O ovoj temi se uglavnom ne razmišlja, i 'daleka' je. Svako će biti na strani bebija dok ne dođe u situaciju da se radi o njegovom (neželjenom) bebiju. Na sreću, 'preteko' sam, pa nije imalo potrebe za istim. Agonija se završila pre samo par sati (test negativan), i sada se osećam kao da ništa nije ni bilo. Međutim, do tog trenutka... pa svašta mi je padalo napamet, svakakvi scenariji. Raspoloženje ne želim ni da komentarišem. Kako se život izvrne o tren oka. U svim scenarijima, 99,99% bih se opredelio za abortus (sa verom da bi i dama pristala). Čak i po cenu da većina to karakteriše kao ubistvo. NAJVIŠE šta me je mučilo u celoj priči, jeste potencijalna neizostavna griža savesti. Ne bih imao osećaj da sam to uradio svom 'detetu', mom 'rođenom', no eto zaustavio jedno čudo od procesa iz koga bi (u najboljem redu) ispao život. Visoko cenim moralne vrednosti, verovatno bih u početku imao kriza kao i svi koji su kroz to prošli.
Međutim, ja sam se bio odlučio da razmislim umesto fetusa, pošto on, šta će mukica, ne bi imao mozak da odluči sam. Ja da sam fetus, opalio bih šamar spermatozoidu da se pridruži svojoj ekipi iza ograde a jajnu ćeliju bih zamolio da se vrati svom uobičajenom ciklusu. Ja bi da se zaljubim i sve redno kako treba, a oni bi odma na decu. Ionako smo genocidni što se tiče našeg muškog semena, a isto tako i solidan broj jajnih ćelija završi put deponije. Iz svega rečenog, po mom mišljenju, abortus NIJE ubistvo. Mislim na prve dane/nedelje NEŽELJENE trudnoće. Sve u životu treba planirati, pa i porodicu.
Želeo bih da Vaša mišljenja ne budu prazna priča, već zaista prava pomoć nekome ko će se svakako naći u ovoj situaciji. Ja sam bio jedan od istih. Znači DOŠLO JE do toga, nije bitno kako, i zašto se nije ranije mislilo. To su prazni odgovori koje dajemo iz udobne fotelje, i koje eto daju moć komentatoru da se oseća lepo što je nekome održao 'bukvicu'. Više odmogo no pomogo.
Da bismo došli do toga, zamolio bih da se izbegnu rasprave na sledeće stavke:
1) DA, treba koristiti prezervative! Nema potrebe da se o tome raspravlja zašto ih neko ne koristi, kao npr. ja i mnogi drugi. Stvar izbora.
2) DA, bilo mi je lepo, i opet ću isto.
3) Trebalo je da mislim pre o tome, ali nisam niti ću.
4) Društvene prilike, nataliteti, bela kuga, qčevi palčevi...
5) Bilo šta što je dovelo do začeća. Budućnost, ne prošlost. Ljudi greše svakodnevno, i ovo je samo jedna od niza životnih grešaka koje se mogu javiti usled neopreznosti iako postoje sve metode zaštite da se tako nešto ne desi.
Stavite se u poziciju da se TO Vama desilo (iako je manje više nemoguće)!
6) Ako Vama to ne može da se desi, onda bolje nemojte ni da ostavljate komentare. Ne traže se profesori života, koji će deliti lekcije koje svi znamo, već mišljenja.
Da li je abortus ubistvo ili ne?!
[Ovu poruku je menjao jeftonikius dana 01.04.2009. u 13:33 GMT+1]
[ Sopocanac @ 31.03.2009. 15:19 ] @
naucnici su dokazali da plod reaguje od 2 nedelje zivota na spoljnje uticaje , sto znaci da je od 2 nedelje zivota plod zivo bice u razvoju, sa formiranim ekstremitetima, glavom, ocima. Jasno prekidanje zivota takvog bica jeste ubistvo.
Abortus je cisto ubistvo tj likvidacija nerodjenog deteta.
[ gajo2 @ 31.03.2009. 15:23 ] @
Nije ubistvo ali jeste zlocin protiv drustva, pa treba sankcionisati kao npr. brzu voznju. E sad pitanje je ko je odgovoran i u kolikoj meri, zena ili muskarac? Pa to zavisi od slucaja do slucaja...
[ Dark_Runger @ 31.03.2009. 15:39 ] @
Nije ubistvo.
Fetus je tumor, parazit.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2009. 15:54 ] @
Da li je abortus ubistvo je tesko pitanje - i mozes dobiti razlicit odgovor ako posmatras sa raznih strana.
Sa legalne strane ako pod "ubistvo" smatramo akt oduzimanja zivota za koji slede zakonske sankcije - u Srbiji abortus pre odredjenog vremena nije ubistvo i smatra se dozvoljenim ako se zadovolje odredjeni uslovi. U nekim drugim zemljama, tipa Portugal ili Poljska, abortus je uvek ubistvo i nije dozvoljen ni u kom slucaju (u Poljskoj je jedna zena pre par godina izgubila vid zbog toga)...
Sa medicinske strane - ako pod zivot smatramo bioloski zivot, onda abortus jeste ubistvo. Ako pod zivot smatramo svesan ljudski zivot, onda abortus do odredjenog vremena opet nije ubistvo jer fetus ne zadovoljava te kriterijume do odredjene starosti...
--
U svakom slucaju - ovo je pitanje na koje nije moguce dati jedinstven odgovor i sta abortus predstavlja je stvar licnih standarda.
Isto kao i za eutanaziju - to su stvari koje ponajvise zavise od licnih pogleda i etickih standarda.
[ milanche @ 31.03.2009. 16:37 ] @
Ubistvo.
I gore od toga.
Osim ako se ne radi o tezem genetskom poremecaju, pa onda mozda i ima nekog smisla. Ili kao
sto pomenu Ivan, ako do odredjenog vremena nije svesno bice.
Definitivno postaje jasno kad prvi put vidis svoje dete na ultrazvuku i shvatis da je u pitanju mali
covek koji trenutno boravi kod majke u stomaku.
Ne mogu da nadjem na web-u snimke bolne grimase koju fetus pravi dok ga doktor za abortuse
sece makazama na pola. Kad se to vidi, sve je jasno po pitanju da li je ubistvo ili ne.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 31.03.2009. u 17:50 GMT+1]
[ FlashGrounder @ 31.03.2009. 16:54 ] @
Nema opravdanja za ubistvo cak i u slucaju genetskih anomalija.
Ima interesantan primer iz jedne epizode iz emisije Agape, gde je Vladika Porfirije dao interesantan primer. Postavio je pitanje otprilike ovako: sta bi ste uradili da vam na ultrazvuku saopste da ce plod imati velike culne poremecaje mozda biti gluv i slep ili da ce biti patuljastog rasta sa ozbiljnim poremecajima kicme, skracenim ekstremitetima itd..
I posle par sekundi pauze daje odgovor.. U prvom slucaju bi ste ubili Betovena, a u drugom Tuluza Lotreka.
[ jablan @ 31.03.2009. 17:16 ] @
Citat:
FlashGrounder: I posle par sekundi pauze daje odgovor.. U prvom slucaju bi ste ubili Betovena, a u drugom Tuluza Lotreka.
I posle par sekundi pauze daje odgovor.. U prvom slucaju bi ste ubili Betovena, a u drugom Tuluza Lotreka.
totalna glupost
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2009. 17:26 ] @
Citat:
milanche
Ne mogu da nadjem na web-u snimke bolne grimase koju fetus pravi dok ga doktor za abortuse
sece makazama na pola. Kad se to vidi, sve je jasno po pitanju da li je ubistvo ili ne.
Samo pazi da ne potpadnes zrtva vrlo veste kampanje koja je u USA pre par godina buktala u vezi zabrane vrlo kasnih abortusa.
Koriscene su slike necega sto je medicinska statisticka greska - vrlo retki slucajevi, a proguravano je kao nesto sto se, navodno, desava pri svakom abortusu sto je cista laz i klasicna obmana.
Vecina abortusa se ipak desi daleko pre tog stadijuma da mozes videti tako nesto na fetusu. Protiv takve kampanje je dosta lekara i njihovih zajednica uputilo najostrije kritike - jer se medicinska retkost zloupotrebljava na najnizi moguci nacin, zgrazavanjem gledaoca... Tuzno, ali to je karakteristika svih "partisan" politickih akcija - dolazile one od republikanaca ili od Majkla Mura.
U svakom slucaju - ova tema je besmislena. Sada ce da se raspise 20 strana gde ce 2 tabora, jedan za a jedan protiv navoditi svoje argumente i prozivati one druge... ne razumem cemu to? OVO NIJE PITANJE NA KOJE JE MOGUCE DATI JEDNOSTAVAN ODGOVOR i, samim tim, zalazimo u dozu duboko subjektivnog... a vrlo sam siguran da niko ovde nece ubediti nikoga drugoga u svoj stav.
Dakle, ako vam je abortus ubistvo, sasvim sam siguran da tako nesto necete sebi prirediti u zivotu - ako, pak, vam smeta sto drugi ipak imaju pravo da odluce na takav nacin o zivotu potencijalnog deteta, onda imate samo jedan izbor - politicku akciju. Isto vazi i za pobornike abortusa, stavise - u ovom momentu i ne znam sta bi oni imali da rade, posto je abortus savrseno legalan u Srbiji, stavise - sa njim se i te kako preteruje zbog elementarnog seksualnog neobrazovanja i nemastine gde se ne koriste drugacija sredstva za sprecavanje trudnoce.
Uzgred... nisam bas siguran da je bas pametno roditi se kod roditelja koji te zapravo ne zele... ili, jos gore, nekih tinejdzera kojima se "omaklo" i gde ce to dete postati raspusteni krimos, alkos ili narkoman, jer su mu roditelji nezreli neizivljeni adolescenti koji ga ne podnose jer nisu planirali decu i misle da im je zivot propao... Pogledajte UK, koja ima najveci broj maloletnih trudnoca, na sta sve to lici i koliko te dece zavrsi kako ne treba... nisam bas siguran da je to sto abortus-protivnici stvarno zele.
[ pisac @ 31.03.2009. 17:36 ] @
Abortus jeste ubistvo, ali pogledajte malo svet u kome živite, sve zajedno sa prirodom (savršenom tvorevinom tvorca - boga). Onda pogledajte kako tamo od 7-8 rodjenih potomaka preživi 1-2 (a ostali bivaju izgaženi na smrt od svoje braće, bivaju pojedeni od divljih zveri ili od ljubavnika majke, itd...). Uostalom, i ljudi su se do pre 50-100 godina množili po 5-6 u generaciji da bi 2-3 preživela.
Dakle, to je surova priroda. Puna ubistava i smrti.
A sada pogledajte to silno nasilje na TV-u koje služi da neko zaradi pare, a direktno formira način razmišljanja deteta koje raste sa tim nasiljem pred očima. To dete kasnije ima mnogo veće šanse da postane masovni (ili neki drugi) ubica. To uostalom stalno gledamo u vestima.
E, dakle, abortus jeste ubistvo, ali je potpuno beznačajno ubistvo kada ga uporediš sa svime gore navedenim. Kada bude postojao svet u kome će svako nasilje (uključujući i ono filmsko) biti zabranjeno, onda će postojati i moralno pravo da se zabrani abortus. Sada taj moralni detalj ne postoji u ovom nemoralnom svetu.
[ zmau @ 31.03.2009. 17:37 ] @
Drugar, ne daj da ti popuju ni popovi ni ostali.
Čovek svakodnevno ubija i životinje, što da bi se (kvalitetnije) prehranio, što zbog udobnosti. I većina ljudi nema ama baš ništa protiv toga. Da li je "ubistvo" sopstvenog ploda veći ili manji greh od ubistva nekog drugog božijeg stvora, o tome možemo raspravljati mnogo. Ja bih zastupao tezu da je manji, naročito ako se dešava toliko ređe kao što je to slučaj u praksi.
Svojevremeno sam dosta razmišljao na tu temu i došao do zaključka da bih u takvoj situaciji u svakom slučaju ispoštovao ono što potencijalna majka odluči. Njeno telo i njeno zdravlje su u igri, a ona je po meni mnogo konkretnije i osetljivije biće od embriona. Ukoliko su i komplikacije na temu njenog zdravlja bile u igri, apsolutno podržavam tvoju odluku. A i ukoliko nisu - ne zameram ti.
Znam da je ovaj moj stav veoma lako ispljuvati sa nekog strogo moralističkog aspekta, ali u svetu u kome živimo ne vidim ni jednu moralnu gromadu kojoj bih dozvolio da mi (ili tebi) ke*a na ovu temu.
Zato, glavu gore.
[ milanche @ 31.03.2009. 17:40 ] @
Tema je daleko sira, i vrlo je tesko i opasno donositi sud o ljudima koji se na tako nesto odluce.
Apsolutno sam ubedjen da bi i oni koji su za abortus izbegli da to rade, bez obzira da li i kako
kvalifikuju to delo.
Dakle, prevencija nezeljene trudnoce je daleko bolja stvar. Ako drustvo nije iz nekog razloga
stiglo da i do onog najzaostalijeg (ili najmladjeg) prenesu informaciju i nacine da se to elegantno
izvede, onda je deplasirano dizati viku na toga ko se nasao u situaciji da ga ceka roditeljstvo za
koje nije spreman.
Postoji i jos jedna dimenzija slucajeva koje nismo pomenuli - trudnoce posle silovanja, i tu takodje
nema moralne dileme.
