|
[ zorpetus @ 21.02.2009. 09:08 ] @
| Planiram da kupim neki osrednji (recimo malo bolja hobi klasa) elektricni srafciger na beterije, i gledam ovih dana po radnjama koje ih prodaju sta se nudi i po kojim cenama. Naravno, nudi se sve i svasta, uz poznate i puno totalno nepoznatih robnih marki, cene sarenolike...
Ali, ono sto mi je bilo fascinantno jeste da sam video skoro sve napone baterija od 3.6V do 18V (celobrojni umnozak 1.2V :)
Pri cemu na ovima od 12 i preko volti se taj napon nekako istice velikim slovima, kao da je to nesto vrlo vazno i, malte ne, da od toga zavisi "jacina" srafcigera. Ja sam, izgleda pogresno, mislio da jacina i brizna zavise od sistema prenosa (ako se ne varam unutra je onaj planetraran sistem zupcanika?) - ali izgleda da je i napon bitan? Ili je to samo marketinski trik?
Zna li neko da objasni strucno (i iz prakse :)
|
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2009. 09:36 ] @
Mislim da za tu vrstu motora koji se korsite u odvrtakama napon direktno utice na snagu motora.
[ Crveni011 @ 21.02.2009. 10:51 ] @
P=U*I, prosto i jednostavno :)
[ zorpetus @ 21.02.2009. 19:21 ] @
Ako uzmemo da su one NiCd baterije za te elektricno-baterijske srafcigere priblizno iste velicine, sto ima veci napon znaci da ima veci broj celija, sto automatski znaci da je pojedinacna celija manja, odn. da moze da pruzi manju struju i da ima manji kapacitet.
Dakle, da, imaju veci napon ali i manju struju. Ali opet, sve imaju u sebi onaj sistem zupcanika ("menjacku kutiju") preko koje se regulise i snaga i brzina okretanja. Tu onda nebi trebalo da ima neke vece vaznosti da li je motor na 3.6V ili 12V - samo je odnos zupcanika unutra drugaciji?
Ili gresim?
[ bakara @ 21.02.2009. 21:09 ] @
Citat: zorpetus: Ako uzmemo da su one NiCd baterije za te elektricno-baterijske srafcigere priblizno iste velicine, sto ima veci napon znaci da ima veci broj celija, sto automatski znaci da je pojedinacna celija manja, odn. da moze da pruzi manju struju i da ima manji kapacitet.
Dakle, da, imaju veci napon ali i manju struju.
Ovo si vrlo, vrlo mudro primetio!
Po nekom mom iskustvu po pravilu su izdrzljivije one sa manjim akumulatorima, a velike akumulatore imaju samo jeftine i nekvalitetne srafilice.
[ Marko Enter @ 22.02.2009. 00:06 ] @
Zasada su najbolji litijum jonski akumulatori, kapacitet,izdrzljivost,mala tezina , mogu se brzo puniti nema memori efekat itd, sto se tice voltaze, naravno da jaci motori stavljaju sa vecom voltazom , sta bi bilo kad bi neki srauber od 300W stavili na 3,6 v koliko bi on vuko struju,
A sto se tice tvoje kupovine, posto vidim da trazis dobar amaterski srauber stoga ti preporucujem zeleni BOSCH ili RYOBI (mozes i sklill to je od boscha) ,e ako ces vec ozbiljniji onda makita
pozdrav
Marko
[ veljkoE @ 22.02.2009. 09:23 ] @
a do koliko para zelis da kupis
aku busilice su korisne samo onima koji ih koriste non stop
ako ti treba jednom godisnje ili sl, kupi lepo neku busilicu na struju sa potenciometrom i opcijom: levo - desno i nemas ama bas nikakve brige sa baterijom - neki black& decker ili sl, ne moras einhel
a i sve te baterije imaju svoj rok trajanja, nebitno koliki, ali ima
i onda opet problem...
[ bakara @ 22.02.2009. 09:34 ] @
Citat: veljkoE:
Da, i ovo je apsolutno tacno...jer, ako ne koristis svaki dan uvek ce ti se desiti da imas prazan akumulator.
