[ l1nk @ 08.04.2009. 10:24 ] @
Trebao bi da skratim lanca na svom biku, ali ne znam kako da ga rastavim bez onog posebnog alata za to, pa ako neko zna neki nacin kako to da uradim, bio bi mu zahvalan da mi pomogne ?
[ chupcko @ 08.04.2009. 11:52 ] @
Pa odneses kod nekog ko ima taj alat i platis mu uslugu, ili pak kupis alat, pa ti drugima naplacujes ...

Ili probas metodom stapa i kanapa, silom, srafcigerom ili vec cime, postoji veliki rizik da se povredis pa bolje to prepusti nekome ko ima servis.
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 12:05 ] @
Ako taj lanac ima deo za razdvajanje lanca, izbij uskocnik srafcigerom gurajuci ga u stranu, pa izvuci deo, a onda brusilicom polako skini jednu "kariku" , to jest, moraces dve, a ako nema taj deo, kupi ga negde, pa preseci lanac brusilicom tako da sa obe strane ostane deo koji se uklapa u taj deo za spajanje lanca i to je to.

Taj uskocnik ako ga ima ce da bude kao ovaj tamniji deo na ovoj slici,samo je razrezan skroz po duzini, po ovoj beloj liniji, a ti ga skini gurajuci ga srafcigerom u pravcu koji pokazuje crvena strelica. Ako guras srafcigerom nemoj da drzis lanac rukom, da ne bi zabio sebi srafciger u ruku ako ne uspe iz prvog pokusaja, nego stavi to u stegu, ili zakovi lanac za neku dasku ako nemas stegu.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 08.04.2009. u 13:16 GMT+1]
[ pri3rak @ 08.04.2009. 12:18 ] @
Bravurozno Lesli, kakve to pecurke konzumiras??? Bre da sam rikn'o ne bih znao da se lanac krati brusilicom.Inace taj "uskocnik" ti nas narod zove power link ima da se kupi za oko 200 dinara i ne mora da bude razrezan kako si naveo (ima ih vise vrsta) ...

OnT najjeftinija varijanta ti je da lepo odneses bicikl u servis i cela da operacija te nece izaci vise od 200-300 dinara.Duga opcija ti je da kupis alat za skidanje (i montazu) lanca, i to nije lose ali kosta 3-4x vise od prethodne opcije, a na sve to ti ipak treba i nesto malo iskustva da bi sa tim alatom efikasno radio.Najjeftinija i najteza varijata su ti cekic i silo, na taj nacin "tradicionalni" majstori skidaju lanac ali ukoliko tako nesto nisi radio pre ovo ce ti najteze pasti od svega.
[ Horvat @ 08.04.2009. 12:27 ] @
trebalo bi da postoji na lancu jedan "zubac" [odnosno karika] sa osiguracem ,skines osigurac [srafcigerom,dosta jednostavno,ili s onim klestama svlakacima] izvuces sinicu,skratis lanac,ubacis opet sinicu i osigurac i kraj [skracena verzija]

ili odneses nekom ko zna i platis
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 12:28 ] @
Citat:
pri3rak: Bravurozno Lesli, kakve to pecurke konzumiras??? Bre da sam rikn'o ne bih znao da se lanac krati brusilicom.Inace taj "uskocnik" ti nas narod zove power link ima da se kupi za oko 200 dinara i ne mora da bude razrezan kako si naveo (ima ih vise vrsta) ...

OnT najjeftinija varijanta ti je da lepo odneses bicikl u servis i cela da operacija te nece izaci vise od 200-300 dinara.Duga opcija ti je da kupis alat za skidanje (i montazu) lanca, i to nije lose ali kosta 3-4x vise od prethodne opcije, a na sve to ti ipak treba i nesto malo iskustva da bi sa tim alatom efikasno radio.Najjeftinija i najteza varijata su ti cekic i silo, na taj nacin "tradicionalni" majstori skidaju lanac ali ukoliko tako nesto nisi radio pre ovo ce ti najteze pasti od svega.

Pa sad je bre novo doba, imamo tehnologiju, kakvo te silo i ekseri spopali. To se lepo obrusi pazljivo ovaj deo na osovinici clanka sto strci i sabijen je kao nitna da drzi delove zajedno, kao na ovoj tvojoj slici, ovo sto je sabijeno u obliku pecurke na vrhu osovinice, a onda se ono sto ostane polako izbije cekicem i silom ili ekserom, to je tacno. Ja mislim da se to podrazumeva za svakoga ko bar malo majstorise sam i da taj deo posla ne treba da se crta. I zasto je rec uskocnik pod navodnicima? Uskocnik je u masinstvu osigurac, obicno u obliku plocice, koji kako mu i ime kaze, naskace na dva dela u zlebove koji su na njima urezani i drzi te delove zajedno. Jesi razdvajao ti nekad lanac ili mrka kapa?

Pustio ti l1nk njega, nego samo radi kao sto ti ja kazem i nema problema. Znaci kad skines deo za spajanje, ako ga ima, nemoj na silu da izbijas osovinu clanka koji je visak da bi skratio lanac, to je primitivizam, nego je samo malo obrusi odozgo, da sklies spljosteni deo i da bi mogla lako da ispadne, a onda je kucni cekicem i ekserom odozgo i to je to.

Bre kakvi ste pomodari, i na temu o lancu ste nasli da mesate vase pomodarstvo. Pa covek da je hteo da ide u servis gde "pruzaju usluge" i da kupuje alate za rastavljanje lanca otisao bi i sam u servis ili tamo gde se prodaje alat i ne bi pitao ovde.

Aha, da, kakvih bre 200 dinara za taj spojni deo, to kosta 50 dinara, i to tamo gde kradu, inace je 30. 200 moze za ceo lanac.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 08.04.2009. u 13:41 GMT+1]
[ pri3rak @ 08.04.2009. 12:59 ] @
E savrseno kupi ti sramov power link za 8 ili 9 faz za 50 dinara u maloprodaji pa onda pricaj :)

BTW Lesli jesam ne jednom nego N,N->oo puta sa namenskim alatom razdvajao i spajao lanac, zato i umirem smeha na ovo tvoje pisanije :) Ajd da ne pricam da imao ceo set alata za (moj) mtb kojeg sam sklopio od nule iz delova (cak sam i tockove pleo) ... Mislim alo covece bruslica jesi li ti ikada za zivota makar video servisera kako skida lanac? BTW za 200 dinara ne moze ni najsugaviji shimano ug da kupi ;)

@Horvat lanac uopste ne mora da bude tako spajan, zato je najbolje da poslusa drugi deo tvog saveta ;)

[ biber021 @ 08.04.2009. 14:37 ] @
Ko je rekao plazma sekač!

@|1nk jel imaš neki naročit razlog da skratiš lanac?
[ l1nk @ 08.04.2009. 16:54 ] @
Taj poseban zubac nema na ovom biku, mislim da ga nema na vecini montain bikovima, pa sam zato i naznacio u naslovu...A inace, ma mislio sam da eskiviram bilo kakvo placanje, svetska ekonomska kriza i to, a treba da ga skratim jel mi preskace na prednji zupcanik tokom voznje...Hvala vam na pomoci, ocito mi negine da odnesem u servis i to resim sa njima ili da uzmem taj poseban zubac ko na slici...
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 17:11 ] @
To bre kupi bilo gde gde prodaju delove za bicikle, ili na pijaci kod ovih sto prodaju te drangulije, pa uradi ko sto ti kazem, brusilicom obrusi pecurkasti vrh stubica - osovine i onda ga izguraj i samo posle spoji lanac pomocu ovog dela za spajanje lanca, pusti ove eksperte, nemaju oni pojma. Vek i dva su bez tih drangulija majstori skidali lance, a sad ne mogu bez posebnih znas alata. Sto kaze onaj Surdi kad dodje u onaj stan sa zenskom, "u tvojim godinam meni bila dovoljna klupa u parku, a ti sad ne mozes bez indijskih oraha". Sta da radis, zalosno je na sta su se sveli dvonosci, zato im i ekonomska kriza kad tri dana nema kvasca.
Citat:
pri3rak: E savrseno kupi ti sramov power link za 8 ili 9 faz za 50 dinara u maloprodaji pa onda pricaj :)

BTW Lesli jesam ne jednom nego N,N->oo puta sa namenskim alatom razdvajao i spajao lanac, zato i umirem smeha na ovo tvoje pisanije :) Ajd da ne pricam da imao ceo set alata za (moj) mtb kojeg sam sklopio od nule iz delova (cak sam i tockove pleo) ... Mislim alo covece bruslica jesi li ti ikada za zivota makar video servisera kako skida lanac? BTW za 200 dinara ne moze ni najsugaviji shimano ug da kupi ;)

Nisam i ne zanima me, ja kod majstora ne idem, a to sram nisam ni cuo sta je, osim sto se u juznoj Srbiji za sramotu kaze sram. Ja sam mislio da on hoce da skrati najobicniji lanac, a ne da kupuje neke sramove i druge "brendove" . Jel ti oces da vozis bicikl ili da se kurcis ko ima sram a ko simano? Ja brate samo ocu da se vozim, sto se mene tice, a verovatno i on, sudeci po pitanju i kasnijim komentarima. A to oko tih drangulija, pa ebi ga ti si imao, ti si gazda, ja nisam imao pa sam morao da se snalazim kako znam i umem. Dok sam bio mali i za bicikl i za motore sam to radio cekicem, ekserom i zamajcem iz stare skode koji mi je i sad nakovanj, i ima rupe od srafova pogodne da se to izbije, a onda sam posle kupio brusilicu, stegu i jedno 75% alata koje koriste svi majstori za sve, pa kad mi sad treba to oko lanca, ko gospodin covek obrusim ovo pecurkasto na vrhu stubica koji sluzi kao osovina, i onda ga elegantnim pokreton zgloba desne ruke odstranim bez ikakvog napora, istovremeno levom rukom igrajuci dzepni bilijar. To je majstorija, a uz pomoc specijalnog alata svako zna. Boj ne bije svijetlo oruzje vec boj bije srce u junaka.
[ pri3rak @ 08.04.2009. 17:19 ] @
Ej ne mozes taj problem tako da resis.Konkretno mislim na skracivanje.Odnesi to u servis da prvo utvrde tacno zbog cega ti leti lanac sa pogona pa onda gledaj dalju pricu.Ukoliko ti ne valja lanac tako da pada sa pogona onda sasvim sigurno pravi haos na kaseti (a to nisi rekao da radi) ... Inace u slucaju da je jedna celija na lancu prsla ne(!) skracuje se lanac nego se u narodnoj (dzaba majstor) menja ta celija (+celija pored), a u varijatni po ps-u se menjaju lanac i kaseta.
[ Horvat @ 08.04.2009. 17:19 ] @
hmmm pa mb bi i trebao da ima duzi lanac,bas zato sto ima brzine,probaj da nastimas menjac,da malo vise zategnes [popustis] sajlu
[p.s. pisi jer ne jel]

a sto se seke tice,nece te ubiti 200 din [ako je toliko],ali potpuno druga prica je ako ti sam zelis da radis ;)
skines lanac i igras se,al ako sjbs,moraces da placas

kao sto rekoh,prvo pogledaj menjac ;) [zlatno pravilo,okrenes bajs naopacke,pa onda vrtis rukom pedalu i vidis kako se ponasa,pa rukom natezes pomalo menjac...]
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 17:22 ] @
To jeste, menjac treba sam da zateze lanac, i nema veze ako je malo duzi. Onda mozda opruga u menjacu ne valja ili je nesto zapeklo. Probaj prvo WD40 ili slican sprej, da ocistis menjac. Mozda je i prednji zupcanik izlizan pa su mali zupci i zato preskace.
[ pri3rak @ 08.04.2009. 17:25 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Nisam i ne zanima me, ja kod majstora ne idem, a to sram nisam ni cuo sta je, osim sto se u juznoj Srbiji za sramotu kaze sram. Ja sam mislio da on hoce da skrati najobicniji lanac, a ne da kupuje neke sramove i druge "brendove" . Jel ti oces da vozis bicikl ili da se kurcis ko ima sram a ko simano? Ja brate samo ocu da se vozim, sto se mene tice, a verovatno i on, sudeci po pitanju i kasnijim komentarima. A to oko tih drangulija, pa ebi ga ti si imao, ti si gazda, ja nisam imao pa sam morao da se snalazim kako znam i umem. Dok sam bio mali i za bicikl i za motore sam to radio cekicem, ekserom i zamajcem iz stare skode koji mi je i sad nakovanj, i ima rupe od srafova pogodne da se to izbije, a onda sam posle kupio brusilicu, stegu i jedno 75% alata koje koriste svi majstori za sve, pa kad mi sad treba to oko lanca, ko gospodin covek obrusim ovo pecurkasto na vrhu stubica koji sluzi kao osovina, i onda ga elegantnim pokreton zgloba desne ruke odstranim bez ikakvog napora, istovremeno levom rukom igrajuci dzepni bilijar. To je majstorija, a uz pomoc specijalnog alata svako zna. Boj ne bije svijetlo oruzje vec boj bije srce u junaka.

Evo ti Lesli obrazuje se u vezi sram-a http://www.sram.com/

BTW Lesli biciklu koji nije tek najgore smece se brusilicom ne prilazi, daklem bruslica apsolutno nema sta da trazi pored iole ali iole ocuvanog bicikla.U svakom slucaju brusilica i lanac su prilicno nespojivi pod uslovom da nema izrazitu zelju da sjebes lanac, ili da bas socno zajebavas ovog coveka ovde.

Nego Lesli expertu hajde ti nama kazi kako se kroji lanac prema datom mtb-u? Daklem da pojednostavim kupis novi lanac, ili ajde evo pokoni ti ga neko da ne bude da smo te prevarili da ga kupis, i sad kako ces znati koliko da ga skratis da bi bas kako treba odgovarao nekom mtb-u?
[ pri3rak @ 08.04.2009. 17:27 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: To jeste, menjac treba sam da zateze lanac, i nema veze ako je malo duzi . Onda mozda opruga u menjacu ne valja ili je nesto zapeklo. Probaj prvo WD40 ili slican sprej, da ocistis menjac. Mozda je i prednji zupcanik izlizan pa su mali zupci i zato preskace.

Kada odgovaris (mozda ispravno) na ono pitanje videces da si u ovom crvenom lupio pa ostao ziv ...
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 17:31 ] @
Pa niko ne misli da lanac moze da bude duzi pola metra i da to nema veze, nego za onoliko za koliko se lanac istegne prilkom normalnog koriscenja, za par godina, a to je znaci milimetar - dva, pa neka je i tri. A ovo drugo, ne znam brate, nisam bio na casu kad smo to ucili. Ja samo sednem i teram. Ako mi bas pa i zatreba, naci cu na internetu tad kad mi zatreba. Ovo druge, more ne samo da sam kratio i produzavao lance na moj nacin, tako kao sto pise, nego sam i menjao zupcanike na motorima, da bolje vuce ili da ide brze, stavljao zupcanike od jednog modela na drugi vareci zupcanik od jednog modela na drugi model zupcanika jer im se ne poklapa otvor za osovinu itd, pri cemu sam morao da produzavam ili skracujem lance, zavisno od potrebe, pa sta mi fali. Ne mozes bre da napredujes ako sve koristis na gotovo sto su drugi izmislili, i postujes bas sva pravila, moras malo i da improvizujes i da koje pravilo i zaobidjes ako neces da stagniras i postanes dekadentan, pa da ne mozes bez indijskih oraha i tog tvog sarsa. Tako ti je to.
[ pri3rak @ 08.04.2009. 17:32 ] @
Osecam da si mu sada bas ulio poverenje u svoju expertizu :)
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 17:34 ] @
Nista se ti ne sekiraj, on covek sam zna sta ce i kako ce. Ja sam mu samo rekao kako da kucnim alatom i bez muke skrati lanac, u stilu "uradi sam" majstora, i to je to, i uopste ne znam zasto si ti to sve licno shvatio pa hoces da se svadjas. Ako bas hoces da se svadjas mozes da objasnis sta ce to spektakularno da se desi lancu ako mu se suvisan zglob skine ovako kao sto ja kazem, i u cemu je ta sustinska razlika kad se zglob skida ovako ili tim tvojim alatom, kad ces posle i tako da ga bacis. Da cujem, bas me zanima. Nisma ja toliko bandoglav, ako me ubedis da sustinske razlike ima, mozda i kupim taj alat. Eto, to nemam, a volim da kupujem alate.
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2009. 17:39 ] @
Ja mislim da ce ovaj decko posle vas da kupi ne novi lanac nego novi bicikl. Za svaki slucaj.
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 17:40 ] @
To ce da budu krivi ovi sto se svadjaju zato sto neko ne zna sta je to sram lanac i nema alat za rastavljanje lanca, a usudiio se da skracuje lanac. I to sram. Ga bilo.
[ pri3rak @ 08.04.2009. 17:48 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Nista se ti ne sekiraj, on covek sam zna sta ce i kako ce. Ja sam mu samo rekao kako da kucnim alatom i bez muke skrati lanac, u stilu "uradi sam" majstora, i to je to, i uopste ne znam zasto si ti to sve licno shvatio pa hoces da se svadjas. Ako bas hoces da se svadjas mozes da objasnis sta ce to spektakularno da se desi lancu ako mu se suvisan zglob skine ovako kao sto ja kazem, i u cemu je ta sustinska razlika kad se zglob skida ovako ili tim tvojim alatom, kad ces posle i tako da ga bacis. Da cujem, bas me zanima. Nisma ja toliko bandoglav, ako me ubedis da sustinske razlike ima, mozda i kupim taj alat. Eto, to nemam, a volim da kupujem alate.

Ma ko kaze da lobotomija nije najbolji lek za glavobolju? BTW ako ces do kucnog alata silo i cekic su sasvim dovoljni da se otvori lanaci i to bez ikakve brusilice.Pa sta mislis po kom principu i taj profi alat radi?

E sad u cemu je razlika, pa kad skines glavu osovini nju posle mozes da bacis, kada koristis izbijac mozes da otvaras i zatvaras lanac bez ikakve potrebe da kupujes bilo sta drugo (poput onog power link-a).

Lesli ne sekiram se sta ce on da uradi, ali nije fer davati coveku savete oko necga sto sam ne poznajes ni najmanje :)
[ Lesli Eldridz @ 08.04.2009. 18:11 ] @
Dobro, u pravu si, 'ajde, evo, sve priznajem. Mada, opet imam ja jednu primedbu. Silo i cekic su dovoljni za onoga ko zna kako da otvori lanac silom i cekicem i treba mu da lanac ostane iste duzine, a treba mu i neki nakovanj ili slicno gvozdje sa rupom gde ce to da se stavi kad se udara, a za onoga ko ne zna to, ili ko nije vest, i ko samo hoce da skrati lanac, e za njega je ovo drugo resenje lakse. Taj deo i tako bacas kad skracujes lanac, prema tome dabome. Samo bez uzbudjavanja i sve ce da bude u redu. Sve to nije razlog za svadju. Ebo i lanac i drzavu ;-) u kojoj covek ne moze ni dobronamerni savet nekome da dâ, a da se ne pojavi neko kome je do svadje.
[ tforgo @ 08.04.2009. 19:08 ] @
Uzmes neku plocu sa rupom fi 3 - 4 mm. Nagnes biciklu tako da se lanac moze polegnuti na tu plocu i udaras ekserom po osovini koju zelis izbiti.

Umesto ploce moze obicna matica ili sl. Nema tu nista komplikovano. Ja sam to dosta puta radio bez orginalnog alata. Nedavno sam nabavio SRAM sa tom kopcom pa se lanac skida za par sekundi.

[ Horvat I @ 08.04.2009. 19:19 ] @
Kod biciklova sa spoljnjim menjcem se ne koriste spojke za lanac jer bi ih menjac skino.
Bez one alatke nece moci otvoriti i zatvoriti lanac da ga ne osteti.
Zrna se uvek vade u paru.
Ako se menja lanac,moraju i oba lancanika jer su se ulizali 1 prema 2. Bilo koja 2. kombinacija izaziva skakanje pucanje lanca
[ biber021 @ 08.04.2009. 19:36 ] @
Bogami ne bi se dečko navozao kad bi popravljao bajs pored određenih stručnjaka ovde. Kao i obično, ljudi traže rešenje ljubavnih problema na IT forumu...

Štagod...

Ako ti je do vozanja idi u servis i reši problem...
Adios...
[ Dark_Runger @ 08.04.2009. 19:39 ] @
Svi ste vi barabe
[ pri3rak @ 08.04.2009. 21:37 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Dobro, u pravu si, 'ajde, evo, sve priznajem. Mada, opet imam ja jednu primedbu. Silo i cekic su dovoljni za onoga ko zna kako da otvori lanac silom i cekicem i treba mu da lanac ostane iste duzine, a treba mu i neki nakovanj ili slicno gvozdje sa rupom gde ce to da se stavi kad se udara, a za onoga ko ne zna to, ili ko nije vest, i ko samo hoce da skrati lanac, e za njega je ovo drugo resenje lakse. Taj deo i tako bacas kad skracujes lanac, prema tome dabome. Samo bez uzbudjavanja i sve ce da bude u redu. Sve to nije razlog za svadju. Ebo i lanac i drzavu ;-) u kojoj covek ne moze ni dobronamerni savet nekome da dâ, a da se ne pojavi neko kome je do svadje.

Znas kako ako cemo sad da posmatramo coveka ko ne zna nista onda je lako pretpostaviti da ce brusilicom pored lanca i sebe da isece tako da opet hebesh taj metod ... Obaska sto se lanac kod mtb-a ne(!) skracuje osim u slucaju da je inicijalno lose ukrojen, a to je retkost ...

Inace jest Lesli pa ko kaze da mi svi ne treba da se vooolimo :D

Citat:
Horvat I: Kod biciklova sa spoljnjim menjcem se ne koriste spojke za lanac jer bi ih menjac skino.
Bez one alatke nece moci otvoriti i zatvoriti lanac da ga ne osteti.
Zrna se uvek vade u paru.
Ako se menja lanac,moraju i oba lancanika jer su se ulizali 1 prema 2. Bilo koja 2. kombinacija izaziva skakanje pucanje lanca

Hmm nema teorije da menjac skine spojnicu (oni ciju sam sliku stavio).Trebao bi da je imas u rukama i pogledas odozgo i vidis kako telo spojnice naleze na osovine i skontas odmah zasto ne moze ...

Onda u pravu si za ovo sa zamenom lanca pogona i kasete, generalno tako bi trebalo u finansijski idealnom slucaju, ali posto ne zivimo u finansijski idealnoj zemlji neki balans je da se menjaju lanac i kaseta dok se pogon obicno mnogo kasnije menja sto je jel i logicno jer se sporije okrece i manje trosi ...
[ l1nk @ 08.04.2009. 22:51 ] @
Uspeo sam da rastavim lanac principom cekic i silo...ali kada sam ga skratio, nisam dobio rezultate, opet mi preskace na prednji zupcanik, tako da cu definitivno morati da ga odnesem u servis, da ne komplikujem jos vise...Hvala vam, pomogli ste mi.
[ Lesli Eldridz @ 09.04.2009. 01:18 ] @
Citat:
pri3rak: Znas kako ako cemo sad da posmatramo coveka ko ne zna nista onda je lako pretpostaviti da ce brusilicom pored lanca i sebe da isece tako da opet hebesh taj metod ... Obaska sto se lanac kod mtb-a ne(!) skracuje osim u slucaju da je inicijalno lose ukrojen, a to je retkost ...

Ja kad sam bio mali mnogo sam voleo prirodne nauke pa sam tako setao ulicama i u casovioma dokolice, kojih je bilo mnogo, smisljao teorije razne i izracunavao koliko bi drvenih cackalica bilo potrebno i koliko vremena da se njima izbusi betonska bandera trljajuci njima (drvenim cackalicama) o istu, a o eksperimentima iz hemije izvrsenim na sebi da i ne govorimo. Umalo se jednom ne ugusih, ebo sliku svoju, a malo je falilo. Verovatno sam zato sad ovakav. Al eto, nisam se ugusio, pa sam ostao da mudrujem. E, onda sam porastao pa sam smislio mudrost da su sve te moje teorije razne sve tacne, ali nicemu nisu korisne, osim da sam sebe naucis da budes uporan, i sve sto sam smisljajuci njih smislio je da su sve one sviranje qrcu, a samo se vazi ono sto je u praksi primenljivo, bilo da narusava koje takozvano pravilo ili ne, sve dok ta radnja drugima ne smeta. Pa ti vidi. Sve se svodi na to da ja li smo coveku pomogli da skine jedan to jest dva clanka sa lanca i tako skrati lanac te tako sebi resi problem, ja li nismo, i to je to. E sad, da li je on skidao clanak čukanjem po šilu ili brušenjem osovine na jednom članku, to je manje vazno, a vazan je samo rezultat. A rezultat je da mu skracivanje lanca nije pomoglo, i verovatno je u pitanju menjac, pa ti sad vidi šta ćeš.
Citat:
pri3rak: Hmm nema teorije da menjac skine spojnicu (oni ciju sam sliku stavio).Trebao bi da je imas u rukama i pogledas odozgo i vidis kako telo spojnice naleze na osovine i skontas odmah zasto ne moze ...

Onda u pravu si za ovo sa zamenom lanca pogona i kasete, generalno tako bi trebalo u finansijski idealnom slucaju, ali posto ne zivimo u finansijski idealnoj zemlji neki balans je da se menjaju lanac i kaseta dok se pogon obicno mnogo kasnije menja sto je jel i logicno jer se sporije okrece i manje trosi ...

Da je moj deda pricao po ceo dan o sramovima i spojnicama ja se ni bih ni rodio. On covek kad ga je lanac na biciklu zaebavo, taj problem resav'o cekicem i ekserom, i zavrsio pos'o, a onda isao da se bavi domacinskim poslovima, kao sto je i red. Njima u to vreme nisu trebali posebni alati. Dovoljan im bio i cekic. E, zato je ovima sad ekonomska kriza. Cekic im ne valja, kriva mu drska. Nema znas indijskih oraja da se kupe. Moj deda bi se na ovakvu krizu upisao od smeha. To su bili carevi. Ovo su sad sve picajzle.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 09.04.2009. u 02:37 GMT+1]
[ jablan @ 09.04.2009. 05:44 ] @
Citat:
l1nk: Uspeo sam da rastavim lanac principom cekic i silo...ali kada sam ga skratio, nisam dobio rezultate, opet mi preskace na prednji zupcanik, tako da cu definitivno morati da ga odnesem u servis, da ne komplikujem jos vise...Hvala vam, pomogli ste mi.

Verovatno ti je istegnut lanac... Pogledaj http://forum.freebiking.org/viewtopic.php?p=4931
[ pri3rak @ 09.04.2009. 09:10 ] @
Citat:
Lesli Eldridz
a o eksperimentima iz hemije izvrsenim na sebi da i ne govorimo.

Lesli ovo objasnjava mnogo toga ;)

Citat:
Lesli Eldridz:
Da je moj deda pricao po ceo dan o sramovima i spojnicama ja se ni bih ni rodio. On covek kad ga je lanac na biciklu zaebavo, taj problem resav'o cekicem i ekserom, i zavrsio pos'o, a onda isao da se bavi domacinskim poslovima, kao sto je i red. Njima u to vreme nisu trebali posebni alati. Dovoljan im bio i cekic. E, zato je ovima sad ekonomska kriza. Cekic im ne valja, kriva mu drska. Nema znas indijskih oraja da se kupe. Moj deda bi se na ovakvu krizu upisao od smeha. To su bili carevi. Ovo su sad sve picajzle.

