|
[ zofr @ 09.02.2009. 23:26 ] @
|
Kao istorijski izvor citao sam ono sto je Konstantin Porfirogenit, krajem X veka pisao o Srbima. Sa druge strane nisam nasao ni jedan istorijski izvor hronicara, putopisaca ili istoricara iz vremena od cara Justinijana do Iraklije koji medju slovenskim plemenima koja prelaza Dunav i Savu, kao savremenici tih dogadjaja, spominju Srbe. Polako sticem utisak da Srbi nikada nisu ni dosli na Balkan. Naravno, u periodu u kome su vladala ova dva cara bilo je dosta hronicara koji su belezili znacajne dogadjaje u carstvu i njihovo "svedocenje" bi bilo mnogo pouzdanije nego Konstantinovo.
Ako je nekome poznat izvor iz vremena od Justinijana do Iraklije, a koji govori o dolasku Srba, zamolio bih ga da me uputi na njega.
Unapred hvala.
|
[ Predrag Supurovic @ 10.02.2009. 13:49 ] @
Porfirogenit samo ja jednom mestu u svom delu pominje dolazak Srba. Na drugim mestima u istomdelu Srbe pominje u sasvim drugom kontekstu - kao autohtono stanovništvo.
Svejedno, sve je to bilo toliko davno da valjanih zapisa nema, te se sve svodi na nagađanje.
[ SofijaP @ 10.02.2009. 14:54 ] @
Bas tako kao da nikada nisu ni dosli sto se istorije tice.
Na jednoj planini gde je bilo mnogo "rimskih" rudnika pronadjeni su ostaci srpskog svetilista iz IV veka, bila sam zaposljena kod coveka koji je ulagao ogromna sredstva da se sve to rekonstruise i prikaze svetskoj javnosti, na veliku nesrecu, taj covek je "izvrsio" samoubistvo, a lokacija je ostala zaboravljena.
Potrazi Plavo Pismo roman, iako ce 99% kriticara reci da je izmisljotina u njemu se nalazi ogromna istina.
Pogledas li natpis na spomeniku vojnicima poginulim na kosovu "1389." videces da je ovo zapravo srpska 7517. godina.
Da neulazim sada u to sta se nalazilo u pecinama koje su potopljene izgradnjom djerdapa, lepenski vir je samo truncica istine, koja se skrece na drugu stranu.
Takodje potrezi informacije o najnovijim arheoloskim istrazivanjima u regionu blace-prokuplje, potvrdjeno je da je na ovim prostorima postojala civilizacija koja je obradjivala metal u kamenom dobu.
Prica o slovenima kao varvarskom narodu koji je porusio sve savremene zapadne "rimske" tekovine na prostoru balkana odavno nepije vodu.
Pokusaj da nadjes podatke o srpsko kineskom ratu u kome je izginulo preko sto miliona srba, toga nema u istoriji iako veliki broj istoricara ima jake dokaze.
A ako imas vremena mozes i da proucis luzicke srbe, kreni o pisma i jezika uopste mnogo sta ce da te iznenadi, a pogotovu tvrdnja da nemamo nista zajednicko.
Uzmi u razmatranje i "staroslovensku" mitologiju, pa je malo uporedi sa svetim pismom, i srpskim obicajima.
Pogledaj odakle potice obicaj davanja prstena supruzniku.
Potrazi i podatke o arheoloskim nalazima u regionu krusevca, gde su pronadjena skladista za zito mozda cak i starija od samih piramida.
Nezaboravi da istoriju pisu pobednici, pa uvek istinu trazi negde sa strane.
Imala sam srecu da mi je pradeda bio intelektualac a dugo je poziveo, i ono sto je on naucio pocetkom XX veka kasnije je negirano, ne zato sto nije bilo ispravno nego zato sto novim pobednicima nije odgovaralo.
Za par dana bices zapanjen saznanjima da ces se pitati u kakvom svetu zivis.
Prijateljski savet, neulazi previse u to, nikome nije donelo dobro, procitaj Hazarski Recnik.
[ DaliborP @ 10.02.2009. 15:18 ] @
Citat: SofijaP:Pokusaj da nadjes podatke o srpsko kineskom ratu u kome je izginulo preko sto miliona srba, toga nema u istoriji iako veliki broj istoricara ima jake dokaze.
A koliko li smo samo Kineza pobili ako je nas toliko izginulo....bar 500 miliiona!
[ SofijaP @ 10.02.2009. 16:45 ] @
Svako treba da pokusa da sazna sto vise o istoriji naroda zamlje u kojoj zivi. Dalibore mozda je kod nas problem sto nam istoriju pisu oni koji ovde ne zive, zato te molim da se suzdrzis od off komentara.
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 17:35 ] @
Citat:
Pokusaj da nadjes podatke o srpsko kineskom ratu u kome je izginulo preko sto miliona srba, toga nema u istoriji iako veliki broj istoricara ima jake dokaze.
Mene zanima malo vise informacija o tom ratu? Kada i gde se on desio? O kojem kineskom plemenu se radi? Ko je komandovao sa srpske i kineske strane?
Odakle poticu izvori? Da li ima vise od jednog?
Istorija je ozbiljna nauka - ne radi se o tome da "istoriju pisu pobednici", to su stvari za novine i dnevnu politiku - ozbiljna istorija kao nauka ne poznaje takve stvari, ali zahteva visok nivo rigora i podrobnu analizu izvora.
Predrag je lepo napisao da je to vreme suvise rano za visestruke kvalitetne istorijske izvore te da se o tome moze samo nagadjati, na zalost - Sloveni nisu bili na visokom nivou razvoja u tom periodu i zbog toga ne postoji puno izvora kao u slucaju Rima ili stare Grcke.
[ Miroslav Jeftić @ 10.02.2009. 18:28 ] @
Citat: DaliborP: A koliko li smo samo Kineza pobili ako je nas toliko izginulo....bar 500 miliiona!
Šta 500, pa valjda vredi jedan Srbin bar k'o 10 Kineza. Znači, bar milijardu i po.  I još smo im za kaznu izmislili teško pismo, da ne mogu više ni da pišu k'o ljudi. 
[ Skandy @ 10.02.2009. 19:38 ] @
Citat: SofijaP:
Pogledas li natpis na spomeniku vojnicima poginulim na kosovu "1389." videces da je ovo zapravo srpska 7517. godina.
Prvo nastadose Srbi, pa tek onda amebe i jednocelijsi organizmi.
[ Darko Nedeljković @ 10.02.2009. 20:40 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Šta 500, pa valjda vredi jedan Srbin bar k'o 10 Kineza.
Ako imalo znas istoriju, znas da su Kinezi sve do pronalaska parne masine bili vodeca naucno-tehnolosko-vojna sila. Da su imali automatsko oruzje u vreme kad su drugi jedva znali da rukuju lukom i strelom. Ko se sa njima sukobio, taj je sebi potpisao smrtnu presudu. Ako su se Srbi zaista sa njima sukobljavali, onda me ovo ratovanje sa NATO paktom pre desetak godina ni malo ne cudi, to je otprilike taj odnos snaga.
[ Miroslav Jeftić @ 10.02.2009. 20:49 ] @
Kahm, ima smajli na kraju.  Naravno, da su se Srbi sukobili sa Kinezima, odavno više ne bi bilo Srba, a ova tema bi verovatno bila pisana ideogramima.
[ SofijaP @ 10.02.2009. 21:00 ] @
Informacije trazite sami, tako se uci, a izvora je na pretek, nisu izvori samo dobro izreklamirani "lideri misljenja".
Vidim podsmeh i za ono sto je napisano na spomeniku, toliko o tome da o istoriji znamo i ono sto svako moze videti.
Jos jedno pitanje za razmisljanje:
Kako to da evroski hronicari iz vremena 1389. godine u svim izvorima pisu da su na kosovu polju srbi porazili tursku vojsku, a onda smo bili V vekova porobljeni?
Znaci to nije objavio srpski genocidni narod kako je porazio nato, nego vatikan, zvanicni izvestaji u francuskoj, nemackoj...
A sto se NATO tice u istoriji posle odredjenog vremena ce se procitati istina, neidimo u off.
U ostalom kome pada na pamet da tvrdi da srbi uopste i postoje, pa srba mora da nema, jedino tako ce braca iz jedinstva biti narod a ne izrod.
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2009. 21:05 ] @
Citat:
Informacije trazite sami, tako se uci, a izvora je na pretek, nisu izvori samo dobro izreklamirani "lideri misljenja".
Vrlo konstruktivan predlog za diskusiju na forumu Nauka, nema sta. Posto ste vi prva osoba u mom zivotu koja je pomenula ovo gore, a verujem i mnogim drugim ljudima na ovom forumu, mislim da je najmanje sto se moze ocekivati od vas da nas uputite na te izvore.
I, manite se off-topic demagogije o "liderima misljenja". Istoriju, kao nauku, ne interesuju "lideri" ili "ne-lideri" vec postoji vrlo prihvacen nacin analize verodostojnosti izvora.
Citat:
Kako to da evroski hronicari iz vremena 1389. godine u svim izvorima pisu da su na kosovu polju srbi porazili tursku vojsku, a onda smo bili V vekova porobljeni?
Vrlo jednostavno - porobljavanje srpske srednjovekovne drzave od strane otomanske imperije se desilo posle kosovske bitke i taj poduhvat je trajao dugi niz godina. Tu nema niceg cudnog ili neobjasnjenog. Sam rezultat kosovske bitke (za sta opet postoje dobro poznati razlozi zasto je izgledao kao pobeda Srbije u informacijama evropskih hronicara) nije bio uopste odlucan za dalju sudbinu srednjovekovne srpske drzave - sto je jasno svakom ko ima najblazu predstavu o odnosu snaga i velicina izmedju te dve strane.
Citat:
U ostalom kome pada na pamet da tvrdi da srbi uopste i postoje, pa srba mora da nema, jedino tako ce braca iz jedinstva biti narod a ne izrod.
Jos malo jeftine demagogije. Mislim nam to zaista ne treba. To sto ljudi ovde, sa razlogom, dovode u pitanje vase vrlo sumnjive teorije nema blage veze sa stvarima koje pokusavate da im inputirate. Mislim da prosecan IQ citaoca ES-a nije toliko nizak pa da ovakve "igrice" prolaze.
[ zofr @ 10.02.2009. 21:10 ] @
Ja ne delim ljude na one koji znaju i one koji neznaju. Ovi drugi uvek mogu nauciti. Ljude delim na one koji imaju slobodan um i one koji imaju zarobljen um u razna klisea.
Zaista, ako u vreme doseljavanja Slovena na Balkan (od Justinijana do Iraklije) niko nije zapisao da su dosli i Srbi, onda oni nisu dosli na Balkan i ne moze se verovati Konstantinu Porfirogenotu kada o tome pise posle 3 veka u delu koje nije istorijsko stivo, i u kome, kada spominje Srbe, ne navodi izvore. To je neozboljno za svakog istoricara.
Ali, naisao sam na izvor koji tvrdi da je Metodije iz Moravske (Slovacka) pisao u Solun i navodi otprilike: "ovi Srbi ovde nikako ne prihvataju crkvena imena vec daju deci imena..." i redja niz imena koja su i danas cesta u Srbiji, a mogu se tu i tamo naci i u Slovackoj.
Medju plemenima koja su dosla na Balkan, jedno se zvalo Sklavini, oni su prohujali Balkanom, osvojili neka grcka ostrva, i otisli dalje u Anadoliju gde im se gubi svaki trag. Ocito je da su sva Slovenska plemena koja su dosla u to vreme na Balkan dobila opsto ime Sloveni po ovom mocnom slovenskom plemenu.
Ako imate u vidu Metodijevo pismo i cinjenicu da su neki istoricari skloni da prihvate tezu da su sebe Sloveni nekada (dok se nisu jasno diferencirali na razlicite narode) sebe zvali Srbima onda mozete postaviti ovakvu tezu:
Vec je opste prihvaceno da su Tracani Indo-Evropski narod (pa time i Tribali i Ilri za koje anticki hronicari pisu da imaju istu religiju, mitologiju i obicaje) i kao takvi oni su mogli pripadati samo slovenskoj grani naroda Od vremena kada je Rim osvojio Balkan, ovi narodi su bili odseceni od ostatka slovenskih naroda. Kasnije granicu cine Huni i Avari koji su se naselili u Panonskoj niziji. Dolaskom slovenskih naroda od preko, oni na Balkanu zaticu sebi isti narod kojeg prepoznaju kao Srbe, dakele istorodne sebi. Tako sebi objasnjavam odkud Srba na Balkanu kada se nikada nisu ni doselili na ovopoluostrvo.
U kartama iz antickog vremena moze se zapazti ogromna oblast od Kavkaza do Elbe i od Baltika do granica Rima. Preko celog tog prostora pise Sarmati. U Starogrckom jeziku se cesto u stranim imenima glas "b" zamenjuje glasom "m", pa se verovatno radi o Sarbatima. Ako znamo da je "r' samoglasnik samo u srpskom jeziku, onda je Sarmati ustvari Srbati sto otprilike znaci "ini koji su Srbi".
Dakle, ono sto su danas Sloveni to su u davnim vremenima bili Srbati koji su se pojavili i u Indiji i imali dodira na dalekom istoku sa Kinezima. Naisao sam na jedan izvor koji pominje nekog carskog upravitelja pogranicne Kineske provincije, koji pise caru da ih svakog proleca napadaju Sarbati i pljckaju, pa moli za pomoc da im se to vise ne bi ponavljalo. U ovom izvoru nema pomena o nekim velikim bitkama. Sto se tice Indije, tu je uticaj Sarbata bio mnogo veci. Danas mnogi prihvataju cinjenicu da je Srpski jezik najblizi od svih zivih jezika najstarijoj varijanti sanskritskog jezika koji je majka jezik Indo-Evropskih naroda. No, sve je ovo obimna prica, vratimo se na pitanje koje sam postavio.
Ako nema dokaza da su se Srbi doselili na Balkan, onda otkud ja i mnogo drugih na Balkanu pod imenom Srba.
Pozdrav svima.
[ SofijaP @ 10.02.2009. 21:25 ] @
Ivane izvini nije mi cilj nikoga da uvredim ili provociram, no posto iz odredjenih razloga nemogu da objavljujem odredjene materijale, a dobar deo se proucava i sredjuje vec decenijama, s motom sve u svoje vreme, samo nabacam teze koje ljudi sami mogu da istraze.
Mnoge informacije su curele, o djerdapskoj klisuri pogotovu, stvarno ima mnogo informacija ciji su izvori pouzdani, samo se treba odvojiti malo vremena.
Tako da ljudi mogu sami da prouce neku od teza, donesu svoje zakljucke i iznesu ih drugima na forumu.
Ne obecavam previse, ali potrudicu se da bar neke informacije objavim u temi narednih dana.
off: ovo je jako zanimljiva tema, pa sam se malo razbesnela zbog neozbiljnosti, ipak ovo nije madzone
[ staticInt @ 10.02.2009. 23:34 ] @
Neozbiljno je uzimati izvore koji su netacni, a sto se tice Vizantijskih izvora oni su koliko-toliko pouzdani posebno Strategikon koji je sacuvan i u njemu je odlicno objasnjena psiha Slovenskih plemena, takodje postoje izvori koji govore da su Srbi pokrsteni u 6. veku za vreme cara Iraklija, jer je Iraklije uveo Slovene u Vizantiju da bi cuvali granice carstva, na kraju kad je moc Vizantije oslabio Slovenska plemena izmedju ostalih i Srbi prave prve svoje "drzave" i dobijaju naselja na geografskim kartama.
[ zzzz @ 11.02.2009. 00:17 ] @
SofijaP:potvrdjeno je da je na ovim prostorima postojala civilizacija koja je obradjivala metal u kamenom dobu.
Tačno!Pronađen je jedan kameni nakovanj i kameni čekić pomoću kojih su iskivali
neke metalne alate za lakšu obradu predmeta od kamena.
[ zofr @ 11.02.2009. 00:33 ] @
StaticInt,
jako me interesuje da li je o pokrstavanju Srba u vreme cara Iraklije pisao neki tadasnji hronicar i koji je to izvor. Da li mozes da ga navedes, jako mi je vazno.
Tvrdnja: 1. Sloveni se pojavljuju na Balkanu u vreme cara Justinijana, a naseljavaju u vreme cara Iraklije
2. Srbi su Sloveni
----------------------
Zakljucak: Srbi su se nastanili na Balkan u vreme cara Iraklije (VII vek)
Ovo je imbecilno zakljucivanje, kao resavanje jednacine sa dve nepoznate, dakle, potrebno je jos podataka za ispravan zakljucak.
Prosto je neverovatno da za ovako vaznu stvar, kao sto je vreme dolaska Srba na Balkan, ne postoje validni istorijski izvori koji to dokazuju. Ako bez njih, mi pripadnici tog naroda, prhvatamo bez dokaza da smo se ovde naselili pre oko 1400 god. onda nesto sa nama nije u redu, odnosno sa nasom naucnom elitom a posebno SANU.
Pozdrav.
[ Predrag Supurovic @ 11.02.2009. 09:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic
Istorija je ozbiljna nauka - ne radi se o tome da "istoriju pisu pobednici", to su stvari za novine i dnevnu politiku - ozbiljna istorija kao nauka ne poznaje takve stvari, ali zahteva visok nivo rigora i podrobnu analizu izvora.
Trebalo bi da bude tako ali, nazalost, nije. Svedoci smo mnogo istorijskih cinjenica koje su se vremenom pokazala kao "malo" namestene. A tek ako se bacimo na polje arheologije, tu pocinje prava sarada svega i svacega. Cak ni naucnici nisu bas imuni od toga da stvari rekonstruisu uz prilicnu primenu maste i lepih zelja.
Pomenuh upravo Porfirogenita kao izvor koji na vise mesta govori o Srbima (Slovenima) kao autohtonom stanovnistvu na sadasnjem Balkanu, a samo na jednom mestu da su se Srbi (Sloveni) doselili naknadno, pa je zvanicna istorija uzela samo taj jedan podatak kao validan.
Jednostavno, premalo je podataka. Ono sto je rapolozivo ukazuje na to da su Sloveni zaista autohtono stanovnistvo ali nisu jos uvek dovoljno pouzdani.
Citat: zzzz: SofijaP:potvrdjeno je da je na ovim prostorima postojala civilizacija koja je obradjivala metal u kamenom dobu.
Tačno!Pronađen je jedan kameni nakovanj i kameni čekić pomoću kojih su iskivali
neke metalne alate za lakšu obradu predmeta od kamena.
U okolini Priboja je u toku istrazivanje celog jednog prilicno velikog i izdasnog rudnika bakra, koji je datiran upravo u daleko vreme pre metalnog doba. Uz rudnik, otkriveno je i veliko naselje sa poprilicnim izborom alata, i drugih predmeta.
[ Comrade @ 11.02.2009. 10:07 ] @
Ova tema zasluzuje da bude prebacena iz Nauke u Mad Zone, a potom da bude obrisana...
[ zaraza @ 11.02.2009. 10:20 ] @
Citat:
Uzmi u razmatranje i "staroslovensku" mitologiju, pa je malo uporedi sa svetim pismom, i srpskim obicajima.
Hoces da kazes da postoje nekakve slicnosti?
Zanima me kakve?
[ zdr @ 11.02.2009. 12:18 ] @
Citat: Comrade: Ova tema zasluzuje da bude prebacena iz Nauke u Mad Zone, a potom da bude obrisana...
Obozavam ove sto bi voleli da budu moderatori jednog dana.
Ako nemas sta da kazes isqliraj...
---------------
Da se vratim na temu...
Odmah da se ogradim, ne bih mnogo da mudrujem jer nisam potkovan sto se tice istorije. Nazalost.
Jedino sto bih mogao da primetim tj. sugerisem je to da je malo neozbiljno da svi iznosite neke tvrdnje o nekim tekstovima
a da pri tom (verovatno) ne znate ni latinski i starogrcki.
Znaci, samo neki prevodi nekih ljudi (ko garantuje da ne grese) koji su mogli prevesti neku svoju verziju nekog dogadjaja...
A uvek postoji i ona dimenzija pritiska, da se napise kako nekome odgovara. Al sto neko rece istorija je ozbiljna nauka pa ne bih da 'blatim'
Druga stvar bi bila da je neko od ucesnika ove diskusije licno procitao nesto od tekstova recimo,
Plinija Starijeg (jedan od glavnih rimskih pisaca) ili DION CASSIUS-a... Kojih uzgredbudireceno ne mozete ni naci u Srbiji, mozda ako skoknete do Pariza
No Offence, al tesko da mozete biti objektivni ma koliko to zeleli.
pozz
[ augustus @ 11.02.2009. 12:19 ] @
Ja sam nailazio na sampionske izvore koje Dimkovic trazi od Sofije i koji stvarno zvuce zanimljivo. Mozda bih se i zainteresovao vise za to da odredjena vrsta ljudi od toga nije napravila brljotinu. Inace u tim izvorima se smatra da su 3 rimska cara bili Srbi  (zato sami rekao sampionskim  )
Mora covek da se nasmeje ovome, pa cak i da jesu WTF? To je bila istorija, mozda istorija nekada velikog Srpskog naroda koji to vise NIJE. Nije ne zato sto su drugi krivi vec zato su su bili nesposobni da ostanu tako veliki, sto znaci da su drugi jaci i bolji.
Zasto ne zelim da se zanosim idejama o Srpskom narodu starijem od drevnog Egipta? Zato sto nas sada ima saka jada i i taj jad curi iz te sake i polako nestaje na zemlji. Dakle mante se drevnih divnih vremena naseg velikog naroda, vec se potrudite da opstanemo ovakvi kakvi jesmo danas. Niko, ama bas niko, nece nas ceniti vise taman da se sto pisu ti izvori dokaze kao 100% tacno. Reci ce, pa dobro eto jeste bili ste face, bio i Egipat pa sta onda?! Vise niste i ko vas hebe...ako nastavite da nas nervirate pocisticemo vas skroz.
O ratu sa Kinezima i 100 miliona zrtava nemam reci  ) pa valjda bi neki Kinez nesto zapisao o takvom ratu!
[ SofijaP @ 11.02.2009. 12:58 ] @
Citat: zaraza: Hoces da kazes da postoje nekakve slicnosti?
Zanima me kakve?
Staroslovenska mitologija je prva uvela verovanje u jednog boga stvoritelja.
Stari sloveni pricaju o potopu i imaju poslepotopnu hijerarhiju vladara i hronologiju dogadjaja.
Tu je i ukidanje matrijarhata, sto je i omogucilo stvaranje kasnije kulture.
Slovenska mitologija se prozima i sa samim egiptom, cak su i u egiptu postovana slovenska bozanstva.
Sv. Ilija ima svog pretecu u slovenskoj mitologiji, kao i mnogi drugi.
Materijal je stvarno ogroman pa da neulazim u detalje evo ima na rastku lepih informacija iz mnogo razlicitih izvora:
http://www.rastko.org.yu/antropologija/svasiljev-mitologija.html
Krivo mi je sto vec neko vreme nemogu naci podatke koje sam ranije procitala o tome sta su izjavili neki izraelski istoricari o srpskom narodu u drugoj polovini XX veka, to bi mozda otvorilo vrata daleko preglednijoj slici, ulozicu dodatne napore da i to pronadjem.
Sada pokusavam naci sto vise materijala da bih iznela neke od cinjenica vezanih za srpsko-kineske sukobe, istrazivanja su vodili nemacki istoricari.
Sto se tice neslavne sudbine, za to je mozda kriva genetika, sto je veca inteligencija to nacija vise propada, jer se sve pokusava resiti dijalog a onda u krajnjoj nuzdi se ide na ratno resenje koje unistava skoro celo stanovnistvo.
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 13:21 ] @
Verovanje u jedno vrhovno bozanstvo imali su jos u Mesopotamiji. Takodje, i potop imas jos u Epu o Gilgamesu... Takodje, pricu o htonicnom bozanstvu kod Slovena, danas ostalom pod imenom "Dazbog" ili "Hromi Daba" spominje jos Cajkanovic, nije da su ovi novi izvori nesto revolucionarni....