Faktor moze da bude i siromastina, bezperspektivnost,...mada, nasi dede i babe su ziveli daleko
siromasnije od nas danas, pa su radjali i po desetoro. Postoje slucajevi bolesti roditelja koji fizicki
ne moze ni sebe da nosi na nogama, a treba da bude roditelj.
U svakom slucaju, povika na ljude koji su se odlucili na taj korak je deplasiran korak. Taj problem
mora da se resava fundamentalnije, iz korena.
Razlika izmedju idealnog i svega sto zivot moze da nanese i izrezira je u ovim slucajevima vrlo
velika, i resenje za problem nije jednostavno niti moze da bude jednodimenzionalno.
Ipak, sam cin abortusa jeste ubistvo.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2009. 17:41 ] @
Citat:
pisac
E, dakle, abortus jeste ubistvo, ali je potpuno beznačajno ubistvo kada ga uporediš sa svime gore navedenim. Kada bude postojao svet u kome će svako nasilje (uključujući i ono filmsko) biti zabranjeno, onda će postojati i moralno pravo da se zabrani abortus. Sada taj moralni detalj ne postoji u ovom nemoralnom svetu.
Abortus nema bas neke veze sa nasiljem - na kraju krajeva, abortus je bio nelegalan dugo vremena u mnogo nasilnijem svetu, a za legalnost istog su se izborili mahom oni koji nemaju puno veze sa nasiljem... Nekako nema bas puno logike....
Sve zavisi od toga kako je jedno drustvo "podeseno" - u smislu da li je vise individualisticko ili kolektivisticko.
U kolektivistickim drustvima se prvo gleda na interes kolektiva, i u takvim drustvima je ne samo moguce zabraniti abortus - vec je moguce zabraniti i radjanje dece, ako to ne odgovara trenutnom stanju stvari u drustvu...
U individualistickim drustvima sami pojedinci smatraju da oni zasluzuju ultimativnu slobodu da odlucuju o svojim zivotima, kao i o svojem telu... U to spada i zivot bebe dok je ona unutar majcinog tela...
Kao sto rekoh, nije moguce nazvati ni jedno ni drugo "pravilnim" ili "nepravilnim" jer sve zavisi od vaseg internog referentnog sistema vrednosti.
[ milanche @ 31.03.2009. 17:51 ] @
Citat:
Samo pazi da ne potpadnes zrtva vrlo veste kampanje koja je u USA pre par godina buktala u vezi zabrane vrlo kasnih abortusa.
'bem li ga,...nisam nesto izlozen ovdasnjim propagandama te vrste (slabo se cuju u CA). U svakom slucaju,
promakli su mi.
Medjutim, najvise pamtim javno kajanje jednog naseg doktora koji je ceo radni vek izvodio abortuse,
i koji je pre nekoliko godina u nekim medijima (ima tome sigurno 5+ godina) izjavio da je 'ubio celo jedno
manje mesto od 300,000 stanovnika'...cifra koja me je tada naterala da sednem i dugo razmisljam na tu
temu.
[ tdjokic @ 31.03.2009. 17:56 ] @
Shvatam ja da su mnogi pojedinci i organizacije protiv abortusa, ali mi je tesko da shvatim dva slucaja:
- osim prezervativa, koji je na pocetku teme odbacen, postoje razni drugi vidovi kontracepcije, ali i oni mogu da otkazu. Buduci da postoji "pilula za sutra" zasto i nju zabranjuju? Taj zivot skoro da jos nije ni poceo, a nije bio ni planiran. Verujem da je mnogo tesko biti nezeljeno dete, sto ono kad, tad primeti
- drugi slucaj je silovanje, nakon koga zrtva zatrduni i katolicka crkva insistira da se tudnoca odrzi i dete rodi. Nedavno je bio slucaj u Meksiku ili Argentini, ocuh silovao 9-godisnju pastorku, trudnoca je ugrozavala njen zivot, lekari uradili abortus, neki kardinal ili vec ko izbacio iz crkve tu 9-ogodisnju devojcicu i lekare. Kad su ga novinari na konferenciji za stampu pitali da li je izbacio i ocuha, on je odgovorio odrecno "Silovanje je veliki zlocin, ali je abortus jos veci. Silovanje nije dovoljno veliki zlocin za izbacivanje iz crkve."
[ Horvat @ 31.03.2009. 17:58 ] @
1. zar nije bila ovako neka tema?
2. da li je ubistvo je ,u najmanju ruku,tesko pitanje... i ja necu izraziti moje misljenje o tome
3. bilo ubistvo ili ne,majka "potencijalnog deteta" je prva i zadnja koja o tome treba da odluci,naravno uz "predloge" milih joj osoba
nije isto kada se izvrsi abortus zbog genetskih mana [ne zbog gluvoce ili slicno...] ,i jer abortus sluzi umesto kondoma,pa vec je jedno 5-i u 2 meseca...
a nije isto i ako silovana osoba abortira ili navedeni primer umesto kontracepcije
kako god bilo,treba misliti o tom detetu,da li bi to dete imalo "osnovne uslove zivota" ,ili bi jelo prasinu s ulica [da karikiram]
@otvarac teme,dobro popricaj s devojkom/zenom ,ne znam koliko ste dugo zajedno,da li ste ikada hteli tako nesto i koliko ti je stalo do nje,jer i to u mnogome utice
edit:^^odakle ti da su pirule "jutro posle" zabranjene?
nisu dozvoljene u velikoj kolicini upotrebe jer sadrze ogromnu kolicinu hormona,i mogu se maximum jednom u pola godine ili cak i vise [ne secam se tacno]
[ milanche @ 31.03.2009. 17:59 ] @
Citat:
Sve zavisi od toga kako je jedno drustvo "podeseno" - u smislu da li je vise individualisticko ili kolektivisticko.
Citat:
Kao sto rekoh, nije moguce nazvati ni jedno ni drugo "pravilnim" ili "nepravilnim" jer sve zavisi od vaseg internog
referentnog sistema vrednosti.
Ima jedan drugi kriterijum, potpuno nezavisan od pomenutih podela, a to je sta je najveca vrednost jednog drustva.
Ako je to ljudski zivot, onda po ovom pitanju dileme nema (eventualno mozda kod Kineza - mozemo li svi da fizicki stanemo i
prehranimo se ?)
Medjutim, gde god da pogledas na globusu, realnost pokazuje da je de facto najveca vrednost uvek nesto drugo. Profit,
karijera, rat protiv nevernika/neistomisljenika, tekovine nase revolucije i delo druga XYZ...Sta god da je, elementarna vrednost
ljudskog zivota i pravo da se zivi smisleno vec duze vremena biva potiskivan na margine....
...sto onda otvara Pandorinu kutiju iz koje izmedju ostalih izadje i ovaj konkretni problem...
[ Horvat @ 31.03.2009. 18:02 ] @
koliko vredi ljudski zivot ako ga apsolutno niko ne voli?
ako nema sta da jede?
ako je od rodjenja mrzeno i govoreno da je samo greska?
i tako dalje i tako dalje...
ovo pitanje nije crno/belo...
[ EmilijaV @ 31.03.2009. 18:22 ] @
Citat:
Horvat:
odakle ti da su pirule "jutro posle" zabranjene?
nisu dozvoljene u velikoj kolicini upotrebe jer sadrze ogromnu kolicinu hormona,i mogu se maximum jednom u pola godine ili cak i vise [ne secam se tacno]
Nisu zabranjene, ali su jako stetne po zdravlje, stoga se (kao sto si rekao) mogu koristiti najvise dva puta godisnje!
O moralnoj strani abortusa ne bih da raspravljam, jer ova tema preti da se pretvori u presipanje iz supljeg u prazno, jer svako ima svoje misljenje i svoje argumente.
Sto se tice onih snimaka, njih su koristile crkve u svojoj propagandi protiv abortusa, stoga se ne bih zaklela u njihovu autenticnost. Mada, onaj doktor, o kome prica Milanche ima svoje valjane argumente zasto je prestao da radi abortuse, slusala sam ga vise puta. Po njegovim recima, on je radio abortuse dok nije poceo da koristi ultrazvuk na kome je video sta se stvarno desava sa embrionom i onda je resio da prestane!
Evo, ja sam zena, ali ne mogu da shvatim da u XXI veku neko jos razmislja o abortusima pored ovolikog izbora kontracepcije!!!! Naravno, osim u slucajevima anomalija, silovanja i sl. Ali na zalost, abortus je u Srbiji najcesci nacin kontracepcije...
[ jablan @ 31.03.2009. 18:41 ] @
Citat:
milanche: Apsolutno sam ubedjen da bi i oni koji su za abortus izbegli da to rade, bez obzira da li i kako
kvalifikuju to delo.
...na isti način na koji bi izbegli i da svojeručno zakolju ono što će sutradan pojesti... Ne verujem da je ikom prijatna činjenica da je abortus zapravo nasilni prekid života jednog živog bića, kao i klanje praseta (s tom razlikom što je prase toga još i svesno, kao što je primetio zmau) npr. E sad, neko je zbog toga vegetarijanac, neko nije...
Citat:
Ivan Dimkovic: Kao sto rekoh, nije moguce nazvati ni jedno ni drugo "pravilnim" ili "nepravilnim" jer sve zavisi od vaseg internog referentnog sistema vrednosti.
[offtopic]Eh, kad bi samo ovu divnu logiku (koju u potpunosti potpisujem) primenjivao i na ostale sfere društva (npr. ekonomiju), gde bi ti bio kraj... ;)[/offtopic]
[ brankec @ 31.03.2009. 20:10 ] @
Abortus je ubistvo. On govori i o opštem nivou svesti, kulture i produhovljenosti. I odgovornosti prema sebi i Bogu.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2009. 20:14 ] @
Citat:
Jablan
[offtopic]Eh, kad bi samo ovu divnu logiku (koju u potpunosti potpisujem) primenjivao i na ostale sfere društva (npr. ekonomiju), gde bi ti bio kraj... ;)[/offtopic]
Ekonomija je daleko egzaktnija nauka od ovoga o cemu pricamo... ako pricamo o ciframa, tu se daleko lakse mogu nalaziti argumenti pro et contra hehe ;-)
Citat:
brankec
Abortus je ubistvo. On govori i o opštem nivou svesti, kulture i produhovljenosti. I odgovornosti prema sebi i Bogu.
Ne zaboravi da nemaju svi ljudi virtuelnog prijatelja (zvanog Bog, Alah, itd... kako gde) tako da takva "odgovornost" (ili odgovornost, kako hoces) ne mora nuzno da postoji.
Sto se samog abortusa tice - pretpostavljam da bi bilo zanimljivo posmatrati genezu misljenja o tome da u Srbiji naprasno skoci procenat maloletnicke trudnoce kao i broj dece koja se alkoholisu i zive u bandama... Sve sto se moze podvesti kao posledica odgajanja dece u okruzenju gde ta deca nisu zeljena kao, npr, u slucaju "prisilne trudnoce".
Abortus je vrlo neprijatno i strasno iskustvo za zenu - kao sto se moze pretpostaviti, odlucivanje za tako necim drasticnim nije bas stvar hira. Treba se zapitati kakva bi izgledala alternativa gde to dete "na silu" biva rodjeno i osudjeno da zivi sa neka dva nezrela i nesposobna idiota, npr... Meni to deluje kao pravi pakao na zemlji.
Mozda se mozemo sloziti da je abortus legalno ubistvo - opet, sa druge strane, pitanje da li je fetus od, recimo, mesec dana "zivo bice" nije ni najmanje jednostavno... Neko moze smatrati zivo ljudsko bice kao organizam koji ima svest o samom sebi i razvijen mozak... Neko drugi "zivo bice" moze smatrati organizam koji je sam u sposobnosti da zivi van majcine utrobe, itd....
Vrlo nezgodno.
[ gleb @ 31.03.2009. 20:35 ] @
Izvini a sta si ti zapravo pitao?
Da li je to nemoralan cin, ili kako ti treba da se osecas?
Ne razumem te bas najbolje.
Abortus jeste nasilan prekid zivota.
Mozes ga nazvati ovako ili onako, ali ubistvo u ratu, samoodbrani, egzekucija u drzavnoj reziji (smrtna kazna), spaljivanje vestica, sve to nosi drugi naziv a sustina je ista. To je u ravni morala, vazeceg, trenutno prihvacenog u drustvu, i da pravda se, odbranom teritorije / svog zivota / religiozne ‘cistote’ / zakonom itd.
Sustina ipak ta – nasilni prekid zivota.
A sto se abortusa tice on je tekovina borbe zena da samostalno raspolazu svojim telom / samostalno donose odluke o svom zivotu i kao takav ga ti muskarac ne mozes suditi.
Takodje, moje misljenje je da je najvise muskarac odgovoran za posledice.
A kako ti da se osecas, to ces ti najbolje znati, mada mi se cini da si vec rekao
3) Trebalo je da mislim pre o tome, ali nisam niti ću.
[ brankec @ 31.03.2009. 21:09 ] @
Danas se legalizuju istospolne veze, sutra će se legalizovati abortus. To je zapadna demokratija i mi njoj tezimo. Demokratija materijalnog sveta gde je sve na prodaju, pa i sama demokratija.
Sex je velika odgovornost - ako si odgovoran nece doći do neželjene trudnoće (bar u velikoj većini slučajeva) pa samim tim ni do abortusa, pa samim tim ni do ubistva.
Malo je dobrih odgajatelja - malo je dobrih odgoja. Malo je zrelih ljudi.
Tako nam je kada ne vjerujemo u VIRTUALNE PRIJATELJE i nemamo ideale, samo obični životi (another brick in the wall).
Abortus je ubistvo.