Tako je Lesli, nista sem proverenih domacinskih resenja.Sledeci put kad se razbolis a ti lepo po pijavice i hebesh modernog lekara sa svim onim fansi drangulijama, taj je kriv za ovu krizu pre su imali samo trubicu i bilo im dosta, a ovima pizdama danas ni CT nije dovoljan....

BTW uopste ne mora menjac da bude problem, moze ali ne mora, zato je coveku vec na vise mesta lepo receno da to mora da vidi serviser ...
[ Horvat I @ 09.04.2009. 14:12 ] @
Citat:
pri3rak: Hmm nema teorije da menjac skine spojnicu (oni ciju sam sliku stavio).Trebao bi da je imas u rukama i pogledas odozgo i vidis kako telo spojnice naleze na osovine i skontas odmah zasto ne moze ...

U pravu si imao sam u rukama samo polovinu deformisane spojke i besnog komsiju
[ pri3rak @ 09.04.2009. 14:44 ] @
Citat:
Horvat I: U pravu si imao sam u rukama samo polovinu deformisane spojke i besnog komsiju

I ti si, barem jedno 30000km ako ne i vise sam prelazio sa ovakvim (sram,kmc,..) spojnicama i ni jedna tako crkla nije (menjane su pri zameni lanca na po 3000km) ;) Niko nije rekao ugradi djubre sa Leslijevom strucnoscu niti da je vozis do iznemoglosti ;)
[ Horvat I @ 09.04.2009. 20:57 ] @
I ja se cudio ali uvek bude 1.X
Desavalo se da se potrosi osovinica i otvori zrno.
Uzput da napomenem da Subotica lezi na pesku.
[ Odin D. @ 09.04.2009. 22:23 ] @
Kad sam ja bio klinac kolale su medju narodom neke legende da svako novi bicikl mora kompletno da se rastavi, pa da se sve dobro podmaze, pa opet sastavi, i tako ce kao da traje x puta duze. I svako dijete je to radilo, i to ne samo kad ga kupi, nego svako malo, vjerujuci valjda da ce tako da mu produzi zivot do penzije.

Nit je bilo interneta, nit stampanih uputstava, nit servisa, pa smo svi nekako to radili i podesavali i te lance i zupcanike i mjenjace i krpili gume, stavljali one banana siceve, navarvali ovoono.
A sta je ovo sad, podignuse biciklo na nivo bagera, ne moze bez servisa, treba da ide na rendgen da bi se utvrdilo zasto lanac spada?!

Pa sta moze taj u servisu da mu uradi? Imas dva srafa, odvrci i zavrci dok ne vidis kako treba. Ne moze to da traje duze od 10 minuta. Ja nikad nisam nikakva uputstva citao niti ista o tome ucio pa eto nastelujem svoje mjenjace za 2 minuta svake 2 godine kad se sajle omlitave.
I lanac sam rastavljao ekserom jer nisam ni znao da ima alat za to, tj cuo sam ali sam mislio da je ko zna sta i po kojoj cijeni, pa se nisam ni interesovao. Kad sam jednom kupovao gume, slucajno vidjeh to, nisam ni znao sta je, pa mi prodavac rekao da je to za rastavljanje lanca, kostalo 100-tinjak dinara i eto otad rastavljam sa tim. U stvari, rastavio sam jednom radi probe, nije mi ni trebalo kasnije.

Inace, bicikl je presao vise hiljada kilometara, dva seta guma je poderao, a lanac je jos uvijek isti od trenutka kupovine (a bicikl je kupljen na buvljaku). I evo dan danas radi perfektno bez ikakvog odrzavanja, kad se zaglibi u blato ja ga operem smrkom i ostavim da se osusi na suncu. Tri godine nije podmazan otkako sam negdje zagubio onu flasicu sa uljem. Nema iskrivljenja i izlizivanja zupcanika i ko zna kakvih sve ne "simptoma". Mislim, normalno je da se stvari izlizavaju, ali evo radi bez problema, nista ne preskace, ispada itd...

Napraviste od obicnog bicikla nauku...

[ pri3rak @ 10.04.2009. 01:22 ] @
Citat:
Horvat I: I ja se cudio ali uvek bude 1.X
Desavalo se da se potrosi osovinica i otvori zrno.
Uzput da napomenem da Subotica lezi na pesku.

Znas kako u tom slucaju kombinacija kvalitetne spojnice i cesceg pranja i podmazivanja lanca bi sigurno dala bolje rezultate.E sad pitanje je koliko ti se vredi cimati

Citat:
Odin D.: Kad sam ja bio klinac kolale su medju narodom neke legende da svako novi bicikl mora kompletno da se rastavi, pa da se sve dobro podmaze, pa opet sastavi, i tako ce kao da traje x puta duze. I svako dijete je to radilo, i to ne samo kad ga kupi, nego svako malo, vjerujuci valjda da ce tako da mu produzi zivot do penzije.

Nit je bilo interneta, nit stampanih uputstava, nit servisa, pa smo svi nekako to radili i podesavali i te lance i zupcanike i mjenjace i krpili gume, stavljali one banana siceve, navarvali ovoono.
A sta je ovo sad, podignuse biciklo na nivo bagera, ne moze bez servisa, treba da ide na rendgen da bi se utvrdilo zasto lanac spada?!

Pa sta moze taj u servisu da mu uradi? Imas dva srafa, odvrci i zavrci dok ne vidis kako treba. Ne moze to da traje duze od 10 minuta. Ja nikad nisam nikakva uputstva citao niti ista o tome ucio pa eto nastelujem svoje mjenjace za 2 minuta svake 2 godine kad se sajle omlitave.
I lanac sam rastavljao ekserom jer nisam ni znao da ima alat za to, tj cuo sam ali sam mislio da je ko zna sta i po kojoj cijeni, pa se nisam ni interesovao. Kad sam jednom kupovao gume, slucajno vidjeh to, nisam ni znao sta je, pa mi prodavac rekao da je to za rastavljanje lanca, kostalo 100-tinjak dinara i eto otad rastavljam sa tim. U stvari, rastavio sam jednom radi probe, nije mi ni trebalo kasnije.

Inace, bicikl je presao vise hiljada kilometara, dva seta guma je poderao, a lanac je jos uvijek isti od trenutka kupovine (a bicikl je kupljen na buvljaku). I evo dan danas radi perfektno bez ikakvog odrzavanja, kad se zaglibi u blato ja ga operem smrkom i ostavim da se osusi na suncu. Tri godine nije podmazan otkako sam negdje zagubio onu flasicu sa uljem. Nema iskrivljenja i izlizivanja zupcanika i ko zna kakvih sve ne "simptoma". Mislim, normalno je da se stvari izlizavaju, ali evo radi bez problema, nista ne preskace, ispada itd...

Ne znam kada si ti bio dete, ja takve price nisam cuo iako je detinjstvo prilicno iza mene.Naravno ne tvrdim da to nije istina, ali nije preterano logicno.Sve sto su eventualno mogli da zeznu prilikom montaze a vezano za podmazivanje jeste podmazivanje soljica srednjeg pogona, i vrata prednje viljuske.Ostale osovine i lanac su vec bili podmazani fabricki pre ugradnje.Tako da eto to je eventualno imalo smisla pregledati.

Eh sta moze taj u servisu da uradi.Prvo promasio si zadnji menjac ima 3 ili 4 srafa a ne 2, a prednji ima 2 na sebi ali komotno racunaj i onaj na okidacu jer se i njime steluje (u oba slucaja ne racunamo srafove koji drze sajlu).Pa kad predjemo preko ove formalnosti dodjes do toga da taj u servisu moze ako treba da zameni sajlu a to je vec nesto malkice vise od zezanja sa dva srafa.I nije problem u samoj operaciju nego u dijagozi + operaciji na samom biciklu.Drugo lepo je kada ti se sajle omlitave jednom u dve godine, evo meni se omlitavi sajla zadnjeg menjaca bukvalno posle svake voznje nakon zamene sajle (isteze se dok ne dodje u neko svoje "stabilno" stanje i dok se ne istege zeza koliko moze....Drugo sto se tice zadnjeg menjaca, dobro nastelovan sa rapid fire okidacima bukvalno mora da leti na okidanje , prakticno ne bi trebalo ni da se oseti bilo kakav prazan hod prilikom promene brzina.Da li ti menjac tako radi?

A sto se tice pranja smrkom i susenja, bez pomena ikakvog podmazivanja ide jedan no comment

BTW bicikl i nije bez te naucne strane, samo je pitanje ko kakve standarde po pitanju kvaliteta rada tog bicikla ima i cemu taj bicikl sluzi Na stranu sto postoji citava nauka oko konstruisanja bicikla vezano za geometriju i konstrukciju rama, suspenzije i itd, ali to je vec inzenjerski posao i tu se mesao ne bih ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 10.04.2009. u 02:45 GMT+1]
[ Horvat I @ 10.04.2009. 07:37 ] @
Zbog peska posle mazanja se pere, u protivnom lanac se pretvara u brusilicu.
Citat:
Odin D.: Kad sam ja bio klinac kolale su medju narodom neke legende da svako novi bicikl mora kompletno da se rastavi, pa da se sve dobro podmaze, pa opet sastavi, i tako ce kao da traje x puta duze. I svako dijete je to radilo, i to ne samo kad ga kupi, nego svako malo, vjerujuci valjda da ce tako da mu produzi zivot do penzije.

HEHE na neki nacin se moralo naterati raju da pregleda stanje osovine konusa casica kuglica.Tada su delovi bili celicni nisu se trosili nego lomili,odvaljivali delici.
Ja sam leteo preko nje kada mi je pukla kuglica u prednjoj osovini.
Citat:
Odin D.:
nit stampanih uputstava,

Tu se varas ili nisi kupio novo biciklo! Secam se mnjizice ocevog bicikla a i svojeg 1. bicilka. Uputstvo stila kako cime kolko cestosa detaljnim crtezom.
Citat:
Odin D.:

E tu ga vala uprska i bez smrka
[ pri3rak @ 10.04.2009. 12:30 ] @
Citat:
Horvat I: Zbog peska posle mazanja se pere, u protivnom lanac se pretvara u brusilicu.

Pa lanac mora da bude nauljen nekako, u suprotnom bi i bez peska bio brusilica, a pesak komplikuje stvari, zahtevajuci redovnije odrzavanje ..

No nije to tolika frka, sada se ovakve stvari mogu nabaviti i kod nas ..

Citat:
Horvat I:

HEHE na neki nacin se moralo naterati raju da pregleda stanje osovine konusa casica kuglica.

Na novim biciklama?
[ Horvat I @ 10.04.2009. 13:20 ] @
Nauljis obrises i posle naftnom kpom ponovo.
1Xgodisnje, nedeljno 1X oprati ocistiti suvom mekom (!) krpom proveriti ravnomernost okretanja tockova i u slucaju potrebe,pregledati osovinu.
Kada pokisnes sa biciklom prebrisati je na suvo,metalne delove prebrisati blagonauljenom krpom. (!)
Nigde nije striktno napisano da ti trebas da otvaras glavcine, ali je opisano kako treba sastaviti i regulisati.
Sa prilozenim alatom si mogao sve uraditi.
Uz zenske bicikle osim postavljene iso je rezervni par suknjobrana.
Dobijala se i knjizica o saobracajnim znacima i propisima u saobracaju.
Nazalost ,njizice nemam sacuvane
[ Lesli Eldridz @ 10.04.2009. 18:14 ] @
Citat:
Odin D.: Napraviste od obicnog bicikla nauku...

Ja kad bih stvarno napisao sta mislim o velikoj vecini posetilaca svih foruma na kojima sam bio, sa svih bi me izbacili, pa bolje da cutim. To su oni isti sto smaraju modelima automobila recimo bmw abxcd32, pa onda oznakama za mobilne telefone trt mrt 21, pa se onda ubedjuju koji je bolji i guse sve oko sebe svojom "strucnoscu" i "znanjem" , nekim tamo oznakama za pojacala, skije, hard diskove, pa oni znaju da je bolji disk A zato sto cita podatke za 3 nanosekunde brze od diska B, a njima je to vazno u zivotu zato sto im taj kompjuter upravlja spejs satlovima pa ce da im boga ti spejs satl padne padne ako im disk cita sporije za mikrosekundu, ili ovi zvucnici mogu da teraju do 17 kiloherca, a ovi drugi cak do 17,5, oni su licno to culi, pa onda rosinjol skije su do jaja, a elan je djubre, oni su se licno u to uverili kad su im jednom rosinjol skije spasile zivpt dok su se oni spustali niz mont everest bla bla bla, truc truc truc... Koliko li mora da su nekome dani prazni da bi postao takav. Sve u svemu, zalosno - smesni smaraci kakve se ja uzivo trudim da izbegavam od kad znam za sebe, i da ne bese ovih foruma u poslednjih desetak godina, ne bih ni znao da ta vrsta jos postoji. Nije ni njima lako, sta da radis. Nego dobro, mora neko i takav da bude, neka cveta hiljadu cvetova, rek'o drug Mao. Vazno da je covek rastavio lanac, i resio sebi problem, ostalo nije vazno.
[ Odin D. @ 10.04.2009. 18:22 ] @
Ja kad pokisnem i zablatim sa biciklom, ja prvo sjasim sa njega, okupam se, jedem, odmorim uz film, pa sacekam toplije dane da ga operem smrkom, jer ne vredi ga prati za kisnog vrmena kad ce opet da se zablati.
Nekad i ne operem, spadne blato samo od truckanja kad se osusi.

Inace, ne znam zasto vama sluzi, ali meni bicikl uglavnom sluzi samo zato da se vozim njime.

Na zadnjem mjenjacu sam cini mi se jedini put dirao cetiri srafa kada sam ga skidao i montirao. Brzine prebacuje, kao sto rekoh bez problema. Da li se pri tome nesto "osjeti" ili ne "osjeti" nemam pojma, nisam obracao paznju, a i boli me uvo. Ne vozim se ja radi besumnog prebacivanja brzina nego iz drugih razloga. Bilo je dana da sam vozio i po 100-150 km, a da 5 puta ne promjenim brzinu u toku dana.

U rancu nosim nekoliko rezervnih zica za tockove, pribor za krpljenje guma, rezervni lanac i taj alat za razontiravanje lanca, malo zice, kombinirke, srafciger, francuski kljuc i malu pumpu. Eto, kao sto rekoh koliko godina ima taj bicikl i kako ga odrzavam nikad mi jos taj alat usput nije zatrebao.

Kad sam bio klinac prvi bicikl mi je bio poni, trajao je bez ikakve zamjene ikakvih djelova vise od 10 godina skoro svakodnevnog tandrljanja. Na kraju se slomio po pola jer smo sletali sa njim niz stepenice i skakali sa improvizovane skakaonice. Potom mu je navarena sipka popreko rama i tjeraj dalje.

edit: @Lesli, vidjeh sad i tvoju poruku... Tu smo negdje, tu smo negdje :)

edit: @Lesli, vidjeh sad i tvoju poruku... Tu smo negdje, tu smo negdje.... :)
Po mom shvatanju, ne treba sluziti biciklu nego se opustiti i uzivati. Za petinu tih para koje bi navodno trebalo ulagati u ovo-ono i odrzavanja, mozes svakih 5 godina kupiti novi bicikl. A da ne pricam o vremenu utrosenom u sve to i trazenje svega sto si naumio naci. Za to vreme kad bi istovarao gajbice, zaradio bi za polovno auto.

U cemu je onda racunica? Lickas biciklo pa sjasis sa njega kad treba da sletis sa trotoara, ili slazis pa ga prenosis preko lokve, ili ga ne koristis kad je blato, trzas se da li ce ti ga neko ukrasti ako mu okrenes ledja 5 sekundi. Ako ti padne ili padnes sa njega odose ti sva milimetarska podesavanja, moras sledecih 4 dana sve mikrometrom nanovo podesavati.

To je moj pogled na to. Za mene je bicikl vrlo jednostavna, korisna i zabavna naprava i nista vise. Shvatam i prihvatam da ima i drugacijih misljenja. Vidio sam da ljudi kupuju neke viljuske za onoliko para za koliko mozes zivjeti pola godine, i citava bicikla za vrednost novog auta srednje klase, ali sta to sve znaci? Ljudi su obilazili svijet biciklom i prije 120 godina na modelima za koje bi neki danasnji teoreticari "dokazali" da ne moze do pijace sa njim da se ode, a da se vrat ne slomi.

[ pri3rak @ 10.04.2009. 23:29 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ja kad bih stvarno napisao sta mislim o velikoj vecini posetilaca svih foruma na kojima sam bio, sa svih bi me izbacili, pa bolje da cutim. To su oni isti sto smaraju modelima automobila recimo bmw abxcd32, pa onda oznakama za mobilne telefone trt mrt 21, pa se onda ubedjuju koji je bolji i guse sve oko sebe svojom "strucnoscu" i "znanjem" , nekim tamo oznakama za pojacala, skije, hard diskove, pa oni znaju da je bolji disk A zato sto cita podatke za 3 nanosekunde brze od diska B, a njima je to vazno u zivotu zato sto im taj kompjuter upravlja spejs satlovima pa ce da im boga ti spejs satl padne padne ako im disk cita sporije za mikrosekundu, ili ovi zvucnici mogu da teraju do 17 kiloherca, a ovi drugi cak do 17,5, oni su licno to culi, pa onda rosinjol skije su do jaja, a elan je djubre, oni su se licno u to uverili kad su im jednom rosinjol skije spasile zivpt dok su se oni spustali niz mont everest bla bla bla, truc truc truc... Koliko li mora da su nekome dani prazni da bi postao takav. Sve u svemu, zalosno - smesni smaraci kakve se ja uzivo trudim da izbegavam od kad znam za sebe, i da ne bese ovih foruma u poslednjih desetak godina, ne bih ni znao da ta vrsta jos postoji. Nije ni njima lako, sta da radis. Nego dobro, mora neko i takav da bude, neka cveta hiljadu cvetova, rek'o drug Mao. Vazno da je covek rastavio lanac, i resio sebi problem, ostalo nije vazno.

Tako je Lesli udri, kad vec nista ne znas da radis kako treba, znas da sviras klincu profesionalno :) Svaki tvoj post je zlata vredan ;)

Citat:
Odin D.
Na zadnjem mjenjacu sam cini mi se jedini put dirao cetiri srafa kada sam ga skidao i montirao. Brzine prebacuje, kao sto rekoh bez problema. Da li se pri tome nesto "osjeti" ili ne "osjeti" nemam pojma, nisam obracao paznju, a i boli me uvo. Ne vozim se ja radi besumnog prebacivanja brzina nego iz drugih razloga. Bilo je dana da sam vozio i po 100-150 km, a da 5 puta ne promjenim brzinu u toku dana.

U rancu nosim nekoliko rezervnih zica za tockove, pribor za krpljenje guma, rezervni lanac i taj alat za razontiravanje lanca, malo zice, kombinirke, srafciger, francuski kljuc i malu pumpu. Eto, kao sto rekoh koliko godina ima taj bicikl i kako ga odrzavam nikad mi jos taj alat usput nije zatrebao.

Po mom shvatanju, ne treba sluziti biciklu nego se opustiti i uzivati. Za petinu tih para koje bi navodno trebalo ulagati u ovo-ono i odrzavanja, mozes svakih 5 godina kupiti novi bicikl. A da ne pricam o vremenu utrosenom u sve to i trazenje svega sto si naumio naci. Za to vreme kad bi istovarao gajbice, zaradio bi za polovno auto.

U cemu je onda racunica? Lickas biciklo pa sjasis sa njega kad treba da sletis sa trotoara, ili slazis pa ga prenosis preko lokve, ili ga ne koristis kad je blato, trzas se da li ce ti ga neko ukrasti ako mu okrenes ledja 5 sekundi. Ako ti padne ili padnes sa njega odose ti sva milimetarska podesavanja, moras sledecih 4 dana sve mikrometrom nanovo podesavati.

Huh a vidis, kada si ga skidao i stelovao.Pa ovako imas jedan sraf kojim je menjac pricvrscen za kuku (1), pa imas sraf kojim je pricvrscena sajla za menjac (2) pa imas dva srafa granicnika hoda menjaca (3 i 4) pa imas sraf kojim se napinje sajla (5) i imas sraf kojim zatezes jednu od opruga menjaca (6) tako da u je ti rece 4 a ono ima 6 ... (ok ako imas sramov menjac ima jedan sraf manje ;) )

Citat:
Odin D.:

Hehe a ko je tebi pricao o bilo kakvom besumnom prebacivanju??Fora je u sledecem, da prilikom prebacivanja imas sto kraci prazan hod, jer ume da bude vrlo neugodno kada ocekujes otpor na pedalama, a ono nista i jos sko te djavo pogleda u takvoj situaciji sletis sa bicikla samo tako ...

Citat:
Odin D.:

E a kako tim pobrojanim alatom menjas zicu ukoliko se vezuje na nablu na strani na kojoj je kaseta?

Citat:
Odin D.:

Za pare koje tako ustedis moze se kupiti bicikl koji ja stapom pip'o ne bih tako da I'll pass ...

Meni na odrzavanje bicikla ide mozda 10-15 min dnevno, ako se za to vreme da zaraditi auto na gajbicama onda sam se bas gadno preveslao ...

[ Lesli Eldridz @ 11.04.2009. 00:23 ] @
Pa bicikli i ne sluze da se pipaju stapovima nego da odes njima recimo na pijacu. Ili na pecanje. Ja sam boga mi bas super isao na pecanje pomenutim ponijem, dugo, dugo, a moj deda je onaj crni starinski terao jedno sigurno 40 godina, sve do svoje 85, 86, pa ne vidim da mu je nesto falilo. E sad, nismo ih pipali stapovima, ni ja poni ni on taj stari, to sto jeste jeste.
Citat:
pri3rak: ...kad vec nista ne znas da radis kako treba...

A kako treba, to ce znalci da mi objasne. Neka hvala, ne treba, neka sacuvaju tu veliku tajnu za sebe, mene ne zanima. Naci cu ja i sam kad mi zatreba, ako ne znam, pa onda, postoje knjige, casopisi, sad i internet, tako da mi nisu potrebni znalci da mi objasnjavaju. Nek nadju drugu musteriju koju ce da impresioniraju svojim znanjem, ja sam za to mator, a i kad nisam bio mator isto nisu mogli da me impresioniraju. Uz to, nije tacno, znam da radim sve, i kod mene takozvani strucnjak nije usao decenijama ni za sta, osim ako je u pitanju najcrnje fizikalisanje, a nekoliko sam objekata prepravljao ili pravio iz pocetka, i sad ih odrzavam u cakum - pakum stanju. A zasto znam, e bas zbog takvih silnih nasih strucnjaka. Muka me naterala. Ne radim sam samo ono za sta nemam alat, a to je skoro nista, kako prolazi vreme, radionica mi se stalno popunjava alatom, jer rekoh ti, zbog takvih znalaca imam alat za sve pa mi oni i ne trebaju, osim kao objekat za zaebanciju. I to samo na internetu, ovako ih i ne vidjam niti pa kod njih idem. Bolje cu tim parama koje cu da dam znalcu da kupim neki alat ako mi fali. Pravo da ti kazem, izbegavam ih i ne mogu ocima da ih vidim, kako starim sve manje mogu da ih podnosim, a pre sam ih i trpeo nekako. Previse su to veliki znalci za mene, a ja sam covek prost i jednostavan, pa se ne guram sa takvima u isti kos. Nek samo oni rade svoj posao, ali moje stvari da pipnu nece nit mi pa treba njihovo znanje. A zasto mi ne treba, pa to se odmah vidi. Ti ga pitas jedno on ti stoto odgovara, u cenovnik koji ne postoji necu ni da ulazim, a nemam ja za takve vise ni vremena ni zivaca. Drugi kako hoce.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 00:27 ] @
Lesli, ovaj da nisi bio mozda i selektor fudbalske reprezentacije (hebes srbina koji o nije bio a??), neurohirurg, astronaut i itd, posto si do sada vec bio uspesan gradjevinski inzenjer, arhitekta, serviser bicikala, a opet verujem da nisi svoj potenicjal zaustavio samo na pobrojanom ;)
[ Odin D. @ 11.04.2009. 00:59 ] @
@pri3rak

Moze bit' da si ti sve u pravu, ali meni ipak nesto tu izgleda promice:

ja svoje biciklo ne pipam 6 godina, konzerviram ga blatom i kisnicom, stelujem mjenjac jednom u dvije godine, a i to kad radim izgleda da radim neodgovarajucim alatom - no svejedno ono ide bez ikakvih problema, brzine prebacuju, a lezajevi se ne raspadaju od pijeska.

A po tvojoj prici, kad ti nebi svakodnevno mazio svoje biciklo koje se pipa rukom a ne stapom, ono bi se raspalo za mjesec dana.

Pa ja ne znam da si ti onda bas kompetentan da meni pricas o nekom majstorluku. Ja kad bi svom biciklu posvecivao toliko paznje dnevno, njemu bi dosad narasla cijena na 12000 evra.
Mozes ti meni pricati o kakvim god hoces srafovima na biciklu, ali ono je za mene uvijek bilo i ostalo igracka. Ako je tebi biciklo i radovi oko njega neki pojam majstorluka, onda stvarno.....bolje se dopisuj sa nekim svog ranga, ja ne vidim smisla da se oko toga raspravljam.

15 min = 0.25 h
0.25 x 365 x 5 = 456 sati za 5 godina

Ako za 456 radnih sati ne mozes zaraditi 3 nova bicikla, onda bolje promjeni zanat. To su 3 mjeseca rada.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 01:17 ] @
Citat:
Odin D.: @pri3rak

Moze bit' da si ti sve u pravu, ali meni ipak nesto tu izgleda promice:

ja svoje biciklo ne pipam 6 godina, konzerviram ga blatom i kisnicom, stelujem mjenjac jednom u dvije godine, a i to kad radim izgleda da radim neodgovarajucim alatom - no svejedno ono ide bez ikakvih problema, brzine prebacuju, a lezajevi se ne raspadaju od pijeska.

A po tvojoj prici, kad ti nebi svakodnevno mazio svoje biciklo koje se pipa rukom a ne stapom, ono bi se raspalo za mjesec dana.

Pa ja ne znam da si ti onda bas kompetentan da meni pricas o nekom majstorluku. Ja kad bi svom biciklu posvecivao toliko paznje dnevno, njemu bi dosad narasla cijena na 12000 evra.
Mozes ti meni pricati o kakvim god hoces srafovima na biciklu, ali ono je za mene uvijek bilo i ostalo igracka. Ako je tebi biciklo i radovi oko njega neki pojam majstorluka, onda stvarno.....bolje se dopisuj sa nekim svog ranga, ja ne vidim smisla da se oko toga raspravljam.

15 min = 0.25 h
0.25 x 365 x 5 = 456 sati za 5 godina

Ako za 456 radnih sati ne mozes zaraditi 3 nova bicikla, onda bolje promjeni zanat. To su 3 mjeseca rada.

