[ Galenika @ 25.02.2009. 02:54 ] @
Plafon mi se u jednoj sobi ugiba na pritisak ruke, kao papir. Rešio sam, da kad malo otopli, dohvatim čekić i izubijam ga celog. Zanima me kako da napravim smesu za novo malterisanje, koliko debelo da je nanosim, jednom ili dva puta. Totalno sam hendikepiran za ovu oblast pa vas molim da mi kazete sve šta treba da radim.
[ Java Beograd @ 25.02.2009. 08:20 ] @
Nisi napisao da li stanuješ u kući ili u stanu. Višedecenijska praksa je izolacija plafona trskom. I to je odlična izolacija. Moj iskreni savet je da ništa ne diraš. Šta ima plafon da se ugiba po rukom ? Nije to zid ili pod.
Ali ako nije trska (ne znam šta bi drugo moglo biti) i ako si baš rešio da ga "izubijaš", moj sledeći savet je da se okaneš malterisanja, već da odradiš posao gips kartonskim pločama. Mnogo je na ovom forumu posano na tu temu, a takođe i na drugim forumima. Potraži i na netu Knauf, Rigips.
[ Galenika @ 25.02.2009. 13:05 ] @
Živim u stanu, na Galenici. Iznad mene je stan takodje. Pa kako bre možeš da mi kažeš " Kome smeta plafon koji se na pritisak ruke ugiba " . Pa šta ako malter otpadne i lupi me u glavu :-) ? Šalu na stranu. Znači hoću isključivo da malterišem, gipsane ploče i tome slično definitivno otpada u ovoj priči. Znači, zanima me šta da zamešam da dobijem najbolji malter za plafon? Pesak + cement + kreč, cement + pesak. . . Šta? Ima trista varijanti.
[ Java Beograd @ 25.02.2009. 14:16 ] @
OK. Kad si već rešio da radiš težu, skuplju i lošiju varijantu ...

Receptura za malter ima mnogo, ali jedna od najčešćih je: pesak : kreč : cement u sledećim zapreminskim odnosima 3 : 2 : 1
Može i 9:6:2 ili 9:6:1 što ispadne sa manje cementa. Cement za plafon i nije nešto bitan. Može i malo više peska ...
[ veljkoE @ 25.02.2009. 16:27 ] @
imas one masinske maltere u dzakovima , vec gotove, samo se malo raspitaj jel to OK za rucno malterisanje

inace, malterisanje je veoma slozen posao

a tek plafon
[ slatky @ 25.02.2009. 18:11 ] @
nije to baš jednostavno treba prvo bacit špric jer se malter nece uhvatit za blok
[ bakara @ 25.02.2009. 20:29 ] @
Citat:
slatky: ...jer se malter nece uhvatit za blok

Koji bre blok, covek zivi u stanu (salim se...)

Mnogo jednostavniji zahvat bi bio sa gips karton plocama, a mogao bi zenu i da iznenadis sa nekim spustanjem plafona i novom rasvetom
[ Galenika @ 25.02.2009. 21:50 ] @
Jaoj koji ste kraljevi, majke mi. Ali najjači je bakara sa komentarom " Da iznenadim ženu " . Pa ljudi, nisam se ženio do sada, imam samo 22 leta :-) :-) :-) Evo, obećavam, čim završim studije, stajem na krejzi kamen :-)

Pusti te gipsane ploče, neću to. Hoću da zamešam malter i nanesem nov, svež sloj maltera, pa sedam dana sušenja, dve ruke gleta, pa poludisperzija. Ima da bude kao nov. Samo mi od vas treba recept za dobar malter i postupak!:-)
[ Nikola M @ 25.02.2009. 22:47 ] @
Znači ponavljam što su ti ljudi pametno rekli - nije problem malter već akanje

ako ćeš da se vežbaš nemoj brate na plafonu - ako nisi perdašio plafon do sad (a da jesi ne bi pitao) iznenadićeš se koliko je šugavo
špric, pa pređi, pa drugi, ima da se iskriviš ko kifla.... ili nađi majstora, ili gips ploče, a za vežbu uzmi bolje neki zid ili štagod

savet - napravi takvu skelu da možeš da se na nju nasloniš leđima u savijenom polusedećem položaju (jbg ne znam kako ovo da objasnim...)