[ EmilijaV @ 31.03.2009. 22:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Abortus je vrlo neprijatno i strasno iskustvo za zenu - kao sto se moze pretpostaviti, odlucivanje za tako necim drasticnim nije bas stvar hira.
Vidis, to sam mislila i ja i to bi trebalo da bude logicno, jer za mene bi bilo... A cula sam od tog istog doktora koji je ovde pominjan da on zna za slucajeve da su neke zene imale po 30 (alo, trideset!!!) abortusa! A posle sam cula da ima jos takvih slucajeva. Kako biste to komentarisali??? Da im je bilo traumaticno iskustvo, verovatno bi vodile racuna. Ako nije cisti hir i linija manjeg otpora, onda je verovatno u pitanju cist primitivizam! Ili im vec predje u naviku...?
Ja to npr. ne mogu da shvatim! Zamisli bre - 30x, ej...
[ NoneVi @ 31.03.2009. 22:46 ] @
Da bi verovao u ideale ne treba mi virtualni prijetelj i njegovi agenti na zemlji koji više brinu o svojih 20%, a ionako su za ideale uvek ginule budale.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2009. 23:07 ] @
Citat:
brankec
Danas se legalizuju istospolne veze, sutra će se legalizovati abortus. To je zapadna demokratija i mi njoj tezimo. Demokratija materijalnog sveta gde je sve na prodaju, pa i sama demokratija.
Ovaj... abortus je u Srbiji legalan jos iz doba davne SFRJ - dakle, nema bas puno veze sa "demokratijom" a jos manje "zapadnom".
Abortus je takodje vrlo legalan u gomili nedemokratskih i ne-zapadnih zemalja... Opet ima i onih demokratskih, a i zapadnih gde abortus recimo nije legalan - kao npr. Irska, ili Portugal... I niko ih ne prisiljava da ga legalizuju.
Steta, a bas lepo i pitko ide ta prica o "zapadnim vrednostima" tipa "istopolni brakovi" i sl. "gadosti" koje navodno dolaze "sa zapada", ali abortus definitivno nije u toj prici, kod nas se primio ipak malo ranije i uz druga dodatna prava zene, besplatno skolovanje itd... predstavlja unikatan rezultat razvoja drustva u socijalizmu - a ne transplant iz zapadnog drustva.
Citat:
Sex je velika odgovornost - ako si odgovoran nece doći do neželjene trudnoće (bar u velikoj većini slučajeva) pa samim tim ni do abortusa, pa samim tim ni do ubistva.
U idealnom svetu... da. Slazem se.
Medjutim, mi ne zivimo u idealnom svetu. Zamisli recimo da nije u pitanju seks pod pristankom nego, recimo, silovanje.
Sta tvoj virtuelni prijatelj tj. njegovi posrednici na zemlji misle o takvim, vrlo nezgodnim, situacijama? Treba li posto-poto zadrzati dete koje je produkt silovanja? Pre nego sto odgovoris razmisli malo na tu situaciju - recimo neko silovanje uz agresiju i nanosenje teskih povreda, kako li ce se to dete osecati kad sazna, kako li ce njegova majka da ga tretira, kako ce ga njen potencijalni muz tretirati... i kakvu ce to porodicu stvoriti tj. uslove za odrastanje... Ne deluje lepo uopste.
Ili, recimo, sta reci o abortusu ukoliko se pokaze da ce trudnoca biti vrlo opasna za zenu ili da se javila komplikacija koja bi mozda ugrozila zivot te zene (a, samim tim - i deteta)?
Ili zamisli recimo da se na prvom pregledu utvrdi da to dete ima ovu bolest:
Postavlja se tu onda jedno nezgodno pitanje - da li abortirati trudnocu, ili pustiti to dete da se rodi i da provede kratak zivot (a mozda i ne tako kratak - ima slucajeva gde su se ta nesrecna deca mucila godinama) u najtezim mukama i bolovima... Znam da je koncept "muke radi spasenja" vrlo popularan kod nekih virtuelnih prijatelja ali ipak... da li mozemo da zastanemo i da razmislimo svojom glavom, bez saveta prijatelja - virtuelnih ili ne, kakvu presudu takva odluka daje tom nesrecnom detetu?
Kao sto rekoh, nimalo lako pitanje...
Citat:
Tako nam je kada ne vjerujemo u VIRTUALNE PRIJATELJE i nemamo ideale, samo obični životi (another brick in the wall).
Ne znam za tebe, ali meni je "obican zivot" sasvim dovoljan...
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 01.04.2009. u 00:23 GMT+1]
[ EmilijaV @ 31.03.2009. 23:22 ] @
Nema pravo na abortus nikakve veze sa demokratijom, nego sa uticajem Katolicke crkve u nekoj zajednici. Neko je pomenuo primer Irske i Portugala, koji su tipicani. Secam se, postojala je svojevremeno kampanja u Hrvatskoj (naravno pod uticajem Katolicke crkve, posle pada komunizma, a za vreme Tudjmana) da se zabrani abortus, ali na svu srecu taj glupi zakon nije prosao!
U komunizmu je u svim zemljama abortus bio legalan i to pravo zestoko korisceno, a o demokratiji nije bilo govora... Primer je Poljska. Dok je bilo komunizma, bilo je i abortusa, a sad...?
I mislim da je najgora stvar abortuse zabranjivati, jer u tom slucaju se broj istih ne bi smanjio, nego bi se samo obavljali na crno, sto nosi ogroman rizik po zdravlje zena!
[ pisac @ 31.03.2009. 23:46 ] @
Citat:
brankec: Tako nam je kada ne vjerujemo u VIRTUALNE PRIJATELJE i nemamo ideale, samo obični životi
Ah, jedan mali offtopic: Ja ne verujem u virtualne prijatelje u obliku u kome veruje većina, ali opet imam moralna načela i ideale jače od većine. Tako da mogu da kažem da je povezivanje religije i morala jako pogrešno. A sem toga, pre neki dan sam video Audi Q7 sa zatamnjenim staklima, a unutra (pošto uspevam da vidim i kroz zatamnjena stakla) dve namrgodjene obrijane face, a sa retrovizora visi ogroman hrišćanski krst. Oni pretpostavljam misle da veruju u virtualnog prijatelja (a verovatno da ih taj prijatelj i čuva), ali o njihovom moralu i idealima ne bih trošio reči.
[ Legionar_ @ 31.03.2009. 23:50 ] @
Citat:
brankec: Danas se legalizuju istospolne veze, sutra će se legalizovati abortus. To je zapadna demokratija i mi njoj tezimo. Demokratija materijalnog sveta gde je sve na prodaju, pa i sama demokratija.
Abortus je odavno legalzovan,sad se lagano radi na legalizovanju pederastije,a uskoro verovatno ce se pristupiti i legalizaciji zoofilije,nekrofilije,itd......demokratija pa to ti je.
Sto se tice abortusa,ja sam vec odavno sve rekao o tome - apsolutno sam protiv abortusa.Jedini slucaj u kome abortus moze opravdan je onaj kad je zivot majke ozbiljno ugrozen trudnocom.Sve ostalo predstavlja svirepo ubistvo nevinog ljudskog bica.Abortus danas predstavlja moderan vid ljudskog zrtvovanja,s obzirom da se ta nevina deca zrtvuju zarad lagodnijeg zivota.
na ovu temu najčešće tupe muškarci i popovi.
hteo bih da čujem šta misle žene.
abortus do 12 nedelje nije ubistvo.
nakon toga jeste.
piše lepo u zakonu.
edit:
uzgred, slažem se da se ovo pravo zloupotrebljava i da ga pojedine žene koje ne žele više da rađaju koriste kao kontraceptivno sredstvo.
[ Horvat @ 01.04.2009. 00:02 ] @
o jbte koja paralela
abortus = pedofilija ,ne mogu da verujem
i ni jedan drugi slucaj,cak ni kada je to dete zaceto brutalnim silovanjem? [ne ,ne zivimo u svetu u kojem je to samo neka "izvrnuta masta",na zalost,to je PRECESTA [i jedan slucaj je previse] realnost] ni onda ne sme?
da ne idemo dalje...
a lagodan zivot tog deteta nije bitan? bitno da je ono "zivo",pa makar kakav taj zivot [i s kime] bio...how yes no
Pa to je taj doktor koga smo pominjali, sad sam se setila kad sam videla sliku. Nisam ranije mogla da mu se setim imena.
Nesto pise i o abortusima u komunizmu:
Citat:
"The medical textbooks of the Communist regime said abortion was simply the removal of a blob of tissue," the newspaper reported. "Ultrasounds allowing the fetus to be seen did not arrive until the 80s, but they did not change his opinion. Nevertheless, he began to have nightmares."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
After this experience, Adasevic "told the hospital he would no longer perform abortions. Never before had a doctor in Communist Yugoslavia refused to do so. They cut his salary in half, fired his daughter from her job, and did not allow his son to enter the university."
jeste ali je jedina.
koliki je procenat učesnica u diskusiji?
lično bih uveo u škole predmet "Zdravstvena zaštita" ili tako nešto, koji bi usadio zdravstvenu kulturu i česte rutinske kontrole kod lekara, što sada nije slučaj.
uz bolje edukovanje bi se smanjio broj abortusa.
dakle edukacija a ne zabrana.
Pirossi: na ovu temu najčešće tupe muškarci i popovi.
hteo bih da čujem šta misle žene.
abortus do 12 nedelje nije ubistvo.
nakon toga jeste.
piše lepo u zakonu.
Pa ja sam zena, ali ranije rekoh da ne bih o ovoj temi, jer je vrlo delikatna. A sama nikad nisam bila u toj situaciji, tako da iskreno ne znam kako se osecaju one koje idu na abortus. A mislim da bi one dale najmerodavnije misljenje.
Inace, ja sam mislila da je do 10 nedelja, negde sam cula... Ali znam da moze i kasnije, ukoliko se analizom plodove vode utvrde anomalije kod deteta (Daunov sindrom npr.), ali samo ako postoji saglasnost konzilijuma. Iz prostog razloga sto treba vremena da bi se neke anomalije utvrdile, rano je 10 (ili 12 nedelja). To se secam da se desilo jednoj mojoj poznanici. Bila je u pitanju trudnoca stara jedno 4,5 meseca, ako ne i vise... Uzas!
[ Pirossi @ 01.04.2009. 00:16 ] @
@EmilijaV:
izvinjavam se, uočio sam.
eto i ti nisi načisto sa pitanjem abortusa jer ne raspolažeš sa dovoljno inormacija.
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 00:22 ] @
Citat:
Pirossi: jeste ali je jedina.
koliki je procenat učesnica u diskusiji?
lično bih uveo u škole predmet "Zdravstvena zaštita" ili tako nešto, koji bi usadio zdravstvenu kulturu i česte rutinske kontrole kod lekara, što sada nije slučaj.
uz bolje edukovanje bi se smanjio broj abortusa.
dakle edukacija a ne zabrana.
Na zalost, ali ovo je pretezno muski forum...
Elem, slazem se s tobom da je broj abortusa u Srbiji rezultat zdravstvene (ne)kulture!
Svi smo mi culi da postoje uzasno glupe predrasude o kontracepciji. Tipa onoga: od pilula se goji, rastu dlake i dobija se rak, spirala urasta, kondomi pucaju, itd.... Mislim, gluplje od glupljeg! Cesto kad bih cula te "argumente", pitala bih te "pametne" sta im onda preostaje? Nikad nisu znali da mi odgovore. I onda ne koriste nista, nego racunaju dane ... I na kraju kad zaglave, ostaje im samo abortus!
Izgleda da je to u zemlji Srbiji oblik kontracepcije!
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 00:24 ] @
Citat:
Pirossi: @EmilijaV:
izvinjavam se, uočio sam.
eto i ti nisi načisto sa pitanjem abortusa jer ne raspolažeš sa dovoljno inormacija.
Informacija imam koliko i vi svi, ali nemam osecaja za to. Trebalo bi da kaze neka koja je to prosla.
Znam sta je trudnoca, jer sam to prosla. Ali ako me pitas sta sam osecala tih prvih meseci? Moj odgovor je: NISTA! Jednostavno sam se osecala kao da mi nije nista, sve dok nisam videla da mi garderoba postaje tesna...
[ acaradio @ 01.04.2009. 00:36 ] @
Citat:
Legionar_: Abortus je odavno legalzovan,sad se lagano radi na legalizovanju pederastije,a uskoro verovatno ce se pristupiti i legalizaciji zoofilije,nekrofilije,itd......demokratija pa to ti je
Joj, joj, joj....je l' to citat sa skupstinske govornice?
Mislim, zestoko podseca na brabonjanje 1 poslanika u vreme rasprave o "nemoralnom" Zakonu protiv diskriminacije. Kamo srece da si i ti mogao tamo da kazes rec-dve...ne sumnjam da bi se svojski potrudio, je l' da?
Elem, abortus je nazalost jedino resenje kada je na putu nezeljeno dete koje, sto narod kaze, ni majka nece voleti.
Kada bi postojala neka druga "puj-pike, ne vazi" varijanta, bilo bi super, ali kad vec ne moze drugacije onda treba da ostane legalno.
Bilo kakva zabrana abortusa bi za posledicu imala preseljenje te delatnosti u underground, gde bi zena (koju ne mozes spreciti da abortira ako je tako odlucila) bila izlozena svakakvim "mesarima", ciji "strucni rad" cesto ima smrtni ishod.
A pomenute zene sa 30-i-nesto abortusa su slucajevi za strogi nadzor socijalne ili druge strucne sluzbe.
Svaka zena koja se odluci na vise od dva-tri abortusa trebalo bi da (po mogucnosti zajedno sa svojim partnerom) prodje obuku o nacinima kontracepcije i da nakon toga periodicno posecuje savetovaliste.