[ zorpetus @ 22.02.2009. 10:58 ] @
Citat: veljkoE: a do koliko para zelis da kupis
ako ti treba jednom godisnje ili sl, kupi lepo neku busilicu na struju sa potenciometrom i opcijom: levo - desno i nemas ama bas nikakve brige sa baterijom - neki black& decker ili sl, ne moras einhel
a i sve te baterije imaju svoj rok trajanja, nebitno koliki, ali ima
i onda opet problem...
Imam vec sada busilicu od 1050W, cekicaru, koja ima i potenciometar i moze i odvijanje i zavijanje... ali je em teska, em glomazna i vrlo tesk ju je drzati jednom rukom, em ne moze da se podesi da "prokliza" na odredjeni otpor (moment sile). U sustini, najvise mi smeta to sto ne moze lepo da se drzi jednom rukom jer se drugom obicno pridrzava nesto sto se montira ili razmontirava, a i cesto struje nema tu blizini, pa ajde onda razvlaci i produzni...
Sto se para tice - vidjao sam te iz hobi klase od 20 pa do 100-nak Eura. Ove od 20-tak bih zaobisao, ali vec od 50-tak eura pa navise, do nekih 100-nak dolaze u obzir.
[ Marko Enter @ 22.02.2009. 13:42 ] @
Covek je trazio aku srauber za hoby svrhu, to i ne mora da znaci da ce on da presedi veci deo godine, jer srauber se koristi u raznim poslovima, npr ako se covek bavi stolarijom iz hobia tu ce mu vrlo biti koristan neki hoby srauber, kao sto sam gore pemenuo, imas zeleni bosch od 12 V za 60 evra, a ima i neki bleck decker od 18V za blizu 100 eura, ima sada su se pojavili Plavi boscho-vi akusrauberi iz kine i malazije za po 100 eura od 12v i 1,5Ah oni su malo bolji od ovih, a za onog ko radi non stop zna se sta se uzima, on nece uzeti hoby model , vec makitu
pozdrav
Marko
[ veljkoE @ 22.02.2009. 18:29 ] @
neka mala busilica sa svim opcijama oko 400 - 500 wati je sasvim solidan izbor, a i snaga,
kontrolu proklizavanja radis sa malim brojem obrtaja, odnosno, steknes osecaj o pritisku na sraf i u brzini okretanja glave
iskreno
meni je stvarno svejedno,
ali smatram da ti je bolji izbor jedna manja kvalitetna busilica nego neka aku busilica
u profi varijanti imas ogroman izbor do 100 eura, a kamoli u kvalitetnom hobi alatu
inace
pre par godina koristili smo aku busilice
wurth je odlican, ali iznenadila nas je jedna einhel zute boje, ne bi verovao koliko je radila , samo sto je jedna baterija uvek bila na punjacu, a druga je radila
[ sonus70 @ 22.02.2009. 20:30 ] @
Ja sam pre nekog vremena radio nešto sa malo više šarafa, iverice i drveta. Mrzilo me da se cimam od NS do Rume da uzmem kvalitetni aku odvijač od ćaleta. U krajnjem slučaju nije mi se ni isplatilo. Nego sam svesno uzeo neki dža-bu odvijač na akciji u nekom od onih hipermarketa. Prvo punjenje je odradilo 100-tinjak šarafa, drugo upola manje. Treće je jedva izguralo 10. Meni je taman toliko i trebalo pa se i ne sekiram, odradilo posao. Ali da se time bavim svakodnevno, ne bih išao ispod B&D, Metabo, Makite, Ryobi ili Bosch-a. Možda ima još kvalitetnih firmi ali se ja nisam susretao sa njima. Što se tiče predloga o običnoj bušilici on dolazi u obzir samo ako se radi na radnom stolu ili u garaži na podu. Čim se treba popeti na merdevine ili izaći da se nešto odradi u dvorištu počinju problemi.
