[ crosss @ 03.02.2009. 14:30 ] @
kako da istopim plastiku koju cu kasnije koristiti za izlivanje raznih sasija,kabina malih autica

...

[Ovu poruku je menjao crosss dana 03.02.2009. u 18:39 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 03.02.2009. 14:55 ] @
Vazno je da temperatura ne sme da predje 250 stepeni. To mozes da odrzavas termostatom za rernu, a ostalo, pa ti najbolje znas sta ti treba.
[ crosss @ 03.02.2009. 17:38 ] @
zaboravio sam da napisem za izradu sasija i kabina za male autice a ne za velike!!!!
[ tforgo @ 04.02.2009. 20:21 ] @
Koji ces proces koristiti za izradu tih delova?

Evo ovde imas termo formiranje vakumom. Mozda je to i najjednostavnije, a daje koliko toliko zadovoljavajuce rezultate.

http://www.marvin3m.com/vacuum/index.htm
[ crosss @ 05.02.2009. 16:32 ] @
ja se ne bavim profesionalno sa tim pa dasad izlivam i da prodajem...
ocu samo da istopim ulijem u kalup i da dobijem neki oblik........
[ Lesli Eldridz @ 05.02.2009. 17:48 ] @
Pa ja sam ti rek'o a ti vidi. Kad je vec domaca radinost, ako hoces topi i u loncu na sporetu, glavno je da temperatura ne predje 250 i to je cela filozofija. Sad da li ces ti da mesas to drvenim stapom dok se topi, da li ces da sitnis pa da topis ili ces onako u komadu, da li ces kalup da pravis od gipsa ili papira, onako, kao prevrnutu serpu pa da odozgo sipas plastiku kad se otopi, to moras sam da smislis.
[ Majstor_Pućko @ 05.02.2009. 18:31 ] @
Citat:
crosss: zaboravio sam da napisem za izradu sasija i kabina za male autice a ne za velike!!!!

Pleonazam.
[ mobilenrg @ 05.02.2009. 19:14 ] @
Koliko sam ja razumeo, ovde se najverovatnije radi o izradi sasija i ostalog za autice na daljinski tj. RC cars.
Najlaksa metoda je izrada vakumom a isto se moze izvesti i u kucnoj radinosti. Dobijaju se najbolji rezultati a koriscenjem kvalitetnih materijala i veoma postojani. Ako ti treba pomoc u vezi izrade ovom metodom tu sam da pomognem.
Pozdrav
[ crosss @ 12.02.2009. 18:00 ] @
Pomoc mi je bila potrebna pa sam se raspitivao i na drugim sajtovima i dobio odgovore na ovo moje pitanje....
Najbolji nacin mi je bio da napravim kalup uzmem jednu teglu,u nju uspete razredjivac i stavljate stiropor dok se ne napravi plastika i kad se napravi plastika ulijete u kalup koji mozete praviti od drveta ili gipsa i cekate da se osusi 24-48 sati...
Onda izvadite osusenu plastiku i lepo osmirglate i ofarbate ako hocete i kasnije stavljate na nju sve ostale delove......
[ PedjaZ @ 16.02.2009. 18:49 ] @
Moje pitanje je slicno pa cu da ga promuvam ovde.

Zar vas nije zao onih plasticnih flasa koje bacate, a recimo bi mogli neke zgodne kutijice za uredjaje da napravite?

Pitanje je samo kako najjednostavnije istopiti pet boce i napraviti ploce od kojih bi posle nesto pravili?
[ Nikola M @ 17.02.2009. 08:23 ] @
Koji si razređivač koristio?

ja znam za štos sa acetonom + stiropor, al razređivač je mnogo jeftiniji od acetona...
[ Horvat @ 18.02.2009. 12:31 ] @
da koji razredjivac i mene informativno zanima
i da li ,tj kolika isparenja to pravi?

sto se tice topljenja plasticnih flasa,stavis ih u neki lonac koji vise ne koristis,zapalis vatru ispod dok se ne rastopi :),tj stavis na ringlu ili kako vec hoces :),i posle izlivas
[ mobilenrg @ 18.02.2009. 12:50 ] @
A jesi li ti probao tako da topis u loncu ili pricas napamet.
[ Horvat @ 18.02.2009. 14:23 ] @
napamet,znam da se topi direkt u vatri,ali kakve vajde od toga kad ne mozes "uhvatiti",eventualno da plamen usmeris u lonac pa da se plastika tamo stopi ;)
[ Nikola M @ 27.02.2009. 08:05 ] @
Koji ono razređivač beše...?
[ mradomir @ 05.03.2009. 11:22 ] @
Kad neće niko drugi da kažem ja,
manite se ljudi topljenja plastike u loncu,
ako stavite PVC, dobijete gasove od kojih
se prave bojni otrovi. Pitajte bilo kojeg
plastičara. Samo oprezno, bilo šta da radite
sa plastikom morate imati preciznu regulaciju
temperature.
[ adjordjevic78 @ 25.02.2011. 23:54 ] @
Slažem se da se topljenjem, odnosno sagorevanjem plastike oslobađaju otrovni gasovi.
Takođe postoje i razne vrste plastike, pa je tako jedna predviđena za reciklažu (to zavisi od hemijskog sastava i...)
a neke vrste plastike se praktično ne mogu reciklirati ili je to vrlo složen proces.
[ test1234 @ 16.01.2016. 08:35 ] @
Dižem temu iz mrtvih. Deluje mi da može biti interesantno i nekome zatrebati.

Juče smo kolega i ja popravljali mašinu za reciklažu folije za pakovanje/umotavanje Coca Cola-e od 2 litre. Mašina ima El. Motor od 22 KW 2880 rpm Y/D 660/380V V6. Motor preko remenice i 5 klinastim kaiseva pokreće radnu mašinu koja ima oko 10.000 rpm. Sama mašina je precnika oko1,5 m. Visoka je oko 2 m.

Bure visoko oko 2m precnika 1,5m.

Sva je od nerdjajuceg čelika. Unutar masine se nalaze noževi koji jako potsecaju na turbinu mlaznog motora i nisu pravilno rasporedjeni, vrte se 10.000 rpm. Na samoj mašini na nivou prvih, najviših, noževa je postavljeno 12 brizgaljki vode koje automatika ubrizgava u određenom trenutku pod pritiskom od 6-9 bara a temperaturavoe je od 4-6*C i koja kruži, filtrira se i hladi. Brizgaljke su ravnomerno u krug rasporedjene.

Sam proces reciklaže ide tako sto traka iznad masine donosi otpatke ambalaže/folije i ispresovanne PET flase Coca Cole ubacuje ih u mašinu koja se vrti 10.000 rpm.

E sad, glavni štos je što prilikom tih udaraca propelera o otpatke dolazi do zagrevanja i topljenja otpadaka samo usled trenja bez grejaca. U određenom trenutku automatika pusti kroz brizgaljke hladnu vodu i na dno mašine padaju kuglice plastike nepravilnog oblika prosecnog precnika 5-10 mm.

Tako dobijane kuglice se mesaju sa original sirovinom za proizvodnju gore navedene folije u odnosu oko 30%. Inače i sama originalna sirovina je u obliku kuglica.