[ Pirossi @ 01.04.2009. 00:43 ] @
Citat:
acaradio:Elem, abortus je nazalost jedino resenje kada je na putu nezeljeno dete koje, sto narod kaze, ni majka nece voleti.
Kada bi postojala neka druga "puj-pike, ne vazi" varijanta, bilo bi super, ali kad vec ne moze drugacije onda treba da ostane legalno.
Bilo kakva zabrana abortusa bi za posledicu imala preseljenje te delatnosti u underground, gde bi zena (koju ne mozes spreciti da abortira ako je tako odlucila) bila izlozena svakakvim "mesarima", ciji "strucni rad" cesto ima smrtni ishod.
potpuno tačno.
svi prenose izjave ovog dr "pokajnika" a niko da prenese izjave lekara koji su zbrinjavali "pacijente" baba-aborterki.
Citat:
acaradio:A pomenute zene sa 30-i-nesto abortusa su slucajevi za strogi nadzor socijalne ili druge strucne sluzbe.
Svaka zena koja se odluci na vise od dva-tri abortusa trebalo bi da (zajedno sa svojim partnerom) prodje obuku o nacinima kontracepcije i da nakon toga periodicno posecuje savetovaliste.
odličan predlog.
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 01:06 ] @
Citat:
acaradio:
A pomenute zene sa 30-i-nesto abortusa su slucajevi za strogi nadzor socijalne ili druge strucne sluzbe.
Svaka zena koja se odluci na vise od dva-tri abortusa trebalo bi da (po mogucnosti zajedno sa svojim partnerom) prodje obuku o nacinima kontracepcije i da nakon toga periodicno posecuje savetovaliste.
Potpuno se slazem! A kako ih naterati? Mislim da one ne kapiraju da su uradile nesto lose... To je mislim rezultat toga sto je u komunizmu abortus odjednom postao legalan u jednoj zemlji primitivnih ljudi, a evolucija mentaliteta nije pratila ta zakonska dostignuca.
Citat:
Pirossi:svi prenose izjave ovog dr "pokajnika" a niko da prenese izjave lekara koji su zbrinjavali "pacijente" baba-aborterki.
Na svu srecu mislim da kod nas nema mnogo takvih slucajeva, bas zato sto svaka maltene i seoska ambulanta radi abortuse legalno. Za takve slucajeve ne bi bilo lose videti sta se desava u gore pomenutim zemljama: Portugalu, Poljskoj, Irskoj... (Poslednja je primer brzog razvoja i prosperiteta, a i dostizanja evropskih vrednosti, je l'... )
[ kelja @ 01.04.2009. 01:10 ] @
Citat:
Abortus je odavno legalzovan,sad se lagano radi na legalizovanju pederastije,a uskoro verovatno ce se pristupiti i legalizaciji zoofilije,nekrofilije,itd......demokratija pa to ti je.
Sto se tice abortusa,ja sam vec odavno sve rekao o tome - apsolutno sam protiv abortusa.Jedini slucaj u kome abortus moze opravdan je onaj kad je zivot majke ozbiljno ugrozen trudnocom.Sve ostalo predstavlja svirepo ubistvo nevinog ljudskog bica.Abortus danas predstavlja moderan vid ljudskog zrtvovanja,s obzirom da se ta nevina deca zrtvuju zarad lagodnijeg zivota.
Kad vidim neke primerke ljudske vrste, pomislim da bi bolje bilo da su bili uspesno abortirani, nego sto su postali neuspeli (polu)ljudi...
@acaradio, brabonjanje - prava rec.
[ Legionar_ @ 01.04.2009. 01:16 ] @
Citat:
acaradio: Joj, joj, joj....je l' to citat sa skupstinske govornice?
Mislim, zestoko podseca na brabonjanje 1 poslanika u vreme rasprave o "nemoralnom" Zakonu protiv diskriminacije. Kamo srece da si i ti mogao tamo da kazes rec-dve...ne sumnjam da bi se svojski potrudio, je l' da?
Jok,taj cirkus me ne zanima i nisam za bilo kakvu diskriminiciju.Naravno,sve dok je to izmedju 4 zida.Ali kako danas stoje stvari,"demokratsko" drustvo se totalno izopacilo pa svi bolesni i sa nekom vrstom poremecaja uzimaju sebi zapravo da traze nekakve parade po ulicama i tome slicno.....otud ona moja opaska.
Citat:
Elem, abortus je nazalost jedino resenje kada je na putu nezeljeno dete koje, sto narod kaze, ni majka nece voleti.
Vidi,kontracepcija postoji vec odavno i glupo je sad da pricamo o nezeljenoj deci.Jednostavno nema izgovora,kao eto desilo se,itd.U danasnje vreme kad se razne pilule,kondomi,i sta sve ne,mogu kupiti gotovo na svakom cosku,svaka zena koja zatrudni da da to ne zeli (izuzev slucajeva poput silovanja) je plitkoumna ili u najboljem slucaju predstavlja ekstremno nezrelu osobu.Ne zelim da vredjam nikoga,ali zaista tako neodgovorne osobe ne mogu drugacije posmatrati.Doduse,i muskarac igra tu odredjenu ulogu,ali taj nezreli i plitkoumni muskarac nece snositi nikakve posledice toga,i moze da pobegne kad hoce,pa upravo je zato na zeni VECA odgovornost.
No ukoliko i dodje do situacija da majka bas ne zeli to dete onda ga moze roditi i dati na usvajanje.Bolje i na usvajanje,nego da ga lisi zivota.Najlakse je oduzeti neciji zivot i pobeci od odgovornosti.Sta je jadno dete krivo sto ima nezrele roditelje?Zar ga treba lisiti zivota toga?
Lepo kaze ona izreka - posle j***** nema kajanja.Molim lepo,ako si vec sposoban da stvoris to dete,onda trebas da budes sposoban i da prihvatis posledice,pogotovo u slucaju ako je trudnoca rezultat necije nezrelosti,nepazljivosti i neodgovornosti.U ovom smeru treba edukovati mlade ljude,naravno treba ih edukovati i o kontracepciji,kao i o negativnim posledicama abortusa.
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 01:23 ] @
Citat:
Legionar_: Vidi,kontracepcija postoji vec odavno i glupo je sad da pricamo o nezeljenoj deci.Jednostavno nema izgovora,kao eto desilo se,itd.U danasnje vreme kad se razne pilule,kondomi,i sta sve ne,mogu kupiti gotovo na svakom cosku,svaka zena koja zatrudni da da to ne zeli (izuzev slucajeva poput silovanja) je plitkoumna ili u najboljem slucaju predstavlja ekstremno nezrelu osobu.Ne zelim da vredjam nikoga,ali zaista tako neodgovorne osobe ne mogu drugacije posmatrati.Doduse,i muskarac igra tu odredjenu ulogu,ali taj nezreli i plitkoumni muskarac nece snositi nikakve posledice toga,i moze da pobegne kad hoce,pa upravo je zato na zeni VECA odgovornost.
Potpisujem sve ovo sto si napisao, ali...
Ja sam ranije pisala o uzasnim predrasudama koje nase zene imaju po pitanju kontracepcije! Veruj mi, istina je. Zensko sam, pa sam se naslusala raznih prica...
[ tdjokic @ 01.04.2009. 10:07 ] @
http://www.morningafterpill.org/catholic-teaching.html - izvinjavam se sto sam se verovatno lose izrazio - pilula "jutro posle" se kod onih koji su protiv abortusa smatra isto tako abortusom, sto pise i na navedenom sajtu, a mislim da je tu katolicka crkva kategoricna.
Onim dvema mojim dilemama od pre - pilula "jutro posle" i zabrana abortusa cak i u slucaju silovanja maloletnica, dodao bih jos jednu - zasto 30-tak abortusa, kad postoji mogucnost sterilizacije, kako muske, tako i zenske? Ne znam kakav je oko toga stav katolicke crkve, koja doduse kod nas nema preterano veliki broj vernika, ali je dobar pokazatelj nekih stavova prema abortusu. Takodje mislim da se negde cak i kontracepcija zabranjuje, nego ono "koliko da Bog" i nemas kud. Ili radjaj, ili ilegalna kontracepcija i ilegalni abortus.
Google kaze http://www.epigee.org/guide/catholicism.html da je i kontracepcija uz pomoc raznih hemikalija, prepreka itd. zabranjena, pa ljudima preostaje samo prirodna kontracepcija - apstinencija u kriticnim danima i priblizno je to sve. Sterilizacija se na tom sajtu nigde ne spominje!
[ Horvat @ 01.04.2009. 10:49 ] @
@legionar ,ni jedna pirula nije sto posto sigurna,pa tako ni kondom,jedina 100% sigurna kontracepcija je podvezivanje
i da,i kondom pukne...
sto se tice obuke tu se potpuno slazemo,ne znam kako je ranije bilo,ali dok sam jos u osnovnoj bio,bila je neka "obuka" o kontracepciji i sidi i tome... a i u srednjoj
kako ih naterati?sudom? prisilom
i onda da se uveris da su pratili,ispitivanja...ako nece,sudski im narediti podvezivanje...
vidis legionar,ja imam i protiv pedofilije u "cetiri zida" ;)
btw legionar bilo je vec pitanje u onoj temi koliko imas dece,evo da dopunim,da li bi usvojio jedno tako nezeljeno dete?
jer po tebi je bolje da se to dete pod svaku cenu rodi,pa kkako dalje prezivi...
[ jeftonikius @ 01.04.2009. 14:31 ] @
Uhu, u šta se ovo pretvori. Nije mi to bila namera.
Dobro, zaključak je da nema zaključka. Bitno jeste da je legalno, a kako je usvojen i zakon o diskriminaciji, onda nema prostora za osudu ljudi koji su to uradili. Sve je na ličnoj osnovi.
Oni koji tvrde da je i pilula 'sutradan izjutra' abortus, ne bih imao šta da pričam sa njim. Verovatno su pod većim uticajem religije, i to poštujem. Po logici oni i ne mogu biti u takvoj situaciji, jer ako jesu u religiji kao što se predstavljaju - napraviš dete s' namerom, pokaješ se za opštenje, i apstinencija do kraja života. No religija se kroz vremena adapritala na stalne civilizacijske promene, tako da je sada došlo do toga da su mogući i gay brakovi sa usvajanjem dece (još uvek ne kod nas, ali dotle se došlo). To nije rekao Bog, nego oni koji čine u njegovo ime (koliko je samo ratova bilo u isto ime). Dakle, religija otpada kao faktor koji će biti presudan protiv abortusa (po mojem mišljenju). Religiju pišu ljudi.
Najveća žal može biti lična zašto je do toga došlo, kao i nepravda prema Životu generalno što se jedan proces nije završio na prirodan način.
Odličan predlog od Pirossija. Predmet od prvog razreda osnovne škole 'Zdravstvena kultura'. Imaćemo više zuba, manje kancera dojki, holesterola i ostalih boljki na koje našom kulturom možemo da utičemo. A kad na red dođe, onda i o polnom životu. Svakako korisniji predlog od npr. Veronauke ili Građanskog.
Da sam ipak ostao u 'drugom' stanju, od svih odgovora, ovaj bi mi se najviše svideo:
@Pisac
Abortus jeste ubistvo, ali pogledajte malo svet u kome živite, sve zajedno sa prirodom (savršenom tvorevinom tvorca - boga). Onda pogledajte kako tamo od 7-8 rodjenih potomaka preživi 1-2 (a ostali bivaju izgaženi na smrt od svoje braće, bivaju pojedeni od divljih zveri ili od ljubavnika majke, itd...). Uostalom, i ljudi su se do pre 50-100 godina množili po 5-6 u generaciji da bi 2-3 preživela.
Dakle, to je surova priroda. Puna ubistava i smrti.
A sada pogledajte to silno nasilje na TV-u koje služi da neko zaradi pare, a direktno formira način razmišljanja deteta koje raste sa tim nasiljem pred očima. To dete kasnije ima mnogo veće šanse da postane masovni (ili neki drugi) ubica. To uostalom stalno gledamo u vestima.
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 15:39 ] @
Citat:
Horvat: @legionar ,ni jedna pirula nije sto posto sigurna,pa tako ni kondom,jedina 100% sigurna kontracepcija je podvezivanje
i da,i kondom pukne...
Pogresno! Opet jedna od zabluda. I zbog tih predrasuda mnogi idu linijom manjeg otpora, pa misle: "Zasto bih ja koristio/la kontracepciju, kad ionako ni jedna nije 100% sigurna?" Pa misle da se onda truju bez potrebe.
Pilula i spirala su sigurne 100%, tacnije 99,99%. Nije zabelezen slucaj da je neko ostao u drugom stanju koristeci nesto od ova dva.
[ augustus @ 01.04.2009. 15:53 ] @
Pilule mogu da izazovu probleme na polnom organu zena (ne pricam napamet, nije bilo pilula koje su na kraju odgovarale) kao sto su bolovi, krvarenje, neke rane itd.
Spirala, pa sad na zeni je da odluci. Kondom, ogromna razlika u osecaju tokom sexa. Neko zeli da reskira ali da mu bude lepo tokom cina, neko samo trpa....
Tesko pitanje, dobro da je legalno. Ne znam sta bih uradio da sam dospeo u takvu situaciju kad mi je margarin sa vegetom bio omiljeno jelo (citaj: jedino).
[ Horvat @ 01.04.2009. 15:54 ] @
nista nije sto posto :P
sala mala :)
[ EmilijaV @ 01.04.2009. 16:45 ] @
Citat:
augustus: Pilule mogu da izazovu probleme na polnom organu zena (ne pricam napamet, nije bilo pilula koje su na kraju odgovarale) kao sto su bolovi, krvarenje, neke rane itd.