[ Marko Enter @ 22.02.2009. 21:18 ] @
pa da kod akusraubera je najveci problem batrija, to jest ona je na prvom mestu koja riknjava, motor retko kada pregori, mada u ovim jeftinijim futer i zupcaici su isto losi, al vidis moze tako za neki mali poso
pozdrav
Marko
[ zorpetus @ 23.02.2009. 08:49 ] @
A zna li neko da mi objasni u cemu je konkretna razlika izmedju recimo BOSCH-ove zelene i plave linije alata? Znam da je zeleni "hobi" kvaliteta, a plavi je "profesionalni", u krajnjem slucaju to se vidi i po ceni (plavi je primetno skuplji) ali me interesuje kako to izgleda u praksi. Da li to znaci da zeleni el. srafciger ima i losiju bateriju (da li su baterije iste za zelene i plave modele?) i losije zupcanike i losiji futer... ili je manje-vise sve isto, "samo" su ostavili neku slabu tacku u celom sistemu (recimo neki plasticni zupcanik unutra ili sl.) kako bi onemogucili da se hobi alat koristi u profesionalne svrhe?
I drugi proizvodjaci imaju svoje profi i hobi linije?
[ ajdeBre @ 23.02.2009. 13:01 ] @
"Profi" znači da može bez pauze da radi 8h dnevno.
"Hobi" to ne može.
[ Odin D. @ 25.02.2009. 18:49 ] @
Po mom iskustvu, "profi" alat ima garanciju da se nece pokvariti pri normalnom koriscenju, dok "hobby" alat ima garanciju da ce se sigurno pokvariti pri normalnom koriscenju. Ono sto danasnji proizvodjaci smatraju namjenom hobby masine je da stoji uredno spakovana u svom koferu na nekoj polici u garazi, a moze se eventualno upotrebiti za zavrtanje nekih plasticnih srafova na lego kockicama i sl. igrackama, i to ne vise od 2-3 takva srafa odjednom.
[ Zeleni zub @ 25.02.2009. 20:18 ] @
Moj cale je pre nekoliko godina preko Neckermann-a kupio neki crveni set za stotinak evra:
- busilica,
- aku busilica (14.4 V),
- elektricno rende,
- brusilica,
- ubodna testera,
- rotaciona testera.
Ideja je bila da to potraje 3 meseca dok ne odradi 'nesto' na placu, pa ce da kupi nesto profi za iducu sezonu.
To 'nesto' se onda pretvorilo u izgradnju kucice od drveta i citava kucica je napravljena od tih alata i jos ko zna koliko sitnica po placu je tim alatom odradjeno (cale deblje grane od orezanog voca sece ubodnom testerom za vatru ), busilicom lako busi beton, a brusilicom (sa dijamantskom krugom) je isekao jedno 10m betona kad je babi pukla cev...
Noseca konstrukcija kucice je uradjena bez ijednog eksera, samo srafovi 100 i 120mm i pogadjate ko je zavio sve do jednog - taj crveni aku.
Bio bih srecan kad bih ja za te pare i danas mogao da nadjem isto toliko 'los' alat...
[ Marko Enter @ 26.02.2009. 17:20 ] @
Pa vidis, caleta je fino posluzio taj set, znam na koji to alat mislis, isada ima da se uzme tako kofer sa 5 alata za neke male pare,
A sto se tice BOSCH-a , to zelena i plava boja, da Plava boja je predvidjena za profesionalni poso, znaci npr za majstora koji tim alatom zaradjuje pare, e sad dal bas moze da radi 8h uzastopno to sigurno nebi izdrzao za to su previdjeni drugi alati tipa FEIN i slicno
pozdrav
Marko
[ zorpetus @ 27.02.2009. 21:25 ] @
Nakon sto sam obisao ja mislim sve prodavnice koje prodaju ovakvu vrstu alata (ne, nije mi trebala samo aku-busilica, nego i jos kojesta drugo od alata), i nakon sto sam se naslusao svakojakih prica od prodavaca (koji naravno sve znaju najbolje), na kraju kupih ipak neki Metabo.
Bila navodna neka promocija, pa se dobija u kofecetu sa dve baterije i brzim punjacem i silom nekih burgija i dr. alata.