Daj neke bolje izvore :D. Istorija zanima mnoge od nas, ali daj prave izvore i istrazivanja - nabacane teze nisu nesto...
[ zaraza @ 11.02.2009. 13:28 ] @
taman htedoh reci isto sto i nkrgovic, al krljav mi net :)
Elem, Perun nije jedini bog kod starih slovena, tako da je tu sustinska razlika .
Mnogi nasi sveci imaju pretece kod starih Slovena, ali mislim da je to vise prakticne prirode - lakse je nekom prodati novi proizvod, ako on lici na stari koji se dobro prodavao. Otud i slicnosti Sv Ilija (Perun), Sv Nikola (Volos) itd...
[ jablan @ 11.02.2009. 13:29 ] @
Citat: SofijaP: Sto se tice neslavne sudbine, za to je mozda kriva genetika, sto je veca inteligencija to nacija vise propada, jer se sve pokusava resiti dijalog a onda u krajnjoj nuzdi se ide na ratno resenje koje unistava skoro celo stanovnistvo.
Ako te dobro razumem, ti si zagovornik genetske superiornosti srpske (mada je, načelno nebitno koje) nacije? Jesi li svesna kako te to kvalifikuje?!
[ zaraza @ 11.02.2009. 13:31 ] @
Pitanje:
U koje doba se desio srpsko-kineski rat u kom je poginulo 100 miliona Srba? :]
[ augustus @ 11.02.2009. 13:42 ] @
Pa da, slazem se sa Sofijom. Mi smo narod koji inace jako voli dijalog i izbegava sukobe pa nas pobise ko miseve. Mozda mi i jesmo nebeski narod, evo i zasto to kazem. Naime svi govore o evoluciji covecanstva i kako covecanstvo napreduje, postaje inteligentnije itd. Otuda se mogu zakljuciti dve stvari:
1. mi smo Srbi davno dostigli svoj vrhunac pre hiljadu godina pa nas sad svi prestizu
2. mi se kako vreme prolazi zaglupljujemo (dokaz - ne vidimo u kom smeru ide svet vec stalno furamo nas fazon)
Dakle, definitivno sa nama trenutno nesto nije u redu, stoga jedan od zakljucaka jeste da mi mozda i "nismo odavle".
P.S.
ironija je svuda oko nas, promisliti pre napada 
[ SofijaP @ 11.02.2009. 14:37 ] @
Jablane nisam pricala o superiornosti, i sl, vec o razlici u odnosu na druge narode.
Opste je poznato da je za dobrog politicara vazno da ima sto manji IQ sto mu omogucava da gazi po lesevima, dok covek sa IQ preko 110 retko kada ce hteti da se konfrontira pa i ako vidi da ce biti napadnut, brani se iskljucivo u nuzdi.
A bas ako zelimo da analiziramo superiornost, sto nebih zelela, ajde da napravimo spisak sta su to srbi stvorili na planeti a sta ostali.
Slovenska mitologija jasno opisuje poslepotopni period, i to ne na mitoloski nego na istorijski nacin, ostale kulture se javljaju kasnije.
Nezagovaram da su sloveni prvi pa onda svi ostali da nebude zablude.
E sada mozda bi bilo zanimljivo traziti uticaje na druge kulture, uzmimo za pocetak rimljane, nisam ih suvise proucavala, ali mogao bi neko da odradi analizu njihovog napredka kao kulture i civilizacije i sirenja njihovog carstva.
E sada postoje oprecna misljenja o tome kada se potop desio, ateisticka nauka gura miliarde godina u razvoju planete, i to napusta sve vise ljudi, dok teorija stvaranja prica o hiljadama godina, da neulazim u dokazivanje ispravnosti jedne ili druge teorije, hocu reci da postoje dokazi da je u tom vremenu zemljina osa rotacije izmenjena ekvator se nekada kretao preko juznog balkana i sibira, sahare... U vezi sa svim tim, logicno je da ako je to bilo pogodno tlo za zivot kroz celu istoriju planete da su se civilizacije razvile jako davno u sahari (postoje dokazi da pesak skriva neprocenjivo istorijsko bogatstvo), balkan i mala azija, sibir (pronadjene su piramide pod ledom).
Mene jako zbunjuje ta balkansko-maloazijska praznina, ako su se civilizacije iz sibira spustile na srednji i daleki istok, africke se zadrzale oko nila i bliskog istoka sta je sa evropskim koje su se razvile na prostoru balkana. Tu imamo spominjanje hazara u oblasti kaspijskog mora ali oni iscezavaju bez ikakvih dokaza.
Takodje o balkanu kao da postoji praznina od Nemanjica pa do kamenog doba i dalje, iako je na ovim prostorima neko mora sigurno se razviti jer su uslovi to morali pomoci o njemu nema pisane a i nepisane istorije, sta je bilo pre grka i rimljana.
Verovatno ovde neki ima nekakvih informacija, pa ga molim da prezentuje, nisam zelela da se ova tema vrti oko mene i onoga sto ja iznosim.
Zagrebimo istoriju dublje, saznajmo prvo ko je ovde bio pre nas, mozda tako i saznamo kad smo mi poceli stavljati ikakve tragove na te kulture koje su ovde bile ili prolazile a to ce nam pokazati i priblizno vreme od kada smo ovde.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 14:50 ] @
Citat: Jablane nisam pricala o superiornosti, i sl, vec o razlici u odnosu na druge narode.
A u cemu se to Srbi razlikuju od "drugih naroda" ?
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 15:03 ] @
Citat: zaraza: taman htedoh reci isto sto i nkrgovic, al krljav mi net :)
Elem, Perun nije jedini bog kod starih slovena, tako da je tu sustinska razlika .
Preun uopste nije vrhovno bozanstvo starih Slovena. Bar ne po Cajkanovicu, on tu titulu daje Dazbogu, kao htonicnom bozanstvu. Mislim da se i link koji je neko dao slaze sa time...
Slovenska mitologija jasno opisuje poslepotopni period, i to ne na mitoloski nego na istorijski nacin, ostale kulture se javljaju kasnije.
Gde? Moze li neki izvor koji to navodi? Daj nesto o toj Slovenskoj mitologiji?
Citat: E sada postoje oprecna misljenja o tome kada se potop desio, ateisticka nauka gura miliarde godina u razvoju planete, i to napusta sve vise ljudi, dok teorija stvaranja prica o hiljadama godina, da neulazim u dokazivanje ispravnosti jedne ili druge teorije, hocu reci da postoje dokazi da je u tom vremenu zemljina osa rotacije izmenjena ekvator se nekada kretao preko juznog balkana i sibira, sahare...
Koji potop? Koja "ateisticka", tj. normalna nauka tvrdi da se ikakav "globalni" potop ikad desio? I gde si nasla to o osi rotacije preko Balkana i Sibira?
[ SofijaP @ 11.02.2009. 15:05 ] @
Znas i sam da nas narod ima jednu lepu izreku"
"Pametniji popusta"
Ta izreka nam je uvek dolazila glave i na kraju ce mo i stvarno nestati.
Kada se to pomnozi sa inatom (svojstven iskljucivo srbima) dobija se katastrofalna kombinacija koja je jako samoubilacka.
Ako pogledamo istoriju kod nas se vlast uvek dobija na silu, i na vlast ne dodju oni koji su pametni nego oni koji su ludi, a moze da ih skine samo neko ko je ludji, dok pametniji popustaju i odlaze na stranu, bez mogucnosti da bilo sta kazu, jer znaju kako ce da prodju.
A tu je i sebicnost dominantnih slojeva kroz celu istoriju.
Sta je vredelo djordju pamet i povezivanje sa zapadom kad je milos bio ...
Sta je lazaru znacila pamet kad je brankovic bio sebican, ...
Jedina svetla tacka u istoriji mi dodju nemanjici, koji su kombinovali sve lose i dobre odlike za postizanje najboljeg moguceg rezultata.
[ augustus @ 11.02.2009. 15:14 ] @
Kako BRE ne znas Dimkovicu, BRE to svi pravi autohtoni Srbi BRE znaju. Pa znas li ti BRE sta je Cezar rekao kad je presao reku Rubikon?
Alea iacta est BRE!
[ SofijaP @ 11.02.2009. 15:16 ] @
nkragujevac:
Ispitivanjem sastava tla ustanovljeno je da balkan, sibir i jos neke oblasti u svom sastavu imaju sastojke koji mogu nastati iskljucivo u zarkom pojasu i to blizu ekvatora, cini mi se da je ime zemljista laterit, cak je procenat na jugu srbije jako velik, na taj nacin je i ustanovljena linija ekvatora u nekom predjasnjem vremenu.
Daljom analizom nivoa talozenja koje je konstantno kao i nivoa spiranja ustanovljeno je da se to nije desilo tako daleko.
Ateisticka nauka je trenutno aktuela nauka u obrazovnom sistemu, samo ime kaze da negira boga, i trenutno je u velikom corsokaku, jer uzevsi u obzir bas nivoe talozenja i spiranja pomnozene za miliardama se dobija jedno veliko nista.
[ zaraza @ 11.02.2009. 15:19 ] @
Citat:
A bas ako zelimo da analiziramo superiornost, sto nebih zelela, ajde da napravimo spisak sta su to srbi stvorili na planeti a sta ostali.
Ajde, zivo me zanima sta ces reci :)
I dalje cekam odgovor na pitanje o srpsko-kineskom ratu i 100 miliona zrtava - kad je bio?
Citat:
teisticka nauka je trenutno aktuela nauka u obrazovnom sistemu, samo ime kaze da negira boga, i trenutno je u velikom corsokaku, jer uzevsi u obzir bas nivoe talozenja i spiranja pomnozene za miliardama se dobija jedno veliko nista.
Kreacionista :)
ZNao sam :)
Prouci ti to malo bolje.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 15:19 ] @
Pre svega, nauka ne negira "boga". Dalje, nauka ne moze uopste biti "ateisticka" samim tim sto se pitanjem "boga" uopste i ne bavi.
Mislim da je sa ovim stvarno potpuno besmisleno drzati ovu temu u Nauka forumu. Zbog toga ce biti preseljena u pogodnije mesto - MadZone.
[ sucur @ 11.02.2009. 15:30 ] @
Cek sad malo. Dva posta iznad si napisala kako smo "propali" zbog, ocigledno, razvijenijeg stepena inteligencije, tj. zbog pokusaja da sve probleme rjesavamo dijalogom, a sada nam pises kako, opet propadamo, samo ovoga puta zato sto drzavom ne upravlja inteligencija, vec "ludilo"? Jako cudno, a vjerovatno, i kontradiktorno.
Nikada nisam uspjevao da shvatim toliku potrebu za patriotizmom, koja, poslije, cesto preraste u nacionalizam najgoreg oblika. U redu je trazizi, interesovati se za svoje porijeklo, obicaje i sl. Al' izmisljati svakojake stvari samo da bi se zadovoljio ego, ponos itd itd.. je totalni apsurd. To je klasicno zavaravanje samog sebe, i nista vise od toga.
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 15:37 ] @
Citat: SofijaP: nkragujevac:
Ispitivanjem sastava tla ustanovljeno je da balkan, sibir i jos neke oblasti u svom sastavu imaju sastojke koji mogu nastati iskljucivo u zarkom pojasu i to blizu ekvatora, cini mi se da je ime zemljista laterit, cak je procenat na jugu srbije jako velik, na taj nacin je i ustanovljena linija ekvatora u nekom predjasnjem vremenu.
Daljom analizom nivoa talozenja koje je konstantno kao i nivoa spiranja ustanovljeno je da se to nije desilo tako daleko.
Ajde pogledaj malo ponovo. Laterit je nesto drugo, mineral koji ima veze sa sastavom stena i nema nikakvog razloga zasto bi nastajao samo blizu ekvatora - bar to kaze wikipedia.
Ako imas neke druge informacije, podeli ih sa nama. Posto, ili je ekvator nekada bio i u Kambodzi (ima dosta primera za Kmerske hramove gradjene od laterita), ili ti pricas o nekom drugom mineralu (slobodno proveri, pa to podeli sa nama), ili te je neko slagao...
Citat: Ateisticka nauka je trenutno aktuela nauka u obrazovnom sistemu, samo ime kaze da negira boga, i trenutno je u velikom corsokaku, jer uzevsi u obzir bas nivoe talozenja i spiranja pomnozene za miliardama se dobija jedno veliko nista.
Znas li ti Sofija sta znaci rec Nauka? Ili Naucni metod? Probaj malo da procitas i o tome.... Sve to nema nikakve veze sa "negiranjem" bilo kakvog boga, vec samo sa nacinom na koji se zakljucuje i utvrdjuju cinjenice. Posledica tog metoda je potreba za dokazom, sto samo po sebi iskljucuje "veru", ne jer je neko "ne voli", vec zato sto se postojanje boga ne moze dokazivati i proveravati, vec samo u njega verovati.... To uostalom tvrde i razni teolozi, mislim da je jos sveti Augustin objasnjavao da je, po definiciji, Bog iznad logike.
[ SASA M. @ 11.02.2009. 15:58 ] @
Mozda ovo ne bi bilo primereno u prethodnom forumu, ovde mi se cini da itekako lezi. 
[ jericho1405 @ 11.02.2009. 16:01 ] @
"Ateisticka nauka", stvarno presmijesno. Ove price o talozenju me uvijek podsjete na Miroljuba Petrovica, i njegove bajkovite propovijedi. Samo cekam kada ce poceti piskaranje o granitu i profesoru Dzentriju, pa da mi sve bude jasno :)
Ne znam samo kako im podje za rukom da na osnovu naucnog objasnjenja neke, recimo, prirodne pojave dodju do zakljucka da nauka negira postojanje boga. Odnosno, da to izlaganje dovedu u bilo kakav kontekst sa bogom, kada, zapravo, o tome nije ni bilo rijeci. Valjda, fizicari objasne, recimo, kako nastaju gromovi, a ovi to, automatski, shvate kao negiranje boga, i direktan napad na lik i djelo Ilije - gromovnika :)
[ Igor Gajic @ 11.02.2009. 16:16 ] @
Skoro sam citao dve jako dobre knjige:
History: Science or Fiction 1&2
Dr Prof A.T.FOMENKO et al.
I autor na osnovu podaka u vezi mesecevih pomracenja i ilustracija nebeskog svoda u knjigama ,iz perioda anticke grcke i rima, dolazi do zakljucka da je vise od pola istorije falsifikat!
Napominjem da se ne radi o nekom liku tipa Deniken&co vec o uglednom clanu Ruske akademije nauka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Anatoly_Fomenko
U knjizi objasnja da vecina pisanih izvora potice iz katolickih manastira i da su iz perioda posle XI veka. Ne postoje relevantni pisani dokumenti pre XI veka. A jako puno dokumenta koja danas smatramo autenticnim su naprasno pronadjena! Neki vazniji dokumenti vezani za grke su pronadjeni po tavanima tek u XVIII veku! A i dovodi u sumnju grcke spise Platona i Aristotela jer postoji isuvise paralelizama izmedju klasicnog doba i grckog doba. Npr. Platona je u klasicnom dobu (XV vek) popularizovao filozof sa imenom Pleton ?!? Takodje ima dosta podudarnosti izmedju rimske istorije od 200god A.D. do pada rimskog carstva i izmedju Treceg rimskog carstva, Svi carevi iz tog perioda imaju iste periode vladanja i iste biografije, razlika je u njihovim imenima i 800 godina izmedju vladavina!?! Koincidencija ili nesto drugo ?
Preporucujem da ih procitate. Ja sam se posle njih dobro zapitao sta je PRAVA istorija.
P.S. Ima ih i na internetu za dz.
[ Skandy @ 11.02.2009. 16:31 ] @
@SofijaP, u tvojim prvim postovima se malo govori o Srbima a malo starim slovenima, pa mi nije jasno da li su Srbi potomci starih slovena ili obrnuto.
Neosporno je da su sloveni najbrojnija grupa naroda u Evropi, takodje i teritorija na kojoj zive je najveca na svetu. Prema tome nije ni cudo da su kroz istoriju pojedina slovenska plemena imala dodirnih tacaka sa ostalim kulturama, pa i sa Kinezima, sa kojima se i danas granice.
Samo ne vidim kakve to sve veze ima sa Srbima, osim sto smo sloveni?
[ mrkii @ 11.02.2009. 16:50 ] @
Laterit se zaista vezuje za tropske predele i ekvator zaista menja polozaj (sa njim i polovi).
O istoriji nemam pojma.
[ timotic @ 11.02.2009. 16:53 ] @
Polupismena Sofija vam prosipa pricu "istoricara" Jovana Deretica i njemu slicnih budaletina. Evo vam, pa uzivajte: http://indic1.tripod.com/istorija.htm
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 17:02 ] @
Citat: mrkii: Laterit se zaista vezuje za tropske predele i ekvator zaista menja polozaj (sa njim i polovi).
O istoriji nemam pojma.
Ista tvrdja - isto pitanje: Daj neki materijal, dokaze, istrazivanja... ? Pocev o tom mineralu, koji postoji na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Laterite
Ali nema spominjanja ekvatora, pa onda i o toj nebuloznoj tvrdnji menjanja polozaja ekvatora. To me posebno zanima, vise nego i Srpsko-Kineski rat sa stotinama miliona mrtvih.... :D
[ SofijaP @ 11.02.2009. 17:30 ] @
Za laterit se jasno kaze da je tropsko i subtropsko tle, googlaj za laterit i laterizaciju.
timotic ne iznosim nicije teorije, a o tome ko je koliko pismen pokazace vreme, i jasno sam stavila do znanja da neprodajem nikome nikakve price.
Mozda bi se neko i naljutio ako bih rekla da i bosnjaci i hrvati bi trebali da istrazuju svoje poreklo kroz poreklo srpskog naroda, no cinjenice kazu da je to istina, jer ispitivanja ratnih zlocina su pokazala da su u svim grobnicama pronadjeni pripadnici istog naroda, to se nalazi u izvestajima sa zapada.
A ono sto uporno pokusavam saznati a to je ne da li su sloveni nastali od srba ili srbi od slovena, to je valjda svima jasno, vec da li je na nasim prostorima postojala kultura koja se stopila sa pridoslicama rimljanima ili slovenima ili kime vec.
Zasto mi se cini da i ovde se ide po principu ako neko trazi istinu i iznese jednu istinitu cinjenicu odmah mu plasirati bar 4 a jos bolje 10 lazi koje bi trebalo da ga oteraju i dezavuisu za sve ostale, tako da nikome nepadne na pamet da iznese neka svoja razmisljanja koja su u suprotnostima sa pozeljno prihvatljivim kliseom.
[ DaliborP @ 11.02.2009. 17:33 ] @
Super je sto si otvorila kljucna pitanja vezana za nasu istoriju, samo pazi, ko vidi nindzino lice i prica o tome umrece u najstrasnijim mukama!
[ EmilijaV @ 11.02.2009. 17:43 ] @
Ha, ha... Ova me tema podseca na one price s pocetka 90-tih! Secam se kad je Milic od Macve pricao slicne price, a neka zena je i knjigu objavila. Secam se da se zvala "Srbi - narod najstariji".
Citat: Mozda bi se neko i naljutio ako bih rekla da i bosnjaci i hrvati bi trebali da istrazuju svoje poreklo kroz poreklo srpskog naroda, no cinjenice kazu da je to istina, jer ispitivanja ratnih zlocina su pokazala da su u svim grobnicama pronadjeni pripadnici istog naroda, to se nalazi u izvestajima sa zapada.
A kako, zivota ti, da se u grobnicama vidi ko pripada kom narodu? Mozda bi to bilo moguce posle onog srpskog rata protiv Kineza (hahaha), jer bi anatomske razlike u tom slucaju bile vrlo ocigledne. Ali mi nisu jasne anatomske razlike izmedju Srba i Hrvata? Pojasni to malo, molim te... 
[ mrkii @ 11.02.2009. 17:47 ] @
@nkrgovic
http://de.wikipedia.org/wiki/Laterit
procitaj prvu recenicu (prevedi pomocu yahoo babel fish-a). Ne pominje se ekvator ali se jos u osnovnoj skoli uci gde su tropski krajevi. Javi se na pm ako ne nadjes knjigu iz petog razreda.
Ako ti to nije dovoljno preporucicu ti brdo pedoloske literature.
O da, polozaj ekvatora se menja, naravno ne u okviru par hiljada godina, ali se itekako menja.
Ponovicu da istoriju ne poznajem ali ovo su cinjenice.
[ zaraza @ 11.02.2009. 17:48 ] @
Mene i dalje zanima kad se to pobise Srbi i Kinezi, pa nastrada 100 miliona Srba....
[ augustus @ 11.02.2009. 17:58 ] @
Onaj Deretic je vrhunski sampion. Kakve covek budalastine napisa. Pa zar on ne zna da je nas veliki naucnik Milivoje Uskokovic jos u 19 veku nase ere objavio spis potpisan od strane cara Vldeva Mirogotskogu u kojem se lepo vidi da je Sibir u stvari drevna Srbija i da su sva osvajanja krenula iz te oblasti. Tako da nismo mi autohtono stanovnistvo na balkanu vec smo dosli iz Sibira drevne srpske kolevke. Zato je i Aleksandar Veliki (potomak loze Karanovic) i zeleo da ide na osvajacke pohode na istok jer je to bila najveca zelja tadasnjih srpskih vladara - da pokore jug Azije da. Njihov najveci problem je bila kineska drzava koja se taj proboj sprecila. Verovatno je tada i bio taj sukob sa njima gde se Srbi pretrpeli strasne gubitke i polako poceli migraciju na balkan.
Zbog te zelje za jugom azije za koji se verovalo da je bogat, Aleksandar veliki je i krenuo u pohod na istok.
[ Predrag Supurovic @ 11.02.2009. 18:00 ] @
Da li je jos neko primetio da je SofijaP pre pokretanja ove teme imala status Administrator, a da se kako je ova tema odmakla, taj status netragom izgubio?
[ Lesli Eldridz @ 11.02.2009. 18:10 ] @
Neka, takvima je ostao samo jos internet da otkrivaju svoje velike istine. Doduse, malo im fali Krstan Dj Kovjenic, jos jedan samozvani prof. dr., da im pojaca snage, ali i ovako su dobri.
[ EmilijaV @ 11.02.2009. 18:20 ] @
Vidim, ova tema se pretvorila u sprdnju, he, he... 
A i nije za bolje!
[ SofijaP @ 11.02.2009. 18:30 ] @
Pedja ti mislis da bi mi Gojko ukinuo status administratora zbog ove teme(nebi mu ja zabola noz u ledja u google te ljubim) nismo na ES sada smo na EM. Sta trazis na ovim forumima uz toliku mrznju.
Da jeste za sprdnju, pa zar za to srpski narod nesluzi vec vekovima.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 18:37 ] @
Citat:
Da jeste za sprdnju, pa zar za to srpski narod nesluzi vec vekovima.
Mislim da se u ovoj recenici moze dosta toga zakljuciti. Sofija, cenim da ti imas ozbiljan problem sa percepcijom sopstvene etnicke pripadnosti kao i sa pogledom na to sta drugi misle o nama.
Nisam bas siguran da Srbi bilo kome sluze za sprdnju, osim maloj grupi smesnih "novih nacionalista" na Balkanu, kakvi su i autori teorija koje zastupas. Medjutim, to pateticno drustvo je sve samo ne reprezentativan uzorak - postoji i svet izvan njihovih usijanih glava.
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 18:45 ] @
Citat: mrkii:
http://de.wikipedia.org/wiki/Laterit
procitaj prvu recenicu (prevedi pomocu yahoo babel fish-a). Ne pominje se ekvator ali se jos u osnovnoj skoli uci gde su tropski krajevi. Javi se na pm ako ne nadjes knjigu iz petog razreda.
Ako ti to nije dovoljno preporucicu ti brdo pedoloske literature.
O da, polozaj ekvatora se menja, naravno ne u okviru par hiljada godina, ali se itekako menja.
Ponovicu da istoriju ne poznajem ali ovo su cinjenice.
