[ jovan007 @ 23.02.2009. 23:12 ] @
Pročitao sam sve,od prvog do poslednjeg komentara i pri kraju su digresije sve češće,mada sam saglasan s njima.Ali to me ne sprečava da postavim pitanje i nadam se odgovoru:
Naime proveo sam prvu zimu u novoj kući i nisam oduševljen s obzirom na prethodno mesto boravka.

Problemi:

1.Buđ na 10 cm od patosa iza regala;
2.Temperatura u kući 18-22 C u zavisnosti od spoljne temperature pri temperaturi radijatora od 60C;
3.Zidovi su hladni na dodir kako spoljašnji tako i unutrašnji,samo za nijansu manje;

Kuća je u 2 nivoa-podrum ispod kuće i stambeni prostor.Coklja je 1m iznad zemlje od betona,zidovi su od bloka i perlita.Na tavanu je postavljen stiropor 10cm i prekriven glazurom.Radijatori su liveni i ima 30 rebara ispod prozora u sobi 4.5x3.5m,ostali su srazmerni veličini prostorije.

Nabavio sam materijal i čekam lepo vreme da stiroporom obložim coklju i planiram cevi od radijatora sprovesti iza regala do spoljašnjih zidova u svim prostorijama,pošto sam tako nešo već viđao sa dobrim rezultatima.

Pitanja:Da li mislite da će to podići temperaturu u kući ili moram i zidove obložiti stiroporom?
[ Java Beograd @ 24.02.2009. 08:32 ] @
Moje mišljenje:
Ovo što si naveo će ti verovatno sprečiti pojavu buđi na mestima gde je slab protok vazduha, tj. iza regala. Nikako ti ne može iole značajnije promeniti termički bilans kuće.
[ jovan007 @ 24.02.2009. 14:46 ] @
>
>
Tako sam i pretpostavio.Znam jednu osobu koja je skinula sa coklje
stiropor zbog lošeh izgleda posle 15g i kaže da je izgubio 2C u kući,pa
se nadam.
Usput meni je i podrum ispod pa očekujem da će u njemu biti toplije a
samim tim i ploča nad njim pa onda i u kući patos a samim tim i ceo
ambijent....
[ zigicsasa @ 25.02.2009. 14:31 ] @
Uradi proračun gradjevinske fizike.

do pojave budji je najverovatnije došlo zbog hladnih mostova (temelja kuce, presek zida i tavanice, grede iznad prozora)

Termičkom izolacijom kuće nedozvoljavaš kondenzaciju vodene pare na unutrašnjem delu zida. Sa tim ćeš smanjiti još i potrošnju energeta za zagrevanje objekta.

Savet: Svakog jutra proluftirati prostorije min. 30 min

U prostoru imaš izvor vlage od sušenja veša, kuvanja ili samih ljudi.