Deluje ubedljivo i u ruci i dva dana vec svasta radim po kuci, nikako da potrosim prvu bateriju ( a znam da ce da dostigne stoj mah kapacitet tek nakon 4-5 punjenja i praznjenja). Nije za beton, ali za sve ostalo jeste, i ima snagu.
[ Marko Enter @ 28.02.2009. 16:46 ] @
Pa dobro fino, metabo je profesionalan alat , koji si model uzo ? i koliko si platio
pozdrav
Marko
[ zorpetus @ 01.03.2009. 15:04 ] @
Citat: Marko Enter: Pa dobro fino, metabo je profesionalan alat , koji si model uzo ? i koliko si platio
Model je neki BZ 12 SP, radi na, kao sto se moze naslutiti iz oznake, 12 V.
Ima 35 Nm, i deluje ubedljivo kada se uzme u ruku.
Koferce od tvrde ASB plastike sa el. srafcigerom, dvadesetak razlicith burgija (metal, drvo, zid), raznim nastavcima (plus, minus, torax...) i "gedoricama", dva komada kljesta, metar, nesto potrosnog materijala (tiplovi i srafovi), dve baterije (12V/1.5Ah), brzim punjacem koji ima ventilator kojim hladi baterije dok se pune (i one imaju neke rupice za cirkulaciju vazduha) - 14 hiljada dinara. Ima tri godine garancije.
Znam da je vise od 100 eura koje sam hteo da dam, ali opet, video sam da za 100 eura i nema bas Bog zna sta kvalitetno da se kupi (a da ima dve baterije u kompletu). Ima recimo Black&Decker - ali mi nekako deluje vrlo plasticno i "kineski" u onom negativnom smislu. A vidim i da ga nesto prodavci ne cene. Moze biti da mu kvalitet nije kao sto je nekada bio?
U Nemackoj, ista busilica (ali bez tih burgija i dr. alata) - 134 eura - najniza cena koju sam uspeo da nadjem:
http://www.redcoon.de/index.ph...148600/cid/25008/refId/idealo/
[ Dusan km @ 01.03.2009. 16:09 ] @
Metabo je dobar profesionalni alat.
Sto se tice Bosch-a pojedini zeleni alati su jednako kvalitetni kao i plavi a neki cak i kvalitetniji,ovo kazem iz licnog iskustva a i iz iskustva jos nekih majstora.Inace je opao kvalitet alata skoro svih firmi.
[ Marko Enter @ 01.03.2009. 19:47 ] @
I taj metabo sto si uzo mislim da je made in China, pogledaj bas pa javi ovde, da nazalost i bosch nije kao sto je nekad bio , i on dost sad radi alat u kini i na njih pise Made in PRC, ja sam radio sa Metabo od 18V kineski, za sad nije los, ali nije to kvalitet kao Germany made , zato ja ipak vise preferiram makitu i hitachi koki, jer oni stvarno drze kvalitet, kako izadje 1 komad takav je i 1000-diti
pozdrav
Marko
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.03.2009. 12:24 ] @
Bosch IXO 3.6V extra stvar, kompletan servis radi sa tim srafcigerom... jedino je problem sto nema proklizavanje kao recimo black & decker model (ne znam kako se zove)
bez problema uvrce samorezce, jednom recju extra stvar
btw, 3 godine garancije
[ Marko Enter @ 02.03.2009. 14:28 ] @
Imam Bosch taj IXO od 3,6V, pa sa njime mozes raditi tako sa nekim malim srafcicima kao kod naprimer elektronike gde netreba velika snaga otvaranje aparata i slicno, inace ovako da zavija nesto u drvetu nema sanse a i nije predvidjen za to, vidim da radis sa Comptuterima pa predpostavljam da otvaras kucista i zavijas sitne srafcice sa njim , ja isto radim sa racunarima, mada retko kad ga koristim vise upotrebljavam srafciger, a i mnogo kosta taj ixo 45 evra , ja sam ga dobio za neke male pare pa sam ga zato i uzo inace nebi pored toga imam i makitu 7,2V udarni srauber, koja je bogami ljuta masina, na ovi jeftiniji hlsrafi lomi glave kada se zavija u tvrdo drvo.