Jeste, CESTO se javlja u tropskim krajevima. Cesto, ne uvek. Ne kaze nista u vezi njegovog stvaranja sto bi znacilo da MORA da se javi tamo... Znaci, to nije dokaz, sve i da smo videli dokaze da ga ima gde ste vec rekli, a nismo.
Zivo me zanimaju cinjenice o pomeranju ose rotacije Zemlje. ZIVO! Mollim za nesto o tome.
A i red bi bio da vidimo nesto o tom ratu sa 100 miliona mrtvih. Gde su sahranjeni? To mora da su MASOVNE grobnice. Gde su dokumenta o njemu, o ratu koji je imao 100 miliona zrtava sa jedne strane moralo je da se pise u svim dokumentima u tom periodu....
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 18:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nisam bas siguran da Srbi bilo kome sluze za sprdnju, osim maloj grupi smesnih "novih nacionalista" na Balkanu, kakvi su i autori teorija koje zastupas. Medjutim, to pateticno drustvo je sve samo ne reprezentativan uzorak - postoji i svet izvan njihovih usijanih glava.
Potpisujem. Ja se ponosim time sto sam Srbin, i volim svoju zemlju. To mi je za sve samo ne za sprdnju. Mislim da za Dimkovica vazi isto.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 18:50 ] @
Ivane nemoj pogresno da me shvatis, nisam ja nikakva pristalica neonacizma, nacionalizam nije los ali nisam ni nacionalista. Ne zastupam nikakve ideje da bih ostvarila neki bolestan cilj vec jednostavno ocu da siskutujem slobodno o idejama ne svojim nego i tudjim.
Kako je na ES bilo lepo diskutovati pre mnogo godina, a onda se pojave smaraci, pljuju po clanovima koji su ovde vec izgradili neki autoritet, sa takvima ne zelim ni da diskutujem, proziva me neko ko je ispljuvao venturu i mnoge druge.
Osuli smo se na sve strane danas nas zainteresuje neka tema dodjemo ponovo ovde vi koji ste ostali umesto da sankcionisete spamovanje tema whore porukama cak ponekada se i sami prikljucite ismevanju, zato ES i gubi stalne clanove koji jako puno vrede. Previse sam otisla u off ali ako bi ventura presao da aktivno posta na drugom forumu sigurno bi odvukao mnogo clanova za sobom koji cene njegovo misljenje, pitanje je dokle ce ko da trpi, pokrenite im igre bez granica pa neka lupaju.
Sa druge strane ismeva se teorija koja mi se pripisuje da je zastupam, pa ako nju zastupa ne jedan izvor nego mozda cak i vise od deset i svakim danom ih je sve vise a nije pocetak 90-ih vec 2009. onda se ni to nebi trebalo koristiti za sprdnju.
[ Miroslav Jeftić @ 11.02.2009. 18:54 ] @
I gde su ti izvori? Čuvaju se u najstrožijoj tajnosti? 
[ EmilijaV @ 11.02.2009. 18:58 ] @
Citat: nkrgovic: Potpisujem. Ja se ponosim time sto sam Srbin, i volim svoju zemlju. To mi je za sve samo ne za sprdnju. Mislim da za Dimkovica vazi isto.
Potpisujem i ja. I takodje sam ponosna sto sam Srpkinja i s tim nikad i nigde nisam imala problema!
Ali me ovakve teme izazivaju da se sprdam, jer zaista izvrcu cinjenice. Uostalom, oguglala sam na to 90-tih...
[ Rumpletstilskin @ 11.02.2009. 19:04 ] @
Citat: ...Anatoly Fomenko...
Da mi je da sretnem jednog normalnog matematicara pa dumrem srecan...
SofijaP:
Daj reci nama neprosvetljenima gde su sa'ranjeni ti milioni, ocu da se poklonim senima predaka i da dignem velelepni spomenik, ne ratuje se sa Kinom svaki dan!
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 19:08 ] @
Sa druge strane ismeva se teorija koja mi se pripisuje da je zastupam, pa ako nju zastupa ne jedan izvor nego mozda cak i vise od deset i svakim danom ih je sve vise a nije pocetak 90-ih vec 2009. onda se ni to nebi trebalo koristiti za sprdnju.
Moze li, molim lepo, neki link na bar 3 od tih 10 izvora? Hvala.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 19:39 ] @
Citat: nkrgovic
nkrgovic: Potpisujem. Ja se ponosim time sto sam Srbin, i volim svoju zemlju. To mi je za sve samo ne za sprdnju. Mislim da za Dimkovica vazi isto.
Hm, ja nisam bas sklon ponosu necim na sta nisam imao ama bas nikakav uticaj ;-) Mislim, mogu biti ponosan na nesto sto ja uradim u zivotu ali da budem ponosan zato sto sam sticajem okolnosti Srbin... sta znam, meni to nema puno logike, ali nemam nista protiv onih koji se ponose sa svojom etnickom pripadnoscu.
Sa druge strane, ne mogu da razumem te ideje o sprdanju, od svih ljudi koje sam upoznao sa tim se sprdaju iskljucivo poprilicno ograniceni organizmi kojima je radikalni nacionalizam jedini nacin identifikacije sa necim.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 19:48 ] @
Ivane to je ono sto najvise pogadja, ljudi se trude posvete godine zivota da bi istrazili i sakupili materijal o necemu, a onda neko samo zgrabi jednu tezu o tome koju zeli da iskoristi za brzo sticanje necega i upropasti celu stvar. Kako danas krenuti u celu stvar prezentovanja podataka o istoriji, ako je neki "veliki srbin" koji je srbiji naneo veliko zlo bas tezu o tome koristio za nanosenje zla. Odmah bivamo okarakterisani.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 19:54 ] @
Jos samo da dodam, sa zapada su nam posle 5. oktobra stizale poruke "pustite istoriju". To je znacilo da je ne nosimo kao breme, a ne da je zaboravimo i negiramo ili ne nastavimo da je proucavamo. U celom svetu se veoma cesto javljaju cinjenice koje menjaju neke ustaljene tokove, pa zasto se to nebi desilo i ovde. Osim sto sam rekla da odredjene stvari jednostavno nije pametno trenutno pricati jer je neko to toliko ismejao i upropastio da ce morati da prodje jos mnogo vremena da bi se to smelo pomenuti a da nebude pogresno shvaceno.
Uz sve to mi se ustezemo javno reci sta je sa srbima bilo u II svetskom, iako cak u tome imamo bezgranicnu podrsku jevrejskih organizacija koje prezentuju i istrazuju cinjenice vezane za njihov narod.
[ zaraza @ 11.02.2009. 19:56 ] @
Stizu li poruke od Kineza?
S obzirom na ovoliki broj Kineza u Srbiji, siguran sam da se istorija ponavlja. Sigurno ce nas opet pobiti bar 150 miliona.
PS. Nadam se da vidis da sama pravis sprdnju od teme.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 19:58 ] @
Kao sto sam rekla te podatke uporno trazim i obecala sam da cu ih postaviti cim budem za njih pronasla tacna imena izvora.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 11.02.2009. 20:15 ] @
Ajde da vidimo i to čudo Sofija, samo nije mi jasno odakle crpiš podatke za tzv. "srpsko-kineske ratove", hahaah. Ništa smešnije nisam pročitao poslednjih meseci, veruj mi, bez ikakve namere da te vređam ili slično, samo mi je najiskrenije smešna ova tvoja tvrdnja, a nigde ni trunčice istorijskih izvora nema.
Prvo, jesu li rimski ili grčki istoričari o tome pisali, nem koliko ja znam, a znam, nisu. Dakle, ili postoje neki dokumenti koji su luvani u tajnosti po nekim manastirima, ili je sve ovo vrlo vešta obmnana, Sofija.
Još nešto, ostaci te crkve iz Srbije pripadaju hrišćanima sa ovog područja, a ne Srbima. Jer, seti se, Sloveni se doseljavaju na Balkan na samom kraju VI veka nove ere, kad je vladao Vizantijski car Mavrikije (582-602). Prema tome....tvoja teorija APSOLUTNO je i SASVIM netačna.
Ako se uskoro ne pojave izvori za sve ove tvrdnje o Srbima, nemam više namere da se upuštam u iole ozbiljniju diskusiju sa vama, pristalicama Deretića i pokojne Olge Luković-Pjanović,koja je zaboga tvrdila da su Srbi došli iz Indije... hahah
[ Lesli Eldridz @ 11.02.2009. 20:20 ] @
Citat: SofijaP: Uz sve to mi se ustezemo javno reci sta je sa srbima bilo u II svetskom, iako cak u tome imamo bezgranicnu podrsku jevrejskih organizacija koje prezentuju i istrazuju cinjenice vezane za njihov narod.
Kako sta je bilo, pa dobili plaketu od Hitlera zato sto su mu rekli kako je Beograd prvi grad u Evropi koji je potpuno cist od jevreja. Malo li je.
Kakvi badavadzije.
[ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 20:36 ] @
Citat: SofijaP: Pokusaj da nadjes podatke o srpsko kineskom ratu u kome je izginulo preko sto miliona srba, toga nema u istoriji iako veliki broj istoricara ima jake dokaze.
Ovo je sasvim fino nemoguce iz jednog prostog razloga, jer u vreme, kada se ovo navodno desava, jednostavno ceo Svet nije imao 100 miliona ljudi.
Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/World_population#Population_figures
Tek 500 godina pre Hrista, Svet je imao oko 100 miliona ljudi.
[ gleb @ 11.02.2009. 20:40 ] @
I meni se cini da ima nekih rupa / praznina.
Ne bi bilo lose znati, ako nista drugo mogli bi da uzmemo pare od turizma. Neko izracuna da je rodjeno 16 rimskih careva u srbiji. Svako drugi bi od toga napravio biznis. Jer naravno da se carevi nisu radjali u nekim vukohebinama, mora da je ‘nesto’ ovde i bilo.
Nego, ja volim da skitam, reci ti nama gde je to ‘Na jednoj planini gde je bilo mnogo "rimskih" rudnika pronadjeni su ostaci srpskog svetilista iz IV veka’?
[ Majstor_Pućko @ 11.02.2009. 21:07 ] @
I to se moze sasvim jasno utvrditi. Pre svega, kako su izgledala Srpska paganska svetilista, i na osnovu kojih cinjenica i materijalnih dokaza se tvrdi da je to svetiliste upravo bilo korisceno za tadasnje srpske paganske obicaje.
Mislim da su oni koji kazu da je ovo sprdacina, a istu prave iznosenjem nekih rekla-kazala, direktno prave sprdacinu od ovoga. I mislim da je totalno suludo, iznositi tvrdnje bez osnova, i toboz' igrati se nekog vikend istoricara, dok nam bar 50% populacije ne moze da nabroji Lozu Nemanjica, ima i slucajeva koji nemaju pojma koje godine je bila Kosovska bitka, ili koje godine se desio proboj Solunskog fronta, i tako u nedogled...
Mislim da nam je pametnije da se zabavimo o trenutnim jadima, a ne da bunarimo kroz istoriju, uz neka polusumljiva i neutemeljena nagadjanja.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 21:20 ] @
Nebeske Stolice na Kopaoniku, otkrivene posle bombardovanja nedaleko od radara na Pancicevom vrhu, prvi rezultati su pokazali to sto su pokazali, neposredno pred dobijanje dozvole za rekonstrukciju kompleksa, glavni finansijer se ubio u Vrnjackoj Banji u jednom hotelu a za taj dogadjaj su znali samo porodica i saradnici. Kasnije su tu doveli "proverene" i "pouzdane" strucnjeke da podmlade lokalitet za 7 vekova. A mestani i neki drugi finasijeri su ime iskoristili za neke druge svrhe.
Bila sam tamo za vreme otkrivanja i mnogo puta kasnije, kompleks vec nekoliko godina stoji zaboravljen.
[ augustus @ 11.02.2009. 21:22 ] @
Meni se cini da niko ne veruje mojoj prici...steta...
Inace, jednom sam nesto trazio na netu o istoriji sukoba nas i komsija (kisni dan, blaga katastrofa na poslu) i uspeo sam da naletim na neke domace forume koji pisu o ovakvim stvarima. Dokle su otisli sa "propagandom" to je strasno. Cak mi se cini da je ova Sofija jedna od njih ali u drugom "ruhu". Ovde je tako fina i nezna i puna razumevanja, ali iskusnom oku tesko zlo mirise izmedju njenih redova. Na tim drugim forumima je konverzacija uzas! Nipodastavanje svega nesrpskog, rasizam, sovinizam, stvaranje atmosfere u rangu hitlera.
Hej, da se razumemo, ja jesam Srbin, da li se ponosim samom to cinjenicom ne znam, ali da se ponosim nekim momentima u istoriji to je sigurno. Ono sto ja zelim jeste da imamo jos takvim momenata u buducnosti kojim bi se mogli ponositi.
A ova baljezganja o karanovicima (iz njihove loze poticu Filip 2 i Aca veliki  ) su blagi uzas. Kako da se ne sprda sa takvim glupostima.
[ jericho1405 @ 11.02.2009. 21:23 ] @
Krajnje je neozbiljno navoditi/izmisljati tako neke stvari kao sto je gorepomenuti srpsko-kineski rat. Pored toga spominjati cifru od nekih 100 miliona stradalih Srba u istom je klasicno lupetanje. Zdrav razum moze samo da se jako nasmije na takvu konstataciju.
SofijaP, potpuno je u redu tragati za korijenima sopstvenog naroda, al' prije svega moras obavezno da promijenis literaturu iz koje vadis ove (dez)informacije, tj. apsurdne izjave. Taj rat, prije svega, nije nigdje zabiljezen, vec se rodio u glavama par luckastih "profesora", koji nisu znali sta ce sa sebe, pa su tako odlucili da zamajavaju primitivne mase, koje ce povjerovati bez problema u bilo koju pricu koja velica njihov narod. Pa tako danas svakodnevno dozivljavamo ovakve tragi-komicne situacije, koje su jako tuzne i zalosne.
Dakle, dovoljno je samo poznavati neke elementarne istorijske fakte kako bi se takva jedna patriotska, lovacka prica uz gromoglasan smijeh prograsila apsurdnom. Prvo, to su jako velike brojke ljudi za period koji se pominje kao vrijeme "odigravanja" tog imaginarnog rata. Drugo, jedan od najkrvavijih i najrasprostranjenijih ratova u istoriji covjecanstva(ww2), ukupno je odnjeo priblizno 70 miliona zivota. Ove dvije cinjenice su sasvim dovoljne kako bi se odredila "tezina" lupetanja sporne izjave.
[ augustus @ 11.02.2009. 21:26 ] @
A sta su Nebeske Stolice? Daj nemoj samo baciti kosku i reci eto pa posle cutis. Reci sta su to otkrili?
[ Emil Ranc @ 11.02.2009. 21:35 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Ovo je sasvim fino nemoguce iz jednog prostog razloga, jer u vreme, kada se ovo navodno desava, jednostavno ceo Svet nije imao 100 miliona ljudi.
Pa naravno da svet tada nije imao 100 miliona ljudi, jer su popis radili tek posle tog rata i pogibije 100 miliona Srba.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 21:40 ] @
augustus citaj malo gleb me je nesto pitao i dala sam mu odgovor.
jericho1405:
Procene stanovnista se izvode retrogradno, uzmu se bar dve pouzdane brojke iz istorije pa se radi proporcija u nazad, sto je apsolutno nepouzdano. Treba uzeti u obzir katastrofe koje se po pravilu dogadjaju svakih 100 godina a izazvane su virusima, seti se samo spanske groznice, plus one koje su izazvane bakterijama, seti se kuge u nekoliko navrata. Danas niko ni sa verovatnocom od 10% ne moze proceniti koliko je bilo maja, inka, asteka jer je 90% njih umrlo od virusa koje su evropljani doneli sa sobom.
Sto se tice tog famoznog rata sa kinezima u to ni ja nisam u startu poverovala, jer sam cula kao pricu, no kasnije su mi pokazani podaci pa sam to donekle i prihvatila. O tacnoj cifri poginulih nema podataka ali je stajalo da je tada po procenama srba bilo oko 200 miliona, i da se posle tog rata srpsko pleme nikada nije oporavilo samo je nastavilo da propada. Ne uspevam da pronadjem te podatke trenutno, no kontaktirala sam par osoba sa kojim sam o tome ranije diskutovala da mi oni dostave podatke pa cu vam ih prezentovati.
augustus jos samo da dodam, svrstavas me u pogresan krug ljudi, ja sam gora od njih ako ce ti tako biti lakse.
[ zofr @ 11.02.2009. 21:44 ] @
Bravo majstori. Otvorio sam temu sa jednim znacajnim naucnim pitanjem izuzetno vaznim za nacionalnu istoriju Srba. Sta ste uradili, terali sprdjiu i temu iz podforuma nauka prebacili na podforum za zezanje.
Od svih vas "umnih" ni jedan nije naveo neki izvor iz V do VII veka koji govori o doseljavanju Srba na Balkan. Niko nema iole slobodan um koji razmislja van ustaljenih klisea. Suzeni um prihvata nametnuto misljenje, a takav covek ima latentni sluganski mentalitet. Posto je 95% vas na ovoj temi takav, mislim da je ovo konacni kraj Srpskom narodu, koji ionako predstavlja jedan jadni ostatak nekada najmnogobrojnijeg naroda poznatog antickoj grckoj Srbatima (poznatih kao Sarmati).
Nego udri brigu na veselje, posle nas potop, hajde da se zezamo. Pocnimo sa nivoa, istinita prica: sede dva akademika (SANU), jedan cita novine, ali ih je okrenuo naopako, pa ce onom drugom: "Pitaj me sta radim". A ovaj ga pita, na sta ce citac novina (takozvani akademik) "citam Etrurski". A, sta kazete? Da li se valjate od smeha.
Niste razumeli u cemu je vic. E to je nesto drugo, evo sta je u pitanju: bio neki siroti Bilbija sef Cikaskog Etruroloskog instituta i zapeo siromah da desifruje Etrursko pismo. Pre njega su mnogi svasta pokusavali i nisu uspeli. Sta ce te kada su Rimljani konacno porazili Etrurce (Rasane kako su oni sebe zvali - gle bezobrazluka da se zovu imenom prve srpske drzave) zatrli su svaki trag o njihovom postojanju, ali istina, ta podmukla stvar, se nije dala unistiti pa su do danas ostali neki oskudni napisi na Etrurskom jeziku ispisani pismom koje su koristili. Probali mnogi da se u desiftovanju pomognu Latinskim, Grckim jezikom, i jos kojekakvim pa i jezilpm nekih Africkih plemena, ali nista. Siroti Bilbija nije vise imao jezika na raspolaganju pa probao sa Srpskim i Vincanskim pismom. I gle pakosti, prevedeni tekst je imao svoj smisao, uspeo je. Ali u SANU vlada uobicajena nirvana, niko ne priznaje rad sirotog Bilbije, i nema sta da ih poremeti. Ali zla sudbina nema sta drugo nego da pravi pakosti, udesi da kolege sirotog Bilbije iz Svajcarske prihvate njegov rad, a potom to ucinise i Italijani. U SANU uzbuna, kako to, "a gde smo tu mi", gorke li sudbine.
Sta ce te uvek je tako, malo malo pa se van Srbije nadje neko da nam pokvari Domanoveicevsku idilu u nasoj Srbiji ili Stradiji ne znam vec kako da je nazovem.
No, u drugim zemljama ljudi slobodnog uma menjaju svet, poput SofijeP. Mozda ona gresi, ili je u pravu, nije vazno jer trazi istinu, a samo onaj koji je trazi ima sansu da je nadje. Ostali su prolaznici u zivotu.
Pozdrav svim prolaznicima (prijatna vam zabava), a srdacan pozdrav SofijiP.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2009. 21:47 ] @
Citat:
Ne bi bilo lose znati, ako nista drugo mogli bi da uzmemo pare od turizma. Neko izracuna da je rodjeno 16 rimskih careva u srbiji.
Cini mi se da su ljudi sa balkanskih prostora previse zagrejani za "uzimanje para" :) Eto u Bosni "nasli" piramide isto tako, turizma radi - samo nesto ne ide to. Moze "neko" da kaze i da je rodjeno 32 rimska cara u Srbiji, ali to nece ni malo promeniti fakat da to nema blage veze sa zivotom.
Mislim cela ta prica izgleda jako tuzno nekom ko nema veze sa Balkanom. Evo kako to izgleda - bio sam skoro u Jermeniji poslom, vrlo dragi ljudi sa interesantnom tradicijom - ali, covece, guse sa velicanjem sebe i svoje zemlje... Iz njihove price bukvalno samo sto nije ispalo da su oni izmislili tocak, tacno se vidi da imaju neki kompleks (sto je vrlo razumljivo, uzimajuci u obzir istorijske okolnosti) i da zbog njega imaju nezadrzivu potrebu za preuvelicavanjem stvari...
E sad zamislite da ste dosli iz, recimo, Australije - i neko vam u Srbiji pokusava da proda pricu o srpsko-kineskom ratu i 100 miliona zrtava u vreme kada na Zemlji nije ni zivelo 100 miliona ljudi... sta covek da misli?
Sve treba imati meru - Srbi imaju dosta stvari iz istorije da pokazu i istorija naseg naroda je vrlo bogata - nema nikakve potrebe za izmisljanjem i bajkama.
A o "Srbatima" ... sta covek da kaze, mislim da mozemo zakljuciti i da su Sirija i Sibir zapravo Srbija - zar ne vidite koliko su slicne reci :)
[ gleb @ 11.02.2009. 22:03 ] @
SofijaP:
Jel’ ovo text?
U "Istoriji naroda srednje Azije" Joachim je zabeležio reči kineskog pograničnog guvernera Hju Ju-a, 160. godine pre n.e.: "Srbi su nas napadali 30 puta od proleća do jeseni". Takođe, kineski državnik Caj Jun kaže: "Od kako su pobegli Yuni (Huni), osiliše se Srbi i zavladaše zemljama njihovim. Ima ih sto hiljada vojnika i prosvećeni su, plemena su im silnija i mnogobrojnija i mi ne možemo da im se odupremo"
Sad iscitavam da je najstariji, jedan od, izvora Velesova knjiga nadjena ispisana na dascicama. Znaci sloveni su svoje zapise ostavljali u ‘formatu’ koji bas i nije trajan.
Mislim da bi ove price o poreklu najbolje mogao da objasni neki geneticar.
PS.
Dimke, nisam ja izmislio rimske careve. To sam naveo kao arg, da ovde nije bila 'pustinja', i da mi vrlo malo znamo o istoriji.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 22:18 ] @
gleb:
Da ne prihvatim to odmah, ali u sustini to je ta prica, kao sto rekoh ni ja nisam pricu iz pocetka prihvatala ali su me ljudi donekle uverili, danas sam ih molila da mi pronadju sve podatke ponovo i ako uspeju prikazacu ih ovde.
zofr:
Da to je prica koja me je navela i da pocnem verovati i istrazivati, a kada budu otvoreni neki arhivi i kada se bude videlo koliko je to moguce sta je potopljeno izgradnjom djerdaba i sto je izgubljeno zauvek, no na svu srecu sve je vise lokaliteta koji se otkrivaju pukom slucajnoscu iz godine u godinu.
[ jericho1405 @ 11.02.2009. 22:22 ] @
Citat: SofijaP: Procene stanovnista se izvode retrogradno, uzmu se bar dve pouzdane brojke iz istorije pa se radi proporcija u nazad, sto je apsolutno nepouzdano. Treba uzeti u obzir katastrofe koje se po pravilu dogadjaju svakih 100 godina a izazvane su virusima, seti se samo spanske groznice, plus one koje su izazvane bakterijama, seti se kuge u nekoliko navrata.
Naravno da su u procjenama uzeti i dogadjaji koji su uticali na pad/rast broja stanovnika. Zasto mislis da su ljudi koji rade takve stvari idioti, pa ne mogu, eto, da skontaju kako su postojale i mnoge epidemije i sl stvari koje su jako uticale na broj ljudske populacije?
