvrdi". Sve u svemu, samo dzabe bacanje para.
[ ptak 13. @ 30.01.2009. 15:30 ] @
Evo da odgovorim, ja se izvinjavam ali sam zaboravio da sam duzan odgovor. Da isao je na analizu krvi ovo ono, i potvrdjeno je da je samo pubertet.....nista opasno, ali rekla je doktoricada bi trebalo da se to izgubi u roku od 2 godine, eventualno3....jer kako ona kaze to je prolazno. Ali zakazala mu je kontrolu za 6-7 meseci da dodje kad hoce potpuno besplatno samo da vidi da li je isti problem i dalje prisutan ili ne.....koliko ja vidim ni oni ne znaju bas 100% ali ok. Nije nista opasno.
Jos jednom hvala svima ! ! !
Pozdrav !