pozdrav
Marko
[ EHHO @ 02.03.2009. 15:30 ] @
Imam jedno pitanje u vezi aku busilica. Meni je potrebna aku busilica koja pored zavrtanja i odvrtanja srafova i busenja u drvetu i eventualno u metalu, kada zatreba moze i da probusi zid (cigla, blok) a ponekad da moze da probusi i rupu u betona (u oba slucaja 6 ili 8 burgija, rupa za tiplu, znaci ne kroz zid, za to vec imam hiltiku)
Naime, gledao sam juce u Merkuru Bosch Uneo, vodi se kao 3 u 1, mala ali na prvi izgled opasna masina. Ima preklopnik kao i sto imam na Bosch-ovoj vibracionoj da li treba cekic ili ne, litijum jonsku bateriju, a posto nisam mogao da je probam, osim sto sam prislonio ruku na glavu busilice i stvarno udara iako nisam verovao kada sam prvi put procitao na Bosch-ovom sajtu, da alat tih dimenzija sve to omogucava
evo i link prema ovom modelu
http://www.bosch-do-it.rs/hobi...tri-alata-u-jednom-24083.shtml
Posto nisam do sada cuo nikog sa nekim iskustvima po pitanju ovog modela interesuje me i Vase misljenje o ovoj busilici ili eventualno neka slicnih karakteristika (znaci da mogu bez razmisljanja da busim zid a ponekad i beton)
Ovaj Bosch u Merkuru kosta nesto jace od 15000 din, pa ako ima jos neki proizvodjac ovakvu stvar u slicnom rasponu cene kazite, dajte enku preporuku za aku koja moze da mi zavrsi posao
Poz
P.S. Da li i "obicne" aku busilice mogu da buse zidove za tiple (pod "obicnim" smatram Makitu, jer nju cekam da mi donesu iz Svabije po nekoj "povoljnoj" ceni, pa da li ce ona moci da mi zavrsi posao ili da pazarim ovog Unea)
[ Java Beograd @ 03.03.2009. 08:38 ] @
@EHHO
Nisam imao prilike da koristim pomenuti alata, ali evo nekih principijelnih komentara.
U principu, uređaji "sve-u-jednom" NAJČEŠĆE ne budu nizašta. Zahtevi koji se postavljaju pred aku-šrafcigerima su u mnogome kontradiktorni sa onim šta treba da ispuni vibraciona bušilica za beton.
Analogija:
Kupovao ja kuhinjski uređaj koji je i mikser i blender i sokovnik. Niti sam se soka napio, niti se mikser pokazao. Kao blender - đene đene. E onda, kad sam se zaj*bo, onda sam otišao i kupio uređaj koji je samo i jedino sokovnik. E to čudo je cedilo voće do zadnje kapi !
[ Marko Enter @ 03.03.2009. 10:20 ] @
Taj bosch sto si video moze da busi u beton do tamo nekih najvise 12-13 milimetra, ali ipak mislim da je to mnogo dati za tu hoby alatku, za 15, ooo mozes da kupis dobru aku busilicu od makite i da s njom busis svud samo ne u beton, u ciglu i obican malter moze da se uzmu one burgije sto busi bez vibracija, a kada ti treba za beton tu je ipak najbolji hilti na struju iz mreze , ovo sve drugo manje vise nije to to, ja nikad nebih dao te pare za to , osim kad bih bio bas prebogat
pozdrav
Marko
[ EHHO @ 03.03.2009. 12:16 ] @
Pa hteo sam da uzmem tako nesto, jer kad imam nesto sitno da uradim ovo bi mi bilo spas, a ovako trebam da nosim produzni kabal, pa kofer sa hiltijem i jos kofer sa alatom i jos oprema koja se montira
Znaci ako pazarim Makitu, ciglu i blok (koji se najcesce i buse, a sad ako mi upadne beton onda ....) mogu bez problema da busim i koja Makita je preporuka i koja voltaza.