Tacne cifre, definitivno, necemo nikada imati, al' kompleksnim izracunavanjima, ukljucujuci sve parametre koji su mogli, i koji jesu uticali na broj stanovnika, imamo relativno tacne, tj. priblizno tacne rezultate. Tako da ce prije biti da nesto nije u redu sa onih 100 miliona Srba, vec sa procjenama svjetske populacije tog vremena.
Citat: SofijaP: Danas niko ni sa verovatnocom od 10% ne moze proceniti koliko je bilo maja, inka, asteka jer je 90% njih umrlo od virusa koje su evropljani doneli sa sobom.
Sve te civilizacije su ostavile veoma raskosne gradjevine, gradove, kao i zapise o njihovom postojanju i velicini. Pored toga, o njima mozes naci pregrst informacija koje su svima dostupne, sto, ipak, nije slucaj sa Srbima, njihovim ratovima sa Kinezima, i stradanjima 100 miliona ljudi. Dakle, postoji ta jedna jako velika razlika, koju pokusavas da zanemaris, a koja je predstavljena u vidu materijalnog dokaza.
[ EmilijaV @ 11.02.2009. 22:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cini mi se da su ljudi sa balkanskih prostora previse zagrejani za "uzimanje para"  Eto u Bosni "nasli" piramide isto tako, turizma radi - samo nesto ne ide to. Moze "neko" da kaze i da je rodjeno 32 rimska cara u Srbiji, ali to nece ni malo promeniti fakat da to nema blage veze sa zivotom.
Upravo zato sam i rekla da ce ova tema da se pretvori u sprdnju.
U nekom ranijem postu si pomenuo sprdnju u koju se ova tema pretvorila. Nemoj molim te mene da krivis za to, ali veruj mi da sam se naslusala sijaset slicnih "teorija" 90-tih, pa ovakve stvari mogu da mi deluju samo smesno. Od Milica od Macve sam cak slusala i da su Palestinci bili Srbi i da je Isus Hrist licno bio Srbin! Cak je bilo nesto (valjda se dobro secam) da zato sto Srbi poticu iz tih krajeva (pazi sad!!!) - to je razlog zasto se u mnogim arapskim zemljama valuta i danas zove Dinar.
Pa sad ti vidi... 
Inace, svi narodi ex YU imaju slicne "teorije" o samima sebi. Secam se i da sam citala neku slicnu o poreklu Hrvata, ha, ha... Sve, samo da nama ne budu bliski! Mislim da je rec bilo o tome da su germanskog, pa je to bilo i "potkrepljeno argumentima"...
Citat: Ivan Dimkovic:Mislim cela ta prica izgleda jako tuzno nekom ko nema veze sa Balkanom. Evo kako to izgleda - bio sam skoro u Jermeniji poslom, vrlo dragi ljudi sa interesantnom tradicijom - ali, covece, guse sa velicanjem sebe i svoje zemlje... Iz njihove price bukvalno samo sto nije ispalo da su oni izmislili tocak, tacno se vidi da imaju neki kompleks (sto je vrlo razumljivo, uzimajuci u obzir istorijske okolnosti) i da zbog njega imaju nezadrzivu potrebu za preuvelicavanjem stvari...
U ovo sam se i sama uverila, he, he... Mnogo su fin narod, ali mnogo su opsednuti sobom i svojom istorijom. Mada, meni je bilo zanimljivo da ih povremeno slusam, naravno ako je taj koji mi prica obrazovan i da zna o cemu prica. Licno volim da cujem takve stvari, jer ne znam dovoljno o tim narodima. Ali stvarno ispade da su nezamenljivi za ovaj svet. Moguce je da je to kompleks mnogih malih naroda sa komplikovanom istorijom, koje niko nije mnogo zarezivao. To je moj zakljucak, jer ta opsesija je bas takvima svojstvena.
Npr. nikad neces cuti Engleza, Nemca, Amera ili Rusa da gusi o svojoj istoriji i poreklu, jer jednostavno nema razloga da se dokazuje na taj nacin. Svi znaju ko su i sta su, he, he... 
[ SofijaP @ 11.02.2009. 22:36 ] @
Lesli Eldridz:
tvoj antisemitizam nam nije potreban, a ko god misli da srbi imaju nesto protiv jevreja i jevreji protiv srbije neka pogleda sta njihovi intelektualci kazu za srbe.
Enriko Josif:
-Srpski narod, u to sam uveren, spada u najčudesnije narode ovoga sveta, jer je sačuvao osnovna božija svojstva.
-Srbija je danas u osami velikog, surovog sveta, a narod koji je danas u osami jedno je od najvećih mogućih gorostasnih poslanja, koje se upravo uručuje Srbima.
-Treba istrajati. Kosmička je samo još sekunda do onog velikog trenutka kada će i srpski i jevrejski narod vaskrsnuti iz ovog užasa. Što ih vise budu unižavali i pritešnjivali, oni će se sve više uspravljati, jer znaju da su na bedemima buduće istorije čovečanstva.
-Bude li Srbija izlivala čistotu odlučnosti i svetost otpora, u šta ne sumnjam, izaći će iz ovog mrcvarenja kao Vaskrsli Pravednik i spasitelj preostalog čovečanstva.
jericho1405:
Informacije o svemu postoje sirom sveta, sigurno da kineska istorija moze dati mnogo podataka o tome, samo je pitanje zelimo li mi to da cujemo, ranije je bilo bitnije sta je drug rekao za svoj rodjendan i sta mu je radio reks od toga sta je zapravo bilo pre njega.
[ mrkii @ 11.02.2009. 22:41 ] @
@nkrgovic
Citat: Zivo me zanimaju cinjenice o pomeranju ose rotacije Zemlje. ZIVO! Mollim za nesto o tome.
Tesko je to sad ovde objasniti u par recenica.
Osnovna kretanja Zemlje su rotacija i revolucija i to svi znamo, ali postoje i druga kretanja Zemlje na koje uticu Mesec, Sunce i planete. Ova kretanja su dugoperiodicna i za zivota covek ne moze da ih primeti.
Neka od njih uticu na promene geografskih koordinata (polova i ekvatora). Njima je Milutin Milankovic objasnio npr. ledena doba (da, nije postojalo samo jedno ledeno doba vec punoooo koja se smenjuju sa toplijim periodima - sada smo u takvom toplom periodu)
Pre samo par desetina miliona godina skoro cela danasnja Srbija bila je tropsko more iz koga su se izdigle danasnje planine. Himalaji su takodje bili morske dubine. Istocna srbija je bila puna vulkana kao Japan danas itd itd.
Zato nemoj da se cudis sto se ipak desava pomeranje polozaja ekvatora. To je samo malecna promena polozaja Zemlje u suncevom sistemu
Evo ovde mozes da vidis kako Mesec utice na polozaj ose rotacije Zemlje (polove) u ciklusima od 26000 godina - Platonova godina. Na sledecoj strani je opisano novo klacenje zeljine ose - nutacija.
http://static.astronomija.co.r...iti/mesec/uticaj/precesija.htm
Postoje i brojna druga kretanja Zemlje ali nije tema.
Pozdrav
[ zofr @ 11.02.2009. 22:46 ] @
Citat:
A o "Srbatima" ... sta covek da kaze, mislim da mozemo zakljuciti i da su Sirija i Sibir zapravo Srbija - zar ne vidite koliko su slicne reci :)
Evo primera za ono sto sam pre ovoga pisao, sam je istrcao. Pa to nikada nisam rekao, to je stvar koja se naucnim istrazivanjem dokazuje ili odbacuje. Problem je u tome sto na tom i slicnim problemima niko ne radi.
Pozdrav prolaznice.
Zabave radi: Sanskritska rec dunava znaci tesko prebrodiv. A posto znate da su Tracani Indo-Evropski narod, ciji je majka jezik Sanskrit, sigurno su 1000 god drzali otvoren konkurs za onog koji ce kumovati danasnjem Dunavu, i isplatilo im se, pojavili se Kelti (postapalica istoricarima za sve sto ne mogu da objasne) sa najboljim resenjem. Kako i ne bi kada su se namucili da predju tu reku i dodju na Balkan.
Izvor:Recnik Srodnih Sanskritskih i Srpskih reci 2, od Branislave Bozinovic strana 100.
[ augustus @ 11.02.2009. 22:52 ] @
Ja ne mogu da nadjem objasnjenje za Nebeske Stolice, Sofija molim te pojasni mi o cemu se radi.
[ Take 5 @ 11.02.2009. 22:54 ] @
@zofr i ostalim poštovaocima SANU: Bilo bi korisnije da je ta institucija bila zvanično raspuštena još pre 20-ak godina (uz zabranu rada do kraja prve polovine 21. veka). Mnogi životi bili bi sačuvani, a nesreća koju smo sami sebi inicirali ne bi možda imala baš ovakve razmere.
Tema više nije ni za MZ nego za Recycle Bin (ne znam kako se to kaže na etrursko-staroslovensko-serbskom), jer će uskoro ovde da se pojave i likovi iz raznih Dveri, Obraza, 1389 i ostalih srBskih nacionalno romantičarski posvećenih...
PS
Bolje da ste se pozabavili fenomenom rapidnog nestanka Srba, usled "bele kuge" (i drugih okolnosti), koji je trenutno u toku...
:(
[ Kosta ******um Rex Persia @ 11.02.2009. 22:54 ] @
Ne mogu da verujem da neko iole razuman moze da diskutuje sa Sofijom o ovom krajnje bezobraznom falsifikatu istorije. Stvarno je ovo nečuven skandal.
Predlažem da se ova tema zaključa.
[ SofijaP @ 11.02.2009. 22:58 ] @
augustus pa na kopaoniku je postojao ogroman broj rimskih rudnika, planina je i dobila ime po kopanju - kopanik, nebeske stolice je svetilista iz IV veka, koje se posle odredjenog sleda dogadjaja htelo podmladiti za 7 vekova, no u nekim razgovorima sam saznala da ce se uskoro ponovo pokrenuti radovi na lokalitetu.
[ augustus @ 11.02.2009. 23:09 ] @
Ok, dakle svetiliste. E sad slobodno reci da sam glup, ali kakve veze ima onaj jadnik sto se ubio sa tim? Kakvo svetiliste? Grobnica Nine Belog ili sta?
[ zofr @ 11.02.2009. 23:16 ] @
Citat:
PS
Bolje da ste se pozabavili fenomenom rapidnog nestanka Srba, usled "bele kuge" (i drugih okolnosti), koji je trenutno u toku...
To je tacno, ali ucio sam u OS da su Crnogorci Srbi, a u BiH da ima Srba muslimanske veroispovesti. I eto za 5 decenija je od srpskog nacionalnog bica otkinuto oko 2 miliona ljudi koji vise nisu Srbi. Naravno to su neizbezni civilizacijski tokovi na koje mi nismo imali pravi odgovor. Kada su se Nemci podelili na rimokatolike i protestante, oni su i dalje ostali jedinstven narod.
Citat:
Predlažem da se ova tema zaključa.
Ovo je vec biser, ako im nista ne mozes argumentima, a ti ih unisti. Cilj opravdava sredstva, alal vera.
Ko je bio u Engleskoj mogao je da vidi koliko je ta nacija nadmena, rasisticki nasrojena prema crncima i romima. Govoriti slicno o sirotim Jermenima koji su toliko stradali u istoriji je cinicno (a mozda su zato i stradali).
[ stonex @ 11.02.2009. 23:26 ] @
Cekaj malo Kosta , ko je tebi dao za pravo da negiras nesto a ni ti nemas nikakve dokaze !? Tvoja je stvar i licno misljenje ako verujes u "zvanicnu istoriju" iako sam siguran da nemas pojma koliko je zvanicna istorija preokrenuta u poslednjih nekoliko vekova !
Pre neki dan sam gledao emisiju o pranaseljavanju Severne Amerike i kako su novi dokazi opovrgli do tada neprikosnovenu cinjenicu da je Severna Amerika naseljena sa juga pre nekih 30-40 hiljada godina . Novi dokazi su tek sada pokazali da su prvi ljudi dosli iz Sibira pre otprilike 120.000 godina , pa cak i to da su koristili napredne rucne alatke i sahranjivali svoje mrtve a ne kao sto su ih juznjaci , spaljivali . Nadjene su kamene naseobine i skeleti desetina umrlih a koji ukazuju na to da su bili cisti "Evropljani" !
Ti si kao i ostali ovde tebi slicni ogranicen na vreme starih Rimljana , Grka ,Egipcana i za tebe je to pocetak istorije . Potpuno je kretenski verovati da je cela organizovana civilizacija gravitirala po nekim pustinjama Bliskog istoka i na obalama Mediterana . Ja verujem da su na prelepom i prebogatom Evropskom kontinentu punom obilja i zelenila ziveli mnogo vazniji narodi i napredniji a Boga mi i mnogo veci nego oni pustinjaci na Bliskom istoku . A ako ti mislis da je civilizacija nastala po pustinjama onda brate kod lekara pa da se vidi sta sa tobom nije u redu !
Naravno , i tebi slicnima !
[ Lesli Eldridz @ 11.02.2009. 23:29 ] @
Hoce li da pita sutra iz matiša?
Citat: zofr: Ovo je vec biser, ako im nista ne mozes argumentima, a ti ih unisti. Cilj opravdava sredstva, alal vera.
Ko je bio u Engleskoj mogao je da vidi koliko je ta nacija nadmena, rasisticki nasrojena prema crncima i romima. Govoriti slicno o sirotim Jermenima koji su toliko stradali u istoriji je cinicno (a mozda su zato i stradali).
Kakvi ste vi Englezi... Lopate u sake. To vama fali. I da se iselite od roditelja.
[ augustus @ 11.02.2009. 23:30 ] @
Pa kako onda majku mu nigde nista ne pise o tim bitnim narodima u prelepo evropi? Pa zar su Srbi i pre bili toliki idioti da nisu uspeli da ostave vise tragova od glupih pustenjaka sa bliskog istoka?
A ti pranaseljenici severne amerike su u stvari bili Srbi iz sibira o kojima sam vec pricao.
[ nkrgovic @ 11.02.2009. 23:31 ] @
Citat: mrkii:
Neka od njih uticu na promene geografskih koordinata (polova i ekvatora). Njima je Milutin Milankovic objasnio npr. ledena doba (da, nije postojalo samo jedno ledeno doba vec punoooo koja se smenjuju sa toplijim periodima - sada smo u takvom toplom periodu)
Pre samo par desetina miliona godina skoro cela danasnja Srbija bila je tropsko more iz koga su se izdigle danasnje planine. Himalaji su takodje bili morske dubine. Istocna srbija je bila puna vulkana kao Japan danas itd itd.
Zato nemoj da se cudis sto se ipak desava pomeranje polozaja ekvatora. To je samo malecna promena polozaja Zemlje u suncevom sistemu :)
Evo ovde mozes da vidis kako Mesec utice na polozaj ose rotacije Zemlje (polove) u ciklusima od 26000 godina - Platonova godina. Na sledecoj strani je opisano novo klacenje zeljine ose - nutacija.
http://static.astronomija.co.r...iti/mesec/uticaj/precesija.htm
Postoje i brojna druga kretanja Zemlje ali nije tema.
Precesija je sasvim normalna pojava, kao sto je i relativno pomeranje ose u odnosu na ravan ekliptike. (tacka u koji "gadja" ta osa). Ono o cemu ti pricas je nesto sasvim drugo - pomeriti ekvator, tj. pomeriti osu rotacije (a time i ekvator) je bas zbog precesije prakticno nemoguce. Probaj nekada da to uradis obicnoj cigri, a onda probaj da naucis da izracunas kolika je sila potrebna da se to uradi necemu sto ima masu kao Zemlja.
Tvrdnja da je ekvator bio "negde drugde", znaci da je i osa rotacije bila negde drugde, kao i pol. Pazi, ne magnetni vec rotacioni pol. Nisam siguran da je to moguce promeniti bez da se planeta raspadne - jednostavno Zemlja ce se okretati oko jedne iste ose dok Sunce ne postane nova. Koga ne mrzi moze da proba da stavi na papir, tj. prointegrali kako izgleda rotacioni momenat sfere sa ugaonom brzinom 2*Pi/86400s, srednjim radijusom 6371km i masom reda velicine 6x10^24kg.
Citat: zofr:
Naravno to su neizbezni civilizacijski tokovi na koje mi nismo imali pravi odgovor. Kada su se Nemci podelili na rimokatolike i protestante, oni su i dalje ostali jedinstven narod.
To se zahvali SPC-u, koja je "poturice" proglasila ne-Srbima jos pre 300+ godina.
[ Lesli Eldridz @ 11.02.2009. 23:56 ] @
Meni samo nije jasno kako ih vise ne mrzi da žvalave evo već dvaesdruga godina. Neki koji posecuju ove forume se nisu ni rodili kad su oni poceli da žvalave, a onda su odrasli, zavrsili skole, zaposlili se, neki su se i ozenili i decu dobili, a ovi isti jos žvalave i drobe. Sacuvaj boze. Mora da im nije lako. Mozda ne poštuju terapiju.
[ Legionar_ @ 11.02.2009. 23:56 ] @
Citat: Inace, svi narodi ex YU imaju slicne "teorije" o samima sebi. Secam se i da sam citala neku slicnu o poreklu Hrvata, ha, ha... Sve, samo da nama ne budu bliski! Mislim da je rec bilo o tome da su germanskog, pa je to bilo i "potkrepljeno argumentima"...
Hrvati ili Srbi?Ko je stariji?
http://www.youtube.com/watch?v=DBT-YvVEdRE
[ zofr @ 11.02.2009. 23:57 ] @
Citat:
To se zahvali SPC-u, koja je "poturice" proglasila ne-Srbima jos pre 300+ godina.
Ja bih dodao i komunistima.
Da je po nekima koji zloupotrebise ovu temu, Zemlja bi jos uvek bila ravna ploca koju nose 4 slona.
Pogledajte kartu neolitskih naselja, najgusce su locirana istocno od Crnog mora i u srednjem i donjem toku Dunava. To je nepobitna cinjenica, a nova se, takoreci stalno otkrivaju. Neolit je mozda pravilnije nazvati "drvenim" dobom. Sve je pravljeno od drveta. Do pre 100 god volovska kola u Srbiji nisu imala skoro ni jedan metalni deo. U pribaltiku su nadjeni ostaci gradskih naseobina sa dvospratnim kucama od drveta. Pisalo se na drvenim tablicama, a u mediteranu na listovima neke palme ne znam koje (u Srpskom je rec list i za list drveta i za list hartije). Prvi "ustav" Rima je pisan na drvenim tablicama i naravno nije sacuvan. Dakle, mucnite glavom, da li je ista od drveta moglo da ostane od pre vise hiljada godina. Postojanje crnih rupa potvrdjuju samo posredni dokazi i teorija, jer niko ne moze da je vidi, da li to znaci da ne postoje?
Izvinjavam se, ali ne mogu da verujem da je prosecan Srbin toliko glup, ili da mu je sluganski mentalitet nadvladao njegov slobodarski duh.
Citat:
Meni samo nije jasno kako ih vise ne mrzi da žvalave evo već dvaesdruga godina. Neki koji posecuju ove forume se nisu ni rodili kad su oni poceli da žvalave, a onda su odrasli, zavrsili skole, zaposlili se, neki su se i ozenili i decu dobili, a ovi isti jos žvalave i drobe. Sacuvaj boze. Mora da im nije lako. Mozda ne poštuju terapiju.
Zalutala si vrati se "malim hobotnicama u ulju".
[ Lesli Eldridz @ 12.02.2009. 00:10 ] @
Pa da ovo je vazna tema, samo za prave baje. Kojima tata placa struju, a mama pere pantalone. I ne znaju ko je Lesli Eldridz niti kog je pola. A jos manje znaju ko je Dzon Lesli. Zato i drobe.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 00:24 ] @
Vi i dalje tupite. Joj, koliko strana ispisaste za kratko vreme! I to kojom brzino, svaka cast! Kako vas samo ne mrzi, aman? 
[ Seraphim0301 @ 12.02.2009. 00:30 ] @
Vazan izvor o Juznim Slovenima, a narocito o najranijoj istoriji Srba i Hrvata je spis vizntijskog cara Konstantina VII Porfirogenita-Traktat o narodima ili De administrando imperio.Konstantin saopstava da Srbi koji su se naselili na Balkanskom poluostrvu vode poreklo od Srba sa dalekog severa,severno od Ugarske,iz predela oko reke Visle,koji nisu pokrsteni i zovu se Beli Srbi.U vrijeme cara Iraklija Srbi su se naselili u prostranim opustelim predelima duz dinarskog masiva.Takodje navodi da su Srbijom vladali arhonti (knezovi) iz roda onoga koji je pobjegao Irakliju.Drzava se formira krajem VIII i u prvoj polovini IX vijeka,i nastala pod vrhovnom vlascu Vizantije.
Ovako su mene ucili.:) Sad sasvim sigurno da ima jos toga sto ne znamo,da ima prepucavanja izmedju istoricara,naucnika,da istoriju pisu pobjednici i da je cesto prepravljana.Ali ici do te mjere tipa "Srbi i amebe",nebeski narod,te velike teorije zavjere protiv Srba mislim da je stvarno pretjerivanje.Pocev od ovih prije nabrojanih pa do toga da su nam uvijek sudije krive kad izgubimo utakmicu.:D Sta ce sve sami Masoni i Iluminate...neko je previse citao Orwell-ovu 1984:) Mislim da treba odrediti neke granice.A uvijek nam je kriv neko drugi,a u sustini znamo da smo najvise krivi sami sebi.I lijepo je znati svoje korijene ali ovo...sve zivo prisvojismo.
A Kinezi...mislim uvijek sam imao otvoren um,i trudio sam se da razmisljam "outside the box",ili kako kaze:"I have never let my schooling interfere with my education.".:) Ali ljudi dajte molim vas...te stvari nisu rekla-kazala,zato i sprdnja,i sam sam se dobro ismijao.To je ono..."a Srbin na dvoru viljuskom BOC!" :)
A sto se tice monoteizma Ekhnaton je imao reformu kratkoga zivota kada je uveo Atona ili obozavanje suncevog diska.
[ stonex @ 12.02.2009. 00:31 ] @
Citat: augustus: Pa kako onda majku mu nigde nista ne pise o tim bitnim narodima u prelepo evropi? Pa zar su Srbi i pre bili toliki idioti da nisu uspeli da ostave vise tragova od glupih pustenjaka sa bliskog istoka?
A ti pranaseljenici severne amerike su u stvari bili Srbi iz sibira o kojima sam vec pricao.
Pa o tome ti i pricam , ume ograniceni , ako nema za sada relevantnijih dokaza ne znaci da se nikada nece pojaviti !
Sto se tice pranaseljenika S. Amerike , svojim pokusajima sprdnje samo dokazujes da ti je IQ na nivou majmuna za koje, siguran sam , samo jos ti verujes da su ti preci i da si od istih nastao .
[ Lesli Eldridz @ 12.02.2009. 00:41 ] @
Bre, ti vasi prasrbi da su nesto vredeli, ne bi oni ni nestali. Ili nius bili ni za kriv, ili su pa bili tako veliki strah i trepet za ceo svet, i opak zulum sirili, cim su stigli i sa Kinezima da ratuju, pa je onda sav ostali svet seo i napravio jednu strasnu zaveru da ih izbrise iz istorije, kad je prvo te nasilnike udruzenim snagama zbrisao sa lica zemlje. Ali ja ne sumnjam u vas, otkricete vi vec istinu i razbucati to zmijsko leglo, samo polako i uporno. Ne predajte se zlikovcima koji hoce da sakriju The Istinu o drvenim tablama.
Citat: EmilijaV: Vi i dalje tupite. Joj, koliko strana ispisaste za kratko vreme! I to kojom brzino, svaka cast! Kako vas samo ne mrzi, aman? :(
To je uvek tako, kad mozgonje krenu da žvalave o svijetloj istoriji. Cekaj samo dok dodju do Kosova. Ovo im je samo uvod. Kad krenu o tome ima da ide cela strana na tri sekunde. Sve znaju sta je bilo pre 4,000 gofina, a da ih sad pita neko "posto je more pirinac i zejtin" , pojma ti oni nemaju. Imaju ljude koji rade za njih. Takvi su oni.