Ah moze biti al i ne mora :))

Ej znas kako vidis , kupi neko novog golfa, ide na redovne servise,i placa ih i to ne bas malo, a onda dodje ganci i kaze mu e bate ja ovo teram i ne pipam a ono ide

To je doslovce ta logika, ajd ti kazi ganciju da ne ide kad jbg ide :)

E sad jeste tebi je bicikl igracka, dok je meni malo vise, prevozno sredstvo i hobi i naravno da ga drugacije poimamo ;)

Inace ovo dobijes za nesto manje od 12000

Inace zanimljiva ti racunica, ali ima dve falinke ne znam zivu osobu da vozi 365 dana u godini, i ipak ne bih li glavu zadrzao na ramenima (imajuci u vidu koliko i gde vozim) ipak neko vreme moram da potrosim ;) Inace ti si pricao da se za to vreme moze zaraditi auto na gajbicama a ne tri bicikla ;)
[ Lesli Eldridz @ 11.04.2009. 01:18 ] @
Citat:
pri3rak: Lesli, ovaj da nisi bio mozda i selektor fudbalske reprezentacije (hebes srbina koji o nije bio a??), neurohirurg, astronaut i itd, posto si do sada vec bio uspesan gradjevinski inzenjer, arhitekta, serviser bicikala, a opet verujem da nisi svoj potenicjal zaustavio samo na pobrojanom ;)

Ma pusti to sta sam ja bio, koga je sad briga za to, nego hajde ti da priznas o cemu se u stvari radi. Sta je bilo, krivo ti sto je neko smislio kako da lakse skrati lanac, secas se, to je tema, a da nema posebne alate i da ne mlati cekicima i ekserima, a ti nisi, ili sta je ovde u pitanju? Da cujemo.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 01:24 ] @
Da Lesli mnogo mi je krivo sto je neko smislio da se komarac lakse ubija bazukom nego jastukom ;)
[ Lesli Eldridz @ 11.04.2009. 01:32 ] @
Ja ipak mislim da je najbolje da stavis mreze na prozore pa onda nece ni da ti ulaze komarci i neces morati da ih ubijas ni bazukama ni jastucima.
Citat:
pri3rak: Inace ovo dobijes za nesto manje od 12000

U jeeee.... Mora da kad neko kupi ovo anje za te pare odma' na licu mesta dozivi nirvanu, pa mu onda ovo vise i ne treba. Koje gluposti. Ja mogu da ti nabrojim sad na licu mesta, samo da nije kasno, minimum 20 necega sto mozes da kupis za te pare a da nisu glupi bicikli i koje ce da traju vecito, osim ako neko ne baci nuklearku ili na primer padne asteroid pa ih sve unisti. Kojim se glupostima odusevljavate vi neki koji ste, sta znam ne zanima me, a vi znate koji ste, to je neverovatno. Kol'ko bre imate godina? 13? A sta kazes za Ferari Trt-MRT-11X?
[ pri3rak @ 11.04.2009. 01:38 ] @
E jeste pa da zivim u kavezu, to je to jednostavno resenje by Lesly ;)

[ Odin D. @ 11.04.2009. 01:47 ] @
Dobro @pri3rak,

razumjeli smo na koju stranu ide prica.
Ja sam rekao da je biciklo za mene igracka u smislu potrebnog nivoa majstorluka, pametovanja i mudrovanja, pa cak i ovo od 1200 evra da mi doneses.
Inace i ja napravim solidnu kilometrazu biciklom, ne samo do pijace i natrag, na te dionice ne otpada ni 0.1% kilometraze. Al' ajde necu dalje.

Objasnio sam moj pogled na biciklo, a razumijem da ima i drugih stavova.
Tako se neki bave tastaturama, neki drugi rucnim satovima, neki treci patikama, cetvrti pistoljima i samoljepljivim slicicama, a ima i onih koji ce mi reci "kojim sranjem od hemijske olovke ti pises...". No, ja svejedno pisem, ne vjerujem da bi pisao nesto pametnije od ovog sad pa ni sa pozlacenim naliv perom.

Uzivaj ti u svom biciklu, i ja sam svojim sasvim zadovoljan i prezadovoljan. Da mi sad neko da ovo od 12000 evra, ja bi ga prodao i kupio 60 ovih poput moga i razdjelio djeci po komsiluku 59, a sebi ostavio jos jedno, pa da budem miran do kraja zivota.

A da ga glancam i lickam svakodnevno, nije to za mene. Imam ja u zivotu precih stvari od bicikla, i lakse mi je kupiti novo biciklo svakih 5-6 godina nego timariti stalno jedno.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 09:05 ] @
Znas kako shvatam ja sta ti zelis da kazes, ali mislim da opet masis.Generalno mene boli uvo kakvom olovkom pisem, da li mi patike imaju vazdusni djon ili ne i sl kojestarije, ali ovde gde mogu glat da zavrsim na trumatologiji ili da nadjubrim bezaniju orlovacu ili lesce e tu mi nije svejedno.Ja sam delom odrastao u onom matorom sistemu gde je covek imao prilike da se naslusa raznoraznih glorifikacija o nama nasoj neopevano mocnoj i lepoj zemlji i itd, a vremenom sam sve vise i vise vidjao da smo prilicno neodgovorni i lenji.Evo sad ti zastupas tezu kako je 15min dnevno (kada se vozi nadam se ne bas svakog dana pa cak i kada je -10C napolju) baceno vreme i verovatno se moze bolje iskorititi, pa kako to?Po onome sto je ovde kod nas model uglavnom uz pivo i utakmicu ;) Inace da znas kad bi meni neko dao americke federalne rezerve, ajaoj sto bih i ja bio human, ali muka pa niko nece :))
[ Lesli Eldridz @ 11.04.2009. 09:37 ] @
Ama to je sve mozda dobro za tebe, ali niko te ovde nije pitao da mu pricas svoju tuznu pricu o pet srafova, nego kako da skrati lanac a da ne ide kod majstora. Nekoliko njih je dalo svoje resenje, ali ne moze, ekspertska je tuga pregolema, prodje vreme a kurcit se nema, i eto, umesto da je tema ostala na jednoj strani kad je vec dato par resenja na njoj, ode ona u tri. Mada si sad malo tu negde poceo da se muvas oko smisla, tacno, lenjost je u pitanju. Ali sve na svetu sto vredi su smislile lencuge. Ovi vredni nikad nisu smislili nista jer nisu imali kad zato sto su morali po ceo dan da rmbaju, a nije im mnogo to ni smetalo. Eto i bicikl je smislio neko koga je mrzelo da ide peske, pa su onda smislili brzine da se ne zamaraju mnogo kad motaju uzbrdo itd itd. Pa ti sad vidi kojem ces se privoleti carstvu, ja li lencugama ja li ovima sto rmbaju i sve znaju, mislim, znaju ono sto su im u masini rekli da treba da znaju, a nikad nisu ni pomislili da ima nesto i van masine. Takvi su oni.
Citat:
pri3rak: E jeste pa da zivim u kavezu, to je to jednostavno resenje by Lesly ;)

Ne, onda nece da ti ulaze komarci pa neces od njih da pravis slonove, razumes. Koga briga za glupe komarce, lance, bicikle, cekice, eksere, srafove... Ima valjda i nesto drugo u zivotu, a ne samo to. Stavis mrezu i gotova stvar. Eto, i to su smislile lencuge koje je mrzelo da vataju komarce po kuci ili da ih sakupljaju mrtve kad ih pobiju nekim hemikalijama itd.
[ pri3rak @ 11.04.2009. 09:47 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ama to je sve mozda dobro za tebe, ali niko te ovde nije pitao da mu pricas svoju tuznu pricu o pet srafova, nego kako da skrati lanac a da ne ide kod majstora. Nekoliko njih je dalo svoje resenje, ali ne moze, ekspertska je tuga pregolema, prodje vreme a kurcit se nema, i eto, umesto da je tema ostala na jednoj strani kad je vec dato par resenja na njoj, ode ona u tri. Mada si sad malo tu negde poceo da se muvas oko smisla, tacno, lenjost je u pitanju. Ali sve na svetu sto vredi su smislile lencuge. Ovi vredni nikad nisu smislili nista jer nisu imali kad zato sto su morali po ceo dan da rmbaju, a nije im mnogo to ni smetalo. Eto i bicikl je smislio neko koga je mrzelo da ide peske, pa su onda smislili brzine da se ne zamaraju mnogo kad motaju uzbrdo itd itd. Pa ti sad vidi kojem ces se privoleti carstvu, ja li lencugama ja li ovima sto rmbaju i sve znaju, mislim, znaju ono sto su im u masini rekli da treba da znaju, a nikad nisu ni pomislili da ima nesto i van masine. Takvi su oni.

Ne, onda nece da ti ulaze komarci pa neces od njih da pravis slonove, razumes. Koga briga za glupe komarce, lance, bicikle, cekice, eksere, srafove... Ima valjda i nesto drugo u zivotu, a ne samo to. Stavis mrezu i gotova stvar. Eto, i to su smislile lencuge koje je mrzelo da vataju komarce po kuci ili da ih sakupljaju mrtve kad ih pobiju nekim hemikalijama itd.

Lesli godine su ucinile svoje, pa si prevideo da je covek pored tog pitanja kako da skine lanac izneo i problem koji ga je na to nagnao, a on se avaj pa ne da resiti skracivanjem lanca sto mu je receno iz expertske grupe, a potom je i sam uvideo isto nakon sto je skinuo lanac starinskim metodom expertske grupe ... Jbg tvoji saveti su izgleda bili potpuno irelevantni ;)

I tako slazem se Lesli, sve zivo su lencuge izmislile, izprojektovale, testirale, dokumentovale u pauzi izmedju dva poluvremena.Ma ko kaze da ne mozes dizajnirati automobil dok cackas zube u fotelji nakon porcije prasetina, jel da?
[ Horvat @ 11.04.2009. 10:20 ] @
ajd da vratim temu malo nazad,nije u vezi lanaca,ali je u vezi bajka

koji je dobar sic da ne zulja? i koliko to kosta
[ pri3rak @ 11.04.2009. 10:38 ] @
E na to ne postoji pouzdan univerzalni odgovor.Svaki covek nije identicne gradje, pa na zalost moras da sednes i probas.Bezbroj puta mi se desilo da sic koji je meni idealan drugog zulja, i obrnuto .. Ja trenutno rabim Eletta GEL NPE, i prezadovoljan sam, sic je u isto vreme i sportski i anatomski (doduse ni jedno od ta dva nije previse), ima gel, i pukotinu po sredini (no press zone).Trenutna cena mu je 2053 dinara.Imas i gomilu siceva sa silikonskim uloscima koji su primarno dizajnirani da budu bas udobni, ali treba biti razuman, cene im mogu biti i bas pogoleme (preko 4000) a ne mora da znaci da su svakome specijalno udobni.Trebas imati u vidu da nacin na koji osecas sic u mnogome zavisi i od toga koliko vozis.Tj sto vise vozis imas manje problmea ukoliko ti sic iole odgovara....
[ Horvat @ 11.04.2009. 10:53 ] @
da samo sto probanje bas i ne ide, u prodavnicci su sicevi samo okaceni pa biras...

uzeo sam rije par godina neki sic,ne secam se modela,nema rupu na sredini,znam samo da je zut od dole [mozda pise na sicu model,sad cu pogledati]

ovo je tvoj?

edit:pise samo velo plush :(
ako pomaze od dole ona plastika je zuta...
[ pri3rak @ 11.04.2009. 11:08 ] @
Jeste znam da je to problem pri kupovini, ali to je jedini savet koji se tu moze dati.Stvarno ne vidim drugi ioel pouzdan nacin do probas pa vidis.E sad postoji caka sa zakonom o zastiti potrosaca koji ti daje mogucnost da u roku od nedelju dana vratis proizvod ukoliko si nezadovoljan pa to treba iskoristiti pametno.Pod tim pametno mislim na kupovinu po preporuci (jer postoje sicevi koje bas treba zaobilaziti) pa onda videti kako tebi odgovara.Ipak nije mehanika pa da postoji precizan univerzalni odgovor.

Inace jeste to je taj sic koji ja imam, i kao sto rekoh veoma sam zadovoljan.Naravno kao sto se i sa slike vidi on nije primarno dizajniran da bude kolevka za dupe, vec je nekakav kompromis izmedju udobnosti, tezine, dizajna ... Sad meni je ispalo da radi savrseno, ali da moram da kazem da ga jesam prvih par vecih voznji nakon pocetka sezone osecao, ali ubrzo je sve bilo po starom i sada mi je ponovo prosto savrsen ...
[ Horvat @ 11.04.2009. 11:16 ] @
pa da,ali opet kad zategnes sic ostanu mali "prstenovi" na sini ...pa sumnjam da bi to vratili,jedino da donesem bajs pa tamo da mi montira i odaberem :D...
ne znam...vidicu jos sta cu uraditi :(

daj bar koje treba zaobilaziti :P

i objasni mi cemu te rupe sluze,cisto dizajnerski ili nesto posebno?
[ Lesli Eldridz @ 11.04.2009. 11:22 ] @
Citat:
pri3rak: Jbg tvoji saveti su izgleda bili potpuno irelevantni ;)

Uopste nije stvar u mojim savetima i da li su oni nekome bili korisni, nego bas naprotiv, u kurcenju znalaca i u njihovoj sujeti. Da se znalci nisu kurcili ja im ne bih ni odgovarao. Jedan rekao ovo, drugi ono, koga briga, covek ce sam da vidi sta mu vise odgovara i sta mu treba, al onaj ko se kurci bez razloga mora da ocekuje odgovor i sta tu. Posebno ako je kakav ekspert. Ja takve najvise volim. Ako bas hoce eksperti da znaju, u vezi onoga sa brusilicom, e moji eksperti, da je Aleksandru smetala svaka dlaka i da je trazio posebne alate ili nesto, on bre ne bi onaj cvor nikad presekao pa ne bi ni napravio to sto je napravio. Tako vam je to.
Citat:
Horvat: ajd da vratim temu malo nazad,nije u vezi lanaca,ali je u vezi bajka

koji je dobar sic da ne zulja? i koliko to kosta

Evo sta ja znam iz iskustva. Najbolji je onaj sa federima za obicne stare bicikle, a kosta jedno 200 - 300 dinara na pijaci, mada verovatno ima i skuplje, ali i ovaj vrsi pos'o. To ako hoces da ides putem, boljim ili gorim, da bi zavrsio neki posao, a ne ide ti se autobusima ili kolima itd, ili eto vozis lagano, cisto radi rekreacije, i ako te nije briga da li cve znalci da ti se smeju. Uz bilo sta drugo, hemoroidi ti ne ginu, narocito ako put nije asfaltiran. Za trke i slicno, voznju po brdima i to, to vec ne znam. Verovatno je prilicno svejedno jer tad sediste i tako sluzi kao ispomoc, a vozi se uglavnom polustojeci.
[ Odin D. @ 11.04.2009. 14:13 ] @
Citat:
pri3rak:  ali ovde gde mogu glat da zavrsim na trumatologiji ili da nadjubrim bezaniju orlovacu ili lesce e tu mi nije svejedno.

Pa kad bi malo objasnio zbog cega to moze da se desi, mozda bi neko i razumio. Ja evo godinama vozim bicikl i jos nijednom nisam pomisljao da se tako ubijem ili da cu poginuti zato sto nemam disk kocnice ili sto mi mjenjac nije nastelovan u "servisu".

A kad bi nas jos prosvjetlio gdje to ima "skola za servisere bicikli", pa da eto budemo sigurni i da onaj klinac od 15-16 godina sto "servisira" u "servisu" (a osim onog trokrakog imbusa i onog kolutica za zatezanje zica nije drugog alata u zivotu vidio) je neki garant da ce on to bolje od mene da uradi.

[ pri3rak @ 12.04.2009. 00:06 ] @
Citat:
Horvat: pa da,ali opet kad zategnes sic ostanu mali "prstenovi" na sini ...pa sumnjam da bi to vratili,jedino da donesem bajs pa tamo da mi montira i odaberem :D...
ne znam...vidicu jos sta cu uraditi :(

daj bar koje treba zaobilaziti :P

i objasni mi cemu te rupe sluze,cisto dizajnerski ili nesto posebno?

Pa ostanu kad ih stegnes onako domacinski, ako ne preteras nece se odmah formirati i posle mozes bez problema da ga vratis ... E sad apropo ovoga, danas komponente (ne ove sto Lesli voli od 200 dinara kod gancija na ponjavi) cesto dolaze sa natpisom kojim se momentom steze ... Cist primer su kasete, ako pogledas po obodu zatvaraca videces propisan momenat od 40Nm E isto vazi i za gomilu drugih pa i ovo.Tj kada zatezes propisanom silom ne dolazi do ostecenja materijala ...

Ona koja treba zaobilaziti su ajd ocigledno ova renesansna Leslijeva od 200 dinara, zamisli kako izgleda mtb sa "koznim" sedistem kakvo je tvoj pradeda imao.Na staru sto expert i psihoanaliticar Lesli ne zna da takva sedista nije ni moguce montirati na moderne sticne.U realnijoj varijati treba obilaziti ovu trash klasu koja se standarno montira na lowcost mtb-ove, neudobna su a i brzo vizuelno propadaju, pa posto zelis udobno sedlo zaobidji i sva profi sedista kojima je imperativ tezina jer tu od udobnosti niceg nema, i za kraj sedista bogato nafilovana gelom, skupa su i osetljiva ... Kada svedes ostanu ti sedista poput ovog mog nekog cenovnog ranga 2000-3000 preko toga ne vredi davati za ovu namenu (po mom subjektivnom misljenju) ...

Inace ta rupa u sredini je najvecim delom samo dizajnerski detalj ...

Citat:
Lesli Eldridz
Uopste nije stvar u mojim savetima i da li su oni nekome bili korisni, nego bas naprotiv, u kurcenju znalaca i u njihovoj sujeti. Da se znalci nisu kurcili ja im ne bih ni odgovarao. Jedan rekao ovo, drugi ono, koga briga, covek ce sam da vidi sta mu vise odgovara i sta mu treba, al onaj ko se kurci bez razloga mora da ocekuje odgovor i sta tu. Posebno ako je kakav ekspert. Ja takve najvise volim. Ako bas hoce eksperti da znaju, u vezi onoga sa brusilicom, e moji eksperti, da je Aleksandru smetala svaka dlaka i da je trazio posebne alate ili nesto, on bre ne bi onaj cvor nikad presekao pa ne bi ni napravio to sto je napravio. Tako vam je to.

Lesli i ti si nastupio kao znalac, pa tras brusilicom na lanac.Dobro ti je neko rekao, trebao si bre plazma sekac, kakva brusilica, nije to dovoljno mocno ;) A sto se Ace velikog tice, drago mi je da si nasao skromno poredjenje, one je mesto da razveze cvor rucno to resio macem, a ti umesto da se smaras alatom koji je za lanac namenjen i kojim moze rukovati i dete, uvatio brusilicu ... Ali dobro razmisli kako ti lezi Napoleon za neko sledece poredjenje ;)

Citat:
Odin D.: Pa kad bi malo objasnio zbog cega to moze da se desi, mozda bi neko i razumio. Ja evo godinama vozim bicikl i jos nijednom nisam pomisljao da se tako ubijem ili da cu poginuti zato sto nemam disk kocnice ili sto mi mjenjac nije nastelovan u "servisu".

A kad bi nas jos prosvjetlio gdje to ima "skola za servisere bicikli", pa da eto budemo sigurni i da onaj klinac od 15-16 godina sto "servisira" u "servisu" (a osim onog trokrakog imbusa i onog kolutica za zatezanje zica nije drugog alata u zivotu vidio) je neki garant da ce on to bolje od mene da uradi.

Neces poginuti zato sto nemas disk kocnice, ali mozes poginuti ako ti kocnice koje imas nisu efikasne.Ako ti menjac nije nastelovan kako treba pa pri prenosu brzina imas veci prazan hod,i neprecizno vodjenje lanca, mozes sleteti sa bicikle ukoliko se popnes na pedale i promenis brzinu (to obicno radis uzbrdo ili kada zelis da zustrije ubrzas) a on krene da vrti u prazno ili skace po zupcima (izgubis ravnotezu kada ti jedna noga naglo propadne) e sad ukoliko vozis u realnom saobracaju a sletis sa bicikle ne znam mozda je to u tvom selu bezopasno al u mom nije ....

Kod nas nemas formalnu skolu za servisere, ali to ne znaci da takve skole nigde nema.Sto se klinca u servisu koji zna samo za pomenute alate tice, ja tako nesto u Beogradu video nisam.Imas vise veoma kvalitetnih servisa, a alata u njima ima kakvih za zivota video nisi i za koje garantovano blage veze nemas ni cemu sluze.Ako ti imas zelju da ides u servisa sa dva alata to je tvoja stvar, ali svakako nije neminovnost....
[ Odin D. @ 12.04.2009. 11:29 ] @
Citat:
pri3rak: Neces poginuti zato sto nemas disk kocnice, ali mozes poginuti ako ti kocnice koje imas nisu efikasne.Ako ti menjac nije nastelovan kako treba pa pri prenosu brzina imas veci prazan hod,i neprecizno vodjenje lanca, mozes sleteti sa bicikle ukoliko se popnes na pedale i promenis brzinu (to obicno radis uzbrdo ili kada zelis da zustrije ubrzas) a on krene da vrti u prazno ili skace po zupcima (izgubis ravnotezu kada ti jedna noga naglo propadne) e sad ukoliko vozis u realnom saobracaju a sletis sa bicikle ne znam mozda je to u tvom selu bezopasno al u mom nije ....

Ako, ako, ako.... ali nije tako. Kao sto rekoh, kod mene oprema radi bez problema iako nije top-klasa i iako je ja odrzavam a ne top-servis. A ako neko ima obicaj da se propinje na pedale da bi promjenio brzinu u trenutku kad mu je sa jedne strane autobus, a sa druge ga obilazi sleper, to vec zalazi u drugu problematiku. Taj ima dobre sanse da prije ili kasnije slomi vrat, a to vjerovatno nece biti zbog lose podesene opreme na biciklu nego zbog lose podesenog mozga.
Dva puta sam sletao sa ceste u jarak na Batajnickom drumu jer su me vozaci GSP bukvalno izgurali autobusom sa ceste. Ima neki broj vozaca tih autobusa koji ne konstatuju (ili mrze) bicikliste i pocnu da ti struzu autobusom po upravljacu cak i ako sidjes sa ceste i vozis po onom sljunku. Prvi put mi je otkinuo retrovizor, a drugi put su mi ostali tragovi crvene farbe na sipci upravljaca. Tada sam shvatio da je najbolja oprema zdrav razum, pa otad vozim kontra smjerom, a ne da gledam u pasulj sta mi se desava iza ledja. Kad mi neko dolazi u susret sklonim se sto vise u stranu, sidjem sa ceste ako je moguce i smanjim brzinu, tako da i ako padnem zbog bilo cega (pukne guma, naleti mi vrana na glavu ili bilo sta...) da to ipak ne bude da sletim pod tockove. Jest da se tako smanjuje efikasnost i sporije ide, ali sam se rjesio onog stresa koga sam imao kad sam "glumio" da sam "noramalan" i "ravnopravan" ucesnik u saobracaju. A nisam. Takva voznja je bila mucenje, a ne uzivanje.
A za sve udese biciklista za koje sam ja cuo odgovorno je nesmotreno ponasanje u saobracaju, bilo bicikliste ili nekog drugog vozila, a ni jednom nisam cuo da je neko stradao zbog lose opreme.
Ja nisam profesionalni biciklista i ne zivim od toga i nista mi ne zavisi od toga da li cu ja uspjeti da promjenim brzinu "uzbrdo" ili necu. Ako znam da to ide glatko mijenjacu, a da rizikujem pad zbog rekreacije necu.
Za takve, rekreativne potrebe, moj bicikl i podesenost opreme na njemu zadovoljava sve kriterijume. A ima sigurno ljudi koji voze bicikl 3 puta godisnje, obicno ih uhvati pocetkom proljeca kad im lijepo vreme malo rastjera zimsku melanholiju, a kupili su bicikl kao da ce sa njim na put oko svijeta. Kad odes na Adu, vidis masu nekih koji imaju npr. 120 kg, od toga im je 40 kg u stomaku, a 40 u guzici, a ispod njega biciklo od najmanje 2000 evra koje je do pola utonulo u tu guzicu i sa kojekakvim sijasetom oprema svjetala i mjeraca, ko da je neko NASA vozilo. I takvi su spremni trubiti o biciklu i dokazivati da je njihov "put" jedini ispravan. Kod njih se ne radi o zdravom hobiju nego o fetishu.
A sretao sam i ljude kojima biciklo izgleda, sto bi ti rekao, kao od gancija na ponjavi. Neugledan, oguljen ram, sem tockova, mjenjaca i kocnice nista vise. Sve redukovano do maksimuma i samo u funkciji prelazenja kilometara i kilometara. Takvo biciklo ne bi ni primjetio da pored njega prodjes, a vidi se da covjek zivi na njemu. A takvog nije briga da li tamo negdje ima neki ram koji je od njegovog laksi za 258.6 grama, neka viljuska za koju bi morao dati svoje dvije plate, cak i ako je dobavi ispod tezge i sl...

Covjek treba da vidi gdje se on tu nalazi izmedju ta dva ekstrema i prema tome odluci sta mu treba. Ako je u pitanju fetish, onda neka "sve" radi u "ovlascenom" servisu i neka steze srafove sa momentom od toliko i toliko Nm itd. Ali ono sto ja kazem je da, iako je to moze biti najbolje za svaki bicikl, nije mozda potrebno svakom covjeku. Nekom je bicikl sredstvo za neke druge ciljeve, a ne sam cilj.

Citat:
Kod nas nemas formalnu skolu za servisere, ali to ne znaci da takve skole nigde nema.Sto se klinca u servisu koji zna samo za pomenute alate tice, ja tako nesto u Beogradu video nisam.Imas vise veoma kvalitetnih servisa, a alata u njima ima kakvih za zivota video nisi i za koje garantovano blage veze nemas ni cemu sluze.Ako ti imas zelju da ides u servisa sa dva alata to je tvoja stvar, ali svakako nije neminovnost....

Prvu recenicu gore nisam razumio, ali nema veze :)
Na mom biciklu nema ama bas nista sto ja ne mogu sa setom svog sasvim obicnog kucnog alata da podesim, popravim, zamjenim. I to da ga rastavim do poslednjeg srafa i opet sastavim. Ne bi mi bio ni prvi a ni poslednji put. I uopste to ne smatram nekim majstorlukom niti necim za sta se moze jedino "ispravno" u servisu obaviti. Mozda ima ljudi koji ne znaju ni sraf zavrnuti, ali valjda nije ovdje prica o takvima i nije to valjda pretpostavka oko koje bi trebalo raspravljati.
Ja imam uvjerenje da svaki covjek ima dovoljno umnih sposobnosti da odrzava svoj bicikl i bez odlaska u servis. A ako neko nema volje za to ili ga mrzi da remeti mozak u toku ispase, onda treba reci da je to razlog odlaska u servis, a ne to sto su usluge u servisu na nekom nadljudskom nivou koji je kod kuce nemoguce ostvariti. Bicikl je ipak prosta mehanicka naprava, smisljena tako da se moze i od laika servisirati, a ne sa suprotnom idejom.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 12.04.2009. u 12:41 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 12.04.2009. u 12:42 GMT+1]
[ drbogi @ 12.04.2009. 14:47 ] @
Citat:

Inace ta rupa u sredini je najvecim delom samo dizajnerski detalj ...