Par puta sam sa zelenim Bosch-om PSR modelom probao da busim zid i sve mi to nekako traljavo islo, cak sam ga batalio i otisao po hilti i zavrsio caskom, zato sam i gledao tako nesto, ali ako mislis da Makita moze ovo da radi bez problema, mozda cu onda jos malo razmisliti, jer je ovaj Bosch relativno nov, pa ne znam kako se jos pokazao taj pneumatski motor
Poz
[ Marko Enter @ 03.03.2009. 17:03 ] @
Ako hoces stvarno univerzalnu dobru busilicu sa akumulatorom da busi svugde onda moras dati bar 400 evra kao npr ova
s njom mozes busiti , metal,beton,drvo sta hoces, kada busis u beton prebacis u mod na cekic i onda busi sa udarcima pneumatskog klipa, koji lupa direktno u koren burgije ova ima snagu udarca od 2 j , u beton busi 20-ku kao nista, znaci u praksi provereno sigurno, ja sam sa ovakvom makitom slicnom samo je sa kablom bila probusio preko 100 rupa uzastopno bez odmaranja, rupe su bile 16-ke, busilica je bila onako blago zagrejana , inace ovakvu makitu koriste i planinari da busu u stene kada se penju
pozdrav
Marko
[ Marko Enter @ 03.03.2009. 17:11 ] @
Evo i prilozicu ti jedan snimak da vidis, inace makita je i poznata po onim velikim busilicama kao i onim ogromnim hamerima za stemovanje i razbijanje sa kojima sam isto radio i poznajem dosta majstora koji ih koriste po citav dan
http://www.youtube.com/watch?v=sf-ObggmgHQ&feature=related
pozdrav
Marko
[ EHHO @ 03.03.2009. 20:52 ] @
[ Marko Enter @ 04.03.2009. 10:20 ] @
Pa bre... ako ti se svidja uzmi ga , nije on u sustini toliko los, al dobro ako mislis da ti treba uzmi ga
pozdrav i srecna kupovina
Marko
[ Java Beograd @ 04.03.2009. 10:32 ] @
Pazi, čim je Bosch, verovatno nije loš. Ali, ponavljam, mnogo je bolje (i jeftinije) kupiti dva uređaja: aku-šrafciger i aku-čekić bušilica. (Obično bušenje nije problem)
Onda bar znaš šta čemu služi, a oba ova alata biće specijalizovana za svoj posao.
[ EHHO @ 04.03.2009. 15:14 ] @
Citat: Java Beograd: Pazi, čim je Bosch, verovatno nije loš. Ali, ponavljam, mnogo je bolje (i jeftinije) kupiti dva uređaja: aku-šrafciger i aku-čekić bušilica. (Obično bušenje nije problem)
Onda bar znaš šta čemu služi, a oba ova alata biće specijalizovana za svoj posao.
Pa za koliko para ima da se nadje aku-cekic busilica (ako kazes da moze da bude i jeftinije), ako naprimer aku srafciger Bosch-ov, model PSR kosta nekih 5500. Jel za 100 evra moze da se nadje aku-cekic i koji model je OK?
Citat: Marko Enter: Pa bre... ako ti se svidja uzmi ga :) , nije on u sustini toliko los, al dobro ako mislis da ti treba uzmi ga
pozdrav i srecna kupovina :)
Marko
Pa meni izgleda OK, ali sam zato ovde i postavio pitanje da vidim da li je neko od Vas koristio u praksi ovu alatku, kako bi mi iz prve ruke rekli vredi li tih para ili ne.
Jos me sad @Java Beograd bacio u dilemu kad kaze da mogu da se kupe dve posebne alatke za te ili jos manje pare
Poz
[ Java Beograd @ 04.03.2009. 15:50 ] @
Izvinjavam se. Pod jeftinije sam mislio - dugoročno. Jer nasjkuplje je kad kupiš alat koji ne odgovara svrsi, tj. budu bačene pare. A onda, ponovo kupiš neki odgovarajući alat.
[ zorpetus @ 07.03.2009. 22:10 ] @
Citat: Marko Enter:
"I taj metabo sto si uzo mislim da je made in China, pogledaj bas pa javi ovde"
Evo, sa malim zakasnjenjem javljam - nemam pojma gde je napravljen Na samom aparatu ne pise nista ni nalik "Made in", dok na bateriji pise da je sastavljena u Madjarskoj. A punjac baterija je "Made in China". Medjutim, na samom uredjaju ne pise ni Germany, ni China ni Hungary...