[ Seraphim0301 @ 12.02.2009. 00:53 ] @
Citat: Lesli Eldridz:
To je uvek tako, kad mozgonje krenu da žvalave o svijetloj istoriji. Cekaj samo dok dodju do Kosova. Ovo im je samo uvod. Kad krenu o tome ima da ide cela strana na tri sekunde. Sve znaju sta je bilo pre 4,000 gofina, a da ih sad pita neko "posto je more pirinac i zejtin" , pojma ti oni nemaju. Imaju ljude koji rade za njih. Takvi su oni.
Upravo...jedna stvar koja mi je uvijek smetala je to.Trebali bi napraviti neki kviz recimo naziva"Ko je veci Srbin".:D Jer sto nema 'leba da se jede nije bitno...na tome se izbori dobijaju i dokle god bude tako nece biti bolje.
[ zofr @ 12.02.2009. 00:59 ] @
Aman, ljudi spustite loptu.
Samo sam zamolio (otvarajuci temu) da me neko uputi na neki istorijski izvor iz perioda od V do VII veka koji belezi da je medju Slovenima na Balkan doslo i pleme Srbi. I nista vise.
Vi odoste daleko, a ja ne dobih ni jedan odgovor. Svi sve znaju, ali neznaju samo ono sto sam pitao.
Kao sto znate, znanje je konacno, a neznanje beskonacno. Ucenjem povecavamo znanje, ali ne smanjujemo neznanje. Cak postajemo svesni, sa vise znanja, da manje znamo. Eto, ja o malim hobotnicama u ulju ne znam nista, ali znam da je pitanje koje sam postavio mnogo znacajnije.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 01:09 ] @
Citat: zofr: Samo sam zamolio (otvarajuci temu) da me neko uputi na neki istorijski izvor iz perioda od V do VII veka koji belezi da je medju Slovenima na Balkan doslo i pleme Srbi. I nista vise.
Da stvarno, od ovoga je pocelo, ja vec i zaboravila.
Volela bih zaista da nastavimo raspravu na ovu temu, ali bojim se da sve sto bih rekla bi otislo u nekom pogresnom smeru, jer uvek bi se nasao neko pametan i sa "nepobitnim argumentima" kako je ceo svet nastao o Srba.
A bojim se da bismo onda i dotakli neke nacionalne teme, koje na ovom forumu nisu pozeljne. 
[ stonex @ 12.02.2009. 01:11 ] @
Ih bre , pa i vi sad ,nemoj da banalizujete stvari !
Samo hocu da kazem da sam uveren da ono sto se predstavlja kao zvanicna istorija , po mom ubedjenju cini ne vise od 1% stvarnosti . A onih drugih 99% ko zna sta je bilo i sta se uopste moze dokazati ! Zato ne volim banalizovanje istorije covecanstva . Koliko jos naucnika tvrdi da je covek nastao od majmuna ? Lupio Darvin i ostao ziv . Teorija je nekim krugovima odgovarala i uporno su je proturali da bi bili opozicija crkvi ( ovo se narocito odnosi na komuniste kojih vidim ovde ima po stavovima u prilicnom broju ) .
Drugo , svi koji se pozivaju na zapise Porfirogenita i njegove spise drze se istih ko pijan plota . Ko meni garantuje da isti nije namerno preskocio da kaze da su Srbi ovde starosedeoci ? Pa istorija je puna lazi koje su smisljali oni kojima je to odgovaralo ili onima za koje su isti radili . I zasto ja moram u to da verujem ? Zato sto je Porfirogenit tako rekao ?
Ma da , sio mu ga Djura !
P.S. Odoh da spavam , naporna tema za sitne nocne sate .
P.P.S. Pozdrav za sve Grobare i KK Partizan .
[Ovu poruku je menjao stonex dana 12.02.2009. u 02:39 GMT+1]
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 01:18 ] @
@stonex
Ne moras ti da verujes ni u sta. Ali onda ovaj forum nije mesto za te rasprave. Jednostavno mislim da se ovde ne okuplja profil ljudi koji imaju dovoljno znanja, a i interesovanja za tu oblast. Uglavnom, sve sto bi ti ovde rekli, bilo bi bazirano na cinjenicama. A postoji bezbroj mesta i brdo literature gde mogu da se procitaju razne teorije, pa ti izvoli...
[ Lesli Eldridz @ 12.02.2009. 01:18 ] @
Citat: Slobotomija:
Hirurška intervencija na mozgu kojom prilikom se centri zaduženi za poštovanje progresa, znanja, rada, reda i zakona ireverzibilno odstranjuju. Buduci da je ta hirurška intervencija na mozgu vrlo specificna, traje godinama i izvodi se kombinacijom TV programa, turbo folka, masom nerešenih ubistava, neprestanom konfrontacijom sa svetskim liderima, krotkim cekanjem u redovima, itd. Vidljivih tragova na prvi pogled nema i pacijent nije ni svestan da je bio podvrgnut operaciji. Pacijent, tacnije subjekt, potom nastavlja normalno da živi i funkcioniše, savršeno nesvestan toga da je slobotomiran. Interesantno je da efekti ove intervencije jacaju sa protokom vremena, bez obzira na to što je originalni autor ove metode odavno na zasluženom odmoru. Svoj prezir za sve ono što je napredno u današnjoj civilizaciji pacijent, tacnije subjekt, smatra necim potpuno prirodnim, spontanim, autenticno svojim. Karakteristicno za subjekta je prisustvo beskrajnog prezira prema svim institucijama, vera da je opšta korumpiranost prirodno stanje, odricanje sopstvene odgovornosti, nesposobnost za toleranciju bilo cega razlicitog, izuzetna svadljivost i konstantna bezrazložna uvredenost. Za posebno uspele intervencije je karakteristicna vrlo specificna i dosad nedovoljno istražena pojava, koja se sastoji u divinaciji, iliti obožavanju kultova i mitova sopstvene etnicke grupacije, do kojih subjektu, istovremeno i potpuno paradoksalno, nije ni najmanje stalo! Osnovno što ih karakteriše može se sumirati kao - destruktivni prezir prema postojecoj civilizaciji. Ako postoji nešto što ih lako i brzo odaje, to je vecita sumnja u zvanicnu verziju.
Citat: zofr: Eto, ja o malim hobotnicama u ulju ne znam nista, ali znam da je pitanje koje sam postavio mnogo znacajnije.
Nije tacno, Hajde da se kladimo da je mnogo veci procenat onih koje zanimaju male hobotnice u ulju nego onih sto ih zanima neki Porfirije tamo od pre 3,000 godina? Lako cemo da izvrsimo eksperiment - idemo da pitamo ljude po ulicama i gotovo.
[ zofr @ 12.02.2009. 01:48 ] @
Evo bicu ozbiljan.
Moja cerka studira istoriju, i ja rado citam njene udzbenike. U prilozima za istoriju starog veka, koju je morala da nauci, navedeno je 2 ili 3 izvora iz perioda V..VII vek od hronicara koji su zabelezili dolazak Slovena na Balkan. Oni (skupa) pominju samo 4 plemena Slovena: Sklavine, Ante i jos dva koja nisam upamtio. Niko od njih ne spominje Srbe. To me je zacudilo i zato sam postavio onakvo pitanje.
Pri tome, sve vise istoricara stavlja pod sumnju ono sto je pisao Konstantin Porfirogenit. Naime, on tvrdi da su Srbi dosli iz Bele Srbije i kaze da su tu svoju zemlju Srbi zvali Bojka i da se nalazila otprilike tamo gde je nekada bila Istocna Nemacka. Zvanicna istorija je prihvatila Konstantinovo tvrdjenje samo polovicno, jer su postojbinu Srba pomerili na Galiciju koja je severoistocno. I to je kod mene izazvalo sumnju. Zato sam mislio da ima ljudi na ES koji su upuceniji i da ce razjasniti ovu zavrzlamu.
Moje pitanje je mnogo naivnije od svega sto se kao lavina srucilo na ovu temu i zatrpalo osnovni razlog zbog kojeg je postavljena.
Nadam se da cu posle prespavane noci dobiti makar neki odgovor.
Pozdrav svima.
[ MicrosoftCorporation @ 12.02.2009. 01:58 ] @
Citat: zofr: Eto, ja o malim hobotnicama u ulju ne znam nista, ali znam da je pitanje koje sam postavio mnogo znacajnije.
Kako za koga i kako kad. Kad dobro ogladnis, verujem da bi ti male hobotnice bile neuporeeeedivo znacajnije, od toga da li su Srbi dosli na Balkan ili su oduvek bili tu.:)
Salu na stranu, iako pitanje pokretaca teme moze biti interesantno, ne mogu da razumem ovoliku zestinu pojedninih ucesnika u temi oko ovog pitanja.
Imamo dakle dva scenarija.
1. Srbi su se nastanili na Balkanu, gde su vec ziveli neki drugi narodi
2. Srbi su i pre seobe Slovena ziveli na balkanu .
Ok, interesantno bi bilo znati sta je tacno od ova dva, ali cemu zestina oko toga, i kakve to prakticne veze ima sa bilo kim ko DANAS zivi u Srbiji? Mislim posle 1500 ili vise godina seoba, mesanja, ratova, selidbi, migracija, invazija, bolesti i ko zna cega jos, i Slovena, Srba, Grka , Rimljana, Turaka, Ilira, Tracana, Albanaca, Huna, Bugara, Hrvata, Germana itd.. itd.. , saznanje o tome bas nista ne menja osim naravno samog znanja. Jedino sto povezuje Srbe (ljude koji danas zive u Srbiji ) i narod iz pitanja su 4 slova. Ono o srbatima i sl ne bih ni da komentarisem, za nekog su oni nastali od Srba , za nekog od Hrvata ko ce ga znati sta je slicnije :)
Tako da, price "mi smo narod najstariji - bas smo cool zbog toga" iz koje god kuhinje da dolaze, uopste ne mogu biti ni blizu po znacaju koje imaju socne hobotnice u ulju :)
P.S Lesli preteko si me za hobotnice, iako sam pre poceo da pisem. Brze kucas :)
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 02:27 ] @
@zofr
Da, vidim ja po ovome sto si napisao da nije to neko obicno "ucenicko gradivo". A reci mi, sta kaze tvoja kcerka? Kog je ona misljenja? Kad si sve ovo napisao i mene je pocelo da zanima, pa malo trazim po netu, ali ne nadjoh nista pametno osim onih standardnih stvari koje svi znamo i onoga o cemu sam ranije pricala: http://www.rasonalisti.net/forum/viewtopic.php?f=48&t=1188
To je cisto mali prilog onoj ranijoj sprdnji, a i ja sam se podsetila koje sam sve gluposti slusala onih mracnih godina. Cisto procitajte, ako vas ne mrzi, sta sve ljudima nece pasti na pamet!
Sad malo da se uozbiljim!
Ne znam da l' vredi potraziti ovu knjigu?
Sad je i mene pocelo da zanima, pa cu videti sutra, ako ugrabim vremena da malo prelistam knjige. Bolje to, jer net su zatrpali uglavnom oni pametnjakovici... 
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 03:12 ] @
Citat: zofr:Pri tome, sve vise istoricara stavlja pod sumnju ono sto je pisao Konstantin Porfirogenit. Naime, on tvrdi da su Srbi dosli iz Bele Srbije i kaze da su tu svoju zemlju Srbi zvali Bojka i da se nalazila otprilike tamo gde je nekada bila Istocna Nemacka. Zvanicna istorija je prihvatila Konstantinovo tvrdjenje samo polovicno, jer su postojbinu Srba pomerili na Galiciju koja je severoistocno. I to je kod mene izazvalo sumnju. Zato sam mislio da ima ljudi na ES koji su upuceniji i da ce razjasniti ovu zavrzlamu.
Ne dade mi djavo mira, trazila sam pa nadjoh nesto gde bi se mogle naci neke informacije, a ima veze o onome o cemu ti pises. U pitanju je Vladimir Corovic, tako da nisu nebuloze u pitanju. Evo sta kaze:
Citat: ... Na području današnje Južne Češke, Austrije i severne Slovenije pobunjeni Sloveni, pod vodstvom jednog franačkog trgovca, Sama, uspeše čak da stvore svoju državu, koja je trajala dve-tri desetine godina. Samu se negde iza 632. pridružio i Drvan, knez Lužičkih Srba, dux gente Surbiorum, que ex genere Sclavinorum erant, koji je dotle bio pod franačkom vlašću. To je najstariji historiski spomen srpskog imena uopšte, koje će se posle javiti i kod slovenskih plemena na jugu....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...I za Srbe je slično pričanje. Dva su brata, kazuje isti vizantiski car, nasledila u vlasti oca; pa je jedan s pola naroda krenuo u Vizantiju i došao sve do Soluna. Otud je i ostalo ime jednog tamošnjeg naselja Srbljija, τα Σερβλια. Posle nekog vremena ti se Sloveni uputiše natrag, ali, prešavši Dunav, predomisle se i zamole cara, preko beogradskog zapovednika, da im ustupi drugu zemlju za nastanjivanje. Car im dade ove od Avara opustošene zemlje: Rašku, Zetu, Neretljansku Krajinu, Zahumlje, Travuniju i Konavlje. Slovenski pohodi do Soluna doista su postojali, kao i njihovo povlačenje na Dunav i preko Dunava. Za Srbe se ne veli, da su se borili protiv Avara, nego da su došli posle njihova pustošenja. Da li su ti Srbi bili ranije u vezi sa Avarima, možda kao njihovi podanici, nema podataka, u pisanim izvorima, ali se to sa mnogo verovatnosti može zaključivati na osnovu njihova geografskog smeštaja. Srpska naselja u Vizantiji neposredno graniče sa oblastima, gde je bila avarska vlast i gde su se u glavnom održavali svi ovi događaji, koje smo napred pominjali.
Sam car Konstantin Porfirogenit naveo je jedno pričanje, koje je nesumnjivo srpskohrvatskog porekla, a sastoji se u ovom: da su Hrvati došli na jug iz Bele Hrvatske, a Srbi iz Bele Srbije, Bojke, odnosno neka njihova plemena sa Visle. Na osnovu arapskih pisaca putnika X veka došlo se do zaključka, da je Bela ili Velika Hrvatska obuhvatala dobrim delom istočni deo današnje Čehoslovačke; a Bela Srbija Galiciju i područje oko izvora Dnjestra i Visle. Vrlo je verovatno, da su i plemena iz tih krajeva, u vezi sa ostalim slovenskim naseljima srednje Evrope, postala aktivnija posle ustanka protiv Avara; i da su stupila i u dogovore sa Vizantijom. Da li je i koliko je bilo Srba i Hrvata na Balkanu i u panonskoj dolini i pre tih borbi ne može se sigurno tvrditi, ali je verovatno. Verovatno tim više, što se i srpsko i hrvatsko ime sreće duboko u Grčkoj, u Tesaliji i Peloponezu, kud ih je bacao talas ranijih pohoda, svejedno da li u manjim ili većim grupama. Po našem mišljenju, slovenske migracije (u koliko ih tako možemo nazvati) išle su tokom čitavog jednog stoleća kroz celo područje tamošnje Rumunije i Mađarske, i sva slovenska plemena iz susednih oblasti, a među njima i Srbi i Hrvati, učestvovali su u njima, prema prilikama, sa većim ili manjim masama. U borbi s Avarima i posle njihove propasti dobili su samo aktivni Srbi i Hrvati veći zamah. Među slovenskim plemenima na jugu ta su dva ubrzo uzela vodeću ulogu.
Na istoku, između Dunava i Balkana, Sloveni, u prvoj polovini VII veka, stanuju u tolikom broju, da se čitava ta oblast naziva Slovenskom, Σκλαβινγα. Vizantiski pisci vele, da je tamo bilo sedam slovenskih plemena. Isto je tako u VII veku bila u slovenskim rukama i Dalmacija. Sredinom VII veka ta je oblast u nekoliko već bila smirena; to izlazi bar donekle po činjenici, što je papa Ivan IV oko 642. god. slao svog opata Martina, da po Istri i Dalmaciji otkupljuje roblje i svetačke mošti. Da su Sloveni u to doba imali sigurna uporišta na dalmatinskoj obali, sledi odatle, što su 642. s velikom flotom napali u Italiji beneventsko kneževstvo i usudili se iskrcati blizu Seponta. Taj im podvig nije uspeo, ali je svakako karakterističan i za sigurnost njihove zaleđine i za njihov napadački duh...
Vrlo je interesntno da se u tekstu pominju Sloveni i Bugari. Znaci, kao sto sam i znala, Bugari se ne podvode pod Slovene.
I koliko shvatam i Hrvatima i nama su ovo finalno ime dali tek Grci.
Koga zanima, moze ovde da procita ceo tekst. Ne budite lenji, vrlo je zanimljiv, cim je mene zadrzao do ovih sitnih sati.
BTW, ovo moze da bude veoma zanimljiva tema, ako se rasprava nastavi bez pametnjakovica i sprdnje na njihov racun!
[ Rumpletstilskin @ 12.02.2009. 04:39 ] @
Citat: Sam car Konstantin Porfirogenit naveo je jedno pričanje, koje je nesumnjivo srpskohrvatskog porekla,
1. V.C. prepricava Porfirogenita, koji prepricava bogapitaj koga? Damn, standardi u drustvenim naukama su izgleda jos gori nego sto sam mislio...
2. A jel i Porfirogenit taj jezik nazivao "srpskohrvatski"?
Citat: zamole cara, preko beogradskog zapovednika, A i Beograd se zvao Beograd?
Citat: Na osnovu arapskih pisaca putnika X veka došlo se do zaključka, Jos jedan pouzdan izvor? Crni arapi pricaju sta se desavalo 400 godina ranije na dalekom severu?
Citat: U pitanju je Vladimir Corovic, tako da nisu nebuloze u pitanju. Moz' da bidne, al' ne mora da znaci.
Iz ovoga zakljucujem da je u pitanju neki bitan lik, koji bi trebalo da zna o cemu prica. E pa moj utisak je da mu je terminologija apsolutna katastrofa, i da to izmedju ostalog omogucava tvrdnje kakve iznosi SofijaP i slicni.
P.S. jbt, al je Marti Misterija popularan!!! Mislim, lepo je sto omladina cita, ali jos bi lepse bilo kad bi se i mozak malko ukljucivao...
[ mrkii @ 12.02.2009. 07:40 ] @
@nkrgovic
Citat: Precesija je sasvim normalna pojava
Pa ko je rekao da nije  Ja sam samo rekao da se desava.
Citat: pomeriti ekvator, tj. pomeriti osu rotacije (a time i ekvator) je bas zbog precesije prakticno nemoguce
Citat sa linka koji sam ti dao:
"Međutim, kako se osa pomera (za 25800 godina ona po nebu načini pun krug) doći će vreme kada ova zvezda neće stajati iznad našeg sev-ernog pola. Za 12000 godina osa će prolaziti na oko 5° od zvezde Vega (alfa sazvežđa Lire) pa ćemo tada imati novu zvezdu severnjaču."
Dakle, zemljina osa se pomera
Ako ti nije dovoljno iskopiracu na poslu jednu lekciju koja se zove "Promena geografskih sirina"
[ augustus @ 12.02.2009. 08:37 ] @
@Rumpletstilskin pa pazi, koliko su tvrdje @EmilijaV-ih izvora istinite toliko su i tvrdje sprdaca. Bolesni srpski iseljenik iz Cikaga seo i poceo da istrazuje i dosao do zakljucka da je i Aca veliki bio Srbin??? Na kraju svojih izjava cesto kaze kako su sve imperije bile i propale samo Srbija jos uvek postoji (aludirajuci da Srbija ima drzavnost vec 4K godina).
I sad kako takvog coveka shvatiti ozbiljno? Kaze pisali Srbi na drvetu pa nije nista ostalo. Dobre, ajde, nisu znali da nece ostati pa nema zapisa. Ali da u svoj toj svojoj velicini nisu ostavili nijednu znamenitu gradjevinu kao simbol svoje sile?? Dobro, ako racunamo da su skoro svi bili Srbi onda ima i toga :D
Uglavnom, kazete da je ta istorija servirana i servirate nam drugu koja nam se vise dopada. Po cemu ste drugaciji od prethodnika? Izvori koje navodite su jaki ko Slobina propaganda i ako se potrudim za onu moju idiotsku pricu i Sibiru zacinim malo jacim imenima (koja ne mzoes nigde proveriti) zvucace kao vasa bajka.
[ gleb @ 12.02.2009. 10:13 ] @
Jesu se raspalile strasti.
Ali zasto ova tema moze da bude bitna? Za 50% nepismenog stanovnistva bez zuba u glavi ne.
Ajd nek’ bude zbog znanja. I da ‘vidimo gde je tikvi koren’.
Pre par godina je otkriven pecat kneza Strojimira, za koji istoricari kazu, vest iz 2006:
‘Srbija je dobila "novo" najstarije obeležje svoje državnosti - pečat srpskog kneza Strojimira iz devetog veka, koji je dokaz o postojanju srpske države pomerio za tri stoleća unazad.Ministarstvo kulture kupilo je pečat kneza Strojimira za skoro 20.000 evra, na aukciji u Minhenu 11. jula. Za postojanje ovog vrednog predmeta, za koji niko iz Srbije nije znao ni da postoji..’
Znaci imamo neki materijalni dokaz.
Znanje korena, da, prosiruje samo znanje, ali I da, formira identitet. A ta prica nije nimalo naivna. Kao sto znamo postoji licni, porodicni I nacionalni identite koji se prozimaju u svakom od nas.
Ja bih licno voleo da znam da eto da moji preci nisu bili divljaci sa nekim ruznim tradicijama.
Ovo jeste prica o istoriji, na drugoj temi mozemo pricati o 21 veku, berzama I kamatama.
Ima li neki geneticar ovde?
[ jericho1405 @ 12.02.2009. 10:22 ] @
Citat: SofijaP: Informacije o svemu postoje sirom sveta, sigurno da kineska istorija moze dati mnogo podataka o tome, samo je pitanje zelimo li mi to da cujemo.
Pa hajde, daj nam "komad" kineske istorije u kojem se pominje rat sa Srbima, i u kojem se pise o ciframa reda 100 miliona stradalih ljudi jednog naroda. Pored toga, nemoguce je da ne postoji niti jedan trag tog dogadjaja koji smo mi, Srbi, zabiljezili u bilo kojem materijalnom obliku. Dakle, bili smo ucesnici tog rata, kao narod postojimo i danas, zato ne vidim ni jedan razlog ne postojanja, recimo, spomenika ili barem narodne pjesme u kojoj se velica tako jedan "veliki" dogadjaj. Bilo je mnogo drugih, znatno manjih, dogadjaja u kojima se vrte cifre od nekih par stotina, ili hiljada stradalih, pa smo, bez obzira, podizali spomenike, pjevali i pisali o njima. Elem, da se stvarno odigrao takav jedan rat sa Kinezima, kako tvrdis, vjerujem da bi danas taj dogadjaj, definitivno, postojao i u nekoj formi teksta nacionalne himne :)
[ zaraza @ 12.02.2009. 10:33 ] @
Citat:
Informacije o svemu postoje sirom sveta, sigurno da kineska istorija moze dati mnogo podataka o tome, samo je pitanje zelimo li mi to da cujemo.
Zelimo da cujemo vec 2 dana, a ti se glupiras.
[ Java Beograd @ 12.02.2009. 10:34 ] @
Citat: MicrosoftCorporation: Imamo dakle dva scenarija.
1. Srbi su se nastanili na Balkanu, gde su vec ziveli neki drugi narodi
2. Srbi su i pre seobe Slovena ziveli na balkanu .
Koliko ja znam (gledao na televiziji) prvo su nastali Srbi, pa onda amebe, bičari i ostale jednoćelijske životinje. Onda je nastao Balkan, sa Srbima na njemu. Tek, kasnije su nastale hobotnice, a još kasnije, hobotnice u ulju.
[ Miroslav Jeftić @ 12.02.2009. 11:09 ] @
Ima tu istine.  Ima dosta Srba koji su što se tiče razmišljanja, još uvek na nižem stadijum od amebe. 