[ Galenika @ 26.02.2009. 00:11 ] @
Nisam napisao. Plafon mi je 3 * 3 m, i može to da se odradi sa merdevina. To mogu sam da odradim a za gipsane ploče bih morao da zovem majstore i tako to. Znači kad izlupam ovaj " prekipeli " malter, da nakvasim ploču pa onda tako na mokro da nanosim malter? Da ga nanosim gletericom ili nečim drugim? I da, koliko slojeva maltera i koliko to otprilike treba da bude debelo. Mislim, mala je to površina, to se odradi za jedan dan.
[ tetreb995 @ 26.02.2009. 07:38 ] @
Poslusaj savet ,mojne sam da malterises...posebno ne plafon . A zasto ? Videces i sam .
Jes' izgleda prosto kad dundjeri rade al' ......
[ veljkoE @ 26.02.2009. 16:18 ] @
susenje od 7 dana je samo pusta masta

savet
zamesaj negde kanu maltera i nadji neki zid
i pokusaj da fanglom nabacis malter na zid i naravno, da ostane tamo - zalepljen

sledi kinder surprise

Citat:
tetreb995: Poslusaj savet ,mojne sam da malterises...posebno ne plafon . A zasto ? Videces i sam .
Jes' izgleda prosto kad dundjeri rade al' ......

ako nisi svestan znacenja reci dundjer , pokusaj da malterises
[ Galenika @ 26.02.2009. 16:38 ] @
What? Whaaaaaaat? :-)
Ako bih zvao molere da mi u plafon stave gipsane ploče, koliko bi me to zadovoljstvo koštalo? Dimenzije 3 * 3 metra. Znači samo da postave, ja bih gletovao. I koliko vremenski bi oni to postavljali? Da li je potrebno da izubijam prekipeli malter pre nego što oni dodju? Koliko će oni profili na koje šrafe ploče da mi spuste plafon? Ne volim te spuštene plafone. Na čemu će da mi visi luster posle toga?
[ tetreb995 @ 26.02.2009. 17:57 ] @
Veljko, ja majstore generalno zovem " dundjeri" .... :-)
[ Marko Enter @ 26.02.2009. 18:11 ] @
Da, dundjeri Galenika : i ja ti prijateljski ne preporucujem da se ne ucis na tvom plafonu, ako te vec to zanima onda dovedi nekog iskusnijeg da ti pokaze i zajedno to uraditi, jer ti i sam kazes neznas ni malter da zamesas a kamoli plafon da omalterises da lici na nesto, imam i ja jednu zgradu koja treba da se maleterise, ja cu zidove odraditi ,ali za plafon cu morati nekog da dovedem ili da idem nekoliko dana da sa nekim radim, ili da ugradim gips ploce koje je stvarno jednostavnije i bolje resenje, nemoras ti njega da spustis onako sa one sare i udubljenja, nego da bude samo ravan normalno , inace malterisanje preko glave je seks malo poveci a sto se tice maltera kupi gotov malter u dzakove i samo ga zamesas

pozdrav
Marko
[ veljkoE @ 26.02.2009. 21:40 ] @
Citat:
tetreb995: Veljko, ja majstore generalno zovem " dundjeri" ....

jednom ces viknuti za majstorom:

eeej dunsteru, dodji malo ovde

ima samo da te pogleda

[ Nikola M @ 27.02.2009. 08:04 ] @
Citat:
Galenika: What? Whaaaaaaat? :-)
Ako bih zvao molere da mi u plafon stave gipsane ploče, koliko bi me to zadovoljstvo koštalo? Dimenzije 3 * 3 metra. Znači samo da postave, ja bih gletovao. I koliko vremenski bi oni to postavljali? Da li je potrebno da izubijam prekipeli malter pre nego što oni dodju? Koliko će oni profili na koje šrafe ploče da mi spuste plafon? Ne volim te spuštene plafone. Na čemu će da mi visi luster posle toga?

Pazi ovako, ako baš hoćeš sam lakše će ti biti da postaviš gips ploče, mada ni to nije za nekog ko nije radio pre...