Ta rupa služi da se smanji pritisak na onu žlezdu koja raste u bulji i zove se prostata, a česta je i kod ženskih sedišta.
Da, postoje muška i ženska sedišta.
Meni ovo na slici baš liči na žensko, ali uzmite ovo sa rezervom, nisam baš 100% siguran, viđao sam takva ženska.
[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 16:08 ] @
Citat:
pri3rak: ...sto se Ace velikog tice, drago mi je da si nasao skromno poredjenje...

Znas, te price ne sluze da se porede Aca i Lesli, ili Pera i Mika, nego da se iz njih nauci nesto, na primer evo, u slucaju te price, da nekad ako hoces nesto da uradis na tradicionalne nacine pa ne ide, mozes da probas malo i da zaobidjes pravila. Eto, Aca seko macem umesto da razvezuje mesec dana, ja brusio brusilicom umesto da cukam cekicem, sve je to isto. Sustina je ista.
Citat:
pri3rak: Lesli i ti si nastupio kao znalac...

Nije tacno, ja sam samo dao savet kako da se otvori spojnica i kako da se lako, bez muke i bez posebnih alata, cak i bez posebne vestine skinu dva zgloba da bi se tako skratio lanac, sto je i bilo pitanje iz uvodnog posta. E onda su neki krenuli da nazivaju imenima i da pene, a posle je vec sve postalo zajebancija. Za razliku od strucne ekspertize ovoga tipa:
Citat:
pri3rak: Ona koja treba zaobilaziti su ajd ocigledno ova renesansna Leslijeva od 200 dinara, zamisli kako izgleda mtb sa "koznim" sedistem kakvo je tvoj pradeda imao.Na staru sto expert i psihoanaliticar Lesli ne zna da takva sedista nije ni moguce montirati na moderne sticne.

I to narocito treba da se obrati paznja na snagu argumenta "zamisli kako bi izgledao " . To je najvaznije. I sto su kozna. Mada vise nisu nego su od penaste gume ali imaju one federe, ona dva pozadi, ne one koji su razapeti izmedju rama pa presvuceni kozom, i samo je to razlicito i odnosu na ova fenserska. Ista im je konstrukcija, samo su sira i nisu tvrda kako kamen, nego imaju plus pozadi one vertikalne federe da sedis na mekom i to je to. Evo meni se blago ebe kako izgleda, i sad a isti stav sam imao i kad sam imao 15 godina za neke stvari od tada, a jos manje me je briga ze neke bedake koji uopste gledaju kako izgledaju tudje bicikle. Ja je nisam ni kupio da izgleda nego da se vozim, prema tome, samo mi je vazno da je mom dupetu udobno. Ja tako, a ovi sto paze na stil, to su oni pojedinci koji kad ja stavim dasku preko trotoara da uterujem kolica uz nju preko stepenica paze na stil dok tu prolaze, onako dignuta nosa i mudra pogleda uprta u daljinu, sve razmisljajuci kako li sad oni deluju ovima sto ih kibicuju od prekoputa, a onda ne vide tu dasku pa poljube trotoar. Takvi su oni.

Ako nekoga bas zanima, ovo da nije moguce montirati takvo sediste, to ovi eksperti bulazne. Isto se i ono srafi na vertikalnu cevku od jedno pola cola kao i bilo koje drugo sediste, od kad ja znam za bicikle. Ja bre vise ne znam da li treba vise da mi takvih bude zao, ili treba das ih se vise gadim. On zna da ja nisam na moju sipku od bicikle zasrafio takvo sediste i to bez ikakvih prepravki. Kakva bolest. Pa cak i da ne pasuje, a pasuje, ali ajde, kupio si neko koje ne pasuje, jer ima 100 modela, moze da se ili zameni, ili u krajnjem slucaju dopravi nesto da pasuje, moze da se zavari, sta ja znam, nije ni vazno. Vazno je gadjenje, narocitio zbog argumenta "kako bi izgledalo to" . I treba da vas uze non stop u ovoj vasoj slobodi pravljenoj za frustrirane a ne za normalne. Pa izgledajte onda.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 12.04.2009. u 17:29 GMT+1]
[ pri3rak @ 12.04.2009. 19:44 ] @
Citat:
Odin D.
A ako neko ima obicaj da se propinje na pedale da bi promjenio brzinu u trenutku kad mu je sa jedne strane autobus, a sa druge ga obilazi sleper, to vec zalazi u drugu problematiku.

Ko ti je reako da se neko propinje da bi promenio brzinu.Na uzbrdici si obicno na pedalama, promeni se nagib te uzbrdice treba da usaltas u nizu a nalazis se u saobracaju ne izmedju dva slepera nego tamo gde ti je mesto uz desnu ivicu.To je potpuno nenormalna situacija, mozda tebi da, meni ne ...Ali kasnie se da videti da su tebi neke potpuno sulude i nezakonite situacije veoma normalne, no otom potom.

Citat:
Odin D.:
Dva puta sam sletao sa ceste u jarak na Batajnickom drumu jer su me vozaci GSP bukvalno izgurali autobusom sa ceste. Ima neki broj vozaca tih autobusa koji ne konstatuju (ili mrze) bicikliste i pocnu da ti struzu autobusom po upravljacu cak i ako sidjes sa ceste i vozis po onom sljunku. Prvi put mi je otkinuo retrovizor, a drugi put su mi ostali tragovi crvene farbe na sipci upravljaca.

A nije ti palo na pamet da su na pojedinim mestima trake na tom drumu prilicno uzane i da autobus i bez tebe pored ne moze da stane ceo, a ima delova koji su i normalni ali da bi tebe bezbedno obisao mora da zagazi u suprotnu traku, a nije 100% nemoguce da tamo neko nailazi.Da vozi po zakonu on bi morao da supori i saceka da se ta traka rascisti i zaobice te po propisu jer ti zakonski imas pravo da se tamo nadjes (na desnoj stranu u traci sirine 1m od desne ivice).

Citat:
Odin D.:
Tada sam shvatio da je najbolja oprema zdrav razum, pa otad vozim kontra smjerom, a ne da gledam u pasulj sta mi se desava iza ledja. Kad mi neko dolazi u susret sklonim se sto vise u stranu, sidjem sa ceste ako je moguce i smanjim brzinu, tako da i ako padnem zbog bilo cega (pukne guma, naleti mi vrana na glavu ili bilo sta...) da to ipak ne bude da sletim pod tockove. Jest da se tako smanjuje efikasnost i sporije ide, ali sam se rjesio onog stresa koga sam imao kad sam "glumio" da sam "noramalan" i "ravnopravan" ucesnik u saobracaju. A nisam. Takva voznja je bila mucenje, a ne uzivanje.

Zdrav razum = eklatantno krsenje zobs-a :) Tako jedan jedini biciklista koji ima iole iskustva, a oni bolji i obuke ne vozi, a ti generalno imas srece jer bg policajce generalno boli $%$%$ za bicikliste pa pustaju da se radi sve zivo ...

Citat:
Odin D.:
Za takve, rekreativne potrebe, moj bicikl i podesenost opreme na njemu zadovoljava sve kriterijume. A ima sigurno ljudi koji voze bicikl 3 puta godisnje, obicno ih uhvati pocetkom proljeca kad im lijepo vreme malo rastjera zimsku melanholiju, a kupili su bicikl kao da ce sa njim na put oko svijeta. Kad odes na Adu, vidis masu nekih koji imaju npr. 120 kg, od toga im je 40 kg u stomaku, a 40 u guzici, a ispod njega biciklo od najmanje 2000 evra koje je do pola utonulo u tu guzicu i sa kojekakvim sijasetom oprema svjetala i mjeraca, ko da je neko NASA vozilo. I takvi su spremni trubiti o biciklu i dokazivati da je njihov "put" jedini ispravan. Kod njih se ne radi o zdravom hobiju nego o fetishu.
A sretao sam i ljude kojima biciklo izgleda, sto bi ti rekao, kao od gancija na ponjavi. Neugledan, oguljen ram, sem tockova, mjenjaca i kocnice nista vise. Sve redukovano do maksimuma i samo u funkciji prelazenja kilometara i kilometara. Takvo biciklo ne bi ni primjetio da pored njega prodjes, a vidi se da covjek zivi na njemu. A takvog nije briga da li tamo negdje ima neki ram koji je od njegovog laksi za 258.6 grama, neka viljuska za koju bi morao dati svoje dvije plate, cak i ako je dobavi ispod tezge i sl...

Ajde kakav to sijaset svetala meraca i cega vec, daj pojasni mi to, cak ni kod sminkera koje pominjes nistam video to ... I tako, ako neko vozi bicikl od 2ke onda je garan debeli sminker, a ako vozi lesinu ala Lesli style onda je to pravi domacin, zdrav covek, atleta i maneken? I hajde kako ti znas koja je viljuska skupa,koja ne, itd.I onaj koji vozi kilometre i kilometre verovao ili ne, ne ogoljava biciklu,taj koji vozi kilometre i kilometre zagazi i u nocnu voznju pa mu trebaju hmm cela dva svetla, taj neko ko vozi toliko ima potrebu i za cajgerom, a ako trenira i malo boljim uredjajem koji ima pulsmetar i merac kadenca pa i vise od toga, tako vidis opet si se preveslao ;)

Citat:
Odin D.:
Covjek treba da vidi gdje se on tu nalazi izmedju ta dva ekstrema i prema tome odluci sta mu treba. Ako je u pitanju fetish, onda neka "sve" radi u "ovlascenom" servisu i neka steze srafove sa momentom od toliko i toliko Nm itd. Ali ono sto ja kazem je da, iako je to moze biti najbolje za svaki bicikl, nije mozda potrebno svakom covjeku. Nekom je bicikl sredstvo za neke druge ciljeve, a ne sam cilj.

Pa ako nisi fetisista sto ne vozis ganci auto, mislim ide , ajd kazi da ne ide.Zasto auto popravljas u servisu a ne kod Leslija brusilicom?

Citat:
Odin D.:
Na mom biciklu nema ama bas nista sto ja ne mogu sa setom svog sasvim obicnog kucnog alata da podesim, popravim, zamjenim. I to da ga rastavim do poslednjeg srafa i opet sastavim. Ne bi mi bio ni prvi a ni poslednji put. I uopste to ne smatram nekim majstorlukom niti necim za sta se moze jedino "ispravno" u servisu obaviti. Mozda ima ljudi koji ne znaju ni sraf zavrnuti, ali valjda nije ovdje prica o takvima i nije to valjda pretpostavka oko koje bi trebalo raspravljati.
Ja imam uvjerenje da svaki covjek ima dovoljno umnih sposobnosti da odrzava svoj bicikl i bez odlaska u servis. A ako neko nema volje za to ili ga mrzi da remeti mozak u toku ispase, onda treba reci da je to razlog odlaska u servis, a ne to sto su usluge u servisu na nekom nadljudskom nivou koji je kod kuce nemoguce ostvariti. Bicikl je ipak prosta mehanicka naprava, smisljena tako da se moze i od laika servisirati, a ne sa suprotnom idejom.

Hajde kazi mi kako skidas kurble i kasetu setom sasvim obicnog alata?Jer si rekao da podsetim jos jednom da na tvom biciklu nema ama bas nista znaci prazan skup tj ni jedan jedini deo pa cak ni sraf koji ti obicnim alatom ne mozes da skines popravis i zamenis.

BTW ajd nek ti laik servisira vazdusnu vilu, ili plete tockove posto rece da je to prosta mehanicka naprava za laike ...

Citat:
drbogi: Ta rupa služi da se smanji pritisak na onu žlezdu koja raste u bulji i zove se prostata, a česta je i kod ženskih sedišta.
Da, postoje muška i ženska sedišta.
Meni ovo na slici baš liči na žensko, ali uzmite ovo sa rezervom, nisam baš 100% siguran, viđao sam takva ženska.

Rekao sam najvecim delom je dizajnerski.Inac da to pise cak pise i no press zone, ali najvecim delom je marketinska fora, nakon 6000+ km na njemu u tom delu stvarno ne osecam nikakvu razliku u odnosu na ono pre koje nije imalo taj prorez.Pored mene znam barem jos 3 muska primerka od kojih je jedan aktivni takmicar sa tim sedlom i identicnom konstatacijom.BTW da znam da postoje muska i zenska a ovo jeste musko sedlo ...

Citat:
Lesli Eldridz
Znas, te price ne sluze da se porede Aca i Lesli, ili Pera i Mika, nego da se iz njih nauci nesto, na primer evo, u slucaju te price, da nekad ako hoces nesto da uradis na tradicionalne nacine pa ne ide, mozes da probas malo i da zaobidjes pravila. Eto, Aca seko macem umesto da razvezuje mesec dana, ja brusio brusilicom umesto da cukam cekicem, sve je to isto. Sustina je ista.

E a sta ako skontas da si se zezno pri krojenju lanca pa preterao sa skracivanjem?Vidis Lesli nije sve sto je originalno obavezno i dobro, recimo ovo tvoje je potpuna budalastina i kao nacin rada i kao savet.Po cemu si ti 100% ubedjen da covek 1. ima brusilicu 2. sposoban da njome rukuje bezbedno?

Citat:
Lesli Eldridz:
Nije tacno, ja sam samo dao savet kako da se otvori spojnica i kako da se lako, bez muke i bez posebnih alata, cak i bez posebne vestine skinu dva zgloba da bi se tako skratio lanac, sto je i bilo pitanje iz uvodnog posta. E onda su neki krenuli da nazivaju imenima i da pene, a posle je vec sve postalo za***ancija. Za razliku od strucne ekspertize ovoga tipa:

Ma da brusilica nije posebni alat, ma to je obavezni deo svake srpske kuce, ma hebes srbina koji nema bruslicu i u spavacoj sobi.Inace Lesli bruslica ti je od nekih 1500-2000 pa na vise, a ovaj pomodarski alat kojeg se svaki pravi domacin grozi oko 800 dinara ;)

Citat:
Lesli Eldridz:
Mada vise nisu nego su od penaste gume ali imaju one federe, ona dva pozadi, ne one koji su razapeti izmedju rama pa presvuceni kozom, i samo je to razlicito i odnosu na ova fenserska. Ista im je konstrukcija, samo su sira i nisu tvrda kako kamen, nego imaju plus pozadi one vertikalne federe da sedis na mekom i to je to. Evo meni se blago ebe kako izgleda, i sad a isti stav sam imao i kad sam imao 15 godina za neke stvari od tada, a jos manje me je briga ze neke bedake koji uopste gledaju kako izgledaju tudje bicikle. Ja je nisam ni kupio da izgleda nego da se vozim, prema tome, samo mi je vazno da je mom dupetu udobno. Ja tako, a ovi sto paze na stil, to su oni pojedinci koji kad ja stavim dasku preko trotoara da uterujem kolica uz nju preko stepenica paze na stil dok tu prolaze, onako dignuta nosa i mudra pogleda uprta u daljinu, sve razmisljajuci kako li sad oni deluju ovima sto ih kibicuju od prekoputa, a onda ne vide tu dasku pa poljube trotoar. Takvi su oni.

Au Lesli ti rece 300din, a ta koja si opisao su pre tri godine kostala duplo vise.Znam licno sam kupio dva takva i to zamisli na pijaci a ne u fensi radnji ;) Ono sto se barem nekada moglo nabaviti za tu neku sumu jesu bila ona najodvrtnija kineska trash sedista, a ona se nisu mogla montirati na moderne sticne.E sad posto expert Lesli zna da se mogu montirati na sticnu od priblizno pola cola jer je to licno radio, ja kazem da mu verujem (sem za ovo priblizno pola cola) , ali opet ostajem pri prethodnoj tvrdnji.

Vidis Lesli nema bas svako zelju da vozi krs kao ti, a oni koji imaju nesto malkice bolje, mogu imati i sticne promera razlicitih od obujmice koja se isporucije sa tvojim trash sedlom npr mogu biti 27.2, 31.6 (i drugih naravno), a vidi nije bas pola cola, e sad ajd sto nije pola cola nego sto i izgledaju ovako.Naravno znam da bi zov pravog domacina u tebi odmah uhvatio bruslicu i olaksao sebi posao ;)

Ali zamisli da ti zlikovci podvale ovakvu sticnu, pa tu vise ni brusilica ne pomaze ..

[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 20:44 ] @
A be, za ono za sta je meni potrebno dobro je i to, a kome se ne svidja, molim lepo, ne mora da ga gleda. Boj ne bije svijestlo oruzje bla bla bla a u ruke Mandusica Vuka bice svaka puska ubojita. Pa tako i ova tvoja "puska" sa slike nicemu ne vredi ako recimo eto, zulja me sediste na njoj. Eto, da mi nisi pokazao ja ne bih ni znao sto postoje i ovakve drske za sediste, a i sad kad znam uopste me to ne zanima, ne jedno oko uslo, na drugo izaslo. Eto, kad bih slucajno i kupio bicikl sa ovakvom drskom za sediste, recimo ne bih ni gledao to jer ni ne znam da postoji, i onda se ispostavi da me sediste zulja, a ne moze da se na njega montira obicno sediste sa pijace i sa federima, a be, za sve be ima lek. Preseces lepo ovo gore, zavaris jedno "cevče" od jedno 5 cm, zasrafis na njega sediste i mirna Backa. To se ne bi ni videlo, a i da se vidi, kome se ne svidja, ne mora be da gleda, opet kazem, izgleda blesavo al mene upe vise ne boli. A fenseri i njihove marke i komentari o ovom mom postupku me dibidus ne zanimaju. To je gubljenje vremena. U stvari, izes ovakav drzac za sediste kad se na njega ne vata najobicnije sediste od 300 dinara sa pijace za montazu na cevku, nego treba neka specijalna sedista. Sad cu pa ja da idem negde ko zna gde da trazim neka specijalna sedista, a oni ce tamo da me deru za cenu bla bla bla, to je ta prica koja se proteze od kad su podivljali sa ovim vasim napretkom i potrosackim drustvom. Da ne pricamo kako kod nas stoji stvar sa takvom robom, tretira se kao da je lek za rak u najmanju ruku, pa je sdad to nesto bem li ga sta, nauka bre cela ebote. Svasta. Ej, 200 godina se sediste montiralo na cevku, a on sad smislio ovo je kaze bolje, ovaj sa reklama, i sad ubedjuje ljude reklamama kako ne mogu bez toga da zive, a do juce su mogli i nisu ni znali za to. Idi be covece luli lušu, i vidi bolje sta nije u redu sa tobom. Nemam ja druga posla nego da pricam o sedistima. Bolje cu da gledam spajs platinum ili nesto slicno stetno da radim, eto, da locem pivo, sam si rek'o. Ustvari sad kad se setim, cini mi se da sam video ovakav drzac za sediste kad smo kupovali bicikl za dete, pa nas onaj u prodavnici nesto gusio, ali mi se takodje cini da to nisam hteo ni da gledam, jer cim je to nesto slozeno i fensi i cim ga ovaj toliko hvali, odmah se drz za novcanik. To samo sluzi da ti uzmu pare, a funkciju ima istu kao i ono najobicnija cevka od 100 dinara, samo sto je tvrdje i vise zulja. Mozda ovo sve nije tacno za one sto voze tur d frans, mozda njima treba takva drska i ram od kevlara ili od cega ih sad prave, ali ja cu da idem na izlet ili u prodavnicu, a ne da vozim tur d frans. Boga mi, i kad bih resio da idem na put oko sveta biciklom, nikakve posebne pripreme ne bih pravio, nego ovaj moj pa klaj klaj, ko polako ide prvi stigne, a ko se zuri nos negde turi, to se zna.

Plus, ne znam ni sta to znaci "voziti krs" . To su neki fenserski izrazi od kad je dosla ova sloboda, a u moje vreme niko o tome nije ni pricao, ko sta "vozi" ni za bicikle ni za kola ni za nista, ni sta ko nosi ni nista. Tacno, to je pocelo posle, kad je sa zapada SFRJ takav nacin izrazavanja je polako dosao i ovde, a kad su doneli ovu slobodu jos vise se rasirio. Secam se da mi je to paralo usi, i para mi jos uvek, mislim taj nacin izrazavanja, pa kaze, ja sam imao bicikl (ili imam) toliko i toliko maraka. Pa imao sam ovo toliko i toliko maraka. Mislio sam u sebi prilikom kontaktiranja sa takvima, ko te bre covece pita za tvoje marke i posto je bio tvoj bicikl, alo bre, jesi krsten ti uopste. U uzoj Srbiji, skraceno uzas, uglavnom niko nije pricao na taj nacin, to su poceli posle. Sacuvaj boze. Eto, ako je do bicikla, pre su bile Poni, one velike "muske" , njima slicne "zenske" samo bez sipke gore na ramu, posle su se pojavile neke Rog sa 5 ili 6 brzina i to je to. Doduse, nikoga preterano nije to ni zanimalo. Mi smo imali preca posla nego da pricamo o markama bilo cega, mada jeste bilo i tih koji su pricali, ali su uglavnom sluzili za sprdnju, bili su "sminkeri" i "zlatni papagaj tata placa sve racune..." posle "fenseri" ... Koga je bre uopste briga bre za te gluposti. Necu be da budem objekat koji "vozi" ovo ili ono, ja be to koristim da dodjem iz tacke A u tacku B i to je to, nista ja ne "vozim" . Eto, ne sporim da postoje ljudi koje to zanima, postoje klubovi, svasta postoji, ali to je njihova stvar i ne vidim zasto bi mene kao obicnog coveka sve to zanimalo i sto bi sad trebalo da me neko gusi tim za mene apsolutno nebitnim stvarima. To je nemi isto kao da sad doje neki golubar ili slican i pocne da mi drvi o golubovima, a mene to uopste ne zanima. To je covece smrt, gore nego kad krenu da gude o vojsci, kao kad sedis trezan sa punom sobom pijanih. Eto, nisam cak ni znao da ima 5 srafova na menjacu, ja znam samo za dva, niti sam pa nesto posebno podesavao menjac, i to je onaj sto ga ti popljuva - simano. Menja lepo vec godinama, podmazem, operem i to je to. E sad jeste da hoce da krci i zuji i po ravnom i da nece da lepo menja uzbrdo i te stvari, ali koga je bre za to briga, to je bre cepanje dlake na pola, sto se mene tice, ja bre nisam posao da menjam brzine uzbrdo nego u rekreaciju ili na pijac ili negde.

Mada ono za lanac si u pravu, to je tacno, ako ga kratis brusilicom nema nazad, ali valjda se podrazumeva da neko zna sta radi i nece da krati lanac djuture tek da bi ga kratio, pa i ako ga skrati sta onda, kupice jos jedan onaj nastavak i naci ce nekistari lanac da ga produzi i gotovo. Sad cu pa da pravim od toga nauku. Pusti bre sve to, nije vise ni vazno, pocelo bre lepo vreme mani lance i sedista.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 12.04.2009. u 21:54 GMT+1]
[ pri3rak @ 12.04.2009. 21:01 ] @
Citat:
Lesli Eldridz
Preseces lepo ovo gore, zavaris jedno "cevče" od jedno 5 cm, zasrafis na njega sediste i mirna Backa.

Lesli kako ces da zavaris parce cevke za carbon leba ti?

Inace ono sediste od 600din sto si opisao moze da se montira na ovakve sticne, skines onu obujmicu i ostanu ti sine koje stavis u sapu sticne.Ono trash kinesko ne moze jer su mu te sine pravougaonog poprecnog preseka, a ne kruznog koji ti za ovo treba.

Sto se tice diskusije o davnom komunistickom dobu, sta da ti kazem vremena se menjaju svidelo se to tebi ili ne ;)

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 12.04.2009. u 23:21 GMT+1]
[ Odin D. @ 12.04.2009. 21:20 ] @
Citat:
pri3rak: Ko ti je reako da se neko propinje da bi promenio brzinu.Na uzbrdici si obicno na pedalama, promeni se nagib te uzbrdice treba da usaltas u nizu a nalazis se u saobracaju ne izmedju dva slepera nego tamo gde ti je mesto uz desnu ivicu.To je potpuno nenormalna situacija, mozda tebi da, meni ne ...Ali kasnie se da videti da su tebi neke potpuno sulude i nezakonite situacije veoma normalne, no otom potom.

Ne moras svaku rijec da izolujes i onda bukvalno tumacis. Pogledaj malo smisao citave recenice ili nekoliko susjednih pa tako tumaci. Uopste nije bitno da li se nalazis izmedju autobusa i slepera ili ti je samo sleper sa lijeve strane. Kad padnes izmedju autobusa i slepera pasces pod jedan od ta dva, a pasces i pod jedan sleper ako ti je sa lijeve strane. Na raskrsnici koja ima vise traka mozes se naci izmedju slepera koji ide pravo i autobusa koji ide desno, ili izmedju slepera koji ide lijevo i autobusa koji ide pravo. Ako ides tamo kuda i sleper onda se nalazis bas sasvim regularno izmedju slepera i autobusa, iako bi se sleper morao nalaziti iza tebe. A ako je raskrsnica pod nagibom neka budala moze naci za shodno i da salta u tom momentu.

Citat:
pri3rak: A nije ti palo na pamet da su na pojedinim mestima trake na tom drumu prilicno uzane i da autobus i bez tebe pored ne moze da stane ceo, a ima delova koji su i normalni ali da bi tebe bezbedno obisao mora da zagazi u suprotnu traku, a nije 100% nemoguce da tamo neko nailazi.Da vozi po zakonu on bi morao da supori i saceka da se ta traka rascisti i zaobice te po propisu jer ti zakonski imas pravo da se tamo nadjes (na desnoj stranu u traci sirine 1m od desne ivice).

Palo je meni na pamet, a sta po tebi treba da radim? Da prosirujem cestu o svom trosku? Da skupljam peticiju za promjenu zobs-a?
Znaci, po tebi je u redu da on ne sacake uslove za preticanje i da mene udari autobusom?! Ako me odgura u jarak dobro je, a ako ne uspije onda podletim pod srednje ili zadnje tockove !? O cem pricas ti, jesi li ti normalan? Znaci ja sam lud sto sam odlucio da se ne kockam sa zivotom, a ti si normalan sto smatras da soferi GSP imaju pravo da ubijaju bicikliste kad im je cesta uska?! Pa volio bi da vidim kako bi ti istrajao u tom postovanju zobs-a da te koji put kvrcnu kao mene.
Prosetaj malo po temama na kojima se pisalo kako GSP soferi citaju novine, ispunjavaju ukrstenice i igraju igrice na mobilnom dok voze, pa ti izvoli izigravaj glinenog goluba na cesti. Moj zivot je u mojim rukama, a ti svoj prepusti zobs-u. Ako nisi znao, do saobracajnih nesreca dolazi upravo zato sto neko prekrsi zobs, a ne zbog ruke sudbine i udara munje u biciklistu. I preticanje bicikliste kad za to nema uslova je krsenje zobs-a ali

Citat:
pri3rak: ali da bi tebe bezbedno obisao mora da zagazi u suprotnu traku, a nije 100% nemoguce da tamo neko nailazi

Pa jel ja treba da mislim o tome kako ce on da pretice? Jel to sto neko nailazi iz suprotnog smjera mu daje pravo da se ponasa kao da mene nema? Pa onda onaj ko vozi bager ne bi morao ni da polaze vozacki - nek se drugi slabiji od njega snalaze kako znaju i umiju!?
Ja sam mislio da po zobs-u svako treba da vodi racuna o tome da se on sam ponasa kako treba, ali eto ti si me sad prosvjetlio sa novom detaljima. Kad ide autobus iza tebe, ti sleti u jarak ili nekako drugacije "ispari" sa ceste. Vala svaki ti cast na umovanju.