[ Lesli Eldridz @ 12.02.2009. 11:11 ] @
Citat: gleb: Ja bih licno voleo da znam da eto da moji preci nisu bili divljaci sa nekim ruznim tradicijama.
Znas kako se kaze, budi oprezan sa zeljama, mogu one i da ti se ostvare.
Citat: R. Simonovic, O zivotu i obicajima Srba u Ugarskoj
(Covek iznad svega, Sombor 1978)
Pod uticajem Cvijicevih radova a mozda i po savetu samog Cvijica. Simonovic je pazljivo proucavao zivot i obicaje Srba u Ugarskoj. Marljivim izucavanjem naucno-strucne literature ali i narodnog predanja, on je dosao do dragocenih podataka o vrlo teskim zivotnim prilikama naseg naroda krajem XVIII i tokom XIX veka. U toku XVIII veka postojala su mnoga srpska naselja po Slavoniji. Seoske kuce u njima bile su sagradene od zemlje, pokrivene slamom ili trskom, obicno jednodelne, bez stakla na prozorima, bez stolova, stolica peci i kreveta. Sva celjad je zivela u jednoj odaji, najcesce okupljena oko ognjista, okruzena svinjama i zivinom. Od posuda je postojao jedan kotao, jedan noz, nekoliko drvenih kasika i cinija iz koje su svi jeli. Simonovic prenosi sledeci opis slavonskih sela i varosi iz 1777. godine, koji je ostavio carsko-kraljevski savetnik F. Taube:
"Neka niko ne dode ovamo da trazi lepe varosi i trgovista. U varosima je vecina kuca od drveta ili zemlje (naboja), a pokrivene su trskom, travom ili slamom. Jos pre trideset godina u celoj zemlji (Slavoniji) ne bese sela, nego su seljacke kuce rastrkane bile. I ako su sad sela nova, mnogo su losija od ovih u Vestfalu i Saskoj. Seljacke su kuce od zemlje, a pokrivene su slamom ili trskom, nemaju ni prozora od stakla a mesto staklenih okana razapeto je platno na prozorima. Ako gde god na prozoru ima staklo veliko kao saka, onda je u toj kuci ili bogat ili vrlo vredan gazda. Kuce izgledaju vise nalik na svinjce ... nego na stanove razumnih stvorenja. Cigani zive pod zemljom u rupama, nad kojima nacine krov od slame, a kujna im je pod vedrim nebom ..." (5, 203). Kuce granicara su jos strasnije. "Njihove kolebe nalik su na stanove americkih divljaka. U celoj kuci jedna je odaja; kuca ipak nema ni prozora, ni ogledala, ni stola, ni stolice, ni peci, ni postelje. Porodice od mnogo clanova zive u jednoj odaji, zajedno sa svinjama i zivinom ..." (5, 203).
U Irigu, Vukovaru, Iloku, Kamenici, Cerevicu i drugim sremskim naseljima kuce su bile "nepravilno sagradene", od kojih su neke poticale iz doba turske vladavine u Ugarskoj. Seoski sokaci bili su uski i krivi. Simonovic belezi da su tada mnoga sremska sela bila podzemna. U Golubincima i Simanovcima postojale su i nekakve podzemne kolibe. Srbi su odreda bili kmetovi na svetovnim i manastirskim spahilucima. Ilocki vlastelin Odeskalki bio je vlasnik celokupnog zemljiste na juznim padinama Fruske gore. Od 13 okolnih naselja, sedam je bilo podignuto na njegovom posedu (Grgurevci, Radinci, Besenovo, Jazak, Rivica, Irig i Satrinci). Pravoslavni manastiri su takode imali velike posede - prnjavore, na kojima su seljaci bili svojevrsni kmetovi: kaluderski spahiluci ili prnjavori bili su Besenovo, Neradin, Grgeteg i Krusedol; njihovo stanovnistvo predstavljalo je "manastirske podanike".
U uslovima velikog siromastva, neprosvecenosti, vrlo primitivne poljoprivredne proizvodnje i nepoznavanja mnogih biljnih kultura, vecina sremskih seljaka se veoma lose hranila. "Sremci uz rakiju jedu luk, a za vreme posta bob, grah i socivo zacinjeno uljem i sircetom..., mleka i sira retko su jeli, jer su polovinu godine strogo postili. Leti su jeli tikava i drugog zelja, voca i bostana, a zimi su svi rado jeli kupusa...". Imucni Jazacani "preko zime jedu kuvana jela i mesa goveda, ovcija i svinjska, vecinom suva i to obilato... dok sirotinja i zimi slabo kuva i dosta nevoljno zivi o kukuruzu, heljdi i proji...". Seljacima cesto ne dotraje proslogodisnje zito, pa hleb mese od novog, nedozrelog zita. Njihove zene nisu umele dobro da peku hleb ni da gotove mnoga jela. Lose zgotovljenu hranu davale su i slaboj, bolesljivoj deci, pa su ona cesto oboljevala od groznice, skrofula, bolova u crevima, vodene bolesti i atrofije, a cesto od njih i umirala. Pomor dece bio je narocito masovan za vreme dugotrajnog posta, jer je tada hrana bila najslabija. Ziveci najcesce u jednoj prostoriji, ukucani su se cesto inficirali jedni od drugih, pa su tako citave porodice i njihove kuce bile okuzene. Takve kuce drzavne komisije su morale da poruse, a deo njihove grade da spale kako bi se suzbila epidemija. Krajem XVIII veka u Irigu je poruseno i spaljeno 402, u Vukovaru 27, a u Neredinu 26 kuca. Jedna od najstrasnijih epidemija kuge, koja je pokosila mnogo srpskog naroda u Sremu, bila je 1795. godine.
Kulturne prilike medu sremskim Srbima u XVIII veku bile su zalosne. Samo su popovi i kaluderi bili pismeni i unekoliko obrazovani ljudi. U Sremskoj zupaniji bilo je malo ucitelja i nekoliko Srba nizih oficira - granicara. Medu tamosnjim Srbima nije bilo lekara, advokata i cinovnika; ta su zvanja pripadala Madarima, Nemcima i Hrvatima. I pravoslavni svestenici, medutim, vecinom su bili nekulturni ljudi, koji su od ostalog naroda odskakali utoliko sto su znali da citaju, pisu i poju molitve. Ipak popovi su imali veliki uticaj na narod, pa ih je austrijska a kasnije i austrougarska vlast cesto "pozivala u pomoc, da utisavaju narod i da ga poucavaju kako da se brani od kuge. No narod se uvek opirao i vlastima i popovima..." (5, 211). Kuga u Irigu pojavila se usred leta 1795. godine, "kad narod jos nije nista imao pripravljeno. Sirotinja bese prinudena da za vreme kuge ide u zaslugu i da moljaka imucnije, te ne bese moguce odeliti okuzene porodice od neokuzenih. Za vreme kuge u Vukovaru medu Srbima je vladala prava glad, tako da je kraljevski komesar morao za hranu da se brine, jer se sirotinja pocela buniti i vikati hleba". Kakva li je tek oskudica i nepravilnost u ishrani bila kad nastupe "nerodne godine ili kad iznenada zavlada kuga..." (5, 213).
Simonovic prenosi zapise Matije Reljkovica iz 1762. godine o lenjosti, aljkavosti i necistoci Srba u Sremu: "Zene drze svoje telo vrlo cisto no utoliko manje muski, koji se po mesec dana i duze ne presvlace, i ne samo da nose prljavo odelo i kosulje, nego obuceni u istom odelu spavaju. Komentarisuci takvo stanje iz sezdesetih godina XVIII veka, Simonovic istice da se kao lekar uverio da je i u njegovo vreme bilo mnogo primitivnih pojedinaca koji su spavali obuceni. Usled telesne i kucne necistoce bilo je medu sremskim Srbima "mnogo kuznih bolesti i mnogo krastavih i sugavih", a pominje se i jedan leprozan...". Narocito je bila rasprostranjena suga. Jazacki lekar Has zabelezio je tragican slucaj porodice Jankulic iz Jaska muz, zena i dvoje dece pomrli su 29. i 30. januara 1796. godine. Bili su sugavi, pa su se preko mere mazali zivom, a uvece se grejali pored zestoke vatre. Ubrzo potom svi su pomrli, pa se kuca ugasila. Srbi u to vreme bili su nepoverljivi prema lekarima. "U Irigu nisu hteli nikoga da puste u kucu ni da izdadu bolesne, u Neredinu nisu hteli nista da rade ni drva iz sume da nose, u Rivici nisu hteli da sede kod kuce, u Jasku su se sa oruzjem u ruci protivili lekaru i nisu dopustali da bolesnike odnose u bolnicu, u Vukovaru su se bunili protiv lekara i komesara. U mnogim mestima i pored najstrozije zabrane nosahu mrtve u crkvu i drzahu dace posle pogreba. U Irigu i Jasku imali su i puske, te ih je komesar dao pokupiti pod pretnjom smrtne kazne..." (5, 215).
Simonovic tvrdi da su u to vreme sremski Srbi bili slabi radnici i vrlo aljkavi ljudi. Toliko su bili lenji da ni drvo za ogrev nisu blagovremeno donosili iz sume, vec "svake zime naloze na vatru plot oko kuce i ogradu oko baste" (5, 212). Jos 1777. godine, po zapisima S. Taubea, bilo je "dosta slucajeva mnogozenstva " medu ovdasnjim Srbima. Bilo ga je i ranije: na crkvenom saboru u Beogradu, odrzanom 1730. godine, raspravljano je o mnogozenstvu; patrijarh srpski A. Carnojevic upozoravao je 1689. godine neka crnogorska plemena da se medusobno ne tuku i pljackaju, niti da se medusobno zene rodaci. "Nemojte uzimati sebe za zene rodakinje i svoje snahe i kume i po dvije zene drzati i za ziva muza zene ne uzimati..." (5, 211). Uz to, krajem XVIII veka Srbi u Sremu i Slavoniji nosili su "pola madarska a pola turska odela". Muskarci su najcesce nosili kozuhe i crvene kape slicne fesovima. Bili su odreda bradati a sedeli su prekrstenih nogu - kao Turci (5, 211).
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 11:26 ] @
Ko bi reko... isti narod koji je koknuo 100 miliona Kineza...
[ deedee6 @ 12.02.2009. 12:09 ] @
Citat: R. Simonovic, O zivotu i obicajima Srba u Ugarskoj
(Covek iznad svega, Sombor 1978)
Njihove zene nisu umele dobro da peku hleb ni da gotove mnoga jela.
Ovo je SMESNO...
[ augustus @ 12.02.2009. 12:15 ] @
Nije smesmo uopste, stavise vrlo verovatno. Gomila danasnjih zena nije u stanju za zivota nauciti spremanje jela a kamoli u ta vremena kad nisu ni mogli od koga da nauce niti su imale koga da im kaze. Ne govori se da li su jela bila ukusna ili ne, vec da li su bila pripremljena kako treba.
Dimkovicu, ne znamo koliko smo koknuli Kineza, znamo samo da su Kinezi koknuli 100 miliona Srba (pticiji grip 100%).
[ stonex @ 12.02.2009. 12:16 ] @
@Deedee6
Narocito ako znamo kakve se sve djakonije spremaju u Vojvodini .
[ Lesli Eldridz @ 12.02.2009. 12:27 ] @
Ma lazu sve to komunisti, majku im imperijalisticku. I oni su isto bili deo vaskolike zavere protiv Atlantidjana.
[ Catch 22 @ 12.02.2009. 12:51 ] @
Elem, kao rođeni Sremac (na porodičnom groblju su ostaci 8-9 kolena predaka) i veliki ljubitelj čuvenih sremskih đakonija, nažalost moram da prihvatim sve prethodno iznete istorijske tvrdnje kao tačne, jer sam se sa istima, u više različitih izdanja, već sretao. Uključiv i poražavajuću činjenicu da su koliko još u 17. veku stanovnici Srema i Slavonije živeli isključivo u zemunicama - nikakve kuće ni organizovana naselja nisu tu postojala!

Na početku teme je neko pomonjao nekakve mape i natpis "Sklaven" (koji se navodi kao argument za postojanje Slovena)... treba pogledati u bilo koji nemački rečnik šta ta reč znači na nemačkom, kao uostalom i englesku reč kojom se označavaju Sloveni...
PS
A čuvena "zlatna viljuška" mož' biti da je i postojala, ali samo jedna jedina na tom nekom dvoru, jer je narod u to vreme sigurno jeo rukama (kao i ostali Germani, Gali, Kelti...)
[ Miroslav Jeftić @ 12.02.2009. 12:56 ] @
Što ne kažeš da si Sremac, odakle?  Elem, i ja se slažem sa iznetim podacima, imao sam već prilike da čujem nešto slično ili to isto. 
[ Catch 22 @ 12.02.2009. 13:07 ] @
^ Pa iz starog sremskog naselja Sirmium, nekada mnogo veceg i daleko znacajnijeg od starog srpskog naselja Singidunum.

[ timotic @ 12.02.2009. 13:55 ] @
Polazna tačka bila je ime reke u Južnoj Africi — Oranje. Iz detinjstva se sećam, piše naš kolega, kako su u mom rodnom selu imali običaj za vodu kad poteče mutna da kažu da je kao oranje. Takvo značenje bi dobro pristajalo velikoj ravničarskoj reci kakva je Oranje — ali da li je moguće da su naši preci nekad stigli čak do Afrike. Da pogledam, rekoh sebi ima li u tom delu sveta još koje srpsko ime, pa ako ima, tu može biti nečega. I evo: u sred Afrike država Čad. Kada čovek potamni u licu, kod mene se kaže počadio. Prodirući sa severa, preko Sahare, u dubinu crne Afrike, naši preci su se tu prvi put sreli s ljudima čađava lica, Crncima, pa su i zemlju nazvali po tome. Mora da su zatim zavladali dobrim delom kontinenta kao robovlasnici i trgovci robljem. Uspomenu na to čuva ime zemlje Bijafra od srpske robovlasničke devize Bij Afra!, tj. Tuci roba Afrikanca!, kao i ime glavnog grada današnje Kenije Najrobi, jer je tu nekad bio trg na kojem su prodavani najbolji robovi.
Toj srpskoj vladavini u Africi kraj je učinilo širenje islama. Zadnje naše uporište bio je jug kontinenta, a granica je jedno vreme išla baš rekom Oranje. Na to se odnosi poznata pretnja Kraljevića Marka u narodnoj pesmi: More Turci ne gazte Oranja! Na drugoj strani, muslimani su nas potisnuli sve do istočne Indonezije. Tamo su poslednje utočište Srbi našli u planinskim predelima ostrva Timora, kako to kaže besmtrni Njegoš: Oro gnjezdo vrh Timora vije, jer slobode u ravnici nije.
Pod pritiskom inovernih zavojevača deo Srba se iselio iz svoje vekovne postojbine. Preploviviši Atlantski okean, otkrili su Ameriku. Prvi Evropljanin koji je stupio na njeno tle nije bio Kristifor Kolumbo iz Đenove, nego bokeljski moreplovac Krstivoje Krsto Golubović iz Đenovića. Po karakterističnoj uzrečici njegovih mornara bogomi, bogoti, glavni grad Kolumbije i dandananji nosi ime Bogota. U Južnoj Americi srbi su stigli sve do argentinskih pampasa o čemu svedoči samo njihovo ime, koje je nastalo asimilacijom od sampas — mesto gde se stoka pusti sama da pase, što je vrlo dobar izraz za ekstenzivno stočarenje u tim predelima.
Na severu američkog kontinenta Srbi su se širili u dva smera: severoistočnom i severozapadnom. Oni prvi su dali ime državi Nevadi, po živom pesku tamošnjih pustinja jer je na srpskom nevada ono iz čega se ne možeš izvaditi. Pridev sijer, beličast, imamo u imenu planine Sijera Nevada koja je tako nazvana zbog svojih snežnih vrhunaca. Sve uz pacifičku obalu, deo tih Srba je stigao čak do Aljaske, gde su se nastanili i živeli od ribolova, pa se zemlja prozvala Alaska, ribarska.
Potomci onih drugih Srba koji su išli na sever duž obale Atlantika kumovali su reci Potomak na kojoj danas leži prestonica SAD Vašington. Dospeli su sve do Kanade i osnovali tamo njenu današnju prestonicu Otavu čije ime na srpskom znači senokos. Jednoj njihovoj grupi sastavljenoj od Bosanaca nije se svidela kanadska klima, pa su se okrenuli na jugozapad rekavši Mani to, ba! Stoga se i dandanji deo Kanade oko jezera Vinipeg zove Manitoba. Ta bosanska grupa izbila je u središnjem delu kontinenta na reku Misuri, pa su hteli da je pređu i produže dalje na zapad. ali su se na desnoj obali već bili naselili Srbi od onog pacifičnog ogranka i nisu im dali da preveslaju na jihovu stranu. Stoga Bosanci prozovu negostoljubivu zemlju preko reke Nebratska — Nebraska, a sami ostanu na levoj obali Misurija i podignu tu mnoge vodenice, po kojima se taj predeo prozvao Omaha, jer se srpski omaha, omaja kaže za vodu koja prska sa vodeničnog točka.
[ Miroslav Jeftić @ 12.02.2009. 14:12 ] @
Citat: Catch 22: ^ Pa iz starog sremskog naselja Sirmium, nekada mnogo veceg i daleko znacajnijeg od starog srpskog naselja Singidunum.

I večitog rivala Rume. 
[ zdr @ 12.02.2009. 14:17 ] @
Citat: Lesli Eldridz
Znas kako se kaze, budi oprezan sa zeljama, mogu one i da ti se ostvare.
Citat:
R. Simonovic, O zivotu i obicajima Srba u Ugarskoj
(Covek iznad svega, Sombor 197
Pod uticajem Cvijicevih radova a mozda i po savetu samog Cvijica. Simonovic je pazljivo proucavao zivot i obicaje Srba u Ugarskoj. Marljivim izucavanjem naucno-strucne literature ali i narodnog predanja, on je dosao do dragocenih podataka o vrlo teskim zivotnim prilikama naseg naroda krajem XVIII i tokom XIX veka. U toku XVIII veka postojala su mnoga srpska naselja po Slavoniji. Seoske kuce u njima bile su sagradene od zemlje, pokrivene slamom ili trskom, obicno jednodelne, bez stakla na prozorima, bez stolova, stolica peci i kreveta. Sva celjad je zivela u jednoj odaji, najcesce okupljena oko ognjista, okruzena svinjama i zivinom. Od posuda je postojao jedan kotao, jedan noz, nekoliko drvenih kasika i cinija iz koje su svi jeli. Simonovic prenosi sledeci opis slavonskih sela i varosi iz 1777. godine, koji je ostavio carsko-kraljevski savetnik F. Taube:
"Neka niko ne dode ovamo da trazi lepe varosi i trgovista. U varosima je vecina kuca od drveta ili zemlje (naboja), a pokrivene su trskom, travom ili slamom. Jos pre trideset godina u celoj zemlji (Slavoniji) ne bese sela, nego su seljacke kuce rastrkane bile. I ako su sad sela nova, mnogo su losija od ovih u Vestfalu i Saskoj. Seljacke su kuce od zemlje, a pokrivene su slamom ili trskom, nemaju ni prozora od stakla a mesto staklenih okana razapeto je platno na prozorima. Ako gde god na prozoru ima staklo veliko kao saka, onda je u toj kuci ili bogat ili vrlo vredan gazda. Kuce izgledaju vise nalik na svinjce ... nego na stanove razumnih stvorenja. Cigani zive pod zemljom u rupama, nad kojima nacine krov od slame, a kujna im je pod vedrim nebom ..." (5, 203). Kuce granicara su jos strasnije. "Njihove kolebe nalik su na stanove americkih divljaka. U celoj kuci jedna je odaja; kuca ipak nema ni prozora, ni ogledala, ni stola, ni stolice, ni peci, ni postelje. Porodice od mnogo clanova zive u jednoj odaji, zajedno sa svinjama i zivinom ..." (5, 203).
U Irigu, Vukovaru, Iloku, Kamenici, Cerevicu i drugim sremskim naseljima kuce su bile "nepravilno sagradene", od kojih su neke poticale iz doba turske vladavine u Ugarskoj. Seoski sokaci bili su uski i krivi. Simonovic belezi da su tada mnoga sremska sela bila podzemna. U Golubincima i Simanovcima postojale su i nekakve podzemne kolibe. Srbi su odreda bili kmetovi na svetovnim i manastirskim spahilucima. Ilocki vlastelin Odeskalki bio je vlasnik celokupnog zemljiste na juznim padinama Fruske gore. Od 13 okolnih naselja, sedam je bilo podignuto na njegovom posedu (Grgurevci, Radinci, Besenovo, Jazak, Rivica, Irig i Satrinci). Pravoslavni manastiri su takode imali velike posede - prnjavore, na kojima su seljaci bili svojevrsni kmetovi: kaluderski spahiluci ili prnjavori bili su Besenovo, Neradin, Grgeteg i Krusedol; njihovo stanovnistvo predstavljalo je "manastirske podanike".
U uslovima velikog siromastva, neprosvecenosti, vrlo primitivne poljoprivredne proizvodnje i nepoznavanja mnogih biljnih kultura, vecina sremskih seljaka se veoma lose hranila. "Sremci uz rakiju jedu luk, a za vreme posta bob, grah i socivo zacinjeno uljem i sircetom..., mleka i sira retko su jeli, jer su polovinu godine strogo postili. Leti su jeli tikava i drugog zelja, voca i bostana, a zimi su svi rado jeli kupusa...". Imucni Jazacani "preko zime jedu kuvana jela i mesa goveda, ovcija i svinjska, vecinom suva i to obilato... dok sirotinja i zimi slabo kuva i dosta nevoljno zivi o kukuruzu, heljdi i proji...". Seljacima cesto ne dotraje proslogodisnje zito, pa hleb mese od novog, nedozrelog zita. Njihove zene nisu umele dobro da peku hleb ni da gotove mnoga jela. Lose zgotovljenu hranu davale su i slaboj, bolesljivoj deci, pa su ona cesto oboljevala od groznice, skrofula, bolova u crevima, vodene bolesti i atrofije, a cesto od njih i umirala. Pomor dece bio je narocito masovan za vreme dugotrajnog posta, jer je tada hrana bila najslabija. Ziveci najcesce u jednoj prostoriji, ukucani su se cesto inficirali jedni od drugih, pa su tako citave porodice i njihove kuce bile okuzene. Takve kuce drzavne komisije su morale da poruse, a deo njihove grade da spale kako bi se suzbila epidemija. Krajem XVIII veka u Irigu je poruseno i spaljeno 402, u Vukovaru 27, a u Neredinu 26 kuca. Jedna od najstrasnijih epidemija kuge, koja je pokosila mnogo srpskog naroda u Sremu, bila je 1795. godine.
Kulturne prilike medu sremskim Srbima u XVIII veku bile su zalosne. Samo su popovi i kaluderi bili pismeni i unekoliko obrazovani ljudi. U Sremskoj zupaniji bilo je malo ucitelja i nekoliko Srba nizih oficira - granicara. Medu tamosnjim Srbima nije bilo lekara, advokata i cinovnika; ta su zvanja pripadala Madarima, Nemcima i Hrvatima. I pravoslavni svestenici, medutim, vecinom su bili nekulturni ljudi, koji su od ostalog naroda odskakali utoliko sto su znali da citaju, pisu i poju molitve. Ipak popovi su imali veliki uticaj na narod, pa ih je austrijska a kasnije i austrougarska vlast cesto "pozivala u pomoc, da utisavaju narod i da ga poucavaju kako da se brani od kuge. No narod se uvek opirao i vlastima i popovima..." (5, 211). Kuga u Irigu pojavila se usred leta 1795. godine, "kad narod jos nije nista imao pripravljeno. Sirotinja bese prinudena da za vreme kuge ide u zaslugu i da moljaka imucnije, te ne bese moguce odeliti okuzene porodice od neokuzenih. Za vreme kuge u Vukovaru medu Srbima je vladala prava glad, tako da je kraljevski komesar morao za hranu da se brine, jer se sirotinja pocela buniti i vikati hleba". Kakva li je tek oskudica i nepravilnost u ishrani bila kad nastupe "nerodne godine ili kad iznenada zavlada kuga..." (5, 213).