Spirala, pa sad na zeni je da odluci. Kondom, ogromna razlika u osecaju tokom sexa. Neko zeli da reskira ali da mu bude lepo tokom cina, neko samo trpa....
Ovako: pilule od pre 50 godina i ove sad nisu isto! To o cemu pricas se mozda desavalo kod onih prvih, ali imajte na umu da je kontraceptivna pilula najusavrsenije farmakolosko sredstvo u istoriji! Sto se tice krvarenja - pilule se koriste da bi zaustavile krvarenja i sprecile stvaranje cisti. I naravno, u sprecavanju bolnih menstruacija. Koriste se i za i regulisanje celokupne hormonske slike, prema tome: poboljsavaju ten, smanjuju mascenje kose i koze, itd... Ginekolozi ih cesto prepisuju kao LEK! U tom slucaju je kontraceptivna strana sekundarna, a regulisanje hormona primarna.
Za sve sto vam nije jasno iz ove oblasti, najbolje da se informisete ovde!!!
Ovo sto pises je jedna od cestih predrasuda koje me nerviraju, a koje su opravdanje za nekoriscenje kontracepcije!
[ Srđan Pavlović @ 01.04.2009. 16:56 ] @
Da li je abortus ubistvo - pa sve zavisi od toga kako se definise ubistvo.
Uglavnom se slazem sa Dimkovicem za ono na pocetku sto je naveo.
Covek je jako sklon subjektivizmu kod ovakvih pitanja.
Ako cemo striktno, i drkanje je genocid, jer su milioni
spermatozoida ZIVE celije. Svi tinejdzeri pravo u Hag
zbog legitimnog zadovoljavanja svojih seksualnih potreba.
Licno nemam nista protiv abortusa, pogotovo onda kada postoje jake indikacije.
(recimo teske malformacije ploda utvrdjene nekom prenatalnom ranom dijagnostikom)
Inace, ovo nema veze sa natalitetom kod nas... svakako bih voleo da je veci,
i da drzava vise brine o deci nego sto to radi sada.
[ trfgyuiktgufvh @ 01.04.2009. 23:39 ] @
Mislim da od trenutka kad fetus pocinje da vise lici na dete a manje na tumor, parazt, kao sto neko napisa, ne bi ga trebalo "ubijati".
Sa jedne strane zena ima pravo da odlucuje sta ce sa svojim telom ali sa druge nema pravo da nekome uskracuje zivot. Shvatas, to dete jeste tvoje dete ali ne i tvoje vlasnistvo (mada se ovo vise odnosi na one poremecene majke "ja sam te rodia ja cu te i ubiti"). Gade mi se ljudi koji svoje tzv antiabortus stavove namecu drugima igrajuci na kartu "kako vam nije zao jadnog malog bica", pateticno. Cini mi se korisno pitanje: Sta biste vi uradili da se nadjete na mom mestu; ko uspe da se zamisli u toj poziciji sigurno ce malo promeniti vidjenje stvari. Evo ja, pre sam za to da se dete (da, moje, ako nisam u stanju da se brinem o njemu) po rodjenju da u ustanove za to (osim, naravno u ona 3 zakonom odredjena slucaja (silovanje, bolesno dete i opasnost po majku)).
Citat:
Ako drustvo nije iz nekog razloga
stiglo da i do onog najzaostalijeg (ili najmladjeg) prenesu informaciju i nacine da se to elegantno
izvede, onda je deplasirano dizati viku na toga ko se nasao u situaciji da ga ceka roditeljstvo za
koje nije spreman.
Tacno! Koliko vas to nije naucilo iz filmova
Jos nesto, stavove ovih nasih popova treba uzimati sa rezervom, da ne kazem nesto ostrije.
offtopic
slusah proslog cetvrtka doktora spec sportske medicine da su pojedine vrhunske sportistkinje, mahom atleticarke, imale i po desetinu abortusa, zatrudne pred takmicenje i abortiraju kad se zavrsi jer im je navodno to neka dozvoljena vrsta dopinga, zbog nekih hormona u trudnoci zbog kojih valjda dobijaju na snazi, sta li.
[ Srđan Pavlović @ 02.04.2009. 11:03 ] @
Citat:
da su pojedine vrhunske sportistkinje, mahom atleticarke, imale i po desetinu abortusa, zatrudne pred takmicenje i abortiraju kad se zavrsi jer im je navodno to neka dozvoljena vrsta dopinga, zbog nekih hormona u trudnoci zbog kojih valjda dobijaju na snazi, sta li.
To zavisi od definicije života. Crkva početkom života smatra začeće, medicina rođenje i ne može se reći da su jedni u pravu, a drugi ne jer su u pitanju definicije. Za Crkvu je ubistvo i korišćenje kontraceptivnih sredstava, izuzev ako ta sredstva sprečavaju spajanje ćelija (dakle, kondom je prihvatljiv, a spirala i pilule ne).
Meni je emotivno gledano, abortus mnogo gnusnije i odvratnije ubistvo od ubistva odrasle osobe, jer je u pitanju neko ko osim što ništa još nije skrivio, nema nikakvu mogućnost da se brani.
[ jablan @ 02.04.2009. 13:36 ] @
Citat:
Nedeljko: jer je u pitanju neko ko osim što ništa još nije skrivio, nema nikakvu mogućnost da se brani.
Ali ni svest o tome da je živo biće. Otprilike kao biljčica.
[ jeftonikius @ 02.04.2009. 15:09 ] @
U nekim zemljama, fetus automatski stiče nasledno pravo, pa svako nasilje nad njim smatra se krivičnim delom. Da se rodiJo nasledio bi milione, trilione i slušao Mileta Kitića.
[ EmilijaV @ 02.04.2009. 15:50 ] @
Citat:
Nedeljko: Za Crkvu je ubistvo i korišćenje kontraceptivnih sredstava, izuzev ako ta sredstva sprečavaju spajanje ćelija (dakle, kondom je prihvatljiv, a spirala i pilule ne).
Opet dezinformacije! Za Crkvu je i kondom neprihvatljiv, kao i svi drugi oblici kontracepcije. Ali, boli me uvo za Crkvu....
Elem, sva kontraceptivna sredstva sprecavaju spajanje celija, osim pilule "Jutro posle" i jedne vrste hormonske spirale, koja u slucaju i da dodje do spajanja eliminise oplodjenu jajnu celiju, ali se to retko desava, posto spirala u principu i postoji da bi sprecila kontakt celija.
[ Srđan Pavlović @ 02.04.2009. 17:14 ] @
Niko mi ne odgovori za drkanje - je li genocid ili nije? (Davljenje miliona zivih bica u wc-solji)
Kao sto spermatozoid nema svest, tako ni fetus nema svest dok ne sazri CNS u potrebnoj meri,
a i ta pre-natalna svest - da se razgovarati o njenom kvalitetu.
Hriscanski moral je aktuelan samo nekih 2000 gidina ili nesto vise. To je uzasno
mali period sagledan sa izvesne razdaljine.
Dakle, ako cemo tako drugovi moralisti, onda nemojte brati cvece, nemojte klati svinje i krave....
(da, da nema gulasa i paprikasa za MRSNE SLAVE).
Sve su to ziva bica. Zasto je vas vredniji od onog maslacka u travi ili gljiva po vlaznim zidovima?
Jel mozda po nekoj DEFINICIJI?
E da, nemojte ni tumore da odstranjujete, oni isto vrve od zivota (rastu, razvijaju se i razmnozavaju)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 02.04.2009. u 18:26 GMT+1]
[ tdjokic @ 02.04.2009. 18:54 ] @
Citat:
EmilijaV: Opet dezinformacije! Za Crkvu je i kondom neprihvatljiv, kao i svi drugi oblici kontracepcije.
Tacno tako, kao sto i pise na onom nekom sajtu koji sam ja spominjao.
Citat:
Ali, boli me uvo za Crkvu.... :D
Problem je u tome sto se radi o katolickoj crkvi koja ima ogroman uticaj bas u onim zemljama koje opet imaju ogroman utcaj na ceo svet, bar za sada - SAD, Nemacka, Francuska i slicne, pa se taj uticaj delimicno prenosi i na nase zivote.
Citat:
Dakle, ako cemo tako drugovi moralisti, onda nemojte brati cvece, nemojte klati svinje i krave....
I mene strasno nervira dvolicnost crkve. Kad se radi o nekim stvarima vazi "Kako kaze Bog", a kad popa zaboli zub onda ne ide kod Boga nego kod zubara a na pocetku su zabranjivali lekarima da uce o ljudskom telu i slicne gluposti. I pranje ruku sluzi da se pobiju razna ziva bica, onda je i to ubistvo.
Da, onanija mu dodje kao genocid ako je abortus ubistvo!
[ Horvat @ 02.04.2009. 19:39 ] @
hmmm sad i nemacka,mahom protestanti ,zar ne?
sad cu bas proveriti na netu ako ima
edit:
Citat:
According to the CIA,[6] the following is the order of religious preferences in the United States:
* Christian: (78.5%)
o Protestant (51.3%)
o Roman Catholic (23.9%)
o Mormon (1.7%)
o other Christian (1.6%) izvor
za dojche
Citat:
Christianity
* Christians 59,981 M (73,14%)[4]
[edit] Protestantism
Holy Cross Lutheran Church, Berlin
* Protestants 32.356211 M (39.4%)[1]
Catholicism
* Roman Catholics 25.461 million (31.0%) as of 31 December 2007[10]
* Old Catholics 25,000
naravno nije mali broj ljudi koji se izjasnjavaju kao katolici,ali koliko njih ne koristi kontracepciju zbog toga ;)
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2009. 20:06 ] @
@tdjokic,
Nemacka je jedna od zemalja sa najvecim nivoom svesti devojaka o kontraceptivnim sredstvima a negde sam citao i da je jedna od zemalja sa najvecim stepenom koriscenja pilule... Sto se moze i naslutiti ako se pogleda prirodni prirastaj, koji je vrlo mali i poprilicno negativan - a pretpostavljamo da vole seks kao i ostali oko njih... prosta matematika kaze da onda tu nesto sprecava radjanje dece ;-)
Inace katolicka crkva u Nemackoj ima uticaja samo na stariju generaciju i po nekim zabitima... Samo od 2000-te do danas im je otislo nekoliko miliona ljudi iz te crkve, jer ih boli dupe da joj placaju pare za nekakve virtuelne prijatelje.
Zemlje Evrope u kojima crkva ima ogroman uticaj na drzavni aparat su Irska, Portugal, Poljska i Grcka. Spanija se nekako iskobeljala, Italija isto tako polako "odlazi"... a Holandija je postala pakao na zemlji ako pitate crkve :)
[ nkrgovic @ 02.04.2009. 20:26 ] @
Citat:
Kernel-1:
Hriscanski moral je aktuelan samo nekih 2000 gidina ili nesto vise.
....
Ako pitas prijatelje hriscane shvatices da ubijanje zivotinja nije greh - njih je njihov Bog ionako stvorio da sluze "deci bozijoj". Ne jesti meso na mrsnu slavu je vise-manje jeres, jer ti time tvrdis da je tebi zao necega sto je Bog rekao da sluzi tome da se jede, praveci, da banalizujem stvari, od Boga time budalu.
Da parafraziram Dimkovica, kad imas "virtuelnog prijatelja", sve je super jasno i jednostavno. Drkanje je greh, to se strucno zove Rukoblud, jer time "rasipas seme", sto je Bog licno sapnuo na uvce njima nekolicini jos pre vise hiljada godina, a ubistvo stotine krava nije, jer su krave stvorene samo zbog ljudi, jedan dan pre nego sto su stvoreni ljudi.
Batali crkvene stavove kad razmisljas o normalnim ljudima. Crkva je po definiciji dogma, ili u nju verujes slepo (zato se i zove dogma), ili mislis svojom glavom.
[ Srđan Pavlović @ 02.04.2009. 20:32 ] @
Ja uvek rado bataljujem pricu o crkvi (osim ako nije neki dobar vicu u pitanju),
ali u ovom slucaju korelacija sa abortus pitanjem je r = cista jedinica ;)
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2009. 20:40 ] @
Tvrdnja da je abortus ubistvo nije nesto sto je ekskluzivno za crkvu tj. za organizovane religije jer ih ima dosta sa slicnim stavom, stavise potpuno je jasno da je abortus ubijanje ploda jer taj plod posle vadjenja iz majcine utrobe umire 100%... Smo sto, zakonski, to ubistvo jeste legalno (u Srbiji) i bez ikakvih zakonskih posledica po pocinioca.
Postavlja se samo pitanje da li je u pitanju svestan ljudski zivot u momentu ubijanja ili je u pitanju... "biljka" iliti organizam u vegetativnom stanju - o tome se moze diskutovati i to zavisi od dosta faktora. Inace ta razlika moze imati veliku tezinu u davanju legalnosti.
Osim toga, nije crkva jedina institucija koja zabranjuje abortus. Medjutim razlika izmedju, recimo, crkve i nekog ne-religioznog etickog stava je da je stav crkve po tom pitanju objasnjen zeljom tj. "naredbom" nekog nevidljivog van-zemaljskog stvorenja poznatijeg po imenu "Bog", dok je eticki stav baziran iskljucivo na faktu da se radi o ljudskom zivotu koji ne treba unistiti po svaku cenu ili necega jos pragmaticnijeg, recimo nekog interesa da se broj ljudi poveca, itd... itd...
Takodje, i razlozi zasto crkva brani abortus i zasto bi neko drugi branio abortus mogu biti prilicno razliciti.