Ne moraš ništa da lupaš, uzmeš gips ploče (pazi na dimenzije, gledaj da ti fino "uklapa" u 3x3m), postaviš alu metalne profile, paziš da bude svuda ravno i stavljaš. Visinu možeš d anamestiš koliko ti odgovara. Ovo ti je i prilika da izoluješ toplotno plafon ako nije već dobro izolovan - jednostavno pre ploča staviš mineralnu vunu, pa preko nje najlon foliju crnu.
Geltovanje znaš i sam kako kažeš...

luster će da ti visi na kukici koja se uvrće u gredu iznad, ili se prosto okači o postojeću kukicu koja sad visi iz plafona. nemoj da zaboraviš rupu za žice za luster.

Postavljanje će da ti uzme jedno popodne recimo
[ veljkoE @ 27.02.2009. 13:47 ] @
Citat:
Nikola M:
...
, postaviš alu metalne profile,
...

profili su od pocincanog lima , a ne od aluminijuma
[ Marko Enter @ 27.02.2009. 14:23 ] @
Da profili su od pocincanog lima, kakvi bi bili oni da su od aluminijua te debljine i koja bi cena bila Galenika ; pazi rigips se lakse radi nego malteracija ! to ti je bogami majstrski poso koji se uci da bi kvalitet bio dobar, i majstor se ne postaje preko noci,
sad ste me podsetili na jednu dogodovstinu tamo u jednom selu trebala da se malterise neka kuca, i bio jedan majstor i trebao mu je jos jedan da zavrsi brze a u selu slabo bili majstori za malterisanje, i nadje on nekako jednog cicu koji kaze mogu ja da malterisem, i tako oni krenuli da radu i ovaj cica poce tamo valjda kupatilo da radi i kad posle nekog vremena ode ovaj majstor da ga obidje on u malter do koleni e tako pazi da se tebi ne desi a najverovatnije da oce posto vidim da neznas nista o tome
Nemoj sad da mislis da ti ja zinat pricam da ne radis to, mislim kako hoces mozes da probas tvoja je kuca .

pozdrav
Marko
[ Java Beograd @ 27.02.2009. 14:28 ] @
Citat:
Nikola M: ... ako baš hoćeš sam lakše će ti biti da postaviš gips ploče, mada ni to nije za nekog ko nije radio pre...

Ja nikad nisam radio sa gips kartonskim pločama, ali posle uputstava sa neta, i razgovora sa ljudima - sasvim sam uspešno uradio i zidove (sa rešetkom, bez rešetke, sa izolacijom i bez ...) i dva plafona.
Malterisanje sam probao - i rekao dovidženja !
[ legalos @ 28.02.2009. 00:11 ] @
Lepak za plocice je takodje cement samo vec zamesan i sa njim se lakse radi, na tebi je da sipas vodu i da ga spremis za rad. Pored svega je dosta fin pa ako si i malo vest mozes da izbegnes gletovanje, to jest da ga tako izglacas da posle samo prekrecis u boju koju zelis. Ali, i ja bi se pridruzio vecini koja te je, po mom misljenju, ipak prijateljski savetovala da se okanes corava posla!
[ Galenika @ 28.02.2009. 01:14 ] @
Hvala svima do sada na predlozima. Eto, dobra ideja, lepak za pločice, toga se nisam setio. Ne znam što me odgovarate od malterisanja. Pa nanosim na gletericu i lepim malter na plafon. Pre toga ga nakvasim da se bolje uhvati malter. Lepo to odradim, pa kad se osuši izgletujem i onda krečenje. Uopšte ne vidim šta bih ja tu mogao da zeznem. To je ljudi bre, mala površina, ne može da se omane. Ajde da je u pitanju neka veća površina, ali ovako . . .
[ slatky @ 28.02.2009. 06:47 ] @
pa tu je problem ti pocneš lijepo da ga obrađuješ a ono fljas!! sve otpadne jer nije dobro povuklo. dletericom neće ići jer onda tek otpada mora se bacit gore. plafon je zeznit za radit i za onog ko zna a kamoli ko se treba ucit. prvo se baci špric ili malter mlijeko, to je cement i pijesak zamješan na rijetko. baca se fanglom za neiskusne završi svugdje najviše u očima samo ne tamo gdje treba. kad se to osuši baci se malter nagrubo zavisi od debljine i posle se finišira.
probaj ništa te ne košta.
[ Marko Enter @ 28.02.2009. 11:04 ] @
Ma mislim da lepak za plocice nie dobar za malteraciju i nikoga nisam video da time radi a i skup je za to, ako mozes da nadjes ROTBAND gotov malter u dzak uzmi njega ili GOLDBAND ja sam s njime radio i stvarno vata ka za oci
Ehhhh tako obicno pocetnici misle, da je to lako i da se uradi cas posla , ali kada se krene raditi onda se tek vidi koliko covek nezna i naravno uci iz svojih gresaka, pa bre dobro ajd ako si bas resio da omalterises omalterisi ga, dok ne probas neces znati kako je, a i usput ces skupiti i neko iskustvo, mada nisi trebao tako da pocnes ali ajd posto si napeo
znaci pogledaj nadji ovaj malter sto sam ti rekao ili neki slicni