Simonovic prenosi zapise Matije Reljkovica iz 1762. godine o lenjosti, aljkavosti i necistoci Srba u Sremu: "Zene drze svoje telo vrlo cisto no utoliko manje muski, koji se po mesec dana i duze ne presvlace, i ne samo da nose prljavo odelo i kosulje, nego obuceni u istom odelu spavaju. Komentarisuci takvo stanje iz sezdesetih godina XVIII veka, Simonovic istice da se kao lekar uverio da je i u njegovo vreme bilo mnogo primitivnih pojedinaca koji su spavali obuceni. Usled telesne i kucne necistoce bilo je medu sremskim Srbima "mnogo kuznih bolesti i mnogo krastavih i sugavih", a pominje se i jedan leprozan...". Narocito je bila rasprostranjena suga. Jazacki lekar Has zabelezio je tragican slucaj porodice Jankulic iz Jaska muz, zena i dvoje dece pomrli su 29. i 30. januara 1796. godine. Bili su sugavi, pa su se preko mere mazali zivom, a uvece se grejali pored zestoke vatre. Ubrzo potom svi su pomrli, pa se kuca ugasila. Srbi u to vreme bili su nepoverljivi prema lekarima. "U Irigu nisu hteli nikoga da puste u kucu ni da izdadu bolesne, u Neredinu nisu hteli nista da rade ni drva iz sume da nose, u Rivici nisu hteli da sede kod kuce, u Jasku su se sa oruzjem u ruci protivili lekaru i nisu dopustali da bolesnike odnose u bolnicu, u Vukovaru su se bunili protiv lekara i komesara. U mnogim mestima i pored najstrozije zabrane nosahu mrtve u crkvu i drzahu dace posle pogreba. U Irigu i Jasku imali su i puske, te ih je komesar dao pokupiti pod pretnjom smrtne kazne..." (5, 215).
Simonovic tvrdi da su u to vreme sremski Srbi bili slabi radnici i vrlo aljkavi ljudi. Toliko su bili lenji da ni drvo za ogrev nisu blagovremeno donosili iz sume, vec "svake zime naloze na vatru plot oko kuce i ogradu oko baste" (5, 212). Jos 1777. godine, po zapisima S. Taubea, bilo je "dosta slucajeva mnogozenstva " medu ovdasnjim Srbima. Bilo ga je i ranije: na crkvenom saboru u Beogradu, odrzanom 1730. godine, raspravljano je o mnogozenstvu; patrijarh srpski A. Carnojevic upozoravao je 1689. godine neka crnogorska plemena da se medusobno ne tuku i pljackaju, niti da se medusobno zene rodaci. "Nemojte uzimati sebe za zene rodakinje i svoje snahe i kume i po dvije zene drzati i za ziva muza zene ne uzimati..." (5, 211). Uz to, krajem XVIII veka Srbi u Sremu i Slavoniji nosili su "pola madarska a pola turska odela". Muskarci su najcesce nosili kozuhe i crvene kape slicne fesovima. Bili su odreda bradati a sedeli su prekrstenih nogu - kao Turci (5, 211).
[/quote]
Ne znam samo sta si ovim tekstom hteo da dokazes?
Da su Srbi bili stoka bezrepa i tikve bez korena?
OK, ocigledno nismo iste nacionalne pripadnosti pa mogu i da razumem zasto to zelis.
Ali hajde da malo izanaliziramo gore navedeno stivo, ako dozvolite...
Unapred se ogradjujem za offtopik al prosto ne mogu a da ne iskomentarisem ovako nesto.
------------------
1) Kao prvo, sve sto moja malenkost moze da zakljuci iz ovog teksta dr Radivoja Simonovica je to da je opisao TEZAK zivot srpskog naroda na podrucju 'bratske nam' Austro-Ugarske.
Nigde ne vidim bilo kakvu vezu sa obicajima...
2) Druga stvar koja upada u oci je sto su mu je prvi izvor na koga se poziva carsko-kraljevski savetnik F. Taube!? Hm! Info iz prve ruke!!!
3) ''Cigani zive pod zemljom u rupama'' - kakve to veze ima sa Srbima? Zar ne prica o Ciganima... tj. oooops - o Romima
4) " U Irigu, Vukovaru, Iloku, Kamenici, Cerevicu i drugim sremskim naseljima kuce su bile "nepravilno sagradene", od kojih su neke poticale iz doba turske vladavine u Ugarskoj." - opet pitam kakve to veze ima sa obicajima Srba i njihovom tradicijom? Jedino ako su nas Turci naucili kako da gradimo nase tradicionalne kuce.. Ako tako nesto uopste i postoji??? Kuca je najobicniji objekat u koji su se sklanjali od atmosferskih nepogoda. A siguran sam da nisu bile u jonskom ili dorskom stilu
5) Ilocki vlastelin Odeskalki bio je vlasnik celokupnog zemljista na juznim padinama Fruske gore. Od 13 okolnih naselja, sedam je bilo podignuto na njegovom posedu - tiipicno ''srpsko'' prezime...!?
6) ''Seljacima cesto ne dotraje proslogodisnje zito, pa hleb mese od novog, nedozrelog zita. Njihove zene nisu umele dobro da peku hleb ni da gotove mnoga jela.'' - ove dve recenice su totalna kontradiktornost! OD CEGA da prave ''mnoga jela'' kada nisu imali zito ni hleb da mese???
7) Pomor dece bio je narocito masovan za vreme dugotrajnog posta, jer je tada hrana bila najslabija. - OPET se pominju teski uzlovi za zivot i nista vise. Ni ovde ne vidim vezu sa obicajima i kulturno-istorijskim nasledjem.
 ''U Sremskoj zupaniji bilo je malo ucitelja i nekoliko Srba nizih oficira - granicara.'' - to je sve sto su ikad i mogli da budu u A-U. Brana od Turaka, meso za topove.
9) ''Medu tamosnjim Srbima nije bilo lekara, advokata i cinovnika; ta su zvanja pripadala Madarima, Nemcima i Hrvatima.'' - sama rec kaze ''PRIPADALA'' i to ne-Srbima. Samo skrecem paznju...
10) ''Simonovic prenosi zapise Matije Reljkovica iz 1762. godine o lenjosti, aljkavosti i necistoci Srba u Sremu'' - Puno ime mu je bilo Matija Antun Relković. Rodom Slavonac iz posavskog sela Davor. - Mogu misliti kako je jedan Hrvat mogao objektivno da opise srpski zivalj...
11) ''Simonovic tvrdi da su u to vreme sremski Srbi bili slabi radnici i vrlo aljkavi ljudi.'' - na osnovu kojih izvora??? Matije Relkovica???? Yeah Right!!!! Rekla-kazala.
12) ''Jos 1777. godine, po zapisima S. Taubea, bilo je "dosta slucajeva mnogozenstva '' - opet ovaj mnogo pouzdan i objektivan izvor...
----------------------------
Da ne duzim mnogo, nadam se da je jasno sta sam hteo da kazem.
Uostalom, nasa je greska i sami smo krivi za los imidz. Neka ozbiljnija nacija ne bi dozvolila da se nesto tako objavi, (i to pod okriljem SANU !!!!!) bar ne bez nekog dodatnog pojasnjenja. Ili bar neke naznake da zasto je bilo tako...
Zato molim sve ucesnike diskusije da ne idemo iz krajnosti u krajnost. Nema potrebe ni da se velicamo al isto tako ni da se ponizavamo.
NISMO mi jedini koji su tako ziveli u 18. veku. I drugi narodi su bili primitivni, zato je besmisleno etiketirati ovako...
Ne kazem da smo najbolji na svetu i da smo pobili 100 miliona Kineza al isto tako ne dopustam da se o mom narodu prica kao da smo oduvek bili stoka najveca bez ikakvog kulturno-istorijskog nasledja i da su jedini nasi spasioci oni koji su svaki put jedva cekali priliku da nas desetkuju pa da nas potom ubedjuju kako treba da se zaboravi, idemo dalje. Treba da se oprosti al ne i zaboravi.
Nikoga ne zelim da napadam, samo skrecam paznju na neke istorijske cinjenice koje se nekom slucajnoscu zaobilaze.
Toliko od mene,
pozdrav!
[ DaliborP @ 12.02.2009. 14:35 ] @
Citat: zdr:
Da ne duzim mnogo, nadam se da je jasno sta sam hteo da kazem.
Uostalom, nasa je greska i sami smo krivi za los imidz. Neka ozbiljnija nacija ne bi dozvolila da se nesto tako objavi, (i to pod okriljem SANU !!!!!) bar ne bez nekog dodatnog pojasnjenja. Ili bar neke naznake da zasto je bilo tako...
Mozez ti da se bunis koliko hoces ali istorijska je cinjenica da je Balkan uvek bio prilicno zaostala sredina u odnosu na ostatak Evrope.
Tokom srednjeg veka narod na Balkanu se uglavnom bavio poljoprivredom i stocarstvom i nivo obrazovanja je bio na jako niskom nivou (ni danas nije bolje gledajuci statistike).
Uostalom ne znam zasto na too gledas kao neku uvredu, istorija je takva kakva je, sta tebe licno tu dotice?
[ augustus @ 12.02.2009. 14:42 ] @
@Zdr samo se ti lozi do mile volje. Zar ti stvarno mislis da je bilo drugacije i da smo mi ziveli kao gospoda? Jbt pogledaj kako se zivelo u selima pre II svetskog rata pa se mozda i ne iznenadis toliko :)
Odmah si opalio kako eto A-U i Hrvati opet kenjaju po nama. Zivelo se tako kako se zivelo, da smo aljkav narod jesmo - pogledaj danas sta sve imamo pa na sve strane repovi vise (i ja sam deo tog aljkavog naroda), da smo lenji jesmo - uvek nam drugi za jad bili krivi (govorim generalno).
Sto se mnogozenstva tice, opet ne vidim kakav je to problem? Kako su prosecni stanovnici engleskog ostrva ziveli u to doba?
E sad pitas kakve veze to ima sa obicajnim i kulturnim nasledjem. Pa da su imali sta kulture i normalnih ibicaja (kao i danas svi ti obicaji su teska sujevera a ne prava vera) ne bi ziveli tako kako su ziveli.
Uostalom, tako se zivelo tada, tesko i jadno, sto te je sramota toga?
[ zdr @ 12.02.2009. 15:08 ] @
hehe :-)
Nema to veze sa tim kako smo ziveli. Problem je u tome (i na to htedoh da ukazem u prethodnom postu) sto takvo predstavljanje Srba po automatici znaci da smo 'obelezeni' kao varvari i da sa nama svi mogu samo topuzom da se sporazumevaju. Jednostavno ne drzimo do sebe i zato nam se desavaju takve stvari.
Ne mogu da sporim proslost (takva je kakva je) al sa takvim stavovima necemo daleko dogurati. Upravo je proslost odgovorna sto nas tako gleda ceo svet. Kao stocare. I sta? treba da se pomirimo sa tim i da klimamo glavom kada nam kazu da smo stoka? Ne kapiram to nikako!
Zar ni malo dostojanstva nemamo???
ZATO mi nije jasno zasto se takmicimo ko ce vise da pljuje i kudi.. Umesto da isticemo ono sto je dobro, samo gledamo kako da nadjemo ono najgore. Svi imaju prljav ves al nesto ne vidim da su se pretrgli da ga pokazu...
Evo vam skorasnji primer Nemci negiraju holokaust, a Hrvatima je ''Oluja'' bila oslobodilacka akcija... A to i nije bilo tako davno. Zamislite samo koliko je lakse polemisati i predstavljati nove istine o necemu sto je bilo pre dva veka!!
Ako sami ne promenimo svoju svest niko to nece uraditi umesto nas i nema nam napretka, zar ne?
Ja ne zelim da ucim svoju decu da smo najgori i da sva zla koja nam se desavaju iskljucivo od nas poticu. Vi ako hocete samo napred.
Ako vam se ne svidja to sto pripadate ovom narodu sta da vam radim. Meni je ovo najlepsi narod na svetu i sve sto sam hteo je da pokazem da nas izmet smrdi isto kao i svaki drugi.
A to sto ste rekli da shvatam ovo kao napad ne stoji. Samo sam se malo podsmehnuo ovom vise nego smesnom naucnom radu koji nema veze sa cinjenicama vec samo sa opisima nekih A-U cinovnika.
Ako i dalje tvrdite da sam ostrascen u raspravi, povlacim se - nemam vise sta da dodam. :)
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 15:19 ] @
Citat:
Neka ozbiljnija nacija ne bi dozvolila da se nesto tako objavi
Ozbiljnije nacije nemaju institucije cenzure.
Istorijsko djubre bilo koje vrste se ne suzbija cenzurama vec na drugi nacin - naukom.
[ jablan @ 12.02.2009. 15:32 ] @
Citat: zdr: Upravo je proslost odgovorna sto nas tako gleda ceo svet. Kao stocare. I sta? treba da se pomirimo sa tim i da klimamo glavom kada nam kazu da smo stoka?
Ja mislim da tebe nepoznavanje razlike između stoke i stočara automatski diskvalifikuje iz ikakve ozbiljne rasprave.
Inače, ne postoji narod na ovom svetu koji nema neku mrlju na prošlosti. Kao što rekoše već ljudi, to nikog ne treba lično da pogađa, tj. onaj koga to pogađa zaslužuje ili sažaljenje ili, što kaže Lesli, terapiju.
[ zdr @ 12.02.2009. 15:35 ] @
Ovako izvuceno iz konteksta ta moja recenica moze da zvuci kao da sam zagovornik neke cenzure 'nepodobnih' sadrzaja.
Ne, naprotiv. I ja sam za to da se na osnovu dokaza nesto tvrdi ili negira. Al ne na osnovu smesnih (da ih tako okarakterisem) dokaza koje iznosi doticni Simonovic.
[ zdr @ 12.02.2009. 15:54 ] @
Citat: jablan: Ja mislim da tebe nepoznavanje razlike između stoke i stočara automatski diskvalifikuje iz ikakve ozbiljne rasprave.
Inače, ne postoji narod na ovom svetu koji nema neku mrlju na prošlosti. Kao što rekoše već ljudi, to nikog ne treba lično da pogađa, tj. onaj koga to pogađa zaslužuje ili sažaljenje ili, što kaže Lesli, terapiju.
Stvarno ima zanimljivih likova na ovom forumu.
Mnogo puta sam procitao poruke ovog tipa da neko zasluzuje terapiju i tome slicno samo zato sto misli drugacije.
Pa jesi li ti neki psihoanaliticar kada imas takve kompetencije? Na osnovu cega si to zakljucio? Ili je to ono - ko o cemu baba o ustipcima?
Kad nema sta da se kaze 'ajmo drvlje i kamenje... Ako ti je to ustaljen nacin komunikacije onda poradi malo na tome. Totalno je bezveze da pokusavas da diskreditujes sagovornika tim fazonima na nivou osmogodisnjaka.
Ne znam da li znas ali opaske su pokazatelj neke neostvarenosti ili frustracije (Frojd).
A mislim na to tvoje ..."Inace ne postoji narod"... sto si dodao naknadno.
E da i zanima me kako si to zakljucio da meni treba neko sazaljenje ili lecenje?
Na osnovu cega mislis da me ovo licno pogadja?
Da se malo potrudis i stvari sagledas iz drugog ugla mozda bi shvatio da ne pricam bas toliko bezveze koliko ti se cini na prvi pogled.
Sto se tice teme istorije, vec sam rekao, ne mozemo nista da ucinimo - ona je takva kakva je. Al zato mozemo da se 'ne trudimo' toliko da pljujemo po svome.
[ DaliborP @ 12.02.2009. 16:01 ] @
Citat: zdr: Ovako izvuceno iz konteksta ta moja recenica moze da zvuci kao da sam zagovornik neke cenzure 'nepodobnih' sadrzaja.
Ne, naprotiv. I ja sam za to da se na osnovu dokaza nesto tvrdi ili negira. Al ne na osnovu smesnih (da ih tako okarakterisem) dokaza koje iznosi doticni Simonovic.
Nije Simonovic jedini koji prica o nerazvijenosti tog regiona, ako odes jos dalje u istoriju mozes naci dosta slicnih spisa koji govore o nerazvijenosti slovenskih plemena i njihovom nacinu zivota.
Zasto se nije odrzalo Dusanovo carstvo? Zato sto su teritorije koje je osvajao bile mnogo napredije on srpskih, jednostavno niju srbi znali kako da vladaju njima. Srbija i Balkan su kroz istoriju uvek bila okruzeni razvijenijim drzavama, nije ni cudo sto smo bili toliko puta osvajani.
Citat: Sto se tice teme istorije, vec sam rekao, ne mozemo nista da ucinimo - ona je takva kakva je. Al zato mozemo da se 'ne trudimo' toliko da pljujemo po svome.
A ko tacno pljuje ovde? Prica se o opste poznatim cinjenicama, nista vise.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 16:15 ] @
Citat: Rumpletstilskin: Moz' da bidne, al' ne mora da znaci.
Iz ovoga zakljucujem da je u pitanju neki bitan lik, koji bi trebalo da zna o cemu prica. E pa moj utisak je da mu je terminologija apsolutna katastrofa, i da to izmedju ostalog b][omogucava tvrdnje kakve iznosi SofijaP i slicni.
Pa ipak je lik koji ima neke reference. Cudi me da nisi cuo za njega. Ne bih bas rekla da bi dopustio sebi da iznosi "teorije" o tome da su npr. Srbi izgradili Kineski zid (sad mi ovo pade na pamet, a u vezi je sa onim Srpsko - kineskim ratom  ), ili da su Isus Hrist, Ramzes i Tutankamon bili Srbi, he, he...
Uostalom, evo ko je bio:
Citat: ... Studije slovenske i germanske filologije Vladimir Ćorović je završio u Beču 1908. godine, kod svetski uglednih profesora i naučnika: Vatroslava Jagića, Konstantina Jirečeka, Milana Rešetara. Kao najbolji student bečkog univerziteta, stekao je pravo na posebno odličje - na zlatan prsten cara Franje Josifa. Odbio ga je u znak protesta zbog aneksije Bosne i Hercegovine. Naporedo sa završavanjem studija radio je i doktorsku tezu o Lukijanu Mušickom. Doktorirao je u Beču iste, 1908. godine. Specijalističke studije nastavio je u Minhenu kod glasovitog vizantologa Karla Krumbahera, a produžio u Parizu i Bolonji. Najveći deo radnog vremena uvek je provodio u arhivima i u rukopisnim odeljenjima biblioteka. Godine 1909. postavljen je za kustosa Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Dobivši izgledna obećanja iz Beograda, sistematski se pripremao za fakultetska predavanja iz oblasti stare i narodne književnosti, ne zapostavljajući rad na istoriografiji, niti praćenje novijih književnih događanja (Pokreti i dela, 1920). Planove je poremetilo izbijanje Prvog balkanskog rata. Ubrzo nakon početka Prvoga svetskog rata uhapšen je zbog aktivne saradnje sa ilegalnom revolucionarnom organizacijom "Mlada Bosna" i usled sumnje da je bio umešan u organizovanje sarajevskog atentata. Osuđen je na veleizdajničkom procesu u Banja Luci na osam godina teške tamnice. Pomilovan je, sa većinom ostalih zatočenika na incijativu španskog kralja, nakon tri godine robovanja, krajem 1917. godine. Iznova se politički aktivira. U zajednici sa Nikom Bartulovićem, Brankom Mašićem i Ivom Andrićem (kasnije i Crnjanskim) pokreće i uređuje u Zagrebu projugoslovenski orijentisan časopis - "Književni Jug" (1918-1919). Godine 1918. učestvuje u radu Narodnoga vijeća u Sarajevu, a prisustvuje i proglasu ujedinjenja 1. decembra 1918. Na predlog poznatog naučnika i enciklopediste, istoričara Stanoja Stanojevića, Ćorović je 1919. godine izabran za vanrednog profesora narodne istorije, a 1921. za redovnog. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postao je u trideset sedmoj (1922), a redovni u četrdeset šestoj godini života (1931). U razdoblju između 1933. i 1935. bio je dekan Filozofskog fakulteta, a u periodu 1935-1936. i rektor Univerziteta u Beogradu. Od strane ogorčenog političkog protivnika, zloglasnog ministra unutrašnjih poslova Korošeca, nazvan je, zbog studentskih demonstracija, imenom "krvavi rektor", sintagmom koju je posle Drugoga svetskog rata, u znanju ili neznanju porekla, decenijama koristila komunistička vlast u Jugoslaviji.
Izvor: http://www.rastko.org.yu/rastk...a/corovic/istorija/7_27_l.html
Slucajno sam tu nasla njegovu biografiju, ali moze se naci bilo gde. 
[ Rumpletstilskin @ 12.02.2009. 16:36 ] @
zdr,
Apsolutno me fascinira kako si selektivno preskocio najbitnije delove teksta koji je Beli Nindza dao. Mislim recimo na ovo:
Citat: Sva celjad je zivela u jednoj odaji, najcesce okupljena oko ognjista, okruzena svinjama i zivinom. Ili fenomenalni Citat: Toliko su bili lenji da ni drvo za ogrev nisu blagovremeno donosili iz sume, vec "svake zime naloze na vatru plot oko kuce i ogradu oko baste"
Da te potsetim, prica se o Sremu krajem 18. veka. Siromastvo? Egipcani su mogli da navodnjavaju pustinju pre 4000 godina a Srbima usred Vojvodine su deca od gladi umirala do pre 150 godina? Doduse, ni ove 2009. se njive u Srbiji uglavnom ne navodnjavaju, ali to samo dokazuje da je genetika cudo.
Ili Citat: muski, koji se po mesec dana i duze ne presvlace, i ne samo da nose prljavo odelo i kosulje, nego obuceni u istom odelu spavaju. Da li znas sta recimo na engleskom znaci "slovenly"?
A btw, da li su Srbi dosli na Balkan u 6. veku ili su autohtoni narod, pa mislim da je to bitno samo istoricarima, iz prostog razloga sto danasnji stanovnici Srbije sa njima imaju veze isto koliko i Englezi sa graditeljima Stounhendza.
Edit: EmilijaV, hteo sam da kazem da vrlo neprecizna terminologija moze kod nestrucne javnosti da izazove vrlo pogresna tumacenja napisanog, sto mislim da celokupna ova diskusija vrlo lepo ilustruje.
[ jablan @ 12.02.2009. 16:47 ] @
Citat: zdr: E da i zanima me kako si to zakljucio da meni treba neko sazaljenje ili lecenje?
Nisam zaključio.
Citat: Sto se tice teme istorije, vec sam rekao, ne mozemo nista da ucinimo - ona je takva kakva je. Al zato mozemo da se 'ne trudimo' toliko da pljujemo po svome.
Vidiš, o tome govorim. Postaviću ti pitanje: Da li ti misliš da ijedan normalan Nemac smatra pričanje o holokaustu "pljuvanje po svome"? Drugim rečima, ako se moj čukun-čukundeda nije redovno prao, najviše što ja tu mogu je da odem i da se istuširam.
U bilo kakvo proučavanje istorije treba ulaziti hladne glave, to je poenta.
[ zdr @ 12.02.2009. 16:51 ] @
Citat: jablan
U bilo kakvo proučavanje istorije treba ulaziti hladne glave, to je poenta.
U saglasnosti sam.
[ augustus @ 12.02.2009. 16:58 ] @
Pa zasto ako se slazes tako i ne postupis a ne zapeo ko mutav na telefon kako mozete da pljujete po mom narodu i to vam necu dozvoliti.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 17:00 ] @
Citat: Rumpletstilskin:
Edit: EmilijaV, hteo sam da kazem da vrlo neprecizna terminologija moze kod nestrucne javnosti da izazove vrlo pogresna tumacenja napisanog, sto mislim da celokupna ova diskusija vrlo lepo ilustruje.