[ Srđan Pavlović @ 02.04.2009. 20:45 ] @
Citat:
Postavlja se samo pitanje da li je u pitanju svestan ljudski zivot u momentu ubijanja ili je u pitanju... "biljka" iliti organizam u vegetativnom stanju - o tome se moze diskutovati i to zavisi od dosta faktora
Znaci ako me neko kokne dok spavam, ne odgovara, jer nisam bio svestan u trenutku ubistva ;)
F#ck it, nocas bdim :D
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2009. 21:04 ] @
Pa zakon kaze da si ti covek = svesno i inteligentno bice i tako to... i da je ubistvo takvog jednog bica nelegalno...
Stavise, ovo je jedan vrlo interesantan deo jer moze lako da se desi da dobijemo... recimo... vrlo svesne i razmisljajuce majmune, nekim genetskim modifikacijama, pa ce zakonodavstvo da bude na testu po pitanju stvari koje svesna bica kao sto je covek imaju... pravo na slobodu, nasledstvo, drzavljanstvo i tako to ;-)
Nego da se vratimo na temu - ako je abortus do odredjenog vremena nesvesno bice... dakle, "biljka"... onda je daleko lakse racionalizovati pravo na ubistvo tako necega, bas kao sto nemamo neki problem da ubijemo... kravu (osim u Indiji).
Slicna logika postoji i za pacijente koji ostannu u perzistentnom vegetativnom stanju - ukoliko se porodica slozi, njih iskljuce sa instrumenata i oni... umiru. Zakon tu kaze:
a) Nisu svesni - permanentno (doduse, djavolji advokat bi rekao da fetus nije permanentno nesvestan - treba mu samo par meseci da "prorazmislja" :-)
b) Nisu sposobni da zive bez eksterne pomoci = nisu ni "ziva bica" jer ziva bica mogu da zive bez aparata
I onda se tu nalazi prostor za legalizovanje ubistva takvih slucajeva. Okreni-obrni i takvo ubistvo je, na kraju krajeva, ubistvo - pa opet, u mnogim drzavama je sasvim legalno iskljuciti sa aparata coveka kome je razneto pola mozga ili mu se doticni organ pretvorio u sundjer.
[ trfgyuiktgufvh @ 02.04.2009. 22:18 ] @
Citat:
I mene strasno nervira dvolicnost crkve. Kad se radi o nekim stvarima vazi "Kako kaze Bog", a kad popa zaboli zub onda ne ide kod Boga nego kod zubara a na pocetku su zabranjivali lekarima da uce o ljudskom telu i slicne gluposti.
...a o pedofilima u crkvenim redovima ni reci. A to kolike su popovima stomacine i pored "isposnickog zivota", kakvim limuzinama se voze iako su se "zavetovali na skromnost", naplacivanja "usluga" po sistemu: daj kolko mozes al da nije ispod ___(upisite sami) itd da ne pricamo.
Bar ih ja necu pitati vise ni za sta.
[ EmilijaV @ 02.04.2009. 23:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nemacka je jedna od zemalja sa najvecim nivoom svesti devojaka o kontraceptivnim sredstvima a negde sam citao i da je jedna od zemalja sa najvecim stepenom koriscenja pilule... Sto se moze i naslutiti ako se pogleda prirodni prirastaj, koji je vrlo mali i poprilicno negativan - a pretpostavljamo da vole seks kao i ostali oko njih... prosta matematika kaze da onda tu nesto sprecava radjanje dece ;-)
Potpuno tacno! Negde sam procitala da Nemacka iako ima jos uvek veliki broj abortusa, najveci je i stepen koriscenja pilula. A 'ajd recite prosecnoj devojci u Srbiji da koristi pilule, pa da vidimo sta ce da vam kaze! A nesto ne vidim da su Nemice dlakave i debele od koriscenja istih...
Opet raspravljate o Crkvama... Potpuno isti stav po pitanju abortusa imaju sve Crkve, samo je Katolicka najkompaktnija i ima najvise politickog uticaja u nekim zemljama. A ostale Crkve niko mnogo ne zarezuje (Pravoslavnu, Protestantsku itd...).
A sto se Francuske tice (neko je pomenuo), to je zemlja koja je jos odavno zakonski najbolje uredila odnos Crkve i Drzave, tako da iako je najveci broj katolika, nemaju mnogo uticaja u donosenju drzavnih odluka i kreiranju svesti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sto se tice fetusa, evo vam jedan podatak: srce pocinje da kuca samo nedelju dana posle zaceca. Stoga je dilema jos veca...
[ jeftonikius @ 02.04.2009. 23:37 ] @
O bokte! Pre nego li se neko odluči za abortus, neka ide na EKG fetusa! Pa verovatno ima sav hardware i polako povezuje drajvere sa procesorom ali bre to je daleko od živog bića! Kernel-1 je surovo u pravu, možda pomalo radikalno ali većinom je istina.
Oh divne li Katoličke crkve, odvajkada ima divan uticaj na Zapadne države pobrojane. Sve lepše od lepšeg... od krstaških ratova, inkvizicije, tonu gluposti o nastanku Zemlje, pa sprečili Hitlera i vidim kritikuju SAD. Svi vojnici pobrojanih zemalja SLAVE Božić i ostale praznike. I oni da mi pričaju o najdivnijem životnom činu - vođenju ljubavi - da je kondom greh?!A pobili su pa ne zna se koliko ljudi na pravdi njihovog Boga. Svaka čast Katolicima što nakon svih proverenih nedela i gluposti izrečenih od strane iste crkve, i dalje mogu da veruju u tako nešto! I još kad vidim one starekelje od papa, pa prvo sa nasmejem našta liče i onda pomislim ooooo bokte, kome ovaj čovek može biti svet?!?! Ali isto tako kad pomislim i na neke naše slojeve stanovništva, obrni okreni, nacija nije bitna. Moje mišljenje, ne želim nikoga da uvredim. Slično je i sa ostalim crkvama.
Nije bitno šta ko kaže, crkva, zakon... bitno je šta MI kažemo i kako se MI osećamo. Nema veće kazne za mene od sopstvene griže savesti.
O tome sam najviše razmišljao, da li bi me grizla savest. I dalje nemam odgovor.
Lepo bi bilo čuti nekog ko je izvršio abortus ili čija je devojka izvršila abortus. Čitajući sve ovo nije bilo takvog post-a?!
[ EmilijaV @ 03.04.2009. 01:26 ] @
Citat:
jeftonikius:
Lepo bi bilo čuti nekog ko je izvršio abortus ili čija je devojka izvršila abortus. Čitajući sve ovo nije bilo takvog post-a?!
Pa to sam ja vec negde rekla... I ja ovde, iako sam zensko, sedim i naklapam sa vama bez ikakvog pametnog zakljucka. Kad bih znala neku iz moje okoline da je to uradila, a da mi je pricala, ja bih vam prepricala. Ali, eto... Ja zivim okruzena emancipovanim zenama, koje su sprecavale takve stvari...
A mozda neke i jesu to uradile, ali kriju...? Mislim da ima i toga. Zene su u principu mnogo lukavije i lazljivije od muskaraca (ili vi niste toliko vesti ). Ne sedim ja dzabe sa vama na ovom muskom forumu, pored toliko zenskih, he, he...
[ jeftonikius @ 03.04.2009. 12:48 ] @
Pa kad već sediš na ovom forumu, daj uključi se, budi od koristi :-)
Jedan mali abortusčić, pa da nam preneseš utiske :-D
[ Srđan Pavlović @ 03.04.2009. 13:05 ] @
Citat:
to je zemlja koja je jos odavno zakonski najbolje uredila odnos Crkve i Drzave,
Ah, blago njima...
@jeftonikius - budi pristojan, nemoj da nam oceras ovo malo devojaka sa ES-a :D
[ jeftonikius @ 03.04.2009. 14:16 ] @
Samo sam dao konstruktivan predlog u ime Nauke :-)
[ EmilijaV @ 03.04.2009. 16:21 ] @
Citat:
Kernel-1:
@jeftonikius - budi pristojan, nemoj da nam oceras ovo malo devojaka sa ES-a
Ma ne idem ja nigde, lepo mi je ovde sa vama...
[ Stranger2 @ 06.04.2009. 01:31 ] @
Citat:
Zene su u principu mnogo lukavije i lazljivije od muskaraca (ili vi niste toliko vesti ).
Zapravo toliko smo vesti u laganju i lukavi da ste poverovale da mi manje lazemo :)
[ EmilijaV @ 06.04.2009. 02:17 ] @
@Stranger2
Sve zavisi od osobe. Ali u principu, muskarci imaju mnogo prostiji nacin razmisljanja od zena. Zene su komplikovane i primecuju uvek ono sto vi ne vidite. Navela bih ti milion primera, ali nije tema... Zato je meni licno lakse da se druzim sa muskarcima.
Zato mislim da mnoge i po ovom pitanju iz teme ne bi rekle istinu....
[ Stranger2 @ 06.04.2009. 11:34 ] @
salio sam se za ono.
muskarci se takmice u opipljiim stvarima: sportu, kolicini novca u novcaniku, brzini automobila, velicini kuce, kvadratnim metrima stana... pa su zato malo manje tajanstveni. inace imas i muskaraca podmuklih i komplikovanih samo je takva podela na muske i zenske uloge da muskarci mogu slobodnije da otkriju koji je njihov cilj. Ako muskarac kaze "zelm da zaradim milione" to je normalano. Ako zena kaze "zeli da se uda za bogtog" mnogi ce je cudno gledati i nazivati je svakakvim imenima. Drustvo jednostavno trazi od zena da vise taje nego muskarci. kad ne bi bilo drustvenog uticaja mislim da bi razlike bile veoma male.
[ Nedeljko @ 15.11.2009. 20:15 ] @
@EmilijaVF, tdjokic
To da su za Crkvu prihvatljiva sredstva koja sprećavaku oplođenje jeste tako u slučaju Pravoslavne crkve (i to sam pročitao u brošuri koju je izdala Crkva), dok je za Katoličku crkvu neprihvatljiv svaki vid kontracepcije.
[ Beltrammi @ 15.11.2009. 21:24 ] @
Crkva kao temeljni dokaz da je abortus zaista ubistvo uzima dva dogadjaja iz Jevandjelja.
Prvo je dakle bezgresni zacece tj Blagovesti gde se vidi da vec pristankom Marije se zacinje novi zivot u utrobi njenoj od kojeg ce kasnije izaci Isus, a drugo je susret dve trudnice Marije sa Isusom i njene tetke Jelisavete sa Sv. Jovanom gde je potonji zaigrao u utrobi svoje majke prepoznavsi prisustvo Gospoda u drugoj utrobi.
Po meni nije potrebno biti vernik pa da se abortus okvalifikuje kao ubistvo. Crkva ce svakako braniti svoj stav, ali logicno je i naucno da je svaki plod vec jedan novi zivot i da on vec ima genetski kod koji ce zauvek nositi. To je dakle pravi zivot, jedino se nalazi u utrobi majke, rodjenje je samo njegov nastavak. U tom svetlu ja ne vidim kakva je razlika izmedju ubistva deteta od 1 godine i ploda od 6 meseci ili coveka od 92 godine ?
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2009. 21:34 ] @
@Beltrammi,
Abortus moze biti ili:
a) Legalno ubistvo - ako se plod smatra zivim bicem
ILI
b) Leglna terminacija trudnoce - dakle, ne ubistvo - ako se fetus ne smatra zivim bicem
Definicija zivota nije bas tako jednostavna i ima ih vise - recimo, postoje definicije da je za zivot neophodna mogucnost nezavisnog zivota bez slepanja na aparate ili, u ovom slucaju, majku pa se po tome fetus ne moze smatrati zivim bicem.
Sve zavisi od toga gde postavljas granicu za zivot.
Cak i ako smatras abortus za ubistvo, po zakonu kako Srbije tako vecine evropskih zemalja to ubistvo jeste legalno kao jos neke druge situacije gde se prekida zivot (recimo iskljucivanje bolesnika sa aparata ako ne postoji igled da bolesnik prezivi bez njih).
--
Na kraju krajeva - abortus je svesna odluka majke, niti je obavezna niti je zabranjena - postoji samo kao opcija i cisto sumnjam da vecina zena tek tako olako odlucuje da uradi abortus. Medjutim ta mogucnost postoji, i treba da postoji.
Citat:
U tom svetlu ja ne vidim kakva je razlika izmedju ubistva deteta od 1 godine i ploda od 6 meseci ili coveka od 92 godine ?
Postoji i te kakva zakonska razlika i to je ono sto je najbitnije - i btw, abortus na "dobrovoljnoj" bazi u vecini zemalja vazi do 3-ceg meseca trudnoce, a u 6-tom bi zaista morao da imas medicinski razlog da tako nesto uradis.
Zakon jednostavno kaze da plod do 3 meseca nije ljudsko zivo bice sa svim pravima, i na osnovu toga majka ima pravo da mu prekine zivot ako ona to zeli.
[ BBS @ 15.11.2009. 22:52 ] @
Zakon kase svasta, pa tako se tako iza cedomorstvo dobija manja kazna zbog navodne neuracunljivosti trudnice a nepostoji ni jedan opravdan razlog za tako nesto.
Abortus je ubistvo, ozakonjeno doduse.
Postoji i te kakva zakonska razlika i to je ono sto je najbitnije - i btw, abortus na "dobrovoljnoj" bazi u vecini zemalja vazi do 3-ceg meseca trudnoce, a u 6-tom bi zaista morao da imas medicinski razlog da tako nesto uradis.