pozdrav i srecno

Marko
[ Galenika @ 28.02.2009. 18:49 ] @
Odlučio sam. Malterišem na leto! Ubedjen sam da ću odraditi sve profi. Hvala svima na savetima. Javljam vam kad to budem uradio, kako sam uradio a dokumentovaću malterisanje i sa slikama. Pozdrav.
[ Galenika @ 28.02.2009. 18:50 ] @
Odlučio sam. Malterišem na leto! Ubedjen sam da ću odraditi sve profi. Hvala svima na savetima. Javljam vam kad to budem uradio, kako sam uradio a dokumentovaću malterisanje i sa slikama. Pozdrav.
[ Marko Enter @ 01.03.2009. 09:52 ] @
OK, mozes i u prolece, mislim da je to i najbolje vreme, nego po onim vrucinama pa bre posto je tvoj plafon radi ga sve dok ne postane ravan, znaci ne prekidaj poso dok ne bude ravan

pozdrav
Marko
[ Galenika @ 02.03.2009. 23:42 ] @
Opet mi se motaju razne ideje po glavi. Ako bi neko mogao da mi objasni ukratko kako na plafon da postavim gips karton ploce. Znaci, da li je potrebno obiti prekipeli malter, a ja mislim da jeste i kako postaviti profile i koje profile uopste koristiti. Najbolje bi bilo dokumentovati to i sa slikama. Ja mislim da treba obiti malter, uvrnuti profile u plocu, pa na te profile sa onim siljatim srafovima kaciti ploce za profil, tj. zasrafiti ih.
[ SASA M. @ 03.03.2009. 00:28 ] @
Sto bi rekao Slavko Stimac, ~sve je vec napisaTo. Knauf.rs ili Knauf.hr
[ Marko Enter @ 03.03.2009. 10:25 ] @
Da, imas to sve napisano na njihom sajtovima, ali ipak tu mozes samo naci teoriju, i za to treba neko prakticno da ti pokaze i da gledas uzivo kako se to radi, eh kad bi se tako zanati ucili preko interneta bilo bi dobro nemoras da koristis ti profili mozes i sa letvama da napravis rostilj , to je jeftinije od profila,

pozdrav
Marko
[ Java Beograd @ 03.03.2009. 10:57 ] @
Pa sad ... Kad je neko vičan alatima i radio po kući i oko kuće sve i svašta onda su i slike sasvim dovoljne. (Naprimer - ja )
[ Marko Enter @ 03.03.2009. 16:34 ] @
Pa da, moze i tako, ali kad covek bas nezna nista onda nije bas lako da se nauci samo preko neta
evo kako smo mi radili jedan plafon od letva je bio rostilj a iznad je grnuta vuna kao izolacija

pozdrav
Marko
[ Galenika @ 04.03.2009. 01:57 ] @
Marko Enter, vrlo zanimljivo resenje. Mene zanima, da li se profili ili daske npr. uvrcu u plafon srafovima i tiplovima? Ja bih recimo isao na varijantu sa profilima i stavljao bih ugradne svetiljke, da mu ga malo dam po izgledu. Jel moze neko da postavi par slika sa profilima koji se koriste za plafon i nacin na koji se uvrcu u plafon. Dosta ce znaciti i drugim posetiocima foruma koje ovo interesuje.
[ Java Beograd @ 04.03.2009. 09:02 ] @
Citat:
Galenika: ... stavljao bih ugradne svetiljke, da mu ga malo dam po izgledu...