Citat:
pri3rak:I onaj koji vozi kilometre i kilometre verovao ili ne, ne ogoljava biciklu,taj koji vozi kilometre i kilometre zagazi i u nocnu voznju pa mu trebaju hmm cela dva svetla, taj neko ko vozi toliko ima potrebu i za cajgerom, a ako trenira i malo boljim uredjajem koji ima pulsmetar i merac kadenca pa i vise od toga, tako vidis opet si se preveslao ;)

Ja sam sretao takve o kojima sam pricao, a to sto je tebi nelogicno da takvi postoje, pa sta ti ja sad mogu - da dokazujem nekom filozofijom da i takvi mogu postojati. Ima ljudi koji samo okrecu pedale i ne interesuje ih nista drugo, ne misle o nikakvim rezultatima. Ne gule ram padajuci sa bicikla nego otpala farba jer je ram zadnji put ofarban krajem 80-tih godina.I ja sam nekad imao taj mjerac duzine, brzine, sirine, srednje, maksimalne, ovog, onog itd... Nestalo baterije, ja stavio drugu, sve se resetovalo, izgubio "knjigu" sa opisom podesavanja, batalio nasumicno pritiskanje dugmica i primjetio da meni to ustvari i ne treba i da nisam nikad ni blejio u to. I sta sad - ja nemam prava da vozim 150km dnevno ako nemam sve ono sto ti mislis da bi ja trebalo da imam. Pa nemam ja nista od toga, osim onog sto sam nabrojao da nosim u rancu, pa svejedno vozim toliko i vise kad mi se cefne. Odem zorom i vratim se kuci sledeceg dana u zoru. Sad ces ti meni da objasnjavas da to "ne moze" tako i da se to ne radi tako i da ja nemam pojma o cemu pricam... Ma hajde molim te, uozbilji se malo i ostavi se jeftinih doskocica.

Citat:
pri3rak: I tako, ako neko vozi bicikl od 2ke onda je garan debeli sminker, a ako vozi lesinu ala Lesli style onda je to pravi domacin, zdrav covek, atleta i maneken?

Nemoj mi pripisivati ono sto nisam rekao. Rekao sam da ima takvih ljudi, a ne da su svi koji imaju bike od 2000 evra takvi. Naveo sam to kao primjer da treba razgraniciti sport i rekreaciju od fetisha, i imenovati stvari pravim imenima. Neko nesto radi jer mu zaista treba, a neko sto je zaludjen, neko zato sto uziva, a neko sto je bolestan, iskompleksiran ili nesto trece. Ne vidim u koju kategoriji ti pokusavas svrstati covjeka koji je platio bicikl 2000 evra, a sjede na njega 3 puta godisnje, tako sto ga doveze autom do Ade, provoza jedan krug, natovari ga opet na auto i odveze se kuci. I dok ja kupujem unutrasnju gumu u nekoj od onih usputnih prodavnica-servise, on melje li melje o ko zna kakvim markama kojih djelova i mogucnosti dobavke toga iz inostranstva, jer mu nista od onoga sto je trenutno u prodavnici (a ima sijaset svega i svacega) nije dovoljno dobro za njegovu guzicu koja proguta pola bicikla. Pa ja vise kilometara godisnje napravim biciklom nego on autom, ali je eto on veci "strucnjak od mene" jer on ima bicikl 10 puta skuplji od mog i podesava ga, zaboga, u "servisu".

Citat:
pri3rak: Pa ako nisi fetisista sto ne vozis ganci auto, mislim ide , ajd kazi da ne ide.Zasto auto popravljas u servisu a ne kod Leslija brusilicom?

Pa koje god auto da vozim, ako nije Ferari ili Lambourdzini (kako se vec pise), pojavio bi se neki kao ti i rekao kako moj auto ne bi ni stapom dirao. A dobro je poznato ko i zbog kojih razloga uzima takve automobile. Da ne otkrivam sad toplu vodu ovdje.

Citat:
pri3rak: Hajde kazi mi kako skidas kurble i kasetu setom sasvim obicnog alata?Jer si rekao da podsetim jos jednom da na tvom biciklu nema ama bas nista znaci prazan skup tj ni jedan jedini deo pa cak ni sraf koji ti obicnim alatom ne mozes da skines popravis i zamenis.

BTW ajd nek ti laik servisira vazdusnu vilu, ili plete tockove posto rece da je to prosta mehanicka naprava za laike ...

Ne znam sta je to "kurbla" i "kaseta", tj. ne znam sta se tim imenima naziva. Objasni mi sta je to pa cu ti reci kako. Vazdusna vila je pretpostavljam neka pneumatska viljuska za prednji tocak. Takvo nesto na mom biciklu nema. Moj ima ne aluminijumsku leguru, ne ni carbonsku, ne ni nano-tech, sci-fi.... nego obicnu gvozdenu koja se osim montiranja i demontiranja sa rama moze jedino farbati, ali se ne treba redovno servisirati i voziti na tehnicki pregled.
Tockove sam ja sam sebi pleo, a smatram se eto laikom. Za centriranje sam koristio parce krede i ucentrirani su u milimetar. I sta sad? To se ne radi tako ili?
Kad sam dovezao svoj bicikl poslije kupovine, gdje mu je naravno, po prici "strucnjaka" i "mudraca" uradjeno nesto sto oni zovu "nulti servis" (i sto su mi jedno 60 puta naglasili kad sam ga kupovao, kao da se radi o ne znam cemu), zice od tockova su na okidanje davale tonove iz raspona od dvije oktave. Mogao se komotno Bramsov koncert za harfu na njima odguslati. Upravljac se nije smjeo ispustati ni djelic sekunde iz ruku jer se munjevitom brzinom tocak zakretao u lijevu stranu. Bicikl se bez ruku na upravljacu mogao voziti jedino ako je nagnut pod 45 stepeni u desnu stranu.
Serem ti se ja na te strucnjake i servisere.
[ pri3rak @ 12.04.2009. 22:17 ] @
Citat:
Odin D.
Ne moras svaku rijec da izolujes i onda bukvalno tumacis. Pogledaj malo smisao citave recenice ili nekoliko susjednih pa tako tumaci. Uopste nije bitno da li se nalazis izmedju autobusa i slepera ili ti je samo sleper sa lijeve strane. Kad padnes izmedju autobusa i slepera pasces pod jedan od ta dva, a pasces i pod jedan sleper ako ti je sa lijeve strane. Na raskrsnici koja ima vise traka mozes se naci izmedju slepera koji ide pravo i autobusa koji ide desno, ili izmedju slepera koji ide lijevo i autobusa koji ide pravo. Ako ides tamo kuda i sleper onda se nalazis bas sasvim regularno izmedju slepera i autobusa, iako bi se sleper morao nalaziti iza tebe. A ako je raskrsnica pod nagibom neka budala moze naci za shodno i da salta u tom momentu.

Tebe zakon obavezuje da se uvak nalazis do 1m od desne ivice puta (ili na biciklistickoj stazi ukoliko postoji) prema tome neces se nikada naci izmedju autobusa i slepera osim ako jedan od njih nije na trotoaru ili pored puta ;) Ako uletis u traku koja skrece desno ti si taj koji ce da zaustavi i ceka da se sve rascisti pa krene napred ;)

Citat:
Odin D.:
Palo je meni na pamet, a sta po tebi treba da radim? Da prosirujem cestu o svom trosku? Da skupljam peticiju za promjenu zobs-a?
Znaci, po tebi je u redu da on ne sacake uslove za preticanje i da mene udari autobusom?! Ako me odgura u jarak dobro je, a ako ne uspije onda podletim pod srednje ili zadnje tockove !? O cem pricas ti, jesi li ti normalan? Znaci ja sam lud sto sam odlucio da se ne kockam sa zivotom, a ti si normalan sto smatras da soferi GSP imaju pravo da ubijaju bicikliste kad im je cesta uska?! Pa volio bi da vidim kako bi ti istrajao u tom postovanju zobs-a da te koji put kvrcnu kao mene.
Prosetaj malo po temama na kojima se pisalo kako GSP soferi citaju novine, ispunjavaju ukrstenice i igraju igrice na mobilnom dok voze, pa ti izvoli izigravaj glinenog goluba na cesti. Moj zivot je u mojim rukama, a ti svoj prepusti zobs-u. Ako nisi znao, do saobracajnih nesreca dolazi upravo zato sto neko prekrsi zobs, a ne zbog ruke sudbine i udara munje u biciklistu. I preticanje bicikliste kad za to nema uslova je krsenje zobs-a ali

A da ti mozda nije palo na pamet da ne vozis tu?Da li si ti lud ili ne ne bih znao, ako te interesuje imas institucije koje se time bave, ali ja ne vidim zbog cega si posumnjao da li sam ja normalan.Ja nigde nisam odobravo to sto su te izgurali sa puta, cak sam i rekao da on vozi u skladu sa zobs-om morao bi da saceka pa da te obidje propisno, => on ne vozi u skladu sa zobsom, => on je kriv, a ne ti, ali tebi je svejedno ako te neko ubije dok si u pravu, pa prema tome posto znas da njih zivo pa zabole za taj element postovanja zobs-a, posto im te navike sigurno neces promeniti, posto ti, ne bi isti trebao da krsis ostaje ti samo da izbegavas deonice koje te stavljaju u nemoguce pozicije :)

Citat:
Odin D.:
Ja sam sretao takve o kojima sam pricao, a to sto je tebi nelogicno da takvi postoje, pa sta ti ja sad mogu - da dokazujem nekom filozofijom da i takvi mogu postojati. Ima ljudi koji samo okrecu pedale i ne interesuje ih nista drugo, ne misle o nikakvim rezultatima. Ne gule ram padajuci sa bicikla nego otpala farba jer je ram zadnji put ofarban krajem 80-tih godina.I ja sam nekad imao taj mjerac duzine, brzine, sirine, srednje, maksimalne, ovog, onog itd... Nestalo baterije, ja stavio drugu, sve se resetovalo, izgubio "knjigu" sa opisom podesavanja, batalio nasumicno pritiskanje dugmica i primjetio da meni to ustvari i ne treba i da nisam nikad ni blejio u to. I sta sad - ja nemam prava da vozim 150km dnevno ako nemam sve ono sto ti mislis da bi ja trebalo da imam. Pa nemam ja nista od toga, osim onog sto sam nabrojao da nosim u rancu, pa svejedno vozim toliko i vise kad mi se cefne. Odem zorom i vratim se kuci sledeceg dana u zoru. Sad ces ti meni da objasnjavas da to "ne moze" tako i da se to ne radi tako i da ja nemam pojma o cemu pricam... Ma hajde molim te, uozbilji se malo i ostavi se jeftinih doskocica.

Covece pricao si o sijaset svetala i gomili pokazivaca, ja te pitam koja su to svetla i koji pokazivaci, a ti meni objasnjavas da si ih video, ok jesi a koja su to.Ljudi ako i imaju svetla i pokazivace to su dva svetla jedno napred, drugo pozadi i jedan merni instrument, retko ali retko ko ima preko toga.E sad mozda si ga i video, ali evo i ja juce videh onog famoznog gancija sto vozi poniku sa auto volanom mesto kormana (obicno ima i tablu sa titovim imenom na ledjima), kako uziva u levoj traci tik uz liniju i pokazuje automobilu koju mu dolazi u susret da mu se skloni sa puta, pa onda da zakljucim da su svi vozaci ponike ludaci...

I da nemas pojma o tome cemu pricas, ja ti pricam o pulsmetrima a ti meni o necemu sto je u najboljem slucaju nesto tipa velo 8 , ili tik iznad ... generalno mozes ti i ponikom da vozis isto tako samo pitanje je ugodjaja ...Inace ma bas mi je zanimljivo da ti vozis 150km dnevno 6 godina bez zamene lanca ;)

Citat:
Odin D.:
Nemoj mi pripisivati ono sto nisam rekao. Rekao sam da ima takvih ljudi, a ne da su svi koji imaju bike od 2000 evra takvi. Naveo sam to kao primjer da treba razgraniciti sport i rekreaciju od fetisha, i imenovati stvari pravim imenima. Neko nesto radi jer mu zaista treba, a neko sto je zaludjen, neko zato sto uziva, a neko sto je bolestan, iskompleksiran ili nesto trece. Ne vidim u koju kategoriji ti pokusavas svrstati covjeka koji je platio bicikl 2000 evra, a sjede na njega 3 puta godisnje, tako sto ga doveze autom do Ade, provoza jedan krug, natovari ga opet na auto i odveze se kuci. I dok ja kupujem unutrasnju gumu u nekoj od onih usputnih prodavnica-servise, on melje li melje o ko zna kakvim markama kojih djelova i mogucnosti dobavke toga iz inostranstva, jer mu nista od onoga sto je trenutno u prodavnici (a ima sijaset svega i svacega) nije dovoljno dobro za njegovu guzicu koja proguta pola bicikla. Pa ja vise kilometara godisnje napravim biciklom nego on autom, ali je eto on veci "strucnjak od mene" jer on ima bicikl 10 puta skuplji od mog i podesava ga, zaboga, u "servisu".

Vidis i sport se razgranicava od rekreacije, a sve to od fetisha, samo da budemo precizni, jer ono sto ide pod sport bas mnogo kosta, a za rekreaciju je i to tvoje dovoljno...Covek koji je platio bicikl od 2000e da bi ga vozio 3x godisnje je budelatina, a to sto melje je najcesce lupetanje.Video sam i ja takve u nekoliko navrata, i generalno su mi odvratnjikavi.BTW kako znas koliko kilmetara godisnje predjes bez cajgera?

Citat:
Odin D.:
Pa koje god auto da vozim, ako nije Ferari ili Lambourdzini (kako se vec pise), pojavio bi se neki kao ti i rekao kako moj auto ne bi ni stapom dirao. A dobro je poznato ko i zbog kojih razloga uzima takve automobile. Da ne otkrivam sad toplu vodu ovdje.

A sta fali npr jednom sanderu za obicnog coveka, evo meni licno vise od njega ne treba, i ama bas nikad za njega ne bih rekao da je krs, sto bih npr za nekog vanservisno domacinski odrzavanog juga sa kraja 80tih rekao.

Citat:
Odin D.:
Ne znam sta je to "kurbla" i "kaseta", tj. ne znam sta se tim imenima naziva. Objasni mi sta je to pa cu ti reci kako. Vazdusna vila je pretpostavljam neka pneumatska viljuska za prednji tocak. Takvo nesto na mom biciklu nema. Moj ima ne aluminijumsku leguru, ne ni carbonsku, ne ni nano-tech, sci-fi.... nego obicnu gvozdenu koja se osim montiranja i demontiranja sa rama moze jedino farbati, ali se ne treba redovno servisirati i voziti na tehnicki pregled.
Tockove sam ja sam sebi pleo, a smatram se eto laikom. Za centriranje sam koristio parce krede i ucentrirani su u milimetar. I sta sad? To se ne radi tako ili?
Kad sam dovezao svoj bicikl poslije kupovine, gdje mu je naravno, po prici "strucnjaka" i "mudraca" uradjeno nesto sto oni zovu "nulti servis" (i sto su mi jedno 60 puta naglasili kad sam ga kupovao, kao da se radi o ne znam cemu), zice od tockova su na okidanje davale tonove iz raspona od dvije oktave. Mogao se komotno Bramsov koncert za harfu na njima odguslati. Upravljac se nije smjeo ispustati ni djelic sekunde iz ruku jer se munjevitom brzinom tocak zakretao u lijevu stranu. Bicikl se bez ruku na upravljacu mogao voziti jedino ako je nagnut pod 45 stepeni u desnu stranu.
Serem ti se ja na te strucnjake i servisere.

Kurbla je poluga srednjeg pogona, ono na cemu ti vise pedale i sta okreces, a kaseta ti je ime za zadnje zupcanike.

Ajd opisi kako si to radio i koju semu pletenja si koristio?

BTW ne radi se kredom, radi se ovakvom viljuskom i odgovarajucim kljucem ...

Bas ovakvu imam i za amaterske namene lepo radi posao, prosle godine se dala nabaviti za oko 5600 din ...

Inace cisto sumnjam da si ih tako lepo utegao ;) Inace profi alatka izgleda ovako ..

E sad sto se tvojih problema tice.To sto si kupio je ocigledno shit, pretpostavljam i ciji posto mi ih je ne tako mali broj prosao kroz ruke i manje vise svi su tu negde kao sto si rekao.Problem je sto njih kod nas sklapaju priuceni ganci (verovao ili ne) po ucinku, pa em ne znaju da rade em i to sto ne znaju rade lose i povrsno, zato si imao simfonijski orkestar na tockovima i sve ostalo.Sto se nultog servisa tice, tako nesto je kod nas popularna izmisljotina.E sad sta je problem.Neko prodaje bicikl kao tvoj, da bi se to djubre dovelo u red po nekom zdravorazumskom standardu, potrebno je bas mnogo raditi, a mnoge valjatore tih bicikala to na zalost mrzi.E sad taj rad se ne moze racunati ni u kakav servis koji je tebi pruzen jer prodavati takve bicikle kakav je tebi prodat je najblaze receno bezobrazluk.Ono sto bi trebalo da bude jeste samo podesavanje bicikle prema musteriji (sedlo) montiranje pedala (obicno dodju pored bicikla, i just in case provera.E tako bi i bilo da se ovde ne liferuje djubre ali avaj.Nakon kupovine normalnog bicikla ti veoma brzo trebas doci na servis (nije to nikakav nulti) jer se sajle na novom biciklu istezu pa je obicno potrebno stelovati menjace i pregledati ostatak bicikla zbog eventualnih (a ne podrazumevanih) propusta, to je sasvim normalno i pozeljno raditi ...
[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 22:25 ] @
Citat:
pri3rak: Lesli kako ces da zavaris parce cevke za carbon leba ti?

Nisam isao u detalje, to su karbonska vlakna? OK, kao sto se i stavlja, proseci cu uzduz liniju brusilicom, nabiti pasent cevku i onda staviti šelnu da sve to stegne, a onda na cevku staviti obicno sediste. Ako ovo u sta se nabija cevka nije bas okruglo, dolazi u obzir i upotreba epoksida. Normalno, ako treba, pre nabijanja cu cevku da zavarivanjem i secenjem napravim tako da ima vertikalni deo od 5 cm na koji ce da se zasrafi obicno sediste. Može?
Citat:
pri3rak:Sto se tice diskusije o davnom komunistickom dobu, sta da ti kazem vremena se menjaju svidelo se to tebi ili ne ;)

To nema veze sa komunistickim dobima, nego sa normalnom situacijom. Takav nacin izrazavanja nije bio uobicajen ni tamo gde nije bio tzv komunizam, koji inace ni ovde nije bio. Niko tako nije pricao ni tamo (na tzv zapadu) do pojave konzumerizma, to jest vecina nije, te prema tome, ako vec mora neki termin da se upotrebi, neka bude da je to bilo "predkonzumersko" doba. I tamo je isto bilo par tipova i marki bicikla i to je to, nit se pa vecina opterecivala tim glupostima, nego odu ljudi u prodavnicu, kupe bilo koji bicikl i teraju. To je bilo zato sto su i tamo divlji primitivci drzani na uzdi iz politickih razloga dok je bio hladni rat, a onda su pripusteni kad je pao berlinski zid, i onda su oni prosirili svetom blagostanje po njima, to jest postrosacko drustvo, pa je zato sto je to mnogo uspesan model ekonomije i drustva uopste sad drzava morala da uvede socijalizam u Ameriku, samo ga tako ne zovu, ali to je to. Ili ces mozda da dokazujes da u tim tvojim promenjenim vremenima bas svi tako pricaju, a ne samo fenseri? Ne bih rekao. Uostalom, pricali smo o glupim biciklima, znas, to je u sustini par zavarenih cevki na koje su uglavljena dva tocka i sediste i sluze da sopstvenim pogonom brze stignes tamo gde ides, nije to rocket science, mada bi neki voleli da prikazu kao da jeste. Znas na sta to mene podseca? Gledam ti jednom ja TV i prikazuju neku sto zonglira cunjevima na ulici, ovde kod nas, i sad je oni nesto pitaju, a ona ce: "pa, ja se bavim ovom poslom..." Zacenih se od smeha. Nisam znao da je ulicno cirkuzanstvo posao i to ozbiljna rabota, za TV. Ili ono kad su prikazivali jednog sto je otvorio firmu za duvanje balona. Isto tako je i to sa biciklima. Digli halabuku samo da prodaju svoju robu kao da ce sad planeta da se zaustavi ako njihova firma propadne. E, karbonski ramovi. Seka Perse. More nije vazno koje je boje macka, vazno je da lovi miseve, jel tako, rek'o je drug Mao. Ma nema ni veze.
[ pri3rak @ 12.04.2009. 22:36 ] @
Citat:
Lesli Eldridz
Nisam isao u detalje, to su karbonska vlakna? OK, kao sto se i stavlja, proseci cu uzduz liniju brusilicom, nabiti pasent cevku i onda staviti šelnu da sve to stegne, a onda na cevku staviti obicno sediste. Ako ovo u sta se nabija cevka nije bas okruglo, dolazi u obzir i upotreba epoksida. Normalno, ako treba, pre nabijanja cu cevku da zavarivanjem i secenjem napravim tako da ima vertikalni deo od 5 cm na koji ce da se zasrafi obicno sediste. Može?

Mhm to jesu karbonska vlakna.E sad, pitanje je kako ce ti karbon reagovati na brusilicu, stvarno ne bih znao, sumnjam da se nece da iskruni.A sad kako mislis da nabijes cevku u otvor koji nije kruznog poprecnog oblika pa da ga stegnes selnom.Inace karbon je malo zeznut za rad, cak ima i rok trajanja, obicno posle 5 godina se takve komponente napustaju jer postaju krte.Naravno to je stvar za takmicare kojima to placaju sponzori.BTW nema nekog smisla seckati sticnu koja moze da kosta i preko 100e ne bi li se montiralo sediste od 300din, valjda je bolje da tapnes sticnu pa kupis sta ti odgovara i odvedes porodicu na veceru pride ;)

BTW da ne tupim previse, ja nikada krs nisam rekao zbog antifancy marke nego zbog kombinacije starosti i nestrucnog odrzavanja.I jeftini capriolo moze biti izuzetno solidna naprava za rekreaciju ukoliko je strucno sredjen i pravilno odrzavan nedomacinskim metodama.Tako da dzaba ti pisanije :P Inace dizajn (ne mislim na vizuelni nego konstruktivni) bicikle nije rocket ali jeste science i to ozbiljan, na stranu sto ti i ne znas koliko ne znas pa to tako olako kazes ;)
[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 22:49 ] @
Mene to uopste i ne interesuje da znam, rekoh ti vec, isto ko sto me ne zanima golubarstvo ili kako se rucno prave varalice za pecanje, koliku alatku ima avganistanski hrt, kako se gaje sadnice spanaca i jos milion drugih stvari, a kad bi me zanimalo znao bih. Ja sam samo obican prika kome bicikl sluzi da ne ide peske i zna da popravi svaki obican kvar na obicnom biciklu i to je to. Samo, ko je znalac za neku oblast, on treba da prica te znalacke stvari u kruzocima takvih koje to zanima i sa njima, a kad neko pocne da tupi iz cista mira nicim izazvan, neprekidno koristeci neke izraze koje koriste samo znalci njemu slicni, to je onda pokusaj opsenjivanja prostote. Pri cemu su po misljenju znalca prostota svi oni koji nisu znalci kao on. Ono sto se u takvim situcaijama obicno desava je da znalac samo ispada smesan insistiranjem na tom svom pregolemom i nadasve korisnom znanju. Pa ti vidi.
Citat:
pri3rak: Bas ovakvu imam i za amaterske namene lepo radi posao, prosle godine se dala nabaviti za oko 5600 din ...

I ti si mislio da u ovom saaanju zapalis moga dedu? Vala cemo Panteliju da saranimo kako dolikuje kstenom coveku. To jest, za amaterske potrebe za 5600 dinara imas ceo bicikl ;-)
[ pri3rak @ 12.04.2009. 22:56 ] @
Ma Lesli ti si iz znalackih psiholoskih krugova?Ma garantovnao jesi :))

BTW za 5600 imas (ako govorimo o novom i legalnom biciklu za odraslu osobnu normlanog rasta) bicikl ne za rekreaciju nego za pogibiju ;)

[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 23:33 ] @
Tako je. Evo ih na buljuke pogibaju po hiljadu do dve dnevno svi ovi sto kupuju te najobicnije bicikle koji im sluze samo kao prevozno sredstvo. Ne mogu da postignu groblja da prosire koliki izgibose. Pa dobro, i tako je planeta prenaseljena, mada ja mislim da je za par kila gvozdja, dva tocka, tri metra gvozdenih cevki i malo plastike i tih 5600 mnogo, realno bi bilo dosta oko 4000 za to, ali neka zive ljudi, sta sad, fabrike moraju da rade.
[ pri3rak @ 12.04.2009. 23:39 ] @
Aj bude kersme pa pazari jedan takav nekom svom, cisto da dokazes tvrdnju ;)
[ Lesli Eldridz @ 12.04.2009. 23:44 ] @
Ko, jel ja? Kupio ja brate ovakav samo zelen

pa samo piči, a drugi je pa ovakav, samo crven:

A ni treci se mnogo ne razlikuje od ovog drugog, pa kad mi nagarimo, samo se prasina dize. Žeži žeži. A lošem... smeta.

[ pri3rak @ 12.04.2009. 23:47 ] @
Ma ih, al ne pricamo o istim.Ja mislim na one sa akcija po trznim centrima, sa kineskim gumama koje ne smes ni da sanjas da pumpas preko 3 bara, jednoslojnim alu felnama, noname nablama, xundah menjacima, noname okidacima i plehanim v-brake kocnicama obmotanim plastikom :)
[ Odin D. @ 13.04.2009. 00:03 ] @
Citat:
pri3rak: Tebe zakon obavezuje da se uvak nalazis do 1m od desne ivice puta (ili na biciklistickoj stazi ukoliko postoji) prema tome neces se nikada naci izmedju autobusa i slepera osim ako jedan od njih nije na trotoaru ili pored puta ;) Ako uletis u traku koja skrece desno ti si taj koji ce da zaustavi i ceka da se sve rascisti pa krene napred ;)

Ako imas dvije trake od kojih je desna za one sto skrecu desno, a lijeva za one sto idu pravo ili lijevo, u koju ces traku ti da se smjestis ako ides pravo ili lijevo?! Da li ti uopste citas sta je napisano ili odgovaras nasumice?

Citat:
pri3rak: A da ti mozda nije palo na pamet da ne vozis tu?

Pa ako bi me ti prosvjetlio kojim drugim putem mozes stici iz Bg u Batajnicu i obratno, mozda bi mi i padalo na pamet. Autoput bih izbjegao, ako si na njega mislio, a i neke obilaznice preko Fruske gore i Stare Planine takodje.