Zakon jednostavno kaze da plod do 3 meseca nije ljudsko zivo bice sa svim pravima, i na osnovu toga majka ima pravo da mu prekine zivot ako ona to zeli.
Zakon isto tako zabranjuje (zlo)upotrebu marihuane i to je ono što je najbitnije!
Naravno u toj temi nisi tako jasno stao na stranu zakona...
Ajd, živio!
[ Beltrammi @ 16.11.2009. 07:32 ] @
Zakon je Ivane, ono sta se ljudi dogovore da je zakon. Nekada je zakon bio da se Sunce okrece oko Zemlje, a predvidjena sankcija za nepostovanje istog - smrtna kazna ! Wow, sta kazes na to ?
Videli smo i u novijoj istoriji kakav apsurdne zakone su donosili ljudi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 10:13 ] @
Tacno, zakon je ono sto ljudi dogovore da je zakon - i osim toga ne postoji nista drugo sto nas odvaja od zivotinja. Za razliku od vremena kada je zakon propisivala nekakva crkva ili car, dakle i protiv volje stanovnistva - sada zakone donose gradjani ili direktno preko referenduma ili preko svojih izabranih predstavnika.
Uvek mozes da se zalazes da se taj zakon promeni, ali moras prihvatiti da tvoje misljenje vredi i kao svacije drugo - a ima i ljudi koji ne misle kao ti.
Stavise, ljudi koji ne misle kao ti su vrlo verovatno u velikoj vecini cak i u Srbiji.
Citat:
budjavlebac
Zakon isto tako zabranjuje (zlo)upotrebu marihuane i to je ono što je najbitnije!
Naravno u toj temi nisi tako jasno stao na stranu zakona...
Ajd, živio!
Kao prvo, ja nigde nisam nekog savetovao da krsi zakon (cak sam tvrdio da marihuana u Srbiji ovakvoj kakva jeste i treba da bude ilegalna jer bi samo izazvala jos vecu apatiju i nerad, procesljaj malo bolje temu)
Kao drugo, ovde gde zivim je posedovanje marihuane u kolicinama manjim od 10g odavno dekriminalizovano, tako da fakticki ne predstavlja kaznjivo ponasanje. Krsenje tog zakona je ekvivalentno voznji 1-5 km/h iznad dozvoljene brzine - tehnicki jeste krsenje propisa, ali niko nece biti kaznjen zbog toga.
Na kraju, ta tema je bila diskusija o tome da li marihuana treba da se legalizuje - dakle, isto kao i ova tema, u pitanju je razmena misljenja - a ne pozivi na neko krsenje zakona ili sta znam..
Abortus je na kraju krajeva licna stvar - niko nece nikog naterati da abortira protiv volje, dakle ne mozete reci da taj zakon vas licno ugrozava.
Za razliku od zakona o narkoticima koji nesto ZABRANJUJE, zakon koji regulise abortus nesto DOZVOLJAVA - dakle, sama priroda tog zakona nije represivna vec je tu kako bi regulisala nesto... totalno drugaciji slucaj. Licno bih se zalagao protiv zakona koji zabranjuje zeni pravo da raspolaze svojim telom BAS kako se i generalno zalazem protiv zakona koji odraslim ljudima zabranjuju da trose svoj novac i na narkotike, bar u sredjenim drustvima.
[ Beltrammi @ 16.11.2009. 11:28 ] @
Legalizovanje abortusa ne samo da nije tekovina moderne civilizacije vec je upravo njena najveca sramota. A sto se tice samog abortusa kao ubistva ono je po meni najtezi vid ubistva, tj. ubistvo na svirep nacin sa predumisljajem, bez kajanja, sve dakle najgore.
Ljudi imaju slobodu da vode ljubav, ali i odgovornost jer tokom seksa se prave i deca. Sad, ukoliko se ta deca ne zele postoji dosta nacina kontracepcije i zaista, ali zaista niko nema izgovor za abortus podvodeci to pod neka licna prava.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 11:31 ] @
Pa dobro Beltrammi, tebi je abortus najveca sramota - i niko tebi i tvojoj zeni/devojci ne brani da, ako se slucajno desi trudnoca, ne primenite abortus.
Jel' tako? Tako je.
E vidis, ima dosta ljudi koji ne razmisljaju tako i koji smatraju da imaju pravo da odluce o zivotu fetusa pre 3-ceg meseca - i sta sad, ti bi njima da ukines pravo na abortus zato sto ti smatras da je to sramota / ubistvo stagod?
OK... nema problema, pokreni inicijativu - okupi ljude, pa da vidimo dokle ces stici.
Citat:
ali zaista niko nema izgovor za abortus podvodeci to pod neka licna prava.
Ima. Zakon kaze da ima. Stav vecine kaze da ima.
Mada, uvek si slobodan da to promenis.
[ Nedeljko @ 16.11.2009. 11:33 ] @
Citat:
Beltrammi: Crkva kao temeljni dokaz da je abortus zaista ubistvo uzima dva dogadjaja iz Jevandjelja.
Ne znam o kojoj Crvi pričaš, ali nema veze. Rekao sam šta sam pročitao u brošuri, koju je izdala SPC.
Citat:
Ivan Dimkovic: Uvek mozes da se zalazes da se taj zakon promeni, ali moras prihvatiti da tvoje misljenje vredi i kao svacije drugo - a ima i ljudi koji ne misle kao ti.
Ne slažem se da su sva mišljenja podjednako vredna.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 11:35 ] @
Mozda tebi nisu vredna - nisu ni meni, pravo da ti kazem... ali pred zakonom jesu bar sto se tice izbora i referenduma, dakle - odluka o zakonskom ustrojstvu zemlje.
[ Nedeljko @ 16.11.2009. 11:37 ] @
Citat:
Beltrammi: Ljudi imaju slobodu da vode ljubav, ali i odgovornost jer tokom seksa se prave i deca. Sad, ukoliko se ta deca ne zele postoji dosta nacina kontracepcije i zaista, ali zaista niko nema izgovor za abortus podvodeci to pod neka licna prava.
Sećam se jedne emisije u kojoj je među gostima bila i neka gošća iz Hrvatske, koja je kao krunski argument u korist abortusa navela činjenicu da kod mnogih životinja, npr. divljih svinja, roditelji jedu svoju mladunčad.
Dakle, ljudska etika treba da se izgrađuje po ugledu na ponašanje divljih svinja.
[ nerodimac @ 16.11.2009. 12:18 ] @
Da li je abortus ubistvo? Mislim da je potrebno da bi se doslo do odgovora prvo doci do sustine definicija sta je to ljudsko bice i sta je to ubistvo.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 12:22 ] @
Citat:
Nedeljko
Sećam se jedne emisije u kojoj je među gostima bila i neka gošća iz Hrvatske, koja je kao krunski argument u korist abortusa navela činjenicu da kod mnogih životinja, npr. divljih svinja, roditelji jedu svoju mladunčad.
Dakle, ljudska etika treba da se izgrađuje po ugledu na ponašanje divljih svinja.
Ta zena je, jednostavno, idiot.
Ako vec trazis "krunski dokaz" za legalni abortus je fakat da kada izvadis fetus star manje od 3 meseca iz utrobe majke, on umire u roku od par minuta i apsolutno je nemoguce odrzati ga u zivotu. Da bi nesto proslo definiciju "zivog ljudskog bica" sa pravima ljudi, mora biti u mogucnosti da - zivi, bez koriscenja metabolizma organizma "domacina".
Isto tako, kada neko oboli od bolesti koja onemogucava zivot bez aparata za odrzavanje zivota, zakon i ljudska etika su dosli do toga da kazu da je OK da se aparati iskljuce.
Ljudska etika je i te kako evoluirala - recimo, u momentu prve operacije transplatacije srca je skoro svuda osim u Juznoafrickoj Republici bilo apsolutno ilegalno preuzeti srce pacijenta koji je mozdano mrtav + mnogi su se protivili tome zato sto su mislili da se time "presadjuje dusa"... vremenom, pojam ljudskog zivota se vezao za cerebralnu funkciju i mogucnost obavljanja zivotnih funkcija bez aparata.
[ Beltrammi @ 16.11.2009. 12:36 ] @
Citat:
E vidis, ima dosta ljudi koji ne razmisljaju tako i koji smatraju da imaju pravo da odluce o zivotu fetusa pre 3-ceg meseca - i sta sad, ti bi njima da ukines pravo na abortus zato sto ti smatras da je to sramota / ubistvo stagod?
ali samo malo. Analogija ti nije dobra. Istina, mene ne ugrozava to sto neko vrsi abortus, ali isto tako mene ne ugrozava ni recimo lancani sudar kod Magdeburga pa neko ce ipak morati za to da odgovara. I u slucaju ubistva Djindjica neko je odgovarao, jer tako predvidja zakon. U slucaju abortusa pak zakon ne postoji. Delo ubistva okvalifikovano je kao izraz slobodne volje sto je apsurd. Po toj logici roditelji bi imali pravo da recimo ubiju 2 mesecnu bebu jer im smeta za njihove licne slobode.
Citat:
OK... nema problema, pokreni inicijativu - okupi ljude, pa da vidimo dokle ces stici.
Zamisli da je tvoja majka abortirala jer bi je mnogo nervirala trudnoca vec bi radije isla na korzo i uzivala u slobodi umesto da te nosi 9 meseci, a onda hrani jos nekoliko godina ? Ne bi ti to zeleo, e pa nemoj ni drugom da zelis. Jer ti iako si covek boris se svaki dan na nacine koji se bori covek, a fetus, embrion ili cak blastocist bori se na svoj nacin.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 12:39 ] @
Citat:
Beltrammi
U slucaju abortusa pak zakon ne postoji
Nije tacno, zakon postoji. Bas onaj zakon koji definise i do kog momenta je abortus legalan.
Prema tome, nemoj da menjas teze ovde - bas zato sto zakon POSTOJI, niko ne odgovara niti treba da odgovara.
Kada vecina ljudi bude bila protiv toga, i kada se donese zakon koji abortus klasifikuje kao ubistvo - onda mozemo pricati o kaznama.
Citat:
Zamisli da je tvoja majka abortirala jer bi je mnogo nervirala trudnoca vec bi radije isla na korzo i uzivala u slobodi umesto da te nosi 9 meseci, a onda hrani jos nekoliko godina ? Ne bi ti to zeleo, e pa nemoj ni drugom da zelis
Ovo je, pretpostavljam - ubitacan argument.
A zamisli da si ti imao neku tesku bolest koja bi ti omogucila kratak zivot u najgorim mogucim bolovima, bez ikakve sanse da okusis srecu, radost, hodanje... nisam bas siguran da bi bio zahvalan majci sto nije abortirala. Ili recimo da se rodis sa anancefalijom sto znaci sigurnu smrt, koji je to uzas i trauma za roditelje, koji se danas rutinski sprecava ranim abortusom.
U svakom slucaju, ovakva vrsta argumenata je besmislena.
Abortus je legalan - i tebi niko ne brani da ga branis u svojoj kuci (mada i tu nemas bas mogucnosti da ga zabranis ako majka zeli, na kraju krajeva - to je njena odluka). Ali ako zelis da ga branis nekom drugom, moraces prihvatiti cinjenicu da njegovo misljenje vredi bas isto koliko i tvoje.
A trenutno niste bas u vecini.
[ Beltrammi @ 16.11.2009. 13:11 ] @
Suluda ideja da se abortus moze vrsiti do 3 meseca, a posle ne je proizvod toga momenta kada nisu mogli lekari bez posledica po zdravlje zene da izvrse abortus. Sa bioloske tacke gledista tri ploda meseca ne predstavlja nikakavu razliku ili granicu. Genetski kod se nece menjati.
Ivane, abortus je ubistvo, a ubistvo treba zabraniti. Da, abortus kao ubistvo zelim da zabranim drugome, bas kao i bilo koje drugo ubistvo.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 13:24 ] @
Postoje legalna ubistva tj. "ubistvo" je neprecizan izraz.
Abortus je jedno od njih, iskljucivanje sa aparata je drugo.
Nasi stavovi se razlikuju, i svako moze imati drugacije misljenje o tome... opet, zakon je vrlo jasan tu i dok se on ne promeni, ostace ovako bas kako jeste.
[ Java Beograd @ 16.11.2009. 13:31 ] @
Ubistvo je i smrtna kazna.
[ despotbg @ 16.11.2009. 14:37 ] @
Mrzim sto muskarci i iskompleksirane zene ("nikad niko nije hteo da me JxExBxE"), propagiraju zabranu abortusa... Devojkama/zenama treba ostaviti da one to same odluce... Btw mislim da nije ubistvo
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2009. 18:51 ] @
Meni nije bas najjasnije to propagiranje zabrane abortusa.
Jedina zemlja u kojoj to moze da se desi je USA - mada je i to malo verovatno osim ako im se ne desi jos neki 9/11 pa na vlast dodje novi GWB, u jos gorem izdanju. Osim Poljske, Irske i Portugala - ostale evropske zemlje su odavno zavrsile sa tim pitanjem, i stanovnistvo jednostavno nije toliko verski indoktrinirano da se tim pitanjem bavi na takav nacin.
Borba za zabranu abortusa je, jednostavno, unapred izgubljena - jer nema teoretske sanse da se galvanizuje neki znacajan % javnog mnjenja. Ne u Srbiji i ne u vecini Evrope.
I "hvala bogu" da je tako.
[ bttp @ 19.11.2009. 16:36 ] @
Nije.
[ pilletina @ 19.11.2009. 18:13 ] @
glupo je raspravljati o legalnosti abortusa ili o tome da li je ubistvo ili ne. Opravdanost abortusa postoji ( ugroženost zdravlja majke ili bebe, silovanje itd). Bolje je abortirati nego ubijati bebu po rođenju, što je u Srbiji postao čest slučaj u poslednje vreme..