Evo par slika da vidite kako izgleda. Nisam slikao sklopljen kofer - izgleda zaista ubedljivo i kao nesto sto je bas namenjeno vucaranju po raznim gradilistima i sl.
[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 07.03.2009. u 23:44 GMT+1]
[ Marko Enter @ 08.03.2009. 11:02 ] @
Aha, pa ako ne pise nista onda je verovatno kinez, na original metabo alatu pise Made in Germany, pa dobro nije ni taj los ja sam radio sa isto takim kineskim samo od 18V i zavrsavao je poslove dobro, on i jeste u sustini predvidjen za nosenje po gradjevinama
pozdrav i uzdravlje da te sluzi dugo
Marko
[ Java Beograd @ 09.03.2009. 09:00 ] @
Čekaj malo. Ima kineza i kineza. Ne bih ja uvek Made i P.R.C. poistovećivao sa bofl robom.
Postoje evropski brendovi koji su svoju kompletnu proizvodnju preselili u Kinu, ali zadržani su isti proizvodni procesi, iste mašine, iste sirovine, ista kontrola kvaliteta. Takav proizvod se ni po čemu ne razlikuje od onog koji je proizveden bilo gde u svetu. A i zašto bi ?
Sa druge stane postoje kineski proizvodi koji su proizvedeni po nekom njihovom proizvodnom procesu, po nekoj njihovoj metodologiji i sa nekom njihovom kontrolom kvaliteta. Ime brenda ni ne postoji, ili je nešto kao PANASOANIK. Kvalitet takvog proizvoda je, za razliku od onog gore opisanog krajnje smunjiv.
Dakle, zorpetus, ako si kupio Metabo onda je to Metabo.
[ Marko Enter @ 09.03.2009. 10:16 ] @
Jeste Javo beograd, ali ti garantujem da npr bosch iz kine nije isti kao bosch iz nemacke, npr kontrola alata nema sanse da je ista kao i u nemackoj, zato i ima dosta bosch alata koji su novi a neispravni zato sto se tamo u kinu to promuva a to kod nemca ne moze da se desi , po pravilu svaki alat koji se napravi treba da se nakratko istestira u fabrici mislis da se to u kini primenjuje mnogo npr ja znam sigurno da se u japanu ili nemackoj svaki alat pre pakovanja u kutiju testira, a sad verovatno mozes i da zamislis kakav je i ostai proces proizvodnje u kini, nije on u sustini toliko los ali ne moze da se poredi sa japancima i nemcima
pozdrav
Marko
[ zorpetus @ 09.03.2009. 14:07 ] @
Citat: Marko Enter: Jeste Javo beograd, ali ti garantujem da npr bosch iz kine nije isti kao bosch iz nemacke, npr kontrola alata nema sanse da je ista kao i u nemackoj, zato i ima dosta bosch alata koji su novi a neispravni zato sto se tamo u kinu to promuva a to kod nemca ne moze da se desi
Pa sada, kontrola kvaliteta u poslednjih 15-20 godina je evidentno svima u drasticnom padu, i za to je mislim najvise kriva ova globalizacija, gde kompanije moraju da izbacuju sto vise novih proizvoda godisnje i da maksimalno smanje troskove (preseljenje proizvodnje u Kinu) da ih nebi pojela konkurencija. Bukvalno.
Poznanik je uvozio neke makaze (za frizere) iz Nemacke, neka prilicno poznata fabrika iz za to iz cuvenog Solingena - i desavalo mu se par puta da dodju zapakove makaze koje uopste nisu naostrene !? To mu se npr. sa kineskim makazama nije nikada desilo, ali je kvalitet nemackih neuporedivo bolji (jednostavno rade od drugih materijala, drugacije su okaljene itd.). Ali su i nemacke bile 15 puta skuplje. Pa sada, ko sta hoce i voli... Ima i kineskih koje su po kvalitetu ravne nemackim, ali im je cena oko 30% niza od nemackih. I onda tipican kupac razmislja: ajde bolje da dodam tih 30% i kupim nemacko... tu makar znam na cemu sam. Tako da te skupe kineske nije nikad ni uvozio. Volvo je i dalje u glavama mnogih sinonim za najbezbedniji auto na svetu, iako su ih mnoge firme u proteklih 20-tak godina i stigle, pa cak i prestigle u tom aspektu. Itd.