Veliki napredak, u odnosu na malterisanje, ali kao i prvi put, mnogo si bre tvrdoglav i nagao.
Ovo šta ti je Marko napisao i slikao nije plafon koji bi mogao da ima i svetiljke. To se radi "malo" drugačije i "malo" je komplikovanije.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.03.2009. u 10:40 GMT+1]
[ Marko Enter @ 04.03.2009. 10:08 ] @
Naravno da je za svetiljke malo drugacije, videcu ako imam neku sliku pa da okacim , inace ovo gore sa slike je za klasican ravan plafon

pozdrav
Marko
[ Galenika @ 04.03.2009. 12:18 ] @
Java, tvrdoglav sam, priznajem. Sta da se radi :-)
Mare Enter, ako mozes par slika da postavis, to bi bilo extra i uz to malo objasnjenja oko svega ovoga. Pretpostavljam da, ako bi se stavljale svetiljke, mora plafon da se malo vise spusti kako bi stala ona gnezda u koja se ture svetiljke.
[ Ji 4Tze @ 04.03.2009. 13:26 ] @
Imaš na sajtovima proizvođača kako se pravilno šta montira (knauf, rigips) - tebi treba obloga plafona.
Detaljno u CAD-u (tj. u pdf formatu) a možeš da odeš do predstavništva ili okreneš ih telefonom i pitaš gde su pa da pokupiš neki pamflet o plafonima.
Ili odeš na stovarište da kupiš materijal pa ti tamo objasne kako se to radi :D

Obično se
1. izabere tip obloge (da li se plafon spušta ili samo oblaže tj. ravna).
2. kupe distanceri, profili i ploče
3. izvuku ose nosača gipsarskim kanapom duž duže strane plafona na 625mm (knauf standard) od zida do zida.
4. za plafon se distanceri prišrafe (tipla odgovarajuća za materijal, pun ili šupalj materijal) - to je zapravo perforirana traka od pocinkovanog lima - služe da bi dobio idealno ravan plafon.
5. uz libelu se profili montiraju u distancere, odseče ili savije višak distancera.
6. provuku kablovi za struju, štagod (ostanu da vise ko lijane) - preporučljivo je da koristiš samogašuće bužire tamo gde je visoki napon, mada teoretski nema tu šta da može da gori.
7. krene sa pakovanjem staklene vune i montažom ploča.
8. obrade se međusobni spojevi ploča (ispunom, tzv fugenfilerom preko mrežice), mesta gde su šrafovi (isto ispunom) i spoj gipsanog plafona sa postojećim zidom (obavezno elastična ispuna). To već zavisi i od tipa ploča i obrađene ivice.
9. išmirgla i okreči.

E sad, 7-8-9 ima i caka i pravila, ja ih ne znam jer se time ne bavim, probaću da nađem slike i okačim kako se to kod mene radilo - tj u toku rada kako je izgledalo, a siguran sam da se nisu pridržavli potpuno svih pravila proizbođača sistema.

Lakše plafonjere se kače na sam gips a za luster prvo montiraš dužu kuku u postojeći plafon.

Deluje komplikovano ali je sasvim izvodljivo - ne treba ti ni 10% znanja i iskustva koliko bi ti trebalo da malterišeš plafon - zato danas i ima toliko GK montažera.
Mada sam siguran da se ranije detaljnije pisalo o ovome ovde.

[ Ji 4Tze @ 09.03.2009. 08:41 ] @
Zaboravio sam i ovaj detalj, po obodu prostorije na jednakoj visini se isto montiraju profili (pod libelu, je l)