Tu si u pravu. Ali ovo je ipak forum, pa svako moze da iznosi razna "tumacenja", sto je vec i pokazano.
Ja sam samo htela da probam da odgovorim na pitanje postavljaca teme. A pitanje je bilo (koliko se secam): gde se prvi put pominje naziv "Srbi"?
Citat: A btw, da li su Srbi dosli na Balkan u 6. veku ili su autohtoni narod, pa mislim da je to bitno samo istoricarima, iz prostog razloga sto danasnji stanovnici Srbije sa njima imaju veze isto koliko i Englezi sa graditeljima Stounhendza.
I ovo je skroz tacno! Kao sto uostalom ni jedan evropski narod nema veze sa svojim korenima. Ko su npr. Francuzi? Franci su koliko se ja secam bili germansko pleme. A govore jezikom koji je latinskog porekla.
Uostalom nacija je: skup ljudi koji zive na jednom prostoru, a koji su preuzeli karakteristike najdominantnije grupe medju njima. Oni ne moraju biti (niti su) istog etnickog porekla. To je slucaj i sa Slovenima koji su dosli na Balkan. Tu su zatekli vec neke ljude i neku civilizaciju i jednostavno su se stopili sa njima. Peovladali su jezik i kultura Slovena (mada je i to mesavina sa zatecenim), posto je to pleme verovatno u tom trenutku bilo najdominantnije i uspelo je da se nametne drugima. Tako da danas nase slovensko poreklo postoji samo u tragovima... Prvo, izgledom vise ne podsecamo na Slovene.
To je slucaj i sa svim narodima na ovoj planeti. Dobar (a i sveziji) primer je americka nacija, koja je kao takva stvorena od svih naroda koji su se doselili na kontinent, a preovaladali su jezik i kultura najdominantnije. I oni danas sa punim pravom mogu sebe da nazivaju Amerikancima. 
[ gleb @ 12.02.2009. 20:36 ] @
Pa, ovaj Leslijev citat govori sta?
Sirotinja vidjena ocima okupatora.
A kad su sami okupatori a i sto bi nesto sjajno govorili o porobljenima?
Kraj 18 veka rece? Pa kad su iz zemunica onda uspeli da smisle toliku usmenu tradiciju i one lepe narodne nosnje?
Mislim ono, nisu davali deci da jedu za vreme posta pa su ona umirala.(?!)
Citat:
"Toliko su bili lenji da ni drvo za ogrev nisu blagovremeno donosili iz sume, vec svake zime naloze na vatru plot oko kuce i ogradu oko baste"
Ovo nema veze sa razumom. Znaci svake godine su stavljali plot, pa ga lozili na zimu? Da su bili takvi mentoli ne bi preziveli ni dve. Da ne pricamo da se daske prvo suse pa onda stavljaju itd...
Nego,
Debela knjizurina tom 1, sa moje male police “Istorija BG-a‘, SANU, Prosveta, 1974, urednik akademik V.Cubrilovic, o tim divljacima ‘sto su spavali sa svinjama’ kaze:
str 354,
Prvih godina turske vladavine prodavale su se u bg carsiji ove vrste zita: psenica, jecam, zob, raz, heljda i proso koje su sve uspevale u neposrednoj okolini. U XVI je proizvodio i pirinac, a krajem XVII i kukuruz. Zito se odavde i izvozilo, pa su vlasti u nerodnim i ratnim godinama izdavale zabranu o izvozu.
Zito se mlelo na zrvnju u vodenicama ili mlinovima koji se spominju vec 1521/23 ali su postojali i ranije. Mlinova je bilo na savi i dunavu, po svim rekama i recicama i na ladjama.
Po kucama se pravio hleb u kvas i pogaca. U selu se hleb pekao pod sacem i pekom, a pogaca u supri. U gradskim kucama postojale su narocite peci za pecenje hleba, ali se peklo najvise u ekmekcinici (pekara). Ekmekcije su izradjivale vise vrsta hleba, cak i po petnaest, i to najvise od psenicnog, redje od jecmenog brasna.
Str 355,
Od povrca koje je u XVI veku donoseno na pazar u bg, su luk, kupus i repa. Gajio se jos grah, tikva i krastavac. Povrce je slabije dolazilo na pijacu jer je gotovo svaka kuca imala bastu u kojoj se gajilo voce i povrce. Zbog pogodne klime gajile su se sljiva, jabuka, kruska, visnja, tresnja, vinova loza, orah, kesten, dud, dunja, breskva, i kajsija. U prvoj polovini XVI veka prodavalo se divlje i pitomo voce, sirovo i suvo grozdje, orasi, kesteni i bademi. U pusnicama oko grada susile su se sljive i kruske koje su sirotinji sluzile umesto hleba u nerodnim godinama.
Glavne industrijske biljke u ovo doba su lan, konoplja i trska. Sav seoski tekstil se izradjivao oda lana, konoplje i vune, a gradski i od uvezenih tkanina. Prerada lana i konoplje bila je kucna radinost. Nesto od ovih proizvoda je dolazilo i na trg. Tako su bili vrlo cenjeni stolnjaci i marame iz nekih sela koji su donoseni na godisnje vasare.
Str 356,
Ljudi su se u ovo doba njavise lecili travama, znali su lekovitost nekih biljaka pa su ih sabirali i susili. U bg je postojao i esnaf ‘atara’ koji su pored ostalih lekova prodavali i lekovito bilje.
Str 357,
Meso se kod nas mnogo trosilo, kako sirovo tako i na dimu osuseno.
Mumdzije i sapundzije su preradivali loj u svece i sapun. U bg se 1560 spominje 8 sapundzija, sapun se mnogo cenio i uvozio iz grcke i zvao se cirit.
Str 535
Prema popisu iz 1723, bilo je 137 zanatlija, od kojih 53 u usluznim delatnostima ( 12 krojaca, 11 obucara, 5 bravara, 3 uzara, 3 curcije, 3, cizmara, 3 staklara, 3 papudzije, 3 majstora za izradu perika, 2 sesirdzije, i po 1 dugmetar, sajdzija, cesljar, bojadzija svile i carapar), 34 u prehrambenoj struci (12 mesara, 8 pekara, 4 pivara, 1 kolacar...)
U gradu je bilo 140 gostionica i svratista.
.....
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 21:10 ] @
Citat:
Nego,
Debela knjizurina tom 1, sa moje male police “Istorija BG-a‘, SANU, Prosveta, 1974, urednik akademik V.Cubrilovic, o tim divljacima ‘sto su spavali sa svinjama’ kaze:
Mislim da BG definitivno nije Srem - bilo kako bilo, BGD je bio bitan administrativni centar, tako da je u svakom slucaju na njegovoj teritoriji stepen razvoja bio veci.
Leslijev tekst deluje kao neki preterani politicki pamflet, bas kao i teze o srpsko-kineskom ratu - srpska naselja jesu bila na nizem stupnju razvoja od tadasnjih zapadnoevropskih drzava, sto zbog industrijske revolucije sto zbog fakta da su Srbi vise stotina godina provodili pokusavajuci da "doakaju" Turcima a ne u organizaciji drzave, za razliku od Austrougara & co - ali ta prica o paljenju ograda je suluda.
Sto se genetike tice - koliko sam upoznat, Srbi imaju bitne razlike u DNK-u od istocnih Slovena jer je u nasem DNK daleko dominantniji uticaj mediteranskih gena. Slicno vazi i za Turke - danasnji Turci imaju velike razlike u DNK u poredjenju sa turskim plemenima i narodima na izvornoj teritoriji (Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan...) jer su se utopili u lokalno stanovnistvo.
[ zofr @ 12.02.2009. 22:03 ] @
Dobro, niko nista nezna u vezi sa pitanjem koje sam postavio. U drugim nepravoslavnim sredinama bi prema slicnoj temi bio ozbiljniji odnos, sta da se radi kada smo najzapadniji pravoslavci.
Tema je unistena na nacin koji lici na diverziju, odlicno odradjen posao kao da su ga Hazari vodili. Nema nam spasa.
Vise se necu javljati po ovoj temi.
Pozdrav svim ucesnicima.
[ gleb @ 12.02.2009. 22:03 ] @
Ja samo citam sta pise. I bunim se protiv predstave koju nam serviraju, kao i protiv klimoglavaca koji vicu – tako je.
Pa nije.
Ako je u to doba, bilo staklara, papudzija, cizmara, cesljara, sapundzija, krojaca, da ne pominjem 3 majstora za izradu perika, znaci to su bile uobicajene stvari.
U bg je bilo puno stranaca i bio je cvor tgovine izmedju beca, dubrovnika, soluna i turske ciji su predstavnici ovde imali svoje kuce. Sto znaci da te zanatlije nisu radile samo za njih vec i za ‘obicnu raju’ jer su ovi svakako mogli bolju robu sebi da nabave.
I onaj ko zivi u zemunici sa svinjama, ne koristi sapun i svecu, papuce, niti ume da pravi stolnjake zar ne? Pominju se carape i rukavice takodje.
I onaj ko nema sta da jede nece svoju robu da iznosi triput nedeljno na pijacu (koliko puta je bio pijacni dan)?
Podrucje je od barica, kosmaja do brestovika odakle su redovno seljani donosili robu i trgovali. I uredno placali trosarinu (porez) na trosarini pri ulasku u grad.
I da - ‘Ekmekcije su izradjivale vise vrsta hleba, cak i po petnaest’.
Nesto nisam siguran da sad imam u prodavnici toliko vrsta hleba...
Poz,
[ Take 5 @ 12.02.2009. 22:30 ] @
^ Da trenutno zanemarimo zemunice i XVII vek, ali se ovde koliko pre 50 godina masovno umiralo od TBC-a (tuberkuloze pluca) zbog nedostatka elementarnog leka streptomicina.
Nazalost gore navedenu tvrdnju nisam morao nigde da procitam posto su neki od clanova moje porodice (i njihovi prijatelji) preminuli iz upravo navedenih razloga (u periodu 1955 - 1960)!
U zadnjih par godina sam vise puta u stampi i na TV-u nailazio na informacije kako se TBC, koji se odavno racuna u iskorenjene bolesti, ponovo pojavljuje kod nas kao rezultat siromastva...
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2009. 22:31 ] @
Citat: zofr
Dobro, niko nista nezna u vezi sa pitanjem koje sam postavio. U drugim nepravoslavnim sredinama bi prema slicnoj temi bio ozbiljniji odnos, sta da se radi kada smo najzapadniji pravoslavci.
Jel mislis na ovakav odnos?
Citat: zofr
Meni bas ovo i lici na "odnos" najstarijeg naroda ;-)
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 22:51 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se genetike tice - koliko sam upoznat, Srbi imaju bitne razlike u DNK-u od istocnih Slovena jer je u nasem DNK daleko dominantniji uticaj mediteranskih gena. Slicno vazi i za Turke - danasnji Turci imaju velike razlike u DNK u poredjenju sa turskim plemenima i narodima na izvornoj teritoriji (Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan...) jer su se utopili u lokalno stanovnistvo.
Ne samo Srbi, nego ni jedan evropski narod nema vise svoje izvorne gene. Vec sam pisala o tome. Svi su se oni sa nekim stopili, a preovladao je dominantni element u kulturi. Uostalom, Sloveni su vecinom bili plavo - ridji, kockastog lica, jakih jagodicnih kostiju, kratkih vratova, plavih ociju, itd... A koliko je nas danas takvih?
Ista je glupost kad se kaze da su samo Turci krivi za nas danasnji izgled. Da li Turci, ili svi oni pre njih sa kojima su se Srbi stopili? Koliko je ovde naroda zivelo pre Turaka? I koje su sve narode Sloveni zatekli? Mi imamo danas od svega toga po malo, ali po svoj prilici najmanje slovenskih elemenata...
A sto se Turaka tice - tek oni nisu ono sto su bili, nego mix svega i svacega od Azije do severa Evrope (dokle su dosezala njihova osvajanja). Bili su u svoje vreme najveca i najjaca carevina tog dela sveta, koja je osvojila razne narode i ogromne teritorije na kojima su ziveli narodi raznih rasa i kultura. Uostalom dovoljno je znati da su najtrazenije zene u to vreme bile one sa ovih prostora i sa Kavkaza. Mislim, najpozeljnije u visim krugovima. Najcesce su one bile majke Sulatana. E, koliko je samo Sulatana bilo nase krvi...
Kao uostalom Madjari i Finci koji su nekada bili zute rase, a danas se izgledom ne razlikuju od bilo kog Evropljanina. Cak Finci potpuno izgledaju kao severnjaci, najslicniji Skndinavcima koji su im bili najblizi. A ni jezici im nisu evropskog porekla, nego (verovali ili ne!) imaju isti koren kao i kineski!
U stvari, turski i madjarski spadaju (sire gledano) u istu grupu uralsko - altajskih jezika.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Uralsko-altajski_jezici
[ Emil Ranc @ 12.02.2009. 23:28 ] @
Citat: EmilijaV:Kao uostalom Madjari i Finci koji ...... A ni jezici im nisu evropskog porekla, nego (verovali ili ne!) imaju isti koren kao i kineski! :)
Ovo (za kineski) nikako nije tačno!
Tačno tako. E sad, pojedini lingvisti smatraju da japanski, odnosno korejski, takođe pripadaju altajskoj porodici, ali ovo nije opšteprihvaćeno. Možda si na to mislila, a ne na kineski, koji veze nema sa pominjanim jezicima.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 23:40 ] @
Citat: Emil Ranc: Tačno tako. E sad, pojedini lingvisti smatraju da japanski, odnosno korejski, takođe pripadaju altajskoj porodici, ali ovo nije opšteprihvaćeno. Možda si na to mislila, a ne na kineski, koji veze nema sa pominjanim jezicima.
Pazi i ja sam svojevremeno procitala negde to sto ti kazes, t.j. da su madjarski i finski u uralsko - altajskoj grupi kao i korejski (za japanski ne bih znala), ali nisam mogla da nadjem na netu podatak o tome. Nasla sam samo za kineski.
I meni je bilo cudno, ali posto nisam iz te struke (nego cisto volim te stvari da proucavam povremeno). Mozda se odnosilo na to da se na nekim podrucjima Kine govore neki od altajskih jezika, sto je verovatno tacno.
[ EmilijaV @ 12.02.2009. 23:54 ] @
Citat: Take 5:
U zadnjih par godina sam vise puta u stampi i na TV-u nailazio na informacije kako se TBC, koji se odavno racuna u iskorenjene bolesti, ponovo pojavljuje kod nas kao rezultat siromastva...

... I prljavstine, na zalost... 
A bio je na TV svojevremeno podatak o tome da se u zemlji Srbiji po glavi stanovnika godisnje potrosi jedna tuba paste za zube!!! Toliko o nasoj higijeni...
A mislim da je u danasnje pre stroka razlog povratka TBC-a, nego nedostatak lekova, jer za te bolesti lekovi su ipak svima dostupni!
[ MicrosoftCorporation @ 13.02.2009. 00:42 ] @
Mozete da mislite kolko hocete da je onaj tekst koji je Lesli naveo propaganda, ali provozajte se malo po selima Srbije i razgledajte malo, u mnogima cete jos uvek naci naci 10-ak kuca od blata, negde sluze kao pomocne zgrade a negde jos uvek u njima nazalost zivi poneko, obicno stariji ljudi.
A za ovo da li su se Srbi doselili ili su starosedeoci Balkana, moram da ponovim a vidim da su i drugi to primetili, to moze biti samo interesantno kao istorijska cinjenica. Danasnji stanovnik Srbije sa narodom koji je tada se sebe nazivao Srbi, pored svih seoba i ratova i mesanja, ima slicnosti koliko i prase sa zirafom :) Tako da nema sta tu da se trudimo da ulepsavamo ili "uruznjavamo" sta god da ispliva kao krajnja verovatna istina moze biti samo interesantno i nista vise od toga.
Takodje odogovor postavljacu teme je jos na samom pocetku lepo dao Pedja, nema dovoljno podataka da znamo kako je verovatno bilo. Do tad imamo zvanicnu verziju kao najverovatniju. Da bi se ona opovrgla nije dovoljno sesti i napisati bajku, sto su nazalost mnogi nasi nazovi istoricari skloni da urade nego je potrebno prevazici onu poslovicnu srpsku lenjost i potrebno je da neki istoricar ili grupacija tome posveti vecinu svog vremena u narednih xx godina i to : da prouci sve spise i to originalne od kojih je vecina na starogrckom ili ko zna kom jeziku, da uspe da do istih originalnih spisa dodje , da prouci sva arheoloska nalazista, klasifikuje , uporedi itd.. itd.. Ocigledno niko nema volje da ovako nesto uradi jer je lakse pisati SF romane i prodavati ih kao istorijske cinjenice. Lenjost ili nesto drugo ko ce ga znati?
[ Lesli Eldridz @ 13.02.2009. 09:00 ] @
Do pre par decenija neki su jos uvek ziveli u kucama u kojima je jedna soba bila stala. A ovo za paste za zube je tacno.
Citat: zofr: Dobro, niko nista nezna u vezi sa pitanjem koje sam postavio. U drugim nepravoslavnim sredinama bi prema slicnoj temi bio ozbiljniji odnos, sta da se radi kada smo najzapadniji pravoslavci.
Neces da se javljas, ali koji ste to vi sto ste najzapadniji pravoslavci i koliko vas je? Ne racunaju se ovi sto deklarativno za sebe tvrde da su vernici.
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim da BG definitivno nije Srem - bilo kako bilo, BGD je bio bitan administrativni centar, tako da je u svakom slucaju na njegovoj teritoriji stepen razvoja bio veci.
U kojoj se godini desava to u BG? U vreme Turaka Srbima je bilo zabranjeno da zive u gradovima, osim na jugu Srbije, a Srbi su u Beograd dosli tek sa Karadjordjem, pa su verovatno neki od njih izvrsili eksproprijaciju cincarskih i turskih radnji.
Citat: Ivan Dimkovic: Leslijev tekst deluje kao neki preterani politicki pamflet, bas kao i teze o srpsko-kineskom ratu - srpska naselja jesu bila na nizem stupnju razvoja od tadasnjih zapadnoevropskih drzava, sto zbog industrijske revolucije sto zbog fakta da su Srbi vise stotina godina provodili pokusavajuci da "doakaju" Turcima a ne u organizaciji drzave, za razliku od Austrougara & co - ali ta prica o paljenju ograda je suluda.
Sto je suluda, ono ne pise da su bas svi do poslednjeg palili ograde, nego neki. Neki to i danas rade. Ovo citirano nije cela knjiga nego izvuceni citati, pa neka i deluju kao pamflet, ali kako ovi sa "narodom najstarijem" samo smetaju, i to mnogo smetaju, na ljutu ranu ljutu travu. To tako i treba cim ovi sto prebrojavaju gene nalaze neki 1 promil zajednickih gena koji danasnji Srbi kao imaju sa nekim starosedeocima Evrope, a mozda ga imaju, i onda to uzimaju kao dokaz o "Srbima narodu najstarijem" koji treba sad zbog toga da bude ponosan, sta li. Pa i da su najstariji, i da je tih gena ima 100% , to nije razlog za diku nego za sramotu, ako je jedan takav "narod najstariji" zavrsio ovako, vracajuci se u blato, dok drugi "narodi najmladji" za 20 godina naprave cuda, i materijalno i u civilizacijskom razvoju, sto je vaznije. Ima Radoje Domanovic pricu o tima sa najstarijim narodima - Code: http://sr.wikisource.org/sr-el/Razmišljanje_jednog_običnog_srpskog_vola
[ augustus @ 13.02.2009. 09:23 ] @
Radoje Domanovic "Razmišljanje jednog običnog srpskog vol" April,1902.
Hehe...dan danas kao i 1902 isto to kenjaju :))) ali nismi mi krivi. Krivi su Turci zbog 500 godina ropstva (u sustini nema 500 godina, ima bar 100 godina manje) Pa su onda krivi komunisti (a koji nisu bili Srbi vec germani) itd, naci ce se vec jos neki krivac.
Davno je bilo pa se ne secam, moze li neko da kaze kad je krenulo nacionalno osvescenje u Evropi?
[ zmau @ 13.02.2009. 17:53 ] @
Citat: o srpsko kineskom ratu u kome je izginulo preko sto miliona srba, toga nema u istoriji
Ma, sad mi je svanulo pred očima !
Kad su Japanci - stari kineski dušmani - saznali za ovo, odmah su poklonili Beogradu nekoliko onih lepih žutih autobusa. Logičan nastavak : Crnogorci - koji su već 100 godina u ratu sa Japancima - su se zbog ovog novonastalog saveza otcepili od Srbije ;).
[ D.H.Lorens @ 14.02.2009. 20:41 ] @
Mozda bi ova tema mogla da pomogne :
http://www.elitemadzone.org/t259206-0#1563587
Mape nisu "...Karlovac,Karlobag..." ,vec nesto sto moze , bar nekom da pomogne u "obrazovanju".
A ima i ovo uz "pomoc" Googla:
http://www.google.com/search?c...pera&ie=utf-8&oe=utf-8
[Ovu poruku je menjao D.H.Lorens dana 14.02.2009. u 23:35 GMT+1]
[ D.H.Lorens @ 15.02.2009. 16:30 ] @
Potrazite knjige g-dina Miodraga Milanovica :
"Istorijsko poreklo Srba" i "Srpski stari vek" u kojima se iznosi citav niz novih teza o poreklu Srba.
Jezicke veze su proucavali ruski lingvinisti Hudas i Oniskevic, kao i Hrusevski i Meljnik.
A od domacih - Vatrosav Jagic i V.Obak.
O "Luzickim Srbma" , koji su , inace , naseljavali teritoriju Brandeburgske oblasti , gde su ih zvali "Lauzitser Sorben" i to u oblasti na istoku od Brest Litovska , pa na zapadu do Elbe .
Adam Bremenski i Vambecijus su takodje pisali o Luzickim Srbima , gde ovaj drugi cak govori :
" Srpski jezik u Hamburgu zovu - vandalski " . Naravno ne u "pezorativnom zargonu".Rec je o plemenu (narodu) tog imena.
O poreklu imena Srba ,Sarmata i Skita je pisao dr.Momir Nikic.
Zatim potrazite radove dr.Ive Vukcevica , Radivoja Pesica i Relje Novakovica .
Ako smo se "registrovali na "Elitesec... " , onda dajmo svoj doprinos ovom sajtu na konkretan , kreativan i po mogucstvu
- "kuluran " nacin .
Kulturan ne po onoj Gebelsovoj izjavi da "...kada cujem rec - kultura , masim se za - Parabelum , pa..." . , dalje znate sta sledi...
[ timotic @ 15.02.2009. 23:04 ] @
Citat: D.H.Lorens:
O "Luzickim Srbma" , koji su , inace , naseljavali teritoriju Brandeburgske oblasti , gde su ih zvali "Lauzitser Sorben" i to u oblasti na istoku od Brest Litovska , pa na zapadu do Elbe .
Adam Bremenski i Vambecijus su takodje pisali o Luzickim Srbima , gde ovaj drugi cak govori :
" Srpski jezik u Hamburgu zovu - vandalski " . Naravno ne u "pezorativnom zargonu".Rec je o plemenu (narodu) tog imena.
Luzicki Srbi i danas zive u istocnoj Njemackoj. Samo sto nikako ne mogu da povezem kakve veze oni imaju s idiotskim teorijama "Srbi narod najstariji"...
[ Lesli Eldridz @ 16.02.2009. 10:02 ] @
Pa kad je neko gologuzan i uz to prljav, pljuje po ulici itd, a lenj do zla boga, obicno i pijandura, drugo mu i ne preostaje nego da se urči kako su neki "njegovi" pre 62 miliona godina bili mnogo ugledni gradjani, samo ih drustvo upropastilo. Drustvo je krivo, inace bi oni do sad doktor nauke bili.
[ Take 5 @ 16.02.2009. 13:22 ] @
Zadnjih dana se na HBO cesto reprizira "BORAT", mucno-smesan i poucan film, koji bi trebalo povremeno da puste i na nekom od domacih kanala.
Cela ova tema asocira na pomenuti film, osim sto niceg poucnog ovde nema.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|