Sto se Metabo alata tice - sasvim je moguce da je pravljen u Kini, ali obicno ako firme ne prave neku posebnu seriju (tipa plavi i zeleni BOSCH, tipa plava i crvena Makita itd.) onda znaci da stoje iza kvaliteta i tog alata kao da je pravljen u maticnoj fabrici. Zasto bi sami sebe minirali prodajom alata koji ce se kvariti i donositi negativni publicitet kompaniji?
Cesto su poznate firme sklone da ne prodaju samo kvalitet nego i svoj brand, pa onda izmisle "hobby" varijantu vlastitog alata, koju proizvodi ko zna koja firma u svetu (verovatno Kina &Co.) po OEM principu, pa onda na to lupaju svoju nalepnicu i papreno je naplacuju. Ne kazem da je to uvek slucaj, ali vrlo cesto se desava.
[ veljkoE @ 10.03.2009. 17:06 ] @
evo dokaz za metabo
http://www.metabo.com/index.php?id=16914
pa ako ima, onda je OK
[ zorpetus @ 10.03.2009. 18:15 ] @
Ovo je link za PDF sa listom rezervnih delova za odredjeni Metabo uredjaj, ne razumem bas sta si hteo da kazes sa:
"pa ako ima, onda je OK" ?
Isti dokument, odstampan, dobio sa svom ostalom dokumentacojom (uputstvo i dr.).
Moze da se poruci skoro sve od delova od kojih je ovaj Metabo sastavljen - osim onih sklopova koji nisu predvidjeni
da se dalje rasklapaju nego se menjaju celi - tipa motor, futer, baterija itd.
[ Milojkovic @ 12.03.2009. 22:16 ] @
Univerzalan alat je uglavnom promasena kupovina.
Treba kupovati namenski.
Znaci ako ti treba odvrtac kupi samo njega, ako hoces da busis,onda busilica, za stemovanje stemerica.
Moja preporuka je Hitaci ili Makita, Hilti takodje moze i plavi Bosch.....ima i drugih ekstra kvalitetnih firmi za koje velika vecina nije cula a daleko su bolje od svih...recimo Fajn, ili CP....Rupes...to su bas profesionalni uredjaji i oni su napravljeni da traju i da rade.
[ racicd @ 16.03.2009. 17:30 ] @
Metabo je zakon, imamo je na poslu, nas 7 radimo sa njom (povremeno) i svi je nosimo kući kad treba ;)
Već 5-6 godina je kod nas i baterija je kao prvi dan (2 kom).
Radio sam i sa DeWalt-om još bolja je od Metaba ali i skuplja.
I da prokomentarišem početak ove teme, ne zavisi od napona snaga odnosno zavisi ako gledate proporcionalno sa snagom, u stvari snaga je ono što je bitno u svemu tome... znači za laike ono što se označava kao W (vat) ne V (volt).
[ ljubisa o @ 30.04.2009. 09:14 ] @
Mnogo ima dobrih aku programa ali njihova primena je karakteristicna u montazama raznim mestima gde kablovi su kratki ili predstavljaju problem u manervisanju kao kod montaze namestaja od iverice recimo.Moje je iskustvo da sa vecom voltazom ide i jaci obrtni moment ne brzina nego obrtni moment .
Za one koje rade malo dobri su svi aku sauberi moze einhel itd najbolje najaci 18v.
Za one koje vole najbolje to je sve na F.Fein ,Festool,Flex.ali nema delova i servisa kod nas.
Zato bosch plavi je za prof rad.
zeleni bosch za one koji ne mogu toliko novca da izdvoje za plavi.
Otvarao sam feinov industriski alat aku za rad u auto industriji,unutra je elektronika kao u televizoru osiguranja svuda ,to nisam sreo kod standardnih saubera.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|