.
[ Marko Enter @ 14.06.2009. 12:30 ] @
I sta si uradio po pitanju plafona ? leto evo jos malo pa doslo

pozdrav
Marko
[ Galenika @ 21.06.2009. 23:53 ] @
Eto, dodje i leto :-)
Sedoh ja u svoj auto, odoh do farbare, ostavih u njoj toliko para da su prodavci vrištali od sreće. Kupio sam gotov malter u džakovima, platio sam ga malo skuplje, doduše mnogo skuplje, al kao što Mare reče, vata ko za oči. Ispraznim sobu sa stvarima, postavim najlon na patos i stari tepih, da amortizuje lupanje plafona o patos i ne uništi parket. Popnem se na merdevine, udarim pesnicom u plafon, a ono otpade ceo kvadrat debelog maltera, fljas dole. Uzmem čekić i izudaram plafon onako domaćinski. Ajoj što je bilo prašine, ozračio sam se kao mali zmaj. Posle toga sam pokupio šut i gore plafon zalio vodom ili ti nakvasio. Zamešao sam malter u dve kante od disperzije, pustio da odstoji, u medjuvremenu opet nakvasio plafon i počeo da malterišem. Padao je malter i po meni i dole na pod, ali uz vaser vagu i spretne ruke, ja sam plafon odradio za jedno popodne. Kad se osušilo sve to za sedam dana i dobilo boju suvog, udarao sam rukama po plafonu, a ono pun zvuk. Pre toga, kada sam udarao po prekipelom malteru, davao je zvuk nečega šupljeg. Onda je došlo gletovanje, pa bojenje plafona u belo i kačenje rasvete. I vi mi kažete da neću uspeti :-)
E bre drugari moji, plafon je odavno odradjen, sad radim drvenu stolariju koja je totalno oguljena do drveta i suši se git na njoj. Vidite bre dokle sam dogurao.
[ Marko Enter @ 22.06.2009. 15:32 ] @
Svaka cast. De ajd okaci neku sliku plafona da vidimo , i koliko te je kostao taj malter u dzakovima, je lsi knauf uzimo ili ?

pozdrav
Marko
[ Galenika @ 22.06.2009. 19:15 ] @
Slike ne mogu da okačim, kompjuter je spakovan i sklonjen zbog radova u stanu, pišem preko mobilnog koristeći operu mini. Jeste, Knauf malter sam koristio, samo nije vreća ista onakva kakvu si ti ovde prikazao, malo je drugačija. Cena je 1200 dinara, 30 kilograma :-)
Plafon je kao i svaki drugi normalan plafon, ravan, lep i beo :-)
Sa istim malterom sam i malterisao bočne zidove u podrumu i popunjavao rupe koje sam štemovao da bih razvukao strujnu instalaciju. Stvarno sam mislio da plafon nema šanse da odradim sam, ali sam uspeo. Prvi put nešto radim pa ga ubodem kao profesionalac! Ovako sam makar ostao tvrdoglav i nisam naseo na gipsane ploče, xe, xe, xe. . .
I vi ste mi neki majstori, ej bre, pa natovarim malter u gepek i zadjem po Beogradu da malterišem plafone za masne novce :-)
Ima li zainteresovanih ? :-)
[ Marko Enter @ 22.06.2009. 21:01 ] @
Ok, kad budes sredio komp onda okaci i koju sliku .

pozdrav
Marko
[ bordzija @ 27.11.2009. 11:08 ] @
Ja sam imao jedno 2 kvadrata plafona da iznivelišem sa ostatkom stana posle rušenja i odradio sam to sasvim dobro rigipsom ili ti lepkom za gips ploče. Prvo ispikuješ ceo taj deo plafona (sitne tačkice spicastim čekićem) pa malo i zagrebeš špahtlom... Naneseš prvu ruku rigipsa i onda u nju gipsarskom špahtlom utisneš mrežicu... Posle jos jedna ruka rigipsa pa gletovanje.

Rigips je mnogo dobar jer je kao žvaka prilikom rada i jako lepo se oblikuje ;)
[ Marko Enter @ 27.11.2009. 17:02 ] @
Citat:
bordzija: rigipsom ili ti lepkom za gips ploče.

Ako se to vec kupuje bolje je kupiti Rigipsov gotov malter , samo se doda voda i promesa i malterise se , jeftinije je od lepka, ja planiram time da omalterisem celu garazu u prolece

pozdrav
Marko
[ bordzija @ 28.11.2009. 11:38 ] @
Pa i nije, ako je velika površina onda ne mozes ni da umutiš bušilicom veliku količinu tog gotovog maltera... Ako si u Srbiji onda ti se viče isplati da platiš 2 dnevnice majstoru i dizajneru pa te izadje jedva 100 eura sve ;)