Ja sam majka osmomesečnog dečaka. Plod star 5 nedelja na ultrazvuku pokazuje otkucaje srca, tj. dva krvna suda pulsiraju i od njih se formira srce, a liči na veoma glavatog crva. Mimika lica kod ploda ne postoji do ko zna kog meseca (ne sećam se više).
Moje mišljenje je da je glupo koristiti abortus kao rešenje za nemar i seksualnu neobrazovanost, pogotovo što je prekid prve trudnoće za ženu veoma opasan, jer može da prouzrokuje sterilitet.
[ pilletina @ 19.11.2009. 18:24 ] @
ctat:
naucnici su dokazali da plod reaguje od 2 nedelje zivota na spoljnje uticaje , sto znaci da je od 2 nedelje zivota plod zivo bice u razvoju, sa formiranim ekstremitetima, glavom, ocima. Jasno prekidanje zivota takvog bica jeste ubistvo.
e ovo je teška glupost - u tom uzrastu je jedna obična, jedva vidljiva, tačka/loptica i ništa mu nije razvijeno. Ruke i noge se vide tek sa 8 i više nedelja!
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 21:30 ] @
Citat:
pilletina
Moje mišljenje je da je glupo koristiti abortus kao rešenje za nemar i seksualnu neobrazovanost, pogotovo što je prekid prve trudnoće za ženu veoma opasan, jer može da prouzrokuje sterilitet.
To je glavni problem - i potpuno je besmisleno pokusavati resiti taj problem nekakvom zabranom abortusa.
Zabrana abortusa bi samo abortus prebacila u ilegalu - a to je najgore moguce resenje, jer ilegalne "klinike" niko ne kontrolise, u njima moze da radi bilo ko i to bi izazvalo ogroman skok broja smrtnih slucajeva - ovog puta majki (a to podrazumeva i smrt fetusa, zajedno)
Osim toga, zabrana abortusa je neefikasna u zemlji gde je za 2h moguce otici preko granice u neku od okolnih zemalja i odraditi proceduru tamo.
Seksualno obrazovanje i povecanje svesti o rizicima nezasticenog seksa. To je jedini nacin da se smanji broj abortusa.
[ EmilijaV @ 20.11.2009. 00:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Seksualno obrazovanje i povecanje svesti o rizicima nezasticenog seksa. To je jedini nacin da se smanji broj abortusa.
Ovo ja pisah na ovoj temi, na predhodnim stranama, ali u ovoj zemlji je narod tesko prosvetiti. Nase zene imaju neku fobiju kad je kontracepcija u pitanju, uvek im je neko rekao da to iz nekog razloga ne valja, nije zdravo i.t.d...
Ali posto ih je strah pilula i hormona, spirala i urastanja i cega sve ne, abortus nalaze kao najbezazlenije resenje, je l'...
[ Marko Medojević @ 20.11.2009. 07:19 ] @
Odgovor na temu:
Naravno da nije ubistvo! U principu to jeste last resort koji treba izsbegavati zbog zdravlja žene, a ne zbog nekog sujeverja. Zabrana abortusa bi donela zlo i to bi koštalo mnogo života.
[ pilletina @ 20.11.2009. 09:34 ] @
Ovu temu jepostavio muškarac, koji se ne kaje ni zbog čega i opet bi uradio isto itd.... Da je on taj koji treba da abortira, da ga uvode pod totalnu anesteziju i grebu mu zid materice, a o emotivnom delu da ne govorim, ove teme ne bi ni bilo.
Žene su u toj priči više odgovorne što ne čuvaju sebe. Ja lično ne bih mogla da abortiram živ i zdrav plod, ali abortus treba da ostane legalan i da bude slobodan izbor svake žene, a žene bi trebalo da naprave čvrst stav preme muškarcima u pogledu sopstvene zaštite, a ne da im udovoljavaju na sopstvenu štetu.
Žena koja dobrovoljno abortira više puta je idiot!!!
[ Lazar-I @ 20.11.2009. 09:39 ] @
Zašto je bitno da li je abortus ubistvo ili ne? Kad se kaže ubistvo prva asocijacija je nešto nalik na scenu sa tušem iz filma Psiho a ne na klanje praseta, abortus ili masturbaciju. Trebalo bi dokazivati da li je abortus moralan i koristan a ne da li je ubistvo.
Citat:
I ja smatram da je glupo i ne želim da učestvujem u tome. Abortus bi trebao biti zabranjen osim u nekim posebnim slučajevima. Doktori koji bi izvodili ilegalne abortuse bi morali biti strogo kažnjavani. Danas društvo šalje poruku: "Radi šta hoćeš a mi smo tu da popravimo sve tvoje greške, abortus nije ništa strašno, samo manja hirurška intervencija". Zašto bih ja podrškom abortusa nosio deo odgovornosti za tuđe greške? Hej, ako niste pazili i niste umeli dobro da izaberete partnera snosite odgovarajuće posledice. Na kraju, bolje je dati bebu na usvajanje nego abortirati iz razloga "propašće mi grudi", "šta će komšiluk da kaže" ili "neću moći da se udam". U čekaonici ginekološke ordinacije sam slušao priču žene koja ima dve ćerke. Pošto je u ćaskanju sa doktorkom rekla da bi želela da dobije dečaka, doktorka, videvši na ultra zvuku da je devojčica, predložila je abortus kao mogućnost. Ismevaće nas neke nove generacije zbog ovoga kao što mi ismevamo neke starije zbog recimo prinošenja ljudskih žrtava, gladijatorskih igara ili posete mentalnim ustanovama u cilju zabave.
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2009. 10:00 ] @
Citat:
Doktori koji bi izvodili ilegalne abortuse bi morali biti strogo kažnjavani.
:) Zameni "doktori" sa "narko dileri" ili "makroi"...
Da li je zabranjivanje uspelo da ih suzbije? Nije.
A ovo je mnogo gore - jer se radi o hirurskoj intervenciji i najgore sto bi moglo da se uradi je da se pusti ilegalcima da to izvode i fakticki potpuno onemoguciti bilo kakvu kontrolu nivoa nege i kvaliteta intervencije, sto bi znacilo totalni haos.
Abortus sam po sebi nije problem, takva intervencija jednostavno mora da postoji iz medicinskih razloga - problem je sto se u Srbiji abortus koristi kao sredstvo za kontracepciju kod nekih, rekao bih, prilicno zatucanih delova drustva - i protiv toga se jedino mozes boriti OBRAZOVANJEM.
I to obrazovanjem devojaka/zena - posto je zena ta koja donosi tu odluku, i ako ih ima toliko koje donose odluku da abortiraju, ocigledno nisu upoznate sa nekim drugim metodama koje ne zahtevaju kopanje po materici vec je dovoljno reci partneru da navuce kondom ili progutati tabletu ili pak ugraditi spiralu itd...
[ pilletina @ 20.11.2009. 11:29 ] @
U čekaonici ginekološke ordinacije sam slušao priču žene koja ima dve ćerke. Pošto je u ćaskanju sa doktorkom rekla da bi želela da dobije dečaka, doktorka, videvši na ultra zvuku da je devojčica, predložila je abortus kao mogućnost.
ovo je glupost. Taj doktor je IDIOT!!! Pol bebe se vidi na ultrazvuku tek oko 4-og /5-og meseca i tada je kasno za abortus, tada se radi prevremeni porođaj.
Dok god ljudi kod nas budu zazirali od komšijinog jezika neće abortus biti najveći problem.
‚‚roditelji‚‚ izbacuju iz kuće ćerke koje su ostale trudne vanbračno i one su smeštene u Zvečanskoj dok beba ne napuni 1 godinu-a šta onda????? GLUPI BALKAN!!!!
[ Lazar-I @ 20.11.2009. 11:50 ] @
Narko dileri i makroi se ne bave legalnim poslovima. Društvo gleda sa neodobravanjem na narko dilere a na doktore, koji obavljaju abortuse jer neko ne želi da dobije ćerku, gleda kao na humaniste. Koliki bi bio broj narkomana kada bi legalizovali narko dilere? Verujem da bi bio približan broju pušača. Napisao sam da treba kažnjavati doktore koji vrše nelegalne abortuse a ne samo doneti zakon. Narko dileri nisu suzbijeni zato što se ne kažnjavaju za svoju delatnost. Razlozi za nekažnjavanje leže u pogrešnim stavovima u glavama većine ljudi. Smatram da je i prihvatanje abortusa bez jakog razloga samo jedan u nizu od tih pogrešnih stavova. Slažem se da je bitno obrazovanje ali to nije baš jednostavno. Većina ima potrebne informacije ali ne i izgrađenu ličnost da bi te informacije pravilno upotrebila.
[ Lazar-I @ 20.11.2009. 12:00 ] @
Citat:
ovo je glupost. Taj doktor je IDIOT!!! Pol bebe se vidi na ultrazvuku tek oko 4-og /5-og meseca i tada je kasno za abortus, tada se radi prevremeni porođaj.
Srećom ta žena nije prihvatila ponudu, a ponuda je sigurno bila inspirisana željom za novcem. Ta doktorka ima reputaciju dobrog stručnjaka. Ja sam supruzi rekao da ona ništa ne zna i da nije nikakav doktor ali nisam smeo da insistiram da je promeni, plašio sam se kakvi su onda oni koji ne važe za dobre doktore.
[ etjen @ 20.11.2009. 14:59 ] @
besmisleno je abortus smatrati ubistvom. Postoji mnogo razloga zbog kojih on može biti opravdan (od kojih su neki ovde navedeni).
Ali, ipak, jako je teško doneti sud o tome dok se čovek ne nađe u takvoj situaciji. Nezgodno je drugome davati bilo kakve savete a kamoli savete abortus-da ili ne!
Ljudi koji bi zabranili abortus mi nikako nisu jasni... Zbog čega oni imaju za pravo da odlučuju za nekog drugog? Zaista ima gomila razloga zbog kojih se majka može odlučiti za abortus i to ne treba zabranjivati.
Naravno, abortus kao kontraceptivno sredstvo je nedopustiv i to bi na neki način svakako trebalo sankcionisati.
Ali bez obzira što nemam ništa protiv abortusa kada bih se, ne daj Bože, našao u takvoj situaciji, mislim da bi mi bilo jako teško da savetujem majci da izvrši abortus, nekako smatram da to ipak nije odluka na muškarcu. (i nikad ne bih bežao od odgovornosti)
[ D.H.Lorens @ 20.11.2009. 20:45 ] @
Prekid zapocetog zivota bi mogao da se "podvede pod - ubistvo" , samo sto je kod mnogih "Zakonodavaca" i to , na zalost , "rastegljiv pojam" .
Evo sta ima na ovom mestu o ovoj temi :
Sta znaci "trenutak nase zajednicke nepaznje" ...
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2009. 21:00 ] @
@D.H.Lorens,
Pre nego sto krenemo da spinujemo sa potresnim slikama (tipicna strategija pro-life likova, koji koriste slike procedura koje uopste ne spadaju u klasicni ne-medicinski opravdani abortus!) treba napomenuti da je u vecini zemalja jednostavno odraditi abortus samo do treceg meseca trudnoce.
Ovo je fetus star 6 nedelja:
A evo i tipicne statistike o vremenu abortusa (u pitanju je UK):
Sto se termina "ubistvo" tice nema nikakvog sporenja da je abortus prekid zivota, ali je legalan prekid zivota kao i jos nekoliko drugih slucajeva - i sa sasvim opravdanim razlozima.
I iskljucivanje aparata za odrzavanje zivota kod terminalnog bolesnika bez mogucnosti zivota bez aparata je ubistvo - pa je u vecini zemalja legalno. Zakon tretira prekidanje zivota bica koje nije u stanju nezavisno da zivi lakse - to bice nema ista prava.
[ budjavlebac @ 22.11.2009. 03:31 ] @
Trebalo bi promeniti naziv teme. Dakle, konstatovali smo da je abortus ubistvo, odnosno prekid života (reko Ivan :-) )
Opravdan ili ne o tome bi moglo da se priča da naziv teme nije kakav jeste...
Citat:
etjen: besmisleno je abortus smatrati ubistvom. Postoji mnogo razloga zbog kojih on može biti opravdan
Jesi li svestan napisanog. Besmisleno, pa mnogo razloga!
Abortus jeste ubistvo, opravdano ili ne. Ovako izgleda da ni UBISTVO u samoodbrani nije ubistvo jer ,,postoji mnogo razloga zbog kojeg može biti opravdano''.
[ pilletina @ 22.11.2009. 17:10 ] @
trebalo bi muškarcima zabraniti da diskutuju o ovoj temi. Ponavljam, ja ne bih mogla da abortiram zdrav plod, ali to sam ja i sebe ne dovodim u situaciju da o tome razmišljam. Druge žene drugačije razmišljaju i neću da im sudim o tome. Žene jedino znaju kroz šta prolaze i fizički i emotivno i isto tako kriju od okoline da su abortirale. Niste ni svesni koliko je žena u vašoj najbližoj okolini imalo abortus. Ovo je sve presipanje iz šupljeg u prazno.
Poenta: abortus je legalan i dobrovoljan, a u kakve se svrhe koristi je izbor žena!!!
[ Beltrammi @ 23.11.2009. 23:10 ] @
Citat:
Borba za zabranu abortusa je, jednostavno, unapred izgubljena - jer nema teoretske sanse da se galvanizuje neki znacajan % javnog mnjenja. Ne u Srbiji i ne u vecini Evrope.