Citat:
pri3rak: ali tebi je svejedno ako te neko ubije dok si u pravu,

Pa bas zato sto mi nije svejedno i sto ne nalazim za pametno da mi zivot ovisi o vozacu GSP-a ja sam se i stavio u poziciju da je 99.9% situacije pod mojom kontrolom, a 0.1% zavisi od ostalih okolnosti. U situaciji u kojoj bi ja postovao zobs je bilo obratno. A to sto ja ne vozim po propisu je zato sto mi nije omoguceno da bez ogromnog rizika po gubitak zivota to ne mogu da radim, pa ako me policija kazni nek kazni. Meni je bolje i platiti kaznu nego da me samelju tockovi autobusa. Ja ni ulicu ne prelazim na zeleno, a da se prethodno ne uvjerim da neka budala ne nalece odnekud kroz crveno. Zabole mene uvo sto sam ja imao pravo da prelazim cestu kad me on pocistio i sto sam ja postovao zobs. Pa nije ovo Norveska ovo je Srbija. Ne znam gdje ti nalazis propust u ovakvom razmisljanju.

Citat:
pri3rak: Inace ma bas mi je zanimljivo da ti vozis 150km dnevno 6 godina bez zamene lanca ;)

Ko je rekao dnevno? NIsam ja profi biciklista.

Citat:
pri3rak: BTW kako znas koliko kilmetara godisnje predjes bez cajgera?

Uzmes mapu kontinenta po kom si vozio, i lenjir. Onda ofrlje izmjeris duzinu trase u nrp. centimetrima ili milimetrima i pomnozis sa razmjerom koja je data obicno u dnu mape. +- 20% je za mene zadovoljavajuca tacnost, ako me to zbog necega interesuje, a ne interesuje me.
Ako vozis cesce onda otprilike znas po satnici i tempu koliko si presao. Ja mogu otprilike da ocjenim da li je 130 ili 150km bez problema, mada me to u principu ne zanima niti vodim evidenciju o tome, a i da vodim ne znam sta bih sa njom radio ni zasto je upotrebio. Trosio bi olovku, papir i svoje vreme na nesto sto ne znam sta ce mi, niti to koga drugog zanima. A ovi sa fancy cajgerima o kojima sam pricao recimo uglavnom gledaju da li su presli 3.2 ili 3.4 kilometra danas, koliko im je bio puls, koliko su kalorija potrosili... Turi neki Garmin sat na ruku i poslije gleda gdje je isao uzbrdo, gdje je isao nizbrdo, pa to jos prebaci na komp. pa tamo gleda sarene linije u boji i grafikone na kakve je sve avanture spucao tih 3.2 km... i zadovoljno misli kako nista od toga ne bi bilo moguce bez njegove 2000€ makine i pratece opreme, kako bi dobio hemoroide na dvometarskom dupetu da nije imao orginal _______(dopisi marku) biciklisticke gace i kako se takav put ne bi mogao prevaliti bez original _______(dopisi marku) fancy rukavica i nano-tehnologije od koje je napravljena njegova majica koja dozovoljava znoju da nesmetano isparava a istovrameno sprecava UV zracenje i sprecava razvoj bakterija i gljivica na kozi, te poboljsava cirkulaciju, uklanja bore oko ociju, itd...

Citat:
pri3rak: Kurbla je poluga srednjeg pogona, ono na cemu ti vise pedale i sta okreces, a kaseta ti je ime za zadnje zupcanike.

Za kurblu imam neku cjevku koja je nazubljena kao zupcanik (u vidu gedore). To nije nikakav profi alat, mos' ga kupiti za saku dinara. Gvozdenih.
Kasetu na mom "shit" biciklu nisam imao potrebe da rastavljam nijednom u ovih 6-7 god. A kako mi se cini necu ni imati nikad. Jeb'ga sta da ti kazem, zlo je i naopako kako god okrenes. Ako kupis shit biciklo neces morati nikad u servis, al' ces zato biti seljober. A ako kupis fancy biciklo bices faca al' ces zato stalno visiti u servisu i morati maziti biciklo svaki dan. Ne znam ni ja sam. Nisam pametan sta je bolje od to dvoje.

Citat:
pri3rak: Ajd opisi kako si to radio i koju semu pletenja si koristio?

Ispleo sam tacno onako kako je i bilo prije nego sam raspleo. Kako se zove ta sema nemam pojma, a i ne interesuje me, a i nisam znao da se moze nekako drugacije uplesti, s obzirom da je duzina zica u par milimetara taman za onako kako jeste. Evo sad kad razmislim, uopste ne znam kako bi drugacije moglo nego onako kako jeste.

Citat:
pri3rak: BTW ne radi se kredom, radi se ovakvom viljuskom i odgovarajucim kljucem ...

Znaci, ja to nisam uradio, nego mi se ispod du**** nalazi tocak moje maste koje se pokrece autosugestijom. Zanimljivo tumacenje, pogotovo sto taj bicikl ide bez tog tocka cak i kad ga neko drugi koristi ko ne zna da tu ustvari i nema tocka.
Da si malo mislio mogao si se dosjetiti da taj isti tocak zasrafis u prednju ili zadnju vilicu, gdje jelte i inace stoji, ali nema veze, vazno je da si ti kupio pravi alat za to. Dok to nije stiglo u nase prodavnice nisu se zice na podrucju jugoistocnog Balkana ni mogle namjestati. Ljudi su to slali negdje u inostranstvo da im se radi.

Citat:
pri3rak: Inace cisto sumnjam da si ih tako lepo utegao ;) Inace profi alatka izgleda ovako ..

Utegao sam ih sasvim lijepo. A ti mikrometri su sviranje qrcu. Poslije prvog trotoara mozes se slikati sa mikronima, a jos gore ako ti sunce obasjava jednu stranu tocka vise od druge. Imam ja i taj mikrometar, ali nisam toliko zastranio da njime podesavam tocak bicikla. Svaka budala ima svoje veselje, i svaka roba svog kupca, a ova poslovica se upotrebljava za budale koje kupuju odredjenu vrstu robe. Svako ko ima elementarno poznavanje mehanike zna od kolikog su znacaja ti instrumenti u ovom slucaju, ali ako nekom treba da vjeruje da ima nesto posebno (dok su ga ustvari zajebali i uzeli mu pare) pa nek vjeruje. Bilo je takvih od kad je svijeta i vijek i nikad ih ni nece biti u deficitu.

Citat:
pri3rak: E sad sto se tvojih problema tice.To sto si kupio je ocigledno shit,

Kao sto rekoh problema uopste nema. Nakon mog pocetnog stelovanja odmah po kupovini nema apsolutno nikakvih problema. Za ono u kakvom je stanju bio krivi su ti servisi, a taj koji ga je servisirao bio je u to vreme (2002 cini mi se) jedan od "eminentnijih", ili se bar takvim smatrao, da sad ne navodim o kome se radi, morao bi traziti onu knjizicu da procitam.
Bicikl koji za 6 godina nije nikako servisiran, par puta podmazivan dok nisam zagubio kanticu sa uljem, koje je ostavljan nedeljama u blatu i pran jedino smrkom i kisom bez podmazivanja, kome su jedino mijenjane pakne na kocnicama i gume, i koji ima kilometrezu od vise hiljada km (ne vozim ga samo ja nego i burazer), a kojem ni dan danas na niklovanom ramu nema ni jedne tackice korozije i koji se poslije smrka blista kao Terminator 2, nije bas shit. Mada, mozda ti ipak mislis da cijena odredjuje sta je shit. Ti svoj non stop lickas i to je neka mashina, a moj je shit koji 6 godina radi ko svajcarski sat, a da ga niko ni u prolazu po sicu ne pomazi. Pa cudna mi je ta logika, ali ajde. Ako tebi ta iluzija ispunjava nesto onda nek ti bude.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 01:09 ] @
Citat:
Odin D.
Ako imas dvije trake od kojih je desna za one sto skrecu desno, a lijeva za one sto idu pravo ili lijevo, u koju ces traku ti da se smjestis ako ides pravo ili lijevo?! Da li ti uopste citas sta je napisano ili odgovaras nasumice?

Da citam, i smestices se u desnu, stati ispred odvajanja i ponasati slicno pesaku koji prelazi ulicu, znaci gvirnes i kad nema nikog predjes gde si naumio.Ni u kom slucaju ne smes duze nego sto je bas potrebno voziti na vise od metar od desne ivice...

Citat:
Odin D.:
Pa ako bi me ti prosvjetlio kojim drugim putem mozes stici iz Bg u Batajnicu i obratno, mozda bi mi i padalo na pamet. Autoput bih izbjegao, ako si na njega mislio, a i neke obilaznice preko Fruske gore i Stare Planine takodje.

Jos ako bi ti mene prosvetlio zasto je tebi kao rekreativnom biciklisti toliko vazno da biciklom signes do Zemuna bilo bi lepo.Nikad ti nije palo na pamet da doneses bicikl u Zemun autom, pa odale ides gde zelis, posto smo zakljucili da je ta deonica opasna i stavlja te u ocajnu poziciju.Evo vidis meni se recimo ide u Sremske Karlovce biciklom, ali jedan prolaz kolima do tog mesta me je odgovorio da ikada i pokusam koliko god mi se islo ;)

Citat:
Odin D.:
Uzmes mapu kontinenta po kom si vozio, i lenjir. Onda ofrlje izmjeris duzinu trase u nrp. centimetrima ili milimetrima i pomnozis sa razmjerom koja je data obicno u dnu mape. +- 20% je za mene zadovoljavajuca tacnost, ako me to zbog necega interesuje, a ne interesuje me.
Ako vozis cesce onda otprilike znas po satnici i tempu koliko si presao. Ja mogu otprilike da ocjenim da li je 130 ili 150km bez problema, mada me to u principu ne zanima niti vodim evidenciju o tome, a i da vodim ne znam sta bih sa njom radio ni zasto je upotrebio. Trosio bi olovku, papir i svoje vreme na nesto sto ne znam sta ce mi, niti to koga drugog zanima. A ovi sa fancy cajgerima o kojima sam pricao recimo uglavnom gledaju da li su presli 3.2 ili 3.4 kilometra danas, koliko im je bio puls, koliko su kalorija potrosili... Turi neki Garmin sat na ruku i poslije gleda gdje je isao uzbrdo, gdje je isao nizbrdo, pa to jos prebaci na komp. pa tamo gleda sarene linije u boji i grafikone na kakve je sve avanture spucao tih 3.2 km... i zadovoljno misli kako nista od toga ne bi bilo moguce bez njegove 2000€ makine i pratece opreme, kako bi dobio hemoroide na dvometarskom dupetu da nije imao orginal _______(dopisi marku) biciklisticke gace i kako se takav put ne bi mogao prevaliti bez original _______(dopisi marku) fancy rukavica i nano-tehnologije od koje je napravljena njegova majica koja dozovoljava znoju da nesmetano isparava a istovrameno sprecava UV zracenje i sprecava razvoj bakterija i gljivica na kozi, te poboljsava cirkulaciju, uklanja bore oko ociju, itd...

Da rezimiramo ne znas koliko si presao, lakse je tako napisati :) Sad ti znas (precizno) kojom se brzinom kreces meris vreme ukljucijuci i stajanja pa ista oduzimas, a da ne pricam da se garant lomatas po karti i meris deonicu po deonicu lenjirom ili cime vec pa preracunavas. Sto se garmina tice, oni koji se bas ozbiljno bave koiste ovako nesto

Problem sa njim je sto je preskup, i obicno se kupi jedan za vise ljudi koji treniraju zajedno.Posle se veze za racunar i uradi to sto si rekao, a zove se analiza treninga samo sto je kilometrza mnogo veca ...

Citat:
Odin D.:
Za kurblu imam neku cjevku koja je nazubljena kao zupcanik (u vidu gedore). To nije nikakav profi alat, mos' ga kupiti za saku dinara. Gvozdenih.
Kasetu na mom "shit" biciklu nisam imao potrebe da rastavljam nijednom u ovih 6-7 god. A kako mi se cini necu ni imati nikad. Jeb'ga sta da ti kazem, zlo je i naopako kako god okrenes. Ako kupis shit biciklo neces morati nikad u servis, al' ces zato biti seljober. A ako kupis fancy biciklo bices faca al' ces zato stalno visiti u servisu i morati maziti biciklo svaki dan. Ne znam ni ja sam. Nisam pametan sta je bolje od to dvoje.

Da podvucemo ne mozes ova dva skinuti bez posebnog alata.Znaci ono pre sto si rekao si lupio, a da te podsetim rekao si da mozes celu biciklu do poslednjeg dela rastaviti obicnim alatom.Ja stvarno pojma nemam kakva je to cevka nazubljena kao zupcanik u vidu gedore, opis ti je bas los.Ono sto se inace koristi se zove radpciger sa skidanje kurbli srednjeg pogona i izgleda ovako.

Jeftiniji kostaju oko 700-800 dinara skuplji tacx oko 1600 ii moze se kupiti za saku metalnih ukoliko imas povecu saku ;)

No, ako si mislio na nesto ovakvo

Da i to je potrebno kod nesto jeftinijih pogona, ali nije i dovoljno, ovime se samo vade srafovi iz patrone srednjeg pogona, dok se kurbla i dalje svlaci samo radpcigerom ....

Citat:
Odin D.:
Ispleo sam tacno onako kako je i bilo prije nego sam raspleo. Kako se zove ta sema nemam pojma, a i ne interesuje me, a i nisam znao da se moze nekako drugacije uplesti, s obzirom da je duzina zica u par milimetara taman za onako kako jeste. Evo sad kad razmislim, uopste ne znam kako bi drugacije moglo nego onako kako jeste.

U prevodu da ti covek felnu i nablu i ti na dalje mozes da se slikas ukoliko nemas model za uzor.Ne znas ni koje zice da odaberes, a kamoli da redjas iste sa razumevanjem.Sta da kazem ovi moderni laici nisu kao sto su bili ;)

Citat:
Odin D.:
Da si malo mislio mogao si se dosjetiti da taj isti tocak zasrafis u prednju ili zadnju vilicu, gdje jelte i inace stoji, ali nema veze, vazno je da si ti kupio pravi alat za to. Dok to nije stiglo u nase prodavnice nisu se zice na podrucju jugoistocnog Balkana ni mogle namjestati. Ljudi su to slali negdje u inostranstvo da im se radi.

Ne onda su se ti alati pravili ovde u privatnoj reziji po narudzbini ;) Tim stap kanap metodom mozes samo da se ispomognes a ne i da uradis kvalitetan posao kao sa ovim alatom...

Citat:
Odin D.:
Utegao sam ih sasvim lijepo. A ti mikrometri su sviranje qrcu. Poslije prvog trotoara mozes se slikati sa mikronima, a jos gore ako ti sunce obasjava jednu stranu tocka vise od druge. Imam ja i taj mikrometar, ali nisam toliko zastranio da njime podesavam tocak bicikla. Svaka budala ima svoje veselje, i svaka roba svog kupca, a ova poslovica se upotrebljava za budale koje kupuju odredjenu vrstu robe. Svako ko ima elementarno poznavanje mehanike zna od kolikog su znacaja ti instrumenti u ovom slucaju, ali ako nekom treba da vjeruje da ima nesto posebno (dok su ga ustvari za***ali i uzeli mu pare) pa nek vjeruje. Bilo je takvih od kad je svijeta i vijek i nikad ih ni nece biti u deficitu.

Bice da si bas ti pricao da si ih podesio u milimetar, a sad pominjes neke mikormetre, koje niko pomenuo nije ;) Inace dobro podesen tocak sa iole normalnom felnom, daklem i neka jeftina remerx sa duplim zidom nece ni milimetar skrenuti nakon vise od 1 trotoara.Evo iz licnog iskustva ti kazem.

Citat:
Odin D.:
Bicikl koji za 6 godina nije nikako servisiran, par puta podmazivan dok nisam zagubio kanticu sa uljem, koje je ostavljan nedeljama u blatu i pran jedino smrkom i kisom bez podmazivanja, kome su jedino mijenjane pakne na kocnicama i gume, i koji ima kilometrezu od vise hiljada km (ne vozim ga samo ja nego i burazer), a kojem ni dan danas na niklovanom ramu nema ni jedne tackice korozije i koji se poslije smrka blista kao Terminator 2, nije bas shit. Mada, mozda ti ipak mislis da cijena odredjuje sta je shit. Ti svoj non stop lickas i to je neka mashina, a moj je shit koji 6 godina radi ko svajcarski sat, a da ga niko ni u prolazu po sicu ne pomazi. Pa cudna mi je ta logika, ali ajde. Ako tebi ta iluzija ispunjava nesto onda nek ti bude.

WOW vise hiljada km,impresivno evo ja moj prosle godine sastavio pa danas imam vise od 6000km na njemu ... na starom je bilo ipak jedno 35000km (kupljen samo 1god pre tvog) ...
[ Odin D. @ 13.04.2009. 02:30 ] @
Citat:
pri3rak: Da citam, i smestices se u desnu, stati ispred odvajanja i ponasati slicno pesaku koji prelazi ulicu, znaci gvirnes i kad nema nikog predjes gde si naumio.Ni u kom slucaju ne smes duze nego sto je bas potrebno voziti na vise od metar od desne ivice...

Kad jednog dana budes polagao vozacki, nemoj slucajno u testovima da zaokruzis da se biciklista na raskrscnici ponasa slicno pjesaku koji prelazi ulicu. Vidim da nisi u stanju sad da shvatis zasto je to tako, ali ces mozda nakon strucne obuke ipak nekako shvatiti zasto je to pogresan odgovor. Vidim da je potrebno strucno lice i literatura da ti se to objasni, sto ipak nije moj domen, pa odustajem.

Citat:
pri3rak: Jos ako bi ti mene prosvetlio zasto je tebi kao rekreativnom biciklisti toliko vazno da biciklom signes do Zemuna bilo bi lepo.Nikad ti nije palo na pamet da doneses bicikl u Zemun autom, pa odale ides gde zelis, posto smo zakljucili da je ta deonica opasna i stavlja te u ocajnu poziciju.Evo vidis meni se recimo ide u Sremske Karlovce biciklom, ali jedan prolaz kolima do tog mesta me je odgovorio da ikada i pokusam koliko god mi se islo ;)

Kad bih ja to smatrao opasnom dionicom, onda ne bi trebao ni izlaziti iz kuce, a ako bas moram onda da se krecem njivama izmedju redova kukuruza.

Citat:
pri3rakDa rezimiramo ne znas koliko si presao, lakse je tako napisati :) Sad ti znas (precizno) kojom se brzinom kreces meris vreme ukljucijuci i stajanja pa ista oduzimas, a da ne pricam da se garant lomatas po karti i meris deonicu po deonicu lenjirom ili cime vec pa preracunavas.

Da li ti uopste citas:
Citat:
+- 20% je za mene zadovoljavajuca tacnost, ako me to zbog necega interesuje, a ne interesuje me.
Ako vozis cesce onda otprilike znas po satnici i tempu koliko si presao. Ja mogu otprilike da ocjenim da li je 130 ili 150km bez problema, mada me to u principu ne zanima niti vodim evidenciju o tome, a i da vodim ne znam sta bih sa njom radio ni zasto je upotrebio. Trosio bi olovku, papir i svoje vreme na nesto sto ne znam sta ce mi, niti to koga drugog zanima.

Rekoh ti da uopste ne mjerim, a niti me zanima. Ali to sto ne mjerim i sto me ne zanima ne znaci ni da nemam pojma koliko sam otprilike presao. Ne mjerim ja ni kolika je temperatura napolju, nit me zanima, pa opet otprilike znam kolika je, kao sto znam otprilike i koliko je sati kad nemam sat kod sebe, a i ne zanima me.
Mozak + osjecaj + iskustvo = razumno bice.

Citat:
pri3rak: Ono sto se inace koristi se zove radpciger

Imam i to. Ima i neki veliki okasti kljuc sa dvije ravne strane koji nije nicem koristio jer je neki sivonja zavrnuo taj veliki, kako god da se zove, tako da se morao cekicem i dlijetom odsrafljivati. Posto sam sve to koristio samo jednom prije 6-7 godina i nikad vise, ne mogu se sjecati svakog detalja, a niti zelim, a niti mi treba. Ta "gedora koju ja imam" je nazubljena spolja i ne lici uopste na to ciju si sliku postavio. Kao sto rekoh, ne pratim trendove, ne proucavam razvoj biciklisticke opreme. Kad treba nesto da radim pogledam to tada 2 minuta i uradim. Imam, hval bogu dovoljno mozga da mogu tako. Ne sporim da nekom za to trebaju godine iskustva i proucavanja, ali meni to ne treba.

Citat:
pri3rak: Jeftiniji kostaju oko 700-800 dinara skuplji tacx oko 1600 ii moze se kupiti za saku metalnih ukoliko imas povecu saku ;)

Sav alat koji sam kupio za bicikl, ukljucujuci i ovo i gore pomenuti okasti kljuc i tu gedoru i ono za razmontiravanje lanca i montirace za gume nije kostalo 1600 dinara. Ne znam gdje se ti snabdjevas ali moze biti da si naletio na neku prodavnicu za snobove. Dakle, ja to jos uvijek smatram obicnim alatom. A i bez toga mogao bih rastaviti srednji pogon ostalim alatom koga imam, ali to sto ti ne znas kako ne znaci da treba da prenosis te zakljucke i na druge.

Citat:
pri3rak: U prevodu da ti covek felnu i nablu i ti na dalje mozes da se slikas ukoliko nemas model za uzor.Ne znas ni koje zice da odaberes, a kamoli da redjas iste sa razumevanjem.Sta da kazem ovi moderni laici nisu kao sto su bili ;)

Upravo tako. Ja se bavim elektronikom, ne vidim razloga zasto bih izucavao zanat za pletenje tockova. Medjutim i pored tog nestrucnog znanja ja sam ga napravio bez greske, isto kao i ti sa gvozdjurijom koju si platio 5600 dinara i ucenjem napamet gdje sta i kako ide. Neki ljudi mogu kratkotrajnim razmisljanjem nadomjestiti visegodisnja mehanicka ponavljanja i urezivanje mehanickih radnji u koru velikog mozga. Ne znam napamet gdje koja zica ide, ali razmisljanjem mogu da otkrijem. Ako covjek bas nije hendikepiran od logike onda zna i kojim redom da ih mece. Ja se sluzim uglavnom tom metodom. Nemam nista protiv ako je tebi potrebno doskolovavanje za to, ali ne vidim sta je tebi problem sto ja radim ovako kako radim.
Da ti ne pokusavas da opravdas nesto sam sebi zasto placas te stvari toliko koliko placas? Jel'te uznemiruje sto to moze i na drugi nacin ili sta? Nije mi jasno sta hoces da kazes? Da nisam namjestio tocak? Da stoji ukrivo? Treba li prakticno da dokazujem?

Citat:
pri3rak: Tim stap kanap metodom mozes samo da se ispomognes a ne i da uradis kvalitetan posao kao sa ovim alatom...

Tocak sav svoj radni vijek provede u viljusci i ne vidim zasto bi mu smetalo da se tu podesava. To je isto kao da kazes da se camac na vodi nikad ne moze kvalitetno isprobati. Budalasto, krajnje budalasto....

Citat:
pri3rak: Bice da si bas ti pricao da si ih podesio u milimetar, a sad pominjes neke mikormetre, koje niko pomenuo nije ;)

Ja sam pricao o milimetru, a sprava ciju si ti sliku postavio mjeri u najmanju ruku desete, a mozda cak i stote (ovaj koji ja imam mjeri stote) dijelove milimetra. Mikrometri su moja stilska figura za nabuloznu preciznost i trgovacku dosjetljivost kako da nekom za gomilu para prodas komad gvozdjurije i dva skupa mjerna instrumenta koja mu uopste ne trebaju.

Citat:
pri3rak:WOW vise hiljada km,impresivno evo ja moj prosle godine sastavio pa danas imam vise od 6000km na njemu ... na starom je bilo ipak jedno 35000km (kupljen samo 1god pre tvog) ...

Moz' bit, ali moj i dan danas ide ko i prvi dan i dan danas poslije smrka izgleda kao, pa ne bas prvi dan, ali tu negdje tih dana. Sto znaci da ce bez problema (uz dosadasnje (ne)odrzavanje) doci i do 35000, uz zamjenu pakni na kocnicam, guma, poneke zice i tog famoznog lanca. Pa ne moze ni on vjecno, sve i da je od titanijuma. Na sve to, izuzimajuci gume, a ukljucujuci i npr. promjenu tockova zbog moguceg habanja lezajeva, nece otici vise od par desetina evra do te kilometraze, racunajuci prema dosadasnjim troskovima popravke i odrzavanja.
Ti sad mozes tvrditi sta hoces, i da to ne moze bez 2000 evra i redovnih posjete servisu, ali sta ja da ti radim, to je tako.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 08:52 ] @
Citat:
Odin D.
Kad jednog dana budes polagao vozacki, nemoj slucajno u testovima da zaokruzis da se biciklista na raskrscnici ponasa slicno pjesaku koji prelazi ulicu. Vidim da nisi u stanju sad da shvatis zasto je to tako, ali ces mozda nakon strucne obuke ipak nekako shvatiti zasto je to pogresan odgovor. Vidim da je potrebno strucno lice i literatura da ti se to objasni, sto ipak nije moj domen, pa odustajem.

Onda cu morati da to cekam u negativnom vremenu.Ajd ako ces da teras mak na konac onda ces se ponasati identicno pesaku.Tebe zobs uvek tera na 1m do od desne ivice, a kad prelazis ulicu onda ces morati da sidjes i hodas pored bicikla.Zadovoljan?

Citat:
Odin D.:
Kad bih ja to smatrao opasnom dionicom, onda ne bi trebao ni izlaziti iz kuce, a ako bas moram onda da se krecem njivama izmedju redova kukuruza.

Znas kako ni Chuck Norris je ne smatra opasnom ;)

Citat:
Odin D.:
Rekoh ti da uopste ne mjerim, a niti me zanima. Ali to sto ne mjerim i sto me ne zanima ne znaci ni da nemam pojma koliko sam otprilike presao. Ne mjerim ja ni kolika je temperatura napolju, nit me zanima, pa opet otprilike znam kolika je, kao sto znam otprilike i koliko je sati kad nemam sat kod sebe, a i ne zanima me.
Mozak + osjecaj + iskustvo = razumno bice.

A jel citas ti sta ja pisem, a i sta ti pises.Ovo cak ni otprilike ne znas, otprilike imas samo trip da nesto znas sto je sa tobom generalno slucaj oko bicikala.

Citat:
Odin D.:
Imam i to. Ima i neki veliki okasti kljuc sa dvije ravne strane koji nije nicem koristio jer je neki sivonja zavrnuo taj veliki, kako god da se zove, tako da se morao cekicem i dlijetom odsrafljivati. Posto sam sve to koristio samo jednom prije 6-7 godina i nikad vise, ne mogu se sjecati svakog detalja, a niti zelim, a niti mi treba. Ta "gedora koju ja imam" je nazubljena spolja i ne lici uopste na to ciju si sliku postavio. Kao sto rekoh, ne pratim trendove, ne proucavam razvoj biciklisticke opreme. Kad treba nesto da radim pogledam to tada 2 minuta i uradim. Imam, hval bogu dovoljno mozga da mogu tako. Ne sporim da nekom za to trebaju godine iskustva i proucavanja, ali meni to ne treba.

A znaci imas i to, a pre si tvrdio da se to sve da uraditi obicnim alatom.Da rezimiramo znaci pre nisi bio u pravu ali bi to tesko prevalio preko jezika :P

Inace ajd leba ti daj sliku tog alata, ja nemam pojma sta ti je to (kako si ga ti opisao) i pored "godina iskustva".BTW mukica ziva pa je ovo vec godinama isto, prakticno od kada su nestali kajlasi ovaj alat se nije menjao, isti je ovakav, a to je podugo, tako da ne moras mnogo da pratis trendove u ovom polju.Inace da geniju je dovoljno 2 minuta da nesto sklepa i ona prica kako to nesto zna iako naravno pojma nema ;) Verovao ti ili ne cak je i za tu mehaniku je potrebno uloziti malo vremena da bi se znala kako valja.

Citat:
Odin D.:
Sav alat koji sam kupio za bicikl, ukljucujuci i ovo i gore pomenuti okasti kljuc i tu gedoru i ono za razmontiravanje lanca i montirace za gume nije kostalo 1600 dinara. Ne znam gdje se ti snabdjevas ali moze biti da si naletio na neku prodavnicu za snobove. Dakle, ja to jos uvijek smatram obicnim alatom. A i bez toga mogao bih rastaviti srednji pogon ostalim alatom koga imam, ali to sto ti ne znas kako ne znaci da treba da prenosis te zakljucke i na druge.

Ajde molim te idi u tu radnju gde si kupio pa mi kazi posto je taj "okasti" kljuc, posto je radapciger (rece da ga imas nisi rekao da su ti ga poklonili) posto je ono za lanac i posto su montiraci za gumu. Pa kad saberes izaci cete oko 3000, a ne 1600 jer verovao ili ne od toga jeftinije nema, barem ne kod dva najveca dobavljaca u bg-u, a ovi ostali (manji) su uglavnom njihove fransize ...

Citat:
Odin D.:
Upravo tako. Ja se bavim elektronikom, ne vidim razloga zasto bih izucavao zanat za pletenje tockova. Medjutim i pored tog nestrucnog znanja ja sam ga napravio bez greske, isto kao i ti sa gvozdjurijom koju si platio 5600 dinara i ucenjem napamet gdje sta i kako ide. Neki ljudi mogu kratkotrajnim razmisljanjem nadomjestiti visegodisnja mehanicka ponavljanja i urezivanje mehanickih radnji u koru velikog mozga. Ne znam napamet gdje koja zica ide, ali razmisljanjem mogu da otkrijem. Ako covjek bas nije hendikepiran od logike onda zna i kojim redom da ih mece. Ja se sluzim uglavnom tom metodom. Nemam nista protiv ako je tebi potrebno doskolovavanje za to, ali ne vidim sta je tebi problem sto ja radim ovako kako radim.
Da ti ne pokusavas da opravdas nesto sam sebi zasto placas te stvari toliko koliko placas? Jel'te uznemiruje sto to moze i na drugi nacin ili sta? Nije mi jasno sta hoces da kazes? Da nisam namjestio tocak? Da stoji ukrivo? Treba li prakticno da dokazujem?

Znas kako stvaro je to uzasno zajeban zanat.A tebi je kao elektronicaru, (cek do bese zahtevalo neki mozak, ja se secam da jeste kada sam iste polagao svojevremno) tesko da prebrojis pa da vidis kako ti tocak ima 36 zica (ima tockova i sa manje naravno , a ima i sa vise ali su mnogo redji) pa da kao pravi elektronicar prokljuvis da to znaci da idu po 18 sa svake stane nable, sto znaci da po 9 idu u jednom smeru, a 9 u drugom jer si video kako su zice ukrstene?? (vodece i vodjene aj to ne bi znao kako se zovu ali nije ni problem) i da posto ih ima 9 u grupi da ih ubacujes u nablu u svako drugo polje (jer polja ima 18 po strani a imas 9 zica), a na felnu u svako 4to (jer polja ima 36 a grupa je od 9 zica).Au vidis kako je to napamet, kako je to moralo da se streba uzas, al mukica pa ovim modernim elektronicarima logika i ne ide previse od ruke pa moraju da "prepisuju" sa uzorka ;)

Citat:
Odin D.:
Tocak sav svoj radni vijek provede u viljusci i ne vidim zasto bi mu smetalo da se tu podesava. To je isto kao da kazes da se camac na vodi nikad ne moze kvalitetno isprobati. Budalasto, krajnje budalasto....

zato sto ta viljuska nema podesive granicnike za dve ose, zato sto se oni granicnici na onom alatu ne mrdaju i zato sto ti elementarni komfor u radu daje priliku da radis kvalitetno ;) da budalasto veoma budalsasto ...

Citat:
Odin D.:
Ja sam pricao o milimetru, a sprava ciju si ti sliku postavio mjeri u najmanju ruku desete, a mozda cak i stote (ovaj koji ja imam mjeri stote) dijelove milimetra. Mikrometri su moja stilska figura za nabuloznu preciznost i trgovacku dosjetljivost kako da nekom za gomilu para prodas komad gvozdjurije i dva skupa mjerna instrumenta koja mu uopste ne trebaju.

Da meri stote, a ja rekoh da je to za profice, i nemam to i ne treba mi jer se ti stoti brzo poremete, ako da wow pa eto nisu mi uvalili ti zli trgovci ;)

Citat:
Odin D.:
Moz' bit, ali moj i dan danas ide ko i prvi dan i dan danas poslije smrka izgleda kao, pa ne bas prvi dan, ali tu negdje tih dana. Sto znaci da ce bez problema (uz dosadasnje (ne)odrzavanje) doci i do 35000, uz zamjenu pakni na kocnicam, guma, poneke zice i tog famoznog lanca. Pa ne moze ni on vjecno, sve i da je od titanijuma. Na sve to, izuzimajuci gume, a ukljucujuci i npr. promjenu tockova zbog moguceg habanja lezajeva, nece otici vise od par desetina evra do te kilometraze, racunajuci prema dosadasnjim troskovima popravke i odrzavanja.
Ti sad mozes tvrditi sta hoces, i da to ne moze bez 2000 evra i redovnih posjete servisu, ali sta ja da ti radim, to je tako.

Pa sad mozes, jos ako ga stavis u vitrinu trajace vecno, e vidis da ti taj bicikl vozis kao ja moje onda bi se do sada namenjao lanaca.Za 35000 bi promenio barem jedno 7 komada (ali barem jer se inace menjaju na 3000km) E to te vec kosta nekih 2100 dinara, sa lancima se menjaju i kasete a to je 7x800=5600, a recimo da na svaki treci lanac menjas i pogon pa je to ajd 2 pogona = 3000 (2500 ako znas gde kupujes) i sad kad zbrojimo ovo izadje 10200 (u jeftinijoj varijanti) samo na pogonski deo a to mu izadje malo vise od par desetina evra...

Eto to je bilo onako otprilike sto bi ti rekao ...
[ Horvat @ 13.04.2009. 10:35 ] @
jbte kako vam ne dosadi...
pola vas nisam ni procitao...

nego...steta sto je tako skup alat za centriranje felne :( moracu "starom metodom" sa kredom ...ili improvizovati nesto na foru tog alata [hajde mi daj naziv i jos fotkica ako imas]

zaboravih,udobna su ona "feder sedista" na miniki,ali sumnjam da bi bila i na brzinki,na kojoj ti je polozaj tela potpuno drugaciji
[ Odin D. @ 13.04.2009. 10:46 ] @
@pri3rak
Vidim da ti imas trip da gledas u proslost, sadasnjost i buducnost, i da ti bolje od mene znas koliko ja vozim, koliko sam ja sta platio i jesam li namjestio tocak ili nisam i sta ja mogu, a sta ne mogu da uradim.
Ne vidim onda smisao, a ni nacin na koji se tebi moze ista objasniti/dokazati.
Odustajem.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 10:54 ] @
Pa znas kako kad nemas argumente sem osecaja, i nepotkrepljenih izjava onda to tako ide ;)

Citat:
Horvat: jbte kako vam ne dosadi...

nego...steta sto je tako skup alat za centriranje felne :( moracu "starom metodom" sa kredom ...ili improvizovati nesto na foru tog alata [hajde mi daj naziv i jos fotkica ako imas]

zaboravih,udobna su ona "feder sedista" na miniki,ali sumnjam da bi bila i na brzinki,na kojoj ti je polozaj tela potpuno drugaciji

Ne znam na naziv cega i fotke mislis :) ako je viljuska za centriranje felne u pitanju to su forke koje sam okacio, nisam (za sada) nasao fotke ovih "pravljenih" kakve sam vidjao ...

Pa ta feder sedista nisu nesto manje udobna ukoliko su na mtb, vozio sam i to neko vreme pre par godina i bio sam zadovoljan tada :) Bitno je da podesis ugao sedista tako da ti pasuje ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 13.04.2009. u 12:06 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 13.04.2009. 11:01 ] @
Aha! Priznade! Izdao si ideju. A sto feder sediste izgleda sabanski? U stvari setio sam se, stavljao si fensi sediste dok ne odes u sumu, a ovo si nosio u kesi, pa ih onda tamo promenis. A kad treba da se vratis u grad, ti opet stavis ovo fensersko. To ko Mile protiv tranzicije sto je smislio onu majicu sa usivenim pojasom. Lolo jedna.
Citat:
Horvat: jbte kako vam ne dosadi...

Nista posebno nisi ni propustio, samo ekspertska trtomudjenja, a eksperata bar ovde ima ko kusih pasa. Sta god da otvoris, frizider, konzervu za kafu, viseci ormaric, pastu za zube, ispadne po jedan ekspert, pa tako i za ovo. Gledaj na to sa druge strane, kao zaebanciju, pa se prikljuci da se nadgornjavate zabave radi.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 11:06 ] @
Lesli provalio si me, svaka cast, to sediste uvek nosim sa sobom i cim zamaknem iza coska ili kad padne mrak skidam ovo fensi i stavljam ovo federasto ;)

BTW sabansko feder sediste je ono tvoje kineski san sediste od 300 dinara, a ne ovo :)
[ Odin D. @ 13.04.2009. 11:15 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Nista posebno nisi ni propustio, samo ekspertska trtomudjenja, a eksperata bar ovde ima ko kusih pasa.

Tako je, jebes biciklistu koji kuci nije betonirao kanal (ali poprecnio) za pregled i popravku bicikla. Mi sto prevrcemo biciklo na ledja kad mjenjamo gumu nemamo pojma. To se ne moze bez onog stalka.
[ Horvat @ 13.04.2009. 11:19 ] @
da,na viljusku sam mislio

nije mi jasno cemu ovo na cemu pise tacx sluzi
zanima me na kom su rastojanju rupe i kojeg su poluprecnika
i naziv proizvoda
[ pitikovski @ 13.04.2009. 11:21 ] @
@pri3rak
Imam bicikl kao ovaj na slici...

Kako da mu skinem lanac i sta mi sve treba od alata ?
[ Odin D. @ 13.04.2009. 11:27 ] @
Posto to nije uobicajen tip bicikla (to je sasvim jedna drugacija pogonska grupa) tesko da ces ovdje naci servis za tako nesto. Jedino da vidis koja je marka, pa da nadjes na internetu da li imaju ovdje nekog ovlascenog predstavnika i probas preko njih da posaljes biciklo na pregled natrag u fabriku. Sve drugo sto budes radio, mozes probati - ali nije to to, i rizikujes da sve pokvaris.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 11:32 ] @
Citat:
Horvat: da,na viljusku sam mislio

nije mi jasno cemu ovo na cemu pise tacx sluzi
zanima me na kom su rastojanju rupe i kojeg su poluprecnika
i naziv proizvoda

zove se vljuska za centriranje felne, a kod uvoznika (ovog sa slike) je zaveden kao stalak za centriranje, nema neko posebno ime ;) Trenutno kosta 5446 (a dao bih se zakleti da sam ga platio oko 200din vise prosle godine no ajd nije ni bitno)

To na cemu pise tacx sluzi ne bi li koliko je moguce od felne napravio idealan krug, bez tog podesavanja felna bude (blago) jajasta i dok vozis bicikl ti manje ili vise primetno skace gore dole ... Koliko je to izrazeno na biciklu koji sad vozis mozes proveriti tako sto namestis lanac na neki tezi prenos , naglo zavrtis pedale pri svemu tome drzis bicikl tako da mu je zadnji tocak u vazduhu dok ti je ruka na sedlu, ako se ni malo ne poskakuje sve je ok, ako osetis malo jace vibracije na ruci onda ne valja ... Zasto je to bitno, pa kad vozis brzo recimo nadjes se na nekoj nizbrdici i cepis neki 70-80km/h bicikl ti bukvalno skace, e mozes misliti kakva ti je stabilnost onda ...

E sad na koje rupe mislis, na ove po ivici viljuske ako na njih mislis ne znam na pamet ali mogu da premerim pa javim kasnije ... Ne znam zbog cega ti je to bitno ukoliko su one u pitanju ....
[ pri3rak @ 13.04.2009. 11:33 ] @
Citat:
pitikovski: @pri3rak
Imam bicikl kao ovaj na slici...

Kako da mu skinem lanac i sta mi sve treba od alata ?

E veruj mi pojma nemam :))
[ Horvat @ 13.04.2009. 11:36 ] @
bitno mi jer mi puno dati 5ipo kila ;)
pa sam mislio nesto da "improvizujem" tj. sam napravim,zato i trazim podatke ;)

[ Odin D. @ 13.04.2009. 11:43 ] @
Citat:
Horvat: pa sam mislio nesto da "improvizujem"

Al' onda to nije to!
Covjek uporno objasnjava na prethodne 4 strane da to tako ne moze da se uradi i ti ga svejedno pitas. Procitaj jos jednom citavu temu od pocetka.

[ pri3rak @ 13.04.2009. 11:51 ] @
Citat:
Horvat: bitno mi jer mi puno dati 5ipo kila ;)
pa sam mislio nesto da "improvizujem" tj. sam napravim,zato i trazim podatke ;)

Ako ces da pravis alat, to mozes raditi tako sto uzmes obicnu viljusku za mtb sa 26 tockovima, pa onda odokativno varis (ili vecu ukoliko hoces i trek da radis) .Ono sto bi mogao da uradis je sledece.Stavi tocak u viljusku i prema ivici tocka gledaj gde treba da varis, ne znace tebi nista ove rupe jer neces imati istu geometriju.Mozes napraviti to da bude fleksibilno tako sto ces zavariti manju plocicu za viljusku, probusiti je i na nju nasrafiti drugu plocicu koja ce nositi obican malo naostreni sraf (pri vrhu ali ne naostren tako da sece felnu po boku) , a na sraf stavis obicnu maticu kao kontru.Inace tih plocica mozes zavariti na jos nekoliko rastojanja (npr 4cm iznad i ispod) Ostaje ti da resis onu plocicu na kojoj pise tacx i nacin na koji ces vezivati ceo alat za sto..Ako imas cime da varis sve ovo te izadje mozda do 1000 dinara verovatno cak i dosta manje ...
[ pri3rak @ 13.04.2009. 11:52 ] @
Citat:
Odin D.: Al' onda to nije to!
Covjek uporno objasnjava na prethodne 4 strane da to tako ne moze da se uradi i ti ga svejedno pitas. Procitaj jos jednom citavu temu od pocetka.

Ajde bud' ljubazan i ne sviraj klincu :)
[ Lesli Eldridz @ 13.04.2009. 12:17 ] @
Citat:
pri3rak: Pa sad mozes, jos ako ga stavis u vitrinu trajace vecno, e vidis da ti taj bicikl vozis kao ja moje onda bi se do sada namenjao lanaca.Za 35000 bi promenio barem jedno 7 komada (ali barem jer se inace menjaju na 3000km) E to te vec kosta nekih 2100 dinara, sa lancima se menjaju i kasete a to je 7x800=5600, a recimo da na svaki treci lanac menjas i pogon pa je to ajd 2 pogona = 3000 (2500 ako znas gde kupujes) i sad kad zbrojimo ovo izadje 10200 (u jeftinijoj varijanti) samo na pogonski deo a to mu izadje malo vise od par desetina evra...

Besposlen pop jarice krsti.
[ drbogi @ 13.04.2009. 12:27 ] @
E ajde da i ja pitam nešto, oko GPS uređaja. Meni bi trebao GPS loger, ne zanima me da gledam na ekranu poziciju, ne zanima me ništa od tih justintime GPS funkcionalnosti, dovoljno mi je da posle određenog intervala 30 sekundi npr. zabeleži poziciju na SD karticu. Posle bih ja to gledao kući, to kuda sam vozio, visine i tako to, unosio u neku mapu, ali mi to nije potrebno u toku vožnje, tako bih samo otupio revolucionarnu oštricu. :)
Varijante i kombinacije blutut plus telefon mi ne igraju ulogu, previše slabih mesta u tom sistemu postoji.
Sličnim uređajima su bila opremljena vozila onih silnih humanitarnih organizacija za vreme ratova kod nas, dakle tako nešto, a da može da se montira na bicikl.
Jel zna neko neki konkretan model, da nije preskup, da mu baterija dugo traje, a i da može da se kupi kod nas. Hvala unapred.
[ deerbeer @ 13.04.2009. 12:34 ] @
Garmin GPS :
http://www.garmin.rs/kategorije.php?kategorija=1
Najjeftiniji je cini mi se od 9500 din najosnovniji model .
Okreni tel. pa proveri cenu.

[ pitikovski @ 13.04.2009. 12:44 ] @
@drbogi
http://www.garmin.rs/proizvodi.php?id=90
Mozda bi ti ovaj model zavrsio posao.

http://forum.freebiking.org ovde imas dosta njih koji koriste GPS, pa mozes naci dosta informacija vezano za to sto te zanima
[ pri3rak @ 13.04.2009. 13:25 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Besposlen pop jarice krsti.

Tako je Lesli, niko ziv bolji od tebe u dom domenu nije ;)
[ drbogi @ 13.04.2009. 14:20 ] @
@ pitikovski; @ deerbeer

Hvala na trudu, nema kod Garmina toga što me interesuje. GPS 18 je samo senzor, sve to je komplikovano spojiti i dovesti u funkcionalno stanje.
Postoje uređaji koji se koriste npr. kod fotografisanja, gde se sinhronizuju vremena na fotoaparatu i uređaju, pa se naknadno, u fotografije softverski, dodaju GPS track podaci, tako da je lako uploadovati fotografije u razne servise npr. Panoramio.
E sad, kada već imaš sve te trackove, interfejs ka PCu, lako je da ih prebaciš u Ozi i iskoristiš postojeće karte. To mi je ideja.
Mislio sam na nešto kao ovo:
http://www.semsons.com/giphli.html

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 13.04.2009. u 15:34 GMT+1]
[ Horvat @ 13.04.2009. 14:30 ] @
@pri,hvala na savetu :)
e sad mi palo na pamet jos jedno pitanje ti "trekeri" se podesavaju zajedno ili svaki pojedinacno?

a kako taj tacx radi? posto ovde su samo "tragaci" namesteni...isto se prisloni kao i tragaci na felnu?
[ Lesli Eldridz @ 13.04.2009. 15:53 ] @
Citat:
pri3rak: Tako je Lesli, niko ziv bolji od tebe u dom domenu nije ;)

Tacno, samo ja sam bar iskren pa ne krijem da meni ovi forumi uglavnom sluze da zgubidanim, za razliku od nekih koji prave nauku od gluposti pa onda to nazivaju ozbiljna stvar, i u stanju su danima da rapsredaju o najobicnijoj budalastini kao sto je to podesavanje zica na biciklu ili nesto slicno.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 17:27 ] @
Citat:
Horvat: @pri,hvala na savetu :)
e sad mi palo na pamet jos jedno pitanje ti "trekeri" se podesavaju zajedno ili svaki pojedinacno?

a kako taj tacx radi? posto ovde su samo "tragaci" namesteni...isto se prisloni kao i tragaci na felnu?

E izgleda da je doslo do malog nesporazuma, pod trek mislio sam da nadjes viljusku sa nekog treking bicikla, te bicikle imaju vece tockove, pa ne znam kako bi ti upasovali na malu viljusku ukoliko bi imao potrebe da i njih radis ...

Ovaj tacx je amaterski alat, ali opet potpuno dovoljan za tu svrhu.Radi na sledeci nacin.Felni polako priblizavas "tragace" tj ove ganicnike, i cim cujes da grebe (nije problem ako pogledas postoje gumene obloge preko granicnika) tu gde grebe je felna izletela iz ose i to ispravis onda ponovo priblizavas lagano i opet cim cujes ispravis (tj zategnes odgovarajucu zicu) i to radis sve dok se granicnikne priblizi felni na bas malo rastojanje (nesto ispod milimetra) i tu je razumno stati ... To radis istovremeno za obe strane.Nakon toga isto to radis sa onim granicnikom na kome pise tacx ali za razliku od prethodnog slucaja gde zatezes ili opustas zice samo jedne strane ovde zatezes zice sa obe strane.Nakon toga ponovo pogledas da nije izleteo iz vertikalne ose i to je to .... Naravno mozes ti imati i vise iteracija sve zavisi od tvoje volje i procene koliko je to smisleno ...

Citat:
Lesli Eldridz: Tacno, samo ja sam bar iskren pa ne krijem da meni ovi forumi uglavnom sluze da zgubidanim, za razliku od nekih koji prave nauku od gluposti pa onda to nazivaju ozbiljna stvar, i u stanju su danima da rapsredaju o najobicnijoj budalastini kao sto je to podesavanje zica na biciklu ili nesto slicno.

Lesli ti no od cega ne pravis nauku, ti kakav si coveka bi zardjalom kasikom operisao i pricao kako je to metod koji su koristili tvoji pretci u srednjem veku i da ove moderne zdepi samo izmisljaju nesto ;)
[ Odin D. @ 13.04.2009. 18:04 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:  za razliku od nekih koji prave nauku od gluposti pa onda to nazivaju ozbiljna stvar, i u stanju su danima da rapsredaju o najobicnijoj budalastini kao sto je to podesavanje zica na biciklu ili nesto slicno.

Nemoj tako @Lesli. Ja kad sam gledao jedan crtac koji se zvao "Les Triplettes de Belle Ville" tu ima jedna scena u kojoj jedna baba namjesta zbice na bickiklu svom unuku. Iz toga se vidi da je za namjestanje zbica potrebno veliko zivotno iskustvo. Jer da nije tako, oni bi u scenu stavili nekog mladjeg covjeka, nekog majstora, sta ti ja znam... ali to bi onda bilo nelogicno. Ovako su stavili babu, da se vidi da se radi o nauci.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 18:29 ] @
Jel' baba imala kredu, bruslicu i nesto spolja nazubljeno kao gedora nepoznato siroj javnosti? Bez tih alata nista ne vredi :)
[ Horvat @ 13.04.2009. 18:37 ] @
aha,hvala :)
jeste doslo do nesporazuma :D
prvo sam te hteo pitati sta ti je trek,pa sam onda "smislio" da su to ovi granicnici-tragaci [izoblicenja] :D...

da vidim jesam dobro razumeo... ovu plocicu tacx kad namestis,i pocne da zulja [ili udje u udubljenje] ...onda dve zbice koje su iznad te plocice treba popustiti,odnosno zategnuti ,tako?

znaci ove granicnike treba zajedno "zategnuti"? ...sto bi reklo treba i neka skala na sarafu da bi se znalo da je jednako pomereno...
[ pri3rak @ 13.04.2009. 18:47 ] @
Citat:
Horvat
da vidim jesam dobro razumeo... ovu plocicu tacx kad namestis,i pocne da zulja [ili udje u udubljenje] ...onda dve zbice koje su iznad te plocice treba popustiti,odnosno zategnuti ,tako?

Tako uz napomenu da ne moze da ulegne, znaci kad naletis na izbocinu dve, ili vise njih ali sa obe strane zatezes ...Vise njih zatezes ukoliko onaj jezicak dira vecu povrsinu sto je sa ovim alatom cest slucaj jer taj granicnik nije moguce precizno upotrebljavati kao one sa strane, pa je generalno alat zreo za modifikaciju ....

Da treba oba, a skala na srafu ti ne treba jer tocak mozes pomeriti iz ose samo ukoliko sve zice sa jedne strane otegnes pa sa druge zategnes te nema bojazni ...
[ Odin D. @ 13.04.2009. 18:49 ] @
Citat:
Jel' baba imala kredu, bruslicu i nesto spolja nazubljeno kao gedora nepoznato siroj javnosti? Bez tih alata nista ne vredi :)

Evo ti slika prosvjetli se. Sad ces jedno 15 dana biti glavna faca u svom drustvu dok neko drugi ne izjavi da je vidio brusilicu uzivo, ili npr. da je licno drzao subler u ruci :)

[ pri3rak @ 13.04.2009. 19:20 ] @
To cudo kosta manje od 200 dinara i sluzi za skidanje kasete a ne kurbli kao sto si pricao ;) E bre ne znas ni sta cemu sluzi :)) Gornji je za navijace, a donji za "obicne" ... (ali nedostaje ti jos jedan alat za skidanje kasete, ovaj nije dovoljan :P ) Kao sto reke blage veze nemas,cak ni sta cemu sluzi
[ Odin D. @ 13.04.2009. 19:30 ] @
Pa ja ti reko da nepoznajem naucnu terminologiju kojom se vi experti za bicikle sluzite, ali ti uopste ne citas sta pisem. Ja kad udjem u prodavnicu pitam prodavca "Imas nesto da rastavim ovo" i pokazem nogom u predjelu pedala, a on kaze "evo ti ovo". Tako da se u trenutku mog bavljenja time, te kurble, kasete, kataglingeri, ferceratori i sl. zovu "ovo", a ponekad i "to".
Ja ti rekoh cime rastavljam to sto si pitao, a ti sad pametuj. Onaj ko ima imalo mozga ne treba mu ni da zna sta se time rastavlja, jer po mojim laickim opservacijama postoji samo jedno mjesto na biciklu u koje se ta "gedora" moze uglaviti. Mada, ne sumnjam da ti i neki tebi slicni strucnjaci vjerovatno znate jos neko mjesto gdje bi se ta alatkica mogla nepravilno upotrebiti i tako rizokovati zivot bicikliste, ali srecom mi amateri znamo samo za to jedno, pa nam ne treba strucni servis, necemo se zajebati.

Ali ajde da se ne prepucavamo vise oko toga. Uradimo ovako: ja cu da rastavim i sastavim svoje biciklo sa onim sto sam ti pobrojao. Ako uspijem ti meni das to svoje biciklo, a ako ne, ja tebi platim toliku vrednost (posto moje nije cijenom ekvivalentno tvome). Isto tako cu da ispletem i ucentriram tocak pomocu metoda koga sam opisao sa tacnoscu od najmanje milimetar. Da ne laprdamo vise ovako nema smisla, da raspravimo to ko ljudi. Srati moze svako, a treba biti covjek pa stati iza svojih rijeci.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 19:38 ] @
E ajd vi napredni amateri da li znate koji vam je alat jos neophodan da skinete to sto se skida ovim alatom koji si slikao, pazi bez tog jos jednog ne moze da se skida to sto se inace skida :) Hajde pokazi sta znas ...

Inace ako se ne varam nakon tvog prvog susreta sa terminima kurbla i kaseta u drugom si dobio bas laicko objasnjenje sta je sta pa opet nije pomoglo :P
[ Odin D. @ 13.04.2009. 19:45 ] @
Odgovori na moju ponudu, dosta mi je laprdanja.
[ Horvat I @ 13.04.2009. 19:58 ] @
@pri3rak uporno forsiras nazive delova na koje si ti navikao,ali ne zovu se svugde isto.Za kasetu kudnas nisu culi,cak i uputstvo Delte ga ne spominje,kurbla na biciklu nepoznat pojam.Ovo citaju korisnici sa raznih strana treba se biti korektniji.
A o odlasku u oftopic jos nisam ni govorio
[ Horvat @ 13.04.2009. 20:10 ] @
bas sam hteo priupitati sta je kaseta i kurbla na bajsu,vec sam pomislio da govorite o nekom motoru [koji se pokrece na kurblu[!?!]] i vhs kaseti [?!?!] sto nikako nema smisla :D

[ pri3rak @ 13.04.2009. 20:12 ] @
Citat:
Odin D.: Odgovori na moju ponudu, dosta mi je laprdanja.

Odine prvo nisam procitao tvoju ponudu, drugo moras biti malo dovitljiviji da bi se docepao bicikla o kome inace mozes samo da brljavis, te svoje bataya fore prodaj lokalnim mestanima.I meni ne bi bilo tesko da skoknem do nekog ko zna da mi popuni rupe oko rastavljanja i ostalog ... Ja te lepo pitah koji ti jos alat nedostaje mozes i da ga opises nije problem toliko je karaketisticnog oblika da ne mozes da promasis, a to meni izvodis neke seme mislim zajebi ti to ... Genralno blage veze sa vezom nemas, i stalno nesto vrdas, a sada bi da malo zamenis teze i izvuces se lagano pa jos i profitiras :)) I samo da te podsetim jos jedno da ti jesi rekao da mozes da rastavis bicikl do poslenjeg dela samo standardnim alatom a sad ispade da imas vec 2 nestandardna ....

Citat:
Horvat I: @pri3rak uporno forsiras nazive delova na koje si ti navikao,ali ne zovu se svugde isto.Za kasetu kudnas nisu culi,cak i uputstvo Delte ga ne spominje,kurbla na biciklu nepoznat pojam.Ovo citaju korisnici sa raznih strana treba se biti korektniji.
A o odlasku u oftopic jos nisam ni govorio

Pazi stoji, tu kasetu zovu jos i racna, ali ako pogledas strane kataloge zove se bas kaseta ...
[ Horvat @ 13.04.2009. 20:18 ] @
kaseta je neka kutija
a racna je ona "sipka" za gedore
kakve onda logike ima da se kutijom naziva racna?

edit: ili tu racna/kaseta nesto drugo znaci
[ Lesli Eldridz @ 13.04.2009. 20:52 ] @
Citat:
Horvat: bas sam hteo priupitati sta je kaseta i kurbla na bajsu,vec sam pomislio da govorite o nekom motoru [koji se pokrece na kurblu[!?!]] i vhs kaseti [?!?!] sto nikako nema smisla :D

More ajde sto kod vas nisu culi za kasetu i kurblu na bicikli, nego kod mene ni za power link za lanac nisu culi. Ja mu kazem "imas power link" , a on ce meni "i ja tebi". Sta cemo sad jadni mi. Da nam nisam u kozi. Nema nam druge no da bačimo bicikle pa da od sad sipcimo peske.
[ Odin D. @ 13.04.2009. 20:57 ] @
Citat:
pri3rak:  o kome inace mozes samo da brljavis, te svoje bataya fore prodaj lokalnim mestanima

To ti ne mozes znati i bolje ne brljavi dalje da se ne provaljujes jos vise, a meni je batya lokal jedno 15 dana godisnje.

Citat:
pri3rak: mozes i da ga opises nije problem toliko je karaketisticnog oblika da ne mozes da promasis

Problem je ako sam ga kupio prije 6-7 godina, upotrebio samo jednom, stavio u platnenu kesu koju sam stavio u ranac i nikad vise ga odatle izvadio. To meni nije fetish i ja to ne glancam svaki dan i zabole me uvo ako ga je i izjela rdja za tih 6 godina. Alo covjece, ja se ne bavim time, da li razumijes sta ti se prica. Uopste ne znam napamet kako izgleda srednji pogon i kako izgledaju djelovi iznutra, ali imam dovoljno mozga da rastavim, zamjenim i sastavim ako se pokvari. Ne treba mi servis ni doktor nauka za bicikl.

Citat:
pri3rak: Genralno blage veze sa vezom nemas,

Pa ja to sve vreme i govorim, samo ti propustas poentu. Ja nemam pojma o biciklama, samo imam dovoljno mozga da kad mi zatreba mogu sam da ga servisiram jer je debilno jednostavno i sve sto treba je ne biti debil da bi mogao to da radis. To je moja tvrdnja koja je protiv tvoje da treba biti neki strucnjak i "poznavalac". Mozda ti trebas, ali uzrok toga su performanse tvog mozga, a ne komplikovanost bicikla.
Ne znam vise kako da se izrazim, izgleda da je svima osim tebi jasno sta ja ocu da kazem, a ti se sad opet uhvati za neku rijec koja ti je zgodna za baljezganje, zajebi poentu citavog teksta i nastavi dalje po starom. Nije ni cudo sto ti je biciklo neka nauka kad iz dvije proste recenice ne mozes da shvatis smisao recenog.

Shvatili smo svi da je bicikl za tebe nauka i ako nemas alat specijalizovan bas za ono za sta si naumio sa nikakvim drugim nisi u stanju da se snadjes i to je to. To je sve sto covjek iz tvog pisanja moze da zakljuci, kao i to da je tebi zamjena bilo cega na biciklu dozivljaj, a pletenje zica "poduhvat".

Pa dobro, svako ima svoje veselje, ali nemoj svima nametati svoju religiju jer pravis tako od sebe nesto sto vjerovatno ne bi htjeo. Ja rastavljam i sastavljam biciklo onako kako sam opisao i stao sam iza toga necim. A ti iza svoje prazne price stojis samo daljnim praznim pricama. Izvoli, ako mislis da si u pravu i da to ne moze tako stani iza toga, od brbljanja tvoga ili moga nema niko koristi.

[ pri3rak @ 13.04.2009. 21:26 ] @
Citat:
Odin D.:
To ti ne mozes znati i bolje ne brljavi dalje da se ne provaljujes jos vise, a meni je batya lokal jedno 15 dana godisnje.

A sada je 15 dana godisnje , a pre je bila uzrok tvojih brojnih biciklistickoh patnji po batajnickom drumu, zanimljivo.Sta sve covek nece iz tebe izvuci samo kad te pritisne ovako remote.Mislim umirem do smeha ...

Citat:
Odin D.:
Problem je ako sam ga kupio prije 6-7 godina, upotrebio samo jednom, stavio u platnenu kesu koju sam stavio u ranac i nikad vise ga odatle izvadio. To meni nije fetish i ja to ne glancam svaki dan i zabole me uvo ako ga je i izjela rdja za tih 6 godina. Alo covjece, ja se ne bavim time, da li razumijes sta ti se prica. Uopste ne znam napamet kako izgleda srednji pogon i kako izgledaju djelovi iznutra, ali imam dovoljno mozga da rastavim, zamjenim i sastavim ako se pokvari. Ne treba mi servis ni doktor nauka za bicikl.

E jeste to je argument.A kako ces znati sta ti treba kad ne znas ni kako izgleda?Pazi kakve ti mocne argumente imas, pa to je prosto fenomenalno, pitas coveka koji je izjavio da moze rastaviti bicikl do poslednjeg srafa obicnim standardnim alatom, da bi saznao da pored njega ipak ima i nestandardni koji je zapakovao u platnenu kesu pa stavio u ranac.Mislim genijalno :)))

Citat:
Odin D.:
Ja nemam pojma o biciklama

Apsolutno se slazem, ali onda mi objasni zbog cega si pre iznosio bas polarizovane stavove o matetriji koju evo i sam rece da ne poznajes.Da li ti se mozda ne cini licimernim da ti koji kako kazes koji nemas pojma o biciklama nakoga savetujes o njima?
Citat:
Odin D.:
Mozda ti trebas, ali uzrok toga su performanse tvog mozga, a ne komplikovanost bicikla.

Performanse tvog mozga su bas ocigledne ;)

Citat:
Odin D.:
A ti iza svoje prazne price stojis samo daljnim praznim pricama

Da rece mi neko ko jedan jedini potkrepljeni argument u ovoj prici nema :))

@Horvat

kaseta=racna=zupcanici na zadnjem tocku kucaj cassette sprocket na google-u i vidi sta ce ispasti
[ pitikovski @ 13.04.2009. 21:31 ] @
Citat:
Odin D.:od brbljanja tvoga ili moga nema niko koristi.

Nije tacno, evo meni zabavno da vas citam. Zabavno mi je to sto ti pokusavas da mu objasnis da to sa opravkom bicikla nije neka nauka, ali tebi je bicikl samo "prevozno sredstvo" a njemu je isti malo vise od toga.
[ Odin D. @ 13.04.2009. 21:49 ] @
@pri3rak
Opet ne citas. Bez obzira sta stoji u mojoj vreci, ja ti rekoh da cu rastaviti sa onim prvim sto sam pobrojao.

Ne znam sta je problem, ne govorim nista novo, zajebi sta ja imam jos od alata, moja ponuda stoji za ono prvo pobrojano u kome nisam pomenuo ni ovu gedoru ni to za skidanje sa konusa. Znaci i bez toga rastavljam bez problema. Imam ja alata koga ti nisi ni vidio u zivotu, sto ne znaci da je o njemu prica ni da stoji u mojoj ponudi. Jednostavno, radi se samo o onome prvobitno pobrojanom.

Taj bicikl je presao navedenu kilometrazu dok sam ga ja tjerao i bio tamo, i jos je uvijek u upotrebi kod drugih ukucana, nista nije sporno. Sta tebi tu nije jasno? Ako sam sad 15 dana godisnje tamo, ne znam odakle ti zakljucujes da je tako oduvijek. Ti imas problema izgleda sa i sa induktivnim i sa deduktivnim zakljucivanjem.

Kao sto rekoh, ostavi se sporednih stvari, nemoj bjezati ko neka baba. Ako oces da pricas ozbiljno moze, a nemam ja namjeru sa tobom laprdati kao sa nekom snajkom.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 21:58 ] @
E znas kako sad te tek nista ne razumem, tokom diskusije si toliko puta menjao pricu, da sad vise ne znam ni sta je u toj prvobitnoj ponudi :)

Inace batali te price o formalnoj logici, mnogo bre mutis :)
[ Odin D. @ 13.04.2009. 22:11 ] @
Znas ti dobro sta je u prvobitnoj ponudi, toliko si puta naveo kad sam sta spomenuo, da tesko da ce neko da povjeruje da nemas pojma. Ako treba, samo kazi i ja cu ti iskopirati ovdje tu recenicu sa tog posta.

A razumijes i sta trazim, a nacin na koji se izvlacis je bio i za ocekivati. Samo sam htjeo da potvrdim.
Ako se ipak predomislis i skupis muda da stanes iza svojih tvrdnji necim drugim sem pricom, ja sam tu i cekam.

Dotad, nemamo sta dalje da pricamo.
Pozdrav.
[ pri3rak @ 13.04.2009. 22:29 ] @
e lepo posto ti vrdas na sve strane ( u odgovaranju na pitanja) onda pobroj sta je to po tebi standardan alat znaci imena slike i kolicina i onda smo in the business :)
[ Lesli Eldridz @ 14.04.2009. 09:31 ] @
Dobro bre, skinu li vec jednom taj lanac? Evo mene juce omete moje kuce kad sam stao, nisam ga video, a stalno se muva oko mene i trci za mnom ili ispred mene, pa stadoh nogom na njega kad sam silazio, i onda da ga ne povredim se samo strovalih sa sve biciklom, ono se normalno izvuce pa nisam pao na njega, kuce je to, te tako poremetih prednji menjac i sad ne radi. Koji su mi alati potrebni da bi ja to sredio? Ja cu boga mi da uzmem obican srafciger i motorcangle i da samo zategnem sajlu i da okrenem menjac malo levo - desno jer se verovatno pomerio, ali ako mi je potreban fotonski razbijac masti, laserski merac pozicije ili kakva slicna drangulija, kazi da se ne mucim dzabe.
[ pri3rak @ 14.04.2009. 09:45 ] @
Lesli dovoljna je brusilica, secnes ram ispod i iznad menjaca pa ga onda cekicem i dletom izbijes, potpom stavis novu cevku i zavaris, taj menjac i inace nicemu ne sluzi .... :))

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 14.04.2009. u 12:20 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 14.04.2009. 11:45 ] @
Eto ti ga pa sad. Znao sam ja da nikakav ekspert nisi samo se hvalis. Tako to obicno i biva. Onaj ko stvarno dobro roni, taj retko na sva zvona zvoni, jel tako bese?
[ pri3rak @ 14.04.2009. 13:43 ] @
Pa Lesli do sada si me gadno kritikovao da ti komplikujem zivot ovim fensi alatima, evo sada ti izadjem u susret, a ti opet kukas.Ne znas sta hoces :P
[ Horvat I @ 14.04.2009. 14:49 ] @
Zna vec od 1. posta
[ dmauka @ 14.04.2009. 15:20 ] @
Lupate k`o otvoren prozor!
Ako covek nije navrnuo furfutnicu na cincilatoru i sprengovao getrtnu, nista od lanca...
[ pri3rak @ 14.04.2009. 16:17 ] @
Citat:
Horvat I: Zna vec od 1. posta

Da ubije vreme i lelemudi po forumu?
[ Horvat @ 16.04.2009. 15:37 ] @
evo nesto zanimljivo na sta sam sada naisao
[ima i skidanje lanca :P]
[ pri3rak @ 16.04.2009. 16:44 ] @
Ovde ima i zanimljivijih stvari http://www.youtube.com/user/SRAMtech
[ Lesli Eldridz @ 16.04.2009. 19:42 ] @
Je li, pri3rak, jel eksperti svuda govore prednji, srednji, i zadnji menjac ili su samo kod mene takvi strucnjaci? Ovima ovde su rucice menjaca prednji menjac, srednji menjac im je onaj sto pomera lanac na zupcanicima sa pedalama, a zadnji menjac im je zadnji menjac, to jeste. Junacine.
[ pri3rak @ 16.04.2009. 19:59 ] @
Ti tvoji su bas junacine.U mom selu su prednji menjac=poluge menjaca ili okidaci, srednji menjac=prednji menjac, a zadnji je izgleda standardni naziv ;)
[ Odin D. @ 16.04.2009. 21:01 ] @
Znaci, ako sam dobro razumio, zadnja kocnica je zadnja kocnica, prednja kocnica je prednja kocnica ako je ispred rucki od kocnica, u protivnom je to srednja kocnica ako je upravljac isturen napred pa su rucke od kocnica ustvari ispred onih na prednjem tocku, pa su te rucke onda ustvari prednje kocnice, pa kod tih rucki imamo jos i varijacije srednja lijeva i srednja desna kocnica te jos i prednja lijeva i prednja desna kocnica u zavisnosti od njihovog polozaja u odnosu na prednju kocnicu.
A kako bi se te stvari nazivale kad bi na mjesto sica nabio upravljac, a na mjesto upravljaca zabio sic?
Da li su i ti slucajevi podrobno obradjeni u Teoriji Bicikli?
[ pri3rak @ 16.04.2009. 21:06 ] @
Citat:
Odin D.:
A kako bi se te stvari nazivale kad bi na mjesto sica nabio upravljac, a na mjesto upravljaca zabio sic?
Da li su i ti slucajevi podrobno obradjeni u Teoriji Bicikli?

Ne bih znao, mozda da pitas ovako nekog, garantovano cete naci zajednicki jezik ;)

[ Odin D. @ 16.04.2009. 21:38 ] @
Ne sumnjam da bi smo se sasvim fino razumjeli. To su vrlo ozbiljni ljudi koji razgoljuju budalastine koje drugi ljudi smatraju ozbiljnim i vaznim. No nazalost, ti ljudi koji su predmet klovnove "obrade" uglavnom vide u tome svemu samo besmisleno lakrdijastvo kome je cilj da nekog zasmije. Tako da je i tvoj post sasvim primjeren svom autoru.
[ pri3rak @ 16.04.2009. 21:44 ] @
Ma da, klovnovi su u osnovi filozofi i mislioci, a oni koji voze levom trakom nacionalni heroji ;)
[ Odin D. @ 16.04.2009. 22:04 ] @
Pa ne bas. Oni sto voze lijevom trakom su vise klovnovi, a oni sto ginu u desnom jarku postaju posthumno heroji.
Da bi se situacija u saobracaju popravila za one bicikliste sto sjede kod kuce i cekaju da se nesto popravi, treba neki broj nevinih biciklista da pogine u saobracaju, sto ce eventualno dovesti do nekih promjena.
Kad se promjene dese, onda ovi sto su sjedili kod kuce proglase ove nevino poginule herojima.
A ovi sto se voze lijevom stranom su oni koje boli uvo i za ove sto sjede i za ove sto ginu na desnoj strani. Oni se bez problema voze tamo gdje ovi strasljivci ne mogu i gdje heroji ginu. Slicno kao sto i klovnovi rade u nekim drugim sferama drustvenog zivota.
[ pri3rak @ 16.04.2009. 22:10 ] @
Ma genijalci kazem ti, samo iz mog nemalog iskustva i licimerne pickice,obicno kad nalete na biciklistu koji ide u svojoj traci ocekuju da se mrdne ka saobracaju u traci ... Nije da su svi takvi, ali vecina jeste ... No sta da kazem mene leva traka ne vidi pa nesto i nisam mrtav ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 16.04.2009. u 23:59 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 17.04.2009. 12:36 ] @
Je li, ovo te ozbiljno pitam, koje su bolje rucice menjaca, prednjeg, da li ona koja ima samo tri "klika" , za prednji menjac za tri zupcanika, znaci 1 najmanji zupcanik, 2 srednji, i 3 najveci, ili je bolja ona rucica sto ima vise nivoa zatezanja? Mislim na ove nove sto se vrte, a ja sam imao one stare rucice sa polugom sto ih guras palcem, pa rekoh da ga malo modernizujem. Po meni je "gospodskije" resenje ovo sa samo tri stepena, ali onaj u prodavnici kaze da je bolje ovo drugo, sto kao rucica sa polugom ima vise "klikova" , jer kaze ako ima samo 3 stepena, onda ce kad je lanac pozadi u krajnjim polozajima, mozda da napred lanac struze o "kavez" menjaca, ili kako se vec to zove. Ima u tome logike, u stvari tacno je, ali da li postoje kombinacije rucica i prednjeg menjaca kod kojih je ovaj problem resen, a za neke normalne pare, ne da bude skuplje nego sto sam ja platio ceo bicikl.
[ pri3rak @ 17.04.2009. 17:20 ] @
Ajd evo i ozbiljnog odgovora.

Ove koje si imao pre rade "na sluh" tj osluskujes (a nekad i gledas) da li je lanac tamo gde treba.Sa pojavom SIS (Shimano Index System) to je otislo u vecna lovista i danas je sem u apsolutno najjeftinijoj opremi (koja je kvalitetna koliko i kosta) potpuno napusteno.

Daklem slobodno predji na ove sto klikcu.Ne znam koliko zupcanika imas pozadi, ukoliko je 7 preporuka ide za ovo

Ove integrisane poluge te izadju negde oko 1600 dinara ako kupujes tamo gde su nize cene shimano opreme... Mozda ti deluje skupo, ok zavisi od licne situacije i zelje za ulaganjem, ali realno ovo kupis jednom i zaboravis na njih ... Ukoliko ih kupis, moguce je da ce ti cak i kocnice raditi bolje.Objasnjenje je u tome sto se na jeftinije bicikle pakuju poluge kocnica sa plasticnim telom koje se uvija i rasipa silu kocenja, dok su ovo komplet metalne poluge kocnica (zajedno sa polugama menjaca)

Ako imas pozadi 6 zupcanika najbolje sto mozes naci je ovo ...

Ova potonja slika pokazuje okidac za 7 brzina ali postoji i za 6, samo trazi shimano tx-50 za 6 brzina, ako se ne varam ima da se nadje bez prevelikih problema ...Cena je oko 800-900 dinara ...

Mozes uzeti i ovako nesto ...

Ovo je slika okidaca za zadnji menjac, a okidac za prednji menjac je na istu foru ... Cena je oko 1000-1100

Ako nisi previse na biciklu, sigurnije ti je da kupis one poluge nego ove valjkaste (grip-shift) ...

E sad oko problema koji si naveo, tj kontakta lanca sa prednjim menjacem.To sto si rekao stoji, i za taj problem su oni stari sistemi "na sluh" bolji, jer ih mozes prezicno namestiti samo sto od tebe ocekuju da to uradis bas kako treba . E sad postoji tu jedna zackoljica tebi to precizno namestanje da ne tare prakticno nikad i ne treba jer postoji sledeci problem a to je lomljenje lanca koje mora da se izbegava.Sta to znaci, pa to znaci da iako ti imas npr 18 (ili 21) brzina realno ti njih nemas jer postoje kombinacije koje nisu dozvoljene za upotrebu Koje su to evo samo primera.

Prvo da usvojimo nomenklaturu pa ide primer.Najmanji zubac (sajbna) napred je 1, srednji 2, najveci 3. Najvezi zubac pozadi je 1, prvi manji 2, ... najmanji 6 ili 7 ...

Daklem nisu dozvoljene kombinacije (primer je za 7 faz)

1-4 1-5 1-6 1-7
2-1 2-2 2-6 2-7
3-1 3-2 3-3 3-4

E sad kako vidis ukoliko vozis tako da ne lomis lanac, ukoliko je prednji mejnac korektno podesen, ne mozes se naci u situaciji da ti lanac udara o njega ...

Ovo je inace problem koji se sada resava.Kod drumasa je mnogo manje izrazen jer oni imaju napred dve sajbne a pozadi do 11 pa se sve manje lomi.I kod mtb-a ce se uskoro resiti na isti nacin, upravo sada se naveliko prica o novoj SRAM XX grupi koja ce imati 2x10 sistem.Do sada je pozadi kod mtb-a bilo najvise 9 zupcanika ...

E sad ova prica je validna ukoliko imas shimano ili shimano kompatibilnu opremu (2:1) ...

I da odogovorim jos na pitanje oko postojanja sistema koji sam vodi racuna da ti lanac ne udara u prednji menjac.Postoji za drumase, izasao je skoro zove se Shimano Dura-Ace Di2 i kosta k'o otrov, pakuje se na bicikle koji kostaju vise od Dinkicevog punta te ti iz vise razloga ne radi posao ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 17.04.2009. u 20:01 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 17.04.2009. 21:13 ] @
OK, hvala, ja pozadi vec imam Simano SIS sa polugom i on radi dobro nego napred sam hteo da stavim neki sa tri stepena kao ovaj sa slike, jer je sad isto poluga kao za pozadi, isto Simano, samo nema tri stepena, nego ono, od L do H djuture pa gde se pogodi, samo sto se tesko pomera palcem kad treba da prebaci sa srednjeg stepena na najveci, a kad se pa vraca sa srednjeg na najmanji ne ide uvek do kraja pa nece da prebaci, jer izgleda da je ona opruga postala labava. Pa sam mislio da mozda ima nesto kao za pozadi kad vec menjam prednji menjac zbog te opruge. Znaci ima to, ali sad kad si opisao ovo koje grupe ne treba da se koriste, slabo ja to postujem vec menjam kako mi odgovara, pa ispada da je mozda najbolje da ja lepo zadrzim pozadi to sto ima i sto lepo radi, a za napred da stavim ovo kao sa poslednje slike, samo sa slobodnim podesavanjem, isto od L do H, zato sto je lakse da vrtis rucicu nego da guras polugu palcem, bar meni.

Za ovo poslednje sto rece sam cuo, za ove elektricne menjace, mada nisam znao ime i oznaku, niti sam pa gledao kako rade, ali sad kad vec rece, pogledah malo ono sto ima na youtube, i iskreno, nije vazna cena, nego oni je cisto sviranje q, mislim za obicne ljude, osim sto ne treba nikakva sila da se promeni brzina, nego samo pritisnes dugme, to je dobro. Ja i inace ne volim te mnogo "pametne" andrmonje, pa tako i na kompu sve sto radi sam iskljucujem i brisem. Ja bre hocu da imam nad njim totalnu kontrolu a ne on da mi pametuje i smislja sta je dobro za mene, i ako je bicikl u pitanju, ako ja 'ocu da stavim nazad 6 napred 3 sta ima on tu sam da mi menja kako on zna. Odbij more ;-) Ne kazem, profesionalcima je to verovatno korisno za trke, ali meni nije, posebno ne za 5,500 $. Sve u svemu, zanimljiv "gadzet" , ali u svakodnevnom zivotu obicnih "biciklista" prilicno neupotrebljiv.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 17.04.2009. u 22:24 GMT+1]
[ pri3rak @ 17.04.2009. 21:22 ] @
Nema na cemu.Ako zelis da ti ispadne najjeftinije pojuri neki servis pa nek ti daju raspar rucicu, izaci ce te ne vise od 200 din ako i toliko izadje.Nego kad vec opisa problem, meni ovako bez licnog uvida vise deluje da ti imas problem sa samim menjacem nego sa polugom.Pogledaj ti malo ona dva srafa granicnika dole na samom menjacu da ti oni ne otezavaju posao, tj onemogucavaju, isto tako postoji solidna mogucnost da ti i sajla ne valja, pa ti je mozda (ali samo mozda jer ne mogu da tvrdim bez uvida) poluga OK ali ovo drugo ne valja.U tom slucaju bi te trosak izasao celih 25 dinara za sajlu i malko licnog srafljenja...

BTW Di2 nije ni namenjen obicnim smrtnicima, pa cak ni onim opsednutim mehanikom.Jednostavno prekup je i to ima smisla koristiti ili ako imas sponzora za kog vozis ili ako si neki Miskov blizi rodjak.Inace i kod biciklista uglavnom izaziva tesko podozrenje, ali ako covek pogleda ista ta faza je vec prosla kroz autoindustriju i danas recimo vise nema automobila sa platinama, a kroz neko vreme ce i tu biti sve na dugme nekakav drive by wire a znamo da vec uveliko rula fly by wire.Koliko to valja ili ne vreme ce najpouzdanije da pokaze, ali evo ja da sebi danas ovo mogu da priustim to svakako ne bih ucinio, jednostavno ne vidim smisao u tome.Inace ne vodi on racuna o tome da ti lanac ne udara prednji menjac tako sto ti bilo sta brani, ne on ti bas nista ne brani mozes ti da vozis u kome god hoces prenosu, nego ti pomera prednji menjac u skladu sa polozajem zadnjeg kao sto bi ti radio kod onog matorog sistema "na sluh".
[ Lesli Eldridz @ 17.04.2009. 21:30 ] @
A, to li je. Pa onda je to drugo, onda to nije lose, ali da pocnu Kinezi da ga cepaju za 1000 dinara, pa neka tera par godina, nema veze.

Za ovo moje, niisu srafovi, oni su dobro podeseni, nego bas menjac ne vraca do kraja, pa kad ga malo caknes petom da se vrati do kraja, on prebaci na najmanji zupcanika napred. Kako god, bilo sta da je, probacu ipak da nadjem ja raspar rucicu na okretanje, ili mozda da kupim neke jeftine pa da iskoristim samo levu, jer je ipak teze da se gura poluga palcem nego da se ono vrti. Doduse, u skladu sa mojim metodama, moze i da se navari nesto na polugu da bude duza pa ce onda lakse da se gura ;-)
[ pri3rak @ 17.04.2009. 23:44 ] @
Inace imas i elektromehanicke sisteme za ne tako megalomanske smrtnike.

http://cycle.shimano-eu.com/pu..._comfort_bike/nexave_c810.html

Nisu ni sportski ni posebno nasvirani, e sad sigurno nisu jeftini, ali nisu ni otrovni kao dura-ace di2